"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Pelantikan Latheefa ketuai SPRM muktamad, tiada ‘u-turn’ - PM

ALOR SETAR: Pelantikan Latheefa Koya sebagai ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang baru adalah keputusan muktamad, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad hari ini.

Perdana menteri berkata, lantikan itu dibuat seperti mana beliau melantik pegawai lain.

“Tak ada masalah, saya lantik banyak orang, banyak pegawai saya terpaksa lantik. Ini (pelantikan Latheefa) satu daripada pegawai. itu saja.

“(Keputusan melantik Latheefa) kalau dah putus, muktamadlah, takkan nak kalih balik, nanti kata saya u-turn,” katanya ketika ditemui pemberita pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri anjuran Menteri Besar Kedah, Mukhriz Mahathir di Seri Mentaloon di sini, hari ini.

Mahathir berkata demikian bagi mengulas kenyataan Presiden PKR, Anwar Ibrahim pada Khamis lepas yang berpendapat perdana menteri perlu memperjelaskan pelantikan Latheefa.

Selain itu Mahathir juga ditanya sama ada keputusan pelantikan berkenaan itu muktamad ataupun tidak.

Mahathir berkata hubungannya dengan Anwar masih baik dan tiada masalah, malah perdana menteri menganggap presiden PKR itu berhak mendapatkan penjelasan mengenai pelantikan ketua pesuruhjaya SPRM yang baru itu.

“Dia berhak nak tanya, saya berhak beri jawab,” katanya.

'Bangsawan, pemimpin sombong macam iblis akan dilaknat' - Mufti Perlis

Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin memberikan nasihat supaya bermuhasabah diri mengenai sikap sombong yang menyebabkan iblis menerima kutukan tuhan.

Menurut Dr Asri sekiranya sifat sombong wujud dalam diri seseorang itu tanpa mengira orang biasa, bangsawan atau pemimpin, maka mereka juga bakal menerima nasib yang sama seperti iblis.

"Iblis itu sombong kerana merasakan taraf dirinya jauh lebih tinggi dibandingkan pihak lain. Itu sifat iblis yang berbangga dengan keturunan dan memandang rendah kepada keturunan orang lain.

"Sifat iblis itu jika ada dalam diri mana-mana individu biasa, bangsawan atau pemimpin maka dia akan menerima nasib seperti iblis iaitu dilaknat sepanjang masa.

"Jika ada sifat iblis dalam diri mana-mana individu biasa, bangsawan atau pemimpin maka dia akan menerima nasib seperti iblis," kata beliau pada hantaran di Facebook malam ini.

Bagaimanapun, kenyataan mufti Perlis dibuat secara umum tanpa merujuk kepada kenyataan atau pihak tertentu.

Menjelaskan lanjut, Asri berkata orang Melayu terkenal dengan sifat merendah diri dan kesombongan merupakan pakaian iblis serta firaun.

"Orang Melayu itu terkenal dengan merendah diri, apatah lagi seorang muslim. Kesombongan boleh membawa kepada kekufuran. Kesombongan itu pakaian iblis dan firaun.

"Justeru, firaun dan segala kesombongannya berakhir dengan kelemasan di lautan. Demikianlah firaun-firaun kecil akan berakhir dengan tragis," jelas beliau lagi.

'Kartel dedak' bertanding naib presiden PAS?

Kurang dari 20 hari sebelum muktamar ke-65 PAS, tanda tanya mengenai percaturan kumpulan "kartel dedak" dalam parti itu masih menarik perhatian - dan saspens.

Beberapa hari lalu tokoh utama yang membuat pendedahan mengenai "kartel" tersebut sekali lagi memberikan bayangan - dan 'nasihat'.

Yang Dipertua PAS Sungai Buloh Zaharudin Muhammad menyatakan barisan kepemimpinan tertinggi parti itu ketika ini dianggap terbaik kerana mempunyai keseimbangan yang kukuh.

Katanya PAS sekarang memiliki pemimpin atasan yang hebat.

"Presiden dan timbalan presiden memiliki ilmu agama. Gabungan naib presiden (pula) pelbagai dan mantap, berintegriti tinggi dan seimbang," katanya.

