"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Bajet: Siapa untung siapa rugi sementara Najib mahu pikat pengundi

Bloomberg
Najib mengumumkan peruntukan RM280 bilion dalam Bajet 2018, yang merupakan belanjawan terakhir sebelum pilihan raya umum yang harus dipanggil dalam 10 bulan akan datang.

najib-razak-bajet-2018-malaysia-1KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan peruntukan berjumlah RM280 bilion dalam Bajet 2018, yang merupakan belanjawan terakhir sebelum pilihan raya umum yang harus dipanggil dalam 10 bulan akan datang.

Najib menurunkan cukai meliputi berjuta-juta rakyat Malaysia dan meningkatkan bantuan sosial ketika beliau memberi penilaian baik mengenai ekonomi. Pada masa yang sama, mereka yang mengharapkan pemotongan cukai korporat kekal kecewa dan beberapa syarikat konsesi tol mendapati jumlah lebuh raya kendalian mereka semakin mengecil.

Berikut senarai pihak yang untung dan pihak yang rugi:

Pihak yang untung

Pembayar cukai berpendapatan sederhana

Najib mengumumkan pemotongan cukai pendapatan peribadi sebanyak 2 mata peratusan bagi mereka yang berpendapatan antara RM20,000 dan RM70,000 setahun. Beliau berkata ia akan memberi manfaat kepada 2.3 juta pembayar cukai, termasuk 261,000 orang yang tidak perlu membayar levi, dan meningkatkan pendapatan boleh guna sebanyak RM1,000.

Penjawat awam

Penjawat awam seramai 1.6 juta orang akan mendapat bonus RM1,500 dalam 2 bayaran sementara pesara kerajaan akan mendapat separuh daripada jumlah itu.

Najib juga memperkenalkan lebih banyak jam yang fleksibel dan meningkatkan manfaat perubatan dan pendidikan yang berkaitan. Pekerja-pekerja syarikat berkaitan kerajaan juga akan mendapat manfaat apabila perdana menteri mengumumkan organisasi akan meningkatkan program perkongsian keuntungan dan memperkenalkan manfaat seperti menggantikan elaun cuti untuk tunai.

Ekonomi pertanian

Najib memberi manfaat kira-kira RM6.5 bilion untuk petani, nelayan, pekebun kecil dan penoreh getah. Pengundi dari sektor pertanian mempunyai pemberat yang lebih tinggi daripada kerja mereka, yang menyumbang kepada kurang daripada satu per sepuluh keluaran domestik kasar. Peruntukan-peruntukan termasuk wang untuk baja, sistem pengairan dan program penanaman semula.

Kapal terbang, kapal dan pelantar minyak

Import pesawat, kapal dan pelantar minyak adalah antara barangan yang akan diberi pelepasan cukai barang dan perkhidmatan (GST) sebanyak 6% mulai tahun depan. Operator pelayaran juga akan mendapat pelepasan daripada membayar cukai ke atas pengendalian perkhidmatan oleh pengendali pelabuhan selama beberapa tahun.

Peminjam kalangan pelajar

Setelah memberi amaran kepada peminjam pinjaman pengajian 3 tahun lalu tentang risiko pinjaman yang tidak dijelaskan, perdana menteri menjangkaui mereka lagi untuk menyelesaikan hutang mereka.

Najib berusaha untuk memikat pengundi muda dengan diskaun ke atas pinjaman pelajar yang cemerlang dan memberi mereka lebih banyak masa untuk kekal layak untuk pengurangan tersebut. Bagi mereka yang baru saja menamatkan pengajian mereka, mereka akan mempunyai tempoh tangguh yang lebih lama sebelum perlu membuat pembayaran.

Pihak beruntung yang lain

Modal teroka: Pelaburan minimum dalam syarikat teroka akan dikurangkan kepada 50% daripada 70%, sementara insentif cukai akan diperluaskan.

Wanita hamil: Mereka yang berada dalam perkhidmatan awam boleh pulang dari kerja satu jam lebih awal apabila mereka melepasi tempoh hamil bulan kelima. Bagi sektor swasta, kerajaan mencadangkan cuti bersalin 90 hari yang sepadan dengan apa yang ada di sektor awam.

Peminat buku komik: Mereka juga boleh bergembira kerana GST sifar ke atas bahan bacaan, meliputi semua majalah, komik, jurnal dan terbitan berkala mulai 1 Januari.

Pihak yang rugi

Syarikat-syarikat

Belanjawan ini memberi tumpuan kepada peningkatan pendapatan boleh guna untuk pengguna tetapi syarikat yang ingin pemotongan cukai selepas bertahun-tahun kenaikan kos kecewa. Pengilang khususnya bergelut dengan kos perbelanjaan operasi yang lebih tinggi hasil ekoran pelaksanaan upah minimum dan penghapusan subsidi tenaga.

Pengendali tol

Koleksi tol di lebuh raya tertentu di negeri pembangkang Selangor, serta negeri-negeri yang menjadi medan pertempuran Kedah dan Johor akan dimansuhkan. Seorang pengendali tol berkata mereka sedang menunggu “butiran lanjut” daripada kerajaan sebelum mengulas mengenai kehilangan dalam koleksi.

Pembangkang?

Pertarungan untuk menarik undi terus menjadi tugas sukar bagi barisan pembangkang dengan kekurangan akses kepada sumber-sumber yang Najib dan sekutunya ada. Belanjawan mesra pilihan raya mungkin menjadi faktor perubahan di kalangan pengundi yang sedang bertarung menghadapi kos hidup yang lebih tinggi meskipun mereka menyalahkan kerajaan bagi kenaikan itu.

Kantoi: PAS guna komisyen balak untuk beli Wisma Tok Guru

Zikri Abdullah

Kelulusan kawasan balak seluas 5,500 ekar kepada tiga buah syarikat yang dimiliki orang yang sama didedahkan sebagai modus operandi untuk membiayai pembelian tapak Wisma Tok Guru.


Pengerusi Pakatan Harapan Kelantan, Datuk Husam Musa berkata, beliau dimaklumkan secara jauh bahawa salah seorang ADUN Kelantan telah mengutip sejumlah wang daripada pengarah syarikat yang terlibat.

Sebahagian wang inilah telah digunakan untuk membayar tapak tanah Wisma Tok Guru, katanya di majlis dialog di Lakloh Kuala Krai malam tadi.

Beliau mempersoalkan apakah asas 5,500 ekar hutan Kuala Pahi diluluskan kepada tiga syarikat yang dimiliki oleh orang yang sama.

“Khazanah hutan dan tanah untuk perladangan baharu negeri Kelantan semakin pupus.

“Kelulusan baharu sepatutnya dibuat secara tender terbuka yang telus demi meningkatkan hasil negeri untuk faedah rakyat Kelantan.

“Juga dengan cara memilih syarikat yang layak dengan kemampuan kewangan yang tidak diragui bagi mengelakkan kroni dan Ali Baba mengambil kesempatan mengaut kekayaan dengan mudah atas harta rakyat,” katanya.

Lebih penting lagi menurutnya, hutan dan tanah yang semakin berkurangan di negeri itu patut diutamakan kepada rakyat jelata untuk dibangunkan demi meningkatkan ekonomi.

“Isu yang saya akan bangkitkan kali ini ialah kelulusan hutan tanah kerajaan untuk perladangan sawit seluas 5,566 ekar di Mukim Kuala Pahi, Daerah Batu Mengkebang, Jajahan Kuala Krai kepada tiga syarikat yang dimiliki oleh orang yang sama.

“Ia diluluskan oleh kerajaan melalui Akademi Yakin yang belum diketahui terma-termanya, kecuali satu iaitu ‘Sayugia juga dimaklumkan kelulusan ini khusus kepada BE sahaja dan tidak boleh ditawarkan kepada pihak ketiga sebelum perjanjian ditandatangani dengan pihak Akademi Yakin’.

“Akademi Yakin dipengerusikan oleh Timbalan Menteri Besar, Datuk Haji Mohd Amar Bin Abdullah.

Menurutnya, syarat ini terkandung dalam surat Pengurus Operasi Akademi Yakin bertarikh 3 Oktober 2016.

“Berdasarkan syarat ini, boleh difahami, selepas perjanjian ditandatangani, syarikat-syarikat ini bebas menjual kawasan yang diluluskan kepada pihak ketiga,” katanya.

Kata Husam, adalah agak pelik, satu daripada syarikat ini hanya ditubuhkan pada 5 Ogos 2016 dan sembilan hari kemudian iaitu pada 14 Ogos, syarikat terus memohon untuk berusaha sama dengan Akademi Yakin.

“Pada 25 September 2016 iaitu 42 hari selepas permohonan itu dibuat, Jawatankuasa Teknikal Pelaburan Akademi Yakin Bil 3/206 telah secara dasar meluluskan permohonan ini.

“Semakan data-data di Suruhanjaya Syarikat menunjukkan syarikat ini tidak mempunyai apa-apa kenyataan kewangan bagi membuktikan mereka mempunyai kemampuan kewangan memajukan ladang berkenaan.

“Bahkan tercatit, bentuk perniagaan sebagai ‘dormant’ atau syarikat yang tidak aktif sahaja.

“Satu syarikat lagi, penyata kewangannya menunjukkan kerugian selepas cukai bagi tahun 2016 adalah sebanyak RM 3.7 juta. Syarikat ketiga yang dimiliki oleh orang yang sama ini pula hanya ditubuhkan pada 16 Mei 2016.

“Juga tidak mencatatkan apa-apa mengenai kewangan termasuk kemampuan kewangan,” katanya.

Beliau yakin kelulusan ini telah dirancang oleh orang politik sebelum permohonan dibuat.

“Adalah meragukan bagaimana syarikat yang baru ditubuhkan sehari dua sebelum permohonan dibuat, dengan mudah mendapat kelulusan sebegini besar jika ia tidak diatur dengan persetujuan pihak berkuasa terlebih dahulu.

“Dengan latar belakang syarikat yang tidak mempunyai pengalaman perladangan mahupun kedudukan kewangan yang kuat mampu mendapat kelulusan yang besar sebegini, ia menimbulkan tanda tanya mengenai niat sebenar kelulusan ini dibuat,” katanya.

Beliau menimbulkan persoalan kenapa kelulusan 5,566 ekar ini dipecahkan kepada tiga syarikat walaupun pemiliknya adalah orang yang sama.

“Syarikat A : 1,478 ekar. Surat Akademi Yakin untuk bayaran deposit bertarikh 22 Mei 2017.

” Syarikat C : 2,088 ekar. Surat Akademi Yakin untuk bayaran deposit bertarikh 22 Mei 2017,” katanya.

Tambah beliau, semakan peta Google yang dibuat menunjukkan kawasan 5,500 ekar Mukim Kuala Pahi, Daerah Batu Mengkebang, Jajahan Kuala Krai ini mempunyai kepadatan hutan yang tinggi.

“Berapa nilai balak-balak yang ada di sini?

“Bolehkah Kerajaan Pas Kelantan berlaku telus?

“Amalan biasa, syarikat yang berjaya mendapat kelulusan ladang akan diberi izin untuk menebang dan menjual balak-balak yang ada dalam kawasan mereka.
Antara hadirin pada majlis dialog berkenaan.
“Jadi, orang ini akan mendapat dua kali durian runtuh.

“Kali pertama, mereka menjadi kaya raya dengan balak-balak yang ada dalam kawasan mereka dan mereka mungkin terus menjual balak dan tanah ladang yang mereka perolehi,” katanya.

Husam juga berkata kawasan hutan yang diluluskan ini adalah termasuk dan berdekatan dengan kawasan perkelahan dengan jeram atau air terjun yang cantik.

“Air Terjun Lata Berangin termasuk dalam kawasan yang diluluskan dan berdekatan pula dengan Hutan Lipur Lata Tembakah.

“Adakah kesan ekologi kepada tarikan semula jadi ini diambil kira?” soal Husam.

