"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

IKLAN Hubungi: gigitankerengga@gmail.com


IKLAN TEKS

IKLAN TEKS Cuma RM10 Sahaja Hubungi: gigitankerengga@gmail.com

Mufti Pahang buat lawak 'haram berdosa besar bekerjasama dengan DAP kerana menentang hudud', bekerjasama dengan MIC, MCA takpe

Cakap tidak ikut fatwa masuk saja politik, bidas Ahmad Awang
DALIA ISMAIL
Ahmad Awang
Umat Islam yang bekerjasama atau bersekongkol dengan DAP adalah haram serta berdosa besar hanyalah tuduhan bersifat peribadi bukannya fatwa, kata Penasihat Umum Parti Amanah Negara (Amanah) Ustaz Ahmad Awang.

Beliau membidas kenyataan Mufti Pahang Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman semalam, di media pro kerajaan dipetik berkata, mana-mana umat Islam yang bekerjasama atau bersekongkol dengan DAP adalah haram serta berdosa besar.

Kata beliau politik kebencian yang diamalkan DAP jika dijalankan secara berterusan dibimbangi boleh mengugat keamanan dan keselamatan negara.

Ini kerana DAP tergolong sebagai kafir harbi dakwanya, kerana menentang pelaksanaan hukum hudud dan terkini menentang Rang Undang-undang Presendirian Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah Pindaan) 2016 yang dibentangkan oleh Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Parlimen Mei lalu.

" Itu pendapat peribadinya (Abdul Rahman) bukan fatwa. Cakap politik sajalah.

"Jika dia nak cakap begitu,kenalah tanya kepada kami (Amanah) atau DAP sendiri.

"Dulu zaman Pas bersama DAP tiada pula dia nak kata DAP kafir harbi.

"Sedangkan ketika itu mendiang Karpal Singh kata langkah mayat dia, jika Tok Guru (Allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat) mahu laksanakan hudud di Kelantan.

"Tok Guru pergi jumpa Karpal dan menerangkan kepadanya mengenai hudud.

"Dari dulu DAP takut pada Islam tetapi bila dapat penjelasan pada kami (Amanah) mereka kini sanggup bersama-sama dalam Pakatan Harapan," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Keratan akhbar yang menyiarkan kenyataan Mufti Pahang berkaitan dengan DAP yang didakwanya sebagai kafir harbi
Keratan akhbar yang menyiarkan kenyataan Mufti Pahang berkaitan dengan DAP yang didakwanya sebagai kafir harbi
Ahmad menjelaskan, maksud kafir harbi itu adalah dikalangan orang kafir yang tidak mahu patuh dan tunduk dengan pemerintahan Islam di bawah negara Islam.

Namun katanya, di Malaysia belum lagi dilaksanakan pemerintahan Islam yang sebenar. Oleh itu untuk melabelkan DAP itu sebagai kafir harbi dan orang yang bekerjasama atau bersekongkol dengan DAP adalah haram dan berdosa besar, adalah tidak wajar sama sekali.

"Adakah kita ini sudah negara Islam sepenuhnya. Adakah negara Islam itu semata-mata laksana hudud sahaja?

"Dia tidak faham apa sebenarnya. Jika dia nak keluarkan fatwa kena panggil pakar dikalangan profesional dan ulama untuk teliti sedalam-dalamnya dasar parti DAP itu untuk melabelka pemimpin parti itu sebagai kafir harbi.

"Kenapa tak sebut pemimpin MCA,Gerakan yang majoriti ahlinya Cina yang turut menentang hudud dan RUU baru-baru ini, kenapa sebut DAP sahaja?

"Sedangkan dalam DAP ada ahlinya juga dikalangan orang Melayu Islam.

"Bercakap atas rasa politik, cakap ikut suka hati...jangan mengadakan-ngada bercakap dalam bulan ramadan sebegini.

"Ini yang memalukan umat Islam.

"Pernahkah Umno panggil DAP? Adakah Mufti sendiri pernah berjumpa dengan pemimpin DAP? Itu semua cakap politik." bidasnya.

Malah katanya lagi, isu hudud dan RUU bukan perkara baru yang turut ditentang oleh sebahagian pemimpin Umno.

"Isu hudud bukan isu baru pemimpin dan ahli Umno pun ada yang menentang hudud...Kalau dia kata DAP kafir harbi menentang hudud jadi Umno juga boleh disamakan dengan kafir harbilah.

"Sejak dulu lagi zaman Tun Mahathir memerintah, Umno suka menuduh orang Melayu yang menyertai DAP adalah haram dan berdosa.

"Kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan beginilah, yang jatuhkan imej Islam kerana bercakap ikut suka hati kerana memegang jawatan mufti.

"Itulah yang terjadinya perang sesama Islam kerana sesama Islam pun boleh kafir mengkafirkan, mengharamkan dan berdosa besar, janganlah menghukum ikut hawa nafsu," ujarnya.

Justeru beliau menasihati dikalangan mufti-mufti jika mahu mengeluarkan sebarang kenyataan perlulah bersandarkan kepada fatwa bukan pandangan peribadi.

" Kalau nak keluarkan sebarang kenyataan bawa dulu kepada majlis fatwa, panggil orang-orang profesional yang tahu perlembagaan dan hukum pemerintahan Islam untuk dibincangkan dan difatwakan.

" Dalam DAP itu sendiri ada pakar perlembagaan seperti Dr Aziz Bari dan kami yang duduk bersama tahu bahawa DAP terima Islam sebagai agama dalam perlembagaan negara.

"Jika dia nak keluar fatwa tanpa mengikuti kaedah sepatutnya, berhentilah jadi mufti... elok cakap politik, masuk saja politik," tegasnya.
-malaysiadateline

Tiada ulasan: