"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Mengapa pendedahan rakaman suara oleh SPRM wajar?

FAIZ FADZIL
Tindakan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Latheefa Beebi Koya mendedahkan rakaman perbualan telefon beberapa bekas pemimpin negara berhubung skandal 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) adalah wajar.

Hal ini kerana skandal berskala mega tersebut bukan kes jenayah persendirian tetapi kes jenayah awam yang melibatkan kehilangan wang negara hampir RM42 bilion.

Setakat hari ini, nama-nama yang didakwa dikaitkan dalam rakaman tersebut termasuk Najib Razak, Rosmah Mansor, Tan Sri Dzulkifli Ahmad, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim masih belum menafikan kesahihan rakaman tersebut.

Apabila bekas Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali membersihkan nama Najib Razak pada 26 Januari 2016 daripada sebarang kesalahan membabitkan skandal 1MDB, ramai pihak yang marah.

Kemarahan itu membuak sehingga mengundang demontrasi jalanan dan sebagainya sehingga tumbangnya rejim BN yang mentadbir negara lebih 60 tahun.

Ketika itu, Najib Razak berani mempertahankan diri sehingga menuduh dakwaan yang dibuat terhadapnya terutama oleh Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat (AS) dalam saman di mahkamah AS adalah fitnah.

Walaupun, majoriti rakyat percaya Najib Razak menyeleweng wang negara melalui skandal 1MDB, tetapi ada juga seksyen yang tidak percaya atau mengambil pendirian ragu-ragu.

Persoalan yang bermain selama ini, adakah wujud campur tangan Najib selaku perdana menteri dalam siasatan sebelum ini oleh pihak SPRM?

Apabila Najib berjaya membersihkan namanya, SPRM seolah-olah ditekan Najib apabila Ketua Pesuruhjayanya, Tan Sri Abu Kassim Mohamed diganti dengan Dzulkifli pada 1 Ogos 2016, pertukaran pegawai SPRM ke Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan sebagainya.

Maka, dengan pendedahan SPRM pada 8 Januari lalu, ianya menunjukkan bahawa apa yang didakwa terhadap Najib boleh dianggap benar dan SPRM dapat membersihkan nama mereka bahawa siasatan yang mereka jalankan sebelum ini adalah benar, telus dan adil.

Oleh itu, SPRM berhak untuk mendedahkan rakaman tersebut kerana wujud elemen jenayah salahguna kuasa, menghalang keadilan dan kebocoran rahsia di peringkat tertinggi pentadbiran negara sehingga menghancurkan keluhuran undang-undang sebelum ini.

Saya percaya bukti ini akan disiasat oleh pihak berkuasa terutama polis memandangkan bukti ini adalah bukti terbaru yang ditemui.

Ia sama sekali bukan bukti yang diperlukan dalam kes 1MDB yang dihadapi Najib sekarang, sebaliknya adalah bukti wujudnya salahguna kuasa, menghalang keadilan dan kebocoran rahsia.

Rakyat berhak mengetahui apa yang berlaku sebenarnya dalam kes 1MDB kerana hutang yang dibuat Najib perlu ditanggung rakyat selama puluhan tahun.

Pendedahan tersebut bukan satu hukuman tetapi kepentingan kes 1MDB kepada kehidupan rakyat perlu diketahui.

Harus diingat kata-kata Peguam Negara AS, Jeff Sessions bahawa 1MDB adalah kleptokrasi terburuk.

Tidak seharusnya, kecurangan pentadbiran Najib sebelum ini dikenang oleh rakyat. Pendedahan ini juga sebagai satu langkah deterrent atau pencegahan kepada mana-mana pihak terutama penjawat awam supaya menjalankan tugas untuk negara dan rakyat.

Mereka tidak harus membelakangkan undang-undang sehingga bertindak melindungi jenayah sepertimana yang didakwa dilakukan Tan Sri Dzulkifli Ahmad.

*Penulis merupakan seorang peguam juga Jawatankuasa Pimpinan AMANAH Nasional.

Tindakan SPRM hampir sama dengan DoJ

ARIF ATAN
Tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendedahkan sedutan rakaman perbualan didakwa konspirasi jenayah pada peringkat tertinggi hampir sama dengan apa dilakukan Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat (AS).

