"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Muktamar PAS - Biduk Lalu Kiambang Bertaut

Muktamar Pas telah pun berakhir. Cakap-cakap tentang golongan profesional dan ulama tidak sehaluan akhirnya tenggelam begitu sahaja. Soalnya golongan profesional biarlah dengan profesionalisme mereka.Itu pandangan peribadi saya. Mereka boleh turut campur dalam politik PAS, sampai setakat mana yang mereka mahu terlibat itu terpulang kepada diri sendiri.

2.Namun satu hal yang harus difikirkan, PAS adalah sebuah parti politik yang berlandaskan perjuangan Islam dan membawa mesej Islam. Ia sama seperti Ikhwanul Muslimin di Mesir dan negara Arab lainnya dan Jemaat Islami di Pakistan. Sebagai sebuah Parti Islam, adalah wajar PAS dipimpin oleh golongan ulama. Harus juga difaham dalam konteks perundangan dan pemerintahan Islam, pucuk pimpinan haruslah terdiri dari mereka yang faqih tentang Islam. Pendapat ulama-ulama terdahulu seperti Al Mawardi dan Ibnu Taimiyyah perlu disorot dan difahami dengan jelas khasnya tentang ciri-ciri kempiminan dalam organisasi Islam. Kita tidak menafikan sumbangan golongan profesional dalam PAS. Namun sebagai sebuah badan Islam, PAS ada Majlis Syura, ada Dewan Ulama, di mana sesuatu keputusan yang melibatkan dasar parti mestilah dirujuk kepada badan ini. Tidak timbul soal kontradiksi antara golongan ulama dan golongan profesional. Masing-masing ada tempat yang tersendiri dalam sesebuah gerakan Islam.

3.Lupakan krisis yang lepas,kalau ada. Kita sedang menghadapi masa depan yang lebih mencabar, terutama gerakan anti Islam yang kian menular, budaya hedonisme, golongan liberalisme yang cuba merubah wajah Islam, golongan Yahudi yang sentiasa merancang dan memusuhi Islam sejak zaman Madinah lagi, dan kemungkinan mengambil alih pemerintahan Malaysia pada PRU akan datang memandangkan UMNO-BN kian kehilangan sokongan dari rakyat marhaen dan masalah dalaman yang tidak terselesaikan. Kata orang Melayu, biduk lalu kiambang bertaut. Begitulah hendaknya golongan ulama dan profesional dalam PAS.

AlKundangi

Anwar: Sedia Bincang Tapi Bukan Kerajaan Perpaduan

Anwar: Sedia bincang dengan Najib, tapi bukan k'jaan perpaduan
Jimadie Shah Othman
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Pakatan Rakyat sedia berbincang dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, tetapi tidak timbul langsung isu kerajaan perpaduan dengan Umno.

"Tidak timbul isu kerajaan perpaduan. Isu kerajaan perpaduan tidak berbangkit sama sekali," tegas beliau dalam ucapannya di Kongres Nasional Khas PKR di Nilai hari ini.

pkr egm 130609 anwar 05.jpg"PAS telah menjelaskan pandangan degan sebaiknya. Kita sedia berbincang dengan syarat hentikan kezaliman, bebaskan badan kehakiman dan pastikan pilihanraya yang bebas dan adil.

"Kalau ini semangat yang ada, tidak ada masalah untuk kita berbincang. Tidak timbul isu yang diwarkan-warkan, (iaitu) kerajaan perpaduan," tegas Anwar.

Beliau mengulas isu kerajaan perpaduan yang diutarakan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sehingga mencetuskan andaiaan bahawa parti Islam itu berniat bergabung dengan Umno.

"Selepas Muktamar PAS, saya hubungi Ustaz Abdul Hadi dan berbincang panjang. Kita akan jelaskan melalui kenyataan media yang bakal keluarkan," tambahnya.

Isu Chin Peng

Sementara itu, mengulas perdebatan hangat isu bekas pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng yang dilarang memasuki Malaysia, Anwar menolak tanggapan bahawa PKR mendokong keganasan komunis.

pkr egm130609 crowd 01.jpg"Mengatakan kita mahu kembalikan komunis di Malaysia adalah suatu dusta, perkauman sempit dan berbahaya.

"Yang dituntut, seorang warga tua (Chin Peng) untuk balik menghabiskan sisa akhirnya di Malaysia," katanya.

Sementara itu, Anwar berkata, PKR tidak bersetuju dengan tindakan "mengharamkan badan tertentu dengan sewenang-wenangnya" atas "prinsip kebebasan".

Walaupun beliau tidak menyebut nama pertubuhan tersebut, ia dipercayai berkaitan dengan usul yang diluluskan muktamar PAS berhubung isu tersebut minggu lalu.

Muktamar itu mendesak Majlis Fatwa Kebangsaan membuat penyelidikan ke atas SIS yang membawa aliran Islam liberal dan mengharamkannya jika terbukti bertentangan dengan syariat Islam serta membuat program pemulihan ke atas ahli-ahlinya.

Ia bagaimanapun mendapat bantahan meluas daripada pemimpin-pemimpin Pakatan, yang disertai PAS, dan sejumlah NGO.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar dan mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad juga membantah cadangan tersebut.

Sidang akhbar


PAS Shah Alam semalam menyatakan hasratnya untuk menarik balik sebahagian perkataan dalam usul tersebut, antaranya "mengharamkan", dengan alasan ia tidak sempat dimuktamadkan sebelum dibawa ke mukamar.

Yang Dipertuanya, Khalid Samad dijadual mengadakan sidang akhbar jam 2 petang esok bagi menjelaskan lagi kontroversi usul tersebut.

Timbalan presiden PKR, Dr Syed Husin Ali sebelum ini turut dilaporkan tidak bersetuju dengan usul PAS kawasan Shah Alam yang diterima tanpa bahas.

PKR hari ini melangsungkan kongres khas bagi meminda perlembagaanya "bagi menjadi parti paling demokrasi di Malaysia".

Kongres itu akan membincang dan meluluskan tujuh usul penting termasuk menghadkan tempoh presiden, menambah jumlah naib presiden serta memperuntukkan 30 peratus jawatan penting kepada wanita.

Empat usul lagi ialah mengurangkan had umur ahli Angkatan Muda PKR (AMK) daripada 40 kepada 35 tahun; memindahkan hak memilih pucuk pimpinan kepada ahli biasa; memperkenalkan sistem undi sulit dalam parti; menukar istilah bahagian kepada cabang, cawangan kepada ranting, majlis kepimpinan tertinggi kepada majlis pimpinan dan badan perhubungan negeri ditukar kepada majlis pimpinan negeri..
-malaysiakini-

Akhirnya Zaid Menyertai PKR

Zaid Ibrahim masuk PKR
Jimadie Shah Othman
Bekas menteri di jabatan perdana menteri, Datuk Zaid Ibrahim secara rasminya menyertai PKR hari ini.

Ketika mengumumkan perkara itu, ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Zaid akan dilantik menganggotai Majlis Kepimpinan Tertinggi (MPT) parti itu.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Bangi hari ini, Anwar berkata, Zaid juga akan dilantik sebagai anggota biro politik PKR.

