"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Seorang ibu muda yang mengaku janda jadikan kawasan semak ini untuk melacur

Sanggup melacur dalam semak
Kawasan semak yang dipercayai sering dijadikan port pelacuran dimusnahkan penguatkuasa dalam operasi semalam.
SUNGAI PETANI: Seorang ibu muda yang mengaku janda antara yang ditahan di lokasi pelacuran dekat kawasan semak di Taman Kampian, Jalan Sekerat, jam 11 pagi semalam.

Turut ditahan dua wanita dan seorang lelaki yang berperwatakan seperti perempuan di port pelacuran yang hanya dilengkapi dengan khemah serta alatan lain dipercayai untuk aktiviti pelacuran.

Bagaimanapun, hasil soal selidik mendapati wanita berusia 22 tahun itu masih berstatus isteri orang dan mempunyai seorang anak perempuan berusia dua tahun.

Pemeriksaan ke sekitar lokasi pula mendapati ia seakan-akan lokasi perkhemahan dalam semak namun dipenuhi alatan kondom digunakan untuk pelacuran.

Kesemua mereka yang ditahan anggota Penguatkuasa Majlis Perbandaran Sungai Petani Kedah (MPSPK) dengan kerjasama Pejabat Agama Daerah (PAD) Kuala Muda itu dibawa ke pejabat untuk soal siasat selain memanggil waris untuk tindakan selanjutnya.

Pegawai Agama Daerah Kuala Muda, Sheikh Alwi Osman berkata, dua perempuan ditahan mengikut Seksyen 19 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah 2014 iaitu melacur manakala seorang lagi wanita bukan Islam dilepaskan selepas diberi khidmat moral.

Menurutnya, jika sabit kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM5,000 atau dipenjarakan tidak lebih tiga tahun atau sebatan tidak melebihi enam sebatan atau mana-mana kombinasi hukuman itu.

“Manakala seorang lelaki berperwatakan perempuan ditahan mengikut Seksyen 26 iaitu mana-mana lelaki yang memakai pakaian perempuan dan berlagak seperti perempuan di tempat awam adalah melakukan suatu kesalahan.

“Jika bersalah, boleh dikenakan hukuman tidak melebihi RM1,000 denda atau penjara tidak lebih satu tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Beliau berkata, operasi diketuai Pegawai Penguatkuasa MPSPK, Anil Aris manakala PAD diketuai Zaiferi Zainul Abidin.
-sinarharian-

Pengolakkan dalam PAS, Phahrolrazi ada kepentingan?

Tranungkite
Siapakah Phahrolrazi dan menjawab fitnah terhadap Allahyarham Ust Azizan Razak oleh Mohd Sayuti Omar (MSO) didalam bukunya.
Dalam buku MSO, ‘Kejatuhan PAS Kedah’, Phahrol menyatakan antara sebab dia menentang Ust Azizan ialah kerana Ustaz telah membatalkan Projek Ladang Sejahtera… Dia marah sangat sebab projek itu sudah ada pelabur dari China! Betul kah begitu?

Sebenarnya, Projek Ladang Sejahtera tidak pernah dibatalkan, malah dirancakkan lagi dengan penglibatan Kumpulan Ladang-ladang Perbadanan (KLPK) sebagai agensi pelaksana, berkerjasama dengan Kedah Agro. Ustaz Azizan merasmikan pembukaan dan menyerahkan dividen pertama kepada 250 peserta fasa pertama Ladang Sekahtera Gunung Inas di Baling.

KLPK dan Kedah Agro (anak syarikat MBI) telah mengenalpasti beberapa kawasan lain untuk dibangunkan ladang-ladang itu, dan peserta program telahpun dipilih dari kalangan rakyat kedah berpendapatan dibawah RM750 yang mendaftar dengan e-sinar. Tidak kurang 5 keluarga miskin disetiap kampung telah dipilih untuk menyertai projek Ladang Sejahtera.
Ladang Sejahtera adalah ilham Ust Azizan, diubahsuai daripada satu proposal projek ladang getah klon balak (TLC) sebagai ladang hutan di zaman BN antara Kedah Agro dan PT Rubber (M) Bdn Bhd. Ia dibiayai oleh pinjaman mudah Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC).

Phahrol selaku Exco Pertanian waktu itu telah mengarahkan kerjasama itu dibatalkan kerana mendakwa individu yang mengetuai PT Rubber adalah kroni UMNO.

Oleh itu, MB telah mengarahkan projek itu diusahakan oleh Kedah Agro dengan penglibatan KLPK sebagai agensi pembangunan ladang. Maka projeknitu dinamakan Projek Ladang Sejahtera! Pembangunan ladang buah-buahan di pinggir tasik Pedu yang dilancarkan dengan himpunan besar-besaran sebelum PRU -13 adalah salah satu komponen program ini.

Rancangan yang dibatalkan ialah pengambilalihan Kilang Hivea Bukit Perak oleh beberapa individu melibatkan pelabur dari China. Bagaimana ia terjadi?

Begini…..

Phahrol mendakwa Kilang Hivea milik PKNK yang diuruskan oleh Kumpulan Ladang2 Perbadanan telah mengalami kerugian RM20 juta dan pihak pengurusan telah memanipulasi Akaun Kumpulan Ladang Perbadanan diketuai oleh Dato’ Shahabudin Shafie – Kenalan MB yang dilantik mengetuai GLC.

Dato’ Phahrolrazi mendakwa YAB DS Ustaz Azizan membawa masuk individu yang tidak dikenali oleh pimpinan parti untuk mengetuai GLC dan mereka mengambil kesempatan di atas ruang di GLC untuk mengautkan kekayaan dan menyebabkan kerugian. Tiada siapa yang dapat membuat teguran kepada Dato’ Shabudin kerana beliau adalah kenalan yang sentiasa dipertahankan oleh YAB DS Ustaz Azizan.

Dato’ Shabudin Shafie ialah bekas Ketua Pengarah RISDA, dilantik mengetuai Syarikat Kumpulan Ladang-Ladang Perbadanan (KLPK), selepas CEO sebelumnya meletak jawatan sekitar bulan Mei 2008.

Sejak Januari 2012, Dato’ Shabbudin dilantik menjadi CEO Perbadanan Menteri Besar Kedah Berhad (MBI) hingga Julai 2013 (Berhenti selepas kontraknya tamat setelah kerajaan bertukar). Disamping itu beliau jugak memantau perjalanan KLPK dan Kedah Agro (anak syarikat MBI).
Beliau didakwa oleh Dato’ Phahrolrazi telah menyembunyikan kerugian Kilang Hivea Bukit Perak Sdn Bhd (milik Syarikat Ladang Bukit Perak Sdn Bhd – anak syarikat PKNK yang diuruskan oleh KLPK) sebanyak RM20 juta dan memanipulasi akaun Kumpulan Ladang untuk dilihat mencatat keuntungan, tetapi sebenarnya mengalami kerugian.

