"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

50% kanak-kanak kenal seks usia 11 tahun


KUALA TERENGGANU: Trend ibu bapa yang membekalkan kemudahan telefon bimbit kepada anak-anak walaupun masih di bangku sekolah rendah dikenal pasti menjadi penyumbang utama masalah keruntuhan sosial remaja hari ini. 

Pegawai Psikologi, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) Terengganu, Saidah Alawiyah Abdul Rahim berkata, ramai ibu bapa tidak sedar tindakan mereka menjadi pendorong besar anak-anak untuk terus tenggelam dalam dunia teknologi canggih ini. 

“Mungkin ibu bapa menganggap tindakan mereka tidak salah kerana dapat memudahkan menghubungi dan mengesan di mana anak berada, tetapi realitinya, anak-anak hari ini lebih panjang akal jika dibandingkan generasi sebelumnya. 

“Mereka boleh belajar pelbagai perkara melalui telefon bimbit dan apa yang membimbangkan, pada peringkat usia kanak-kanak, mereka lebih gemar belajar sesuatu yang dirasakan asing bagi mereka, seterusnya menimbulkan keseronokan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian. 

Saidah Alawiyah berkata, majoriti kanak-kanak dikesan mengenali dunia seks melalui kemudahan telefon bimbit sama ada dengan melihat gambar atau video lucah yang diperoleh daripada rakan.

“Jadi tidak mengejutkan jika saya katakan hampir 50 peratus kanak-kanak seawal usia 11 tahun sudah mengetahui apa itu seks dan ada dalam kalangan mereka menganggap seks adalah perkara biasa selagi tidak memudaratkan.

“Ini terbukti hasil ceramah yang saya adakan di sekolah, majoriti mereka menyatakan, bersentuhan dan berpegang tangan antara bukan muhrim adalah satu budaya dan tidak salah, malah paling menyedihkan, ada juga yang menyatakan membuat hubungan seks juga perkara biasa selagi tidak meninggalkan kesan seperti mengandung dan sebagainya,” katanya.

Saidah Alawiyah mengingatkan kepada ibu bapa hari ini lebih cakna dan prihatin dengan setiap gerak geri anak remaja mereka dan jangan sesekali mudah percaya dengan alasan yang diberikan walaupun menya takan untuk ke kelas tambahan sekali pun.

“Biasanya, remaja hari ini suka menggunakan belajar sebagai alasan selamat untuk mereka berfoya-foya bersama rakan. Jadi, ibu bapa harus memantau dan jangan menerima bulat-bulat apa yang dinyatakan.

“Tidak salah jika kita tidak percaya kepada anak sendiri demi kebaikan mereka. Sewajarnya, ibu bapa membuat pemantauan dari masa ke masa terutama apabila mengetahui anak-anak berada di luar rumah,” katanya.

Lelaki tunggang singa jantanGAMBAR menunjukkan Kevin Richardson menunggang seekor singa di taman Dunia Singa Putih di Broederstroom, dekat Johannesburg, Afrika Selatan.
BROEDERSTROOM: Berdepan dengan seekor singa jantan dewasa memang perbuatan bodoh manakala menunggang belakangnya ibarat sengaja membunuh diri, lapor sebuah akhbar semalam.
Namun, bagi seorang penjinak singa di Afrika Selatan, Kevin Richardson, aksinya cukup selamat dan dia gemar melakukan kegiatan tersebut.
Menggelarkan dirinya sebagai 'duta singa' Richardson, 34, mendakwa bahawa dia boleh tidur sekali gus bermalam bersama haiwan itu.
Lelaki itu menguruskan sebuah taman pemuliharaan haiwan yang dikenali sebagai taman Dunia Singa Putih di sini dan dia turut memelihara beberapa ekor cheetah, harimau bintang serta dubuk.
Dia menjadi kawan rapat haiwan-haiwan itu dengan bercakap dan melayan dengan penuh kasih sayang. 
-Agensi-

Ubah Suai Sri Perdana RM65 Juta

KUALA LUMPUR, 16 OKT: Kediaman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Isteri Datin Seri Rosmah Mansor akan diubah suai dengan belanja RM65 juta.

Menurut Ahli Parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong, kerja-kerja pengubah suaian akan bermula tahun depan dan selesai pada tahun berikutnya.

Sri Perdana di Putrajaya mula di bina pada tahun 1997 dengan kos RM24 juta dan siap dua tahun kemudiannya.

Bangunan ini diubah suai buat kali pertama pada tahun 2005 yang menelan belanja hampir RM6 juta.

Keperluan untuk sekali lagi melakukan pengubah suaian kepada Sri Perdana dengan kos RM65 juta dipertikaikan, khususnya apabila rakyat dinasihatkan supaya berbelanja secara berhemah.

Pengubahsuaian Seri Perdana dengan peruntukan yang begitu tinggi dianggap satu lagi anggap satu lagi pembaziran dana rakyat.

Mengulas isu yang sama Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata, apabila masuk sahaja Perdana Menteri baru semua nak ubah mengikut citarasa masing masing. Ini pembaziran dengan RM65 juta untuk ubah suai Sri Perdana ini satu tindakan yang tidak bertanggungjawab kerana negara amat memerlukan kewangan itu untuk membangunkan modal insan dan sebagainya.

"Duit itu boleh digunakan dengan cara yang lebih bermakna. Kita lihat bajet itu pun tetap juga merupakan satu bajet defisit ini bererti perbelanjaan seperti itu sebenarnya boleh dikurangkan untuk mengurangkan defesit.

"Inilah keutamaan pemimpin Umno-BN untuk kepentingan mereka sendiri, keselesaan sendiri ikut citarasa masing masing tanpa memikirkan rakyat jelata yang menghadapi kesusahan untuk mebiayai kehidupan seharian.

"Ramai yang tidak berkerja dan hutang piutang. Tetapi RM65 juta digunakan untuk ubahsuai Sri Perdana ini tindakan yang tidak wajar sama sekali,"katanya.

***Kalau dibuat rumah dengan harga RM 100,000.00 satu rumah dan diserahkan kepada keluarga yang kurang berkemampuan dan jika satu keluarga ada 6 atau 7 orang tentu ribuan  orang yang dapat tempat tinggal yang lebih selesa - kerengga

'Umpan' Pilihan Raya Sudah Jelas- Penganalisis.

KUALA LUMPUR 16 OKT: Bajet 2011 Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang bertemakan "Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi" disifatkan oleh banyak pihak sebagai 'Bajet Pilihan Raya (PRU) ke-13’.

Ini kerana menurut Pengarah Institut For Democracy And Economic Affair(IDEAS), Wan Saiful Wan Jan walaupun tidak secara jelas ia adalah bajet pilihan raya tetapi kita nampak banyak umpan-umpan yang diberikan.

"Seolah-olah nampak kerajaan hendak membiayai banyak perkara yang melibatkan kepentingan masyarakat seperti pengecualian cukai, kenaikkan elaun kepada guru KAFA, Imam, Tok Batin, JKKK dan sebagainya.

"Malahan ada kenaikan sehingga 100 peratus, daripada RM450.00 sebulan sehingga RM800.00 sebulan," katanya.

Menurutnya lagi, sudah ada persediaan untuk mengadakan pilihan raya dan ini adalah usaha agar golongan yang menerima kenaikkan elaun dan sebagainya itu mungkin akan rasa terhutang budi terhadap kerajaan.

"Ini adalah taktik biasa yang digunakan oleh kerajaan menjelang tahun -tahun pilihan raya. Situasi ini menimbulkan sedikit persoalan kepada saya bila tarikh sebenar pilihan raya ini. Mungkin dalam tempoh terdekat ," ujarnya.

Ditanya berkenaan bajet kali ini juga memperlihatkan ada usaha dipihak kerajaan untuk menarik sokongan generasi muda. Beliau mengakui tindakan itu, menurutnya golongan berkenaan selama ini semakin jauh dengan kerajaan yang ada sekarang.

"Untuk itu insentif seperti pengecualian cukai duti setem kepada golongan muda yang mahu membeli rumah. Ini juga menguatkan tanggapan saya bahawa ini adalah bajet pilihan raya. Tujuannya supaya rakyat ingat dengan pemberian-pemberian ini dan apabila tiba masa untuk mengundi ia memberi kelebihan kepada pihak kerajaan," katanya ketika dihubungi TV Selangor.

Semalam Ahli Parlimen Bachok, Nasharudin Mat Isa pula berkata, bajet yang dibentangkan Najib memerlukan semua pihak bersedia untuk menghadapi pilihan raya.

"Apa yang dibentangkan ini mungkin tanda PRU akan diadakan lebih awal daripada yang dijangka," kata beliau yang juga Timbalan Presiden PAS.

Nik Aziz jumpa dulu calon-calon Galas

Mursyidul Am PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat akan bertemu terlebih dahulu dengan mereka yang disenarai pendek untuk dipilih mewakili PAS bertanding pada pilihan raya kecil Galas sebelum salah seorang daripada mereka diisytihar sebagai calon.
NONEPengarah Pilihan Raya PAS Kelantan, Abdul Fatah Harun (kiri) berkata ini adalah antara ketetapan yang akan dibuat oleh Menteri Besar Kelantan tersebut.

“Tok Guru (Nik Aziz) akan panggil mana-mana nama calon yang disenarai pendek mungkin untuk menerima amanat daripadanya sebelum seorang daripada mereka diumumkan sebagai calon,” katanya kepada pemberita di kediaman Nik Aziz di Kampung Pulau Melaka di Kota Bharu, hari ini.

Sebelum itu Abdul Fatah yang juga ADUN Bukit Tuku memberi taklimat kepada Nik Aziz berhubung perkembangan terbaru dan strategi parti dalam menghadapi pilihan raya kecil kawasan Dewan Undangan Negeri berkenaan pada 4 Nov ini.

Abdul Fatah berkata Nik Aziz juga mungkin akan mengumumkan nama calon PAS lebih awal daripada BN.
pas muktamar 130610 nik abdul aziz nik mat 1"Pada mulanya Nik Aziz dijangka mengumumkan nama calon pada 22 Oktober ini, tetapi mengikut perkembangan terbaru, ia mungkin diadakan lebih awal.

"Mungkin diadakan serentak pada hari pelancaran jentera pilihan raya PAS pada 19 Oktober ini," katanya.

Beliau berkata tiada apa yang hendak dirahsiakan oleh PAS mengenai calonnya di samping ia tidak mempunyai masalah dengan pemilihan calon.

- Bernama

Kes Sosilawati: 'Kami mohon maaf, kami sudah insaf'

BANTING: Sambil memohon maaf kepada keluarga mangsa dan rakyat Malaysia, dua pekerja ladang mengaku mengangkat, membakar dan membuang abu mayat jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya; pemandunya, Kamaruddin Shamsudin; peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim dan pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohammad.
BERSALAH...Sarawanan (kiri) dan Suresh dibawa keluar dari Mahkamah Majistret Telok Datok, Banting, semalam.
BERSALAH...Sarawanan (kiri) dan Suresh dibawa keluar dari Mahkamah Majistret Telok Datok, Banting, semalam.
BUKTI...kenderaan yang digunakan untuk mengangkut abu mayat keempat-empat mangsa dibawa ke mahkamah, semalam.
BUKTI...kenderaan yang digunakan untuk mengangkut abu mayat keempat-empat mangsa dibawa ke mahkamah, semalam.
Dengan wajah tenang, K Sarawanan, 19, dan U Suresh, 26, mengaku bersalah di Mahkamah Majistret di sini, semalam, terhadap pertuduhan menghilangkan bukti dengan cara membakar mayat dan membuang abu mayat keempat-empat mangsa bagi mengelakkan tertuduh utama dalam kes pembunuhan itu dikenakan tindakan undang-undang.


Majistret Hurman Hussain menjatuhkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun kepada kedua-dua tertuduh bagi empat pertuduhan itu dan memerintahkan ia berjalan serentak mulai tarikh mereka ditangkap iaitu 9 September lalu.Ketika diberi peluang bercakap, Sarawanan dan Suresh dengan nada perlahan dalam bahasa Tamil memohon maaf terhadap perbuatan mereka sebelum diterjemahkan ke bahasa Melayu oleh jurubahasa mahkamah.“Saya memohon maaf kepada keluarga mangsa dan masyarakat atas perbuatan saya. Saya sudah insaf,” kata kedua-dua tertuduh.Sarawanan didakwa menghilangkan bukti yang menjadi satu kesalahan serius dengan sengaja membakar mayat keempat-empat mangsa dengan niat untuk mengelakkan N Pathmanabhan, T Thilaiyalagan, R Matan dan R Kathavarayan daripada seksaan undang-undang.


Selanjutnya di..

Norman Hakim dan Memey dituduh menipu

HULU KLANG: Seorang saksi kes perbicaraan khalwat pelakon Norman Hakim dan Memey memberitahu Mahkamah Syariah di sini, semalam, dia tidak bersetuju kenyataan di dalam akhbar tidak boleh digunakan sebagai bukti di mahkamah.
SENYUM...Norman dan Memey keluar dari mahkamah selepas prosiding perbicaraan kes khalwat, semalam.
SENYUM...Norman dan Memey keluar dari mahkamah selepas prosiding perbicaraan kes khalwat, semalam.
Mohd Yusri Abd Razak, 55, berkata, ia bagi membuktikan terdapat penipuan dan pembohongan yang pernah dibuat kedua-dua artis itu yang menafikan mereka terbabit dalam tuduhan berkenaan.


“Ia penting bagi membuktikan kebenaran yang berlaku membabitkan mereka berdua,” kata pereka bentuk itu berulang kali walaupun ditegah memberi penjelasan terhadap soalan yang dicadangkan Peguam Syarie Fakhrul Azman Abu Hassan yang mewakili kedua-dua tertuduh.


Dia berkata demikian ketika menjadi saksi keenam pada prosiding khalwat membabitkan Norman Hakim atau Mohamed Norhakim Zaidon, 33, dan Memey atau Suhaiza Suhaimi, 21.


Dalam perbicaraan semalam, dia turut mengemukakan beberapa keratan akhbar tempatan antaranya Harian Metro berhubung laporan media kes khalwat membabitkan mereka.


Saksi itu bagaimanapun mengakui dan bersetuju dengan cadangan Fakhrul bahawa keterangan pengakuan bersalah yang diberikan oleh kedua-dua artis itu di luar sehingga ke dalam mahkamah adalah konsisten sehingga ke hari ini.


“Ya, saya setuju tapi ia konsisten dengan penafian dan pembohongan,” jelasnya walaupun sekali lagi ditegah Fakhrul.


Norman Hakim dan Memey dibicarakan atas tuduhan berkhalwat di pejabat beralamat 4-1A, Jalan UP1/2, Taman Ukay Perdana, Hulu Klang, di sini pada jam 3 pagi, 30 Oktober 2008.


Norman didakwa mengikut Seksyen 29(1)(a) Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 manakala pendakwaan terhadap Memey dibuat mengikut Seksyen 29(1)(b) enakmen sama dan berhadapan hukuman penjara maksimum sehingga dua tahun dan denda maksimum RM3,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.


Pada prosiding semalam, Yusri turut berkata dia tidak berniat menjatuhkan hukuman terhadap kedua-dua tertuduh sebelum prosiding berjalan sebaliknya untuk membantu menyedarkan mereka.


“Saya bukan Hakim untuk jatuhkan hukuman, saya Yusri bukan Norman Hakim.


“Media digunakan untuk menyindir perbuatan mereka yang masih tinggal bersama supaya mereka sedar dan tak ulangi kesalahan sama,” katanya menjawab soal balas oleh Pendakwa Syarie Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Muhammad Nazri Basrawi bagi menjelaskan soalan yang dicadangkan pihak pembelaan berhubung tindakannya memberi kenyataan kepada media.


Perbicaraan bersambung pada 22 Oktober ini.
-hmetro-

Nurul Izzah Umum Tanding Naib Presiden

PETALING JAYA, 16 OKT: Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar mengumumkan kesediaannya untuk bertanding bagi jawatan Naib Presiden PKR, dalam satu sidang media di Ibu Pejabat PKR, di Tropicana, petang tadi.

Beliau yang diiringi oleh suami dan para penyokongnya, tiba kira-kira jam 3.30 petang bagi menyerahkan borang pendaftaran di kaunter Urusetia Pemilihan PKR 2010.

"Dengan lafaz 'Bismillah', saya mengumumkan pencalonan rasmi saya, bagi jawatan Naib Presiden PKR," umum Izzah sambil diiringi tepukan para penyokongnya.

Ketika ditanya sebab pengundurannya dalam persaingan Timbalan Presiden, Izzah menjelaskan bahawa keputusan bagi sesuatu persaingan yang bakal disertainya, hanya akan terjawab apabila borang pendaftaran pemilihan dihantar.

"Bagaimana saya ingin bertanding bagi Timbalan Presiden, kerana hari ini barulah proses pencalonan secara rasmi dilakukan? Maka, saya akan mengumumkan dan memberi jawapan bila tiba masanya. Inilah saatnya secara jelas menyatakan dan memberikan pencalonan rasmi saya seagai Naib Presiden," jelasnya.

Dalam pada itu, Izzah turut mengucapkan terima kasih kepada Cabang-cabang dari seluruh negara yang mencadangkan namanya untuk dipilih bagi jawatan Timbalan Presiden dan Naib Presiden.

"Tidak kira apa pun jawatan yang kita tandingi, yang penting adalah keikhlasan kita di dalam perjuangan. Dan saya akan terus membudayakan dan mempromosi politik harapan dan pembebasan demi menjauhkan negara Malaysia ini dari politik kebencian dan perkauman," katanya.

Istana Negara Baru: Kronisme Dalam Kerajaan Makin Subur

KUALA LUMPUR, 15 OKT; Pendedahan skandal Syarikat Maya Maju (M) Sdn Bhd oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim khamis lalu membuktikan sikap kronisme dan ketirisan politik yang jelas terlihat dalam pemerintahan Umno-Barisan Nasional(BN).
Malah pengumuman Bajet 2011 dianggap oleh Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar sebagai 'paralel' keadaan seperti skandal pembinaan Istana Negara ini.

"Ini masalahnya dalam bajet tadi, sebab apa jaminannya peristiwa macam kes Istana Negara tak berulang?" ujar Mahfuz ketika dihubungi TV Selangor.

"Akibat kesan dari pembelian projek tanpa tender terbuka, ia menyebabkan kita mengalami kerugian.

Jadi bagi masa memang waktu itu saya persoalkan bagaimana syarikat yang tak ada pengalaman tak daftar dengan CIDB dan sebagainya kerana projek ini amat strategik bagi saya dan kalau berlaku kemalangan sebab syarikat ini tak ada pengalaman bagaimana, nanti dituduh nak bunuh Raja-Raja Melayu," komen Mahfuz yang mempersoalkan ketelusan pembinaan istana ini sebelum ia mula dibina lagi.

Malah Mahfuz turut menjadi antara orang pertama yang menghantar memorandum kepada Menteri Kerja Raya waktu itu, Datuk Seri S. Samy Vellu.

Pembinaan Istana Negara Baru di Jalan Duta menimbulkan kontroversi lantaran kos pembinaannya kini mencecah lebih RM 800 juta sedangkan pada asalnya kos cadangan syarikat itu ialah RM390 juta.

Menurut Anwar, syarikat tersebut dianugerahkan kontrak pembinaan pada Oktober 2007 sebelum ia didaftarkan pada Ogos 2008.

Katanya, syarikat berkenaan, Maya Maju (M) Sdn Bhd, disenaraikan sebagai tidak aktif oleh Suruhanjaya Syarikat ketika ia diberikan tender untuk projek berkenaan oleh Jabatan Kerja Raya pada 26 Oktober 2007.

“Syarikat ini dikuasai oleh seorang yang bernama Datuk Haji Man bin Mat, yang merupakan bekas bendahari Umno bahagian Merbok,” kata Anwar.

Ia hanya berdaftar sebagai sebuah syarikat pembinaan pada Ogos 2008. Ia tidak dilesenkan oleh PKK (Pusat Khidmat Kontraktor) atau CIDB (Construction Industry Development Board), yang menjadi antara syarat wajib sedangkan sudah mendapat kontrak untuk projek ini.

SAPP akan tanding di Batu Sapi


Parti Maju Sabah (SAPP) hari ini mengumumkan akan bertanding pada pilihan raya kecil parlimen Batu Sapi, 4 November ini.
Perkara itu diumumkan oleh presidennya, Datuk Yong Teck Lee.
Kerusi Batu Sapi kosong, berikutan kematian ahli parlimennya, Edmund Chong Ket Wah dari Parti Bersatu Sabah yang terbunuh dalam kemalangan jalan raya di Kota Kinabalu, minggu lalu.

Mendiang menduduki kerusi berkenaan sejak pilihan raya umum 2004 apabila memenanginya tanpa sebarang saingan.

Bagaimanapun pada pilihan raya 2008, beliau dicabar oleh calon Bebas, Chung Kwong Wing tetapi berjaya mengekalkan kerusinya dengan mudah dengan majoriti 3,708 undi.

Chong memperoleh 9,479 undi manakala Chung pula mendapat 5,771

-malaysiakini-

Timbalan: Pertandingan 3 penjuru - Azmin, Zaid, Mus


Persaingan merebut jawatan nombor dua PKR adalah pertandingan tiga penjuru membabitkan naib presiden parti itu, Azmin Ali, ketua Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim dan ketua Perak Mustaffa Kamil Ayub.


Azmin yang juga adalah ketua Selangor, merupakan calon pertama mengemukakan borang penerimaan pencalonan manakala Zaid pula mengesahkan bahawa beliau akan bertanding menerusi blognya.
"Pada tepat jam 11.05 pagi tadi, dengan penuh keinsafan, saya menerima pencalonan sebagai timbalan presiden.

"Saya berharap anggota terus memberi sokongan dan selepas pemilihan ini parti (kita) akan lebih kuat, anggota menjadi matang, demokrasi akan terus subur dan reformasi ditegakkan di Putrajaya," katanya.
Turut berada di atas pentas, adalah exco Selangor Dr Xavier Jayakumar yang menyokong Azmin. Beliau pula pula menawarkan diri untuk bertanding naib prtesiden.
Zaid kemudiannya menghantar wakil untuk mengemukakan penerimaan pencalonannya.
Menurut sumber parti, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan puteri reformasi PKR yang juga ahli parlimen Nurul IzzahAnwar dijangka menolak pencalonan masing-masing.

Dipercayai anak ketua umum PKR dan presiden parti itu akan bertanding merebut satu daripada empat jawatan naib presiden yang dipertandingkan.

Sementara itu, Mustaffa Kamil Ayub juga mengumumkan untuk bertanding jawatan tersebut.
Beliau menyerahkan borang tawarannya itu kira-kira jam 12.50 pagi di ibu pejabat parti.

"Saya tawarkan diri untuk berkhidmat dengan parti kerana saya yakin demokrasi ada dalam parti.

"Saya akan meneruskan agenda kepimpinan dan kekuatan dalam parti sehingga ia terus diyakini," katanya dalam ucapan selepas mengemukakan penawarannya.

Menurutnya lagi, beliau mempertaruhkan segala pengalaman beliau sewaktu memimpin pertubuhan belia Islam dan selaku bekas setiausaha 
politik Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk meneruskan perjuangan reformasi.

Tambahnya, beliau menawarkan politik baru yang menekankan politik nilai yang berteraskan profesionalisme dan menolak politik perkauman.

Sementara itu, Datuk Zaid Ibrahim yang tiba kemudian, dalam ucapannya berkata ahli parti perlu diberi kesedaran terlebih dahulu sebelum parti bercakap tentang perubahan dan transformasi.

"Ia perlu untuk menjayakan harapan kita yang terpendam... Dengan itu saya minta ahli dan penyokong tumpu dalam pemilihan dengan kempen yang sihat.

"Jangan mereka-reka cerita, jangan laga-lagakan sesama kita, kita mahu kesatuan yang kukuh. Itu sahaja yang boleh ganyang BN," katanya.

Katanya, parti ini bukan parti untuknya, tapi parti untuk rakyat.

Sementara itu, ahli parlimen Batu, Tian Chua, yang juga merupakan bekas naib presiden PKR telah memilih untuk tidak bertanding jawatan timbalan presiden meskipun telah mendapat lima pencalonan.
Beliau juga seperti Nurul Izzah, dikatakan akan merebut jawatan naib presiden.

Semua calon mempunyai masa sehingga jam 5 petang ini untuk mengesahkan sama ada mereka menerima pencalonan untuk bertanding jawatan masing-masing. 24 Oktober ini telah ditetapkan sebagai tarikh pengumuman calon yang sedia bertanding.

Penerimaan pencalonan dibuka mulai jam 10 pagi ini di luar pusat pencalon yang ditubuhkan di ibu pejabat parti di Tropicana, Kuala Lumpur.

Penyokong Azmin dilaporkan penuh sesak sebagai sokongan moral kepadanya.

Suasana di sana dilaporkan bagaikan pesta dengan lima kanopi besar dipasang untuk proses pengambilan borang penerimaan calon.

Sejak beberapa hari kebelangkangan ini, terdapat usaha sengit bagi mengatur percaturan dalam usaha menentukan kepimpinan PKR.

Jawatan naib presiden juga dijangka amat sengit dengan hampir 30 calon yang layak bertanding meskipun ramai dijangka akan mengundurkan diri.

“Hari penerimaan calon Pemilihan Pimpinan PKR. 252 dicalonkan untuk pelbagai jawatan. Ramai akan tarik diri. Tentu ada memeranjatkan,” kata timbalan presiden PKR Syed Husin Ali yang tidak akan mempertahankan jawatannya menerusi tweeter.

Bagi kerusi Pemuda - AMK, - ketuanya sekarang Shamsul Iskandar Mohd Akin akan mempertahankan jawatannya.

Shamsul sebelum ini dikatakan berminat menjawat jawatan lebih tinggi dalam PKR tetapi menukar hasratnya kerana dipercayai sedar bahawa peluangnya agak tipis.

Dipercayai Shamsul akan dicabar oleh Badrul Hisham Shahrin, yang lebih dikenali sebagai Chegubard, dan Rafizi Ramli.

Senarai calon yang telah mengesahkan penerimaan pencalonan (sehingga jam 3.30 petang)

Presiden

Dr Wan Azizah Wan Ismail


Timbalan presiden

Azmin Ali
Zaid Ibrahim
Mustaffa Kamil AyubNaib presiden (4 jawatan)
Mansor Othman
Dr Xavier Jayakumar
Tian Chua
Fuziah Salleh
Jonson Chong
R Sivarasa 

Abdullah Sani Abdul Hamid
N Gobalakrishnan
S Manikasavagam
Mohd Yahya Shari 
Ansari Abdullah

Ketua AMK
Shamsul Iskandar Md Akin
Badrul Hisham Shaharin

Ketua cawangan Umno didakwa buat tuntutan palsu

Warta Rakyat

KUALA TERENGGANU, 16 Okt: Seorang Pengerusi Jawarankuasa Kemajuan dan Kebajikkan Kampung (JKKK) dekat sini mengaku tidak bersalah di atas pertuduhan menipu bekalan makanan dan minuman majlis berbuka puasa dan memohon agar dibicarakan di Mahkamah Seksyen Kuala Terengganu baru-baru ini.Tertuduh, 56 tahun yang juga Ketua Umno cawangan di Dun Wakaf Mempelam hadir diringi pegawai SPRM dengan memakai baju kemeja berlengan panjang dan berseluar slack hitam..

Pertuduhan dibacakan oleh Timbalan Pendakwaraya SPRM, Syafinaz Shabudin di hadapan hakim Mahkamah Sesyen,Tuan Azman Mustapha.

Mengikut kertas pertuduhan, pada 24 oktober 2005 lalu, di pejabat Daerah Kuala Terengganu, dengan disedari telah memberikan seorang ejen iaitu seorang pembantu Tadbir (Kewangan) Pejabat Daerah berkenaan satu dokumen iaitu pesanan kerajaan nombor yang mana prinsipalnya mempunyai kepentingan mengenainya dan mengandungi butiran yang palsu.

Iaitu mengenai pembekalan makanan dan minuman untuk juadah majlis berbuka puasa di empat surau iaitu Surau Tok Jamal, Surau Haji Ahmad, Surau Gong Pauh Kiri, Surau Pok Babok pada tahun 2005, yang sebenarnya pembekalan itu tidak dilakukan oleh tertuduh.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan di bawah seksyen 11(C) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum dibawah seksyen yang sama dengan hukuman penjara tidak kurang 14 hari, tidak lebih dua tahun atau denda 10 kali ganda nilai suapan atau kedua-dua sekali jika sabit kesalahan.

Hakim mahkamah menetapkan 9 november depan sebagai tarikh sebutan semula kes tersebut dan membenarkan tertuduh melantik peguam serta tertuduh dibenarkan ikat jamin RM4,000 dengan seorang penjamin.

Guna ijazah pemasaran untuk pasarkan dadah

Sementara itu, seorang pemborong kain sutera mempunyai ijazah pemasaran dari sebuah universiti tempatan menggunakan ilmunya itu untuk mengedar dadah.

Bagaimana pun, beliau tidak mengaku bersalah diatas tuduhan memiliki dadah jenis ganja seberat 1,400 gram bernilai hampir RM98,000 di Mahkamah Majistret Kuala Terengganu baru-baru ini.

Tertuduh, 28 tahun yang berasal dari Kampung Tok Jamal, Wakaf Mempelam, Kuala Terengganu ditahan pada 3 oktober jam 10 pagi di dalam rumah kediaman keluarganya.

Sebelum itu polis menahan seorang pengedar dadah di Kampung Mengabang Telipot, Kuala Terengganu yang turut memiliki ganja seberat 234 gram bernilai RM16,000 sehari sebelum itu.

Hakim majistret Puan Nor Azizah Yusof menetapkan tarikh 6 Disember ini sebagai tarikh sebutan semula kes sambil menunggu keputusan kimia terhadap dadah yang dirampas di dalam bilik tertuduh yang ketika itu keseorang di rumah.
-harakahdaily-

Ibrahim Ali akan dibedah jantung Isnin ini

Ahli parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali kini dirawat di Hospital Pakar Ampang Puteri, Ampang kerana masalah jantung.

Beliau yang juga adalah presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa malaysia (PERKASA) dijadual jalani bedah jantung Isnin ini.


Pada 13 Oktober lalu, Ibrahim ketika dibidas pelbagai pihak kerana didakwa gagal berdiri ketika Dewan Rakyat bertafakur menghormati kematian wakil rakyat Batu Sapi, Edmund Chong Ket Wah mendakwa tindakannya itu kerana kakinya kebas.

Katnya, ia akibat penyakit kencing manisnya dan rawatan perubatan yang diterimanya itu menyebabkannya seringkali mengantuk dan kadang-kadang sengal-sengal di kaki.

"Saya ada kencing manis, jadi kadang-kadang mata saya berair, kaki saya kebas dan kalau tak ada kawan saya mungkin tertidur."
Tidak dapat dipastikan sama ada tekanan yang dihadapinya sejak akhir-akhir termasuk tindakan Istana Kelantan Rabu lalu yang melucutkan gelaran 'Datuk Paduka' ke atasnya itu menyumbang kepada masalah kesihatannya.

Pingat Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan, (DJMK) itu dikurniakan oleh Sultan Kelantan ketika itu, Sultan Ismail Petra.

Walaupun pingatnya ditarik balik oleh Sultan Kelantan sekarang, namun Ibrahim masih bergelar 'datuk' kerana mempunyai dua lagi darjah - iaitu DPMS dan DMSM yang diterimanya daripada Selangor dan Melaka.

500 sertai demo bantah roboh surau, Pasti

Sofi Wahab
BUKIT KATIL, 16 Okt: Demonstrasi aman anjuran Badan Bertindak Perobohan Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti) dan Surau Bukit Katil semalam berjaya memberikan gambaran kepada pihak berkuasa bahawa rakyat menolak kezaliman dan penindasan.
Mereka bukannya menolak pembangunan tetapi pembangunan itu mestilah memberikan manfaat serta tidak menjejaskan kepentingan rakyat.

Tindakan kerajaan BN Melaka yang dilihat sengaja mengambil tapak Pasti dan surau untuk dibuat jalan menimbulkan kemarahan penduduk Kampung Bukit Katil kerana bagi mereka kerajaan boleh mengambil tanah kosong yang ada di kawasan lain untuk dibuat jalan.

Malah tindakan itu juga disifatkan tidak logik kerana jalan yang akan dibina adalah bengkok berbanding cadangan asal yang lebih lurus.

Demonstrasi semalam dikatakan berjaya kerana berjaya mengumpulkan kira-kira 500 orang penduduk setempat dan kawasan sekitarnya termasuk tuan-tuan tanah yang terlibat.

Demo yang diadakan selepas solat Jumaat di hadapan Masjid Bukit Katil petang tadi telah diganggu oleh pihak polis selepas hanya kira-kira lima minit dimulakan.

Polis meminta pihak penganjur menghentikan program tersebut atas alasan mengganggu ketenteraman awam dan tiada permit.

Dalam ucapan ringkas, Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman kesal dengan sikap kerajaan negeri yang tidak mahu berunding dengan rakyat khususnya tuan tanah kepada Pasti dan surau tersebut.

"Rundingan tidak dibuat, tiba-tiba surat sampai untuk beri pampasan. Inilah sikap rakus pihak kerajaan yang jelas tidak mengutamakan rakyat.
“Di sana ada tanah kosong yang boleh diambil untuk buat jalan mengapa tanah di sini yang diambil sedangkan tanah kosong tersebut lebih sesuai tidak melibatkan surau, Pasti dan rumah rakyat," ujarnya bersemangat.

Tindakan itu, katanya adalah perbuatan membalas dendam dan berteraskan politik serta dengki melihat kebangkitan rakyat bersama PAS dan Pakatan Rakyat.

Ketua Dewan Pemuda PAS negeri, Ustaz Kamaruddin Sidek menyifatkan tindakan itu sebagai bukti bahawa kebajikan dan kedaulatan rakyat telah hapus dengan penguakuatsaan Akta Tanah yang memberikan kuasa penuh kepada kerajaan untuk mengambil tanah rakyat atas nama pembangunan.

"Rakyat sudah tidak ada kuasa dan hak ke atas tanah milik mereka sendiri, bila-bila masa kerajaan boleh ambil dan ianya sukar dicabar di mahkamah," ujarnya.

Semua pemimpin utama PR negeri hadir antaranya Pengerusi DAP, Goh Leong San; Adun Ayer Keroh, Khoo Poay Tiong; Adun Bachang, Lim Jak Wong; Adun Bandar Hilir, Tey Kok Kiew dan Ketua AMK Melaka, Hairiz Nordin.

Ribuan Saksikan RoadShow Gelombang Selamatkan Selangor 2

Image Hosted by ImageShack.usCeramah ini membuktikan UMNO perlu di selamatkan. Walaupon di sebut VIP sebagai para Pahlawan umno yang hadir pada malam itu namun, kehadiran penonton membuktikan UMNO masih sakit , dan perlu di selamatkan . Walaupon bajet Najib di sifat kan gerombolan amat 'kenyangkan tembolok' dan 'Istimewa' namun masih dipandang sinis sebahagian warga Subang.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Lokasi Padang Subang Perdana.

RoadShow Gelombang Selamatkan Selangor .

Datuk Satim Diman
Lokman Adam
Mohd Ezam
Ketua Wira Perkasa.
Datok Mat Bushro

Kehadiran para gerombolan dengan jentera berpasukan bukan lah penduduk Subang secara sahnya. :wink:

Jangkaan kehadiran 150 orang termasuk yang menyorok di celah-celah pokok, dan di depan pentas lori .

 P/S Respon kepada Noh Omar 
Selamatkan S'gor 2 jawab 'sodomy tour' Anwar
Umno Selangor akan mengadakan siri jelajah Selamatkan Selangor Darul Ehsan (SSDE) untuk pusingan kedua, antaranya bagi menjawab kenyataan Datuk Seri Anwar di luar negara yang didakwa mencerca sistem pemerintahan negara.

Timbalan Pengerusi Umno negeri Datuk Seri Noh Omar berkata antara perkara yang akan diketengahkan, antaranya berhubung "isu peribadi dan moral" pemimpin Pakatan Rakyat, dakwaan penyelewengan wakil rakyatnya serta urus tadbir anak syarikat kerajaan negeri.

"Antara itu yang mutakhir yang jelas mengguris perasaan rakyat Selangor ialah isu Penasihat Ekonomi Selangor Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengadakan 'sodomy tour' hingga ke Eropah baru-baru (ini) yang menimbulkan banyak persoalan di kalangan rakyat Selangor.

"Penghinaan dan cercaan ketua pembangkang ini di media-media antarabangsa terhadap sistem pemerintahan di negara ini juga akan merugikan negeri Selangor sebagai negeri yang paling maju di negara ini," kata Noh (
kiri).

Kenyataan Anwar mengenai Malaysia di luar negara sering dianggap memburukkan imej negara, tertamanya oleh oleh pemimpin BN.

Semalam, Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman semalam dilaporkan berkata beliau kesal dengan hasil wanwacara Anwar dengan 
TVOne di Indonesia kelmarin.

Menurut 
Bernama, semasa diwancara stesen televisyen republik itu, Anwar didakwa berkata bahawa pertikaian Malaysia-Indonesia boleh diselesaikan dalam beberapa minggu sekiranya beliau menjadi perdana menteri.

Sebelum ini, Umno negeri itu melancarkan SSDE kali
 
pertama yang melibatkan 19 program di 19 bahagian Umno di negeri itu bermula 23 Julai lalu, antaranya berkisar isu perlombongan pasir.

Dalam satu kenyataan hari ini, Noh berkata program itu akan bermula esok di Subang Perdana dengan disertai Setiausaha Umno negeri Datuk Satim Diman, dua bekas pemimpin Pemuda PKR (AMK) - Senator Ezam Mohd Nor dan Lokman Nor Adam - dan seorang ustaz Ahmad Najib.

Sementara pada 16 Oktober (Sabtu) pula, majlis penerangan berlangsung di Dewan Bunga Kertas di TTDI Jaya Shah Alam, kata Noh yang juga menteri pertanian dan industri asas tani.

Menurutnya lagi, selain Satim dan Ezam, diketengahkan juga exco Pemuda Umno Datuk Suhaimi Sahadan dan seorang ustaz Rosdi Long.

Kedua-dua majlis tersebut bermula jam 9 malam.

Sehubungan itu, Noh yang juga ahli parlimen Tanjong Karang berkata Umno yakin siri jelajah ini dapat memperjelaskan isu-isu terkini yang sangat rapat dengan kepentingan rakyat negeri itu.

"Umno Selangor komited melaksanakan roadshow SSDE 2 secara berterusan bagi membongkar penyelewengan, kelemahan serta kepincangan Pakatan Rakyat selama hampir tiga tahun memerintah negeri Selangor," kata Noh lagi.

-tko-