Anwar juga menyifatkan penyertaan Zaid itu sebagai satu penghormatan kepada PKR.

Zaid, tambahnya merupakan seorang yang serius mempertahankan hak asasi dan kebebasan badan kehakiman di Malaysia.

Anwar yang juga ketua pembangkang, turut menganggap penyertaan Zaid itu sebagai satu langkah positif kepada PKR dalam usaha untuk mengukuhkan hubungan dalam Pakatan Rakyat.
-malaysiakini-

AJK Tambahan: Mohd Sabu fikir seminggu

Mohamad Sabu yang tewas dalam pertandingan tiga penjuru bagi jawatan Timbalan Presiden Pas belum ‘menyambut’ pelantikannya sebagai ahli jawatankuasa (AJK) Pas Pusat sebagaimana yang diumum Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, semalam.

Semasa menyampaikan ucapan penggulungan pada Muktamar ke yang berakhir minggu lalu, Mohamad Sabu dilaporkan menyampaikan pantun berikut:

Tuai padi antara masak, nanti jangan layu-layuan, intailah aku sementara nampak, nanti jangan rindu-rinduan.

Mohamad yang merupakan bekas Naib Presiden Pas memberikan alasan beliau memerlukan tempoh seminggu untuk berfikir sebelum membuat keputusan.

“Saya akan ambil masa seminggu untuk terima atau tidak.

“Buat masa ini saya tidak kata sudi atau tak, saya nak bincang, nak fikir dan nak tengok perkembangan,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Selain Mohamad, seorang lagi calon Timbalan Presiden yang tewas dan dikaitkan dengan ‘puak Erdogan’ atau pro-Anwar iaitu Datuk Husam Musa turut dilantik sebagai AJK Pas Pusat.

Abdul Hadi sewaktu mengumumkan pelantikan berkenaan berkata, beliau yakin kedua-dua calon yang tewas itu akan menerimanya.

Menjawab soalan, Mohamad berkata, pendirian itu tidak bermakna beliau merajuk selepas tewas kepada penyandang jawatan Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa.

“Dalam kamus perjuangan saya, tidak pernah wujud istilah berkecil hati.

“Ini bukan kekalahan pertama, sebelum ini saya pernah tewas jawatan Ketua Dewan Pemuda serta Naib Presiden, namun banyak kali juga saya menang,” tegasnya.

Mengenai pelantikan Jawatankuasa Pas Pusat tambahan semalam, Mohamad berkata, ia adalah hak Abdul Hadi.

“Pelantikan itu adalah bersesuaian dengan (kehendak) Presiden, mereka adalah pasukan yang baik,” katanya.

http://jiwokelate.wordpress.com/

Orang Lain Tidak Sebertuah SIS

Saya tak mahu bagi tahu siapa yang beri tahu saya mengenai perkara ini. Tetapi sumber muktabar ini memaklumkan secara berdepan dengan saya bahawa JAKIM memang pernah disarankan supaya memanggil SIS dan mengadakan dialog dengan mereka.

Menurut sumber itu, JAKIM tidak bersedia mengadakan dialog dengan SIS. Alasannya kalau SIS dipanggil dan dialog diadakan, tindakan itu seolah-olah mengiktiraf keberadaan SIS. Itu dikira menaikkan tocangnya dan melonjakkan namanya. Memanggil bererti mengiktiraf.

Saya tidak pasti pula, kalau-kalau ada pertemuan antara JAKIM dengan SIS selepas makluman tadi. Tapi, rasanya tiada kerana semenjak kewujudan SIS tiada pertemuan dibuat, takkanlah beberapa bulan selepas itu boleh ada pertemuan pula.

Mufti Perak kata usul yang diluluskan Pas adalah bagus. Walau pun usul itu sedang dikaji semula oleh pembawanya. Bagi Mufti Perak memang SIS patut disiasat. Menurutnya pendirian mereka berkaitan faraidh dan poligami agak lain daripada biasa. Baca sini.

Mufti Perak mahu supaya Bahagian Penyelidikan JAKIM mengemukakan kertas kajian mereka mengenai SIS untuk dibincangkan oleh para Mufti.

Kita yakin JAKIM tahu mengenai SIS semenjak sekian lama. Bahagian Penyelidikan JAKIM rasanya ada maklumat yang mencukupi mengenai SIS. Baca sini.

Mengapa JAKIM lambat dalam isu SIS? Mengapa mereka tidak bertindak sepantas isu Raja Petra Kamarudin suatu masa dulu? SIS tidak sebahaya Raja Petra? Sepanjang pengetahuan, tiada satu laporan polis dibuat oleh Ketua Pengarah JAKIM terhadap SIS. Mengapa tiada?

Mungkin kerana Raja Petra mengancam Umno dan SIS pula tidak. Kalau JAKIM tidak bertindak terhadap SIS kerana ‘ngilu’ dengan Umno, maknanya JAKIM rela orang ramai rosak angkara SIS. Asalkan Umno tidak terpalit cemar, kefahaman umum terhadap Islam tercalar tidak mengapa. Adakah itu polisi JAKIM? JAKIM ingin jadi cawangan Umno macam SPR juga?

Maknanya, kalau Mufti Perak yang berbau Umno itu mengharapkan cadangan tindakan ke atas SIS datang daripada JAKIM, harapan Mufti Perak itu sama seperti mengharap sotong berenang dengan kepala di hadapan.

Sehingga kini Pas hanya mampu berusul, itu pun kawasan yang berketuakan profesional itu bercadang untuk mengkajinya semula.Baca sini.

Mufti Perak pula tidak bersedia mengemukakan kertasnya sendiri (serupa macam private bill di dewan rakyat) untuk dibincangkan di dalam persidangan mufti-mufti. JAKIM pula belum bersuara apa-apa mengenai SIS sehingga kini.

SIS masih lega dan bertuah. Apakan daya, al-Arqam, Jamaah Tabligh dan Raja Petra tidak sebertuah SIS.

Agaknya, JAKIM hanya akan bertindak sekiranya SIS mencabar supaya pengurusan JAKIM diserahkan saja kepada mereka? Atau, SIS mengancam Umno?

http://bongkarsauh.blogspot.com/

Aha, Profesional Pun Tidak Profesional Juga?


Zaman anak-anak dulu, bila terjumpa sesuatu semasa bermain kami akan berkata ‘cup’. Sesiapa yang berkata ‘cup’ paling awal barangan itu menjadi miliknya.

Begitu juga bila letih dikejar dalam permainan acilut, kami akan berkata ‘cup’ untuk membolehkan duduk dan berehat sekejap sementara menunggu kita dihidupkan oleh kawan-kawan yang tidak ‘cup’.

Sama juga halnya bila kita tersilap melakukan sesuatu dalam permainan seperti tersilap meneka orang yang bersembunyi ketika main-main sembunyi-sembunyi. Kesilapan itu ditebus dengan perkataan ‘cup’.

Itu permainan zaman anak-anak.

