"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Azmin, sekutu sertai Bersatu secara rasmi

Alyaa Alhadjri

Menteri Kanan (Kluster Ekonomi) Mohamed Azmin Ali hari ini mengumumkan penyertaannya dan pasukannya yang telah keluar PKR untuk menyertai Bersatu.

Pengumuman itu merasmikan kedudukan mereka sebagai sebahagian daripada gabungan Perikatan Nasional (PN), beberapa bulan selepas Azmin dan 10 anggota Parlimen keluar PKR untuk menyokong Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri.

"Dengan penuh rasa ikhlas dan hati yang tulus, pada petang yang keramat ini, saya dan ketumbukan, dari Perlis hingga ke Sabah, sama ada Penggerak Komuniti Negara, Nation of Women (NOW), Pemuda Negara, Wanita Muda Negara dengan ini mengisytiharkan untuk menyertai Bersatu.

"Sekarang adalah masanya untuk Bersatu. Bersatu demi negara, Bersatu untuk Malaysia," katanya ketika berucap dalam Kongres Negara 2020, disaksikan Muhyiddin dan pemimpin utama parti itu yang lain.

Bertemakan Bersatu untuk Negara, kongres tersebut diadakan bagi mengumpulkan NGO-NGO yang berkaitan dengan bekas pemimpin PKR, iaitu Penggerak Komuniti Negara, Pemuda Negara, Wanita Muda Negara dan Nation of Women (NOW).

Sejumlah 2,500 hadirin memenuhi Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (Mitec) di Kuala Lumpur hari ini.

"Langkah Sheraton" pada Februari lalu membawa kepada tumbangnya pentadbiran PH dan perpecahan dalam PKR, dengan parti itu menyingkirkan pemimpin dan anggota yang dikaitkan dengan Azmin, yang ketika itu merupakan timbalan presiden.

Penyertaan kumpulan Azmin hari ini menjadikan Bersatu kini mempunyai 32 anggota Parlimen, parti ketiga terbesar di Dewan Rakyat selepas Umno dan DAP.

Ingkar kuarantin: Menteri PAS hanya kena kompaun RM1,000

Ingkar kuarantin: KKM kompaun Khairuddin RM1,000

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengenakan kompaun RM1,000 kepada Menteri Perusahaan Ladang dan Komoditi, Dr Khairuddin Aman Razali.

Menurut KKM, ia setelah Khairuddin didapati bersalah menurut Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020, Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1998 (Akta 342).

"Khairuddin telah pulang dari Turki pada 7 Julai 2020. Sampel asopharyngeal swab petama telah diambil pada hari yang sama dan dia didapati negatif. Ujian saringan Covid-19 kali kedua dan ketiga juga menunjukkan keputusan negatif.

"Oleh kerana Khairuddin gagal mematuhi peraturan di bawah Akta 342, Pegawai Diberi Kuasa (PDK) telah mengeluarkan kompaun sebanyak RM1,000 kepadanya pada 7 Ogos 2020 dan dia telah menjelaskan kompaun tersebut," menurut kenyataan itu.

Wajah baharu Pas setelah jadi kerajaan

RAJA KAMARUL BAHRIN SHAH
Apakah tujuan sebenar Pas cuba mengadakan sidang media kemasukan ahli AMANAH yang kononnya akan menyertai Pas yang gagal diadakan di Selangor baru baru ini? Ada juga sebaran palsu kononnya 6 ahli parlimen AMANAH akan keluar parti. Adakah ini untuk mengalih pandangan masalah ketara Pas dan juga Perikatan Nasional (PN)?

Sebenarnya Pas mempunyai masalah besar di peringkat Antarabangsa, peringkat nasional dan juga negeri yang amat ketara yang cuba disembunyikan dari penyokongnya.

Di peringkat antarabangsa, Pas hilang arah hala tuju perjuangan untuk umat Islam yang tertindas. Hamas dan PLO yang telah begitu lama bersengketa buat pertama kali mengadakan himpunan bersama membantah tindakan Negara Emirah Arab Bersatu (UAE) mengadakan hubungan rasmi dengan Israel. Ini membayangkan betapa makin tertekan dan terdesak rakyat Palestin setelah sebelum ini Mesir dan Jordan juga melakukan pengkhianatan yang sama.

Malaysia juga telah banyak terbuka dengan Negara haram Israel dengan membenarkan pegawai Kerajaan Israel turut hadir Konvensyen di Malaysia dan membeli alat perisik dari Israel.

Walaupun telah diasak oleh pimpinan pembangkang untuk membuat pendirian, Kerajaan Malaysia dan juga Duta Khas ke Timur Tengah – Dato Seri Abdul Hadi Awang masih menutup mulut sehingga hari ini.

Dalam isu antarabangsa, sebelum menjadi kerajaan, Pas begitu lantang mengutuk Israel dalam berbagai-bagai isu, jelas ini adalah perubahan wajah ketara di peringkat antarabangsa oleh Pas.

Di dalam negara pula, Pas begitu dingin terhadap isu seperti RUU 355, Hukum Hudud dan isu LGBT yang dahulunya bagai ibarat hendak runtuh langit di laungkan isu ini oleh mereka. Kalau dahulu siapa yang berbeza pandangan dengan Pas dalam isu tersebut, dituduh terjejas akidah, hari ini ahli Parlimen Pas membisu terus dan menyatakan isu-isu ini bukan menjadi prioriti. Ini adalah perubahan sikap Pas di peringkat nasional.

Di peringkat negeri yang diperintah Pas seperti Terengganu pula, perubahan mendadak sikap terhadap masyarakat tempatan, termasuk ahli serta penyokong Pas sendiri, begitu ketara.

Rakyat begitu susah untuk berjumpa dengan wakil rakyat dan ahli Exco kerajaan negeri, ramai yang mengadu sering dilayan dengan kurang baik, Menteri Besar juga ada yang rakyat menunggu lebih 6 bulan untuk bertemu tetapi MB boleh pula melayan Pengerusi Berjaya, Tan Sri Vincent Tan, hampir seharian belayar bersiar di pulau perairan Terengganu dalam bot mewah besar Syarikat Berjaya.

Kalau dahulu Pas mengutuk sistem pentadbiran Umno dalam pembahagian kontrak dan tempat perniagaan, ahli Pas sendiri mengadu cara budaya kroni banyak berlaku hari ini.

Minggu lepas berita skandal pemberian kontrak pasir melibatkan seorang pegawai rapat dengan Menteri Besar dan juga seorang ahli DUN, telah menjadi perbincangan hangat media sosial. Pihak SPRM di katakan telah memulakan siasatan atas tuduhan tersebut dengan ‘print screen’ menunjukam permintaan wang rasuah RM500,000 tersebar luas di media sosial.

Sidang DUN Terengganu baru-baru ini didedahkan terdapat beberapa orang, termasuk bukan anak Terengganu, dilantik menjaga berbelas syarikat GLC Negeri dengan gaji lebih RM500,000 setahun semasa ramai anak tempatan negeri di biar menganggur tampa pembelaan.

Yang paling mengecewakan ahli dan penyokong Pas Terengganu adalah apabila teguran dan nasihat membina diberi, ianya tidak diendahkan malahan ada kalanya tidak boleh diterima oleh pimpinan Pas.

Ada juga penyokong termasuk pendakwah bebas terkenal Pas yang popular dalam kalangan anak muda dipinggirkan setelah membuat teguran membina yang tidak boleh di terima oleh Pas. Mereka yang sebelum ini berjuang habis habisan untuk Pas sebelum menjadi kerajaan kini dikritik dan disisih kerana menegur perubahan sikap dan pendirian Pas.

Perubahan sikap ini jauh dari sikap murni Rasullullah Saw serta para sahabat yang meminta ditegur atas kelemahan mereka.

Inilah sikap Pas setelah memerintah 3 negeri dan juga menjadi kerajaan Persekutuan Malaysia.

Setiausaha Agung Pas kini menjadi Menteri undang undang menjaga urusan Parlimen. Kalau dahulu RUU 355 dan hukum hudud tidak dapat dilaksanakan kerana alasan tidak menguasai kerajaan pusat, setelah menguasai kedua-duanya kerajaan negeri dan kerajaan Malaysia, RUU 355 dan hudud tidak di sebut pun.

Kalau dahulu Pas mendakwa kononnya akan menasihati Umno, hari ini Pas telah di Umnokan. Kalau dahulu Pas nafi akan bersama Umno, hari ini Pas menjadi kembar Siam Umno menjiwai dan mengamalkan cara Umno.

Itulah hakikat sebenarnya yang perlu di sedari oleh penyokong Pas hari ini, pimpinan kanan Pas mula memakai baju Melayu bertanjak dan berkeris, pada masa itulah Pas mula di Umnokan.

Apabila keris yang diguna oleh pimpinan Pas lebih panjang dari keris Umno, masa itulah Pas ingin menunjukkan mereka lebih UMmno dari Umno sendiri.

Apabila kami dari AMANAH menyuarakan amaran hubungan sulit Pas dan Umno berlaku pada masa itu, kami di tuduh pembohong serta pengkhianat dan pemimpin Pas menafikan semuanya itu. Nah,lihat kini siapakah pembohong dan pengkhianat sebenarnya pada pejuangan murni Islam asal Pas hari ini yang telah di bina oleh Almarhum Tuan Guru Yusof Rawa, Tuan Guru Fadhil Noor dan Tuan Guru Nik Aziz?

Kerakusan pimpinan atasan Pas mengejar kuasa dan ghanimah perang politik tidak ada batasan termasuk mengguna khidmat individu tentera siber bertempat di England di luar sempadan serta luar dari bidang kuasa serta kawalan mahkamah dan polis Malaysia.

Pengaruh alam siber tiada sempadan, tetapi hukum Allah tidak membenarkan fitnah apatah lagi mensasarkan hubungan kekeluargaan.

Jika amanat Haji Hadi di Banggol Peradong tahun 1980 an telah memusnahkan dan memporakperandakan hubungan kekeluargaan di Terengganu. Nampaknya cara tersebut masih diamalkan oleh penyokong tentera sibernya, dengan restu pimpinan Pas asalkan mereka boleh berkuasa.

Penyokong Pas hari ini memang hairan perubahan ketara hala tuju perjuangan serta akhlak Pas, tetapi mereka tidak berani bersuara kerana takut dituduh tidak wala’.

