"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

PAS yang tersalah haluan

LIEW CHIN TONG
Perencanaan Muafakat Nasional antara Pas dan Umno bukanlah sebegitu mudah bagai disangka. Ia tidak boleh dinilai secara sekali imbas.

Sebagai mahasiswa sains politik yang mengkaji Pas dan kemudian sebagai ahli politik yang bekerja rapat dengan pemimpin PAS, saya sering terkenang peluang-peluang yang dilepaskan Pas dalam mengubah haluan sejarah politik Malaysia. Barangkali, itu lah dia kisah salah langkah Pas.

Sejak pilihan raya umum 1999 sehingga perceraian Pas dengan Pakatan Rakyat pada bulan Jun 2015, wujud dua jalur pemikiran dalam Pas. Satunya mungkin boleh saya sebut sebagai para ‘asolah’ (purists) dan yang satu lagi para pengarus-perdana (mainstreamers).

Para ‘asolah’ ini hanya berminat untuk menang di kawasan-kawasan Melayu – Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis – dengan tafsiran literal dan seringkali bersifat setempat terhadap Islam. Mereka tidak berminat untuk memenangi undi orang bukan-Islam dan mereka gembira memecahkan gabungan nasional yang menuntut kompromi.

Para pengarus-perdana pula, satu istilah yang digunakan mantan presiden Pas Almarhum Ustaz Fadzil Noor dalam salah satu ucapan muktamarnya, muncul daripada PRU 1999 apabila calon-calon parti itu yang mempunyai kelayakan profesional menang di beberapa kerusi parlimen di luar Kelantan dan Terengganu.

Ia juga merupakan indikasi potensi boleh-menang Pas di peringkat kerajaan pusat dalam sebuah gabungan berbilang kaum. Parti itu memenangi 27 kerusi Parlimen, di tengah gelombang reformasi Anwar Ibrahim.

Namun para pengarus-perdana ini berdepan kendala apabila Ustaz Fadzil meninggal dunia pada bulan Jun 2002. Ustaz Hadi Awang yang menggantikan Almarhum menyokong pendekatan garis keras. Menjelang PRU Mac 2004, parti itulah menawarkan Dokumen Negara Islam yang dilancarkan pada November 2003. Pas ditolak di seluruh negara.

Kemudian dari itu, para pengarus-perdana ini mendapat sedikit kelebihan, meski tidak berdepan jalan mudah antara tahun 2005 dan 2013.

Para ‘asolah’ yang terkedepan ketika peralihan kuasa pada tahun 1982 ke atas presiden parti pada waktu itu, Datuk Asri Muda; kini diperkukuh dengan generasi garis keras baharu. Atas beberapa sebab mereka ini mudah mendekati lingkungan mantan perdana menteri Najib Razak selepas PRU 2013.

Kehilangan Almarhum Tuan Guru Nik Aziz – penimbang tara antara puak dalaman ini – pada 12 Februari 2015 akhirnya membuka jalan bagi mereka yang sudah lama beriya mahu bersama Najib dan Umno meski berdepan skandal mega 1MDB.

Pihak lawan mereka kalah teruk dalam pemilihan parti pada muktamar 2015. Kepimpinan paru para asolah yang pro-Umno memutuskan untuk berhenti bekerjasama dengan DAP dalam Pakatan Rakyat.

Dengan berkuburnya Pakatan Rakyat, Parti Amanah Nasional ditubuhkan oleh mantan anggota dan pemimpin Pas pada 16 September 2015, diikuti pembentukan Pakatan Harapan pada 22 September 2015.

Menyangkal perjuangan 40 tahun

Kerjasama antara Pas dan Umno sepanjang 2014-2018 berkemuncak dengan Pas bertanding sebagai ‘spoiler’ dalam PRU yang lalu. Apabila Barisan Nasional tewas buat pertama kali dalam sejarah, kedua-dua parti Melayu itu memutuskan untuk menubuhkan Muafakat Nasional pada 2019, justeru menyangkal perjuangan Pas sepanjang tahun-tahun sebelumnya sejak 1982.

1. Daripada anti-assabiyah kepada ultra-Melayu

Idea ‘kepimpinan ulama’ adalah laungan pada 1982 bagi membezakan kepimpinan baharu dengan retorik lama Datuk Asri yang mengutamakan Melayu – zaman di mana orang Melayu memandang Pas sebagai parti orang kampung. Kepimpinan baharu 1982 mengangkat slogan menentang assabiyah – yang merujuk Umno sebagai sebuah parti Melayu sekular dan mesti dihancurkan.

2. Daripada anti-Umno, kini memeluk Umno

Pada masa yang sama, kumpulan Terengganu daripada generasi 1982 yang dipimpin Hadi Awang menganjurkan sebuah usaha membezakan antara Pas dan Umno. Seakan perbezaan mazhab, orang Pas tidak akan solat berimamkan orang Umno, malah sanggup solat berasingan. Dengan pengalaman yang sedemikian perit, satu-satunya alasan yang diberikan supaya Pas dan Umno dapat bekerjasama ialah kononnya menentang dominasi DAP dan orang bukan-Melayu. Ini amat meragukan apabila demikian ramai akar umbi Pas mempunyai hubungan yang baik dengan anggota DAP di bawah Pakatan Rakyat, termasuk ketika menyusun perhimpunan Bersih, antara tahun 2008 dan 2015.

3. Imej Islam dalam politik

Tahun 1982 adalah saat perubahan dalam politik Melayu. Bukan sahaja Pas mendapat kepimpinan baharu, Umno di bawah kepimpinan perdana menteri baharu Dr Mahathir Mohamad membawa masuk presiden ABIM, Anwar Ibrahim bagi menyuntik semangat Islam kepada Umno. Para pemimpin muda Pas, terutamanya Fadzil Noor dan Hadi Awang juga datang dari ABIM. Kebangkitan Islam pada zaman 1970’an diwakili di kedua-dua pihak kerajaan dan pembangkang. Pada 1982, simbolisme Islam dikira cukup kuat untuk menarik sokongan politik orang Melayu-Islam kepada kedua-dua pihak.

Pun begitu, hari ini komuniti muslim sudah lebih sofistikated. Memberitahu seseorang bahawa ‘sukuk’ – sebuah produk perbankan Islam – sebagai sesuatu yang bagus sudah tidak memadai. Ketika sukuk digunakan untuk mencuri wang 1MDB, sekurang-kurangnya separuh populasi orang Islam tidak akan menerima suatu urusniaga korup sebagai halal, tidak kira apa pun namanya.

Tiada cara untuk Pas mengabsahkan jenayah kewangan Najib terhadap negara. Malah adalah amat pedih bagi akar umbi Pas untuk bekerja dengan Umno yang masih dikuasai mereka yang mempunyai rekod meragukan dalam hal-hal skandal kewangan.

Satu campur satu tidak semestinya bersamaan dua

Hari ini banyak klise dikitar-semula dalam komentar politik Malaysia. Yang paling kerap diulang ialah bagaimana gabungan undi Pas dan Umno dalam pilihan raya 2018 dapat menafikan kemenangan Pakatan Harapan pada PRU14.

Perkara pertama yang saya pelajari daripada penyelia tesis saya, John Funston pada 2002 ketika saya mula-mula mengkaji Pas ialah parti itu biasanya menerima 30 peratus undi Melayu dalam kebanyakan pilihanraya. Kebanyakannya mengundi Pas bukan kerana mereka suka kepada Pas tetapi kerana atas sebab tertentu mereka tidak suka kepada Umno dan Barisan Nasional.

Hal yang sama turut terpakai pada 2018. Ratusan ribu dari Kuala Lumpur pulang ke kampung halaman di Terengganu dan Kelantan mengundi Pas kerana mereka percaya bahawa parti Islam itu mempunyai peluang yang lebih baik menewaskan calon-calon Najib. Tidak bermakna bahawa mereka suka kepada Pas.

Mereka sama sahaja seperti orang di Pantai Barat Semenanjung yang mengundi Pakatan Harapan kerana mahu menendang keluar Barisan Nasional. Pilihan raya lalu adalah pilihan raya anti-Najib dan anti-kleptokrasi.

Hari ini, kebanyakan pengundi yang memilih Pas pada PRU14 mungkin tidak mengundi Umno mahupun Pas jika Umno masih dipimpin Zahid Hamidi, Najib Razak dan Tengku Adnan Mansor – yang masing-masing berdepan kes-kes rasuah di mahkamah.

Strategi Muafakat Nasional bukanlah strategi pilihan raya. Ia merupakan suatu upaya untuk membakar sentimen perkauman terhadap Pakatan Harapan. Kepada orang Melayu, mereka katakan DAP menguasai kerajaan; dan pada orang bukan-Melayu, mereka tuduh Dr Mahathir mengawal segalanya. Tujuannya ialah untuk menghancurkan semuanya dan memecahkan Pakatan Harapan dari tengah.

Pas akan berdepan jalan sukar untuk menang dalam PRU akan datang. Setelah membakulsampahkan semangat 1982, parti itu kini dipukau oleh Zahid dan Najib; mendakap segala yang mereka benci selama hampir 40 tahun. Pas memang telah tersalah haluan.

Justeru, satu tambah satu – Pas dan Umno – tidak semestinya bersamaan dua.

Akan bersatukah Bersatu atau bakal berterabur?

Norman Goh
Drama politik kembali lagi minggu ini. Daripada 'pemecatan' pemimpin Bersatu - termasuk pengerusinya yang mengasaskan parti berkenaan - sehingga angka 129 yang tular dan membawa semacam enigma kepada ramai.

Daya tarikannya tidak kurang meriah berbanding sinetron ditayang di kaca televisyen. Ia lengkap dengan unsur suspens dan komedi.

Dulu Bersatu kelilhatan kompak bersatu untuk menentang Najib Razak dan Umno. Kerana itu mereka bersama Pakatan Harapan (PH) memenangi pilihan raya umum (PRU) dan membentuk pentadbiran baru.

Kini adakah Bersatu sudah berterabur kerana berebut kuasa? Persoalannya, siapakah yang akan mendapat kelebihan daripada pergolakan dalaman Bersatu
Cetusan ini bukannya susah untuk ditafsirkan. Walaupun presiden Bersatu kini menyandang jawatan sebagai perdana menteri, beliau tentu sedar kerusi empuk tapi panas itu menjadi rebutan dalam Perikatan Nasional (PN).

Siapa dapat menafikan ia diidamkan oleh gagasan Muafakat Nasional dan - walaupun kini tidak lagi diuar-uarkan selepas ditegur Presiden MCA, Dr Wee Ka Siong - Umno dan PAS jelas berminat untuk mewujudkan kerajaan berteraskan Melayu dan Islam.

Asalnya saya ingin melihat bagaimana pemilihan dalam Bersatu pada Jun ini menjadi titik tolak kepada perubahan dalam pendekatan parti berkenaan.

Kini dengan krisis semakin memuncak dan pengakhirannya masih kabur, persoalan yang wajar ditanyakan ialah: berhayat panjangkah kerajaan PN ini atau mereka sekadar menggapai dahan pokok yang reput?

'Panas' bermula dari selatan

Untuk kali ini, saya memaparkan bagaimana persaingan populariti dan tampuk kuasa Bersatu kembali terpapar pada muka depan akhbar nasional.

Perpecahan dan perseteruan di antara dua figura pemimpin tertinggi Bersatu - Dr Mahathir Mohamad dan Muhyiddin Yassin - kelihatan sejak awal 2019 lagi. Sebelum tarikh pemilihan pertama Bersatu ditunda, bibit-bibit perselisihan wujud namun kekal tanda tanya ramai wartawan.

Pemilihan Bersatu menjadi platform untuk pemimpin parti menonjolkan dirinya untuk meraih sokongan, terutamanya dalam kalangan ketua-ketua bahagian. Kalau dilihat dari struktur Bersatu, ia tidak jauh bezanya dengan Umno.

Cuma dalam Bersatu kedudukan paling kanan ialah pengerusi, bukannya presiden parti. Ini bermaksud, dari segi hierarki pengerusi berada di kedudukan tertinggi, diikuiti presiden dan kemudian timbalan presiden.

Kembali kepada pergolakan di antara Mahathir dan Muhyiddin. Perselisihan mereka berpusat di Johor. Pada April 2019, Adun Kempas, Osman Sapian terpaksa berundur dari jawatannya sebagai menteri besar bagi digantikan dengan Adun Bukit Kepong, Dr Sahruddin Jamal.

Konflik kemudian berterusan di negeri selatan itu dengan isu pengerusi Bersatu. Akhirnya, Ketua Bersatu Tebrau Mazlan Bujang dilantik menjawat jawatan tersebut. Ia ternyata berbeza daripada biasa kerana lazimnya jawatan tersebut disandang oleh menteri besar.

Kejadian itu menjadikan keretakan di antara Mahathir dan Muhyiddin semakin ketara. Pada masa sama Muhyiddin juga merupakan pengerusi PH Johor. Dengan kapasitinya itu beliau seakan-akan tiada suara.

Sebagai veteran dalam politik, tidak mungkin Muhyiddin berdiam diri. Tidak dinafikan, hubungan baik beliau dengan pihak istana turut memainkan peranan penting dalam hala tuju politiknya.

Keretakan hubungan Mahathir-Muhyiddin menjadi pemangkin kepada wujudnya dua blok utama dalam Bersatu. Pengumuman pemilihan parti meletakkan garis yang agak jelas pada akhir 2019.

Populariti PH nampak menurun

Selepas PH memenangi PRU ke-14, sembilan pilihan raya kecil (PRK) diadakan membabitkan lima kerusi dewan undangan negeri (DUN) dan empat Parlimen.

Bersatu kalah dalam ketiga-tiga PRK yang disertai mereka iaitu kerusi DUN DUN Rantau, DUN Semenyih dan kerusi parlimen Tanjung Piai. Ia tentu meruntuhkan moral ahli akar umbi Bersatu.

Daripada tiga kerusi tersebut, kerusi Tanjung Piai dan Semenyih dimenangi oleh Bersatu pada PRU ke-14 manakala di Timbalan Presiden Umno, mengekalkan kemenangannya di DUN Rantau sebelum ia kemudian dibatalkan mahkamah.

Dalam PRK lain, DAP mempertahankan DUN Balakong dan parlimen Sandakan namun kalah di Cameron Highlands. PKR pula mempertahankan DUN Seri Setia, DUN Sungai Kandis dan parlimen Port Dickson.

Pelbagai analisis dan data yang dicerap menunjukkan pola populariti PH menurun dan ia memberi gambaran suram kepada kelangsungan Bersatu pada PRU ke-15.

Pelbagai persoalan juga dilontarkan termasuklah kemampuan Bersatu menggantikan Umno sebagai pilihan pengundi Melayu dan konservatif. Sekiranya Mahathir tidak lagi memimpin Bersatu, adakah parti tersebut masih dapat menarik sokongan Melayu?

Pada mulanya saya berasakan kerjasama Bersatu dengan parti komponen dalam PH - terutamanya DAP - agak baik dari segi penyelarasan dan sokongan. Namun, perbezaan pendapat dan perselisihan secara terbuka mengguris hati ramai penyokong akar umbi Bersatu hingga wujudlah persepsi yang tidak diperlukan oleh PH.

Ada juga pemimpin DAP dan PKR secara terbuka mengasak Mahathir secara terbuka dalam soal peralihan kuasa. Kejadian-kejadian tersebut ditayangkan secara terbuka. Justeru ramai juga yang termakan dengan dakyah bahawa semua masalah berpunca daripada DAP.

Perbalahan secara terbuka itu memberi gambaran yang sangat negatif secara keseluruhan untuk PH.

Beri kesan pada Mukhriz-Marzuki

Kelangsungan PH mula menjadi tanda tanya dan gerakan 'menyelamatkan' Bersatu dengan keluar daripada gabungan yang membantu mereka menjadi kerajaan pun mula digerakkan.

Pada masa sama Mahathir memenangi - tanpa bertanding - kerusi pengerusi Bersatu dan ia diumumkan secara rasmi oleh parti itu sendiri baru-baru ini.

Untuk jawatan presiden dan timbalan presiden pula, ia menyaksikan perseteruan menarik apabila Muhyiddin dicabar oleh timbalannya sendiri, Mukhriz Mahathir.

Untuk jawatan timbalan presiden pula, ia menyaksikan Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu bersaing dengan setiausaha agung parti Marzuki Yahya.

Gandingan Muhyiddin-Ahmad Faizal kini dicabar oleh regu Mukhriz-Marzuki. Dari segi sokongan akar umbi, secara umum kelihatan gandingan Muhyiddin-Ahmad Faizal lebih berpotensi berbanding Mukhriz-Marzuki.

Keadaan itu kerana kedudukan Muhyiddin dan Ahmad Faizal dalam kerajaan. Sungguhpun begitu, sokongan akar umbi kepada Mahathir juga tidak boleh diketepikan begitu saja dan ia tentu memberi impak kepada gandingan Mukhriz-Marzuki.

Namun, selepas pengumuman 'terhentinya' keanggotaan Mahathir, Mukhriz, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Maszlee Malik dan Amiruddin Hamzah, perkembangan seterusnya juga akan memberi kesan.

Populariti dan persepsi terhadap Muhyiddin sebagai perdana menteri ketika wabak Covid-19 mengancam dilihat semakin positif dan mengukuhkan imejnya sebagai pemimpin.

Justeru, walaupun berlaku perseteruan dalam Bersatu, persepsi terhadap Muhyiddin masih kukuh.

Cuma, berapa lama keadaan itu akan bertahan? Dan adakah ia sebenarnya hanya menguntungkan Umno dan menjadikan parti itu lebih stabil dan kukuh berbanding Bersatu.

Dalam keadaan begitu, semakin kuatlah keyakinan ramai bahawa Umno adalah satu-satunya pilihan untuk Melayu.

Adakah ketua-ketua bahagian dan akar umbi Bersatu akan kekal taat setia kepada Mahathir atau Muhyiddin? Atau mereka lebih gembira untuk kembali ke pangkuan Umno?

Drama belum berakhir, kemuncaknya belum lagi tiba.

Jawapan kepada jawapan Najib

SHAZNI MUNIR MOHD ITHNIN
1. Saya bukan Menteri Dalam Negeri masa itu dan saya tak pernah suruh atau pilih apa yang patut dibeli oleh SB. Mereka putuskan sendiri.

Adakah kerja saya untuk menilai dan mencari software untuk beli?

Jawapan :

Tetapi persoalan untuk mengambil syarikat luar berhubung hal ehwal negara sepatutnya dibentang dalam kabinet kerana ia melibatkan soal keselamatan dan maklumat sulit. Apakah Najib pada waktu itu sudah tidak kisah hal ehwal keselamatan negara dan lebih bimbang tentang penglibatannya dalam skandal 1MDB dan apa-apa perancangan untuk menyelamatkan BN diserahkan sepenuhnya kepada orang suruhan beliau.

2. Pembelian Fasa 1, jika benar-benar berlaku, tak libatkan Pejabat Perdana Menteri pun. Pada bulan April 2018, kerajaan dah bubar dan kami sibuk dalam kempen PRU14 masing-masing.

Jawapan :

Dan sebab itulah (mungkin dengan data yang diperoleh sebulan sebelum Pilihan Raya) Najib sempat menyimpan semua bahan bukti yang bernilai bilion ringgit berupa beg tangan, rantai gelang cincin dan semuanya di sebuah kondominium. Malah wang tunai juga turut dijumpai disimpan dengan harapan ditemui pihak berkuasa. Mungkin kita juga masih ingat bagaimana Najib juga merancang untuk keluar negara tetapi sempat dihalang pihak berkuasa.

3. Pembelian Fasa 2 setahun selepas PRU14 dipetik sebagai bernilai 3 kali lebih besar dan melibatkan SB, Pejabat Perdana Menteri dan SPRM masa rejim Gagalkrasi PH.

Kenapa pulak Mkini dan Malaysia Dateline tak tulis tentang fasa kedua dan tak tuduh Tun Mahathir dan gengnya beli untuk merisik BN dan PAS?

Tanyalah boss Pejabat Perdana Menteri (PM7) dan juga boss SPRM setahun selepas PRU14 itu juga.

Tapi nama saya sahaja dipetik pulak dalam tajuk berita depa.

Jawapan :

Disebut dalam artikel bahawa Pembelian Fasa 2 seperti berikut :

Pada pertengahan tahun lalu, syarikat tersebut dilaporkan sedang membincangkan kemungkinan kontrak baru dengan polis Cawangan Khas Malaysia, yang mempunyai implikasi baru selepas kekalahan Najib pada PRU14.

Objektif pengawasan dibayangkan akan berubah selepas pilihan raya daripada penyiasatan politik kepada penyiasatan terhadap jenayah-keganasan.

Dan apa yang lebih penting perkara ini belum dimaterai dan masih dalam proses perbincangan. Tetapi khidmat syarikat pada ketika BN memerintah sudah pun berlaku.

Najib seperti biasa akan mendakwa dirinyalah yang wajar diberi pujian sekiranya apa-apa kejayaan dicapai pada zaman BN dengan mengatakan “sayalah Perdana Menteri yang memimpin kerajaan pada masa itu”.

Sebaliknya, kalau sesuatu yang kontroversi dan membawa implikasi yang negatif, dengan pantas beliau mengelakkan diri daripada terlibat dan mengatakan “oh, itu saya tak terlibat. Bukan kerja saya nak tentukan keputusan tersebut”.

Kebijaksanaan Najib dalam mengubah persepsi dan pandangan orang kepadanya memang diakui. Tetapi teknik yang sama diulang begitu kerap akhirnya akan terbongkar juga.

Kalau hal melibatkan SRC dan 1MDB yang jelas terang lagi bersuluh pun dia boleh taichi sampai ada yang “berpuas hati” apa lagi yang lain-lain.

Najib tetap Najib.


Penulis adalah Timbalan Ketua Pemuda AMANAH Nasional

Kami nak pecat Muhyiddin ikut saluran betul - Dr Mahathir

Hariz Mohd

Pengerusi Bersatu Dr Mahathir Mohamad berkata bahawa parti itu akan memecat presidennya Muhyiddin Yassin melalui "proses yang betul".

Bercakap pada sidang media di ibu pejabat Bersatu petang ini, Mahathir berkata keputusan memecat Muhyiddin hanya akan dibuat oleh Majlis Tertinggi melalui sidang mesyuarat.

"Ya, kami harus memecatnya. Tetapi kami harus mengadakan sidang Majlis Tertinggi," katanya.

Mahathir berkata demikian ketika menjawab soalan wartawan sama ada beliau menganggap Muhyiddin telah mengkhianati parti atau tidak dengan mengumumkan keluar dari Pakatan Harapan (PH) tanpa persetujuan Majlis Tertinggi.

129 ahli parlimen - Masih dalam proses, kata Anwar

Persoalan sama ada Pakatan Harapan mempunyai 129 ahli parlimen di pihaknya, masih dalam proses, dan belum dimuktamadkan, kata Presiden PKR Anwar Ibrahim.

Namun, menurut beliau, perkara itu tidak dibincangkan pada mesyuarat ahli parlimen PKR semalam.

“Mengenai 129 ahli parlimen, atau 130, ini kita (PKR) tak bincang pasal hal-hal ini masih dalam proses, belum muktamad.

“Kita sedang bincang dengan baik, yang penting dalam perbincangan itu bukan soal nombor, bukan soal kuasa.

“Kita dah banyak kali berkuasa, yang tidak menumpukan pada mendapatkan nombor atau kuasa. Pergi balik pergi balik jahanam juga kepentingan rakyat,” katanya sesi secara langsung di Facebook.

Sebaliknya, katanya perbincangan PKR tertumpu pada agenda untuk meningkatkan ekonomi, institusi negara dan kebajikan masyarakat.

Spekulasi tersebar luas bahawa Pakatan Harapan bersama Dr Mahathir Mohamad, dan Warisan didakwa telah memperoleh 129 anggota parlimen di pihak mereka untuk merampas semula Putrajaya dari Perikatan Nasional.

Anwar dakwa ditawar jawatan PM, TPM

Presiden PKR Anwar Ibrahim berkata beliau ditawarkan satu daripada dua kedudukan tertinggi negara jika dirinya menyertai kumpulan yang mengkhianati parti itu.

Sementara itu, MP Port Dickson itu juga menolak spekulasi beliau mahu menjadi Menteri Besar Selangor.

Pada siaran langsung di Facebook hari ini, Anwar berkata jaminan telah dibuat kepadanya sekiranya beliau ingin bergabung dengan pihak berkenaan.

"Dalam keadaan sekaranf kalau saya mahu, saya boleh pilih untuk menyertai (pihak berkenaan).

"Saya dapat jaminan kedudukan lebih baik. Kalau tak, perdana menteri, timbalan perdana menteri ada jaminan," katanya.

Bagaimanapun, jelas Anwar beliau perlu membuat pilihan "berdasarkan prinsip."

"Sudah umur begini dan pengalaman kecil ada, elok kita pilih jalan yang baik," katanya lagi.

Beliau tidak menjelaskan siapa yang memberikan jaminan tesebut kepadanya tetapi membuat kenyataan itu ketika mengulas mengenai tindakan PKR terhadap pihak yang berpaling tadah daripada parti atau tidak lagi yakin kepada prinsip perjuangannya.

Selepas Kedah dirampas, Tun disingkir, mudah untuk Muhyiddin dijatuhkan

DR MOHD YUSRI IBRAHIM

Pembangkang yang diketuai oleh PH dilihat mempunyai peluang untuk mengambil alih semula Putrajaya apabila PN dilihat masih gagal membentuk pakatan politik yang kukuh dan lestari.

Namun peluang dan kemungkinan tersebut banyak dipengaruhi oleh kebolehan Tun M dan Anwar membuat kompromi dan mencapai kesepakatan politik antara mereka.

Selepas Tragedi Sheraton, Anwar atau lebih khususnya PKR kurang ghairah untuk bekerjasama dengan Tun, apatah lagi untuk sekali lagi mengangkat Tun M sebagai PM.

Walaupun beberapa gerakan yang diatur sama ada oleh Tun atau Anwar untuk mengumpul sokongan menunjukkan perkembangan positif, keberangkalian untuk mereka berjaya masih samar selagi mereka berdua gagal mencapai konsesus.

Meskipun ramai pemain dan pemerhati politik menjangkakan PH mampu mengambil alih semula kerajaan, namun secara peribadi saya akak pesimis selagi tiada kompromi konstruktif antara Tun M dan Anwar.

Sehingga dua minggu lepas, saya menjangkakan agak sukar untuk kedua-dua kem Tun dan Anwar mencapai kompromi, khususnya untuk menamakan bakal PM.

Namun situasi mula berubah dengan mendadak apabila PN merampas kerajaan Kedah hampir dua minggu lepas, rentak pertembungan mula bertukar.

Keputusan YAB Tan Sri Muhyiddin memberi restu kepada PN merampas kerajaan Kedah daripada Mukhriz menambahkan hangat perseteruan Tun terhadap presiden Bersatu itu.

Tindakan itu mencetus nekad Tun M untuk mengusahakan semua pilihan yang ada untuk menewaskan Muhyiddin, termasuk kemungkinan mengendur dan berkompromi dengan Anwar dan PKR, serta menggiatkan lagi rundingan dengan beberapa kumpulan lain sama ada di Semenanjung atau Borneo.

Dalam tempoh seminggu terakhir ini, usaha Tun mula menampak potensi, khususnya bayangan sokongan daripada pihak2 di luar PH, walaupun belum ada petunjuk tercapainya sebarang kata putus bersama Anwar.

Hari ini pula Tun M dan anaknya Mukhriz dipecat daripada Bersatu bersama empat ahli parlimen Bersatu yang lain, tindakan yang sudah diduga tetapi agak mengejutkan.

Agak mengejutkan kerana saya menjangkakan Tan Sri Muhyiddin akan menggunakan pelbagai cara untuk menangani Tun, tapi bukan dengan cara memecatnya.

Apabila telah dipecat, Tun akan berada pada laluan sehala untuk menewaskan bekas anak didiknya itu, termasuk memuktamadkan persetujuan dengan Anwar dan PKR.

Apabila berada dalam situasi terdesak, Tun telah banyak kali mengendurkan ego untuk berunding dan mencapai persetujuan dengan pelbagai pihak bagi mencapai matlamat politik beliau, itulah Dr Mahathir Mohamad.

Setelah keadaan hening beberapa ketika selepas peralihan kerajaan pada Mac lepas, merampas Kedah daripada Mukhriz dan memecat Tun daripada Bersatu akan jadi titik mula yang baharu pertembungan Mahathir-Muhyiddin dan PH-PN.

Pertembungan ini berpotensi merubah lanskap politik tanah air jika tidak diuruskan dengan baik oleh PN.

Ke mana Mahathir?

Nicholas Chung
PETALING JAYA:
Pelucutan keahlian Dr Mahathir Mohamad daripada PPBM menyebabkan seorang penganalisis politik menjangkakan tindak balas agresif daripada bekas perdana menteri itu, sementara yang lain menggesanya supaya bersara daripada politik.

Awang Azman Pawi dari Universiti Malaya berkata, Mahathir bukan Mahathir jika beliau menerima tamparan terbaru yang dihadapinya itu begitu sahaja.

Bagaimanapun Azmi Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia berkata, beliau percaya telah tiba masanya Mahathir memberi laluan kepada ahli politik lebih muda.

Azman memberitahu FMT bahawa beliau percaya usaha Mahathir untuk merebut semula kedudukannya sebagai pengerusi PPBM belum berakhir.

Justeru beliau memberi amaran bahawa keadaan itu akan mencetuskan ketidakstabilan dalam PPBM pada saat ia perlu mempertahankan keutuhannya dalam menghadapi rakan kongsinya yang lebih menonjol dalam Perikatan Nasional (PN), iaitu Umno dan PAS.

“Dalam sejarah pergelutan politik Mahathir, beliau cenderung untuk menjadi lebih agresif apabila ditekan oleh para pencabar dan musuh politiknya,” kata beliau.

“Mahathir akan memastikan beliau boleh kembali kepada PPBM, selain memastikan parti itu kembali ke landasan yang diambilnya sebelum pilihan raya umum ke-14.”

Azmi berkata, Mahathir sepatutnya membiarkan sekutunya yang lebih muda mengambil alih perjuangan politiknya.

Beliau menyebut nama Mukhriz Mahathir dan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang turut dilucutkan keahlian bersama-sama Mahathir.

“Suasana politik sekarang jauh berbeza berbanding suasana sebelum pilihan raya umum ke-14,” katanya. “Lebih baik Mahathir bersara dan biarkan ahli politik lebih muda tentukan haluan.”

Azmi berkata, Mahathir kini tertakluk kepada ihsan parti komponen Pakatan Harapan (PH) yang lain, dengan menambah bahawa beliau tidak akan berjaya menarik ahli Parlimen PPBM lain supaya keluar parti.

Katanya, pilihan terbaik bagi kelangsungan politik Mahathir ialah dengan mengambil sikap berkecuali, tetapi mesra PH bagi membolehkan beliau merangka strateginya tanpa halangan.

Azman dan Azmi bersetuju bahawa pelucutan keahlian Mahathir memberi ruang kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk memperkukuh kuasa dan pengaruhnya dalam PPBM.

Azman berkata, Muhyiddin merancang langkah pelucutan keahlian itu tepat masa berlatarbelakangkan tarikh pemilihan parti tersebut tidak lama lagi.

Mahathir dijangka mengekalkan jawatan pengerusi PPBM tanpa pertandingan, sementara Mukhriz akan mencabar Muhyiddin untuk jawatan presiden.

Azmi berkata, langkah Muhyiddin itu menunjukkan keazaman politiknya kerana keputusan memecat pengasas parti sangat berisiko.

Mahathir, Mukhriz, Syed Saddiq, Maszlee Malik dan Amiruddin Hamzah dimaklumkan tentang pelucutan keahlian masing-masing dalam surat berasingan semalam.

Ia pemecatan salah, langgar undang-undang, kata Dr M dan 4 ahli Parlimen

FMT Reporters
PETALING JAYA:
Dr Mahathir Mohamad dan 4 ahli Parlimen lain menolak tindakan PPBM menggugurkan keahlian mereka yang disifatkan pemecatan salah bertentangan undang-undang.

Mahathir bersama Mukhriz Mahathir, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Maszlee Malik dan Amiruddin Hamzah dalam kenyataan bersama malam ini, mendakwa pemecatan tanpa sebab itu ialah tindakan sebelah pihak Presiden PPBM, Muhyiddin Yassin yang bimbang dengan pemilihan parti pada bulan depan.

“Kegusaran beliau dalam menghadapi pemilihan parti serta posisi beliau yang tidak selamat selaku perdana menteri yang paling tidak stabil dalam sejarah pentadbiran negara kita.

“Pejabat presiden bermain politik semasa isu Covid-19 dan kegawatan ekonomi yang kini melanda negara.

“Ini juga menampakkan sikap diktator presiden,” kata mereka dalam kenyataan itu.

Terdahulu, surat yang ditandatangani Setiausaha Kerja PPBM, Muhammad Suhaimi Yahya menyatakan keahlian 5 ahli Parlimen itu dalam PPBM dihentikan serta-merta kerana mereka duduk bersama blok pembangkang dalam sidang Dewan Rakyat sehari pada 18 Mei lalu.


Katanya, tindakan terhadap 5 pemimpin itu diambil mengikut Fasal 10.2.2 dan 10.2.3 perlembagaan PPBM.

Fasal 10.2.2 perlembagaan PPBM menyatakan pemberhentian dan pemecatan ahli berlaku apabila mereka mengisytiharkan keluar parti, manakala Fasal 10.2.3 pula menyatakan pemberhentian dan pemecatan ahli berlaku apabila mereka menyertai atau menjadi ahli parti politik lain.

Lima pemimpin itu menyifatkan tindakan parti mengikut Fasal 10.2.2 dan 10.2.3 perlembagaan PPBM sebagai dangkal dan tidak munasabah.

Katanya, mereka hanya melaksanakan apa yang dibenarkan undang-undang dan hak di bawah Perlembagaan Persekutuan sebagai ahli Parlimen yang sah.

“Surat diutus kepada kami juga pada zahirnya menampakkan kecelaruan urusetia PPBM kini.

“Ia ditandatangani individu yang tidak diberi kuasa di bawah perlembagaan parti dan tidak langsung menampakkan PPBM ditadbir secara profesional.

“Tindakan seorang setiausaha kerja yang mengutus surat sebegini antaranya kepada pengasas parti sendiri sangat menjelikkan serta biadab.”

Mereka berkata, pemecatan itu secara tidak langsung menafikan hak mereka untuk membela diri dan memberi penjelasan, iaitu hak yang dijamin di bawah prinsip undang-undang.

Katanya, mereka mempunyai hak mengambil tindakan undang-undang untuk membela diri dan memastikan kesejahteraan semua ahli PPBM.

“Kami akan memastikan PPBM kembali ke landasan betul dan tidak lagi dijadikan wahana pacuan sesetengah pihak yang hanya tamakkan kuasa dan kedudukan.

“Kepada ahli Parlimen PPBM lain, kami menyeru dan memanggil anda, lihat apa yang berlaku pada parti kita sendiri, hilang kuasa di negeri-negeri dan menjadi bahan mainan parti yang dulu kita tentang bersama.”

Dr M dan 4 lagi keluar PPBM sendiri, bukan dipecat, kata Wan Saiful

FMT Reporters
PETALING JAYA:
Ahli Majlis Tertinggi PPBM, Wan Saiful Wan Jan berkata Dr Mahathir Mohamad dan 4 ahli Parlimen lain bukannya dipecat parti itu, sebaliknya mereka bertindak keluar parti sendiri.

Katanya, tiada parti di dunia ini yang akan membenarkan ahli Parlimen mereka duduk di kerusi berbeza daripada kedudukan parti.

“Apabila mana-mana ahli Parlimen PPBM memilih menyertai kelompok bukan bersama parti sendiri dalam Parlimen, maka secara automatik keahlian mereka gugur.

“Ia bukan satu perkara mengejutkan. Saya mahu tegaskan bahawa mereka tidak dipecat. Mereka keluar hasil tindakan sendiri.

“Sebagai bandingan, apabila seseorang itu dengan sendiri berjalan keluar dari rumah, dia bukan dikeluarkan dari rumah itu, tetapi tindakan dia sendiri menyebabkan secara automatik dia berada di luar rumah. Itulah yang berlaku dalam kes ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, surat bertarikh hari ini yang dilihat FMT menyatakan keahlian Mahathir, Mukhriz Mahathir, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Maszlee Malik dan Amiruddin Hamzah dalam PPBM dihentikan serta-merta selepas mereka mengingkari parti dengan menyertai blok pembangkang di Dewan Rakyat.

Surat yang ditandatangani Setiausaha Kerja PPBM, Muhammad Suhaimi Yahya itu menyatakan ahli Parlimen terbabit duduk bersama blok pembangkang dalam sidang Dewan Rakyat sehari pada 18 Mei lalu.

Katanya, tindakan itu diambil terhadap 5 pemimpin itu mengikut Fasal 10.2.2 dan 10.2.3 perlembagaan PPBM.

Fasal 10.2.2 perlembagaan PPBM menyatakan pemberhentian dan pemecatan ahli berlaku apabila mereka mengisytiharkan keluar parti, manakala Fasal 10.2.3 pula menyatakan pemberhentian dan pemecatan ahli berlaku apabila mereka menyertai atau menjadi ahli parti politik lain.

Wan Saiful menyeru semua ahli kembali memperkukuhkan parti dan terus setia bersama PPBM untuk terus mengenang jasa tokoh besar.

“Kita hargai segala sumbangan mereka dan jangan nafikan betapa besarnya jasa mereka, dan kita gunakan semua itu sebagai asas untuk membawa parti lebih maju ke depan.”

Mahathir ialah pengerusi dan seorang daripada pengasas PPBM, manakala Mukhriz ialah timbalan presiden yang bertanding jawatan presiden dalam pemilihan parti bulan depan.

Syed Saddiq pula ialah ketua Pemuda PPBM, manakala Maszlee dan Amiruddin pernah menjadi menteri pendidikan dan timbalan menteri kewangan di bawah kerajaan Pakatan Harapan.

Keahlian Dr M, Mukhriz dan 3 yang lain dalam Bersatu 'terhenti' serta merta


Keahlian Pengerusi Bersatu yang dipertikaikan, Dr Mahathir Mohamad, Timbalan Presidennya, Mukhriz Mahathir dan tiga yang lain 'terhenti serta merta' daripada parti itu hari ini.

Berdasarkan surat yang dilihat Malaysiakini, kelima-lima mereka "dihentikan keahlian serta merta" atas alasan duduk di blok pembangkang semasa persidangan Dewan Rakyat pada 18 Mei lalu.

Surat berkenaan ditandatangani oleh setiausaha kerja Bersatu, Muhammad Suhaimi Yahya.

Tiga pemimpin lain yang sehaluan dengan Mahathir iaitu Ketua Pemuda Bersatu Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, serta anggota Majlis Tertinggi Bersatu Maszlee Malik dan Amiruddin Hamzah turut 'digugurkan'.

Mahathir merupakan pengerusi Bersatu, manakala Mukhriz merupakan timbalan presiden parti itu.

Menurut surat berkenaan, keputusan dibuat berdasarkan artikel 10.2.2 dan 10.2.3 perlembagaan Bersatu yang menyatakan status individu sebagai anggota akan dihentikan serta-merta sekiranya didapati menyatakan hasrat mereka untuk meninggalkan parti atau secara rasmi bergabung dengan parti politik lain.

Menjawab pertanyaan media, seorang pembantu kepada Mahathir berkata bekas perdana menteri itu meninggalkan pejabatnya di Putrajaya dan belum melihat salinan surat berkenaan.

Pecat atau tidak?

Sementara itu, Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, Wan Saiful Wan Jan berkata Mahathir dan empat yang lain tidak dipecat, sebaliknya keahlian mereka gugur apabila menyertai blok pembangkang.

"Apabila mana-mana ahli parlimen Bersatu memilih untuk menyertai kelompok yang bukan bersama parti sendiri dalam parlimen, maka secara automatik keahlian mereka gugur. Ia bukan satu perkara mengejutkan.

"Saya mahu tegaskan bahawa mereka tidak dipecat. Tetapi mereka keluar hasil tindakan sendiri. Sebagai perbandingan, apabila seseorang itu dengan sendiri berjalan keluar dari rumah, dia bukan dikeluarkan dari rumah itu.

"Tetapi tindakan dia sendiri menyebabkan secara automatik dia berada di luar rumah. Itulah yang berlaku dalam kes ini," katanya dalam satu kenyataan.

Khabar angin mengenai rancangan menyingkirkan Mahathir dan penyokongnya berlangsung sejak awal bulan ini dengan mesyuarat Majlis Tertinggi Bersatu - yang kemudian ditangguhkan - dipercayai akan menyokong keputusan itu.

Bagaimanapun Rafique Rashid Ali, yang merupakan penasihat undang-undang kepada beberapa pemimpin Bersatu, berkata Wan Saiful tidak faham perlembagaan parti, mahupun undang-undang dan hak keperlembagaan Ahli Parlimen.

“Sejak bila Bersatu dan PN merupakan gabungan? Sejak bila ‘Principled Five’ meninggalkan parti atau menyertai parti lain? ”soal beliau.

Bersatu berpecah selepas 'Langkah Sheraton' yang menyaksikan presiden partinya, Muhyiddin Yassin mengetuai majoriti pemimpinnya membentuk Perikatan Nasiona (PN).

Mahathir merancang untuk melakukan usul tidak percaya terhadap Muhyiddin dan duduk di bangku pembangkang bersama empat anggota Parlimen Bersatu yang lain semasa persidangan Dewan Rakyat pada 18 Mei lalu.

Apa punya bengap da?

Malaysia Dateline

Nak lawat Menteri Kedah, pergi ke Pahang, mesyuarat kat Kuala Terengganu. Itulah yang berlaku dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan oleh Menteri Terkanan, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali semalam.

Yang lebih teruk lagi, ia disalin bulat-bulat oleh Bernama, agensi berita nasional dalam laporan berita yang dibuatnya untuk disebarkan ke seluruh dunia.

Kenyataan media Azmin Ali mengenai lawatannya ke Kedah yang diperbetulkan oleh netizen.

Menurut kenyataan itu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) itu akan melawat negeri Kedah hari ini, 28 Mei.

Namun Kedah sudah ditulis sebagai Kedah Darul Makmur iaitu nama khas untuk negeri Pahang.

Yang menarik lagi, beliau akan bertemu dengan “Menteri Kedah” Mohamad Sanusi Md Nor di Wisma Darul Iman yang terletak di Kuala Terengganu pada jam 2 petang.

Yang lebih memburukkan keadaan, Bernama pula melaporkan dalam berita Bahasa Inggeris, pertemuan itu akan berlangsung di “Wisma Darul Iman” jam 2.00 petang, bukannya Wisma Darul Aman.

Berita Bahasa Inggeris Bernama biasanya dilanggan oleh agensi berita antarabangsa dan kedutaan asing.

Di twitter pula, selain Azmin yang mengeluarkan kenyataan itu, penasihat utama beliau, Khalid Jaafar yang menjadi sasaran.

Ahmad Zaki Yamani ketika berkicau di twitter menulis “Encik @khalidjaafar jangan la upah budak hisap ganja buat kenyataan Menteri terKanan” sambil melampirkan kenyataan penuh yang penuh contengan warna merah itu.

Yang lebih teruk lagi adalah kenyataan media ini telah diulas oleh Tokoh Wartawan Negara yang juga bekas Penasihat Media kepada Perdana Menteri ke 7, Datuk A Kadir Jasin.

Melalui facebook beliau, Kadir bertanya, “Kalau siaran media Menteri Kanan merangkap Menteri MITI ini tulen, jelaslah ini memang kerja kelas ayam.”

Bagi beliau, ini kerja orang malas atau kes sabotaj kow kow.

“Tak ada kelas langsung. Diterbitkan dengan bangganya atas nama Menteri,” katanya.

“Kedah Darul Aman dipanggil Darul Makmur. Darul Makmur tu Pahang.

“Ibu Pejabat Kerajaan Kedah namanya Wisma Darul Aman bukan Wisma Darul Iman. Wisma Darul Iman di Terengganu,” tulis beliau.

Kadir terus menekan Azmin dengan berkata, “Apa punya jenis Menteri. Dia tak baca ka? Atau dia harap pegawai, pegawai pun kelas ayam juga.”

Langgar PKPB: Jiran buat laporan polis terhadap Adun

AKMAL MANAF

Jiran kepada Adun Selat Klang, Datuk Abdul Rashid Asari, yang didakwa tidak mengikut prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) baru-baru ini, telah membuat laporan polis ke atas beliau.

Berdasarkan salinan laporan polis yang diterima, pengadu menyatakan laporan tersebut dibuat atas rasa tanggungjawab beliau sebagai warganegara Malaysia.

Katanya, laporan polis dibuat agar siasatan dan tindakan dilakukan terhadap Adun berkenaan dan juga mereka yang berkumpul dalam gambar tersebut.

“Pada jam 8 malam, saya terbaca kenyataan Ketua Polis Selangor, Datuk Nor Azam (di Harian Metro) berkaitan dengan sebaran gambar yang melanggar SOP PKPB bahawa pihak polis tidak menerima sebarang aduan tentang perkara tersebut.

“Atas rasa tanggungjawab saya sebagai warganegara Malaysia, saya datang ke balai untuk membuat laporan polis,” katanya seperti dipetik dalam laporan polis itu.

Semalam, Harian Metro melaporkan, tangkap layar yang tersebar sebelum ini memaparkan terdapat gambar 21 individu termasuk Abdul Rashid serta ayat berbunyi, @PDRMsia @IsmailSabri60 @MuhyiddinYassin kalau YB, tak perlu ikut SOP ke? #N44 #DUNSelatKlang.

'Jangan hairan jika Muhyiddin balik ke Umno dan dipecat semula’

Ahli Majlis Tertinggi Bersatu, A Kadir Jasin berkata, adalah tidak menghairankan dan mengejutkan jika Muhyiddin Perdana Menteri Muhyiddin Yassin meninggalkan Bersatu dan menyertai semula Umno.

Namun, katanya juga, adalah tidak menghairankan dan mengejutkan jika sekali lagi dipermainkan oleh Umno.

Menulis di blog, Kadir berkata pulang semula ke pangkuan Umno adalah antara opsyen yang dipertimbangkan oleh Muhyiddin dalam berdepan dengan ketidaktentuan masa depan Bersatu.

“Kita kena ingat, Muhyiddin tidak keluar daripada Umno.

“Dia dipecat oleh Najib (Razak) sedangkan Dr Mahathir Mohamad keluar Umno secara sukarela.

“Maka adalah tidak mustahil atau memeranjatkan sekiranya Muhyiddin melakukan perjalanan pulang ke pangkuan Umno,” katanya.

Muhyddin dipecat dari Umno pada 2016 kerana lantang mempersoalkan tindakan Najib berhubung skandal 1MDB.

Pada Februari tahun ini, presiden Bersatu itu mengisytiharkan bahawa partinya keluar dari Pakatan Harapan (PH) dan membentuk gabungan Perikatan Nasional bersama Umno, BN, dan PAS untuk mengambil alih teraju pemerintahan persekutuan.

Namun, Bersatu berpecah antara kumpulan yang berpihak kepada Muhyiddin, dan mereka yang setia kepada Dr Mahathir dan PH.

Kadir dalam tulisannya mengingatkan bahawa, Umno tidak sepenuhnya menyokong PN, dan sebaliknya hanya memperalatkan gabungan itu untuk mengukuhkan kedudukannya dan kembali berkuasa.

“Umno mabuk kuasa. Ia tidak boleh hidup tanpa kuasa dan Muhyiddin memberikan candu yang ia perlukan. Apabila mabuk, siapa yang dibelasah? Jawabnya, Bersatu.

“Bagi Umno dan PAS mereka tidak rugi apa-apa. Mereka kalah PRU ke-14 tetapi kembali berkuasa dengan ihsan Muhyiddin dan konco-konconya. Umno dan PAS sekadar menjadikan kerajaan PN batu loncatan untuk Mufakat Nasional.

“Malah mereka boleh mencetuskan krisis, seperti undi tidak percaya terhadap Muhyiddin, supaya kerajaan PN jatuh dan dengan itu memaksa pembubaran parlimen dan mengadakan PRU lebih awal.

“Kalau Umno boleh dengan mudah membuang Muhyiddin pada tahun 2016, sedangkan ketika itu dia timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno, kita jangan hairan atau terperanjat kalau dia sekali lagi dipermainkan oleh Umno,” katanya.

Justeru, Kadir mengingatkan anggota Bersatu yang masih berpegang kepada prinsip perjuangan supaya faham mainan politik Muhyiddin dan konco-konconya yang merugikan parti itu.

Pada PRU14, Bersatu dan Umno bertanding merebut kerusi parlimen dan DUN yang sama. Pemerhati berkata adalah tidak mungkin Umno akan memberi laluan kepada Bersatu pada pilihan raya umum akan datang.

Ini menurut Dr Mahathir akan menyaksikan Bersatu akhirnya terkubur.

Pertarungan untuk menguasai Bersatu sedang berlangsung susulan pemilihan parti, dengan anak Mahathir, Mukhriz mencabar Muhyiddin untuk jawatan presiden.

Mahathir telah memenangi jawatan pengerusi kedudukan paling berkuasa di Bersatu - tanpa pertandingan, tetapi terdapat pertikaian mengenai cara penguasaannya itu.

PKR, parti pelik dalam politik aneh Malaysia

Zin Mahmud
Sebelum hari raya minggu lalu, keluar berita Tian Chua dilaporkan akan menubuhkan sebuah NGO yang menumpukan perhatian bagi usaha mengatasi masalah sosial berkaitan daripada kesan wabak Covid-19. Tetapi beliau kekal dalam PKR.

Walaupun NGO itu belum ada nama, tetapi dapat difahami ia berkaitan dengan keadilan sosial yang pastinya banyak terjejas akibat kemerosotoan ekonomi ekoran langkah membendung Covid-19.

Tindakan Tian Chua itu adalah suatu yang penting bagi negara ini pada waktu sekarang. Sebelum wabak ini pun, keadilan sosial ini adalah persoalan penting. Tetapi dengan wabak ini, perkara ini bertambah yang mesti diambil perhatian bukan saja ahli politik seperti Tian Chua, atau sesebuah NGO, malah semua parti politik, dan akhir sekali kerajaan itu sendiri.

Persoalan keadilan sosial pula adalah selaras dengan inti perjuangan PKR. Perkataan “keadilan” dalam PKR bukan sekadar bermaksud “keadilan di mahkamah” walaupun perjuangannya tercetus daripada “perjuangan untuk keadilan bagi Anwar Ibrahim,” tetapi ia bermaksud juga “keadilan sosial.”

Sementara perkataan “rakyat” dalam PKR itupun berasal daripada Parti Rakyat Malaysia (PRM) yang merupakan juzuk gabungan dengan Parti Keadilan Nasional. PRM pula sebagai parti kiri meletakkan keadilan sosial sebagai prinsip perjuangannya. Begitu juga dengan aktivis asal PRM yang turut serta semasa penggabungan itu, seperti Syed Husin Ali dan Hassan Karim adalah ahli politik yang perjuangan seumur hidupnya untuk menegakkan keadilan sosial.

Pada mula penubuhan PKR itu sendiri, ia disertai oleh aktivis NGO seperti Suara Rakyat Malaysia (Suaram). Dalam golongan pejuang keadilan sosial inilah beradanya ketika beliau baru masuk ke dunia politik pada 1999. Sejak masih menjadi mahasiswa falsafah lagi beliau aktif dalam gerakan pelajar khususnya dalam Rangkaian Kolektif Pelajar Seberang Laut (Nosca) dan Perikatan Kiri.

Apabila kembali ke Malaysia pada 1990, beliau menyertai Suaram bagi menentang Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Pada 1992, beliau sertai Pusat Sumber Pantau Asia (AMRC) bagi penyelidikan buruh serantau. Ini diikuti dengan menjadi pengarah Pusat Sumber Buruh (LRC) pada 1997.

Ketika gerakan Reformasi dilancarkan pada 1998, Tian Chua menjadi pengerusi gabungan NGO dan parti politik bernama Gagasan Demokrasi Rakyat Malaysia bagi mendokong perjuangan itu. Pada 1999, beliau menyertai PKR dan turut ditahan di bawah ISA bersama aktivis lain, yang semuanya itu kemudian dikenali sebagai Reformasi 10.

Sejak itu beliau aktif sebagai ahli politik PKR hingga menjadi naib presiden parti dengan 2 kali menang pilihan raya umum bagi kawasan Batu pada 2008 dan 2013. Namun dalam pertikaian politik dalaman PKR, Tian Chua dikenali sebagai berada dalam kumpulan yang menyokong Azmin Ali. Maknanya menolak Anwar.

Daripada pengalamannya, Tian Chua tidak asing dengan gerakan NGO memperjuangkan keadilan sosial. Tetapi pengumuman itu menunjukkan beliau tidak akan menggerakkannya sebagai aktiviti parti. Maknanya, ia merupakan gerakan merentas parti politik, tidak terhad pada PKR atau Pakatan Harapan.

Ia juga dijangkakan tumpuannya kelak tidak lagi pada PKR tetapi terhadap NGO itu. Ketetapan itu menunjukkan keanehan politik beliau. Walaupun beliau dikenali sebagai pemimpin PKR yang berada dalam pihak Azmin, tetapi beliau setakat ini masih tetap berada dalam parti itu.

Sememangnya Azmin mengorak langkah meninggalkan PKR bersama pengikutnya hingga turut menyumbang kepada tumbangnya kerajaan PH. Apabila ini berlaku sememangnya dijangka PKR terbelah 2 dengan semua pengikut Azmin meninggalkan parti itu.

Tetapi rupa-rupanya ia tidak menjadi demikian. Sama ada ia hanya merupakan taktik Azmin atau apa yang berlaku ialah bukan saja PKR pecah tetapi kumpulan beliau itu turut pecah. Maknanya hanya sebahagian penyokong beliau meninggalkan parti sementara yang lain tetap kekal. Masa akan menunjukkan sama ada ia merupakan taktik atau perpecahan.

PKR sememangnya parti yang aneh. Bertahun-tahun ia bergerak dengan pemimpinnya berada dalam penjara. Dari sejak penubuhannya, sudah berlaku beberapa gelombang yang mana ada pemimpinnya meninggalkan parti itu. Tetapi ia bertambah kuat walaupun terdapat perpecahan ketara yang jelas, namun gagal ditangani oleh ketuanya.

Apabila ia akhirnya berjaya menjadi kerajaan melalui gabungan 5 parti dengan bilangan ahli Parlimen paling banyak, presidennya pula hanya menjadi timbalan perdana menteri. Bukan itu saja, dalam pencapaian terbesarnya, parti itu berpecah pula. Maknanya, semasa tidak berkuasa, walaupun ada 2 faksi, ia tetap mampu untuk bersatu. Tetapi apabila sudah memiliki kuasa, ia berpecah 2 hingga menjatuhkan kerajaan sendiri melalui kerjasama dengan parti musuh.

Sebagai parti suami isteri dan anak-beranak, parti ini sememanglah sudah pelik. Tetapi pemimpinnya juga mempunyai keanehan masing-masing yang adakalanya tidak terjangka oleh penyokong dan pengundinya. Bukan saja ketuanya pelik tetapi penentangnya dalam parti itu juga mempunyai keanehan yang orang ramai sukar untuk memahami.

Aktivis PKR yang sudah banyak melalui banyak pemilihan parti yang terbuka dan riuh-rendah sudah dikenali secara umum siapa yang menyokong siapa. Penyokong Azmin dari peringkat atas hingga ke bawah sudah dikenali.

Umpamanya, Tian Chua, Baru Bian dan Menteri Besar Selangor Amirudin Shari dari awal lagi sudah dikenali sebagai penyokong Azmin. Tetapi setakat ini mereka tidak keluar dari PKR. Tian Chua tetap pergi ke pejabat PKR walaupun diserang oleh mereka yang marah pada Azmin. Pada mulanya Baru bersama Azmin dalam tindakannya menolak Anwar dan menyokong Dr Mahathir Mohamad. Tetapi apabila Azmin menyokong Muhyiddin Yassin dan Mahathir kembali pada PH, Baru memilih untuk meninggalkan Azmin walaupun beliau kehilangan jawatan menteri. Tian Chua pula selama ini bekerja dengan Baru dalam satu lantikan politik. Setakat ini juga, Amirudin tidak melompat hingga boleh beliau kehilangan jawatan menteri besar.

Keanehan PKR ini juga menjadikan PH itu sebagai sebuah entiti politik pelik. Hakikat bahawa seorang negarawan bersara berusia 90-an menjadi ketua, itu pun sudah merupakan sesuatu yang aneh. Bagaimanapun, apa yang hendak dihairankan. Ini kerana bukan saja PKR pelik. Rakan segabungannya iaitu PPBM tidak kurang pelik.

Walaupun DAP dan Amanah boleh dipandang sebagai parti yang normal, kerana gelagat mereka boleh dijangka, tetapi perkara sama tidak boleh dikatakan terhadap PKR dan PPBM. Lebih-lebih lagi pemimpin utama PKR dan PPBM, iaitu Anwar dan Mahathir yang masing-masing mempunyai perjalanan politik pelik. Maka begitu juga dengan orang kedua mereka, Azmin dan Muhyiddin yang menyeret jatuh kerajaan PH.

Namun apabila melihat keseluruhan politik Malaysia, pasti keanehan itu juga ketara pada parti yang kini menjadi kerajaan. Umno dan PAS juga mempunyai keanehan masing-masing dengan watak pemimpin mereka boleh menimbulkan rasa tanda tanya. Semua mereka mewarnakan politik Malaysia menjadi pelik. Ataupun rakyat Malaysia sendiri mempunyai keanehan yang menjadikannya demikian.

TUN M DAN ANWAR SUDAH ADA CUKUP NOMBOR UNTUK JATUHKAN MUHYIDDIN

Shahbudin Husin
Sebagaimana yang sedia dimaklumi, Muhyiddin Yassin hanya mempunyai sokongan sebanyak 113 daripada 222 Ahli Parlimen pada pembukaan Sidang Parlimen 18 Mei lalu.

Bermakna, kelebihan yang ada pada Muhyiddin hanya dua undi saja.

Ini adalah kedudukan majoriti paling kecil dan paling lekeh pernah dikecap oleh mana-mana Perdana Menteri sebelum ini.

Lebih daripada itu, kelebihan hanya dua majoriti itu pula diraih setelah Muhyiddin melambakkan jawatan menteri, timbalan menteri, pengerusi GLC dan duta bertaraf menteri kepada Ahli-Ahli Parlimen blok penyokong kerajaan.

Jika diadakan undian pada hari tersebut, termasuk kemungkinan ada daripada pihak PN yang memberi sokongan dalam diam kepada pembangkang, adalah tidak mustahil Muhyiddin akan kecundang dibuatnya.

Tetapi, disebabkan Sidang Parlimen 18 Mei itu hanya terhad kepada titah perasmian Yang Dipertuan Agong semata-mata, maka terselamatlah Muhyiddin daripada dijatuhkan.

Dalam kenyataan kemudiannya susulan Sidang Parlimen yang pelik itu, Tun Mahathir Mohamad berkata, jika Muhyiddin terus mengelak-ngelak daripada membenarkan usul undi tidak percaya dibentangkan, pihak pembangkang akan sentiasa menguji kedudukan kerajaan dengan menolak kelulusan sebarang usul dan rang undang-undang yang mahu dibawa ke Parlimen.

“Pembangkang tidak akan berputus asa daripada berusaha untuk terus menumbangkan Muhyidrin,” tegas Tun Mahathir lagi.

Seterusnya, Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim pula berkata, hampir mustahil untuk kerajaan PN yang diterajui Muhyiddin ini mampu bertahan sehingga PRU15 akan datang.

“Jika mereka yakin ada sokongan majoriti, mereka akan mengadakan Sidang Parlimen seperti lazimnya.

“Tetapi mereka tidak berbuat demikian dan ini membuktikan mereka sangat takut usul undi tidak percaya akan berjaya,” tambah Anwar lagi.

Kenapakah kedua-duanya, Tun Mahathir dan Anwar dilihat mempunyai keyakinan yang tinggi untuk menjatuhkan Muhyiddin?

Keyakinan kedua-duanya itu tidak lain adalah disebabkan sokongan mencukupi untuk menjatuhkan Muhyiddin sebenarnya sudah pun diperolehi sekarang ini.

Selain blok pembangkang yang sudah ada 113 undi, beberapa undi lagi adalah diperolehi daripada blok kerajaan yang selama ini dilihat memberi sokongan kepada Muhyiddin.

Melalui kerjasama semula antara Tun Mahathir dengan Anwar dan PH, mereka sudah pun menggembleng kekuatan untuk memastikan kejayaan benar-benar dapat diperolehi.

Kebersamaan mereka ialah untuk memastikan kuasa dapat dikembalikan semula kepada PH sebagaimana mandat yang telah diberi rakyat pada PRU14 lalu.

Pengakuan sokongan mereka itu sudah sedia ada di tangan Tun Mahathir dan Anwar serta hanya menunggu masa, seawalnya dalam Sidang Parlimen 13 Julai nanti untuk ia dibuktikan.

Awas Muhyiddin, masa kejatuhan kerajaan tebuk atap ini akan tiba tidak lama lagi. (Shahbudindotcom 27/05/2020)

Membubarkan Parlimen buat masa sekarang bermakna membubarkan Bersatu

MALAYSIA DATELINE
Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak akan membubarkan Parlimen buat masa sekarang kerana jika beliau berbuat demikian bermakna dia membunuh parti beliau sendiri iaitu Bersatu.

Pengarah Komunikasi AMANAH, Khalid Abd Samad berkata, membubarkan Parlimen buat masa sekarang bermakna membubarkan Bersatu.

Khalid mengulas desas desus yang mengatakan Muhyiddin akan mencadangkan kepada Yang Dipertuan Agong agar Parlimen dibubarkan selepas wabak Covid-19 reda ekoran kegagalan beliau untuk mengekalkan kerajaan yang ada.

“Bubar parlimen, Bersatu akan hancur. Yang nak bubar Parlimen adalah Umno dan Pas, bukan Muhyiddin,” kata Ahli Parlimen Shah Alam itu.

Ini kerana, kata beliau, kerusi yang ditandingi oleh Bersatu akan bertindih dengan kerusi yang hendak ditandingi oleh Pas dan Umno.

“Selama ini, Umno dan Pas berebut kerusi yang sama. Kalau tambah Bersatu satu lagi, bermakna tiga parti berebut kerusi sama,” katanya.

Menurut beliau, antara kebimbangan Muhyiddin juga sekarang sehingga tidak berani membenarkan undi tidak percaya dibincangkan di Dewan Rakyat adalah kemungkinan Umno dan Pas mengkhianati beliau.

“Muhyiddin bimbang Umno dan Pas khianat beliau jika benarkan undi tidak percaya sebab mereka hendak Parlimen dibubarkan,” kata beliau.

Menurut Khalid, PH bersedia untuk hadapi mana-mana sahaja samada undi tidak percaya di Parlimen atau pilihan raya semula.

“Nak bubar atau tidak, kita sedia hadapi. Kita yakin PH akan cukup majoriti jika undi tidak percaya diadakan,” kata beliau.

Khalid juga yakin, jika Parlimen di bubarkan, ramai ahli Parlimen yang bertanding atas tiket PH sebelum ini akan kembali kerana mereka tidak akan yakin menang bertanding atas tiket PN atau lain-lain parti.

“Jika bubar Parlimen, saya yakin ramai MP yang risau akan hilang kerusi… jadi mereka akan kembali kepada PH,” kata beliau.

Dahsyat lebai ni boleh dengar malaikat bertakbir


Pelakon lelaki didakwa melarikan isteri orang

Muhaamad Hafis Nawawi

PELAKON lelaki berusia 23 tahun ditahan polis malam tadi selepas didakwa menjalinkan hubungan dan melarikan isteri orang.

Suspek ditahan jam 9 malam ketika hadir memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang.

Menurut sumber, polis turut merampas telefon bimbit dan kad sim bagi membantu siasatan berhubung laporan polis dibuat suami wanita terbabit.

"Pelakon terbabit yang pernah berlakon beberapa drama dan filem didakwa membawa lari wanita berusia 24 tahun, kelmarin dan hanya disedari suaminya yang pulang sekitar 8 malam.

"Difahamkan mereka mula menjalin hubungan sejak tahun lalu sebelum kemuncaknya wanita itu bertindak keluar rumah dan mengikut pelakon terbabit," katanya.

Sumber berkata, susulan laporan itu, polis kemudian memanggil suspek bagi membantu siasatan dan ditahan.

"Semakan juga mendapati pelakon itu memiliki rekod jenayah lampau berkaitan dadah.

"Difahamkan suspek direman hari ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 498 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan," katanya.

Katanya, suspek juga disiasat mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 (Akta 336).

PH wajib rampas balik kerajaan, kata Amanah

Faiz Zainudin
PETALING JAYA:
Pakatan Harapan (PH) berikrar untuk merampas kembali pentadbiran Putrajaya daripada Perikatan Nasional (PN).

Perkara itu dimaklumkan Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad sambil menegaskan rampasan balik kerajaan adalah perkara wajib kerana ia amanah yang diberikan rakyat ketika pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

“Saya nak menegaskan usaha nak ambil alih kembali pentadbiran yang dirampas oleh PN melalui tindakan khianat adalah usaha yang wajib ke atas PH kerana PH diberi mandat oleh rakyat melalui PRU14.

“PH menang pilihan raya lalu itu amanah besar yang mana setelah PH dikhianati, maka kita tidak ada pilihan melainkan berusaha mendapat balik tampuk pemerintahan sepertimana diperjuang oleh ramai rakyat Malaysia, ia bukan soal nak jawatan, nak kedudukan, ini soal memenuhi amanah rakyat,” katanya ketika sidang media di Pejabat Ahli Parlimen Shah Alam hari ini.

Ketika ditanya adakah PH sudah kembali mendapat sokongan majoriti, Khalid berkata, jika kerajaan PN pimpinan Muhyiddin Yassin mempunyai kekuatan, beliau tidak akan menangguhkan perbahasan sidang Parlimen sehingga Julai termasuk membenarkan usul undi tidak percaya terhadapnya.

“Sepatut selepas dia (Muhyiddin) dilantik perdana menteri, kalau dia ada maruah dia buktikan dia ada sokongan majoriti tapi tunda, sekarang dia sedang fikir macam mana nak hadapi Julai.

“Sama ada diadakan atau tidak kita tengok, silap-silap tunda lagi, memang dia tak yakin dengan sokongan yang ada pada dirinya,” katanya.

Ketika ditanya kesediaan PH menghadapi pembubaran Parlimen jika Muhyiddin hilang sokongan, Khalid berkata parti yang akan terjejas teruk dan akan hancur ialah PPBM jika pilihan raya diadakan.

“Kalau Parlimen dibubar maka PPBM hancur, yang nak Parlimen dibubar Umno dan PAS ini sebab Muhyiddin khuatir kalau dibuat undi tidak percaya, Umno dan PAS akan khianat dia dan tidak hairan kerana dia khianat Dr Mahathir, sama ada bubar Parlimen atau tidak saya yakin bila tiba ketika itu PH dapat sokongan majoriti,” katanya.

Khalid berkata, mana-mana wakil rakyat PPBM pro-Muhyiddin juga akan sedar akan kehilangan kerusi jika pilihan raya diadakan.

“Mereka ini akan kembali kepada PH, begitu juga dengan pihak lain yang khuatir dengan pilihan raya,” katanya.

Calon PM

Mengulas isu siapa yang akan dilantik sebagai perdana menteri jika PH kembali mentadbir Putrajaya, Khalid tidak menamakan individu terbabit.

Khalid berkata PH telah mengenal pasti calon perdana menteri jika gabungan itu kembali menerajui kerajaan persekutuan.

“Hanya satu jawatan perdana menteri, jadi kami hanya ada satu calon. Dia telah dipersetujui semua pihak,” katanya.

Khalid berkata persetujuan dicapai dan perbincangan kini di peringkat perincian dan beberapa perkara tertentu.

“Dahulu sebelum PRU14 kita tak pasti boleh menang, jadi perbincangan tidak secara terperinci. Kini kita yakin akan kembali berkuasa, jadi lebih bersedia
menerusi perbincangan awal,” katanya.

Khalid berkata lagi, proses rundingan kini lebih mudah selepas tiada lagi pihak yang mempunyai pandangan berbeza dalam soal peralihan kuasa antara Dr Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim yang sebelum ini dilihat sebagai punca utama.

Beliau juga menafikan PH sedang berpecah termasuk kepada kumpulan pro-Anwar dan Mahathir sebagai perdana menteri.

“Khabar angin itu disebar supaya wakil rakyat yang atas pagar menyokong PN tidak kembali kepada PH,” katanya.

Khalid berkata, PH juga tidak menolak menggunakan cara undang-undang dalam merampas kembali kerajaan, jika Muhyiddin tidak berani membuatnya menerusi usul tidak percaya.

“Masa ini kita nak bagi Muhyiddin peluang, kalau dia manusia bermaruah untuk benarkan undi tidak percaya di Parlimen, kalau dia tidak sanggup maka kita terpaksa guna apa jua cara yang dibenar undang-undang, sekarang kita nak beri ruang dia lakukan apa yang terhormat, kalau dia tak sanggup kita terpaksa melakukan apa yang perlu,” katanya.

Kerajaan PH tumbang pada Februari lalu, susulan perpecahan yang berlaku, sehingga membawa kepada pembentukan PN pimpinan Muhyiddin yang disertai PPBM, BN, PAS, GPS dan bebas.

AMANAH yakin kerajaan PN paling singkat dalam sejarah

MALAYSIA DATELINE
AMANAH yakin kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang ada sekarang akan menjadi kerajaan yang paling pendek dalam sejarah negara ini, kata Pengarah Komunikasinya Khalid Abd Samad.

Ini kerana, Pakatan Harapan (PH) yakin mempunyai majoriti yang cukup dalam Dewan Rakyat untuk menang dalam undi tidak percaya nanti.

“Buat masa sekarang kita akan beri peluang kepadan Tan Sri Muhyiddin untuk membuktikan kesahihan kerajaannya di Dewan Rakyat.

“Namun jika Muhyiddin terus mengelak untuk menghadapi undi tidak percaya, kita akan gunakan segala kaedah lain yang dibenarkan oleh undang-undang.

“Ini kerana inilah yang dikehendaki oleh rakyat berdasarkan mandat mereka pada pilihan raya umum ke 14 lalu,” kata ahli Parlimen Shah Alam itu.

Menurut Khalid, mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan telah bersetuju dengan cadangan usul undi tidak percaya yang hendak dikemukakan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Saya yakin jika Tun M tidak mengemukakan usul itu, PH akan kemukakan,” kata Khalid.

Menurut beliau, semua perkara utama mengenai undi tidak percaya ini sudah diselesaikan dan tidak benar sebagaimana yang didakwa bahawa Tun Dr Mahathir dan Anwar bergaduh.

“Itu gambaran yang cuba diberikan oleh PN. Gambaran bahawa PH pecah, agar ahli Parlimen atas pagar tak kembali semula kepada PH.

“Mereka gambarkan ada MP PKR nak lompat, Anwar Mahathir bergaduh. Semuanya nak pasti Ahli Parlimen yang keluar tidak kembali kepada PH semula,” kata Khalid.

Kemenangan PRU14 ibarat durian mentah, penghinaan Pas terhadap rakyat

Jangan perkecilkan kemampuan Tun Dr Mahathir

DR MAZLAN ALI

Kekurangan yang ketara bagi pengkritik-pengkritik tegar Tun Mahathir seperti Abg KY adalah cuba membina naratif baru berdasarkan persepsi dan cakap-cakap politik yang tidak berdasarkan fakta dan data analitikal yang sepadan.

Saya telah agak lama membuat kajian terhadap pemikiran dan politik Tun Mahathir dan sehingga kini saya masih belum dapat memposisikan mana-mana satu tokoh politik yang dianggap sepadan dengan ketokohan Tun Mahathir sekalipun Anwar Ibrahim, yang dianggap seorang ikonik politik yang sangat berpengaruh dan cemerlang rekod pencapaiannya sama ada dalam belia, Umno dan pasca pemecatannya dari Umno pada tahun 1998 lalu.

Naratif Abg KY yang memperlekehkan keupayaan Tun Mahathir kelihatan tidak disertakan dengan fakta yang meyakinkan.

Berikut saya menyenaraikan beberapa faktor yang saya yakin Tun Mahathir mampu menggugat dan meruntuhkan kerajaan TSMY tidak lama lagi.

(1) Tun sejak awal mengatakan beliau mempunyai bilangan yang cukup untuk membentuk kerajaan berbanding TSMY. Walaupun TSMY memiliki segala kelebihan sebagai PM, yang mampu untuk melakukan tawar menawar terhadap ahli-ahli Parlimen untuk menyokongnya, namun sehingga sidang sehari pada 8 Mei yang lalu, Tun dipercayai mempunyai sokongan yang setanding dengan TSMY sehingga terdapat satu sumber yang boleh dipercayai mengatakan bahawa kedudukan sokongan TSMY dan Tun Mahathir adalah 50-50 (111 vs 111) di Parlimen.

(2) Walaupun Tun Mahathir dituduh sebagai penyebab keruntuhan kerajaan PH, namun sehingga kini Tun masih mampu mengemukakan alasan yang menyakinkan mengapa beliau bertindak demikian (meletakkan jawatan), dan banyak pihak boleh menerima alasan beliau dan malah menjelang 8 Mei 2020 yang lalu, Tun berjaya mendapatkan sokongan tidak berbelah bahagi dari Datuk Seri Anwar (PH) dan juga Syafie Apdal.

Tun Mahathir juga berjaya mendapatkan kelulusan Speaker Dewan Rakyat untuk mengemukakan undi tidak percaya kepada TSMY, walaupun akhirnya sidang 8 Mei hanya sekadar mendengar titah Ke Bawah DYMM SPBYDPA sahaja.

Selepas sidang ringkas 8 Mei, YB Kujat dari Sarawak menyatakan sokongan kepada Tun Mahathir sementara YB Baru Bian, MP Bebas kelihatannya mula memainkan peranannya dalam politik Sarawak yang berpotensi untuk memecahkan gabungan GPS.

Walaupun tidak mengiystiharkan sokongan terbuka, adalah dipercayai bahawa Baru Bian kini dilihat oleh pemerhati politik seolah-olah sebagai kuda trojan Tun Mahathir yang berperanan untuk melemahkan lagi solongan terhadap kerajaan PN.

Kesan dari kritikan Baru Bian terhadap ketidakseimbangan kuasa dalam GPS dan mendesak parti-parti kecil dalam GPS mengkaji semula kedudukan mereka dalam kolisi Sawarak tersebut, GPS pada 22 Mei lalu menyatakan mereka (GPS) bukan sebahagian dari anggota kolisi PN sepertimana yang difahami ramai sebelum ini.

(3) Meskipun banyak pihak mengatakan Tun enggan menyerahkan tampuk pemerintahan kepada DS Anwar Ibrahim sebelum kejatuhan PH tempoj hari, tetapi hakikatnya sorong tarik politik Tun Mahathir ini masih meletakkan beliau sebagai “pilihan wajar” bagi PH dan dilihat beliau (Tun) adalah faktor penting bagi PH untuk melakukan sesuatu bagi mengembalikan semula mandat rakyat 2018 yang lalu. PH sedar tanpa Tun, usaha untuk menentang TSMY dan menjatuhkannya hanyalah tinggal sekadar harapan semata-mata.

Oleh kerana itu, tidak ramai pemimpin PH secara terbuka menentang kerjasama sekali lagi dengan Tun Mahathir dalam politik negara. Ini bagi saya adalah satu kekuatan unik yang dimiliki Tun yang tidak dimiliki oleh sesiapapun.

(4) Sebagai seorang pemimpin dan negarawan ulung negara, tidak sesiapapun patut memperkecilkan keupayaan Tun Mahathir untuk melakukan gerak politik yang dijangka mampu menumbangkan sesiapa sahaja. Dan jangan memandang rendah pada kedua orang penasihat kanan beliau – Tun Daim dan Kadir Jasin. Dua individu ini adalah arkitek politik Tun dengan pemilikan pengaruh dan sumber yang tidak terhad.

Maka di atas beberapa faktor yang saya senaraikan di atas, maka wajar bagi musuh-musuh politik Tun Mahathir berwaspada dengan gerak serta tindakan politik beliau.

* Dr Mazlan Ali adalah Pensyarah Kanan Sekolah Perdana Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Sebab terlampau nak mengampu akhirnya pensyarah Kanan UUM mohon maaf

SITI NUR ZAWANI MISCON
Seorang pensyarah kanan Universiti Utara Malaysia (UUM) hari ini memohon maaf selepas didakwa menyiarkan satu tulisan yang tidak benar terhadap Ketua Angkatan Wanita AMANAH Nasional, Aiman Athirah Al Jundi.

Menurut kenyataan tuntutan Aiman petang tadi, Dr Kamarul Zaman Yusoff dikatakan memuatnaik tulisan melabel Aiman dengan ayat ‘Ketua Wanita AMANAH yang hipokrit’.

Malah, Aiman turut memberikan tempoh 48 jam untuk Kamarul memohon maaf secara terbuka dan menarik semula tuduhan terhadap senator Dewan Negara itu.

Walau bagaimanapun tulisan berkenaan telah dipadam dari akaun penganalisis politik terbabit.

Kamarul dalam satu posting di Facebooknya berkata, beliau sedar akan kekhilafannya menafsir ucapan Aiman dalam satu video yang didakwa hanya diambil dari sebahagian ucapan sahaja.

Difahamkan, dalam posting tersebut, Kamarul memuatnaik video rakaman Aiman Athirah menanyakan soalan kepada Presiden Pas mengenai isu tahaluf dalam satu majlis Pas pada awal tahun 2015.

“Keterkhilafan saya adalah kerana menganggap soalan yang ditanyakan oleh Aiman Athirah ini adalah berbentuk cadangan, iaitu supaya diwujudkan tahaluf antara Pas dan Umno.

“Atas keterkhilafan saya ini, saya memohon maaf kepada Aiman Athirah atas apa-apa masalah yang berbangkit daripadanya,” katanya.

Dalam posting permohonan maaf itu juga, Kamarul mendakwa beliau sedikit keliru dengan pendirian politik sebenar Aiman Athirah sewaktu krisis dalaman Pas pada tahun 2015.

Beliau berkata, seingatnya pada peringkat awal, Aiman pernah menafikan terlibat dengan kumpulan penentang Presiden Pas.

“Saya juga sebelum ini memandang agak positif Aiman Athirah kerana beliau pernah dilapor menegaskan di dalam Konvensyen PH pada 12 November 2016 bahawa PH perlu menyediakan dokumen agenda Melayu Islam.

“Saya tidak mempunyai sebarang niat tidak baik terhadap Aiman Athirah. Malah, jika saya berniat tidak baik pastilah saya tidak akan menyertakan sama video rakaman tersebut.

“Tetapi saya sedikit terkesan dengan posting Aiman Athirah pada hari raya pertama yang berbunyi ‘dosa tebuk atap adalah dosa kepada pengundi yang bagi mandat kepada PH tapi kau lari pi bentuk PN’ dan ‘dosa ini kekal sehingga mereka yang kau khianati itu maafkan kau’,” katanya.

Terdahulu, Ketua Penerangan Pakatan Harapan itu mendakwa Kamarul memuatnaik kandungan video yang diambil secara sebahagian dan mengelirukan.

Ulasannya yang disertakan juga dikatakan menyerang beliau terbuka secara tidak tepat dan tidak benar.

“Komen-komen di bawah status berkenaan sangat buruk dan jahat terhadap saya,” kata Aiman lagi.

38 ditahan ambil gambar bunga teratai di kolam tadahan banjir

Bernama

Tiga bayi, 6 kanak-kanak 12 tahun ke bawah dan 2 remaja 18 tahun ke bawah antara yang ditahan polis kerana berhimpun untuk mengambil gambar pemandangan bunga teratai di kolam tadahan banjir di Taman Semabok Perdana, Melaka. (Gambar Bernama)
MELAKA: Seramai 38 individu, termasuk 3 bayi dan 6 kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah ditahan kerana berhimpun untuk mengambil gambar pemandangan bunga teratai di kolam tadahan banjir di Taman Semabok Perdana dalam Ops Covid-19 dan Cegah Jenayah Hari Raya di sini, hari ini.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Afzanizar Ahmad berkata dalam operasi kira-kira 12 tengah hari tadi, mereka yang ditahan termasuk 2 remaja berusia 18 tahun ke bawah, 19 tahun hingga 55 tahun (20 orang) dan 55 tahun ke atas (7 orang).

Beliau berkata, 20 individu dewasa dikompaun RM1,000 setiap seorang di bawah Peraturan 7(1) Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020 dan hukuman di bawah Peraturan 15(1) peraturan sama.

“Tindakan dilakukan berdasarkan maklumat terdapat orang awam mengambil gambar berlatar belakangkan pemandangan bunga teratai di kolam tadahan banjir tersebut dan tidak mengikut prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan Kementerian Kesihatan.

“Semua yang ditahan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Melaka Tengah untuk tindakan lanjut, termasuk kompaun ke atas 20 individu dewasa terbabit,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Di kepala Batas, 6 individu di Kampung Padang Benggali, Penaga, dikompaun RM1,000 setiap seorang hari ini atas kesalahan melanggar perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB).

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Noorzainy Mohd Noor berkata tindakan kompaun dikenakan ke atas 6 individu terbabit atas kesalahan merentas negeri tanpa kebenaran dan mengadakan aktiviti ziarah pada hari ke-3 sambutan Aidilfitri.

“Mereka dikenakan tindakan tersebut susulan Ops Covid-19 yang dilakukan pasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Utara bermula 3 petang tadi,” katanya hari ini.

Beliau berkata, 10 pasukan ditugaskan memantau kawasan perumahan di sekitar Seberang Perai Utara, termasuk di Kepala Batas, Bertam dan Tasek Gelugor.

Katanya, sejak hari raya pertama sehinggalah 12 tengah hari tadi, 101 orang dikompaun atas pelbagai kesalahan seperti merentas negeri dan melakukan aktiviti ziarah yang melanggar SOP PKPB.

Anak muda ‘sekolahkan’ Presiden Pas perjelas peranan Parlimen

MALAYSIA DATELINE
Seorang anak muda mengkritik penulisan Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini yang dimuatkan dalam ruangan khas “Minda Presiden Pas” di laman portal berita rasmi parti itu, Harakahdaily.

Pengasas Universiti Terbuka Anak Muda (UTAM), Hazman Baharom berpendapat keseluruhan artikel itu hanya tertumpu pada kewajaran sidang Parlimen baru-baru ini yang hanya mendengar Titah Yang di-Pertuan Agong lantaran wabak Covid-19.

Hazman, 28, yang juga pengarang buku Renungan Kemasyarakatan menyifatkan wujud risiko besar apabila Parlimen gagal digunakan sebagai ruang untuk semak dan imbang.

Reaksi beliau kemudiannya tular dan menerima banyak perkongsian di media sosial apabila rata-rata warganet membandingkan pandangan Hazman yang dianggap jauh lebih matang berbanding Abdul Hadi yang bakal menginjak usia 73 tahun pada 20 Oktober tahun ini.

Ikuti kritikan Hazman yang mulanya dimuatkan dalam Facebook beliau terhadap tulisan Hadi Awang yang bertajuk ‘Covid-19: Mengapa Parlimen ringkas pun tidak boleh?’:

Keseluruhan artikel berpusatkan satu fokus sahaja: wabak Covid-19 merupakan sesuatu yang bahaya, disebabkan itu sidang Parlimen perlu dipendekkan (dan seperti yang telah kita lihat, tanpa adanya perbahasan).

Dari situ didatangkan banyak bukti dari sejarah, ayat al-Quran, dan hadis. Kemudian, andaian yang digunapakai beliau ialah “kerajaan lebih tahu, rakyat tidak berapa tahu.” Sebab itulah ada dipetik hadis tentang tebuk lantai kapal itu.

Artikel ini tidak meneliti langsung fungsi Parlimen dalam sistem kenegaraan kita. Saya fikir penulisnya sengaja tidak mahu sentuh bab itu.

Fungsi Parlimen yang paling utama adalah untuk menjadi arena semak dan imbang terhadap keputusan kerajaan, dan seperti yang kita semua tahu, belum ada satu pun perbahasan Parlimen sejak PN menjadi kerajaan baharu.

Tanpa semak dan imbang, terlalu banyak masalah yang boleh timbul, khususnya di pihak kerajaan. Segala dasar kerajaan tidak boleh dipersoalkan secara absah. Ada risiko besar di situ untuk penyalahgunaan kuasa, pembaziran hasil-mahsul negara, dan kesilapan dalam tadbir urus.

Memang sistem kenegaraan berpaksikan Parlimen ini tidak wujud seperti yang kita ada kini sepanjang sejarah awal Islam, tetapi jangan kita lupa, semangat yang mendasari Parlimen telah lama dipraktikkan oleh tokoh-tokoh terdahulu seperti Umar dengan majlis enam orangnya.

Atas sebab itulah pemikir kontemporari seperti Louay Safi, al-Qaradawi, Jasser Auda, Kaled Abou El-Fadl, dan lain-lain melihat demokrasi berparlimen sebagai sesuatu yang mampu mencapai aspirasi konsep “syura” seperti yang diwajibkan Islam ke atas pemerintah.

Mereka yang mendesak untuk diadakan perbahasan Parlimen tidak menolak pentingnya sikap berjaga-jaga ketika wabak. Artikel Abdul Hadi ini seolah-olah mahu meletakkan pertentangan bersifat Manichean, iaitu “kalau sokong ada perbahasan sekarang, maka tidak berwaspada dengan wabak” dan sebaliknya.

Hakikatnya bukan begitu. Ada banyak cara boleh dilakukan untuk memastikan proses perbahasan berlaku seperti yang telah banyak ditunjukkan oleh negara lain, seperti melalui konferens atas talian.

Jika mahu merujuk kaedah fiqh, bukankah ada kaedah “al-mashaqqah tajlib al-taysir” (kesukaran membuka jalan kepada cara yang mudah)? Dengan segala halangan untuk bersidang di Parlimen tetapi aspirasi Parlimen dan konsep syura perlu juga dijalankan, maka kerajaan bertanggungjawab mencari jalan untuk sidang perbahasan dijalankan juga, walaupun bukan secara bersemuka.

Memang banyak perkara ditangguhkan oleh para sahabat Nabi dan tokoh Islam sepanjang wabak berlangsung, seperti contoh Umar yang disebut dalam artikel. Apabila kita melihat sejarah, kita harus melihat konteksnya juga.

Zaman mereka, ilmu perubatan belum semaju hari ini, bahkan ilmu penyakit berjangkit juga masih belum difahami dengan jelas sehinggalah zaman Ibn Sina. Pada masa itu juga, mereka tidak punyai sarana lain untuk melakukan perkara-perkara yang ditangguhkan itu.

Pada masa kini, kita punyai terlalu banyak cara untuk bersidang, dan wabak tidak boleh lagi menjadi alasan. Apa sudah jadi kepada hadis “antum a’lamu bi umur dunyakum” (kamu lebih mengetahui urusan duniamu)?

Wang negara ialah wang rakyat. Kita semua faham hakikat itu. Sepanjang wabak Covid-19 menular, tidak ada satu pun lagi peluang untuk kerajaan baharu dipertanggungjawabkan atas segala tindakannya sepanjang wabak.

Dengan pernyataan ini, saya tidak memaksudkan tindakan kerajaan sebagai tidak betul (malah sebenarnya, Malaysia memiliki respons terhadap Covid-19 antara yang terbaik di dunia), namun sikap tanggungjawab di pihak kerajaan di depan rakyat itulah yang menjadi pertikaian saya.

Dalam sistem kenegaraan kita, Parlimenlah satu-satunya ruang yang absah untuk segala dasar dan tindakan kerajaan dipersoalkan, diperhalusi, dikritik, dan diperbaiki.

Jika kerajaan menjadikan wabak sebagai alasan walaupun terdapat banyak sarana lain yang boleh digunapakai, kerajaan seolah-olah sedang bersikap sambil lewa dengan tanggung jawabnya kepada rakyat.

Tiada siapa yang beriman dengan demokrasi dan berkiblatkan White House. Demokrasi bukan agama. Dan kita semua tahu, ada banyak masalah besar dengan sistem pentadbiran Amerika. Kita juga tahu, sistem kita berbeza dengan mereka.

* Penulis merupakan graduan Ekonomi dan Pengajian Sosial Universiti Manchester, United Kingdom.

Blogger sekolahkan ulama Pas, Mokhtar Senik

WFAUZDIN NS

Sebelum saya menjawab hujah Mokhtar anak Senik, saya ingin mengucapkan selamat hari raya aidil fitri, maaf zahir batin.

Saya merujuk kepada status dan penulisan yang digelar Ketua Dewan Ulamak dari parti lebai. Saya salin semula apa yang lebai ini sebut, kemudian saya akan menjawabnya.

Mokhtar anak Senik berkata;

1. Mokhtar anak Senik: Jangan mencari kemenangan melalui fitnah seperti kemenangan PH dlm pru 14 yang lalu. Kerana kemenangan yang diraih melalui jalan yang hina akhinya akan kecundang penuh hina pula.

Saya jawab:

Sepanjang kempen PH sebelum PRU14 yang lalu kami banyak dedahkan tentang rompakan wang rakyat melalui skandal 1MDB. Adakah ini cerita fitnah?

Bukankah wang rompakan ini sedikit demi sedikit telah dikembalikan kepada kerajaan oleh DOJ? Duit apa yang DOJ itu kembalikan kalau bukan wang rakyat Malaysia? Bodoh sangatkah Amerika mahu pulangkan duit kalau MO1 dan Jho Low tidak merompaknya? Boleh Mokhtar anak Senik beritahu duit apa yang DOJ pulangkan itu?

PH tidak menfitnah, sebab itu sebaik saja kita menjadi kerajaan kita telah menyeret mereka yang terlibat ke mahkamah dan kini sedang dibicarakan. Fitnahkah PH bila kita dedahkan skandal Tabung Haji dan penyelewengan felda. Kita tidak cakap kosong, kita dakwa mereka yang terlibat seperti Azeez Rahim dan Isa Samad. Zahid Hamidi pun kita bawa ke mahkamah.*

Sebaliknya, lebai yang banyak buat fitnah terhadap kerajaan PH. Mereka tuduh Dap jual aset Tabung Haji. PH jual aset khazanah dan macam-macam lagi, tetapi bila parti lebai ini berada dalam kerajaan pintu belakang sekarang, tiada seorang pun menteri dari PH yang telah didakwa. Cakap saja berdegar-degar.

Waktu kerajaan PH dulu, sepantas kilat kita heret mereka yang menyeleweng ke mahkamah. Di era kerajaan pintu belakang, mereka sekadar sembang dan buat fitnah sahaja.

Mokhtar anak Senik kata, kerajaan PH jatuh dengan hina. Kesihan, orang yang dikatakan ulamak ini tidak boleh bezakan mana satu lebih hina, kerajaan yang mendapat rakyat atau kerajaan yang terdiri hasil dari pengkhianatan.

Adakah kerajaan negeri Perak di bawah Pas di era MB Nizar yang dijatuhkan pada tahun 2009 dulu hasil pengkhianatan, boleh dianggap kerajaan Pas jatuh dengan hina? Kerajaan Pas Terengganu pernah jatuh pada tahun 1961, adakah jatuhnya hina?

Paling hina adalah ulamak yang bersekongkol dengan pengkhianat demi kerana jawatan dunia. Mereka sanggup jual agama kerana kepentingan perut masing-masing.

2. Mokhtar anak Senik: Selepas memperolehi kemenangan jgn sombong seperti PH. Jgn lupa diri seperti mereka. Sehingga keangkuhan dan kesombongan itu tidak terlindung lagi krluar dari mulut mereka saban hari. Allah tidak suka org yang sombong. Kesombongan adalah pakaian Allah.

Saya jawab:

Mengapa Mokhtar anak Senik tidak beri satu contoh kesombongan kerajaan PH? Apakah sombong kerajaan PH bila kita tidak melantik semua ahli politik pegang jawatan di dalam GLC seperti yang kerajaan pintu belakang lakukan sekarang?

Sombongkah kita bila kita jadikan media kerajaan yang bebas sehingga muktamar Pas dan Perhimpunan Agung Umno pun media kerajaan waktu itu beri liputan meluas? Sombongkah kerajaan PH apabila hanyak melantik sekitar 50 jawatan menteri berbanding 70 jawatan politik, tidak termasuk duta khas bertaraf menteri di bawah kerajaan pintu belakang sekarang?
Sombongkah kerajaan PH apabila kita melantik Pengerusi PAC itu dari kalangan Pembangkang waktu itu yang tidak pernah berlaku di era kerajaan Umno/Bn. Bahkan, kerajaan pintu belakang sekarang pun tidak melantik Pembangkang sebagai Pengerusi PAC. Di mana sombongnya? Siapa yang sombong sebenarnya?

3. Mokhtar anak Senik: Jangan cenderung kepada keinginan kehendak orang-orang kafir hingga membelakangkan agama seperti PH. Jangan kerana nak jaga hati DAP, mereka sangup pula membiarkan Islam di ganyang oleh musuh-musuh Allah. Ingat.. Orang yang tidak menjaga agama Allah, maka Allah tidak akan memberi pertolongan kepadanya.

Saya jawab:

Seperti biasa, lebai memang fobia dengan Dap, tetapi tidak dengan MCA. Lebai ini tuduh kerajaan PH ini ikut telunjuk Dap, tetapi satu buktikan lebai ini gagal kemukakan.

Adakah kerajaan PH menolak ICERD itu adalah kerana ikut telunjuk Dap? Adakah kerajaan PH memberi tambahan peruntukan kepada perkembangan Islam seperti peruntukan kepada sekolah-sekolah agama dan pondok itu adalah kerana ikut arahan Dap?

Meningkatkan elaun guru KAFA dan bercadang untuk menjadikan guru KAFA sebagai guru tetap, adakah itu mengikut telunjuk Dap? Menghapuskan kuota dan keistimewaan kepada menteri-menteri untuk menunaikan haji agar beri peluang kepada rakyat biasa mengikut giliran, adakah itu kehendak Dap juga?

Kerajaan PH memberikan royalti minyak kepada negeri lebai Kelantan dan Terengganu yang dinafikan oleh kerajaan Umno/Bn dahulu, adakah itu mengikut telunjuk Dap? Kerajaan PH bertegas tidak memulangkan pendakwah Zakir Naik ke negara asalnya India, adakah itu membuktikan kerajaan PH ikut arahan Dap? Sayang sekali, ramai ulamak lebai ini yang membutakan mata mereka. Apabila MCA bercakap, lebai ini terkedu kerana MCA itu pasangan ‘kelamin’nya.*

4. Mokhtar anak Senik: Jangan abaikan rakyat seperti yang telah dilakukan oleh PH. Kebajikan rakyat adalah keutamaan. Jangan zalimi rakyat sendiri, kerana doa orang-orang yang dizalimi itu adalah doa-doa yang tidak dihijab oleh Allah. Sekali rakyat yang dizalimi menadah tangan kepada Allah, maka sekuat mana pun sebuah kerajaan itu pasti akan runtuh.

Saya jawab:

Kezaliman? Sekali lagi lebai Al Maunah ini kemukakan satu saja bukti kezaliman kerajaan PH. Adakah dengan tindakan kerajaan mengadakan skim KWSP kepada suri rumah yang tidak bekerja itu satu kezaliman?
Skim MySalam, Peka40, untuk bekas tentera yang layak terima PJM juga dapat “one off” dan kerajaan PH bercadang untuk berikan elaun tetap kepada mereka, dab banyak lagi dasar yang diumumkan untuk kepentingan rakyat yang sengaja lebai butakan mata atau memang lebai tidak tahu.
Dasar subsidi minyak petrol yang mengikut harga pasaran dunia tetapi dihadkan agar tidak terlalu tinggi yang jauh murah berbanding di era kerajaan Umno/Bn sebelum itu, adakah itu satu kezaliman? Bahkan, dengan dasar itulah sekarang ini rakyat dapat harga minyak yang murah akibat kejatuhan harga minyak dunia.

Mana dasar subsidi minyak kerajaan pintu belakang sekarang? Tiada kan? Tiada lagi protokol keterlaluan dan hadiah untuk menteri di dalam mana-mana program jabatan atau kenenterian, kecuali menteri boleh terima cenderahati seperti buah-buah atau cenderahati yang tidak bernilai tinggi, adakah itu satu kezaliman? Guru-guru dilarang membuat tugas tambahan yang membebankan seperti membuat tugas kerani, adakah itu satu kezaliman? Tunjuk lah apa yang lebai maksudkan dengan kezaliman itu. Jangan guna air liur sahaja.

5. Mokhtar anak Senik: Jangan khianati Institusi Raja-raja sebagai ulil amri, bangsa dan negara sendiri seperti yang telah dilakukan oleh PH. Kerana tonggak kekuatan ummat ini diperkukuhkan oleh ketiga-tiga eliment tersebut.

Saya jawab:

Lebai Mokhtar anak Senik terus berhujah tanpa fakta. Sebutlah kes mana satu kerajaan PH khianati raja-raja. Adakah kerajaan PH pernah berguling depan istana seperti yang puak-puak lebai pernah lakukan sewaktu kerajaan negeri Perak bawah Nizar jatuh dahulu?

Siapa yang menderhaka kepada raja-raja melayu sehingga tercetusnya peristiwa pembunuhan di Memali dulu? Siapa yang menabalkan sultan di bawah pokok dahulu? Bukankah mereka ini berada di dalam kerajaan pintu belakang bersama parti lebai sekarang?

Yang angkat banner di depan istana Terengganu dulu tertulis ” Kami mahu Deris, Natang” , siapa orangnya? Buankah puak itu juga berada dalam kerajaan pintu belakang bersama lebai sekarang?

6. Mohtar anak Senik: Jangan berjanji itu dan ini kepada rakyat sedangkan sudah tahu tidak mampu melaksanakannya seperti yang telah dijanjikan oleh PH dlm manifesto mereka. Sengaja membohongi rakyat adalah jenayah moral yang sangat jijik. Akhirnya menimbulkan kemarahan rakyat.

Saya jawab:

PH tidak pernah menarik balik janji-janji di dalam manifestonya. Apa yang dapat ditunaikan segera, seperti pemansuhan GST kita telah tunaikan. Banyak lagi yang kita telah janjikan telah kita tunaikan, cuma ada beberapa janji yang terpaksa ditangguhkan kerana kekangan kewangan di mana kerajaan PH perlu utamakan yang lebih penting lagi.

Ada janji yang tidak dapat dipenuhi sepenuhnya tetapi diusahakan secara berperingkat-peringkat seperti penghapusan tol, kita usahakan dahulu dengan mengurangkan kadar tol di samping menghapuskan beberapa tol untuk permulaan.

Hutang PTPTPN juga kita belum dapat dilaksanakan janji sepenuhnya, namun ada usaha untuk melonggarkan sedikit bebanan peminjam. Di era kerajaan Umno/Bn peminjam yang gagal bayar pinjaman mereka di senarai hitamkan dari ke luar negara.

Kerajaan PH hapuskan peraturan ini. Kerajaan PH yakin manifesto yang gagal dilaksanakan sepenuhnya itu akan dapat dilaksanakan sebelum habis penggal. Pemberian royalti yang memberi manafaat kepada kerajaan negeri Kelantan Dan Terengganu adalah di antara janji-janji kita di dalam manifesto dan kita berjaya tunaikan. Yang ini lebai tak nampak.

Adakah semua manifesto kerajaan lebai di Kelantan dan Terengganu telah tertunai? Jangan cuba sorokkan janji-janji kamu tetapi mencari silap orang lain. Kerajaan itu boleh dianggap tidak tunaikan janji apabila mereka gagal laksanakan setelah sepenggal mereka menjadi kerajaan. Tidak masuk akal untuk menuduh kerajaan PH gagal tunaikan janji hanya menilai tempuh tidak sampai dua tahun.

Kerajaan Pas di Kelantan sudah banyak penggal menjadi kerajaan dan bermacam-macam janji diberikan kepada rakyat. Usahkan Hudud, masalah air paip yang seperti teh tarik itu pun masih gagal diatasi walaupun negeri itu tiada Dap.

Jelas di sini, kejatuhan kerajaan PH bukan kerana rakyat tolak akibat apa yang lebai Mokhtar anak Senik sebut di atas. Rakyat tolak hanya melalui Pilihanraya seperti rakyat tolak Umno/Bn dan Pas pada PRU14 yang lalu. Pengkhianat yang belot kepada parti dan mandat rakyat, sepatutnya malu untuk berkata inilah kerajaan yang rakyat kehendaki.

Kalau satu ketika nanti pemimpin kita khianat kepada negara ini dan menjualnya kepada negara asing sehingga negara ini diperintah oleh negara asing, jangan pula waktu itu kita masih bercakap rakyat memberi mandat kepada kuasa asing untuk memerintah negara ini. Jangan jual maruah rakyat semurah itu. Jika lebai mahu menjadi pelacur politik, silakan, tetapi jangan babitkan rakyat.

‘Penjawat awam terkandas di kampung boleh dibuang kerja’

Pejawat awam boleh dikenakan tindakan tatatertib, termasuk dibuang kerja jika tidak kembali ke pejabat selepas Aidilfitri, kata Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Mohd Khairul Adib Abd Rahman.

Menurut beliau, alasan terperangkap di kampung, gara-gara melanggar larangan rentas negeri dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) tidak boleh diterima sama sekali.

"Sekiranya pegawai tidak boleh hadir bertugas, sama ada di pejabat atau bekerja di rumah, dia dianggap tidak hadir bertugas dan ada diperuntukkan hukuman tertentu dalam Perintah Am Bab D (Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993).

"Dalam Pekeliling Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bertarikh 17 Mac, pegawai mesti bekerja di pejabat atau dibenarkan bekerja di rumah mengikut arahan ketua jabatan.

"Pegawai bekerja di rumah boleh diarahkan untuk hadir di pejabat pada bila-bila masa namun jika tidak hadir tanpa mengemukakan surat cuti, boleh dikenakan tindakan tatatertib oleh jabatan masing-masing," katanya yang dipetik oleh Berita Harian Online, hari ini.

Mohd Khairul Adib berkata demikian ketika ditanya mengenai tindakan yang boleh dikenakan terhadap penjawat awam yang tidak dapat kembali bekerja kerana melanggar PKPB untuk pulang berhari raya di kampung.

Tegasnya, tindakan penjawat awam melanggar PKPB itu sendiri adalah menjadi kesalahan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342 ) dan mereka juga boleh dikenakan tindakan tatatertib jika disabitkan kesalahan oleh mahkamah.

"Kesalahan di bawah Akta 342 adalah kesalahan jenayah. Ada peruntukan di bawah Perintah Am yang memperuntukkan hukuman tertentu bergantung kepada dapatan dan hukuman mahkamah," katanya.

Berdasarkan Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993, penjawat awam yang melakukan kesalahan boleh dikenakan hukuman tatatertib seperti amaran, denda, dilucut hak emolumen, tangguh pergerakan gaji, turun gaji, turun pangkat atau dibuang kerja.

Semalam, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Ismail Sabri Yaakob berkata masih ramai ang merentas negeri dan berada di kampung masing-masing untuk meraikan Aidilfitri tanpa mematuhi PKPB.

Katanya, ini terbukti dengan 14 kompaun dikeluarkan kepada mereka yang ketika itu berada di kampung masing-masing.

Sambil mengingatkan semua pihak agar memandang serius pelaksanaan PKPB itu, Ismail Sabri berkata setakat ini, kerajaan masih kekal dengan keputusan tidak membenarkan rakyat untuk merentas negeri.

Kos £2.5juta (RM 13.3 juta) adalah real, kata bekas peguam Hadi


Hanipa pernah mewakili Hadi di London bagi menyaman akhbar Daily Mirror dan menang. Ketika itu Hadi diwakili peguam Adam Tudor dalam mahkamah di sana.Turut mengiringi Hadi di London adalah Dr Dzulkefly Ahmad, ketika itu adalah Pengarah Strategi Pas.

MOHAMED HANIPA MAIDIN

KOS RM13.3 juta yang perlu dibayar oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kepada peguamnya dalam kes saman terhadap Editor Sarawak Report adalah ‘real’ dan bukan anggaran semata-mata berdasarkan pengalaman bekas peguam beliau, Mohamed Hanipa Maidin.

Dalam tulisannya, Hanipa, bekas Menteri Undang-undang Malaysia itu berkata, kos peguam Carter Rock yang mengendalikan kes ini adalah tinggi di samping kemungkinan pendekatan yang diambil dalam mengendalikan kes ini akan menyebabkan kosnya sangat mahal.

Berikut adalah tulisan Hanipa sepenuhnya.

Isu kos £2.5juta ( RM 13.3juta ) – Nota YB Sepang

1. Saya mendengar “talkshow” antara seorang aktivis di negara ini dengan Editor Sarawak Report ( SR ). Ia berkisar isu saman kes fitnah ( a libel suit) yang difailkan oleh Presiden parti ehem ke atas editor SR itu di mahkamah di London.

2. Dari ” talkshow” itu, terpancar info baru yang didedahkan oleh editor SR tersebut tentang isu kos yang Presiden parti ehem @ duta khas PM “Kerajaan Tebuk Atap” kepada peguam beliau sendiri.

3 . Sebelum saya ulas tentang isu kos tersebut, izinkan saya membawa anda kepada perspektif sebenar kes ini dari kacamata undang-undang. InsyaAllah saya cuba gunakan bahasa semudah mungkin bagi membantu para pembaca memahami isu ini dengan betul walaupun, maaf kata, ianya tidaklah begitu mudah bagi saya.

4. Jujurnya, saya tidak tahu kenapakah parti ehem, melalui Presiden mereka, nak sangat saman editior SR tersebut berkaitan isu tuduhan SR bahawa parti ehem ( bukannya presidennya ) terima wang dari Ummo?

5. Saya yakin ramai yang tahu saya pernah menjadi penasihat undang-undang parti ehem sebelum ini dan terlibat secara langsung dalam kes fitnah yang dibawa oleh presiden parti ehem ke atas akhbar Daily Mirror di UK. Ya, Presiden parti ehem guna khidmat firma guaman yang agak mahal di London dan agak cemerlang rekod mereka dalam mengendalikan kes saman fitnah di London dan di luar London. Pada masa itu, peguam firma yang kendalikan kes itu ialah seorang anak muda bernama Adam Tudor (bukan Adam Smith – seperti yang pernah disebut oleh seorang MP parti ehem satu waktu dahulu).

6. Dalam kes saman yang difailkan oleh presiden parti ehem ke atas akhbar Daily Mirror di UK sebelum ini, ya, benar, ia dimenangi oleh Presiden parti ehem apabila akhbar Daily Mirror bersetuju selesaikan kes itu di luar mahkamah dengan setuju membayar gantirugi (maaf saya tak akan sebut jumlahnya), mohon maaf dan membuat pernyataan maaf di dalam mahkamah. Ya, saya kebetulan ada di mahkamah di UK masa itu. Ya, saya sahaja yang “liased” secara rasmi dengan peguam Adam Tudor berkenaan kes itu pada masa itu.

7. Saya tak pasti adakah “kemenangan” kes saman fitnah ke atas akhbar Daily Mirror telah meyakinkan parti ehem dan presiden mereka untuk saman editor SR-wanita yang saya kagum dengan ketabahan beliau menentang kemungkaran!

8. Andaikata andaian saya itu adalah betul- bahawa kemenangan ke atas Daily Mirror itu meyakinkan mereka untuk saman editor SR dan mereka berharap akan dapat capai kemenangan untuk kali kedua- maaf, bagi saya, ia satu KESILAPAN yang besar dan fatal! Mengapa?

9. Jawapannya mudah. Kedua-dua kes itu tak sama dari segi faktanya. Kami-para peguam-selalu kata “the facts are poles apart!”.

10. Kes saman ke atas akhbar “the Daily Mirror” adalah kes yang jelas dan secara relatif, lebih mudah untuk menang! Semasa berada dalam parti ehem saya “strongly advised” parti ehem untuk saman Daily Mirror dan kena saman di UK. Dan pihak yang hendak menyaman @ Plaintif bagi kes itu mestilah Presiden parti ehem sendiri.

11. Akhbar Daily Mirror secara jelas memfitnah Presiden parti ehem bila mereka tuduh beliau adalah pemimpin No .3 Al-Qaedah yang ditahan di Guantanamo Bay. Nama presiden parti ehem disebut secara spesifik dan jika tak silap saya ada foto sekali. Justeru, kes itu, para lawyer kata,”was crystally clear!

12. Sedikit asas kes fitnah. Jika nak saman fitnah, antara elemen yang perlu diplidkan dalam saman dan perlu juga dibuktikan adalah kata-kata fitnah itu merujuk kepada orang yang nak menyaman! . Dalam kes saman ke atas Daily Mirror, elemen itu wujud dan mudah untuk dibuktikan!

13. Tetapi, kes ke atas editor SR amat berbeza. Seperti kata editor SR tersebut “dakwaan fitnah” ( the allegation of libel) SR tidak pernah sama sekali merujuk kepada Presiden parti ehem. SR hanya sebut nama parti ehem sahaja!

14. Pada hemat saya, dalam keadaan sebegitu, saya yakin dari awal, jika kes berakhir hingga ke perbicaraan penuh (a full-fledged trial) , kebarangkalian untuk Presiden parti ehem kalah adalah amat cerah dan amat tinggi.

15. Editor SR, bagi saya, betul bila dia kata di UK, parti politik tidak boleh saman kes fitnah. Apa yang saya tahu bapa editor SR adalah mantan seorang hakim!.

16. Memandangkan di UK parti politik tidak boleh menyaman kes fitnah dan “dakwaan fitnah” kes tersebut pula hanya melibatkan parti politik dan bukannya presidennya, saman tersebut, bagi saya, akan berhadapan kesukaran yang amat sangat untuk menang dalam isu “locus standi” (a legal standing to sue). Ini, orang law kata, isu “threshold”. Jika isu ini pun dah gagal, yang lain tak perlu cakap lah.

17. Habis tu, kenapa dalam keadaan saman itu ada masalah dengan isu locus standi, masih nak saman juga? Maaf, saya kena buat spekulasi di sini, berdasarkan pada pengalaman pernah kendalikan kes saman fitnah. Saya agak-agak peguam Carter Ruck cuba guna teori “a group defamation” -parti ehem dianggap sebagai “a political group” dan presidennya adalah ahli kepada group itu, maka beliau ada locus standi untuk saman. Kes masyhur kes “Le Fanu” (based on my memory)-tuduhan fitnah ke atas factory!

18. Jika spekulasi saya itu diandaikan benar, teori itu ada risikonya jika tak berjaya. Jika kes tak dibicara, ia bawa risiko kepada pihak yang menyaman. Bagaimana?

19. Begini. Risikonya bila tiba waktu pihak yang saman terima bil guaman dari peguam dia sendiri. Ya, risiko isu kos!

Di UK, sistem pengenaan bil guaman mengikut jumlah waktu jam yang digunapakai (spent) oleh peguam. Ia dipangggil “billable hours”. Dan nilainya berbeza antara peguam junior, peguam senior, Queen Counsel, paralegal dsb. Pokoknya, ia mahal. Seandainya peguam pihak yang menyaman memilih untuk “explore” isu “group defamation”, maka, saya yakin banyak waktu telah dihabiskan untuk research, maka bil guaman, secara logik, akan meningkat!

20. Sejak dari awal saya telah menulis dan bercakap di public bahawa parti ehem tak akan teruskan saman tersebut. Terbukti betul.

21. Walaupun ada pihak tertentu dalam parti ehem yang cuba kelirukan orang ramai kononnya mereka telah menang saman di UK itu, pendedahan terbaru editor SR, orang kata “speaks for itself”. Dalam bahasa kampung, nak kata kamu menang macam mana, bicara pun tidak?

22. Bukan sahaja kes tidak pernah dibicarakan, pihak yang saman pun kena bayar pula pada Defendan -editor SR- RM 1.4 juta kerana tarik balik saman! Memang jika kita saman seseorang, lepas itu kita nak tarik balik, kita akan kena bayar kos ke pihak satu lagi melainkan pihak tersebut setuju untuk tidak minta sebarang kos.

Bayaran RM1.4 juta itu adalah contoh kos yang kena dibayar bila Presiden parti ehem tarik balik saman ke atas SR dan editornya.

23. Dalam “talkshow” itu, editor SR juga dedahkan bahawa peguam beliau “estimated” peguam Presiden parti ehem -Carter Ruck- kenakan bil guaman lebih kurang £2.5juta ( RM13.3 juta) kepada “client” atau anakguamnya -Presiden parti ehem.

24. Adakah angka RM13.3 juta itu hanya rekaan semata-mata? Dengan hormat, saya kata ia bukan rekaan. Ia “real”. Mungkin saja kosnya lebih tinggi lagi dari RM13.3 juta. والله اعلم

25. Kenapa saya kata jumlah RM13.3 juta yang mungkin Presiden parti ehem kena bayar pada peguam dia sendiri itu bukan rekaan, tapi ianya real?

Pertama, semua orang tahu saman kes di London memang telah sedia mahal.

Kedua, peguam Carter Ruck terkenal dengan mengenakan kos yang tinggi bagi mendapatkan khidmat mereka kerana firma itu dikatakan peguam terbaik bagi kes fitnah bukan sahaja di UK tapi juga di Eropah.

Ketiga, kes ini tidak dibicarakan dan Presiden parti ehem juga tidak menang. Maknanya, tak dapat sebarang gantirugi wang dari editor SR, so kos tak boleh nak tolak dari situ.

Keempat, jika spekulasi saya betul tentang teori “group defamation” yang mungkin peguam presiden parti ehem cuba kemukakan, ia ada kesan yang besar pada isu kos tersebut juga.

والله اعلم

YB Sepang.
24/5/2020
I Syawal 1441-1442