"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Azmin dan geng lompat dari PKR juga Hamzah dengan geng lompat dari Umno nak bertanding dimana?

GENG AZMIN DAN HAMZAH TIADA KERUSI UNTUK DITANDINGI?
Shahbudin Husin


Dalam gambar perjumpaan antara Muhyiddin Yassin dengan ketua-ketua parti dalam kerajaan PN dua hari lalu, turut terselit dalam pertemuan itu adalah Azmin Ali dan Hamzah Zainuddin.

Dalam makluman yang dibuat oleh Muhyiddin, beliau menyebut kehadiran Azmin adalah atas kapasitinya sebagai Ketua Whip PN, manakala Hamzah atas kedudukannya selaku Setiausaha Agung Bersatu.

Ramai yang berasa hairan dan meluahkan rasa pelik bagaimana Azmin dan Hamzah boleh dijemput sama, sedangkan kedua-duanya bukan ketua mana-mana parti.

Apa kaitan perjumpaan dengan ketua-ketua parti perlu disertai oleh kedua-dua mereka?

Meskipun atas kedudukan selaku Ketua Whip dan Setiausaha Agung, ramai yang melihat tiada kewajaran berkaitan kehadiran mereka itu, sedangkan ketua parti lain tidak pula membawa setiausaha agung masing-masing untuk hadir.

Lagi pula, bukankah Muhyiddin boleh memberi apa saja arahan kepadan mereka selepas perjumpaan tersebut jika ada hal-hal lain yang perlu dilaksanakan?

Dalam pada itu, sehari selepas perjumpaan tersebut iaitu semalam, UMNO melalui Annuar Musa dan Pas melalui Hadi Awang pula secara terbuka menyatakan sokongan kepada Muhyiddin untuk terus kekal sebagai Perdana Menteri selepas PRU15 akan datang.

Kata Annuar, persoalan untuk mengekalkan Muhyiddin itu telah dibangkitkan dalam mesyuarat Muafakat Nasional atau MN yang akan dibawa kepada UMNO dan Pas untuk diputuskan kemudian.

Dengan yang demikian, dalam pertemuan Muhyiddin dengan ketua-ketua parti itu, tidak mustahil turut dibangkitkan bukan saja soal sokongan terhadapnya sebagai Perdana Menteri, tetapi juga berkaitan pembahagian kerusi dalam PRU15 akan datang.

Di dalam PN sekarang, isu yang paling kritikal adalah pembahagian kerusi antara Bersatu, UMNO dan Pas kerana ketiga-tiganya adalah parti Melayu yang akan bertanding di kawasan yang sama.

Dalam PRU14 lalu, Bersatu bersama PH bertanding 53 kerusi Parlimen, UMNO yang mengetuai BN bertanding 120 kerusi, sementara Pas dengan iltizam sebagai kuasa ketiga telah meletakkan calon di 145 kerusi.

Ditambah dengan geng Azmin seramai 11 orang yang dulunya bersama PKR dan kumpulan Hamzah yang merupakan pelompat parti daripada UMNO di mana kedua-duanya kini dalam Bersatu, bagaimana soal berbahagi-bahagi kerusi kali ini mahu diputuskan?

Sediakan UMNO memberi laluan kepada geng Azmin dan kumpulan Hamzah, selain perlu juga memberi laluan kepada Muhyiddin yang memang asalnya daripada Bersatu?

Selain soal kerusi yang dilihat kritikal itu, akar umbi UMNO juga secara majorinya masih berat hati untuk menerima Muhyiddin sebagai Perdana Menteri selepas PRU15 datang kerana mereka mahukan jawatan itu dikembalikan kepada UMNO semula sebagai blok terbesar dalam PN

Dengan itu, mengekalkan lagi Muhyiddin sebagai Perdana Menteri bukanlah suatu persoalan yang mudah.

Lebih kritikal lagi berkaitan pembahagian kerusi itu ialah berikutan kedudukan geng Azmin dan kumpulan Hamzah Zainuddin yang majoritinya tidak diterima sama sekali oleh UMNO akar umbi.

UMNO mahukan semua kerusi Melayu yang dipegang oleh geng Amin dan Hamzah mesti ditandingi dan direbut semula.

Dalam hal ini, disebut oleh beberapa pihak dalam UMNO, itulah sebabnya kata mereka, dalam perjumpaan antara Muhyiddin dengan ketua-ketua parti pada Rabu lalu, Azmin dan Hamzah telah dijemput sama.

Maknanya, Muhyiddin mahu geng Azmin dan geng Hamzah diterima secara sama rata seolah-oleh mereka juga adalah ketua parti dalam PN sementara beliau amat menyedari UMNO sukar memberi tempat atau berkompromi dengan kedua-dua kumpulan itu.

Seorang pemimpin Bersatu juga ada memberitahu, keberadaan geng Azmin dan Hamzah dalam Bersatu lebih menyulitkan usaha rundingan antara Muhyiddin dengan UMNO berhubung pembahagian kerusi.

Sediakah UMNO berlembut hati menerima Azmin yang masih terlekat dengan isu “video Haziq” dan Hamzah yang dianggap tidak setia kerana meninggalkan UMNO sebaik parti itu hilang kuasa, bukan saja memberikan mereka kerusi, bahkan juga berkempen memenangkan mereka atas nama PN dalam PRU15 nanti? (Shahbudondotcom 03/07/2020)

Kes Zahid: Pengarah syarikat kata cek RM447k untuk bayar gangster

Seorang pengarah syarikat berkata sekeping cek syarikat berjumlah RM447,773.42 kepada akaun pemegang amanah firma guaman Lewis & Co, digunakan untuk membayar gangster yang mengganggu projek pembinaan sebuah jambatan di Klang Selangor.

Pengarah Cergas Murni Sdn Bhd, Paul Latimer memberi keterangan dalam perbicaraan membabitkan bekas timbalan perdana menteri Ahmad Zahid Hamidi, berkata, cek Maybank bertarikh 29 Mac 2016 itu digunakan untuk membayar wang perlindungan kepada gangster berkenaan.

Bagaimanapun, saksi ke-73 perbicaraan kes pengubahan wang haram, rasuah dan pecah amanah membabitkan Ahmad Zahid itu, tidak menjelaskan secara khusus gangster yang dimaksudkan.

Latimer, 79, berkata demikian ketika pemeriksaan utama oleh timbalan pendakwa raya Harris Ong Mohd Jeffery Ong di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini.

Harris bertanya Latimer tentang perenggan kelapan keterangan saksi itu, yang menyatakan cek berjumlah RM447,773.42 diserahkan kepada pengurup wang Omar Ali untuk “menyelesaikan masalah” semasa projek membina Jambatan ke-3 Klang, Selangor, antara tahun 2014 dan 2017.

Cergas Murni terlibat dalam projek berkenaan.

“Masalah di tapak (pembinaan), kita buat jambatan Klang dan dihalang oleh gangster dan lain-lain. Pakai wang itu untuk selesaikan hal,” kata Latimer.

Saksi itu menjelaskan bahawa selepas perbincangan dengan rakan perniagaannya, mereka memutuskan untuk membuat bayaran berkenaan.

Sebelum itu, pada 16 Jun, dilaporkan bahawa saksi ke-60, Khatijah Sulaiman @ Suleiman, yang juga pengarah Cergas Murni, memberi keterangan bahawa jumlah RM447,773.42 itu merupakan sebahagian daripada tiga keping cek yang berjumlah RM1,011,520, diserahkan kepada Omar pada 2016.

Harris: Apa kaitan projek (pembinaan jambatan) dengan gangster?

Paul: Dalam bandar Klang, pada masa itu, banyak hal dengan gangster (di kawasan) sana. Mereka nak wang perlindungan.

Harris: (Wang) RM447,773.42, apa kaitan dengan ini? Bagaimana wang ini digunakan?

Paul: Guna untuk bayar gangsterlah.

Berdasarkan perenggan kesembilan keterangan Latimer berhubung bayaran RM447,773.42 itu, dia berkata rakan perniagaannya yang mencadangkan bahawa Omar Ali dapat menyelesaikan masalah tersebut.

Bahagian lain keterangannya turut mengesahkan keterangan terdahulu oleh Khatijah bahawa pembayaran dibuat adalah sebanyak RM1 juta lebih.

Semasa pemeriksaan balas oleh peguam bela Rosal Azimin Ahmad, Latimer menjelaskan hanya sebahagian daripada RM 1 juta itu dalam tiga cek digunakan untuk menyelesaikan masalah gangster berkenaan.

Latimer bersetuju dengan cadangan Rosal Azimin bahawa bahagian lain daripada jumlah berkenaan turut digunakan, antara lain, untuk perbelanjaan operasi perniagaan.

Saksi itu turut bersetuju dengan Rosal Azimin bahawa ketiga-tiga cek berkenaan tidak ada kena mengena dengan Ahmad Zahid, memandangkan saksi tidak kenal dengan tertuduh, dan tidak mempunyai apa-apa urusan dengannya.

