"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Usul percaya PAS: Rahmat atau bala buat Muhyiddin?

Malaysiakini

Keputusan PAS untuk mengemukakan usul undi percaya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin menimbulkan spekulasi dalam dunia politik tanah air.

Pemimpin PAS memberikan jawapan berlapik apabila ditanyakan tentang usul itu, dan hanya menyatakan mereka yakin sokongan parlimen akan berpihak kepada Muhyiddin.

Usul undi percaya mahupun usul undi tidak percaya, kedua-duanya hanya berbeza pada nama, sedangkan tujuannya sama, iaitu untuk menentukan nasib seorang perdana menteri.

Beberapa pemimpin pertengahan Bersatu yang dihubungi Malaysiakini, nampaknya tidak tahu mengenai usul tersebut, manakala pemimpin tertinggi parti itu masih belum membuat sebarang kenyataan.

“Kita tak tahu. [...] Macam ni, saya tak dapat maklumat jelas tentang ini. Saya ingat saya pun tak boleh komen,” kata Ahli Parlimen Sungai Besar dari Bersatu, Muslimin Yahya.

“Saya belum dapat info mengenai itu dari kepimpinan Bersatu,” kata ahli majlis pimpinan tertinggi (MPT) Bersatu, Muhammad Faiz Na'aman.

Bagaimanapun, Muhammad Faiz percaya PAS “berniat baik" terhadap Muhyiddin, yang merupakan presiden Bersatu.

“Kami percaya ketelusan PAS,” jelasnya.

'Muslihat PRU mengejut'

Di pihak pembangkang, desas-desus rancak menyatakan terdapat konspirasi sedang dalam percaturan.

“Saya rasa ini muslihat Muafakat Nasional untuk paksa buat pilihan raya mengejut.

“Kalau mereka jujur sokong Muhyiddin, mereka sepatutnya benarkan usul tak percaya oleh Ahli Parlimen Langkawi, Dr Mahathir (Mohamad) diteruskan, dan (pastikan usul itu) ditewaskan,” kata Ahli Parlimen Tanjung Malim dari PKR, Chang Lih Kang.

Muafakat Nasional ialah gagasan kerjasama antara Umno dan PAS. Sesetengah pemimpin dalam kedua-dua parti itu yakin bahawa BN dan PAS dapat mengecap kejayaan sekiranya PRU disegerakan, tanpa Bersatu.

Mahathir telah mengemukakan usul undi tidak percaya ke atas Muhyiddin pada Mei.

Sebahagian pemimpin PAS yang dihubungi Malaysiakini berkata, PAS hanya mahu membuktikan bahawa Muhyiddin sebagai perdana menteri mempunyai sokongan majoriti.

'Usul makan tuan?'

“Kita kemukakan usul ini kerana kita yakin perdana menteri mempunyai sokongan yang mencukupi.

“Usul ini untuk membuktikan kepada mereka yang masih pertikai kedudukan perdana menteri walaupun sudah ditegur oleh Yang di-Pertuan Agong,” kata timbalan menteri besar Kelantan, yang juga Naib Presiden PAS, Nik Mohd Amar Abdullah.

Ditanya apakah usul itu ada dibincangkan dahulu bersama Umno sebelum dikemukakan, dia menjawab: “Ini usul PAS”.

Ketua Penerangan PAS Kamaruzaman Mohamad pula berkata usul itu sama sahaja seperti usul percaya yang dikemukakan parti itu ketika Mahathir masih perdana menteri.

“Konsepnya sama. Untuk kita menunjukkan kepada parlimen dan awam bahawa dalam keadaaan sekarang, perdana menteri Tan Sri Muhyiddin memiliki majoriti sokongan di parlimen untuk mentadbir negara,” katanya.

Disoal apakah PAS merasakan usul itu akan ‘makan tuan’ sekiranya Muhyiddin gagal mendapatkan sokongan majoriti, Kamaruzaman menepis kebarangkalian itu.

“Apabila kita mengusulkan itu, maknanya kita yakin insya-Allah perdana menteri memiliki majoriti yang cukup utk mentadbir negara. Insya-Allah,” katanya.

Bendahari PAS Iskandar Abdul Samad turut menyuarakan keyakinan Muhyiddin akan mendapat sokongan dalam undi percaya itu nanti.

“Keputusan sebesar ini tidak akan dilakukan oleh PAS bersendirian. PAS dan Umno sentiasa bertemu melalui Sekretariat Muafakat Nasional,” tambahnya.

Semalam, Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan, yang juga menteri undang-undang di Jabatan Perdana Menteri, mengumumkan PAS mengemukakan usul undi percaya kepada Muhyiddin.

Di pihak pembangkang, langkah itu dilihat mengejutkan memandangkan mereka sudah berbulan-bulan cuba untuk mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin.

Kedua-dua usul percaya dan usul tidak percaya memerlukan undi menyokong atau tidak menyokong ke atas Muhyiddin bagi mengukur sama ada beliau mempunyai majoriti atau tidak di Dewan Rakyat.

Berdasarkan susunan kerusi dalam sidang parlimen pada Mei, Muhyiddin dipercayai hanya mempunyai majoriti dua kerusi di Dewan Rakyat.

Ini kemudiannya meningkat menjadi tiga apabila Ahli Parlimen Lubok Antu Jugah Muyang keluar PKR.

Bagaimanapun, rundingan masih diteruskan di kedua-dua belah pihak bagi mengukuhkan bilangan sokongan masing-masing di Dewan Rakyat.

Dr M: Pemimpin DAP, Amanah setuju Shafie calon PM, Anwar dan Mukhriz calon TPM

Cadangan agar Presiden Warisan Shafie Apdal menjadi calon perdana menteri sekiranya Pakatan Harapan (PH) dan sekutunya dapat memperoleh kembali kuasa persekutuan mendapat sokongan pemimpin Amanah, DAP dan Warisan, kata Dr Mahathir Mohamad.

Mahathir yang merupakan pengerusi Bersatu yang dipertikaikan berkata, keputusan itu dibuat susulan pertemuan antara beliau dan penyokongnya dari Bersatu dengan pemimpin Amanah, Warisan dan DAP.

Jelas Mahathir, pertemuan itu juga mempersetujui agar Presiden PKR Anwar Ibrahim dan Timbalan Presiden Bersatu yang dipertikai, Mukhriz Mahathir akan mengisi dua jawatan timbalan perdana menteri.

"Dalam perbincangan, saya terbuka kepada apa juga cadangan termasuk jika saya tidak dicalonkan sebagai bakal perdana menteri. Antara cadangan yang dikemukakan ialah pencalonan Shafie sebagai perdana menteri.

"Kami sebulat suara bersetuju agar Shafie dinamakan sebagai calon perdana menteri. Saya menyokong penuh cadangan ini. Yang penting ialah kita mempunyai sikap tegas supaya orang tahu mengenai pendirian kita," katanya.

Mahathir berkata bahawa pertemuan tidak rasmi itu berlangsung di Kuala Lumpur pada 25 Jun.

"Kami juga bersetuju agar Presiden PKR Anwar Ibrahim dicalonkan sebagai timbalan perdana menteri 1 dan Mukhriz sebagai timbalan perdana menteri 2," katanya.

Jelas Mahatahir, antara yang hadir perjumpaan itu ialah Shafie, Presiden Amanah Mohamad Sabu, Pengerusi DAP Tan Kok Wai, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, Setiausaha Organisasi DAP Anthony Loke serta ahli jawatankuasa pusat DAP M Kulasegaran dan Liew Chin Tong.

Turut hadir, kata Mahathir, ialah anaknya, Mukhriz dan Marzuki Yahya. Namun, Mahathir tidak menyebutkan kehadiran wakil PKR.

Baca berita berkaitan: PH masih perlu bincang pencalonan Shafie sebagai PM, kata DAP dan Amanah

Dalam kenyataan media bersama yang dikeluarkan DAP dan Amanah susulan kenyataan Mahathir, kedua-dua parti itu bagaimanapun berkata mereka masih perlu berbincang di peringkat kepimpinan pusat PH terlebih dahulu.

"Amanah dan DAP berpandangan ia sebagai suatu opsyen (pilihan) baru untuk merealisasikan usaha mengembalikan semula mandat rakyat yang telah diberikan kepada gabungan Pakatan Harapan dan Warisan dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang lalu.

"Walaubagaimanapun, cadangan tersebut perlu dibincangkan di peringkat kepimpinan pusat Amanah dan DAP terlebih dahulu dan seterusnya dibawa ke mesyuarat Majlis Presiden PH untuk diputuskan bersama," kata kenyataan yang dikeluarkan Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

PKR sebelum ini menolak idea Mahathir kembali sebagai perdana menteri dan sebaliknya menyokong Anwar bagi jawatan itu.

Namun, Anwar dilihat berdepan kesukaran untuk mendapatkan sokongan yang cukup di Dewan Rakyat, terutama dari wakil rakyat Sabah dan Sarawak.

Sekiranya Shafie dapat memperoleh sokongan yang cukup di Dewan Rakyat, beliau akan menjadi perdana menteri pertama dari Malaysia Timur.

Namun, mereka mungkin harus meyakinkan Anwar dan PKR terlebih dahulu.

Sementara itu, Mahathir, dalam kenyataannya menambah bahawa perbincangan itu dibuat bagi mengembalikan mandat yang diberikan oleh rakyat kepada PH pada pilihan raya umum 2018 yang "dirampas" oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

"Mungkin ada yang bertanya kenapa Shafie dicalonkan. Mungkin ada yang telah lupa bahawa Shafie adalah salah seorang pemimpin asal yang menentang kerajaan kleptokrai sejak sebelum pilihan raya umum ke-14.

"Dia juga antara pemimpin yang menjadi mangsa awal pemerintahan Najib Razak (perdana menteri ketika itu) dan telah disingkir dari jawatan menteri dan naib presiden Umno kerana tidak dapat menerima perbuatan rasuah dan pencurian wang rakyat menerusi skandal 1MDB yang begitu memualkan.

"Shafie ketika itu bersama Muhyiddin. Kini Muhyiddin meninggalkan perjuangan dan kembali dengan kleptokrat yang dahulu menghukum dan menyingkirnya," kata Mahathir.

Ahli parlimen Langkawi itu berkata, jika cadangan itu berjaya, kemungkinan ia akan mengeratkan hubungan antara Sabah dan Sarawak dengan Semenanjung.

"Saya juga percaya apa yang kita cadangkan ini dapat diterima oleh rakyat sebagai bukti bahawa personaliti-personaliti dalam pemimpin parti pembangkang tidak mengutamakan kedudukan dan jawatan mereka.

"Yang penting adalah meneruskan perjuangan yang dimulakan sejak tahun 2015 untuk membersihkan negara dari kerosakan yang didilakukan oleh pemimpin kerajaan yang tamak, bongkak, dan mementingkan diri sendiri.

"Seperti yang kita amati sekarang, tindakan yang pernah kita lawan pada masa lalu kini mula bertapak, para pemimpin dan penyokong kleptokrasi telah kembali," katanya.

Mahathir berkata, dia berharap cadangan itu dapat direalisasikan ketika Dewan Rakyat bersidang pada 13 Julai.

"Insya Allah, dengan sokongan Ahli Parlimen yang tidak dapat menerima pemerintahan pintu belakang Muhyiddin dan ingin mengembalikan mandat rakyat akan bersama saya dan rakan-rakan lain untuk menyokong usul Shafie sebagai perdana menteri.

"Jika usaha ini berjaya, langkah untuk pastikan asas demokrasi yang dituntut rakyat akan dapat kita penuhi. Kita mesti tamatkan kerajaan yang tidak dipilih rakyat," katanya.

Kerajaan PH yang menang pada pilihan raya umum 2018, tumbang pada akhir bulan Februari, apabila Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin menarik partinya keluar dari PH.

Muhyiddin mengangkat sumpah sebagai perdana menteri baru pada 1 Mac setelah Mahathir menolak untuk mengetuai gabungan baru yang disusun Muhyiddin yang terdiri daripada Bersatu, BN, PAS, GPS, PBS dan STAR.

Mahathir sebelum ini cuba mengambil alih semua Bersatu namun dilihat tidak berjaya. Beliau dan penyokongnya disingkirkan daripada parti itu.

Muhyiddin sebelum ini dilaporkan mempertimbangkan mengadakan pilihan raya mengejut sekiranya Mahathir berjaya dalam usaha itu.

Sangat memalukan Seorang pegawai, 3 anggota ATM antara ditahan kes curi lembu

Bernama
Lapan lelaki termasuk seorang pegawai dan tiga anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ditahan di beberapa lokasi sekitar negeri ini pagi ini, dipercayai terlibat kes curi lembu menggunakan senapang patah di Kulai.

Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, kelapan lelaki berkenaan yang ditahan, berusia antara 27 hingga 48 tahun, turut terdiri daripada dua polis bantuan, seorang pegawai awam dari Universiti Teknologi Malaysia, dan seorang awam.

“Pihak polis mendapat laporan mengenai kes kecurian lembu dengan menggunakan senapang patah, melibatkan 23 ekor lembu yang dilaporkan hilang pada 16 Mei dan 24 Jun, tahun ini.

“Susulan daripada laporan tersebut, beberapa serbuan telah dibuat sekitar 1 pagi tadi sehingga 7.30 pagi di lapan lokasi berasingan sekitar Kulai, Pontian, Skudai dan Johor Bahru,” kata beliau dalam satu kenyataan di Johor Bahru, hari ini.

Ayob Khan berkata pihaknya turut merampas selaras senapang patah, 76 butir peluru senapang patah, dua kelongsong peluru senapang patah, sebuah motokar jenis Toyota Hilux UTM, dua bilah kapak, empat bilah pisau kecil, empat bilah mata pisau, tiga bilah parang dan sebuah peti sejuk mengandungi 73 bungkusan plastik berisi daging lembu.

Pihaknya turut merampas sebiji batu asah, tiga biji lampu sorot, lima gulung tali plastik pelbagai saiz, sebuah motorsikal jenis Honda, lapan telefon bimbit pelbagai jenis, dua biji lampu suluh kepala dan sebuah beg galas.

Ayob Khan berkata ,kesemua suspek ditahan dan akan didakwa di bawah Seksyen 379 Kanun Keseksaan dan Seksyen 39 Akta Senjata Api 1960.

Kesemua suspek direman selama tiga hari bermula hari ini sehingga 28 Jun.

Beliau turut menambah, pihaknya tidak akan bertolak ansur dan melindungi mana-mana agensi penguatkuasa dan penjawat awam, yang menyalahi undang-undang.
- Bernama

Tempoh bertenang, kata Ahmad Awang selepas bertemu Anwar

BORHAN AHMAD
Penasihat Umum AMANAH, Datuk Seri Ahmad Awang meminta para penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam Pakatan Harapan (PH) tidak lagi mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh mengeruhkan hubungan antara satu sama lain.

Permintaan ini dikeluarkan beliau selepas bertemu dengan Anwar bersama timbalan beliau, Datuk Wira Abdul Ghani Shamsuddin kelmarin.

“Buat masa sekarang saya minta kedua-dua pihak bertenang, tidak saling serang menyerang dan menilai semua maklumat dengan sangka baik dan tabayyun,” kata beliau kepada Malaysia Dateline.

Pertemuan hampir satu jam di rumah Anwar itu berjalan dengan baik dan beliau bercadang untuk bertemu dengan Tun Dr Mahathir pula selepas ini.

Ustaz Ahmad Awang dan Ustaz Ghani adalah sahabat lama Anwar sebelum ini.

Ketiga-tiga mereka sangat rapat ketika Anwar memimpin Abim bersama Ustaz Ghani manakala Ahmad Awang pula memimpin Persatuan Ulama Malaysia (PUM) dan Bahagian Agama Jabatan Perdana Menteri (Sebelum tertubuhnya Jakim).

“Ada ruang perbincangan dan berjalan dengan sangat baik,” beritahu Ustaz Ahmad Awang ringkas tentang pertemuan yang bertujuan memahami kedudukan selepas perbincangan untuk menentukan bakal perdana menteri PH Plus gagal.

Anwar dalam facebook beliau memaklumkan pertemuan dengan dua penasihat AMANAH itu.

“Hari ini (23 Jun) dikunjungi Ustaz Ahmad Awang dan Ustaz Ghani Samsudin di pejabat. Kami bersahabat lama sejak zaman ABIM, dan sudah tentu banyak yang dibicarakan.

“Pengukuhan gabungan PH juga antara yang disentuh. Alhamdulillah,” kata Anwar dipetik dari Facebook beliau.

Sebelum ini, PKR pimpinan Anwar menolak cadangan agar Dr Mahathir dilantik semula sebagai perdana menteri manakala beliau sebagai timbalannya selama enam bulan sebelum ia diserahkan kepada beliau.

Ekoran itu, Dr Mahathir berkata, beliau tidak bekerjasama lagi dengan PKR kerana penolakan Anwar itu tetapi akan terus bekerjasama dengan AMANAH dan DAP.

Muhyiddin cuba bebaskan Najib dari segala tuduhan, dapat bertanding PRU15

TUN DR MAHATHIR MOHAMAD
Ramai yang menasihat saya supaya sokong dan bekerjasama dengan Perdana Menteri Muhyiddin

Ingin saya jelaskan kenapa saya tidak dapat bekerjasama dengan Muhyiddin.

Dia bersama dengan saya dan beberapa kawan lain menubuh Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) khusus untuk menjatuh Kerajaan Kleptokrasi Najib Razak.

Rakyat percaya inilah perjuangan kami dan rakyat beri kemenangan kepada kami bersama parti rakan lain.

Tetapi Muhyiddin bersama dengan ahli UMNO yang masuk Bersatu telah rancang untuk jatuhkan Pakatan Harapan (PH) dan diri Kerajaan baru bersama dengan kleptokrat yang kami telah kalahkan.

Bagi saya ini adalah satu pengkhianatan terhadap rakyat. Ia juga mengkhianati rakan dalam PH yang menjayakan perjuangan kami. Tanpa PH Muhyiddin tidak mungkin menang, tidak mungkin jumpa pintu belakang.

Ya. Memang dalam PH ada DAP. Walaupun DAP menang 42 kerusi, DAP hanya dapat 6 Menteri Kabinet, sama dengan Bersatu yang menang hanya 13 kerusi tetapi dapat 6 Menteri juga. Dan ahli Bersatu dipilih sebagai Perdana Menteri dalam Kabinet 28 Menteri.

Tak mungkin sama sekali DAP kuasai Kabinet dengan 6 orang Menteri. Segala keputusan dalam Kabinet perlu persetujuan 28 orang Menteri.

Anggapan bahawa 6 Menteri Kabinet boleh kuasai 22 Menteri lain tidak masuk akal. Lagipun persetujuan saya sebagai Perdana Menteri perlu didapati.

Bukan DAP yang boleh hancur orang Melayu. Orang Melayu yang boleh hancur DAP jika Menteri Dalam Negeri Melayu hanya batal sahaja pendaftaran DAP.

Kuasa membatal ada pada Muhyiddin Yassin, jika ia nampak DAP akan hancur Melayu. Tetapi yang Muhyiddin berminat ialah mengguna DAP untuk menakut orang Melayu supaya mereka menyertai gerakan untuk jatuh PH dan dia menjadi Perdana Menteri dengan sokongan UMNO dan PAS.

UMNO menyokong Muhyiddin jadi Perdana Menteri supaya usaha untuk lepas Najib dari dipenjara dapat dilakukan. Kita dapat lihat usaha ini sedang berjalan.

Jauh dari menunai janji untuk jatuhkan Najib, Muhyiddin sekarang sedang berusaha supaya Najib bebas dari segala tuduhan dan dapat bertanding dalam PRU 15. Di waktu itu Najib tidak perlu Muhyiddin lagi, kerana Najib berhasrat menjadi Perdana Menteri.

Muhyiddin sekarang ini berusaha supaya Bersatu hilang pemimpin dengan melucut keahlian mereka.

Dalam PRU 15 UMNO akan lawan dengan Bersatu yang tinggal terkuntang-kanting tanpa sokongan PH.

Bukan sahaja Muhyiddin yang akan kalah tetapi semua calon Bersatu akan kalah. Maka tamatlah riwayat Bersatu dan bermaharajalela UMNO dengan “Cash is King”nya.

Sejarah akan catat pengkhianatan Muhyiddin kepada rakyat yang telah beri kemenangan kepada PH.

Saya tidak ingin bersama dengan Muhyiddin dan pengkhianatannya.


* Artikel ini pertama kali terbit di blog Chedet dengan tajuk Nasihat.

MCA, MIC berebut kerusi majoriti Melayu sebelum Umno, Bersatu dan Pas berunding

MALAYSIA DATELINE
Dua parti sekutu Umno sejak era kerajaan Perikatan dilihat merancang untuk bertanding di kerusi majoriti pengundi Melayu pada PRU15 nanti mendahului rundingan antara Umno dengan Bersatu dan Pas.

Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Aminuddin Yahaya berkata demikian ketika mengulas tuntutan MIC Perak untuk kerusi DUN Pasir Panjang, Behrang dan Hutan Melintang serta desakan MCA untuk bertanding di kerusi Parlimen Tanjong Malim.

Untuk rekod, DUN Behrang dan Pasir Panjang dimiliki AMANAH manakala Hutang Melintang disandang oleh Umno. Bagi kerusi P077 Tanjong Malim pula kini berada di bawah PKR diwakili Chang Lih Kang.

“Saya pasti, ini merupakan perancangan rapi parti-parti bukan Melayu dalam Barisan Nasional (BN) untuk cepat-cepat ‘secure’ sebanyak mungkin kerusi majoriti Melayu sebelum Umno berunding dengan Bersatu dan Pas.

“Mengapakah kerusi majoriti Melayu? Semua orang tahu serta nampak dengan jelas bahawa MCA dan MIC selama ini dan akan selamanya menagih undi orang Melayu yang setia pada ‘lambang dacing’,” kata Aminuddin dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, rekod keputusan pilihan raya sebelum ini menyaksikan semua kerusi bukan majoriti Melayu yang MCA dan MIC tandingi terbukti tidak berjaya dimenangi sekali pun satu kerusi pun.

Sehubungan itu, Aminuddin berpendapat MCA dan MIC beralih perhatian kepada kerusi majoriti Melayu pula.

Mengulas lanjut, beliau menyifatkan Umno tertekan dengan tuntutan demi tuntutan kerusi untuk ditandingi pada PRU15 oleh kedua-dua parti bukan Melayu itu.

“Saya pasti bahawa parti-parti Melayu terutamanya Umno tertekan dengan tuntutan-tuntutan ‘test water’ sebegini.

“Maka, menjadi tanggungjawab akar umbilah untuk bersuara melawan arus dan naratif ‘nakal’ MCA dan MIC ini.

“Akar-akar umbi masyarakat Melayu adalah pengundi, maka anda berkuasa juga membuat tuntutan.

“Ini sama juga untuk pendokong parti-parti Melayu dalam PH seperti AMANAH dan PKR, itu pun jika mereka kisah mengenai isu ‘dominasi’ ini,” ujarnya lagi.

Paling buruk

MCA dan Umno antara dua parti terawal membentuk gabungan parti Perikatan pada 1952 sebelum disertai MIC dan pada 1973 sekali lagi kedua-dua parti menubuhkan BN menggantikan Perikatan.

Keputusan PRU-14 pada 2018 menyaksikan prestasi paling buruk MCA apabila hanya menang satu kerusi Parlimen iaitu Ayer Hitam di Johor yang dimenangi Presidennya, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong dengan majoriti hanya 303 undi. Terdapat 66.72 peratus pengundi Melayu di kawasan itu.

Di peringkat DUN, MCA hanya menang dua DUN iaitu Cheka dalam Parlimen Lipis di Pahang dan DUN Titi Tinggi dalam Parlimen Padang Besar di Perlis juga kawasan majoriti pengundi Melayu dengan jumlah 71.4 peratus dan 77.83 peratus.

Sementara itu, MIC pula hanya mampu memenangi dua kerusi Parlimen dan tiga DUN pada PRU-14 berbanding PRU-13 dengan menang empat kerusi Parlimen dan lapan DUN daripada sembilan kerusi Parlimen dan 18 kerusi DUN yang ditandinginya.

Mengapa gambar Vellfire, nombor telefon ulama Pas tular?

ARIF ATAN


Sejumlah gambar kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Vellfire dan nombor telefon milik Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, Mokhtar Senik tular di media sosial sejak malam tadi.

Imej bekas Ketua Dewan Ulama Pas Pahang tersebut dalam gambar kereta mewah yang tersebar itu pula dilihat bersumberkan pelbagai siri hantaran di Facebook.

Antaranya, dari Facebook Maahad Dirasat Diniyyah MADAD dalam hantaran pada 14 Disember tahun lalu.

“Ketibaan perasmi penutup KETAM 4.0 TG (Tuan Guru) Ustaz Mokhtar Senik disambut dengan selawat oleh pelajar-pelajar Madad,” katanya berserta foto memaparkan kereta dengan nombor pendaftaran NDF 2427.

Model kereta tersebut difahamkan berharga dalam lingkungan RM250,000 hingga RM380,000.

Nombor telefon 019-9532 456 pula terdapat dalam hantaran Mokhtar sendiri di Facebook sebelum ini termasuk iklan upah haji serta makluman untuk tujuan pengedaran buku-bukunya.

Pada 2015, Mokhtar pernah menarik perhatian orang ramai apabila memuat naik gambar dua kereta mewah miliknya yang digelarkannya sebagai “kuda-kuda hitam”.

Beliau juga kerap mengundang kritikan banyak pihak sama ada menyentuh soal politik mahupun agama seperti kemenangan PH pada PRU-14 adalah melalui fitnah serta berkongsikan hadis tidak sahih.

Mokhtar juga menyatakan rela tidak insaf bersekongkol dengan Umno kerana yang penting baginya ialah kekuatan Islam dan menumbangkan PH adalah ibadah.


Tidak selesa

Sementara itu, beliau dalam hantaran di FB malam tadi memberitahu tubuhnya rasa tidak selesa dan berhasrat untuk tidur lebih awal daripada kelazimannya.

“Malam ini saya tak bersiaran. Badan rasa tak selesa. Tidur awal sikit. Siang tadi gotong royong siapkan SOP (prosedur operasi standard) pondok,” katanya kira-kira jam 9 malam tadi.

Walau bagaimanapun, selepas kira-kira lima jam, pemilik Pondok Annur di Kampung Kuala Penor, Kuantan itu memaklumkan akan mengenakan tindakan mahkamah.

Tanpa diperincikan pihak siapa yang akan disaman, Mokhtar menganggap dirinya menerima ujian bersilih ganti.

“Tersedar tengah malam disebabkan deringan panggilan dari sahabat saya Anwar Alkhattab. Masyallah, ujian apa lagi yang menjelma.

“Kali pertama saya senyap. Kali kedua kerana status FB saya disaman. Belum selesai urusan itu saya kena saman lagi. Kali keempat ini berasa nak saman oranglah pula. InsyaAllah,” katanya lagi kira-kira jam 2 pagi tadi.

Kelmarin, Mokhtar menegur sikap sebahagian kaum ibu sanggup menerima lelaki bujang yang tidak mendirikan sembahyang sebagai menantu sebaliknya “sangat jijik menerima menantu lelaki poligami walaupun imam solat.”

Peringatan buat DAP dan AMANAH, biar Dr Mahathir mati kering dalam ketamakan

MAHATHIR SAH TAMAK KUASA, DAP DAN AMANAH HARUS SEGERA TINGGALKANNYA
Shahbudin Husin

Pengumuman Tun Mahathir Mohamad untuk terus mengejar jawatan Perdana Menteri – buat kali yang ketiga – meskipun tidak mahu lagi bekerjasama dengan Anwar Ibrahim dan PKR, hakikatnya hanya menyerlahkan gila kuasanya bekas Pengerusi Bersatu itu.

Kata Tun Mahathir, beliau kini tidak mahu lagi bekerjasama dengan Anwar dan akan meninggalkan PH Plus kerana Presiden PKR itu sudah tidak mahu bekerjasama dengannya.

“Tetapi saya akan terus bersama DAP dan Amanah untuk mencari jalan lain bagi menjadi Perdana Menteri buat yang ketiga.

“Mungkin ada beberapa jalan lain untuk tujuan itu,” tambahnya lagi.

Membaca kenyataan Tun Mahathir ini, tidak ada orang yang tidak geleng kepala dengan sikap dan ketamakannya.

Apa lagi yang dimahukannya dalam hidup di dunia ini?

Apakah Tun Mahathir sudah lupa pesanan arwah ibunya agar berhenti makan sebelum kenyang?

Kenapakah sekarang ini, dalam usinya yang semakin tua, beliau asyik lapar dan mahu makan saja serta tidak pernah kenyang-kenyang?

Sepatutnya beliau kini sedar apabila Anwar tidak mahu lagi bekerjasama dan menyokongnya, itulah titik penamat dalam perjuangannya untuk terus menjadi Perdana Menteri.

Sudah dua kali berpeluang menjadi Perdana Menteri, apa lagi yang mahu dikejarnya?

Tun Mahathir kini seharusnya berlapang dada menyokong Anwar pula menjadi Perdana Menteri sebagai membalas jasa dan pengorbanan keluarga Presiden PKR itu dan PH dalam menyokongnya selama ini.

Lagi pula, dengan menyokong Anwar menjadi Perdana Menteri, ia sekaligus melorongkan laluan lebih terbuka untuk anaknya sendiri, Mukhriz menapak lebih jauh dalam kerjaya politiknya sebagai Timbalan Perdana Menteri, seterusnya bakal Perdana Menteri suatu hari nanti.

Malangnya, dengan kekal keras hati untuk menjadi Perdana Menteri juga buat kali ketiga, Tun Mahathir bukan saja menyerlahkah ketamakan kuasa untuk dirinya, bahkan kedekut terhadap anaknya sendiri.

Sesungguhnya, sukar membayangkan masih ada bapa yang bersikap sedemikian tamak dan kedekut kepada anaknya sendiri.

Apa yang nyata di sini, sikap dan perilaku Tun Mahathir ini, selain menunjukkan ketamakan kuasanya, tidak diragui beliau benar-benar ingin menghalang kemaraan Anwar daripada menduduki kerusi Perdana Menteri.

Dengan yang demikian, pendirian Anwar menolak untuk terus bekerjasama dan menyokong Tun Mahathir adalah keputusan yang tepat kerana jika dibenarkan menjadi Perdana Menteri selama enam bulan lagi, pastilah kerja utamanya nanti hanya mencari jalan untuk melengah-lengahkan janji peralihan kuasa sekali lagi.

Akhirnya Anwar akan terus terhina dan dipermainkan-mainkan begitu saja.

Yang malang di sini, meskipun telah ditolak oleh Anwar, dalam usahanya untuk mengejar ketamakan menjadi Perdana Menteri buat kali ketiga, Tun Mahathir tetap ingin membawa DAP dan Amanah untuk terus menyokongnya.

Ini dengan jelas memperlihatkan beliau sekali lagi ingin memecah-belahkan PH dan dengan apa cara sekali pun, tujuan akhirnya ialah ingin menghalang Anwar daripada berpelung menduduki kerusi Perdana Menteri.

Maka, DAP dan Amanah tidak harus membuang masa dan berfikir panjang lagi dalam menetapkan pendirian masa depan mereka.

Lupakan Tun Mahathir dan terus kekal mengukuhkan PH, biarkan saja beliau “mati kering” keseorangan dalam pemburuan angan-angannya yang tak kesampaian. (Shahbudindotcom 24/06/2020)

Dr M sedia tamatkan kerjasama dengan PKR jika tak dicalon sebagai PM

Dr Mahathir Mohamad bersedia untuk menamatkan kerjasamanya dengan PKR jika parti itu terus menentang pencalonannya bagi jawatan perdana menteri.

Dalam wawancara eksklusif dengan Sin Chew Daily, Mahathir berkata bahawa beliau akan berhenti bekerjasama dengan Presiden PKR Anwar Ibrahim sekiranya kebuntuan berhubung calon perdana menteri PH Plus tidak dapat diselesaikan.

Jelas Mahathir, beliau akan mencari jalan lain untuk menjadi perdana menteri untuk kali ketiga.

Bagaimanapun, Mahathir berkata bahawa beliau akan terus bekerjasama dengan DAP dan Amanah kerana kedua-dua parti itu menyokongnya sebagai calon perdana menteri.

"Saya tidak akan bekerjasama dengannya (Anwar) lagi kerana dia tidak mahu bekerjasama dengan saya. Saya perlu mencari cara lain untuk menjadi perdana menteri. Mungkin ada beberapa cara lain,” katanya.

Malaysiakini kemudian menghubungi pembantu Mahathir untuk mendapatkan penjelasan kerana petikan kenyataan bekas perdana menteri itu menunjukkan bahawa beliau telah memutuskan untuk menutup pintu kepada PKR.

Bagaimanapun, seorang pembantu Mahathir berkata ia merupakan pilihan terakhir sekiranya Anwar dan PKR terus berkeras.

Mahathir berkata bahawa beliau bersedia meninggalkan PH Plus

sekiranya pilihan untuk menjadi perdana menteri selama enam bulan sebelum menyerahkan kuasa kepada Anwar yang akan menjadi timbalannya dalam tempoh itu, gagal.

"Saya fikir saya akan berhenti (sekiranya tidak dicalonkan sebagai perdana menteri)," katanya.

Mengulas lanjut, beliau mengimbas bagaimana Pakatan Harapan (PJ) dan pendahulunya Pakatan Rakyat gagal membentuk kerajaan sebelum beliau dan Bersatu bergabung dengan mereka.

“Mereka telah lama berada dalam pembangkang. Sebelum saya bergabung dengan mereka, pada tahun 2008 dan 2013, mereka berusaha untuk menang tetapi mereka kalah. Mereka tidak boleh menang.

“Saya menyertai mereka pada PRU14, dan dengan sokongan orang Melayu yang cukup, kami menang.

"Mereka sangat jelas, mereka memerlukan undi Melayu untuk menang dan fikir saya boleh membawakan mereka undi Melayu kerana Bersatu adalah parti orang Melayu, dan orang Melayu tidak akan menyokong parti berbilang kaum," katanya.

Malaysiakini sudah menghubungi PKR dan Anwar untuk memberi komen.

Saya dan Subky Latif

ZULKIFLI SULONG
“Saya tidak berjaya membawa Harakah sebagaimana yang saya mahu, tetapi murid saya berjaya membawa Harakah ke tahap yang ada sekarang.”

Demikian kata Haji Subky Latif, kepada rakan wartawannya dari Turki yang melawat kami di Harakah pada awal tahun 2001.

Ia adalah momen yang berharga bagi saya selaku Ketua Pengarang Harakah ketika itu apabila diiktiraf oleh guru sendiri.

GAMBAR TERAKHIR DENGAN SUBKY… Saya berhubung dengan Subky melalui panggilan video. Saya ke Hospital UIA Kuantan untuk bertemu beliau yang dirawat di sana tetapi tidak boleh bertemu kerana PKP .

Ketika itu Harakah berada di kemuncak pencapaiannya. Menjelang pilihan raya umum 1999 hingga awal 2000, Harakah dicetak 380,000 setiap keluarannya.

Apabila Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengambil alih pentadbiran negara, antara langkah awal beliau adalah menyekat Harakah. Dari dua kali seminggu Harakah dibenarkan terbit hanya dua kali sebulan sahaja.

Ia menyebabkan Harakah hilang momentumnya dan mula jatuh di pasaran. Cabaran dari internet mengurangkan lagi pengaruh Harakah.

Tokoh yang sentiasa ada di belakang Harakah adalah Haji Subky Latif yang meninggalkan kita buat selama-lamanya jam 11.05 pagi 22 Jun 2020.

Harakah mula di asaskan pada awal tahun 1987 oleh Subky Latif dan Nakhaie Ahmad. Ia menjadi pencatat sejarah penting negara. Kemenangan Pas di Kelantan dalam pilihan raya umum 1990 sebahagiannya adalah kerana Harakah.

Pemergian Haji Subky adalah kehilangan besar untuk Pas. Ketika rakan-rakannya di Lembah Klang lari meninggalkan Pas apabila parti itu berpecah dan menghasilkan AMANAH pada tahun 2015, Haji Subky kekal setia dengan Pas.

“Di Taman Melewar ini tinggal saya sekeluarga dan Ustazah Nuridah Salleh sekeluarga sahaja yang masih Pas,” kata Subky kepada saya ketika mengunjungi beliau di awal perpecahan pada 2015 lalu.

Padahal Taman Melewar adalah kubu Pas. Di situlah terletaknya Markas Tarbiyah Pas Pusat dan di situlah juga terletaknya rumah Subky Latif dan rakan-rakan rapat beliau termasuk Allahyarham Ustaz Hassan Shukri, bekas Timbalan Presiden Pas.

Subky antara yang tidak senang dengan golongan ulama muda dalam Pas yang menguasai Pas sekarang berbanding dengan kumpulan profesional yang dipimpin Mohamad Sabu dan Salahudin Ayub.

Namun kerana keyakinan yang tidak berbelah bahagi beliau kepada institusi ulama dan jamaah, Subky kekal bersama Pas sehingga akhir hayatnya.

Bahkan beliau adalah antara benteng utama yang mempertahankan Pas dari roboh selepas berpecah pada 2015.

Apabila golongan veteran Pas mula disisihkan oleh ulama muda yang menguasai Pas, Subky antara golongan awal yang menyedari hal ini.

Beliau menubuhkan As Sabiqun, sebuah NGO Pas yang bertujuan mengumpulkan golongan veteran yang mula terpinggir dari arus perdana parti itu dan mendekatkannya dengan pucuk pimpinan utama Pas.

Subky boleh dikatakan golongan yang setia kepada Pas.

Ketika Datuk Nakhaie Ahmad, bertembung dengan pucuk pimpinan utama Pas, beliau memihak kepada Pas dibawah pimpinan Yusof Rawa ketika itu.

Padahal ketika itu Nakhaie adalah ketua beliau di Harakah.

Begitu juga ketika rakan-rakannya golongan profesional bertembung sehingga berpecahnya Pas pada 2015, beliau kekal bersama Pas.

Subky adalah tokoh Pas yang tidak pernah berputus asa dengan golongan bukan Islam di negara ini.

Sejak awal menyertai Pas, beliau sentiasa berusaha mendekatkan Pas dengan orang bukan Islam khususnya masyarakat Cina di negara.

Beliau antara tokoh terlibat dalam pembentukan CCC atau Chinese Consultative Counsil. Usaha ini dilakukan beliau dengan Ustaz Nakhaie Ahmad.

Pemergian beliau bakal memberikan impak besar kepada Pas terutama sokongan pengundi bukan Melayu.

Ketika Pas dan Umno bekerjasama sehingga menjauhkan mereka dari sokongan bukan Melayu, Pas kehilangan pula Subky Latif.

Semoga roh Haji Subky diterima Allah dan segala amal baiknya menjadi bekalan untuk beliau di akhirat nanti.

Alfatihah.

Pensyarah Universiti Utara Malaysia (UUM) Yang ini pakar dalam dalam bidang fitnah agaknya

Fitnah bekas CEO Yayasan Kebajikan Negara: Kamarul mohon maaf, jamin tidak ulangi
MALAYSIA DATELINE


Pensyarah Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Kamarul Zaman Yusoff memohon maaf kepada bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Yayasan Kebajikan Negara, Datin Che Asmah Ibrahim susulan kenyataan berbaur fitnah berhubung dana kepada pelarian Rohingya.

Kamarul dalam kenyataannya kelmarin mengakui dakwaannya pada 30 April lalu sebagai “tidak benar, kelihatan berunsur fitnah serta tidak berasas”.

Penulis rencana di Harakadaily itu berkata, beliau terpengaruh dengan asakan dan desakan yang tidak berasas tanpa dirinya membuat semakan terlebih dahulu terhadap maklumat yang diperolehnya.

Kamarul dalam hantaran di Facebook bernama ‘Kamarul Yusoff’ menulis, “tiada walau satu sen pun hasil daripada dana AS$50 juta kerajaan Qatar sudah sampai kepada pelarian Rohingya?”

Kamarul Zaman Yusoff

Sehubungan itu, beliau memohon maaf dan memberi jaminan tidak akan mengulangi hal tersebut lagi pada masa akan datang.

Sementara itu, Che Asmah dalam kenyataannya sedia memaafkan permohonan bekas Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia UUM itu.

“Saya sedia memaafkan permohonan dari sedara semuslim saya Dr Kamarul Yusuf yang telah menyebarkan berita tidak benar dan kelihatan berunsur fitnah terhadap saya melalui laman FB beliau Kamarul Yusoff pada 30 April 2020.

“Bagi mereka yang saya tidak kenal dan mereka juga tidak kenal saya tetapi telah sama-sama like & ‘share'(316 kali) posting tersebut atas tujuan tertentu dan mencerca, mencelaka dengan penuh kebencian, harap maklum bahawa kenyataan tersebut adalah tidak benar dan berunsur fitnah.

“Sesungguhnya dosa manusia kepada Allah boleh dipohon ampun dariNya tetapi dosa sesama manusia harap fikirlah sendiri,” kata Che Asmah lagi.

Subky Latif meninggal dunia

Bekas wartawan kanan dan veteran PAS, Subky Latif dilaporkan telah meninggal dunia.

Perkara itu dimaklumkan oleh anak-anaknya menersi satu hantaran di Facebook.

“Dukacita ingin dimaklumkan ayahanda kami Subky Abdul Latif telah pun menghembuskan nafas terakhir.

“Segala salah dan silap mohon diampunkan. Doakan arwah ditempatkan bersama para Nabi, sahabat, orang-orang soleh. Amin,” kata mereka.

Muhyiddin sudah memberitahu pemimpin Bersatu supaya bersedia kemungkinan pilihanraya mengejut akan diadakan

MUHYIDDIN AKAN BUBAR PARLIMEN SEBELUM BELIAU DIJATUHKAN, KATA PEMIMPIN BERSATU
Shahbudin Husin
Pagi tadi saya berkesempatan berbual agak panjang dengan seorang pemimpin yang menjadi Ahli MPT Bersatu Pusat.

Beliau adalah Ahli MPT yang pro kepada Muhyiddin Yassin, Presiden Bersatu merangkap Perdana Menteri sekarang ini.

Berbagai perkara dan topik kami perbualkan – tentang Muhyiddin, Tun Mahathir Mohamad, masa depan Bersatu, hubungan Bersatu dengan UMNO dan PN, usaha menjatuhkan Perdana Menteri, pilihanraya awal secara mengejut dan macam-macam lagi.

Berkenaan usaha menjatuhkan Muhyiddin, terutama yang digerakkan oleh Tun Mahathir, beliau tidak yakin nombor atau jumlah Ahli Parlimen yang diperlukan akan mencukupi bagi tujuan itu.

Menurut beliau, sebagai Perdana Menteri, Muhyiddin mempunyai banyak kelebihan bukan saja untuk menghalang, tetapi juga untuk menarik Ahli Parlimenn pembangkang agar menyokong kerajaan.

“Itu kelebihan yang tidak boleh dinafikan, cuma Perdana Menteri belum menggunakan lagi kelebihan itu, mungkin menunggu langkah yang akan dimulakan oleh Tun Mahathir terlebih dahulu,” katanya dengan yakin.

Lebih beliau tidak yakin usaha menjatuhkan Muhyiddin itu akan menemui kejayaan ialah jika ianya dilakukan tanpa sokongan Anwar Ibrahim dan PKR untuk menjayakannya.

Tambahnya, dengan 38 Ahli Parlimen dimiliki oleh PKR dan jika Anwar kekal dengan pendirian menolak atau tidak mahu menyokong Tun Mahathir, hampir pasti atau terlalu sukar usaha menjatuhkan Muhyiddin daripada menjadi kenyataan.

Malah, beliau juga penuh yakin Anwar tidak akan sedia menyokong atau bekerjasama dengan Tun Mahathir setelah Presiden PKR itu dipermain-mainkan dengan janji peralihan kuasa sebelum ini.

“Saya penuh yakin Anwar ada ketegasan yang jitu kali ini di mana beliau tidak akan membiarkan dirinya dipatuk buat kali ketiga oleh Tun Mahathir,” tambah Ahli MPT itu lagi.

Ditanya lebih lanjut jika Tun Mahathir terus berusaha ke arah itu, beliau menegaskan, Muhyiddin tidak akan membiarkan dirinya dijatuhkan begitu saja.

Muhyiddin katanya, pasti akan membubarkan Parlimen bagi membolehkan pilihanraya awal diadakan sebelum dirinya dapat dijatuhkan.

“Dalam pertemuan dengan pimpinan parti dua minggu lalu, Muhyiddin memang telah membayangkan kemungkinan ke arah itu dan meminta semua pihak bersiap sedia menghadapi pilihanraya awal itu,” ujar beliau seterusnya.

Kata beliau, peringatan Muhyiddin itu memberi erti bahawa mengadakan pilihanraya awal memang sentiasa ada dalam pertimbangannya.

Ahli MPT Bersatu itu juga memberitahu, Muhyiddin ketika ini sedang mengadakan perbincangan aktif dengan pimpinan parti-parti lain dalam PN bagi menyelesaikan beberapa perkara seperti pembahagian kerusi sebagai persiapan ke arah mengadakan pilihanraya awal itu.

“Saya yakin soal pembahagian kerusi akan dapat diselesaikan tidak lama lagi.

“Selepas itu, jika apa-apa berlaku, Muhyiddin tiada masalah lagi untuk memanggil pilihanraya secara mengejut,” kata beliau..

Tetapi, beliau mengingatkan, jika pilihanraya awal diadakan, bagaimana Tun Mahathir mahu menghadapinya?

“Adakah PH sedia lagi bekerjasama dengannya, sedangkan untuk menjatuhkan Muhyiddin pun Anwar tidak mahu bersama dengan Tun Mahathir?” soal Ahli MPT itu lagi. (Shahbudindotcom 22/06/2020)

Dalil Hasni MB Johor tersingkat dalam sejarah

AMNI JAGAT
Seakan tidak pernah reda ragam politik di Johor sejak Februari lalu. Kesannya masih berbahang dengan tuntutan pelbagai pihak berkenaan pentadbiran di negeri itu sehingga apa yang dapat dipastikan ketidakselesaan pemerintahan di Johor nyata wujud.

Sekurang-kurangnya Johor telah menyaksikan beberapa sejarah besar yang berlaku bermula dengan PRU14, isu Sungai Kim Kim, pertukaran Menteri Besar (MB) yang sebanyak tiga kali (setakat hari ini), perubahan kerajaan antara Pakatan Harapan (PH) kepada Perikatan Nasional (PN) dan yang terbaru sekali lagi ura-ura kerajaan akan berubah semula.

Bumi terselatan Semenanjung ini telah banyak merakam sejarah yang sebenarnya mematangkan semua pemerhati politik.

Apatah lagi Johor terkenal dengan sistem kesultanan yang disegani pelbagai pihak sehingga terkadang banyak mata tertumpu kepada baginda berkenaan sesuatu isu.

‘Tiang seri Umno’ itu telah menjadi mitos apabila pada PRU14 lalu, Johor bukan lagi kubu kuat Umno. Dua minggu lalu, pentadbiran Johor dilanda badai.

Gegaran di Kota Iskandar dapat dirasakan apabila PH Johor melalui pemikir AMANAH Johor telah mengumumkan jumlah kerusi yang cukup untuk mengambil alih semula tampuk pemerintahan di Nusajaya.

Hal itu berlaku apabila ada beberapa ADUN kerajaan di Johor mulai mesra PH serta dikhabarkan bersedia untuk merubah haluan ke arah sokongan terhadap PH kembali.

Ia memeranjatkan kerana sebelum pemikir tersebut menyatakan perkara itu, sehari sebelumnya Timbalan Presiden AMANAH, Datuk Seri Salahuddin Ayub telah mengeluarkan kenyataan yang bermaksud sama.