Setelah tiga puluh tahun memerintah Kelantan dan selepas RM400 juta pemberian terus kerajaan PH, masalah air masih di tahap lama tanpa penyelesaian. Dua tahun Pas menjadi kerajaan Terengganu begitu ramai bukan anak tempatan Terengganu menguasai puluhan Syarikat GLC Negeri dengan gaji ratusan ribu setahun seorang . Sementara itu anak tempatan Terengganu yang berkelayakan setaraf masih mengemis, menanti dan mengharap ehsan pemimpin Pas yang lebih mementingkan kroni.

Itulah hadiah Pas untuk penyokong serta rakyat Malaysia setelah menguasai kerajaan Malaysia dan beberapa negeri. Inilah hasil gabungan Pas dalam terbentuknya “MELAYU RAYA” bersama rakan mereka dari Umno dan Bersatu.

Sementara pimpinan utama Pas terus menghadiahkan kedudukan dan kontrak kepada kroni serta sanak saudara mereka, penyokong Pas mencari-cari dan menunggu hasil peranan Pas menasihati Umno dan rakan-rakan ke arah Malaysia yang lebih Islamik dengan RUU 355 dan hukum Hudud yang dijanjikan dahulu.

Hakikat, sebenarnya bukan Pas yang memberi nasihat untuk membentuk Umno dan Bersatu supaya lebih Islamik, tetapi Paslah yang telah “terbentuk” dan berubah setelah terpesona oleh kelazatan mabuk kuasa bersama Kerajaan duniawi Melayu Raya oleh Perikatan Nasional!

Ingatlah bahawa Allah telah mengingatkan kita bahawa ramai yang gagal apabila diuji dengan kuasa dan kesenangan.

MN PECAH ATAU PN TERPECAH

Shahbudin Husin
Kerajaan yang memerintah sekarang adalah Perikatan Nasional atau PN, walaupun ia belum lagi didaftarkan sebagai sebuah gabungan yang sah.

Meskipun UMNO dan BN adalah kelompok Ahli Parlimen terbesar dalam PN, tetapi ia sudah mengesahkan tidak akan menyertai PN selepas didaftarkan nanti.

Setujunya UMNO dan BN berada dalam PN adalah semata-mata sehingga habis tempoh Parlimen PRU14, manakala untuk PRU15, UMNO dan BN hanya komited untuk bekerjasama dengan Pas melalui Muafakat Nasional atau MN.

MN juga bukan sebuah gabungan yang sah, cuma sebagai hubungan pengikat untuk UMNO dan Pas bekerjasama serta bagi mengelakkan bertembung sesama sendiri.

Melalui MN, UMNO dan Pas akan menggunakan logo masing-masing ketika pilihanraya, tetapi akan saling bertolong bantu antara satu sama lain.

Sementara UMNO tidak mahu menyertai PN, parti itu dan Pas bagaimanapun setuju menjemput Bersatu untuk menyertai MN.

Namun demikian, respon akar umbi UMNO didapati rata-rata menolak kemasukan Bersatu ke dalam MN.

Dalam hal ini, Pas yang berada dalam MN bukan saja setuju Bersatu dibawa masuk ke dalam MN, bahkan mengesahkan akan turut menyertai PN.

PN secara asasnya adalah gabungan yang sudah menjadi kerajaan dan kini ingin dijadikan sebuah gabungan politik tajaan Muhyiddin Yassin.

Dengan Muhyiddin menaja penubuhan PN, sudah tentulah beliau yang akan jadi ketua atau pengerusi gabungan tersebut nanti.

Dalam erti kata lain, ada tiga entiti politik berbeza sekarang iaitu PN, MN dan BN.

Dalam BN, ada UMNO, MCA, MIC dan PBS.

Dalam MN ada UMNO serta Pas dan selepas ini akan turut disertai Bersatu.

Dalam PN, setakat ini hanya ada Bersatu dan satu-satunya parti yang sudah mengesahkan akan menyertainya ialah Pas, manakala UMNO enggan bersamanya, begitu juga lain-lain parti masih belum memberi sebarang komitmen.

Sementara UMNO yang sudah sedia bersama BN hanya komited untuk bersama MN, Pas dan Bersatu ingin berada di dalam lebih daripada satu entiti.

Pas yang sudah bekerjasama dengan UMNO melalui MN ingin pula menyertai PN kerana di situ ada Bersatu yang memberi parti Islam itu banyak jawatan, kedudukan dan nikmat dunia yang mereka tak pernah terbayangkan sebelum ini.

Bersatu pula, meskipun menaja penubuhan PN, dalam waktu yang sama tidak menolak mahu menyertai MN bagi memastikan kedudukan lebih selamat dalam PRU akan datang.

UMNO enggan bersama Bersatu dalam PN adalah kerana tidak mahu berkongsi kerusi, terutama kepada kumpulan pelompat yang diketuai Hamzah Zainuddin dan kumpulan pengkhianat Azmin Ali yang kini mengepung erat Muhyiddin untuk menyelamatkan masa depan politik mereka.

Begitu pun, perkembangan mutakhir ini menampakkan banyak kekeliruan antara UMNO, Pas serta Bersatu dan kedudukan ketiga-tiganya di dalam MN atau PN.

Pas yang sudah berada di dalam MN, kini mahu menyertai PN dan ia sama seperti Bersatu yang menaja penubuhan PN, tetapi setuju juga menyertai MN.

Hanya UMNO yang berbeza iaitu mahu bersama MN, namun enggan menyertai PN.

Lalu, ke mana akhirnya hubungan mereka itu?

Bolehkah ketiga-tiga parti itu bersatu hati, baik di dalam MN atau PN atau salah satu gabungan itu terpaksa dikorbankan?

Antara MN dan PN, mana yang lebih dulu bakal terpecah? (Shahbudindotcom 21/08/2020)

Zaman gelap ada hikmahnya

DR MUJAHID YUSOF RAWA
Kegelapan Terancang
Zaman Gelap atau ‘Dark Age’ adalah suasana manusia tidak mengenali ketamadunan dan peradabannya. Salah satu kegelapan ialah suasana secara sistemik (sistem dan norma yang terancang sebegitu rupa) yang menindas golongan marhaein atas kekuasaan dan kekuatan Golongan Feudal atau Bangsawan. Hari ini mereka dikenali sebagai Golongan Elit Penguasa.

Kebangkitan Pencerahan
Walaupun secara fitrah suasana penindasan secara sistemik dibantah dari sudut perasaan setiap individu yang menjadi mangsa, namun ia hanya menjadi satu kebangkitan apabila dunia berubah melalui ilmu dan pengetahuan dan berkembang secara gerakan sosial dan politik berpengaruh. Sebab itulah pelepasan dari Kegelapan itu diganti kepada zaman baru yang dikenali sebagai Zaman Pencerahan atau Enlighment dan Renaisance.

Kegelapan Tidak Mudah
Pencerahan tidak berlaku tanpa wujud Kegelapan kerana semua kebangkitan tercetus disebabkan kegelapan yang dialami. Kadangkali Pencerahan terhalang kerana Kegelapan itu terlalu kuat setelah sekian lama merengkam dalam budaya masyarakat. Kegelapan berjaya menindas rakyat sehingga rakyat jadi takut dari ugutan-ugutan sistemik supaya elit penguasa mengekalkan amalan penindasan sistemik mereka. Kegelapan membuka mata rakyat jelata melihat dan menghargai nikmat erti Pencerahan, itulah Hikmahnya!

PN Adalah Kegelapan
Demikianlah politik negara dengan kemunculan Perikatan Nasional (PN), ia adalah zaman kegelapan untuk Malaysia. Pencerahan seketika 22 bulan di persada kuasa diugut, difitnah malah diancam teori konspirasi kaum dan agama yang para marhaen termakan. Namun setelah berkuasa kegelapan kembali menindas rakyat sebagai norma agenda mereka.

Rakyat diburu
Hari ini golongan elit PN terlepas dari semua penguatkuasaan undang-undang walaupun si marhaen diburu dan dipenjara kerana tidak menghormati undang-undang. Siapa yang terlepas kuarantin 14 hari tanpa dikenakan penguatkuasaan sedangkan yang dibawah diburu dan dikenakan denda, Siapa yang hanya bayar denda RM250 kerana kesalahan vaping dalam dewan sedangkan si marhaen terpaksa membayar RM1000? siapa yang masih bebas walaupun terbukti bersalah atas 7 tuduhan ke atasnya, walaupun si marhaen akan merengkok menanti rayuan. Siapa yang terus menabur fitnah walaupun wang negara terus diguna membiayai elit kabinet yang besar yang tidak produktif sedangkan rakyat menderita? Selamat datang Kegelapan!

Pencerahan Harapan Kita
Justeru, kita harus berjanji pada diri kita dan kepada anak-anak kita untuk menolak kegelapan yang merampas kehidupan rakyat Malaysia. Mungkin ada hikmahnya Pencerahan dirampas seketika supaya rakyat melihat bagaimana Kegelapan hanyalah satu peluang untuk kelompok elit memelihara kepentingan diri masing-masing walaupun mereka terpaksa beretorik kaum dan agama untuk menipu rakyat marhaein. Berjanjilah pada saya bahawa anda akan bersama Pencerahan dan menolak Kegelapan.

Salam Hijrah.


Beliau adalah Naib Presiden AMANAH dan Ahli Parlimen Parit Buntar

Khairuddin Takiri boleh hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen

YUSLAINI AZMI

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, YB Datuk Dr Khairuddin Aman Razali, ahli Parlimen Kuala Nerus membangkitkan kemarahan rakyat Malaysia apabila didapati melanggar SOP Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sejurus pulang dari Turki malah beliau sendiri mengakuinya.

Sumber terdekatnya memberitahu keputusan Covid-19 Khairuddin didapati negatif. Turki mencatatkan lebih daripada 250,000 kes dan 6,061 kematian akibat Covid-19 sudah tentu memberi keresahan buat rakyat Malaysia.

Jika perkara ini terjadi terhadap orang ramai saya pasti hukuman keras telah dijatuhkan tetapi apabila seorang ahli politik melanggar SOP Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) beliau terlepas begitu sahaja.

Perkara inilah yang diperdebatkan oleh netizen memandangkan ia adalah kesalahan serius di saat dunia masih lagi bertarung dengan pandemik Covid19 dan masih belum menemui vaksin untuk virus tersebut.

Berdasarkan Perkara 48 Perlembagaan Malaysia (e) memperuntukkan seorang Ahli Parlimen boleh hilang kelayakan jika dikenakan hukuman denda minimum RM 2 000 atau penjara lebih daripada setahun.

Seseorang yang telah disabitkan atas suatu kesalahan oleh sesuatu mahkamah di Persekutuan (atau, sebelum Hari Malaysia, di wilayah yang termasuk di dalam Negeri Sabah atau Sarawak atau di Singapura) dan dihukum penjara selama tempoh tidak kurang daripada satu tahun atau denda tidak kurang daripada RM 2 000 dan dia tidak mendapat pengampunan bebas.

Saya pasti kekhuatiran pasti terjadi buat ahli politik tersebut memandangkan telah melanggar peraturan namun begitu ini bukanlah kali pertama ahli politik serta ahli keluarga terdekat mereka melanggar peraturan dari KKM sepanjang musim pandemik ini.

Sebelum ini Timbalan Menteri Kesihatan Noor Azmi Ghazali juga pernah dikenakan denda RM 1 000 kerana gagal mematuhi perintah kawalan pergerakan (PKP) awal April lalu.
Sebelum itu juga, anak Zahid Hamidi turut mencetuskan kontroversi apabila didapati melanggar arahan PKP sambil menayangkan fotonya di media sosial yang bebas berkeliaran di saat rakyat terpaksa berkurung diri dari menyebarkan virus berkenaan.

Menteri Jabatan Perdana Menteri YB Mustapha Mohamed juga turut melakukan hal yang sama ketika Malaysia menghadapi peraturan ketat PKP dan menimbulkan kemarahan rakyat.

Persoalannya sekarang adakah undang-undang hanya terpakai untuk rakyat biasa? Kenapa kerajaan hari ini masih bersifat selektif atau double standard dalam menjatuhkan hukuman? Ekoran daripada isu tersebut pemimpin DAP Teresa Kok membuat laporan polis terhadap Khairudin.

Menurut sumber Teresa Kok mendakwa menteri terbabit ingkar arahan kuarantin dan menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan berdasarkan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah, semalam berkata pihaknya sedang menyiasat dakwaan terhadap Khairuddin tersebut.

Sementara itu, diminta mengulas penutupan surau Al-Mustaqim di Kampung Banggol Pauh dan Masjid Seberang Bukit Tumbuh yang terletak di kawasan Parlimen Kuala Nerus selama tiga hari mulai semalam, Khairuddin enggan mengulas lanjut dan bertindak mengunci mulut.

Saya berharap pihak berkuasa tidak pilih kasih dalam menjatuhkan hukuman seharusnya keadilan perlu ditegakkan. Usah kita memandang remeh akan pelbagai usaha oleh pihak KKM dalam membendung wabak ini dari menular. Yang bersalah tetap perlu dihukum tidak kira yang kaya atau miskin.

Saya juga menyeru supaya pimpinan PAS terutamanya hentikan budaya mengeluarkan dalil palsu bagi menipu rakyat, hal ini sudah terang lagi bersuluh.Tindakan wajar diambil, kami rakyat Malaysia inginkan undang-undang terpakai sama-rata tidak siapapun mereka.

24,000 ahli Bersatu Kelantan bakal keluar parti

FAZLI RADZI

Bekas Timbalan Pengerusi Bersatu Kelantan, Sazmi Miah mendakwa seramai 24,000 daripada 42,000 ahli parti negeri itu bakal meninggalkan Bersatu dalam masa terdekat.

Menurutnya, mereka akan menyertai Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) yang baharu ditubuhkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam sidang media di Kota Bharu hari ini juga, beliau mengumumkan 200 ahli Bersatu Kelantan keluar parti.

Beliau berkata, mereka terbabit membuat keputusan itu kerana merasakan Bersatu telah menjauhkan diri dari objektif asal parti untuk memerangi kleptokrasi.

“Kami tidak boleh menerima keputusan membawa keluar Bersatu daripada Pakatan Harapan (PH) semata-mata untuk menubuhkan sebuah gabungan kerajaan baharu yang terdiri daripada parti yang kami lawan bermati-matian pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14),” lapor Bernama.

Jelas Sazmi, kesemua 200 bekas ahli Bersatu yang hadir hari ini mewakili lebih 5,000 ahli akar umbi lain yang meninggalkan parti.

“Sebenarnya kita ada senarai lebih 5,000 (ahli akar umbi yang keluar parti) dan 2,000 sahaja dari Pasir Puteh.

“Yang hadir hari ini 200 orang mewakili ahli akar umbi lebih 5,000 itu,” dakwanya lagi.

Diperalat buat SD liwat: Polis akan soal siasat Ramesh Rao

FAZLI RADZI

Polis akan memanggil Presiden Presiden Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin Malaysia, Ramesh Rao Krishnan Naidu susulan dakwaan mempengaruhi seorang individu membuat pendedahan dalam bentuk akuan berkanun (SD).

Timbalan Pengarah (Siasatan/Perundangan) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman DCP Mior Faridalathrash Wahid berkata, polis akan memanggil Ramesh Rao untuk disoal siasat.

“Siasatan sedang dijalankan,” lapor Malaysiakini hari ini merujuk SD bertarikh 29 Jun itu.

Mior juga memberitahu pihaknya telah mengambil kenyataan pengadu yang didakwa melakukan hubungan seks dengan seorang ahli politik sebanyak empat kali pada 2013.

Terdahulu, individu itu mendakwa dia telah diperalat dan dipergunakan oleh seorang pemimpin NGO untuk membuat tuduhan tersebut.

Susulan itu, dia telah membuat laporan polis terhadap Ramesh Rao dan bloger Raja Petra Kamaruddin.

Dia mendakwa dipengaruhi untuk membuat SD berkenaan liwat yang dilaporkan sebelum ini.

Lelaki itu juga mendakwa Ramesh Rao berjanji akan memberikannya habuan atau pampasan atas tindakan tersebut.

Laporan polis dibuat setelah blog Malaysia Today menerbitkan artikel mengenai tuduhan liwat berkenaan.

“Saya telah diperalat dan dipergunakan oleh Datuk Seri Ramesh Rao Krishnan Naidu dengan melakukan penyebaran berita berunsur lucah di media sosaial keatas saya hingga menyebabkan segala maruah saya dan seluruh ahli keluarga saya tercemar dan telah menyebabkan saya diganggu oleh beberapa pihak media sehingga menyebabkan saya terganggu emosi dan tertekan.

“Tujuan laporan ini dibuat adalah untuk mengambil tindakan kepada Dato Sri Ramesh Rao dan Raja Petra yang menyebarkan berita berunsur lucah ke media sosial,” dipetik Malaysiakini.

Kluster Khairuddin ancam ribuan nyawa

Sejak saya membangkitkan isu Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Dr Khairuddin Aman Razali tidak menjalani kuarantin 14 hari selepas beliau pulang dari Turki pada 7 Julai 2020, beliau tidak mengeluarkan kenyataan saya dan hanya minta orang ramai tunggu kenyataan Kementerian Kesihatan.

Mengikut SOP yang diumumkan oleh Majlis Keselamatan Negara, beliau seharusnya menjalani kuarantin selama 14 hari selepas pulang dari luar negara, iaitu daripada 7 hingga 21 Julai untuk memastikan beliau tidak dijangkiti COVID-19 dan tidak menyebarkan virus penyakit ini kepada orang lain.

Mengikut Facebook beliau, beliau telah mula menghadiri majlis rasmi 3 hari selepas beliau pulang dari Turki. Program pertamanya ialah majlis perasmian kursus asas pembangunan usahawan coklat di Duyong Marina Resort di Terengganu pada 10 Julai 2020. Daripada 10 hingga 21 Julai, beliau menghadiri 12 program/mesyuarat yang mungkin melibatkan beberapa ribu orang.

Turki mempunyai 18,608 kes aktif pada 6 Julai 2020, pada hari akhir Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi berada di negara itu. Sekiranya beliau dijangkiti penyakit COVID-19 dari Turki, maka beliau berkemungkinan menyebarkan coronavirus ini kepada beribu-ribu orang sehingga mungkin wujudnya “Kluster Khairuddin Takiri” di Malaysia.

Saya difahamkan lawatan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi ke Turki juga diiringi oleh ahli keluarga dan anggota agensi kerajaan. Apakah mereka juga menjalani kuarantin selama 14 hari mengikut SOP kerajaan?

Program yang dihadiri oleh Datuk Dr Khairuddin Aman Razali dalam tempoh yang beliau sepatutnya menjalani 14 hari kuarantin yang tercatat dalam FB beliau adalah seperti berikut:

10 Julai- Majlis Perasmian Kursus Asas Pembangunan Usahawan Coklat Buatan Tangan- Duyong Marina Resort, Terengganu.

13 Julai- sidang Parlimen

14 Julai – Terima lawatan Tuan Stanley Liew, Ketua Pengarah Lembaga Lada Malaysia di Parlimen.

15 Julai- Kaedah Inokulasi-maksimumkan Penghasilan Bahan Gaharu di Jasin, Melaka

16 Julai- sidang Parlimen

18 Julai – Majlis penyampaian sumbangan Inspirasi Musa’adah COVID-19 di Pejabat Daerah Kuala Merus, bersama YB Senator Datuk Dr Haji Zulkifli Mohamad A—Bakri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama)

18 Julai — Konvoi Berbasikal sempena program Mederka@ Komuniti (Info On Wheels)- Perkarangan Pasar Batu Enam, Kuala Nerus.

18 Julai — Pelancaran Sijil Minyak Sawit Mampan Malaysia.

18 Julai— Program JOM MSPO Negeri Terengganu, Dewan Sebarguna Tepoh, Kuala Nerus.

18 Julai — Majlis Penyerajam Bantuan Prihatin KENAF, Penyampaian Peringkat Negeri Terengganu- Balai Raya Kg Gunung Dalam, Setiu.

18 Julai — Program di Pantai Penarak, Terengganu

19 Julai —Ziarah Mahabbah Sekitar Pulau Duyong

Memandangkan orang ramai tengah kecewa dengan tindakan yang keterlaluan oleh pihak penguatkuasa terhadap mereka yang tidak pakai pelitup muka dan tidak menjalani kuarantin selepas pulang dari luar negara, pihak Kerajaan haruslah menunjukkan ia tidak berat-sebelah dari segi penguatkuasaan dalam kes COVID-19.

Teresa Kok

Ahli Parlimen Seputeh

20 Ogos 2020

AZMIN: TUNJUK WAJAHMU YANG SEBENAR

Menurut Zuraida, kumpulan Azmin akan menyertai PPBM secara sah pada 22 Ogos ini.

Baru sekarang Azmin berani menunjukkan wajahnya yang sebenar

Itu bermakna PPBM akan ada dua Menteri Kanan.