Pengarah Komunikasi AMANAH Melaka, Jamzuri Ardani berpendapat, DoJ dan Peguam Negara AS Loretta Lynch sebelum ini pernah mengemukakan saman sivil menyita aset 1Malaysian Development Berhad (1MDB) bernilai AS$ 1 bilion.

“Saya melihat apa yang dilakukan oleh SPRM hampir sama dengan tindakan yang dibuat oleh Department Of Justice (DoJ), Amerika Syarikat di dalam mendedahkan salahlaku kleptokrasi MO1 (Malaysia Official 1) dan konco-konconya pada 2016.

“Ianya kontroversi tetapi secara keseluruhannya yang mendapat manfaatnya ialah rakyat. Rakyat mendapat maklumat yang benar tentang apa yang berlaku tentang salahlaku pemimpin yang berkuasa.

“Kecualilah sekiranya ada rakyat yang membenci kebenaran dan menyokong pembohongan,” katanya mengulas sidang media khas Ketua Pesuruhjaya SPRM, Latheefa Koya berhubung dakwaan wujudnya konspirasi jenayah pada peringkat tertinggi.

Semalam, Latheefa berkata, semua rakaman percakapan yang didedahkan SPRM didakwa berlaku pada 2016, dan hasil siasatan setakat ini mendapati ia adalah tulen.

Bekas Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR itu berkata, perbincangan antara individu dalam rakaman tersebut menunjukkan wujud elemen konspirasi jenayah, pecah amanah, salah guna kuasa, pendedahan maklumat sulit kerajaan, cubaan memalsukan bukti dan ancaman keselamatan negara.

Mengulas lanjut tentang persoalan etika yang dibangkitkan pihak tertentu, Jamzuri berkata, hal tersebut adalah subjektif dan bergantung kepada pelbagai pandangan.

“Negara ditadbir secara perundangan. Sekiranya tindakan SPRM itu dilihat bercanggah dengan undang-undang, pihak-pihak berkepentingan boleh ambil tindakan secara perundangan ke atas SPRM.

“Tiada halangan ke atas mana-mana pihak untuk mengambil tindakan perundangan. Menuduh SPRM tanpa berani mengambil tindakan undang-undang ke atas SPRM juga adalah perbuatan tidak beretika,” dipetik dari Facebook beliau hari ini.

Sehubungan itu, Pengurus Besar Perbadanan Ketua Menteri Melaka itu berpendapat laporan polis perlu dibuat ke atas Najib Razak dan bekas Pengarah SPRM.

“Jelas terdapat unsur-unsur jenayah dan salahguna kuasa,” kata Jamzuri lagi.

‘Tidak perlu tujuh malaikat menembus tujuh langit’

ARIF ATAN
Jawatankuasa Pimpinan AMANAH Nasional, Dr Muhaimin Sulam mengingatkan pentingnya pemimpin dalam kerajaan Pakatan Harapan (PH) berakal budi dalam mengurus pandangan dan emosi rakyat.

Beliau berpendapat tindakan tujuh menteri Kabinet termasuk timbalan perdana menteri melawat Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pusat Bandar Puchong 1, Selangor berhubung hiasan tanglung sebagai keterlaluan.

“Tidak perlu tujuh malaikat menembus tujuh langit. Pimpinan PH harus lebih bijak mengurus perspektif umum,” ujarnya ketika dihubungi Malaysia Dateline.

Menurutnya, cukup hanya Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P Waytha Moorthy yang memegang portfolio perpaduan serta wakil rakyat kawasan terbabit hadir menyokong pemasangan semula tanglung di sekolah kebangsaan itu.

Walau bagaimanapun, beliau berpendapat kekeliruan wujud apabila sebahagian orang politik tidak memahami konsep tradisi dan budaya teras yang menjadi pentakrif kepada identiti negara bangsa ini.

“Tanglung bukanlah tradisi teras budaya Malaysia tetapi ia hanyalah lambang toleransi budaya dalam masyarakat Malaysia.

“Harus dibezakan budaya teras dengan budaya yang sifatnya sebagai sub budaya,” jelas Naib Pengerusi AMANAH Perak itu lagi.

Semalam, SMK Pusat Bandar Puchong 1 mencipta rekod sebagai satu-satunya sekolah di Malaysia dihadiri serentak tujuh menteri Kabinet ekoran isu pemasangan hiasan sempena sambutan Tahun Baru Cina.