Beliau mengarahkan KLPK menyumbangkan RM3 juta kepada PKNK jika benar- benar mencatat keuntungan, tetapi Dato’ Shabudin gagal berbuat demikian. Ini bermakna KLPK tidak mencatat untung seperti seperti yang dinyatakan oleh Dato’ Shabudin dalam penyata syarikat.

PENJELASAN

RM 20 juta yang didakwa rugi itu ialah wang tuntutan cukai ses yang dituntut daripada Risda oleh Ladang Bukit Perak Sdn Bhd (milik PKNK yang diuruskan oleh KLPK) telah tersilap bayar terus ke akaun PKNK. Wang itu tidak rugi atau hilang sebaliknya ada dalam akaun PKNK yang sedang diuruskan oleh akauntan dan juruaudit untuk dipindahkan balik kepada Ladang Bukit Perak Sdn Bhd.

Dakwaan bahawa Kilang Hivea disalah urus hingga mengalami kerugian RM20 juta adalah tidak benar. Operasinya dihentikan semala hampir dua tahun untuk proses menaik taraf mesin dan kelengkapan. Sepanjang proses itu, KLPK telah mengeluarkan kos menaiktaraf dan overhead kilang sekitar RM5 juta.
Operasinya telah berjalan semua sejak September 2011dan telah mencatat pulangan RM700 ribu sehingga Disember 2011. Bagi tahun 2012, operasinya diunjurkan akan mencatakan keuntungan sebanyak RM3 juta.

Isu ini dibangkitkan dipercayai mempunyai kaitan dengan usaha yang telah dibuat oleh Dato’ Phahrol dan salah seorang Ahli Lembaga Pengarah Syarikat yang juga pegawai kanan di PKNK (Bob a.k.a Mustafar) yang merancang membawa masuk pelabur asing dari China untuk mengambil alih kilang ini.

Proposal ini telah diluluskan oleh EXCO PKNK tetapi dibatalkan oleh PKNK dalam mesyuarat penuh Ahli Lembaga Pengarah PKNK atas alasan kilang itu telah siap dinaiktaraf dan telah beroperasi semula dan sedang mencatat keuntungan. Adalah tidak masuk akal menjual sebuah kilang yang sedah dinaiktaraf dan sedang beroperasi,

Dato’ Phahrolrazi adalah EXCO PKNK dan dipercayai mempunyai kepentingan di atas proposal ini melalui pembabitan rakan yang juga jirannya – Man Juta.

Phahrol mengetuai delegasi lawatan ke China dan Hong Kong (2 kali) mengadakan perjanjian dengan pelabur bagi mengambil alih operasi kilang tanpa mandat daripada PKNK, Kerajaan Negeri atau mana-mana pihak berauthoriti. Dia juga tidak memaklumkan tindakannya itu kepada MB yang juga Pengerusi PKNK. Dia bertindak tanpa mandat mewakli kerajaan negeri mencari pelabur untuk mengambil alih sebuah kilang milik PKNK.

Mesyuarat penuh ALP PKNK kemudiannya mengarahkan rancangan ini dibatalkan memandangkan tiada keperluan untuk menjual kilang itu. Man Juta kemudiannya diarahkan oleh Phahrol menyaman PKNK di mahkamah menuntut jutaan ringgit sebagai gantirugi.

Dalam ‘Pertemuan Mentaloon’ , hal ini dibangkitkan oleh Phahrol dan mendakwa Ust Azizan telah memalukannya dimata pelabur China dengan pembatalan itu.

Phahrol melalui tulisan MSO dalam buku ‘fitnahnya’ telah berbohong kononnya Ust Azizan membatalkan projek Ladang Sejahtera- untuk menutup persundalannya dengan Bob dan Man Juta untuk kepentingan diri mereka dalam rancangan itu. Yang batal ialah rancangan tamak mereka menjual kilang getah yang siap dinaiktaraf dan sedang beroperasi dengan keuntungan! Inilah gaya Presiden PasMa! Beginikah gaya pentadbiran bekas ‘bakal MB Kedah’ yang siang malam berusaha menjatuhkan ketuanya sendiri? Kini dia mendakwa PasMa bertujuan menyelamatkan PAS? Selamat daripada siapa?!

Kalau niat dia sebaik itu, kenapa dia perlu berbohong melalui penulis upahan seperti MSO? Lagi kerap dia berbohong lagi banyak kebenaran tentang dirinya akan didedahkan.

Catatan: Cukai ses ialah cukai yang diambil oleh kerajaan dalam urusan jualan komuditi getah untuk eksport dan domestik untuk bantuan tanaman semula getah di tadbir oleh RISDA.

Skim tanam semula bagi sektor estet diwujudkan berasaskan peruntukan di bawah seksyen 10, Ordinan Kumpulan Wang Perusahaan Getah (Penanaman Semula) 1952 setelah dipinda oleh Akta RISDA 1972.

Skim yang dinamakan Rancangan Perusahaan Getah (Penanaman Semula) Bagi Estet 1974 memperuntukan supaya wang SES yang dipungut dikembalikan kepada ladang-ladang besar (melebihi 40.5 hektar) mengikut bukti pengeluaran mereka setiap suku tahun. ..

AMACAM…????

Dari FB Alia UmairahFarhanah

Lelaki ini berjaya mempengaruhi 400 pengikutnya potong kemaluan untuk dekat dengan Tuhan

Tranungkite
Seorang guru keagamaan yang kini menjadi pelakon filem didakwa berjaya meyakinkan 400 lelaki untuk memotong kelakian mereka demi mendekatkan diri mereka dengan Tuhan.

Akhbar The Sydney Morning Herald melaporkan prosedur berkenaan dikatakan dijalankan sekitar tahun 2000 tetapi baru-baru ini mangsa hanya berani mendedahkan perkara yang dilakukan oleh Gurmeet Ram Rahim Singh, yang mempunyai kira-kira 40 hingga 50 juta pengikut di seluruh dunia.

Dikenali sebagai guru ‘bling’ dan mempunyai harta bernilai kira-kira USD 40 juta (RM144.46 juta), Singh juga menggesa pengikutnya memotong kemaluan untuk mendekatkan diri dan berkomunikasi dengan Tuhan secara terus.

Saksi berkata prosedur pemotongan kemaluan itu dibuat di hospital yang dipunyai oleh organisasi agama kepunyaan Singh.

Beberapa saksi turut bersetuju untuk memberi kenyataan di mahkamah, berkemungkinan akan menghentikan sejarah Singh yang berjaya mengelak daripada dikenakan hukuman.

Singh didakwa terlibat dalam konspirasi pembunuhan wartawan penyiasat pada 2002 dan beberapa pengikut wanita yang mendakwa didera secara seksual.