Di zaman PH, kumpulan Azmin yang tidak sehaluan dengan partinya dapat 4 jawatan Menteri. Manakala yang pro Anwar cuma dapat 3 jawatan Menteri.

Di zaman PN, Azmin semakin untung kerana dilantik Menteri Kanan walaupun tidak berparti.

Azmin nampaknya sentiasa untung bila wajahnya tidak jelas.

Tetapi apabila menyertai PPBM barulah wajah Azmin nampak jelas. Cuma jika wajah sudah jelas, bolehkah Azmin menang lagi di Gombak.

Setelah menyertai PPBM, bukan mudah bagi Azmin dan kumpulannya meraih sokongan solid orang Cina seperti di PRU ke 13 dan 14.

Bila masuk PPBM, bermakna Azmin akan masuk MN. Ikutlah peribahasa, “masuk kandang kambing mengembik, masuk kandang kerbau menguak.

Jangan nak mengaum pula macam harimau.

Rakyat nampak wajah sebenar Azmin. Ketua Polis Negara sahaja yang kata wajah Azmin masih kabur.

Dr. Puad Zarkashi

Ahli MT UMNO

18 Ogos 2020.

Apa perlunya Parti Pejuang? - TUN DR MAHATHIR MOHAMAD

TUN DR MAHATHIR MOHAMAD

Jika kita perhati politik negara sekarang, tumpuan hanya kepada duit dan jawatan, tidak lagi kepada dasar perjuangan untuk negara.

Yang berada dalam Kerajaan berada kerana pendapatan yang boleh didapati. Soal dasar perjuangan tidak diambil kira.

Demikian Pas yang dahulu kata Umno kafir dan bekerjasama dengan UMNO jadi kafir, sekarang membentuk Muafakat dengan Umno. Kafirkah Pas – tidak. Itu tahaluf siasi.

Tetapi Hadi masih tidak tarik balik amanatnya yang berkata Kerajaan Umno kafir kerana mengikut cara kafir.

Bersatu pula ditubuh untuk lawan kleptokrasi. Sekarang Bersatu bergantung kepada kleptokrat untuk cukup bilang menjadi Kerajaan.

Sekarang Bersatu hendak masuk Muafakat. Di mana perginya Kerajaan Perikatan Nasional.

Parti Perikatan Nasional ini tidak wujud. Tidak didaftar. Tidak disertai oleh Umno atau Pas. Bahkan Umno akan lawan Bersatu dalam PRU. Inikah rakan seperjuangan?

Apa dianya Perikatan Nasional ini sehingga Perdana Menteri mendakwa dia adalah Perdana Menteri Perikatan Nasional, Perdana Menteri parti yang tidak wujud.

Umno dengan jelas berkata ahlinya dibenar sokong Bersatu guna untuk jatuhkan Kerajaan Pakatan Harapan. Inilah perjuangan kerjasama Bersatu dengan Umno/Pas. Perjuangan untuk jadi Kerajaan. Dasar dan perancangan tidak ada.
Hanya untuk jadi Kerajaan, untuk jadi Perdana Menteri.

Perancangan lain ialah untuk jawatan dan pendapatan. Tidak ada pun Kerajaan Melayu Islam. Kalau DAP akan hancur Melayu, batalkan sahajalah pendaftaran. Kalau Parti Komunis boleh dibatalkan, DAP pun boleh.

Ada orang politik yang dapat simpan dalam bank sebanyak 2 billion Ringgit. Kita ingin tahu macam mana boleh himpun sebanyak itu sedang orang berniaga sepenuh masa pun tidak ada duit sebanyak itu.

Kami tubuh Bersatu dengan tujuan menjatuh Kerajaan kleptokrat. Sekarang Bersatu berjaya selamat kleptokrat. Dan penyakit pun terjangkit kepada Bersatu. Wang diguna untuk si katak lompat keluar dan sokong Bersatu. Tidak lompat dilucut keahlian, dilucut jawatan.

Kami tidak ada parti sekarang. Sudah dilucut dari parti yang kami tubuh oleh hijackers.

Sebagai bebas simbol tidak sama.

Terpaksa tubuh parti.

Untuk apa?

Untuk berjuang hapus politik wang, kembali kepada pembangunan negara maju dan bermaruah, berjuang untuk rakyat bahagia.

Kami tidak akan guna duit sebagai umpan. Cuma ingin wujud peluang cari duit halal.

Spekulasi Salahuddin keluar AMANAH tanda PN tersepit

AMNI JAGAT

Datuk Seri Salahuddin Ayub hari ini menafikan dakwaan bahawa beliau bersama-sama lima lagi ahli parlimen dari Parti Amanah Negara (AMANAH) akan mengumumkan untuk keluar dari parti tersebut dan bersama-sama dengan Perikatan Nasional (PN).

Beliau yang merupakan Timbalan Presiden Parti Amanah berkata beliau masih lagi Ahli Parlimen Pulai dan Timbalan Presiden Amanah.

Katanya ketika lawatan ke rumah pangsapuri Desa Kempas berkata beliau akan setia dengan perjuangan beliau serta tidak akan mengkhianati mandat rakyat di kawasan Pulai.

“Itu yang saya rasa macam mana begitu hebat kami berenam ini dan saya pula yang dikatakan mengetuai Parti AMANAH untuk keluar beramai-ramai menyertai PN. ‘So far’ saya masih lagi Timbalan Presiden dan tidak akan mengkhianati mandat rakyat.

“’I’m still here to fight for you’, saya Salahuddin Ayub akan memenuhi mandat rakyat kepada rakyat. Saya tidak akan menyeberang dan begitu juga rakan-rakan saya yang lain mereka pun akan mengambil langkah seperti saya.

“Ini adalah usaha-usaha terdesak yang terpaksa mereka lakukan kerana sebelum ini terdapat undian di dalam Dewan Rakyat yang memperlihatkan PN mempunyai majoriti tipis dan dua kali undian dibuat hasilnya tetap sama dengan majoriti yang terlalu tipis,” tegasnya.

Beliau ketika ditanya telah memaklumkan bahawa tawaran dari PN untuk beliau mengambil langkah meninggalkan partinya memang berlaku namun perkara itu tidak diendahkan oleh beliau.

Selain itu katanya, terdapat juga namanya disebut untuk membuat langkah menyeberang ke PN untuk Dun di Johor namun beliau menafikan.

“Itu pun sama, kali ini tuduhan saya juga mengetuai untuk Adun-Adun di Johor lompat masuk ke PN itu semua saya nafikan.

“Mereka semua buat itu adalah untuk menyakinkan rakyat bahawa mereka ada nombor majoriti yang buat sementara ini selesa. Majoriti di sini (Johor) pun terlalu tipis.

“Dan perkara ini belum terbukti di mana Dun Johor masih belum memanggil untuk bersidang. Selepas titah diraja tempoh hari sampai sekarang Dun masih tidak panggil untuk bersidang,” tegasnya.

PAS tangguh majlis kepulangan 'tokoh Amanah' lepas live kerusi kosong hampir sejam

Sidang media yang dikatakan bagi mengumumkan penyertaan "tokoh" dari parti Amanah kembali kepada PAS ditangguhkan selepas hampir sejam siaran langsung (live) majlis itu hanya memaparkan kerusi kosong.

Dalam kenyataan medianya, Setiausaha Badan Perhubungan PAS Roslan Shahrir Mohd Shahrir berkata majlis penyerahan borang itu ditangguhkan "atas sebab yang tidak dapat dielakkan".

“Atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan majlis penyerahan borang ahli PAS dari bekas aktivis parti Amanah pagi ini terpaksa ditangguh.

“Namun demikian, PAS Selangor terus mengalu-alukan sebarang hasrat mana-mana ahli parti berkenaan yang ingin bersama atau kembali ke pangkuan PAS,” menurut kenyataan yang dikeluarkan Roslan beberapa minit selepas siaran langsung itu berakhir.

Facebook TV PAS Selangor pagi tadi bersiaran langsung dengan keterangan “TERGEMPAR!!! Majlis Pengisytiharan Tokoh Parti Amanah Negara kembali menyertai PAS”.

Bagaimanapun, selepas 52 minit, siaran langsung itu tamat dengan hanya memaparkan latar set meja dan kerusi kosong, lengkap dengan mikrofon, seperti yang biasa dilihat pada sesebuah sidang media.

Turut kelihatan gegantung tertera perkataan "Badan Perhubungan PAS Selangor".

Semalam, Sinar Harian melaporkan bahawa Pesuruhjaya PAS Selangor Ahmad Yunus Hairi memberitahu bahawa seorang pemimpin Amanah dari Selangor dijangka akan kembali menyertai PAS hari ini.

Bagaimanapun, Ahmad Yunus berkata dia tidak dapat mendedahkan identiti pemimpin tersebut.

Untuk rekod, Amanah yang juga parti serpihan PAS ditubuhkan pada Ogos 2015 dengan mengambil alih Parti Pekerja-Pekerja Malaysia.

Amanah digerakkan oleh bekas timbalan presiden PAS Mohamad Sabu sebagai presiden parti bersama kumpulan profesional dari PAS.

Amanah terbentuk selepas kumpulan profesional tidak sehaluan dengan kumpulan ulama susulan keputusan PAS membatalkan kerjasama politik dengan DAP yang membawa terkuburnya Pakatan Rakyat.

Penganalisis ramal tentangan kuat dalam Umno jika PPBM sertai MN

Nicholas Chung
PETALING JAYA:
Penganalisis memberi amaran kepada Umno bahawa akar umbinya akan menentang kuat penyertaan PPBM ke dalam Muafakat Nasional (MN).

Azmi Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia dan James Chin dari Institut Asia di Universiti Tasmania meramalkan pertembungan apabila pilihan raya umum dipanggil.

Rundingan kerusi akan meruncingkan ketegangan antara Umno dan parti serpihannya, kata mereka kepada FMT.

Azmi berkata kedua-dua parti berebut sokongan demografi yang sama dan perlu ada banyak tolak ansur dalam MN sekiranya PPBM menyertainya.

“Saya fikir kepimpinan masing-masing boleh selesaikannya, tetapi saya tak pasti tentang akar umbi,” tambahnya.

Untuk meyakinkan akar umbi terima penyertaan PPBM, katanya, pemimpin Umno mesti membuktikan dominasinya.

Beliau berkata cara paling mudah adalah memastikan rundingan kerusi berakhir dengan Umno bertanding semua kerusi yang kini diduduki bekas ahli yang meninggalkannya.

