"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Ramli catat sejarah Orang Asli pertama jadi ahli parlimen

PRK CAMERON HIGHLANDS | Calon BN Ramli Mohd Nor diumumkan secara rasmi sebagai pemenang pilihan raya kecil (PRK) Cameron Highlands.

Ia merupakan kemenangan pertama buat BN sejak pilihan raya umum (PRU) ke-14, sementara Ramli mencatat sejarah sebagai Orang Asli pertama menjadi ahli parlimen.

Keputusan rasmi yang dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menunjukkan Ramli menang dengan 3,238 majoriti undi selepas meraih 12,038 undi keseluruhan.

Pencabar terdekatnya, calon Pakatan Harapan (PH) M Manogaran meraih 8,800 undi.

Dua calon bebas yang bertanding pula, Wong Seng Yee dan Sallehudin Ab Talib masing-masing meraih 276 dan 314 undi. Kedua-dua mereka dijangka kehilangan deposit.

Peratus keluar mengundi adalah 68.79 peratus, yang merupakan jumlah paling tinggi dalam semua PRK sejak pilihan raya umum (PRU) ke-14.

Sementara bagi Manogaran, ini merupakan kekalahan kali ketiganya di Cameron Highlands. Ini merupakan kali pertama beliay bertanding sebagai calon parti pemerintah.

Tak rasmi: BN menang di Cameron Highlands

PRK CAMERON HIGHLANDS | Keputusan tidak rasmi yang dipaparkan di pusat pengiraan undi menunjukkan calon BN, Ramli Mohd Nor memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) Cameron Highlands.

Setakat pukul 6.52 petang, Ramli sudah meraih 11,320 undi, iaitu lebih separuh daripada kira-kira 22,000 yang keluar mengundi.

Calon Pakatan Harapan (PH) M Manogaran pula sekadar mendapat 6,942 undi.

Calon bebas Wong Seng Yee dan Sallehudin Ab Talib masing-masing mendapat 226 dan 295 undi.

Kemenangan ini merupakan yang pertama buat BN selepas pilihan raya umum ke-14 dan Ramli bakal menjadi Orang Asli yang pertama menjadi ahli parlimen.

Pas BN kini berganding tangan menuju ke ‘syurga’, dakwa penulis

BORHAN AHMAD
Presiden Pas turun ke Cameron Highland berkempen untuk calon BN.
Penulis politik terkenal menyifatkan Pas dan BN kini berganding tangan menuju ke syurga.

Mohd Sayuti Omar atau lebih dikenali MSO dalam tulisannya mengulas pilihan raya kecil Cameron Highland berkata, dalam pilihan raya ini kedudukan BN semakin kuat di Felda Sungai Koyan, salah satu kawasan pilihan raya di Cameron Highland.

“Senario itu menjelaskan kedudukan BN di Dun Sungai Koyan masih kuat, tidak berubah, bahkan makin kuat dan yakin.

“Mereka akan menguasai Dun ini apabila orang-orang Pas juga bersama mereka apa lagi setelah presidennya mewajibkan mereka mengundi BN.

“Dun Sungai Koyan kini bukan sahaja dipagar oleh BN tetapi oleh orang Pas sama. Ini menyulitkan buat PH,” kata Sayuti.

Katanya, perkara ini ditambah pula oleh “perintah dikeluarkan Abdul Hadi Awang hari ini seperti dilaporkan beliau mewajibkan orang Pas mengundi BN.”

Islam, Melayu terancam selepas PRU14?

Hilman Fikri Azman

Isu kempen yang kelihatan agak ketara dalam pilhan raya kecil (PRK) Cameron Highlands adalah, adakah kedudukan Islam dan Melayu terancam pada pasca PRU14? Untuk menjawab soalan ini, kita mungkin perlu merujuk semula kepada sejarah.

Kefahaman konvensional dalam teori perubahan sosial meletakkan faktor ekonomi sebagai kunci utama untuk sesebuah perubahan itu berlaku. Insiden dalam sejarah seperti kenaikan harga roti memainkan peranan penting mencetuskan Revolusi Perancis 1789.

Begitu juga dengan tekanan ekonomi dan rampasan bahan jualan yang memaksa Mohammed Bouazizi membakar dirinya di Tunisia, dikatakan mencetus revolusi “Arab Spring” di negara Arab pada 2011. Dalam insiden ini, faktor ekonomi memainkan peranan penting untuk berlakunya sesuatu perubahan yang besar.

Namun, Francis Fukuyama tampil untuk mencabar kefahaman konvensional ini. Menerusi bukunya “Identity”, Fukuyama menjelaskan bagaimana pada akhir-akhir ini identiti menggantikan faktor ekonomi sebagai pemangkin kepada perubahan.

Kerangka pemikiran Fukuyama mengenai politik identiti relevan dalam konteks Malaysia kerana pada akhir-akhir ini politik identiti mengambil pentas utama dalam persada politik tanah air. Identiti yang dimaksudkan di sini adalah identiti Melayu-Islam.

Identiti Melayu-Islam memainkan peranan yang signifikan dalam mencorak peranan pembangkang pasca PRU14. Ia terbukti berkesan sehingga berjaya mengikat 2 parti Melayu yang sebelumnya berseteru untuk bersama dalam memenangkan calon pilihan mereka dalam beberapa siri PRK sebelum ini, dan yang terbaru dalam PRK Cameron Highlands.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam pentas ceramah PRK Cameron Highlands mengungkapkan umat Islam di Malaysia mendapat pukulan dahsyat susulan pertukaran kerajaan pada PRU14 yang lalu. Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan pula menyifatkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai boneka DAP.

Apakah pendekatan ini berjaya menangkap hati rakyat? Hasil pemerhatian umum dan temu bual yang dilakukan memperlihatkan naratif tersebut berkesan menembusi fikiran rakyat. Sebahagian besar rakyat Malaysia, khususnya yang berbangsa Melayu, menyuarakan pandangan dan kegusaran mereka terkait identiti Melayu-Islam.


Tetapi di sinilah politik identiti di Malaysia berbeza daripada politik identiti yang digerakkan oleh kumpulan seperti Black Lives Matter di Amerika Syarikat dan LGBT, kerana ia timbul bukan daripada sejarah penindasan. Sebaliknya, ia timbul daripada retorik yang digerakkan secara aktif bahawa Islam dan Melayu diancam di bawah kerajaan baru.

Namun, bagaimanakah ia diancam? Atau lebih tepat lagi, apakah yang dimaksudkan dengan Islam dan Melayu diancam di bawah kerajaan baru?

Sekiranya isu ancaman terhadap Islam dan Melayu disikapi secara terperinci, kita boleh menilai setiap isu tersebut secara adil dan objektif. Intonasi ancaman dan ketakutan tidak sewajarnya membalut isu semasa.

Apabila ancaman dan ketakutan diadunkan dengan politik, maka yang muncul adalah rasa ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat yang terpercaya dengan tanggapan sedemikian.

Sesungguhnya Islam menjelaskan kedudukan emosi takut dalam diri seseorang. Ibn ‘Ata’illah menyebut dalam kitabnya al-Hikam (Kebijaksanaan) bahawa ketakutan dan pengharapan hanya layak untuk ditujukan kepada Allah.

Menurutnya, ketakutan dan pengharapan dipupuk agar sampai ke makam ihsan, di mana dia sentiasa merasakan dirinya dilihat oleh tuhan. Yang demikian itulah yang sayugianya dilakukan oleh ahli politik yang takutkan tuhan. Bukan mengalihkan ketakutan tersebut kepada identiti yang dipertikai ancamannya.

Apabila emosi ketakutan dipakai dalam kerangka politik, ia bererti meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya. Meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya itu bercanggah dengan konsep keadilan dalam Islam. Oleh itu, pengamalan politik ketakutan bercanggah dengan prinsip keadilan yang seharusnya diterapkan dalam politik Islam.

Menyentuh mengenai ketakutan, Nabi Muhammad bersabda dalam hadith riwayat al-Bukhari: “berilah khabar gembira, dan jangan kau sebarkan ketakutan.” Berdasarkan semangat ini, Nabi “Imarah telah mendeduksi prinsip pemeliharaan keamanan dan pembasmian ketakutan sebagai matlamat tertinggi dalam siyasah Islam.”

Mengapakah emosi takut menjadi elemen yang begitu penting, sebagaimana yang diterapkan dalam ceramah politik untuk kempen PRK Cameron Highlands? Yang demikian kerana ketakutanlah yang menjadikan perjuangan demi identiti itu menjadi relevan.

Dan dalam hal ini jelas terbukti, meskipun perubahan tidak semestinya berlaku kerana faktor ekonomi – bahkan identiti – namun di hujungnya identiti diperjuangkan demi kepentingan utilitarian juga.

Yang demikian adalah lumrah dalam politik, dan parti terbabit perlu pragmatik dengan perubahan landskap semasa. Dalam hal ini, identiti dan ketakutan merupakan alat yang mampu untuk membantu mengekalkan survival PAS dan Umno.

Jika hanya berbekalkan idealisme tanpa pragmatisme, tidak mungkin sesebuah parti boleh mengharungi cabaran dan arus politik yang deras. Yang tidak tangkas dan tidak pragmatik pasti akan tersingkir dalam persilatan politik ini.

Namun bagaimanakah kerajaan sewajarnya merespon terhadap naratif identiti ini? Adakah mereka harus mengikut arus politik identiti dengan memberi reaksi balas terhadap identiti yang dikatakan terancam? Adakah wajar untuk wacana politik berteraskan ekonomi dan idea terus ditenggelami dengan politik identiti dan perkauman?

Ahli sosiologi, Malik Bennabi menegaskan pembinaan sebuah peradaban yang baru mesti didasarkan kepada idea dan budaya hujah. Sekiranya semangat Malaysia baru ingin terus dikekalkan, ia sewajarnya memartabatkan wacana politik berteraskan ekonomi atau idea dengan berterusan sehingga mengatasi dominasi politik identiti dan ketakutan.

Politik berasaskan idea juga merupakan acuan paling sesuai dalam konteks Malaysia kerana sifatnya yang lebih universal, merentasi kaum dan agama. Sekiranya budaya sebegini dapat diperluas dan diterima masyarakat, segala isu yang dikatakan mengancam identiti Melayu dan Islam dapat dibincangkan secara matang dan objektif.

Hilman Fikri Azman ialah penyelidik di EMIR Research dan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Usuluddin dan Perbandingan Agama.

Singa 'tunggang' zirafah di Afrika Selatan
SEEKOR singa betina kemudian menggigit belakang zirafah ini.
HOEDSPRUIT, Afrika Selatan - Seekor singa betina dirakam seolah-olah menunggang zirafah dalam satu kejadian di kawasan Rizab Persendirian Alam Semula Jadi Klaserie di sini baru-baru ini.
Aksi itu dirakam oleh seorang pemandu pelancong safari, Emily Whiting. Menurut laporan, sekawan singa menghendap dan memburu zirafah yang sedang makan itu sebelum dua ekor pemburu itu melompat ke atas badannya.

Empat singa lain menggigit bahagian kaki zirafah lalu menyebabkan ia mengalami pendarahan teruk. Pertarungan itu berlangsung selama empat jam dan zirafah itu cuba mempertahankan diri dengan menendang beberapa ekor singa.

Kawanan pemburu itu akhirnya berputus asa dan melarikan diri.

Whiting menyatakan dia belum pernah menyaksikan episod dramatik itu sebelum ini di Afrika Selatan. – Agensi

Video tular: ‘Dia cerita rumahnya tenggelam, saya seluk poket bagi pada dia’

DALIA ISMAIL
Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menafikan video tular yang mendakwa mengaitkan dirinya terbabit politik wang pada kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) di Cameron Highlands.

“Gambar di dalam tu ada pihak kata, saya turun kempen sedangkan saya baru datang sini.

“Itu berlaku ketika banjir di Pulau Pinang…jauh sebelum pilihan raya diadakan.

“Saya turun satu kawasan yang diatur parti Bersatu untuk melihat masalah golongan terlibat dan menyamapaikan bantuan. Itu tidak salahkan? Bukannya pilihan raya.

“Saya jumpa dengna perempuan tua di situ, dia cerita rumahnya tenggelam, saya seluk poket bagi (duit) pada dia.

“Jika diedarkan (video) itu hari ini kononnya saya bagi duit pada pengundi dalam pilihan raya….ini satu cerita tidak benar,” ujarnya.

Beliau ditanya mengenai tular sebuah video menunjukkan beliau memberikan duit kepada seorang wanita.

Tambahnya lagi: “Saya nak menyangkal video itu tidak berlaku pada pilihan raya lepas atau sebelum pilihan raya yang lepas”,

Pada kempen terakhir PRK Cameron hari ini beliau hadir bersama pimpinan Pakatan Harapan pada ceramah perdana yang dijadualkan akan dihadiri Pengerusi Pakatan Harapan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Malam tadi beliau hadir dalam ceramah di Program Ramah Mesra Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama Penduduk Kg Kuala Medang.

Tiga sebab mengapa seseorang Raja tidak dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong

MAJLIS Raja-Raja perlu memilih seorang daripada sembilan kalangan Raja-Raja untuk ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong bagi mengantikan kekosongan yang ditinggalkan Sultan Muhammad V.

Bagaimanapun, Perlembagaan Persekutan memperuntukkan bahawa seorang Raja layak dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong kecuali tiga sebab berikut;

1. Raja itu belum dewasa;

2. Raja itu telah memberitahu Penyimpan Mohor Besar Raja-raja bahawa Baginda tidak berhasrat dipilih; atau

3. Majlis Raja-raja mengambil ketetapan dengan undi sulit bahawa Raja itu adalah tidak sesuai untuk menjalankan fungsi-fungsi Yang di-Pertuan Agong disebabkan oleh kelemahan akal atau tubuhnya, atau kerana apa-apa sebab lain. Ketetapan ini memerlukan undian sekurang-kurangnya lima orang Raja.

Ahok belajar Islam dalam penjara, nikah Februari depan?

Rancangan bekas gabenor Jakarta Basuki Cahaya Purnama menikahi Bripda Puput Nastiti Devi, 15 Februari depan mendapat restu keluarga wanita tersebut, lapor media tempatan.

Anggota keluarga Bripda Puput, Sri Wilujeng, mendakwa, Basuki atau lebih dikenali sebagai Ahok mula mendalami Islam sewaktu berada dalam tahanan.

“Dengar khabar sudah belajar agama, saya dengar demikian.

"Harapan kami dan seluruh keluarga adalah lagi bagus jika boleh bernikah secara Islam,” katanya seperti dipetik Liputan 6.

Sri Wilujeng berkata, keluarga Bripda Puput di Jawa Timur menyokong keputusan wanita itu untuk mendirikan rumah tangga dengan Ahok.

“Bripda Puput akan melangsungkan pernikahannya di Jakarta kerana dia sudah menjadi penduduk bandar itu,” katanya.

Ahok dijatuhi hukuman penjara dua tahun kerana melanggar undang-undang kontroversi menghina agama Islam sejak 9 Mei 2017.

Bagaimanapun, Ahok yang sepatutnya dibebaskan pada April depan menamatkan hukuman hari ini selepas diberi pengampunan tiga bulan 15 hari.

Spekulasi mengenai perkahwinan Ahok dengan seorang wanita mulai beredar sebelum dan selepas beliau selesai menjalani hukuman penjara.

Sri Wilujeng juga berkata ibu bapa Bripda Puput telah menyampaikan rancangan pernikahan anak mereka dengan Ahok yang dilakukan pada 14 atau15 Februari depan.

Sri Wilujeng juga berkata, ibu bapa Bripda Puput sudah membelikan pakaian untuk diguna pakai pada majlis perkahwinan itu.

“Pakaian itu akan digunakan pada saat acara resepsi pernikahan Brigda Puput dengan Ahok pada 15 Februari di Jakarta,” katanya.

Sebutan semula kes Shahidan Kassim cabul remaja ditetapkan 15 Februari

Bernama

Mahkamah Sesyen Kangar menetapkan 15 Februari untuk mendengar semula sebutan kes bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Shahidan Kassim yang didakwa mencabul seorang remaja perempuan bawah umur, tahun lepas.

Hakim Ainul Shahrin Mohamad menetapkan tarikh itu selepas pihak pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Nordin Ismail menyerahkan dokumen kes itu kepada Shahidan, pagi ini.

Shahidan, 68, yang diwakili peguam Thalia Rohaina Abdul Latiff, Syed Muhammad Anwar Syed Lokman Hakim dan Zuhair Ahmad Zakuan, tiba di mahkamah kira-kira 8.30 pagi.

Shahidan, yang juga Anggota Parlimen Arau, didakwa melakukan amang seksual dengan menyentuh tangan hingga bahu seorang remaja perempuan berumur 15 tahun tujuh bulan dalam kereta di tepi jalan pekarangan Stadium Tuanku Syed Putra, Kangar pada 11.30 malam 20 Oktober 2018.

Dia dituduh mengikut Seksyen 14(a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 dan boleh dihukum penjara tidak lebih 20 tahun serta sebatan jika sabit kesalahan.

Pada 8 Januari lepas. Ainul Shahrin menetapkan 18 Feb untuk penyerahan dokumen dan 25 Febbruari bagi mendengar sebutan semula kes itu selepas Shahidan tidak hadir untuk menerima dokumen kes kerana dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur.