Latimer turut bersetuju bahawa urusan membabitkan ketiga-tiga cek berkenaan tidak menyalahi undang-undang, dan bahawa Cergas Murni tidak terlibat dalam pengubahan wang haram.

Perbicaraan dijalankan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah dan akan bersambung pada 14 Julai.

Ahmad Zahid berhadapan dengan 47 pertuduhan, 12 daripadanya membabitkan pecah amanah (CBT) melibatkan dana Yayasan Akalbudi, lapan tuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram.

Bagi pertuduhan pengubahan wang haram, Ahmad Zahid dituduh menerima cek berjumlah RM65 juta menerusi peguam dari Messrs Lewis & Co, dengan sebahagian besar daripada amaun itu kemudiannya digunakan untuk penempatan deposit tetap bawah nama firma tersebut.

Selain itu, dua unit banglo berjumlah RM5.9 juta didakwa dibeli tertuduh menggunakan duit tersebut.

(Gambar) Najib dibenar tangguh bicara untuk ber’fun fair’ di Chini

MALAYSIA DATELINE

Alasan Datuk Seri Najib Razak untuk menangguhkan perbicaraan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) rupanya untuk pergi berpesta dalam kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Chini.

Inilah komen-komen netizen selepas tular video Najib menaiki kereta berangkai menemui para pengundi di kawasan Felda dalam kawasan PRK itu.

“Alasan tak nak hadir mahkamah, sebab nak buat fun fair,” tulis seorang netizen ketika mengulas video Najib bermain kereta itu ketika berkempen.

“Macam yang ada kat shopping mall. Sape nak naik beli tiket dulu ye,” tulis Najib dalam facebook beliau.

Hakim Mahkamah Tinggi, Collin Lawrence Sequerah pada 1 Julai lalu membenarkan permohonan penangguhan perbicaraan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bagi memberi laluan kepada Najib untuk berkempen di PRK Chini yang akan berlangsung Sabtu ini.

Chini merupakan salah satu DUN dalam kawasan Parlimen itu dan PRK kali ini merupakan yang pertama dijalankan selepas Perintah Kawalan Pergerakan kerana pandemik Covid-19 sejak Mac lepas.

Najib ke Chini untuk berkempen bagi calon Barisan Nasional (BN) Mohd Sharim Md Zain mewakili UMNO yang akan menentang dua calon bebas iaitu Tengku Zainul Hisham Tengku Hussin dan Mohd Shukri Mohd Ramli.

Terdahulu, Collin ada bertanya kepada Najib yang sedang menghadapi pertuduhan penyewelengan dana sebanyak RM2.3 bilion sekiranya perbicaraan boleh disambung esok pagi untuk setengah hari.

Namun menurut peguambela Najib, keadaan itu agak susah memandangkan beliau sudah memulakan kempen di Chini dan untuk pulang bagi perbicaraan keesokan pagi agak menyukarkan.

Jadual kempen Najib juga agak padat siang malam untuk beberapa hari sehingga pengundian kata Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Alahai tak de yang layak jadi calon PM dalam Muafakat Nasional rupanya

Rupanya Muafakat Nasional pun tak ada calon PM, kata Ibrahim

Meskipun masih baru dan pengaruhnya belum diuji dalam mana-mana pilihan raya, parti Putra mengambil langkah berani apabila bercadang mengemukakan nama calon perdana menteri pilihan mereka.

Menurut presidennya, Ibrahim Ali, tindakan berkenaan diambil selepas parti utama dalam negara masih gagal menonjolkan calon mereka sendiri.

Parti berkenaan, kata ahli politik veteran itu, termasuklah Umno dan PAS yang membentuk Muafakat Nasional.

"Rupa-rupanya selama ini pun Muafakat Nasional pun tidak ada calon yang layak untuk jawatan perdana menteri.

"Selama ini (mereka) berkokok berdegar-degar kononnya Umno dan PAS adalah dua parti hebat apatah lagi Umno mendakwa sebagai parti dominan dalam Muafakat Nasional atau pun Perikatan Nasional (PN).

"Baru sekarang semua rakyat tahu Umno buat masa ini sudah tidak ada seorang calon pun dalam kalangan pemimpin mereka yang berwibawa untuk dicalonkan sebagai perdana menteri selepas PRU ke-15. Semuanya tidak layak," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, Muafakat Nasional secara dasarnya bersetuju untuk mencalonkan Presiden Bersatu, Muhyiddin Yassin, kekal sebagai perdana menteri selepas PRU ke-15 nanti.

Perkara itu dimaklumkan Setiausaha Agung BN Annuar Musa yang juga setiausaha bersama Sekretariat Muafakat Nasional.

Untuk rekod PRU perlu diadakan selewat-lewatnya pertengahan 2023 berdasarkan kali terakhir ia diadakan pada 2018. Bagaimanapun sesetengah pihak berpendapat parlimen ke-14 mungkin dibubarkan lebih awal.

Tidak seperti kebanyakan negara demokrasi lain, Malaysia masih mengamalkan pembubaran parlimen secara mengejut menyebabkan kerajaan memiliki banyak kelebihan berbanding pembangkang dari segi persediaan menghadapi PRU.

Pembangkang pula masih gagal mencapai kata sepakat mengenai calon mereka.

Secara sinis, Ibrahim berkata PAS juga belum mendapat "hidayah dan petunjuk" untuk memilih calon perdana menteri selain pendirian terbaru parti itu membuktikan presiden mereka, Abdul Hadi Awang, juga tidak layak untuk jawatan tersebut.

Tambah Ibrahim, selepas Muafakat Nasional dan Pakatan Harapan (PH) gagal menamakan calon perdana menteri mereka, Putra akan mengumumkan calon perdana meteri apabila parlimen dibubarkan.

"Insya-Allah, Putra juga akan menamakan calon perdana menteri Malaysia apabila parlimen dibubar menjelang PRU15 nanti.

"Setakat ini siapa bakal calon Putra, biarlah rahsia - bak kata penyanyi Siti Nurhaliza," katanya lagi.

Selepas ‘kantoi’ ulama parti berlucah, pemimpin Pas ajak AMANAH merimbun ukhuwwah

USTAZ ZOLKHARNAIN ABIDIN

Pemimpin Pas terpaksa buat macam-macam cerita untuk menutup masalah yang sedang membebani pundak ulama parti itu yang disapa tuan guru oleh pentaksubnya.

Kes AJK Pas Pusat terkantoi berlucah dengan lelaki bernama Leena dalam Whatsapp dan Messenger merebak luas tanpa mampu dibendung lagi.

Dulu-dulu, orang Pas sering dedahkan kepada umum perangai sebegini yang dibuat oleh orang Umno. Setelah bersangka baik dengan Umno, penyakit itu menjangkiti Pas pula.

Antara usaha terbaru untuk menutup isu itu ialah ajak orang AMANAH kembali merimbun ukhuwwah bersama Pas. Demikian tulis seorang pemimpin Pas.

Orang Pas tidak perlu bimbang masalah merimbun ukhuwwah semua itu. Pendirian saya sebagai muslim mudah sahaja. Tiada istilah putus ukhuwwah kerana berbeza parti.

Selama ini, orang Pas yang sering berburuk adab dengan orang AMANAH. Saya tidak mampu cerita lagi tindakan orang Pas terhadap saya, keluarga saya, kawan-kawan saya apabila kami keluar Pas. Cukuplah sebagai iktibar kehidupan.

Kami tidak memutus ukhuwwah dengan orang Pas tapi orang Pas yang bertindak begitu terhadap kami. Tiba-tiba hari ini terpacul suara ajak kami merimbun ukhuwwah.

Pegangan hidup aku mudah. Selagi orang Pas adalah muslim, mereka terus masuk dalam doa aku setiap solat lima waktu. Bagi saya semua orang Islam adalah saudara saya tanpa mengira parti.

Selepas bacaan wirid dalam tasyahhud akhir, saya pasti doakan keampunan untuk diri sendiri, kedua-dua ibubapa, anak isteri saya dan seluruh orang Islam. Saya bukan macam orang Pas yang suka doakan keburukan untuk orang lain.

Saya yakin inilah pendirian seluruh orang AMANAH. Kami bukan macam orang Pas yang meragui keislaman orang lain, apatah lagi mengharapkan kebinasaan untuk saudara seagama.

Jika pemimpin Pas mahu ajak kami merimbun ukhuwwah, senang sahaja. Hentikan, buang jauh-jauh keraguan kamu terhadap ketulenan keislaman kami.

Habis. Selesai masalah. Dengan itu, merimbunlah ukhuwwah. Bukan sembang saja!

Calon Ketua Pemuda Bersatu pohon jawatan GLC di Kedah

SITI NUR ZAWANI MISCON

Satu surat tersebar di media sosial dipercayai permohonan untuk mendapatkan jawatan dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) oleh calon Ketua Pemuda Bersatu Nasional, Mohd Muzammil Ismail.