Mereka terdiri daripada pemimpin empat parti komponen Pakatan Harapan (PH) iaitu tiga dari PKR, DAP (2) manakala Bersatu dan AMANAH masing-masing seorang.

Lawatan diketuai Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail itu disertai Menteri Kewangan Lim Guan Eng; Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman; Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo; Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli Dr Xavier Jayakumar; Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mujahid Yusof dan Menteri Luar Negeri Datuk Saifuddin Abdullah.

Turut hadir Timbalan Menteri Pendidikan Teo Nie Ching; Exco Negeri Selangor Dr Siti Mariah Mahmud; Ahli Parlimen Subang Wong Chen dan Pengarah Pendidikan Negeri Selangor Dr Mahanom Mat Sam.

Budaya pentakrif

Dalam hal berkaitan, aktivis Hishamuddin Rais dalam buku terbitannya tahun lalu, Surah-surah Terlarang: Persoalan Nasional turut menghuraikan makna budaya pentakrif.

Menurutnya, budaya pentakrif ialah budaya induk atau budaya teras dalam mana-mana tamadun dunia seperti budaya Anglo-Saxon jika di United Kingdom dan budaya Han sebagai budaya pentakrif di Tanah Besar China.

Walau bagaimanapun, beliau berpendapat orang Melayu yang dipanggilnya “Bani Melayu” sebagai orang asal Tanah Melayu telah gagal melahirkan sebuah negara bangsa atau tamadun bangsa dalam masyarakat majmuk hari ini.

“Saya cukup yakin semua ini berlaku kerana Bani Melayu tidak memiliki jati diri yang kukuh. Bani Melayu gagal mengajukan budaya pentakrif untuk Malaysia.

“Simpang-siur budaya, kacau-bilau bahasa hanyalah manifestasi daripada kegagalan Bani Melayu menjadi teraju kepimpinan untuk melahirkan budaya pentakrif di Malaysia,” tegasnya.

Beliau mengambil contoh bagaimana ada pemimpin DAP ketika kerajaan negeri Selangor bertukar ganti pada tahun 2008 enggan memakai songkok untuk Ahli Dewan Undangan Negeri.

Padahal, jelas Hishamuddin, songkok merupakan sebahagian daripada simbol budaya Bani Melayu.

“Kenapa Bani China ini berani angkuh? Ini kerana Bani Melayu sendiri tidak memiliki jati diri yang kukuh,” tegasnya lagi.

Teks penuh perbualan Najib-Rosmah

Malaysiakini
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mendedahkan rakaman perbualan telefon antara bekas perdana menteri Najib Razak dan isterinya, Rosmah Mansor, yang dikatakan berlaku pada 27 Julai 2016.

Menurut SPRM, rakaman itu, beserta beberapa rakaman lain, diterima daripada sumber tidak dikenali dan telah disahkan tulen. Ujian forensik menunjukkan tiada ubah suai terhadap rakaman itu, kata SPRM lagi.

Pegawai Najib yang dinamakan Rosmah adalah bekas pegawai khas Amhari Efendi Nazaruddin, bekas setiausaha akhbar Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad dan bekas setiausaha politik Shahlan Ismail.

Turut disebut dalam perbualan ialah anak Rosmah, Riza Aziz, Putera Mahkota Emiriah Arab Bersatu (UAE) Mohammed Zayed Al Nahyan, bekas pengerusi International Petroleum Investment Company (IPIC) Mansour Zayed al Nahyan dan individu yang rapat dengan kerabat diraja UAE, Khaldoon Al Mubarak.

Kebanyakan perbualan mereka dalam bahasa Inggeris dengan diselang-selikan dengan bahasa Melayu.

Klik di sini untuk mendengar perbualan penuh. Berikut ialah teks penuh perbualan antara Najib dan Rosmah:

Najib: Ya?

Rosmah: Hai

Najib: Hai

Rosmah: Apa cerita? Boleh saya nasihatkan awak? Boleh saya nasihatkan awak tentang sesuatu (tinggikan suara)?

Najib: Sebentar... Ya, ada apa-apa?

Rosmah: Awak, jangan. Dengar cakap saya, mereka beritahu awak untuk jaga (slow down) Abu Kassim. Dan Abu Kassim buat kenyataan di merata-rata tempat (tak jelas), ambil gambar dengan Pak Lah apa semua.