Dalam persidangan DUN atau parlimen, ungkapan ‘dengan izin’ sering kedengaran apabila kita ingin mengungkapkan sesuatu ungkapan yang bukan dalam bahasa Melayu. Sama ada speaker izin atau tidak ungkapan ‘dengan izin’ itu dikira izin.

Satu lagi ungkapan popular ialah ‘tarik balik’. Ungkapan ini disebut dalam kes-kes unparliamentary. ‘Tarik balik’ kalau tidak diungkap boleh mendedahkan pengucapnya untuk dipersalahkan.

Media melaporkan, pembawa usul supaya SIS diharamkan akan 'cup' dan 'tarik balik' usul itu. Usul ini diterima tanpa bahas.

Pas Shah Alam yang diketuai seorang profesional dilaporkan akan menarik balik ungkapan ‘mengharamkan’ dan digantikan dengan ‘berbincang’ dalam usul yang diluluskan muktamar mengenai SIS. Baca sini.

Alasannya, usul itu dihantar secara tergesa-gesa dan bukan versi terakhir. Usul itu belum sempat dipinda dan dibincangkan di peringkat kawasan kerana mesyuarat agung tahunan kawasan itu diadakan dua hari sahaja sebelum tarikh tutup.

Soalan popularnya ialah, mengapa perlu tarik balik? Kenapa sekarang perlu ditarik balik? Adakah ditarik balik kerana desakan pihak-pihak tertentu? Ditarik balik kerana kepentingan siapa? Kalau tidak ditarik balik, Pas akan ditimpa bencana besar? Kalau ya, apa bencana itu?

Saya menjangkakan kawasan Pas yang diketuai profesional tentu semuanya diurus secara profesional. Profesional mengikut kefahaman orang yang tidak profesional ialah teliti, matang, cekap, telus, masak, memuaskan, berjangkauan jauh, berisiko rendah dan apa-apa lagilah.

Namun apabila dimaklumkan Pas kawasan yang berketuakan profesional itu bermesyuarat agung dua hari sahaja sebelum tarikh tutup, usulnya tidak disemak dengan teliti sebelum dihantar, dihantar tanpa diperhalusi, itu terkeluar daripada kriteria pengurusan profesional.

Muktamar Pas berlangsung selama tiga hari. Walau pun mungkin helaian usul diserahkan kepada perwakilan pada hari usul bakal dibahaskan, mengapa usul itu tidak dipinda pada hari itu? Mengapa sekarang? Adakah tiada seorang pun perwakilan dari kawasan pimpinan profesional itu mampu menghidu asap yang bakal terbit daripada usul itu?

Mengapa boleh jadi begitu? Sedangkan kawasan yang diuruskan oleh bukan profesional tidak berlaku begitu pun.

Saya fikir usul itu tidak perlu ditarik balik atas apa keadaan pun. Sama ada usul itu diterima untuk ditarik balik atau tidak oleh Pas pusat, ia tidak perlu ditarik balik.

Habis apa yang perlu profesional yang mengetuai Shah Alam itu buat?

Ya, berhadapan dengan SIS secara profesional. Bukankah ketua Pas Shah Alam itu profesional? Anjurkan dialog, kemukakan hujah mengapa usul itu dikemukakan, tampilkan dalil daripada seerah bahawa SIS perlu berubah dan usul yang dibawa kawasan itu adalah benar.

Tampilkan bukti bahawa tindakan yang paling benar ialah SIS diharamkan kalau SIS masih bersuara dan berpendirian seperti pendiriannya sebelum ini. Itu baru dikira profesional.

Kalau ditarik balik, bayangkan persepsi orang-orang yang bukan profesional terhadap profesional.

Saya ulangi, tak perlu tarik balik. Berhadapanlah dengan SIS secara profesional.

Kecuali, kalau profesional menganggap menarik balik usul adalah profesional, maka silalah teruskan.

Tapi hati kecil saya akan berdetak, “Rupa-rupanya profesional pun tidak profesional juga. Profesional pun sudah pandai ‘cup’?”

http://bongkarsauh.blogspot.com/

Tukar Atau Haram?

SIS, mana lebih afdhal, tukar nama atau haram?

Ada yang mencadangkan SIS menggunakan nama baru seperti Sisters In Malaysia (SIM – macam SIM card pula), sementara yang lain mencadangkan IWK, Ikatan Wanita Kosmopolitan (macam Indah Water Konsortium).

Pendokong SIS adalah wanita Islam, itu isu pokoknya. Mereka terikat dengan peraturan Islam walau pun mereka berhak untuk bergerak dan bersuara atas kapasiti jaminan kebebasan bersuara dan kebebasan berorganisasi. Namun kebebasan itu tetap diikat dengan ikatan keagamaan.

Benar, mereka berhak bersuara mengenai Islam berdasarkan kefahaman mereka. Namun seperti dalam disiplin ilmu yang lain, seorang MA (Medical Assistant) tidak boleh bercakap seperti seorang doktor sama dengan seorang pomen tidak boleh bercakap seperti seorang jurutera mekanikal.

Agama bukan hak ulama sama seperti ilmu perubatan bukan hak doktor. Namun ada batas-batas tertentu yang wajar dipatuhi untuk mengelakkan kemudaratan. Seorang MA, dia layak memberi ubat demam dan penahan sakit tetapi dia tidak berhak melakukan pembedahan jantung.

Orang Arab bermadah, “Setiap seni ada ahlinya, setiap perkataan ada tempatnya, setiap ilmu ada orangnya”.

Ada orang tidak bersetuju SIS diharamkan. Ini negara moden dan demokratik. Usah tembak nyamuk dengan kereta kebal. Gunakan pendekatan lain terhadap SIS, dialog, debat, muzakarah, muqabalah atau apa sahaja.

Itu benar, teruskan kepada yang bersedia dan mampu.

SIS diusulkan supaya diharamkan sekiranya mereka melangkaui batas-batas Islam. Jika tidak begitu, tidak perlu diharamkan. Teruskan sahaja kerja mereka membela wanita. Bukankah itu kerja terpuji?

Namun umum mengetahui suara-suara mereka selama ini. Semua orang mendengar suara mereka yang mempersoal asas-asas Islam, bukan lagi cabang-cabang Islam sedangkan mereka adalah wanita-wanita Islam.

Tidak mengapa, mereka boleh menjadi pembela wanita tetapi tidak perlu mempersoal asas-asas Islam. Orang bukan marahkan nama SIS, tetapi orang marahkan ‘suara-suara’ SIS.

Maksudnya, samada SIS mengubah namanya atau tidak, itu tidak berkesan sangat. Paling penting, SIS mengubah pendekatannya. Kalau diubah nama sekali pun, orang tetap marahkan SIS. Bukan kerana namanya tetapi kerana suara dan pendiriannya.

Baca sini dan sini untuk mengetahui sebahagian pendirian SIS dalam beberapa isu asas Islam.