Menerusi surat bertarikh 1 Jun itu, Muzammil dikatakan menawarkan dirinya untuk jawatan sebagai Ahli Lembaga Pengarah dalam mana-mana syarikat anak negeri Kedah yang disenaraikannya.

Surat dengan logo rasmi Bersatu itu dilihat dihantar kepada Menteri Besar (MB) Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor beralamatkan Pejabat MB dan Setiausaha Kerajaan Negeri.

“Saya Mohd Muzzammil bin Ismail dengan rasa rendah diri dan takzim menawarkan diri untuk memikul tanggungjawab sebagai Ahli Lembaga Pengarah di dalam mana-mana agensi atau syarikat anak negeri di Kedah seperti Bina Darul Aman (BDB), Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (KEDA), Perbadanan Menteri Besar Kedah (MBI), Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK).

“Ini berdasarkan kelayakan akademik dan pengalaman kerja seperti yang dilampirkan dalam ‘resume’.

“Saya berkelulusan dalam bidang perancangan bandar dan hartanah dan sedang menyiapkan kajian ilmiah PhD fasa akhir dalam bidang Tebatan Banjir,” tulis surat itu.

Surat berkenaan dilihat telah diterima oleh Pejabat MB dan ditandatangani Setiausaha Politiknya, Afnan Hamimi Datuk Taib Azamudden yang juga Ketua Pemuda Pas Pulau Pinang.

Terpapar catatan ringkas yang menyebut, “berdasarkan perbincangan bersama YAB MB, YAB MB bersedia untuk mempertimbangkan permohonan.”

Surat permohonan Muzammil tular mengundang kecaman orang ramai.

Wahai penghisap rokok elektronik, cuba ambil tahu tentang penyakit Pulmonari

PRODUK rokok elektronik didakwa sebagai alternatif yang lebih sihat berbanding rokok tembakau meskipun tiada bukti kukuh mengenainya.

Sebenarnya, tiada pengganti yang lebih sihat selain berhenti terus menghisap rokok tembakau ataupun elektronik.

Ini kerana rokok elektronik atau vape sama sekali tidak menyelesaikan masalah kerana ia juga mengandungi nikotin dan karsinogen yang sama bahaya dengan rokok konvensional.

Kandungan nikotin tersebut memyebabkan ketagihan dan boleh meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular dan kanser seperti jantung dan paru-paru.

Dalam kajian yang dilakukan di Jerman, menghisap rokok tembakau dan vape nikotin sama-sama boleh menjejaskan kesihatan jantung dan paru-paru.

Cara terbaik menjaga jantung dan paru-paru adalah dengan berhenti merokok.

"Tak perlu diragukan lagi bahawa berhenti merokok adalah cara paling efektif untuk mencegah penyakit berkaitan paru-paru dan jantung," kata seorang doktor pakar, Thomas Munxel.

Dalam kajian dilakukannya, Munxel mengumpul pelbagai data daripada banyak sumber dan mendapati kedua-dua jenis rokok itu dapat meningkatkan masalah Pulmonari Obstruktif Kronik (COPD).

COPD merujuk kepada pelbagai penyakit kombinasi di antara bronkitis dan emfisema yang merosakkan saluran pernafasan sehingga dinding pernafasan sempit dan bengkak. Paling menyedihkan, dalam banyak situasi, pesakit tidak akan sembuh.

"Walaupun rokok elektronik dilihat kurang berbahaya berbanding rokok biasa, tapi ada banyak bukti tentang kesan sampingannya pada jantung, paru-paru dan pembuluh darah," katanya.
mstar

‘Saya sebut dalam munajat, pisahkan roh dari jasad kamu’


Ulama PAS Mokhtar Senik meluahkan rasa geramnya susulan serangan yang disifatkannya “politik secara yang paling tidak bertamadun”.

“Anda boleh maki dan kutuk saya berapa puluh gantang pun yang anda mahu.

"Kerana saya sudah sedia maklum anda berpolitik secara yang paling tidak bertamadun.

“Tapi jangan melampau. Sampai sudah tidak tinggal sisa lagi kehormatan saya maka tiada cara lagi selain saya menyebut nama kamu dalam pengaduan saya kepada tuhan,” katanya.

Menulis di Facebook, Mokhtar berkata, walaupun pihak itu bersembunyi di sebalik nama atau akaun palsu, tuhan mengetahui apa yang disembunyikan.

“Mulai malam ini, nama kamu akan saya sebut saat saya bermunajat kepada Allah.

“Agar Allah memisahkan roh kamu dari jasad kamu,” katanya.

Anggota jawatankuasa pusat PAS itu juga berkata Allah tahu bahawa dia tiada sebarang kesalahan pada individu itu.

“Saya mohon seluruh teman yg mengenali saya aminkan doa saya ini setiap mlm.

"Moga menjadi pengajaran kepada orang lain,” katanya yang menyebut laporan polis telah dibuat.

Kelmarin, pentadbir Facebook Mokhtar memaklumkan bahawa laporan polis telah dibuat, tetapi tidak menyebut secara khusus kandungannya.

Minggu lepas beliau mendakwa terdapat pihak menyalah guna nombor telefonnya.

Mokhtar sejak minggu lalu berdepan serangan di media sosial, khususnya oleh seorang pengguna yang menggunakan nama Alexander Pittsuwan Thomprason.

Alexander Pittsuwan Thomprason
Malaysiakini tidak melaporkan dakwaan terperinci berkaitan Mokhtar sementara menunggu maklum balasnya.

Portal ini telah berusaha menghubunginya sejak minggu lalu, termasuk melalui media sosial.

Sementara itu, Alexander pula berkata dia sedia berdepan Mokhtar di mahkamah.

Data dalam MySejahtera tak selamat?

Pembekal amplikasi MySejahtera syarikat Amerika, milik rakyat Singapura
MALAYSIA DATELINE


Pembekal perkhidmatan kepada aplikasi kesihatan Malaysia, MySejahtera iaitu KPISoft Sdn Bhd adalah anak syarikat milik syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat, KPISoft, yang dimiliki oleh rakyat Singapura, dakwa seorang penulis politik.

Adrian Lim Chee En dalam satu tulisan di facebook beliau menukilkan, KPISoft diasaskan pada tahun 2008 oleh seorang warganegara Singapura yang bernama Dr. Finian Tan.

DR FINIAN TAN
“Dr. Finian Tan adalah warganegara Singapura yang pernah menjawat jawatan sebagai Timbalan Setiausaha Kementerian Perdagangan dan Industri Singapura sebelum memulakan kerjaya dalam bidang big data dan ICT,” tulis Adrian.

Pendedahan Adrian dipercayai untuk menyindir para penyokong BN dan Pas sebelum ini yang menyerang program e – tunai kerajaan Pakatan Harapan yang dikatakan tidak selamat kerana ia dibuat oleh DAP untuk mencuri data rakyat Malaysia.

“Ini saya nak kantoikan lagi Kerajaan Melayu Islam PN yang kencing kepala orang Melayu sampai bau hancing,” tulis Adrian ketika mendedahkan perkara ini dengan memberi beberapa rujukan mengenai KPISoft.

Katanya, pada tahun 2008, Dr. Finian telah membangunkan KPISoft sebelum membawa KPISoft ke peringkat antarabangsa.

Ibu pejabat KPISoft kini terletak di Houston Texas, Amerika Syarikat.

“Selepas berjaya di peringkat antarabangsa barulah KPISoft cuba tembus pasaran Malaysia dengan mendaftarkan KPISoft Sdn Bhd di Malaysia.

“Melalui dua Ali Baba warganegara Malaysia, the real KPISoft yang berpengkalan di Amerika Syarikat telah mendaftarkan KPISoft Sdn Bhd pada tahun 2010,” tulis beliau lagi.

Kataya, seperti mana-mana syarikat asing yang ingin menembus pasaran Malaysia, ibu syarikat asal itu akan mendaftarkan sebuah syarikat tempatan di Malaysia.

“Macam Honda asalnya Jepun, tetapi Honda Malaysia didaftarkan di Malaysia apabila Honda nak masuk Malaysia. Macam TESCO asalnya United Kingdom sejak tahun 1919, tetapi TESCO Malaysia didaftarkan di Malaysia apabila TESCO nak masuk Malaysia.

“Honda atau TESCO tidak menjadi milik anak Malaysia semata-mata kerana mereka ada Ali Baba di Malaysia,” katanya.

Katanya lagi, meskipun saham majoriti KPISoft Sdn Bhd dimiliki dua warganegara Malaysia, ini tidak menjaminkan data yang diambil, direkod dan sebagainya tidak dikongsi bersama ibu syarikat KPISoft yang berpengkalan di Amerika Syarikat.

Staff KPISoft Amerika Syarikat.
“Ini bermakna, ianya bukan mustahil data dan butiran berpuluh juta rakyat Malaysia boleh diakses oleh the real KPISoft yang berpengkalan di Amerika Syarikat kerana mereka masih syarikat yang sama.

