"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Azahar Mohamed bakal dilantik ketua hakim negara?

V Anbalagan

Hakim kanan Mahkamah Persekutuan, Azahar Mohamed.
PETALING JAYA: Hakim kanan Mahkamah Persekutuan, Azahar Mohamed dijangka dilantik sebagai ketua hakim negara akan datang, jawatan yang kosong selepas persaraan Richard Malanjum, kata sumber.

Sumber berkata Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman (JAC) menyerahkan 2 nama tambahan berikutan permintaan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad awal bulan ini.

JAC sebelum ini hanya mencadangkan 1 nama untuk jawatan tersebut.

Azahar, 63, menjadi hakim Mahkamah Persekutuan pada 2014 dan mempunyai pengalaman yang luas di Jabatan Peguam Negara (AGC) sebelum diangkat ke jawatan sekarang.

“Dia sesuai untuk jawatan itu kerana dia akan mempunyai masa selama 3 tahun untuk meneruskan pembaharuan dalam badan kehakiman yang dimulakan oleh Malanjum,” kata sumber kepada FMT.

Selain itu, beliau juga dilihat sebagai cekap, sama ada sebagai hakim dan pentadbir, ketika dilantik sebagai menguruskan hakim di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Azahar dilantik sebagai pesuruhjaya kehakiman pada 2004. Beliau dinaikkan sebagai hakim Mahkamah Tinggi 2 tahun kemudian sebelum dinaikkan pangkat ke Mahkamah Rayuan pada 2011.

Beliau kini adalah 9 anggota JAC yang mengesyorkan kenaikan pangkat hakim.

Sumber itu berkata calon berpotensi lain untuk jawatan berkenaan ialah Tengku Maimun Tuan Mat, 59, yang dinaikkan ke mahkamah tertinggi pada November tahun lalu.

Jika dilantik, dia akan mencipta sejarah sebagai wanita pertama yang menjadi hakim tertinggi.

“Bagaimanapun, Tengku Maimun boleh dipertimbangkan untuk jawatan ketua hakim malaya, yang akan akan dikosongkan berikutan persaraan Zaharah Ibrahim bulan depan.

“Dia juga boleh dipertimbangkan jawatan presiden Mahkamah Rayuan yang kini dipegang oleh Ahmad Maarop, yang akan bersara pada November,” kata sumber itu, sambil menambah Tengku Maimun mempunyai 6 tahun lagi perkhidmatan.

Umur persaraan mandatori bagi hakim adalah 66 tahun ditambah dengan lanjutan 6 bulan.

Sementara itu, peguam Syed Iskandar Syed Jaafar Al Mahdzar berkata Perlembagaan Persekutuan, undang-undang tertinggi negara, mesti diutamakan bagi sesiapa yang dilantik ke jawatan tertinggi.

“Selain mendengar rayuan sivil dan jenayah, hakim-hakim mahkamah tertinggi kami dijemput dari masa ke semasa untuk mentafsirkan perlembagaan,” katanya.

Pada 19 April, Mahathir berkata calon untuk menggantikan Malanjum, yang bersara seminggu lebih awal (12 April), sedang menunggu kelulusan Persidangan Raja-Raja.

“Nampaknya terdapat peruntukan untuk pelantikan yang akan dikemukakan kepada Persidangan Raja-raja, dan bukan hanya kepada Agong.

“Kami memaklumkan kepada Agong. Ada keperluan baginya untuk memaklumkan kepada raja-raja lain, sehingga kini sedang dilakukan dan kami menunggu mereka memberikan persetujuan,” kata Mahathir pada sidang akhbar.

Di bawah Perkara 112B, Agong yang melantik hakim, termasuk 4 pentadbir kehakiman atas nasihat perdana menteri selepas berunding dengan Persidangan Raja-Raja.

Difahamkan Raja-Raja Melayu dijangka bertemu awal bulan depan.

Saya diarah buat laporan palsu, polis beritahu RCI Wang Kelian

Ainaa Aiman
PUTRAJAYA: Seorang saksi memberitahu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ke atas penemuan kubur beramai-ramai dan kem penyeludupan manusia di Wang Kelian, beliau diarah mendraf satu laporan polis palsu mengenai sekumpulan pendatang asing tanpa izin (Pati) yang ditahan di kaki Bukit Wang Burma.

Bekas ketua Bahagian Risikan Operasi di Ibu Pejabat Polis Daerah Padang Besar, Husyairi Musa berkata arahan itu diberikan Ketua Polis Padang Besar ketika itu, Rizani Che Ismail.

Katanya, beliau menerima panggilan daripada Rizani yang mengarahkannya mengambil 5 Pati ditahan Cawangan Khas Perlis.

Katanya, beliau diminta pergi ke satu lokasi di Taman Negara Perlis, dekat sebuah tapak pelupusan sampah.

Katanya, beliau memandu ke sebuah lokasi di tepi jalan untuk mengambil 5 Pati itu dan membawa mereka ke IPD.

Di sana, beliau ternampak individu yang dianggapnya ahli Cawangan Khas, ada yang berbaju seragam dan berpakaian biasa.

Husyairi berkata, beliau tidak dapat mengenal pasti kumpulan lelaki itu, walaupun sudah bekerja di IPD selama 5 tahun.

“Tangkapan itu dibuat Cawangan Khas. Saya tak pasti siapa,” kata saksi ke-18 itu kepada inkuiri RCI yang memasuki hari ke-6, hari ini.

“Ketua polis daerah saya kata ia ada kaitan dengan satu penangkapan yang sudah dilakukan dan beliau minta saya ke kawasan taman negara.”

Beliau berkata, ia bukan prosedur biasa kerana pegawai yang membuat tangkapan itu biasanya mereka yang menyerahkan laporan.

“Tetapi, pegawai atasan saya (Rizani) minta saya draf laporan polis itu dengan berkata saya terserempak individu kelihatan mencurigakan ketika membuat rondaan dan saya menahan mereka sendiri.”

Katanya, laporan itu tidak betul, tetapi beliau tiada pilihan kecuali mengikut arahan pegawai atasannya.

Husyairi berkata, ketika mengambil keterangan lelaki ditahan itu, beliau mendapati 2 daripada mereka ialah warga Thailand dengan seorang mempunyai pistol dan seorang lagi membawa parang. Seorang daripada suspek itu hanya berusia 15 tahun.

Saksi ke-17 RCI itu, Inspektor Mohamad Afiq Sarmid daripada pasukan Komando VAT 69 berkata, beliau menahan 5 Pati di dalam hutan dan membawa mereka ke kaki Bukit Wang Burma.

Katanya, 2 daripadanya mempunyai sepucuk pistol dan sebilah parang, dengan ada di kalangan mereka yang tidak mempunyai dokumen. Seorang daripadanya memiliki dokumen pengenalan Thailand.

“Saya tidak boleh berkomunikasi dengan mereka kerana mereka tidak faham Bahasa Malaysia atau Inggeris.”

Katanya, beliau menemui Pati itu kira-kira 200m dari sebuah kem ditinggalkan yang ditemui pasukannya ketika memeriksa hutan di kawasan Genting Perah, Perlis.

Beliau mengetuai sepasukan 24 anggota untuk mencari kem Pati di hutan Genting Perah, berdasarkan maklumat Cawangan Khas.

Afiq berkata, beliau diminta berbuat demikian untuk mengesahkan maklumat mengenai kem hutan di kawasan terbabit.

Katanya, operasi itu diadakan pada 11 hingga 13 Mac 2015 dan mereka mengambil masa 2 hari untuk tiba di sebuah tapak khusus dalam hutan itu yang disyaki ialah sebuah tapak kem.

“Ketika itu, apa yang tinggal hanya struktur dan tiang kayu. Tiada orang atau apa-apa di kawasan itu.”

Selepas membuat tangkapan dan menemui kem itu, katanya, pasukannya diminta menarik diri daripada operasi itu.

“Arahan kepada kami ialah menarik diri dan menyerahkan sebarang tangkapan atau barang rampasan, jika kami temui kepada Cawangan Khas.”

RCI itu ditubuhkan Kementerian Dalam Negeri untuk menyiasat penemuan kubur beramai-ramai dan kem penyeludupan manusia di Wang Kelian pada 2015.

Panel inkuiri itu diketuai bekas ketua hakim negara, Arifin Zakaria dan dianggotai bekas ketua polis negara, Norian Mai; bekas ketua pendakwaan Jabatan Peguam Negara, Noorbahri Baharuddin; Razali Ismail yang baru meletak jawatan sebagai pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia; bekas ketua penyelidik Jabatan Peguam Negara, Junaidah Abd Rahman; bekas duta Malaysia ke Thailand, Nazirah Hussin dan bekas timbalan pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara, Dr Tan Seng Giaw. Yusran Shah Yusof ialah setiausaha RCI itu.

PH gagal jaga Melayu Islam? Ini jawapan Saifuddin

Anne Muhammad & Ramieza Wahid

WAWANCARA | Meskipun dihimpit dengan pelbagai dakwaan antaranya Pakatan Harapan (PH) cuma kerajaan sepenggal dan gagal menjaga kepentingan Melayu dan Islam, seorang menteri kabinet ada jawapannya yang tersendiri.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Saifuddin Nasution Ismail berkata dalam hampir setahun pentadbiran mereka, antara usaha dilakukan termasuk memulihkan institusi terbesar orang Melayu seperti Tabung Haji (TH) dan Felda.

“Jadi kami mungkin dianggap 'cair' bantu Melayu dan Islam tapi kami dapat selamatkan institusi Melayu dan Islam.

“Pihak yang melingkupkan dijulang sebagai pejuang agama dan bangsa. Ini satu paradoks,” katanya.

Saifuddin berkata demikian dalam sidang media khas sempena setahun PH di kementeriannya, di Putrajaya hari ini.

Sebelum itu Anggota Parlimen Kulim Bandar Baru itu ditanya mengenai dakwaan PH cuma kerajaan sepenggal kerana gagal melaksanakan manifesto Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Menjelaskan perkara itu Saifuddin berkata PH sudah melaksanakan beberapa janji dengan mengambil contoh kerajaan telah mengeluarkan senarai hitam peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

“(Selain itu) kami janji hapus hutang peneroka, dan yang kami berjaya lakukan hapuskan interest (faedah) hutang peneroka.

“Yang belum diusik berkaitan tol, ia baru satu percubaan dalam bandar secara berperingkat.

"Apa yang sedang dibuat adalah i-suri, kesihatan, dan kenapa tidak boleh pantas (dilaksanakan) kerana TH, Felda perlu diselamatkan,” katanya.

Beliau juga berkata PH telah menggariskan tiga hala tuju pelaksanaan manifesto iaitu yang sedang dilakukan, sedang diusahakan dan yang belum disentuh.

Saifuddin juga menyerahkan kepada rakyat untuk menilai prestasi kerajaan selama tempoh setahun ini.

“Sejujurnya kalau ada tanggapan kami ni rapuh tahan sepenggal, negara kita subur demokrasi rakyat dan siapa pun berhak beri pandangan,” katanya.

Berang dengan rombakan exco Johor, Mahathir mahu bersara

Ng Xiang Yi

Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad, yang dilaporkan berang dengan rombakan majlis eksekutif exco kerajaan negeri Johor, dikatakan mahu meletak jawatan, menurut sumber.

Sumber itu berkata pengerusi Bersatu mendedahkan perkara berkenaan semasa mesyuarat kecemasan majlis tertinggi parti pada malam Isnin lalu.

"Beliau begitu kecewa dan terkejut kerana menteri besar baru (Dr Sahruddin Jamal) tidak mematuhi nasihatnya untuk mengekalkan barisan exco," kata sumber itu kepada Malaysiakini.

Menurut sumber, Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, yang juga ketua Pemuda Bersatu, berjaya meyakinkan Mahathir supaya tidak melepaskan jawatannya.

Malaysiakini gagal menghubungi Syed Saddiq untuk mendapatkan ulasannya tetapi sumber yang rapat dengannya mengesahkan perkara itu.

Menurut sumber, Mahathir pada mesyuarat itu memberitahu bahawa beliau begitu kecewa pada pagi itu - apabila tiga ahli exco baru mengangkat sumpah jawatan - dan bercadang mahu melepaskan jawatannya.

Anggota majlis tertinggi yang lain kemudian meluahkan rasa tidak puas hati mereka terhadap keingkaran menteri besar itu.

"Bagaimanapun, semasa mesyuarat baru bermula, Mahathir kembali tenang,” kata sumber itu, sekali gus menafikan dakwaan yang disebarkan di media sosial kononnya perdana menteri mengancam untuk meletak jawatan pada mesyuarat itu.

Muhyiddin minta maaf dari Dr M - Sumber

Annabelle Lee

Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin memohon maaf kepada Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad semasa mesyuarat tergempar majlis tertinggi parti itu pada malam Isnin, kata sumber.

"Muhyiddin memberikan versi kejadian yang membawa kepada atau menyumbang kepada rombakan exco (Johor), dan dia kemudian meminta maaf," kata sumber itu.

Mahathir, yang juga pengerusi Bersatu dikatakan marah terhadap perubahan yang dibuat dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan Johor.

"PM tidak mengatakan apa-apa lagi, tetapi berkata sukar untuk beliau menegakkan kedaulatan undang-undang khususnya merujuk kepada Sultan Johor (dan kenyataan Dr Mahathir ini) dipersetujui oleh majlis tertinggi," katanya kepada Malaysiakini.

Mesyuarat Bersatu diadakan pada hari yang sama berlangsungnya lantikan exco baru terahadp Solihan Badri, Tosrin Jarvanthi (kedua-duanya Adun Bersatu) dan Tan Chen Choong (DAP).

Daulah terpendam

Pada 13 April, Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dilaporkan menetapkan prasyarat supaya barisan exco dirombak apabila seorang menteri besar baru menggantikan Osman Sapian, yang meletak jawatan selepas 11 bulan menerajui pentadbiran negeri.

Keesokan harinya, Shahruddin Jamal bersumpah sebagai menteri besar.

Dalam perkembangan yang berkaitan, penasihat media kepada perdana menteri, A Kadir Jasin juga menyebut permintaan maaf telah dibuat tetapi tidak memberikan butiran terperinci.

"Permohonan maaf sudah dibuat dan diterima. Ayuh kita mara.

"Jangan biarkan "deep state" pecahkan kita. Ayuh tegakkan undang-undang dan lembaga.

"Jangan pilih rakyat jelata atau raja. Johor sama macam negeri-negeri lain juga. Sebahagian daripada Malaysia," katanya pada hantaran Facebook.

Kewujudan daulah terpendam (deep state) pertama kali dibangkitkan oleh Menteri Luar Negeri Saifuddin Abdullah selepas Malaysia menarik diri dari Statut Rome Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC).

Istana Johor, terutamanya Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim lantang membantah Statut Rom.

Selain itu, Mahathir juga bercanggah dengan istana mengenai pilihan menteri besar, berkata sekiranya raja memutuskan perkara ini, maka Malaysia tidak akan menjadi negara demokratik.

Pada hantaran blog terdahulu, perdana menteri berkata perlembagaan negeri Johor dan Terengganu terbatal dengan pembentukan Persekutuan Tanah Melayu.

Dr Mahathir juga berkata parti pemerintah sesuatu negeri boleh menolak calon menteri besar pilihan raja berperlembagaan melalui undi tidak percaya.

Perlembagaan rakyat Malaysia - Dr Mahathir Mohamad

Negeri-negeri di Malaysia menjadi tanah jajahan British selepas Triti (atau perjanjian) MacMichael ditandatangani. Malayan Union akan diperintah sepenuhnya oleh British. Orang-orang Melayu tidak lagi mempunyai tuntutan terhadap negeri-negerinya. Tiada lagi Tanah Melayu.

Orang Melayu bangkit bersatu menentang. Perpaduan itu menyebabkan British terpaksa memansuhkan semua Triti MacMichael. British setuju menggantikan Malayan Union dengan Persekutuan Tanah Melayu. Secara rasminya nama yang diterima ialah “Persekutuan Tanah Melayu”. Ia tidak lagi menjadi negeri naungan disebabkan triti itu.

Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu diketuai oleh pesuruhjaya tinggi sebagai ketua eksekutif, yang mengetuai Majlis Eksekutif dan Majlis Perundangan. Semua anggotanya dicalonkan oleh pesuruhjaya tinggi.

Pada 1995, British memutuskan mengadakan pilihan raya untuk 52 daripada 98 kerusi dalam Majlis Legislatif Persekutuan.

British percaya tiada satu parti akan menang lebih 49 kerusi untuk menuntut hak membentuk kerajaan majoriti.

Tetapi Perikatan Umno, MCA dan MIC menang 51 dari 52 kerusi dan berjaya menuntut hak membentuk kerajaan pemerintahan sendiri.

Sejurus selepas itu kedengaran suara-suara di kalangan rakyat dan parti dalam kerajaan untuk menuntut kemerdekaan.

Rundingan dibuat di London dan akhirnya dipersetujui Malaya akan merdeka pada 1957.

Sebagai persediaan untuk itu, Suruhanjaya Reid ditugaskan merangka perlembagaan persekutuan yang merdeka.

Malaya dipersetujui menjadi negara demokrasi yang rakyat bebas memilih kerajaan. Raja-raja akan menjadi ketua berperlembagaan tanpa kuasa eksekutif. Kedudukan mereka akan dijamin oleh perlembagaan sebagai undang-undang tertinggi dalam negara.

Parti yang memenangi pilihan raya akan menamakan perdana menteri (atau menteri besar) dan ketua berperlembagaan akan merestuinya.

Jika raja berperlembagaan menolak merestuinya dan mencalonkan serta merestui calon sendiri, parti pemenang boleh menolaknya dalam dewan, melalui undi tidak percaya.

Undang-undang tubuh Johor dan Terengganu yang diisytiharkan sebelum itu terbatal dengan perlembagaan baru yang diterima oleh semua negeri-negeri di Malaysia. Pada 9 Mei 2018, rakyat Malaysia mengundi untuk memilih kerajaan (Persekutuan) Malaysia dan kerajaan negeri-negeri.

Penting untuk semua orang menghormati perlembagaan dan patuh padanya. Gagal berbuat demikian akan menidakkan kedaulatan undang-undang.

Syed Saddiq dedah permintaan TMJ

Anne Muhammad

Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengakui hubungannya dengan Tengku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim agak 'dingin' disebabkan beberapa permintaan khusus yang membuatkan dirinya tidak selesa.

Syed Saddiq mendakwa antara permintaan Tunku Ismail adalah membatalkan acara saat akhir perlawanan di antara legenda tinju Filipina, Manny Pacquiao menentang juara bertahan welterweight Persatuan Tinju Dunia (WBA), Lucas Matthysse di Kuala Lumpur Julai lalu.

“Permintaan ini membuat saya tidak selesa tapi saya terpaksa sampaikan keputusan yang saya tak dapat tunaikan, saya perlu berpegang dengan prinsip saya.

“Ada tuntutan dan perintah khusus untuknya (perlawanan) untuk dibatalkan, tanya penganjur, tanya Pacquiao sendiri,” katanya.

Syed Saddiq berkata demikian kepada pemberita dalam sidang media khas sempena setahun Pakatan Harapan (PH) di Bangunan kementeriannya di Putrajaya, hari ini.

Boleh cetus krisis diplomatik

Beliau menjelaskan bahawa pembatalan perlawanan itu boleh mencetuskan krisis diplomatik dengan Filipina.

“Permintaan (TMJ) untuk pembatalan minit terakhir akan mendatangkan isu diplomatik kerana enam menteri termasuk presiden Filipina juga datang (untuk menonton perlawanan.

“Puluhan juta dolar dalam pelaburan akan rugi kerana ia disiarkan kepada lebih 100 saluran langsung di seluruh dunia,” dakwanya.

Katanya, beliau bersama Pesuruhjaya Sukan Zaiton Othman turut mengadap Tunku Ismail bagi menjelaskan mengapa mereka tidak dapat membatalkan perlawanan itu.

“Zaiton dan saya pergi berjumpa dengannya. Kita perlu bersikap sopan dan jelaskan pada baginda," jelasnya.

Sebelum itu beliau diminta mengulas mengenai hubungannya dengan Tunku Ismail selepas baginda dilihat antara pihak yang lantang mengkritik menteri muda itu.

Sebelum PRU, hubungan akrab

Menurut Syed Saddiq lagi, meskipun begitu, beliau tetap menghormati Tunku Ismail sebagai pewaris takhta kesultanan Johor namun beliau perlu meletakkan kepentingan rakyat melebihi segalanya.

Selain itu, Syed Saddiq turut mengakui bahawa hubungannya dengan Tunku Ismail akrab sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.

Namun, dakwa MP Muar itu terdapat permintaan bersifat politik yang tidak dapat ditunaikan menyebabkan hubungan itu dingin.

“Dia adalah seseorang yang rapat dengan saya terutamanya sebelum PRU lalu, tetapi sebelum PRU lalu ada permintaan khusus yang dia minta yang saya tak dapat penuhi.

“(Sebab itu) jika kamu lihat, hari pengumuman pencalonan saya di Muar, adalah hari dia mengeluarkan surat terbuka meminta rakyat Johor dan Malaysia tidak menukar kapal dan terus bersama Umno BN,” katanya.

Pendakwaan kes cabul anggota Parlimen Arau bermula, dua saksi beri keterangan

Bernama
Pendakwaan kes anggota Parlimen Arau Datuk Seri Shahidan Kassim yang didakwa mencabul seorang remaja perempuan bawah umur pada Oktober tahun lepas bermula hari ini dengan dua orang saksi dipanggil memberi keterangan.

Saksi pertama, guru muzik Sekolah Kebangsaan Kampung Salang, Arau, selaku pengurus kumpulan Buskers DSSK, Azhar Hasan, 49, manakala saksi kedua, Adzleen Junaira Mohd Nasir, 27, ialah isteri kepada seorang anggota kumpulan itu.

Ketika disoal oleh Pengarah Pendakwa Raya Perlis, Mohd Nordin Ismail, Azhar menggunakan perkataan ‘sentuhan luar biasa’ bagi menggantikan perkataan cabul.

Azhar berkata kumpulan itu sedang membuat persembahan di hadapan Stadium Tuanku Syed Putra Kangar apabila Shahidan tiba dengan menaiki Toyota Harrier dan berhenti tidak jauh dari tempat mereka membuat persembahan kira-kira pukul 11.30 malam.

Katanya seperti biasa beliau pergi kepada Shahidan dan kemudian melambai ke arah remaja itu (yang berusia 15 tahun tujuh bulan semasa kejadian) supaya datang.

Menurutnya setelah berada dua atau tiga minit dalam kereta, remaja itu dilihat keluar dari kenderaan berkenaan dan berjalan ke arah khemah di mana ibu, bapa dan adik remaja itu sedang menyaksi kumpulan Buskers DSSK membuat perembahan.

Katanya beliau berpendapat sesuatu luar biasa berlaku antara remaja itu dan tertuduh apabila bapa remaja itu tiba-tiba mengajak pulang sebaik dimaklumkan sesuatu oleh ibunya.

“Saya pula tidak melihat atau mendengar perbualan mereka kerana berada di belakang kenderaan,” kata Azhar

Beliau berkata Shahidan kemudian meninggalkan kawasan itu setelah menyerahkan wang RM300 kepadanya.

Shahidan dituduh melakukan amang seksual dengan menyentuh bahu hingga tangan seorang remaja perempuan bawah umur dalam kereta Toyota Harrier di tepi jalan pada kira-kira pukul 11.30 malam di perkarangan Stadium Syed Putra, Kangar pada 20 Oktober tahun lepas.

Beliau dituduh mengikut seksyen 14(a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 yang boleh dihukum penjara sehingga 10 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Adzleen Junaira pula berkata dia melihat remaja itu berjalan agak laju semasa keluar dari Toyota Harrier Shahidan dan hampir menangis semasa menceritakan kejadian di dalam kenderaan itu.

“Dia cakap kat mak dia, dia dipegang di bahu dan tangan kiri oleh DSSK (gelaran untuk Datuk Seri Shahidan Kassim).

Saya juga dengar bapanya cakap: “malam ni pi rumah DSSK pun tak apa.” Ini ayat-ayat marah setelah mendapat tahu kejadian pegang bahu anaknya itu daripada isteri beliau,” kata Adzleen.

Katanya beliau bersama suaminya Saiful Anuar menemani keluarga itu membuat aduan di Balai Polis Kangar pada kira-kira pukul 3.00 pagi.

Shahidan diwakili peguambela Zamri Ibrahim yang dibantu Zuhair Ahma Zakwan, Thalia Rohana Abdul Latiff dan Syed Muhammad Anwar Syed Lokman.

Pendakwaan dijalankan oleh Pengarah Pendakwa Raya Perlis Mohd Nordin Ismail manakala Hakim Mahkamah Sesyen Kangar, Ainul Shahrin Mohamad mendengar kes itu.- BERNAMA

Mesyuarat isu rombakan exco Johor tegang, PPBM bersolidariti dengan Dr M

FMT Reporters
PETALING JAYA: Pimpinan kanan PPBM bersolidariti dengan Dr Mahathir Mohamad disebalik ketegangan antara perdana menteri dan kerabat diraja Johor mengenai pemilihan jemaah exco.

FMT mendapat tahu daripada sumber boleh dipercayai bahawa sokongan disuarakan selepas mesyuarat tergempar majlis tertinggi parti malam tadi, untuk membincangkan barisan exco baru Johor yang mengangkat sumpah di depan Sultan Ibrahim Sultan Iskandar semalam.

Mesyuarat itu, yang disifatkan sumber sebagai “sangat panas dan tegang”, dipanggil bersidang dengan notis yang singkat ekoran kebimbangan bahawa barisan exco yang diumumkan semalam tidak pernah mendapat kelulusan pimpinan PPBM.

Mereka juga mempersoalkan tindakan menteri besar Johor yang baru dilantik, Dr Sahruddin Jamal yang dikatakan tidak mengikut pendirian jemaah menteri untuk tidak merombak barisan exco sedia ada.

“Tetapi menteri besar teruskan juga rombakan itu walaupun dia sudah dimaklumkan tentang pendirian jemaah menteri dalam pertemuannya dengan perdana menteri sebelum mengangkat sumpah,” katanya.

FMT juga mendapat tahu tindakan Sahruddin itu dikritik Mahathir.

Sumber berkata ramai dalam mesyuarat itu mempersoalkan langkah untuk “tunduk kepada tangan-tangan ghaib” dalam pemilihan ahli jemaah exco.

Barisan baru menampilkan 3 anggota baru manakala 2 lagi disingkirkan, serta perubahan pada nama portfolio.

Rombakan itu menyusuli percakaran terbuka antara Dr Mahathir dan ketua negeri Johor berhubung takat bidang kuasa Istana dalam kerajaan negeri.

Mahathir pernah bertembung dengan Istana Johor mengenai tindakannya menyahkan kekebalan raja-raja daripada tindakan undang-undang pada 1993.

Perkembangan itu menyusuli kejadian serangan melibatkan seorang jurulatih hoki dan ketua negeri ketika itu, Sultan Iskandar Sultan Ismail.

Selepas beberapa minggu bertelagah, pindaan akhirnya mendapat persetujuan diraja, dan sebuah mahkamah khas ditubuhkan untuk membicarakan ahli kerabat diraja.

Mahathir baru-baru ini kecewa mahkamah istimewa itu tidak dimanfaatkan walaupun ada pindaan 1993 itu.

“Walaupun kita demokrasi berparlimen, cara pemikiran beberapa orang yang memimpin kerajaan agak feudal. Mereka tidak boleh kata ‘tidak’,” katanya dalam satu wawancara baru-baru ini.

Di mesyuarat semalam, pimpinan PPBM menyokong sepenuhnya kata-kata Dr Mahathir bahawa ahli kerabat diraja perlu patuhi kedaulatan undang-undang.

“Selepas mesyuarat itu, mereka semua beri komitmen akan menyokong Mahathir,” kata sumber itu.

“Mereka bersetuju raja berperlembagaan tertakluk kepada perlembagaan. Mereka tiada kuasa mutlak. Perlembagaan beri kuasa melantik perdana menteri, menteri besar dan ketua menteri kepada parti yang menang.”

Pandangan itu mencerminkan jawapan Mahathir kepada kenyataan Tunku Mahkota Johor yang memberi amaran kepada ahli poltik veteran itu supaya jangan mencampuri urusan pelantikan menteri besar, selepas peletakan jawatan Osman Sapian.

Ketegangan itu diburukkan lagi dengan penentangan Istana Johor terhadap tindakan kerajaan Malaysia memperakui Statut Rom.

Mahathir baru-baru ini mengumumkan kerajaan menarik balik perakuran itu, tetapi sempat membidas penentang perjanjian itu, termasuk Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

TMJ yang lantang itu pernah memberi amaran Statut Rom akan membolehkan kuasa asing melemahkan institusi diraja.

Mahathir berkata ada “seseorang yang mahukan kebebasan untuk memukul orang lain”.

“Kalau dia buat begitu kita akan hantar polis tangkap dia. Saya tak kisah siapa dia yang cuba burukkan nama baik kerajaan,” katanya.

Najib biayai laman FB Ah Jib Kor dan penulis

Hidir Reduan & Hariz Mohd

KES NAJIB
l Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini dimaklumkan bahawa Najib Razak menyerahkan RM238,914 kepada ahli perniagaan Lim Soon Peng untuk dibelanjakan bagi membiayai kandungan dan penulis laman Facebook Ah Jib Gor.

Saksi Wong Nai Chee yang juga adalah setiausaha politik kepada Najib dari tahun 2011 hingga 2018, berkata demikian semasa perbicaraan bekas perdana menteri itu yang berdepan dengan tuduhan pengubahan wang haram dan pecah amanah jenayah.

Wong berkata Lim membayar sebuah syarikat yang dikenali sebagai AG Network untuk mentadbir laman Facebook itu manakala lebihan wang dibelanjakan untuk membiayai Akademi Kewartawanan & Maklumat Taima (Akit) untuk mengupah penulis kandungan Cina yang "objektif".

Ketika disoal oleh TPP Muhammad Saifuddin Hashim Musaimi, Wong menjelaskan bahawa Lim adalah pemimpin akar umbi Cina yang berpengaruh dan mampu menghimpunkan orang ramai jika diminta berbuat demikian.

Katanya, Lim tidak mempunyai hubungan dengan kedua-dua syarikat itu.