“Mereka amat benci ahli Parlimen yang meninggalkan Umno,” kata Azmi. “Pada saya, amat susah untuk bekas ahli Parlimen Umno mempertahankan kerusi mereka atas tiket PPBM.”

Beliau bagaimanapun merasakan Hamzah Zainuddin (Parlimen Larut), Mustapa Mohamed (Jeli), dan Mas Ermieyati Samsudin (Masjid Tanah) ada peluang menang pada pilihan raya umum nanti.

“Tetapi ada beberapa ahli Parlimen bekas Umno yang tidak perlu,” katanya.

Semalam, Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan, memaklumkan beliau terima banyak maklum balas daripada akar umbi yang tidak bersetuju dengan idea menerima PPBM ke dalam MN.

Presiden Zahid Hamidi kemudian menulis di Twitter bahawa pandangan akar umbi akan diambil kira sebelum sebarang keputusan dibuat.

Chin berkata keadaan paling ideal yang akar umbi Umno mahu adalah PPBM dibubarkan dan ahlinya kembali kepada Umno.

Beliau berkata akar umbi tiada upaya tetapi mengakui perasaan hina terhadap PPBM cukup kuat untuk menimbulkan konflik terbuka semasa rundingan kerusi nanti.

“Sekarang baru tinju bayang,” katanya. “Ketegangan sebenar apapbila pilihan raya umum dipanggil dan mereka terpaksa berunding kerusi.”

Chin tidak percaya Umno akan dapat bertanding di semua kerusi yang ditandinginya pada 2018 memandangkan prinsip dalam rundingan kerusi membenarkan penyandang mempertahankan kerusinya.

Beliau juga tidak percaya PPBM akan dapat bertanding lebih daripada 50 kerusi.

Beliau meramalkan Umno dan PAS akan bertanding kebanyakan kerusi majoriti Melayu.

“PPBM akan beberapa kerusi Melayu. Barangkali ia akan bertembung dengan PKR di kerusi campuran.”

Setiausaha Agung Barisan Nasional, Annuar Musa baru-baru ini berkata MN secara prinsip bersetuju dengan hasrat PPBM untuk menyertai pakatan itu.

Apakah ‘deal’ Muhyiddin dengan Umno kali ini?

BORHAN AHMAD
Apakah ‘deal’ yang berjaya dibuat oleh Umno dengan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sehingga membolehkan kerajaan berjaya meluluskan Rang Undan-undang (RUU) pembekalan tambahan 17 Ogos lepas kini menjadi tanda tanya yang besar.

Ini kerana, tanpa pujukan sehingga berjaya membawa kembali kesemua Ahli Parlimen Umno ke Dewan Rakyat, undi belah bahagi yang dibuat ke atas usul itu sudah pasti gagal.

Ia berjaya dilakukan dalam masa 10 minit ketika berlaku sejarah di Dewan Rakyat, ketika undi hendak dibuat, Speaker Dewan Rakyat yang baru dilantik, Datuk Azhar Harun telah menangguhkan sidang itu.

Selepas 10 minit ditangguh, Dewan disambung kembali dengan undian dan kerajaan telah berjaya meluluskan usul itu dengan 111 undi menyokong dan 106 undi menentang.

Apakah alasan yang paling lojik ke atas apa yang berlaku ini.

Saya ingin katakan, ia adalah janji “Parlimen akan dibubarkan dalam kadar segera tetapi terangcang dengan baik” sebagaimana yang dituntut oleh Umno sebelum ini.

Sehubungan dengan itu, besar kemungkinan Parlimen akan dibubarkan sebaik sahaja Bajet 2021 dibentang Oktober ini dan pilihanraya akan diadakan di bulan November atau Disember nanti.

Dengan cara inilah sahaja Muhyiddin dapat meraih maruahnya bukan dengan cara kerajaannya dijatuhkan oleh kerana kegagalan usul kerajaan diluluskan.

Di Dewan Rakyat Isnin 17 November lepas, ketika Dewan Rakyat bersiap sedia mahu membuat undian belah bahagi terhadap usul RUU Perbekalan Tambahan bagi meluluskan wang untuk menampung pembesaran Kabinet kerajaan PN, secara tiba-tiba Speaker telah menangguhkan sidang.

Ia telah dibantah oleh para ahli Parlimen khasnya dari pembangkang yang menyaksikan kata-kata kesat dikeluarkan.

Menjelang penangguhan itu, menurut catatan yang dibuat oleh Petugas Parlimen Anda, beberapa MP Umno telah bertindak keluar dewan.

“Antaranya MP Pontian, Mat Maslan. Ketika melangkah keluar dewan Mat Maslan siap berkata “Saya mahu pilihanraya”, membayangkan beliau tidak mahu mengundi sokong RUU Perbekalan semalam dan memberi signal jumlah MP blok kerajaan tidak cukup. Turut ikut keluar beberapa MP dari sebelah blok Zahid,” tulis petugas Parlimen tanpa disebutkan nama itu.

“Maka ketika itu kelihatan Menteri Undang-Undang, Takiyuddin membuat beberapa panggilan telefon untuk memanggil semula MP yang telah bertindak keluar dewan. Takiyuddin juga dilihat tidak tenteram meronda di blok tempat duduk ahli kerajaan,” tulis beliau lagi.

Jadi, bersedialah untuk menghadapi pilihan raya umum dalam jangka masa terdekat kecuali satu ‘deal’ baru berjaya dibuat untuk membentuk kerajaan baru tanpa perlu Parlimen dibubarkan.

Ramai pemimpin Umno Sabah tak suka Bung Mokhtar rupanya

'Bunuh diri' untuk Bung ketuai kempen PRN Sabah - Rahman Dahlan
Annabelle Lee


Ahli Majlis Tertinggi Umno, Abdul Rahman Dahlan mengkritik pemilihan Bung Mokhtar Radin sebagai pengarah pilihan raya Sabah yang akan datang.

Pada sidang media di Kuala Lumpur malam ini, beliau menyuarakan kebimbangan strategi itu boleh memakan diri kepada Umno.

"Ia langkah bunuh diri.

"Tidak ada parti di dalam dunia akan meletakkan seseorang yang ada kes mahkamah (dan) menghadiri kes-kes mahkamah menjadi pemimpin parti yang akan bertanding pilihan raya," katanya.

Rahman yang juga ketua Umno Bahagian Tuaran mendakwa pemilihan Bung tidak dibincangkan dengan akar umbi di negeri itu sebelum diumumkan.

Beliau menyifatkan langkah itu sebagai usaha 'menghina' autonomi negeri dan rakyat Sabah.

"Tapi meletakkan seorang yang mempunyai masalah peribadi untuk menerajui jentera PRU.

"Itu adalah satu penghinaan kepada rakyat Sabah. Tak ada cara lain mengatakan ini dan saya mahu berterus terang.

"Kerana mesej ini tidak sampai kepada Presiden (Umno Ahmad Zahid Hamidi)," katanya.

Malam ini, Abdul Rahman diapit oleh pemimpin Umno Sabah dari bahagian Putatan, Penampang, Keningau, Beluran, Ranau, Pensiangan, Kota Kinabalu, Kota Belud, Kota Marudu, Batu Sapi dan Sandakan.

Ketua Wanita Umno Sabah Jainab Ahmad Ayid dan timbalannya Juriah Palasin juga turut hadir.

Rahman mendakwa tiada seorangpun di kalangan mereka yang berjaya bertemu dengan Zahid walaupun melakukan perjalanan untuk berjumpanya.

Bagaimanapun, beliau menggesa presiden Umno untuk mempertimbangkan pandangan mereka mengenai perkara itu.

Ketika ditanya sekiranya kumpulan itu akan menarik sokongan daripada parti sekiranya Bung dikekalkan, Rahman berkata mereka akan tetap memastikan parti itu menang.

"Kami tidak akan meninggalkan Umno," katanya.

Menteri PAS langgar kurantin 14 hari, datang ke Parlimen

SITI NUR ZAWANI MISCON

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 apabila tidak melakukan kuarantin wajib selepas pulang dari Turki pada 7 Julai lalu.

Teresa Kok (PH-Seputeh) berkata, Mohd Khairuddin (Pas – Kuala Nerus) yang sepatutnya perlu mengasingkan diri untuk tempoh 14 hari bagaimanapun dilihat hadir ke Parlimen pada 13 Julai lalu.

Kok berkata, ahli Parlimen Kuala Nerus itu dilaporkan berkunjung ke Turki pada 3 hingga 7 Julai, dan hadir ke Parlimen enam hari selepas itu.

“Kita tahu semua orang yang berkunjung ke luar negara harus dikuarantin selama 14 hari (selepas pulang).

“Tetapi Menteri sendiri tak ikut SOP (peraturan yang ditetapkan),” katanya semasa berucap di Dewan Rakyat hari ini.

Perkara itu juga dipersoal Dr Lee Boon Chye (PH-Gopeng) yang berkata jika dakwaan itu benar, tindakan Menteri terbabit boleh dianggap tidak bertanggungjawab kerana di Turki sendiri mempunyai hampir 250,000 kes Covid-19.

Sementara itu, RSN Rayer (PH-Jelutong) pula bingkas berdiri dan meminta tindakan diambil ke atas ahli Parlimen Pas itu kerana tidak mematuhi SOP selain mendedahkan Parlimen kepada ancaman virus berbahaya itu.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Mohd Rashid Hasnon kemudiannya meminta Rayer menulis aduan berkenaan untuk tindakan selanjutnya

“Keputusan saya adalah agar Jelutong menulis surat kepada Pejabat Yang Dipertua untuk perkara itu,” katanya.

Untuk rekod, seawal pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan pada Mac lalu, kerajaan telah pun mewajibkan semua rakyat Malaysia yang pulang ke Malaysia perlu menjalani kuaratin wajib di rumah sendiri.

Pada Julai pula, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sekali lagi mengarahkan agar semua warga asing dan rakyat Malaysia yang baru tiba atau pulang dari luar negara, diwajibkan menjalani kuarantin wajib 14 hari, namun di stesen yang ditetapkan dan bukan lagi di rumah.

Pada minggu lalu seorang wanita warga emas dihukum penjara sehari dan didenda RM8,000 selepas mengaku salah melanggar perintah kuarantin kendiri apabila tiba dari negara luar.

Manakala pada Mei lalu, tiga pelajar Universiti yang dibawa pulang dari Kuala Lumpur ke Tawau ditahan kerana melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan tidak mematuhi arahan peraturan kuarantin di rumah.