“Takkanlah kalau kamu ada cawangan kedai runcit kat Bagan Datok, wang atau hasil atau aset cawangan itu tidak dikongsi atau disentuh oleh kedai runcit ibu yang berpengkalan di Kuala Lumpur? Betul tak?” tulis beliau.

“Begitulah fakta asal usul KPISoft yang membangunkan MySejahtera. Kononnyalah KPISoft Sdn Bhd adalah syarikat Malaysia.

“Hakikatnya KPISoft Sdn Bhd adalah Ali Baba kepada the real KPISoft yang berpengkalan di Amerika Syarikat yang diasaskan oleh warganegara Singapura,” kata Adrian.

Adrian membidas penjelasan kerajaan bahawa KPISoft adalah syarikat Malaysia.

Menurut Adrian, baru-baru ini terbongkar bahawa pembina aplikasi MySejahtera merupakan syarikat asing.

“Kerajaan Malaysia pula menafikan perkara ini dengan alasan bahawa syarikat ini syarikat Malaysia yang dimiliki warganegara Malaysia sejak tahun 2010.

“Benar apa yang dikatakan Kerajaan Malaysia. Tetapi apa yang tidak diberitahu oleh Kerajaan Malaysia adalah KPISoft Sdn Bhd merupakan ANAK SYARIKAT THE REAL KPISOFT YANG BERPENGKALAN DI AMERIKA SYARIKAT,” tulisnya.

Pertermuan 4 mata Anwar Mat Sabu: Rungkai kekusutan, bina gabungan baru

MALAYSIA DATELINE

Pertemuan empat mata Presiden AMANAH, Haji Mohamad Sabu hanya berlaku dengan rakan politik bukannya dengan musuh, kata setiausaha politik beliau, Azhar Mat Dali.

Selalunya, kata beliau, pertemuan sebegini diadakan bagi merungkai kekusutan, berdiskusi idea atau jalan keluar baharu dan kekadang boleh jadi bagi membuka ruang atau langkah membina gabungan baharu.

“Abang Mat bertemu empat mata biasanya hanya dengan rakan politik. Sekenal aku dengan Abang Mat, dia tak bertemu musuh politiknya secara empat mata.

“Jika pun perlu adakan pertemuan, biasanya Abang Mat akan bawa seorang teman sebagai saksi,” tulis Azhar yang dipercayai mengulas pertemuan bos beliau dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam.

“Apa-apa hal senang,” kata Abang Mat sebagaimana yang dicatatkan Azhar.

Satu hal lagi, kata Azhar, Ahli Parlimen Kota Raja itu akan merahsiakan segala perbincangan sebegitu dari sesiapa sahaja hatta dengan istei beliau.

“Satu lagi, butir pertemuan sentiasa menjadi rahsia kepada dua orang tersebut. Abang Mat akan simpan kejap rahsia pertemuan.

“Kat sapa pun dia tak akan cerita, hatta isterinya sendiri pun tidak akan tahu,” tulis Azhar lagi.

Bagi beliau, ini memang disiplin Mohamad Sabu sejak dahulu lagi.

“Dia sangat perahsia. Dia sangat menjaga integriti dalam bab ini,” kata Azhar.

Boleh jadi, kata Azhar, inilah salah satu sebab dia masih terus menjadi pemimpin politik sehingga kini.

“Sudah 40 tahun Abang Mat bermain dalam bidang ini. Orang lain aku tak tahu lah,” catat Azhar.

Bagi beliau, dalam politik, menjadi perkara biasa sahaja bagi mana-mana pemimpin mengadakan pertemuan empat mata.

“Memang pertemuan sebegini sudah menjadi sebahagian dari kelaziman urusan politik.

“Bagi Abang Mat pula, memang banyak dia mengadakan pertemuan empat mata ini,” kata Azhar yang ditulis melalui catatan subuh beliau itu.

Calon PM Pakatan Harapan Plus selesai?

SITI NUR ZAWANI MISCON

Susulan pertemuan empat mata antara Presiden AMANAH, Mohamad Sabu dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini, beberapa pihak mula membuat jangkaan bahawa perselisihan dalam Pakatan Harapan Plus berhubung calon Perdana Menteri akhirnya selesai.

Ia selepas Anwar Ibrahim melalui hantaran Facebooknya memuatnaik gambar dengan bekas Menteri Pertahanan itu berserta kapsyen ‘setia kawan tidak boleh dijual beli’.

Bagaimanapun, Malaysia Dateline ketika menghubungi Setiausaha Politik Mohamad Sabu, memberitahu beliau tidak mempunyai maklumat berkenaan hasil perbincangan antara dua pemimpin Pakatan Harapan itu.

Katanya, ia hanyalah pertemuan empat mata dan Mohamad pergi bersama pemandu tanpa ditemani pegawai lain.

Sebelum ini, AMANAH melahirkan tekad untuk terus menjadi orang tengah dan menjadi pendamai semua pihak khasnya antara Pengerusi Pakatan Harapan itu dan juga Tun Dr Mahathir Mohamad.

Antara tindakan yang dilakukan adalah dengan menghantar sahabat rapat Anwar yang juga Penasihat Umum AMANAH, Datuk Seri Ahmad Awang dan Datuk Wira Abdul Ghani Shamsuddin untuk bertemu dan berbincang.

Tiada perang mulut antara Mujahid, Khalid

MALAYSIA DATELINE

Ketua Angkatan Wanita AMANAH Negara (AWAN) Nasional, Aiman Athirah Al Jundi tampil menafikan fitnah kononnya berlaku perang mulut antara dua tokoh pimpinan parti itu berhubung pertembungan Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau mengesahkan bahawa dakwaan wujudnya perang mulut antara Naib Presiden, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof dan Pengarah Komunikasi parti, Khalid Abd Samad dalam mesyuarat Jawatankuasa Pimpinan AMANAH Nasional semalam sama sekali tidak benar.

Menurutnya, mesyuarat tersebut sebaliknya berlangsung secara matang dan penuh ukhuwwah dalam sejarah kewujudan AMANAH.

“Semua pandangan dicermati, disusun dan diperkemas dengan mudah kerana semua bermatlamat sama. Tiada agenda dalam agenda.

“Tiada kumpulan dalam kumpulan. Yang dibina kukuh adalah jati diri AMANAH dan Harapan,” katanya yang juga Ahli Dewan Negara itu.

Terdahulu, seorang penyokong tegar Pas melalui ulasannya di saluran Al-Hajari Studios mendakwa wujud perang mulut antara Mujahid dan Khalid berhubung isu pencalonan Perdana Menteri.

“Saya difahamkan berlaku perlagaan pendapat yang begitu besar antara Khalid Samad dan Mujahid Yusof Rawa.

“Khalid menyebelahi Tun iaitu bersetuju dengan cadangan melantik Shafie Apdal sebagai calon Perdana tetapi Mujahid kekal dengan cadangan Anwar sebagai Perdana Menteri seperti mana yang telah ditetapkan oleh konsensus Pakatan Harapan (PH) ketika PRU-14.

“Mereka pun bergaduh, bertekak. Hujah Khalid Samad, kita tidak boleh sokong Anwar lagi dah kerana Anwar pengkhianat sebab mengadakan pertemuan dan perbincangan dengan Setiausaha Agung Bersatu, Hamzah Zainuddin dan Muhyiddin sendiri di belakang tabir tanpa pengetahuan DAP dan PAN,” jaja Fais Al-Hajari yang menggelar AMANAH sebagai PAN.

Terus dicemburui

Mengulas lanjut, Athirah menyifatkan AMANAH sebagai parti yang terus dicemburui apabila ada pihak mengada-adakan cerita kononnya berlaku perang mulut antara Khalid dan Mujahid dalam mesyuarat itu.

Tegas Athirah, AMANAH berjaya keluar daripada kelaziman politik keakuan yang sering melihat perbezaan sebagai ancaman dan perpecahan yang akhirnya rencam memporak-perandakan sesebuah parti, setua mana pun hayatnya.

“AMANAH tidak bicara soal posisi sendiri, tetapi sebaliknya fokus melihat isu pokok adalah mandat rakyat, soal negara dan kesejahteraan rakyat.

“AMANAH bukan tempat untuk mana-mana pihak mengadu kehebatan mereka secara peribadi, AMANAH bukan alat kepada mana-mana pihak daripada luar parti, tak kiralah siapa pun mereka,” ujarnya.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan tanggungjawab AMANAH dalam membangunkan semula negara dan mensejahterakan rakyat.

“AMANAH bukan individu, AMANAH adalah sebuah pasukan yang sudah teruji. AMANAH ada jati dirinya sendiri,” tegas Athirah lagi.

Dalam rakaman video berdurasi sembilan minit itu, Fais yang juga pemilik Pusat Terapi Bekam Al-Hajari mendakwa Khalid turut melakukan serangan peribadi kepada Mujahid.

“Saya difahamkan Khalid menyatakan kepada Mujahid sebagai pimpinan yang gagal dan tidak popular,” dakwa bekas Ahli Jawatankuasa Pas Batu itu lagi sebelum mengakhiri ulasannya dengan seruan menjauhi PH Plus.