Wanita dihukum mati bersubahat bunuh suami

Sibu – Seorang wanita dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi di sini selepas didapati bersalah bersubahat membunuh suaminya lima tahun lalu.

Hakim Datuk Norcahaya Arshad berkata, kes tersebut telah berjaya dibuktikan melampaui keraguan munasabah bahawa Ling Hang Tsyr, 36, bersubahat dalam pembunuhan suaminya, Wong Jing Kui, 31, di rumah mereka di Jalan Ulu Sungai Merah pada 1.30 pagi, 14 Jun 2012.

“Tertuduh didapati bersalah mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, disabitkan pertuduhan dan dijatuhi hukuman mati dengan digantung di leher sehingga mati,” katanya.

Hang Tsyr dilihat menundukkan kepalanya ketika hukuman dibacakan dalam bahasa Mandarin oleh jurubahasa mahkamah.

Kerani bank bahagian pemulihan kredit itu didakwa melakukan kesalahan tersebut dengan teman lelakinya, Tiong King Guan, 31. 
-Bernama

Shafie ikrar dedahkan sesuatu tentang ketua menteri Sabah

Jason Santos, Radzi Razak
PRESIDEN Parti Warisan Sabah Shafie Apdal berkata beliau akan mendedahkan segala-segalanya di Parlimen berhubung kes dan penangkapan beliau oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Beliau membayangkan turut akan mendedahkan sesuatu berkenaan Ketua Menteri Sabah Musa Aman tetapi tidak mahu mengulas lanjut kepada wartawan di hadapan rumahnya hari ini.

“Berapa banyak syarikat yang Musa (Aman) ada? Saya tidak akan kata apa-apa sekarang. Saya akan (cakap) di Parlimen. Itu tempat saya ada kelebihan dan penting untuk saya bercakap,” kata beliau kepada wartawan ketika ditanya mengenai siasatan ke atas beliau dan ahli keluarganya sejak bulan lalu oleh SPRM.

Pesan Mahfuz pada ahli PAS: Undilah HARAPAN

Ahli PAS perlu mengundi Pakatan Harapan (HARAPAN) pada pilihan raya umum (PRU) akan datang jika ingin melihat perubahan dalam politik, kata anggota parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar.
Seperti rakyat lain, katanya lagi, beliau percaya ahli PAS juga mengharapkan berlakunya peralihan kuasa dalam politik, seterusnya menyelesaikan masalah seperti kos sara hidup dan GST.

"Sudah tentu ahli PAS boleh berfikir bahawa mengundi PAS yang menyasarkan kemenangan 40 kerusi tidak mengubah, sebaliknya mengekalkan kuasa BN.

"Saya percaya ahli PAS juga sama seperti rakyat lain yang mengharapkan peralihan kuasa. Maka saya menyeru ahli PAS untuk menyokong dan mengundi HARAPAN, secara terbuka atau senyap," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Ketika hadir ke Konvensyen Nasional Parti Amanah Negara (AMANAH) minggu lalu, Mahfuz berkata mana-mana ahli PAS, termasuk dirinya, tidak perlu keluar parti hanya kerana menyokong HARAPAN.

Ekoran sentiasa bersama-sama dalam program HARAPAN, PAS berkata Mahfuz yang pernah menjadi naib presiden parti tidak akan dicalonkan lagi pada PRU akan datang.

Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man pula dilaporkan berkata, parti itu menumpukan perhatian kepada PRU yang akan diadakan tidak lama lagi dan tidak mahu membuang masa memecat Mahfuz.

Menyambut baik kenyataan itu, Mahfuz berkata ia boleh dianggap sebagai petanda parti itu tiada masalah dengan sokongannya terhadap HARAPAN.

"Ia merupakan pendirian yang cukup matang, bermakna PAS tiada masalah untuk ahli parti lain mengundi HARAPAN bagi mengubah kuasa politik negara, tapi pada masa sama terus kekal sebagai ahli PAS," katanya lagi.
-malaysiakini

Pemimpin Umno gasak Pimpinan Pas Selangor kerana mesra AMANAH

Pimpinan Pas Selangor mesra AMANAH, kata pemimpin Umno Selangor

MALAYSIA DATELINE
Ketua Penerangan Umno Selangor, Datuk Zein Isma Ismail mempersoalkan mengapa pendirian pimpinan Pas Negeri Selangor dilihat tidak selari dan bercanggah dengan dasar serta pendirian Pas Pusat yang membuat ketetapan memutuskan tahaluf siyasi mereka dengan DAP, dan juga mana-mana parti yang bekerjasama dengan DAP.
Bahkan, bukan sekadar itu, kata Zein Isma lagi pimpinan Pas Selangor juga dilihat lebih cenderung dan mesra untuk bekerjasama dengan AMANAH yang secara prinsipnya bertentangan dengan keputusan Pas Pusat yang beranggapan AMANAH adalah pengkhianat perjuangan Islam yang dibawa oleh Pas.

“Kita rasa pelik kenapa pendirian pimpinan Pas Selangor tidak selari dengan dasar dan keputusan Pas Pusat. Apakah pimpinan Pas Selangor terkecuali daripada sebarang dasar dan pendirian yang telah ditetapkan oleh Pas Pusat?

“Apa yang istimewa sangat Pas Selangor ini sehingga mereka boleh melakukan sesuatu yang bertentangan dengan dasar dan prinsip perjuangan parti yang telah diputuskan oleh parti?

“Kelihatannya seolah-olah seperti pimpinan Pas Selangor mempunyai agenda peribadi masing-masing dan lebih mementingkan jawatan berbanding prinsip perjuangan yang ditentukan oleh pimpinan Pas Pusat sehingga sanggup bertindak melanggar dasar parti mereka sendiri.

“Bahkan pimpinan Pas Selangor tertentu yang dilihat begitu mesra dengan pimpinan PAN seumpama buah mempelam harum manis yang isinya oren biarpun kulitnya kuning,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Tambah beliau, kepimpinan Pas negeri, terutama exco-exco Pas jelas seperti ‘kerbau dicucuk hidung’ di dalam pentadbiran kerajaan negeri yang hanya tunduk kepada Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan juga DAP.