Kerajaan telah mengharamkan al-Arqam pada tahun 1994, adakah kerana namanya? Tentunya tidak, tetapi kerana wirid-wirid Muhammadiahnya. Juga kerana cabarannya supaya pentadbiran Pusat Islam diserahkan kepada mereka. (Baca sini)

Kerajaan Negeri Melaka pernah mengharamkan Jamaah Tabligh secara rasmi pada 11 Mac 1992. Mufti Melaka ada alasan tersendiri. Juga bukan kerana namanya tetapi kerana aktivitinya dan pegangannya. (Baca sini)

Sama ada tindakan kerajaan Melaka mengharamkan Jamaah Tabligh betul atau tidak, itu bukan isunya. Isunya ialah kerajaan pernah mengharamkan organisasi Islam itu.

Kalau kerajaan pernah mengharamkan al-Arqam dan Tabligh, mengapa takut untuk mengharamkan SIS? Kalau kita bersetuju dengan tindakan kerajaan mengharamkan al-Arqam, mengapa kita tidak boleh bersetuju dengan desakan supaya kerajaan mengharamkan SIS?

Mudah saja, saya ulangi. Kalau SIS tidak mahu organisasinya dipandang serong dan berdepan desakan diharamkan, ubah suara dan pendiriannya.

Namanya boleh kekal dan kerjanya juga boleh diteruskan.

http://bongkarsauh.blogspot.com/

PKR Anti Perlembagaan

“PKR tidak senang dengan usul tersebut yang turut menggesa supaya ahli-ahli SIS menjalani pemulihan. PKR turut mengingatkan Pas mengenai kebebasan bersuara dan berpersatuan yang menjadi amalan negara moden dan demokratik.” – Mustafa Kamil Ayub, Naib Presiden PKR. (Baca sini)

Memang masuk akal kalau Umno tidak mengusik SIS. Ya, di dalam NGO itu ada puteri Mahathir dan Abdullah. SIS juga nampaknya lebih selesa dengan Umno dalam banyak hal; idea, penampilan, gagasan dan aspirasi.

Juga masuk akal kalau DAP turut selesa dengan SIS. Teresa Kok berhujah dengan hak asasi manusia dan kebebasan bersuara dan berorganisasi. Apa lagi rujukan mereka kalau bukan kebebasan dan hak asasi. (Baca sini)

Kalau Umno dan DAP tidak berminat untuk melihat bahaya SIS dari kaca mata Islam, mereka sepatutnya melihat gugatan SIS terhadap perlembagaan. Semangat perlembagaan memperuntukkan gugatan terhadap Islam sebagai gugatan terhadap perlembagaan.

Juga, tidak mengejutkan sangat kalau PKR turut memerisai SIS. Semangat agama dalam PKR sama sahaja dengan semangat agama dalam Umno. Perkara ini telah dihidu semenjak sekian lama.

Namun kalau yang memerisai PKR adalah Tian Chua atau Sivarasa Rasiah, itu tidak terlalu menjolok mata tetapi apabila yang tampil adalah Mustafa Kamil, bekas orang kuat ABIM, lulusan UIA, terasa benar janggal dan peliknya.

Tahu, Mustafa Kamil kini adalah orang politik. Sentimen politik pemimpin dan penyokong PKR terhadap isu-isu sensitif seperti murtad dan Islam liberal perlu dicermati. Namun, Mustafa sebagai seorang Muslim sepatutnya lebih mencermati tuntutan agama yang dianutinya berbanding kepentingan politik partinya.

Ada beberapa Mulahazah untuk Mustafa.

Satu – Mustafa Kamil perlu sentisitif dengan sokongan orang Islam terhadap PKR. Jangan sampai kehilangan sokongan orang Islam hanya kerana Mustafa ingin menjaga sensitiviti golongan sealiran SIS.

Dua – Berapa kerat sangat orang Islam yang sealiran dengan SIS berbanding orang Islam yang mencurigai SIS. Adakah Mustafa Kamil sanggup menjaga hati orang sedikit dan kehilangan hati orang banyak?

Tiga – Tentunya perkiraan politik Mustafa Kamil ialah menjaga sensitiviti orang bukan Islam. Pernahkah Mustafa terfikir, sehingga kini puluhan ribu orang bukan Islam bersama Kelab Penyokong Pas dalam keadaan mereka tahu sikap dan pendirian Pas terhadap isu-isu sensitif itu?

Empat – Sedarkah Mustafa Kamil bahawa sikap dan pendirian itu menambah runcing pandangan seorang dan kecurigaan sebahagian besar ahli dan penyokong Pas terhadap PKR? Kecuali Musatafa Kamil sanggup kehilangan sokongan golongan itu, Mustafa Kamil wajar mengambil kira faktor ini.

Lima – Pembelaan Mustafa Kamil terhadap SIS menyinggung perasaan majoriti orang Islam negara ini termasuk orang-orang Umno dan PKR.

Enam – Mustafa perlu mengambil kira satu perkara besar iaitu, jangan sampai orang kata ‘PKR sama saja macam Umno’.

http://bongkarsauh.blogspot.com/

Pemuda Pakatan debat halatuju PAS

Ketua Pemuda dua parti komponen Pakatan Rakyat - PKR dan DAP - akan berkongsi pentas 16 Jun ini untuk membincangkan halatuju PAS ekoran isu-isu yang timbul selepas muktamar parti itu minggu lalu.

Mereka ialah Ketua Pemuda Sosialis DAP yang juga ahli parlimen Rasah, Anthony Loke dan Ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin.

Manakala Ketua Dewan Pemuda PAS pusat, Nasrudin Hassan Tantawi menolak jemputan tersebut.

Ketika dihubungi Malaysiakini, Nasrudin berkata, beliau terpaksa menolak jemputan tersebut sebagai menghormati keputusan PAS pusat untuk tidak menyentuh isu kerajaan perpaduan untuk sementara waktu itu.

Seorang lagi panelis ialah bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Majlis tersebut -
Sembang Kopitiam anjuran Angkatan Muda PKR (AMK) Selangor dan Shah Alam - membawa tajuk 'Pasca muktamar PAS - kerajaan perpaduan?'

Dalam satu kenyataannya, ia berkata majlis tersebut diadakan mulai jam 8 malam bertempat di Dewan MBSA, Seksyen 11, Shah Alam.

Menurutnya, banyak isu yang kontroversi timbul selepas muktamar PAS minggu lalu, antaranya penubuhan kerajaan perpaduan dengan Umno, pemansuhan 30 peratus ekuiti bumiputera dan usul menggesa pengharaman Sistem in Islam (SIS) yang membawa aliran Islam liberal.

Pekembangan tersebut, kata kenyataan itu, telah menjadi topik perbincangan yang hangat di kalangan orang ramai, termasuk golongan muda yang ingin melihat perubahan tulen selepas tsunami politik yang berlaku tahun lalu.

Menurutnya lagi, empat persoalan utama yang bakal dibincangkan dalam majlis tersebut ialah:

bullet buttonDengan pimpinan baru yang dipilih, ke manakan PAS ingin menuju selepas muktamar?

bullet buttonMengapakah Presiden PAS ingin mengutarakan tentang konsep kerajaan perpaduan?

bullet buttonApakah persediaan untuk mengambil alih Kerajaan Persekutuan telah dijalankan dalam Pakatan Rakyat?

bullet buttonBagaimana hubungan di antara ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat?