Mereka buatnya, jadikannya seperti wira, dan awak pula jadi penjahat. Dan semua lima orang ini, bolehkah mereka lihat keutamaan mereka adalah awak, bukan orang lain?

Najib: Siapa mereka?

Rosmah: Pejabat awaklah. Shahlan dah yakin, Tengku dah yakin, Amhari dah yakin. Macam kita dah jadi penjahat.

Najib: Tidak, tidak, tidak, saya benarkan Azwan membuat kenyataan, kesannya dah bagus dah.

Rosmah: Tidak, Azwan okey. Hari ini Abu Kassim di Berita Harian dan mereka benarkan Abu Kassim ambil gambar dengan Pak Lah.

Dan ada muka dia nak bercakap tentang Pak Lah dan semua orang lain kecuali awak. Ini tidak adil.

Najib: Hmm, hmm.

Rosmah: Tolonglah, darling.

Najib: Tidak, saya sudah tandatangani surat pelantikan Dzul.

Rosmah: Dan Abu Zahar boleh buat kenyataan, oh, mesti (tak jelas) sebab mereka dah melobi, tahu? Mereka tahu mereka dah melobi.

Najib: Abu Zahar jangan buat kenyataan, biarlah.

Rosmah: Ya, tapi Abu Zahar dalam Berita Harian. Dia tahu ke dia cakap apa?

Najib: Itulah dia. Okey, okey.

Rosmah: Saya tak suka ni. Darling, awak PM, awak patut kawal, bukan orang lain.

Najib: Ya. Saya faham.

Rosmah: Dan awak ada orang-orang bodoh (goons) di sekeliling awak untuk nasihatkan awak. Sebab saya beritahu Shahlan, kalau nak tolong, kenapa tak tolong minggu lepas bila benda itu terjadi? Kamu (Shahlan) sepatutnya datang pada saya ‘Datin, bagaimana saya boleh bantu?’ (tak jelas) Lepas satu minggu, saya kata, kamu tak patut cakap (tak jelas).

Saya tak faham.

Sebab ada orang buat aduan ke atas Abu Kassim, dia dalam masalah, oh baru kamu nak datang nak bercakap. Kenapa kamu tak cakap seminggu sebelum tu?

Najib: Hmm hmm...

Rosmah: Yang kita ni dah satu minggu sakit hati, sakit badan, sakit kepala.

Najib: Hmm hmm...

Rosmah: Hmm...

Najib: Hmm...

Rosmah: Jadi saya dah beritahu Amhari, perkara ni tak susah pun. Tarik sajalah arbitration (timbang tara) (tak jelas).

Mereka perlu percayakan kita sebagaimana kita percayakan mereka.

Najib: Betul. Sebab tu Amhari beritahu saya. Saya kata, kamu pergi cakap dengan Khaldoon, cuba yakinkan dia. Tak guna buat arbitration. Saya kata, kamu buat arbitration, semua orang sakit. Nampak? Saya boleh cakap dengan putera mahkota. Putera mahkota (tak jelas) akan ulang cakap “Oh, saya kena runding dengan Khaldoon”. Balik pada kat situ.

Rosmah: Awak tak boleh salahkan dia, itu budaya dia. Jadi kita kena buat kerja sekitar budaya itu.

Mungkin Khaldoon patut datang sini dan bercakap dengan awak, dengan Amhari, untuk selesaikannya.

Itu apa saya rasa, bukan setakat bercakap di telefon, tak jadi.

Najib: Kita boleh jemput dia. Ya, sudah tentu.

Rosmah: Jemput dia dan selesaikan semuanya sekaligus. Dia kenal kita, bukan tak kenal kita.

Kau dah makan minum rumah kita semua. Tolonglah jemput dia.

Najib: Itu idea yang bagus, kita boleh jemput dia ke sini. Sudah tentu, saya akan beritahu dia.

Rosmah: Awak dan Amhari, duduk untuk selesaikannya (tak jelas).

Dan sementara tu, kita boleh selesaikan Riza. Riza punya masalah, bukan payah. Masalahnya hanyalah, ada benda dalam proses tu (along the line) yang tak lengkap. Itu saja.

Najib: Sudah tentu. Sudah tentu.

Rosmah: Saya fikir jalan terbaik adalah beritahu Khaldoon. Dia boleh bawa peguam dia datang sini. Saya rasa banyak perkara boleh diselesaikan.

