"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

LIHAT inilah wajah sebenar pemimpin-pemimpin Parti Agama

Isu pertikaian tanah: Beberapa perkara dalam afidavit dipadamkan, kenapa?
BAHAGIAN (7)
Apa kesudahan cerita pertikaian dan penuntutan hak penjualan tanah ditepi lebuh raya Rantau Panjang - Pasir Mas yang melibatkan pemimpin dan tokoh parti agama (Pas) Kelantan dengan Pas Pusat. Apakah sudah selesai, sudah ditemui formula win-win antara yang terbabit? Lima puluh untuk kau lima puluh untuk aku, bukan tiga puluh untuk aku tetapi tujuh puluh untuk kau?

Atau masih tergantung tegang, tunggu masa untuk putus? "Peah"....

Apakah Yang Dipertua Pas Rantau Panjang Abdul Fatah Haron selaku plantif dalam tuntutan mahkamah bersabit perkara itu, telah mendapat hak dan bahagainnya dengan seadil-adilnya sesuai dengan semangat dan prinsip partinya, parti agama? Masakan dalam parti agama juga berlaku ketidakadilan yang nyata? Ada sesiapa nampak Fatah tukar kereta baharu sehari dua ini? Adakah?
Khabar terakhir selepas kes itu dirujuk ke mahkamah, (akhir Disember tahun lalu), dan mahkamah menetapkan perbicaraan pada 12, 13 Mac depan (2017), ada desas desus kes itu akan diselesaikan diluar mahkamah. Ada usaha oleh pihak defenden untuk memuktamadkan kes berkenaan bagi mengelakkan ia membusuk parti.

Pihak defenden terdiri daripada Pengarah Pilihan Raya Pas, Mustapa@Hassan Ali, bekas TMB Kelantan Abdul Halim Abdul Rahman dan anak-anak Allahyarham Wan Othman Wan Yusuf, bekas Bendahari Pas Kelantan yang juga bekas Adun Tendong, tidak mahu ia diperpanjangkan kes itu ke mahkamah. Khabarnya peguam Mustapa Ali telah menghubungi Fatah, meminta Fatah mengemukakan formula untuk menyelesaikan kes berkenaan.

Sesudah hampir sebulan, apakah ia diteruskan dan sudah selesai? Maklumat terkini bersabit kes berkenaan, jawabnya belum. Ertinya kes itu tetap akan masuk ke mahkamah Mac depan. Insya-Allah kalau tidak ada aral merintang saya akan turun untuk menyaksikan perbicaraan itu dan ingin menatap wajah-wajah kesayangan hamba itu.

Diharap Cikgu Wan Rahim yang pernah menjadi regu "Tiga Abdul" turun sama untuk minum teh di perkarangan mahkamah nanti.

Sedikit flashback, pada mulanya bekas MP Rantau Panjang itu mahu kes pertikaian tanah itu dilakukan dengan baik, secara "saing sobat", tetapi defenden yang keras kepala mahu kes itu dibicarakan di mahkamah. Tuntutan Fatah agar pertikaian itu dilakukan dengan adil terutamanya dalam pembahagian untung ke atas penjualan tanah berkenaan serta sebagai saguhati susah lelah (good will) kepadanya tidak mahu dilayan. Fatah menuntut haknya kerana dia berasakan dianiaya dan tertipu.

(Kalau pihak defenden terutama Abdul Halim bersetuju menyelesaikan dengan baik, isu pertikaian dan tuntutan hasil jual tanah itu tidak sampai ke mahkamah dan ia tidak terdedah kepada umum. Hari ini "budu" sudah terdedah di tengah umum. Ada baiknya juga Fatah gentlemen mempertahankan haknya, setidak-tidak ia mendedahkan ceritera dan soneta sebenar pemimpin Pas.

Pengorbanannya keluar dari syarikat yang memiliki tanah berkenaan (Gelari Tani) atas motif dan muslahah tertentu tidak dikenang dan dinilai langsung. Inilah yang menyebabkan Fatah tergamak membuka pekung parti.

Manakala kerana yakin bahawa Fatah tidak mempunyai apa-apa hak ke atas tanah berkenaan dan tidak perlu mendapat apa-apa bayaran (terimaan) dari penjualannya, (kerana katanya sudah diberi) maka defenden bersedia membawanya ke mahkamah untuk diadili. Kononnya pihak defenden mahu mahkamah menentukan hak dan kedudukan Fatah. Sebelumnya Fatah membuat injuksi menghalang agar sebahagian wang penjualan tanah itu ditangguhkan sehingga ia diselesaikan dengan baik.

Untuk rekod Fatah membuat bantahan bukan ke atas keseluruhan jumlah penjualan tanah berkenaan bernilai RM22, 362,778 (Dua puluh dua juta tiga ratus enam puluh dua ribu tujuh ratus tujuh pula lapan sahaja), tetapi bahagiannya tidak pun sampai RM7 juta.

Semasa selama injuksi itu berjalan Fatah berharap ianya diselesaikan dengan baik. Tetapi harapan itu sia-sia sahaja bila mana pihak defenden bersikeras untuk dibicarakan. Defenden yakin kalau dibicarakan mereka menang dan Fatah tidak mendapat satu sen pun berdasar bukti-bukti yang ada. Jadi usaha untuk selesai di luar mahkamah gagal. Hendak tak hendak kes itu terpaksa juga dirujuk ke mahkamah.

Pada 22 Disember 2016 Mahkamah Tinggi Kota Bharu sudah menetapkan agar kes itu dibicarakan dan didengar di hadapan Pesuruhjaya Kehakimam Mahkamah Tinggi Kota Bharu, Ahmad Bache.

Pihak defenden telah menjawab tuntutan Abdul Fatah dengan mengemukakan jawaban balas (afidavit) yang cukup panjang lebar sebagai persiapan perbicaraan. Dalam afidavit berkenaan disertakan beberapa bukti menunjukkan Fatah kononnya tidak ada hak ke atas tanah berkenaan. Bukti-bukti itu termasuk catatan pembahagian saham dan juga buku aliran tunai wang keluar masuk syarikat yang menjadi pemilik tanah berkenaan, berserta keluasan tanah dan jumlah atau nilai jualan.

