"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Hanya 3% akan undi PAS bersama Blok Ketiga, kata kajian

MALAYSIA DATELINE
Trend pengundi mengikut kajian Ilham Centre
Menurut satu kajian yang dibuat oleh sebuah firma bebas, hanya 3% rakyat Malaysia sahaja menyokong 'Blok Ketiga' yang diwujudkan oleh PAS besama rakan barunya, Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan).

Fakta itu diperolehi oleh Ilham Centre berdasarkan satu kajian yang dibuat oleh mereka untuk penggal pertama tahun 2016, kata Pengerusi Eksekutifnya, Mohamad Hisomuddin Bakar.

Fakta ini didedahkan oleh Hisomuddin dalam satu forum yang diadakan di Universiti Malaya Rabu lepas.

Kajian bertajuk "Penerimaan rakyat terhadap kerajaan dan isu semasa (Suku Pertama 2016) itu dibuat antara 1 - 30 Mac 2016 dengan menemubual 1825 responden secara berdepan di seluruh Semenanjung Malaysia.

"Kajian penuh kami belum sebarkan lagi. Saya hanya bentangkan 4 slide saja dalam forum itu," kata Hisomuddin ketika dihubungi Malaysia Dateline.

Berdasarkan kajian itu, responden ditanya, "Sekiranya PRU diadakan sekarang, parti manakah yang menjadi pilihan anda untuk membentuk kerajaan?".

Barisan Nasional (BN) kekal menjadi pilihan utama rakyat negara ini apabila 38% dari mereka berkata mahu mengundi BN diikuti dengan Pakatan Harapan 26%.

Namun 23% dari mereka enggan menjawab soalan itu, 9% tidak mahu keluar mengundi dan 1% lagi mahu mengundi calon bebas.

Ketika ditanya, siapakah Blok Ketiga yang dimaksudkan dalam kajian itu, Hisomuddin menjawab "Blok Ketiga merujuk Pas dan Ikatan ikut fahaman responden yang ditemui masa kajian dilakukan."

Pada 16 Mac lepas, Pas mengumumkan pembentukan satu blok baru bersama Ikatan dalam satu pengumuman yang dibuat melalui satu sidang media di Pejabat Agung Pas, Kuala Lumpur.

Bercakap kepada media selepas majlis pengenalan itu, Setiausaha Agung Pas Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pertemuan hari itu "membuka ruang ke arah pembinaan kumpulan persefahaman" yang lebih tersusun.

Katanya, Pas membawa model politik matang, terbuka, bertanggungjawab, bersih dan sejahtera bersama parti-parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan yang ingin turut serta dengan idea berkenaan.

"Pendekatan ini juga menuntut kami supaya bergerak di atas teras penyelesaian dan politik membina, di samping menolak budaya politik oportunis, kasar dan perkauman sempit," katanya.

Di atas prinsip itulah, kata Takiyuddin, maka pada hari ini "bermulalah satu kerjasama politik di antara Pas dan Ikatan.

Ikatan adalah sebuah parti baru diketuai bekas menteri, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir yang ditubuhkan pada 2012 tetapi hanya didaftarkan pada 2015.

Muslim Wajib Tahu : Ternyata Begini Caranya Jin Buat Anda Lambat Menikah

Sekarang ini, batas usia menikah seseorang semakin tinggi. Bahkan banyak orang yang menikah pada umur lebih dari 30 tahun atau 40 tahun. Mereka menunda pernikahan karena berbagai alasan. Tapi secara tidak sadar, hal ini merupakan jebakan jin agar kita jauh dari sunnah Rasulullah.

Hati-hati, Ternyata Ini Caranya Jin Buat Anda Lambat Menikah Ibnu Taimiyah dalam kitabnya “An-Nubuwwaat” menjelaskan bahwa terkadang jin bisa jatuh cinta juga pada manusia layaknya manusia yang mencintai manusia lainnya, seperti laki-laki yang cinta pada seorang perempuan, begitu juga sebaliknya. Karena perasaan cintanya itu, mereka juga bisa merasakan cemburu. Bahkan ia melakukan segala hal untuk mendukung kecemburuannya itu.

Apabila orang yang dicintai sedang bersama perempuan atau laki-laki lain, maka sifat cemburunya akan muncul. Salah satu cara untuk memenuhinya adalah dengan membunuh orang tersebut atau segala hal yang bisa memenuhi nafsunya. Hal ini pun benar-benar terjadi, bahkan bisa dilihat dari tanda-tanda orang terkena gangguan jin.

Berdasarkan penjelasan tersebut, seorang muslim dan muslimah seharusnya selalu mengingat Allah dengan cara berdzikir sebagaimana yang telah dicontohkan Rasul pada umat manusia, khususnya berdzikir ketika melakukan hubungan suami istri dan ketika masuk ke kamar mandi.

Hal ini dikarenakan, setan dapat ikut campur dalam hubungan badan apabila hubungan tersebut tidak diawali dengan nama Allah atau berdzikir pada-Nya. Selain itu, hal ini bisa menjadi penyebab jin jatuh cinta pada manusia.

Lalu bagaimana kita bisa melihat tanda-tanda orang yang sedang dicintai oleh Jin? Inilah ciri-ciri ada gangguan jin yang bisa kita lihat:

1. Sering mimpi basah (jima’) tanpa alasan. Beberapa mimpi basah yang memiliki sebab adalah karena baligh, karena melihat sesuatu yang merangsang, sering membayangkan hubungan badan, dan karena air mani terlalu penuh sehingga harus dibuang. Ada juga mimpi basah karena adanya gangguan sehingga mimpi basahnya terlalu lama dan apa yang dibayangkan terasa kenyatan. Setelah mimpi basah, biasanya badan akan terasa letih, capek, dan lemas.

2. Mimpi seolah akan dilamar dan dipaksa sekelompok orang untuk menikah.

3. Merasakan bayangan yang sama di sisi tempat tidur.

4. Enggan menikah.

5. Merasakan jika di sampingnya ada bayangan seseorang yang tidur dan berbaring, biasanya ketika akan tidur.

6. Setelah berhubungan dengan istri atau suaminya, ia merasa sedih dan dadanya sempit karena merasa tak ada gairah.

7. Bila menikah, merasa tidak nyaman ketika bermesraan dengan pasangan.

8. Tidak memiliki keinginan secara alami untuk berhubungan dengan pasangannya. Biasanya orang seperti ini akan melakukan hubungan karena terpaksa dan hanya melakukan kewajiban saja.

9. Tidak tertarik kepada lawan jenis.

10. Dorongan kuat untuk selalu melakukan masturbasi atau onani.

11. Susah memiliki keturunan, meskipun ia subur dan tidak mandul.

Budak terselamat jatuh dari tingkat 15

Budak terselamat jatuh dari tingkat 15
Beijing – Seorang budak lelaki berusia tiga tahun terselamat walaupun jatuh tersembam dari kediamannya di tingkat 15 sebuah pangsapuri ke aras bawah.

Ibu bapa kanak-kanak itu yang dikenali sebagai Qiqi mengupah pekerja untuk menutup balkoni sepenuhnya di rumah baru itu kerana bimbangkan keselamatan anak mereka.

Malangnya, ketika kejadian pada 11 April lalu itu, Qiqi dilaporkan terjatuh ketika pekerja belum sempat memasang tingkap baru berkenaan kerana sedang membawanya naik ke unit berkenaan.

Qiqi bagaimanapun bernasib baik kerana terjatuh di atas pasu bunga di sebuah balkoni beberapa tingkat di bawah sebelum jatuh tersembam ke tanah yang kebetulan lembut akibat hujan lebat pada malam sebelumnya.

Walaupun mengalami kecederaan serius pada muka dan patah tulang, Qiqi terselamat, namun masih dalam keadaan kritikal.

Ibunya berkata: “Dia sangat bernasib baik kerana tidak terkena kaki lima yang cuma 15 sentimeter dari tempat dia terjatuh itu.”
-kualalumpurpost-

Ku Li bakal dilantik TPM Kedua?

Khabar angin bertiup, Ku Li akan dilantik TPM II
MALAYSIA DATELINE
Tengku Razaleigh Hamzah
Khabar angin bertiup kencang kononnya ahli parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah akan dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri II tidak lama lagi.

Buat permulaan, putera diraja Kelantan yang lebih dikenali sebagai Ku Li itu akan berucap bersama dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Memorial Tun Ghafar Baba, di Bukit Peringit Melaka, pagi ini.

Ia adalah sempena 10 tahun pemergian Allahyarham, salah seorang pejuang terbilang Umno yang sebelum ini pernah memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Ketua Menteri Melaka.

Selain Najib Razak, difahamkan semua pemimpin tertinggi Umno juga akan turut hadir di mana majlis memperingati ulang tahun yang dianjurkan oleh Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasama Kerajaan Negeri Melaka yang akan diadakan secara besar-besaran itu.

Anak Tun Ghafar, Tamrin yang telah meninggalkan Umno dan menyertai Tun Dr Mahathir Mohamad dalam gerakan Selamatkan Malaysia juga akan memberikan ucapan.

Sementara itu, seorang blogger yang banyak menulis tentang Umno, Shahbudin Husin turut menulis tentang kemungkinan ini.

Katanya, seseorang menelefon dan pantas memberitahu bahawa Ku Li akan dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Kedua dan Menteri Kewangan tidak lama lagi.

"Sebab apa?" tanya Shahbudin kepada sumbernya.

Si pemanggil memberikan tiga sebab mengapa perlantikan itu dibuat oleh Najib Razak, tulis Shahbudin:-

Antaranya sebagai 'hadiah' kerana sudi menurunkan tandatangan sokongan melalui Deklarasi Kelantan yang memberikan sokongan kepada Najib.

Ia juga bertujuan untuk mengukuhkan lagi kedudukan Najib bagi berhadapan dengan Tun Mahathir Mohamad.

Manakala sebab ketiga adalah untuk mengimbangi kedudukan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang didakwa sudah mula 'pasang angan-angan' untuk menjadi Perdana Menteri, tulis Shahbudin.

"Tapi bukankah Tengku Razaleigh nak jadi Perdana Menteri, bukannya Timbalan Perdana Menteri?" soal Shahbudin.

"Daripada tak jadi apa-apa, dapat jadi Timbalan Perdana Menteri pun kira okay juga,"kata pemanggil tadi penuh yakin kepada Shahbudin.

Ha.. ha.. ha... Beginilah caranya mengajar syarikat telekomunikasi: CEO MAXIS merayu rakyat malaysia jangan tinggalkan Maxis

CEO MAXIS Merayu Supaya Rakyat Malaysia Terus Sokong Maxis
Tranungkite
Syarikat telekomunikasi, MAXIS Bhd (MAXIS) dilapor kehilangan sejuta pelanggan sepanjang 12 bulan lalu manakala sepanjang tempoh tiga bulan pertama tahun ini, lebih 400,000 pengguna meninggalkan syarikat itu.

Walaupun syarikat mencatatkan peningkatan pendapatan dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini, namun tindakan pelanggan meninggalkan syarikat itu mungkin menjadi pengajaran kepada MAXIS untuk lebih berhati-hati untuk menjaga hubungan dengan pelanggan.

Sebahagian besar pelanggan meninggalkan MAXIS tahun ini dikaitkan dengan isu yang menjadi tumpuan di media sosial baru-baru ini yang melibatkan insentif data internet yang disediakan syarikat untuk pelanggan MAXISOne baharu tetapi tidak terpakai untuk pelanggan lama.

Pengguna mobil internet MAXIS dilapor jatuh kepada 8.5 juta pengguna dalam tempoh suku pertama tahun ini berbanding sembilan juta pengguna dalam tempoh yang sama tahun lalu, lapor akhbar perniagaan Malaysia Reserve berdasarkan laporan suku tahunan syarikat itu.

Pendapatan MAXIS meningkat kepada RM484 juta untuk tiga bulan pertama tahun ini berbanding RM477 juta untuk tempoh yang sama tahun lalu, hasil pengurangan operasi syarikat, kata akhbar itu yang memetik penganalisis.

Namun, pendapatan syarikat daripada perkhidmatan prabayar dan pascabayar jatuh 2.5 peratus dan 1.7 peratus kepada RM1.02 bilion dan RM994 juta.

Menurut penganalisis itu, MAXIS terlalu perlahan untuk memberi reaksi terhadap perubahan pasaran.

Katanya, pesaing seperti DiGi dan Celcom telah menawarkan pelan lebih murah manakala syarikat telco kecil iaitu UMobile dan TuneTalk telah ‘makan’ pasaran MAXIS.

“Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, MAXIS seperti leka. Syarikat ini terlalu yakin dan selesa serta menganggap pelanggan akan setiasa bersama mereka,” katan ketua sebuah firma sekuriti di ibu negara, lapor akhbar itu lagi.

Akhbar itu melaporkan, berdasarkan analisis, kehilangan pelanggan MAXIS merupakan kemenangan besar kepada pesaingnya.

Sebagai contoh, suku pertama tahun lalu, DiGi Telecommunications Sdn Bhd menambah seramai 450,000 pelanggan baharu sementara MAXIS kehilangan 377,000 pelanggan.

Baru-baru ini, MAXIS memohon maaf di atas layanan tidak adil dan menawarkan data percuma 3GB kepada pelanggan MAXISOne yang tidak puas hati dengan pelan data internet.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Morten Lundal dan Ketua Bahagian Pelanggan,Dushyan Vaithiyanathan, tampil memohon maaf pada sidang Facebook secara langsung pada 8 April lalu.

KUALA LUMPUR - Susulan viralnya luahan kekecewaan para pelanggan Maxis yang mendakwa mereka mengalami kerugian bila melanggan pakej pelan MaxisOne, Maxis tampil memberikan kenyataan sebentar tadi melalui video siaran langsung di Facebook rasminya.

'Jika Saya Terus Guna Maxis Untuk 13 Bulan Lagi, Sayalah Manusia Yang Paling Bodoh'

Ketua Pegawai Eksekutif Maxis, Morten Lundal menjelaskan bahawa, mereka mendengar dan memahami segala persoalan pelanggan Maxis, bukannya berdasarkan pada tinjauan dan statistik sahaja.

"Kebelakangan ini, pusat panggilan dan laman media sosial kami dipenuhi dengan maklumbalas dari pelanggan Maxis yang marah, kecewa dan tidak berpuas hati. Kami akui situasi ini mendatangkan kerisauan pada kami.

"Perubahan pasaran semasa ke atas permintaan data yang tinggi telah mendorong Maxis untuk menyediakan tawaran terbaik untuk pelanggan. Namun, kami telah mengambil masa yang terlalu lama demi menambah lebih banyak ciri-ciri hebat selain dari kuota tambahan.

"Sementara menyempurnakan pelancaran pelan ini, pengguna-pengguna Maxis tertentu telah terpilih untuk menerima tawaran pelan Maxis yang dikhususkan mengikut kesesuaian mereka. Tindakan kami telah menimbulkan sedikit kekeliruan dikalangan pelanggan. Malah kami juga sedar, tindakan ini adalah kurang bersesuaian dengan komitmen syarikat dalam mengutamakan keadilan dan ketelusan.

"Oleh itu, kami dengan rasa rendah hati ingin memohon maaf kepada semua warga Maxis kerana telah mengambil masa yang terlalu lama untuk menjawab segala persoalan anda," jelas Morten.

Sementara itu, Ketua Bahagian Pengguna, Dushyan Vaithiyanathan mengumumkan, setiap pelanggan MaxisONE akan dinaik taraf dengan kuota tambahan pada harga yang sama dalam masa terdekat.

"Sebagai contoh, pelanggan MaxisONE yang kini hanya mendapat kuota 1GB sebulan akan dinaiktaraf ke 5GB sebulan. Pelanggan yang mendapat kuota 3GB sebulan akan dinaiktarafkan ke 8GB sebulan. Semua pelanggan akan menikmati faedah ini, bukan sahaja pelanggan baru.

"Selain peningkatan kuota, inovasi tambahan yang akan membolehkan pelanggan menerima lebih banyak faedah dengan data tambahan yang diperolehi melalui rangkaian kami. Pelanggan MaxisONE Business juga akan menikmati manfaatnya," jelas Dushyan.

Difahamkan pelan-pelan baru itu akan dilancarkan pada bulan April ini dan semua pelanggan MaxisONE akan menikmati 3GB kuota tambahan bermula minggu depan.

Artis popular mengaku diraba, dicium tukang kebun

Maia Estianty-
Penyanyi popular Indonesia Maia Estianty, 40, baru-baru ini membuat pengakuan mengejutkan bahwa dia pernah mengalami gangguan seksual daripada seorang tukang kebun.

Kejadian tersebut berlaku ketika usia bekas isteri penerbit juga pengasas kumpulan Dewa, Ahmad Dhani, ini masih di bangku sekolah.

“Saya pernah mengalami gangguan seksual. Tidak sampai tahap diperkosa tetapi saya diraba dan dicium. Waktu itu saya tidak tahu apa-apa sama sekali,” katanya seperti yang dipetik sumber laporan media Indonesia.

Bercerita lanjut, Maia berkata kejadian itu berlaku ketika dia berada di rumah bapa saudaranya. Selepas kejadian Maia terus mengadu kepada pembantu rumah.

“Waktu itu saya kelas 2 SD, dan tinggal di rumah Om (pakcik) saya. Saya terus mengadu kepada pembantu rumah dan pembantu rumah kami terus berang terhadap tukang kebun itu,” katanya.

Bagaimanapun hal itu pun masih dirahasiakan daripada pengetahuan pakciknya. Hanya baru sekitar dua tahun yang lalu, Maia menceritakan kisah kurang enak ini kepada bapa saudaranya itu.

“Saya tidak beritahu sama Om saya kerana saya bukan warga negara sini. Baru sekitar dua tahun lalu saya memberitahunya lalu dia terus mengamuk dan marah terhadap apa yang berlaku ke atas diri saya,” tutur ibu tiga anak ini.

Mujur kejadian hitam itu tidak membuatkan Maia trauma cuma tiap kali mengingatkan mengenai sentuhan-sentuhan itu, dia mengganggap seolah-olah itu hanya sentuhan pada bahunya saja.

“Tidak, kerana pada ketika itu saya tidak tahu apa-apa. Saya juga tidak diberi pendedahan mengenai pendidikan seks yang sebenar. Ketika diraba-raba seolah-olah bahu kita dipegang dan saya anggap biasa saja kerana tidak memahami apa-apa. Alhamdulilah waktu itu saya tidak diperkosa. Jadi saya tidak trauma namun kejadian itu tetap membekas kerana pengalaman silam,” katanya.

Kejadian tersebut membuat Maia selalu waspada dengan kaum lelaki yang hendak menggodanya.

“Setiap kali ada lelaki yang cuba menghampiri saya, saya akan memukul mereka. Kebetulan saya pernah belajar karate,” dedahnya.

Maia berharap kejadian serupa tidak akan berlaku kepada keluarganya. Malah, Maia juga sentiasa berpesan keppada para ibu bapa agar tetap berwaspada dengan orang-orang dewasa yang berada di sekitar anak-anak mereka.

“Saya berharap keluarga, anak-anak saudara saya juga teman-teman sekeliling yang punya anak, tidak mengalami hal sama seperti saya. Saya berpesan kepada ibu bapa mereka agar berhati-hati pada tukang kebun atau kepada sesiapa pun,”” katanya.
-kualalumpurpost-

Seorang maut, tiga cedera dipatuk ular di Kelantan

KOTA BHARU - Seorang meninggal dunia manakala tiga lagi cedera dipatuk ular berbisa di negeri ini sejak Januari hingga Selasa lepas, kata Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Kelantan, Mohamad Khairi Ahmad.

Beliau berkata, sepanjang tahun lepas pula, seorang maut manakala empat lagi cedera dipatuk reptilia berbisa itu di Kelantan.

Mangsa yang dipatuk ular itu tinggal di jajahan Kota Baharu, Pasir Mas, Bachok dan Pasir Puteh, katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Selasa lepas, seorang murid perempuan Tahun Satu Sekolah Kebangsaan (SK) Dato' Hashim 1, Pengkalan Chepa di sini, maut akibat digigit haiwan berbisa dipercayai ular ketika waktu rehat.

Allahyarham Nuriey Nadhirah Roslan, 7, dipatuk reptilia itu di betis kiri ketika bermain di kawasan taman di hadapan kelasnya pada waktu rehat, kira-kira jam 10 pagi.

Mohamad Khairi berkata, dalam kejadian Ogos tahun lepas, seorang pemuda Mohd Shahrul Abdul Kadir, (27 tahun waktu kejadian) dari Kampung Kayu Rendang, Melor, maut dipatuk ular tedung ketika sedang mengutip cendawan berhampiran rumahnya.

Sehubungan itu, Mohamad Khairi menasihati orang ramai supaya berhati-hati dengan reptilia tersebut dengan memastikan kawasan persekitaran bersih dan tiada bahan-bahan seperti timbunan kayu terbiar sehingga menjadi sarang haiwan berbisa. 
- Bernama

Sebenarnya Nasi Lemak Adalah Makanan Sihat & Berkhasiat

PETALING JAYA: Kenapa nasi lemak menjadi makanan sihat dan sesuai untuk semua sehingga diiktiraf antara 10 makanan sihat oleh majalah antarabangsa baru-baru ini?

Menurut Biro Media Pertubuhan Doktor-Doktor Islam (PERDIM), Dr Norzaidi Zakaria, bahan yang digunakan dalam nasi lemak secara umumnya baik untuk kesihatan tubuh badan.
Katanya, nasi yang kita ketahui mempunyai ‘glycaemik index (GI) yang tinggi namun kadarnya boleh diturunkan apabila dicampur bersama santan.

Katanya, santan pula merupakan asid lemak yang dipanggil ‘asid laurik' iaitu lemak yang sama jenis dengan susu ibu dan dapat membantu perkembangan otak dan juga menguatkan tulang.

"Lemak dalam santan terdiri daripada asid lemak rantaian sederhana (MCFA). MCFA adalah asid lemak yang paling penting dalam membina dan mengekalkan sistem imun tubuh sama seperti lemak dalam susu susu ibu, selain itu santan juga membekalkan sumber ‘nutrisi' yang sangat baik bagi mereka yang sedang menjalani proses penurunan berat badan," katanya.

Dr Norzaidi menjelaskan, sambal yang terdapat di dalam nasi lemak yang diperbuat dengan cili api baik untuk menjadi agen penghalang kanser kerana ia mempunyai ‘antioksida' yang tinggi serta mampu mengaktifkan denyutan jantung dan merangsang peredaran darah dalam badan serta mengeluarkan gas daripada sistem pencernaan.

Sementara itu, kacang tanah pula mengandungi protein yang tinggi, zat besi, vitamin E dan kalsium vitamin B kompleks dan fosforus.

"Kandungan protein dalam kacang tanah adalah jauh lebih tinggi dari daging, telur dan kacang soya. Kacang tanah juga mengandungi asid amino yang tinggi, minyak dari kacang tanah juga adalah sumber terbaik pencuci perut.

"Sementara itu ikan bilis juga merupakan sumber kalsium, kalium, seleium dan vitamin A yang amat diperlukan badan," katanya.

Dr Norzaidi berkata, kebanyakkan orang menganggap memakan telur menyebabkan meningkatan kolestrol tetapi sebenarnya ‘choline' dan ‘phosphytidylcholine' dalam telur kuning boleh membantu mengelak longgokkan kolestrol dan lemak dalam hati serta pembuluh darah.

"Choline mampu membentuk ‘metabolite' yang juga dipanggil ‘betaine' dan berfungsi mengurangkan homocystin iaitu salah satu faktor penyebab serangan jantung," katanya.

Beliau berkata, timun yang dihidangkan di dalam nasi lemak juga membantu untuk menyejukkan badan, malah ketika cuaca panas sayuran itu amat bermanfaat membantu melegakan mata yang tertekan akibat panas terik.

"Potasium yang terdapat dalam timun menjadikannya sangat berguna untuk membantu mengurangkan masalah tekanan darah rendah. Timun juga mengandungi ‘erepsin' iaitu enzin yang membantu menghadamkan protein,"katanya.

Sehubungan itu, Dr Norzaidi berkata, rakyat negara ini perlu mengesyorkan kepada orang ramai baiknya nasi lemak terutmanya kepada mereka yang ingin mengamalkan diet yang seimbang dan sihat.

Malah beliau juga menyarankan rakyat negara ini supaya menjadikan nasi lemak sebagai santapan harian bersama keluarga dan rutin sarapan harian yang sihat.

Aktivis akar umbi Kelantan ikrar bersama Husam

Husam menerima watikah ikrar daripada Hisham.
Gerakan Selamatkan Malaysia dijangka semakin rancak di Kelantan apabila lebih seratus aktivis akar umbi berikrar bersama Adun Salor Datuk Husam Musa untuk bergabung tenaga menjayakan aspirasi rakyat itu.

Peguam Hisham Fauzi yang mengetuai kumpulan itu menyerahkan watikah ikrar kepada Husam selepas majlis tersebut di dewan sebuah pertubuhan sukarela di Kubang Kerian malam tadi.

"Rakyat Kelantan tidak akan berpeluk tubuh dalam menghadapi apa saja gerakan untuk menyelamatkan rakyat dan negara," kata beliau di majlis itu.
Mesyuarat panitia Gerakan Selamatkan Malaysia peringkat Kelantan dipengerusikan Husam.
Mesyuarat panitia Gerakan Selamatkan Malaysia peringkat Kelantan dipengerusikan Husam.
Husam ketika berucap kepada pemimpin dari pelbagai latar belakang politik dan ideologi itu mahu semua rakyat dilibatkan dalam usaha tersebut sehingga gerakan itu benar-benar berjaya.

"Untuk Kelantan sahaja kita kena pastikan sekurang-kurangnya 100,000 rakyat menurunkan tanda tangan untuk Deklarasi Rakyat ini," katanya

Majlis yang turut dihadiri Ketua Majlis Pimpinan Negeri PKR Kelantan menyaksikan gabungan menyeluruh pemimpin pelbagai parti dan NGO.

"Saya bersyukur malam ini kita dapat lihat pemimpin akar umbi Pas, Umno, PKR, Amanah dan yang tidak berparti dapat duduk bersama demi rakyat," katanya.

Beliau mahu borang Deklarasi Rakyat diedarkan di pasar-pasar, pasar malam, surau, masjid, kedai kopi, pasaraya dan stadium.

"Jika kekuatan seperti yang ada ini digerakkan dengan serius kita akan menghantar suara rakyat kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada 9 Mei depan dengan yakin," ujarnya.
Pada majlis itu turut dimaklumkan program Jelajah Tun Mahathir yang bakal berada di Kelantan pada 4 Mei depan.

Husam berharap jawatankuasa yang dlantik untuk menguruskan acara ini bekerja tanpa henti untuk memastikan program tersebut berjalan dengan penuh tertib dan mencapai matlamatnya.

Saya Bazir Banyak Masa Di Jalan Maksiat – Pengakuan seorang mak nyah setelah taubat (Gambar)

SELEPAS bertahun-tahun hidup sebagai mak nyah, akhirnya Safiey Ilias atau nama sebenarnya, Safiuddin Ilias mengambil jalan lurus kembali bertaubat menjadi lelaki mengikut fitrah asalnya.

Dalam satu temuramah dengan sebuah program televisyen tempatan, Safiey memberitahu dia tidak kisah jika caranya dianggap riak oleh sesetengah pihak kerana niatnya hanya ingin berdakwah.

Menurut Safiey lagi dia ingin menebus kembali masa lalunya yang penuh dengan kegelapan dan bercadang mahu menceburkan diri dalam kumpulan tabligh satu hari nanti.

“Saya dah bazirkan banyak masa di jalan maksiat, sekarang saya nak tebus semua itu,” katanya.

Safiey yang menggunakan nama Sofia Ilias ketika melalui zaman ‘kegemilangannya’ sebagai mak nyah mengakui mempunyai niat untuk membantu golongan mak nyah kembali ke pangkal jalan.

Namun, dia mahu terlebih dahulu memastikan dirinya dilengkapi ilmu agama yang mencukupi, selain mahu mendalami teknik dakwah yang betul, seperti mana yang dilakukan junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

Mengimbau kembali zaman mak nyahnya, Safiey berkata dia cenderung bersifat lembut sejak berusia lima tahun lagi.

Kemuncaknya, adalah sewaktu dia belajar di universiti, apabila dia sering disindir dan diejek oleh rakan-rakan sebagai mak nyah.

“Situasi itu membuatkan saya jadi ego. Alang-alang orang dah panggil saya mak nyah, baik saya jadi mak nyah dalam erti kata yang sebenarnya.

“Saya nak buktikan saya boleh jadi lebih cantik dari mereka (golongan perempuan),” ujarnya lagi.

Disebabkan itu, Safiey menghuraikan bahawa sesetengah pihak yang gemar memberikan label mak nyah kepada golongan lelaki lembut, ianya langsung tidak membantu untuk individu sebegitu untuk berubah.

Dalam usahanya untuk berubah, Safiey telah selamat menjalani pembedahan membuang payudara yang dilakukan baru-baru ini.
– MYNEWSHUB.CC

Umno-BN Kedah bakal kecundang lagi, kata penyokong rebel Umno

DALIA ISMAIL
Pengerusi Kelab Penyokong Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) Kedah, Saheme Hashim meramalkan Umno-BN negeri itu akan kecundang sekali lagi dalam Pilihan Raya Umum ke 14 akan datang, ekoran krisis kepimpinan presiden Umno dan rampasan jawatan menteri besar Kedah.

Pengerusinya Saheme Hashim berkata, majoriti rakyat negeri itu menyatakan bantahan atas krisis berlaku.

"Jika tiada perubahan dikalangan ketua-ketua bahagian dan pucuk pimpinan Umno negeri, BN hanya akan peroleh undi popular di Kedah sekitar 30 peratus sahaja.

"Tinjauan GKCM mendapati kepincangan pentadbiran Najib dan krisis MB Kedah menjadi faktor penolak sekurang-kurangnya 70 peratus rakyat membantah dan benci pada kebanyakan pemimpin Umno negeri dan pusat.

"Pengalaman kami mengadakan ceramah di setiap cawangan mendapati mereka marah dan benci pada Najib dan tidak suka dengan Ahmad Bashah.

'Untuk tarik penyokong terhadap Umno, Ahmad Bashah kini lebih tertumpu kepada memberikan sumbangan berbanding berada di padang bola kerana dia selalu kena 'boo'," ujar beliau ketika dihubungi Malaysia Dateline.


Saheme Hashim
Saheme Hashim (Gambar)


Saheme memaklumkan sehingga 19 April, sebanyak 26 cawangan Umno di Kedah telah mengusulkan undi tidak percaya kepada Presiden Umno.

Setakat hari ini Usul undi tidak percaya di negeri itu kepada Najib selaku Perdana Menteri membabitkan enam bahagian iaitu Jerlun (14 cawangan);Kubang Pasu (5);Pendang (3);Kuala Kedah (2); Merbuk (1) dan; Baling (1).

Mesyuarat Persidangan Ketua Cawangan Umno yang bermula sejak 18 Mac sehingga 1 Mei depan dijangka akan dapat mengumpulkan lebih banyak usul undi tidak percaya terhadap presiden parti di kalangan ketua-ketua cawangan.

"Kita jangka sebanyak 200 cawangan akan mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Najib sehingga semua cawangan selesai bersidang.

"Walaupun ia tidak dilihat sebagai boleh mempengaruh semua cawangan dalam 14 bahagian di negeri itu, kemungkinaan Umno-BN tidak dapat diterima oleh rakyat akan dibuktikan dalam pilihan raya umum.

" Bukan sahaja ia berkait dengan kepimpinan negeri dan pusat malah isu membabitkan kos sara hidup yang semakin meningkat saban tahun menekan golongan pendapatan rendah seperti penoreh, pesawah, buruh dan nelayan di negeri ini.

"Mereka adalah 60 peratus daripada rakyat Kedah yang masih hidup di bawah garis kemiskinan dan miskin masih tidak meningkat sebaliknya semakin menurun.

"Tambah parah bila harga getah jatuh bawah paras RM2 dan musim kemarau yang panjang lebih tiga bulan. Tiada tindakan yang efektif daripada Umno-BN untuk membantu khususnya penoreh," ujarnya.

Mengulas berkaitan jumlah borang deklarasi yang telah diedarkan di negeri itu ujarnya, sejumlah 25,000 telah diedarkan dibawah GKCM.

"Setakat hari ini GKCM telah menerima 10,000 borang tandatangan manakala 90,000 lagi membabitkan usaha dilakukan parti politik dan NGO lain dijangka akan diterima sebelum 9 Mei ini.

"Pada 1 Mei Tun Mahathir akan mengadakan ceramahnya jadi kita jangkakan jumlah keseluruhan borang diedar akan meningkat mencapai sasaran untuk negeri Kedah sahaja sebanyak 100,000 borang di bawah gerakan Selamatkan Malaysia ini," terangnya yang dilantik sebagai Pengerusi Kelab Penyokong GKCM selepas 10 hari Mukhriz diturunkan dari jawatannya.

Kelab Penyokong GKCM bergabung dengan GKCM negeri sebagai gabungan akar umbi untuk mengerakkan usaha ke arah mencapai matlamat Selamatkan Malaysia membabitkan ahli Umno dan rakyat negeri itu yang menyokong kepimpinan Mukhriz dan mahukan Najib berundur.

Pada 3 Februari Datuk Seri Mukhriz Mahathir umum meletak jawatan sebagai Menteri Besar Kedah dan pada hari sama Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah Datuk Bakar Din mengumumkan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bakar Bata, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah sebagai Menteri Besar Kedah yang baharu.

Kemelut politik Kedah yang berlaku selama dua minggu itu bermula apabila 14 ketua-ketua bahagian Umno menyatakan pendirian mereka hilang kepercayaan terhadap Mukhriz.

Perkara itu diumumkan Ahmad Bashah ketika itu Timbalan Perhubungan Umno Negeri dalam sidang media selepas perjumpaan tertutup kepimpinan Umno negeri pada 20 Januari lalu.

Dalam Pilihanraya Umum ke-12 pada 2008, BN Kedah kecundang setelah memperoleh hanya 14 kerusi parlimen berbanding parti pembangkang menang 22 kerusi yang mana Pas peroleh 16 kerusi; PKR (5) dan; DAP (1).

Yang Memalukan Ialah Zakir Lebih Faham Hindu Pada Orang Hindu

JUMLAH orang Hindu yang keluar daripada agama Hindu dan masuk agama Islam adalah rendah berbanding dengan orang Hindu yang masuk Kristian..

Tapi, tiada laporan polis atau bantahan daripada Malaysian Indian Congress, Hindraf dan Malaysia Hindu Sangam sepertimana mereka lawan Dr Zakir Naik berceramah di Malaysia..
yuktes-vijay
YUKTES VIJAY

Dr Zakir is a preacher..Kerja preacher adalah untuk sebarkan agama Islam dan bawa orang masuk Islam…Macam evangelist lah!

Dr Zakir tahu Vedas, kitab suci orang India tetapi tanya orang India jika mereka sekadar pernah lihat cover buku Vedas sebelum ini tak? Tak boleh mereka nak jawab…

How can you say Zakir Naik is insulting Indians when Indians themselves don’t bother to read, learn or understand the Vedas?

Sebelum nak lapor dan bangkang pasal Zakir Naik, tolong baca kitab orang India dulu..

You can bark all you want but Zakir Naik ada ilmu pasal Hinduism yang lebih dalam daripada kita semua..

Now, that is more insulting to me than what Zakir has to say about Hindus..

Diri sendiri tak perfect tapi sibuk komen pasal Zakir..

Presiden MIC seorang doktor..Begitu juga Zakir Naik..

Kenapa tak nak debat atau buat diskusi berilmiah?

How can you say someone is wrong when you pun tak tahu mana satu betul?
-tranungkite-

Kisah Benar: Pukat tunda ajaib Malaysia di kepulauan Cayman

Al-kisah pukat tunda ajaib Malaysia di Cayman

Raja Bahrin Shah
Kebiasaannya pukat tunda diharamkan kerajaan kerana dia menangkap ikan kecil bersama dengan ikan besar.

Tetapi Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) begitu canggih - pukat tundanya boleh menangkap ikan kecil tanpa menggangu ketenteraman dan membiarkan ikan besar bebas!

Jaring pukat yang luas menangkap ikan kecil sementara yg besar boleh terus bolos. Teknologi apa yang digunakan itu?

Malaysia boleh..!!!

Saya tidak menyalahkan SPRM semata mata kerana kalau ada ikan besar "tertangkap" di dalam pukat, ada pulak pegawai SPRM di tukar atau dikenakan apa apa tindakan.

Al-kisah di atas adalah mencerminkan senario penangkapan seorang pegawai Kementrian Belia dan Sukan dengan agak cepat di atas tuduhan "money laundering" atau pengubahan wang haram, dan kesalahan berkaitannya.

Benar, RM100 juta terbabit adalah jumlah yang besar.

Tetapi jumlah seperti RM2 billion atau RM2,000 juta, adalah jumlah jauh lagi besar!

Jadi RM100 juta ialah ikan jauh lebih kecil dari RM2 billion yang jauh lagi besar...!

Kenapa yang menglibatkan RM 2 billion lebih masih tidak ada dengar apa-apa tindakan wal-hal seluruh dunia dari Malaysia ke Abu Dhabi sampai ke Amerika sudah riuh rendah, gempak gempita ceritanya!

Yang sangat anehnya, apabila pindaan pada rang undang undang penggubahan wang haram sedang dibentang di Parlimen tahun lalu, 1 MDB yang di bawah Kementrian Kewangan Malaysia dilaporkan menghantar berbillion ringgit pelaburan ke kepulauan Cayman - pusat utama penggubahan wang haram dan judi dunia!

Kerajaan Malaysia bertindak saperti ketam menyuruh anaknya berjalan lurus kehadapan!

Lebih aneh lagi, sementara kerajaan mencanang berbagai Index Syariah tinggi yang dicapai konon olehnya melaui propaganda Jabatan Perdana Menteri, syarikat milik kerajaan menghantar berbillion ringgit ke pusat pengubahan wang haram dan judi utama dunia di kepulauan Caymen!

Soalan saya di Parlimen bagaimana perkara seperti ini yang sangat bercangah dengan syariah tidak terjawap sehingga ke hari ini! Ini adalah hanya sebahagian contoh kecil yang disebut di sini.

Sampai bila rakyat Malaysia nak diperbodohkan? Undang-undang penggubahan wang haram negara diperketatkan dan indeks Syariah kononnya diamalkan, sementara kerajaan melabur di pusat utama dunia untuk penggubahan wang haram dan judi di kepulauan Cayman.

Di laut terbuka, sementara pukat tunda ajaib kerajaan membolehkan bolos ikan yu dan pauh, ia cekap memekup ikan siakap.

Di darat pula, jerat pihak keselamatan cekap boleh menangkap ibu yang mengambil satu peket Milo untuk anaknya yang lapar, tetapi lambat dan leka untuk memanggil atau menangkap penasihat-penasihat kaya utama 1MDB yang telah merugikan negara RM50 bilion kerana enggan menganggu mereka yang sedang sibuk menjamu selera juadah makanan enak yang tidak kehabisan hidangannya.

Pukat tunda Malaysia sangat bijak dan berperikemanusiaan.

Ia memilih hanya untuk menangkap ikan kecil kerana ikan besar masih belum puas hidup di bumi Malaysia ini.

Mereka masih belum cukup kenyang menjamu selera. Inilah al-kisah Malaysia, tanah airku!

Penulis adalah Ahli Parlimen, Kuala Terengganu yang mewakili parti AMANAH

Video: Lelaki pukul wanita bertubi-tubi di tempat awam


China: Tindakan orang ramai yang hanya memerhati tanpa berusaha membantu seorang wanita yang diserang dan dipukul bertubi-tubi oleh seorang lelaki di Chengdu, China mencetuskan perdebatan dalam kalangan pengguna media sosial negara itu.

Menerusi satu rakaman yang tersebar di laman sosial Weibo, kejadian berlaku di tempat awam pada waktu siang di wilayah tersebut ditonton oleh sekumpulan lelaki dan beberapa orang wanita tanpa bertindak membantu mangsa.

Dalam rakaman berdurasi 50 saat, wanita terbabit pada awalnya dilihat bertengkar dengan lelaki itu, sebelum suspek mula menyerangnya.

Suasana mula tegang apabila lelaki tersebut memegang rambut dan leher mangsa, sebelum menghentak kepalanya di bahagian pagar besi di tepi jalan itu.

Bagaimanapun, wanita terbabit kelihatan cuba melawan dengan bertindak menyembur lelaki itu menggunakan penyembur lada, sebelum sekali lagi mangsa ditarik dan dihentak ke rel besi mengakibatkan mangsa jatuh ke lantai.

Lelaki tersebut kemudiannya menumbuk muka wanita itu. Namun, wanita terbabit tetap mempertahankan dirinya, sebelum penyerang dilihat menendang muka wanita itu menyebabkan penyembur lada yang dipegangnya terpelanting.

Suasana menjadi semakin tegang.

Masih tidak berpuas hati, lelaki tersebut mengambil penyembur lada dan menyemburnya ke muka wanita itu.

Diakhir penghujung video itu baharulah muncul seorang wanita yang datang menghalang lelaki tersebut daripada terus menyerang mangsa. Seorang wanita yang sebelum ini dilihat hanya menonton kemudiannya turut sama membantu.

Sehingga kini punca serangan belum dapat dipastikan.
-kualalumpurpost-

Suami berang isteri kena rogol belasah perogol hingga mati

SABAK BERNAM – Seorang suami yang berang selepas mendapat tahu isterinya dirogol bertindak nekad bertemu dengan lelaki berusia 27 tahun itu sebelum memukul hingga menyebabkannya mati.

Dalam kejadian kira-kira jam 1 pagi Ahad lalu, suspek dan anaknya bertemu mangsa di sebuah stesen minyak di Sungai Besar sebelum bertindak menumbuk dan memukul mangsa menggunakan getah paip.

Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Nor Azmi Isa berkata, hasil siasatan awal mendapati, mangsa dipercayai masuk ke rumah suspek dan merogol wanita terbabit sebanyak dua kali di sebuah bilik tingkat bawah rumah itu kira-kira jam 3 hingga 5.30 pagi, 15 April lalu.

“Kejadian itu menyebabkan suspek hilang pertimbangan dan membelasah mangsa di stesen minyak berkenaan.

"Tak cukup itu, suspek kemudiannya membawa mangsa pulang ke rumahnya di Parit 4 Sungai besar,” katanya.

Menurutnya, mangsa kemudian dikurung dan dibelasah suspek sambil disaksikan isteri dan keluarganya.

“Semasa mangsa berada dalam bilik, kaki mangsa diikat dengan tali getah dan turut diterajang serta dipukul menggunakan getah paip,” katanya.

Nor Azmi berkata, seorang anak suspek kemudian menghubungi polis memaklumkan mengenai kejadian rogol melibatkan ibu tirinya yang berusia 25 tahun.

“Mangsa kemudiannya dibawa Unit Peronda Polis (MPV) ke Balai Polis Sungai Besar. Semasa anggota MPV membawanya ke balai polis, mangsa masih hidup.

“Bagaimanapun, ketika polis mengambil keterangan mangsa kira-kira jam 3.45 pagi hari sama, lelaki itu tiba-tiba terjatuh dan tidak sedarkan diri sebelum disahkan meninggal dunia,” katanya.

Beliau berkata, pemeriksaan awal mendapati mangsa mengalami kecederaan pada bahagian kepala iaitu melecet di bahagian dahi, lebam pada mata dan luka di bibir.

“Hasil bedah siasat yang dijalankan di Hospital Tengku Ampuan Jemaah (HTAJ) Sabak Bernam mendapati punca kematian mangsa disebabkan pendarahan dalaman.

"Sehubungan itu, empat lelaki melibatkan suspek utama dan dua anaknya serta seorang anak angkat berusia lingkungan 20 hingga 23 tahun ditahan reman sehingga 23 April ini bagi membantu siasatan.

Kes disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan kes rogol mengikut Seksyen 376.
-sinarharian-

Mayat tercicir di jalan raya (Gambar)

Havana: Seorang pemandu kereta mayat dirakam memandu di sebuah kawasan simpang yang sibuk tanpa menyedari mayat dibawanya tercicir di atas jalan raya.

Rakaman itu menunjukkan pemandu berkenaan terus meninggalkan tempat itu dengan mayat yang hanya ditutup dengan selimut oren terdampar di tengah jalan.

Akibatnya pemandu lain bertempiaran mengelak melanggar mayat itu.

Orang ramai merakamkan kejadian itu di Vedado – kawasan perniagaan di Havana, ibu negara Cuba.

Rakaman itu juga menunjukkan seorang lelaki dan wanita di dalam kereta mayat itu kembali ke lokasi berkenaan, mungkin selepas menyedari kejadian itu.

Mereka dilihat cuba mengangkat mayat berkenaan ke atas pengusung, malangnya tidak cukup kuat sehingga seorang lelaki yang kebetulan lalu di situ membantu mereka meletakkan semula mayat itu di dalam kereta mayat.

Video itu tersebar di Internet dan mendapat pelbagai komen termasuk ada yang menganggap ia bukti perkhidmatan buruk di Cuba akibat pemerintah komunis.

Netizen, Kenny Beltran berkata: “Lihat sajalah tahap perkhidmatan asas di Cuba.

“Ia kesan sistem pentadbiran yang buruk serta tidak produktif dan tidak berkesan.”

Seorang lagi berkata: “Perkara seperti ini hanya berlaku di negara dunia ketiga.”
-kualalumpurpost-

Koleksi Foto Tercantik Dunia Yang Pernah Memenangi Pertandingan Antarabangsa

Detikdaily
SantaiKalau lah ada peluang sekali seumur hidup untuk merakam saat ini.. Dibawah ini adalah Foto-foto yang pernah memenangi pertandingan antarabangsa. Cantik kreatif dan penuh dengan seni.
Tak jemu mata memandang kerana banyak maksud tersirat didalamnya.. Mungkin orang seni lebih memahaminya kerana seni itu halus..dan orang-orang halus tu hantu..eehehe..gurau..tapi foto-foto ni memang best..