Memang perkara tersebut menggegarkan pentadbiran negeri sehingga pada 3 Jun lalu, Tuanku Sultan Johor mengeluarkan titah untuk membubarkan DUN sekiranya perebutan kuasa di negeri itu terus berlaku.

Kesannya bukan sahaja berhenti di situ, namun apa yang lahir adalah ura-ura politik yang akhirnya membawa ketidakstabilan berlaku di bawah pemerintahan PN di Johor.

Menteri Besar (MB) Johor, Dato Ir Hasni Mohamed dalam satu kenyataan menyatakan beliau kemungkinan menjadi MB paling singkat.

Perkhabaran itu membawa pelbagai maksud yang tersirat. Adakah kenyataan itu sebenarnya diisyaratkan kepada ADUN kerajaan yang lain? Hakikatnya, pasti. Hasni hari ini mengemudi PN di Johor dalam keadaan yang terlalu tidak stabil.

Ia boleh digambarkan dengan perbezaan dua kerusi (29 PN – 27 PH) di Johor. Sekiranya ada seorang ADUN dari PN yang lompat menyokong PH, kedudukannya pasti akan menjadi rumit dengan kerusi yang diperolehi akan menjadi sama.

Ada beberapa dalil yang boleh dibahaskan mengenai kenyataan Hasni berkenaan dengan MB Johor paling singkat. Pertama, wujud kelompok di kalangan ADUN dalam komponen PN Johor yang mempunyai cita-cita tinggi untuk menjadi MB.

Turut diingatkan, dalam komponen PN hari ini mereka mempunyai dua orang mantan MB Johor iaitu Datuk Osman Sapian yan merupakan bekas MB Johor ke-16 dan Datuk Sahruddin Jamal MB Johor ke-17. Pastinya yang menjadi cabaran kepada Hasni kini adalah mengendalikan mereka yang sudah berpengalaman dalam mengurus tadbir negeri itu.

Turut diberikan perhatian, kelompok yang ingin menjadi MB Johor ini turut mempunyai pengaruh dan mereka akan mencari peluang pada bila-bila masa untuk menjatuhkan Hasni jika beliau tidak dapat memenuhi kehendak mereka.

Inilah ancaman serta sabotaj yang berkemungkinan tinggi berlaku dalam pentadbiran di Johor. Antara lain, kini MB Johor yang mengambil alih pentadbiran pada 28 Februari lalu, kini terpaksa berhadapan laluan yang sukar iaitu pemulihan ekonomi negeri.

Pastinya kerja tersebut sangat sukar apatah lagi pengalaman yang ditagih dalam menguruskan kemelesetan ekonomi era wabak Covid-19.

Syak wasangka

Menjadi permasalahan Hasni adalah untuk menutup pelbagai ruang kelemahan yang ada dari sisi sabotaj, ketidakstabilan politik dan ekonomi ini adalah suatu tugas yang terlalu berat.

Jadi, boleh digambarkan bayangan beliau untuk menjadi MB Johor paling singkat itu disuarakan bagi menyatakan bahawa beliau seperti tidak mampu untuk memimpin Johor jika apa yang dikatakan itu benar-benar wujud.

Sebelum ini, sewaktu menjadi Ketua Pembangkang di DUN Johor, boleh dikatakan idea beliau banyak menumpukan kepada reaksi yang progresif.

Namun, selepas menjadi MB, boleh dilihat idea serta tindak tanduk beliau sewaktu Ketua Pembangkang itu tidak dilaksanakan secara jernih.

Inilah kebarangkalian yang dinyatakan tadi sebagai sabotaj dalaman terhadap pentadbirannya. Dari sisi partinya pula, boleh dikatakan Timbalan Pengerusi Umno Johor, Datuk Nur Jazlan Mohamad kerap kali mengeluarkan kenyataan yang tidak mengiktiraf rakan PN mereka dari Bersatu dan beliau kerap kali mengkritik parti bunga raya itu.

Ia seperti tidak selari dengan harapan kestabilan politik untuk PN apabila Nur Jazlan seperti sengaja mencari salah untuk memperkecilkan rakan mereka tanpa beliau sedar atau tidak, hal itu akan menimbulkan syak wasangka terhadap pemimpin parti Bersatu.

Ia juga membuka ruang ‘perang’ di antara Umno dan Bersatu jika tindakan Timbalan Pengerusi Umno Johor itu tidak dihalang.

Samalah kalau dilihat dalam sebuah laman Facebook yang pro kepada Umno di Johor, boleh dikatakan setiap lontaran statusnya hanya mengutuk ADUN, pemimpin dan kelemahan parti Bersatu. Apakah mungkin hubungan komponen PN akan akrab dengan tindakan demikian?

Mungkin Umno mudah lupa, apabila hari ini mereka berkuasa semula di Johor adalah atas dasar ihsan dari ADUN dan pemimpin Bersatu semata-mata.

Tanpa 11 ADUN Bersatu yang menyatakan sokongan terhadap mereka, pastinya kerajaan PN di Johor tidak akan terbentuk seperti mana hari ini.

Apa yang pasti sebelum ini rekod MB Johor tersingkat masih dipegang oleh MB Johor 17 iaitu Sahruddin Jamal yang memegang jawatan itu hanya dalam tempoh 10 bulan.

Sekiranya badai politik terus melanda Johor dengan menukar semula kerajaan, akan tertaballah juara baharu yang tercatat dalam rekod MB Johor tersingkat dalam sejarah negeri itu nanti.

Siapakah selayaknya menjadi Perdana Menteri PH

MINDA KANUN

Teka-teki tentang siapakah yang selayaknya menjadi Perdana Menteri Pakatan Harapan (PH) semakin berterusan. Teka-teki ini meresahkan rakyat memandangkan pihak Perikatan Nasional (PN) semenjak menubuhkan ‘kerajaan tebuk atap’ dengan merampas mandat rakyat telah membuat pelbagai kerosakan sepanjang tiga bulan memerintah. Rakyat melihat bagaimana kerajaan PN ini telah membahagi-bahagikan ‘ghanimah’ (ghanimah ini adalah perkataan bahasa Arab yang bermaksud harta rampasan perang yang dibahagi-bahagikan kepada pihak yang menang sesuatu peperangan sebagai balasan atas kemenangan itu) sesama mereka. Hampir keseluruhan ahli parlimen yang menyokong PN telah mendapat ‘ghanimah’ itu yang dilihat sebagai untuk imbuhan untuk membeli sokongan mereka bagi menyokong kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yasin.

Selain itu, rakyat juga tertanya-tanya bagaimanakah kerajaan PN ini boleh berbelanja berbilion-bilion ringgit tanpa melalui proses akauntabiliti di Parlimen. Ahli parlimen telah dinafikan hak mereka untuk mempersoalkan hal tersebut.

Rakyat juga melihat bagaimana usaha PN ini untuk menyekat kebebasan bersuara yang menjadi tonggak dalam sesuatu sistem demokrasi. Ahli jurisprudens menyifatkan kebebasan bersuara ini sebagai ‘the blood of a democracy system’ (the blood atau darah ini menunjukkan kepentingan kebebasan bersuara ini yang mana tanpa darah badan tidak dapat berfungsi dengan baik). Beberapa kes yang berlaku seperti tindakan polis membuka kertas siasatan ke atas Hannah Yeoh kerana beliau mempersoalkan tindakan kerajaan terhadap perkahwinan bawah umur dan tindakan kerajaan yang membuat pertuduhan ke atas Fuziah Salleh yang tersilap menghantar pos di facebooknya menunjukkan betapa kebebasan bersuara yang dinikmati selama PH memerintah itu sedikit demi sedikit telah terhakis.

Rakyat juga tertanya-tanya mengenai bagaimanakah seorang pencuri petai boleh dikenakan hukuman penjara berbulan-bulan tetapi orang yang dikatakan menyalahgunakan wang 1MDB boleh dilepaskan daripada pertuduhan. Begitu juga dalam kes Musa Aman yang dikenakan 46 pertuduhan atas kesalahan korupsi dan pengubahan wang haram boleh dilepaskan dan dibebaskan daripada pendakwaan. Kini, rakyat melihat bahawa trend membebaskan ahli politik yang dikaitkan dengan salahguna kuasa dan korupsi ini akan berterusan sebagai balasan mereka memberikan sokongan kepada kerajaan PN ini.