Saat perbicaraan hendak dimulakan, dan afidvit balasan itu sudah berada di mahkamah dan pihak peguam Fatah, pihak peguam defenden membuat permintaan kepada Mahkamah agar beberapa butiran itu ditarik balik. Ertinya butiran beberapa perkara dalam afidavit berkenaan berhubung pertikaian itu dipadamkan. Kenapa?

Kenapa mulanya ia beriya-iya dimasukkan dalam afidavit balasan kepada tuntutan Fatah kemudian ditarik balik? Apakah yang telah difikir dan dinilai semula? Apa yang tidak kenanya? Bukankah dari segi moralnya penarikan balik beberapa butiran itu memberi kemenangan tanpa masuk gelanggang kepada Fatah.

Dengan penarikbalik beberapa butiran itu, (butiran-butiran itu adalah Perkara 37, 56, 58 dan satu lagi lupa?) itu tidak boleh ditimbul dan dikaitkan dalam perbicaraan itu. Kenapa? Di sinilah dirasakan bahawa pihak defenden bimbang jikalau butiran itu dibenar diguna dalam perbicaraan itu ia mendedahkan rahsia parti dan karektor pemimpinnya.

Abdul Fatah bersetuju dengan permintaan itu, agar butiran itu dipadamkan. Fatah boleh menolak permohonan itu kalau beliau mahu kerana ia dimasukan ke dalam afidavit yang sudah pun dihantar ke mahkamah. Penerimaan dan kesediaan Fatah ini menunjukan bekas MP Rantau Panjang itu berjiwa besar, bersikap jujur dan ikhlas terhadap parti. Dia masih mahu menjaga maruah dan integriti parti agama itu.

Tuduhan yang mengatakan Fatah tidak ada hak ke atas wang hasil penjualan tanah itu jelas tidak benar? Sekiranya ia benar, sudah tentu pihak defenden tidak akan memadakam beberapa afidvit berkenaan, dan ia terus dibenarkan untuk menjadi tatapan umum dan pembuktian di mahkamah.

Isu penyelesaian tanah itu boleh diselesaikan dengan baik. Peluang masih ada untuk selesaikan secara baik dan mengelakkan daripada mencemarkan nama parti jika ia dibicarakan. Fatah hgarus dilayan dengan adil dan saksama. Bagi bahagiannya tamatlah cerita.

Sehubungan itu saya perlu sebut sekali lagi, pemimpin Pas Kelantan terutamanya Pesuruhjaya Pas Kelantan Ahmad Yakob dan juga presiden Pas Abdul Hadi Awang patut mencampuri pertelingakahan ini agar ia diselesaikan dengan baik. Ia tidak boleh dilihat ia isu peribadi. Kenapa saya kata begitu kerana Pas Kelantan dan Pas Pusat khasnya Jabatan Penerangan yang menerbitkan Harakah ada hak dalam kes ini kerana wang mereka diguna untuk membeli tanah ini di peringkat awal.

Mengenai hal ini ia diakui sendiri oleh Mustapa Ali kepada saya menerusi satu percakapan telefon bimbit. Begitu juga Pas Kelantan juga ada saham dalam tanah berkenaan. Kalau pun Pas Kelantan telah menerima bahagiannya sebelum ini atas penjualan sebahagian tanah berkenaan, tetapi Pas Kelantan masih ada hak.

Dalam pada itu seperti yang saya pos sebelum ini ada perkembangan baharu mengenai isu tanah itu dimana tuan asalnya berhajat untuk membuat injuksi dan menuntut haknya. Tuan tanah berkenaan berasakan pelelongan tanahnya dilakukan oleh institusi kewangan dan Unit Pelelongan Awam tidak mengikut prosuder dan ada elemen salahguna kuasa?

Carian, penyusunan dokumen berkaitan katanya sedang dilakukan oleh pemilik asal tanah tersebut. Kes tanah di lebuh raya menjadi makin menarik dan mencemarkan parti agama se tanah Melayu (Pas).

Isteri orang ditangkap dengan kekasih (Gambar)


Penguat kuasa JHEAT sedang menyoal siasat pasangan kekasih yang ditahan kerana berkhalwat di sebuah rumah sewa di Kampung Atas Tol, di sini, malam tadi.
KUALA TERENGGANU - “Saya tinggal di rumah ini kerana hendak tolong jaga anak-anak dia,” demikian alasan seorang wanita yang masih berstatus isteri orang ketika dicekup berkhalwat di rumah kekasihnya di Kampung Atas Tol, di sini, malam tadi.

Rahsia wanita berusia 31 tahun itu yang bermain cinta dengan duda anak dua yang berusia 35 tahun, terbongkar apabila rumah sewa pasangannya diserbu penguat kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), kira-kira jam 10.30 malam.

Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Datuk Wan Mohd Wan Ibrahim berkata, serbuan dilakukan pihaknya hasil maklumat awam yang selalu terserempak wanita terbabit datang ke rumah sewa pasangannya yang bekerja sebagai penjual kad tambah nilai sebelum ini.

Wan Mohd berkata, siasatan awal mendapati wanita yang juga masih berstatus isteri kepada kakitangan kerajaan itu mendakwa mempunyai masalah rumah tangga dengan suaminya, tetapi masih belum memfailkan perceraian di mahkamah.

“Siasatan juga mendapati pasangan ini berkenalan melalui laman sosial Facebook sejak Ogos tahun lalu dan ketika serbuan, wanita itu memaklumkan sudah lebih seminggu tinggal di rumah berkenaan dengan memberi alasan mahu menjaga anak-anak kekasihnya.

“Wanita itu turut mengaku sebelum itu ada pulang ke rumah keluarganya di Pahang dan memaklumkan keluarganya termasuk suaminya langsung tidak mengetahui hubungan ‘baru’ dia bersama kekasih,” katanya.

Jelas Wan Mohd, pasangan itu juga mengaku kononnya mahu berkahwin sekiranya wanita tersebut diceraikan suaminya.

“Pasangan ini seterusnya dibawa ke pejabat JHEAT untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 31 (a) dan (b) Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 kerana berkhalwat,” katanya.

Seorang guru terima padah ‘tembak’ Trump


Seorang guru di Amerika Syarikat (AS) digantung tugas susulan penularan video yang menunjukkan dia menjerit ‘mati’ sambil ‘menembak’ Presiden baharu Donald Trump menggunakan pistol air.