Harga minyak dijangka naik esok? Salahkan 1MDB

Pemansuhan sistem subsidi bahan api bukan hanya membuat pengguna terdedah kepada turun naik harga minyak mentah global tetapi juga membawa kepada ketidakstabilan nilai ringgit sepertimana ramai yang akan rasainya melalui harga bahan api esok.

Walaupun kerajaan hanya dijangka mengumumkan harga runcit bahan api rasmi untuk Mac malam ini, Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli telah memberi amaran bahawa ia akan menjadi lebih tinggi.

Rafizi berkata kenaikan kecil dalam harga minyak mentah dunia, menjadi lebih teruk dengan ringgit yang lemah yang sebahagiannya disebabkan oleh masalah lebih RM40 bilion hutang yang ditanggung 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dimiliki kerajaan.

“Oleh itu, turun naik ringgit mempunyai kesan yang terus kepada harga minyak yang dibayar oleh rakyat," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Rafizi (kiri) berkata, Di bawah pentadbiran Datuk Seri Najib Abdul Razak sebagai perdana menteri dan menteri kewangan, kadar matawang ringgit kini jatuh ke paras terburuk sejak krisis kewangan Asia 1998.

"Jika Datuk Seri Najib menyalahkan pasaran minyak mentah dunia akibat turun naik harga minyak, maka beliau bertanggungjawab sepenuhnya kepada turun naik kadar matawang ringgit.

“Kenaikan harga petrol dan diesel yang akan dihadapi oleh rakyat Malaysia dalam bulan-bulan mendatang adalah akibat kegagalan beliau sebagai perdana menteri dan menteri kewangan. kata Rafizi.

1MDB dimiliki oleh Kementerian Kewangan yang diterajui oleh Najib, dan beliau juga adalah pengerusi lembaga penasihat syarikat tersebut.

Negara kini menggunakan sistem apungan terurus di mana harga purata minyak untuk bulan semasa digunakan sebagai penanda aras untuk menentukan harga runcit bahan api bulan seterusnya.

Oleh itu, turun naik nilai ringgit mempunyai kesan yang terus kepada harga minyak yang dibayar oleh rakyat.

“Ini menimbulkan kesulitan kepada rakyat kerana kejatuhan harga minyak bermula dari September 2014 diiringi dengan kejatuhan nilai ringgit berbanding AS.

"Nilai ringgit yang kini didagangkan pada tukaran sekitar RM3.60 bagi setiap AS$1 telah susut sebanyak 10 peratus dalam tempoh enam bulan berbanding tempoh asal sekitar RM3.30 bagi setiap AS$1,” kata Rafizi.
-malaysiakini-

Video: Sambutan Tahun Baru Cina buktikan peluk Islam bukan 'masuk Melayu'

Blogger maut ditetak kerana menghina Islam (Gambar)

SEORANG blogger terkenal warga Bangladesh-Amerika Syarikat (AS) ditetak sehingga mati di tepi jalan oleh kumpulan militan selepas dia lantang mengutuk Islam.


Dr Avijit Roy dari Atlanta, Georgia maut selepas diserang oleh sekumpulan lelaki menggunakan parang pada Jumaat malam di Dhaka.

Setakat ini kumpulan militan yang dikenali sebagai Ansar Bangla 7 mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu sambil menyifatkan ia sebagai pembalasan kerana jenayah menentang Islam.


Kumpulan berkenaan juga memberitahu, serangan itu juga dilakukan kerana mangsa merupakan warga AS - negara yang bertanggungjawab menyerang Syria.

Polis Bangladesh memberitahu, pihaknya percaya dua suspek yang mempunyai kaitan dengan Universiti Dhaka terlibat dalam kejadian itu.

Hal ini kerana, kejadian berlaku di hadapan universiti itu selain mangsa pernah mendapat ugutan bunuh daripada mahasiswa pusat pengajian tinggi berkenaan beberapa tahun sebelum ini.


Dalam ugutan berkenaan, mahasiswa terbabit dilaporkan berkata Dr Avijit akan dibunuh sebaik sahaja pulang ke negara itu.

Jelasnya, terdapat tiga kesan tetakan kuat di kepala mangsa serta kesan luka pada isterinya, Rafida Ahmed yang turut cedera.

Kejadian itu dilaporkan berlaku di kawasan yang dikawal ketat oleh polis.
-mstar-

Sirul persulit komplot pembunuhan Altantuya

Subky Latif
PEMIKIRAN polis dilihat tak sekata tentang perkembangan baru berhubung dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu berikutan Sirul Azhar Umar, seorang daripada dua yang dijatuhi hukum bunuh membunuhnya melepaskan diri ke Australia.
Sirul yang lari itu dikatakan mahu memberi cerita tambahan atas kes itu. Dipercayai boleh melengkapkan rahsia pembunuhan. Semua menyangka kisah pembunuhan itu belum terdedah sepenuhnya sekalipun mahkamah lama membicarakan kes itu.

Apa cerita yang Sirul simpan menyebabkan kerabat polis tidak sekata. Bekas KPN, Tan Sri Musa Hassan berpendapat, patut dibuka semula kertas penyiasatan. KPN sekarang kata tak perlu, memadai dipantau saja.

Gara-gara Sirul terlepas daripada kerajaan dan polis Malaysia, kes pembunuhan Altantuya jadi tidak selesai lagi.

Percanggahan pandangan antara pemimpin polis sekalipun Musa bukan polis lagi tetapi dia adalah pemimpin polis dulu. Jika polis berbeza pendapat tentang sesuatu dalam kes bunuh itu, maka apa lagilah orang bukan polis yang memerhatikan perkara itu sejak awal yang mengesyaki banyak perkara yang belum terbongkar.

Sirul kini bukan sekadar orang yang sudah dijatuhkan hukuman bunuh, tetapi dia boleh menjadi saksi yang amat penting dalam kejadian itu.

Orang bukan tidak percaya Sirul terlibat dalam pembunuhan itu tetapi orang mahu tahu apa yang menyebabkan Sirul boleh terlibat dalam pembunuhan itu sedang dia adalah seorang warga polis yang tugasnya pula spesyel.

Apabila Sirul terlepas dan boleh mencetuskan kesaksian baru, dengan sendirinya menandakan komplot pembunuhan itu tidak rapi hingga tidak mustahil banyak lagi perkara terbongkar.

Ia tidak seperti pembunuhan Presiden Amerika John Kennedy. Selepas suspek pembunuhnya ditahan, dia ditembak pula oleh orang yang kononnya kecewa atas pembunuhan Presiden yang disayangi itu. Dengan pembunuhan itu tidak semua di sebalik pembunuhan dapat diketahui. Mengapa pembunuh itu membunuh Kennedy tidak diketahu kerana kesaksian terpenting telah hapus.