Beliau selanjutnya meneruskan catatan dengan harapan agar pihak yang terbabit dalam "kartel dedak" tidak mengganggu gabungan berkenaan.

"Semoga Mr Hussam II tidak meneruskan usaha dan cita-citanya kerana ia boleh merosakkan keseimbangan ini," kata Zaharudin yang juga menantu Presiden PAS Abdul Hadi Awang.

Nafi kemudian akui

Untuk rekod semasa mendedahkan kewujudan kumpulan yang dianggapnya bertanggungjawab menerima wang daripada Umno atau wakil parti itu, Zaharudin menyebut beberapa nama - meskipun tidak secara jelas.

Melalui hantaran di media sosial Zaharudin menamakan dalang di sebalik kartel dedak itu sebagai Dr Hussam II, Mr NT, Mr KT, Mr KH dan individu yang kelima sebagai “semua dah tahu.”

Menariknya, Zaharudin - dalam nada menyindir - menjelaskan individu yang "semua dah tahu" itu sebagai "tak tahu banyak pun" dan hanya terlalu mengikut kawan-kawan.

Ia dipercayai merujuk kepada Anggota Parlimen Bachok, Nik Abduh Nik Abdul Aziz, yang sebelum ini menafikan - dan akhirnya mengakui - audio rakaman mengenai pengakuan penerimaan "wang Umno" itu adalah dirinya.

Nik Abduh adalah anggota Jawatankuasa Pusat PAS yang mendapat undi tertinggi dalam pemilihan pada 2017 dan disebut-sebut bakal bertanding bagi merebut jawatan naib presiden pada kali ini.

Muktamat PAS akan diadakan mulai 21 Jun ini di Indera Mahkota, Pahang.

Kenyataan berkias Zaharudin itu mendorong sesetengah pihak menganggap Dr Hussam II ialah Menteri Besar Terengganu, Dr Ahmad Samsudi Mokhtar.

Bagaimanapun Zaharudin mengesahkan kemudian bahawa Dr Hussam II itu bukanlah Ahmad Samsuri.

Tolak semua pencalonan

Dengan penafian itu, tanda tanya masih berlegar dalam kalangan anggota PAS mengenai identiti sebenar Dr Hussam II yang dimaksudkan Zaharudin.

Selain Nik Abduh, Ahmad Samsuri didakwa seorang lagi muka baru yang akan ditonjolkan sebagai pemimpin pelapis PAS pada kali ini.

Pagi ini salah seorang naib presiden PAS mendakwa ada usaha memecah-belahkan parti itu oleh media tertentu.

Dalam kenyataan yang dihantar ke media, Iskandar A Samad berkata, PAS cuba digambarkan sedang berpuak-puak.

“Seolah-olah mereka fanatik menyokong pemimpin tertentu dan menolak pemimpin tertentu,” katanya.

Baca Zaharudin: Kalau ada cuba simpan bawah karpet, saya lawan

Menurut bekas exco kanan Selangor semasa PAS menyertai kerajaan negeri itu pencalonan seseorang untuk jawatan dalam parti itu bukan perlumbaan mengejar jawatan, sebaliknya mahu membuat kebajikan.

Sementara itu dalam perkembangan berkaitan Zaharudin mengesahkan beliau tidak akan bertanding dalam mana-mana jawatan pada pemilihan kali ini.

Katanya beliau mendapat pencalonan daripada PAS kawasan bagi mengisi beberapa "jawatan tertinggi parti".

"Atas beberapa sebab dan menjaga integriti perjuangan yang saya sedang perjuangkan sekarang, saya meminta maaf kerana terpaksa menarik diri daripada semua pencalonan untuk penggal ini," katanya.

Islam jadi alat politik kepartian secara berleluasa

Dr Mohd Asr Zainul Abidin
Ramai yang mendesak saya mengulas mengenai beberapa isu panas seperti berbuka puasa di rumah ibadah agama lain, bukan muslim menyampaikan zakat dan seumpamanya.

Semua ini asalnya isu fikah atau hukum yang telah bertukar menjadi isu politik kepartian. Untuk itu, saya ingin menarik perhatian kepada beberapa perkara berikut dalam memahami isu-isu ini.