Pada 21 Oktober lepas, seorang remaja perempuan yang merupakan penyanyi sebuah kumpulan busker yang ditaja Shahidan membuat laporan di Balai Polis Kangar mengenai dakwaan dia dicabul oleh Anggota Parlimen Arau itu namun menarik balik laporan berkenaan beberapa jam kemudian.

Peguam pemerhati yang mewakili keluarga dan remaja perempuan itu, Mohd Hapiz Rajali berkata mangsa dan keluarganya berhasrat untuk tidak meneruskan kes berkenaan.

Sultan Pahang dipilih sebagai Agong baru

Sultan Pahang Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16, kata sumber-sumber kepada Malaysiakini.

Sultan Perak Sultan Nazrin Shah pula sekali lagi dipilih sebagai timbalan Yang di-Pertuan Agong.

Perkara itu diputuskan dalam Mesyuarat Khas Majlis Raja-Raja bagi pemilihan itu di Istana Negara, Kuala Lumpur yang selesai pada 12.45 tengah hari ini.

Mesyuarat yang dipengerusikan Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin itu berlangsung selama lebih satu jam.

Mesyuarat dihadiri semua Raja-Raja Melayu kecuali Kelantan.

Pemilihan itu diadakan susulan peletakan jawatan Sultan Kelantan Sultan Muhammad V pada 6 Januari lepas.

Setakat laporan ini ditulis, kenyataan rasmi mengenai pelantikan itu masih belum dikeluarkan.

Netizen kecoh menemui lelaki mirip seniman P Ramlee dari Sabah

FMT Reporters

Raut wajah dan kelunakan suaranya saling tak tumpah seperti seniman tersohor, Tan Sri P Ramlee. Lelaki dari Sabah ini viral selepas memuatnaik video menyanyikan lagu seniman lagenda itu.

Fairuz Misran, 34 tahu tidak pernah menyedari dirinya mempunyai rupa paras seiras P Ramlee sehinggalah diberitahu netizen dalam alam maya.
Berasal dari Sandakan dan dibesarkan di Kimanis, Kota Kinabalu, Fairuz akui P Ramlee sememangnya idola beliau sejak kecil khususnya bagi lagu-lagunya yang sarat dengan maksud tersirat.
“Saya berharap sangat golongan muda akan terus menghargai lagu-lagu dan filem beliau. Beliau seorang yang tiada tandingan dan bakat serta kehebatannya dalam dunia seni tidak boleh dipersoal.
“Lagu yang paling saya minati ialah lagu, ‘Di mana kan ku cari ganti’ daripada filem Ibu Mertuaku (1962) kerana maksud lagu yang sangat mendalam dan sedih ditonton,” katanya semasa dihubungi FMT Ohsem.
Fairuz viral di Facebook menerusi sebuah rakaman video berdurasi 5 minit 6 saat menyanyikan ‘Maafkan Kami’ daripada filem Pendekar Bujang Lapuk di mana beliau meniru suara dan gaya P Ramlee mencuit hati.
Fairuz yang kini menetap di Labuan berniaga membekalkan makanan untuk kapal laut sebagai pekerjaan sepenuh masanya.
“Pada usia 17 tahun, saya menyertai satu pertandingan di Membakun. Ketika itu, saya merupakan peserta paling muda. Menariknya saya menjadi johan pertandingan tersebut setelah menyampaikan lagu P.Ramlee.
“Sejak itu, saya giat menyanyi dan menyertai apa sahaja pertandingan nyanyian melibatkan P Ramlee. Malah, pada 2012, saya dinobatkan sebagai johan Bintang P Ramlee 2 ekoran menyanyikan lagu berjudul ‘Barang yang lepas hai jangan dikenang’ dan ‘Hancur badan dikandung tanah’,” katanya.
Apabila ditanya jika dirinya bersedia melakonkan watak P Ramlee diberi peluang, Fairuz menyampaikan hasrat untuk menerima dan buat yang terbaik jika diberikan ruang dan peluang sedemikian.
Bagaimanapun, beliau akui bukan mudah dirinya meniru gaya lakonan seperti P.Ramlee kerana ia bukan sesuatu yang mudah untuk dilakukan.

Mahu tiduri wanita Malaysia, 2 lelaki China ditahan

N Faizal Ghazali

Seorang peguam wanita mendakwa dirinya berdepan gangguan seksual daripada dua lelaki warga China ketika dalam perjalanan pulang dari Cambodia ke Malaysia, semalam.

Mangsa, Samantha Chong, 33, mendakwa berdepan gangguan itu ketika sedang beratur di kaunter pendaftaran masuk di Lapangan Terbang Antarabangsa Phnom Penh apabila dua lelaki China berada di belakang dan bertindak menyentuhnya.

"Mereka mendekati dan tersentuh saya. Saya terpaksa berpaling dan memberitahu supaya mereka menjauhi saya.

"Selepas itu mereka berbual dalam bahasa Cina bahawa mereka ingin ke Malaysia untuk 'main' dengan perempuan Malaysia kerana belum pernah cuba.

"Mereka juga menyentuh rambut dan bahagian belakang saya. Saya juga beritahu yang saya faham bahasa Cina dan minta mereka jangan mengganggu. Tetapi mereka hanya ketawa," katanya ketika dihubungi Malaysiakini, hari ini.

Samantha berkata, dalam kejadian antara jam 3.20 petang (waktu Cambodia) hingga jam 7.50 malam (waktu Malaysia) itu.

Menurutnya selepas tiba di Lapangan Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA 2) dia diekori kedua-dua suspek.

"Saya singgah di sebuah restoran, mereka datang dan duduk di belakang saya. Selepas itu kami terserempak pula selepas saya keluar tandas.

"Apabila nampak saya, mereka mengatakan mahu cari pelacur kerana tak pernah 'main' dengan wanita Malaysia.

"Saya rasa sangat takut dan melaporkan kejadian kepada pegawai Imigresen yang bertugas dan pegawai tersebut menasihati supaya membuat laporan polis.

"Selepas itu mereka menjerit kepada saya dalam bahasa Cina dengan mengatakan saya pelacur berbaur busuk," jelasnya yang juga bekas timbalan pendakwa raya.