Kejadian itu berlaku di dalam kelasnya apabila guru wanita terbabit, Payal Modi menembak imej Trump yang disiarkan pada papan tulis ketika Presiden tersebut menghadiri majlis angkat sumpah.

Malah Modi turut memuatnaik video berkenaan dalam laman perkongsian Instagram, menyebabkan pihak sekolah di Dallas, Texas mengambil tindakan tegas terhadapnya.

Berdasarkan rakaman tersebut, turut kedengaran suara ketawa melihat aksi Modi tetapi tidak dapat dipastikan sama ada mereka merupakan pelajar kelas tersebut.

Susulan penyebaran video itu, ramai pengguna media sosial mendesak pihak sekolah agar memecat Modi atas tindakan kurang bijaknya itu.

Tetapi wanita tersebut masih menerima pembelaan terutamanya dalam kalangan guru yang menyifatkan aksi tersebut sebagai gurauan.

Sementara itu, Jabatan Pendidikan Daerah Dallas menerusi kenyataannya berkata, pihaknya sedia maklum tentang penyebaran video tersebut melibatkan seorang guru di Sekolah Tinggi W.H Adamson.

“Guru berkenaan telah digantung tugas dan siasatan tentang kes itu masih berjalan,” jelas kenyataan itu.

Ekoran kes itu, Modi memadamkan klip video tersebut bagi mengelakkan isu berkenaan berlanjutan.
-kualalumpurpost

Tugu banjir,masjid al Jauhar guna wang Tok Kenali tetap penyelewangan

ZIKRI ABDULLAH
Che Ibrahim Mohamad
Pengakuan pihak kerajaan bahawa wang dari Yayasan Tok Kenali (YTK) telah digunakan untuk membeli tanah menempatkan sebuah bangunan dua tingkat yang dibina oleh Pas Kawasan Kuala Krai yang disebut Masjid al Jauhar tetap dianggap satu penyelewengan.

Naib Pengerusi Amanah Kelantan, Che Ibrahim Mohamad berkata pembelian tanah yg dikatakan bernilai RM300,000 ternyata bukan sahaja satu pembaziran, tetapi telah menyeleweng daripada objektif sebenar penubuhan YTK.

Pihak kerajaan negeri Kelantan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Setiausaha Politik Menteri Besar Wan Roslan Wan Hamat menafikan dakwaan Adun Salor, Datuk Husam Musa bahawa tanah adalah dibeli oleh YTK bagi tapak tugu banjir.

"Tujuan sebenar adalah menyelamatkan Masjid Jauhar yang sebelum ini dibina diatas tanah milik individu," kata kenyataan itu.

Kerajaan negeri kata Che Ibrahim, tidak sewajarnya menggunakan alasan untuk menyelamatkan masjid sebagai asas kepada pembelian tersebut kerana urusan masjid adalah di bawah bidang kuasa Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK).

"Selain Masjid Jauhar yang didakwa sebagai asas pembelian tersebut, di atas tanah yang sama juga telah didirikan lima buah gerai oleh Majlis Daerah Kuala Krai (MDKK) dan sudah lebih sepuluh tahun mengutip sewa daripada penyewanya," katanya.

Menurutnya, pembinaan Tugu Banjir juga adalah di atas sebahagian daripada tanah tersebut, walaubagaimana pun Ketua Penerangan Ketua Pemuda Pas Kelantan, Nazman Che Iberahim yang mulanya mengaku kemudian mendakwa ianya dibina atas rizab jalan.

"Apabila Kerajaan menyedari tanah tersebut ada pemiliknya yang sah, barulah ada usaha untuk membeli tanah tersebut daripada pemilik asalnya," katanya.

Isteri bawa ‘geng’ belasah suami

WARTAWAN SINAR HARIAN
Lokasi kejadian yang dipercayai berlakunya kejadian tetak berkenaan.

KLANG: Seorang suami cedera ditetak di kepala selepas diserang oleh 'geng' isterinya.

Dalam kejadian kira-kira jam 10.40 pagi kelmarin, wanita berusia 19 tahun itu bersama tiga ahli keluarganya serta 12 lelaki datang ke rumah mentuanya di Jalan Istana, dekat sini, bagi mengambil anaknya.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Alzafny Ahmad berkata, kejadian disedari seorang ahli keluarga mangsa yang menerima panggilan daripada jirannya mendakwa rumah mereka dimasuki orang sebelum terus bergegas pulang ke rumah.

Menurutnya, ketika tiba di rumah, didapati mangsa berusia 28 tahun yang merupakan suami kepada wanita tersebut ditemui dalam keadaan berlumuran darah serta tidak sedarkan diri selepas cedera ditetak di kepala.

“Turut cedera adalah bapa mangsa, adik lelaki dan rakan mangsa yang berada di rumah tersebut.

“Akibat kecederaan tersebut, kesemua mangsa kemudian dikejarkan ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang dengan ambulans dan kini dilaporkan stabil,” katanya kepada Sinar Harian.

Dalam insiden itu juga katanya, rumah mangsa dan barangan elektrik dirosakkan selain telefon bimbit serta wang tunai kira-kira RM4,000 turut dilarikan.

Katanya, kesemua mangsa dicederakan menggunakan batang besi, pengunci stereng, topi keledar dan parang.

Tambahnya, siasatan awal mendapati isteri mangsa datang untuk mengambil anak perempuannya berusia dua tahun yang dijaga suaminya.

"Sebelum ini, mangsa tinggal bersama isterinya di Kampung Subang sebelum berlaku perselisihan faham. Pada 9 Januari lalu, mangsa bersama anak perempuannya itu nekad keluar dari rumah dan tinggal di rumah keluarganya,” katanya.

Alzafny berkata, seramai tiga lelaki dan dua wanita termasuk isteri mangsa ditahan kira-kira jam 9 malam hari sama selepas tampil menyerah diri di balai polis.

“Semakan mendapati dua individu memiliki rekod jenayah lampau kerana bergaduh.

"Tiga lelaki itu telah direman enam hari, manakala dua wanita tersebut direman sehari bagi membantu siasatan," katanya.

Beliau berkata, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 148 Kanun Keseksaan.