Ketika pemeriksaan balas oleh peguam bela utama, Muhammad Shafee Abdullah, Wong berkata laman Facebook Ah Jib Gor diwujudkan untuk mempengaruhi masyarakat Cina.

Beliau berkata laman itu direka untuk menggambarkan dasar kerajaan secara tepat kepada pembaca.

Shafee: Adakah (laman yang direka bentuk itu) untuk memahami masyarakat (dengan lebih baik) dan berkhidmat untuk mereka?

Wong: (Ia adalah) untuk masyarakat (Cina) lebih memahami kerajaan.

Laman Facebook Ah Jib Gor dilancarkan pada tahun 2012 dan kini mempunyai 204,241 pengikut. Kali terakhir laman itu dikemas kini pada 8 Nov 2018.

Mengenai penulis kandungan Cina, Shafee bertanya mengapa Wong menyebut bahawa para penulis perlu "objektif" dan saksi menjelaskan bahawa ini adalah strategi politik.

"Kami dapati bahawa sebelum pilihan raya umum, banyak tulisan (kandungan) Cina adalah negatif (terhadap kerajaan).

"Jadi kami mahu menjadi lebih objektif," katanya.

Saya ‘team player’ dan DAP tak rancang plot jatuhkan MB, kata Aziz Bari

Exco Jawatankuasa Pendidikan, Sains, Teknologi dan Alam Sekitar Perak, Dr Abdul Aziz Bari menegaskan beliau tidak terbabit dalam sebarang rancangan untuk menyingkirkan Menteri Besar, Ahmad Faizal Azumu.

“Tidak ada plot atau apa-apa usaha untuk menjatuhkan menteri besar oleh saya. Jadi tak betul kata saya nak jatuhkan menteri besar. Langsung tak masuk akal dan melawan sistem.

“Macam mana saya nak jatuhkan dia (menteri besar) saya sudah sebut tidak ada undi tak percaya, kalau Umno nak cakap, itu soal dia.

“Saya ‘team player’ (kerja berpasukan) dan saya tak buat keputusan seperti ini,” katanya yang dipetik oleh portal Berita Harian Online, hari ini.

Malah kata naib pengerusi DAP Perak itu, dakwaan bahawa beliau secara sendirian merancang usaha menyingkirkan Ahmad Faizal juga adalah tidak munasabah kerana ia bukan sesuatu yang mudah.

Portal itu turut memetiknya sebagai berkata, pelantikan menteri besar perlu diputuskan kepemimpinan Pakatan Harapan (PH) Perak dan memerlukan perkenan Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, sekali gus bukan sesuatu yang boleh dibuat serta diubah begitu sahaja.

Abdul Aziz berkata demikian ketika mengulas laporan akhbar yang mendakwa beliau sanggup menukar ‘baju’ dari DAP kepada Bersatu bagi memastikan dirinya dilantik sebagai menteri besar.

Ditanya hubungan beliau dengan Ahmad Faizal, Abdul Aziz berkata hubungan mereka berdua secara peribadi adalah baik sebagai rakan, malah dari aspek dasar kerajaan juga setakat ini tidak ada percanggahan.

Mengulas lanjut, katanya, DAP juga tidak merancang sebarang usaha untuk menjatuhkan menteri besar kerana berpegang teguh atas semangat setia kawan dalam PH.

“Jika ia (menjatuhkan menteri besar) dilakukan, segala-galanya akan jatuh. Ini kerana menteri besar ditukar oleh kepemimpinan dan bukan melalui undi tak percaya,” katanya.

Pegawai sangkal khabar angin dakwa Istana tak mahu bertemu Muhyiddin

FMT Reporters

PETALING JAYA
: Seorang pegawai Muhyiddin Yassin menyangkal artikel dalam sebuah akhbar yang mencadangkan Istana Johor tidak mahu bertemu presiden PPBM itu dalam soal pemilihan menteri besar baru.

Marzuki Mohamad, pegawai khas tugas-tugas khas kepada Muhyiddin di Kementerian Dalam Negeri berkata, kerjasama rapat Muhyiddin dan Istana Johor memastikan Dr Sahruddin Jamal dilantik menggantikan Osman Sapian.

Beliau juga menafikan khabar angin mendakwa Osman yang menyerahkan nama Sahruddin kepada Istana Johor.

Marzuki menjelaskan Muhyiddin menyerahkan nama Sahruddin dalam surat kepada Istana Johor pada 13 April, selepas berbincang dengan Pengerusi Pakatan Harapan, Dr Mahathir Mohamad.

“Surat tersebut diserahkan kepada Sultan Johor menerusi setiausaha kerajaan negeri. Alhamdulillah, nama Sahruddin sebagai calon menteri mendapat persetujuan Sultan Johor,” katanya.

Beliau berkata keputusan melantik Sahruddin juga dibincangkan dengan pemimpin Pakatan Harapan peringkat negeri termasuk para Adun, ahli Parlimen dan pemimpin PPBM bahagian.

“Muhyiddin antara tokoh yang memainkan peranan utama dalam proses peralihan ini. Sebagai ketua umum PH Johor, beliau dipertanggungjawabkan oleh Mahathir untuk menangani isu peralihan kepimpinan kerajaan negeri Johor dengan baik,” katanya.

Pihak berkuasa Thai 'galak' Pati masuk M'sia

Annabelle Lee

RCI WANG KELIAN | Pasukan perisikan Malaysia sebelum ini mendapat maklumat pihak berkuasa Thailand telah menghantar pendatang tanpa izin (Pati) untuk ditahan di kem sementara berhampiran sempadan Thailand-Malaysia.

ASP Jamaluddin Shah Mohd Jawan, yang ditempatkan di sempadan sebagai pegawai Cawangan Khas (SB) dari tahun 2006 hingga 2015, percaya pihak berkuasa Thailand secara tidak langsung "menggalakkan" pendatang untuk menyeberang masuk ke Malaysia.

Memberi keterangan di hadapan panel Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) Wang Kelian hari ini, pegawai SB itu berkata beliau mendapat tahu pendatang tanpa dokumen sah yang ditahan di beberapa bahagian Thailand dihantar ke kem sementara di bandar sempadan Sadao, yang terletak berhampiran Genting Perah di Perlis.