Berbanding Amhari cakap dengan dia dekat LA, dia nak tunggu siang, tunggu malam. Awak tahu?

Najib: Saya boleh cadangkan kepada Amhari, jemput dia ke sini.

Rosmah: Kemudian kita beritahu putera mahkota, Khaldoon ada di sini bercakap dengan kami, untuk selesaikan semuanya sekaligus. Kita dah bazirkan satu minggu dah.

Najib: Ya, ya. Kita boleh jemput dia ke sini. Tak bazir, banyak benda dah bergerak dah.

Mereka ni, dia nak tengok ada pergerakan di belah sana, belah China. Belah China sudah bergerak, tahu?

Rosmah: Itulah sebabnya, darling, tak banyak benda boleh kita cakapkan di telefon.

Najib: Kita boleh jemput dia ke sini.

Rosmah: Jemput dia ke sini segera, kemudian kita boleh beritahu putera mahkota, beritahu dia yang Khaldoon datang sini kita selesaikan (tak jelas).

Saya tahu dan pasti Sheikh Mansour mahu selesaikan ini (tak jelas). Saya tahu putera mahkota mahu selesaikan ini

Tapi mereka bukanlah jenis orang yang duduk dan bercakap dengan awak, tahu?

Najib: Hmm.. Ok. Kita boleh buat itu.

Rosmah: Dia (tak jelas) ada duit saja.

Najib: Saya akan cakap dengan Amhari selepas ini, saya akan beritahu dia untuk jemput Khaldoon.

Rosmah: Atau awak cakap dengan Khaldoon. Tak apalah, darling, kita tak payah nak (tak jelas).

Selesaikan perkara ini. Tolonglah datang sini, selesaikan semuanya sekaligus (tak jelas).

Ini siang tunggu malam, malam tunggu siang, kamu tahu? Siang ke malam, ada senggang 24 jam.

Najib: Ok, ok.

Rosmah: Please darling.

Najib: Saya akan cakap dengan Amhari.

SPRM dedah rakaman audio ‘konspirasi’ babitkan Najib

SPRM hari ini mendedahkan beberapa rakaman audio perbualan yang membabitkan bekas perdana menteri Najib Razak dan bekas ketua pesuruhjayanya, Dzulkifli Ahmad.

Juga didedahkan ialah perbualan antara Najib dan seorang tokoh ternama dari Emiriah Arab Bersatu berhubung tuntutan saman sivil dan pelucutahak oleh Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat serta dana 1MDB yang disalurkan kepada anak tiri Najib, Riza Aziz.

Satu lagi panggilan telefon melibatkan Najib dan isterinya, Rosmah Mansor.

Semua perbualan berlangsung antara Januari dan Julai 2016.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Latheefa Koya pada sidang medianya di Putrajaya, hari ini berkata, pihaknya menerima rakaman sulit itu selepas tahun baru, dan selepas siasatan forensik, mendapati bahawa rakaman itu adalah sahih dan tidak disunting.

"Kami telah diberikan rakaman itu ... selaras dengan penyiasatan, kami dapat mengesahkan kesahihan mutlak rakaman berkenaan.

"Kandungannya mengejutkan, ia adalah untuk menyembunyikan dan subversif keadilan.... Demi kepentingan awam, kami mendedehkan kepada umum kandungannya, " katanya mengenai sembilan set klip audio berdurasi kira-kira 45 minit itu.

Beliau berkata rakaman itu akan dihantar kepada polis untuk tindakan selanjutnya.

Perbualan pertama pada 5 Jan 2016, membabitkan Dzulkifli memanggil Najib untuk memberitahunya bahawa dia kecewa dengan "kertas siasatan".

Dzulkifli: Saya dah dapat IP (kertas siasatan) itu. Tan Sri AG (Apandi Ali) tak ada masalah, dia very good, dia sependapat.

“Just nak update Datuk Seri (Najib) apa yg dicandangkan oleh MACC sendiri.

Najib: Itu yang tak kena tu...

Dzulkifli: Itu yang kita risau sangat-sangat. Dari segi perundangan kita boleh tangani.

Najib kedengaran dalam rakaman itu sebagai berkata dirinya kecewa kerana "dimainkan". Beliau juga berkata beliau akan berjumpa dengan peguam negara pada hari Khamis (7 Jan 2016).

Pada 25 Jan 2016, Apandi mengadakan sidang akhbar membebaskan Najib daripada sebarang salah laku dalam kes 1MDB dan SRC.

Latheefa berkata apa yang berlaku adalah salah, kerana Dzulkifli sebagai pendakwa raya, telah membocorkan maklumat kepada Najib yang mungkin adalah suspek.

Ini, katanya, mungkin menjadi pelanggaran kepada Akta Rahsia Rasmi.

“Terdapat pelbagai isu serius yang timbul termasuk menyalahgunakan kuasa, konspirasi jenayah, menghalang keadilan, menjejaskan keselamatan negara, membuat bukti palsu melalui bantuan asing dan membiarkan perbuatan salah.

"Saya telah mengarahkan petugas saya untuk mengambil semua langkah yang perlu dan kami akan menyerahkan bahan itu kepada pihak berkuasa berkaitan untuk siasatan," kata Latheefa.

Latheefa berkata pejabatnya akan menyerahkan bahan tersebut kepada pihak berkuasa yang berkaitan untuk memudahkan penyiasatan.

"Dalam episod kotor pengkhianatan kepercayaan awam dan jenayah ini, kita boleh bersyukur kerana ada seorang penjawat awam berani yang tahu tentang tugasnya - Tan Sri Abu Kassim Mohamed," katanya.

Abu Kassim adalah ketua pesuruhjaya SPRM ketika perbualan telefon itu didakwa berlaku. Beliau digantikan oleh Dzulkifli pada 1 Ogos 2016.

Maszlee: Eh, baru aku faham perasaan Hang Tuah

Dr Maszlee Malik mengibaratkan peletakan jawatannya sebagai menteri pendidikan, seperti kisah dalam hikayat lama pahlawan Melayu, Hang Tuah yang dihukum Sultan Melaka.

Dalam satu video yang disunting pendek dan dimuat naik di media sosial dan di You Tube, Maszlee berkata, beliau kini mengerti perasaan Hang Tuah ketika menerima hukuman.

“Saya waktu terima surat Tun minta saya letak jawatan, waktu itu saya kata: Eh, baru aku faham perasaan Hang Tuah.

“Maksudnya, Hang Tuah tak lihat apa yang berlaku itu, dia lihat selama ini raja bagi dia peluang banyak.

“Kalau raja tak bagi dia peluang, dia tak ada peluang hendak pertahankan Melaka, nak lawan lanun, nak berjasa, kan?” katanya.

Menurut hikayat, Hang Tuah dihukum bunuh oleh Sultan Mansur Shah atas tuduhan bermukah dengan dayang Sultan, namun bendahara Melaka menyelamatkannya secara senyap-senyap dan dihantar ke hulu negeri itu untuk bersembunyi.

Hukuman itu menyebabkan temannya, Hang Jebat (atau Hang Kasturi menurut hikayat lain, Sejarah Melayu) memberontak dan mengamuk di Istana Melaka, sehingga menyebabkan Sultan kesal atas hukumannya.

Bendahara kemudian memanggil Hang Tuah balik daripada persembunyiannya, sebelum diampunkan sultan dan kemudiannya bertarung dan membunuh Hang Jebat (atau Kasturi).

Maszlee pula, meletakkan jawatannya pada 2 Januari atas nasihat perdana menteri.

Dr Mahathir Mohamad, ketika mengulas tentang surat yang dikatakan ditulis olehnya untuk meminta Maszlee meletakkan jawatan hari ini, menyifatkan permintaannya itu bukanlah kerana Maszlee banyak melakukan kesalahan, kerana Maszlee ada juga melakukan perkara yang baik.

Bagaimanapun atas “sebab-sebab yang lain”, beliau berpendapat Maszlee perlu meletakkan jawatan.

Dalam surat yang tersebar sebelum ini, Mahathir dikatakan meminta Maszlee berundur kerana gagal mematuhi arahan kabinet dan sering meletakkan Putrajaya dalam kedudukan yang sukar.

Dalam video itu juga, Maszlee turut mengimbau bagaimana Hang Tuah juga hanya mengikut arahan raja ketika dihukum, sebelum diselamatkan bendahara.

“Sampai waktu, bila berlaku Jebat mengamuk, raja kata, eh kalau ada Hang Tuah. Bendahara cari Hang Tuah,” katanya lagi.

Video itu hanya memaparkan petikan pendek daripada perbualan Maszlee dengan sekumpulan orang di meja makan, dan disunting sehingga menjadi 58 saat sahaja.

Mukhriz bakal ganti Maszlee?

ROSLINDA HASHIM
ALOR SETAR - Spekulasi Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dilantik menganggotai Kabinet kembali bertiup kencang kebelakangan ini setelah Dr Maszlee Malik meletakkan jawatan sebagai Menteri Pendidikan Khamis lalu.

Kemelut itu sedikit sebanyak memberi tempias kepada Kedah yang kebelakangan ini dibuai ‘khabar angin’ akan berlaku perubahan Menteri Besar Kedah.

Malah beberapa portal dan laman sosial kecoh kononnya tempat Maszlee akan digantikan dengan Mukhriz selain beberapa nama turut disebut sebagai calon Menteri Besar Kedah.

Antara kenyataan tular menyebut, Dr Maszlee mengumumkan peletakan jawatan di tengah-tengah khabar angin perubahan Menteri Besar di Kedah. Khabar angin mengaitkan Mukhriz akan diserap ke Kabinet dan jawatan disandangnya dikaitkan dengan dua individu, calon disebut-sebut daripada PKR dan Bersatu.

Isu berkenaan bukanlah baru di Kedah terutama kalangan kem Pakatan Harapan (PH) mahupun pembangkang kerana sudah beberapa kali dimainkan pihak tertentu selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Isu berkenaan tular sejak beberapa hari lalu.
Isu berkenaan tular sejak beberapa hari lalu.
Ahli Parlimen Sungai Petani (PKR), Datuk Johari Abdul sering disebut-sebut bakal menggantikan Mukhriz sejak awal tahun lalu namun ia tidak berlaku.

Calon ‘favourite’ yang dicanang adalah Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Amiruddin Hamzah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Anak Bukit, yang sebelum ini turut diuar-uarkan calon Menteri Besar Kedah ketika Kedah ditadbir Pas.

Dalam pada itu, nama Datuk Seri Mustapa Mohamed dikatakan sesuai dilantik sebagai Timbalan Menteri Kewangan menggantikan Amiruddin bagi memantau Lim Guan Eng mengurus kewangan negara.

Kelmarin, Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Dr Radzi Jidin tegaskan, penyandang jawatan itu adalah daripada parti Bersatu dan tidak wujud keperluan PH untuk bermesyuarat bagi memilih pengganti Maszlee.

Sama ada ia hanya kebetulan atau benar-benar akan dilakukan rombakan Kabinet seawal tahun 2020, jawapannya hanya ada pada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Sementara itu, Mukhriz ketika dihubungi Sinar Harian menganggap apa yang tular sebagai berita palsu dan tidak perlu dilayan.

“Itu berita palsu. Saya tak ada komen berkaitan berita yang tidak benar seperti itu, saya juga tak komen sebarang spekulasi atau khabar angin,” katanya.

Mukhriz juga enggan mengesahkan kesediaan melepaskan jawatan menerajui Kedah sekiranya diarahkan untuk mengisi kekosongan jawatan Menteri Pendidikan.

Menurut Perkara 43(2)(6) Perlembagaan Persekutuan atas nasihat Perdana Menteri, Yang di-Pertuan Agong hendaklah melantik menteri daripada kalangan ahli mana-mana satu Majlis Parlimen.

Ini bermakna adalah menjadi prerogatif atau hak budi bicara Perdana Menteri untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong tentang pelantikan seorang menteri dan bukan menjadi keperluan untuk Perdana Menteri membincangkan pelantikan menteri dalam mana-mana mesyuarat khusus melainkan beliau sendiri berpandangan sedemikian.

Bagaimana cara buat aduan terhadap perokok di premis makanan?

FMT Reporters
Kepada si perokok, berhati-hatilah kerana ramai yang akan memerhati anda di sekeliling tahun ini.
Bukan kerana anda tampak bergaya dengan sebatang rokok, tetapi jika anda menghisapnya di premis makanan, saman menanti anda berikutan aduan daripada orang ramai atau pihak penguatkuasa itu sendiri.

Kini orang ramai boleh membuat aduan dengan segera.

Bagaimana caranya?

Pengguna boleh menghantar bukti kesalahan, nama restoran, waktu dan lokasi kejadian dilakukan ke nombor 010-8608949 atau boleh terus membuat panggilan ke 03-88924530.

Denda bagi kesalahan tersebut ialah sebanyak RM250 dan boleh dikurangkan kepada RM150 jika denda dibayar dalam tempoh kurang daripada sebulan.

Bagaimanapun jika pesalah ingkar, dia boleh didenda maksimum sebanyak RM10,000 atau penjara 2 tahun.

Sebelum ini, Ketua Pengarah Kesihatan melaporkan 605 kompaun telah dikeluarkan sepanjang dua hari perlaksanaan larangan tersebut.

Rata-rata netizen bersetuju larangan ini dikuatkuasakan dan berharap perkara ini berterusan sampai bila-bila.

Jadi, jalankan amanah anda sebagai rakyat yang bertanggungjawab dengan melaporkan tindakan individu yang masih berdegil kepada pihak berkuasa melalui aplikasi WhatsApp.

Hanya 13% orang Melayu sokong Anwar jadi PM?

Timmy Say

Kajian Merdeka Center berdasarkan sampel yang diambil pada November 2019 mendedahkan sokongan masyarakat Melayu kepada Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri ke-8 hanya berada di lingkungan 13%.

Perkara ini jauh lebih mengejutkan daripada tindakan Maszlee Malik meninggalkan Kabinet pimpinan Dr Mahathir Mohamad.

Selain itu, perlu diingatkan kajian Merdeka Center dilakukan sebelum isu dakwaan seksual terhadap Anwar oleh bekas penyelidik di pejabatnya, Muhammed Yusoff Rawther menjadi sensasi pada Disember lalu. Impak dakwaan ini dalam sokongan masyarakat Melayu terhadap Anwar belum diketahui.

Meskipun Anwar mendapat sokongan agak tinggi daripada masyarakat Cina (58%) dan masyarakat India (62%), tetapi tanpa sokongan masyarakat Melayu yang kukuh, beliau hanya mempunyai sokongan 32% secara purata daripada semua kaum.

Ini jelas apabila Mahathir yang diserang kiri kanan saban hari masih mencatatkan purata sokongan 42%, iaitu 10% lebih tinggi daripada Anwar secara purata daripada semua kaum.

Walaupun sokongan masyarakat Cina dan India menjunam kepada 20% dan 14%, Mahathir masih mempunyai sokongan purata 42% kerana 58% masyarakat Melayu menyokongnya sebagai perdana menteri.

Meskipun tidak dinyatakan secara khusus dalam kajian Merdeka Center, berdasarkan bacaan politik semasa, sokongan menjunam masyarakat Cina dan India terhadap Mahathir boleh dilihat daripada 2 isu utama – pelaksanaan 3 muka surat tulisan Jawi di sekolah vernakular dan keputusan kerajaan memberi ruang kepada Dr Zakir Naik untuk terus bermastautin di Malaysia meskipun beliau dikehendaki India.

Persoalannya, apakah sokongan tinggi masyarakat Cina dan India terhadap Anwar berpunca daripada kepercayaan Anwar akan mengambil pendirian berlainan daripada Mahathir dalam isu kontroversi tulisan Jawi dan Naik, serta isu lain yang mereka tidak berpuas hati?

Jika ya, apakah mereka kini kecewa apabila Anwar baru-baru ini mengecam mereka yang menentang pengenalan tulisan Jawi di sekolah vernakular sebagai keterlaluan sehingga menyentuh perasaan orang Melayu?

Ataupun sokongan mereka terhadap Anwar hanyalah reflektif kepada kebencian mereka terhadap Mahathir tanpa mengira apa isunya?

Jika kajian Merdeka Center ini jitu, nampaknya semakin berliku jalan untuk Anwar menjadi perdana menteri ke-8 yang boleh diterima secara seimbang oleh rakyat Malaysia.

Pendek kata, Anwar perlu melakukan sesuatu untuk memulihkan imejnya dalam kalangan masyarakat Melayu.

Jika sokongan terhadap Anwar terus merudum, ini akan menyebabkan Mahathir sukar menunaikan janji untuk menyerahkan kuasa kepada Anwar kerana dikhuatiri penyerahan kuasa ini mungkin membawa lebih banyak kesan negatif berbanding kesan positif kepada kestabilan negara, khususnya.