"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Perbicaraan bekas timbalan presiden PAS bermula 8 Jun

Hidir Reduan Abdul Rashid
Perbicaraan terhadap bekas timbalan presiden PAS, Nasharudin Mat Isa yang berdepan 33 pertuduhan pengubahan wang haram dan pecah amanah (CBT) melibatkan hampir RM4 juta akan berlangsung selama 20 hari bermula 8 Jun ini.

Hakim Mahkamah Sesyen Shah Alam Rozilah Salleh menetapkan tarikh perbicaraan ketika Nasharuddin berada dalam kandang tertuduh pagi ini.

Hakim menetapkan tarikh tersebut setelah dimaklumkan oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohd Zaki Mohd Salleh bahawa pihak pendakwaan telah menyerahkan dokumen berkaitan kes tu sebelum perbicaraan bermula, mengikut Seksyen 51A Kanun Tatacara Jenayah.

Rozilah juga membenarkan permohonan peguam bela Mohd Shukri Ahmad Mansor agar 33 pertuduhan Nasharudin didengar secara bersama, dengan Zaki memberitahu mahkamah bahawa pendakwaan tidak membuat sebarang bantahan.

Ditemui selepas prosiding, Zaki berkata antara saksi yang akan dipanggil pihak pendakwaan ialah dari Yayasan Nassar dan NGO Gerakan Kesederhanaan Global (GMM).

Untuk rekod, Nasharudin merupakan pengerusi yayasan berkenaan dan juga bekas CEO GMM.

Pada 22 Oktober tahun lepas, Nasharudin mengaku tidak bersalah terhadap tiga pertuduhan pengubahan wang haram dan 30 tuduhan CBT berjumlah hampir RM4 juta.

Nasharudin didakwa melakukan tiga kesalahan mengikut Akta Pencegahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (Amla) 2001.

Dia dituduh menyalurkan hasil daripada kegiatan yang menyalahi undang-undang berjumlah RM302,069.60 kepada tiga orang penerima melalui akaun bank milik syarikatnya, Wasatiyah Centre For Peace Sdn Bhd.

Dana itu adalah peruntukan Kementerian Kewangan untuk GMM.

Ketiga-tiga kesalahan Amla yang didakwa itu berlaku pada bulan November dan Disember 2018, kira-kira empat bulan selepas Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad mengarahkan supaya GMM ditamatkan operasi.

Nasharudin dilantik sebagai pengerusi eksekutif NGO itu pada 28 Okt 2015, sehingga hari terakhirnya pada 31 Julai 2018.

Sementara itu, 30 dakwaan CBT di bawah Seksyen 409 Kanun Keseksaan, didakwa berlaku antara 2015 dan 2018, yang melibatkan wang sejumlah RM3,721,683.80 dalam dana yang dikaitkan dengan kedudukan Nasharudin ketika itu sebagai pengerusi Yayasan Nassar dan Ketua Pegawai Eksekutif GMM.

Diamanatkan untuk menguruskan aset milik Yayasan Nassar, Nasharudin dituduh, antara lain, melakukan pembayaran sebanyak RM51,000 pada 22 Ogos 2016 sebagai bayaran katering untuk perkahwinan anaknya, membayar RM25,756 pada 1 Feb 2018 untuk kolej swasta tempatan bagi yuran tusyen anaknya dan menawarkan pinjaman RM34,000 kepada anak perempuannya.

Dia juga dituduh secara tidak jujur menerima gaji keseluruhan RM321,274 sebagai pengerusi Yayasan Nassar antara 2015 dan 2018.

Azmin beritahu dia bawa pimpinan PAS jumpa Mahathir, kata Ezam

Faiz Zainudin
SUNGAI BULOH
: Bekas setiausaha politik Anwar Ibrahim, Ezam Mohd Nor hari ini membuat pendedahan terbuka bahawa Mohamed Azmin Ali yang menjadi orang tengah membawa pemimpin kanan PAS bertemu Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Ezam turut mendakwa, bukan sahaja pertemuan itu dan pertemuan dengan pimpinan pembangkang lain diatur oleh timbalan presiden PKR itu, bahkan banyak lagi gerakan yang dilakukannya bagi menghalang presiden parti, Anwar Ibrahim menjadi perdana menteri.

“Saya ke Shah Alam 2-3 hari lepas, Azmin bawa Dr Samsuri (Mokhtar) menteri besar Terengganu jumpa dengan Dr Mahathir sekali atau 2 kali.

“…orang tanya saya mana awak tahu. Hari ini saya beritahu, saya tahu sebab Azmin bagi tahu saya, malah Azmin bagi tahu saya lebih banyak daripada itu, tapi saya simpan dulu,” katanya ketika berucap pada program Kupasan Politik Semasa anjuran Gerakan Reformasi Perform di sini, hari ini.

Semalam Ezam berkata, seorang “pemimpian kanan” PKR menjadi orang tengah dalam pertemuan pemimpin PAS dengan Mahathir di London.

Beliau juga mendakwa Azmin merupakan individu yang memulakan langkah untuk merosakkan proses peralihan kuasa antara Mahathir dengan Anwar.

Dalam perkembangan sama Ezam turut mendakwa gerakan Kongres Maruah Melayu juga merupakan satu percubaan untuk menghalang Anwar daripada menjadi perdana menteri.

Program itu katanya, yang dihadiri Azmin turut dihadiri Mahathir dan pemimpin pembangkang , lain termasuk Umno dan PAS.

“Dia mula main dengan Kongres Maruah Melayu. Main dengan isu agama, isu kaum. Sebagai perdana menteri dia (Mahathir) luluskan, angkat tangan sebelah kanan Hadi, belah kiri Annuar Musa, tapi ,Anwar Ibrahim tak dijemput. Apakah Anwar bukan Melayu?

“Bab cerita Melayu, panggillah Anwar, tapi tak panggil. Anwar tetap tak gelabah, dia tak berganjak. Malah dia sebut, saya tidak akan berganjak daripada perjuangan reformasi dan tidak akan tunduk kepada permainan politik kaum sempit yang akan mengalihkan fokus kita untuk melakukan reformasi melawan kelompok elit, rasuah dan menyeleweng,” katanya.

Sebelum ini sebuah portal berita berbahasa Inggeris melaporkan 138 ahli Parlimen (MP) telah menandatangani akuan berkanun (SD) bagi menyokong Mahathir kekal sebagai perdana menteri sehingga tamat penggal pentadbiran kerajaan semasa.

Portal itu melaporkan antaranya ia melibatkan 18 MP PAS, 26 MP PKR, sekurang-kurangnya 13 daripada 39 MP Umno dan 26 MP PPBM

PAS sebelum ini berkata, parti itu akan membawa usul percaya terhadap kepimpinan Mahathir sebagai perdana menteri pada persidangan Parlimen yang akan disambung semula pada 9 Mac ini.

Timbalan presiden parti itu, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, langkah itu adalah bagi menamatkan terus pertikaian sama ada Mahathir mendapat kepercayaan ahli Dewan Rakyat atau sebaliknya.