"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Penggunaan wang negara dan rakyat perlu kelulusan Parlimen

HASSAN ABDUL KARIM
Saya Hassan Abdul Karim, Ahli Parlimen Pasir Gudang, pertama-tama ingin mengucapkan tahniah kepada YAB Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang telah berjaya membentangkan Pakej terbaru rangsangan ekonomi prihatin yang bersifat peduli rakyat pada hari semalam 27 Mac 2070 dengan jumlah peruntukan keseluruhannya yang besar sebanyak RM250 bilion.

Saya menyokong pakej terbaru tersebut atas dasar keperluan untuk menolong semua lapisan rakyat yang terjejas dengan Perintah Kawalan Pergerakan yang akan dipanjangkan sehingga 14 April 2020.

Usaha Kerajaan memperuntukan RM10 bilion untuk memastikan antara lainnya supaya rakyat tidak kelaparan, sektor perindustrian tidak bangkrap dan para pekerja tidak dibuang kerja serta rakyat golongan M40 dan B40 semuanya terbela adalah patut dipuji.

Sebagai seorang ahli parlimen dari parti pembangkang sekarang ini akibat daripada pertukaraan kerajaan mulai 1 Mac 2020 lalu, saya berpendapat pada masa sekarang ini, persoalan politik partisan boleh diketepikan dahulu dan semua tenaga digembleng untuk melawan ancaman wabak penyakit Covid-19 yang telah meragut 26 nyawa rakyat Malaysia setakat hari ini 28 Mac 2020.

Justeru itu saya merayu kepada YAB Perdana Menteri melakukan seperti apa yang dilakukan di Dewan Senate di Amerika Syarikat di mana Pakej Rangsangan Ekonomi mereka yang melibatkan jumlah lebih USD2 trilion telah dibentang dan diluluskan oleh Dewan Senate dengan sokongan kedua-dua parti Republikan yang memerintah dan Parti Demokrat yang pembangkang. Demi negara dan rakyat mereka kedua-dua pihak mengetepikan politik partisan demi keselamatan dan kesejahteraan rakyat dan kelangsungan hidup negara mereka. Saya berharap hal yang sama dapat dipraktikan di Malaysia sekarang ini.

Sebagai seorang ahli parlimen saya perlu membangkitkan soal berikut ini untuk mendapat jawapan dari YAB Perdana Menteri. Dari punca kuasa mana kerajaan yang ada sekarang boleh membelanjakan wang yang sebegitu banyak melalui pakej rangsangan ini? Setiap perbelanjaan kewangan oleh kerajaan mesti diluluskan oleh Parlimen. Parlimen sekarang tidak bersidang. Jumlah Pakej rangsangan ini amat tinggi sama banyak dengan belanjawan tahunan negara. Siapa yang luluskan? Adakah Kabinet ada kuasa untuk meluluskan wang sebanyak itu untuk dibelanjakan mulai April ini?

Saya tidak menafikan keperluan untuk menyelamatkan rakyat dan negara dalam masa yang kritikal dan krisis kesihatan yang meragut nyawa. Kita berada dalam keadaan hidup dan mati. Lebih 30 juta rakyat negara ini perlu diselamatkan. Ekonomi negara kita juga perlu diselamatkan. Sektor industri, kilang-kilang dan jaringan ekonomi negara perlu diselamatkan. Ini matlamat dan tujuan kita. Caranya ialah dengan kerajaan memperuntukkan dana bagi mencapat matlamat tersebut. Persoalan yang ingin saya timbulkan di sini ialah dari segi perundangan.

Kerajaan mesti telus. Ini wang awam. Wang negara. Wang rakyat. Dalam peruntukan belanjawan tahun 2020 yang telah diluluskan pada 5 Disember 2019 yang lalu peruntukan khas untuk perbelanjaan luar jangka dan bencana telah diluluskan oleh Parlimen. Tetapi jumlahnya tidak banyak.

Saya ingin tanya RM250 bilion ini datang dari mana? Untuk menampung Belanjawan tahun 2020 Kerajaan terpaksa berhutang dan mendapat bantuan dari Petronas dalam bentuk dividen khas.

Seingat saya negara mempunyai Simpanan Rezab sebanyak lebih RM400 bilion. Simpanan Rizab negara ini tidak boleh digunakan dengan sesuka hati. Kerajaan tidak boleh menyentuh simpanan rizab negara itu tanpa kelulusan dari Parlimen.

Perlu saya menarik perhatian bahawa kerajaan pimpinan YAB Perdana Menteri Muhyiddin Yasin belum sampai sebulan dibentuk dan belum lagi menghadapi proses semakan parlimen.Keesahan dan keabsahan kerajaan sekarang masih tanda tanya. Kerajaan yang berada dalam situasi seperti ini tidak boleh sewenang-wenang menggunakan wangnegara. Saya tahu ada orang percaya ”Cash is King”. Saya berharap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak mengulangi kesilapan Perdana Menteri keenam lalu dalam usaha untuk mendapatkan simpati dan sokongan rakyat. Wang negara perlu digunakan dengan cermat dan hati-hati.

* Hassan Abdul Karim adalah Ahli Parlimen Pasir Gudang.

Afif dilantik jadi pegawai di pejabat Azmin?

Zikri Kamarulzaman


Adun Seberang Jaya Dr Afif Bahardin dispekulasikan telah dilantik sebagai pegawai tugas-tugas khas di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) yang diterajui Mohamed Azmin Ali.

Carian Google berdasarkan kekunci 'Afif Bahardin MITI' memaparkan nama Adun PKR itu disenaraikan bagi jawatan berkenaan.

Bagaimanapun, nama Afif tidak tersenarai apabila pautan paparan salah satu carian itu dibuka. Pautan itu membawa kepada laman web rasmi kementerian.

Bagaimanapun, salah satu pautan pada laman web rasmi kementerian itu membawa kepada 'pop up' yang memaparkan profil Afif.

Ketika dihubungi, Afif, yang sebelum ini dikaitkan sebagai antara orang kanan Azmin, memberi gambaran bahawa pelantikan berkenaan tidak benar.

Malah, Afif berkata dia masih menunggu keputusan sama ada dia masih ahli PKR atau tidak.

“Saya tak tahu kenapa saya menjadi tumpuan dalam parti yang masih menganggap saya sebagai ancaman. Macam yang telah saya nyatakan sebelum ini, saya hanya menunggu keputusan parti sama ada memecat saya atau tidak.

“Saya rasa, dalam masa Covid-19 ini, tumpuan wajar diberikan untuk membantu rakyat yang benar-benar terkesan dan saya akan terus memberikan khidmat saya kepada penduduk di Seberang Jaya,” katanya kepada Malaysiakini.

Afif yang juga bekas exco Pulau Pinang itu merupakan penyokong Azmin ketika bekas timbalan presiden PKR itu masih di dalam PKR.

Afif meletakkan jawatannya selaku exco Pulau Pinang pada 4 Mac kerana didakwa menerima “tekanan” daripada PKR sendiri.

Ketika Langkah Sheraton digerakkan pada 23 Februari lalu bagi menumbangkan kerajaan PH, Afif turut hadir, namun katanya, kehadirannya itu hanyalah untuk memantau keadaan sebelum melaporkan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow.

Bagaimanapun, meskipun setelah Azmin keluar dari PKR bersama sepuluh wakil rakyat lain sehari selepas Langkah Sheraton, setakat ini Afif masih kekal ahli PKR.

Bagi Ketua Pemuda PKR (AMK) Pulau Pinang, Fahmi Zainol, sekiraanya berita tersebut benar, maka dia merasakan Afif wajar berundur diri secara terhormat daripada PKR.

“AMK Pulau Pinang minta Afif berundur secara terhormat jika betul. Sebab laman web tersebut tidak perincikan maklumat Dr Afif (tugasan terperinci).

“Jika betul, biarlah berundur secara terhormat. Jika salah, baguslah,” katanya ketika dihubungi.

Malaysiakini sudah menghubungi pegawai Azmin untuk mendapatkan maklum balas berkenaan hal ini.

Sementara itu, dalam hantaran Instagram yang dimuat naik bekas timbalan ketua Pemuda PKR, Hilman Idham pada 12 Mac lalu, Afif dilihat duduk di meja bersama Azmin di sebuah pejabat.

Individu lain yang kelihatan pada gambar itu ialah setiausaha sulit Azmin, Tengku Maraziyah Tengku Sulaiman dan setiausaha akhbar Azmin, Woon King Chai.

Hantaran itu disertakan dengan keterangan "Back to work" (kembali bekerja).

Hilman merupakan salah seorang daripada 27 yang dipecat dari PKR sebelum ini, dan merupakan setiausaha politik Azmin.

5,084 kluster tabligh belum jalani ujian Covid-19

Mohamad Fadli
PUTRAJAYA:
Seramai 5,084 orang daripada kluster perhimpunan tabligh di Masjid Sri Petaling belum menjalani ujian saringan Covid-19, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata, mereka ialah peserta, ahli keluarga mereka dan kontak rapat lain.

Beliau berkata, kira-kira 12,500 peserta tabligh sudah menjalani ujian saringan dengan 1,207 disahkan positif virus itu, 6,648 orang negatif dan keputusan 4,645 belum diketahui.

“Kami perlu mencari 5,084 yang belum jalani ujian Covid-19. Jadi, kami harap dapat jalankan ujian saringan terhadap mereka,” katanya pada sidang media di Kementerian Kesihatan hari ini.

Beliau berkata, KKM sedang bekerjasama rapat dengan polis untuk menjejaki individu terbabit dan menggesa mereka yang belum menjalani ujian itu tampil berbuat demikian.

Lebih 400 ditahan ingkar arahan PKP

Malaysiakini
Polis telah menahan lebih daripada 400 orang dalam dua hari kerana melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bertujuan membendung penyebaran Covid-19.

Menteri Pertahanan, Ismail Sabri Yaakob yang juga menteri kanan yang menyelaras perkara-perkara keselamatan dalam kerajaan, berkata ini termasuk 116 orang yang cuba mengadakan solat Jumaat.

"Semalam, polis menahan 320 orang dan sehari sebelumnya, terdapat 162 tangkapan.

"Lebih 400 tangkapan dalam tempoh dua hari, mereka telah menyumbang kepada peningkatan kadar pematuhan," katanya pada sidang akhbar di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata kadar pematuhan meningkat kepada 97 peratus.

Ismail juga menggesa orang ramai untuk mematuhi arahan yang dikeluarkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab ke atas hal ehwal agama, Zulkifli Mohamad agar aktiviti di masjid ditangguhkan, termasuk solat Jumaat.

"Semalam, di daerah tertentu, masih ada solat Jumaat walaupun ada arahan agar ia ditangguhkan dan digantikan dengan solat Zohor di rumah.

"116 orang ditahan oleh polis dan terdapat lima masjid lain yang masih mengadakan sembahyang (berjemaah)," katanya.

Tambah Ismail, mereka yang tinggal di komuniti berpagar juga masih ingkar PKP dan menekankan kawasan tersebut tidak dikecualikan daripada perintah tersebut.

"PKP rangkumi semua pihak walaupun dalam komuniti berpagar. Semalam, terdapat kes di mana ada masyarakat kita dalam komuniti berpagar yang ingkar arahan ini dengan ada joging dan aktiviti lain.

"Tindakan telah diambil terhadap mereka dan saya harap (ia) tidak akan berlaku lagi," kata beliau.

Katanya, polis telah membuat lebih 1,000 sekatan jalan raya dan memeriksa hampir 25,000 kenderaan.

ISmail berkata bahawa kebanyakan mereka tidak mematuhi syarat-syarat PKP.

Menurut peraturan Pencegahan Dan Kawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Dalam Kawasan Terkawal Tempatan) 2020, tiada seorang pun boleh membuat perjalanan dari satu tempat ke tempat lain kecuali untuk:

a) Untuk melaksanakan apa-apa tugas rasmi

b) Untuk bergerak ke atau mana-mana premis yang disebut dalam peraturan 5

c) Untuk membeli, membekalkan atau menghantar makanan atau keperluan harian

d) Untuk mendapatkan perkhidmatan jagaan kesihatan atau perubatan

e) Apa-apa maksud khas lain sebagaimana yang dibenarkan oleh Ketua Pengarah

PKP berkuat kuasa pada 18 Mac dan berakhir pada 31 Mac tetapi telah dilanjutkan hingga 14 April.

Di bawah PKP, perniagaan dan perkhidmatan yang tidak penting ditutup dan orang tidak digalakkan meninggalkan rumah tanpa alasan munsabah.

Mak Cik Kiah yang terangsang

Al-Abror Mohd Yusuf

PULASAN |
"Itulah, makbul doa arwah Ustaz Fadzil dulu," kata seorang guru yang sudah berpuluh-puluh tahun berkhidmat memandaikan anak bangsa. "Panjang umur Mahathir, biar dia nampak kerosakan yang dia buat sebelum ini."

Soal seorang lain: "Macam mana kita tahu Mahathir dipanjangkan umur untuk melihat kerosakan? Kalau tuhan takdirkan dia panjang umur untuk membaiki kerosakan, macam mana?"

Mereka bersaudara, tetapi dipisahkan oleh fahaman politik yang berbeza. Ketika itu Pakatan Harapan sudah ada, cuma belum menjadi kerajaan.

Guru itu seorang penyokong tegar PAS sejak berpuluh-puluh tahun silam.

"Jangan lupa, anak-anak dan balu Ustaz Fadzil pun dah tak sokong PAS," kata orang kedua.

"Tak apalah, kita bersangka baik sudah. Ada la sebabnya mengapa Ustaz Hadi cakap begitu," kata guru berkenaan. Sudah terang lagi bersuluh, dia tetap dengan pendiriannya - menyokong parti lama dia.

Itu adalah modus operandi sebahagian besar pentaasub beberapa parti politik yang ada sekarang. Mereka akan terasa 'panas' apabila dikritik atau disindir dalam media sosial dan bingkas merangsang orang yang berkenaan.

Kemudian apabila disoal balik mengenai keabsahan atau sumber hujahnya, mereka akan mengalihkan tiang gol. Maka jadikan ia polemik yang tidak berkesudahan. Puncanya cuma satu. Mereka panas tetapi gagal memberikan hujah untuk mempertahankan diri.

Tak ikut, lampias marah

Kemudian datang pula Covid-19. Maka media sosial sekali lagi bertimbun-timbun dipenuhi sampah, termasuk dalam kalangan orang yang bergelar ustaz.

"Macam babi je bangsa degil di Penang tu" adalah satu daripadanya.

"Kawan maktab aku, India. Sampai left group sebab meluat dengan perangai rasis cikgu-cikgu Melayu Islam," kata seorang guru lain. Dia juga berusaha gigih memandaikan anak bangsa.

Seorang ahli politik yang diiktiraf sebagai ulama pula menggunakan kata-kata "menjilat lubang dubur" untuk melampiaskan kemarahannya kepada orang yang tidak mahu mengikut fahamannya.

Suatu ketika dulu, seorang yang berpelajaran - kalau berdasarkan sijil yang dimilikinya - menyebarkan mesej WhatsApp kononnya Pulau Pinang tidak lagi membenarkan azan berkumandang.

Apabila ada orang lain menunjukkan bahawa ustaz yang membuat dakwaan berkenaan sudah meminta maaf - dan subuh di Pulau Pinang akan berkumandang azan sehingga dua kali - orang yang kelihatan bijak itu akan mengalih kata-katanya ke isu lain.

Mengikut kata-kata orang sekarang, dia akan berpusing-pusing di 'roundabout' sehingga dia sendiri muntah kerana pening.

Sebenarnya, penularan wabak Covid-19 ini adalah peluang yang cukup besar untuk pencinta Islam menunjukkan betapa hebat dan damainya agama ini.

Pada waktu genting sebegini, sekurang-kurangnya orang Islam menunjukkan akhlak yang baik dan menyebarkan kasih sayang membantu semua manusia. Sebaliknya yang menjadi-jadi ialah kebencian kaum.

Khabar temberang jubah politikus

Islam sebagai agama yang lengkap sudah pasti memiliki cara untuk menyelesaikan masalah. Apa saja masalah. Tetapi dengan kebencian dan akhlak yang buruk, peluang yang terhidang itu nampaknya dibiarkan berlalu begitu saja.

Lebih malang, ada pihak yang berharap penyelesaian itu datang daripada orang politik yang jubahnya selalu berisi khabar-khabar temberang untuk kepentingan diri dan puaknya.

Sebagai orang Islam sudah tentu ia sangat menyedihkan saya. Sepatutnya Islam pada waktu ini semakin dihormati, disegani dan dikagumi. Kalau ia diimani, sudah tentu itu adalah yang terbaik. Namun untuk permulaan, jika orang bukan Islam menghormati dan tidak memandang serong agama ini, ia sudah memadai.

Malangnya sebahagian orang Islam terbuai dengan nukilan sesetengah ustaz dan penceramah yang gigih menyebarkan permusuhan serta kebencian dalam kalangan masyarakat.

Hal itu termasuklah berkenaan kelebihan serta keagungan bangsa Melayu. Pedulilah betapa lucu dan merepeknya dalil yang dibawakan, dengan penampilan penyampai yang berjubah, berserban dan melawak, semuanya ditelan dengan lazat.

Kemudian ia melarat ke dunia maya. Pentaasub itu - sama ada memang dibayar atau tidak - akan mengulang-ulang pembohongan itu. Kadang-kadang mereka tahu ia tidak benar, tetapi pada masa yang lain mereka mempercayai dongeng tentang kelebihan suatu bangsa ke atas bangsa lain itu dengan penuh ikhlas.

Pada masa sama, ada juga kumpulan yang tahu ia adalah dongeng, namun mereka tidak mahu orang lain tahu labun itu tidak benar. Mereka mahu orang ramai menelan cerita mengarut itu bulat-bulat.

Apa yang selalu dilupakan orang ramai ialah, setakat ini belum ada pemimpin politik dan ulama yang menegur perbuatan tersebut. Barangkali ulama dan ustaz terbabit mahu berkongsi 'pahala' yang tidak putus-putus itu sehingga ke liang lahad masing-masing.

Pengkhianat dianggap amanah

Barangkali juga mereka tidak merestuinya, tetapi ia hanya dibantah di dalam hati. Sementelah ia adalah sebahagian daripada iman, walaupun ia adalah iman paling lemah.

Dan bayangkan perbuatan menghina, memaki, meracun, memfitnah dan seumpamanya itu dibiarkan berlanjutan dari meja penceramah dan pengkuliah masjid serta surau hingga ke tempat tidur orang awam.

Tidak ada lagi didengar nasihat mereka - terutama yang ghairah berpolitik - agar perbuatan tersebut dihentikan.

Suatu ketika dulu ramai agamawan mengulang-ulang sepotong hadis Rasulullah SAW tentang tanda-tanda akhir zaman. Antaranya hadis diriwayatkan daripada Abu Hurairah (bermaksud): “Akan tiba pada manusia tahun penuh kebohongan. Saat itu, orang bohong dianggap jujur. Orang jujur dianggap bohong. Pengkhianat dianggap amanah. Orang amanah dianggap pengkhianat. Ketika itu, orang Ruwaibidhah berbicara. Maka bertanya orang akan siapakah Ruwaibidhah itu. Nabi menjawab: Orang bodoh yang menguruskan urusan umum." (riwayat Ibnu Majah)

Namun akhir-akhir ini hadis berkenaan tidak lagi dipetik. Entah mengapa.

Maka tidakkah kita terfikir, bala yang ada ini - antaranya - disumbangkan oleh para ustaz dan penceramah yang gigih berlabun di bawah naungan redup masjid dan surau?

Tidak mungkinkah padah pembohongan tentang tiadanya azan atau penutupan masjid oleh kerajaan tertentu itu akhirnya ditampakkan oleh tuhan pada waktu ini? Mungkinkah Covid-19 ini hanya sebagai asbab kepada keterlanjuran kita?


Tapi itulah. Ulama itu pewaris nabi. Bahawa nabi itu sifatnya maksum, sesetengah kita menganggap "pewaris" itu juga memiliki limpahan maksum berkenaan. Sedangkan di mata sesetengah orang, muslihat dan helah mereka jelas kelihatan bergayut-gayut pada bucu serban masing-masing.

Maka memang padanlah bala yang menimpa kita pada hari ini. Malangnya, ia enggan difahami. Sebaliknya kita lebih suka berhujah sambil memandu mengelilingi roundabout macam guru yang mula-mula tadi. Atau laskar siber yang leka melahap habuan atas fitnah dan kejian mereka selama ini.

Dipercayai, sesetengahnya akan dapat kita lihat muncul di ruangan komen di bawah rencana ini.

Mereka itulah 'Mak Cik Kiah' yang tersenyum puas selepas dirangsang dengan pakej diumumkan kerajaan semalam. Mak Cik Kiah yang tidak peduli pun bahawa semalam perdana menteri ada melafazkan kata-kata "this government may not be the government that you voted for" itu.

Sambil tersenyum sekelian Mak Cik Kiah itu pun mematikan paku pada kotak yang memenjarakan akal masing-masing kerana tidak mahu memikirkan peringatan dikirimkan tuhan melalui 'cambuk-Nya' sekarang ini.

AL-ABROR MOHD YUSUF ialah wartawan Malaysiakini yang mula merasai kehilangan gerai pisang goreng di tepi jalan.

Beri Bantuan RM 4000: Muhyiddin Langgar Perlembagaan Bersatu?

1. Pada 26.03.2020, sepucuk surat makluman yang ditandatangani oleh HAMZAH ZAINUDDIN, Setiausaha Agung Parti BERSATU, yang mana pelantikannya adalah dipertikaikan, telah tertular di media sosial, yang telah menimbulkan pelbagai persoalan berhubung kesahihan kandungan surat makluman itu dari sudut Perlembagaan Parti BERSATU.

2. Di dalam penulisan ini, saya tidak berhasrat untuk membincangkan isu kesahihan lantikan HAMZAH ZAINUDDIN itu, yang mana telah saya pertikaikan di Siri : 2016 dan 2017, dan seterusnya melalui Siri : 2022 saya telah sarankan agar “status quo” kedudukan pucuk pimpinan Parti BERSATU dikekalkan sehingga selesai Pemilihan Parti BERSATU, yang dijangka pada pertengahan tahun 2020, kelak.

3. Tujuan utama tulisan saya di sini adalah berkaitan PERSOALAN:-

“Adakah bantuan kewangan RM4 ribu setiap Bahagian BERSATU untuk diagihkan kepada Ahli-Ahli Bahagian, satu perlanggaran FASAL 24 Perlembagaan Parti BERSATU ??!!”

4. Tanpa mengambil pihak, dan melalui penelitian objektif akan kandungan SURAT MAKLUMAN 26.03.2020 itu, ianya akan menunjukkan bahawa :

(a) Perenggan 2, Baris 4, berbunyi :

“Di dalam menyantuni ahli-ahli parti yang terjejas dan memerlukan bantuan segera, YAB PRESIDEN PARTI BERBESAR HATI UNTUK MEMBERIKAN BANTUAN kepada setiap Bahagian untuk disampaikan kepada ahli-ahli terjejas di dalam Bahagian masing-masing.”

(b) Daripada bacaan objektif di atas, saya berpendapat bahawa DANA yang ingin disalurkan untuk bantuan ahli-ahli Parti BERSATU yang terjejas adalah DANA PRESIDEN secara peribadi, dan bukannya DANA PARTI !

(c) Ianya adalah teramat penting untuk meneliti dan mengesahkan perkara dan fakta berhubung DANA ini, kerana sekiranya ianya adalah DANA PRESIDEN dan bukannya DANA PARTI maka isu berkaitan perlanggaran FASAL 24 Perlembagaan Parti BERSATU, secara khususnya FASAL 24.8, besar kemungkinan TIDAK TERCETUS, di mana ianya berbunyi :

“FASAL 24.8. : QPerbelanjaan yang melebihi Ringgit Malaysia Lima Ratus Ribu (RM500,000.00) pada satu-satu masa tidak boleh dilakukan tanpa kebenaran diperoleh terlebih dahulu daripada Majlis Pimpinan Tertinggi.”

(d) Sememangnya, dan sekiranya ianya adalah DANA PARTI yang ingin diagihkan melalui SURAT MAKLUMAN 26.03.2020 itu, maka ianya akan tertakluk kepada FASAL 24.8 yang dirujuk di atas, dan tanpa keupayaan untuk memanggil dan mengadakan mana-mana Mesyuarat Majlis Pimpinan Teringgi disebabkan Arahan Pendaftar Pertubuhan (ROS) bertarikh 16.03.2020 yang melarang mana-mana perjumpaan, persidangan ataupun Mesyuarat Parti daripada diadakan sehingga 30.06.2020, maka ianya akan menjadi satu PERLANGGARAN Perlembagaan Parti BERSATU, jika DANA PARTI diagihkan tanpa kelulusan terlebih dahulu oleh Majlis Pimpinan Tertinggi.

5. Justeru, mungkin ada baiknya agar Bendahari Parti BERSATU (dan BUKANNYA Setiausaha Agung HAMZAH ZAINUDDIN yang dipertikaikan pelantikannya) dapat memberi penjelasan berkaitan sumber DANA yang dirujuk dalam Perenggan 2 SURAT MAKLUMAN 26.03.2020, agar kekeliruan dan kecelaruan yang ditampilkan berkaitan kesahihan pengagihan DANA ini, pada masa ianya sememangnya diperlukan oleh Ahli-Ahli Parti BERSATU tatkala di musim PKP ini, dapat diselesaikan dengan cara baik dan tuntas, dan berpandukan Perlembagaan Parti BERSATU sebaiknya.

6. Begitu juga, sumber DANA PRESIDEN yang dihasratkan untuk diagihkan itu juga dapat dimaklumkan akan puncanya, supaya ianya juga tidak menimbulkan apa-apa persoalan lanjut memandangkan ianya adalah berjumlah lebih daripada Ringgit Malaysia 500,000.00.

7. Bebas daripada kesemua di atas, ada baiknya juga HAMZAH ZAINUDDIN, yang dipertikaikan pelantikannya, dapat terlebih dahulu mempelajari susunan ayat dan bahasa yang betul agar tidak menampilkan apa-apa persoalan berkaitan kesahihan kandungan akan SURAT MAKLUMAN lanjut, walaupun yang sebaiknya adalah untuk HAMZAH ZAINUDDIN secara sukarela menawarkan diri untuk mengekalkan “status quo” kedudukan kesemua pucuk pimpinan Parti BERSATU, termasuk dan tidak terhad kepada kedudukan Setiausaha Agung yang sah, MARZUKI YAHYA, sehingga selesainya Pemilihan Parti BERSATU di pertengahan tahun 2020 kelak.

HANIF KHATRI ABDULLA

Peguam Bersatu

27 Mac 2020.

Pakej rangsangan RM250 bilion, apa maksudnya

PANDUAN KINI | Kerajaan persekutuan mengumumkan pakej rangsangan ekonomi bagi berdepan kemelesetan ekonomi disebabkan wabak Covid-19.

Wabak tersebut menyebabkan perintah kawalan pergerakan yang mengehadkan pergerakan rakyat di rumah dan menyebabkan aktiviti ekonomi terhenti.

Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin semalam mengumumkan nilai pakej rangsangan berjumlah RM250 bilion, yang merangkumi pakej RM20 bilion yang telah diumumkan oleh pendulunya, Dr Mahathir Mohamad pada 27 Feb.

Panduankini meneliti dari sudut pandangan makro berhubung pakej rangsangan berkenaan dan bagaimana ia akan dibiayai.

Adakah ini bermakna kerajaan membelanjakan RM250 bilion?

Tidak. Itu merupakan saiz pakej rangsangan, antara lain termasuk pinjaman, penangguhan bayaran pinjaman dan pengecualian sewa dan bukan hanya pemberian wang tunai.