Tambah Samantha, dia ingin memberi mesej kepada kaum wanita di negara ini supaya berani bertindak sekiranya diancam dengan ganggual seksual.

Malaysiakini difahamkan pihak polis telah menahan kedua-dua suspek sejurus laporan diterima, malam tadi.

"Mereka ditahan di KLIA 2 dan direman selama empat hari untuk siasatan lanjut," kata sumber.

Sementara itu, usaha Malaysiakini untuk mendapatkan pengesahan berhubung kejadian itu daripada pihak polis belum berhasil.

Bekas Adun DAP ditahan SPRM

Seorang bekas wakil rakyat DAP di Selangor ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini dan dijangka didakwa di mahkamah esok.

Menurut sumber bekas wakil rakyat itu ditahan berhubung dua kes tuntutan palsu melibatkan nilai kira-kira RM30,000.

Katanya terdahulu suspek yang berusia 41 tahun itu hadir ke Ibu Pejabat SPRM Selangor di Shah Alam sebelum ditahan kira-kira jam 3 petang tadi.

"Kemungkinan dia akan didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam esok," katanya.

Difahamkan, bekas Adun terbabit akan didakwa mengikut Seksyen 18 Akta SPRM 2009 kerana dipercayai membuat tuntutan palsu bagi dua program kemasyarakatan pada 2015.

Program tersebut dikatakan tidak pernah dilaksanakan.

Sementara itu Pengarah SPRM Selangor, Alias Salim, mengesahkan penahanan tersebut namun enggan mengulas lanjut.

Hantu Altantuya muncul lagi

Sepupu sahkan tengok gambar Altantuya dan 'TPM bernama Razak'
Zikri Kamarulzaman

Sepupu Altantuya Shaariibuu menegaskan mendiang pernah menunjukkan gambarnya bersama pakar pertahanan Razak Baginda dan timbalan perdana menteri yang menurutnya bernama “Razak”.

“Ketika kami berada di Mongolia, dia (Altantuya) tunjukkan gambarnya dalam lawatan ke Paris dengan Razak.

“Saya ingat saya nampak gambar tiga orang, Altantuya dan dua lelaki,” kata Burmaa Oyunchimeg kepada Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini.

“Saya tanya siapa mereka, dia jawab yang seorang itu timbalan perdana menteri dan seorang lagi Razak yang sama-sama bekerja dan menjalankan perniagaan.

“Saya ada tanya dia jika mereka berdua adik beradik sebab sama nama. Katanya tidak tetapi mereka kawan baik, rakan niaga dan bekerja bersama-sama,” kata Burmaa.” kata Burmaa Oyunchimeg.

Burmaa berkata demikian ketika memberi ketegaran sebagai saksi dalam saman RM100 juta yang difailkan keluarga Altantuya susulan kematian mendiang.

Lawatan ke Paris yang dirujuk Altantuya itu mungkin berlaku pada 2004.

Ketika itu, Najib Razak menjadi timbalan perdana menteri.

Bagaimanapun, ketika ditunjukkan gambar, Najib, Razak dan seorang wanita, Burmaa berkata wanita itu bukan Altantuya.

Burmaa ditunjukkan sekeping gambar dalam mahkamah.

Dia bagaimanapun menafikan Altantuya berada dalam gambar itu. Gambar itu sebenarnya merujuk kepada gambar yang pernah diakui pemimpin PKR Tian Chua sebagai palsu.

Najib telah berulang kali menafikan mengenali Altantuya atau mempunyai kena mengena dalam kematiannya.

Najib pada 2008 malah bersumpah di masjid tidak mengenali Altantuya.

Perbicaraan kes sivil itu akan diteruskan esok dengan soal balas pihak pembelaan terhadap Burmaa.

Saman itu difailkan pada 2007 lagi, setahun selepas kematian Altantuya.

Dua anggota polis elit Azilah Hadri and Sirul Azhar Umar telah didapati bersalah dalam kes pembunuhan itu dan dihukum gantung sampai mati.

Razak, yang didakwa bersubahat dengan mereka, dibebaskan.

Oh rupa-rupa Abdul Hadi pelahap juga untuk jadi PM? - MSO

ABDUL HADI ADA HATI JUGA NAK JADI PM?

Selama ini orang Melayu menerima argument Pas kenapa mereka menolak dan membenci DAP kerana parti itu kononnya anti Islam.

Kenyataan-kenyataan pemimpin Pas menuduh DAP menganggu urusan agama Islam, sebagai api membakar kemarahan orang Pas. Walhal kalau ikut logik tuduhan itu diada-adakan dan tidak munasabah, ia juga seolah-olah melupai yang perlembagaan negara mengawal kedudukan dan keistimewaan agama Islam.

Betapa pun DAP ingin memusnahkan Islam (?) atau anti Islam, mereka tertakluk kepada sekatan dan larangan undang-undang. Hujah dan tuduhan itu ditolak oleh mereka yang memahami kuasa yang ada dalam perlembagaan.

Tetapi bagi yang tidak reti atau sengaja buat-buat tidak reti tentang bidang kuasa perlembagaan menerima hujah Pas itu secara bulat-bulat. Mereka pun turut bersubahat dengan Pas membenci DAP.

Maka bagi kita yang cerdik tercari-cari kenapa sebab Pas marah kepada DAP. Sebelum ini dapat berkerabat dan berpelukan dengan DAP, tiba-tiba dilihat DAP sebagai anjing dan babi oleh Pas.

Pendedahan dibuat Kit Siang bahawa parti itu pernah mengeceknya agar menerima Hadi Awang jadi PM, membuka maklumat baru kepada umum. Bahawa kenapa Pas marah kepada DAP ialah kerana Kit Siang enggan terima Hadi sebagai PM.

