"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

PAS Tanpa Pakatan: Bagaimana Politik Negara ke Depan? - Mohammad Agus Yusoff

Tranungkite
Itulah debat utama perbincangan bagi mereka yang prihatin kepada politik negara.
Ada yang berkata PAS akan semakin kuat kerana boleh terus memperjuangkan agendanya tanpa halangan dari rakan Pakatan lagi.

Ada juga yang kata PAS akan kalah teruk dalam PRU akan datang.

Tetapi bagi saya, untuk melenyapkan PAS dalam arus politik negara adalah mustahil kerana PAS adalah parti yang mempunyai asas ideologi perjuangan yang kukuh. PAS juga mempunyai cukup pengalaman dalam arus politik negara sejak tahun 1951 lagi.

Cumanya, bolehkah PAS menang sebanyak kerusi yang dimenanginya dalam PRU lalu tanpa Pakatan? Jawapan saya, susah untuk PAS mengekalkan kemenangannya kerana komposisi pengundi negara memerlukan PAS juga mendapat sokongan pengundi bukan Melayu—sesuatu yang sukar untuk PAS memperolehinya tanpa Pakatan.

Apa ruginya pula Pakatan tanpa PAS?

Pertama, Pakatan akan kehilangan sokongan pengundi Melayu konservatif. PAN, parti baru yang ditubuhkan tetap boleh mendapat sokongan pengundi Melayu progresif, tetapi tidak sebanyak sekiranya PAN kekal dalam PAS. Apatah lagi, jika PAS bekerjasama dengan UMNO, maka Pakatan akan kehilangan sokongan pengundi Melayu yang banyak.

Kedua, saya melihat Pakatan Harapan terlalu tergesa-gesa menubuhkan gabungan baru dan ia terlalu eksklusif. Sepatutnya Pakatan Harapan lebih berjiwa besar dengan merundingi terlebih dahulu kemasukan gabungan parti-parti baru dari Sabah dan Sarawak serta juga tidak meninggalkan PSM.

Bagaimana pula politik kita ke depan?

Saya mengharapkan parti-parti politik melupakan perbezaan masing-masing dan bekerja ke arah mewujudkan satu kerjasama yang holistik.

Fungsi pembangkang bukan sekadar untuk menentang kerajaan semata-mata, tetapi untuk menggubal satu dasar bersama demi kebaikan negara. Inilah yang mahu dilihat oleh rakyat Malaysia untuk kebaikan negara masa depan negara.

Persoalannya, bolehkah Pakatan memberikan harapan itu tanpa parti-parti dari Sabah dan Sarawak dan PSM?

Nampaknya, parti pembangkang juga masih kalut dalam keadaan BN juga sudah semakin lemah

Tempat duduk Saari dan Hasnol petunjuk halatuju Pakatan Harapan?


ADUN Hulu Kelang, Saari Sungib dan Adun Morib, Hasnol Baharuddin akan duduk di kerusi barisan mana dalam sidang Dewan Undangan Negeri bermula 30 Oktober hingga 13 November depan?

Adakah mereka duduk di kerusi dalam barisan kerajaan atau pembangkang? Atau, adakah mereka akan menemani Adun dari Pelabuhan Kelang, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai ADUN bebas?

Jika mereka dikira sebagai pembangkang, maka sudah tentu mereka akan duduk sebaris dengan wakil-wakil rakyat Umno yang membentuk sektor pembangkang dalam Dewan Negeri.

Hasnol dan Saari secara automatik meninggalkan PAS apabila menyertai Parti Amanah Negara (Amanah) yang dilancarkan pada 16 September lalu.

Jika berdasarkan perkembangan politik mutakhir, parti baru mereka Amanah, adalah anggota Pakatan Harapan, gagasan yang dibentuk pada 22 September lalu bersama PKR dan DAP.

Justeru jika menurut semangat setiakawan Pakatan Harapan sewajarnyalah mereka di barisan kerusi wakil rakyat kerajaan. Namun Amanah masih bukan parti politik rasmi kerana belum mendapat kelulusan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Bagaimanapun realiti politiknya, kerajaan negeri Selangor kini diterajui bersama PAS, DAP dan PKR. Adalah jelas PAS bukan ahli Pakatan Harapan yang baru dibentuk itu dan secara moralnya, tidak wajar berada di barisan kerusi kerajaan.

Persoalannya, Menteri Besar Selangor, Azmin Ali yang juga Timbalan Presiden PKR mahu mengikut protokol politik yang mana – mengutamakan wakil-wakil rakyat dari parti yang membentuk kerajaan sedia ada (iaitu PKR, DAP dan PAS) atau menghormati ahli baru Pakatan politik nasional, Amanah?

Agak pelik keadaannya jika ada wakil kerabat Pakatan Harapan diletakkan bersama wakil-wakil Umno sebagai pembangkang atau dianggap wakil yang tidak berparti seperti Tan Sri Khalid. Jika demikian, tidakkah itu bermakna Azmin tidak mengiktiraf Amanah?

Jika mereka diletakkan di barisan kerajaan, tentu itu akan menyinggung sensitiviti PAS. Kedua-dua bekas wakil rakyat PAS itu kini dianggap “pengkhianat” oleh PAS.

Sudah pasti PAS akan tidak selesa dan perlu membuat protes terbuka berhubung isu tempat duduk Hasnol dan Saari jika diletakkan sebaris mereka sebagai wakil-wakil kerajaan.

Kedudukan mereka dalam sidang Dewan akan datang menarik perhatian kerana ia membayangkan sama ada penubuhan barisan Pakatan Harapan oleh parti-parti pembangkang sudah mula berkuatkuasa atau tidak.

Keadaan ini agak berbeza dengan kedudukan bekas ahli-ahli PAS lain baik di Dewan Undangan negeri mahupun Dewan Rakyat yang melompat parti menyertai Amanah dan PKR.

Bekas wakil rakyat PAS seperti Datuk Nizar Jamaludin (Perak), Datuk Pharolrazi Zawawi (Kedah) Aminohuda Hassan (Johor), dan Syed Hamid Syed Ahmad (Pahang) tidak menghadapi masalah seperti Saari dan Hasnol. Mereka tetap di barisan pembangkang kerana negeri-negeri berkenaan dipimpin BN.

Begitu juga dengan bekas ahli-ahli parlimen PAS, Dr Siti Mariah Mahmood (Kota Raja), Dr Hatta Ramli (Kuala Kerai), Abdul Khalid Samad (Shah Alam), Raja Kamarul Bahrin (Kuala Terengganu) dan Hanifa Maidin (Sepang). Keadaan ini meliputi Kamaruddin Jaafar (Tumpat) yang menyertai PKR. Mereka kekal di barisan pembangkang dalam parlimen.

Kes Saari dan Hasnol agak unik kerana nyata baik PKR mahupun PAS nampaknya masih perlu berpaut pada kedudukan dalam kerajaan Selangor.

Jika Azmin memilih untuk meraikan Pakatan Harapan yang baru ditubuhkan, sudah tentu beliau boleh memutuskan Hasnol dan Saari duduk di barisan wakil rakyat kerajaan.

Namun seperti disentuh sebelum ini, tindakan itu pasti mengusik sensitiviti PAS. Bagaimanapun jika Hasnol dan Saari didudukkan bersama Khalid Ibrahim ia melambangkan PKR kurang hormat pada sekutu barunya, Amanah.

Yang pasti, Azmin tidak akan berani menganggap Amanah sebagai parti pembangkang dalam Dewan Selangor dan mengizinkan Hasnol dan Saari duduk sebaris dengan wakil rakyat Umno.

Kini terpulang kepada PAS untuk membantu meleraikan dilema ini. PAS boleh mengarahkan wakil-wakil rakyatnya beralih tempat duduk ke barisan pembangkang.

Ini bermakna PAS berani meninggalkan kerusi empuk dan kuasa pentadbiran dalam kerajaan negeri dan bertindak sebagai pembangkang di Selangor.

Apa yang perlu PAS gusarkan. Lambat laun memang di situlah tempat mereka duduk selepas pilihanraya umum ke-14 kelak kecuali jika ia mampu menawan sekurang-kurangnya 28 kerusi kelak.

PAS juga harus akur dan bersedia menjelang PRU 14 ia akan akan 'dibelasah' PKR dan kawan-kawannya dari DAP dan Amanah kerana PAS bukan lagi anggota pakatan pembangkang.

Di peringkat ini, PAS seharusnya berasa maruahnya tercabar kerana hanya 'menumpang ihsan PKR' untuk terus berada dalam kerajaan negeri Selangor.

Sebaliknya, jika wakil-wakil rakyat PAS menyeberang tempat duduk, bolehlah ia mencongak bagaimana mahu menawan kembali kerusi pemerintahan kerajaan Selangor. Satu pilihan ialah membuat kejutan bersama jiran barunya, Umno.

PKR kini memang tidak tergamak dan tidak berani menolak PAS dari gabungan parti memerintah Selangor kerana ia kini tinggal 13 kerusi dan perlu “memimpin” DAP yang mempunyai 15 kerusi.

Tambahan pula kini masih belum diketahui dengan pasti di antara PKR dan DAP, siapakah pilihan utama Amanah.

Jika Amanah cenderung pada DAP, maka parti itu akan mempunyai sokongan 17 wakil rakyat. Jika sebaliknya, keutuhan maruah PKR masih boleh dipertahankan untuk PKR memimpin Selangor kerana ada 15 kerusi, setara dengan DAP.

Oleh itu, jalan selamat bagi PKR ialah menjadikan PAS “kuda tunggangan” untuk beberapa bulan akan datang demi memelihara “air muka”nya dengan mengizinkan wakil PAS duduk di barisan kerusi parti kerajaan.

Di sisi lain, bicara tempat duduk ini membayangkan realiti politik di Malaysia hari ini. Walaupun prestasi BN sebagai pemerintah dilihat agak lesu kini, namun pihak pembangkang pun juga tidaklah seutuh mana.

Dilema politik di Selangor membuktikan Pakatan Harapan masih tiada kekuatan moral mahupun teknikal untuk membuktikan ia mempunyai iltizam politik untuk menggantikan BN memerintah Malaysia.

Jika ia benar yakin, seharusnya Azmin mendudukkan Hasnol dan Saari di barisan kerajaan dan mengarahkan wakil-wakil rakyat PAS duduk di pihak pembangkang.

Begitu juga dengan PAS. Jika ia yakin mampu berdikari dalam politik Malaysia, berilah notis akan berpindah keluar dari gabungan kerajaan Selangor.

Dengan cara itu, mesej yang dihantar kepada pengundi akan lebih jelas bahawa PAS dan Pakatan Harapan adalah dua entiti politik yang mempunyai keberanian dan iltizam yang melayakkan mereka menggantikan BN.

Oleh Lokman Ramlee
ANTARA POS

Surat misteri bawa penemuan gadis dikurung 25 tahun

KISAH tragis yang dibongkar oleh sepucuk surat misteri ini begitu menyayat hati...

Siapa sangka sepucuk surat yang tidak tercatat nama pengirimnya akhirnya berjaya menyelamatkan seorang wanita dikenali Blanche yang terkurung selama 25 tahun di rumahnya sendiri.

Pembongkarannya berlaku apabila pada 23 Mei 1901, pejabat guaman di Paris menerima sepucuk surat misteri.

Isi kandungan surat itu berbunyi...

"Tuan peguam: Dengan penuh rasa hormat, saya ingin memaklumkan tentang kejadian yang tidak diketahui sesiapa. Mengenai seorang wanita yang dikurung di dalam rumah Madame Monnier. Dia separuh kebuluran, hidupnya di dalam bilik bawah tanah yang kotor sejak 25 tahun lalu," catat tulisan itu tanpa dicatatkan nama pengirimnya.

Tersentak dengan surat itu, polis membuat siasatan walaupun, pada awalnya sukar mempercayai dakwaan tersebut kerana surat itu hanya dianggap surat layang.

‎Siasatan dimulakan, rumah Madame Monnier digeledah dan pada peringkat akhir polis telah memecah masuk ke sebuah bilik yang didakwa menjadi tempat kurungan seorang wanita selama 25 tahun itu.

Melangkah masuk ke dalam bilik tersebut, mereka terhidu bau busuk.

Dalam bilik yang gelap tanpa sebarang pencahayaan, pasukan penyelamat melihat kelibat seorang wanita tanpa pakaian yang duduk di atas tilam jerami yang hampir reput.

Wanita itu tampak penuh ketakutan, badannya kurus kering, persekitarannya dipenuhi najis dan sisa-sisa makanan.

Udara di dalam bilik sempit itu sangat busuk sehingga menyukarkan pasukan penyelamat untuk bernafas.

Mereka segera mengangkat wanita malang itu keluar dari bilik kurungannya.

Tanpa membuang masa, wanita itu dibawa ke hospital untuk dirawat.

Ketika dirawat doktor meramalkan bahawa wanita itu tidak dapat hidup lama dan ketika dirawat wanita itu hanya mempunyai berat sebanyak 55 paun.

Selepas terbongkar mengenai kisah wanita itu, abang serta ibunya ditahan.

Penyiasatan dilakukan

Ketika siasatan dijalankan, satu persatu rahsia terungkai.

Semuanya bermula 25 tahun lalu sebelum Blanche ditemui.

Ketika itu Blanche ‎jatuh cinta dengan seorang peguam miskin.

Ibunya Madame Louise menentang hubungan cinta itu kerana baginya anaknya tidak sesuai bercinta dengan orang yang tidak setaraf dengan mereka.

Blanche dikurung akhirnya.... masa berlalu, Blanche kini bukanlah seorang anak gadis seperti dahulu, kekasih yang menyebabkan dia dikurung pula sudah meninggal dunia pada 1885‎.

Abang Blanche, Marcel dalam kenyataan pembelaannya mendakwa Blanche mengalami masalah mental.

Namun ia disangkal beberapa saksi yang mendakwa sering terdengar suara rayuan meminta dibebaskan dari bilik bawah tanah tersebut.

Sementara ibu Blanche hanya ditempatkan di bilik sakit kerana menderita sakit jantung. Ibunya mati beberapa lama kemudian, dia dikatakan hanya mengucapkan 'ah anak ku Blanche' berulang kali kepada doktor yang merawatnya sebelum menghembuskan nafas terakhir.

Manakala abangnya Marcel dibebaskan dari penjara di atas kenyataannya kepada mahkamah bahawa dia tidak pernah mencederakan adiknya secara fizikal dan hanya menurut perintah ibunya.

Tanda tanya siapa yang mengirim surat itu hingga membawa kepada penemuan Blanche masih kekal misteri sehingga hari ini.

Meninggal di hospital

Sementara Blanche walaupun sudah mendapat rawatan kekal sakit dan mempunyai masalah mental, dia akhirnya meninggal dunia pada 1913 di Hospital Psikiatri Blois, 12 tahun selepas diselamatkan.

Sehingga kini kisah wanita malang ini terus menerus meniti di bibir penduduk tempatan. Kerana cinta dengan si miskin akhirnya Blanche menjadi mangsa kekejaman keluarga sendiri.
-sinarharian-

Jabatan Mufti Pahang dianggap tidak beradab dan niat jahat kata Melayu DAP

Jabatan Mufti Pahang dianggap tidak beradab apabila mengecam DAP melalui mimbar masjid dan surat di negeri itu semalam kerana tuduhan berkenaan dibuat dalam keadaan tiada sesiapa boleh mempertahankan diri.
Malah, tindakan mendakwa DAP sebagai "terang-terangan menentang Islam" jelas dibuat dengan niat jahat.

Pegawai Khas Pengerusi DAP Johor, Sheikh Omar Ali berkata, tuduhan berkenaan bukan saja tidak berasas malah berbentuk fitnah.

"Saya mencabar Jabatan Mufti Pahang mengeluarkan bukti kukuh yang menjadi asas kepada mereka menuduh DAP sebagai parti memusuhi Islam," katanya kepada Malaysiakini.

Dalam teks khutbah disediakan Jabatan Mufti Pahang semalam, pada salah satu perenggannya dimuatkan kenyataan: "Dewasa ini kita melihat perpecahan umat islam di negara kita terutama bangsa Melayu begitu ketara. Perpecahan ini kerana mengutamakan parti politik melebihi perpaduan dan persaudaraan Islam seperti parti Umno, PAS, PKR dan ditambah parti baru yang dinamakan Gerakan Harapan Baru (GHB) malahan ada di kalangan umat islam yang menyertai Parti DAP yang terang-terangan menentang Islam. Sepatutnya umat Islam bergabung dan bersatu suara walaupun berlainan dasar politik mereka".

Khutbah adalah salah satu bahagian dalam sembahyang dan jemaah tidak dibenarkan bercakap atau berkata-kata ketika ia dibaca khatib.

Kata Sheikh Omar, beliau sedang mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Jabatan Mufti Pahang.

Hadapi pemimpin salah guna kuasa

Sementara itu sekumpulan ahli Melayu DAP juga hari ini mengeluarkan kenyataan mengecam khutbah berkenaan.

"Kepelbagaian parti politik dan kewujudan parti politik baru bukanlah tanda perpecahan umat Islam sebaliknya menunjukkan kematangan umat Islam dan Melayu dalam negara berdemokrasi.

"Penting juga kita membezakan tentang peranan dan fungsi parti politik dalam sistem demokrasi negara dan dan perpaduan agama. Kita seharusnya meraikan perbezaan bukan sahaja melalui kaca mata politik malah dalam agama dan fahaman," kata kenyataan itu.

Menurut mereka, DAP sebagai parti politik menjunjung perlembagaan sebagai asas pembentukan negara ini serta mengiktiraf dan menghormati Islam sebagai agama rasmi.

"Isu menentang Islam adalah fitnah politik semata-mata.

"Jika pihak masjid ingin mengajak ke arah perpaduan umat Islam di negara ini, sepatutnya ia terarah kepada usaha untuk berhadapan dengan pemimpin yang menggunakan label Islam tetapi menzalimi rakyat, mengapi-apikan permusuhan melalui isu agama dan kaum, dan yang mengamalkan korupsi serta menyalahgunakan kuasa dalam menjalankan amanah mentadbir negara," kata mereka.