"Sekiranya lokap mereka di daerah lain penuh, tahanan akan dihantar ke selatan.

"Kami melihat ini sebagai alasan untuk membawa tahanan ke Sadao dan kemudian ke Padang Besar (di Perlis) sebelum masuk ke negara kita," katanya.

Kubur, rangka manusia

Ditanya oleh Timbalan Pengerusi RCI Norian Mai jika beliau membayangkan pihak berkuasa Thailand secara tidak langsung menggalakkan tahanan berkenaan untuk masuk ke Malaysia, Jamaluddin menjawab: "Ya".

"Berdasarkan maklumat yang diperoleh, ya.

"Dan saya perhatikan kem sementara Thailand adalah sama dengan kem (hutan) yang kita temukan di negara kita.

"Tidak ada satu perkara yang kami dapati di kem-kem hutan datang dari negara kita," katanya sambil menjelaskan binaannya juga serupa.

Kem-kem hutan yang disebutnya itu merupakan kem pemerdagangan manusia yang pertama kali ditemui pihak polis pada Januari 2015 di dalam hutan di Wang Kelian, Perlis.

Turut ditemukan ketika itu, kubur dan rangka manusia.

Jamaluddin berkata syak wasangkanya dapat disahkan melalui temu bual dengan pendatang tanpa izin yang ditangkap oleh polis Malaysia.

"Para pendatang yang tiada dokumen sah yang memasuki Malaysia ialah orang sama yang pernah ditahan di Thailand," katanya.

Menurut bekas pegawai SB itu beliau telah melaporkan semua maklumat berkenaan kepada atasannya untuk tindakan susulan.

Ditanya sekiranya beliau percaya bahawa pihak berkuasa Malaysia bersubahat dalam kegiatan itu, Jamaluddin berkata tidak.

"Kebanyakan dari pihak sebelah sana. Di pihak Malaysia, kami tidak terlibat secara langsung [...] tetapi mungkin beberapa orang mengambil kesempatan daripada keadaan itu," jawabnya.

Bagaimanapun, Jamaluddin menegaskan beliau telah menasihatkan Majlis Keselamatan Negara (NSC) pada masa itu untuk memperkukuh sempadan Malaysia supaya mengelakkan pencerobohan, tetapi tidak berjaya.

Ini terutamanya di kawasan sepanjang banjaran gunung sepanjang 11km di Perlis di mana tiada apa yang memisahkan perbatasan kedua-dua negara. Tidak juga polis meronda kawasan tersebut dengan kerap kerana kawasan yang mencabar.

"Saya sudah meminta NSC membina tembok atau pagar di sana.

"[...] Untuk ke sana dari balai polis terdekat, anda perlu bergerak sehingga 700 hingga 800 meter. Kawasan ini sangat berbukit dan sukar untuk sampai ke sana," katanya.

Jamaluddin juga diminta mengesahkan senarai rakyat Malaysia yang didakwa bersubahan dengan sindiket pemerdagangan manusia di Wang Kelian.

Katanya, "beberapa" nama dikenali kerana mereka sebelum ini dipantau oleh SB.

Apabila ditanya untuk mendedahkan individu yang dipantau, Jamaluddin enggan menjawab dan memberi isyarat kepada Timbalan Pendakwa Raya, Khairul Anuar Abd Halim, yang sedang menjalankan prosiding, bahawa maklumat itu tidak dapat didedahkan kepada orang ramai.

Ketika itu, pengerusi RCI yang juga bekas ketua hakim negara Arifin Zakaria meminta wakil media dan orang awam meninggalkan bilik prosiding RCI dan kemudian ia dijalankan secara tertutup selama 30 minit.

Selepas media dibenarkan masuk semula, saksi kelapan pesara polis berpangkat subinspektor Abdul Rahman Kashim yang juga bekas ketua Balai Polis Kaki Bukit, Perlis dari 2005 hingga 2014 tampil memberi keterangan.

Turut memberikan keterangan ialah saksi kesembilan Koperal Roshaidi Hussin yang bertugas di Pondok Polis Wang Kelian, Perlis dari 2012 hingga kini.

Saksi terakhir yang memberikan keterangan hari ini ialah bekas ketua Balai Polis Kaki Bukit dari Januari 2015 hingga Jun 2016, Zainuddin Hussin yang juga berpangkat subinspektor ketika itu.

Ketiga-tiga mereka dalam keterangan masing-masing berkata tidak pernah tahu-menahu mengenai kem pendatang asing dan kubur di Wang Kelian sehinggalah Pasukan Gerakan Am (PGA) menemui lokasi itu pada Januari 2015.

Ketiga-ketiga mereka berkata bidang tugas mereka hanya melakukan rondaan, menahan pendatang tanpa izin dan memantau kes jenayah di kawasan perumahan Wang Kelian, Kampung Wang Kelian, Felcra Lubuk Sireh, Padang Besar dan pekan Wang Kelian.

Politik barbarisme pembangkang

ARIF JUHANI ABD RAHMAN
Tiga kali Pakatan Harapan (PH) gagal dalam Pilihan Raya Kecil (PRK). Dua kali PRK iaitu di Cameron Highlands dan Rantau, PH gagal merampas penguasaan pembangkang di kerusi tersebut manakala PRK Semenyih pula, PH melalui calon Bersatu terlepas kerusi itu.

Jika ditanya apakah punca kekalahan tersebut, banyak jawapan boleh disenaraikan. Sudah pasti yang paling kuat mempengaruhi persepsi rakyat Malaysia umumnya adalah kegagalan PH meyakinkan golongan Melayu dan Islam bahawa masa depan agama, bangsa dan kedudukan raja-raja Melayu terjamin di bawah pentadbirannya.

Selepas Pilihan Raya Umum (PRU) lalu, pembangkang memang cuba membangkitkan sentimen tersebut apatah lagi selepas jawatan kanan seperti Menteri Kewangan diamanahkan kepada Lim Guan Eng.
Begitu pantas pembangkang dan tentera sibernya memainkan peranan.

Akhirnya apabila rusuhan Kuil Seafield di Selangor berlaku sehingga menyebabkan kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kasssim, situasi sukar dikekang lagi.

Persepsi negatif terhadap pentadbiran kerajaan PH sudah sukar dikawal lagi.

Tidak dinafikan kenyataan beberapa pemimpin PH turut memburukkan keadaan.

Situasi yang kompleks ini adalah ujian terbesar yang perlu ditanggung oleh seluruh kepimpinan kerajaan.

Kecanggungan berdepan dengan kumpulan media sehingga tersilap memberikan kenyataan telah memberi peluang kepada pembangkang menunggang isu ini demi kepentingan politik sempit mereka.

Daripada kesilapan tersebut, pembangkang cuba mencipta persepsi lanjutan bahawa kedudukan Melayu dan Islam hari ini sudah terancam sepenuhnya.

Kemampuan pembangkang mengolah kelemahan awal kerajaan pada masa ini kerana kumpulan sasaran utama mereka iaitu orang Melayu dan Islam boleh dikatakan agak mudah menerima apa sahaja fitnah dan persepsi yang dilemparkan.

Bukan terlalu sukar untuk meneliti pembohongan demi pembohongan pembangkang ini. Media sosial telah mendedahkan bagaimana golongan agama turut menjadi ejen fitnah ini. Mereka dilihat begitu aktif memanipulasi kelebihan yang diperoleh seperti masjid-masjid dan surau-surau untuk menyebarkan dakyah sempit tersebut.

Ditambah pula kebanyakan golongan Melayu dan Islam mempunyai daya penilaian yang rendah dan lemah untuk memastikan apa sahaja yang disampaikan oleh para pengkuliah itu benar atau palsu, maka inilah yang disaksikan hari ini.

Apabila kerajaan Pakatan Harapan berusaha memulihkan Tabung Haji, pembangkang termasuklah Pas yang rata-ratanya berlatar belakang agama turut ‘spin’ usaha tersebut sebagai menjatuhkan kredibiliti dan maruah agama Islam.

Konsep ‘tabayyun’ yang kerap ditekankan dalam membuat penilaian dan keputusan juga sudah tidak dipedulikan lagi.

Sebaliknya pemikiran politik agama yang dibawa oleh pembangkang pula mencerminkan agenda barbarisme yang mana cukup biadab dalam menyatakan pandangan dan sanggahan.
Pas yang dahulu kononnya mengamalkan pendekatan matang dan sejahtera sudah semakin terhakis.

Gelagat Umno yang cukup handal menunggang emosi dan sentimen Melayu dan Islam sejak sekian lama tidak perlu lagi dipertikaikan malah itulah juga kritikan Pas terhadap sekutu baharunya itu.

Apa yang aneh apabila Pas pula tanpa segan silu mempertahankan Umno yang sekian lama dianggap musuh yang penuh dengan kebusukan rasuah, penyelewengan kuasa dan pelbagai lagi skandal lain.
Persoalannya, di manakah daya juang dan pemikiran agama yang dibawa oleh Pas selama ini?

7 ditahan, angka korban letupan di Sri Lanka lepasi 200

Reuters
COLOMBO: Tujuh ditahan dan 3 pegawai polis terbunuh dalam serbuan ke atas sebuah rumah di Colombo hari ini, ketika angka korban akibat satu siri letupan di gereja dan hotel mewah di Sri Lanka kini melepasi 200 orang, kata polis dan media tempatan.

“Kita mempunyai maklumat 207 kematian dari semua hospital. Berdasarkan maklumat itu, setakat ini kita mempunyai 450 mangsa cedera dimasukkan ke hospital,” kata jurucakap polis, Ruwan Gunasekera kepada wartawan di Colombo.

Belum ada butiran mengenai serbuan ke atas rumah di ibu negara Sri Lanka itu.

Lapan letupan, dengan sebilangannya yang pegawai beritahu dilakukan pengebom berani mati, yang menyebabkan kerajaan mengisytiharkan perintah berkurung serta larangan ke atas media sosial, termasuk Facebook dan WhatsApp.

138 maut dalam serangan 3 buah gereja, hotel Sri Lanka

Serangan bom di Sri Lanka yang mensasarkan tiga gereja dan tiga hotel mewah hari ini mengakibatkan 138 orang terbunuh, manakala lebih 400 lagi cedera dalam insiden berkenaan.

Menurut seorang pengarah hospital dan pengawai polis, ia merupakan serangan terbesar selepas berakhirnya perang saudara 10 tahun lalu,

Dalam serangan di gereja di St. Sebastian di Katuwapitiya, utara Colombo, lebih 50 orang terbunuh, kata seorang pegawai polis kepada Reuters, dengan menunjukkan gambar mayat di atas tanah, darah di bangku-bangku dan bumbung yang musnah.

Media melaporkan 25 orang terbunuh dalam serangan ke atas sebuah gereja di Batticaloa di Wilayah Timur.

Namun, serangan terhadap tiga hotel iaitu, Shangri-La Colombo, Kingsbury Hotel dan Cinnamon Grand Colombo belum dapat disahkan sama ada terdapat individu yang cedera dalam insiden berkenaan.

Bagaimanapun sembilan warga asing disahkan antara mereka yang terbunuh dalam kejadian serangan itu.

Sehingga kini belum ada mana-mana kumpulan tampil mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu.

Perdana Menteri Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe telah mengadakan mesyuarat majlis keselamatan negara di kediamannya.

"Saya sangat mengutuk serangan pengecut ini terhadap rakyat negara ini hari ini. Saya menyeru semua rakyat Sri Lanka dalam situasi tragis ini untuk kekal bersatu dan terus kuat,"katanya melalui ciapan di Twitternya.

"Sila elak penyebaran laporan dan spekulasi yang tidak disahkan. Kerajaan mengambil langkah segera untuk memulihkan keadaan ini".

Sementara itu, Pengarah Hospital Negara Colombo, Samindi Samrakoon mengesahkan sehingga kini 20 terkorban dan 280 lagi cedera dalam serangan di ibu negara itu.

Sumber polis dalam skuad bom polis berkata, salah satu letupan berlaku di gereja St Anthony's di Kochcikade, Colombo.

"Rakyat kita terlibat dalam memindahkan mangsa," kata sumber itu.

Gereja St. Sebastian pula memaparkan gambar kemusnahan di dalam gereja di laman sosial Facebooknya dengan menunjukkan darah di bangku dan lantai, dan meminta bantuan daripada orang ramai.