Bekas Setiausaha Negara Amerika daftar sebagai Muslim

NEW YORK: Bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Madeleine Albright berkata, beliau membuat persediaan untuk mendaftar sebagai Muslim, tatkala Presiden Donald Trump merancang ‘memerhati’ mereka yang mengamalkan ajaran Islam.

"Saya dibesarkan sebagai Katolik, menjadi Episcopalian dan kemudian mengetahui bahawa keluarga saya berketurunan Yahudi. Demi perpaduan, saya bersedia mendaftar diri sebagai Muslim," katanya hari ini.
Ini berikutan laporan mengatakan Trump merancang menandatangani arahan eksekutif yang menyasarkan pendatang asing di AS.

Pembuat filem, Michael Moore juga menyatakan sokongannya kepada Muslim Amerika dan mewujudkan sebuah laman web ‘We are all Muslim' dan meminta orang ramai menandatangani petisyen disediakan.

"Anda tidak lah terlalu kuat, Donny (merujuk kepada Trump) dan saya gembira dapat melihat siapa anda sebenarnya sejak bertahun lalu. Kami semua Muslim. Hadapilah ia," katanya.

Sementara itu, ribuan penduduk memenuhi jalan-jalan utama di New York sebagai membantah rancangan imigresen dan pembinaan tembok sempadan.

Pemimpin AS itu sudah mengarahkan pegawainya menyiapkan rekaan bagi pembinaan tembok di sempadan AS-Mexico. Trump juga dikatakan akan melaksanakan pengharaman kemasukan pelarian dari negara Islam, termasuk Syria.

"Tiada sekatan, tiada tembok. New York adalah untuk semua," kata peserta demonstrasi yang turut menandatangani petisyen mempertahankan umat Islam. - Agensi

Pelakon ditembak mati ketika penggambaran

SYDNEY - AUSTRALIA. "Seorang pelakon ditembak mati pada Isnin ketika penggambaran video muzik yang menggunakan senjata api di sebuah bar di Brisbane," kata polis.

Lelaki berusia 20an ditembak di bahagian dada dipercayai secara tidak sengaja namun polis akan membuka siasatan jenayah terhadap insiden itu.

"Pelakon berkenaan menggunakan beberapa senjata api di lokasi kejadian," kata Inspektor Detektif Tom Armitt kepada pemberita.

"Mangsa yang maut adalah pelakon dan babak berkenaan," katanya.

"Krew filem melakukan bantuan pernafasan (CPR) kepada mangsa," kata Armitt sambil menambah lelaki itu meninggal dunia di tempat kejadian.

Polis bagaimanapun tidak mendedahkan nama pelakon atau kumpulan penyanyi yang terlibat.

Brisbane Times melaporkan kumpulan hip hop Australia, Bliss n Eso sedang menjalankan pengambaran video klip berkenaan di Brooklyn Standard, bar bawah tanah di pusat bandar. - AFP

Jamil Khir, Asyraf Wajdi dinasihati berhenti tutup penyelewengan Tabung Haji

MALAYSIA DATELINE
Asyraf Wajdi dan Jamil Khir sering menafikan berlaku penyelewengan dalam pengurusan pelaburan Tabung Haji dan menyifatkannya sebagai 'fitnah pembangkang'.
Menteri-menteri yang bertanggung jawab terhadap Tabung Haji, Dato’ Seri Jamil Khir Baharom dan Dato’ Dr Asyraf Wajdi Dusuki dinasihati tidak terus mengelirukan umat Islam dengan mendakwa kononnya Tabung Haji menjadi mangsa fitnah ahli politik pembangkang ekoran tindakan mahkamah yang dihadapi bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) anak syarikat Tabung Haji, Dato’ Nor Badli Munawir Mohamad Alias Lafti semalam.

Malah pendakwaan terhadap Nor Badli memberikan isyarat bahawa pengurusan 'pembangunan perniagaan dan pelaburan strategik' Tabung Haji perlu dirombak, kata Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli.

Nor Badli dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan pecah amanah semasa menerajui pengurusan TH Heavy Engineering Berhad (THHE), anak syarikat Tabung Haji yang kerap dikritik Rafizi.

"Sejak tahun lalu, saya secara berterusan menumpukan perhatian kepada kes-kes penyelewengan dan kerugian yang berlaku di Tabung Haji kerana saya berasa terpanggil untuk membela pendeposit Tabung Haji yang kebanyakannya golongan berpendapatan rendah.

"Salah satu kes yang saya paling lantang mengkritik ialah pelaburan Tabung Haji di dalam Ramunia Holdings Berhad yang kemudiannya dikenali sebagai THHE.

"Maka, pendakwaan ke atas Dato’ Nor Badli membuktikan bahawa pendedahan saya mengenai penyelewengan dan salah tadbir pelaburan Tabung Haji ada asasnya dan bukannya fitnah seperti yang menteri-menteri Umno mahu rakyat percaya," tegas Rafizi dalam satu kenyataan semalam.
Naib Presiden PKR itu menambah, sejak setahun lalu beliau telah membuktikan bahawa penyelewengan dan ketirisan bukan sahaja berlaku di THHE tetapi melibatkan banyak pelaburan besar Tabung Haji di dalam syarikat-syarikat tertentu.

Sehubungan itu, beliau secara berterusan menyuarakan keperluan merombak pengurusan fungsi pelaburan dan pembangunan perniagaan (business development and investment) Tabung Haji kerana ternyata pelbagai bidang perniagaan baru yang diceburi merugikan.

Beliau turut mempersoalkan tindakan yang sepatutnya diambil terhadap pimpinan dan pengurusan kanan Tabung Haji yang bertanggungjawab menyemak dan meluluskan keputusan untuk melabur di dalam syarikat-syarikat bermasalah seperti TH Heavy Engineering sehingga mengakibatkan kerugian ratusan juta ringgit wang pendeposit.

Sehubungan itu, Rafizi mendesak Pengerusi Tabung Haji, Dato’ Seri Azeez Abdul Rahim menjawab soalan-soalan berikut:

1. Siapa yang bertanggungjawab membawa cadangan untuk melabur di dalam syarikat-syarikat ini atau sektor tertentu (yang Tabung Haji tidak ada kepakaran dan pengetahuan perniagaan yang kukuh) sehingga menyebabkan kerugian ratusan juta?

2. Sudahkah individu-individu ini dikenalpasti dan disiasat di peringkat pengurusan kanan Tabung Haji? Sudahkah tindakan diambil terhadap mereka di peringkat dalaman Tabung Haji? Sudahkah laporan kepada pihak berkuasa dibuat terhadap mereka?

3. Apa bentuk rombakan yang telah dilaksanakan untuk memastikan fungsi pembangunan perniagaan dan pelaburan strategik Tabung Haji tidak mengulangi kesilapan lalu?

"Malangnya, saya percaya selagi Lembaga Pengarah Tabung Haji dipenuhi dengan lantikan politik di kalangan orang kuat Umno, langkah-langkah itu tidak akan dibuat. Akibatnya, Tabung Haji akan terus berdepan dengan risiko kerugian yang mungkin akan keluar satu persatu," katanya.

Buat apa tunggu Pas, soal ahli akademik

ARIF ATAN
Ahli akademik mempersoalkan kewajaran Pakatan Harapan dan Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang dilihat masih menanti Pas untuk bekerjasama dengan mereka.

Pensyarah Universiti Utara Malaysia, Prof Dr Mohd Aizuddin Mohd Sani dilapor berkata, tiada guna Pakatan Harapan dan PPBM menunggu Pas jika parti diterajui Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu tidak sudi bekerjasama.

“Buat apa tunggu lagi? Setiap parti mempunyai matlamat perjuangan masing-masing. Pembangkang (Pakatan Harapan-PPBM) boleh 'move on',” ujarnya dipetik dari Sinar Harian semalam.

Menurut penganalisis politik itu, gabungan Pakatan Harapan dan PPBM harus meneruskan perjuangan mereka tanpa penglibatan Pas walaupun kesepakatan semua parti pembangkang dianggap lebih baik.
“Bagaimanapun ia bergantung kepada Bersatu dan Pakatan Harapan untuk membentuk serta menentukan gabungan tersebut,” ujarnya sambil menegaskan tidak perlu bergantung kepada Pas.

Walau bagaimanapun, Aizuddin mengakui masalah pecahan undi akan berlaku jika wujud pertembungan kerusi tiga penjuru pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) nanti.

“Ini terbukti pada PRK (Pilihan Raya Kecil) Sungai Besar yang lalu. Pas telah memecahkan undi pembangkang,” tambahnya lagi.

Dalam hal berkaitan, akhbar rasmi Pas, Harakah Edisi Jumaat Bil 2218 (27-29 Januari 2016) dilihat sarat menempelak DAP ekoran penasihat parti itu, Lim Kit Siang baru-baru ini mengajak Pas berdamai dalam usaha menjatuhkan Umno-BN.

Semakan Malaysia Dateline hari ini mendapati sekurang-kurangnya enam halaman penuh laporan berupa reaksi pemimpin Pas Pusat dan analisis menyerang DAP juga pada masa sama memperlekeh Amanah yang digelar sebagai 'Pan'.

Umno Makin Mereput : Keserabutan Pemimpinnya yang Takut Hilang Kuasa

DATO' HJ MAHFUZ HJ OMAR

1. Malaysia dilanda keserabutan politik pemimpin Umno yang begitu takut kehilangan kuasa yang dimiliki selama lebih 60 tahun serta kecelaruan pemikiran mereka sehingga menjadi 'hantu' mengusik kehidupan rakyat supaya lari meninggalkan khazanah kekayaan untuk diambil mereka.

Berbagai tuduhan liar dibuat Umno kerana sudah rasa terancam.

2. 'Khurafat' yang mengganggu kehidupan rakyat dengan provokasi perkauman dan pemikiran sempit untuk menakutkan orang Melayu kononnya akan hilang kuasa politik jika PRU 14 UmnoBn kalah ditangan Pakatan Harapan dan PPBM.

" Pemimpin Umno gunakan 'hantu perkauman' untuk menghidupkan kembali karier politik masing-masing yang telah pupus akibat skandal 1MDB dan berbagai lagi masalah yang tidak menguntungkan rakyat serta mengakibatkan kerugian pada negara" .

Najib pada ucapan dasar Perhimpunan Agung Umno (PAU) telah membaca 'mentera tahyul' dengan mengatakan bahawa segala keistimewaan Melayu, Islam dan Bumiputera akan terhapus dan DAP memerintah negara Malaysia manakala Lim Kit Siang pula sebagai Perdana Menteri, maka gegak gempita ahli Umno menjerit marah dan menangis mengenang nasib masa depan bangsa Melayu.

"Sepatutnya soal beban rakyat yang melibatkan GST,penganguran dan harga barang dibincangkan tetapi Najib hanya menggunakannya sebagai pelantar untuk memperkatakan soal kuasa dan bagaimana cara untuk memfitnah Pakatan Harapan dan PPBM.

Tidak mustahil ahli Umno yang pulang dari PAU bersemangat seperti watak Si Pitung dalam sebuah filem suatu ketika dulu.

Pada ketika itu penonton yang keluar dari panggung wayang selepas menonton filem Si Pitung semua ingin jadi seperti Si Pitung yang menentang Belanda, begitulah juga dengan ahli Umno yang dirasuk oleh 'hantu perkauman' untuk mereka menentang DAP.

3. Dalam pada itu tiba-tiba muncul seorang putera raja yang pernah menganggotai Dewan Negara sebagai Senator atas tiket DAP berkata kononnya ada perjanjian bersama antara Tun Dr Mahathir dan Lim Kit Siang yang bersetuju jika Pakatan Harapan dan PPBM memenangi PRU 14 nanti maka Dato' Seri Mukhriz akan menjadi Perdana Menteri dan Lim Kit Siang sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Kenyataan putera raja yang bernama Tunku Aziz ini amat jengkel dan memalukan kerabat DiRaja.Beliau seolah-olah tidak ikuti ucapan Najib di PAU atau pun Tunku Aziz dah kena 'PAU' dengan Najib?.

4. Dalam beberapa hari kebelakangi ini muncul pula seorang cendekiawan hebat kelahiran Perak dan pernah berkhidmat dengan Universiti Malaya yang bernama Dr Mohd Zuhdi Marzuki mendakwa Tun Mahathir seorang diktator dan Tun Mahathir juga mahu kuasai Pakatan Harapan.