Pemberian wang tunai, pinjaman Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), penangguhan bayaran pinjaman dan wang simpanan individu dan perniagaan diharap akan dibelanjakan bagi mengatasi kelembapan ekonomi.

Idea ini adalah untuk mewujudkan kesan berganda bagi meningkatkan kepenggunaan dan perbelanjaan pengguna.

Sebagai contoh, seorang juruteknik kilang dalam industri tidak penting yang terpaksa mengambil cuti tanpa gaji boleh membelanjakan pemberian wang tunai di kedai runcit.

Ini seterusnya menaikkan modal untuk peruncit membuat pembelian daripada pemborong yang perlu pula mendapatkan bahan dari kilang, manakala kilang pula memerlukan sumber bahan mentah daripada pembekal.

Unjuran perbelanjaan kerajaan pada 2020 adalah RM297 bilion. Adakah pakej rangsangan ini akan meluaskan defisit?

Mungkin. Diharapkan penurunan dalam pendapatan kerajaan (cukai, premium tanah dan cukai tak langsung dan lain-lain) bagi tahun 2020 tidak terlalu teruk.

Berapa banyak sebenarnya dibelanjakan kerajaan?

Menurut Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin, suntikan fiskal langsung adalah sebanyak RM25 bilion. Ini termasuk pakej rangsangan yang diumumkan oleh perdana menteri interim, Dr Mahathir Mohamad pada 28 Feb.

Apa itu "suntikan fiskal langsung"?

Perkataan yang digunakan untuk menggantikan 'wang tunai' daripada kerajaan.

Ini termasuk subsidi gaji, pemberian wang tunai secara one-off, insentif untuk petugas kesihatan di barisan hadapan dan pemberian kepada pemandu e-hailing.

Bagaimana besar pakej rangsangan ini berbanding KDNK?

Bergantung. Jawapan ini adalah berdasarkan kepada pengiraan Jabatan Perangkaan bahawa KDNK bagi 2019 adalah RM1.51 trilion.

Ini bermakna pakej rangsangan keseluruhan mempunyai potensi untuk mencapai 16.5 peratus daripada KDNK.

Tetapi sekali lagi, tidak semua pinjaman yang ditawarkan akan diambil dan bukan semua orang akan mengeluarkan wang daripada KWSP.

Suntikan fiskal juga tidak membantu ekonomi jika penerima wang tunai menyimpan dan tidak melakukan perbelanjaan.

Jika hanya bahagian suntikan fiskal, maka ia adalah 1.65 peratus daripada KDNK.

Jadi di mana kerajaan akan dapatkan RM25 bilion ini?

Ucapan Muhyiddin tidak menyatakan secara khusus, tetapi beliau memberikan beberapa petunjuk.

Beliau berkata kerajaan akan memastikan ruang fiskal dan tidak akan meminjam untuk operasi.

Beliau berkata, kerajaan perlu menjalani pengukuhan fiskal (baca: pemotongan perbelanjaan) dalam jangka sederhana hingga mewujudkan ruang fiskal dalam jangka panjang.

Muhyiddin juga mendedahkan bahawa beliau telah mengarahkan semua kementerian mengkaji semula perbelanjaan mereka untuk mencari cara-cara bagi menjimatkan wang dalam jangka sederhana.

Biasanya, kerajaan akan mengambil jalan dengan cara mengeluarkan bon. Butir-butir terbitan bon kerajaan boleh dilihat di laman web Bank Negara.

Selain itu, kerajaan boleh kembali kepada amalan pinjaman di luar imbangan duga untuk mematuhi had undang-undang atau menjual aset seperti tanah, selain menggunakan wang Petronas.

Adakah PM perlu mendapat kelulusan daripada parlimen?

Menurut Perkara 101 Perlembagaan Persekutuan, ya. Dari segi amalan, kerajaan membelanjakan dahulu sebelum membentangkan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan kemudiannya.

Singapura memutuskan agar pakej rangsangan dibahaskan di parlimen terlebih dahulu dan perbahasan sedang berjalan. Begitu juga, pakej rangsangan AS diluluskan oleh dewan perwakilan dan sedang menunggu kelulusan senat.

Pemimpin Harapan Pakatan, Anwar Ibrahim yang menyambut baik pakej rangsangan diumumkan Muhyiddin semalam berkata, ia sepatutnya dibahaskan di parlimen terlebih dahulu.

Pakej Kiah Tertipu - A Kadir Jasin

BANYAK juga pengunjung blog dan Facebook saya yang bertanya pandangan saya mengenai Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat yang diumumkan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Mohd Yassin semalam.

Bagi memudahkan lagi kefahaman mengenainya, izinkan saya menulis semula nukilan bertajuk “Pakej Kiah Tertipu”.

Rencana tersebut adalah analisis pakar ke atas pakej berkenaan. Antara perkara perlu dipertimbangkan dan difahami adalah seperti berikut:

1. Walaupun pakej itu berjumlah RM250 bilion tetapi adalah dianggarkan tidak sampai 10% atau hanya sekitar RM22 bilion saja duit kerajaan. Yang selebihnya adalah duit rakyat jelata sendiri. Duit kita.

2. Namun kita alu-alukan peruntukan tambahan RM1 bilion kepada Kementerian Kesihatan dalam usaha memerangi wabak besar Covid-19 yang sedang melanda dunia sekarang.

3. Kalau kerajaan hanya peruntukkan RM22 bilion duit negara, dari manakah datang jumlah RM250 bilion yang Muhyiddin umumkan itu?

4. Jawapannya adalah sebahagian besar – mungkin hingga 90 peratus – daripada jumlah RM250 bilion itu adalah kemudahan kewangan. Kemudahan kewangan tidak sama dengan peruntukan kewangan.

5. Kalau begitu, dari manakah datangnya baki RM228 bilion pakej itu? Jawabnya daripada duit rakyat jelata sendiri yang wujud dalam berbagai-bagai bentuk dan di bermacam-macam tempat.

6. Misalnya, RM100 bilion adalah dalam bentuk penangguhan bayaran balik hutang rakyat jelata kepada bank. Duit kita sendiri. Bank hanya tangguh sementara. Lambat laun kena bayar juga.

7. Kemudian Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) benarkan kita yang ada simpanan untuk keluarkan sebahagian daripadanya. Jumlah itu dianggarkan RM40 bilion. Sekali lagi duit kita, bukan duit kerajaan.

8. Kita juga dibenarkan tangguh caruman kepada KWSP dan kepada Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB) atau Human Resource Development Fund (HRDF) untuk selama enam bulan yang jumlah besarnya RM6 bilion serta jaminan pinjaman daripada Danajamin sebanyak RM50 bilion. Semua ini duit rakyat sendiri.

9. Muhyiddin bagi contoh seorang suri rumah yang dia bagi nama Mak Cik Kiah. Mak Cik Kiah ini suami dia pesara tapi terus bekerja sebagai pemandu Grab dan ahli Rela, ada anak seorang. Tapi bukan semua orang macam Mak Cik Kiah.

Muhyiddin kata, dengan semua kemudahan yang dia umumkan itu, Mak Cik Kiah dan keluarganya akan dapat penjimatan RM4,464. Tapi penjimataan sebenar hanyalah RM864 pasal pinjaman kereta (RM1,800), PTPTN (RM1,200) dan kredit mikro (RM600) yang jumlahnya RM3,600 akhirnya kena bayar balik juga.

10. Sebenarnya Mak Cik Kiah hanya jimat sewa rumah PPR sebanyak RM744 dan bil letrik RM120 sebulan. Jadi yang Mak Cik Kiah jimat hanyalah RM864 bukan RM4,464.

11. Macam mana pula dengan Mak Cik Limah, seorang suri rumah yang tinggal di kampung? Suaminya bekerja di kedai tomyam bergaji hari. Anak tiga orang masih di sekolah rendah. Jumlah bantuan prihatin RM1,600 dan baki Bantuan Sara Hidup RM600. Jumlah semuanya RM2,200. Jauh lebih rendah daripada yang Muhyiddin sebut dalam ucapan di televisyen.

12. Bantuan kepada Mak Cik Kiah bukan setiap bulan tapi hanya sekali sahaja dan akan dibayar dua kali, setengah setengah.

13. Ramai orang akan hilang pekerjaan. Kerajaan hanya bayar RM600 subsidi upah kepada majikan. Tapi syarikat yang tidak ada pendapatan akan tetap buang pekerja atau tutup terus. RM600 terlalu sedikit bagi membantu atau menggalakkan majikan terus bayar gaji atau mengekalkan pekerja.

Sebagai perbandingan, kerajaan Singapura bayar sehingga 75% daripada gaji pekerja. Jika gaji S$4,500 kerajaan Singapura bayar S$3,375 untuk tempoh sembilan bulan. Kita bagi tiga bulan sebanyak RM600. Ini tidak cukup untuk mengelak jutaan pekerja kilang daripada dibuang.

14. Bantuan baru kepada mereka yang hilang sumber pendapatan kerana dibuang kerja antara RM500 dan RM1,600 (bantuan prihatin) pun dibayar sekali saja.

15. Sebagai perbandingan, kos sara hidup di Kuala Lumpur untuk suami isteri dan dua orang anak adalah RM6,700 sebulan. Di Singapura, kerajaan bagi S$800 (kira-kira RM2,400) sebulan selama tiga bulan kepada yang hilang pekerjaan. Bagi yang kerja sendiri, kerajaan mereka bagi S$1,000 (RM3,000) sebulan selama sembilan bulan. Kita bagi sekali saja.

15. Menurut Kementerian Kewangan, kadar pertumbuhan ekonomi dijangka tidak turun di bawah sifar (0 peratus). Tapi ramai ahli ekonomi menganggarkan yang ekonomi akan menguncup dan sekurang-kurangnya sejuta orang akan hilang pekerjaan.

16. Kesimpulannnya, Mak Cik Kiah janganlah mudah tertipu. Bantuan yang diberikan terlalu kecil dan tidak mencukupi untuk mengatasi mala petaka ekonomi ini. Kerajaan masih kedekut. Peruntukan kewangan sebenar hanyalah sekitar RM22 bilion bukan RM250 bilion seperti yang diuar-uarkan. Malah jumlah ini termasuk RM20 bilion daripada pakej yang diumumkan oleh bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad pada 27 Februari lalu.

Orang yang tidak faham ekonomi dan kewangan tentu seronok sebab dapat sedikit bantuan yang meringankan sedikit beban. Tapi orang faham ekonomi dan kewangan akan membuat analisis dan simulasi yang lebih luas dan mendalam.

Wallahuaklam. Terima kasih. – 28 Mac, 2020.

Tak sempat solat Jumaat atas bumbung, 116 warga asing ditahan

Polis menahan 116 rakyat asing di sebuah kilang di Muar, tengah hari ini, kerana sedang membuat persiapan untuk menunaikan solat Jumaat, walaupun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sedang dikuatkuasakan.

Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata mereka yang ditahan terdiri daripada rakyat Pakistan, Bangladesh dan Indonesia.

“Mereka yang terlibat ini sedang membuat persiapan untuk menunaikan solat Jumaat di atas bumbung kilang berkenaan. Jadi, boleh lihat dalam keadaan sebegini pun, masih ada pihak yang mengambil kesempatan untuk melanggar syarat atau arahan yang diberikan,” katanya pada sidang media, di Johor Bahru, hari ini.

Beliau berkata tindakan lanjut terhadap kesemua rakyat asing itu akan dilakukan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Imigresen 1959/63.

“Kami juga akan siasat majikan mereka. Kalau majikan pun mengetahui atau sedia maklum tetapi tidak memaklum dan mengambil langkah pencegahan, maka, kami akan ambil juga tindakan,” katanya.

Ayob Khan berkata penangkapan terbaru itu menjadikan jumlah kumulatif individu yang ditahan akibat melanggar PKP di negeri ini, setakat hari ini adalah 149 orang dan daripada jumlah itu, seramai 33 orang merupakan rakyat tempatan.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan seramai tujuh lagi rakyat Malaysia yang menghadiri program Ijtimak Dunia 2020 Zon Asia di Sulawesi, Indonesia telah pulang ke tanah air melalui Terminal Feri Stulang Laut, di sini, pada 11 pagi tadi.

“Jemaah ini dipercayai ada kaitan dengan jemaah tabligh di Masjid Sri Petaling. Mereka telah diberi saringan kesihatan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan kesemuanya negatif jangkitan COVID-19 tetapi mereka telah diletak dalam kuarantin di pusat kuarantin di sini (Johor Bahru) selama 14 hari,” katanya.

Semalam, polis memaklumkan, seramai 36 jemaah tabligh Malaysia yang menghadiri program sama sudah pulang ke Malaysia menerusi dua terminal feri antarabangsa di negeri ini.

Kesemua mereka pulang menerusi Terminal Feri Antarabangsa Stulang, di sini dan Terminal Feri Antarabangsa Puteri Harbour di Iskandar Puteri.

KKM menganggarkan kira-kira 80 hingga 100 rakyat Malaysia ke Sulawesi bagi menghadiri perhimpunan berkenaan.
-Bernama

Bersatu kini jadi parti dua nakhoda?

Shahbudin Husin
Walaupun tindakan Muhyiddin Yassin mengumumkan pemecatan Marzuki Yahya selaku Setiausaha Agung Bersatu dan perlantikan Hamzah Zainuddin sebagai penggantinya dibantah oleh Tun Mahathir Mohamad atas sandaran beliau selaku Pengerusi parti tidak pernah dirundingi mengenainya, bantahan itu nampaknya hanya ibarat mencurah air ke daun keladi semata-mata.

Muhyiddin yang merupakan Presiden Bersatu terlihat langsung tidak mengendahkan bantahan Tun Mahathir itu.

Hamzah kini sah dilantiknya sebagai Setiausaha Agung Bersatu berkuatkuasa 18 Mac lalu, malah sudah pun memulakan tugasnya itu.

Dalam waktu yang sama, Marzuki yang tentunya kerana merasakan pemecatannya tidak sah, lebih-lebih lagi setelah dibantah oleh Tun Mahathir sendiri, terus juga kekal sebagai Setiausaha Agung Bersatu.

Baru-baru ini, berhubung perkara yang sama iaitu penangguhan persidangan cawangan, bahagian serta perhimpunan agung tahunan Bersatu berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 14 April kerana ancaman wabak Covid-19, kedua-duanya iaitu Marzuki dan Hamzah telah mengeluarkan surat pemakluman yang serupa.

Surat Hamzah bertarikh 23 Mac, manakala surat yang dikeluarkan Marzuki bertarikh 25 Mac 2020.

Keadaan ini bermakna Bersatu kini mempunyai dua Setiausaha Agung di bawah dua nakhoda yang berbeza iaitu satu lantikan Muhyiddin dan satu lagi lantikan lama yang memihak kepada Tun Mahathir.

Sampai bilakah keadaan ini akan berterusan?

Apa pula bantahan yang akan dilakukan oleh Tun Mahathir seterusnya?

Apakah antara Tun Mahathir dan Muhyiddin sudah benar-benar tertutup pintu rundingan dan jalan damai antara keduanya?

Jika berterusan dengan dua Setiausaha Agung, bagaimana dengan panggilan mesyuarat MPT Bersatu selepas ini, panggilan oleh Marzuki atau Hamzah yang sah?

Atau mungkinkah masing-masing kem akan mengadakan mesyuarat MPT yang berbeza?

Begitu juga dengan perhimpunan agung tahunan Bersatu di mana tahun ini akan diadakan pemilihan pucuk pimpinannya yang pertama, siapa yang akan mengendalikannya – Marzuki atau Hamzah?

Mungkinkah juga nanti akan berlaku dua perhimpunan agung tahunan yang berbeza? (ShahbudinHusin 26/03/2020)

Malaysia dipilih WHO untuk kaji ubat Covid-19

PERTUBUHAN Kesihatan Sedunia (WHO) memilih Malaysia untuk penyelidikan dan pengumpulan data bagi menghasilkan ubat untuk merawat pesakit Covid-19, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

“Kita akan menjalankan penyelidikan untuk ubat baharu yang digunakan dalam merawat pesakit Covid-19,” katanya di Putrajaya hari ini

Pesakit disyaki dijangkiti Covid-19 bunuh diri

Malaysiakini
Seorang pesakit yang disyaki dijangkiti Covid-19 dilaporkan membunuh diri selepas dimasukkan ke wad pengasingan di Hospital Serdang, menurut satu laporan.

Menurut China Press, insiden itu berlaku kira-kira jam 7 malam di bilik wad 7D.

Laporan itu berkata mangsa, merupakan seorang lelaki berusia 62 tahun dimasukkan ke wad pada jam 2.30 pagi semalam selepas menunjukkan simptom Covid-19, sementara menunggu keputusan ujian diketahui.

Jururawat kemudian menyedari bahawa pesakit berkenaan menghabiskan banyak masa di sebuah bilik kecil dan masuk untuk menyiasat, sebelum mendapati mangsa tergantung dan meninggal dunia.

Laporan itu memetik Ketua Polis Sepang, Wan Kamarul Azran sebagai berkata polis tidak menemui sebarang nota bunuh diri di tempat kejadian.

Tempat kejadian ditutup sementara untuk siasatan forensik dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Mereka yang ingin meminta bantuan boleh menghubungi talian bantuan Befrienders di talian 03-79568145, atau menghantar email di alamat sam@befrienders.org.my.

Kementerian Kesihatan dan Mercy Malaysia juga menyediakan talian hotline bagi memberi sokongan psikososial terhadap petugas barisan hadapan dan mereka yang terkesan secara emosi akibat wabak Covid-19.

Talian hotline dibuka dari jam 8 pagi hingga 5 petang di talian 011-63996482, 011-63994236, atau 03-9359935.

Kerajaan belanja RM25 bilion saja, bukan RM250 bilion

MALAYSIA DATELINE
Majlis Presiden Pakatan menyambut baik nada berdamai Perdana Menteri, Tan Sri Muhyuddin Yassin ketika beliau menyampaikan pakej rangsangan ekonomi.

Beliau mengakui bahawa “kerajaan ini bukan kerajaan dipilih rakyat”, yang “negara ini sedang berperang dengan musuh yang tidak kelihatan”, dan “situasi dihadapi sekarang tidak pernah berlaku dalam sejarah”.

Oleh itu, kami ingin mengulangi mesej Majlis Presiden Pakatan Harapan hari ini bahawa Kerajaan harus menggunakan pendekatan yang lebih tulen dan ikhlas untuk mengendalikan krisis ini dan mengenepikan persaingan politik pada ketika ini.

Pakatan Harapan bersedia untuk memberi kerjasama jika Kerajaan memulakan langkah dwipartisan yang tulus dan ikhlas.

Rakyat diberitahu bahawa pakej rangsangan yang diumumkan adalah bernilai RM250 bilion.

Namun, selepas pemerhatian yang teliti, rangsangan fiskal terus sebenar oleh Kerajaan hanyalah RM25 bilion, yang akan dibiayai melalui pertambahan pinjaman Kerajaan.

Rangsangan ini sebahagian besarnya dapat dilaksanakan hasil daripada reformasi dalam perolehan dan kewangan kerajaan dalam tempoh 2 tahun yang lalu.

Contohnya, penjimatan daripada projek mega-projek LRT3, MRT2 dan ECRL berjumlah RM45 bilion. Konsesi PLUS yang baru disusun semula bukan sahaja memberikan diskaun 18% segera kepada kadar tol kepada penumpang, ia juga segera melepaskan Kerajaan daripada terus membayar pampasan kepada pengendali lebuh raya.

Dana yang sebelum ini diperuntukkan untuk pampasan sedemikian di dalam Bajet 2020 kini boleh diperuntukkan semula untuk pakej rangsangan ini.

Kami mengalu-alukan pembayaran bantuan tunai ​‘one-off’ RM1,600 untuk isi rumah dengan pendapatan bulanan bawah RM4,000, RM1,000 untuk isi rumah dengan pendapatan bulanan melebihi RM4,000, serta bantuan tunai kepada individu yang belum berkahwin dan mahasiswa.

Pakatan Harapan telah mencadangkan pembayaran bantuan tunai RM1,000 pada bulan Mac dan pembayaran RM1,000 pada bulan April.

Pakej yang diumumkan oleh Tan Sri Muhyiddin adalah baik untuk “Makcik Kiah”, watak yang digunakannya mewakili rakyat Malaysia biasa, selama dua bulan. Dari segi itu, ia adalah dialu-alukan.

Pakej ini dilihat dapat bertahan dalam tempoh dua bulan, namun begitu, ia tidak memberi banyak impak melangkaui tempoh dua bulan bagi “Makcik Kiah” dan seluruh pekerja dan peniaga di Malaysia.

Lebih banyak yang perlu dilakukan untuk membantu Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang menanggung kesan ekonomi disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Oleh itu, subsidi gaji RM600 bagi setiap pekerja tidak mencukupi untuk mengurangkan kesan krisis ini. Kami ingin mencadangkan supaya subsidi gaji dinaikkan kepada RM1,200 bagi setiap pekerja.

Selain daripada suntikan fiskal sebanyak RM25 bilion, perkara lain yang terdapat dalam pakej rangsangan adalah:

1. Moratorium pinjaman bagi individu (ditanggung oleh bank) – RM63 bilion
2. Penangguhan pinjaman untuk perniagaan (ditanggung oleh bank) – RM35 bilion
3. Pengeluaran KWSP (simpanan dari rakyat) – RM40 bilion
4. Pengeluaran Skim Persaraan Swasta (sehingga RM1500) – RM3 bilion
5. Penangguhan pinjaman PTPTN – RM750 juta
6. Penangguhan pinjaman PTPK – RM149 juta
7. Diskaun untuk elektrik – RM530 juta
8. Internet percuma (disediakan oleh Telcom) – RM600 juta
9. Dana jamin – RM50 bilion
10. Dana Jaminan Makanan – RM1 bilion
11. Dana Khas Jaminan untuk Nelayan – RM64.6 juta
12. Kemudahan pinjaman Bantuan Khas untuk PKS – RM5 bilion
13. Kemudahan Peruntukan tambahan untuk pinjaman kredit mikro – RM500 juta
14. Kemudahan pinjaman oleh Syarikat Jaminan Kewangan Syarikat – RM5 bil

Walaupun ini hanya pengiraan kasar, kerana terdapat beberapa butiran tidak jelas daripada ucapan PM. Hal ini bermakna sekitar RM205 bilion daripada RM250 bilion yang diumumkan sebenarnya merupakan penangguhan atau jaminan pinjaman.

Terdapat anggapan dalam pandangan Perdana Menteri bahawa peniaga masih berminat untuk meminjam. Tetapi, ia hanya akan berlaku jika negara kembali berurusan seperti biasa setelah PKP ditamatkan pada satu ketika dan perniagaan masih beroperasi seiring dengan permintaan ekonomi untuk barangan dan perkhidmatan.

Dapat dilihat juga bahawa Kerajaan bercadang untuk membiayai suntikan fiskal yang agak kecil melalui pemotongan perbelanjaan kementerian lain yang akan mencetuskan kitaran penjimatan yang tidak perlu untuk ekonomi sekarang ini.

Kerajaan, menurut Perdana Menteri, tidak berniat untuk terus membuat pinjaman bagi membiayai suntikan fiskal, “demi kepentingan jangka panjang,” mungkin untuk “waktu-waktu getir”.

Sebenarnya kita sudah berada di situasi getir dan krisis ini merupakan satu malapetaka terburuk di dalam sejarah negara.

Kami berharap kerajaan akan mempertimbangkan suntikan fiskal yang lebih besar dalam beberapa minggu akan datang. Jika tidak ekonomi negara mungkin akan menjurus kepada keadaan lebih buruk dengan lebih banyak kehilangan pekerjaan.

Kami juga akan menggesa Kerajaan melancarkan penyelarasan seakan “waktu perang” untuk proses perolehan, pengeluaran dan pembekalan bagi:

1. makanan, sayur-sayuran dan pengeluaran pertanian
2. sarung tangan perubatan untuk pasaran tempatan dan dunia
3. Lima bekalan perubatan yang perlu diutamakan waktu ini
a. topeng muka
b. kit pengujian
c. sanitizer
d. peralatan Perlindungan Peribadi (PPE)
e. alat bantuan pernafasan
4. platform atas talian/ e-dagang
5. logistik

Oleh sebab pakej rangsangan ini berkesan untuk dua bulan, Pakatan Harapan menyeru kerajaan, atas semangat dwipartisan sejati untuk meneruskan persidangan Parlimen pada 18 Mei 2020, atau membawanya ke hadapan, sebaik sahaja PKP berakhir.

Hal ini adalah dapat membolehkan kerajaan dan pembangkang membentuk pelan tindakan secara dwipartisan supaya negara bergerak ke hadapan, termasuk merangka Belanjawan baharu dengan mengambil kira semua senario dan faktor yang terlibat.

Ia merupakan satu kelaziman dalam negara-negara demokratik untuk membahaskan pakej rangsangan ekonomi kerajaan di parlimen untuk memastikan pelaksanaan dijalankan dengan baik, serta terdapat pemantauan.

Krisis ini memerlukan pendekatan ekonomi yang “melakukan apa sahaja yang diperlukan”. Demi kepentingan negara dan rakyat, kerajaan perlu mengambil pendekatan dwipartisan untuk melakukan semaksima mungkin supaya kita dapat mengelakkan negara terjerumus ke dalam kemelesetan ekonomi yang belum pernah kita hadapi sebelum ini.

Datuk Seri Anwar Ibrahim
Presiden,
Parti Keadilan Rakyat

Mohamad Sabu
Parti Amanah Negara

Lim Guan Eng
Setiausaha Agung,
Parti Tindakan Demokratik (DAP)

Diva la sangat maki hamun orang: Azwan Ali didenda RM17,000 kerana hina doktor

FMT Reporters
KUALA LUMPUR:
Mahkamah Sesyen di sini hari ini menjatuhkan denda RM17,000 ke atas personaliti televisyen, Azwan Ali kerana menghina doktor di hospital kerajaan menerusi satu video.

Beliau mengaku bersalah di bawah Seksyen 233(3) Akta Komunikasi dan Multimedia di depan Hakim Azura Alwi.

Azwan memuat naik satu video di YouTube dengan niat menghina individu lain pada 24 Mac lalu. Susulan itu, satu laporan dibuat pada hari sama di Balai Polis Putrajaya.

Jika gagal membayar denda RM17,000, Azwan akan dipenjarakan selama 6 bulan.

Hakim turut mengarahkan beliau memohon maaf di mahkamah secara terbuka.

Sementara itu, Mahkamah Majistret Kajang menjatuhkan hukuman penjara 4 bulan ke atas seorang lelaki kerana mengingkari arahan polis untuk berhenti di satu sekatan jalan di Jalan Hulu Langat pada 24 Mac lalu.

Ahmad Fauzan Jais mengaku bersalah terhadap pertuduhan di bawah Seksyen 26(2) Akta Polis dan Peraturan 7(1) Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan).

Bagi kesalahan di bawah Seksyen 26(2) Akta Polis, Fauzan dijatuhkan penjara 3 bulan, manakala satu bulan penjara untuk kesalahan di bawah Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit.

Hakim memerintahkan hukuman dilaksanakan berturut-turut.

juta korban Covid-19 tahun ini jika tiada langkah wajar - Pakar

Malaysiakini
GLOBAL |
Dunia sedang menghadapi keadaan darurat yang “parah dan genting” berikutan wabak Covid-19 yang melanda dunia, kata suatu kajian akademik.

Sekumpulan pakar sains terkemuka dari Imperial College London dipetik Reuters berkata sekiranya tiada langkah atau polisi wajar yang diambil, wabak itu dianggarkan akan menjangkiti 7 bilion manusia dan mengorbankan 40 juta nyawa di serata dunia, pada tahun ini.

