"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Siapa dalam senarai saman pelucutan hak SPRM?

Malaysiakini
PANDUANKINI | Latheefa Koya mengambil langkah pertamanya sebagai ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam dengan mengumumkan bahawa suruhanjaya itu sedang berusaha mendapatkan semula RM270 juta aset yang berkaitan 1MDB.

Daripada 41 pihak yang didakwa telah menerima dana daripada akaun peribadi bekas perdana menteri Najib Razak, 15 adalah entiti politik.

Daripada senarai yang dikeluarkan SPRM itu, lapan bahagian Umno (termasuk dari wilayah persekutuan) didakwa terlibat iaitu dari negeri Selangor, Kedah, Johor, Sabah, Perak, Kelantan, Pahang dan Pekan (Pahang).

Latheefa berkata sebahagian besar daripada wang itu - iaitu RM212 juta (78.5 peratus) - akan dituntut daripada Umno.

Selain itu, turut didakwa menerima dana tersebut adalah BN Johor Bahru, Wanita MCA, MCA Pahang, Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan Parti Demokrasi Liberal Sabah (LDP).

Umno berikrar untuk berdepan saman pelucutan hak itu di mahkamah.

Manakala MCA menjelaskan bahawa mereka tidak menyedari sumber dana yang diterima pada tahun 2013.

Dalam PANDUANKINI ini, Malaysiakini melihat lebih dekat beberapa individu, yayasan dan syarikat yang disebut dalam pelucutan hak sivil SPRM.

Senarai ini dibekalkan oleh SPRM dalam sidang media semalam.

Ibrahim Awang Ismail

Laporan berita sebelumnya telah menamakannya sebagai pengerusi biro pendidikan Umno Pekan. Dari tahun 2008 hingga 2013, dia adalah wakil rakyat Peramu Jaya, sebuah kawasan di bawah kerusi Parlimen Pekan.

Kasitah Gaddam

Seorang ahli politik Umno Sabah yang menjadi menteri pembangunan tanah dan koperasi dari tahun 1999 hingga 2004.

Ismail Abd Muttalib

Ahli Parlimen Maran selama empat tahun. Dia adalah timbalan menteri sumber manusia dari tahun 2013 hingga tahun lepas apabila BN kehilangan kuasa pada pilihan raya umum ke-14.

Hasan Malek

Bekas Ahli Parlimen Kuala Pilah dan pernah menjadi menteri perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan dari 2013 hingga 2015.

Sim Sai Hoon

Juga dikenali sebagai Rita Sim, dia adalah pengarah firma penyelidikan Centre for Strategic Engagement Sdn Bhd. Beliau pernah menjadi pengarah eksekutif Sin Chew Media Corp Bhd.

Seorang saksi dalam perbicaraan SRC International Najib yang kini sedang berjalan. Sebelum ini dia memberi keterangan bahawa dia menerima RM300,000 daripada bekas perdana menteri itu untuk menjalankan analisis harian akhbar Cina dari Disember 2014 hingga Januari 2015.

Abdul Manan Ismail

Pernah menjadi ahli parlimen Umno Paya Besar selama dua tahun, meninggal dunia pada Februari 2018. Allahyarham juga pernah menjadi ketua bahagian Umno Paya Besar.

Gerakan Belia Gagasan 1Malaysia

Sebuah organisasi belia yang ditubuhkan pada tahun 2011 untuk menyokong kempen 1Malaysia yang diasaskan Najib.

Yayasan PBAKM

PBAKM bermaksud Persatuan Bekas Anggota Kemas Malaysia, sebuah organisasi untuk bekas pekerja Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas).

Yayasan itu bertujuan menjaga kebajikan bekas pegawai Kemas dan keluarga mereka.

Binsabi Sdn Bhd

Sebuah syarikat penganjur acara yang ditubuhkan pada tahun 2010 oleh Sabiamad Abdul Ahad.

Menurut laman webnya, senarai bekas kliennya termasuk Pejabat Perdana Menteri, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Kementerian Komunikasi dan Multimedia, Kementerian Pelajaran, Kementerian Pelancongan Malaysia, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan Umno.

Rayhar Travels Sdn Bhd

Sebuah agensi pelancongan yang menumpukan kepada ibadah umrah dan haji, mereka juga menawarkan pakej percutian halal ke tempat lain.

Syarikat itu memaklumkan bahawa pihaknya menerima bayaran tersebut dari seorang individu yang menaja rakyat kawasan Pekan bagi mengerjakan umrah pada tahun 2013.

K & Z Enterprise Sdn Bhd

Pengilang pakaian yang berpusat di Johor. Menurut laman webnya, mereka mempunyai kilang di Kemboja dan eksport ke UK, Amerika Syarikat (AS) dan Australia.

IPG Mediabrands Sdn Bhd

Sebuah agensi pemasaran antarabangsa, pejabatnya di Petaling Jaya, Selangor.

Media Edge CIA (M) Sdn Bhd

Syraikat media antarabangsa di bawah kumpulan syarikat GroupM, pejabat mereka di Damansara, Kuala Lumpur.

Hattatex Trading

Kedai tekstil terletak di Jalan Tuanku Abdul Rahman di Kuala Lumpur.

Jakel Trading & Jakel Trading Sdn Bhd

Pemborong dan pengedar tekstil yang terkenal. Menurut laman webnya, antara lain mereka menyediakan "pakaian untuk pekerja sektor kerajaan".

Selain itu Jakel mempunyai kepentingan perniagaan dalam pembangunan hartanah dan pusat membeli-belah.