Kenyataan itu antara lain ditandatangani Ahli Jawatankuasa DAP Selangor, Edry Faizal; Ahli Jawatankuasa Wanita DAP Selangor, Young Syefura Othman; Setiausaha Publisiti Pemuda DAP Subang, Numan Saadan dan ahli DAP Bukit Bendera, Izmil Amri.
-malaysiakini-

Rahsia pelayan jelita terbongkar (Gambar)

Rashia-terbongkar
China: Rahsia seorang lelaki yang menyamar sebagai wanita jelita untuk bekerja sebagai pelayan di sebuah kelab malam di sini terbongkar selepas dia ditahan polis kerana mengedar dadah.

Lelaki berusia 21 tahun yang dikenali sebagai Guan itu memperdayakan orang ramai apabila memakai alat solek yang tebal dan membuat suara seperti perempuan.

Selama empat tahun, Guan berjaya menambat hati majikan serta pelanggan sehingga dilantik menjadi pengurus pelayan di kelab malam berkenaan.

Guan pelayan paling popular di kelab malam itu dan ramai pelanggan lelaki datang ke premis berkenaan semata-mata mahu melihat wajahnya yang jelita.

Bagaimanapun, penyamaran lelaki itu akhirnya terbongkar apabila dia ditahan polis kerana mengedar dadah kepada pelanggan.

Imam meninggal dunia ketika tahiyat akhir

Imam meninggal dunia ketika tahiyat akhir
SHAH ALAM - Seorang Imam dari Masjid Kampung Temeris, di Kuala Pilah Negeri Sembilan meninggal dunia ketika tahiyat akhir solat Sunat Aidiladha pagi tadi.

A. Karim Ismail, 66, yang mengimamkan solat sunat tersebut dikatakan batuk sebelum rebah pada tahiyat akhir solat itu.

Kejadian berlaku kira-kira jam 8:30 pagi tadi.

Memetik laporan sebuah stesen televisyen tempatan, anak lelaki imam tersebut yang dikenali sebagai Amran berkata, beberapa jemaah membantu mengangkat bapanya yang sudah tidak sedarkan diri dan kemudian membawanya ke hospital Tuanku Ampuan Najihah untuk pemeriksaan lanjut.

"Bagaimanapun doktor yang merawat ayah mengesahkan bahawa ayah sudah meninggal dunia," katanya.
-sinarharian-

717 jemaah mati, 805 cedera akibat rempuhan (Gambar&video), Tiada Jemaah Malaysia Terlibat Setakat Ini


Jumlah angka korban dalam kejadian rempuhan di Mina semasa jemaah dari seluruh dunia sedang menunaikan ibadah haji di Arab Saudi hari ini meningkat kepada 717 orang, manakala yang cedera meningkat kepada 853, menurut Direktorat Pertahanan Awam Arab Saudi.

Memetik pihak berkuasa Pertahanan Awam Saudi, agensi itu berkata pasukan pertahanan awam sedang menjalankan operasi menyelamat dalam kejadian di pintu masuk jambatan ke jamrah untuk mengerjakan ibadat melontar jamrah di Mina, di luar Mekah.

Kejadian rempuh-rempuhan itu berlaku apabila bilangan besar jemaah berasak-asak di Mina, di luar bandaraya suci Mekah.

Lebih kurang dua juta orang kini mengerjakan ibadah haji di Arab Saudi, kata pihak berkuasa pertahanan awam Arab Saudi.

Kejadian itu berlaku di Street 204 di pusat perkhemahan Mina, beberapa kilometer ke timur Makkah, di mana jemaah lazimnya menginap beberapa hari sebelum cara kemuncak musim haji bermula. 
-Bernama-


Jemaah haji mendapat rawatan akibat dirempuh dalam tragedi ketika melontar di Mina, Khamis.
PETALING JAYA: Tiada jemaah haji Malaysia yang terlibat dalam insiden rempuhan di Mina pada Khamis setakat ini.

Perkara itu dimaklumkan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki dalam sidang media tergempar di Makkah pada Khamis.

Beliau berkata, ia berdasarkan maklumat yang dikumpul mendapati masa dan lokasi kejadian bukan seperti yang ditetapkan Tabung Haji (TH).

Katanya lagi, setakat ini juga, proses pengiraan jemaah Malaysia yang sedang dilakukan untuk mengesan kedudukan semua terlibat.

Tambahnya, setakat ini berdasarkan maklumat awal petugas Tabung Haji di kawasan melontar di lapan pusat, tiada jemaah haji Malaysia yang menggunakan laluan pejalan kaki di Jalan 204 yang juga diuar kawasan yang ditetapkan itu.

"Kita doakan... insyaAllah tiada kejadian buruk berlaku terhadap jemaah haji Malaysia dan jika semuanya berdisiplin serta mengikut arahan yang ditetapkan oleh pihak Tabung Haji, insyaAllah tidak akan timbul sebarang masalah kejadian selepas Asar," katanya.

Setakat ini, kira-kira 310 jemaah maut dan 631 lagi cedera ketika bilangan besar jemaah berasak-asak di Mina, di luar kota suci Makkah.

Kejadian itu berlaku di Jalan 204 di pusat perkhemahan Mina, beberapa kilometer ke timur Makkah, di mana jemaah lazimnya menginap beberapa hari sebelum cara kemuncak musim haji bermula.

Insiden rempuhan itu merupakan kali kedua berlaku sejak 2006, yang menyaksikan 346 jemaah haji terkorban ketika menunaikan ibadah melontar.

Ketika ini kira-kira dua juta orang kini mengerjakan ibadah haji di Arab Saudi.

Sebelum ini, dua tragedi berlaku di Makkah, iaitu kren tumbang di Masjidil Haram dan insiden kebakaran di tingkat lapan Hotel Al Azizyiah juga di Tanah Suci.

Kejadian kren tumbang mengorbankan tujuh jemaah Malaysia, manakala 10 yang lain cedera.

Dalam kejadian 5 petang pada 11 September lalu, lebih 100 jemaah haji terkorban manakala beratus lagi cedera selepas kren binaan tumbang menghempap bangunan Masjidil Haram, selepas umat Islam selesai mengerjakan solat asar.

Kejadian berlaku ketika hujan lebat dan ribut pasir di kawasan Masjidil Haram yang sedang giat menjalankan kerja-kerja pembesaran.

Bagaimanapun, kejadian kebakaran hotel itu tidak membabitkan jemaah Malaysia.
-mstar-

Tragedi Mina: Lokasi Kejadian Bukan Laluan Jemaah Malaysia - Jamil Khir
Jemaah haji yang cedera dikumpulkan untuk mendapat rawatan susulan kejadian rempuhan di Mina, Khamis.
PETALING JAYA: Jemaah Malaysia tidak sepatutnya terlibat dalam tragedi rempuhan di Mina kerana masa dan lokasi kejadian bukan seperti panduan yang ditetapkan Tabung Haji (TH).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, bagaimapaun petugas TH di Makkah tetap akan memastikan bilangan jemaah Malaysia yang kini sedang berada di khemah-khemah yang menempatkan jemaah Malaysia di sana untuk membuat pengiraan.

Katanya, walaupun kejadian itu sah berlaku, setakat ini masih tidak dapat dipastikan jemaah negara mana yang terlibat, serta jumlah sebenar yang cedera atau terkorban.

"Sepatutnya, berdasarkan jadual yang ditetapkan Tabung Haji jemaah kita tak berada di situ. Kejadian berlaku kira-kira pukul 11 pagi waktu Arab Saudi dan ikut jadual, jemaah kita melontar selepas Asar.

"Bagaimanapun kita sedang pastikan jumlah jemaah Malaysia dengan melakukan pengiraan jemaah dari khemah ke khemah," katanya ketika dihubungi mStar Online, petang Khamis.

Menurut Jamil Khir lagi, maklumat awal yang diterima juga menyatakan bahawa kawasan tragedi adalah di luar kawasan melontar yang biasanya digunakan jemaah Malaysia.

"Jemaah datang dari pelbagai penjuru untuk melontar, tetapi kawasan kejadian jauh dan di luar kawasan penginapan jemaah kita," katanya.

Tambah beliau lagi, pada masa ini pengiraan dari khemah ke khemah sedang dijalankan tetapi tidak dapat menganggarkan bila proses itu selesai dan pengesahan dapat dibuat.

"Pada masa ini jemaah berada di kehamah masing-masing, tetapi ada yang ambil kesempatan untuk keluar dan bertemu rakan jemaah di khemah lain.

"Ada juga yang keluar ke khemah jemaah antarabangsa, jadi kita tak dapat beri anggaran masa bila pengiraan akan selesai," katanya.

Katanya, pihak TH akan memberikan maklumat dan perkembangan terkini mengenai keadaan jemaah Malaysia dan situasi di sana dari masa ke semasa.
-mstar-


Sejumlah 310 jemaah haji terkorban dan 450 lagi cedera apabila jemaah haji berempuh-rempuhan semasa mengerjakan ibadah haji di Arab Saudi, hari ini.
Jumlah kematian dan kecederaan itu disahkan oleh pasukan pertahanan awam Arab Saudi.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Arsyad Wajdi Dusuki berkata tiada jemaah haji Malaysia disahkan terbabit dalam kejadian rempuhan di Mina setakat ini.

Kejadian rempuh-rempuhan itu berlaku apabila bilangan besar jemaah berasak-asak di Mina, di luar bandaraya suci Makkah, lapor Bernama.

Lebih kurang dua juta orang kini mengerjakan ibadah haji di Arab Saudi, kata pihak berkuasa pertahanan awam Arab Saudi.

Menurut laporan Bernama lagi, kejadian itu berlaku di Street 204 di pusat perkhemahan Mina, beberapa kilometer ke timur Makkah, di mana jemaah lazimnya menginap beberapa hari sebelum cara kemuncak musim haji bermula.

Sementara itu, wartawan Reuters di bahagian lain di Mina berkata mereka boleh mendengar bunyi siren polis dan ambulans tetapi jalan-jalan menuju ke tempat bencana itu telah disekat untuk mengelakkan dibanjiri orang ramai.

Gambar-gambar yang disiarkan di Twitter pertahanan awam menunjukkan jemaah terbaring di atas pengusung manakala pekerja penyelamat kelihatan mengangkat mereka ke dalam ambulans.

Konvoi ambulans

Ia berkata, lebih 220 ambulans dan 4,000 pekerja penyelamat telah dihantar ke lokasi kejadian untuk membantu mangsa.

Saluran TV milik kerajaan, Al-Arabiya, menunjukkan konvoi ambulans bergerak di kawasan perkemahan Mina.

"Kerja-kerja sedang dijalankan untuk memisahkan kumpulan besar orang ramai dan jemaah ke laluan alternatif," kata pasukan Pertahanan Awam Arab Saudi dalam akaun Twitter.

Khamis juga merupakan hari raya Aidiladha di mana umat Islam melakukan ibadat korban. Secara tradisinya ia merupakan hari di mana sejumlah besar jemaah cuba melaksanakan ibadat tersebut pada masa yang sama di satu lokasi.

Dua minggu lalu 110 orang terkorban di Makkah apabila kren sebuah projek pembesaran, runtuh semasa ribut dan menghempap bahagian halaman utama Masjidil Haram, dan menimpa jemaah di bawahnya.

Bencana lepas ketika musim haji

Disember 1975 - Silinder gas masak meletup di khemah jemaah, menyebabkan kebakaran yang mengorbankan lebih 200 jemaah.

Julai 1987 - penunjuk perasaan Iran bertembung dengan polis Arab, yang mengakibatkan kematian lebih 400 jemaah haji Iran.

Julai 1990 - Di dalam terowong al-Muaissem berhampiran Mekah di Arab Saudi, 1,426 jemaah maut terhempap. Kemalangan itu berlaku pada hari raya Aidiladha.

Mei 1994 - Satu rempuhan berhampiran Jambatan Jamarat di Mina, dekat Mekah, membunuh 270 di kawasan di mana melakukan ibadah melontar.

April 1997 - 343 jemaah terbunuh dalam kebakaran khemah di kem haji di Mina, yang menyebabkan kerajaan membina khemah kekal kalis api di sana.

April 1998 - 119 jemaah maut dihempap di Arab Saudi ketika ibadah haji.

Februari 2004 - Rempuhan mengakibatkan 251 jemaah maut berhampiran Jambatan Jamarat semasa ibadah melontar.

Januari 2006 - Seramai 362 jemaah maut di pintu masuk timur Jambatan Jamarat semasa ibadah melontar.

September 2015 - Satu kemalangan kren tumbang ke dalam Masjidil Haram sebelum ibadah haji bermula, mengorban 111 jemaah.
-malaysiakini-


Surat Ketua Polis Perlis kepada Pengerusi Surau Tuan Guru Hj Rejab Supaya Tidak Membenarkan Mat Sabu Baca Khutbah Hari Raya Atas Faktor KeselamatanAris Awang 
BismillahirRahmanirRahim

Menjadi rutin beliau bila balik ke rumah mertua di Perlis sempena Aidil Fitri atau Aidil Adha setiap tahun akan diminta oleh masyarakat setempat menyampaikan khutbah raya, namun tahun ini difahamkan Ketua Polis Negeri Perlis mendapat arahan khas dari Ketua Polis Negara supaya Presiden Parti Amanah Negara tidak diizinkan berkhutbah.

Sebagai mematuhi arahan tersebut beliau tidak berkhutbah, cuma sekadar menyampaikan ceramah umum selepas khutbah pendek oleh Ustaz Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi.

Keterangan Gambar: Presiden Amanah sedang berceramah dan surat larangan khutbah dari Ketua Polis Negeri Perlis

Ketua UMNO Sungai Besar ugut mahu buat rusuhan di Jalan Petaling Sabtu ini

 Datuk Jamal Md Yunos, orang kuat di sebalik himpunan Baju Merah minggu lalu, menggesa kerajaan menyelesaikan isu monopoli bukan Melayu dan jualan barangan tiruan di Jalan Petaling, Kuala Lumpur atau berdepan akibatnya.
“Kalau pihak berkuasa tak ambil tindakan, saya yakin 99 peratus akan ada perhimpunan dan mungkin berlaku satu rusuhan di sana,” katanya.

“Jadi saya minta, saya sendiri dah berjumpa dengan ketua pengarah bahagian penguatkuasaan KPDNKK (Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi Dan Kepenggunaan) untuk sampaikan hasrat mereka supaya tuntutan mereka dilaksanakan.”

Jamal sebelum ini mendakwa Jalan Petaling sebuah tempat "perkauman" dan menyeru ia dikongsi dengan penjaja Melayu.

Kebanyakan penjaja tidak bersetuju dan mencadangkan Jamal memohon pihak berkuasa membuka pusat penjaja khas untuk Melayu di lokasi lain.

Dalam himpunan minggu lalu, berlaku berlaku ketegangan antara sekumpulan lelaki yang memakai baju merah dengan polis, menyebabkan meriam air disembur.

Ada antara mereka memaki polis sebagai “barua Cina” dan membaling botol platik selepas dihalang masuk ke Jalan Petaling.

Polis hanya memberikan permit berhimpun kepada kumpulan silat PESAKA di Padang Merbok sahaja.

Enggan dedah identiti kumpulan itu

Jamal yang juga pemimpin akar umbi Umno berkata kumpulan yang mahu mengadakan perhimpunan Sabtu ini bertegas supaya tindakan diambil susulan itu itu.

“Masa 16 September saya datang di sebelah petang untuk meredakan keadaan.

“Dan mereka bersetuju dan persetujuan itu dibuat kerana kita minta kerajaan supaya ambil tindakan tegas terhadap peniaga di Jalan Petaling sebab dilihat ada kekebalan luar biasa kerana tiada tangkapan atau serbuan yang dibuat KPDNKK,” katanya.

Jamal juga berkata, selain peniaga Cina, ramai peniaga asing berurusan di jalan itu menyebabkan tempat pelancongan itu tercemar.

“Tuntutan mereka untuk minta peniaga sana kongsi ruang perniagaan pada kaum lain dan tak dimonopoli oleh Cina sahaja,” katanya yang mengaku menjadi orang tengah antara kumpulan itu dan pihak berkuasa.

Jamal bagaimanapun enggan mendedahkan ideantiti kumpulan itu.

Beliau justeru mengingatkan supaya tindakan diambil pihak berkuasa sebelum berlaku perkara tidak diingini.

“Dan kalau mereka tak ambil apa apa tindakan sehingga hari Jumaat ini, kalau berlaku apa apa kekecohan di sana saya tidak bertanggungjawab,” katanya yang menganggarkan 5,000 orang akan berhimpun Sabtu ini.

Umat Islam juga menyambut Aidiladha hari ketiga Sabtu ini.

Datuk Bandar tidak mengizinkan perhimpunan itu.
-malaysiakini-

Datuk Mahfuz Omar hatinya bersama Pakatan Harapan, jasad masih milik PAS?

PAS tak halang Mahfuz hadir pelancaran Pakatan Harapan
Kehadiran Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar dari PAS pada sidang meja bulat pembentukan Pakatan Harapan semalam tidak mendapat tentangan parti itu. Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, parti Islam itu tidak mempunyai halangan ke atas mana-mana ahlinya yang dijemput Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Menurut Tuan Ibrahim, ahli PAS mempunyai hak peribadi untuk hadir ke persidangan tersebut, lapor Sinar Harian.

"Itu hak peribadi beliau," katanya kepada Sinar Harian mengulas mengenai kehadiran bekas ketua penerangan PAS itu yang hadir atas kapasiti ahli Parlimen pembangkang.

Mahfuz merupakan satu-satunya ahli PAS yang hadir meskipun partinya sebelum ini sudah menjelaskan untuk tidak terlibat dengan perbincangan meja bulat tersebut.