“Kita boleh nampak jelas di mana suara-suara exco Pas di dalam pentadbiran kerajaaan negeri langsung tidak kedengaran terutamanya dalam soal-soal yang melibatkan agama dan bangsa.

“Jika exco-exco Pas Selangor mempunyai maruah serta berpegang teguh dengan prinsip dan pendirian parti mereka sendiri, mereka sepatutnya sudah lama meletakkan jawatan.

“Pas Selangor sepatutnya sedar, kehadiran mereka di dalam pentadbiran kerajaan negeri seolah-olah pepatah Melayu, hanya melukut ditepi gantang.

“Mereka tidak akan mampu untuk berbuat apa-apa agama dan bangsa kerana bukan hanya mereka, tetapi Azmin juga hanyalah boneka kepada agenda DAP di Selangor. Isu pesta arak itu sudah cukup untuk menjadi contoh dan teladan kepada mereka,”tegasnya.

Mengulas lebih lanjut, beliau juga mempersoalkan bagaimana berlaku situasi pemimpin Pas di peringkat negeri yang tidak akur dengan keputusan parti yang telah membuat ketetapan memutuskan tahaluf siyasi dengan mana-mana parti yang menjalinkan kerjasama dengan DAP.

“Bagaimana boleh wujud Pas di dalam Pas? Apakah pimpinan Pas pusat tidak sedar akan perkara ini? Ataupun mereka tahu, tapi mereka tidak punyai kekuatan untuk membuat apa-apa tindakan?

“Pimpinan Pas, terutamanya Pas Selangor sepatut sedar, bahawa rakyat kini sedang memerhatikan gelagat mereka. Jangan ingat rakyat di Selangor tidak pandai membaca gerak geri politik mereka.

“Janganlah berselindung di sebalik laungan retorik perjuangan Islam, sedangkan hakikatnya kepentingan peribadi lebih mereka utamakan,” ujarnya.

Paderi ini masukkan kemaluan ke mulut anak angkat perempuan warga China


PUTRAJAYA - Seorang paderi dihadapkan ke Mahkamah Jenayah Seksual Kanak-kanak hari ini atas dua pertuduhan melakukan iaitu melakukan persetubuhan bertentangan tabii dan melakukan serangan seksual fizikal terhadap seorang anak angkat perempuan warga China.

Lelaki yang berusia 49 tahun itu bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap kedua-dua pertuduhan di hadapan hakim Yong Zarida Sazali.

Mengikut pertuduhan pertama, paderi tersebut didakwa melakukan persetubuhan luar tabii dengan memasukkan kemaluannya ke dalam mulut mangsa yang ketika itu berusia 11 tahun tanpa kerelaannya.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di sebuah di Petaling Utama, Petaling Jaya pada November 2011 dan didakwa mengikut Seksyen 377 A Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 377 C Kanun yang sama yang membawa hukuman penjara minimum lima tahun dan maksimum 20 tahun dengan sebatan jika sabit kesalahan.

Enam tahun kemudian, paderi yang sudah berkahwin dan mempunyai dua orang anak itu turut didakwa melakukan serangan seksual fizikal ke atas mangsa sama yang ketika itu berusia 17 tahun pada 7 Oktober 2017 jam 1 petang, di rumah yang sama.

Timbalan Pendakwa Raya, Nordalina Ali tidak menawarkan jaminan ke atas tertuduh kerana khuatir tertuduh mengganggu mangsa yang merupakan anak angkatnya.

Tertuduh yang diwakili peguam Siva Prema bagaimanapun memohon jaminan diberikan dengan alasan tertuduh yang merupakan seorang paderi begitu dihormati oleh masyarakat.

Mahkamah menetapkan 4 Disember depan untuk sebutan semula kes.
-sinarharian

Sebiji sebiji Hanipa Maidin kenakan PAS di Parlimen

‘Golongan agama rasa diri suci’ buat MP Pas panas punggung

HUSIN MAHAT
Ekoran membangkitkan fenomena sesetengah golongan agama yang “merasakan diri mereka suci”, perbahasan Mohamed Hanipa Maidin (AMANAH-Sepang) dicelah dua ahli parlimen Pas yang mahukan penjelasan.

Ketika bangun membahaskan Rang Undang-Undang (RUU) Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Warga Emas Swasta 2017 yang dibentangkan Menteri Kesihatan bagi bacaan kali ke-2 pada sidang Dewan Rakyat, pagi tadi, Hanipa berkata sekarang ini wujud golongan agama yang merasakan diri mereka suci.

Kenyataan beliau itu menyebabkan Datuk Dr Khairudin Aman Razali (Pas-Kuala Nerus) bangkit mahukah kepastian siapakah ‘golongan agama’ yang dimaksudkan Hanipa.

Tanpa ragu-ragu, Hanipa menjawab, “Pas!”

Ini menyebabkan Nasrudin Hassan (Pas-Temerloh) bangun dan berkata, tidak menjadi satu kesalahan untuk mengkritik golongan agama tetapi jangan mempersenda.

Hanipa bersetuju dengan saranan Nasrudin namun menegaskan bahawa ‘golongan agama’ sendiri yang meletakkan diri mereka untuk dipersenda.

Beliau memberi contoh bagaimana ada golongan agama mendakwa saman sivil Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) terhadap beberapa individu warga Malaysia sebagai satu ‘campur tangan asing’.

“Kenyataan (seperti) ini bagi saya yang menyebabkan golongan agama dipersenda,” kata Hanipa.

Video: Lebih 30 ekor badak air menyerang seekor buaya yang cuba membaham anak badak air

Zidane sindir Messi?

Di mata kebanyakan orang tidak banyak membezakan kehebatan Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi tetapi berbeza dengan legenda bola sepak dunia, Zinedine Zidane.

Bagi Zidane Ronaldo adalah pemain terunggul untuk generasinya dan tiada mana-mana pemain mampu menjadi pencabar terdekat.

Kenyataan bersahaja bekas pemain antarabangsa Perancis itu secara tidak langsung menafikan kehebatan bintang Argentina dan Barcelona, Messi.
"Ronaldo ialah pemain jauh lebih baik untuk generasinya.