Kata Kit Siang, Pas cerdik ia tidak langsung menunjuk Hadi sebagai PM, tetapi menunjukkan Tengku Razaleigh Hamzah, sebagai ganti Anwar. Saya ingin mengesahkan apa didedahkan Kit Siang itu benar. Bahawa dalam Piraum ke 13 Pas mahukan Tengku Razaleigh jadi PM bukannya Anwar. Kenapa?

Ertinya kemarahan Pas kepada DAP kerana parti Cina itu tidak mahu menerima Hadi dicalonkan sebagai PM. Oh rupa-rupa Abdul Hadi pelahap juga untuk jadi PM? Trims.

Biarkan Najib terus merempit atas kapcai - Rafizi

Masanya telah tiba bagi Pakatan Harapan (PH) untuk bergerak ke hadapan melangkaui skandal 1MDB dan bekas perdana menteri Najib Razak serta menumpukan untuk memperbaiki kehidupan rakyat, kata Naib Presiden PKR Rafizi Ramli.

Ini kerana rakyat telah membantu menghentikan 'rompakan' tersebut, kata Rafizi.

"Rakyat telah mengambil tindakan untuk menghentikan rompakan dan kecurian itu, walaupun ada yang sedikit terlambat.

"Tetapi keperluan mendesak untuk menghentikan rompakan dan kecurian wang negara itu telah dicapai.

"Kini, tiba masanya untuk memberi tumpuan memperbaiki kehidupan rakyat," katanya.

Rafizi berkata menjadi keutamaan kerajaan membantu golongan muda mencari pekerjaan.

Terlibat perniagaan

"Membantu seberapa ramai orang muda mencari pekerjaan dan memadankan mereka dengan seberapa ramai majikan kecil dan sederhana yang memerlukan pekerja.

"Saya juga percaya kita boleh membantu orang (supaya) mudah menambah kebolehpasaran mereka tanpa membelanjakan satu sen pun duit kerajaan, seperti yang dibuat oleh Najib (yang tidak pun banyak membantu orang muda dan majikan walaupun beratus juta dibelanjakan)," tulis beliau.

Menurut Rafizi, kerajaan juga patut menggalakkan rakyat, terutamanya orang Melayu untuk terlibat dalam bidang perniagaan.

"Paling bagus, ia akan meyakinkan orang Melayu/ bumiputera bahawa mereka juga boleh bersaing dalam perniagaan tanpa menuding jari kepada sesiapa," katanya lagi.

Bekas anggota parlimen Pandan berkata pengkritiknya daripada kalangan orang PAS dan Umno akan terus "meroyan" kerana golongan itu mahukan Najib kembali menjadi perdana menteri.

"Penyokong PAS Umno yang suka meroyan di Facebook saya akan terus meroyan.

"Mereka memang begitu dari dulu pun kerana mereka adalah #pencintaNajib asalkan Najib menjadi perdana menteri semula, mereka tidak malu pun berketuakan seorang yang dikaitkan dengan rompakan wang rakyat terbesar dalam sejarah dunia," jelasnya.

Rafizi turut berkata bekas perdana menteri itu boleh terus bermimpi untuk kembali berkuasa kerana populariti di media sosial tidak bermaksud orang dengan mudah dapat melupakan kesilapannya.

"Satu dua tahun dari sekarang, bila usaha itu membuahkan hasil, Najib akan terus merempit di atas kapcai dan di media sosial.

"Dan biarkanlah beliau merempit – itu hak beliau, asalkan beliau tidak memakan harta rakyat," katanya lagi.

Najib sedang berhadapan 38 tuduhan jenayah pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram, selain didakwa terbabit dalam skandal 1MDB.

Anggota parlimen Pekan itu menafikan semua tuduhan tersebut dan sedang dibicarakan mahkamah.

Tok Pa dedah apa berlaku jika BN menang PRU14

Annabelle Lee

PRK CAMERON | Bekas anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno Mustapa Mohamed menggesa pengundi Cameron Highlands menolak BN pada hari mengundi PRK Cameron Highlands 26 Januari ini.

Berucap dalam ceramah kelompok di Kampung Kuala Medang malam tadi, beliau membangkitkan dakwaan kegagalan pentadbiran BN memulangkan RM19 bilion bayaran balik GST, dan RM16 bilion bayaran balik cukai pendapatan dan hartanah, kepada rakyat.

Beliau juga menyuarakan kekesalannya berhubung Felda yang menanggung hutang sebanyak RM8 bilion.

Bekas menteri perdagangan antarabangsa dan industri itu berkata BN akan membawa negara ke kancah masalah yang lebih besar jika terus memerintah selepas PRU ke-14.

"Inilah himpunan masalah yang kita hadapi. Jika BN terus memerintah negara ini, negara kita akan menghadapi masalah yang cukup besar... Makin teruk di masa depan.

"(BN) buat benda yang tak boleh bertahan lama. Satu hari syok, tetapi suatu hari nanti ketika kita kena bayar hutang, kita kena bayar (dengan) harga yang begitu tinggi," katanya lagi.

Ceramah kelompok itu bertempat di Jelai, sebuah kubu kuat BN. Kira-kira 50 penduduk yang hadir dan kebanyakannya tidak duduk di bahagian depan dan mengelak ketika pemberita mengambil gambar.

Mustapa menegaskan beliau tidak tahu-menahu tentang dakwaan skandal yang berlaku, ketika beliau berada dalam pentadbiran BN.

"Sebenarnya saya pun tak tahu benda ini (dulu), kita menteri dulu tak tahu.

"Kita bukan menteri kewangan. Mutakhir ini baru dengar (tentang skandal yang didakwa berlaku)," katanya.

Sokong pentadbiran Mahathir

Anggota parlimen Jeli itu keluar Umno September lalu dan menyertai Bersatu sebulan kemudian. Semalam adalah kali pertama beliau berkempen untuk Pakatan Harapan (PH).

Beliau juga berulang kali meminta hadirin menyokong kerajaan pimpinan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

"Kita hadapi masalah besar hari ini (yang) memerlukan kepimpinan hebat yang dapat diberikan Mahathir dan pasukannya," katanya.