Islam itu membimbing semua aspek kehidupan manusia termasuk politik. Islam itu bukan semuanya politik, namun politik mestilah tidak bercanggahan dengan Islam yang penuh maslahah untuk manusia.

Parti politik perlu mematuhi ajaran Islam, bukan parti politik menentukan hukum-hakam Islam sesuai dengan kepentingan parti.

Banyak perbahasan isu-isu agama menjadi tidak rasional disebabkan berleluasanya penggunaan Islam sebagai alat politik kepartian.

Hal ini bukan sahaja membabitkan satu atau dua parti politik, sebaliknya hampir keseluruhan. Bahkan ada parti tertentu yang begitu memperalatkan Islam dalam politik kepartian mereka.

Hukum-hakam syarak - jika dilihat dan dibahas secara objektif - sudah pasti pertimbangan kita lebih adil dan saksama. Umpamanya, iftar (berbuka puasa) di rumah ibadah agama lain pada asalnya tidaklah membatalkan akidah ataupun puasa.

Tiada larangan syarak

Sedangkan solat yang merupakan ibadah utama yang membabitkan amalan khusus pun, ulama berbeza pendapat mengenai hukum menunaikannya di gereja ataupun rumah ibadat.

Ini seperti yang disebut Ibn Qudamah al-Maqdisi dalam kitab fekahnya al-Mughni di bawah fasal Mengenai Solat Dalam Gereja Yang Bersih.

Ada yang membolehkan dan ada yang memakruhkan disebabkan wujud patung dan gambar di dalamnya. Bahkan pendapat yang membolehkan itu diambil daripada sahabat-sahabat Nabi Muhammad SAW iaitu Umar al-Khattab dan Abu Musa al-‘Ashaari.

Juga daripada salaf seperti Umar ‘Abd al-‘Aziz, Hasan al-Basri, al-Sya’bi, al-Auza’i dan Sa’id bin ‘Abd al-‘Aziz.

Majma’ al-Fiqh al-Islami (International Islamic Fiqh Academy) yang bersidang di Amman, Jordan pada Okt 1986 menjawab persoalan International Institute of Islamic Thought (IIIT) berkaitan hukum menyewa gereja untuk solat, menyatakan: Menyewa gereja untuk solat ketika perlu, tiada larangan dari segi syarak. Hendaklah dielak solat mengadap ke arah patung-patung dan gambar-gambar. Hendaklah ditutup dengan tutupan jika ia berada pada arah Kiblat.

Jika solat di gereja atau rumah ibadah yang lain dibolehkan andainya ada keperluan untuk itu, maka sudah pasti berbuka puasa - yang sekadar menjamah makanan - pasti lebih dibolehkan.

Bahkan berbuka puasa itu tidak memerlukan upacara khas selain sekadar makan sahaja. Ia boleh dilakukan di mana-mana.

Ibadah solat tidak disertai oleh orang yang tidak berkaitan, sedangkan hidangan makanan iftar boleh disertai oleh sesiapa sekalipun termasuk orang yang tidak berpuasa seperti wanita dalam haid, bukan muslim dan seumpamanya.

Iftar tidak perlu mengadap kiblat, berwuduk atau suci daripada hadas besar. Apa yang perlu hanyalah makanan yang halal.

Benar, ketika berbuka disunatkan kita berdoa. Ia boleh dilakukan secara sendirian. Maka, jika ada keperluan, bukanlah sesuatu yang menjadi isu besar untuk berbuka di tempat ibadah orang lain - jika ia dilihat di sudut ilmiah.

Fatwa diubah ikut 'angin'

Namun ia satu masalah jika dilihat dari persepsi politik, atau majlis iftar itu sendiri bersifat politik.

Justeru, konteks kejadian itu hendaklah dikaji. Umpamanya, di zaman Islamophobia, jika ada kumpulan muslim di negara minoriti Muslim berjaya menganjurkan majlis berbuka puasa di gereja atau tempat ibadat agama lain - sebagai usaha memperkenalkan Islam atau memberikan persepsi yang baik berkaitan Islam - pastilah ia sesuatu yang baik.

Demikian juga jika ada keperluan yang nyata untuk ia dilakukan di mana-mana dalam usaha mendekatkan kefahaman Islam kepada mereka yang jauh atau ada sangkaan yang salah.

