"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Belanjawan 2020 pulih keyakinan rakyat ke atas PH

Bernama
BACHOK: Pakatan Harapan (PH) Kelantan menyifatkan Belanjawan 2020 dibentangkan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng semalam berjaya memulihkan keyakinan rakyat terhadap kemampuan kerajaan dalam mengurus ekonomi negara.

Pengerusinya, Husam Musa berkata sebelum ini secara keseluruhannya ada yang bersikap pesimis terhadap kedudukan ekonomi dan kemampuan kerajaan PH, berikutan masalah yang diwarisi dari segi hutang dan pengurusan kewangan kerajaan terdahulu.

“Tetapi dalam belanjawan ini saya yakin rakyat telah melihat PH meletakkan asas untuk kemajuan ekonomi pada tahun-tahun akan datang.

“Pada keseluruhannya saya lihat belanjawan ini berjaya memulihkan keyakinan rakyat dan mereka mula percaya, PH berjaya mengurus untuk mengembangkan ekonomi melalui Belanjawan 2020,” katanya kepada pemberita di Majlis Perasmian Tanaman Fertigasi Berkelompok dan Perjanjian Persefahaman (MoU) antara Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) dan Syarikat Pergap Enterprise di sini, hari ini.

Kerajaan semalam memperuntukkan RM297 bilion untuk Belanjawan 2020, tidak termasuk simpanan luar jangka berjumlah RM2 bilion.

Lim berkata, ia adalah peningkatan RM19.5 bilion berbanding RM277.5 bilion tahun lalu tanpa mengambil kira peruntukan secara ‘one-off’ bagi bayaran balik Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dan cukai pendapatan tertunggak.

Katanya, peruntukan itu termasuk RM241 bilion perbelanjaan mengurus, manakala bakinya RM56 bilion untuk perbelanjaan pembangunan.

Dalam pada itu Husam yang juga Pengerusi Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada) berkata, agensi itu mendapat peruntukan sebagaimana yang dipohon sepenuhnya.

Katanya dengan peruntukan itu pihaknya berhasrat mengembangkan bantuan dan sokongan, dalam bidang bukan padi bagi menjana kekayaan petani di zon Kada, selain meningkatkan pengeluaran hasil beras dan padi negara.

'Seorang suspek LTTE rancang serang kedutaan Sri Lanka'

Hariz Mohd

Polis menjangkakan lebih ramai penyokong Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) akan ditangkap dan memberi amaran tiada tolak ansur terhadap pihak yang mengancam keselamatan negara.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Counter Terrorism (E8) Cawangan Khas Bukit Aman Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata demikian ketika mengumumkan tujuh suspek yang mempunyai kaitan dengan LTTE ditahan dalam operasi di enam negeri antara jam sembilan pagi hingga dua petang.

Antara yang ditahan ialah dua anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) dari Melaka dan Negeri Sembilan, selepas disyaki terlibat mempromosikan LTTE.

Turut ditangkap seorang ejen insurans yang merancang menyerang bangunan kedutaan Sri Lanka di Kuala Lumpur, menurut Ayob dalam sidang media hari ini.

Katanya, ejen insurans itu merancang membuat serangan itu dengan penyokong LTTE lain yang belum ditangkap.

Ayob berkata pihak polis telah memulakan siasatan dan memantau kumpulan itu sejak November tahun lalu.

LTTE ditubuhkan pada 1976 untuk memperjuangkan kemerdekaan wilayah Tamil Eelam di Sri Lanka.

Kumpulan itu mendakwa dasar-dasar kerajaan Sri Lanka mendiskriminasi golongan Tamil.

Kumpulan itu dilabelkan sebagai pengganas selepas didakwa mencabul hak asasi manusia dan melakukan jenayah perang, termasuk pembersihan etnik.

7 ditahan , cubaan hidupkan LTTE di Malaysia

FMT Reporters
Ketua Penolong Pengarah Bahagian Counter Terrorism (E8) Cawangan Khas Bukit Aman, Ayob Khan Mydin Pitchay. (Gambar Bernama)
KUALA LUMPUR: Polis hari ini berkata tujuh individu termasuk dua Adun DAP ditahan hari ini kerana ada pihak dari luar cuba mengaktifkan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) di Malaysia, selepas kumpulan pengganas itu terkubur susulan kematian pengasasnya dalam operasi ketenteraan kerajaan Sri Lanka 10 tahun lalu.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Counter Terrorism (E8) Cawangan Khas Bukit Aman, Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, dua Adun DAP dari Melaka dan Negeri Sembilan itu bersama lima suspek lain berada dalam pemantauan polis sejak Nov lalu.

Penahanan kesemua mereka dibuat dalam operasi polis Bukit Aman di Melaka, Perak, Kedah dan Negeri Sembilan bermula pukul 9 pagi ini.

Kesemua suspek ditahan di bawah SOSMA selama 28 hari.

“Ada pihak-pihak tertentu dari luar cuba mengaktifkan LTTE di negara ini. Kami ambil tindakan untuk tangkap kerana kami tidak mahu biarkan mereka berkembang,” katanya.

Beliau berkata secara keseluruhan seramai 25 individu ditahan kerana disyaki terlibat dengan LTTE di negara ini sejak 2009.

Terdahulu, FMT melaporkan Exco Melaka yang juga Adun Gadek, G Saminathan serta Adun Seremban Jaya, P Gunasekaren ditahan polis bersama seorang pemimpin NGO India dari Perak pagi tadi kerana dipercayai ada hubungan dengan LTTE.

Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, P Ramasamy dilaporkan berkata, tiga lelaki itu ditahan berhubung sambutan majlis “Hari Pahlawan” yang mereka hadiri tahun lalu.

Difahamkan, mereka ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012.

LTTE yang diketuai V Prabhakaran melancarkan pemberontakan untuk mewujudkan wilayah autonomi Tamil Eelam di utara Sri Lanka, apabila golongan majoriti Sinhala menindas masyarakat minoriti Tamil.

Kempen keganasan LTTE mendapat sokongan moral dan pembiayaan pelbagai pihak, termasuk diaspora Tamil yang bersimpati dengan nasib masyarakat Tamil di negara itu.

LTTE yang dilaporkan tidak aktif lagi selepas Prabhakaran terbunuh dalam operasi ketenteraan kerajaan Sri Lanka, pernah disenarai hitam sebagai kumpulan pengganas dan diharamkan lebih 30 negara, termasuk Malaysia.

Exco Melaka, Adun DAP ditahan Polis atas isu LTTE?

Malaysiakini

Polis menahan exco Melaka G Saminathan dan anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Seremban Jaya P Gunasekaran atas dakwaan mempunyai hubungan dengan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE).

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Antikeganasan, Cawangan Khas Bukit Aman, Ayub Khan Mydin Pitchay mengesahkan penahanan dua pemimpin DAP itu.

Kedua-dua mereka dipercayai ditahan pagi ini.

Maklumat juga tersebar di Whatsapp bahawa Saminathan, yang juga Adun Gadek, ditahan di pejabatnya dan digari.

Malaysiakini bagaimanapun tidak dapat mengesahkan perkara itu.

Sumber-sumber mengesahkan dengan Malaysiakini bahawa mereka berdua ditahan bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 atau Sosma.

Akta itu membenarkan penahanan selama 28 hari.

Ketua Menteri Melaka Adly Zahari juga dilaporkan mengesahkan terdapat exconya ditahan polis tetapi tidak menjelaskan sebab penahanan itu.

“Ada maklumat seorang exco ditahan polis Bukit Aman. Secara dasar. kerajaan negeri akan berurusan dengan pihak berkuasa bagi mendapatkan maklumat punca beliau ditahan.

“Saya yakin, exco berkenaan akan memberikan kerjasama bagi membantu siasatan,” beliau dipetik sebagai berkata oleh Berita Harian.

Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang P Ramasamy, yang berkali-kali menafikan mempunyai hubungan dengan LTTE, berkata hanya mempunyai maklumat yang terhad berkaitan penahanan itu.

“Saya dimaklumkan bahawa terdapat juga NGO juga ditahan.

“Ini mungkin sebahagian daripada operasi yang lebih besar,” katanya kepada Malaysiakini.

Awas! scammer boleh curi duit guna Whatsapp sahaja

FMT Reporters

“Scammer” bukan perkara baru dalam negara dan ramai tahu tentang kes ini.
Namun ia seringkali terjadi dan modus operandinya berbeza-beza dalam mencari mangsa yang mudah diperdaya.

Meskipun ramai yang berhati-hati agar tidak terkena dengan “scammer” ini, namun mereka diperdaya juga akhirnya.

Terbaru dalam kes yang sama, pihak tidak bertanggungjawab ini menggunakan taktik lebih licik dan akhirnya wang dalam akaun mereka boleh hilang begitu sahaja.

Mereka sering mencari sesiapa sahaja yang pemegang akaun bank dan mempunyai akses untuk “online banking”.

Ia terjadi kepada salah seorang pengguna atas talian, Jonathan Sidi berkongsi pengalamannya melalui laman sosial Facebook pada 28 September lalu.

Bagaimana scammer boleh mengeluarkan duit tanpa OTP?

Strategi 1

1. Saya terima beberapa panggilan dari 017 813 5084 . Panggilan tidak dijawab.

2. 017-813 5084 (scammer) hantar WhatsApp. Saya buka. Ada beberapa screenshot atau gambar SMS OTP yang telah dibuat.

3. “Scammer” meminta nombor OTP tersebut kerana isteri tersalah hantar. Saya tidak beri OTP. “Scammer” hantar gambar kad pengenalan beliau dan video yang menunjukan nombor akaun beliau untuk menyakinkan saya.

4. Dalam masa yang sama beberapa SMS dari 63633 masuk ke telefon bimbit saya sewaktu kami masih berbalas WhatsApp. SMS tersebut adalah beberapa OTP untuk kebenaran pengeluaran dan pengesahan alat yang digunakan. Saya sudah agak dia adalah “scammer”. Tiada OTP diberikan.

5. “Scammer” hantar lagi beberapa gambar SMS OTP ke WhatsApp saya . Saya tidak memberi OTP.

6. Terima SMS dari 63633 yang menyatakan pengeluaran duit telah berjaya dibuat ke salah satu akaun Favourite List saya.

7. Waktu tersebut saya baru tersedar telah berhubung dengan “scammer” di WhatsApp = hampir satu jam.

8. Saya hubungi “Customer Service hotline”. Sah = pengeluaran tersebut telah berjaya dipindahkan ke salah satu Favourite List saya. Baki akaun yang tinggal hanya RM 41.35. “Scammer” telah berjaya mengeluarkan beberapa ribu ringgit, tinggal RM 41.35 sahaja. Tindakan Customer Service = blok kad + “online banking” termasuk “mobile app”. Suruh buat laporan polis.

9. Saya “block” no 017-8135084 dari WhatsApp (selepas menghubungi Customer Service). Malangnya perbualan kami di WhatsApp juga terpadam. Antara maklumat yang terpadam ialah video paparan akaun scammer dan gambar kad pengenalan scammer tadi.

Strategi 2

1. Pergi ke Balai Polis Samarahan. Laporan dibuat.

2. Mereka suruh rujuk di Balai Polis Sungai Maong kerana ia lebih kepada “commercial crime”.

Strategi 3
1. Pihak polis cadangkan saya hubungi pihak penerima dalam “Favourite List” tersebut.

2. Saya hubungi Pihak “Favourite List” saya ada menerima panggilan dan WhatsApp dari seseorang bahawa isteri dia tersalah pindah duit.

3. Nombor yang digunakan 017-8660079. Gambar yang digunakan adalah sama dengan gambar profile WhatsApp saya.

4. 017-8660079 hantar gambar bukti transaksi yang telah berjaya.

5. “Favourite List” semak akaun dan sah duit telah berjaya masuk.

6. 017-8660079 minta dipulangkan kembali duit tersebut kerana salah tranfer. “Scammer” beri nombor akaun yang lain. Jika “Favourite List” ingkar, “scammer” ugut laporan polis akan dibuat .

7. “Favourite List” pindah duit ke akuan tersebut sebab takut.

Strategi 4
1. Pegawai polis di Sg Maong memaklumkan: menurut laporan polis setakat ini ( awal September 2019) lima laporan telah dibuat di seluruh negara berkenaan no 017 813 5084 .

2. Modus operandi ialah meminta OTP kerana untuk kemaskini maklumat dalam telefon atau salah memindahkan wang. Pindah duit ke akuan Favourite List mangsa. Ugut / suruh “Favourite List” pindah ke akaun lain. Akaun lain = besar kemungkin adalah akaun keldai/ transit

3. Jumlah keseluruhan sekarang lebih RM 63,000

Apa yang perlu dilakukan?
1. Jangan “online” / “engage” dengan “scammer”. ( Mereka mungkin boleh “duplicate” WhatsApp kita. Mungkin juga boleh klon telefon bimbit kita. Segala yang berlaku pada masa tersebut akan dipaparkan kepada mereka secara langsung. Transaksi jahat mereka berlaku semasa kita masih “online” + “engage” dengan mereka.)

2. “Off WiFi” . “Disconnect mobile data” : jika pemanggil disyaki adalah scammer

PAS pun sudah liberal?

WAN JI WAN HUSSIN
Saya pernah hadiri satu program dialog antara penganut Kristian dengan Khalid Samad di salah sebuah gereja di Petaling Jaya. Dalam dialog tersebut, saya mendengar setiap ucapan dan syarahan disampaikan oleh Khalid Samad yang ketika itu adalah yang dipertua PAS kawasan Shah Alam.

Sebagai orang mempunyai pendidikan agama Islam semenjak kecil, saya kagum apabila Khalid yang bukan mempunyai pendidikan Islam secara formal berjaya menjawab soalan-soalan yang berkaitan dengan piagam Madinah dengan menampilkan bagaimana perlembagaan yang ditubuh oleh nabi itu mengandungi konsep keadilan dan ihsan kepada semua manusia merentasi anutan agama.

Saya kagumi itu, kerana perkara tersebut saya tidak dapat lakukan.

Lebih mengagumkan saya, apabila para hadirin yang terdiri dari kalangan penganut agama Kristian menepuk tangan - bersetuju tatkala Khalid Samad membacakan hadis Nabi:

"Barangsiapa menzalimi non Muslim; atau mengambil hak mereka bukan cara yang sebenar; atau membebankan kepada mereka luar kadar kemampuan mereka, maka aku (Nabi) akan menjadi penghujah untuk non Muslim itu di akhirat kelak." (Riwayat Abu Daud)

Tuduhan liberal

Semasa saya di dalam PAS dahulu, saya dapati bahawa Khalid Samad yang aktif adakan dialog dengan masyarakat non Muslim hatta ke rumah-rumah ibadat mereka; beliau antara tokoh-tokoh pemimpin PAS ketika itu yang dilabel sebagai liberal.

Bukan sekadar Khalid Samad, malah terdapat lagi beberapa tokoh lagi yang mengambil pendekatan yang sama, seperti Dr Mujahid Yusof Rawa, Dr Zulkifly Ahmad dan Saudara Hanifa Maidin.

Kalau kita mendengar kandungan ucapan mereka, fokus yang diutamakan adalah Islam yang bersifat inklusif, rahmat dan memberi keamanan kepada semua manusia yang merentasi anutan agama dan kaum. Kempen kepada parti, amat sukar hendak dengar dari ucapan mereka dalam majlis dialog tersebut. Pun begitu, mereka tetap dilabelkan sebagai liberal.

Malah ada sebilangan menuduh mereka sebagai penganut pluralisme, walaupun dalam ucapan mereka tidak pernah mereka menyatakan bahawa Islam sama dengan agama-agama lain.

PAS ke tokong

Pilihan raya kecil di Tanjung Piai tidak lama berkunjung tiba. Gabungan PAS-Umno bersama BN, kelihatan seperti sedang merancang dalam berhadapan dengan pilihan raya kecil kali ini.

Memandangkan kerusi Tanjung Piai itu, kemungkinan akan diberikan kepada MCA yang calon mereka juga kemungkinan non Muslim, baru-baru ini PAS menerusi pemimpin veteran mereka, Pak Subky Latif membuat satu kenyataan bahawa mereka akan masuk ke tokong untuk kempen kepada pengundi non Muslim.