Dalam satu ceramah oleh Umno dan PAS pada malam sebelumnya, beberapa pemimpin parti itu mendakwa DAP mahu menghapuskan hak istimewa Melayu, Raja-raja dan status Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

Dakwaan itu dinafikan Mustapa, yang mengatakan DAP dan PH komited mempertahankan perkara yang termaktub dalam perlembagaan.

"Mereka (Umno dan PAS) memainkan hal berkaitan agama dan bangsa.

"Saya harap tuan-tuan berfikir... Pada pilihan raya ini ada yang jual ubat untuk dapatkan undi, macam-macm cerita fitnah dan tohmahan," katanya lagi.

Isteri setpol PM pertahan lantikan sebagai pengerusi AIM

Anne Muhammad

Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) Junaidah Kiting menegaskan pelantikannya ke jawatan itu tiada campur tangan daripada Pejabat Perdana Menteri.

Katanya, tindakan mana-mana pihak yang menuduh berlaku amalan kronisme kerana beliau merupakan isteri kepada setiausaha politik kepada perdana menteri juga tidak adil memandangkan lantikan itu diputuskan pengurusan tertinggi AIM.

“Pelantikan saya sebagai pengerusi AIM merupakan keputusan yang diputuskan oleh pihak pengurusan tertinggi AIM dan tidak ada kena-mengena serta campur tangan daripada Pejabat Perdana Menteri.

“Adalah tidak wajar ada pihak membuat dakwaan tidak berasas kononnya wujud amalan kronisme dalam pelantikan saya sebagai pengerusi AIM hanya kerana status saya sebagai isteri kepada salah seorang setiausaha politik perdana menteri,” katanya kepada Malaysiakini.

Junaidah berkata demikian sebagai mengulas laporan Malaysiakini yang memetik dakwaan pengasas AIM Prof Sukor Kasim bahawa berlaku amalan kronisme memandangkan beliau merupakan isteri kepada setiausaha politik perdana menteri.

Cemar nama baik

Mengulas lanjut, pengasas produk kecantikan itu berkata tuduhan tersebut sekaligus mencemarkan nama baik dirinya dan suami dari sudut integriti.

“Malah dakwaan ini juga dilihat dangkal seolah-olah mengenepikan kelayakan, pengalaman serta bakat seseorang yang boleh dimanfaatkan untuk pembangunan sesebuah organisasi.

“Malah, sebelum dilantik sebagai pengerusi AIM, saya berusaha keras sebagai seorang usahawan wanita yang berjaya dan mampu membina jenama dalam perniagaan,” tegasnya.

Sebelum ini, Sukor turut menggesa agar badan itu kembali kepada matlamat asalnya iaitu untuk membantu golongan miskin selaras dengan ikrar yang diungkapkan.

Menurut Sukor pengurusan AIM pada zaman BN menjadi kerajaan telah menubuhkan anak syarikat yang jelas bertentangan dengan matlamat asal badan itu berdasarkan Seksyen 17 (2) Akta Pemegang Amanah 1992.

BACA: Pengasas sedih AIM 'lari dari landasan asal'

Menjawab perkara itu, Junaidah berkata isu tersebut bukannya diputuskan oleh pengurusan terbaru AIM.

“Bagaimanapun, pengurusan baru AIM yang mana saya selaku pengerusi sentiasa tegas serta tidak bertolak ansur dengan mana-mana salah laku atau penyelewengan yang berlaku dalam badan itu.

“Malah, AIM telah pun menyerahkan dokumen serta maklumat berhubung isu anak syarikat kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk tindakan lanjut pada 21 Disember lalu,” katanya.

Junaidah turut menafikan tabung amanah itu menyimpang dari matlamat asal penubuhannya sebaliknya pengurusan terbaru sedang berusaha membantu peminjam skim Sahabat AIM keluar daripada kepompong kemiskinan.

“Berhubung dakwaan bahawa AIM telah menyimpang daripada matlamat asal, dakwaan itu tidak benar kerana pengurusan baru AIM sentiasa memberikan fokus kepada usaha meningkatkan sosio ekonomi serta membasmi kemiskinan rakyat menerusi perniagaan dan keusahawanan.

“Malah AIM ketika ini sentiasa berusaha untuk menambah bilangan peminjam dengan sasaran 400,000 ahli Sahabat AIM sekaligus mengeluarkan rakyat daripada kepompong kemiskinan,” katanya.

Adun T'ganu ditangkap SPRM: Dakwaan tuntutan palsu RM500k

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menangkap seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di Terengganu kerana didakwa membuat tuntutan palsu sebanyak RM500,000.

Ahli politik berusia 54 tahun itu bergelar "Datuk" ditahan di Ibu Pejabat SPRM di Kuala Terengganu hari ini, menurut New Straits Time.

Pada awalnya, Adun berkenaan dipanggil hadir ke SPRM untuk soal siasat.

Beliau ditahan di bawah Seksyen 18 Akta SPRM 2009 yang memperuntukkan kesalahan memalsukan resit, penyata kewangan atau dokumen lain.

Laporan itu menyebut penangkapan tersebut disahkan Pengarah SPRM Terengganu Mohd Zaki Hassan.

SPRM akan memohon perintah tahanan reman terhadap Adun itu di mahkamah esok hari.

Chef Wan teringin nak tampar Najib

Annabelle Lee

PRK CAMERON | Sebagai anak yang membesar di petempatan Felda, isu agensi kerajaan itu tetap amat dekat di hati Chef Wan. Dan ia dipaparkannya sekali lagi di Cameron Highlands hari ini.

Semasa hadir berkempen untuk PH di Felda Sungai Koyan 1 di Jelai tadi, Chef Wan juga dengan garang menyatakan rasa kecewanya kepada BN, khususnya kepada presiden gabungan itu, Najib Razak.

Puncanya, Chef Wan tidak merestui langkah Felda - semasa ditadbir kerajaan BN - memberikan imbuhan kepada peneroka yang dianggapnya rasuah.