Sebelum ini, Fais dilihat menghalalkan tindakan pemimpin Umno beraksi dalam aplikasi TikTok berbeza dengan pendiriannya ketika Pas masih parti pembangkang.

Umno diseru beri PPBM 15 kerusi sahaja

Minderjeet Kaur
PETALING JAYA:
Bekas timbalan menteri dalam negeri, Nur Jazlan Mohamed menggesa Umno berkeras dengan PPBM dalam rundingan kerusi Parlimen yang akan ditandingi pada pilihan raya umum akan datang.

“Beri mereka 15 kerusi sahaja,” katanya mengulas laporan PPBM mensasarkan 50 kerusi.

Bercakap kepada FMT, beliau mendakwa PPBM tiada sokongan akar umbi untuk membolehkan ia membentuk kerajaan tanpa sokongan Umno.

Beliau berkata sokongan Umno antara sebab kumpulan Muhyiddin dalam PPBM dapat menggantikan kerajaan Pakatan Harapan pada Februari.

“Muhyiddin jadi perdana menteri kerana sokongan Umno” dan oleh itu Umno harus berkeras dalam rundingan agihan kerusi pilihan raya, katanya.

Nur Jazlan, yang gagal mempertahankan kerusi Pulai pada PRU lepas berkata tidak mustahil Muhyiddin dan Dr Mahathir Mohamad, yang mengetuai kumpulan lain dalam PPBM, ada suatu persetujuan yang menguntungkan parti mereka tidak kira gabungan mana yang menang PRU.

“Kalau PN menang, Muhyiddin jadi perdana menteri dan kalau PH menang, Mahathir menang,” katanya.

“Kita jangan terperangkap dengan memberikan 50 kerusi kepada PPBM.”

Maklum akan perselisihan dalam PH akibat pemilihan Presiden Warisan, Shafie Apdal sebagai calon perdana menteri, beliau berkata tidak mustahil Mahathir sengaja melemahkan gabungan pembangkang.

“Ini boleh memaksa PKR untuk meninggalkan PH, menyebabkan DAP sedar yang ia juga semakin lemah memandangkan masyarakat Cina menolaknya kerana menyokong Mahathir sebagai pemimpin PH, yang dilihat sebagai orang tidak berparti,” tambahnya.

Beliau juga mengesyaki Muhyiddin mungkin secara rahsia berunding dengan Presiden PKR, Anwar Ibrahim untuk meyakinkan beliau agar meninggalkan PH selepas gagal menjadi calon perdana menteri gabungan itu.

SELEPAS PKR DIPECAHKAN, APAKAH PH JUGA AKAN PECAH ANGKARA MAHATHIR?

Shahbudin Husin
Bermulanya PKR pecah ialah apabila Azmin Ali yang sudah mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor selepas PRU14 pada 2018, tiba-tiba dilantik sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi oleh Tun Mahathir Mohamad.

Dengan memegang jawatan sebuah kementerian baru yang kanan itu, Azmin mula dilihat sebagai anak emas baru kepada Tun Mahathir.

Apa lagi, oleh kerana sudah memegang jawatan Menteri Besar Selangor, PKR tidak pernah menyenaraikan nama Azmin untuk dilantik sebagai menteri kabinet.

Apabila dijadikan menteri, gambarannya ialah Azmin dilantik itu bukan oleh syor PKR, tetapi melalui kuasa mutlak Tun Mahathir.

Selepas itu, Azmin bukan saja memperlihatkan mentor politik yang didewakannya ialah Tun Mahathir, malah mula bercakap dengan nada yang berbeza berkaitan peralihan kuasa Perdana Menteri kepada Anwar Ibrahim.

Seterusnya, itulah yang mendorong Rafizi Ramli mengambil keputusan mencabar Azmin bagi jawatan Timbalan Presiden PKR atas alasan laluan Anwar mengambil alih jawatan Perdana Menteri akan menjadi sukar jika Azmin terus kekal di jawatan itu.

Kemenangan Azmin mengekalkan jawatan Timbalan Presiden PKR, meskipun dengan undi tipis, bukan saja tambah meretakkan PKR dan menjauhkan lagi hubungannya dengan Anwar, malah Azmin mula secara terbuka mahukan Tun Mahathir kekal sehingga penggal, suatu hakikat benarnya jangkaan Rafizi.

Sehinggalah mesyuarat terakhir Majlis Presiden PH pada 21 Februari lalu, itulah pendirian keras Azmin, sebelum pada 23 Februari beliau menganjurkan Langkah Sheraton yang membuatkan kerajaan PH tumbang jadinya.

Harus difahami, gerakan Azmin bersama UMNO, Pas, GPS, Warisan, serpihan PKR dan kemudian disertai oleh Muhyiddin Yassin pada awal dan sepanjang masa perancangannya adalah untuk mewujudkan sebuah kerajaan baru yang mengenepikan PKR, DAP serta amanah.

Kerajaan baru itu masih mengekalkan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri dan oleh kerana Muhyiddin setuju menyertainya, beliau telah ditawarkan jawatan Timbalan Perdana Menteri, suatu jawatan yang sepatutnya diperuntukkan kepada Azmin sebelum itu.

Itulah sebabnya pada petang 23 Februari itu mereka mengadakan pertemuan di rumah Tun Mahathir yang mana gambar pertemuan itu telah tersebar luas baru-baru ini.

Hakikatnya, semua kecelaruan dalam PKR dan PH tidak akan berlaku jika Azmin tidak dijadikan menteri dan ketika ini beliau masih kekal sebagai Menteri Besar Selangor.

Semuanya adalah agenda Tun Mahathir untuk memecah-belahkan PKR dan memperlihatkan Anwar hilang kawalan terhadap partinya sendiri – suatu alasan paling mudah untuk berhujah bahawa beliau tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri dan Tun Mahathir kekal selama-lamanya memegang kuasa.

Di waktu yang sama, Tun Mahathir pula terus melengah-lengahkan peralihan kuasa, sambil mengukuhkan kedudukan dengan menjalin hubungan di belakang tabir dengan Pas dan juga UMNO.

Hari ini, walaupun PH sudah tumbang dan Tun Mahathir turut jatuh daripada kerusi Perdana Menteri, perpecahan dalam PKR terus berlaku susulan racun yang ditaburnya melalui sikap memanja, memberi keselesaan serta memberi harapan masa depan kepada Azmin.

Adalah difahami, semuanya berpunca daripada Tun Mahathir yang memang tidak mahu melihat Anwar menjadi Perdana Menteri.

Hari ini juga, di sebalik sudah terjatuh, Tun Mahathir tetap berusaha menyekat kemaraan Anwar, walaupun beliau tiada apa-apa dan bukan sesiapa lagi dalam Bersatu dan juga PH.

Hanya dengan kedudukannya sebagai bekas Perdana Menteri dan bekas Pengerusi PH, Tun Mahathir secara berterusan masih mengikat DAP dan Amanah bersama-samanya dengan selalu memanggil pemimpin kedua-dua parti itu bertemu serta bermesyuarat dengannya.

Tidak tahulah apa yang dijanjikannya kepada mereka, tetapi pemimpin DAP dan Amanah seolah-olah begitu terpikat dengannya sekarang ini, walaupun sejarah masa lalu Tun Mahathir terhadap mereka tidaklah baik sangat sewaktu berkuasa di era BN dahulu.

Sebab itu, baik apabila Tun Mahathir mahu mencalonkan dirinya sekali lagi atau menonjolkan Shafie Apdal sebagai calon Perdana Menteri, kecenderungan DAP dan Amanah ialah menyokong beliau.

Malah, pemimpin DAP dan Amanah juga, tanpa perasaan hormat, sudah berani menyanggah Anwar dan membela Tun Mahathir melalui kenyataan media, walhal mereka adalah anggota rasmi PH bersama PKR yang secara logiknya segala permasalahan sepatutnya diselesaikan melalui mesyuarat atau saluran parti.

Malangnya, Tun Mahathir yang tiada apa-apa dan bukan sesiapa itu pula yang lebih mereka sanjungi.

Sekali lagi, sama seperti beliau memecah-belahkan PKR sebelum ini, Tun Mahathir sekali lagi ternampak mahu memperlihatkan PH yang dipimpin oleh Anwar sebagai tidak stabil dan berpecah akhirnya.

Kalau dulu Azmin adalah tempatnya menabur racun kepada PKR, kini DAP dan Amanah pula tapak semaian untuk memecah-belahkan PH.

Kepada DAP dan Amanah, lihatlah sejarah dan bukalah mata sementara PH pada ketika ini masih lagi belum terlambat untuk diselamatkan. (Shahbudindotcom 30/06/2020)

Akhirnya dakwaan skandal Mokhtar Senik ke balai polis

MALAYSIA DATELINE
Akhirnya dakwaan skandal Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Ustaz Mokhtar Senik sampai ke tangan polis apabila Geng Ustaz membuat laporan polis di Selangor hari ini.

Laporan polis itu dibuat oleh Presiden Geng Ustaz, Farhan Soud dan naib presiden Geng Ustaz Haji Wan Khairol Abdullah serta Exco Dewan Pemuda Pas Selangor, Shukri Omar.

Bagi mereka, apa yang didedahkan oleh facebooker, Alexander Pitsuwan Thomprason adalah fitnah semata-mata yang bertujuan menghina Ulama Pas itu.

“Hancorkan dia atau segera bertaubat,” kata Shukri bagi pihak Pemuda Pas Selangor dalam sidang media mereka bertiga.

Anwar nafi buat rencana dengan 'pengkhianat'

Presiden PKR Anwar Ibrahim menafikan dakwaan bahawa beliau sedang merancang kerjasama dengan "beberapa watak pengkhianat".

"Saya ingin merujuk dan menjawab tohmahan segelintir kumpulan kononnya saya sedang merencana dengan beberapa watak pengkhianat.

"Ingin saya tegaskan ia ternyata helah kelompok yang kemaruk kuasa. Fitnah akan dijadikan dalih dan alasan mereka bertapak," katanya dalam kenyataan hari ini.

Anwar juga mengulang kenyataannya sebelum ini bahawa beliau tidak membuat komplot di belakang seperti "sesetengah pihak lain".

Semalam, DAP dan Amanah dalam satu kenyataan bersama berkata mereka menolak sebarang perjanjian, atau usaha membuat perjanjian, dengan mereka yang terlibat dalam 'Langkah Sheraton', yang menyaksikan tumbangnya kerajaan PH.

Mereka yang dimaksudkan ialah Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin, Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin dan Menteri Perdangan Atarabangsa dan Industri Mohamed Azmin Ali.

"Tidak boleh ada sebarang perjanjian atau cubaan untuk membuat perjanjian dengan Hamzah Zainuddin, konspirator utama rampasan kuasa Langkah Sheraton. Sebarang perkiraan yang melibatkan Hamzah, tetapi mengesampingkan Warisan dan kumpulan Dr Mahathir adalah tidak boleh diterima dan tidak berasaskan prinsip," katanya.

Selepas itu, dua anggota Parlimen PKR R Sivarasa dan Maria Chin Abdullah menyuarakan sokongan terhadap gesaan itu.

Sebelum itu, Anwar mengakui ada bertemu dengan Hamzah tetapi berkata hanya membincangkan hal semasa dan perkara berkaitan Kementerian Dalam Negeri.

Dalam pada itu, Anwar berkata apa-apa komplot tidak pernah dibincangkan dalam PKR atau PH serta tidak dibangkitkan ketika bertemu dengan Hamzah dan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

"Maka saya membantah sekerasnya dakwaan tersebut," katanya lagi.

PH dan sekutunya, Warisan dan beka anggota Parlimen Bersatu, dalam usaha untuk merampas semula kerajaan persekutuan daripada Perikatan Nasional (PN) tetapi kini berdepan kebuntuan antara Anwar dan Dr Mahathir Mohamad dalam soal calon perdana menteri.

AMANAH perlu rapatkan saf, isi lompong ditinggalkan Bersatu menuju PRU-15

ABRAR SADIQ
Hari demi hari kita disajikan beberapa isu politik yang sentiasa berubah setiap saat dan minit. Masing masing rasa agak kecewa dan sedih apabila pendokong Pakatan Harapan (PH) hari ini seakan-akan tidak kenal musuh utama dan musuh yang sebenar.

Kian parah apabila pemimpin PH sendiri mengeluarkan kenyataan yang mengundang pada perpecahan dalaman itu sendiri.

Politik Malaysia tidak akan stabil selagi mandat itu tidak dikembalikan pada rakyat semula. Bicara kita hari ini soal menghadapi PRU-15 yang dikatakan amat dekat tarikhnya dan jika dinilai sumber yang sahih mengatakan akhir tahun atau awal tahun 2021.

Persoalannya, adakah PH telah bersedia? Jika dilihat seolah-olah PH masih berharap untuk menerima kembali baton pemerintahan walaupun ia mungkin sekadar bertahan enam bulan sahaja.

Berbanding persediaan Perikatan Nasional (PN) yang dilihat tersusun daripada segi kewangan dan jentera seolah-olah mereka sudah mampu mendabik dada bahawa rakyat akan memilih mereka jika PRU-15 disegerakan.

Begitulah situasi sekarang, jika PH berkecamuk dalam soal memilih calon Perdana Menteri. Sebaliknya pihak PN masih berunding soal pembahagian kerusi dan sudah pasti keinginan satu lawan satu itu tinggi agar tidak berlaku kerugian daripada sudut pecah undi melalui segmen pengundi Melayu.

AMANAH mempunyai sosok pemimpin yang mampu menembusi tembok kawasan Pas dan Umno.

PH perlu muhasabah kembali sekalipun dapat memegang baton pemerintahan negara sudah pasti majoriti yang diperoleh bila-bila masa sahaja boleh berubah. Ini bukan soal Anwar Ibrahim sahaja tetapi kelangsungan parti dalam PH juga perlu difikirkan.

Hatta, AMANAH perlu lebih berperanan mengisi kekosongan yang ditinggalkan PPBM dalam memenuhi perjuangan AMANAH yang menguasai segmen pengundi Melayu Islam.

Ia satu cabaran dan wajar pada AMANAH juga mempunyai calon yang boleh diketengahkan sebagai pimpinan berperanan besar dalam kerajaan nanti.

Bekas Menteri Melaka, Adly Zahari dan Ahli Jawatankuasa Pimpinan Nasional AMANAH, Faiz Fadzil antara yang disebut sebagai sosok yang mampu membawa AMANAH menjadi parti yang mampu menembusi tembok kawasan Pas dan Umno jika kita bijak memanfaatkan.

Oleh itu, AMANAH dan PH perlu merapatkan kembali saf agar lompong yang ada dapat diisi segera. Pergiatkan dua kali ganda program turun padang peduli kebajikan masyarakat setempat supaya omongan “nak PRU baru nampak muka” terhakis.

Buat kerja di lapangan lebih awal dalam menambat hati pengundi yang kecewa dengan situasi politik negara mutakhir ini.


*ABRAR SADIQ merupakan Pengarah Komunikasi Pemuda AMANAH Kepala Batas.

Adakan mesyuarat, buat keputusan baru jika tidak lagi mahu percayakan Mahathir, jangan sebar fitnah dan kebencian

JAMZURI ARDANI
AMANAH berpegung teguh dengan keputusan Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) yang menerima formula PH Plus. Keputusan itu diumum sendiri oleh Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Semua yang AMANAH lakukan adalah dalam kerangka PH Plus yg sudah dipersetujui bersama. Terlalu naif untuk mengandaikan pimpinan AMANAH terlalu mudah untuk ditipu oleh Tun M. Terlalu naif juga bagi mereka yg percaya andaian ini.

Menerima formula PH Plus adalah keputusan Majlis Presiden PH. Mempertahankan keputusan tersebut adalah prinsip.

Kalau ada pimpinan PH atau parti komponen PH sudah tidak lagi mahu percaya kepada Tun M, sila bawa dalam mesyuarat, kita bincang dan sekiranya perlu kita buatlah keputusan baru. Itu baru betul.

Manusia hidup perlu ada etika. Kita tidak boleh buat satu keputusan dan umumkan
pada rakyat untuk menerima seseorang sebagai rakan sekutu, tetapi bertindak sebaliknya dengan menyebarkan kebencian terhadap beliau. Itu hipokrit namanya.

InsyaAllah saya yakin pimpinan AMANAH sedang mengemudi isu ini dengan penuh cermat, berhemah, dan berintegriti.

Teruskan perjuangan anda dan jangan hiraukan celaan orang-orang yang suka mencela. Kita telah melalui pelbagai cercaan sebelum ini dan kita tidak takut untuk terus melaluinya demi tanggungjawab terhadap rakyat dan negara.

Bersatu sertai Umno, Pas bermesyuarat formal esok

MALAYSIA DATELINE
Sekretariat tiga parti termasuk Bersatu buat kali pertama secara formal akan mengadakan mesyuarat esok yang akan diwakili lima pemimpin bagi setiap parti.

Sebelum ini, di peringkat parti antara Umno dan Pas mengadakan mesyuarat berterusan setiap dua minggu, kata Setiausaha Bersama Sekretariat Muafakat Nasional, Tan Sri Annuar Musa.

Menurutnya, mesyuarat itu yang dijangka bermula jam 8 malam antara lain akan membincangkan persiapan strategi dan hala tuju parti termasuk bentuk kerjasama yang perlu dipraktikkan.

“Isu pengagihan kerusi mungkin tidak akan dibincangkan dalam mesyuarat kali ini,” kata Annuar pada sidang media selepas mengadakan lawatan di perusahaan kuih Akok Pok Long di Kampung Padang Mengkali, di Kota Bharu kelmarin.