Namun, dalam suasana tiada sebarang keperluan untuk melakukan demikian, dalam keadaan Muslim menumpukan ibadah di masjid-masjid, maka sudah pasti iftar di rumah ibadah agama lain menimbulkan banyak persoalan.

Lebih menjadi persoalan jika anjuran itu bersifat politik kepartian yang seakan kelihatan menggunakan program agama untuk politik.

Hakikatnya, dalam negara kita, menggunakan jenama agama untuk kempen politik kepartian telah berlaku begitu berleluasa.

Sejak sekian lama begitu ramai tokoh dan parti politik melakukannya. Bahkan ada yang menjadikan parti politik seakan agama itu sendiri.

Diubah fatwa-fatwa agama berdasarkan kepada ‘angin’ dalam parti. Maka, apa yang dahulu haram, kini dihalalkan walaupun keadaan masih macam zaman ia diharamkan.

Dahulu haram, kini halal, walaupun hal itu masih yang dahulu.

Demikianlah bahayanya permainan politik kepartian menggunakan agama. Ia satu persendaan kepada agama sebenarnya.

Orang-orang politik itu tanpa mengira parti - walaupun bukan semua - seringkali tindakan mereka mempunyai rencana yang berbeza daripada apa yang kita lihat.

Ada yang menghulurkan ‘sumbangan ikhlas’ untuk berbuka puasa, tetapi tujuannya: undi. Jika kita beritahu namanya tidak disebutkan dalam majlis tersebut, tentu dia akan menarik diri.

Demikan dalam banyak keadaan majlis-majlis yang bersifat keagamaan yang membabitkan orang politik. Maka, jika mereka diberikan lesen besar untuk menggunakan agama sebagai bahan kempen, kepercayaan manusia kepada Islam akan tergugat.

Sebab itu Saidina Ali apabila mendengar slogan agama yang dilaungkan oleh pihak pelampau politik dalam sejarah Umat Islam - iaitu Khawarij - beliau berkata: “Satu slogan yang benar, tetapi dengan tujuan yang batil". (Riwayat Muslim dalam Sahih Muslim).

Selagi kita tidak berjaya menghentikan agama dijadikan alat atau hiasan politik kepartian, selagi itulah kita tidak akan berhenti membahaskan isu-isu yang seperti ini.

Padahal, isu itu - jika dilihat dari segi ilmiah dan akademiknya - mempunyai perbincangan yang lain.

Hamid sahkan polis siasat Apandi

Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador mengesahkan pihaknya ada menerima laporan polis yang dibuat terhadap bekas peguam negara Mohamed Apandi Ali.

"Semua laporan polis yang diserahkan akan disiasat," katanya kepada Malaysiakini.

Abdul Hamid berkata demikian sebagai mengulas laporan polis yang dibuat Anggota Parlimen Kepong, Lim Lip Eng.

Dalam laporannya Lim meminta polis dan agensi penguat kuasa menyiasat Apandi yang didakwa turut berperanan cuba menutup skandal 1MDB.

Menurut laporan dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi pagi 2 Jun, Lim juga berharap bekas ketua pesuruhjaya SPRM serta bekas ketua polis negara disiasat sama.

Bagaimanapun, Abdul Hamid tidak menyatakan siasatan dijalankan mengikut seksyen apa.

Pada 31 Mei lalu, Malaysiakini melaporkan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang berkata Apandi perlu disiasat kerana membantu bekas perdana menteri Najib Razak menutup skandal yang menggemparkan itu.

Kenyataan itu dibuat sehari selepas Kementerian Dalam Negeri memberitahu kerajaan menarik balik perintah larangan perjalanan yang dikenakan terhadap Apandi.

Sumber SPRM memberitahu Malaysiakini, pihaknya tidak menyiasat bekas peguam negara itu berhubung skandal 1MDB.

Pada bulan Julai 2015, Najib yang menjadi perdana menteri ketika itu melantik Apandi sebagai peguam negara menggantikan Abdul Gani Patail.

Ketika itu, Abdul Gani sedang mengetuai pasukan petugas khas menyiasat wang berbilion ringgit dalam akaun bank Najib.