Justeru komplot itu tidak menghapuskan segera saksi-saksi penting itu menyebabkan kes pembunuhan Altantuya belum betul-betul selesai sekali pun mahkamah sudah membuat keputusan.

Sirul ternyata jadi masalah besar kepada lembaga di belakang pembunuhan itu. Sepanjang kes itu ditangani, sistem keadilan hanya menumpukan siapa yang membunuh dan meletup mayat mangsa saja. Mengapa dia dibunuh dan apa motif dua orang yang dijatuhkan hukuman bunuh tidak dijelaskan.

Dan Sirul pula mengambil kesempatan melaikan diri ke Australia, sebuah negara yang tidak ada hukum bunuh. Bagaimana Sirul pilih lari ke Australia dan mengapa tidak pilih negara lain? Adakah dia sendiri tahu akan undang-undang negara itu atau siapa yang memberitahunya dan membantunya lari ke situ?

Mengapa dia tidak pilih Perancis yang pengamal undang-undangnya sangat berminat untuk menyelesaikan peranan Altantuya dalam urusan pembelian kapal selam antara Kuala Lumpur dan Paris?

Adakah pihak yang membantunya lari ke Australia itu adalah juga dari kalangan lembaga di belakang pembunuhan dan meletupkan mayat itu?

Apa polis Malaysia akan buat pada Sirul tidak diketahui? Adakah kerjanya sudah habis dan berlepas tangan saja? Kisah selanjutnya kini ada dalam tangan Australia. Adakah ia mahu tutup begitu saja atau mahu mengambil keterangan mengapa Sirul campur tangan dalam urusan Altantuya dengan orang-orang yang dikenalinya di Kuala Lumpur.

Mongolia tidak dapat buat banyak bagi mendapatkan keadilan Altantuya kerana tiada laluan daripada Malaysia. Apakah ia tidak dapat kemudahan daripada Australia bagi mendapatkan keterangan lanjut tentang pembunuhan itu.

Sirul ada semua rahsia itu. Apakah polis Malaysia berminat dengannya tidak penting sangat, tetapi apakah interpol dan Perancis tidak minat dengan jenayah berprofil tinggi ini? Apakah kita sekadar jadi penonton bagi kes ini diselesaikan oleh polis antarabangsa?

Lelaki cuba 'rogol' peti surat ditemui mati

Lelaki cuba 'rogol' peti surat ditemui mati
GREATER MANCHESTER - BRITAIN. Lelaki yang pernah menggemparkan dunia dengan ‘cubaan mengadakan hubungan seks dengan peti surat’ bulan lepas ditemui mati di belakang sebuah restoran Cina, lapor portal metro.co.uk, semalam.

Pihak berkuasa Greater Manchester berkata, mayat Paut Bennet, 45, ditemui di belakang restoran tersebut pada awal pagi Ahad.

Bennet yang berasal dari Worsley, Greater Manchester dipercayai meninggal dunia akibat mengambil dadah berlebihan.

Januari lalu, Mahkamah Wigan Magisrates mengenakan hukuman 12 bulan khidmat komuniti setelah didapati bersalah menonjolkan perilaku seks terhadap sebuah peti surat di tepi jalan.

Dia juga dilarang mengambil alkohol dan diperintah menjalani program pemulihan serta membayar pampasan sebanyak £260 kepada mangsa.

Sementara itu, seorang kenalan Bennet bagaimanapun menyifatkan Bennet seorang rakan yang baik.

“Dia mungkin mempunyai masalahnya sendiri, tapi dia sebenarnya seorang rakan yang baik,” katanya seperti yang dipetik menerusi laporan tersebut.
-sinarharian-

Kita tengok siapa kena tendang dari pakatan

Mohd Hisham Abdul Rafar
dapataupasSiapakah di antara PAS atau DAP yang akan keluar daripada Pakatan Rakyat?
Persoalan ini menarik minat ramai pihak khususnya pemerhati politik mengenai sejauh mana darjah ketegangan antara PAS dan DAP ketika ini mampu memutuskan ‘persahabatan dan kerjasama’ yang terjalin selama ini.

Jika dilihat pada sejarah, PAS dan DAP pernah bekerjasama menerusi Barisan Alternatif (BA) pada 1999 yang turut dianggotai Parti Keadilan Nasional (KeADILan) dan Parti Rakyat Malaysia (PRM), sebelum KeADILan dan PRM bergabung membentuk Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada 2003.

Bagaimanapun, DAP, yang tidak bersetuju dengan dasar PAS memperjuangkan penubuhan negara Islam, keluar daripada BA pada 2001.

Cuaca panas dan kering yang melanda negara turut menaikkan ‘suhu panas’ dalam pakatan pada masa apabila pimpinan kedua-dua parti saling mendesak dan mencabar satu sama lain untuk keluar daripada ‘Pakatan Rakyat’, gabungan longgar yang dibentuk selepas pilihan raya umum 2008, setelah PAS yang mentadbir kerajaan Kelantan bertegas mahu melaksanakan hukum hudud.

TUNGGU DAN LIHAT

Mungkinkah sejarah 14 tahun lepas yang menyaksikan DAP keluar daripada BA akan berulang?

Pensyarah Sains Politik Universiti Teknologi MARA (UiTM) Dungun, Terengganu Che Hamdan Che Mohd Razali berpandangan biarpun ‘ketegangan’ kedua-dua parti itu semakin memuncak ketika ini, ia tidak akan menyebabkan PAS atau DAP keluar daripada pakatan pembangkang.

Katanya kedua-dua parti itu dilihat lebih selesa bersikap tunggu dan melihat sama ada ‘Pakatan Rakyat’ akan menyingkirkan mereka, daripada mengambil keputusan keluar daripada pakatan.

“Sekarang masing-masing berasa sudah cukup kuat dengan sokongan yang diterima dan kalau keluar Pakatan Rakyat, mereka akan berasa seolah-olah mengkhianati anggota parti dan rakyat yang mengundi mereka. Lebih baik mereka tunggu sehingga dipecat daripada pakatan dan itu lebih ‘gentleman’.

“PAS tidak akan keluar daripada Pakatan Rakyat kecuali disingkirkan. Begitu juga dengan DAP. Masing-masing ada ego dan kita akan lihat lebih banyak konflik berlaku antara kedua-dua parti ini selagi mereka meneruskan kerjasama politik,” katanya.

Beberapa pemimpin baik daripada PAS mahu pun DAP saling memberi kata dua kepada rakan sekutu mereka agar keluar daripada pakatan pembangkang kerana isu pelaksanaan hukum hudud di Kelantan.

Pada Ahad, Pengerusi Biro Undang-undang DAP Gobind Singh Deo dalam satu kenyataan memberi amaran bahawa PAS bukan lagi menjadi sebahagian daripada pakatan pembangkang, jika parti itu membentangkan pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II ke sidang Dewan Undangan Negeri Kelantan 18 Mac ini.

Kenyataan Gobind segera ditempelak dua pemimpin PAS iaitu Penolong Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan dan Anggota Jawatankuasa Kerja PAS Nasrudin Hassan yang senada menyarankan DAP keluar daripada pakatan pembangkang jika tidak bersetuju dengan perjuangan parti itu.

PAS, DAP TANPA ANWAR

Ketua Jabatan Pengajian Kenegaraan dan Ketamadunan Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia (UPM) Prof Madya Dr Ahmad Tarmizi Talib berkata PAS dan DAP tanpa Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dipenjara kerana sabitan kes liwatnya dilihat kehilangan nakhoda dan semakin lemah.

Semalam, anggota keluarga Anwar menyerahkan petisyen pengampunan kepada Yang di-Pertuan Agong berhubung sabitan dan hukuman penjara lima tahun ke atas Anwar. Pada 10 Feb, Mahkamah Persekutuan menolak rayuan terakhir Anwar dan mengekalkan hukuman penjara kerana meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008.

Katanya tanpa Anwar maka tiadalah pakatan pembangkang. Ketua Umum PKR itu dilihat sebagai individu yang bertanggungjawab menyatukan PAS dan DAP di bawah satu bumbung pakatan.

“Tiada isu untuk bercakap tentang masa depan Pakatan Rakyat kerana mereka semakin lemah,” katanya.

Pensyarah kanan Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Madya Datuk Dr Samsul Adabi Mamat berkata isu parti mana yang akan keluar pakatan boleh dilihat daripada dua perspektif.

Pertamanya ialah terus kekal dalam pakatan kerana mempunyai matlamat yang sama iaitu menawan Putrajaya dan hal kedua berhubung soal solidariti ketiga-tiga parti itu terhadap kerjasama politik.

Beliau menjelaskan dalam perspektif pertama, walaupun PAS dikecam teruk oleh DAP, ia sedikit pun tidak mengubah pendirian parti Islam itu untuk keluar daripada pakatan pembangkang memandangkan ‘titik persamaan’ antara ketiga-tiga parti itu ialah menawan Putrajaya.

“Jadi apabila tiba pilihan raya, konflik yang berlaku akan menjadi senyap bagi memberi tumpuan kepada usaha menawan Putrajaya. Kecaman DAP kepada PAS juga saya lihat mempunyai strategi politik untuk menyakinkan anggota dan pengundi mereka bahawa parti itu tidak bersekongkol dengan perjuangan PAS.

“Perspektif kedua berkaitan soal solidariti ketiga-tiga parti itu kepada Pakatan Rakyat selepas Anwar dipenjara. Tidak dinafikan bahawa episod itu (Anwar dipenjarakan) memberi kesan kepada keutuhan pakatan dan ia dapat dilihat dalam konteks momentum sokongan pakatan itu pada pilihan raya… pada masa sekarang sukar untuk dikatakan,” katanya.

Che Hamdan turut berpandangan bahawa cengkaman Anwar di dalam parti pakatan semakin rapuh selepas gagal ‘mengikat’ DAP dan PAS untuk bersetuju dalam krisis Menteri Besar Selangor tahun lalu.

DUA PILIHAN DAN KRISIS KEYAKINAN

Apakah pilihan yang ada untuk DAP dan PAS menyelesaikan polemik yang berlaku?

Mengulas lanjut, Che Hamdan berkata terdapat dua pilihan baik di pihak PAS mahupun DAP iaitu membubarkan pakatan pembangkang atau memeterai perjanjian baharu antara ketiga-tiga parti untuk bersetujui dengan apa yang disebut dasar bersama.

“Saya melihat dalam konflik PAS dan DAP, kalangan ulama PAS sendiri juga tidak yakin bahawa DAP akan menyokong perjuangan parti itu sekalipun dapat memerintah negara. Jadi apa gunanya jika duduk dalam Pakatan Rakyat tetapi terpaksa menggadaikan prinsip perjuangan,” katanya.

Beliau tidak menolak akan wujud krisis keyakinan rakyat terhadap kredibiliti pakatan pembangkang selepas asyik disajikan dengan polemik tidak berhujung.
“Dengan apa yang berlaku, rakyat akan melihat Pakatan Rakyat bukan lagi parti alternatif terbaik untuk menggantikan BN (Barisan Nasional) dan ini sekaligus mematikan cita-cita pakatan pembangkang untuk membentuk sistem dual parti di dalam negara ini,” katanya.

Sementara itu, Prof Madya Mohd Izani Mohd Zain daripada Jabatan Pengajian Kenegaraan dan Ketamadunan UPM pula berpendapat bahawa PAS mempunyai potensi untuk menjadi pemain utama di dalam pakatan pembangkang selepas ketiadaan Anwar.

“Ini kerana, PAS mempunyai ramai anggota dan jentera yang besar berbanding DAP dan PKR. DAP dan PKR amat mengharapkan PAS untuk membantu mereka sama ada daripada segi kempen pilihan raya mahupun demonstrasi,” katanya.
–Bernama-

Anwar terima jemputan minum petang Diraja

Adam Abu Bakar  
Zahid cuba untuk tidak memikul tanggungjawab jawatan beliau dan seolah-olah menghalang tugas Anwar selaku Ketua Pembangkang.
e1050-nurul-izzahPETALING JAYA: Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah mempersoal tindakan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang mengeluarkan kenyataan bahawa hanya peguam negara bertanggungjawab untuk melepaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Katanya, ini kontra dengan surat jemputan yang diterima Anwar selaku Ketua Pembangkang untuk menghadiri sesi minum petang Diraja bersama Agong. Surat itu diterima sehari selepas penghukuman diputus.

“Anwar sudah menerima surat jemputan minum petang Diraja dan ia adalah surat yang harus dihadiri oleh Anwar kerana beliau merupakan Ketua Pembangkang Parlimen,” kata Izzah yang juga memberitahu bapanya sepatutnya duduk bersebelahan Agong pada waktu itu.

Jelas Izzah, ini membuktikan Zahid cuba untuk tidak memikul tanggungjawab jawatan beliau dan seolah-olah menghalang tugas Anwar selaku Ketua Pembangkang.

“Jabatan Penjara adalah di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan bukannya Peguam Negara.

“Hanya KDN atau Kerajaan Persekutuan yang mempunyai kuasa untuk membenarkan Anwar menghadiri sidang Parlimen.

“Zahid wajib bersetuju dengan perkara ini dan memberikan arahan yang sepatutnya kepada Jabatan Penjara,” ujarnya dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR, hari ini.