Dakwaan Azmin kami adalah binatang tidak akan dilupakan, kata Umno Gombak

MALAYASIA DATELINE
Ketua Umno Gombak Megat Zulkarnain Omardin berkata 40,000 ahli Umno di kawasan itu masih ingat bagaimana Menteri Kanan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mempersendakan parti itu dengan menyamakannya sebagai binatang ketika masih dalam PKR.

Menurut laman web, Free Malaysia Today, sebahagian besar akar umbi parti itu masih terluka dengan kenyataan Azmin itu yang mungkin menjejaskan peluang menteri kanan berkenaan kekal di Parlimen Gombak pada pilihan raya umum akan datang.

“Beliau kata minta tinggalkan 1 atau 2 spesies Umno hidup supaya bila anak cucu tanya apa itu Umno? Itu binatang apa, dia senang tunjuk. Perkara ini masih berlegar dalam kalangan ahli Umno dan bukan mudah untuk dilupakan.

“Dalam politik kita boleh ada idealogi politik dan pandangan berbeza. Namun, kita mesti ada 1 sempadan…bila ada pukul lebih dari sempadan, pukulan diterima di bawah pinggang ini selalunya akan diingati.

“Setakat tampar-tampar mungkin boleh lupakan tetapi kita bercakap atas akar umbi, perlu hormat 40,000 ahli Umno yang sepakat untuk Muafakat Nasional (MN) kerana ia adalah kawasan majoriti Melayu, perkara ini perlu dilihat serius,” katanya kepada FMT.

Kenyataan Megat itu muncul ketika spekulasi sama ada Azmin akan kekal di kerusi Parlimen Gombak yang diwakilinya sejak 2008 atau terpaksa mencari kawasan lain jika pencalonannya tidak disokong Umno dan PAS dalam MN, lapor laman itu.

Bekas timbalan presiden PKR itu dikatakan antara penggerak “langkah Sheraton” yang menyebabkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) tumbang pada Februari lalu.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu, Azmin menang kerusi Parlimen Gombak dengan majoriti 48,721 menewaskan calon Barisan Nasional (BN), Abdul Rahim Kamarudin dan PAS, Khairil Nizam.

Umno akan ‘bunuh’ PAS, kata Kadir Jasin

FMT Reporters
PETALING JAYA:
Bekas ahli majlis pimpinan tertinggi (MPT) PPBM A Kadir Jasin percaya Umno akan membunuh PAS seperti mana parti Melayu itu membunuh Parti Negara pada 1954.

“Umno menjadi parti dominan dan hegemonik dengan tidak bertolak ansur terhadap parti lawan, khususnya parti serpihannya sendiri.

“Umno menyekat, menelan atau membunuh parti serpihannya bermula dengan PAS pada 1951 dan Parti Negara pada 1954. Umno berjaya menamatkan riwayat Parti Negara tetapi belum berjaya membunuh PAS.

“Umno akan bunuh PAS seperti ia membunuh Parti Negara. Ia sudah pun menelan Parti Melayu Semangat 46 pada 1996,” katanya menerusi hantaran di Facebooknya hari ini.

Kadir mendakwa, Umno sudah terlalu biasa dengan kuasa dan kekayaan, malah tidak boleh hidup dalam kekalahan.

“Pemimpin Umno tahu lagi lama mereka dalam rimba politik, semakin kurang sokongan kepada parti mereka. Maka dengan bantuan PAS, mereka mulakan kempen meracuni fikiran orang Melayu-Islam kononnya Pakatan Harapan (PH) dikuasai oleh DAP.

“Di pihak PPBM pula, setelah kalah 2 pilihan raya kecil iaitu DUN Semenyih dan Parlimen Tanjung Piai, ia ketakutan. Ramai ahli majlis pimpinan tertingginya percaya parti itu akan ditolak oleh orang Melayu kalau terus bersama DAP dalam PH. Itulah mantera Muhyiddin Yassin dalam mesyuarat tergempar MPT pada 23 Februari lalu,” dakwanya.

Beliau mendakwa, Muhyiddin membawa PPBM masuk Muafakat Nasional berikutan keadaan yang mendesak.

“Kalau dalam Perikatan Nasional yang kononnya diterajui oleh PPBM pun kedudukan parti itu umpama melukut tepi gantang, dibuli oleh Umno dan PAS, bayangkan dalam Muafakat Nasional yang diketuai Umno.

“Dengan itu semakin mudahlah Umno “menghabiskan” PPBM. Bila tidak ada lagi PPBM, bolehlah Umno menumpukan masa dan tenaga menangani PAS atau setidak-tidaknya pun mengUmnokan parti tersebut,” katanya.

Polis siasat tuduhan liwat terhadap ahli politik terkemuka

Hariz Mohd

Polis sedang menyiasat akuan berkanun (SD) yang muncul pada hujung minggu lalu yang menuduh seorang pemimpin politik pembangkang terkemuka melakukan liwat.

Individu yang membuat SD itu juga dikatakan membuat laporan polis pada hari Ahad mendakwa dimanipulasi setelah dokumen itu disiarkan di blog Malaysia Today. Bagaimanapun ia tidak dapat disahkan.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayag Wilayah Persekutuan Mior Faridalathrash Wahid mengesahkan bahawa laporan polis telah dibuat dan siasatan sedang dijalankan.

"Kami telah menerima laporan dan siasatan sedang dilakukan. Penyiasatan kami akan merangkumi setiap aspek," katanya kepada Malaysiakini.

Menurut SD itu, lelaki itu mendakwa dia melakukan hubungan seks dengan ahli politik berkenaan sebanyak empat kali pada 2013 di hotel yang berlainan di Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang.

Dia juga mendakwa bahawa setiap kali selepas melakukan hubungan seks dengan ahli politik berkenaan, dia akan diberi wang tunai RM300.

Dia turut mendakwa bahawa atas permintaan ahli politik itu, dia juga memperkenalkan seorang kawannya kepada ahli politik berkenaan.

Dia mendakwa kawannya itu turut diliwat oleh ahli politik berkenaan dan diberikan wang dalam jumlah yang sama.

SD itu bertarikh 29 Jun 2020.

Malaysiakini sudah menghubungi Pesuruhjaya Sumpah yang bertanggungjawab terhadap SD, yang mengesahkan bahawa SD berkenaan telah difailkan dan ditandatangani di hadapannya.

"Ya, SD dibuat oleh orang yang menandatangani dokumen itu," katanya dalam pesanan teks.

Malaysiakini juga menghubungi pengadu. Dia mengesahkan bahawa laporan polis dibuat tetapi enggan mengulas lebih lanjut.

"Saya sangat tertekan. Kes ini dalam siasatan polis. Biarkan PDRM (polis) menjalankan tugas mereka," katanya.

Malaysiakini juga telah menghubungi ahli politik itu untuk memberi komen mengenai tuduhan tersebut.

Tular gambar MB Kedah betulkan paip air di Kelantan

FAZLI RADZI

Bukan pujian tetapi kecaman diterima gara-gara aksi Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor dalam satu gambar yang dilihat sedang membetulkan paip air.

Sanusi dalam gambar itu sedang duduk manakala tiga individu lain berdiri sedang memerhati termasuk Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Anak Bukit, Datuk Ir Amiruddin Hamzah yang ketika itu berbaju merah.

“Denyut hati dan jiwa saya sentiasa bersama rakyat. Demi kesejahteraan negeri Kedah,” kata Sanusi.

Walau bagaimanapun, tangkap layar dalam sembang satu kumpulan WhatsApp mendedahkan reaksi Amiruddin yang juga bekas Timbalan Menteri Kewangan zaman kerajaan Pakatan Harapan (PH).

“Gambar masa banjir di Kelantan. Tengoklah siapa baju merah tu!” kata pemimpin Bersatu itu.

Ekoran itu, orang ramai mengecam Sanusi yang juga Timbalan Pesuruhjaya Pas Kedah apabila memuatnaik gambar tahun 2014 tetapi dengan kapsyen berkaitan rakyat di Kedah.

PN boleh bertahan dengan hanya 111 sokongan MP? - Anwar

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim mempersoalkan apakah kerajaan Perikatan Nasional (PN) dapat bertahan lama selepas hampir gagal meluluskan Rang Undang-Undang Perbekalan (Penguntukan Semula Peruntukan Perbelanjaan) 2020.

"Adakah kerajaan ini boleh bertahan hanya dengan 111 sokongan ahli Parlimen atau akan ada lagi episod sogokan dengan segala ugutan dan tawaran pangkat atau jawatan?" soalnya dalam satu kenyataan.

Anwar berkata demikian mengulas RUU berkenaan yang diluluskan dengan 111 anggota parlimen menyokong, manakala 106 lagi menentang. Lima lagi anggota parlimen tidak hadir.

Mereka yang tidak hadir ialah Maximus Ongkili (PBS - Kota Marudu), Tengku Razaleigh Hamzah (Umno - Gua Musang), Wilfred Madius Tangau (Upko - Tuaran), Shafie Apdal (Warisan - Semporna) dan Christina Liew (PH - Tawau)

Terdapat 222 anggota parlimen dan undian menunjukkan separuh daripada mereka mengundi untuk menyokong RUU tersebut.

RUU itu dibentangkan bertujuan memohon peruntukan tambahan untuk perkhidmatan tahun ini sebanyak RM7.18 bilion, berikutan penyusunan semula beberapa kementerian, penubuhan kementerian baru dan pembubaran satu kementerian selaras dengan pembentukan kabinet baru pada Mac lalu.

Sementara itu, Anwar berkata PH berpuas hati dengan alasan diberikan tiga anggota Parlimen yang tidak hadir semasa proses undian hari ini atas urusan pilihan raya negeri (PRN) Sabah yang akan berlangsung kelak.

Tambah Anwar, PH tidak akan berundur dalam perjuangan sebaliknya akan terus mempertahankan mandat rakyat dengan semangat, kekuatan dan setiakawan baru.

"PH juga bertekad untuk terus berusaha menjadi suara rakyat di Parlimen, sambil meneruskan ikhtiar mengembalikan mandat rakyat" katanya.

(Sila baca) Penghujahan bahawa pengampunan Anwar Ibrahim adalah sah dan teratur

1. Dalam sehari dua ini, timbul isu berkenaan keteraturan pengampunan yang telah diperolehi Dato’ Seri Anwar Ibrahim pada 16.5.2018 lepas.