Semalam Mahfuz mengakui kehadirannya tidak diketahui pimpinan PAS.

"Saya hadir sebagai ahli Parlimen pembangkang yang dijemput ketua pembangkang.

"Mereka (PAS) tidak tahu, saya hadir kerana dijemput secara terus," katanya ketika ditemui pemberita selepas sidang meja di Subang Jaya, Selangor
-malaysianinsider-

-------------

Pas patut berunding, kata Mahfuz
SUBANG JAYA: Meskipun tidak terlibat dengan pergerakan Pakatan Harapan yang baharu dibentuk, Pas seharusnya mengadakan rundingan dengan pakatan.

Menurut Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar, rundingan antara Pas dengan Pakatan Harapan perlu diadakan bagi memastikan terjalinnya kerjasama dalam usaha memenangi Pilihan Raya Umum (PRU) nanti.

“Saya berharap Pas lebih terbuka untuk menerima realiti politik di negara ini. Pembangkang seharusnya mempunyai penyatuan yang boleh menyampaikan mesej tepat kepada rakyat bahawa tidak mungkin berlaku lawan tiga penjuru pada PRU akan datang.

“Tetapi kalau mesej yang disampaikan (oleh Pas, Pakatan Harapan) membayangkan pertemuan tiga penjuru pada PRU nanti, ia akan memusnahkan harapan rakyat yang menyokong pembangkang selama ini,” katanya ketika Sinar Online.

Pakatan Harapan hari ini ditubuhkan selepas rundingan meja bulat antara DAP, PKR dan Parti Amanah Negara sebulat suara bersetuju untuk menubuhkan pakatan pembangkang baharu di sebuah hotel di sini, hari ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: Pakatan Harapan jadi blok baharu pembangkang]

Beliau dalam pada itu turut mengharapkan Pas untuk bergabung bersama DAP, PKR, dan Parti Amanah Negara dalam usaha membentuk pakatan baharu.

“… Ya, saya masih mengharapkan penyertaan Pas dalam pakatan ini atau pun ada kaedah (jalinan hubungan dan kerjasama) yang penting bukan tiga penjuru.

“Walaupun penubuhan pakatan hari ini dibuat tanpa Pas, pakatan baharu ini tidak boleh terus membiarkan keadaan ini berlarutan. Keduanya mesti ada keterbukaan untuk menjalinkan hubungan. Pakatan perlu menghubungi Pas dan Pas juga harus sedia untuk duduk di meja perbincangan untuk mencari jalan untuk menghadapi lawan kita bersama,” katanya lagi.
-sinarharian-

Kisah Ketua Umno Sungai Besar yang cuba merogol artis seperti yang disiarkan sebuah blog

Blog dakwa artis nyaris dirogol kerana Mercedes
jamal,rogol
Satu daripada 17 laporan dibuat oleh Pengerusi Gabungan NG0-NGO Malaysia Datuk Jamal Md Yunos hari ini membuka semula lembaran cerita seorang artis wanita yang didakwa pernah hampir dirogol satu ketika dulu.

Kejadian yang berlaku pada 2013 itu berpunca apabila artis terbabit dikatakan mahu berunding mengenai urusan jual beli kereta Mercedes Benz.

Artis berkenaan didakwa sudah membayar wang berjumlah RM175,500 daripada harga sebenar ditetapkan iaitu RM220,000.

Bagaimanapun, artis itu gagal mendapat kereta yang dijanjikan dan becadang untuk menyelesaikan isu berkenaan dengan mengadakan pertemuan di sebuah hotel.

Baru-baru ini, seorang individu pula tampil mendedahkan dalam Facebook mengenai identiti datuk berkenaan yang didakwa sebagai Jamal dan kenyataan itu dimuatnaik dalam sebuah blog.

Nafikan kejadian berlaku

Menurut sumber yang dikenali sebagai Rony Finster itu, dia mengetahui maklumat terbabit daripada mulut artis terbabit sendiri.

Katanya, Jamal memberi artis berkenaan pil khayal, dibogelkan malah turut diugut dengan pistol.
Sementara itu, dalam sidang media hari ini Jamal menafikan perkara terbabit dengan membuat laporan polis bagi membersihkan namanya daripada segala fitnah dan tohmahan.

Jamal yang juga Ketua Umno Sungai Besar menjelaskan, sebagai ahli perniagaan dan juga memiliki syarikat hiburan, beliau mengenali ramai artis termasuk Datuk Siti Nurhaliza Tarudin.

“Saya kenal artis (yang didakwa hampir dirogol) dan ramai saya pernah jumpa, Siti Nurhaliza pun saya pernah jumpa dan artis lain pun saya pernah jumpa,” katanya.

Bagi Jamal, segala tohmahan dan fitnah dibuat oleh penulis blog terbabit dianggap amat keterlaluan.

Sehingga kini Malaysiakini masih cuba mendapatkan reaksi artis terbabit berhubung kejadian.
-malaysiakini-

Tunggu komen Haji Hadi: Rasuah, penipuan, buat Malaysia belum sedia laksana hudud, kata aktivis Islam

Rasuah, penipuan, buat Malaysia belum sedia laksana hudud, kata aktivis Islam
YASMIN RAMLAN
Pengerusi International Human Rights Committee Dr Sir Iftikhar Ahmad Ayaz semasa forum Peace Symposium 2015 di Royale Bintang Hotel, Kuala Lumpur hari ini. 

Malaysia masih belum bersedia dengan pelaksanaan hudud kerana negara ini masih belum mencapai tahap "kesolehan" yang perlu diamalkan, kata pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Antarabangsa (HRC), Dr Sir Iftikhar Ahmad Ayaz.

Iftikhar berkata Malaysia mungkin tidak mampu melaksanakan hudud ataupun undang-undang Islam dengan baik kerana banyak terlibat dengan amalan rasuah dan penipuan.

"Mereka menipu demi wang.

"Mereka tidak ikhlas mengabdikan diri dalam iman dan amal. Semuanya dilakukan seperti satu ritual," katanya kepada pemberita di forum "Simposium keamanan: Memahami Syariah dari perspektif agama dan hak asasi" di Kuala Lumpur semalalm.