Bagaimanapun, jika risiko wabak penyakit tersebut dapat dikurangkan, maka ia dapat menyelamatkan 20 juta nyawa, kata sainstis berkenaan.

Ini jelas mereka sekiranya terdapat langkah dan strategi mitigasi yang dilaksanakan, seperti melindungi warga emas melalui pengurangan 60 peratus dalam kontak sosial dan mengurangkan 40 peratus kontak sosial terhadap jangkauan kepada penduduk yang lebih luas.

“Kita jangkakan bahawa dalam keadaan ini, sistem perubatan di semua negara akan sesak dengan cepat (melebihi kapasiti),” menurut laporan kajian ke-12 oleh pasukan saintis tersebut, sejak wabak koronavirus baru yang kemudian dinamakan Covid-19 itu merebak di Wuhan, China pada Disember.

“Kesan ini akan menjadi lebih teruk di kawasan dengan penduduk berpendapatan rendah, di mana kapasiti (perkhidmatan kesihatan) sangat lemah,” katanya.

Kajian yang diketuai oleh profesor biologi matematik Neil Ferguson itu berkata analisis mereka mencadangkan supaya permintaan sistem perkhidmatan kesihatan di seluruh dunia boleh berada dalam keadaan stabil dengan mengambil langkah kesihatan seperti yang digunapakai oleh negara lain, termasuk pengasingan, ujian saringan dan mengamalkan penjarakkan sosial yang lebih meluas.

Kajian ke-10 Ferguson, yang diterbitkan awal bulan ini, dilihat sebagai faktor utama mempengaruhi usaha kerajaan di Britain dan Eropah untuk meningkatkan langkah-langkah penjarakkan sosial dan mengetatkan perintah kawalan pergerakan dalam usaha memperlahankan penularan wabak tersebut.

Kajian yang berdasarkan analisis pemodelan matematik itu menggunakan data dan anggaran untuk meramal hasil yang boleh dikenalpasti dalam sesuatu situasi yang terbaik.

Menurut kajian itu lagi, jika negara-negara di seluruh dunia mengambil strategi pembendungan dengan lebih awal, sekitar 38.7 juta nyawa dapat diselamatkan.

Kabinet Muyiddin gagal ujian awal

JAMZURI ARDANI
Apabila Muhyidin mengumumkan senarai anggota kabinetnya yang begitu ramai pada 9 Mac 2020, jelas dia masih kabur apa yang bakal dihadapinya.

Kabinet itu pasti diputuskan tanpa membuat unjuran kedudukan kewangan kerajaan akibat wabak Covid-19.

Kabinet yang ‘oversized’ itu bukan refleksi yang betul untuk negara dalam keadaan sekarang.

Para pemerhati politik menyifatkan ianya tidak lebih sebagai ‘kabinet gula-gula politik’ untuk membeli kesetiaan. Hampir kesemua MP yang melompat diberi jawatan tanpa mengira merit.

Makanya, boleh disimpulkan bahawa Muhyidin lebih mementingkan survival politiknya berbanding keperluan sebenar negara. Ini kegagalan pertama dan ianya sangat merosakkan reputasi kerajaan pimpinan Muhyidin.

Selepas sahaja mengangkat sumpah, boleh dikatakan tidak ada apa yang dilakukan oleh menteri-menterinya yang begitu ramai.

Malah ramai menteri yang terus hilang dari radar. Para netizen mula mempersoalkan samada para menteri ini makan gaji buta. Ada menteri yang masih tidak punya pejabat.

Walaupun begitu, mereka cukup cekap dan pantas memecat pegawai-pegawai lantikan politik. Mereka lebih pantas memecat berbanding bekerja.

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diumumkan pada 17 Mac 2020 adalah keputusan yang boleh dianggap ‘no brainer decision’.

Tidak ada apa pun yang cemerlang untuk dibanggakan. Malah hari pertama perintah dikuatkuasakan, keadaan jadi kelam kabut.

Banyak pengarahan yang tidak jelas sehingga menyebabkan keadaan panik dan berlaku kesesakan di stesen bas, balai polis, dan lebuhraya.

Dalam suasana menghadapi bencana, para menteri dan pemimpin PN masih ada yang gagal mengambil tanggungjawab penuh malah cuba menyalahkan kerajaan terdahulu. Ini sangat tidak professional.

Hari ini PKP berlangsung dengan menggunakan sumber dalaman kerajaan yang sedia ada, iaitu sumber yang disediakan oleh kerajaan terdahulu samada dari sudut kewangan, bekalan makanan, kepakaran, dan peralatan. Sumber-sumber ini akan mula terhakis dan mengurang.

Kesan penuh PKP ke atas ekonomi dan kehidupan rakyat baru diperingkat permulaan. Kemuncaknya akan dirasakan mungkin sebulan atau dua bulan dari sekarang dan akan berpanjangan mungkin sehingga akhir tahun.

Rakyat akan berada di puncak kesusahan menjelang hari raya idulfitri nanti.

Baru seminggu PKP dikuatkuasakan, sudah ada tanda-tanda gangguan terhadap ‘supply chain’ bekalan sayuran dan ikan. Banyak sayuran dan ikan yang terpaksa dibuang kerana tidak dapat dihantar kepada pusat jualan atau pelanggan. Kalau ini tidak diselesaikan segera, ada kebimbangan keadaan akan menjadi lebih sukar untuk rakyat.

Institut Kajian Ekonomi Malaysia (MIER) mengunjurkan akan berlaku penguncupan KDNK yang sangat besar sehingga menyebabkan kehilangan lebih 2 juta pekerjaan dan kehilangan pendapat keluarga sehingga RM95 bilion.

Bagi yang memahami suasana ekonomi dan kewangan negara, umum pun tahu keadaan ini bakal meletakkan kerajaan Muhyidin dalam dilema yang sangat besar.

Muhyidin juga akan menghadapi masalah ‘deficit of trust’ yang besar di kalangan rakyat kerana cara beliau mengambil kerajaan melalui pintu belakang tanpa mandat rakyat yang jelas.

Ini tidak akan membantu beliau untuk mengambil tindakan yang bermakna kerana beliau sendiri perlu tunduk kepada ‘stake holder’ politik terbesar dalam kerajaan hari ini iaitu Umno yang secara jelas telah ditolak oleh rakyat dalam PRU14 yang lalu.

Muhyidin masih jauh untuk lulus ujian.

Kepada penyokong kerajaan Muhyidin, jangan terlalu awal bersorak. Sebenarnya anda baru berada dalam awal separuh masa pertama permainan dan pemain yang paling sibuk dalam pasukan anda sekarang adalah penjaga gol itu sendiri.

Anda juga jangan lupa, ramai pemain dalam pasukan anda sekarang suka jaringkan gol sendiri.

Semoga Allah selamatkan rakyat Malaysia dari bencana Covid-19 ini dan meringankan bebanannya buat kita semua.

Bila Hamzah Zainuddin dilantik Setiausaha Bersatu?

1. SAYA terkejut melihat secara tiba- tiba Surat pekeliling bertarikh 23 Mac atas nama Parti Bersatu yang ditandatangani oleh Hamzah Zainuddin, sebagai setiausaha Parti.

2. Siapa yang melantik Hamzah Zainuddin?

3. Bukankah Dr Mahathir Mohamad , Pengerusi parti yang kini sah menang tanpa bertanding pada 20 Mac 2020 tidak bersetuju dengan pelantikan Hamzah Zainuddin?

4. Bukankah secara jelas surat Dr Mahathir merujuk kepada Perlembagaan Bersatu yang memestikan perlantikkan setiausaha dipersetujui setelah berunding dengan Dr Mahathir?

5. Dan bukankah Dr Mahathir menyatakan Senator Marzuki Yahya masih Setiausaha Parti?

6. Mana dia ahli- ahli MPT yang lain?

7. Kenapa senyap apabila Parti kita dirampas mereka-mereka yang ternyata rindukan zaman jahiliyah kleptokrat?

* Tariq Ismail Mustafa ialah Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu

Ini lagi seekor tunjuk samseng tak bertempat

Penganggur tampar pengawal keselamatan dipenjara kerana langgar kawalan
Bernama


Lelaki yang menampar pengawal keselamatan Tesco dipenjara 3 bulan. (Gambar Bernama)
MELAKA: Seorang penggangur dijatuhi hukuman penjara 3 bulan oleh Mahkamah Majistret hari ini atas tuduhan melanggar perintah kawalan pergerakan semalam.

Menurut pertuduhan, tertuduh Mohamad Saiful Bahari Mohamad, 32, melakukan kesalahan di bawah Peraturan 3 (1)(b) Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020 yang boleh dihukum di bawah Peraturan 7(1) peraturan yang sama.

Saiful Bahari dari Tanah Merah, Kelantan didakwa melakukan kesalahan itu di pasar raya Tesco Jalan Panglima pada pukul 7.05 petang, semalam dan boleh dijatuhi hukuman denda tidak lebih RM1,000 atau dipenjara hingga 6 bulan, atau kedua-duanya sekali sekiranya disabitkan kesalahan.

Menurut fakta kes, seorang pengawal keselamatan pasar raya itu Dayang Azura Sufri, 33, ketika menjalankan tugas di tempat, tarikh dan masa disebutkan didatangi tertuduh yang memberitahu hendak masuk ke pasar raya itu untuk membeli air.

Dayang Azura menerangkan waktu operasi pasar raya itu adalah dari pukul 7 pagi hingga 7 malam sahaja, namun Saiful Bahari enggan mematuhi arahan dan bertindak agresif dengan menampar pipi kiri pengawal keselamatan itu sebelum mengejarnya dengan memasuki kawasan pasar raya itu.

Di mahkamah sama, Saiful Bahari dijatuhi hukuman penjara 6 bulan kerana menyebabkan kecederaan terhadap Dayang Azura dengan cara menampar pipi kiri sehingga lebam.

Bagi kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga setahun, atau denda maksima RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Puteri Nor Nadia Mohamed Iqbal memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal yang memberi pengajaran kepada tertuduh dan masyarakat tentang kepentingan mematuhi perintah kawalan pergerakan dalam membendung pandemik Covid-19.

Majistret Mohamad Izwan Mohamed Noh ketika menjatuhkan hukuman itu berkata pada masa negara menghadapi situasi ini, kepentingan umum adalah amat penting berbanding kepentingan peribadi.

Beliau berkata masyarakat harus serius mematuhi arahan dari semasa ke semasa oleh kerajaan ketika perintah kawalan pergerakan bagi mengekang Covid-19 daripada terus merebak di negara ini.

Izwan memerintahkan hukuman penjara dijalankan serentak bermula tarikh tangkapan semalam. Tertuduh tidak diwakili peguam.

Bersatu kini ada dua setiausaha agung

Malaysiakini
Bersatu kini mempunyai dua setiausaha agung, dengan masing-masing menyokong pengerusi parti, Dr Mahathir Mohamad dan presiden parti Muhyiddin Yassin.

Kekusutan berlaku susulan pemecatan Marzuki Yahya sebagai setiausaha agung pada 18 Mac lalu oleh Muhyiddin. Bagaimanapun menurut Mahathir, tindakan itu terbatal dan tidak sah kerana tidak memenuhi peraturan parti.

Menurut Mahathir, peraturan tersebut menyatakan bahawa dirinya mesti dirujuk mengenai penyingkiran atau pelantikan seorang setiausaha agung dan syarat itu tidak dipenuhi.

Hari ini, Muhyiddin mengumumkan bahawa beliau telah melantik Hamzah Zainuddin sebagai setiausaha agung baru berkuatkuasa 18 Mac.

“Sehubungan itu, segala tugas setiausaha agung seperti yang termaktub dalam perlembagaan Bersatu hendaklah dijalankan oleh Hamzah Zainuddin,” kata Muhyiddin yang juga adalah perdana menteri.

Hamzah turut dilaporkan telahpun memulakan tugasnya sebagai setiausaha agung. Malaysiakini telah melihat surat yang ditulis oleh Hamzah yang mengarahkan semua cawangan parti yang masih belum mengadakan mesyuarat agung tahunan mereka untuk menangguhkannya.

Surat dengan arahan sama yang dihantar oleh Marzuki sebelum ini dikatakan tidak sah.

"Berikutan arahan daripada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) bertarikh 18 Mac 2020, saya mengarahkan semua mesyuarat tahunan cawangan yang belum dibuat, ditangguh ke satu tarikh yang akan ditentukan Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) parti.

"Tarikh baru bagi mesyuarat agung tahunan dan mesyuarat bahagian juga akan dimaklum kemudian.

"Dengan ini, arahan khas seperti dalam kenyataan media bertarikh 18 Mac adalah tidak sah dan terbatal," kata Hamzah dalam surat yang ditujukan kepada jawatankuasa pemilihan, ketua dan setiausaha bahagian, dan ketua dan setiausaha cawangan Bersatu.

Hamzah merujuk kepada surat Marzuki bertarikh 18 Mac, yang mengarahkan 29 bahagian Bersatu yang belum mengadakan mesyuarat tahunan, agar melakukannya antara 1 hingga 7 April.

'Mengejutkan'

Sementara itu, anggota MPT Bersatu Tariq Ismail Mustafa dalam kenyataan menyatakan perasaan terkejutnya berhubung pekeliling yang ditandatangani Hamzah itu.

Beliau juga mempersoalkan kesahan arahan tersebut.

"Bukankah Dr Mahathir Mohamad, pengerusi parti yang kini sah menang tanpa bertanding, telah pada 20 Mac 2020 tidak bersetuju dengan pelantikan Hamzah?

"Bukankah secara jelas surat Mahathir telah merujuk kepada Perlembagaan Bersatu yang memestikan perlantikkan setiausaha agung dipersetujui setelah berunding dengan Tun?

"Dan bukankah Tun menyatakan Marzuki masih setiausaha agung parti?" soalnya.

Malaysiakini telah menghubungi Hamzah untuk mengulas perkara itu dan masih menunggu maklum balas.

Dalam lingkungan politik, Hamzah secara meluas dianggap sebagai individu utama dalam "Langkah Sheraton" yang menyaksikan Muhyiddin menggantikan Mahathir sebagai perdana menteri, dan penubuhan kerajaan Perikatan Nasional.

Mahathir dan beberapa anggota parlimen Bersatu menentang kerajaan tersebut. Pada masa sama, peruntukan terhadap kawasan Parlimen mereka ditarik balik.

'Selesai secara dalaman'

Setiausaha Eksekutif Bersatu Muhammad Suhaimi Yahya mengesahkan ketulenan surat Hamzah.

Beliau berkata surat itu selaras dengan arahan ROS, yang melarang semua pertubuhan yang berdaftar di bawahnya untuk mengadakan kegiatan di tengah-tengah penularan wabak Covid-19.

Ketika ditanya sama ada arahan Hamzah tersebut sah memandangkan Mahathir membantah pelantikannya, beliau berkata soal itu patut diserahkan kepada Bersatu untuk menyelesaikannya.

"Kami mengikut arahan ROS. Rujuk perlembagaan (Bersatu). Biar parti tangani perkara ini," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Suhaimi tidak menjawab pertanyaan lanjut oleh Malaysiakini.

Ketika dihubungi hari ini, Marzuki berkata beliau turut menerima surat itu menerusi Whatsapp.

Ditanya berkenaan kesahan kuasa Hamzah untuk mengeluarkan surat itu, beliau berkata: "Itulah sebabnya. Saya juga tidak faham."

Marzuki membayangkan perkara itu akan diselesaikan kemudian melalui proses dalaman parti.

Beliau bagaimanapun enggan mengesahkan jika ada perbincangan berlaku antara Mahathir dan Muhyiddin berkenaan perkara itu.

"Sekarang semua orang duduk di rumah. Selepas ini (perkara itu akan ditangani). Sekarang kita lawan Covid-19 dulu," katanya lagi.

Jika orang bernama Mujahid melakukan ini wajib maki hamun, sumpah seranah atasnya

Menteri Agama sumbang bantuan untuk LGBT
MALAYSIA DATELINE


Menteri Agama, Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri hari ini mendekati Pertubuhan Hijrah Republique, komuniti LGBT yang sedang menjalani proses hijrah ke arah yang lebih baik.

Beliau menyampaikan sumbangan Musaadah Covid-19 kepada mereka hari, sebagaimana yang ditulis beliau melalui facebooknya.

Ia disambut baik oleh rakan-rakan facebook beliau padahal menurut mereka ia bakal dikecam hebat jika dibuat oleh bekas Menteri Agama, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof sebelum ini.

“Andainya yang melakukannya ialah insan yang bernama Mujahid Yusof Rawa, pastinya pesta laknat akan melanda,” tulis Mohamad Hadi AH ketika berkongsi posting Dr Zulkifli itu, bekas Mufti Wilayah Persekutuan itu.

Seorang lagi rakan facebook beliau, Abdul Muiz menulis, “Alhamdulillah. Usaha baik yang pernah dibuat oleh Dr Mujahid dahulu diteruskan oleh menteri sekarang.

“Tahniah Datuk Dr Zul. Cuma malang sikit kepada Dr Mujahid, bila dia buat dia dituduh mesra dan pro LGBT. Harap Dr Mujahid maafkan mereka yang buat fitnah dahulu.”

Kebetulan atau memang dirancang?

Shahbudin Husin
⁃ Perintah Kawalan Pergerakan atau PKP dilanjutkan lagi selama 14 hari sehingga 14 April 2020.

⁃ Umat Islam mula berpuasa pada 24 April 2020.

⁃ Pembukaan penggal pertama Sidang Parlimen di mana PH dijangka akan mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri ialah 18 Mei 2020.

⁃ Berikutan arahan Pendaftar Pertubuhan atau RoS yang tidak membenarkan sebarang aktiviti pari sebelum 30 Jun, ini bermakna pemilhan pucuk pimpinan Bersatu di mana persaingan paling menarik adalah antara Muhyiddin Yassin dan Mukhriz Mahathir bagi jawatan Presiden, dijangka akan berlangsung pada Julai atau Ogos 2020.

⁃ Selepas 14 April 2020 apabila PKP berakhir, momentum rakyat diramalkan akan berubah kerana tekanan ekonomi yang dihadapi oleh majoriti rakyat akan membuatkan mereka lebih menuntut pelbagai perkara daripada kerajaan, sekaligus memberi lebih tekanan kepada Muhyiddin, kecuali jika pelan rangsangan ekonomi yang diumumkannya esok (Jumaat) nanti benar-benar dapat memberi kelegaan.

Berdasarkan rentetan peristiwa mendatang itu, persoalan paling penting ialah dapatkan Muhyiddin meloloskan diri daripada usul undi tidak percaya di Parlimen dalam sidangnya yang bermula 18 Mei nanti?

Meskipun perlanjutan tarikh PKP sehingga 14 April adalah sesuatu yang mungkin tidak dapat dielakkan, tetapi dengan Sidang Parlimen akan bermula pada 18 Mei, ramai yang beranggapan lanjutan itu dengan sendirinya memberi kelebihan kepada Muhyiddin untuk berdepan usul undi tidak percaya terhadapnya.

Masa yang suntuk, selain bulan puasa, ia dikatakan akan menghadkan ruang untuk Tun Mahathir dan PH untuk bergerak dan mencari persefahaman berhubung usul tersebut.

Dalam hal ini, ada laporan daripada mereka yang bertemu dengan Tun Mahathir menyebut bahawa bekas Perdana Menteri itu akan mula pusing ke seluruh negara berkempen untuk menjatuhkan Muhyiddin sebaik saja arahan PKP berakhir.

Kempen Tun Mahathir itu merangkumi dua fasa – fasa pertama melalui usul undi tidak percaya dan fasa kedua, menerusi pemilihan Bersatu.

Dengan PKP dilanjutkan sehingga 14 April dan Parlimen mula bersidang pada 18 Mei, apakah ia mampu menyempitkan masa Tun Mahathir berkempen untuk menjatuhkan Muhyiddin?

Atau melalui kesan ekonomi yang merata dan membuatkan rakyat lebih menekan kerajaan selepas PKP berakhir, ia akan dengan sendirinya membuatkan ramai Ahli-Ahli Parlimen merasakan perubahan adalah lebih baik daripada terus mengekalkan Muhyiddin memimpin negara yang daripada penampilannya jelas menampakkan beliau kurang cergas dan tidak meyakinkan?

Kemudian, kalau pun Muhyiddin mampu melepasi halangan pertama usul undi tidak percaya di Parlimen, mampukah juga beliau mempertahanlan kedudukannya daripada disingkirkan oleh Tun Mahathir sebagai Presiden dalam pemilihan Bersatu?

Memandangkan Tun Mahathir sudah diumumkan menang tanpa bertanding sebagai Pengerusi Bersatu dan ini memberi kelebihan kepadanya untuk menjelajah ke seluruh negara, manakala Muhyiddin lebih ditekan dengan kesibukan dan beban tugas sebagai Perdana Menteri kesan daripada PKP yang membuatkan ramai ditimpa kesusahan, apakah wabak Covid-19 gelombang kedua ini lebih mungkin menjadi penamat awal kepada karier seorang Perdana Menteri yang menurut kata Hadi Awang, ia diperolehi melalui tebukan atap? (ShahbudinHusin 26/03/2020)

Agong kuarantin diri, petugas Istana Negara positif Covid-19

PETALING JAYA: Agong dan Raja Permaisuri Agong kuarantin diri selepas 7 petugas Istana Negara dijangkiti Covid-19, kata laporan.

Agensi berita Bernama, memetik datuk pengelola bijaya diraja berkata Sultan Abdullah dan Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah disahkan negatif Covid-19.

Pasangan itu kuarantin diri selama 14 hari mulai semalam.

Petugas berkenaan sedang dirawat di hospital dan dalam keadaan stabil.

Kaedah terperinci sedang dilaksanakan untuk kenalpasti individu yang punyai kontak rapat dengan petugas Istana Negara yang dijangkiti, katanya.

Ambik kau hari tu berlagak sangat

Lelaki persenda perintah kawalan berdepan hukuman penjara, denda RM50,000
FMT Reporters


Tangkap layar video memaparkan lelaki mempersenda perintah kawalan pergerakan.
ALOR SETAR: Seorang lelaki yang mempersendakan perintah kawalan pergerakan semasa merakam kenduri di Langgar didakwa di Mahkamah Sesyen atas penyalahgunaan kemudahan internet.

Mohd Naim Md Isa, 49, mengaku bersalah terhadap tuduhan bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia, yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara sehingga 1 tahun atau kedua-duanya.

Hakim Juraidah Abbas menetapkan 11 Mei sebagai tarikh jatuh hukum, sementara menunggu laporan forensik penuh dan fakta kes.

Mahkamah menawarkan tertuduh ikat jamin RM6,000 dengan seorang penjamin.

Naim dituduh menghasilkan kandungan yang menyinggung itu, klip video 57 saat, yang mana dia dilihat memandang remeh kebimbangan mengenai wabak koronavirus, dan turut didengar mengatakan “kuarantin kepala bapak” ketika orang ramai sedang menjamu selera.

Dia dituduh menghantar kandungan itu menggunakan aplikasi WhatsApp menerusi telefon bimbit antara 12.30 malam dan 2 pagi pada 20 Mac, 2 hari selepas perintah kawalan pergerakan berkuatkuasa.

Jangan terkejut kalau kena gari – IGP

Malaysiakini
Ketua Polis Negara (IGP) Abdul Hamid Bador memberi amaran kepada individu yang gagal mematuhi perintah kawalan pergerakan (PKP) kemungkinan akan bermalam di penjara.

“Saya dah beritahu, saya dah mula menangkap. Dah 107 orang ditangkap.

“Bagi mereka yang masih ingat mereka kebal dari penyakit, ataupun sengaja nak tunjuk dia gangster, melepak-lepak di tepi padang, jangan terkejut apabila digari tangan dan dibawa ke lokap.

“Dah dibuat pun, kebanyakan menghalang penjawat awam. Jangan terkejut, jangan marah, untuk duduk di lokap tiga, empat malam,” katanya.

Abdul Hamid berkata demikian sebagai tetamu di rancangan RTM Selamat Pagi Malaysia pagi tadi.

Jelasnya, sehingga kini, pihak polis telah menangkap seramai 107 rakyat yang gagal mengikut perintah sepanjang tempoh berkuat kuasa pada 18 Mac lalu.

Bagaimanapun, Abdul Hamid memaklumkan bahawa peratus rakyat yang patuh kini pada 92 peratus malah kadar jenayah juga telah menurun sebanyak 70 peratus.

95% Tabligh sudah tampil

Menerusi usaha pihak berkuasa untuk mengesan jemaah tabligh yang terlibat dalam perhimpunan di Masjid Sri Petaling bulan lalu, Abdul Hamid berkata pasukan petugas polis dan dibantu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengenal pasti jumlah bilangan peserta seramai 10,000.

“Statistik mereka yang benar-benar hadir pada Ijtimak agak kabur, sebab ada pihak kata 14,000 ada pihak kata 16,000.

“Tetapi hasil kerjasama pasukan petugas polis dan KKM, kita dapat kenal pasti dengan penuh identiti mereka sampai ke tahap 10,000.

“Kita temu bual mereka untuk cuba ingat siapa teman-teman yang masih belum tampil ke hadapan untuk periksa sama ada sudah disaring atau belum ,” katanya.

Beliau juga mengingatkan orang awam supaya tidak merendahkan jemaah tabligh kerana ramai telah beri kerjasama penuh.

“Lebih 95 peratus sudah tampil, hanya lima peratus belum,” katanya.

Bagaimanapun, segelintir pihak tabligh –yang berada dalam kuarantin- gagal untuk melakukan penjarakan sosial.

“Ada beberapa kes di mana jemaah tabligh sudah ada di pusat kuarantin, masih lagi mengamalkan sembahyang jemaah.

“[…] (polis) sudah pujuk mereka, walaupun berada dalam kuarantin, mereka mesti lakukan penjarakan sosial .

Jangan sebar identiti suspek Covid-19

Susulan kadar peratus jenayah yang dilihat turun, Abdul Hamid menggesa rakyat supaya tidak melakukan jenayah siber dengan mendedahkan identiti pesakit Covid-19.

“Ini salah, ia akan menakutkan orang ramai.

“Jika pesakit sudah sihat dan dikeluarkan dari hospital, jiran akan hindari pesakit.

“Jika rakyat tahu siapa yang saspek membawa wabak Covid-19, mereka boleh terus lapor dan pihak polis akan datang bawa individu terbabit lakukan pemeriksaan kesihatan,” katanya.

Melihat kepada beberapa jenayah siber berhubung Covid-19, Abdul Hamid berkata pihak berkuasa telah membuka 370 kes berikutan perkara terbabit.

Perintah kawalan pergerakan disambung hingga 14 April

Perintah kawalan pergerakan (PKP) akan dilanjutkan sehingga 14 April.

Perkara itu diumumkan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin sebentar tadi.

"Saya telah diberikan taklimat oleh Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara. Trend semasa menunjukkan kes-kes positif Covid-19 yang baharu masih berlaku.

"Trend ini dijangka akan berterusan untuk beberapa ketika sebelum kes-kes baharu mula menurun. Ini menuntut kerajaan untuk meneruskan perintah kawalan pergerakan bagi satu tempoh masa yang lebih lama.

"Sehubungan itu, kerajaan telah memutuskan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan akan dilanjutkan sehingga 14 April," katanya.

Dalam pengumuman langsung di kaca TV hari ini, Muhyiddin berkata beliau memaklumkan pelanjutan tempoh itu lebih awal supaya orang ramai dapat bersedia.

“Anda yang berada di kampung tak perlu bergegas balik ke Kuala Lumpur hujung minggu ini.