"Sebelum pilihan raya lalu mak saya dapat RM5,000 dan anak-anak Felda dapat RM5,000.

"Mak saya kata, kerajaan bagi RM5,000 (tapi) saya cakap pada dia, saya tak nak ambil duit tu. Itu duit rasuah," katanya kepada media.

Terdahulu cef selebriti itu hadir untuk berkempen dan mengadakan demonstrasi memasak di petempatan Felda berkenaan.

Turut hadir Menteri Hal Ehwal Ekonomi Azmin Ali dan calon PH, M Manogaran.

Untuk rekod Jelai adalah salah satu kawasan yang terletak di bawah kawasan parlimen Cameron Highlands dan menjadi salah satu kubu kuat BN.

Wakil rakyat bagi Jelai ialah Wan Rosdy Wan Ismail yang juga menteri besar Pahang.

Itu duit rakyat

Kata Chef Wan pemberian wang berkenaan tidak bermakna jika pada waktu yang lain kerajaan BN 'merompak' agensi terbabit sehingga bankrap.

"Macam mana kamu (Najib) boleh biarkan Felda disalah urus begitu? Come on!

"Kamu letak Isa Samad (bekas pengerusi Felda) di situ dengan tahu ada bermacam hal dia buat sebelumnya.

"Kalau dia (Isa) ada di sini I tampar muka dia," katanya.

Tidak puas dengan kenyataan itu Chef Wan juga menyatakan dia mahu menampar Najib.

“I tampar muka Najib tu, kurang ajar!" katanya.

Kata personaliti yang mempunyai nama sebenar Redzuawan Ismail itu dia tidak peduli apa pun dengan tindakannya kerana terlalu marah dengan cara kerajaan terdahulu menguruskan wang rakyat.

"Aku peduli apa, itu duit cukai (rakyat) yang letak di situ, kamu beritahu dia benda tu," katanya lagi.

Pada 18 Julai lalu Najib menyifatkan Felda melalui zaman kegemilangan semasa ditadbir oleh kerajaan di bawah pimpinannya.

Najib yang juga bekas menteri besar Pahang berkata demikian semasa berkempen di Jelai.

"Kenapa pula zaman BN memerintah tuan-tuan boleh dapat RM2,000 hingga RM3,000 sebulan?

"Kenapa zaman BN memerintah boleh mendapat pinjaman tanpa faedah membesarkan rumah?

"Kenapa zaman BN tuan-tuan boleh dapat bonus yang tinggi, boleh dapat duit raya, boleh dapat BR1M? boleh mendapat bantuan persekolahan?" soal beliau kepada kira-kira 300 hadirin yang kebanyakannya memakai baju BN.

"Sebab zaman BN memerintah itu zaman keemasan para peneroka Felda," jelas beliau.

Ditanya mengapa berkempen untuk PH hari ini, Chef Wan yang memang terkenal suka berterus-terang itu berkata, beliau mahu rakyat mengetahui kebenaran.

"Sebab yang benar tetap benar," katanya.

Pemuda PH adukan ucapan anak Hadi ke polis

Ng Xiang Yi

PRK CAMERON | Ketua Pemuda DAP, Howard Lee, hari ini membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Cameron Highlands berhubung kenyataan dibuat Ketua Pemuda PAS, Muhammad Khalil Abdul Hadi semasa berceramah di Kampung Keledek dekat Jelai malam tadi.

Lee yang juga Timbalan Ketua Pemuda PH, berkata dalam ceramah itu, anak Presiden PAS Abdul Hadi Awang itu didakwa menuduh DAP mahu menggugurkan Islam daripada kedudukannya sebagai agama rasmi negara.

“Tohmahan dan fitnah bahawa DAP dan PH hendak membuang institusi istana di negara kita adalah tuduhan yang sangat serius dan saya berpendapat ia telah melanggar Seksyen 499 Kanun Keseksaan.

“Tujuan saya membuat laporan polis ini adalah supaya perkara berkenaan disiasat secara mendalam mengikut Kanun Keseksaan dan apa saja undang-undang yang bersesuaian kerana ia sengaja mengundang kebencian kepada parti pemerintah khususnya DAP atas dasar dan sifat rasis,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas membuat laporan berkenaan di pekarangan IPD Cameron Highlands, hari ini.

Hadir sama Pengerusi PKR Pahang yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh.

Malaysiakini sebelum ini melaporkan, Muhammad Khalil ketika berucap ceramahnya di Kampung Keledek semalam mendakwa DAP mahu membuang Islam daripada agama rasmi negara ini.

Rasa lebih suci

Katanya sejak mendapat kuasa parti itu mengganggu pelbagai institusi Islam dan raja.

Kampung Keledek adalah satu daripada tiga Pusat Daerah Mengundi (PDM) yang dimenangi PAS pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang lalu selain PDM Sungai Koyan Satu dan Kota Raja.

Sementara itu, Fuziah berkata, PAS dan Umno tidak sepatutnya menggunakan kenyataan sedemikian demi memancing undi.

“Sebagai timbalan menteri yang menjaga hal ehwal agama, saya ada hak untuk bercakap mengenai perkara ini.

"Pertamanya kita mesti menjaga akhlak kita dan mesti menjaga perkataan kita.

"Apabila kita nak mengata orang tidak baik, kita kena tunjukkan terlebih dahulu bahawa kita adalah lebih baik.

“PH sentiasa menjunjung Perlembagaan Persekutuan dan tidak akan mengubah Perlembagaan Persekutuan... ini adalah janji PH.

"Jadi mengapa mesti fitnah untuk mendapatkan undi, ini akhlak Melayu Islam yang jijik dan kotor dan harus ditolak pengundi,” katanya.

Malah, Fuziah turut mengingatkan PAS dan Umno supaya jangan bercakap mengenai Islam ketika mereka beranggapan lebih suci berbanding orang lain.

Katanya, untuk itu, beliau turut menyokong usaha DAP membuat laporan polis bagi menyiasat perkara itu.