2. Hujah utama yang dikemukakan untuk mencabar pengampunan tersebut adalah bahawa keanggotaan Lembaga Pengampunan pada tarikh 16.5.2018 adalah bercanggah dengan Perkara 42(5) dan (11) Perlembagaan Persekutuan, kerana:

a) Tiada Peguam Negara yang menghadiri mesyuarat Lembaga Pengampunan tersebut, lantas menyalahi Perkara 42(5); dan

b) Tiada Menteri Wilayah Persekutuan yang menghadiri mesyuarat Lembaga Pengampunan tersebut, bertentangan dengan Perkara 42(11).

3. Kedua-dua figura yang disebutkan di atas ini tidak menghadiri mesyuarat Lembaga Pengampunan tersebut kerana:

a) Bekas Peguam Negara, Tan Sri Apandi Ali telahpun bercuti pada ketika itu; dan

b) Setakat 16.5.2018, Jemaah Menteri Persekutuan masih belum dilantik. Perkara 42(5) – Kehadiran Peguam Negara

4. Perkara 42(5) memperuntukkan bahawa Peguam Negara hendaklah menjadi anggota Lembaga Pengampunan.

5. Walaubagaimanapun, bahagian kedua dalam Perkara 42(5) memperuntukkan bahawa “Peguam Negara boleh dari semasa ke semasa melalui surat cara secara bertulis mewakilkan fungsinya sebagai anggota Lembaga itu kepada mana-mana orang lain”.

6. Dalam konteks mesyuarat Lembaga Pengampunan yang berlangsung pada 16.5.2018, Peguam Negara telah diwakili oleh Peguamcara Negara ketika itu, Engku Nor Faizah Engku Atek yang menghadiri mesyuarat tersebut mewakili dan menjalankan fungsi Peguam Negara sebagai anggota Lembaga itu, selaras dengan Perkara 42(5).

7. Rujukan juga dibuat kepada seksyen 114(e) Akta Keterangan 1950, yang mana hendaklah dianggap bahawa “… tindakan rasmi telah dilaksanakan mengikut aturan”.

8. Seksyen 114(e) Akta Keterangan 1950 ini menganggap bahawa satu-satu fakta tersebut adalah wujud melainkan dibuktikan sebaliknya, dan beban pembuktian diletakkan kepada mereka yang ingin mempertikaikan fakta keteraturan tindakan rasmi yang telah dilakukan.

9. Dalam konteks kehadiran kehadiran Engku Nor Faizah Engku Atek dalam mesyuarat Lembaga Pengampunan mewakili dan menjalankan fungsi Peguam Negara sebagai anggota Lembaga itu, seksyen 114(e) Akta Keterangan 1950 ini menganggap bahawa kehadiran Peguamcara Negara tersebut adalah satu tindakan rasmi, dan tindakan rasmi tersebut adalah teratur, selaras dengan Perkara 42(5).

10. Sekiranya ada pihak-pihak yang mempertikaikan keteraturan tindakan rasmi Peguamcara Negara tersebut, maka beban pembuktian diletakkan kepada mereka untuk membuktikan bahawa kehadiran beliau tersebut adalah tidak teratur. Perkara 42(11) – Keanggotaan Menteri bertanggungjawab terhadap Wilayah-wilayah Persekutuan

11. Perkara 42(5) juga menghendaki “Ketua Menteri Negeri” berkenaan menganggotai Lembaga Pengampunan tersebut.

12. Dalam konteks Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, “Ketua Menteri Negeri itu” hendaklah ditafsirkan sebagai sebutan mengenai Menteri yang bertanggungjawab bagi Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya.

13. Adalah menjadi fakta matan bahawa setakat 16.5.2018, Jemaah Menteri Persekutuan masih belum dibentuk. Justeru, seorang Menteri yang disebut sebagai Menteri Wilayah Persekutuan juga tiada semasa itu.

14. Namun, hal ini tidak langsung mencacatkan tubuh Lembaga Pengampunan pada Tarikh 16.5.2018 tersebut.

15. Rujukan perlu dibuat kepada seksyen 2(1)(a) Akta Fungsi-fungsi Menteri 1969, yang memperuntukkan bahawa “Yang di-Pertuan Agong boleh melalui perintah dalam Warta memberitahu bahawa seseorang Menteri telah diberi apa-apa fungsi atau telah dipertanggungkan dengan apa-apa tanggungjawab mengenai sesuatu jabatan atau perkara yang tertentu …”

16. Kemudian, rujukan silang dibuat kepada Warta Kerajaan Persekutuan PU(A) 125 bertarikh 22.5.2018, iaitu Perintah Menteri-menteri Kerajaan Persekutuan 2018 yang memperuntukkan seperti berikut: Nama dan permulaan kuat kuasa 1. … (2) Perintah ini disifatkan telah mula berkuat kuasa pada 10 Mei 2018. Fungsi-fungsi Menteri 2. Diberitahu bahawa Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, adalah dipertanggungkan dengan tanggungjawab mengenai semua jabatan Kerajaan Persekutuan dan perkara yang baginya jabatan itu bertanggungjawab sehingga pelantikan Menteri lain dalam Jemaah Menteri.

17. Walaupun pada tarikh 16.5.2018 tersebut belum ada seorang Menteri Wilayah Persekutuan, namun berdasarkan seksyen 2(1)(a) Akta Fungsi-fungsi Menteri 1969 dan dibaca bersama PU(A) 125 bertarikh 22.5.2018, Yang di-Pertuan Agong telah memasyurkan bahawa Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr. Mahathir adalah Menteri yang bertanggungjawab terhadap semua jabatan Kerajaan Persekutuan, termasuklah jabatan yang berkenaan dengan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

18. Oleh yang demikian Tun Dr. Mahathir adalah merupakan “Menteri yang bertanggungjawab bagi Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur …” bagi maksud Perkara 42(11).

19. Media melaporkan bahawa Tun Dr. Mahathir telah menghadiri mesyuarat Lembaga Pengampunan pada Tarikh 16.5.2018 tersebut. Justeru, kehadiran Tun Dr. Mahathir dalam mesyuarat tersebut adalah dalam kapasiti beliau sebagai “Menteri yang bertanggungjawab bagi Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur …”.

Kesimpulan

20. Berdasarkan hujahan di atas, keanggotaan Lembaga Pengampunan pada tarikh 16.5.2018 tersebut adalah sah dan teratur. Hal ini kerana: a) Peguamcara Negara telah hadir mesyuarat Lembaga Pengampunan tersebut, mewakili dan menjalankan fungsi Peguam Negara sebagai anggota Lembaga itu selaras dengan Perkara 42(5); dan b) Tun Dr. Mahathir telah menganggotai mesyuarat Lembaga Pengampunan tersebut dalam kapasiti beliau sebagai “Menteri yang bertanggungjawab bagi Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur …”, selaras dengan Perkara 42(11).

21. Oleh kerana keanggotaan Lembaga Pengampunan adalah teratur, maka Lembaga tersebut boleh dan telahpun memberikan nasihat yang wajar kepada Yang di-Pertuan Agong dan Baginda bolehlah bertindak selaras dengan nasihat yang diberikan oleh Lembaga ini.

Mohd Ruzaini Bin Zulkifli

Peguam di Tetuan Hafiz Ruzaini & Co.

Saifuddin saman Zuraida kerana memfitnah berkait dakwaan rasuah

FMT Reporters
KUALA LUMPUR:
Setiausaha agung PKR Saifuddin Nasution Ismail memfailkan saman di Mahkamah Tinggi terhadap bekas naib presiden parti itu Zuraida Kamaruddin kerana mendakwa beliau terlibat dengan perbuatan rasuah.

Saifuddin berkata, kenyataan Zuraida pada 8 Disember tahun lepas pada makan malam Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 di sebuah hotel di sini merosakkan nama baiknya.

“Perkataan-perkataan yang dipersoal mestilah dibaca sambil merujuk kepada pergelutan kuasa antara Azmin Ali (bekas timbalan presiden) dengan DSAI (Anwar Ibrahim) pada masa itu.

“PKR telah berpecah antara penyokong-penyokong Azmin Ali dan DSAI. Zuraida adalah seorang penyokong tegar Azmin Ali, sementara saya pula diketahui sebagai penyokong DSAI,” katanya dalam saman berkenaan.

Saifuddin berkata, kenyataan Zuraida dimuat naik ke akaun Facebook “Friends of Azmin Ali” dan selepas itu dikongsikan ke akaun Facebook beliau sendiri.

Katanya, Zuraida didakwa bertanyakan hadirin “berapa juta dia dapat duit” ketika “menyertai Tok Kenali”, adalah merujuk kepada diri beliau dan kaitannya dengan Tok Kenali, sebuah yayasan kebajikan di bawah kerajaan negeri Kelantan.

“Perkataan-perkataan yang dipersoal telah disiar atau disiar semula oleh media arus perdana dan media sosial serta dilihat oleh orang awam,” katanya.

Saifuddin berkata, peguam beliau sebelum ini menghantar notis tuntutan permohonan maaf daripada Zauraida, tetapi beliau gagal memberi respons.

Beliau menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk serta teladan daripada Zuraida, selain perintah injunksi bagi menghalang beliau daripada membuat kenyataan fitnah berikutnya.

“Mahkamah diminta untuk membuat satu inferens bahawa perilaku Zuraida seperti yang diperihalkan adalah disengajakan untuk mendatangkan manfaat kepada diri atau kedudukan politiknya,” kata beliau.

Zuraida, Azmin dan 9 yang lain dipecat daripada PKR pada Februari tahun ini.

PKR berkata, “pengkhianatan terbuka oleh beberapa individu” adalah “jelas bertentangan dengan pendirian parti berhubung kedudukan perdana menteri”.

Teka-teki PRN Sabah: Apa bakal berlaku Isnin ini?

DUN Sabah mungkin telah dibubarkan tetapi keputusan mengenai pilihan raya negeri (PRN) masih lagi belum selesai.

Dua perkembangan besar akan berlaku pada hari Isnin (17 Ogos).

Pertama tindakan undang-undang untuk menghentikan pilihan raya kecil, manakala satu lagi perkembangan pula akan membawa rakyat Sabah selangkah lebih dekat kepada PRN.

Pada sebelah pagi, Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu akan mendengar cabaran bekas ketua menteri Sabah Musa Aman terhadap keputusan Yang di-Pertua Negeri Sabah Juhar Mahiruddin yang bersetuju dengan pembubaran DUN.

Tiga puluh tiga Adun, termasuk Musa, berpendapat Juhar dinasihati secara tidak wajar ketika beliau menolak untuk menganggap Musa sebagai ketua menteri yang telah memperoleh majoriti sederhana ahli dewan undangan negeri.