Iftikhar yang merupakan ahli Komuniti Islam Ahmadiyya berpendapat, undang-undang syariah itu hanya berjaya dilaksanakan sekiranya umat Islam membina masyarakat mereka.

"Undang-undang syariah untuk mereka yang soleh, yang mempunyai rasa cinta dan takut kepada Allah dalam hati mereka.

"Jika tidak, hukum hudud akan disalahgunakan. Malaysia masih belum bersedia," katanya.

Menurutnya, hak asasi minoriti perlulah dijamin sekiranya hudud dilaksanakan dan mereka tidak seharusnya merasakan hak asasi mereka disekat.

"Tidak ada perbezaan antara golongan minoriti dan majoriti," katanya.

Beliau pada masa sama menceritakan mengenai Perlembagaan Madinah, yang dirangka oleh Nabi Muhammad, antara umat Islam dan bukan Islam, mengatakan piagam tersebut menyenaraikan keistimewaan yang dijanjikan untuk penganut Kristian, termasuk arahan daripada Nabi untuk tidak memusnahkan gereja.

“Nabi juga seorang umat Islam yang membantu membina gereja. Itulah Islam yang sebenar. Tetapi bolehkah ia terjadi di sini?” soalnya.

Sementara itu, peguam hak asasi Syahredzan Johan berkata, melaksanakan hudud di sebuah negara bukan Islam tidak akan tercapai objektifnya, mahupun dari segi keadilan.

“Hudud, jika ia dilaksanakan di negara kita yang bukan negara Islam, tidak akan mencapai keadilan tapi hanya akan menjadi tidak adil.

“Oleh itu, hudud hanya boleh dilaksanakan di negara yang semua perlembagaannya selaras dengan Syariah,” katanya.

Beliau juga memetik kata-kata bekas ahli Parlimen PAS Mohamed Hanipa Maidin, yang kini menganggotai Parti Amanah Negara, yang mengatakan hudud hanya mampu memastikan kebenaran dan keadilan tertegak sekiranya ia dilaksanakan dalam persekitaran Islam yang sempurna dengan tadbir urus yang baik.

“Sebaliknya, jika tiada tadbir urus yang baik, undang-undang hudud, walaupun matlamatnya ialah membawa undang-undang dan perintah yang tulen, boleh menjadi tidak produktif terutamanya jika ia dilaksanakan oleh sebuah negara yang gagal.”

Namun kata Syahredzan, Malaysia bukanlah negara yang gagal, tetapi hampir ke arah itu kerana mempunyai krisis keyakinan terhadap kerajaan sedia ada dan defisit kepercayaan.

Pada awal tahun ini, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menghantar notis kepada Parlimen, berhubung rang undang-undang itu selepas Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan sebulat suara meluluskan Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015), atau rang undang-undang hudud.

Ia akan membenarkan Hadi membentangkan rang undang-undang untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang kuasa Jenayah) 1965, juga dikenali sebagai Akta 355, bagi membuka laluan kepada pelaksanaan hudud di Kelantan.

DUN Kelantan meluluskan Enakmen Kanun Jenayah Syariah 11 1993 (Pindaan 2015) tetapi ia masih tidak dapat dilaksanakan sehingga pindaan dilakukan terhadap undang-undang persekutuan.
-malaysianinsider-

Hebat!! Graduan komputer sains kelahiran Algeria ini :Kisah 'Robin Hood Palestin' mencuri $280,000,000 dari bank Amerika

Kisah 'Robin Hood Palestin' mencuri bank Amerika
Bergantung kepada siapa soalan itu ditujukan, penggodam Hamza Bendelladj boleh jadi seorang Robin Hood atau seorang samseng alam maya.

Graduan komputer sains kelahiran Algeria itu berdepan hukuman di mahkamah Amerika Syarikat (AS) atas tuduhan menggunakan virus komputer untuk mencuri daripada lebih 200 bank dan syarikat kewangan negara itu.

Lelaki 27 tahun itu bagaimanapun kemudian mendermakan jutaan dolar untuk kerja-kerja amal di Palestin, sebuah negara bergolak akibat perang tak kunjung padam dengan Israel, lapor Al Jazeera.

Bendelladj didakwa antara pencipta bersama kuda troy (trojan horse) SpyEye, yang didakwa muncul oleh pihak berkuasa AS pada 2011.

Program itu mencapai puncak populariti pada 2009 hingga 2011 dan dipercayai menjangkiti lebih daripada 1.4 juta komputer di AS dan seluruh dunia.

Beliau sebelum ini telah mengaku bersalah dan berdepan hukuman maksimum penjara lebih 65 tahun atau denda sehingga AS$14 juta, menurut Jabatan Keadilan AS.

Bendelladj yang dikenali di alam maya sebagai Bx1 ditangkap pihak berkuasa Thailand di negara itu sebelum dihantar ke AS dua tahun lepas.

'Penggodam Gembira'

Beliau dikenali sebagai “Penggodam Gembira” kerana sering membiarkan gambarnya diambil dalam keadaan tersenyum ketika di lapangan terbang Suvarnabhumi, Thailand.

Bendelladj dikenal pasti oleh penguatkuasa undang-undang AS selepas dikatakan menjual salinan virus SpeEye kepada pegawai yang menyamar dengan harga AS$8,500.

Pihak berkuasa AS menyalahkan Bendelladj dan pengguna SpyEye sebagai bertanggungjawab membina jaringan besar komputer yang boleh digunakan untuk menggodam maklumat kewangan dan peribadi.

Jaringan itu dikenali sebagai “botnet”.

Di sebalik jenayah itu, di alam maya, ramai mengangkatnya sebagai seorang wira.

“Wira Algeria ini hanya 1/10 daripada penggodam bahaya. Godam 217 bank, hantar $280,000,000 ke Palestin. Hukumannya?” tulis @Hassan_JBr yang diulang tweet lebih 4,500 kali di Internet.

Penulis berkaitan perang siber Martin Libick berkata, perlawanan berdepan penggodam seperti Bendelladj akan mengambil masa cukup panjang.
-malaysiakini-