"Dia membawa perubahan dalam perlawanan penting dan berhak mendapat anugerah," katanya awal pagi tadi.

Zidane, 45, membuat kenyataan itu untuk memuji Ronaldo, 32, yang diumum sebagai pemain terbaik dunia oleh Fifa awal pagi tadi.

Selain Messi, 30, seorang lagi finalis untuk anugerah itu ialah pemain Brazil, Neymar, 25, yang kini bermain untuk Paris Saint-Germain.

Tuah kala jengking

Pengumuman dibuat Maradona dan seorang lagi bintang bermama Ronaldo, iaitu Ronaldo Luis Nazario de Lima dari Brazil di majlis yang berlangsung di London itu.

Zidane sendiri mendapat pengiktirafan oleh Fifa pada majis sama apabila diumum sebagai jurulatih terbaik dunia mengatasi Massimiliano Allegri (Itali/Juventus) dan Antonio Conte (Itali/Chelsea).

Zidane ketika ini membimbing kelab mewah La Liga, Real Madrid, dan Ronaldo adalah salah seorang pemainnya.
Sementara itu pemain antarabangsa Perancis serta penyerang Arsenal, Olivier Giroud, mengungguli anugerah Puskas yang mengiktiraf jaringan tercantik.

Giroud, 31, melakukan aksi menarik ketika mewakili The Gunners menentang Crystal Palace pada 1 Januari lalu.

Jaringan 'kala jengking' Giroud itu membolehkan Arsenal mengalahkan Palace dengan 2-0.
-malaysiakini.

Selepas bergaduh dengan orang Asli kini kerajaan Negeri Kelantan bergaduh dengan peniaga pasar Pasir Puteh pula

Peniaga mahu kerajaan tidak ‘berhati perut’ ditukar

ZIKRI ABDULLAH 

Ketua Pemuda PH Roslan Ismail melakonkan cara untuk masuk ke ruang niaga di pasar baharu Pasir Puteh.


Tindakan kerajaan Pas Kelantan melalui Majlis Daerah Pasir Puteh (MDPP) memaksa peniaga-peniaga pasar berpindah ke tempat baharu yang tidak sesuai dianggap tidak berhati perut.

Pengerusi persatuan peniaga-peniaga pasar Pasir Puteh, Kamar Zaman Che Ngah berkata rakyat Kelantan patut menukar kerajaan seperti ini dan menaikkan sebuah kerajaan baharu yang lebih mesra rakyat.

“Kerajaan adalah yang dipilih rakyat melalui pilhan raya dan saya menyeru kerajaan ini ditukar dalam pilihanraya ke-14 nanti.

“Saya tidak mahu sebutkan parti mana yang patut dipilih asalkan kerajaan sekarang tidak lagi diberi kuasa untuk menzalimi rakyat,” katanya ketika berucap di majlis solidariti bersama peniaga pasar Pasir Puteh yang turut dihadiri Datuk Husam Musa semalam.

Beliau yang terlibat sebagai perunding antara para peniaga dengan pihak kerajaan melahirkan rasa yang amat sedih.

“Apabila pasar baharu hampir siap, saya sudah memaklumkan kepada pihak MDPP bahawa reka bentuknya tidak mungkin sesuai dengan keperluan kami.

“Apa yang berlaku ialah mereka langsung tidak pedulikan rungutan peniaga.

“Ia berlarutan hinggalah tarikh yang dijadualkan kami berpindah awal tahun ini,” katanya.


Kamar Zaman bercerita mengenai masalah dihadapi peniaga.

Para peniaga katanya sepakat tidak akan berpindah kerana tempat baharu itu sama sekali tidak boleh dijadikan ruang niaga yang sepatutnya.

“Jadi setelah pelbagai rundingan yang dijalankan gagal, kami sepakat untuk membuat tuntutan di mahkamah.

“Walaupun Mahkamah Tinggi tidak menyebelahi kami dalam keputusannya, tuntutan diteruskan di Mahkamah Rayuan yang akan memulakan pendengaran pada 26 Oktober ini,” katanya.

Tiba-tiba menurutnya kami mendapat notis untuk mengosongkan pasar lama ini antara 15 hingga 22 Oktober lalu.

“Kami berpegang bahawa proses mahkamah belum selesai dan notis seperti ini adalah tidak sah.

“Kecuali tidak sampai 10 orang, kesemua lebih 500 peniaga di sini sepakat untuk tidak berpindah sehingga proses mahkamah selesai,” katanya.

Dalam tempoh ini menurutnya pelbagai percubaan berbentuk ancaman dan ugutan dihadapkan kepada para peniaga.

“Bekalan air dan elektrik dipotong pada sebelah malam 22 Oktober dan kononnya pagar akan dikunci dan jalan-jalan masuk akan ditimbun pasir,” katanya.

Kamar Zaman berjanji beliau akan tetap bersama para peniaga memperjuangkan nasib mereka walau apapun terjadi.

“Ini tempat kita, tempat asal usul kita mencari kehidupan dan kita akan berkubu di sini walau apapun terjadi,” katanya.

Politik ganas tiada tempat di Kelantan

ZIKRI ABDULLAH
Politik ganas tiada tempat di Kelantan
Masyarakat Kelantan yang terkenal dengan budaya harmoni, mesra dan bertolak ansur tidak akan membenarkan politik ganas menyelinap masuk.

Mengulas insiden rempuhan gerombolan pemuda Pas ke perkarangan pejabat parti Amanah negara di Salor malam tadi,

Naib Pengerusi Amanah Kelantan Profesor Dr Datuk Abdul Halim Yusuf berkata tidak pernah berlaku sikap biadap seperti itu terjadi dalam sejarah politik negeri ini.

“Bangunan itu masih pejabat kami yang kami duduki dengan halal dan tidak dinafikan sesiapapun.
Prof Dr Datuk Abdul Halim Yusuf
“Seperti rumah tangga yang kita duduki walaupun bukan milik kita, ia dilindungi Allah, Rasul dan syariat daripada dicerobohi oleh sesiapa.

“Bila rumah itu bukan rumah kita, Al Quran menegaskan kita tidak boleh masuk kecuali melalui pintunya, yang bermaksud dengan kebenaran dan redha tuan yang ada di dalamnya,” katanya.

Pencerobohan oleh pemuda Pas malam tadi menurutnya bercanggah dengan apa sahaja undang-undang dan peradaban manusia yang bertuhan dan yang tidak bertuhan.

“Ini satu contoh politik ganas yang tidak pedulikan nilai-nilai harmoni dan tolak ansur yang menjadi pegangan sejagat.

“Mereka kata, mereka nak pacak bendera di luar bangunan atau di tepi jalan tetapi tempat itu masih lagi dikira perkarangan pejabat kita.

“Saya ingin tanya kepada pemimpin-pemimpin Pas bolehkah orang parti lain buat begitu di hadapan rumahnya,” katanya.

Beliau bersyukur kerana para pemuda Amanah dan rakan-rakan mereka dalam Pakatan Harapan (PH) dapat mengawal diri dan bersabar menghadapi situasi kritikal seperti itu.

“Siapa akan bertanggungjawab jika berlaku perkara tidak diingini malam tadi kerana sebagai tuan rumah yang masih sah di sisi moral dan undang-undang menjadi hak kepada mereka untuk mempertahankan diri dari diceroboh,” katanya.

Beliau yang mengucapkan terima kasih atas sokongan orang ramai yang bersimpati dengan Amanah dan PH yang turut hadir malam tadi.

“Saya sendiri tidak sempat hadir malam tadi kerana terpaksa meraikan sahabat-sahabat yang membuat majlis khas sempena persaraan saya.

“Bagaimanapun saya mengikuti perkembangan terus menerus melalui infomasi media sosial rakan-rakan yang ada di situ.

“Amat jelas cara pemuda Pas malam tadi begitu rakus dan tidak mempedulikan keharmonian,”katanya.

Beliau yakin rakyat Kelantan yang sudah semakin sedar dengan tindak tanduk Pas ini akanmembuat keputusana baru dalam pilihanraya nanti.

“Masyarakat kita yang lemah lembut, berbudi bahasa dan hormat menghormati tidak akan membenarkan politik jenis ini menguasai Kelantan.

“Saya menyeru Amanah dan semua parti dalam PH terus menambahkan usaha menjelaskan kepada rakyat untuk menolak politik kleptokrasi amalan BN dan politik anti sosial bawaan Pas,” katanya.

Dalam insiden malam tadi turut serta adalah ketua pemuda Pas pusat Khalil Abdul Hadi dan ketua pemuda Pas Kelantan Fadhli Shaari.

Ketua pemuda Amanah Kelantan Zulhasmi Hassan, ketua pemuda Pakatan Harapan Kelantan Roslan Ismail, ketua wanita PH Norashidah Jaafar serta pemimpin-pemimpin pemuda parti-parti anggota PH bersama penyokong dan orang ramai yang bersimpati turut berada di Wisma Tok Guru malam tadi.

Pensyarah dituduh lakukan kelucahan melampau terhadap 3 kanak-kanak lelaki

PUTRAJAYA - Seorang pensyarah sebuah pusat pengajian tinggi didakwa di Mahkamah Jenayah Seksual Terhadap Kanak-Kanak di sini hari ini atas 12 pertuduhan melakukan perbuatan kelucahan melampau dan persetubuhan di luar tabii terhadap tiga remaja lelaki anak yatim.

Lelaki berumur 30 tahun itu mengaku tidak bersalah selepas kesemua pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Yong Zarida Sazali.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu ke atas mangsa yang ketika kejadian berumur 13 tahun, 14 tahun dan 15 tahun di sebuah pusat penjagaan kanak-kanak di Sungai Buloh, di tandas di sebuah fakulti di Puncak Alam, Selangor dan di tandas di Saujana Utama Country Resort, Sungai Buloh, antara hujung tahun 2015 pertengahan hingga hujung tahun 2016 dan 14 Mei tahun ini.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM60,000 dengan seorang penjamin bagi kesemua pertuduhan dan menetapkan 8 Disember ini untuk sebutan semula kes serta melarangnya menghubungi dan menggangu mangsa secara fizikal dan melalui media sosial sehingga perbicaraan kesnya selesai.

Tertuduh juga dikehendaki melapor diri di balai polis berdekatan setiap satu haribulan setiap bulan dan menyerahkan dokumen perjalanannya kepada mahkamah.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Nordalina Ali manakala tertuduh diwakili peguam Faizal Rahman. 
-Bernama

Remaja dituduh bunuh suami

SEORANG remaja wanita dihadapkan ke Mahkamah Majistret di Muar hari ini, atas tuduhan membunuh suaminya di Sungai Abong, Muar.

Tertuduh, juvana yang berusia 17 tahun yang bekerja sebagai pembantu kedai makan itu hanya mengangguk kepala selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Amalina Basirah Md Top, namun tiada pengakuan direkodkan.

Remaja terbabit didakwa membunuh suaminya yang berusia 28 tahun pada 14 Oktober 2017 di sebuah rumah di Jalan Indah, Taman Permata Indah, Sungai Abong kira-kira 1.30 tengah hari.

Dia didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati, jika didapati bersalah.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Shukri Hussain manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Amalina Basirah menetapkan 23 November 2017 bagi sebutan semula kes bagi menunggu laporan psikiatri.

Mahkamah mengarahkan remaja itu menjalani pemeriksaan mental di Hospital Permai Johor Baharu mengikut Seksyen 342 Kanun Tatacara Jenayah.
-Bernama

Ayu jadi lelaki lepas mimpi telur jatuh, makhluk halus

Sudah terbongkar kisah rumah tangga songsang membabitkan pasangan Muhammad Fadholi dan 'isterinya' Ayu Puji Astutik.

Mereka diijabkabulkan pegawai agama daerah Ajung di Jember, Jawa Timur awal Julai lalu.