Ketua Menteri Sabah Shafie Apdal, dalam usaha untuk menghentikan rampasan kuasa, telah meminta yang di-pertua negeri itu untuk membubarkan DUN, yang disetujui oleh Juhar pada 30 Julai, membuka jalan untuk pilihan raya dalam tempoh 60 hari.

Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu pertama kali mendengar masalah itu pada 7 Ogos tetapi Hakim Leonard Chin meminta lebih banyak hujahan bertulis bagi mendengar hujah mereka mengenai persoalan apakah mahkamah mempunyai bidang kuasa untuk memutuskan kuasa yang di-pertua negeri untuk membubarkan DUN.

Peguam Negeri Sabah berpendapat pembubaran DUN merupakan hak mutlak Yang di-Pertua Negeri Sabah dan tidak boleh dicabar.

Hakim akan mendengar penghujahan pada hari Isnin dan boleh membuat keputusan dengan segera, tetapi kemungkinan besar keputusan diberi pada tarikh yang akan datang kerana hakim biasanya memerlukan masa untuk mempertimbangkan hujah.

Kumpulan Musa masih belum meminta penangguhan untuk mengelakkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meneruskan pilihan raya negeri tetapi masih boleh melakukannya esok.

Bagaimanapun, sebarang permohonan tidak akan mendapat keputusan segera dan hanya akan didengar pada masa akan datang.

Sementara itu, SPR, yang diketuai oleh Timbalan Pengerusinya Azmi Sharom (gambar, atas), akan bersidang di The Magellan Sutera Resort di Kota Kinabalu pada sebelah petang.

Beliau dijangka akan mengadakan sidang media selepas pertemuan pada pukul 4 petang. Secara konvensyen, difahamkan ia bertujuan untuk mengumumkan tarikh pilihan raya.

Tidak jelas sekiranya SPR akan mengumumkan tarikh-tarikhnya kerana kes mahkamah yang sedang berjalan.

Bagaimanapun, kerana masih belum ada keputusan penangguhan pilihan raya di mahkamah, tidak ada yang dapat menghalang SPR untuk meneruskan PRN.

Sekiranya pilihan raya negeri berlangsung, sebanyak 73 kerusi DUN akan dipertandingkan, daripada 60 kerusi DUN pada pilihan raya umum 2018.

Ini tidak termasuk lima kerusi DUN yang dipilih melalui temu janji dan juga memiliki hak undi yang sama untuk anggota terpilih, termasuk dalam menentukan siapa yang perlu menjadi ketua menteri.

Perikatan Nasional akan dikhianati sebelum PRU-15 lagi!

ZAKARIA MUSA

Presiden Pas, Abdul Hadi Awang, dalam sesi wawancara sebuah akhbar tempatan memberi nasihat kepada sekutu-sekutu Perikatan Nasional (PN), apa pun keputusan PRU-15 nanti, tidak kira Umno atau Pas atau Bersatu yang memiliki lebih banyak kerusi; “jangan khianat”.

Sebelumnya beliau dilaporkan berkata, Pas tidak dapat berpisah dengan Umno dan juga Bersatu: “Kita berjaya menyatukan ketiga-tiga parti. Kita tak boleh berpisah dengan Umno, tak boleh berpisah dengan Bersatu.”

“Kalau Pas dapat kerusi lebih besar daripada Umno, atau Umno dapat lebih daripada Pas, masing-masing jangan khianat. Bersatu pun tak boleh ditinggalkan. Yang penting kita setia kepada perjanjian, kita ada piagam,” petikan kata-kata Hadi daripada interbiu itu disiarkan melalui media sosial.

Kekhuatiran gabungan rapuh parti-parti Melayu ini, termasuk kemungkinan berdepan “langkah pengkhianatan” mudah difahami. Lazimnya golongan yang terlibat dengan komplot jahat atau “aksi khianat” sentiasa diburu mimpi ngeri.

Masing-masing saling syak wasangka terhadap rakan-rakan yang pernah mengkhianati gabungan sebelum ini. Terasa mereka akan ditikam daripada belakang jika ada kesempatan berbuat demikian.

Siapa sangka Muhyiddin Yassin yang dilaporkan uzur boleh mengkhianati pengasas Bersatu, Dr Mahathir Mohamad? Siapa pernah menduga Azmin Ali yang digambarkan sebagai anak emas Mahathir nekad menggerakkan konspirasi menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan? Namun, atas kepentingan peribadi segala perjanjian dan ikrar taat setia dibakul-sampahkan.

Beberapa kali pemimpin Pas menzahirkan sokongan terbuka kepada kepemimpinan Mahathir dan sering menziarahinya sehingga timbul cadangan untuk membawa usul percaya kepada perdana menteri di Parlimen ketika itu.

Umno pula pernah menegaskan dalam perhimpunan agungnya, tidak akan berusaha menubuhkan kerajaan pintu belakang, sebaliknya menunggu PRU-15.

Pakatan Harapan (PH) yang diikat dengan perjanjian bertulis dan dibentuk oleh struktur rasmi pun boleh dilanggar, apatah lagi PN yang belum didaftar tetapi sudah mengalami konflik dalaman serius?

Pemimpin kanan Umno khususnya, siang-siang lagi menolak PN pimpinan Muhyiddin-Azmin tetapi tidak pula bersedia menarik diri daripada kerajaan. Jawatan menteri, timbalan menteri, pengerusi syarikat berkaitan kerajaan (GLC), ketua agensi kerajaan dan habuan-habuan lain didakap erat tetapi kecaman terhadap PN terus dihamburkan.

Dijangkakan situasi menjadi lebih rumit apabila proses agihan kerusi ketiga-tiga parti Melayu ini bermula nanti. Umno-Bersatu-Pas akan membuat tuntutan bertindih di konstituensi yang sama, khusususnya kerusi-kerusi majoriti Melayu.

Keadaan menjadi lebih tajam pada kerusi yang asalnya (PRU-14) dimenangi calon BN tetapi melompat menyertai Bersatu. Tentu sahaja Umno akan berkeras mempertahankan kerusi itu. Sedangkan Bersatu yang terus mahu mempertahankan jawatan perdana menteri pasca PRU-15 hanya mempunyai enam kerusi Parlimen sahaja.

Dan jangan lupa, Muafakat Nasional gabungan Umno-Pas yang kelihatan seperti lebih serasi, sebenarnya menyimpan potensi konflik yang lebih parah. Mungkin ahli-ahli Pas lebih “walak” dan patuh dengan keputusan pemimpin mereka, namun gelodak di peringkat akar umbi umpama “api dalam sekam”.

Mereka juga mula menyedari pembohongan pemimpin Pas apabila terdedah hubungan sulit dengan Umno lama sebelum PRU-14. Masing-masing ghairah mendakwa “cinta terlarang” itu dibina sejak 2008, atau 2011 atau 2015, menurut versi berbeda.

Yang pasti ketika itu Umno masih menerajui kerajaan dan dilumuri pelbagai skandal mega kewangan dan salahguna kuasa.

Mungkin proses rundingan kerusi di Kelantan tidak serumit Terengganu dan Kedah. Kelantan boleh dianggap “negeri Pas” sejak kerajaan Umno dikalahkan dengan teruk sekali pada PRU 1990. Umno Kelantan tidak dapat bangkit selepas kekalahan memalukan itu.

Berbeda dengan Terengganu, Pas melalui Barisan Alternatif menang hanya sepenggal pada 1999, sebelum kembali merampas pentadbiran negeri pada 2018. Itu pun dipengaruhi kuat sentimen menolak Najib Razak.

Luahan terbuka bekas menteri besar, Ahmad Said, termasuk dalam sidang Dun Terengganu baru-baru ini menggambarkan “banyak isu bermasalah” di antara Pas dan Umno.

Di Kedah juga serupa, selepas Pas melalui Pakatan Rakyat menang sepenggal pada 2008, untuk tempoh panjang yang lain, Jelapang Padi adalah “negeri Umno”. Mukhriz Mahathir ditumbangkan tahun ini bukan melalui pilihan raya tetapi dengan aksi pengkhianatan.

Ramai bertanya, apa sebenarnya yang mahu disampaikan oleh Hadi dalam wawancara tentang “jangan khianat” itu?

Pihak yang pernah khianat dan bersubahat dengan pengkhianatan cenderung untuk mengulanginya semula apabila kesempatan terbuka.

Tiada pertimbangan moral atau janji setia atau piagam yang dipersetujui. Malah, khianat kali ini bukan hanya berpotensi berlaku selepas keputusan PRU-15, malah diduga lebih awal, pada hari penamaan calon lagi.

Dan Hadi patut memberi nasihat kepada dirinya sendiri, disebabkan Pas juga ada rekod buruk melanggar kesepakatan dengan sekutunya dalam pilihan raya!

Rais dedah ‘rahsia’ 28 Februari Mahathir

FAZLI RADZI

Tun Dr Mahathir Mohamad pernah bersetuju dengan pelantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri sebelum kemudiannya hendakkan semula jawatan itu.

Dakwaan Senator Tan Sri Dr. Rais Yatim yang juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu tersebut dipetik dari Mingguan Malaysia hari ini.

Menurutnya, pada 28 Februari lalu, Mahathir memberitahunya beliau hanya mendapat 66 perakuan Akuan Bersumpah (SD) daripada ahli-ahli Parlimen.

“… fakta yang dipersembahkan kepada Tuanku Yang di-Pertuan Agong. Kalau dengan keadaan itu, katanya, biarlah Tan Sri Muhyiddin terus jadi Perdana Menteri.

“Selesai… saya (Rais) keluar bilik itu dan kemudian menyampaikannya kepada Muhyiddin melalui emissary (wakil) yang terdekat.

“Malang, keesokannya juga Dr. Mahathir dilaporkan hendak semula jawatan Perdana Menteri,” katanya.

Sehubungan itu, Rais mengakui beliau hilang cara logik untuk berinteraksi malah seolah-olah mati akal dengan perubahan mengejut Mahathir.

“Itulah bukti bahawa Dr. Mahathir boleh tukar pendirian atas sesuatu hal yang begitu penting.

“Mula-mula setuju melepaskan posisi Perdana Menteri kepada Muhyiddin. Kemudian beliau tukar pendirian.

“Saya tidak mengerti bagaimana bertukarnya proses pemikiran Perdana Menteri interim kita itu selepas 28 Februari,” kata bekas Penasihat Sosio Budaya Kerajaan itu lagi.