“Duduklah dulu di kampung dan jangan ke mana-mana. Anak-anak yang sepatutnya balik ke asrama, tak perlu balik ke asrama lagi. Tunggu dulu.

“Pejabat-pejabat yang masih ditutup tak perlu dibuka lagi,” kata dalam pengumuman khas yang diseling-seli dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris itu.

Muhyiddin juga berkata, tempoh kuat kuasa PKP akan dikaji dari semasa ke semasa.

“Jika ada keperluan untuk dilanjutkan lagi, saya akan buat pengumuman mengenainya.

“Yang penting saya mohon supaya saudara-saudari sentiasa bersedia untuk duduk lebih lama di rumah,” katanya.

Muhyiddin perlu ketepikan lalat dan langau - Tamrin Tun Ghafar

1. Pada Ahad 1hb Mac 2020 Malaysia menyaksikan upacara Mengangkat Sumpah Jawatan Perdana Menteri ke 8 ( PM8 ) yang berlangsung di Istana Negara

2. Ianya berlaku ekoran perletakan jawatan secara tiba – tiba oleh Tun Dr. Mahathir selaku Perdana Menteri ke 7 selepas memegangnya hanya 22 bulan sahaja

3. Saya tidak berhasrat membicara atau berdebat berbagai teori berhubung tindakan Tun itu

4. Untuk rekod , Tun yang pernah menjawat jawatan tersebut selaku PM ke 4 selama 22 tahun iaitu dari 16hb Julai 1981 ( 6 hari selepas tarikh lahir beliau ke 56 tahun ) hingga 30hb Oktober 2003 , satu rekod yang belum lagi diatasi oleh sesiapa pun

5. Setelah gagal beberapa kali , akhirnya Pembangkang ( PKR , DAP dan AMANAH ) TERPAKSA MEMINTA Tun yang ketika itu sudah berusia 93 tahun menerajui mereka bagi mengalahkan UMNO / BN pada Pilihanraya ke 14 yang berlangsung pada hari Rabu 9hb Mei 2018 ; buat pertama kali dalam sejarah sejak Merdeka UMNO/ BN dikalahkan

6. Ekoran perlantikan beliau itu , Tan Sri Muhyiddin Yassin ( TSM ) telah menubuhkan Kabinet nya yang terdiri dari UMNO , PAS , BERSATU , GPS ( Sarawak ) , serpihan dari PKR dan beberapa parti kecil dari Sabah ; juga saya tidak berhasrat berdebat sama ada Kerajaan sekarang ‘Mengikut Pintu Depan Atau Pintu Belakang’

7. Walaupun dunia termasuk Negara kita menghadapi wabak Coronavirus atau Covid19 yang amat kritikal ini namun tindakan Dr. Adham Baba selaku Menteri Kesihatan yang baru ini TELAH MENGUNDANG kritikan dan komen – komen negatif terhadap beliau

8. Perlantikan beliau sebagai Menteri Kesihatan yang baru bagi menggantikan Dr. Dzulkifli Ahmad dari AMANAH mungkin berdasarkan kepada pengelaman luas beliau dalam Kerajaan dan Swasta

9. Sebelum dilantik sebagai Setiausaha Parlimen Kementetian Pengajian Tinggi dari tahun 2004 hingga 2008 beliau pernah berkhidmat sebagai Pegawai Khas ( Pendidikan ) di Kementerian Belia dan Sukan

10. Berasal dari Batu Pahat dan pernah berkhidmat sebagai Pegawai Perubatan di Kementerian Kesihatan beliau yang kini mempunyai rangkian klinik di Johor atas nama Klinik Adham pernah juga menjadi Pro Chancelor Universiti KL atau UniKL dan Pengurusi UniKL Medical Services

11. Pada mulanya rakyat merasa lega apabila beliau yang mempunyai Ijazah Sarjana Perubatan dan Pembedahaan ( MBBS ) dan pengelaman luas dipilih menerajui Kementerian tersebut namun rupa – rupanya BUKAN sahaja tak seindah apa yang diharapkan tapi ia lebih MEMBURUKAN nama baik Kementerian dan Kerajaan

12. Cadangan beliau semasa temubual di Station TV tidak lama dulu cara mengubati wabak Covid 19 DENGAN HANYA MEMINUM AIR SUAM telah mengundang begitu banyak kritikan

13. Bukan sahaja rakyat yang meluahkan kemarahan dan kebencian terhadap Dr. Adham malah Kementerian Kesihatan sendiri MENOLAK kaedah yang di cadangkan nya itu

14. Jika cadangan Menteri Kesihatan ini boleh mengatasi wabak ini dengan cara yang di cadangkan nya itu berkesan maka tak perlu lagi negara – negara seperti Amerika Syarikat , China , Jepun , Australia dan banyak lagi bermatian mencari ubat yang sesuai

15. Jika berjaya , beliau bukan lagi patut di nobatkan dengan Nobel Peace Prize bahkan dilantik sebagai Ketua Pengarah atau Pengurusi Organasi Kesihatan Sedunia atau World Health Organisation ( WHO ) , Bangsa – Bangsa Bersatu atau United Nations ( UN )

16. Mungkin rakyat sanggup menunggu sebulan lagi bagi melihat keberkesanan MINUM AIR SUAM yang dianjurkan beliau bagi mengatasi wabak tersebut atau mungkin beliau bercadang memperkenalkan keadah lain seperti menggunakan khidmat bomoh yang menggunakan kelapa dan buluh meneropong kuman Coronavirus atau Covid 19

17. Dengan kelulusan , kepakaran dan pengelaman luas yang ada pada Dr.Adham Baba PM 8 tidak salah melantik beliau sebagai Menteri Kesihatan , namun jika sekiranya cadangan beliau itu merupakan cadangan bodoh dan tak masuk akal yang pasti akan terus mengundang kritikan maka Muhyiddin hanya tinggal satu pilihan – TANPA BERLENGAH memecat beliau dari menggotai Kabinet

18. Pemecatan beliau samalah seperti pemecatan Osman Sapian atau lebih dikenali sebagai Man Datsun dan penggantinya Dr. Shahrudin Jamal yang baru belajar menjadi MB Johor yang kebetulan dari Parti BERSATU juga , dan jawatan itu pula tiba – tiba di serahkan dengan dulang mas kepada UMNO yang telah dihumbankan oleh rakyat Johor pada PRU yang baru lepas

19. Ini lah yang dikatakan oleh Mat Sabu , Pengurusi AMANAH

‘Yang Kalah

Jadi Kerajaan

Yang Menang

Jadi Pembangkang’

20. PEMECATAN SESAORANG MENTERI ADALAH KUASA MUTLAK PERDANA MENTERI – Muhyiddin dan Shafie Apdal sendiri TELAH di pecat oleh Najib sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pembangunan Negara atas isu rompakan wang 1MDB

21. Begitu juga cadangan Muhyiddin memecat Marzuki Yahya selaku Setiausaha Agong Parti BERSATU dan menggantikan nya dengan Hamzah Zainuddin ( walau pun Perlembagaan BERSATU TIDAK MEMBERI cheque kosong atau blank cheque kepada Presiden Parti bertindak sesuka hati TANPA TERLEBIH DAHULU berunding dengan Pengurusi Parti , Tun )

22. Kepada Mat Maslan saya memohon maaf kerana tempat Saudara kini diambil alih oleh seorang badut ( clown ) yang kebetulan Bangsa Johor juga

‘Buang Yang Keruh Ambil Yang Jernih’

23. Muhyiddin PERLU ketepikan lalat dan langau, jika gagal berbuat demikian beliau mungkin AKAN MENGUKIR SEJARAH SEBAGAI PERDANA MENTERI YANG PALING PENDEK TEMPOH NYA

Terima Kasih

Wassalam

TAMRIN TUN GHAFAR

Rabu 25/03/2020.

Berita baik buat peminjam yang berhutang dengan bank

BNM arah bank tangguh 6 bulan bayaran balik hutang peminjam

Bank-bank diarahkan untuk menangguhkan selama enam bulan bayaran balik hutang peminjam untuk semua pinjaman dan bayaran kewangan, kecuali untuk baki kad kredit, bermula 1 April.

Dalam surat kepada semua institusi perbankan hari ini, Timbalan Gabenor Bank Negara Jessica Chew berkata matlamat langkah tersebut untuk mengurangkan beban kewangan perusahaan kecil dan sederhana serta individu akibat wabak Covid-19.

Untuk layak menerima kemudahan ini, pemberi pinjaman tidak boleh ada bayaran tertunggak melebihi 90 hari sebelum 1 April dan pinjaman tersebut mesti dalam bentuk mata wang ringgit.

Bank telah diarahkan untuk menyediakan pemberi pinjaman dengan maklumat yang mencukupi mengenai bagaimana pembayaran balik pinjaman yang digantung akan dikendalikan semasa tempoh penangguhan dan pilihan bagi peminjam untuk meneruskan pembayaran selepas itu.

"Institusi perbankan pada umumnya dijangka akan memudahkan proses pembayaran balik dimulakan semula selepas tempoh moratorium konsisten dengan kemampuan peminjam.

"Ini termasuk menawarkan pelan bersesuaian bagi melangsaikan pembayaran balik prinsipal (bayaran pokok) dan (bunga) faedah terakru semasa tempoh moratorium, dengan mengambil kira keupayaan peminjam untuk membayar balik.

"Institusi Lembaga perbankan juga perlu memastikan individu seta perniagaan kecil dan sederhana (SME) yang tidak ingin memanfaatkan penangguhan secara automatik ini boleh meneruskan membuat pembayaran dengan sedikit kesulitan," tulis Chew.

Baki kad kredit jadi pinjaman bersyarat, kalau...

Bank Negara juga "amat menggalakkan" bank untuk memudahkan permintaan moratorium oleh peminjam korporat melalui cara yang akan membolehkan syarikat itu berdaya maju untuk mampu mengekalkan pekerjaan dan dengan pantas dapat meneruskan aktiviti ekonomi apabila keadaan kembali stabil dan bertambah baik.

"Ini juga termasuk pertimbangan bersesuaian pembiayaan tambahan untuk menyokong aliran tunai serta penjadualan semula dan penstrukturan semula kemudahan sedia ada," tulis Chew.

Bagi individu yang tidak dapat memenuhi pembayaran bulanan minimum untuk baki kad kredit, Bank Negara telah mengarahkan bank untuk mengubah baki itu menjadi pinjaman bersyarat.

Bank Negara akan menyediakan mudah tunai yang mencukupi untuk bank-bank dalam tempoh ini. Bank-bank juga digalakkan untuk mengelak daripada meningkatkan persaingan untuk deposit kerana ia akan menyebabkan pasaran dana tergendala dan pecah serta memberi kesan terhadap keadaan kredit.

Tolong, jangan berebut shopping hari gaji esok, putuskan rantaian Covid-19

BORHAN AHMAD
Orang ramai terutama kakitangan kerajaan diminta tidak bersesak-sesak membeli belah esok, 25 haribulan, ekoran hari gaji bagi mengelakkan jangkitan Covid-19.

Ini kerana, rantaian Covid-19 ni dah hampir berjaya diputuskan berikutan penurunan kes baru dan kematian hari ini.

Bahkan pihak berkuasa juga diminta membuat pengawalan kerana orang ramai dijangka akan berpusu-pusu untuk membeli belah esok selepas mendapat gaji.

“Pada yang gaji esok..25hb.. Pastinya ramai yang tunggukan..tapi tolong jangan pergi shopping barang dapur masa hari gaji esok.

“Lewatkan seminggu atau dua minggu,” tulah pesan yang diedarkan kepada orang ramai sekarang.

“Jika barang dapur masih ada…please..barang yang ada kat dapur tu..masak bagi habis dulu..tak pun pergi hari ni (kalau masih berbaki duit yang ada)..

“Jangan pergi bersesak kat pasaraya…rantaian Covid-19 ni dah hampir berjaya kita hentikan…jangan kita buka rantaian baru,”kata mesej yang disebarkan melalui pelbagai jenis media sosial itu walaupun tanpa penulis.

Hari ini, Malaysia hanya mencatatkan rekod hanya satu kematian berbanding tiga semalam manakala jangkitan baru hanya 106 berbanding 212 kes baru semalam. Ia satu penurunan yang baik.

“Harap faham situasi dimana kita mungkin akan jadi macam Itali kalau kita panik berbelanja.

“Biasa masak 3/4 jenis..masak je 1 jenis lauk..berjimat la barangan kita…

“Kalau kita takde kesedaran sekarang..kita sebenarnya punca rantaian covid ni,” kata mesej yang turut diedarkan oleh para doktor dan pegawai Kementerian Kesihatan Malaysia itu.

'Langkah Sheraton' dan Covid-19

Sebulan selepas 'Langkah Sheraton'
Hasmi Hashim


DR Li Wen Liang mati. Dia merupakan doktor pertama yang merawat pesakit yang terkena koronavirus di Hospital Besar Wuhan, Disember tahun sudah.

Mulanya Dr Li menyangkakan pesakitnya dihinggapi virus SARS – yang pada 2003 juga pernah menggegar dunia dan meragut lebih lapan ribu jiwa. Di dalam grup WeChat, Dr Li memberitahu kawan-kawan doktor yang pernah belajar bersamanya, bahawa “SARS kembali”! Kembali ke China.

Pemerintah China mengesan perbualan Dr Li di dalam talian. Dia kemudiannya ditahan dan disoal-siasat. Tidak cuma itu, Dr Li turut ditekan dan dipaksa agar tidak menyebarkan apa yang ditemuinya, kepada umum.

Ternyata virus berkenaan bukan SARS, tapi koronavirus. Pesakit yang dirawat Dr Li pula nampaknya bukan satu-satunya yang sudah terhinggapi. Pada ketika sama, perayaan Tahun Baru Cina pun tiba.