Izzah turut memberitahu, sidang Parlimen Mesyuarat Pertama, Penggal Ketiga, Parlimen Ketiga Belas itu akan dihadiri oleh DYYM Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong sendiri dan akan menyampaikan titah ucapan kepada Dewan Rakyat.

“Manakala, pada 10 Mac, rakyat Malaysia sendiri mahu Anwar berdiri di saf hadapan blok Pembangkang dan membahaskan titah Di-Raja,” katanya lagi.

Sidang Dewan Rakyat akan bermula pada 9 Mac ini dan akan berakhir pada 9 April hadapan.

Turut hadir dalam sidang media hari ini ialah Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, Ahli Parlimen Padang Serai, N.Surendran dan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok.
-fmt-

Kisah ibu mahu berpindah setelah Tuan Guru jadi MB

WAN NORDIN WAN YAACOB
KUALA LUMPUR: Ustaz Ahmad Dusuki Abdul Rani mendapat tarbiah secara langsung daripada Allahyarham Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana tinggal di rumah Tuan Guru di Pulau Melaka.

Bagi beliau, tarbiah paling hebat yang dilihat sentiasa diamalkan oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz adalah sikapnya yang tidak pernah sekalipun meninggikan suara ke atas ibunya, Minah Majid.

Katanya, Tuan Guru Nik Abdul Aziz begitu patuh dan sayangkan ibunya yang sentiasa bertanyakan perihal makan minum dan kelengkapan ibunya setiap masa.

"Sebelum dan selepas kembali daripada kelas atau tugas, Tok Guru akan bertanya 'mek (panggilan kepada ibu) make doh ko (makan dah ke)' dan ditanya juga segala kelengkapan ibunya walaupun ibunya itu duduk bersama dengannya di rumahnya di Pulau Melaka," katanya yang merupakan anak saudara Tuan Guru.

Beliau menyatakan demikian pada program Bicara Harakah bertajuk Perginya Seorang Murabbi, Terhentikah Perjuangannya? di Harakah Bazaar, Jalan Pahang Barat di sini petang semalam. Turut menjadi ahli panel pada program yang dipengerusikan AJK PAS Pusat, Dr Riduan Mohd Nor itu ialah Bob Lokman dan Abby Abadi.

Paling tidak boleh dilupakan beliau, ketika Tuan Guru Nik Abdul Aziz diangkat sebagai Menteri Besar Kelantan setelah kemenangan Pilihan raya Umum 1990, ibu Tuan Guru telah mengemaskan barangannya.

"Mek mengemas barangannya kononnya mahu keluar dari rumah Tuan Guru berpindah ke Pahang di rumah adik Tuan Guru. Apabila Tuan Guru bertanya kepada ibunya lantas ibunya menjawab mahu berpindah kerana bimbang Tuan Guru yang dipanggil dengan gelaran Zik akan berpindah ke rumah besar iaitu rumah Menteri Besar.

"Tuan Guru lantas menjawab 'Zik tidak akan ke mana walaupun Zik dah jadi Menteri Besar, Zik akan jaga Mek'. Dan Tuan Guru mengambil semua barangan yang dikemas ibunya itu untuk diletakkan kembali ke tempat asalnya iaitu di dalam rumah Tuan Guru di Pulau Melaka itu," kata Ustaz Dusuki sambil airmatanya mengalir dan suara garaunya semakin perlahan.

Ustaz Dusuki berkata, Tuan Guru Nik Abdul Aziz tidak mahu berpindah dan mahu menjalani hidup seperti biasa walaupun telah bergelar Menteri Besar.

Video: Putin arah pasukan khas Russia rampas MH370, kata pakar

Satu lagi gelombang kemewahan Rosmah bakal ditayang

Jadi, Shahbudin khuatir kemewahan yang mengaitkan harta peninggalan Tun Razak, bakal mencemarkan nama baik bekas Perdana Menteri yang juga dikenali dengan Bapa Pembangunan itu.
pmdaughterPETALING JAYA: Sebaik berita mengenai majlis kenduri kahwin anak perempuan sulung Perdana Menteri, Datuk Sri Najib Abdul Razak dan isterinya, Datin Sri Rosmah Mansor, Nooryana Najwa diuar-uarkan, para penulis seakan-akan sudah mendapat satu lagi menu untuk dikunyah.
Kini, kita hanya perlu menunggu satu lagi pusingan berita mengenai gelombang kemewahan Rosmah yang kini pasti sedang khusyuk dengan persediaan memeriahkan perkahwinan anaknya yang bakal bersuamikan warga Kazhakstan.

Penulis dan Bekas Ahli Jawatankuasa Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan, Shahbudin Husin menerusi entri terbaru di shahbudindotcom.blogspot.com., menyatakan beliau melihat perkahwinan ini selain mendedahkan kemewahan kekayaan Rosmah, ia turut berpotensi menjadikan hubungan kekeluargaan di antara Najib dan adik-beradiknya juga retak.

Ini berikutan pengakuan Najib kepada New York Times bahawa kekayaan dan perbelanjaan mewah Rosmah sebagaimana yang dihebohkan dalam pelbagai media, sebahagiannya adalah merupakan harta pusaka bapanya yang terus mengundang penafian daripada keempat-empat adik Najib yang lantas mengeluarkan kenyataan bersama menolak tanggapan tersebut.

Shahbudin menyatakan keempat-empat adik Najib secara jelas menyatakan bahawa bapa mereka terkenal dengan sifat jimat-cermat dan intergeriti yang tinggi serta melahirkan rasa bimbang mengenai spekulasi harta peninggalan itu.

Malah istilah bermewah yang sering kali dijaja tidak pernah dikaitkan dengan Najib atau anak-anaknya tetapi hanya melibatkan Rosmah dan anaknya bersama suami terdahulu, Reza Aziz yang merupakan anak tiri Perdana Menteri.

Jadi, Shahbudin khuatir kemewahan yang mengaitkan harta peninggalan Tun Razak, bakal mencemarkan nama baik bekas Perdana Menteri yang juga dikenali dengan Bapa Pembangunan itu.

Antara rujukan rekod bapa Najib yang dikongsi ialah dalam penulisan beliau ialah bagaimana Tun Razak pernah menolak pembinaan kolam renang untuk kegunaan anak-anaknya menggunakan duit kerajaan di Seri Taman atas alasan berjimat cermat dan tidak mahu menyalahgunakan wang kerajaan.

“Apa yang didedahkan melalui pelbagai kemewahan melibatkan Rosmah dan Reza ini secara tidak langsung mampu “membunuh” semua legasi baik Tun Razak dan berlawanan sekali dengan keperibadiannya yang sebenar yang memang menjadi pengetahuan umum selama ini,” katanya.

Menariknya, beliau juga menekankan anak-anak Najib, sama ada daripada perkahwinan terdahulu atau dengan Rosmah, tidak pula kedengaran mengamalkan gaya hidup mewah dan memiliki hartanah yang mahal-mahal.

Maka, semua hipotesis ini akan dirancakkan lagi dengan majlis perkahwinan anak Rosmah yang menurut Shahbuddin dikaitkan dengan kehendak Rosmah berbanding dengan keinginan anaknya sendiri yang melangsungkan perkahwinan itu.

“Dan menjelang majlis perkahwinan anak perempuan Najib dan Rosmah, pastilah sekali lagi isu perbelanjaan dan kemewahan akan berbangkit kembali. Di sana sini ketika ini sudah mula kedengaran sosek-sosek tentang jamuan, perhiasan, cenderahati kepada tetamu, pertukaran langsir, karpet, rombongan ke Kazakhstan dan sebagainya yang melibatkan majlis tersebut.”

Persoalan Shahbudin ialah apakah jika segala kemewahan dan perbelanjaan itu terdedah nanti, PMO sekali lagi mengaitkannya sebagai perbelanjaan peribadi Najib yang sebahagiannya datang daripada harta pusaka Tun Razak juga?

Dan persoalan ini kembali kepada keraguan akar umbi, iaitu jikalau ia akan memberi kesan kepada hubungan Najib dengan adik-beradiknya disebabkan elemen kemewahan yang tidak terkawal ini.

“Hakikatnya kebimbangan mengenai subjek Rosmah sudah semakin meluas ketika ini.”
-fmt-

Kenyataan Akhbar : Tuan Haji Mohammad Sabu

Kenyataan Akhbar
1. Berkenaan isu rakaman suara yang dimainkan dalam media-media sosial serta lain-lain Media Perdana, saya hanya akan memberi kenyataan kepada jawatankuasa khas (siasatan) yang dipengerusikan oleh Presiden PAS berkenaan segala tuduhan kepada saya, kerana ianya masaalah dalaman parti, sekiranya diminta.

2. Berkenaan kedudukan saya dalam Parti, saya serahkan kepada Muktamar serta kebijaksanaan Perwakilan.

3. Berkenaan tindakan saya keatas TV3, UTUSAN MALAYSIA serta lain-lain Media saya serahkan kepada Peguam YB Hanipa Maidin.

Sekian

Tn Hj Mohammad Sabu
Timbalan Presiden PAS
26hb Feb 2015/9.30pg

Kes Altantuya selesai: Sirul dah dapat apa yang dijanjikan?

Tranungkite
Sirul bina kehidupan baru di Brisbane
PETALING JAYA: Belum bersedia untuk mendedahkan apa-apa mengenai tuduhan kes pembunuhan model Mongolia, Altantuya Shariibuu, tetapi bekas anggota Unit Tindak Khas (UTK) Sirul Azhar Umar mempunyai perkara lain untuk dikongsi bersama.

Sirul yang kini ditahan di pusat tahanan memberitahu bahawa dia sangat selesa dengan kemudahan yang disediakan oleh Imigresen di Brisbane di Australia.

Menurutnya keadaan di pusat tahanan di situ jauh berbeza dengan pusat tahanan di Malaysia kerana di sana, pelbagai kemudahan untuk kegunaan tahanan disediakan.

“Ia dilengkapi tempat riadah, gimnasium, peralatan komputer dan kemudahan telefon yang mencukupi,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Bukan itu sahaja, Sirul juga memberitahu pusat itu lengkap dengan kemudahan sukan seperti gelanggang tenis, gelanggang bola keranjang, kemudahan perpustakaan, bilik muzik, dapur sendiri, televisyen, video, sauna dan banyak lagi yang ternyata cukup hebat.

“Mereka (Imigresen di Brisbane) telah menjaga saya dengan begitu baik dengan menyediakan tempat yang cukup selesa di samping membantu saya membina kehidupan baru di sini,” ujar bekas penjawat awam berpangkat koperal itu.

Walau bagaimanapun, Sirul masih tidak memberikan sebarang pendedahan mengenai motif pembunuhan wanita warga Mongolia, Altantuya Shariibuu.

Sirul turut memberitahu bahawa beliau akan membuat pendedahan pada suatu ketika yang sesuai dan bukannya dalam masa yang terdekat.

Utusan alami kerugian lebih teruk - Bernama

Kerugian pracukai Utusan Melayu (Malaysia) Bhd meningkat tiga kali ganda kepada RM82.64 juta bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2014, daripada RM20.39 juta sebelum ini disebabkan pendapatan lebih rendah dan caj susut nilai lebih tinggi bagi perniagaan dan lain-lain bil belum terima.

Pendapatan merosot kepada RM291.32 juta bagi tahun dalam semakan daripada RM342.43 juta sebelum ini disebabkan kelemahan sumbangan oleh segmen penerbitan, pengedaran dan pengiklanan.

Pendapatan segmen berkenaan dalam suku terakhir susut 13.5 peratus, disebabkan terutamanya oleh pengurangan ketara dalam pengiklanan, kata syarikat penerbitan itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Kumpulan itu mengunjurkan 2015 sebagai tahun yang mencabar disebabkan peningkatan persaingan dalam penguasaan pasaran bagi perbelanjaan pengiklanan dan edaran akhbar.

"Bagaimanapun kami akan meneruskan pelaksanaan strategi menambah baik kandungan akhbar kami dan menawarkan pakej kreatif untuk pengiklanan," kata syarikat itu.

Kumpulan juga akan terus melaksanakan strategi penjimatan kos dalam operasi perniagaan termasuk mengambil langkah mengurangkan kadar pengembalian dengan memastikan peruntukan bekalan akhbar dan majalah dibuat secara cekap.
-Bernama-

Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar ditangkap khalwat?

Bukan... ayah masih Duta Perancis
MOHD FAZLI ZAINUL ABIDIN
Bukan... ayah masih Duta Perancis
Bukan... ayah masih Duta Perancis Muhammad Amsyari bersama Ismail baru-baru ini.
SHAH ALAM: “Saya terima banyak panggilan telefon tanya ayah!” kata anak sulung kepada bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, Muhammad Amsyari.

Dia berkata demikian selepas Mahkamah Syariah Gombak Timur hari ini menjadi tumpuan media apabila nama seorang individu Ismail Omar terpampang di papan kenyataan mahkamah serupa nama bapanya menghadapi pertuduhan khalwat.

Pada mulanya, dia berasa pelik kenapa panggilan begitu bertalu-talu tanyakan di mana ayah.

“Ada rakan media, ada juga saudara mara. Apabila saya tanya kenapa?.. pada mulanya mereka ‘agak’ malu menjelaskan sebab tanya di mana ayah, kemudiannya salah seorang lagi kata nama ayah ada di mahkamah syariah.

“Adakah benar Tan Sri kena tangkap khalwat? Kami sedang tunggu di mahkamah,” katanya kepada Sinar Harian, hari ini.

