"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Menyedihkan… Jenazah bayi tidak dapat dikebumikan gara-gara surau minta RM300

FMT Reporters

Sebagai umat Islam urusan pengebumian itu sepatutnya didahulukan dan menjadi kewajipan sesama Islam untuk saling membantu, namun itu tidak berlaku.
Sebaliknya apa yang berlaku adalah apabila sepasang suami isteri yang kehilangan anak akibat keguguran tidak dibantu menguruskan jenazah anak mereka gara-gara tidak mempunyai wang yang mencukupi.

Kejadian ini sungguh menyedihkan apabila pihak pengurusan sebuah surau meminta bayaran RM300 hanya untuk mengebumikan bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan.

Sedangkan bapa kepada bayi malang itu yang bekerja sebagai pembantu gerai makan hanya mempunyai RM150.

Dan lebih kejam pengurusan surau tersebut memintanya membawa jenazah pulang semula ke hospital selepas dimaklumkan tidak mempunyai wang mencukupi

Namun atas keperihatinan wakil hospital mereka telah menghubungi seorang aktivis gerakan Amal Team, Mohd Zulhairi Zainol, 34, atau lebih dikenali sebagai Hery membantu urusan berkenaan sehingga selesai, termasuk membayar kos pengebumian bayi lelaki pasangan itu.

Hery yang berjumpa dengan bapanya di hospital kemudiannya memaklumkan dia bantu secara ikhlas tanpa mengenakan bayaran menyebabkan bapa bayi itu terharu dan terus menangis sambil memangku jenazah bayinya.

Hery kemudiannya membawa lelaki berkenaan bersama jenazah bayinya ke Tanah Perkuburan Sungai Tangkas di Bangi bagi urusan berkenaan.

Mengenangkan kejadian ini membuatkan sesiapa sahaja yang membaca pasti sebak dan sedih sedangkan urusan yang sepatutnya didahulukan adalah urusan pengebumian dan bukan urusan kewangan.

Jangan panik… Ini langkah selamatkan diri jika kereta terhumban ke dalam air

FMT Reporters

Baru-baru ini, negara kita telah digemparkan dengan berita kemalangan jalan raya sebuah kereta jenis SUV Mazda CX5 yang terbabas lalu terhumban ke dalam laut di Jambatan Pulau Pinang.
Berdasarkan maklumat, kereta berjaya dinaikkan semula dengan bantuan kren dan mangsa didapati telah meninggal dunia akibat terperangkap di tempat duduk pemandu.

Cuba letakkan diri anda dalam situasi ini dimana anda terperangkap di dalam kereta yang akan tenggelam ke dalam laut.

Adakah anda tahu teknik untuk menyelamatkan diri dalam tempoh beberapa saat sahaja?

Bagi anda yang tidak tahu apa yang perlu dilakukan, jom pelajari panduan untuk menyelamatkan diri apabila terperangkap di dalam kereta.

Cara nak selamatkan diri apabila kereta terjunam ke dalam air

1. Jangan panik

Terdapat 2 aspek penting dalam situasi ini iaitu waktu yang diambil untuk bertindak dan kepantasan untuk berbuat demikian.

Untuk pengetahuan anda, sesebuah kereta tidak akan tenggelam dengan segera, jadi ada peluang untuk anda selamatkan diri.

2. Jangan buka pintu

Jangan samakan situasi menyelamatkan diri sama seperti anda di darat.

Kalau di darat boleh buka pintu, tapi apabila kereta berada pada dalam separa air, jangan sesekali buka!

Ini kerana, tindakan membuka pintu kereta akan menyebabkan tekanan air yang kuat sekaligus menyukarkan usaha anda untuk menyelamatkan diri.

Selain itu, tindakan membuka pintu juga akan menyebabkan lebih banyak air akan masuk dan akhirnya kereta anda akan tenggelam dengan lebih cepat.

3. Turunkan cermin tingkap kereta

Apa yang perlu anda lakukan adalah tindakan pantas menurunkan cermin tingkap, tanggalkan tali pinggang keleder dan dengan sepantasnya berenang keluar.

Sekiranya anda mengambil masa yang lama untuk bertindak, tekanan air akan menekan cermin tingkap sekaligus menyebabkan cermin tidak boleh digerakkan langsung!

4. Jika cermin tingkap kereta tak berfungsi, pecahkan!

Sekiranya cermin tingkap tidak berfungsi, anda perlu pecahkan cermin tersebut.

Jangan sesekali cuba untuk pecahkan cermin di hadapan kereta kerana ia telah ‘dicipta’ untuk melawan impak kuat.

Pecahkanlah cermin tepi anda.

Gunakan kaki untuk menendang pada bahagian atas tingkap, atau anda boleh tanggalkan tempat letak kepala di tempat duduk dan ‘cucuk’ di bahagian bawah tingkap.

Selepas berjaya pecahkan tingkap, secepatnya tarik nafas dan berenang menerusinya untuk ke permukaan air.

5. Guna alat khas

Anda juga boleh menggunakan alat khas yang ada dijual di pasaran untuk memecahkan tingkap kereta.

Alat ini boleh disimpan di dalam peti simpanan kereta atau dilekatkan bersama loket gantungan kunci kereta anda.

Sekiranya kereta anda terbalik dan tali pinggang keledar kereta menyekat anda daripada bergerak, alat ini juga boleh memotong tali berkenaan.

Apa pun, sentiasalah berhati-hati ketika memandu.

Pastikan anda dalam keadaan yang ‘waras’ apabila ingin memulakan pemanduan, Ingat, nahas tidak kira di mana-mana.

Kenapa hibah Tabung Haji sangat rendah?

DR ZAHARUDDIN ABD RAHMAN
ULASAN | Ada yang bertanya mengapa hibah Tabung Haji sangat rendah? Lalu muncul sedikit kepanikan dan ketidakpuasan hati, sebahagian didasari kebimbangan tulen, sebahagian yang lain pula hanya bersumber kepada sebab kebencian dan perseteruan politik.

Adalah diingatkan tulisan ini bukan dari orang politik, saya sekadar usaha berkongsi ulasan untuk bacaan orang ramai yang bertanya.

Info dan fakta dalam ulasan saya ini bersumber dari pihak Tabung Haji sendiri dan saya tiada kepentingan dalam TH malah saya telah pun beberapa menunaikan haji melalui perjalanan sendiri sewaktu belajar dahulu, tiada satupun bersama TH.

Ulasan ini dibuat bagi melaksanakan tugasan menjawab soalan mereka yang cintakan ilmu dan kebenaran.

Saya hanya sekadar menyampaikan maklumat sebenar sekdar yang saya faham, saya juga tiada sebarang autoriti atau kuasa untuk menjustifikasi berlebihan, mempertahankan atau mempengaruhi sebarang keputusan komersial, operasi dan penstrukturan oleh pihak TH.

Justeru, jika ada keputusan dan tindakan TH yang tidak dilihat tepat dari sudut komersial, itu adalah perbezaan biasa sudut pandangan komersial dari seseorang individu atau institusi dengan pengurusan TH.

Ia tidak semestinya lebih tepat atau lebih baik dari keputusan TH, kerana TH diyakini lebih fahami luar dalam organisasi yang diurusi mereka.

Tak pelik kadar 1.25 peratus

Telah beberapa bulan saya dan TH memberikan gambaran bahawa hibah memang akan rendah tahun 2018, malah saya juga telah berkongsi info bahawa 1 hingga 2 peratus adalah kemungkinan besar hibah TH bagi tahun 2018, hasil kajian dari kaedah pensturktuan semula yang dilaksana oleh TH.

Justeru, sesiapa yang ikuti isu ini sejak dari awal, sudah tentu tidak pelik dan tidak mengejutkan dengan kadar 1.25 peratus tersebut.

Hibah itu dari Bahasa arab yang ertinya adalah hadiah. Dari sudut kontrak dalam fiqh muamalat, adalah pelik dan tiada kewajaran untuk penerima hibah memarahi hadiah yang kecil diberi oleh pemberi hadiah.

Maka hibah kecil berbanding sebelum tentunya bersebab. Kerana kontrak syarah yang digunapakai oleh Tabung Haji dengan penyimpan adalah Wadi’ah Yad Dhamanah yang bererti kontrak pinjaman wang.

Maka hadiah dan jumlahnya mestilah diberi secara tanpa paksa dan sukarela oleh pemberi hadiah bagi mengelakkan elemen riba. Hal ini juga telah diteliti oleh Majlis Penasihat Shariah TH.

Sekarang apa sebab hibah TH terlalu rendah?

Baiklah, namun apa sebabnya ia terlalu rendah ? Ada pelbagai sebabnya yang tercantum dan membarah antaranya kelemahan pengurusan TH terdahulu, pelanggaran Akta Tabung Haji 1995 serta faktor politik ekonomi dalam dan luar negara.

a) Kelemahan pengurusan terdahulu

Kelemahan pengurusan TH yang dahulu (kerana hibah 2018 adalah refleksi tugasan dan keputusan pengurusan TH sejak dari tahun sebelumnya sehinggalah tahun 2017 dan 2018), sebahagian keputusan ini tidak dianggap jenayah kerana menurut undang-undang, kelemahan ‘certain type of bad investment decision is not a crime’, maka tidak semua jenis kelemahan boleh diheret ke mahkamah.

Sebahagian lagi yang lain, telah pun dilaporkan kepada polis dan dalam siasatan iaitu kes yang merugikan Tabung Haji.

Antara kes-kes yang membawa kerugian seperti arahan untuk tidak menjual saham FGV sehingga kerugian RM1.1 bilion, TH menyelamatkan Ramunia Holdings Bhd (nama lama sebelum ditukar kepada nama TH Heavy Engineering Bhd) sehingga kerugian RM670juta dan TH membeli 30 peratus peilikan dalam syarikat Putrajaya Perdana Berhad melibatkan RM144 juta kerugian.