Antara lain, perayaan utama dan besar di China itu telah menjadi tapak menyebarnya Covid-19. Memang ada laporan awal yang menyebutkan kerajaan China cuba menutup cerita wabak berkenaan serta di satu waktu, memberikan angka yang dibuat-buat, termasuk kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Atas sifatnya Parti Komunis yang memerintah China, akhirnya Covid-19 menular ke puluhan negara lain – akibat tiada ketelusan dan berita yang benar.

Ketika Dr Li meninggal, ratusan orang menghantar jambakan bunga ke halaman hospital. Dr Li dianggap wira nagara.

Di sebalik cerita ini, di Malaysia, bagi segelintir orang, mereka juga mahu tetap menutup mata.

Mereka menolak untuk mempercayai fakta bahawa, wujud hubungan “Langkah Sheraton” dengan gelombang kedua wabak Covid-19 yang kini menjangkiti lebih 1500 orang, membunuh 14 jiwa dan “membekukan” aktiviti di seluruh negara.

Merebaknya virus ini sah berpunca daripada perhimpunan jemaah tabligh di Sri Petaling. Belum wujud kluster lain yang lebih besar dan signifikan. Perhimpunan itu diadakan dari 27 Februari hingga 3 Mac lalu.

Dan ia telah berjaya diadakan dalam keadaan kekosongan pentadbiran kerana rampasan kuasa yang berlaku pada 24 Februari – tiga hari sebelum perhimpunan jemaah tabligh bermula.

Dalam kekosongan itulah, tiada pengawalan oleh mana-mana pihak – negara belum punya perdana menteri dan anggota Kabinet.

Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah dalam sedar atau tidak telah mengakui perkara ini.

Dalam sidang media harian pada 22 Mac, beliau menjelaskan tidak dimaklumkan mengenai perhimpunan jemaah tabligh.

Dr Noor Hisham hanya dimaklumkan oleh rakan sejawat dari Brunei. Kes pertama di Brunei datangnya daripada seorang peserta jemaah di Sri Petaling. Di sinilah titik balik yang membongkar segala-galanya.

Tapi sayang bagi kerajaan tajaan Muhyiddin-Azmin kerana sepertinya sudah terlewat untuk mengekang gelombang kedua.

Sayang juga kerana Dr Noor Hisham sudah begitu berkesan ketika menjalankan tugas bersama Dr Dzulkefly Ahmad yang sebelumnya merupakan menteri kesihatan di bawah kerajaan Pakatan Harapan (PH) – yang digulingkan.

Sebagai rekod, sehingga 24 Februari ketika berlakunya “Langkah Sheraton”, jumlah pesakit Covid-19 ialah 22 orang. Memetik kenyataan Dr Noor Hisham lagi, kesemua pesakit itu telah pulih dan dibenarkan keluar wad.

Dalam kata mudah, tanggungjawab Dr Dzulkefly sebagai menteri kesihatan ketika gelombang pertama sudah selesai, dengan tanpa korban nyawa.

Pesakit yang meninggal sepertimana yang dilaporkan sejak 17 Mac merupakan kes daripada gelombang kedua.

Oleh itu, sekali lagi, bagaimanakah ada orang yang tetap mahu menutup mata atau memutar fakta-fakta di atas dengan penafian bahawa ketiadaan kerajaan selepas rampasan kuasa bukan sebab utama wujudnya gelombang kedua?

Apa yang menyedihkan, kelompok yang membuat rampasan kuasa sebahagiannya memang berada dalam kerajaan PH sejak awal.

Mustahil kesemuanya – yang duduk dalam Kabinet – tidak tahu bahawa dua hari sebelum mereka melancarkan “Langkah Sheraton”, sekurang-kurangnya dua kota di Itali sudah dikuncitara atau “lockdown”.

Bayangkan kalau di Itali pada tarikh-tarikh yang sama wujud rampasan kuasa seperti di Malaysia, tentulah keadaan akan menjadi sangat-sangat buruk lagi.

Sesiapa pun tidak akan mampu membayangkan, betapa di saat satu dunia sedang berdepan dengan epidemik Covid-19, orang politik di negara ini sanggup meletakkan keselamatan dan nyawa rakyat di hujung tanduk.

Lebih sukar diterima, “Langkah Sheraton” itu pula digerakkan hanya kerana mahu menyekat Anwar Ibrahim daripada menjadi perdana menteri.

Alasan mahu mendirikan “kerajaan Melayu-Islam” nampaknya hanyalah alasan untuk memainkan sentimen. Atas alasan itu jugalah, maka PAS dan Umno telah menjadikan lesen besar untuk menyokong satu tindak khianat paling besar dalam sejarah politik tanah air.

Pada ketika ini, nampaknya begitu sukar sekali untuk mencari seorang “Dr Li” dalam versi bangsa kita.

Selepas sebulan “Langkah Sheraton”, bahkan tidak ada tanda kekesalan. Apatah lagi maaf – betapa pun kesusahan yang menimpa rakyat, dan betapa pun nyawa yang melayang.

Semua ibarat boleh diselesaikan dengan pakej rangsangan ekonomi yang bakal diumum nanti.

Tepat pukul 2.08 pagi, Jumaat 7 Februari, doktor 34 tahun itu pergi setelah bertarung bukan hanya dengan penyakit, tapi dengan kuasa yang mahu menutup suaranya. Di situ, Dr Li tidak pernah kalah. Hitam tidak boleh jadi putih di mata seorang yang bersih hatinya. – 24 Mac, 2020

MUHYIDDIN KEMBALI SERTAI UMNO?

Shahbudin Husin
Membaca coretan Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad berhubung hasil pertemuannya dengan Tun Mahathir Mohamad baru-baru ini, apa yang paling menarik dicoretnya ialah tentang hasrat bekas Perdana Menteri itu untuk kembali menguasai Bersatu.

Menurut Tun Mahathir, apa yang mahu dilakukannya ialah mendapatkan kembali parti Bersatu yang dirasakannya telah dirampas daripada beliau melalui penipuan dan pengkhianatan.

“Dan apa yang Tun mahu lakukan selepas berjaya dapatkan semula (Bersatu)?” tanya Khalid lagi kerana melihat kesungguhan Tun Mahathir mahu melaksanakan usaha tersebut.

“Adakah Tun ingin Bersatu kekal dalam PN (Perikatan Nasional) atau menyertai kembali PH (Pakatan Harapan)?”

Tun Mahathir kemudian menjawab: “Kembali kepada PH”.

Coreten penuh Khalid itu boleh dibaca di sini – https://m.malaysiakini.com/news/516227

Dengan pendirian berterus-terang Tun Mahathir itu bermakna, pemilihan Bersatu yang bakal diadakan selepas 30 Jun nanti sudah pasti merupakan “pertembungan hidup dan mati” antara beliau dengan Muhyiddin Yassin.

Berikutan Tun Mahathir sudah diisytiharkan menang tanpa bertanding sebagai Pengerusi Bersatu dan Muhyiddin pula bakal dicabar oleh Mukhriz Mahathir bagi jawatan Presiden, ini bermakna memenangkan anaknya dalam persaingan tersebut adalah fardu wajib dan kemestian bagi tujuan beliau dapat menguasai kembali parti itu.

Tidak cukup dengan itu, untuk menguasai kembali Bersatu juga, kalau pun pasukannya tidak mampu memenangi kesemua jawatan yang dipertandingkan, setidak-tidaknya penguasaan secara majoriti kerusi MPT adalah sangat perlu.

Kalau tidak, hasrat Tun Mahathir untuk mengusai kembali Bersatu tidak akan berjaya dan sia-sia.

Sekaligus, dengan hasrat Tun Mahathir mahu menguasai semula Bersatu dan membawanya kembali menyertai PH, tugas berat juga sedang menanti Muhyiddin dan pasukannya dalam pemilihan parti nanti.

Kalau Muhyiddin menang berlawan dengan Mukhriz dan pasukannya dapat memenangi majoriti jawatan yang dipertandingkan, barangkali tidak ada apa-apa akan berlaku kepada Bersatu, kedudukannya sebagai Perdana Menteri dan status parti itu dalam PN.

Paling-paling pun Tun Mahathir akan terus membuat bising dan melakukan gangguan kepada Muhyiddin dan PN seperti mana yang dilakukannya sekarang.

Tetapi, bagaimana jika Muhyiddin tewas dan pasukan Tun Mahathir dapat menguasai kembali Bersatu?

Kalau itu berlaku dan Tun Mahathir akhirnya membawa semula Bersatu menyertai PH, manakala Muhyiddin pastinya tidak setuju dengan tindakan tersebut, pilihannya baginya ialah keluar parti dan menjadi Ahli Parlimen Bebas.

Tidak pelikkah, khususnya di mata UMNO yang memiliki jumlah Ahli Parlimen paling banyak, seseorang yang tanpa parti terus menjadi Perdana Menteri?

Maka, ke mana arah tuju Muhyiddin selepas itu?

Adakah bellau akan memilih untuk menyertai UMNO?

Dan jika ditakdirkan Zahid Hamidi dan Najib Razak akan menghuni penjara kemudiannya atas kes masing-masing yang sedang dibicarakan, apakah Muhyiddin akhirnya akan menjadi Presiden UMNO dalam pemilihan parti itu tahun 2021 nanti? (ShahbudinHusin 24/03/2020)

Dr Amalina 'sekolahkan' Papagomo

Malaysiakini

Masih dikecam pihak penyokong kerajaan kerana menegur kenyataan menteri kesihatan baru-baru ini, doktor kelahiran Malaysia yang kini berkhidmat di United Kingdom, Dr Amalina Bakri sekali lagi mempertahankan dirinya.

Kali ini daripada serangan anggota Majlis Tertinggi UMNO, Papagomo.

Antara isu yang dibangkitkan oleh Papagomo - atau nama sebenarnya Wan Muhammad Azri Wan Deris - ialah umur serta taraf pendidikan Amalina.

“En Azri, terlebih dahulu saya mahu minta jangan politikkan isu kesihatan. Kedua, umur saya 33 tahun, bukan 20 lebih. Ketiga, saya bekerja sebagai specialist registrar bukan doktor praktikal.

"Encik Azri tahu tak beza specialist dengan houseman?" ciapnya di Twitter pagi tadi.

Dua hari lalu, Amalina diserang laskar siber politik di Twitter selepas memberikan komen terhadap 'petua' Menteri Kesihatan Dr Adham Baba yang menyarankan orang ramai meminum air suam untuk menyahkan virus dari tekak.

Ia kemudian mendapat kritikan pelbagai pihak termasuk kalangan pakar perubatan. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Feb lalu sudah menjelaskan keyakinan sebegitu sebagai mitos.

Minum untuk hidrais

Sejak insiden itu juga kelibat Adham jarang kelihatan, manakala taklimat harian mengenai perkembangan semasa Covid-19 dikendalikan Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah.

Kata Amalina sebagai doktor dia membuat kenyataan berdasarkan fakta dan sains.

“Kenyataan saya bukan dibuat sendiri tetapi ia adalah saranan WHO dan pakar-pakar virologi dan mikrobologi dari seluruh dunia,” ciapnya lagi.

Terdahulu dalam siarang langsung di media sosial itu, Papagomo berkata, Amalina terlalu muda untuk bercakap mengenai isu berkenaan.

Malah dia menganggap Adham sebagai "sebenar-benar doktor".

"Dr Amalina wanita bijak pandai, belajar di luar negara, praktikal di luar negara.. Muda lagi, umur dalam 20 atau 20 lebih.

"Dia ada membidas Dr Adham Baba minum air suam. Pada pendapat saya, Dr Amalina terlalu muda untuk cakap perkara begini. Sebab, ertinya Dr Adham Baba doktor yang sebenar-benarnya doktor

"Dia bukan macam Dr Dzul (Dzulkefly Ahmad), menteri yang terdahulu. Doktor atas kertas. PhD.

Baca Papagomo diarah bayar RM300,000 kerana fitnah

"Dr Adham doktor yang berpuluh tahun merawat pesakit, dia mempunyai 18 klnik yang bernama Klinik Adham.

"Kalau kita kurang sihat pergi hospital, klinik dan jumpa doktor, doktor akan cakap minum air suam, bukan minuma air ketum, air Clorox (cecair peluntur).

"Realitinya Covid-19 tiada ubat dan tiada vaksin. Jadi Dr Adham saran minum air suam adalah saranan yang betul," katanya.

Untuk rekod, Dzulkefly ialah bekas pengamalam perubatan dalam bidang toksikologi.


Dr. Amalina
@DrAmalinaBakri
En Azri, terlebih dahulu saya mahu minta jangan politikkan isu kesihatan. Kedua, umur saya 33 tahun, bukan 20 lebih. Ketiga, saya bekerja sebagai Specialist Registrar bukan doktor praktikal. Encik Azri tahu tak beza specialist dengan houseman? https://twitter.com/sir_azri/status/1242156182703202305 …

KERAJAAN 🛠
@Sir_Azri
Soalan @ShazAhmad77 kepada Saya berkenaan kenyataan @DrAmalinaBakri kepada YB Menteri @KKMPutrajaya Dr @DrAdhamBaba dalam isu “air suam”

Live FB Papa Azri malam tadi. https://www.facebook.com/papaazri2020/videos/2942037002521012/ …

We can't show you everything!
We automatically hide video that might contain sensitive content.

Embedded video
23.3K
3:06 AM - Mar 24, 2020
Twitter Ads info and privacy
30.6K people are talking about this


Amalina turut mempersoalkan mengapa Papagomo menyasarkan dirinya saja yang bukan doktor pakar lain yang turut memberikan kenyataan sama.

“Dr Rafidah Abdullah dan Dr Imelda Balchin juga memberi kenyataan yang sama dan sudah mempunyai berpuluh tahun pengalaman. Adakah kenyataan mereka juga tidak sahih?” soalnya.

Sementara itu Amalina meminta Papagomo dan rakan-rakan ahli politik itu untuk berhenti mempersoalkan perkara tersebut dan teruslah minum air tetapi bertujuan untuk hidarasi.

“Lupakan apa yang berlaku. Kami mempunyai perkara yang lebih baik untuk dilakukan,” ciapnya.