Sebelum ini, Perikatan Nasional (PN) dilapor akan menubuhkan sekretariat membabitkan semua setiausaha agung parti dalam pakatan itu bagi merangka pelan dan menyelaras hala tuju gabungan terbabit.

Skandal Ulama Pas: Alex sedia disaman Mokhtar Senik

SITI NUR ZAWANI MISCON

Individu yang dikenali sebagai Alex, menyatakan kesediaannya untuk disaman sekiranya benar dia telah memfitnah berhubung pendedahannya dalam isu skandal Mokhtar Senik bersama seorang wanita yang dikenali sebagai Leena.

Bekas Ketua Ulama Pas Pahang itu dikatakan sekali lagi menjadi mangsa kepada Alex yang kali ini menyamar sebagai Leena.

Alex berkata, demi membuktikan dia bercakap benar, Mokhtar Senik diminta untuk meneruskan saman terhadapnya.

“Saya minta Mokhtar Senik sila saman saya kalau dia rasa saya fitnah. Di mahkamah kita tak boleh sembunyikan apa-apa. Semua segala fakta saya kena tunjuk di mahkamah, begitu juga Mokhtar Senik.

“Jadi Mokhtar je tahu sama ada Leena dikenali sebagai Alex, sama ada telah memfitnah dan menciplak segala yang dituduh.

“Ini untuk menunjukkan saya ini bercakap benar,” katanya dalam satu temubual mendedahkan situasi sebenar ‘Skandal Mokhtar Senik dan Aleena Aisyah’.

Minggu lalu, kecoh di Facebook yang memaparkan beberapa rakaman video didakwa perbualan antara Mokhtar Senik dan seorang wanita yang dikenali sebagai Leena.

Dalam perbualan itu, mereka dikatakan sedang merancang untuk berjumpa di satu lokasi yang tidak diberitahu.

Video tersebut turut mendedahkan nombor telefon WhatsApp Mokhtar yang digunakan sebelum ini. Namun, difahamkan beliau telah pun menukar nombor baharu ekoran dakwaannya bahawa nombor telefonnya disalahguna pihak lain.

Dalam rakaman lain pula, menyaksikan sebuah kereta Toyata Vellfire hitam yang didakwa milik Mokhtar, telah diserbu oleh beberapa individu di tepi jalan.

Walaubagaimanapun, Mokhtar mendakwa nombor pendaftaran keretanya juga telah diciplak.

Dalam pada itu, Alex yang juga anak jati Kuantan Pahang itu berkata, dia bangga dapat membongkarkan sikap jahat seorang Ulama yang berpusat di negeri kelahirannya.

“Saya rasa bangga bila dapat dedahkan kejahatan ulama yang berpusat di Kuantan,” katanya yang juga merupakan penama akaun Facebook Alexander Pittsuwan Thomprason.

Semalam, penceramah, Ustaz Ahmad Husam Datuk Baderudin tampil membela Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat itu dengan mempersoalkan agama yang dianuti Alexander.

Ahmad Husam yang juga pernah digelar ‘ustaz jari tengah’ dalam ulasan videonya mendakwa mendapat khabar bahawa penyebar Alexander Pittsuwan Thomprason bukannya beragama Islam.

Katanya, sekiranya Alex beragama Islam, seharusnya mereka bersembang cara Islam.

Beliau juga mempersoalkan apakah agenda Alex sehingga memburukkan golongan agamawan, asatizah dan para ustaz di kalangan orang Islam.

AMANAH, DAP tolak cubaan perjanjian dengan Hamzah Zainuddin

MALAYSIA DATELINE

AMANAH dan DAP menolak sebarang cubaan membuat perjanjian dengan Setiausaha Agung Bersatu Datuk Seri Hamzah Zainuddin yang disifatkan konspirator utama rampasan kuasa Langkah Sheraton.

Naib Presiden AMANAH Datuk Seri Salahuddin Ayub dan Naib Pengerusi DAP M Kula Segaran dalam kenyataan bersama hari ini berkata, sebarang perjanjian yang dilakukan dengan Hamzah dan mengenepikan Warisan dan kumpulan Dr Mahathir adalah tidak boleh diterima dan tidak berperinsip.

Sebaliknya, kata beliau, sebarang kombinasi parti untuk memulihkan mandat rakyat mestilah melibatkan parti-parti asal ‘Pakatan Harapan Plus’ yang telah mendapat undi dan sokongan rakyat pada 9 Mei 2018.

Parti-parti ini adalah AMANAH, DAP, Parti Keadilan Rakyat, Warisan dan kumpulan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam parti Bersatu.

AMANAH dan DAP juga berpandangan bahawa Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Azmin Ali, Datuk Seri Najib Razak dan Hamzah Zainuddin lah yang merupakan dalang jahat merencana rampasan kuasa Langkah Sheraton demi membebaskan pemimpin Umno daripada pendakwaan rasuah dan memberi talian hayat kepada pentadbiran kleptokratik sebelum ini yang dibantah tegas oleh rakyat Malaysia dalam PRU ke-14.

Justeru itu, katanya, tidak boleh ada sebarang rundingan pembentukan kuasa dengan kumpulan pemimpin ini.

“Tidak boleh ada sebarang perjanjian atau cubaan untuk membuat perjanjian dengan Datuk Seri Hamzah Zainuddin, konspirator utama rampasan kuasa Langkah Sheraton.

“Sebarang perkiraan yang melibatkan Hamzah, tetapi mengesampingkan Warisan dan kumpulan Dr Mahathir adalah tidak boleh diterima dan tidak berasaskan prinsip,” katanya.

Beliau juga menegaskan penting bagi parti-parti Pakatan Harapan Plus untuk mencapai kesefahaman tentang siapakah musuh sebenar.

AMANAH dan DAP berpegang bahawa Warisan dan kumpulan Dr Mahathir dalam Bersatu bukanlah musuh sebaliknya mereka adalah sekutu dalam perjuangan menentang gabungan kleptokratik Perikatan Nasional.

“Kami ingin supaya rakan-rakan mengetahui siapa sebenarnya kawan dan lawan. Kegagalan membezakan antara kawan dan lawan akan membawa kita ke arah kehancuran yang tidak terbendung.

Ustaz Ahmad Husam mencarut di FB Live demi pertahan ulama Pas

MALAYSIA DATELINE

Ustaz Ahmad Husam dilihat cuba menahan marah tetapi masih tetap terlajak mencarut.

Ketika mengulas skandal membabitkan seorang ulama Pas, penceramah Ustaz Ahmad Husam Datuk Baderudin kedengaran mencarut susulan diserang warganet dalam siaran Facebook (FB) Live hari ini.

Menggelarkan serangan itu daripada pihak ‘Red Bean Army’ (RBA) Pakatan Harapan, Ustaz Ahmad Husam hairan soalannya tentang apa status agama pemilik FB, Alexander Pittsuwan Thomprason dibalas dengan cercaan.

“Saya hairan bila saya tanya soalan, orang maki saya. Ini pun masalah juga. Tak mengapa. Nak maki, makilah, silakan.

“Soalan kena beri jawapan. Tidak boleh maki-maki. Adakah kita jawab periksa, kita jawab bila kita buka kertas soalan periksa SPM, lepas itu kita jawab haram jadah, but** pak hang.

“Bolehkah kita jawab begitu?” soalnya yang pernah gempar mengangkat kedua-dua tangan menunjukkan jari tengah ketika berceramah dalam Masjid Permatang Berangan di Sungai Petani.

Anak bekas Mufti Kedah, Datuk Syeikh Muhamad Baderudin Ahmad itu selanjutnya mengulang kembali soalannya tentang individu yang mendedahkan skandal dikaitkan dengan Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, Ustaz Mokhtar Senik itu.

“Soalan saya mudah adakah pemilik FB, Alexander Pittsuwan Thomprason seorang Muslim? Sila jawab.

“Wahai rakan-rakan RBA ku Pakatan Harapan. Sila jawab soalan saya yang pertama, pemilik FB Alexander Pittsuwan Thomprason Muslim atau tidak?

“Sebab saya dengar ada orang kata pemilik FB itu bukan Islam. Saya tanya, tolong jawab.

“Jika benar Muslim sila buat FB Live atau rakaman video minta dia mengucap kalimah Asy-ha-du al-laa ilaaha illallah,” ujar penyokong Pas itu yang pernah ditegur artis Caprice selepas menayangkan kereta Mercedes ayahnya yang digelar ‘kuda perang’ di media sosial.

Sejak malam 23 Jun lalu, gambar Toyota Vellfire dan nombor telefon yang dikaitkan dengan Mokhtar tular di media sosial ekoran pendedahan beberapa klip rakaman video didakwa perbualan antara bekas Ketua Dewan Ulama Pas Pahang itu dengan seorang wanita yang dikenali sebagai Leena.

Mokhtar dalam reaksinya berkata, akan mengambil tindakan undang-undang berhubung penyebaran rakaman tersebut.