Justeru, usaha untuk mengembalikan mandat rakyat adalah satu usaha murni yang mesti menjadi perjuangan anggota PH untuk meluruskan kembali hala tuju negara ini dan membetulkan kesilapan PN. Rakyat percaya bahawa jika ini gagal dibuat maka pemerintahan PN dalam tempoh berbaki sebelum berlakunya PRU 15 akan menambahkan kerosakan kepada negara ini lebih daripada kerajaan BN sebelum ini.

Namun, usaha ini sedikit sebanyak telah terbantut apabila anggota komponen PH telah terbelenggu dengan polemik siapakah yang selayaknya menjadi Perdana Menteri sama ada Tun Dr Mahathir atau pun Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Maka, siapakah yang selayaknya menjadi Perdana Menteri?

Menurut Perkara 43(2) Perlembagaan Persekutuan, orang yang layak dilantik adalah sesiapa sahaja yang menjadi Ahli Dewan Rakyat yang mendapat sokongan majoriti ahli-ahli Dewan Rakyat yang lain. Pemilihan Perdana Menteri ini bukanlah dinilai daripada sokongan rakyat. Rakyat hanya memilih ahli Dewan Rakyat untuk mewakili mereka di kawasan Parlimen masing-masing. Tetapi, akhirnya yang memilih Perdana Menteri adalah ahli Dewan Rakyat itu sendiri.

Sepatutnya, pemilihan Perdana Menteri ini dibuat secara konsensus dalam kalangan parti komponen PH yang kini terdiri daripada PKR, AMANAH dan DAP setelah PPBM mengisytiharkan keluar daripada PH. PH sebelum ini telah bertegas bahawa Datuk Seri Anwar sepatutnya dinobatkan sebagai Perdana Menteri namun hal ini tidak dapat menjadi kenyataan kerana ahli Dewan Rakyat yang menyokong Datuk Seri Anwar tidak mempunyai jumlah yang cukup untuk melantik beliau sebagai Perdana Menteri.

Oleh itu, PH terpaksa mendapatkan sokongan daripada ahli Dewan Rakyat dalam kalangan bukan komponen PH untuk mencukupkan jumlah sokongan itu. Usaha ini telah berjalan semenjak tiga bulan lepas di mana pimpinan PH telah bermesyuarat semenjak sekian lama bagi mendapatkan sokongan tersebut.

Setelah gagal untuk mendapatkan sokongan tersebut, maka PH terpaksa mengusulkan opsyen yang kedua iaitu melantik kembali Tun Mahathir yang dilihat akan berjaya mendapatkan sokongan ahli Dewan Rakyat yang lain khasnya di kalangan ahli Dewan Rakyat daripada Sabah dan Sarawak serta ahli-ahli Dewan Rakyat di kalangan anggota PPBM yang masih setia kepada Tun Mahathir serta beberapa orang daripada kem Azmin Ali. Kini, jika dicampurkan ahli Dewan Rakyat yang menyokong PH termasuklah daripada parti Warisan dan UPKO di Sabah adalah seramai 107 orang sahaja. PH memerlukan sekurang-kurangnya 5 orang lagi ahli Dewan Rakyat yang lain bagi mencukupkan jumlah 112 jumlah majoriti ahli Dewan Rakyat.

Langkah ini kelihatan tidak mustahil kerana faktor utama berlakunya ‘kerajaan tebuk atap’ ini disebabkan sikap beberapa ahli Dewan Rakyat yang tidak menyokong Datuk Seri Anwar diangkat sebagai Perdana Menteri. Maka, opsyen kedua ini sepatutnya disokong oleh PKR sendiri dan opsyen ini sendiri telah diangkat ke dalam mesyuarat PH itu yang telah berlangsung berkali-kali. Adalah amat mendukacitakan sekiranya usaha merampas kembali tampuk pemerintahan tidak dapat dilaksanakan semata-mata kerana pihak PKR bertegas untuk melantik Datuk Seri Anwar sebagai Perdana Menteri.

Maka, tidak hairanlah sekiranya Khalid Samad dan Anthony Loke mengeluarkan kenyataan bersama mengenai hal ini kerana kedua-duanya adalah mewakili dua komponen parti PH. Ini tidak bermakna AMANAH adalah menjadi khadam DAP sebagaimana tohmahan sesetengah orang kerana AMANAH dan DAP adalah parti yang setara dalam PH. Tohmahan itu hanyalah tohmahan liar pihak lawan yang ingin memperkecilkan peranan AMANAH sebagai pendamai di antara kedua-dua kem Datuk Seri Anwar dan Tun Mahathir.

Langkah pihak PKR yang bermain api dengan berjumpa Hamzah Zainuddin dan Muhyiddin Yasin atas nama membawa agenda reformasi juga tidak kelihatan dapat menjernihkan persahabatan erat komponen PH. Sebaliknya, langkah ini menimbulkan lagi tanda-tanya kenapakah usaha reformasi ini tidak diteruskan atas nama PH sedangkan PH komited dengan usaha reformasi ini. Bahkan, pada zaman pemerintahan PH sendiri Presiden PKR pada waktu itu iaitu Datuk Seri Wan Azizah sendiri telah diletakkan sebagai Timbalan Perdana Menteri yang boleh berfungsi sebagai agen reformasi.

Akhir sekali, semua parti komponen PH perlu kembali ke meja perundingan dan memperkuatkan persahabatan PH dalam menghadapi kerajaan PN. Sebarang opsyen untuk mengembalikan PH memerintah adalah perkara yang utama tidak kiralah sama ada kejayaan itu boleh dicapai dengan cara melantik semula Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri atau pun Datuk Seri Anwar sebagai Perdana Menteri.

AMANAH, DAP hormati keputusan PKR tetapi fakta sebenar tidak perlu disembunyi

MALAYSIA DATELINE
Parti Amanah Negara (AMANAH) dan DAP menyarankan Bendahari Agung PKR, Lee Chean Chung supaya merujuk kepada Ketua Setiausaha Pakatan Harapan (PH) Datuk Saifudin Nasution sebelum mengeluarkan kenyataan berhubung opsyen Perdana Menteri.

Dalam satu kenyataan bersama, AMANAH dan DAP berkata, pihaknya merujuk kepada kenyataan Lee Chean Chung yang mempertikaikan kenyataan AMANAH dan DAP semalam berhubung dua (2) opsyen calon Perdana Menteri yang diputuskan dalam Mesyuarat Majlis Presiden PH pada 30 Mei 2020.

“Sdr Lee Chean Chung bukan anggota Majlis Presiden Pakatan Harapan dan beliau tidak pernah menghadiri mana-mana mesyuarat Majlis Presiden.

“Justeru itu, beliau tidak tahu isi kandungan perbincangan dan keputusan yang dibuat dalam mesyuarat 30 Mei tersebut.

“Kami mengeluarkan kenyataan semalam kerana itulah yang telah diputuskan dan ianya telahpun diminitkan,” kata kenyataan itu.

Kenyataan bersama itu oleh Pengarah Komunikasi AMANAH, Khalid Samad dan Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Loke Siew Fook.

AMANAH dan DAP mencadangkan supaya Lee merujuk kepada Ketua Setiausaha PH Datuk Saifudin Nasution untuk mendapatkan cabutan minit mesyuarat tersebut sebelum mengeluarkan apa-apa kenyataan mengenainya.

“Seperti yang dikatakan semalam, kami menghormati keputusan dan pendirian PKR dan menerimanya dengan hati terbuka namun fakta sebenar tidak perlu disembunyikan,” kata kenyataan itu lagi.

Semalam, dalam satu kenyataan, AMANAH dan DAP mengesa PKR kembali kepada keputusan Mesyuarat Majlis Presiden pada 30 Mei 2020 yang telah dipengerusikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri iaitu menerima opsyen kedua iaitu menamakan Tun Dr. Mahathir sebagai Perdana Menteri dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri.