"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Amanah ramal PAS tiada hala tuju selepas Hadi tiada

Bernama
KOTA BHARU: Amanah meramalkan PAS tiada hala tuju yang jelas jika Presidennya, Abdul Hadi Awang tidak lagi memegang jawatan tertinggi parti.

Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Abdul Samad berkata PAS kini tidak mempunyai mesej yang jelas kepada ahlinya selepas mengadakan muafakat bersama Umno dan hanya dianggotai ahli yang benar-benar taat kepada parti itu sahaja.

“Walaupun PAS kini dilihat semakin kuat selepas bergabung dengan Umno namun mesej yang disampaikan oleh parti itu semakin kabur dan tidak jelas dan hanya disertai oleh golongan yang wala’ (taat) sahaja.

“Selagi ada Haji Hadi mereka patuh tapi lepas Haji Hadi tak ada (tidak lagi memegang jawatan Presiden PAS) parti itu tidak akan mempunyai hala tuju yang jelas. Mereka (PAS) tidak akan punya ketahanan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kovensyen Amanah Negeri Kelantan Kali Ke-4 2019, hari ini.

Dalam pada itu, beliau berkata Umno juga dilihat tidak berani menawarkan sebarang perjanjian untuk membawa PAS sebagai sebahagian daripada gabungan Barisan Nasional (BN).

Mengenai isu Kampung Baru di Kuala Lumpur, Khalid yang juga Menteri Wilayah Persekutuan berkata beliau yakin lebih ramai penduduk kawasan itu akan bersetuju dengan pelan pembangunan yang dikemaukakan kerajaan selepas ia dipersetujui Sultan Sharafuddin Idris Shah pada Khamis lepas.

“Dengan sokongan dan perkenan Sultan Selangor InsyaAllah lebih mudah untuk kita mendapatkan persetujuan daripada pemilik (tanah Kampung Baru). Saya rasa mereka akan lebih bersedia untuk menerima cadangan kita (mengenai pelan pembangunan Kampung Baru),” katanya.

Tunggu pilih presiden lain kalau berani, kata Anwar

Selagi menyandang jawatan presiden PKR, Anwar Ibrahim berkata beliau tidak akan memanggil mesyuarat mana-mana kelompok dalam parti.

Mereka bebas untuk mengadakan mesyuarat sendiri tetapi beliau tidak akan mengiktirafnya, kata Anwar lagi.

"Tak ada umpamanya mesyuarat kelompok Saifuddin (Nasution Ismail), mesyuarat kartel, itu saya tak iktiraf...Saya tidak akan panggil mesyuarat (dengan) kelompok, saya panggil mesyuarat parti.

"Nak jumpa (dan) menghalakan kelompok (tertentu) bukan kerja presiden. Kena tunggu pilih presiden lain, kalau berani," katanya ketika berucap di Konvensyen PKR Kedah dan Perlis di Kulim, Kedah hari ini.

Istilah 'kartel' dalam PKR biasanya merujuk kepada kem timbalan presiden Azmin Ali. Dipercayai ini kali pertama Anwar menyebut istilah itu secara terbuka.

Kemelut dalaman PKR kembali hangat susulan pembatalan jemputan kepada Azmin untuk merasmikan Kongres Nasional Pemuda PKR.

Pada 14 November lalu, Azmin mendakwa ada 'tangan ghaib' di belakan keputusan membatalkan jemputan terhadapnya, dan yakin ketua pemuda PKR tidak akan berani berbuat demikian tanpa sokongan di belakangnya.

Pada September lalu, Zuraida Kamaruddin - pemimpin kanan PKR yang menyokong Azmin - berkata beliau tidak akan hadir mana-mana mesyuarat parti selagi Anwar enggan mengadakan pertemuan rekonsiliasi dengannya, Azmin serta sejumlah lagi pemimpin parti.

Anwar dalam ucapannya turut berkata ada dakwaan bahawa beliau enggan bertemu dengan pemimpin parti yang berpihak kepada Azmin.

"Ada yang heboh 'Anwar tak sanggup nak jumpa'. Tak betul...Sesiapa sahaja boleh jumpa," katanya sambil menjelaskan ramai pemimpin yang bertemunya ketika di Parlimen dan pejabatnya di Petaling Jaya.

“Jadi nak kata tak boleh jumpa tak benar...Apatah lagi kalau anda menteri, timbalan menteri. Ada hal-hal saya tak pernah menolak (untuk berjumpa)," katanya lagi.

'Jangan jadi hamba jawatan'

Anwar yang juga anggota parlimen Port Dickson mengingatkan hadirin agar tidak menjadi hamba jawatan sehingga melupakan prinsip yang diperjuangkan.

Beliau juga mengingatkan mereka yang kini memegang jawatan dalam kerajaan naik kerana parti itu sendiri.

“Saifuddin kata ada exco tak boleh datang, saya hairan. Jangan lupa anda nak jadi calon itu watikah dari (bekas presiden PKR) Wan Azizah, sokongan dari ahli.

“Selepas itu kerana Keadilan (PKR) kamu diangkat, mana mungkin kamu lupa kepada parti yang mengangkat kamu. Ini kita harus fikirkan, (jika nak) berbeza pendapat okey,” katanya. lagi.

Menekankan pentingnya untuk PKR menjadi sebuah parti yang kuat, Anwar berkata kerana orang ramai akan menilai parti itu berdasarkan pergeseran dalaman yang sedang berlaku.

"Sampai bila saya nak jadi presiden? Tetapi sementara saya jadi presiden, saya perlu parti yang kuat dan mantap," katanya lagi.

Ketika ditemui pemberita kemudian, Anwar diminta mengulas mengenai perlembagaan parti yang menyatakan pemimpin yang tidak hadir lebih tiga kali berturut-turut tanpa alasan munasabah boleh dilucutkan jawatan.

Anwar berkata pimpinan PKR mahu mengambil pendekatan lembut dan sederhana.

Katanya lagi, ada pemimpin yang membangkitkan peraturan itu sebelum ini tetapi beliau meminta agar ia tidak digunakan.

“Kita ambil pendekatan yang sangat sederhana dan berlembut untuk memberi ruang. Kawan-kawan kita memikirkan sebab itu kita tidak menggunakan peruntukan itu, setakat ini,” katanya.

Husam, Nik Omar antara calon pimpinan Amanah K'tan

N Faizal Ghazali

ULASAN | Menjelang Konvensyen Amanah Kelantan esok, seramai 53 orang calon disenaraikan untuk dipilihan sebagai barisan kepimpinan Amanah negeri itu.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Amanah negeri, Alawi Mohd Rashid berkata, antara tokoh yang dicalonkan termasuk Naib Presiden Amanah, Senator Husam Musa.

Selain itu menurutnya, turut tercalon adalah Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah (Yadim), Nik Omar Nik Abdul Aziz.

"Setakat ini kita terima 53 pencalonan dan para perwakilan akan memilih 17 orang calon terbaik untuk mengisi jawatankuasa Amanah Kelantan bagi penggal 2019-2022 akan datang," katanya ketika dihubungi Malaysiakini, hari ini.

Sebagai rekod, bagi jawatan pengerusi Amanah negeri kini disandang oleh Wan Abd Rahim Wan Abdullah.

Beliau bagaimanapun sebelum ini menyatakan hasrat untuk berundur selepas menggalas tanggungjawab sebagai presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan.

Susulan itu, Amanah Kelantan bakal memilih seorang pengerusi baru bagi menggantikan Wan Abd Rahim.

Amanah negeri itu dilihat perlu diberi tonik bertenaga untuk menggerakkan sekali gus memperkasakan parti di setiap peringkat.
Sebagai parti yang berada dalam saf pentadbiran kerajaan pusat, Amanah Kelantan juga perlu dilihat dominan dalam menerajui usaha memberi penjelasan tentang dasar-dasar dan kemajuan yang dilaksanakan kerajaan pusat.

Disebabkan Amanah adalah parti pembangkang di Kelantan, mereka juga perlu benar-benar progresif dalam agenda pembaharuan nasional dan membentuk mentaliti masyarakat yang lebih matang.

Justeru, usaha itu dilihat memerlukan kesinambungan kepimpinan yang mantap, berpasukan, bahkan berdaya saing termasuk mewujudkan fungsi 'semak dan imbang' yang berkesan kepada kerajaan negeri.
Dalam kalangan 17 calon kepimpinan yang bakal dipilih, seorang pengerusi negeri yang diangkat nanti pastinya diharap dapat mengemudi parti dengan lebih baik.

Selepas hampir dua tahun PH menguasai kerajaan persekutuan, Amanah Kelantan perlu membuktikan betapa mereka mampu meraih kepercayaan rakyat dan mengukuhkan pengaruh akar umbi.

Maka, dalam perlumbaan membuat kebaikan yang sering dilaung-laungkan, pimpinan Amanah negeri harus sedar bahawa kuasa politik adalah tentang seberat tanggungjawab.

Jika tersalah memilih nahkoda, bahtera akan hanyut tanpa arah. Malah berisiko berkecai di tengah lautan bergelora.

Politik tunggang agama, emosi tak tentu tuju

Demontrasi: Jernihkan keadaan bukan tambah fitnah, kata KM Melaka
MALAYSIADATELINE

“Sepatutnya kita bertindak atas maklumat keseluruhan yang kita dapat supaya ia dapat menjernihkan lagi keadaan,” kata Ketua Menteri, Adly Zahari.

Memetik laporan Melakakini hari ini, satu demontrasi diadakan berikutan terdapat segelintir pihak yang cuma mengadakan demonstrasi di hadapan Seri Negeri di sini yang cuba memfitnah atas maklumat tidak benar.

“Saya fikir pihak yang terlibat sepatutnya melihat semua maklumat yang kita ada di dalam sidang dewan ini, barulah mereka bertindak.

“Bukannya bertindak atas fitnah dan persepsi yang salah. Kalau kita lihat Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang) dan Timbalan Speaker sudahpun meminta maaf.

“Jadi tidak sepatutnya kita mengadakan demonstrasi atas maklumat fitnah yang kita dapat,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Persidangan Ketiga (Bajet) Penggal Kedua Dewan Undangan Negeri Keempat Belas di Seri Negeri, hari ini.

Jelas Adly, di peringkat kerajaan negeri isu yang berbangkit telah terjawab di dalam persidangan dewan.

“Prinsip kita mesti menjernihkan keadaan, bukan menimbulkan lagi kebencian,” tegasnya.

Demontrasi itu dianjurkan oleh Ummah Melaka yang membantah Timbalan Speaker Dun Datuk Dr Wong Fort Pin (DAP) melarang sepotong ayat al-Quran dibaca oleh bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron ketika dalam perbahasan dalam sidang Dun hari ini.

Seramai lebih kurang 50 orang pendemontrasi berkumpul dihadapan Seri Negeri untuk menyatakan ketidakpuasan hati terhadap Timbalan Speaker dan mendesak beliau dipecat atau meletakkan jawatan.

Ini berikutan dakwaan bahawa Adly mempertahankan tindakan Timbalan Speaker itu.

Mari kita doakan yang baik-baik untuk wirawati negara ini

Salwani - Wanita yang menyelamatkan laporan audit asal 1MDB
Hariz Mohd & Hidir Reduan Abdul Rashid

KES PINDA AUDIT 1MDB
l Tindakan seorang kakitangan Jabatan Audit Negara (NAD) pada tahun 2016 membantu mengekalkan bukti pindaan ke atas laporan audit 1MDB yang dilakukan oleh jabatan berkenaan.

Pegawai NAD Nor Salwani Muhammad memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini bahawa dia secara rahsia menyimpan satu daripada 60 salinan laporan asal yang diterbitkan oleh jabatan itu pada 2016.

Bosnya ketika itu - Ketua Audit Negara, Ambrin Buang - telah memerintahkan agar semua 60 naskahlaporan berkenaan dimusnahkan untuk mengelak kebocoran. Hanya salinan yang telah dipinda diserahkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Salinan laporan audit Nor Salwani mempunyai tanda "09". Dokumen itu dikemukakan sebagai bukti dalam perbicaraan terhadap bekas perdana menteri Najib Razak yang dituduh mengarahkan pindaan ke atas laporan audit berkenaan.

"Saya menyimpan laporan itu untuk diberikan kepada ketua audit negara yang baru, dengan niat ikhlas, saya telah menyerahkan laporan '09' untuk membolehkan ketua audit negara yang baru mendapatkan keseluruhan gambaran mengenai penemuan audit," kata Salwani.

Dia juga memaklumkan kepada mahkamah bahawa dia menyimpan sesalinan laporan itu secara rahsia kerana mungkin memerlukannya pada kemudian hari sebagai rujukan.

Salwani juga telah membekalkan lebih banyak bukti utama dalam bentuk rakaman audio selama dua jam dan 45 minit yang dirakamkan pada mesyuarat 24 Feb 2016, yang dihadiri oleh pegawai tertinggi dari kerajaan dan 1MDB.

Katanya, beliau telah memasukkan perakam suara ke dalam bekas pensel milik pegawai atasannya, Saadatul Nafisah Bashir Ahmad, wakil Jabatan JAN tanpa pengetahuannya (Saadatul Nafisah) sebelum mesyuarat bermula.

Saksi pendakwaan kelima itu berkata beliau berbuat demikian sebagai persediaan untuk membuat minit mesyuarat penyelarasan laporan audit 1MDB berkenaan kerana beliau tidak dibenarkan berada dalam bilik mesyuarat itu.

MT Umno tidak masuk campur tindakan disiplin 17 Ahli Parlimen

MALAYSIADATELINE
Sebarang tindakan disiplin terhadap 17 Ahli Parlimen Umno yang mengadakan pertemuan sulit dengan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali hanya boleh diambil oleh Jawatankuasa Displin parti.

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, Majlis Tertinggi (MT) tidak mempunyai kuasa untuk mengenakan tindakan disiplin terhadap mereka kerana apa-apa siasatan dikawal selia oleh lembaga itu.

“Ia terserah kepada Lembaga Displin kalau mereka kata tidak mahu siasat, tidak. Jika mereka siasat kata tidak ada kes, jadi tidak ada kes. Kita serahkan sepenuhnya kepada Lembaga Disiplin,” katanya kepada media di lobi Parlimen,seperti dipetik laporan Malaysiagazette hari ini.
Ismail yang juga Ketua Pembangkang ditanya media sama ada MT akan mengambil tindakan terhadap 17 Ahli Parlimen yang menghadiri pertemuan sulit dengan Azmin.

Mengulas lanjut, Ahli Parlimen Bera itu berkata, laporan Lembaga Displin itu akan tetap diserahkan kepada MT Umno.

“Pengerusi Lembaga Disiplin kata ada laporan kepada dia dan serah kepada Lembaga Displin. Ia bebas dan MT tidak boleh campur tangan dalam cara bagaimana jawatankuasa itu nak handle kes-kes ini.

“Apabila sudah dapat keputusan, kita akan serahkan kepada Jawatankuasa Pengurusan dan mereka akan tengok sama ada luluskan atau tidak ke MT dan MT lah yang akan buat keputusan terakhir,” katanya lagi.

Ditanya sama ada Umno ada menentukan tempoh masa terhadap Lembaga Displin parti itu untuk membuat siasatan, Ismail berkata, parti itu tidak memberikan sebarang tempoh kepada jawatankuasa berkenaan.

Selasa lalu, Pengerusi Lembaga Displin Umno, Tan Sri Mohamed Apandi Ali berjanji akan mengambil tindakan segera berdasarkan prosedur sedia ada.

Malam Isnin lalu, sejumlah 17 Ahli Parlimen BN dan 5 Ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH) berkumpul di kediaman rasmi Azmin di Presint 10, Putrajaya.

Perjumpaan itu bermula pada sekitar pukul 9.30 malam dan berlangsung selama dua jam.

Hentikan pencen berganda diterima Ahli Parlimen, Adun, Exco

Kerajaan harus kajisemula pencen berganda diterima Ahli Parlimen, Adun, Exco
MOHD ALI HASHIM

Skim pencen bagi wakil rakyat bagi Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri, Exco Kerajaan Negeri maupun jawatan lebih tinggi harus dikaji semula.

Ini adalah bertepatan dengan usaha kerajaan untuk meminimakan kos dan perbelanjaan sepertimana yang sering diperkatakan sejak Pakatan Harapan menerajui kepimpinan selepas memenangi pilihan raya umum yang lalu.

Demikian disarankan oleh aktivis masyarakat Noor Hasni Saad ketika ditemui di Kepala Batas, Seberang Perai Utara, semalam.


Noor Hasni Mohamad

Jelas beliau, pencen melampau yang diterima oleh wakil rakyat adalah tidak wajar kerana ia sudah melebihi apa yang diperolehi oleh penjawat awam yang telah berkhidmat berpuluh-puluh tahun sebelum pencen.

“Berdasarkan kepada pertemuan dan perjumpaan dengan begitu ramai penjawat awam, mereka mengeluh dan menzahirkan rasa ketidakadilan yang berlakui.

“Majoriti dari mereka telah pun berkhidmat begitu lama, namun begitu pencen yang diterima selepas perkhidmatan yang menjangkau puluhan tahun hanya sekadar cukup makan sahaja.

“Walau bagaimana pun pencen melampau yang diterima oleh wakil rakyat amat tidak wajar dipraktikkan dalam usaha kerajaan mengurangkan kos dan perbelanjaan,” ujarnya.

Beliau yang juga merupakan bekas tentera tidak berpencen turut berkata, ramai lagi lagi bekas tentera dan golongan marhaen yang hidup umpama kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang.

Namun begitu tegasnya, majoriti dari wakil rakyat yang hanya berkhidmat dalam tempoh yang singkat sepenggal sudah boleh menikmati pencen yang begitu lumayan jika dibezakan dengan penjawat awam yang lain.

“Sekiranya wakil rakyat tersebut adalah Ahli Parlimen dan juga Adun sudah pasti ia akan menerima pencen bagi kedua-dua jawatan beliau selepas tamat sepenggal berkhidmat.

“Apa lagi seandainya ia juga adalah menteri kabinet ataupun timbalan menteri, tidak dapat dinafikan pencennya akan turut berganda.

“Manakala Adun negeri yang dilantik menjadi exco kerajaan negeri akan turut menerima imbuhan yang berganda sedangkan pemberian yang berganda itu boleh menjimatkan wang negara sepertimana yang sering dilaung-laungkan.

“Sehubungan itu kerajaan harus peka dan peduli dengan serius isu pencen berganda yang diterima oleh wakil rakyat dan ahli politik, ” tambah beliau.

Sejajar dengan itu kata Noor Hasni, cara terbaik ialah memberi hanya satu pencen tertinggi sahaja seandainya kerajaan benar-benar serius untuk melaksanakan penjimatan sepertimana yang kerap diwar-warkan.

Azmin dijangka jumpa MP PKR pula petang ini

Malaysiakini
Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali dijangka bertemu dengan ahli parlimen partinya di parlimen petang ini, menurut laporan berita.

Star Online memetik sumber yang berkata mesyuarat itu dijadualkan pada jam 3 petang ini.

"Kali ini, ia akan diadakan di pejabatnya di parlimen. Kami semua 'dijemput' hadir di pejabatnya pukul 3 petang dan kebanyakan kami akan berada di sana," kata sumber itu.

Spekulasi terbaru ini hadir kurang 24 jam selepas Azmin, yang juga menteri hal ehwal ekonomi mengadakan perjumpaan di kediamannya di Putrajaya dengan lebih 20 ahli parlimen BN termasuk bekas naib presiden Umno, Hishammuddin Hussein, semalam.

Perjumpaan itu berlangsung selepas kekalahan besar Pakatan Harapan dalam pilihan raya kecil Tanjung Piai pada Sabtu lalu, yang seterusnya menimbulkan kembali tekanan terhadap Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad untuk meletakkan jawatan.

Bekas timbalan presiden PKR, Syed Husin Ali menyifatkan kekalahan itu sebagai referendum terhadap kepimpinan Dr Mahathir dan menggesa pengerusi PH itu menyerahkan jawatan perdana menteri kepada Presiden PKR, Anwar Ibrahim seperti dipersetujui sebelum pilihan raya umum (PRU) ke-14.

Timbul speklulasi sebelum ini yang mengatakan bahawa Dr Mahathir cenderung memilih Azmin untuk menggantikannya sebagai perdana menteri meskipun Dr Mahathir dan Anwar berulang-kali meyakinkan bahawa pelan peralihan kuasa akan diteruskan seperti yang dirancang.

Sebelum ini, sekretariat Pakatan Harapan juga menuduh Hishammuddin cuba membentuk kerajaan baru tanpa DAP dan Amanah. Hishammuddin bagaimanapun menafikan tuduhan itu.

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi mendakwa bahawa ahli parlimen Umno berjumpa dengan Azmin untuk membincangkan penyaluran projek-projek kerajaan untuk kawasan mereka.

Terdahulu, jawatankuasa disiplin Umno berkata ia sedang menyiasat perjumpaan itu.

Anwar pula menuntut penjelasan daripada Azmin mengenai perjumpaan semalam, yang menurutnya menimbulkan persoalan.

Hubungan antara Anwar dan Azmin dilihat semakin keruh, dengan yang terbaru berhubung isu pembatalan jemputan kepada timbalan presiden PKR itu untuk merasmikan Kongres Pemuda PKR (AMK).

Azmin mendakwa ada 'tangan ghaib' di sebalik keputusan itu.

Sementara itu, ketika berucap di Konvensyen PKR Perlis-Kedah pada hari Sabtu, Anwar menyampaikan kenyataan keras yang dipercayai ditujukan kepada Azmin dan penyokongnya.

Antara lain, Anwar mengingatkan tentang kuasa yang meminggirkan idealisme.

Penganalisis dedah, ramai pengundi PH tidak keluar mengundi

SITI NUR ZAWANI MISCON
Peratusan keluar mengundi yang berkurangan sehingga 13 peratus dengan sebahagian besarnya merupakan pengundi Pakatan Harapan (PH), antara faktor kekalahan parti kerajaan itu di Tanjung Piai.

penganalisis politik dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof Madya Dr Azmi Hassan, berkata, peratusan tersebut merujuk kepada kehilangan sebanyak 7,000 undi penduduk yang tidak keluar mengundi berbanding semasa Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) yang lalu.

Justeru katanya, kemenangan Barisan Nasional (BN) di kawasan penghujung Benua Asia itu bukan disebabkan pertambahan mendadak jumlah undi yang diperolehi.

“Kemenangan besar BN bukannya terbit dari pertambahan mendadak jumlah undi yang diperolehi, kerana lebih 25,000 yang diperolehi tidak banyak beza jika dicampur undi BN dan PAS ketika PRU14.

“Kemenangan besar BN adalah kerana PH kali ini kehilangan 10,000 undi berbanding PRU14.

“Jumlah yang mengundi berkurangan sebanyak 13 peratus, bersamaan 7,000 undi berbanding PRU14.

“Malah, calon Gerakan (Wendy Subramaniam) yang memperolehi 1, 707 undi adalah punca utama kehilangan undi oleh PH,” katanya kepada Malaysia Dateline.

Maka dengan itu katanya, penduduk yang tidak keluar mengundi boleh dikatakan sebagai terjemahan mereka melakukan protes atau cubaan sabotaj terhadap calon PH.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan bahawa pergeseran antara DAP dan Bersatu serta percakaran dalaman PKR menyumbang kepada asbab mengapa begitu ramai tidak keluar mengundi.

Untuk rekod, peratusan pemilih yang keluar mengundi di PDM majoriti Cina lebih rendah berbanding jumlah keseluruhan iaitu 74.5 peratus.

Keadaan itu membayangkan ramai daripada pengundi tidak membuang undi, atau pengundi luar tidak pulang untuk mengundi.

Konvensyen Nasional AMANAH yang mendebarkan (Kemana hala tuju AMANAH selepas ini)

HARIS ALIMUDIN
9 Mei 2018 akan tetap terpahat dalam lipatan sejarah besar negara. 61 tahun memperlihatkan hanya satu wajah kerajaan yang mentadbir di bawah empat Perdana Menteri.

Rakyat telah turun dan menyatakan bahawa jangka waktu itu sudah terlalu lama diberikan kepada Perikatan dan Barisan Nasional (BN) mencorakkan bangsa Malaysia dan telah tiba waktunya sebuah kerajaan baharu diberikan mandat memimpin negara.

Pakatan Harapan (PH) yang dibentuk pada 22 September 2015 ditunjangi tiga parti utama, PKR, DAP dan AMANAH. Antara ketiga-tiga parti ini, AMANAH adalah yang termuda, hanya berusia enam hari semasa penubuhan PH dimuktamadkan.

Sejarah adalah cerita yang tidak terpadamkan, dan sejarah mencatatkan bahawa PH adalah benih yang tumbuh selepas berkuburnya Pakatan Rakyat, koalisi yang telah gagal menumbangkan kerajaan BN.

PH ditubuhkan untuk membina sebuah wadah untuk meletakkan AMANAH sebagai sebahagian daripada kerajaan menunggu selepas Pas bermufaraqah.

AMANAH diamanahkan untuk menggantikan kelompangan yang ditinggalkan oleh Pas. Sistem politik negara yang masih berbasis kuat kepada kaum dan agama, meletakkan AMANAH sebagai parti yang mewakili suara majoriti rakyat Melayu dan Islam.

Menarik untuk diperhatikan apakah AMANAH mampu dan dilihat mampu menggalas tugas besar yang selama ini dalam blok pembangkang, peranan membawa suara Islam dan Melayu secara tradisinya adalah tugas Pas?

Hampir keseluruhan pendiri awal AMANAH, di peringkat nasional mahupun negeri, kawasan dan cawangan adalah bekas pemimpin dan ahli Pas yang puluhan tahun didoktrin dengan pendekatan Pas, mahu tidak mahu pendekatan dan fikrah mereka diakui masih tebal dengan sentimen lama.

Menyedari bahawa jalur pemikiran lama harus segera diganti dengan wacana politik baharu yang segar dan baharu, pemimpin AMANAH lantas menggariskan ketetapan bahawa AMANAH ialah sebuah parti Islam yang inklusif, progresif dan peduli dengan meletakkan asas kukuh, Rahmatan Lil ‘Alamin sebagai dasar dan kerangka parti.

Nahdah Ulama’ Li Nahdhah Jadidah (NUNJI) adalah inisiatif awal sebelum penubuhan AMANAH untuk memperkemaskan kefahaman mengenai fiqh watan atau kenegaraan berpandukan maqasid syariah dengan mengiktiraf kepelbagaian dan kemajmukan demografi negara.

Walaupun ramai yang pesimis dan menempelak bahawa AMANAH adalah parti serpihan orang kecewa dan hanya bernafas setahun dua, pembinaan parti terus berjalan dengan penubuhan cawangan dan sayap-sayap di seluruh negara.

Kelebihan yang ada pada AMANAH adalah hampir keseluruhan ahlinya adalah bekas ahli Pas yang mempunyai pengalaman dalam gerakan politik dan siasah Islam. Tidak dapat dinafikan bahawa pada peringkat ini, ketertarikan pemain politik pada AMANAH masih di tahap yang rendah dengan permohonan keahlian yang kecil. Ramai yang mengambil sikap tawaquf atas pelbagai alasan dan ijtihad.

Sedang pembinaan parti masih di peringkat awal, AMANAH diangkat menjadi komponen yang membentuk kerajaan Malaysia baharu. Pimpinan AMANAH dilantik menjadi menteri, timbalan menteri, setiausaha politik, mengetuai agensi dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Di peringkat bawah kekosongan ahli majlis, MPKK, ketua kampung dan pelbagai cabang kerajaan diisi oleh ahli. Natijahnya urusan pembinaan parti tidak mampu diberikan keutamaan demi mengisi kemenangan di peringkat persekutuan dan negeri.

Kemenangan juga menghasilkan gelombang kemasukan ahli yang mencecah puluhan ribu setiap bulan dari pelbagai wadah, sama ada ahli Pas, Umno atau gerakan NGO seperti Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram), Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) juga non partisan dan non persatuan.

Jika sebelum ini AMANAH hanya dianggotai sebahagian besarnya bekas ahli Pas, ia mengalami perubahan besar dari segi kepelbagaian latar belakang ahli.

Kemenangan turut mengulangi sirah Uhud. Ramai yang meninggalkan pertahanan untuk sama-sama merasai nikmat kemenangan. Ada yang gembira, tidak kurang yang kecewa dan hampa kerana pengorbanan dirasakan tidak berbalas. Akhirnya memilih untuk berundur, walaupun pada awalnya menjadi perintis kepada penubuhan AMANAH.

Cabaran AMANAH bukan hanya berlegar pada pengurusan dalam parti tetapi bagaimana kekal relevan sebagai sebuah parti bernuansa Islam yang mampu diterima semua kaum, namun kekal utuh dan dilihat utuh kepada pegangan Islam dan meyakinkan kaum Melayu kemampuannya mempertahankan hak dan kepentingan Melayu.

Penubuhan Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang membawa agenda Melayu Islam juga memberi cabaran kepada AMANAH untuk kekal relevan.

AMANAH berada pada suatu titik yang memerlukan pemerhatian teliti dengan prediksi untuk menjadi sebuah parti pilihan utama pada masa hadapan.

Sebuah parti yang kekal lama bukan hanya memerlukan sebuah dasar yang kukuh, tetapi lebih utama bagaimana dasar itu difahami, dicanai dan dilaksana di semua peringkat.

Walaupun pendekatan Rahmatan Lil ‘Alamin diletakkan sebagai panduan besar kepada AMANAH, ia perlu dirungkai dan dikhususkan skopnya di peringkat parti secara keseluruhanya.

Ia tidak boleh sekadar menjadi wacana dan label kepada setiap program tanpa difahami secara holistik dan teliti oleh setiap ahli. Pendekatan besar ini perlu dipandu agar ia diterjemahkan dan difahami oleh setiap ahli parti.

Kegagalan meletakkan satu rujukan tunggal akan menyebabkan wujudnya kepelbagaian tafsiran yang menggugah kesatuan kefahaman. Setiap ahli atau kelompok memberikan tafsiran sendiri yang akhirnya membuah firkah dan pertentangan fahaman.

Kesenggangan dan penundaan pembinaan kesatuan fikrah ini menjadi ancaman besar kepada AMANAH. Para pendiri awal AMANAH yang sebahagian besar masih bernostalgia kepada sistem tarbiyah lama, menekankan bahawa AMANAH perlu kekal pada pendekatan awal penubuhannya.
Generasi baharu yang kemudian pula menyatakan bahawa pendekatan baharu perlu diperkenalkan selari dengan wajah inklusif dan keterbukaan AMANAH.

Tanpa sebuah panduan yang jelas, setiap hujah adalah relevan dan terpakai. Maka wujudlah jurang yang melebar dari sehari ke sehari.

Generasi muda AMANAH juga menuntut sebuah parti yang boleh mengakomodasi idea dan pendekatan mereka. Kegeloraan orang muda dalam berpolitik ditampungi dengan pembawaan inklusif AMANAH. Sama ada ia baik atau tidak, ia dibincang dalam premis lain.

Sehingga hari ini, sistem pentarbiyahan AMANAH masih belum mampu dibawakan ke peringkat bawahan. Sebuah parti Islam banyak bergantung kepada fahaman ahli untuk kekal pada landasan syarak.

Namun jika usrah atau pengajian siasah, liqa’ atau pertemuan, latihan dan pembangunan kefahaman ahli tergendala, ia tiada kelebihan dan keistimewaan dengan parti politik biasa.

AMANAH benar-benar berada pada suatu suasana yang memerlukan pemerhatian mendalam barisan kepimpinan. Sama ada mahu mengakui atau tidak, AMANAH belum membentuk sebuah imej kukuh dan menonjol berbanding parti sepakatan ataupun parti oposisi.

AMANAH belum memberikan keyakinan menawarkan sebuah wadah yang Islami atau sebuah parti nasional yang inklusif. AMANAH masih bereksperimen dengan pendekatan yang mampu membawa politik Islam baharu disamping kekal relevan di dalam segmen pengundi Melayu Islam.

Juga pada waktu yang sama diakui bahawa harapan rakyat bukan Islam kepada AMANAH adalah tinggi untuk kekal bersederhana dan meraikan golongan minoriti.

Secara politiknya, kebanyakan kerusi yang dimenangi oleh calon AMANAH pada Pilihanraya Umum ke-14 (PRU-14) lalu disumbangkan di kawasan campuran yang peratus pengundi bukan Melayu dan bukan Islam yang tinggi. AMANAH juga perlu menekuni hakikat ia masih tertolak di kawasan Melayu terutama di pantai timur Semenanjung.

Menjelang Konvensyen Nasional AMANAH awal Disember ini, pemilihan pertama selepas menjadi kerajaan, adalah penantian yang mengujakan dan mendebarkan.

Budaya politik baharu yang meresapi AMANAH boleh menjadi kelebihan, boleh juga menjadi senjata yang mengancam.

Keperpuakan, cai, pergaduhan fizikal dan perseteruan tajam dalam kalangan ahli semakin memuncak. Ia berputik di semua peringkat, sama ada pemuda dan yang lama.

Ramai wajah lama yang terpinggir dan dipinggirkan diganti dengan wajah baharu yang lebih muda dan baharu.

Dendam politik adalah kesumat dan sekam yang sukar dipadam. Jika dibiar membakar, risau yang diwariskan hanya runtuhan dan rentungan bangunan. Ada juga merasa dikhianati, lantas mengambil sikap ‘bumi hangus’.

Pemimpin nasional, negeri, kawasan dan cawangan, ahli lama dan baharu menjadi pencorak kepada AMANAH pada masa hadapan. Nasib parti berada di tangan mereka.

Perjalanan AMANAH sebagai sebuah parti masih panjang. Benihnya baharu ditanam, jika baik benihnya, maka baik jualah buah yang akan dipetik nanti.

Dalam tempoh 20 atau 30 tahun mendatang, AMANAH bagaimanakah yang mahu diwajahkan? Apakah waktu itu AMANAH masih sebuah parti Islam yang inklusif, progresif dan terbuka, atau berevolusi menjadi sebuah parti nasionalis atau parti berbilang fahaman dan idealogi?


* Penulis merupakan Pengerusi AMANAH Negeri Sabah

Dari RM31 juta duit Yayasan, tak sesen pun Zahid bantu orang miskin

Fakhrull Halim

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dituduh tidak menyalurkan walau satu sen pun daripada RM31 juta dana milik Yayasan Akalbudi yang ditubuhkan untuk membantu golongan miskin dan memerlukan.

Dakwaan itu didedahkan Timbalan Pendakwa Raya Raja Rozela Raja Toran dalam ucapan pembukaannya, semasa perbicaraan Ahmad Zahid melibatkan jutaan ringgit dana Yayasan Akalbudi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang bermula hari ini.

Ahmad Zahid berhadapan dengan 47 pertuduhan, 12 daripadanya membabitkan pecah amanah (CBT), lapan tuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan dana yayasan itu.

Perbicaraan dibacakan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah, dan Ahmad Zahid pula diwakili oleh peguam bela Hisham Teh Poh Teik.

Kata Raja Rozela, pendakwaan akan memulakan perbicaraan dengan cuba membuktikan bahawa Ahmad Zahid telah menyeleweng kira-kira RM31 juta dana milik Yayasan Akalbudi, selaku sebuah organisasi pertubuhan diperbadankan, yang ditubuhkan bagi membantu golongan miskin dan memerlukan.

“Jejak aliran tunai akan dibentangkan di mahkamah bagi mendedahkan bahawa tidak ada satu sen pun daripada RM31 juta itu digunakan untuk kepentingan orang miskin.

“Sebaliknya, jejak aliran tunai akan mendedahkan satu amaun besar digunakan untuk, antara lain, membayar bil kredit kad peribadi, membeli polisi insurans kenderaan-bermotor dan membeli cukai jalan untuk kenderaan milik peribadi,” katanya.

Kata Raja Rozela, selepas itu, pihak pendakwaan akan meneruskan dengan pertuduhan rasuah yang menuduh Ahmad Zahid menerima RM17 juta semasa menjadi menteri dalam negeri, sebagai balasan memberikan tiga kontrak kepada beberapa syarikat berbeza

Tertuduh turut didakwa menerima RM4.25 juta daripada “seseorang” sekitar waktu sama, sebagai imbuhan kepada tertuduh untuk menganugerahkan projek MyEG yang berada dalam bidang kuasa KDN.

Untuk pertuduhan pengubahan wang haram pula, Ahmad Zahid dituduh menerima cek dianggarkan bernilai RM65 juta dari beberapa pihak melalui seorang peguam, yang kemudiannya didepositkan ke dalam akaun tertuduh.

Tertuduh kemudiannya didakwa menggunakan wang tersebut untuk membeli dua unit banglo bernilai RM5.9 juta.

“Keterangan saksi dan bukti dokumentari akan dikemukakan untuk menunjukkan bahawa tertuduh tahu atau mempunyai sebab untuk tahu bahawa jutaan ringgit yang diterimanya adalah hasil aktiviti haram,” kata Raja Rozela lagi.

Ahmad Zahid didakwa dengan pertuduhan-pertuduhan tersebut pada 19 Oktober dan 14 Disember 2018 serta 20 Februari tahun ini.

Pertuduhan-pertuduhan tersebut dilakukan di bawah Seksyen 409 Kanun Keseksaan (CBT), Seksyen 16 (1)(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2019 (rasuah), dan Seksyen 4 (1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (Amlatfapua).

Untuk tuduhan CBT, 20 saksi akan dipanggil oleh pendakwaan, manakala 15 orang akan dipanggil untuk tuduhan rasuah.

Sebelum itu, mahkamah menolak permohonan Hisham untuk mencabar peruntukan Akta SPRM dan Akta Amlatfapua dari segi perlembagaan, melibatkan tuduhan yang dihadapi Ahmad Zahid.

Dalam permohonannya, Hisham berkata cabaran itu dilakukan kerana ia melibatkan kebolehterimaan dokumen yang dikeluarkan oleh pihak pendakwaan dalam perbicaraan tersebut.

Hakim Sequerah dalam alasannya, bersetuju dengan hujah oleh Raja Rozela bahawa permohonan itu adalah pramatang memandangkan perbicaraan belum lagi bermula.

“Cabaran itu, buat masa ini, adalah pramatang kerana ia bersifat tanggapan terhadap kebolehterimaan dokumen yang disediakan oleh pendakwaan,” katanya.

Bagaimanapun, Sequerah mengarahkan dokumen dalam pertikaian ditandakan untuk tujuan pengenalpastian dan apa-apa pertikaian mengenainya boleh dibangkitkan ketika ia dibentangkan semasa perbicaraan di mahkamah.

“[…] Semasa penggulungan kes pendakwaan, saya akan tentukan kebolehterimaan dokumen berkenaan,” katanya lagi yang kemudiannya mengarahkan perbicaraan diteruskan.

Konflik peralihan kuasa punca PH kalah di Tg Piai, kata penganalisis

Nicholas Chung
PETALING JAYA: Dua penganalisis politik mengaitkan kekalahan besar Pakatan Harapan (PH) dalam pilihan raya kecil (PRK) Tanjung Piai disebabkan pertelagahan berterusan dalam kalangan parti gabungan itu, sambil menambah “undi protes” menyumbang kepada kemenangan besar Barisan Nasional (BN).

Awang Azman Pawi dari Universiti Malaya dan Azmi Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia berkata penyebab utama konflik itu adalah pertikaian mengenai pengganti Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dan peralihan kuasa.

Azman menyeru Mahathir menyatakan rancangan penggantian yang jelas sebelum menyerahkan jawatannya kepada presiden PKR Anwar Ibrahim, mengatakan isu itu menjadi sebab utama konflik dalaman PH.

Beliau memberitahu FMT, Mahathir yang seolah-olah tidak mahu menyerahkan jawatannya kepada Anwar menimbulkan ketidakpuasan dalam kalangan akar umbi DAP dan PKR terhadap pengerusi PPBM itu.

“Sudah tiba masanya Mahathir mengumumkan penyerahan kuasa dengan lebih khusus supaya rakyat lebih bersedia. Melambatkan tarikh penyerahan kuasa akan menyebabkan keraguan timbul dalam kalangan rakyat serta dalam kalangan penyokong PH,” kata Azman.

Beliau berkata terdapat persepsi dalam kalangan pengundi Cina bahawa PPBM cuba mengawal PH walaupun kerusi parti itu tidak banyak dalam gabungan tersebut, manakala pengundi Melayu berhati-hati terhadap DAP yang semakin banyak memegang pentadbiran kerajaan yang boleh menyebabkan mereka terpinggir.

Azman berkata kemenangan BN menunjukkan muafakat nasional antara Umno dan PAS tidak mengasingkan orang bukan Melayu, sambil menambah ia akan membimbangkan kepimpinan tertinggi PH.

Bagaimanapun, dinamik politik Malaysia sentiasa berubah dengan masa dan pelbagai situasi.

“Orang Cina tahu kemenangan PRK ini tidak akan mengubah kedudukan kerajaan negeri sementara Putrajaya akan kekal di bawah PH. Ini adalah referendum mini orang Cina kepada PH mengenai banyak isu yang mereka tidak puas hati.

“Untuk mengatakan sokongan rakyat beralih kepada pembangkang tidak benar sepenuhnya kerana ia hanya PRK. Tetapi ini adalah amaran awal dan ‘amaran merah’ kepada PH dan perdana menteri untuk melakukan yang lebih baik.”

Azmi memberitahu FMT bahawa PH kehilangan kira-kira 7,000 undi dalam “protes” pengundi. Bilangan undi untuk Wee Jeck Seng hampir sama dengan jumlah yang diperoleh BN dan PAS pada pilihan raya umum tahun lepas.

“Ini dapat dijelaskan oleh jumlah pengundi hanya 73% berbanding 86% pengundi pada tahun lepas. Sebanyak 13% pengundi luar mewakili 7,000 pengundi tambahan, di mana PH kehilangan sebahagian besar sokongan mereka.

“Jika PH tidak membetulkan atau menghentikan perbalahan yang berlaku dalam pandangan umum, maka saya meramalkan kerajaan PH akan menghadapi kemarahan rakyat – dengan atau tanpa pilihan raya kecil.”

Ulama PAS rai kemenangan Jeck Seng

Seorang ulama PAS mengaitkan rasa gembiranya dengan kemenangan pemimpin MCA di Tanjung Piai semalam dengan sirah pada sahabat Rasulullah SAW berkaitan kemenangan empayar Rom.
Ahli Jawatankuasa Pusat PAS, Mokhtar Senik, berkata sejak menyertai politik beliau tidak pernah berasa gembira dengan kemenangan BN atau MCA.
Namun ulama kanan PAS itu memberitahu kemenangan BN dan MCA itu diraikannya buat kali pertama semalam.
"Kalau ada yang tak faham, pi (pergi) mengaji sejarah kegembiraan pada sahabat Rasulullah dengan kemenangan Rome," katanya di media sosial petang ini.
Ketua MCA Tanjung Piai diumum sebagai pemenang PRK yang diadakan semalam mengatasi calon PH, Karmaine Sardini, serta empat calon lain.
Kejayaan pembangkang itu dicapai ketika pendirian PAS terhadap MCA dan calon bukan Melayu dipertanyakan sesetengah pihak kerana bercanggah dengan sikap mereka kepada calon bukan Islam dalam PRK di Cameron Highlands.
Kempen di Tanjung Piai juga menyaksikan PAS tidak lagi membawa agenda undang-undang Islam serta isu rang undang-undang mahu meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 yang menjadi perjuangan menonjol parti itu sebelum PRU ke-14 tahun lalu.
Dalam hantarannya itu juga Mokhtar sempat menyindir pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris, Dr Rozaime Ramle, selepas kedua-dua mereka dilihat berbalas hujah sejak beberapa hari lalu.
Antara lain, Rozaime yang terkenal sebagai ulama yang menguasai bidang hadis mempertikaikan sikap PAS yang dilihat berubah-ubah dalam pendirian politik.
"Ada komen apa-apa daripada ustaz Amanah atau PH?
"Mana tahu, kut-kut ada pakar hadis PH yang nak kata hujah agama telah digunakan untuk tujuan politik," kata Mokhtar yang juga ahli Jawatankuasa Ulama PAS Pusat.
Kegembiraan turut dikongsikan seorang lagi ulama kanan PAS.
Ahli Parlimen Bachok yang pernah mengaku berkawan dengan Agensi Perisikan Pusat (CIA), Nik Abduh Nik Abdul Aziz. Juga menggunakan media sosial beliau menyatakan kesyukuran atas kemenangan Wee semalam.
"Alhamdulillahirobbil Alamin... Tahniah Tanjung Piai," katanya ringkas.

PRK Tg Piai: Kaji selidik IDE salah lagi, kata penganalisis

FMT Reporters
PETALING JAYA: Seorang penganalisis politik mempersendakan kaji selidik sebuah badan pemikir dikaitkan dengan PKR, Institut Darul Ehsan (IDE) yang jauh meleset bagi Pilihan Raya Kecil Semenyih dan Tanjung Piai.

Kamarul Zaman Yusoff dari Universiti Utara Malaysia berkata, dua kaji selidik IDE menyatakan Pakatan Harapan mendahului Barisan Nasional dengan 9% sokongan dalam PRK Semenyih dan Tanjung Piai, tetapi hakikatnya BN muncul sebagai pemenang.

Katanya, kaji selidik IDE pada 9 hingga 11 November lalu menunjukkan PH dapat mengalahkan BN di Tanjung Piai, namun sebaliknya berlaku apabila gabungan parti pemerintah itu kalah dengan majoriti 15,086 undi.

“Menggunakan sampel 1,200 pengundi, kaji selidik IDE pada 9-11 November 2019 menunjukkan PH mengatasi BN dengan 9%, bila PH mendapat 53% sokongan berbanding 44% sokongan untuk BN dalam PRK Tanjung Piai,” tulisnya di Facebook pada Sabtu.

Beliau berkata, menggunakan sampel 1,142 pengundi, kaji selidik IDE pada 31 Januari hingga 1 Februari lalu menunjukkan PH mendapat 46% sokongan berbanding 37% sokongan bagi BN pada PRK Semenyih.

“Malangnya, pada akhirnya BN yang muncul sebagai pemenang dalam PRK Semenyih dengan majoriti 1,914 undi

“Agaknya apa yang tidak kena dengan kaji selidik IDE ya?” soalnya.

Semalam, IDE dilaporkan berkata, PH mendahului BN lebih sembilan mata dalam PRK Tanjung Piai pada Mac lalu.

Berdasarkan kajian responden, 53% daripada 1,200 responden menyatakan mereka akan mengundi calon PH, Karmaine Sardine, manakala 44% lagi memilih calon BN, Wee Jeck Seng.

Kajian IDE tersebut turut menunjukkan baki 3% akan mengundi calon Parti Barisan Jemaah Islamiah (Berjasa), Badhrulhisham Abdul Aziz, calon Gerakan, Wendy Subramaniam dan dua calon bebas, iaitu Ang Chuan Lock serta Faridah Aryani Abd Ghaffar.

Tetapi, keputusan rasmi yang diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya menunjukkan Wee menang dengan 25,466 undi, menewaskan Karmaine yang memperoleh 10,380 undi.