Muhammad Amsyari berkata, ayahnya kini berada di Paris kerana masih lagi Duta Besar Malaysia ke Perancis selepas menerima watikah lantikan daripada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah pada 13 September 2013 lalu.

Ismail merupakan Ketua Polis Negara ke sembilan yang bersara wajib pada 17 Mei 2013 selepas menggantikan Tan Sri Musa Hassan.

Kini jawatan berkenaan disandang Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Sementara itu, Ismail ketika dihubungi Sinar Online dari Perancis hanya ketawa apabila mendapat tahu berita itu.

Katanya, bukan beliau yang dimaksudkan.

“Itu orang lain, bukan saya,” katanya.
-sinarharian-

Pelajar Kolej Ditemui Mati Selepas Dipaksa Berkahwin

KOTA KINABALU: Seorang pelajar kolej ditemui mati selepas dipercayai membunuh diri di dalam tandas Pejabat Daerah Keningau pada selasa.

Mangsa yang berusia 20 tahun dan sedang menjalani latihan di pejabat daerah itu ditemui terlantar dengan kesan darah oleh rakannya pada pukul 8.30 pagi.

Mangsa yang tiba di bangunan tersebut pada pukul 8 pagi dikatakan telah ke tandas tanpa sempat memulakan latihan.

Bagaimanapun rakannya yang curiga dengan keadaan mangsa telah cuba memanggil gadis itu selama setengah jam sebelum terlihat darah.

Difahamkan, gadis tersebut bertindak membunuh diri selepas dipaksa berkahwin.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Keningau, Supritendan Douglas Nyeging Taong berkata, pihaknya masih menyiasat punca kematian mangsa dan kejadian tersebut.

Identiti mangsa bagaimanapun tidak didedahkan setakat ini.
-mstar-

Ambulan Kerbau: Gambar Lelaki Tua Ditarik Kerbau Ke Hospital ha ha ha hanya di Malaysia

KOTA KINABALU: Gambar di media sosial yang menunjukkan seorang lelaki tua separuh lumpuh ditarik oleh seekor kerbau ketika dalam perjalanan mendapatkan rawatan perubatan di daerah utara Pitas, Sabah, telah mendorong tindakan pembinaan segera akses jalan masuk.

Nasib penduduk Kampung Niatang mendapat perhatian apabila gambar lelaki tua berusia kira-kira 70 tahun, Bojong Mokiling, berbaring di atas sekeping papan sambil ditarik seekor kerbau melalui jalan berbatu dan berlumpur dari sebuah perkampungan terpencil ke jalan utama.

Menantu lelaki itu, Albert madin berkata 'kereta' itu adalah satu-satunya bentuk pengangkutan yang dapat digunakan untuk keluar dari kampung kerana mereka tidak dapat mendapatkan bantuan pemilik kenderaan 4WD untuk membawa keluar Bojong dari kampung yang terletak kira-kira 1.5km dari jalan utama Pitas.

"Bapa mertua saya lumpuh dan memerlukan rawatan. Keadaannya semakin buruk jadi kami mengambil keputusan untuk membawanya ke hospital. Kami tidak mempunyai pilihan melainkan menggunakan apa sahaja bentuk pengangkutan kerana tidak ada kenderaan 4WD," katanya.

Adun Pitas Datuk Bolkiah Ismail, yang juga merupakan Pembantu Menteri Pembangunan Perindustrian negeri, ketika dihubungi berkata beliau akan mendapatkan kelulusan segera daripada Kementerian Pembangunan Infrastruktur untuk membina jalan bagi kemudahan penduduk kampung yang terjejas.

"Saya sudah melawat kampung itu dengan pegawai-pegawai Jabatan Kerja Raya. Kita akan mengambil tindakan segera untuk mendapatkan kelulusan bagi pembinaan jalan," kata Bolkiah.

Beliau berkata kampung itu tidak diwartakan di bawah daerah Pitas, kerana terdapat hanya kira-kira enam buah rumah dengan kira-kira 50 penduduk tinggal di kawasan itu.

Bagaimanapun, beliau berkata langkah segera akan diambil untuk membina jalan raya.

Perkampungan yang terletak di Pitas itu terletak pada jarak 15km dari hospital Pitas, kira-kira 60km dari hospital Kota Marudu dan kira-kira 135km dari hospital Kudat.

Pitas terletak kira-kira 250km dari Kota Kinabalu.

Netizen menggesa kerajaan bertindak dengan segera untuk membantu penduduk Kampung Niatang selepas gambar Bojong menjadi viral.
-mstar-

Qazaf tuduh liwat: Wan Ji sekolahkan Jamil Khir

Pendakwah bebas, Wan Ji Wan Hussin mengingatkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom bahawa kesalahan menuduh liwat juga termasuk dalam jenayah qazaf.
Katanya, Jamil Khir perlu istiqamah dan membuat kenyataan yang selari dengan mazhab Shafie, seperti beberapa hukum yang disebut oleh menteri tersebut sebelum ini.

“Dalam nas syariat, hukum qazaf liwat adalah sama dengan hukum qazaf zina, sepertimana yang telah difatwakan oleh majoriti ulama,” kata Wan Ji ketika dihubungi Malaysiakini.

Beliau mengulas kenyataan Jamil Khir semalam yang meminta beliau meneliti dahulu peruntukan berhubung jenayah qazaf, sebelum membuat aduan seperti itu.

Jamil bagaimanapun tidak menyatakan sekiranya kesalahan qazaf turut meliputi perbuatan menuduh seseorang melakukan liwat.

Mengulas perkara itu, Wan Ji berkata, MP Jerai itu seharusnya istiqamah dalam isu ini kerana beliau pernah mengatakan mazhab konsensus di Malaysia adalah mazhab Shafie.

Beliau membangkitkan semula kenyataan Jamil Khir berhubung hukum orang Islam memegang anjing.

“Jadi, jangan pula dalam isu sentuh anjing yang tidak boleh merobohkan pada penjagaan dasar maqasid syariah.

“Datuk Seri Jamil Khir merujuk kepada mazhab Shafie, sedangkan dalam perkara yang melibatkan kehancuran pada maruah manusia yang merupakan salah satu dasar maqasid syariah dan boleh tersebar budaya fitnah,” katanya.

Beliau turut memetik pandangan seorang ulama fekah, Ibn Hazm al-Zahiri yang berkata, qazaf liwat tetap merupakan satu bentuk kesalahan takzir.

Wan Ji mengemukakan aduan ke atas kenyataan ketua pendakwaan dalam kes Liwat II, Tan Sri Shafee Abdullah yang didakwanya melakukan jenayah qazaf kerana membangkitkan pelakukan liwat di antara Anwar dan pengadu, Saiful Bukhari Azlan.
-malaysiakini-