Namun selepas rahsia bahawa Ayu itu sebenarnya lelaki pihak berkuasa segera bertemu mereka untuk mendapatkan keterangan lanjut.

Ketika ditemui wartawan di rumah mereka di Panti, Ayu, 23, tetap bertegas bahawa dia memang seorang wanita.

Kepada polis Ayu juga berkeras dia seorang wanita tulen. Namun apabila pemeriksaan fizikal dijalankan Ayu memilih memberi penjelasan lain yang sukar diterima akal.

Kata orang dari Kampung Pancakarya di Ajang itu, asalnya dia memang dilahirkan sebagai bayi perempuan dan kekal begitu sehinggalah selepas dia dinikahkan.

"Saya bermimpi ada telur jatuh, dan ada makhluk halus.

"Apabila saya terjaga alat kelamin saya bertukar. Perubahan saya ini baru berlaku, bukan sejak dulu," katanya seperti dilaporkan Suara Jatim Post semalam.

Ekoran itu Ayu berkata dia berharap dapat menjalani pembedahan membuang alat kelamin itu dan kembali menjadi wanita.

Cuma kata Ayu dia tiada dana untuk melakukannya.

"Saya jadi pasrah menunggu keajaiban," katanya.


Sementara itu si suami berkata dia juga pasrah dengan nasib yang menimpa dirinya.

Menurut Fadholi, 21, dia memang tidak menyangka ditimpa masalah seperti itu.
"Sebelum ini dia macam biasa. Dari dulu wanita, tapi kalau memang lelaki tulen saya akan ceraikan dia," katanya.

Sementara itu Tempo melaporkan semasa memohon kebenaran bernikah kedua-dua mereka mengaku lelaki dan wanita.

Ayu dan Fadholi berkata mereka sudah berpacaran sejak setahun.

Pegawai pejabat agama Ajung berkata ketika hari pernikahan Ayu memakai tudung dan tubuhnya yang kecil ditambah pertuturannya berlangsung perlahan, dia tidak menimbulkan sebarang syak wasangka.

Pasangan itu kini diletakkan di bawah tahanan polis Jember sejak semalam.
-malaysiakini

Kenapa penyokong Pas masuk Bersatu dan ahli Umno pula pilih AMANAH

ARIF ATAN 
Asmirul Anuar Aris (bersongkok) pada Konvensyen Nasional AMANAH di Alor Setar.
Sudah menjadi trend di Kedah mnjelang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang semakin hampir ini apabila wujud aliran penyertaan ahli dan penyokong Pas ke dalam parti Bersatu.

Ketua Pemuda AMANAH Kedah, Asmirul Anuar Aris memberitahu tindakan mereka itu ekoran bagi mengelak tekanan dahsyat jika menyatakan sokongan secara terbuka kepada AMANAH.

Katanya, walaupun penyokong Pas sudah mula mendekati AMANAH akhir-akhir ini tetapi bukan sedikit ahli Pas yang terus memilih Bersatu.

“Mereka takut dilabel pengkhianat yang nampaknya panggilan itu sudah menjadi senjata orang yang ekstrem dalam Pas untuk menjauhkan sokongan kepada AMANAH.

“Pada masa sama, ramai ahli Umno pula selesa memilih AMANAH. Bagi saya apabila ahli Umno masuk AMANAH dan ahli Pas pula masuk dalam Bersatu, ini satu strategi silang politik menjelang pilihan raya yang baik,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Malaysia Dateline kelmarin selepas Konvensyen Nasional AMANAH 2017 di Hotel Royale Signature, Alor Setar ditangguhkan.

Mengulas lanjut, Asmirul yang juga Ketua Pemuda Pakatan Harapan Kedah berkata, tekanan untuk ahli dan penyokong Pas memilih Bersatu tidak sehebat jika mereka menyertai AMANAH.

“Saya sentiasa berlapang dada dengan perkembangan positif ini. Bersatu dan AMANAH adalah rakan dalam Pakatan Harapan. Saya sudah merata-rata ke akar umbi dan mendapati ramai ahli Pas sudah menyertai Bersatu.

“Alhamdulillah, masa sama kita pula dengan mudahnya dapat tarik keyakinan ahli Umno yang nampaknya selesa dengan pendekatan ukhwah dan mesra diamalkan AMANAH,” ujarnya.

Antara kawasan yang menyaksikan peralihan sokongan daripada Pas kepada Bersatu dan AMANAH, jelasnya, seperti dapat dilihat berlaku di Kuala Kedah, Baling dan Padang Terap.

“Bahkan di Padang Terap, awalnya orang Pas mendabik dada mengangggap AMANAH tidak boleh masuk tempat mereka. Alhamdulillah, akhir-akhir ini rakyat mula sedar. Ramai ahli Pas sudah berminat dengan AMANAH,” akuinya.

Mengulas kehadiran dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kedah pada hari perasmian Konvensyen Nasional AMANAH, 21 Oktober lalu, beliau berkata, sokongan Datuk Amiruddin Hamzah (Anak Bukit) dan Mohd Nasir Mustafa (Kubang Rotan) menyumbang kesan positif kepada AMANAH.

“Mereka berdua dari Kuala Kedah. Kehadiran mereka itu sebenarnya memberi implikasi kepada ahli-ahli Pas.

“Datuk Amiruddin sendiri pernah jemput saya untuk agihkan sumbangan kepada rakyat di Anak Bukit walaupun tidak secara rasmi mengumumkan penyertaannya dalam AMANAH.

“Di Anak Bukit juga, jangan terkejut apabila jentera pilihan raya Pas yang banyak membantu Datuk Amiruddin sebelum ini boleh pula buka pejabat AMANAH.

“Siap elok sebelah-menyebelah dengan pejabat PKR. Mereka boleh bekerjasama. Alhamdulillah. Ini satu perkembangan yang amat baik bagi Pakatan Harapan di Kedah khususnya,” tambah Asmirul lagi.

Ribuan hadirin memenuhi Dataran Wisma Harapan Baru Kedah dalam program Rapat Umum Selamatkan Malaysia Jumaat lalu.