Menarik untuk direnung, jika dahulu orang seperti Khalid Samad, Dr Mujahid Yusof Rawa, Dr Zulkifli Ahmad dan Hanifa Maidin dituduh sebagai penganut Islam liberal dan pluralisme hanya kerana mengambil pendekatan masuk ke rumah ibadat non Muslim, bagaimana pula dengan PAS dan Pak Subki Latif yang bersedia masuk ke tokong untuk kempen parti mereka?

Jika itu yang berlaku, sudah nyata bahawa PAS sudah mengambil pendekatan liberal; ataupun sebenarnya PAS sudah menganggap pendekatan liberal adalah pendekatan yang bertepatan dengan Islam (?).

Fatwa tak konsisten

PAS boleh dikatakan salah satu parti yang menggunakan alasan agama dalam pergerakan parti mereka. Ekoran itu kita akan mendengar sebarang keputusan parti mereka akan digunakan seribu satu ayat Al-Quran dan hadis - kadangkala sesuatu amalan yang difatwakan halal itu, pernah suatu ketika difatwakan haram hanya kerana ia dilakukan oleh musuh politik mereka.

Semasa gabungan PAS-Semangat 46 atas nama Angkatan Perpaduan Ummah (APU) dahulu, PAS pernah "berfatwa" bahawa tidak dibenarkan wanita diletakkan sebagai calon pilihan raya, sama ada untuk jawatan Adun atau ahli parlimen. Hanya memberi kelonggaran kepada semangat 46, semata-mata menjaga hubungan antara PAS dan Semangat 46 sahaja. (Kamaruzaman 2013)

Pun begitu, beberapa tahun kemudian, PAS sendiri telah menghantar calon untuk jawatan Adun dan ahli parlimen dari kalangan wanita. Malah ketika era bersama Pakatan Rakyat, PAS sendiri pernah mencalonkan Dr Mariah Mahmood untuk jawatan naib presiden PAS dalam salah satu pemilihan parti mereka.

Demikian juga, sebelum PAS berkawan dengan DAP dan PKR atas nama Pakatan Rakyat (PR), dalam banyak syarahan yang disampaikan oleh ustaz-ustaz PAS; mereka "memfatwakan" bahawa mengundi calon non Muslim adalah haram. Bagaimanapun beberapa tahun kemudian - apatah lagi semasa gabungan PR, bukan sekadar PAS menggunakan hujah agama untuk membolehkan mengundi calon non Muslim dari DAP, malah PAS sendiri telah menghantar individu non Muslim sebagai calon parti mereka.

WAN JI WAN HUSSIN ialah pendakwah dan pengarah akademik Saudara Research Centre.

Gambar Mat Sabu bersalam dengan Hadi

BORHAN AHMAD Foto WAN ZAHARI WAN SALLEH

Setelah mereka berpisah selepas Pas berpecah dan tertubuhnya AMANAH, hari ini bekas timbalan Presiden Pas, Haji Mohamad Sabu bertemu dengan bekas bosnya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Kedua-dua pemimpin itu bersalaman dalam majlis Himpunan Maruah Melayu di Shah Alam.

Jika sebelum ini, Mohamad adalah timbalan presiden Pas manakala Hadi adalah presidennya, kini kedua-dua mereka bertemu dalam suasana berbeza.

Mohamad merupakan Menteri Pertahanan manakala Hadi adalah ahli parlimen biasa.

Pas berpecah dua dalam tahun 2015 apabila muktamar Pas tahun itu menolak 18 pimpinan utamanya melalui undi cai.

Mereka kemudiannya membentuk AMANAH dan bergabung dengan PKR, DAP dan kemudiannya Bersatu membentuk Pakatan Harapan (PH).

Pakatan Rakyat yang disertai Pas sebelum itu pecah dan parti dominan dengan warna hijau itu memasuki Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) secara bersendirian.

Walau bagaimanapun, Pas berjaya di Kelantan dan Terengganu dan membentuk kerajaan negeri manakala AMANAH bersama PH menang di peringkat pusat dengan menguasai 129 kerusi Parlimen dan memerintah di enam buah negeri.

Mohamad berbaju batik duduk selang tiga kerusi dari Abdul Hadi.