Cendekiawan hebat ini mendakwa Tun Mahathir telah berjaya meletakan dirinya sebagai ketua kepada PPBM dan Pakatan Harapan.Mungkin Dr Mohd Zuhdi terlupa atau buat-buat lupa bahawa sebelum ini beliau juga pernah berkata bahawa DAP yang kuasai Pakatan Harapan.

"Kini Tun Mahathir pula didendangkannya telah kuasai PPBM dan Pakatan Harapan. Oleh itu jikalau ikut hujah Dr Mohd Zuhdi,maka bukan cina DAP bernama Lim Kit Siang yang kuasai Pakatan Harapan dan PPBM".

Adakah akan datang ada pula hujah baru yang mendakwa Tun Mahathir adalah Cina DAP atau diktator jadi 'barua DAP.?

DATO' HJ MAHFUZ HJ OMAR
Ahli Parlimen Pokok Sena
9.30am Taman Al Walid Alor Setar
24 Jan 2017/25 Rabiulakhir 1438H

PAS mahu Dr Mahathir bertaubat dan tinggalkan DAP

FMT Reporters

PETALING JAYA: PAS akan memaafkan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sekiranya beliau bertaubat dan memutuskan hubungan dengan DAP, lapor The Star Online.

Dalam kenyataan hari ini, Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Mohd Zuhdi Marzuki berkata partinya menjadi “mangsa” Dr Mahathir semasa beliau berkuasa.

Menurut beliau, peristiwa Majlis Gerakan Negara (Mageran) di Kelantan dan penentangan terhadap Kanun Jenayah Syariah antara perkara yang digunakan Dr Mahathir untuk menekan PAS sebelum ini.

Katanya Dr Mahathir perlu bertaubat dan memutuskan hubungan dengan DAP, yang mensabotaj hubungan antara PAS dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Zuhdi berkata ketika Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin sedang menyatukan hubungan antara kedua parti, Pengerusi PPBM pula terjerumus dalam cara DAP.

“Presiden PAS (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) sebelum ini menggesa semua orang supaya menyelamatkan Malaysia melalui cara PAS – dengan kembali kepada cara Islam,” katanya, menurut laporan itu.

Tetapi DAP dan parti sepertinya menjadi penghalang kepada usaha PAS menyelamatkan Malaysia, katanya.

“Usaha untuk menebus Islam sebagai penyelesaian kepada semua masalah di negara ini tidak akan berjaya sekiranya DAP terlibat.”

Laporan itu mengatakan Dr Mahathir berkata PPBM terbuka kepada idea PAS menyertai pakatan pembangkang, walaupun beliau sebelum itu berkata partinya tidak perlu bekerjasama dengan PAS dalam pilihan raya umum akan datang.

Saiful dakwa keluarga Anwar minta tolong

Saiful Bukhari Azlan mendakwa didatangi seorang kenalan rapat Datuk Seri Anwar Ibrahim yang meminta bantuannya bagi pihak keluarga bekas ketua pembangkang itu.

Saiful mendakwa, keluarga Anwar minta beliau memohon pengampunan diraja bagi Anwar tanpa menukar pengakuan beliau diliwat oleh bekas majikannya itu.

Bagaimanapun anak kedua Anwar, Nurul Nuha menafikan perkara itu.

“Oh satu lagi fitnah, keluarga kami tidak pernah hubungi Saiful,” katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Saiful, 31 dalam tulisan di Facebooknya mendakwa individu itu turut memohon supaya beliau memaafkan Anwar yang kini mungkin sudah insaf atas perbuatannya.

Anwar, 68, menjalani hukuman penjara lima tahun selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan kesalahan dan hukuman penjara padanya.

Beliau bagaimanapun secara konsisten menafikan dakwaan itu dan mendakwa menjadi mangsa konspirasi politik.
-malaysiakini

Ada pihak sabotaj rundingan PAS, BERSATU - Tun Dr Mahathir

Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Tun Dr Mahathir Mohamad, mendakwa ada beberapa pimpinan PAS "mensabotaj" rundingan bagi membentuk kerjasama antara kedua-dua parti.

Kata Dr Mahathir, antara pemimpin yang dimaksudkannya ialah Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, Dr Mohd Zuhdi Marzuki.

Menurut bekas perdana menteri itu, pemimpin PAS yang bertindak begitu "lebih teruk" daripada Datuk Seri Najib Razak yang didakwanya tidak dikritik parti berkenaan atas pelbagai isu, termasuk skandal 1MDB.

"Bagi pemimpin itu - mungkin bukan pemimpin lain tetapi yang menyuarakan serangan terhadap saya - bagi dia, yang jahat adalah saya.

"Jadi saya nak tahu di mana saya jahat?

"(Adakah kerana) saya mencuri duit berbilion-bilion, ataupun saya tubuhkan syarikat berbilion-bilion, lepas itu duit hilang; ataupun saya jual negara ini kepada negara lain untuk mereka mengadakan bandar-bandar untuk orang asing ini?" katanya kepada media di Putrajaya hari ini.

Selain Mohd Zuhdi, Dr Mahathir tidak menamakan sebarang tokoh PAS yang dimaksudkannya cuba mensabotaj rundingan kerjasama antara parti itu dengan BERSATU.

Malaysiakini sudah menghubungi Mohd Zuhdi dan sedang menunggu reaksinya terhadap kenyataan Dr Matahir itu.

Pada 22 Januari lalu Mohd Zuhdi mendakwa kenyataan pernah dibuat Dr Mahathir mengeai PAS bukan disebabkan beliau memandang rendah kepada parti berkenaan.

Bertemu PAS awal Februari

Sebaliknya kata Mohd Zuhdi, Dr Mahathir bimbang terhadap pengaruh PAS dan ia adalah sebahagian daripada strategi politik bekas perdana menteri itu.

"Dr Mahathir adalah seorang diktator politik, dan atas sifat itulah beliau berkonfrontasi dengan semua perdana menteri yang berada di atasnya, daripada Tunku Abdul Rahman sehingga perdana menteri sekarang.

"Dengan sifat diktator politik inilah Dr Mahathir mencantas semua pimpinan Umno dan timbalan perdana menteri yang menggugat kedudukannya, daripada Tengku Razaliegh sehingga Anwar Ibrahim.

"Malah beliau juga pimpinan politik yang berani menyanggah raja-raja Melayu," katanya dalam kenyataan terbuka itu.