Polis tahan lelaki rogol anjing betina

Polis telah menahan seorang lelaki berusia lewat 40-an yang dikatakan melakukan hubungan seks luar tabii dengan seekor anjing di Jalan Changkat Jong di Teluk Intan, Sabtu lalu.

Ketua Polis Daerah Hilir Perak Asisten Komisioner Mohd Marzukhi Mohd Mokhtar berkata, siasatan juga sedang dijalankan bagi mengetahui sama ada suspek menghadapi gangguan mental, lapor Utusan Online.

“Pada 21 Oktober lalu, polis telah dapat maklumat awam bahawa terdapat seorang lelaki telah merogol seekor anjing betina di tepi jalan berhampiran dengan Restoran Ghulam Rasul di sini.

“Terdapat rakaman litar tertutup (CCTV) kejadian ini yang disebarkan.

“Hasil siasatan telah membawa kepada tangkapan suspek yang mempunyai rekod kesalahan lampau. Suspek dipercayai merupakan seorang gelandangan,” beliau dipetik sebagai berkata di Teluk Intan hari ini.

Suspek dilapor direman selama tujuh hari sehingga 28 Oktober ini bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 377 Kanun Keseksaan.
-malaysiakini

Timbalan Pengerusi KANUN sekolahkan Ketua pemuda PAS Kelantan

Wisma Tok Guru : KANUN desak Pas tunjukkan bukti perjanjian jual beli

MALAYSIA DATELINE
Wisma Tok Guru : KANUN desak Pas tunjukkan bukti perjanjian jual beliBiro Undang-Undang (KANUN) Parti Amanah Negara (AMANAH) mencabar mencabar Pemuda Pas untuk mendedahkan butiran perjanjian itu bagi semua pihak mendapat ketepatan maklumat jika terdapat pertindihan tuntutan oleh waris-waris terhadap tanah di bana terletaknya bangunan Wisma Tok Guru.
Timbalan Pengerusinya Wan Anwar Wan Ibrahim berkata,KANUN juga was-was bahawa pemilik tanah baharu itu memegang tanah sebagai amanah kepada Pas kerana tidak mendapati sebarang catatan ‘pemegang amanah’ di atas geran hak milik tanah tersebut.

KANUN juga memandang serius tindakan Pemuda Pas yang membuat provokasi melampau di perkarangan Wisma Tok Guru di Salor, Kelantan.

“Tindakan Pemuda Pas berkumpul beramai-ramai dengan diketuai oleh Ketua Pemuda Pas Pusat, Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi dan Ketua Pemuda Pas Kelantan merangkap Naib Ketua Pemuda Pas Pusat, Ustaz Ahmad Fadhli Shaari dalam cubaan untuk memasang bendera Pas di perkarangan Wisma Tok Guru adalah suatu tindakan samseng dan tidak mencerminkan doktrin atau prinsip matang dan sejahtera.

“KANUN menegaskan bahawa Pemuda Pas seharusnya mendukung prinsip kedaulatan undang-undang. KANUN menyatakan bahawa berdasarkan prinsip ekuiti, AMANAH Kelantan telah menduduki tanah tersebut dengan kebenaran tuan punya asal malah telah mendapat kebenaran bertulis daripada penama tanah dan tuan punya asal tanah tersebut.

“KANUN percaya AMANAH Kelantan mampu untuk mempertahankan Wisma Tok Guru itu berdasarkan prinsip ekuiti yang diamalkan di Malaysia.

“KANUN juga menyatakan bahawa tidak berbangkit isu kenapa Datuk Husam Musa tidak memulakan saman ke atas pemilik tanah baharu kerana pada asasnya prinsip ekuiti digunakan sebagai perisai (“a shield not a sword”),” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Justeru dalam kenyataan itu KANUN mempersoalkan bagaimanakah peguam Pas yang ramai daripada Lajnah Undang-Undang dan Hak Asasi (LUHAM) atau Jabatan Undang-Undang dan Hak Asasi (JUHAM) Pas gagal menasihati Ketua Pemuda Pas Pusat dan Ketua Pemuda Pas Kelantan tersebut untuk tidak membelakangkan proses perundangan.

“KANUN menyatakan bahawa AMANAH Kelantan bukanlah menduduki Wisma Tok Guru seperti setinggan. Bahkan, jika ianya setinggan sekali pun, tuan punya tidak berhak untuk menghalaunya melainkan dengan mendapat perintah Mahkamah terlebih dahulu. Inikan pula kedudukan AMANAH Kelantan yang telah menduduki tanah itu dengan kebenaran pemilik asal.

“KANUN juga hairan adakah wujud mana-mana peguam yang menasihati Pas tentang tatacara dan prosedur pembelian sesuatu tanah?

“Lazimnya, bagi pembelian setinggi RM700,000 ianya akan diperincikan dalam satu perjanjian jual beli. Perjanjian jual beli itu pula akan memperincikan kaedah pembayaran dan kaedah penyerahan kosong sesuatu hartanah.

“Penyerahan kosong hartanah pula akan bergantung kepada keadaan semasa hartanah itu sama ada didiami oleh penyewa atau orang yang diberikan kebenaran.

“Jika pembeli mendapati hartanah itu didiami oleh orang lain, maka sebelum baki wang pembelian dibayar sepenuhnya penjual perlu memastikan tanah itu benar-benar kosong dan tiada isu-isu yang masih tergantung di mahkamah,” ujarnya.

Terkini Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor Datuk Husam Musa dipetik berkata, beliau kesian kepada Pesuruhjaya Pas Kelantan, Datuk Ahmad Yakub kerana tidak dapat mengawal anak buahnya dalam mencari jalan penyelesaian bagi pertikaian Wisma Tok Guru.

Ujar beliau, dalam hal sekecil itu pun Ahmad yang juga Menteri Besar Kelantan gagal hendak mengendalinya, maka akan jatuhlah maruah Pas.

Husam juga berkata, beliau menerusu KANUN telah menubuhkan satu kumpulan yang dibarisi beberapa peguam untuk memfailkan kes perebutan itu ke mahkamah agar penyelesaian dapat dilakukan melalui proses undang-undang.