"Kesemua persoalan akan dikupas oleh penceramah-penceramah yang terdiri daripada pemimpin-pemimpin muda masakini," kata kenyataan tersebut.
-malaysiakini-

Mufti Perak sokong majlis fatwa siasat SIS

Jimadie Shah Othman
Mutfi Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria bersetuju dengan gesaan PAS supaya pertubuhan wanita terkenal Sisters ini Islam (SIS) disiasat berhubung dakwaan menggugat akidah Islam.

"Saya setuju dibuat siasatan (terhadap SIS)," katanya, sambil menyifatkan usul yang diluluskan di
muktamar PAS itu "bagus".

Harussani, seorang anggota Majlis Fatwa Kebangsaan, berkata terdapat beberapa tafsiran SIS, antaranya berkaitan isu poligami dan pembahagian harta pusaka berbeza dengan pandangan sedia ada.

"Saya baca-baca (kenyataan SIS), nampak lain sikit, buang (membelakangkan) ayat al-Quran (dalam dua isu ini)," katanya kepada
Malaysiakini petang ini.

Ditanya sama ada beliau akan membawa cadangan menyiasat SIS untuk dibincangkan dalam muzakarah majlis fatwa yang akan datang, Harussani berkata:

"Ada bahagian kajian di Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia). Kertas (kajian) patut dikemukakan mereka terlebih dahulu.

"Hendak bermuzakarah mestilah ada kertas."

Tambahnya, dalam Islam, merumuskan sesuatu hukum "tidak boleh dibuat secara tergesa-gesa."

Walaupun pihak lain seperti mufti boleh membentangkan kertas mereka sendiri untuk dibincangkan, tambahnya, lebih baik kemudahan dan kepakaran Jakim digunakan bagi tujuan itu.

Ahad lalu, usul yang dibawa PAS Shah Alam diterima tanpa bahas di hari terakhir di muktamar ke-55 berbunyi, antara lain:

"(Muktamar) mendesak Majlis Fatwa Kebangsaan membuat penyelidikan ke atas SIS yang membawa aliran Islam liberal.

"Dan seterusnya mengharamkan pertubuhan tersebut sekiranya terbukti bertentangan dengan syariat Islam serta membuat program pemulihan ke atas ahli-ahlinya."

Menurut usul itu juga, aliran dan pandangan yang dibawa oleh SIS didakwa boleh mengelirukan masyarakat dan pemikiran SIS didakwa "mudah meresapi pemikiran dan meracuni akidah umat Islam" terutamanya golongan muda dan golongan yang berpendidikan sekular.

Gesaan menyiasat dan mengharamkan SIS antara 12 usul yang diterima tanpa bahas di muktamar tersebut.

Ia bagaimanapun mendapat
bantahan meluas daripada pemimpin-pemimpin Pakatan, yang disertai PAS, dan sejumlah NGO.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar dan mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad
juga membantahcadangan tersebut.

PAS Shah Alam semalam menyatakan hasratnya untuk
menarik balik sebahagian perkataan dalam usul tersebut, antaranya "mengharamkan", dengan alasan ia tidak sempat dimuktamadkan sebelum dibawa ke mukamar.

Yang Dipertuanya, Khalid Samad dijadual mengadakan sidang akhbar 2 petang Ahad ini bagi menjelaskan lagi kontroversi usul tersebut.
-malaysiakini-

Isu Manohara dan Tengku TT: Manohara sedia disiasat polis KL

Manohara Odelia Pinot dan ibunya bersedia ke Malaysia jika dipanggil untuk siasatan polis berhubung isu melemparkan dakwaan palsu didera oleh suaminya Tengku Temenggong Kelantan, kata peguamnya.

Seorang peguam bekas model muda itu, Farhat Abbas berkata beliau sendiri akan menemani anak guamnya ke Kuala Lumpur jika polis Malaysia memanggil mereka berdua susulan aduan polis Tengku Muhammad Fakhry Petra semalam, lapor
Detik.com.

Namun harus ada jaminan terlebih dahulu bahawa Manohara dan Daisy Fajarina dapat kembali pulang ke Indonesia, lapor akhbar internet itu lagi.

"Kalau ada jaminan kedutaan besar Amerika Syarikat dan Indonesia tentang keselamatan mereka, boleh saja," Farhat dipetik berkata hari ini.

police report tengku muhammad fakhry petra lawyer mohd haaziq pillay soberi manohara pc 120909 03Tengku Temenggong membuat aduan polis terhadap isterinya - yang mendakwa putera Sultan Kelantan itu memperlakukannya "seperti binatang" - bersama seorang peguamnya petang semalam di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur.

Menurut peguamnya Mohd Haaziq Pillay
(foto atas, kiri), Tengku Muhammad Fakhry menafikan segala dakwaan yang dilemparkan oleh Manohara dan Daisy.

"Laporan (polis) yang telah dibuat adalah terhadap mereka yang menyebarkan fitnah tersebut. Laporan itu mengatakan Manohara dan ibunya (menfitnah)," kata Mohd Haaziq.

Dalam perkembangan berkaitan, timbalan ketua polis Kelantan berkata polis akan mendapatkan keterangan Manohara dan Daisy untuk melengkapkan siasatannya.

Bercakap kepada
New Straits Times petang ini, Datuk Amir Hamzah Ibrahim menyatakan siasatan tersebut akan dijalankan bersama siasatan terhadap beberapa blog yang didakwa menfitnah kerabat istana Kelantan.

Tambahnya, siasatan itu dibuat bawah Kanun Keseksaan bagi kesalahan menfitnah.

Blog pertikai foto

Sementara itu, satu blog yang sering membela Tengku Temenggong Kelantan sejak dakwaan negatif dihadapkan kepadanya April lalu,
Truth Appeared, mempertikaikan tindakan Manohara mendedahkan foto-foto bahagian badannya kepada media kelmarin.

"Tidak malukan Manohara untuk mendedahkan supaya orang lain dapat melihat selain daripada suaminya.

"Ingat, Manohara adalah masih lagi isteri TT (Tengku Temenggong) yang sah dan haram untuk orang lain memegang dan melihat aurat isterinya," satu artikel terbaru blog itu dipetik.

"Sesiapa yang menjamah dan melihat isipadu tubuh Manohara tanpa mendapat izin suaminya adalah haram dan boleh diambil tindakan undang-undang dengan tuduhan sengaja menjamah dan melihat tubuh badan Manohara tanpa kebenaran suami."

Blog tersebut, dipercayai dibangunkan oleh orang Malaysia yang mempunyai maklumat tentang hubungan pasangan diraja itu, mengulas tindakan Manohara menjalankan pemeriksaan perubatan rapi untuk mengukuhkan dakwaannya didera.

Manakala beberapa foto yang mendedahkan kesan-kesan luka di badan Manohara - dilaporkan akibat penderaan suaminya - didedahkan kepada media.

manohara odlia pinot kelantan 260509Truth Appearedmempertikaikan foto-foto itu yang tidak menunjukkan payudara Manohara, yang digelar Cik Puan Temenggong Kelantan, walaupun mendakwa bahagian badan itu juga meninggalkan kesan didera.

"Dan tidak nampak pun buah dada di dalam gambar itu yang mana Manohara sendiri mengaku dan menunjukkan di depan televisyen bahawa bahagian buah dada adalah tempat yang disilet-silet oleh TT," kata penulis blog itu lagi, yang tidak pernah mendedahkan identitinya.

Selain membela Tengku Muhammad Fakhry, blog itu sejak awal menerbitkan pelbagai siri foto pasangan diraja tersebut yang menunjukkan
mereka berdua mesra dan tiada sebarang masalah rumah tangga.
-malaysiakini-

Isu Manohara dan Tengku TT: Tuhan akan tolong kami

Jimadie Shah Othman
Daisy Fajarina tidak gentar berdepan dengan "orang-orang berpengaruh" di Malaysia bagi menegakkan dakwaan bahawa anaknya Manohara Odelia Pinot didera oleh menantunya Tengku Temenggong Kelantan.

"Saya bersedia menghadapi orang-orang berpengaruh. Saya bukan mahu takabur, tetapi (apa yang berlaku ini) sudah luar biasa sekali.

"Saya akan terus berjuang semaksima mungkin dan terus berserah kepada Allah yang Maha Esa," katanya kepada
Malaysiakini melalui telefon hari ini.

"Semua yang berlaku kepada anak saya sehingga sekarang benar-benar di luar imaginasi. Saya percaya Tuhan akan menolong kami."

Daisy berkata, walaupun beliau mengkritik tindakan menantunya Tengku Muhammad Fakhry Petra tetapi beliau tidak menafikan "masih terdapat kerabat kesultanan Kelantan yang masih bergaul mesra dengan orang ramai."

daisy fajarina mother manohara odelia pinot 120609Daisy memberitahu demikian ketika diminta mengulas laporan polis menantunya, yang dikenali juga Tengku TT, terhadap beliau dan anaknya atas dakwaan memfitnahnya.

Dalam aduannya semalam, putera Sultan Kelantan itu dilaporkan menyifatkan tuduhan isteri dan ibu mertuanya sebagai "pembohongan besar."

Polis Kuala Lumpur menyerahkan kes yang dilaporkan itu untuk disiasat oleh polis Kubang Kerian, Kelantan.

Semalam, peguamnya Mohd Haaziq Pillay berkata, Tengku Muhammad Fakhry juga merancang mengambil tindakan undang-undang terhadap kedua-duanya berhubung tuduhan mereka, sejak April lalu.

Daisy berkata, setakat ini, beliau tidak perlu ke Malaysia untuk membantu siasatan polis berdasarkan laporan yang dibuat terhadapnya semalam.

"Saya tidak nampak keperluannya untuk ke sana. Soalnya sekarang, apakah mereka (Tengku Temenggong) berani datang ke Indonesia atau tidak?" katanya ketika mengulas kenyataan peguamnya Farhat Abbas hari ini.

Manohara, ibu disiasat

Farhat dilaporkan berkata beliau sendiri akan menemani anak guamnya ke Kuala Lumpur jika polis Malaysia
memanggil Manoharadan Daisy susulan aduan polis Tengku Muhammad Fakhry.

Namun harus ada jaminan terlebih dahulu bahawa Manohara dan Daisy Fajarina dapat pulang ke Indonesia, lapor akhbar internet
Detik.com.

Ketika
Malaysiakini minta mengulas kemampuannya mencabar Tengku Temenggong melalui proses undang-undang, Daisy hanya berkata:

"Saya akan terus berjuang seperti sebelum ini."

Daisy bagaimanapun tidak dapat bercakap panjang kerana, menurutnya, beliau sedang diwawancara media Indonesia di Jakarta ketika itu.

Dalam perkembangan berkaitan, timbalan ketua polis Kelantan berkata polis akan mendapatkan keterangan Manohara dan Daisy untuk melengkapkan siasatannya.

Bercakap kepada
New Straits Times petang ini, Datuk Amir Hamzah Ibrahim menyatakan siasatan tersebut akan dijalankan bersama siasatan terhadap beberapa blog yang didakwa menfitnah kerabat istana Kelantan.

Tambahnya, siasatan itu dibuat bawah Kanun Keseksaan bagi kesalahan menfitnah.

Laporkan sendiri kes

Sementara itu, di Jakarta, kementerian luar Indonesia menyarankan Manohara agar melaporkan sendiri kesnya kepada polis Malaysia tanpa perlu mengadu kepadanya, lapor
Detik.com.

Kementerian itu bagaimanapun sedia membantu proses aduan polis Manohara - mengulas hasrat bekas model muda itu untuk mengadu kepada kementerian isu yang sedang dihadapinya, minggu depan.

"Idealnya sebagai pihak yang berperkara, bisa langsung mendaftarkan perkaranya ke pihak polis Malaysia," jurucakap kementerian itu Teuku Faizasyah dipetik berkata hari ini.

"Kita akan fasilitasi jika diperlukan penyampaian berkas-berkas perkaranya ke sana."

Diminta mengulas aduan polis Tengku TT, Faizasyah menyerahkan sepenuhnya pada Manohara dan peguamnya.

Semalam, Farhat dilaporkan bercadang membawa kesnya kepada pengetahuan kedutaan Amerika Syarikat di Jakarta jika Indonesia tidak mampu berbuat demikian.

"Dia kan juga warga negara Amerika. Kalau Indonesia nggak mampu (membantu laporan), ya kita ke Amerika," katanya, lapor akhbar web itu lagi.
-malaysiakini-

Suaram: Enam Banduan Cedera Parah Di Pukul Warden

Sekurang-kurangnya 6 banduan cedera parah selepas didakwa digari dan dipukul oleh pegawai warden Penjara Sungei Buloh, Selangor, menurut badan hak asasi manusia Suaram.

Suaram mendakwa sekurang-kurngnya 20 banduan dipukul dalam kejadian semalam itu. Pihak penjara sehingga kini belum memberikan sebarang ulasan rasmi.

Penyelaras Suaram Tah Moon Hui berkata kira-kira 10 pegawai warden memukul kumpulan banduan berkenaan atas alasan yang tidak dapat dipastikan.

Beliau berkata 14 daripada yang cedera tidak diberikan rawatan perubatan.

Suaram menggesa kerajaan menubuhkan sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja untuk menyiasat kejadian itu yang dikatakan berlaku antara pukul dua hingga dan lima petang semalam.

-TVAntara.com.my-

Kes Anwar didengar 22 Jun


Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menetapkan 22 Jun untuk mendengar permohonan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta pihak pendakwaan menyerahkan semua dokumen berkaitan kes liwatnya.