Menurut laporan TH, Lembaga Pengarah TH baru telah membuat laporan kepada pihak polis dan Suruhanjaya Perkhidmatan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap ahli lembaga pengarah dan pengurusan lama.

Laporan pertama melibatkan Program Yayasan Tabung Haji (YTH) 2017, di mana dana berjumlah lebih daripada RM22 juta telah dikeluarkan untuk aktiviti yang mempunyai kecenderungan politik. Ia bertentangan dengan Memorandum dan Artikel Persatuan YTH.

Laporan kedua dibuat ke atas beberapa pengurusan TH yang lalu berhubung dengan salah nyata dan penyembunyian maklumat penting yang melibatkan penjualan saham TH dalam tahun 2012 sebanyak 95 peratus dalam PT TH Indo Plantations yang dipegang oleh dua anak syarikatnya, iaitu TH Indopalms Sdn Bhd (THI) dan TH Indo Industries Sdn Bhd (THII) kepada PT Borneo Pacific (PT Borneo) dengan harga AS$910 juta (RM 3.7 billion).

Laporan ketiga dibuat pada bulan Januari 2019 berhubung dengan akaun kewangan TH bagi tahun berakhir 31 Disember 2017 (FY17).

Laporan ini melibatkan pembentangan laporan kewangan oleh bekas para eksekutif utama TH sehingga berjaya mengisytiharkan hibah walaupun keuntungan tidak mencukupi, bertentangan dengan Akta Tabung Haji 1995.

Pihak polis sedang membuat siasatan mengikut Seksyen 420 dan 409 Kanun Keseksaan kerana menipu.

Selain itu, SPRM juga sedang menyiasat ahli lembaga pengarah dan pengurusan yang lama. Lebih banyak laporan polis akan dibuat pada masa hadapan berkaitan dengan kerugian yang dialami oleh TH.

Baca berkaitan: Tabung Haji buat laporan polis terhadap Azeez, bekas CEO

b) Melanggar Akta Tabung Haji 1995

Mantan gabenor Bank Negara Malaysia, Zeti Akhtar Aziz pernah menulis surat kepada mantan menteri yang bertanggungjawab pada 23 Disember 2015 untuk memberi amaran bahawa TH mengalami masalah kekurangan aset.

Walau bagaimanapun, kerajaan tidak mengambil iktibar daripada amaran tersebut dan terus membenarkan TH membayar hibah (dividen) yang tinggi, walaupun keuntungannya tidak mencukupi.

Melihat laporan kewangan TH tahun 2017, mencatatkan kemerosotan nilai sebanyak RM120.4 juta sahaja, maka seolahnya TH tiada kerugian dan serta asetya melebihi liabiliti termasuk kerugian, namun hakikat sebenarnya ukur rujuk kemerosotan nilai telah diubah, menyalahi standard piawaian perakaunan yang dipakai oleh TH sendiri iaitu menurut Financial Reporting Standard Consensus no 14 di bawah ‘impairment’ mengkehendaki TH merekodkan semua ini sebagai kerugian, apabila ia dikembalikan menurut standard yang betul, kemerosotan nilai tahun 2018 menokok sebanyak 12.5 kali ganda sehingga menjadi RM1.507 bilion.

Inilah yang menjadikan TH kekurangan aset berbanding liabiliti serta menyekat pemberian hibah yang lebih besar.

c) Politik ekonomi dalam dan luar negara

Faktor politik dan ekonomi dalam negara dan juga faktor ekonomi luar negara seperti Federal Reserve USA menaikkan kadar faedahnya sebanyak 4 kali pada tahun 2018, naik dari 2 peratus kepada 2.25 peratus, ini menyebabkan pelabur global mengutamakan Pasaran Saham USA yang lebih menyakinkan berbanding pasaran negara-negara membangun termasuk Malaysia, Trade War di antara China & USA turut beri kesan besar kepada kesatabilan pasaran saham.

Begitu juga juga kekalutan isu Brexit yang pengaruhi seluruh pasaran saham serantau termasuk Asia. Ini tentunya menjadi salah satu penyebab tambahan bagi jatuhnya nilai pelbagai saham yang dipegang oleh TH juga.

Tidak dinafikan, perubahan kerajaan PH dari BN buat pertama kali dalam sejarah Malaysia turut menambah lagi perisa ketidaktentuan pasaran saham di Malaysia. Ia perkara lumrah bagi sebuah perubahan besar dalam sesebuah negara.

Tak untung cuma pusing wang penyimpan

Menurut CEO Tabung Haji Zukri Ab Samat dalam sidang media pengumuman hibah, akta TH menghadkan pemberian hanya pada lebihan (surplus) aset berbanding liabiliti, maka walaupun keuntungan semasa TH adalah RM2.014 bilion, tetapi jumlah yang boleh diagihkan berdasarkan Akta TH (bagi memastikan agar liabiliti tidak lebihi asset lagi) hanayalah RM913 juta sahaja. Itulah jumlah yang membentuk 1.25 peratus hibah tahun 2018 yang terendah dalam sejarah.

Dijelaskan juga oleh pengurusan terkini TH, sejak beberapa tahun dahulu TH mampu memberikan hibah tinggi kerana wujud manipulasi piawaian perakaunan TH dan juga ketidaktepatan kedudukan akaun TH.

Akibatnya hibah bagi beberapa tahun lalu adalah datang dari wang depositor bukannya dari untung perniagaan sebenar. Ia adalah resepi keruntuhan TH sekiranya diteruskan serta tidak diperbaiki dan diperbetulkan.

Bermakna, hibah tinggi masih boleh diberi tetapi dengan cara melanggar akta TH, mengubah ambang kemerosotan nilai secara salah sekaligus melanggar piawaian perakauan TH sendiri dan menggunakan deposit penyimpan.

Ini semua kalau dilakukan pada tahun 2018, pasti boleh memberikan lebih dari 6 peratus hibah tetapi ia salah di sisi undang-undang dan juga syarak serta menjatuhkan standard TH seperti skim cepat kaya pak man telo yang menggunakan duit pelabur awal untuk membayar pelabur terkemudian, bukan didasari oleh untung perniagaan tetapi memusing-musing wang penyimpan.

Kerajaan biaya kos selamatkan TH

Berdasarkan maklumat dari sidang akhbar TH, Iaitu melalui suntikan dana bersih sejumlah RM17.8 bilion ke dalam TH akan dibiayai oleh kerajaan dalam tempoh 10 tahun, iaitu dari tahun 2020 sehingga tahun 2030.

Kerajaan menerusi sebuah syarikat tujuan khas atau special purpose vehicle (SPV), iaitu Urus Jamaah Sdn Bhd (UJSB) yang diketuai oleh CEO yang baru dilantik iaitu Izad Shahadi, membeli aset TH yang kini bernilai hanya RM9.7 bilion dengan harga yang lebih tinggi pada RM19.9 bilion.

Pembayaran RM19.9 bilion ini terdiri daripada:

a. RM10.0 bilion dalam bentuk sukuk berkupon sifar dengan pulangan 4.05% setahun bertempoh 7 tahun.

b. RM9.6 bilion dalam bentuk sukuk berkupon sifar dengan pulangan 4.10% setahun bertempoh 10 tahun.

c. RM0.3 bilion dalam bentuk bayaran tunai yang dijana menerusi aset RM9.7 bilion yang telah dijual kepada SPV (dividen dan sewa yang diperolehi).

Dengan penerimaan aset-aset bernilai RM19.9 bilion, nilai aset TH akan bertambah dan melebihi liabilitinya sambil mematuhi piawaian yang sepatutnya.

Dengan peningkatan nilai asetnya, TH akan terus mampu membayar hibah menurut keuntungan yang diperolehi pada masa depan.

Dengan kata lain, kerajaan akan menanggung beban kewangan sebanyak RM19.6 bilion untuk menyelamatkan TH.

Kos yang akan ditanggung oleh kerajaan ke atas sukuk bernilai RM19.6 bilion tersebut dianggarkan sebanyak RM7.9 bilion, dan ini juga akan dibiayai oleh kerajaan. Ini menjadikan tanggungan kasar kerajaan untuk menyelamatkan TH sebanyak RM27.5 bilion yang disandarkan kepada aset bernilai RM9.7 bilion.

Selepas menolak nilai aset sebanyak RM9.7 bilion, kerajaan akan membuat suntikan dana bersih sebanyak RM17.8 bilion ke dalam TH yang akan dibayar dalam tempoh 10 tahun.

Berdasarkan kenyataan CEO TH, rumusannya keadaan TH sekarang adalah:

Defisit telah berjaya ditutup. Hibah boleh diagihkan mengikut Akta Tabung Haji.
Semua kerugian rosot nilai telah direkodkan. Dijangka tiada lagi kejutan di masa hadapan.
Kedudukan kewangan telah pulih. Pulangan yang stabil daripada aset yang berdaya saing.
Sokongan daripada kerajaan melalui peruntukan tahunan diberikan untuk memastikan semua sukuk ditebus semula oleh SPV.
Hak keutamaan dimiliki TH yang mana TH boleh mengambil semula aset yang telah dipindahkan setelah dipulihkan.
Tadbir Urus dan ketelusan yang lebih baik. Pengawalseliaan yang diperkukuhkan serta pengurusan pelaburan dan risiko yang lebih mampan.
Subsidi haji masih ada bagi mereka yang ingin menunaikan haji termasuk pengiring.
Simpanan penyimpan semua selamat malah dijamin 100 peratus oleh kerajaan.
Aset yang dipegang oleh SPV Urusharta Jemaah Sdn Bhd (UJSB) kini diuruskan sendiri oleh UJSB yang diketuai oleh CEO Melayu Muslim bernama Izad Shahadi Mohd Sallehuddin dengan dibimbing oleh 5 orang ahli Lembaga Pengarah yang semuanya Islam. Prokhas dan CEO berbangsa Cina tiada lagi peranan dalam hal ini.
Keputusan besar dan penting berkaitan urusan TH semuanya dibawa ke kabinet menteri dan tiada sama sekali dikawal oleh menteri kewangan atau mana-mana bukan muslim. TH adalah di bawah tugasan perdana menteri dan menteri hal ehwal agama sahaja.
Pandangan saya bagi pendepositor, bagi sesiapa yang menyimpan untuk menunaikan haji, terlebih baik untuk mereka kekal dalam TH bagi melunaskan hasrat mulia dan kewajiban haji terbabit serta mendapat subsidi haji dari TH.

Bagi penyimpan untuk keuntungan yang lain dari itu termasuklah 1.3 peratus penyimpan kaya di TH yang merupakan pemegang RM37 bilion daripada keseluruhan jumlah simpanan RM74 bilion wang penyimpan, bertenanglah sekejap dan kemudian dengar dan fahami penjelasan pihak Tabung Haji dan bukan orang politik dari mana-mana parti politik sama ada pembangkang atau kerajaan (mereka saling melobi sokongan).

Sebaiknya fahamkan penjelasan CEO Tabung Haji Zukri Samad sebagaimana yang beliau huraikan dalam suatu sidang media.

Biarlah kita mengambil maklumat dari bukan orang politik, ia lebih terpercaya.

Jika masih tidak percaya, maka duit simpanan itu adalah duit anda, anda paling berhak menentukan keputusan terbaiknya.

Tahniah bagi mereka yang mampu membaca dan berusaha faham dari awal sehingga di para terakhir ini. Semoga hidayah dan kebenaran milik kita bersama.

DR ZAHARUDDIN ABD RAHMAN ialah Prof Adjung Unisel dan juga Pengarah Urusan Elzar Shariah Solution.

Apa punya bengap? Hampir semua perniagaan Tabung Haji rugi

Beberapa wakil rakyat PH mendakwa mereka diberi taklimat bahawa Lembaga Tabung Haji (TH) mengalami kerugian tambahan sebanyak RM10 bilion pada tahun kewangan 2017 namun ia tidak dinyatakan dalam laporan badan tersebut.

Anggota Parlimen Johor Bahru Akmal Nasir berkata dia terkejut kerana kerugian tersebut tiada dalam laporan mengenainya dibuat.

“Dalam taklimat ada diadakan, apabila saham Felda Global Venture (FGV) jatuh dan panduan dalaman diubah, ada kerugian tidak direkodkan dan sebenarnya duit itu sudah tidak ada.

“Pendedahan semalam (Rabu) memang mengejutkan.

"Kita tahu pada 2017 defisit TH ialah RM4.1 bilion tapi ada angka tak dimasukkan sebelum ini,” katanya seperti dipetik portal berita TMI.

Menurut ketua pemuda PKR itu, perkara terbabit dinyatakan dalam taklimat Penyata Kewangan Tabung Haji 2017 kepada wakil rakyat PH di Parlimen pada Rabu.

Tambah Akmal, kerugian yang tinggi itu menyebabkan TH tidak dapat membayar kadar hibah yang tinggi kepada pendepositnya.

TH tak payah berniaga

Selain itu, katanya lagi, kenaikan defisit TH turut disumbangkan oleh pemilikan saham FGV yang dibeli pada harga yang tinggi.

Sementara itu, Anggota Parlimen Sungai Petani Johari Abdul turut memaklumkan bahawa hampir semua urus niaga dan pelaburan TH menemui kegagalan.

Johari turut hadir dalam taklimat tersebut bersama kira-kira 40 anggota parlimen PH yang lain.

Mengambil contoh penjualan ladang kelapa sawit di Riau, Indonesia, Johari mendedahkan aset itu hanya dibeli pada harga 10 peratus daripada nilai sebenarnya sebanyak RM900 juta.

“Jadi saya rasa tak payahlah TH nak berniaga. Duit pendeposit tak payah dilabur untuk berniaga, (sebaliknya) masukkan dalam deposit tetap atau instrumen kewangan lain (sebab) hampir semua perniagaan TH rugi,” katanya yang turut terkejut dengan perkembangan tersebut.

Pada tahun lalu, sisasatan ke atas TH dengan turut melibatkan audit terhadap agensi itu untuk tahun 2017, yang dijalankan oleh firma PriceWaterhouseCoopers.

Audit itu mendapati TH membuat bayaran hibah bukan daripada keuntungan yang diperolehinya, sebaliknya daripada deposit ahlinya.

Satu laporan dibentangkan di parlimen pada Disember tahun lalu mendedahkan TH membuat dua perjanjian perniagaan yang menampakkan seolah-olah dividen dibayar menggunakan keuntungan dana, selain beberapa transaksi yang boleh dipersoalkan.

Selain itu, turut didedahkan bahawa TH sebenarnya menanggung kerugian sebanyak RM10.2 bilion dalam pelaburan saham dan tanggungannya telah melebihi aset sebanyak RM9 bilion.

Dalam taklimat Rabu itu juga, wakil wakyat yang hadir turut didedahkan dengan langkah penyelamatan berupa suntikan modal menerusi pemindahan aset TH yang tidak digunakan ke syarikat tujuan khas (SPV).

Kata Johari, suntikan dana tersebut juga melibatkan pengeluaran sukuk sebanyak dua kali dengan jumlah RM20,000 juta.

Terdahulu hari ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mujahid Yusof Rawa mengumumkan kadar hibah TH sebanyak 1.25 peratus membabitkan agihan sebanyak RM913 juta untuk 2018.

Kadar itu merupakan yang terendah dalam sejarah sejak penubuhan TH pada 1963.

Pada tahun lalu, TH mengumumkan hibah 4.5 peratus kepada pendeposit, dan tambahan hibah haji 1.75 peratus pendeposit yang belum menunaikan haji bagi tahun 2017.

Ada usaha libatkan Raja-raja tentang kerajaan - Mahathir

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan Malaysia akan menarik diri daripada Statut Rome Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) berikutan kekeliruan yang timbul dari segi politik dan dalam kalangan masyarakat.

Sambil menegaskan bahawa keputusan itu dibuat bukan disebabkan statut itu membahayakan negara, beliau pada sidang akhbar di Putrajaya, hari ini, berkata kerajaan sedar bahawa ia adalah langkah politik untuk mendapatkan sokongan daripada Raja-Raja.

"Memanglah, sesetengah anggota kerabat diraja mungkin terlibat. Tetapi keseluruhan rancangan ini adalah supaya kerabat diraja di Malaysia menentang kerajaan sekarang.

“Itulah motifnya. Tetapi disebabkan kekeliruan ini dan kekeliruan dalam kalangan Raja-Raja, kami membuat keputusan untuk tidak mengiktiraf statut berkenaan.

"Kami menarik diri bukan sebab Statut Rome membahayakan kami, sebaliknya disebabkan kekeliruan yang ditimbulkan oleh sesetengah orang, termasuk mereka yang bercita-cita politik. Kami tahu (perkara) ini,” katanya sambil menambah keputusan untuk menarik diri dicapai secara bersama dalam mesyuarat mingguan kabinet.

Kurang senang

Dr Mahathir yang jelas kelihatan kurang senang, berkata beliau tahu ada percubaan untuk memburuk-burukkan kerajaan Pakatan Harapan dan diri beliau sendiri selaku perdana menteri, menggunakan isu Statut Rome dengan mendakwa kerajaan telah menyerahkan semua kuasa kepada pihak asing.

"Saya amat terkejut apabila ada orang yang cuba menggunakan penerimaan Statut Rom ini sebagai bukti bahawa kerajaan telah menyerahkan segala-galanya kepada statut ini.

"Tiada satu cara pun untuk mereka ambil tindakan ke atas kita, jika sebagai contoh, kerajaan terdahulu 'bossku curi duit', kami mengambil tindakan berlandaskan undang-undang dan tiada apa juga cara untuk mereka campur tangan,” katanya yang nyata merujuk kepada bekas perdana menteri Najib Razak.

"Tetapi sekarang dalam isu ini, mereka nak cuba nak gunakan untuk memburukkan kerajaan terutama melabelkan saya sebagai pengkhianat kepada bangsa saya.

"Tak apalah, mereka dah label saya pengkhianat. Mereka pengkhianat besar.

“Masa Najib curi duit, jual tanah dan buat macam-macam, mereka tidak tegur satu patah pun. Mereka bersembunyi (dan) saya pun tak tahu di mana, tetapi mereka bimbang tindakan mungkin diambil ke atas mereka," katanya.

Dr Mahathir berkata memandangkan kerajaannya menjunjung kedaulatan undang-undang dan mahu mengambil tindakan ke atas mereka, pihak ini membangkitkan isu Statut Rome.

"Ini adalah isu politik, bukan persoalan tentang undang-undang, sebaliknya percubaan untuk memburuk-burukkan nama kerajaan ini dan nama saya. Saya tahu kenapa… sebab saya sentiasa tegas dengan pengubahan wang haram.

“Siapa jua yang melanggar undang-undang, kami tak peduli siapa mereka, kami akan ambil tindakan. Kami tak peduli sama ada mereka putera raja atau papa kedana. Itu pendirian kami.

"Tetapi, mereka berjaya menimbulkan kekeliruan dalam minda rakyat kononnya undang-undang ini menidakkan hak orang Melayu dan Raja-Raja. Ini sama sekali mengarut. Mereka tak mungkin datang dan menyingkirkan Raja kita sebab ada tentera yang mungkin telah menembak seseorang. Itu tidak boleh dilakukan,” katanya.

Bunuh orang

Dalam perkara ini, menurut Dr Mahathir, Yang di-Pertuan Agong bukanlah seorang eksekutif atau ketua negara, sebaliknya baginda bertindak atas nasihat perdana menteri.

"Memanglah, mereka boleh datang dan ambil tindakan ke atas saya. Tetapi untuk apa? Adakah saya akan bunuh orang? Adakah saya akan menghapuskan hak keistimewaan orang Melayu?

“Sayalah yang paling membantu orang Melayu lebih daripada sesiapapun sehinggalah saya dikenali sebagai 'Ultra Malay'. Tetapi kini mereka cuba merosakkan imej itu demi memajukan kerjaya politik mereka,” katanya.

Sungguhpun ada pihak beranggapan mereka boleh mencuri tanpa dikenakan sebarang tindakan sekiranya kerajaan tidak menandatangani statut itu, Dr Mahathir berkata kerajaan tetap akan mengambil tindakan ke atas sesiapa sahaja yang melanggar undang-undang tanpa mengira siapa mereka.

Beliau juga menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa sekiranya Malaysia menerima Statut Rome, akan wujud kes bertentangan, misalnya berlaku kes hak asasi manusia di negara ini, dan ini akan mengakibatkan Malaysia hilang kebebasannya untuk menggubal dasar serta undang-undangnya sendiri.

Mahathir begitu marah

"Ini tidak benar. Yang benar adalah kalau kita keterlaluan membuat sesuatu yang dianggap amat buruk sekali. Bagaimanapun, jika kita tidak tandatangani (statut itu) sekalipun, jika kita melakukan perkara yang keterlaluan, seluruh dunia tetap akan menentang kita. Statut Rom hanya terkena kepada kita kalau kita bertindak secara keterlaluan.

"Myanmar contohnya yang tidak menandatangani Statut Rom dan melakukan perbuatan keterlaluan, menyebabkan dunia mengambil pandangan berat terhadapnya dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berpandangan serius tanpa apa-apa pengakuan mengenai statut itu,” katanya.

Dr Mahathir berkata kerajaan semasa tidak melakukan sebarang tindakan yang keterlaluan, sebaliknya memastikan setiap rakyatnya menikmati kekayaan dan peluang di negara ini yang diagihkan dengan saksama.

Ketika ditanya kenapa beliau begitu marah berhubung perkara itu, Dr Mahathir berkata: "Saya melihat ini sebagai satu cara untuk menconteng arang di muka saya, sebab mereka tahu mereka tidak boleh senang-senang menyingkirkan saya, jadi mereka perlu mencemarkan nama baik saya.

"Sama seperti dulu semasa saya dipanggil Maha Zalim tetapi mereka terima saya sebagai pemimpin mereka.

“Perkara ini berlaku dalam politik, tetapi saya dapati percubaan tertentu ini untuk mendapatkan pembabitan Raja-Raja, untuk mencari pengaruh, supaya Raja-Raja menandatangani sesuatu bagi menentang saya. Dalam hubungan ini, saya fikir saya perlu cakap terus terang... bahawa mereka tidak boleh melakukannya.

"Bukan sebab kami takut kepada mereka, tetapi sebab mereka menggunakan politik ini ke atas orang yang jahil,” katanya.

Nelayan didakwa bunuh wanita di tepi jalan

Predeep Nambiar
GEORGE TOWN: Seorang nelayan hari ini didakwa membunuh Surinder Kaur Bedi Kirpal Singh di tepi jalan di Bayan Lepas, Sabtu lalu.

Ali Ahmad, 55, didakwa melakukan kesalahan itu antara 10 malam dan 11.45 malam di tepi Persiaran Bayan Indah, berhampiran Bayan Lepas.

Dia didakwa di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori.

Ali tidak memberi sebarang maklum balas apabila pertuduhan dibacakan Majistret, Umma Devi Loganathan.

Timbalan pendakwa raya, Mohamad Syafiq Nasrullah memberitahu mahkamah, laporan bedah siasat Surinder sudah siap, tetapi masih menunggu laporan kimia dan DNA.

Umma menetapkan 9 Mei ini untuk mendengar keputusan laporan kimia dan DNA, serta bertanya kepada Ali yang kelihatan lemah, jika dia mempunyai sebarang masalah kesihatan.

Tertuduh kemudiannya memberitahu dia menghidap penyakit kencing manis.

Terdahulu, Ali silap dihadapkan ke Mahkamah Sesyen yang menyaksikan dia dilepas tanpa dibebaskan. Dia kemudiannya didaftarkan semula oleh polis di Mahkamah Majistret.

Surinder meninggal dunia pada 11 April, dilaporkan akibat kecederaan parah di bahagian otak akibat hentakan objek tumpul.

Polis yang mengenal pasti Ali sebagai nelayan, mengakui menyerang mangsa dalam keadaan mabuk ketika mereka bergaduh.

Tertuduh mempunyai 7 rekod jenayah lampau, semuanya berkaitan penyalahgunaan dadah.

Sabki Yusof, Setiausaha Politik Menteri Pertanian diperangkap

Sumber fb
Saudara Sabki setiausaha menteri pertanian ada maklumkan, dia buat report Polis berkenaan individu yang cuba perangkap dia dengan memberikan seutas jam tangan.

Saudara Sabki maklumkan dalam masa terdekat dia diberitahu oleh SPRM akan memanggil dia untuk siasatan kerana individu berkenaan membuat aduan terhadap Sabki. Sabki juga menyerahkan jam tangan tersebut kepada Jabatan Integriti dan mengisi borang penerimaan hadiah. Insya Allah kita yakin Sabki tidak terkait dengan sebarang salah laku.

Memang orang yang datang tu hanya datang untuk hantar jam tangan. Apabila ditolak oleh Sabki sendiri, dalam senyap orang tersebut letak jam tangan di bawah meja bila staf tak nampak. Saksi ada. Terus beliau buat laporan ke Unit Integriti MOA. Borang declaration itu ada.

Kita lihat ini adalah political trap sebab ada orang terus ke media untuk sebarkan kononnya beliau menerima jam tangan ini untuk habuan kontrak. No kontrak has been signed whatsoever. Ini adalah mainan perception di media to tarnish his and YBM’s reputation.

Apapun kita tgu hasil siasatan...

Credit: Wan Azlan.

Sehari dilantik, Husam buat lawatan mengejut

N Faizal Ghazali

Sehari selepas dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada), Senator Husam Musa terus bertindak drastik bagi menyesuaikan diri dengan persekitaran kerja di agensi itu.

Malah, beliau mengambil kesempatan dengan mengadakan lawatan mengejut ke beberapa bahagian pengurusan Kada, semalam.

Dalam catatan ringkas di Facebook semalam, beliau dilaporkan membuat lawatan ke Pusat Kejenteraan Ladang dan Pusat Latihan Kada yang terletak di Melor, Kota Bharu.

Difahamkan, sesi lawatan itu dibuat secara spontan sekali gus sedikit-sebanyak mengejutkan kakitangan pengurusan agensi berkenaan.

Ketika dihubungi Malaysiakini, Husam berkata, selepas dilantik beliau mengambil kesempatan untuk membiasakan diri dan memahami dengan lebih dekat bidang kerja dan operasi Kada.

"Ya saya membuat lawatan ini sebagai sesi suaikenal bagi memahami operasi Kada. Saya sempat melawat ke bengkel jentera pertanian, Kada Resort, Pejabat Kada Kota Bharu Selatan dan Rumah PAM Kemubu.

"Saya dapati terdapat kuanters dan bangunan Kada Resort yang terbiar kerana tiada kakitangan yang tinggal di situ dan operasi Kada Resort sudah diberhentikan.

"Namun tumpuan lawatan saya adalah untuk mengetahui operasi Kada secara lebih dekat," katanya.

Husam yang juga pengerusi PH Kelantan dilantik ke jawatan itu oleh menteri pertanian dan industri asas tani dengan perkenan Yang di-Pertuan Agong berkuat kuasa 1 Mac lalu.

Sementara itu, mengulas mengenai pengoperasian Rumah Pam Kemubu yang terpaksa ditutup sejak dua minggu lalu katanya, ia kini kembali dibuka untuk membekalkan air ke kawasan pertanian Kada.

"Dua minggu Rumah PAM Kemubu terpaksa ditutup kerana air berada di bawah paras 2.9 meter. Kelmarin paras air meningkat pada paras 3.5 meter dan semalam rumah pam ini kembali dibuka apabila paras air meningkat kepada 4.9 meter.

"Sistem saliran air dan industri padi akan ditambah baik dan hasrat kementerian didukung sepenuhnya oleh Kada untuk merealisasikan "our food our future" dalam usaha memperkasakan program Food Security negara.

"Justeru, pengemblengan tenaga, idea dan kepakaran daripada semua pihak diperlukan bagi menjayakan usaha ini," katanya.

Tan Sri dan isteri ditahan kerana dera 3 amah

Bernama
KUALA LUMPUR: Sepasang suami isteri bergelar Tan Sri dan Puan Sri dikenakan perintah reman sehingga 5 petang tadi kerana didakwa mendera 3 pembantu rumah warga asing di sebuah banglo di Kajang, dekat sini, baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Kajang, Ahmad Dzaffir Mohd Yussof berkata, kedua-dua suspek ditahan 8 pagi tadi di Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang.

“Kedua-dua mereka dibawa ke Mahkamah Kajang hari ini untuk mendapat permohonan reman sehingga 5 petang tarikh sama (3 April) oleh Majistret Mahkamah Kajang, Nor Afidah Idris,” katanya dalam satu kenyataan.

Semalam, polis merakam percakapan semua mangsa wanita berusia 25 hingga 41 tahun itu yang kini ditempatkan di sebuah rumah perlindungan.

Jumaat lalu, 3 wanita itu mendakwa ditampar dan ditumbuk majikan mereka yang bergelar Tan Sri dan Puan Sri di sebuah banglo, sebelum melarikan diri untuk mendapatkan bantuan di kedutaan mereka.

Biarkan anak saya bersemadi sebagai orang Islam, rayu ibu

Predeep Nambiar
GEORGE TOWN: Ibu kepada K Surinder Kaur hari ini merayu supaya jenazah anaknya dibiarkan bersemadi bersama bapa dan abangnya, yang beragama Islam.

Nazirah Bibi, 68, berkata anak perempuan bongsu itu baru-baru ini memberitahu seorang ustaz kenalan keluarga bahawa sekiranya dia meninggal dunia, dia mahu dikebumikan disamping bapa dan abang.

“Dua minggu lepas dia bagi tahu demikian kepada ustaz itu, dan sekarang, dia sudah tiada lagi,” ketika ditemui di rumahnya di Jelutong.

Surinder, 37, meninggal dunia pada Isnin selepas mengalami cedera otak akibat serangan.

Dia menjadi tumpuan baru-baru ini selepas beberapa pihak mempersoalkan status agamanya berikutan berita bahawa tiada dokumen membuktikan dia beragama Islam.

Dia dikebumikan di tanah perkubutan Masjid Jelutong di sebelah jenazah bapanya, Kirpal Singh @ Mohamad Qurban Ali dan abangnya, Narinder Singh @ Irfan Khan.

Nazirah berkata, Surinder, anak bongsu dari 6 adik-beradik mengamalkan ajaran Islam, tetapi status agama dalam kad pengenalannya tidak ditukar atau memaklumkannya kepada pihak berkuasa agama.

Nazirah berkata Surinder memeluk Islam 20 tahun lalu apabila suaminya masuk Islam. Beberapa minggu kemudian, seluruh ahli keluarganya memeluk Islam.

Qurban meninggal pada usia 57 pada 2007.

“Kogee (nama timangan Surinder) juga macam kami. Dia ucap kalimah shahadah banyak kali,” katanya.

Rakan keluarga, Hamidah Begum, 45, memberitahu, Surinder rakannya sejak kecil dan mengenalinya sebagai seorang Islam sejak muda lagi.

‘Surinder tidak balik 2 hari’

Nazirah berkata, Surinder seorang jurujual kosmetik, dan sebelum kematiannya, dia bekerja di medan selera di Prangin Mall.

Surinder tinggal bersamanya di flatnya dan merupakan pencari nafkah tunggal dalam keluarganya.

Nazirah berkata 2 hari sebelum kematiannya, dia tidak pulang ke rumah.

Beliau berkata seorang lelaki berusia 55 tahun, yang didakwa memukul anaknya dengan topi keledar hingga mati adalah “kenalan keluarga”.

Nazirah menganggapnya seperti “anak angkat”.

Lelaki itu bekerja sendiri dan pernah mengubah suai rumah mereka, katanya.

Nazirah menangkis laporan mendakwa lelaki itu teman lelaki Surinder.

“Mereka cuma kenalan. Surinder tidak pernah rapat dengan lelaki itu dan tidak suka pun padanya. Macam mana (mahu kata) dia kekasih?” katanya.

Katanya, Surinder dilihat dengan lelaki itu di rumah lelaki tersebut di Kampung Pisang Awak, Jelutong.

Tetapi apabila abangnya pergi mencarinya, dia tidak ada di situ.

Katanya, lelaki itu pernah minta wang daripada Surinder dan rasa lelaki tersebut mungkin menahannya.

“Saya berharap keadilan dapat ditegakkan. Dia orang baik dan tidak patut mati,” kata Nazirah.

Abang Surinder, Imran Khan, 47, memberitahu dia membuat 3 laporan polis terhadap “komen-komen jahat” yang mempersoalkan agama adiknya.

Surinder ditemui dalam keadaan tidak sedar di Persiaran Bayan Indah selepas satu pertengkaran pada Sabtu malam.

Beliau meninggal dunia pada Isnin.

Kami hanya penuhi hasrat keluarga kebumi wanita cara Islam, kata mufti

Predeep Nambiar
GEORGE TOWN: Mufti Pulau Pinang berkata, pihak berkuasa agama hanya memenuhi hasrat keluarga dan tiada niat jahat dalam keputusan mereka membenarkan pengebumian cara Islam bagi seorang wanita Sikh, selepas beberapa pemimpin Sikh mempertikaikan penukaran agamanya.

Tetapi, Wan Salim Wan Mohd Noor berkata, beliau terbuka menerima keputusan mahkamah berhubung perkara itu.

Katanya, K Surinder Kaur Bedi, 37, yang meninggal dunia selepas diserang teman lelakinya, diberikan pengebumian Islam atas permintaan keluarga terdekat mangsa.

Beliau berkata, walaupun komuniti Sikh berhak menyuarakan bantahan mereka, perkara itu boleh ditentukan mahkamah.

“Kami sekadar memenuhi hasrat keluarga kerana mereka kata beliau sudah memeluk Islam.

“Jika komuniti Sikh tidak puas hati, mereka boleh bawa isu ini ke mahkamah. Biar mahkamah tentukan jika pendirian kami betul atau salah. Itu penyelesaian terbaik,” katanya kepada FMT.

Beliau berkata, pihak berkuasa akan membenarkan jenazah Surinder dikebumikan di tempat lain, jika mahkamah memutuskan beliau bukan Islam.

“Saya tiada bantahan walaupun saya bersimpati dengan keluarganya kerana ia bertentangan hasrat mereka.

“Pertikaian ini antara keluarga dan komunitinya. Kami sekadar membantu keluarganya.”

Surinder meninggal dunia akibat kecederaan otak selepas diserang seorang lelaki berusia 55 tahun yang berulang kali menyerangnya dengan topi keledar ketika mereka bergaduh di tepi jalan pada 31 Mac lalu.

Beliau dikebumikan Isnin lalu, selepas abangnya yang juga seorang umat Islam memaklumkan pihak berkuasa adiknya sudah memeluk Islam.

Keputusan itu tidak diterima baik sebuah kumpulan Sikh yang kemudiannya membuat laporan polis kelmarin.

Abang mangsa berkata, Surinder sudah mengucapkan 2 kalimah syahadah di depan beliau dan ibunya.

Ahli keluarga Surinder, termasuk ibu bapa dan 4 beradiknya beragama Islam.

Kapal pesiaran mewah, Equanimity, dijual kepada syarikat Genting Malaysia Bhd

Kapal pesiaran mewah, Equanimity, dijual kepada syarikat Genting Malaysia Bhd (Genting), kata Jabatan Peguam Negara hari ini.

Dalam kenyataannya, kapal itu dijual pada harga AS$126 juta (RM514 juta).

"Mahkamah Admiralti di Kuala Lumpur hari ini meluluskan penerimaan tawaran daripada Genting untuk membeli Equanimity berdasarkan syarat dan terma ditetapkan," kata kenyataan itu

Kata jabatan terbabit bayaran berkenaan akan dikeluarkan pihak Genting dan diterima mahkamah menjelang akhir April ini.

Katanya harga itu adalah tawaran tertinggi diterima pihak kerajaan dalam tempoh lima bulan lalu sejak Equanimity ditawarkan untuk jualan pada Okt 2018.

"Banyak tawaran diterima sepanjang tempoh itu dengan sebahagiannya bernilai lebih AS$100 juta," kata Jabatan Peguam Negara.

Bagaimanapun, katanya, tawaran dikemukakan syarikat Genting adalah yang tertinggi.

"Ia diluluskan oleh mahkamah untuk diterima hari ini," kata kenyataan tersebut.

TLDM, polis terlibat kawal keselamatan

Dengan penjualan tersebut, ia menjadi perolehan semula terbesar dicatatkan kerajaan daripada usaha Putrajaya mendapatkan kembali wang yang dikaitkan dengan skandal 1MDB sejak langkah itu dimulakan lapan bulan lalu.

Menurut Jabatan Peguam Negara penjualan itu dianggap "sangat memuaskan, bersejarah dan menguntungkan dari aspek mendapatkan nilai terbaik dari harga pasaran."

Katanya jumlah pulangan kepada kerajaan Malaysia adalah baik kalaupun tidak lebih tinggi daripada jangkaan.

"Disebabkan tawaran itu dirundingkan secara langsung dengan kerajaan, tiada bayaran komisyen dibuat kepada mana-mana agensi, membolehkan Malaysia menjimatkan kira-kira AS$4 juta," katanya.

Jabatan Peguam Negara itu berterima kasih kepada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang membenarkan kapal terabit dilabuhkan selama lima bukan di Langkawi.

Katanya kawalan keselamatan pula dilakukan secara bersama oleh TLDM dan Polis Diraja Malaysia.

'Mat Hasan rapat dengan PAS, boleh tolak ansur isu arak'

Zikri Kamarulzaman

PRK RANTAU | Presiden PKR, Anwar Ibrahim malam tadi mempertahankan hak orang bukan Islam untuk minum minuman keras.

Pada masa sama beliau juga mempertahankan hak menteri besar Negeri Sembilan Aminuddin Harun agar tidak bersubahat dalam isu membabitkan penjualan bir.

Beliau berkata demikian susulan arahan untuk melarang penjualan alkohol di Kelab Golf Antarabangsa Seremban (SIGC) - di mana Aminuddin Harun menjadi presidennya selepas dilantik sebagai menteri besar Negeri Sembilan.

"Marah sesetengah orang dekat KL, apa ni MB, tak tolak ansur, tak boleh minum beer. Saya nak bagitahu begini.

"Orang bukan Islam nak minum beer itu hak dia. Tak pernah kita ada hak untuk sekat atau larang dia, dengar betul-betul.

"Tapi untuk dia jadi pengerusi dia tak nak bersubahat. Mat Hasan tak apalah. Mat Hasan dia tolak ansur pasal dia baik dengan PAS, jadi jual arak tak apa. Ha, jawab jawab. Tengok dia jawab macam mana," kata Anwar.

Beliau berkata demikian pada ceramah di Kampung Felda Sendayan sempena kempen pilihan raya kecil (PRK) Rantau.

Pengharaman bir di SIGC dilaporkan berkuat kuasa Ogos tahun lepas, selepas Pakatan Harapan (PH) mengambil alih negeri ini.

Larangan itu dibatalkan selepas mesyuarat agung luar biasa minggu lalu.

Aminuddin yang dilantik sebagai presiden kelab itu menafikan telah mengarahkan larangan penjualan alkohol di kelab itu secara peribadi.

Anwar berkata isu itu menjadi punca perselisihan di kalangan pengundi India dalam PRK Rantau.


"Dia (Mat Hasan) nak jaga orang India, orang India cakap Mat Hasan bagus. Dia pun ok, (India) boleh minum punya.

"Kadang saya tengok di kawasan India 'tengok ni MB (Aminuddin) very strict, dia extreme punya'.

"Tak, tak betul. We respect hak dia. Dan saya minta orang bukan Islam faham, kadang-kadang sesetengah orang Islam lupa.

"Dalam Islam tak boleh subahat tapi jangan lupa kita tak boleh halang hak mereka (bukan Islam)," kata Anwar.

Lelaki mengamuk gagal keluar duit ATM ditembak

KLANG - Gara-gara tidak berpuas hati kerana gagal mengeluarkan wang daripada sebuah bank, seorang lelaki di bawah pengaruh dadah telah mengamuk dan menyerang dua anggota polis dalam satu kejadian di hadapan sebuah bank di sini tadi.

Bagaimanapun, tindakan lelaki berasal dari Sabah itu akhirnya membawa padah apabila pihak polis telah melepaskan dua das tembakan yang telah mengenai perut suspek dalam kejadian kira-kira pukul 2 petang itu.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Shamsul Amar Ramli berkata, siasatan awal mendapati suspek terlebih dahulu telah ke bank tersebut bagi mengeluarkan sejumlah wang daripada mesin pengeluaran wang automatik (ATM) pukul 12.30 tengah hari.

Katanya, bagaimanapun suspek dikatakan mengamuk selepas gagal mengeluarkan sebarang wang dari mesin ATM itu sebelum beredar.

"Pengawal keselamatan bank memaklumkan kepada anggota polis bahawa suspek akan kembali ke bank pukul 2 petang selain akan mengamuk sekali lagi sekiranya gagal mengeluarkan wang lagi.

"Kira-kira pukul 2 petang pengawal keselamatan telah menghubungi anggota Unit Rodaan Bermotosikal (URB) dan memaklumkan suspek berada di bank, "katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Shamsul Amar memberitahu, anggotanya kemudian menghala semula ke bank berkenaan dan mendapati suspek berada di hadapan bank dalam keadaan marah dan memegang pisau.

Ujar beliau, seorang anggota polis cuba menenangkan suspek namun suspek bertindak agresif mengejar anggota polis berkenaan dan cuba menikam dengan pisau.

"Bagi mempertahankan diri dua anggota yang berada di lokasi kejadian telah melepaskan empat das tembakan dan dua daripadanya mengenai perut suspek.

"Kita turut merampas sebilah pisau satu peket mengandungi serbuk putih dipercayai dadah dalam beg pinggang suspek" katanya.

Jelas Shamsul Amar, suspek yang cedera itu kemudiannya dikejarkan ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) untuk rawatan lanjut.

"Hasil siasatan awal turut mendapati wang yang cuba dikeluarkan oleh suspek didapati belum memasuki akaun simpanannya.

"Semakan rekod mendapati suspek mempunyai empat rekod lampau dan ketika kejadian suspek dibawah berada di bawah pengaruh dadah,"katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh. - K! ONLINE

Larangan pamer gambar YDP Agong dan PM hanya satu gurauan?

SITI NUR ZAWANI MISCON

Pengerusi Parti Amanah Negara (AMANAH) Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah menganggap surat pekeliling yang membenarkan hanya empat gambar rasmi digantung pada pejabat kerajaan sebagai satu jenaka dari kerajaan Kelantan.

Wan Rahim ketika dihubungi berkata surat pekeliling yang tersebar masih tidak dapat dipastikan kesahihannya kerana ia mungkin satu gurauan.

Katanya ia berikutan surat tersebut dikeluarkan pada 1 April yang berkait rapat dengan musim ‘April Fool’.

“Mengikut budaya masyarakat Inggeris, 1 April sebagai tarikh yang tidak boleh dipercayai.

“Jadi kalau saya jadi Setiausaha Kerajaan Negeri, saya akan buat surat pada 31 Mac atau 2 April. Apabila mereka mengeluarkan kenyataan pada 1 April, saya anggap ia sebagai lucu.

“Mungkin mereka ingin bergurau dengan rakyat. Tapi kalau cerita sebenarnya, saya tidak pastilah. Tapi bagi pendapat saya, saya masih meraikan surat itu sebagai April Fool dari kerajaan negeri itu,” katanya.

Semalam, surat yang bertarikh 1 April 2019 – menyatakan gambar yang diizin digantung ialah Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V; Tengku Mahkota Kelantan, Sultan Ismail Petra Yahya Petra dan Menteri Besar Kelantan.

“Hanya gambar-gambar sebagaimana berikut yang boleh dipamerkan di semua pejabat kerajaan negeri dan persekutuan di Kelantan, manakala gambar-gambar selain itu adalah dilarang sama sekali dipamerkan,” kata surat tersebut.

Jika surat itu sahih dan kandungannya benar, bermakna tiada mana-mana premis kerajaan negeri atau pusat boleh menaikkan gambar pemimpin lain, termasuk Yang di-Pertuan Agong dan perdana menteri.

Melalui imej yang tersebar itu, surat tersebut dilihat ditandatangani Timbalan Setiausaha Kerajaan Kelantan, Adnan Hussin.

Beliau turut menafikan kenyataan tersebut berkait dengan mana-mana isu politik di Malaysia.

'Tiada hukuman rejam dalam al-Quran'

Wan Ji Wan Hussin

ULASAN |
Pada 29 Dis 2018, Jabatan Peguam Negara Brunei bersama jurucakap Kementerian Hal Ehwal Agama memaklumkan Sultan Hassanal Bolkiah mengumumkan pelaksanaan hukuman rejam sampai mati bagi pesalah zina dan seks sejenis pada 3 April 2019.

Pengumuman itu diulang siar pada 28 Mac baru-baru ini lalu mengundang wacana awam di media sosial dalam kalangan masyarakat Muslim, bahkan masyarakat non-Muslim di dunia.

Lantaran keputusan kerajaan Brunei itu, tercetus respon daripada beberapa individu terkenal dunia, seperti pelakon AS, George Clooney yang menggesa agar sembilan hotel milik Brunei diboikot.

Kemudiannya, legenda pop Britain, Elton John, turut membuat gesaan sama.

Tidak dinafikan bahawa dalam dunia ini, hukuman rejam sudah diamalkan di beberapa negara dan wilayah.

Antara negara yang pernah melaksanakannya termasuklah Pakistan, Sudan, Afghanistan dan Nigeria.

Taliban - dan kini Isis - antara kumpulan yang pernah melaksanakan hukuman berkenaan dengan masing-masing memfokuskan kesalahan zina muhsan (lelaki atau perempuan yang berzina dalam keadaan mereka pernah merasai persetubuhan dalam pernikahan).

Bersumber ajaran Yahudi
Walaupun tidak pernah dilaksanakan, Kelantan dan Terengganu antara negeri di Malaysia yang mengkanunkan hukuman rejam bagi pesalah zina muhsan dari sudut perundangan, masing-masing sejak 1993 (di Kelantan) dan 2002 (di Terengganu).

Hukuman rejam dikanunkan di kedua-dua negeri itu pada era pemerintahan PAS.

Untuk sekian lama, hukuman rejam dipercayai sesuatu yang ada dalam Islam. Walaupun ia tidak termaktub dalam al-Quran, tetapi kepercayaan itu diterima oleh majoriti Muslim di dunia, malah dalam kalangan ilmuwan Muslim.

Kepercayaan itu berubah apabila seorang ulama Islam terkenal dunia - berasal dari Mesir - Imam Abu Zuhrah, mengeluarkan satu kenyataan berani.

Beliau menyatakan bahawa hukuman rejam hingga mati kepada pesalah zina muhsan tidak ada dalam Islam.

Pada peringkat awal, kenyataan beliau mendapat serangan hebat daripada ulama-ulama di seluruh dunia. Mereka mendakwa, Abu Zuhrah kononnya mahu membuang sesuatu hal yang wujud dalam Islam.

Bagaimanapun, dari sehari ke sehari, pendapat beliau semakin diterima dalam kalangan Muslim. Malah terdapat ulama sendiri sudah berhujah dan menganggap pandangan Abu Zuhrah bertepatan dengan ajaran agama.

Menurut Dr Yusuf al-Qaradawi - yang juga murid Abu Zuhrah - kenyataan itu dilontarkan dalam satu himpunan ulama antarabangsa di Libya pada awal 1970-an.

Dalam ucapan yang dihadiri ratusan ulama dari seluruh dunia, Abu Zuhrah dengan yakin berkata bahawa amalan hukuman rejam yang dipercayai ramai Muslim itu sebenarnya bersumberkan ajaran Yahudi dan diamalkan sebelum kedatangan Islam.

Hujah menolak rejam

Jika mahu dihuraikan segala hujah beliau, sudah pasti memerlukan satu artikel yang terlalu panjang. Mungkin sahaja mencapai sebuah buku.

Dalam artikel ini, diperjelaskan beberapa hujah dasar terhadap pendapat Abu Zuhrah tersebut.

Pertama, bagi kesalahan zina, al-Quran hanya menjelaskan bahawa hukuman yang dikenakan ialah 100 sebatan. Hukuman yang dilakukan itu pula bersifat amat ehsan.

Sebatan itu perlulah tidak melukakan, malah semasa pelaksanaannya pesalah perlu memakai pakaian yang tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal.

Ini sudah pasti bercanggah dengan hukuman rejam yang bersifat sadis.

Kedua, hukuman rejam terdapat dalam hadis. Pun begitu, didapati hadis terbabit bercanggah dengan prinsip al-Quran yang menjelaskan kewajiban menjaga nyawa manusia (ayat 151 surah al-An’am dan ayat 33 surah al-Isra’).

Dalam kaedah memahami teks Islam, hadis sebagai sumber kedua tidak boleh bercanggah dengan al-Quran yang merupakan sumber pertama. Dengan itu, hadis berkenaan rejam adalah diragui.

Ketiga, rejam manusia dengan batu sehingga mati bersifat sadis. Ia sudah pasti bercanggah dengan asas ajaran Islam. Nabi SAW pernah berpesan agar perbuatan menyembelih binatang ternakan pun perlu dihindari daripada sifat sadis. Inikan pula bertindak terhadap manusia.

Keempat, al-Quran menjelaskan bahawa hukuman yang dikenakan kepada hamba dan orang merdeka adalah berbeza. Contohnya bagi kesalahan zina.

Bagi penzina yang merdeka, dikenakan hukuman seratus sebatan, sedangkan bagi penzina hamba, dikenakan separuh, iaitu 50 sebatan sahaja.

Andai penzina muhsan yang merdeka dijatuhkan hukuman rejam, sudah pasti tidak masuk akal untuk melaksanakan hukuman separuh rejam kepada penzina muhsan daripada kalangan hamba.

Dengan itu, dipercayai amalan rejam dalam hadis itu diragui keabsahannya.

Semenjak Abu Zuhrah mengeluarkan pandangan itu, terdapat beberapa ulama Islam yang terkenal menyokong pandangan tersebut.

Antaranya adalah al-Qaradawi yang berasal dari Mesir dan kini tinggal di Qatar. Beliau juga bekas presiden Kesatuan Ulama Islam Sedunia (Kuis).

Tidak ketinggalan Dr Mustafa al-Zarqa’ yang berasal dari Syria dan salah seorang ahli jawatankuasa Kuis; Dr Mahmud Syaltut (ulama Mesir yang pernah menyandang jawatan eektor Universiti al-Azhar) serta beberapa orang ulama terkemuka lain.

Penutup

Dalam hadis, Islam menegaskan bahawa hukuman tidak boleh bersifat double standard (berbeza bagi kesalahan sama). Malah, Rasulullah pernah menyatakan bahawa tindakan sebegitu akan membawa kepada kehancuran.

Amalan double standard ternyata berlaku di Brunei, iaitu apabila perkara 84A (2) perundangan mereka menyatakan bahawa sultan terkecuali daripada dikenakan hukuman kerana perlembagaan mereka mengatakan bahawa sultan "tidak pandai" melakukan kesalahan.

Dengan ini, dapat disimpulkan bahawa dakwaan pelaksanaan hukuman rejam di Brunei adalah selaras dengan tuntutan syariah itu bukan saja tidak berasaskan hujah agama yang kuat, malah bercanggah dengan prinsip dasar Islam yang menolak amalan double standard dalam pelaksanaan undang-undang.

WAN JI WAN HUSSIN ialah pendakwah dan pengarah akademik Saudara Research Centre. Rencana ini dipetik dari laman sesawang saudara.org.

Husam sah dilantik pengerusi Kada

N Faizal Ghazali

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Kelantan, Senator Husam Musa sah dilantik sebagai pengerusi Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada).

Perkara itu disahkan melalui majlis penyampaian watikah pelantikan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub di Ibu pejabat Kada, di Kota Bharu, hari ini.

Ia sekali gus mengesahkan artikel Malaysiakini pada 29 Mac lalu yang melaporkan naib presiden Amanah itu bakal mengetuai agensi tersebut.

Setiausaha Politik Salahuddin Ayub ditahan SPRM

MALAYSIADATELINE
Datuk Salahuddin Ayub hari ini memberitahu beliau telah dimaklumkan mengenai penahanan Setiausaha Politiknya oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu dalam kenyataan malam ini berkata beliau tidak akan campur tangan dalam siasatan pihak SPRM

“Saya tidak akan campur tangan dalam siasatan pihak SPRM dan saya akan membiarkan undang-undang mengambil tempatnya.

“Beliau juga seperti rakyat Malaysia yang lain yang tertakluk kepada undang-undang.

“Saya berpegang teguh kepada prinsip keluhuran undang-undang dan saya yakin dan percaya pihak SPRM akan menyiasat kes ini dengan adil dan bebas,” ujarnya dalam kenyataa itu.

Hari ini SPRM dilaporkan menahan seorang setiausaha politik seorang menteri kerana disyaki menerima suapan berbentuk seutas jam tangan yang dianggarkan bernilai kira-kira RM28,000.

Menurut sumber SPRM, lelaki berusia 47 tahun tersebut ditahan pada kira-kira pukul 5 petang di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya ketika hadir memberi keterangan.

“Siasatan awal mendapati lelaki terbabit dipercayai menerima jam tangan mewah itu sebagai dorongan membolehkan sebuah syarikat pembangunan mendapatkan projek-projek di bawah kelolaan sebuah kementerian,” kata sumber yang dipetik Bernama itu.

Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009.

Tambah sumber tersebut, SPRM akan mendapatkan perintah tahanan reman terhadap suspek di Mahkamah Majistret Putajaya pagi Selasa.

Gambar YDP Agong, PM tidak dibenarkan pamer di premis kerajaan Kelantan?

MALAYSIADATELINE
Sultan Pahang Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah memberi tabik hormat sambil diiringi Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di Dataran Parlimen, Kuala Lumpur "mppada 30 Januari lalu.-Berita Harian.

Kerajaan Negeri Kelantan hari ini mengeluarkan arahan hanya beberapa keping gambar dibenarkan digantung di pejaabat agensi negeri itu kecuali gambar Yang Dipertuan Agung dan Perdana Menteri Malaysia.

Menerusi surat perkeliling dari Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan yang ditandatangani oleh Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Adnan Hussin itu menyenaraikan empat gambar yang dibenarkan digantung pada setiap presmis kerajaan di negeri itu.

Gambar-gambar rasmi yang dibenarkan digantung disemua pejabat kerajaan itu adalah seperti berikut:

i) Gambar ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Kelantan V
ii) Gambar yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Kelantan
iii) Gambar Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Petra Sultan Yahya
iv) Gambar Yang Amat Berhormat Menteri Besar Kelantan

Menurut surat perkeliling itu lagi, hanya gambar=gambar sebagaimana di atas itu boleh dipamerkan disemua pejabat kerajaan negeri dan Persekutuan di Kelantan manakala gambar-gambar selain itu adalah dilarang sama sekali.

Surat perkeliling itu dikeluarkan pada 1 April 2019 yang ditujukan kepada semua Ketua Jabatan Negeri, Ketua Jabatan Persekutuan, Ketua Pengurusan Badan-badan Berkanun Negeri dan Persekutuan, Ketua Pengurusan Pihak Berkuasa Tempatan Negeri dan semua pihak Pengurusan Swasta dan NGO Negeri.

Tak terperanjat kalau Hadi cakap, kata Hanipa

Shakira Buang

Tidak ada apa yang perlu dihairankan apabila Abdul Hadi Awang menyamakan pihak yang mengkritik kerjasama dijalin PAS dan Umo seperti "orang Yahudi" kata seorang timbalan menteri.

Menurut Hanipa Maidin jika kenyataan seumpama itu keluar dari mulut Abdul Hadi, ia bukanlah perkara baru.

"Apa saja (kenyataan) yang datang dari PAS, daripada Presiden PAS, ia bukan benda baru dan tidak ada apa yang kena terperanjat," katanya kepada media semasa ditemui di lobi parlimen hari ini.

Hanipa berkata demikian selepas diminta mengulas mengenai kenyataan dibuat Abdul Hadi yang dilapor menyamakan pihak yang membantah kerjasama partinya dan Umno dengan "Yahudi".

Hadi membuat persamaan itu ketika menegaskan bahawa kerjasama PAS dan Umno adalah untuk menyelamatkan negara.

Hadi dilapor berkata demikian dalam program Pidato Himpunan Ummah Selangor di Sabak Bernam malam tadi.

“Lepas itu bila Umno-PAS hendak bersatu, dituduh macam hendak berperang dengan kaum lain. Ini lagi teruk. Macam orang Yahudi yang tidak mahu orang Islam bersatu masa zaman nabi.

“Inilah penyakit yang mesti kita lawan. Mari kita bersatu padu, biar musuh pergi jahanam,” katanya seperti dilapor TMI hari ini.

Lebih banyak lepas ini

Menurut Hanipa, beliau sendiri langsung tidak terperanjat kenyataan sebegitu dibuat Abdul Hadi.

Malah katanya sebelum ini pun presiden PAS berkenaan mendakwa seseorang itu dibenarkan berbohong semasa mempertahankan tindakan anggota parlimen Bachok, Nik Abduh Nik Abdul Aziz yang mengaku tidak bercakap benar.

“Jadi, saya tak teperanjatlah, kalau PAS, saya tak terperanjat langsung. Yahudi, bohong boleh, semua itu,” katanya.

Menurut timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu pada setiap hari akan ada saja 'fatwa' bari dikeluarkan PAS.

Justeru, katanya, pada suatu ketika dulu beliau pernah menyindir PAS dengan menggelarkan pertubuhan terbabit sebagai parti suci.

Alasannya, kata Hanipa, PAS beranggapan hanya mereka saja yang layak bercakap tentang isu Islam.

“Dan akan lebih banyak lagi kenyataan seperti itu selepas ini,” katanya yang juga anggota parlimen Sepang.
Dua hari menjelang perbicaraan mahkamahnya, bekas perdana menteri Najib Razak diminta oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk membayar RM1.5 bilion.

The Edge Markets melaporkan bahawa bil untuk tempoh 2011-2017 itu merupakan jumlah lain dari cukain pendapatan yang sudah dibayar ahli parlimen Pekan itu selama tujuh tahun.

Sumber yang dipetik laporan itu berkata Najib sudah dimaklumkan berhubung perkara berkenaan melalui surat yang dihantar LHDN kira-kira seminggu lalu.

Menurut sumber, siasatan LHDN mendapati Najib belum mengisytiharkan pendapatan kira-kira RM4 bilion dalam tempoh itu, termasuk RM2.6 bilion dalam akaun peribadinya sebelum ini yang didakwa berpunca dari 1MDB.

Najib bertegas bahawa RM2.6 bilion itu adalah dari derma keluarga diraja Arab Saudi.

Pakar cukai dipetik berkata, tanpa perlu mengambil kira sama ada wang berkenaan dicuri atau derma, ia masih dianggap boleh dikenakan cukai, dan adalah kesalahan untuk tidak mengisytiharkannya sebagai pendapatan.

"Jika pendapatan itu dari hasil haram, terpulang kepada agensi seperti polis atau SPRM untuk siasat jika berlaku jenayah.

"LHDN hanya menguruskan soal cukai pendapatan," katanya dipetik sebagai berkata.

Najib kini berdepan 42 tuduhan jenayah. Daripada jumlah itu, 10 tuduhan berhubung SRC International, bekas syarikat subsidiari 1MDB.

Tuduhan itu termasuklah tiga dakwaan pengubahan wang haram melibatkan RM42 juta, pecah amanah, dan penyalahgunaan kuasa.

Pada 8 Feb lalu, pihak pendakwaan menambah tiga lagi tuduhan pengubahan wang haram terhadap Najib melibatkan dana RM47 juga yang didakwa diterimanya pada 8 Julai 2014.

Najib juga akan berdepan dakwaan berhubung 1MDB pertengahan bulan depan.
-malaysiakini

Sikap “gentleman” Setiausaha Agung AMANAH dipuji

MALAYSIA DATELINE
Ahli Jawatankuasa AMANAH, Hanipa Maidin mengucapkan jutaan tahniah kepada Setiausaha Agung Parti AMANAH, Haji Mohd Anuar Tahir atas sikap “gentleman” beliau dan tiada masalah untuk mengakui bahawa salah seorang Calon Bebas yang bertanding dalam PRK Dun Rantau adalah ahli parti AMANAH.

“Tahniah YB SUA kerana tak ambil pendekatan “boleh berbohong demi maslahat”.

“Sebagai salah satu anggota komponen Pakatan Harapan (PH), mustahil parti AMANAH akan memberi izin kepada mana-mana ahlinya untuk bertanding melawan calon PH. Tak masuk akal,” tulis beliau dalam Fecebooknya hari ini.

Pengerusi Biro Undang-undang AMANAH (Kanun) itu selanjutnya berkata, beliau yakin pimpinan AMANAH yang ada sekarang faham dan amat menghargai makna berkawan atau persahabatan.

Ujarnya, dalam PRU14 lalu, pimpinan AMANAH sanggup dikritik keras oleh para ahlinya sendiri kerana misalnya tidak dapat sebarang kerusi di Wilayah Persekutuan.

“Alhamdulillah kami amat sayang PH dan rela dimarahi ahli parti sendiri,” kata beliau.

Beliau turut menasihatkan Pas supaya tidak mempolitikkan isu ini sekali gus menjelaskan bahawa AMANAH cukup faham tentang makna persahabatan yang diamalkan parti tersebut.

Lebai pemimpin parti agama ni sekali lagi buat hal

Isu TH: YDP Pas Padang Serai kelirukan jemaah melalui khutbah Jumaat
Oleh MOHD ALI HASHIM

Tindakan Yang Dipertua Pas kawasan Padang Serai, Shaharudin Ibrahim mengelirukan jemaah Masjid Taman Selasih, Kulim semasa menyampaikan khutbah Jumaat kelmarin perlu diberi perhatian serius.

Khutbah beliau tersebut amat mengecewakan ramai jemaah.

Demikian kenyataan yang dikeluarkan oleh Exco Kerajaan Negeri Kedah, Azman Nasrudin (gambar atas).

Jelas Azman lagi, mimbar masjid tersebut telah disalahgunakan bagi tujuan politik apabila Shaharudin mendakwa kerajaan PH telah melantik CEO Tabung Haji bukan dari kalangan orang Islam.

“Mengikut rekod, beliau juga telah memfitnah kerajaan negeri Pulau Pinang kononnya azan tidak boleh dilaungkan di negeri tersebut.

“Sebagai Adun kawasan, saya amat kesal dengan kenyataan berunsur fitnah dan mengelirukan jemaah masjid yang dilontarkan oleh beliau semasa menyampaikan khutbah Jumaat lalu.

“Majlis Agama Islam digesa supaya mengambil tindakan terhadap individu terbabit,” jelasnya lagi.

Azman yang juga merupakan Adun Lunas turut berkata, Majlis Agama Islam dan masjid sepatutnya lebih peka dan mengambil berat terhadap titah Tuanku Sultan Kedah yang tidak membenarkan sama sekali masjid dijadikan sebagai tempat untuk berpolitik.

Tegas beliau lagi, masjid sepatutnya bebas daripada unsur-unsur politik dan menjadi tempat penyatuan ummah.

“Tindakan Shaharudin melanggar titah Tuanku dan mencerminkan beliau tidak menghormati institusi Raja yang menjadi payung kepada agama.

“Saya juga ingin menasihatkan beliau agar tidak merendah-rendahkan martabat agama Islam kerana agama sebenarnya menyeru kepada kedamaian dan bukannya menjurus kepada politik sempit dan perpecahan.

“Jabatan Pendidikan Negeri Kedah perlu menyiasat isu ini dengan kadar segera dan diambil tindakan kerana sebagai penjawat awam, beliau sepatutnya tidak menggunakan mimbar masjid untuk politik sempit dan membawa perpecahan dan fitnah, ” ujarnya.

Tambah Azman lagi, sekiranya Shaharudin ingin menunjukkan kejaguhannya, lebih baik ke pentas ceramah Pas dan berceramah sepuas hati kerana kerajaan PH sememangnya mengamalkan demokrasi tetapi bukan memfitnah dan berbohong.

Saya masih ahli PAS, kata calon bebas PRK Rantau

Malaysiakini
PRK RANTAU | Beberapa jam selepas Mohd Nor Yassin disahkan bertanding sebagai calon bebas dalam pilihan raya kecil (PRK) Rantau, timbul pertikaian berhubung status keanggotaannya dalam parti politik.

Dalam kenyataan media hari ini, Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan berkata beliau sudah membuat semakan dan mendapati Mohd Nor bukan ahli PAS.

Sebaliknya, kata Takiyuddin, Mohd Nor sudah menyertai Amanah tiga minggu lalu.

"Saya dengan ini mengesahkan rekod PAS menunjukkan Mohd Nor Yassin bukan ahli PAS setelah beliau menyertai Amanah pada 10 Mac 2019," katanya.

Bagaimanapun, ketika dihubungi Mohd Nor menafikan dirinya ahli Amanah dan menegaskan dia masih lagi ahli PAS.

"Saya (ahli) parti PAS," katanya kepada Malaysiakini.

Mengulas kenyataan Takiyuddin yang mengatakan dia menyertai Amanah 10 Mac lalu, Mohd Nor berkata: "Saya tak dapat maklumat itu (bahawa saya ahli Amanah). Saya masih ahli PAS".

Ditanya sekali lagi sama ada beliau pernah menyertai ahli Amanah, Mohd Nor sekadar berkata: "Nanti saya putuskan selepas PRK", sebelum meminta dihubungi kemudian kerana sedang memandu.

Amanah negeri siasat

Sementara itu, dalam perkembangan sama, Sinar Harian memetik Timbalan Pengerusi Amanah Negeri Sembilan, Mohamad Taufek Abd Ghani mengesahkan bahawa Mohd Nor merupakan bekas ahli PAS yang sudah menyertai Amanah.

Mohamad Taufek juga tidak menolak kemungkinan Mohd Nor Yassin, yang bertanding sebagai calon bebas pada PRK Rantau cuba "mensabotaj" PH.

"Dia (Mohd Nor) baru sahaja sebulan menjadi ahli Amanah, dan kita juga tidak sangka dia boleh mengambil keputusan untuk bertanding sebagai calon bebas pada PRK ini.

"Kita masih lagi menyiasat apa sebenarnya yang ingin dia lakukan, memandangkan dia ahli Amanah sepatutnya perlu berusaha dan memberi kerjasama untuk memenangkan calon PH, bukan sebaliknya.

"Tindakan yang dibuat itu melambangkan dia bukanlah seorang ahli yang ingin sama-sama mendokong perjungan parti, sebaliknya cuba melawan PH dan lebih buruk lagi cuba sabotaj Amanah pada PRK ini," katanya dipetik sebagai berkata.

Mohamad Taufek juga berkata perkara tersebut akan dirujuk ke Jawatankuasa Disiplin parti di peringkat pusat, untuk tindakan selanjutnya.

Mohd Nor, 66 pada pilihan raya umum (PRU) ke-13 bertanding sebagai calon PAS bagi kerusi dewan undangan negeri Gemencheh di Negeri Sembilan.

Bekas pensyarah itu tewas di kerusi itu dengan beza 3,025 undi selepas meraih 4,757 undi berbanding calon BN Mohd Isam Mohd Isa yang meraih 7,782 undi.

Mohd Nor hari ini tampil menyerahkan borang pencalonan untuk PRK Rantau sebagai calon bebas.

Selain Mohd Nor, turut bertanding sebagai calon bebas ialah, R Malar yang merupakan penganjur program kemasyarakatan

Dua calon lain ialah dari PH Dr S Streram dan calon BN yang juga Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan.

PRK Rantau akan diadakan pada 13 April ini.