Skandal ulama Pas: ‘Ustaz jari tengah’ persoal status agama Alexander

MALAYSIA DATELINE

Penceramah, Ustaz Ahmad Husam Datuk Baderudin hari ini tampil membela Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, Mokhtar Senik ekoran dakwaan skandal dengan individu dikenali sebagai Leena.

Ahmad Husam yang juga pernah digelar ‘ustaz jari tengah’ dalam ulasan videonya mendakwa mendapat khabar bahawa penyebar Alexander Pittsuwan Thomprason bukannya beragama Islam.

“Saya ingin bertanya pemilik Facebook, Alexander Pittsuwan Thomprason, adakah kamu ini orang Islam atau bukan Islam? Wallahualam, saya pun tidak tahu.

“Kalau dia orang Islam, kita sembang cara Islam. Apa agenda kamu yang utama untuk memburukkan golongan agamawan, asatizah dan para ustaz ini di kalangan orang Islam?

“Sebab saya mendengar yang menceritakan kepada saya sama sama ada Alexander ini Muslim, berita yang saya dapat, dia ini bukan Islam,” kata Ahmad Husam.

Sejak empat hari lalu, gambar kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Vellfire dan nombor telefon yang dikaitkan dengan Mokhtar tular di media sosial.

Susulan itu, Mokhtar yang juga bekas Ketua Dewan Ulama Pas Pahang mendakwa nombor telefon tersebut telah digunakan pihak lain tanpa sedar.

Mengulas lanjut, Ahmad Husam yang juga Presiden Kelab Pendokong Penyatuan Ummah Malaysia mengingatkan pentingnya latar belakang seseorang yang membawa berita dikenal pasti terlebih dahulu.

“Kalau seorang yang fasik membawa berita kita kena selidik jikalau bukan Islam membawa cerita tentang Islam, adakah kita telan 100 peratus?

“Tolong jawab soalan saya. Kalau kamu bukan seorang Muslim, apa tujuan kamu memburukkan tokoh-tokoh agamawan Islam,” soal anak bekas Mufti Kedah, Datuk Syeikh Muhamad Baderudin Ahmad itu bertubi-tubi.

Untuk rekod, Ahmad Husam merupakan penyokong Pas dan penceramah yang kontroversi termasuk pernah menunjukkan jari tengah ketika berceramah dalam Masjid Permatang Berangan di Sungai Petani pada 2015.

Tahun lalu, Ahmad Husam menyeru supaya orang Melayu bersepakat dengan mendakwa perkataan Melayu itu kononnya dipetik daripada perkataan mala’ul a’la.

Ekoran skandal membabitkan Mokhtar, peguam dari Biro Undang-Undang (Kanun) AMANAH, Noorazmir Zakaria pada 24 Jun lalu bersedia menawarkan khidmat guaman percuma kepada Mokhtar yang juga pemilik Pondok Annur di Kampung Kuala Penor, Kuantan.

Tolak politik tipu helah - Hantaran Anwar lepas Shafie dicalon jadi PM

Presiden PKR Anwar Ibrahim menggesa orang ramai untuk menolak helah dan muslihat politik, beberapa jam selepas pesaingnya Dr Mahathir Mohamad mengumumkan Shafie Apdal sebagai calon perdana menteri blok pembangkang.

Membuat hantaran di media sosial, Anwar menulis dengan huruf besar," tolak politik tipu helah."

"Politik tidak sekadar perebutan kuasa tetapi juga tentang bagaimana ia mahu diterjemahkan.

"Untuk membela rakyat atau sekadar meneruskan sistem lama yang lapuk dan usang," katanya yang mengulang soalan yang diutarakannya semalam.

Hari ini, Anwar turut berkongsi video yang mengandungi rakaman petikan daripada ucapan dalam talian yang disampaikan beliau semalam.

"Dalam keadaan sekarang ada yang menangguk di air keruh, ada yang sekonyong-konyong nak muncul jadi juara...

"Tetapi apa yang saya nak tegaskan balik pada landasan.

"Politik ini bukan sepak terajang politikus untukk sekadar mencari helah taktik untuk merebut kuasa. Politik adalah terkait dengan urus tadbir, persoalan rakyat.

"Apakah dasar yang dikemukakan? Apakah dasar ini mengekalkan corak pentadbiran usang, lapuk rasuah menindas seperti yang berlaku, sekarang atau pun dahulu," soal MP Port Dickson dalam video yang dikongsinya itu.

Rancangan Pakatan Harapan untuk merebut kembali Putrajaya tersekat apabila PKR menegaskan bahawa Anwar dan bukan bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad yang perlu menerajui kerajaan.

Bagaimanapun, DAP dan Amanah mahu Anwar berkompromi dan menjadi timbalan Mahathir selama enam bulan sebelum mengambil alih perdana menteri.

Berhadapan jalan buntu, Mahathir memutuskan untuk menarik diri daripada persaingan ke jawatan itu.

Sebagai gantinya, bersama pemimpin tertinggi DAP dan Amanah, Mahathir telah memutuskan untuk menyokong Shafie sebagai perdana menteri, dengan Anwar dan Mukhriz Mahathir sebagai timbalan.

Amanah dan DAP berkata perkara itu masih perlu dibincangkan di peringkat PH.

Sementara itu, Anwar dalam ucapannya semalam, berkata beliau sukar untuk kembali bekerjasama dan berkompromi untuk mengekalkan "yang lama dan usang".

Katanya, rakyat Malaysia mampu merealisasikan perubahan yang sebenarnya dan akan menolak permainan politik kotor.

"Untuk saya secara peribadi untuk dolak-dalik dan tolak ansur untuk kekalkan keadaan usang yang lama itu agak sukar.

"Malaysia sekarang ini dan rakyat mampu mendepani masalah ini. Mampu bawa perubahan yang benar.

"Politik dan penguasa bukan untk kayakan diri dan keluarga untuk teruskan nafsu serakah dan lemparkan dendam kesumat kepada orang.

"Tetapi untuk cari titik perdamaian dan merangkul kekuatan. Jadikan Malaysia ini negara yang indah untuk semua," katanya lagi.

Usul undi percaya PAS buat Muhyiddin ada maksud tersirat

Pengerusi PKR Terengganu, Azan Ismail berkata usul undi percaya PAS terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mempunyai maksud tersirat.

Azan menyorot bahawa PAS sebelum ini juga pernah ingi membuat usul percaya terhadap Dr Mahathir Mohamad yang merupakan perdana menteri di bawah kerajaan PH ketika itu.

“Dulu masa Mahathir jadi perdana menteri, PAS pun cuba buat usul yang sama.

“Tetapi sebenarnya tersirat tidak menyokong Mahathir dan memang terbukti akhirnya menjatuhkan Mahathir untuk membentuk kerajaan bersama Perikatan Nasional (PN).

“Jangan pisang berbuah dua kali dengan kaedah yang sama. Usul undi percaya tetapi yang tersirat membawa maksud usul tidak percaya,” katanya dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini hari ini.

Terdahulu, PAS telah mengemukakan usul undi percaya kepada Muhyiddin untuk dibentang dan dibahaskan dalam sidang parlimen yang akan bermula 13 Julai depan.

Menurut Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan, usul itu dibuat bagi menzahirkan sokongan dan kepercayaan terhadap Muhyiddin yang disifatkannya telah menunjukkan kepimpinan yang prihatin serta mengutamakan rakyat sejak menerajui pentadbiran negara pada Mac lalu.

Untuk rekod, PAS sebelum ini pernah menyatakan hasrat untuk mengemukakan usul untuk menyatakan sokongan terhadap Mahathir itu sewaktu Mahathir masih menyandang jawatan perdana menteri.

Usul berkenaan hadir ketika PH yang memegang kerajaan persekutuan ketika itu berdepan pelomik berhubung tempoh peralihan kuasa antara Mahathir dan Presiden PKR Anwar Ibrahim.

PAS mahu membuat usul itu bagi menyatakan sokongan agar Mahathir kekal menerajui negara sebagai perdana menteri sehingga akhir penggal.

Bagaimanapun, tidak lama sebelum 'Langkah Sheraton' yang membawa kepada tumbangnya PH, PAS mengumumkan membatalkan usul berkenaan pada 22 Feb lalu.

Takiyuddin ketika itu berkata, usul undi percaya terhadap Mahathir dibatalkan kerana PAS berpuas hati dengan keputusan Majlis PH untuk menyerahkan peralihan kuasa sepenuhnya kepada Mahathir.

Takiyuddin turut menambah bahawa usul tersebut tidak lagi relevan kerana keputusan tersebut telah berjaya menghalang percubaan untuk melakukan peralihan kuasa dengan cara yang tidak demokratik.

Usul percaya terhadap Muhyiddin yang dibuat PAS pula hadir ketika pembangkang sendiri turut mengusulkan undi tidak percaya terhadap perdana menteri PN itu.

Konsep usul percaya dan usul undi tidak percaya hampir serupa, dengan pengundian dibuat di Dewan Rakyat bagi menentukan sokongan yang dipegang oleh perdana menteri.