Peguam Anwar, Sankara Nair berkata kes itu akan didengar oleh Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Rabu lepas, Anwar memfailkan satu notis usul memohon perintah mahkamah supaya pendakwa raya membekalkan segala dokumen dan bahan bukti sebelum perbicaraan kes liwatnya bermula pada 1 Julai.

Walaupun peguam Anwar meminta bahan-bahan kes seawal tahun lalu, Pendakwa Raya masih belum menyerahkan rakaman asal kamera litar tertutup (CCTV) yang diambil di beberapa lokasi di tempat kejadian itu di sebuah kondominium di Bukit Damansara dari 25 hingga 27 Jun 2008, sampel DNA, dan kenyataan daripada saksi termasuk pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Anwar memohon kepada mahkamah melepas dan membebaskan beliau dengan segera daripada pertuduhan itu atau menggantung perbicaraan jika pendakwa raya tidak mematuhi perintah mahkamah itu untuk membekalnnya dengan dokumen berkenaan.

-TVAntara.com.my-

Apabila SPRM Minta Derma Dari UMNO…

Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Muhammad Hassan memberi sogokan RM20,000 kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia di Negeri Sembilan untuk membiayai aktiviti kelab sukan badan itu, seorang pemimpin kanan PKR mendedahkan hari ini.

Kesanggupan Pengarah SPRM Negeri Rozaini Idris memohon dan menerima wang itu daripada pejabat Menteri Besar menjejaskan lagi kredibiliti SPRM sebagai badan bebas dan berkecuali, kata Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Badrul Hisham Shaharin.

Beliau berkata “urusniaga” antara SPRM dan pejabat Menteri Besar itu hanya menguatkan pesepsi selama ini bahawa SPRM bersikap pilih kasih dengan menutup hampir semua aduan rasuah terhadap Datuk Seri Muhammad.

Antara tuduhan-tuduhan yang dihadapi Muhammad Hassan adalah pembabitan ahli keluarga dalam pentadbiran kerajaan, penyalahgunaan kuasa dan politik wang.

“Laporan bukan sahaja dibuat oleh individu atau pembangkang, tetapi laporan yang dibuat dari kumpulan pemerintah juga tidak dilayan,” katanya.

Badrul berkata Pengarah SPRM Negeri Sembilan telah menghantar sepucuk surat memohon sumbangan menampung perbelanjaan bagi menghantar kakitangannya untuk menyertai pertandingan yang akan diadakan pada 11 hingga 16 Jun 2009,” kata Badrul.

Muhammad Hassan bingkas bersetuju dan telah memberikan cek bernilai RM20,000 kepada Kelab Sukan SPRM Negeri Sembilan, kata Badrul.

“Ini jelas melanggari etika,” kata Badrul, yang juga Ahli Jawatankuasa Perhubungan PKR Negeri Sembilan.

“Memohon, menyumbang dan menerima sumbangan ini telah menjadi kesalahan dari segi etika. Menteri Besar dan SPRM mempunyai pertembungan kepentingan,” tambah Badrul.

-TVAntara.com.my-

SAMM: Siasat Musa Hassan

Gerakan mahasiswa, Solidariti Anak Muda Malaysia hari ini membidas keengganan kerajaan menyiasat kenyataan bersumpah tiga pegawai polis yang mendakwa Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan bersekongkol dengan Ah Long atau ceti haram tanah air.

Pengerusi gerakan itu, Badrul Hisham Shaharin berkata kenyataan bersumpah itu sudah menjadi asas yang kukuh untuk menyiasat Musa.

“Kewujudan kenyataan bersumpah dari tiga anggota PDRM iaitu ASP Hong Kin Hock, ASP Md. Yusof Ahmad dan Sarjan Mohd Yasin Malik yang mengaitkan Musa Hassan dengan Ah Long tidak boleh ditolak begitu sahaja,” tegas Badrul.

Beliau menambah kerajaan seharusnya menggantung tugas Musa dan pegawai polis terbabit serta-merta dan mengadakan siasatan bebas, berkecuali terhadap dakwaan itu.

Badrul, yang juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Keadilan Rakyat, menunjukkan kepada krew TV Antara salinan akuan bersumpah ASP Hong Kin Hock.

Turut bersama di sidang media itu ialah Adun Paroi Taufek Abdul Ghani dari Pas.

Ketika membuat akuan bersumpah itu pada tahun 2007, Hong adalah seorang pegawai di Cawangan Operasi/Bantuan Teknik Jabatan Siasatan Jenayah Komersil.

Beliau dikatakan mengesan pembabitan Musa dalam kegiatan kongsi gelap apabila diarah oleh pegawai atasan untuk mengumpul maklumat mengenai kegiatan Ah Long di Johor dan Melaka.

Menurut Hong, sindiket Ah Long berkenaan dikatakan mengguna Musa Hassan untuk melindungi mereka daripada tindakan polis.

Hong berkata Musa telah mengarahkan tindakan tata tertib diambil terhadapnya apabila beliau mula menyiasat seorang pemimpin sindiket berkenaan yang digelar Tengku.

Alasan Musa ialah Hong kononnya telah membuat rakaman risikan secara tidak sah ketika menjalankan siasatan berkenaan.

“Saya merasa tertekan kerana tindakan saya mematuhi arahan pegawai atasan saya dalam menjalankan risikan terhadap kegiatan ceti haram yang membabitkan nama Tengku, boleh menyebabkan saya dikenakan siasatan oleh Bahagian Tatatertib,” kata Hong dalam kenyataan bersumpahnya.

Badrul berkata kenyataan bersumpah Hong dan dua pegawai polis lain atas perkara sama tidak harus ditolak oleh pihak berkenaan begitu sahaja kerana Musa adalah pegawai polis tertinggi negara.

Satu siasatan bebas dan menyeluruh harus diadakan demi kredibiliti Polis diRaja Malaysia dan untuk membela semua anggota polis yang menjalankan tanggungjawab mereka tanpa mengira bulu, kata Badrul.

-TVAntara.com.my-

Putera Sultan Kelantan Buat Laporan Polis Terhadap Manohara


Tengku Temenggong Tengku Mohamad Fakhry Sultan Ismail Petra membuat laporan polis dan kini menimbang tindakan undang-undang terhadap isterinnya Manohara Odelia yang mendakwa dirinya didera oleh putera Sultan Kelantan itu.

Beliau semalam membuat laporan polis di Balai Polis Dang Wangi Kuala Lumpur kira-kira pukul 7 malam ditemani peguamnya, Mohd Haaziq Pillay.

Pada sidang akhbar selepas laporan dibuat, Mohd Haaziq berkata: Satu laporan polis telah dibuat petang ini oleh YAM Tengku Temenggong Kelantan...kami akan menimbang tindakan undang-undang berhubung dakwaan palsu terhadap Tengku.

"Kita tidak mahu mengulas apa- apa, biarlah pihak berkuasa siasat," Tambah beliau.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Zulkarnain Abdul Rahman dipetik sebagai berkata siasatan akan dijalankan oleh Balai Polis Kubang Kerian, Kelantan kerana kes itu didakwa berlaku di Istana Kelantan yang terletak dalam daerah itu.