Sementara itu Dr Mahathir berkata, delegasi BERSATU diketuai timbalan presidennya Datuk Seri Mukhriz Mahathir akan bertemu wakil PAS untuk membincangkan pendirian parti berkenaan terhadap cadangan membentuk gabungan rasmi pembangkang.

Pertemuan itu, katanya, akan diadakan pada 2 Februari ini.

Mukhriz pula memberitahu BERSATU sudah menghantar draf rangka kerja persefahaman untuk diteliti dan menjangkakan reaksi mereka pada pertemuan akan datang.

Kata bekas menteri besar Kedah itu, draf berkenaan adalah sama seperti yang ditandatangani BERSATU dengan Pakatan Harapan.
-malaysiakini

Kerabat diraja antara tujuh dihukum gantung

Kuwait – Tujuh pesalah, termasuk seorang kerabat diraja dan wanita yang membakar berpuluh-puluh tetamu pada majlis perkahwinan, dijatuhi hukuman gantung di sini, Rabu.

Tiga wanita dan empat lelaki itu adalah yang pertama menjalani hukuman mati sejak pertengahan 2013 di negara Teluk yang kaya dengan hasil minyak itu.

Pesalah terbabit, termasuk dua rakyat tempatan, Mesir (dua) serta seorang masing-masing dari Bangladesh, Filipina dan Habsyah.

Kenyataan pejabat pendakwa raya awam berkata, Sheikh Faisal Abdullah Al-Sabah, adalah anggota keluarga diraja pertama dihukum mati di negara itu, selepas sabit kesalahan menembak dan membunuh anak saudara lelaki dan seorang lagi anggota keluarga pemerintah pada 2010, dalam satu pertengkaran.

Seorang lagi tertuduh Nusra al-Enezi, rakyat tempatan didapati bersalah membakar khemah pada 2009 pada majlis perkahwinan bagi membalas dendam ke atas suaminya kerana berkahwin lain.

Majoriti daripada 57 mangsa yang maut terdiri daripada wanita dan kanak-kanak.

Ketika kejadian, Enezi yang baharu itu berusia 23 tahun, membaling petrol ke arah khemah yang penuh dengan tetamu, sebelum membakarnya dan ia disifatkan sebagai jenayah dahsyat di negara itu.

Sementara itu, wanita warga negara Filipina dan Habsyah adalah amah yang disabit kesalahan membunuh majikan mereka dalam dua jenayah berasingan.

Ketika ini ada 50 banduan yang sedang menunggu hukuman mati. – AFP
-kualalumpurpost.net/

Bekas pesuruhjaya PAS, Hasan Ali diarah bayar Khalid Samad RM200,000

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini mengarahkan bekas exco Selangor dan pesuruhjaya PAS negeri itu, Datuk Dr Hasan Ali, membayar ganti rugi RM200,000 kepada Khalid Samad.

Hakim Datuk Hue Siew Kheng berkata, mahkamah mendapati Hasan bersalah memfitnah anggota parlimen Shah Alam itu berdasarkan keterangan plaintif dan dua saksi.

Katanya, kenyataan itu telah menjejaskan imej Khalid di mata masyarakat.

"Dakwaan tidak berasas defendan telah menyebabkan kebencian awam dan beliau menanggung akibat daripada tindakan itu," katanya dalam penghakiman.

Hue juga mengarahkan Hassan membayar kos sebanyak RM35,000.

Sementara itu peguam Hasan, Hasnal Rezua Merican, berkata pihaknya akan membuat rayuan atas penghakiman berkenaan.

Khalid dan Hasan tidak hadir di mahkamah hari ini.

Hasan didakwa menuduh Khalid - ketika itu anggota Jawatankuasa Pusat PAS - menggalakkan penjualan arak dan kewujudan rumah-rumah urut di Selangor.

Justeru, kata Hasan yang ketika itu berucap pada suatu majlis forum terbuka sebelum pilihan raya umum ke-13, orang ramai tidak wajar mengundi Khalid.

Khalid kini tidak lagi bersama PAS dan dilantik sebagai pengarah komunikasi Parti Amanah Negara (AMANAH).

Beliau diwakili peguam Faiz Fadzil.

Terdahulu sebelum keputusan dibacakan, Hue juga menolak permohonan Hasan untuk mencabar keputusan mahkamah yang menolak pembelaannya pada 16 Disember lalu.

Kata hakim, permohonan Hasan itu tidak mempunyai merit dan afidavitnya yang mengesahkan dia tidak dapat hadir di mahkamah pada hari berkenaan kerana mengerjakan umrah sebagai mengelirukan.

"Dia kononnya mendakwa mengerjakan umrah tetapi mahkamah mendapati terdapat kecenderungan untuk mengelirukan kerana tiada bukti menyokongnya," kata Hue.


Kesan daripada penolakan permohonan pembelaan itu serta kegagalan mematuhi arahan mahkamah, Hasan akhirnya tidak memberi keterangan.

Khalid memfailkan saman pada tahun lalu.
-malaysiakini

Tugu banjir: Kelantan bazirkan RM300 ribu wang Yayasan Amanah Tok Kenali

ZIKRI ABDULLAH
Datuk Husam Musa
Kerajaan negeri Kelantan melalui Yayasan Amanah Tok Kenali (YATK) telah membazirkan wang berjumlah RM300ribu kerana kecuaian membina atas tanah milik persendirian dalam membina Tugu Banjir di Kuala Krai setahun lalu.


Penasihat Parti Amanah Negara (Amanah) Kelantan Datuk Husam Musa yang mendedahkan perkara itu berkata, beliau terkejut dengan berita ini kerana sepanjang beliau bersama dalam majlis mesyuarat kerajaan negeri perkara seumpama ini tidak pernah berlaku.

"Setiap projek kerajaan yang dibawa ke mesyuarat exco; perkara pertama yang dibincangkan status tanah.

"Jika tanah berkenaan bukan milik kerajaan, pertimbangan pertama ialah berkenaan jumlah pampasan yang diperlukan," katanya di majlis dialog di pejabat Ahli Parlime Kuala Krai malam tadi.

Dalam pembinaan kes tugu banjir ini, amat memeranjatkan apabila selepas setahun didapati tuan tanah telah meminta perjelasan.