Najib kini sedang dibicarakan untuk sejumlah pertuduhan berkenaan bekas anak syarikat 1MDB, SRC International Sdn Bhd.

Pada Januari 2016, Apandi membersihkan Najib daripada sebarang salah laku.

Beberapa hari selepas mengangkat sumpah sebagai perdana menteri ketujuh, Dr Mahathir Mohamad memaklumkan kepada pemberita yang kerajaan baru menimbang untuk melancarkan siasatan terhadap Apandi dan bekas ketua polis negara Khalid Abu Bakar ekoran tindakan mereka ketika mengendalikan siasatan 1MDB.

NFC: K’jaan saman suami, anak-anak Shahrizat

Kerajaan memfailkan saman untuk mendapatkan semula pinjaman RM253 juta daripada National Feedlot Corp (NFC) yang diuruskan oleh anggota keluarga bekas ketua wanita Umno Shahrizat Abdul Jalil.

Jabatan Peguam Negara (AGC) memfailkan saman itu minggu lepas dengan menamakan NFC, suami Shahrizat, Mohamad Salleh Ismail, tiga anak mereka dan enam syarikat berkaitan keluarga itu sebagai responden, lapor The Edge.

Anak-anak mereka yang dinamakan ialah Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh, Wan Shahinur Izmir Mohamad Salleh dan Wan Izzana Fatimah Zabedah Mohamad Salleh.

Nama syarikat pula ialah National Meat & Livestock Corp Sdn Bhd, Real Food Co Sdn Bhd, Meatworks Corp Sdn Bhd, Agroscience Industries Sdn Bhd, Asian Bioscience Corp Sdn Bhd dan Techknowlogy Imageware (M) Sdn Bhd.

Dana dituntut itu berdasarkan RM225 juta daripada pinjaman RM250 juta dengan faedah tahunan dua peratus.

Bulan lalu, Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata kerajaan akan mengambil tindakan undang-undang bagi memaksa NFC dan keluarga Shahrizat membayar balik pinjaman itu.

Penglibatan anggota keluarga Shahrizat itu didedahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara pada 2011.

Salleh telah dituduh dengan dua pertuduhan pecah amanah jenayah melibatkan RM49.7 juta sebelum dibebaskan pada 2015.

Pemimpin PAS 'pelakon politik' macam orang lain - Husam

Tidak ada apa-apa kelebihan pada pemimpin PAS berbanding ahli politik lain, kata Naib Presiden Amanah, Husam Musa.

Menurut Husam, pemimpin PAS "aktor politik" yang menggunakan agama dalam percaturan mereka, manakala Umno pula menggunakan isu Melayu.

"Mereka adalah aktor-aktor politik macam orang lain juga, cuma asasnya mereka menggunakan Islam manakala Umno menggunakan Melayu," katanya.

Dipetik Mingguan Malaysia dalam wawancara Husam juga berkata sebelum ini pemimpin PAS amat takut mengakui mereka menjalin kerjasama dengan Umno berbanding sikap mereka sekarang.

Husam yang sebelum ini pernah menjadi naib presiden PAS menambah ketika pemimpin parti itu didakwa berbaik-baik dengan Umno, mereka menafikannya.

Puncanya kata Husam kerana pemimpin terbabit bimbang perubahan sikap tersebut tidak diterima anggota parti dan ia diterjemah kepada undi yang diberikan kepada PH dalam PRU ke-14 lalu.

Kini kata Husam PAS menzahirkan pendirian mereka bukan saja kepada Umno malah terhadap Parti Bersatu Sabah (PBS) yang sebelum ini dianggap mereka sebagai berfahaman Kristian.

Umno kini beraliran kiri

“PAS sudah boleh menerima PBS yang dulu mereka anggap sebagai parti Kristian.

"Timbul persoalan bagaimana PAS boleh terima PBS? Adakah PBS boleh menerima (cadangan pindaan) Akta 355?" katanya merujuk kepada usaha parti itu melalui usul persendirian presiden mereka, Abdul Hadi Awang, meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965.

Rang undang-undang itu dibawa Abdul Hadi dengan sokongan Umno namun ditolak hampir semua parti termasuk MIC, MCA, Gerakan dan PBS.

“Ini semua adalah kekaburan politik yang dibina untuk tujuan kuasa semata-mata. Kita tidak boleh ingat dalam PAS semua itu wali," katanya.

Menurut Husam, tindakan PAS yang tiba-tiba menyokong PBS juga merupakan kesilapan dalam polisi parti berkenaan.

"Bahkan orang Sabah dan Sarawak memang fobia dengan PAS dan sebab itulah PBS mendapat undi yang lebih rendah dalam PRK di Sandakan itu," katanya.

Tambah Husam, kerjasama Umno dan PAS pada masa akan datang bukannya mengukuhkan kedua-dua parti itu sebaliknya hanya akan menguburkan mereka.

Katanya, kekuatan Umno adalah menjadi parti arus perdana dan dilihat sebagai payung semua kaum dengan membawa pendekatan sederhana dan aliran tengah, namun apabila bersama PAS, parti itu sudah dilihat berada pada aliran kiri.

“Kerjasama Umno dan PAS mungkin kuat di beberapa kerusi dan undi mereka juga meningkat, di kerusi yang sememangnya dimiliki PAS dan Umno tetapi mereka tidak akan berjaya di kerusi lain,” katanya.

Nik Abduh, Dr Sam bakal naib presiden PAS?

N Faizal Ghazali

MUKTAMAR PAS
| Dua tokoh berpengaruh dan dilihat dekat dengan Abdul Hadi Awang dijangka akan cuba diketengahkan sebagai wajah baru mengisi jawatan naib presiden PAS dalam pemilihan kali ini.

Muktamar PAS ke-65 dijadual berlagsung di Indera Mahkota, Pahang pada minggu ketiga bulan depan.

Bercakap kepada Malaysiakini sumber dari PAS Kelantan itu juga berkata pada pemilihan kali ini, tiada pertandingan berlangsung di peringkat tertinggi.

"Pertandingan tertinggi yang dijangka berlangsung cuma di peringkat naib presiden.

"Selebihnya berlaku persaingan di peringkat jawatankuasa pusat," katanya.

Menurut sumber yang enggan didedahkan identitinya itu, ada usaha daripada peringkat bawahan untuk menonjolkan Nik Abduh Nik Abdul Aziz dan Dr Ahmad Samsuri Mokhtar mengisi dua daripada tiga kerusi naib presiden.

Untuk rekod, Nik Abduh ialah anak bekas menteri besar Kelantan, manakala Ahmad Samsuri sekarang berkhidmat sebagai menteri besar Terengganu.

Tak kisah siapa yang ketiga

Kedua-dua mereka dianggap sebahagian daripada orang lingkaran dalaman presiden PAS dan dikaitkan dalam isu kartel dedak didedahkan menantu Abdul Hadi, Zaharudin Muhammad.

Bagaimanapun Zaharudin menafikan Ahmad Samsuri terbabit.

Penyandang bagi jawatan naib presiden PAS setakat ini ialah Timbalan Menteri Besar Kelantan Mohd Amar Nik Abdullah, bekas anggota parlimen Changkat Jering, Idris Ahmad, dan bekas exco Selangor Iskandar A Samad.

Baca Nik Abduh mahu kerjasama PAS-Umno sampai kiamat

Kata sumber terbabit melalui gerakan yang berlangsung itu mereka mahukan Nik Abduh dan Ahmad Samsuri menduduki kerusi naib presiden.

"Siapa yang akan menjadi seorang lagi naib presiden, mereka tidak kisah, tapi kedua-dua mereka ini (Nik Abduh dan Ahmad Samsuri) memang mahu dipastikan supaya menang," katanya.

Sumber itu juga menambah, kewujudan isu audio Nik Abduh yang mengaku menerima wang Umno serta mengaitkannya dengan Ahmad Samsuri diyakini sebahagian daripada rancangan pihak yang bertentangan menghalang mereka memenangi pemilihan.

"Satu pihak mahu kedua-dua orang ini naik, satu pihak lagi tidak bersetuju dan sebolehnya mahu menghalang.

"Saya tak pasti kalau ada lagi calon lain akan bertanding jawatan itu," katanya.

Alah pada khinzir, ayah pesan masuk saja Islam

Anne Muhammad dan Siti Mariam Nizar

WAWANCARA | Siapa sangka masalah alahan pada kulit akibat daging khinzir membuka peluang kepada Nur Shafiyyah Wong untuk mendalami dan memeluk agama Islam.

Dibesarkan dalam agama Kristian, Nur Syafiyyah berkata pada waktu kecil dia sering mengalami sakit perut, gatal dan bengkak pada kulit sekiranya memakan daging berkenaan.

Akibatnya dia bukan sahaja tidak boleh menjamah daging khinzir, malah pinggan mangkuknya juga tidak boleh bercampur aduk dengan adik beradik yang lain.

Menurutnya, pada waktu itu mendiang bapanya berpesan agar dia memeluk Islam akibat masalah alahan yang teruk itu.

“Saya juga akan sesak nafas kerana alergi. Saya memang tak boleh kena langsung airnya (khinzir). Mak Su (makcik) saya cakap, betul cakap mendiang ayah, awak bila dah besar nanti masuklah Islam,” kongsinya kepada Malaysiakini baru-baru ini.

Ketika diwawancara, Nur Shafiyyah turut tidak dapat melindungi emosinya apabila terkenangkan mendiang bapanya yang tidak sempat melihat dia memeluk Islam.

“Saya masih ingat ayah dengan nada serius suruh saya masuk Islam. Tapi saya sedih dia tak dapat tengok saya masuk Islam,” katanya menahan air mata.

Nur Shafiyyah atau namanya sebelum ini Wong Lee Sah berasal dari Sarawak dan memiliki lima orang beradik yang kesemuanya dilahirkan dalam agama Krisitian.

Namun selepas kematian kedua ibu bapanya, dia berpindah ke Pulau Pinang dan dibesarkan oleh ibu saudara yang beragama Buddha.

Ketika meningkat dewasa, Nur Shafiyyah mula hidup berdikari dan bekerja sebagai tukang masak di beberapa buah restoran di ibu kota.

Setiap hari Nur Shafiyyah menjalani kehidupan seperti biasa namun apabila terdengar bunyi azan, hatinya berasa girang sehingga mula jatuh cinta dengan agama Islam.

Tarikh 29 Febuari 2012 merupakan detik yang tak dapat dilupakan Nur Syafiyyah apabila bermula kehidupan baru sebagai seorang Muslim pada usia 35 tahun.

“Niat saya masuk Islam kerana Allah. Setiap hari saya dengar azan, saya rasa sayu je. Bila azan subuh lagi sayu.

“Bila saya bangun tidur, saya menitik air mata, saya terharu selepas itu saya tekad. Ya Allah, mungkin dah sampai hidayah buat saya.

Keluarga terima dengan hati terbuka

“Keesokan harinya, saya beritahu abang angkat, dan dia bawa saya ke Perkim di Jalan Ipoh untuk lafaz shahadah,” katanya ditemui ketika mengikuti Kelas Fardu Ain Anjuran Lembaga Zakat Selangor (LZS) di Masjid Bukit Indah Ampang.

Wanita berusia 42 tahun itu berkata beliau bersyukur, walaupun menukar agama, namun keluarganya dapat menerima keputusan itu dengan hati terbuka.

“Keluarga saya kata, agama apa pun baik. Janji awak bahagia. Kita adik beradik tak marah. Kakak juga berpesan supaya jaga diri,” katanya.

Nur Shafiyyah yang belum berkahwin berkata, antara cabaran terbesar selepas menganut agama Islam adalah sukar mendapatkan bantuan daripada pihak berwajib.

“Saya susah dapatkan bantuan, selepas setahun dua, kita mohon kembali untuk minta bantuan bayar sewa rumah, alhamdulillah zakat bantu,” katanya.

Beliau yang sudah tujuh tahun menganut Islam kini belajar agama di Masjid Bukit Indah kelolaan Jawi tiga kali seminggu dari Isnin hingga Rabu.

Malah, dia kini sudah mampu membaca al-Quran dengan baik.

“Alhamdulillah. Saya bersyukur hidup saya sekarang ni. Saya juga rasa diri saya sempurna dalam Islam,” katanya.