Manohara, bekas model muda Indonesia, pulang ke Indonesia pada 31 Mei lepas dari Singapura ketika beliau berada di republik itu menemani suaminya melawat Sultan Kelantan di hospital Mount Elizabeth.

Beliau mendakwa menjadi mangsa penderaan putera Kelantan itu dan telah membuat laporan polis di Jakarta.

TVAntara.com.my-

Usah cari pasal perkara tiada pasal

LanH

Penulis terkesan dengan satu hujah Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika Muktamar PAS ke-55 di Shah Alam baru-baru ini. Beliau berkata perkara yang sudah termaktub itu buat apa dibincangkan, buat apa cari pasal. Walaupun apa yang akan penulis kemukakan dalam artikel ini menyentuh perkara lain dan dalam konteks berbeza daripada apa dimaksudkan oleh Tuan Guru itu, setidak-tidak ia boleh dijadikan panduan.

Penulis merujuk kepada dua perkara yang hangat dibincangkan sekarang ini. Satu, syor wajib lulus subjek Bahasa Inggeris untuk mendapat sijil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan kedua, menghadkan mata pelajaran yang boleh diambil calon dalam peperiksaan itu.

Pada pendapat penulis, kedua-dua perkara ini tidak menjadi masalah pun (tidak ada pasal), jadi apa perlu sibuk-sibuk. Kenapa pula hendak mewajibkan lulus bahasa Inggeris, peraturan dulu tidak baguskah? Pada pendapat penulis perkara-perkara yang sudah termaktub tak usahlah nak digali-gali lagi, nak cari masalah. Isu ini tidak timbul langsung, saja pemimpin sekarang 'gatal' tangan, tak ada penyakit cari penyakit.

Kalaulah katanya, nak memantapkan bahasa Inggeris di sekolah-sekolah, ini cerita lain. Nyatakanlah apa program yang boleh dibuat untuk memperhebatkan anak-anak kita menguasai bahasa Inggeris, ini tidak, lain pula dibuatnya. Kalau nak wajibkan lulus bahasa Inggeris sebagai satu cara meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris, ini masuk bab lain sebab ia ada hubung kait dengan masa depan anak-anak, silap haribulan ramai yang tersadai kerana tidak lulus.

Kemudian kalau dikatakan akan diadakan program untuk meningkatkan kefahaman agama, penghayatan serta amalannya di kalangan anak-anak sekolah, alangkah baiknya. Tokoh agama sendiri mengakui, ramai budak-budak sekolah ini tidak solat. Kalau sekolah sesi pagi, boleh juga ibu bapa tengok-tengok anak itu solat subuh tetapi kalau anak-anak ke sekolah sesi petang, siapa nak pastikan dia solat zuhur dan asar. Betulkah ada tempat dan masa untuk dia solat?

Perkara kedua, apa sibuk nak hadkan anak-anak mengambil mata pelajaran lebih. Itu terpulanglah kepada mereka dengan bimbingan ibu bapa dan guru masing-masing.

Kalau mereka fikir mereka boleh ambil 20 subjek ambillah, risikonya mereka tanggung sendiri. Tetapi di sekolah ada 'standard'nya, misalnya hanya 10 atau 12 mata pelajaran saja yang diajar, yang lain itu pandai-pandailah sendiri.

Demikianlah, mengapa agaknya pemimpin kita suka benar cari pasal benda yang 'tidak ada pasal'. Dulu sudah baik Sains dan Matematik diajar dalam bahasa Melayu, dia cari pasal, disuruh budak-budak dan guru guna bahasa Inggeris. Apa, depa tak pandai ke jika guna bahasa Melayu? Kalau tak pandai masakan Sheikh Muszaphar yang belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Melayu dapat ke 'outer space'. Tiada siapa pun yang desak awak tukarkan bahasa itu, awak saja yang saja cari pasal.

Sampai hari ini pasal ini tidak selesai, tetapi dia orang tak serik-serik, nak cari pasal lain pula. Silap-silap haribulan, tak pasal-pasal kerajaaan awak akan tumbang kerana pejuang-pejuang bahasa sudah marah, masakan tidak, bahasa Melayu diinjak-injak kini tidak layak berbicara ilmu sains dan teknologi!

Pasal Sains dan Matematik ini pun tak selesai, pemimpin cari pasal lain pula.

Tolonglah, jangan cari pasal pada benda yang tidak ada pasal! Misalan lain, apa pasal dibuang nama bangsa termasuk Melayu dalam kad pengenalan, dulu punya IC tidak baguskah?

Sebenarnya hidup ini akan menjadi aman jika kita tidak suka cari pasal. Kerana cari pasallah, keadaan dalam negara kita kurang aman terutama akhir-akhir ini.

Misalnya, krisis perlembagaan di Perak, siapa suruh cari pasal? Kalau tidak ada tangan-tangan yang gatal; yang gilakan kuasa, yang gila melompat dan sebagainya tentu tidak akan timbul pasal. Apabila timbul pasal, huru-haralah kehidupan orang awam jadinya.

Pemimpin, malah siapa saja, tolonglah, janganlah jadi macam tikus membaiki labu. Awak ingat apa yang awak buat itu baik, hakikatnya akan membawa lebih banyak kerosakan.

Bagi orang Islam, mereka yang bertindak di luar batasan agama termasuk hukum-hakamnya dengan memadai-madai sendiri, masalah tidak selesai, malah bertimbun-timbun jadinya.

Islam itu lengkap, mengapa awak pandai-pandai. Kalau mencuri itu hukumnya potong tangan, kalau bunuh dibalas bunuh, kalau berzina dirotan 100 kali atau direjam sampai mati; tetapi mengapa awak pandai-pandai 'buat skrip' baru? Mengapa awak pandai buat Islam itu, Islam ini? Selepas kamu tidak berkuasa, orang tidak hiraukan apa yang kamu buat dulu. Bukankah apa yang awak buat dulu habiskan tenaga dan membawa kepenatan saja? Akhirat nanti, entahlah, serah diri kepada-Nya.

Akhir sekali, pemimpin dan semua orang termasuk diri sendiri, diingatkan tidak mengamalkan tabiat buruk ini - gali lubang, kambus lubang. Misalnya, mula-mula gali lubang Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris, kemudian apabila masalah timbul, cuba kambus lubang itu dan gali lubang lain dengan mewajibkan lulus Bahasa Inggeris pula. Bukankah tiada pasal, cari pasal?

Tolonglah wahai pemimpin, fikirkan perkara lain untuk mendepankan anak bangsa, ini tidak asyik membelenggu rakyat dalam isu yang tiada isu pun!

Apabila tabiat gali lubang kambus lubang ini diamalkan, bila agaknya akan datang ketenteraman terutama kepada pada rakyat.

Jadi betullah kata Tuan Guru Nik Abdul Aziz itu; perkara yang sudah termaktub usahlah nak dicari pasal lagi. Yalah, buat apa habiskan 'current' dan 'beras', sedangkan masa makin lama makin habis, tup-tup tahu sudah ada dalam kubur!