"Kononnya, untuk mengelakk dari menjawab soalan berkaitan penggunaan dana kerajaan maka Yayasan Amanah Tok Kenali digunakan untuk membuat bayaran ini," katanya.

Menurutnya, terdapat dua persoalan yang timbul dari tindakan ini.

"Pertama, mengapa wang dari YATK digunakan sedangkan arwah Tok guru dengan jelas mahu penubuhan yayasan ini ditumpuhkan sepenuhnya untuk pendidikan dan pembinaan insan.

"Ini penyelewangan besar yang harus tidak dimaafkan oleh rakyat Kelantan," katanya.
Tugu Banjir yang dibina di  Kuala Kerai, Kelantan
Tugu Banjir yang dibina di Kuala Kerai, Kelantan
Perkara kedua yang semua pihak maklum katanya, ialah bantuan kepada mangsa banjir 2014 yang sehingga kini tidak selesai.

"RM300 ribu bukan nilai yang kecil, kalau kita bina rumah mangsa banjir hampir sepuluh buah rumah boleh disiapkan," katanya.

Beliau turut membangkitkan tindakan kerajaan menaikkan pelbagai cukai terutama berkaitan pentadbiran tanah.

"Baru-baru ini mereka menafikan menaikkan harga pasir, sedangkan semua orang yang pembeli membeli pasir dengan harga tinggi hingga dikatakan bertambah sekali ganda," katanya.

Menurutnya, sekarang orang ramai mengadu semua caj berkaitan urusan pejabat tanah dinaikkan.

"Urusan membeli cabutan (mendapat salinan geran tanah) dinaikkan daripada RM30 kepada RM80.

"Lain-lain bayaran juga dikatakan mengalami kenaikkan serupa," katanya.

Sebelum ini, Husam membangkitkan kenaikkan bayaran pecah lot dan tukar syarat tanah.

"Sekarang caj ini diberi peluang untuk merayu melalui wakil-wakil rakyat.

"Tindakan seperti ini membawa diskriminasi besar kerana dikalangan rakyat ada yang rapat dengan wakil rakyat dan ada yang tidak.

"Bagi mereka yang tidak ada akses dengan wakil rakyat, ini satu penindasan dan penganiayaan," katanya.

Kalau rakyat ingin perkara ini selesai, pilihlah Amanah, kalau kita jadi kerajaan semua balik kepada harga asal, tak perlu rayu-rayu, katanya.

Gempar!!! Adegan rogol disiar secara langsung di Facebook

STOCKHOLM - SWEDEN. Tiga lelaki ditahan di Sweden disyaki merogol seorang wanita dan menyiarkan secara langsung melalui Facebook Live.

Insiden menggemparkan negara itu dilaporkan berlaku di Uppsala, kira-kira setengah jam dari utara ibu negara, Stockholm.

"Adegan rogol berkenaan disiarkan secara langsung dalam satu kumpulan Facebook," kata polis dalam satu kenyataan.

Beberapa penonton yang menyaksikan video berkenaan telah membuat laporan kepada polis.

Polis menyerbu apartmen di bandar berkenaan dan menahan tiga lelaki yang lahir di antara tahun 1992 dan 1998 dan turut menemui seorang wanita berusia 31 tahun.

Media tempatan melaporkan, video berkenaan telah dibuang dari Facebook dan polis merayu sesiapa yang mempunyai salinan video berkenaan tampil menyerahkannya kepada polis.

Facebook Live membolehkan sesiapa sahaja menyiarkan video secara langsung dari telefon pintar mereka.
-sinarharian

Milik siapa wang bertimbun dalam kabinet?

ARIF ATAN
Milik siapa wang bertimbun dalam kabinet?Pemuda Parti Amanah Negara Negeri Sabah terus menuntut Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendedahkan kertas siasatan berhubung rampasan terbesar dalam sejarah badan itu membabitkan wang tunai dan aset bernilai lebih RM100 juta.
Ketua Pemudanya, Khairuddin Daud berkata, rakyat di Sabah yang masih ramai menghadapi masalah bekalan air mahukan penjelasan sebenar berhubung kes melibatkan pengarah dan timbalan pengarah di Jabatan Air Negeri Sabah (JANS) itu.

"Paling menghantui rakyat di Sabah khususnya, mana dapat wang puluhan juta ringgit itu? Mungkinkah 'derma'? Milik siapa sebenarnya wang tunai bertimbun dalam kabinet seperti didedahkan tahun lepas sehingga terpaksa 30 anggota SPRM mengira wang tersebut (RM52 juta) selama 15 jam sampai pukul 3 pagi (5 Oktober 2016)?

"Oleh sebab itu, kami masih menunggu jawapan daripada SPRM mengenai permohonan kami sebelum ini meminta kertas siasatan didedahkan. Kami berharap pihak SPRM akan menunaikan permintaan yang juga adalah suara rakyat negeri ini," ujarnya ketika dihubungi Malaysia Dateline.

Menurutnya, masih banyak tanda tanya selepas SPRM menyatakan kes tersebut tiada unsur rasuah dan di luar bidang kuasa mereka sebaliknya disiasat mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLA).

"Kami akur keputusan mahkamah yang mendakwa mereka di bawah AMLA namun apa yang menghairankan dan dipersoalkan mengapa bukan melalui Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah? Justeru, kami berharap SPRM akan segera memberi maklum balas," kata Khairuddin lagi.

Pemuda Pakatan Harapan (PH) Sabah pada 15 Januari lalu mendesak supaya SPRM mendedahkan kertas siasatan ke atas tiga orang pegawai JANS yang terbabit dalam skandal tersebut kepada umum untuk penilaian orang ramai.

Terdahulu, surat SPRM kepada Khairuddin bertarikh 29 Disember lalu turut memaklumkan "Tiada Tindakan Lanjut (NFA)" berhubung permohonan penjelasan membabitkan skandal rasuah agensi kerajaan negeri tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan, sebahagian rakyat di luar bandar Sabah masih mengalami masalah bekalan air bersih. Antara kawasan terlibat adalah di Pulau Gaya walaupun terdapat projek bekalan air yang membabitkan peruntukan lebih RM100 juta.

Penduduk di penempatan tersebut sebelum ini dilapor kecewa kerana bekalan air bersih masih belum dinikmati walaupun projek terbabit disalurkan menerusi paip dasar laut dari tanah besar selain tangki utama yang sudah siap.