Perano Sdn Bhd

Anak syarikat Jakel Trading Sdn Bhd yang memiliki kedai Galeri tudung dan selendang, jenama Hajra .

AGA Touch (M) Sdn Bhd

Berpusat di Kota Kemuning, Selangor, mereka memperkenalkan diri sebagai "platform penyelesaian pelbagai perniagaan" berkaitan data besar (big data).

Menurut laman webnya, beberapa pelanggan yang pernah menggunakan khidmat mereka termasuk Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna dan agensi kerajaan seperti Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDEC).

Habib Jewels Sdn Bhd

Syarikat menjual emas terkenal tempatan yang beribu pejabat di Ampang, Selangor.

Habib berkata semua transaksi syarikat mereka dilakukan dengan telus dan mempunyai rekod.

Naza Quest Auto Sdn Bhd

Naza Group merupakan pengedar General Motors dari AS yang merupakan pengeluar kereta jenama Chevrolet. Syarikat itu melepaskan hak pengedaran Nov lalu.

Naza Group berkata pihaknya sudah menerima notis yang memaklumkan SPRM memfailkan permohonan melucutkan wang bernilai RM269,662 daripada Naza Quest Sdn Bhd berhubung dengan pembelian empat kereta Chevrolet.

Bustari Yusof

Beliau digambarkan sebagai "orang kanan" Najib, ahli perniagaan Sarawak yang mempunyai kepentingan dalam pelbagai sektor termasuk ladang, penjagaan kesihatan, pembinaan serta minyak dan gas.

Dia adalah pemegang saham utama dalam kumpulan minyak dan gas Petra Energy Bhd.

Dia juga merupakan saudara kepada bekas menteri kerja raya BN Fadillah Yusof.

Yayasan Penyelidikan Transformasi (Fort)

Yayasan yang ditujukan untuk menyelidik "transformasi", diketuai oleh penasihatdan pembantu khas Najib, Khairil Annas Jusoh.

Pada 2016, Najib telah merasmikan buku 467 muka surat oleh Fort yang meraikan 40 tahun bekas perdana menteri itu dalam politik.

Yayasan Rahah

Dinamakan sempena nama ibu Najib, Rahah Mohammad Noah, program tersebut berasaskan kebajikan dan pendidikan untuk kanak-kanak dan Orang Asli.

Yayasan ini juga dikatakan menawarkan biasiswa kepada universiti tempatan.

41 entiti dan individu ini diminta kembalikan wang 1MDB

FMT Reporters
PUTRAJAYA: Kedai tekstil runcit, Jakel Trading dan francais barang kemas, Habib Jewels Sdn Bhd antara 41 entiti dan individu yang dinamakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dalam permohonan pelucuthakan sivil untuk mendapatkan semula kira-kira RM270 juta yang dikatakan dipindahkan dari akaun bekas perdana menteri, Najib Razak.

Sejumlah RM212 juta disalurkan kepada beberapa bahagian dan cawangan Umno.

Penerima lain termasuk kumpulan sayap kanan, Pertubuhan Kebajikan Dakwah Islamiah Malaysia atau Pekida, yang pernah menjadi tumpuan media beberapa kali susulan ugutan dan dakwaan terhadap pemimpin pembangkang menjelang pilihan raya umum ke-14 tahun lalu.

Berikut 41 penerima yang disenaraikan SPRM hari ini:

1. Ibrahim Awang Ismail
2. Kasitah Gaddam
3. Ismail Abd Muttalib
4. Hasan Malek
5. Sim Sai Hoon
6. Abdul Manan Ismail
7. Pertubuhan Kebajikan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida)
8. Akademi Pemuda
9. Parti Bersatu Rakyat Sabah
10. Yayasan Permata Malaysia
11. Yayasan Tun Hussein Onn
12. Umno Kelantan
13. Umno Bahagian Pekan
14. Gerakan Belia Gagasan 1Malaysia
15. Jawatankuasa MCA Pahang
16. Parti Bersatu Sarawak (SUPP)
17. Wanita MCA
18. Parti Liberal Demokratik Sabah (LDP)
19. Yayasan PBAKM
20. Binsabi Sdn Bhd
21. Rayhar Travels Sdn Bhd
22. K&Z Enterprise Sdn Bhd
23. IPG Mediabrands Sdn Bhd
24. Media Egde CIA (M) Sdn Bhd
25. Hattatex Trading
26. Jakel Trading
27. Jakel Trading Sdn Bhd
28. Perano Sdn Bhd
29. AGA Touch (M) Sdn Bhd
30. Habib Jewels Sdn Bhd
31. Naza Quest Auto Sdn Bhd
32. Badan Perhubungan Umno Negeri Selangor
33. Badan Perhubungan Umno Negeri Pahang
34. Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah
35. Badan Perhubungan Umno Negeri Johor
36. Barisan Nasional Bahagian Johor Bahru
37. Badan Perhubungan Umno Negeri Sabah
38. Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu
39. Bustari Yusuf
40. Yayasan Penyelidikan Transformasi
41. Yayasan Rahah

Latheefa Koya mula beraksi, terkencing la umno

SPRM fail permohonan tuntut wang 1MDB
Annabelle Lee


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memfailkan permohonan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Aktiviti Haram 2001 (Amla) untuk mendapatkan semula wang berkaitan 1MDB berjumlah RM270 juta daripada 41 individu dan entiti.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Latheefa Koya berkata sebahagian besar daripada wang itu - iaitu RM212 juta - dituntut daripada Umno.

Menurut senarai yang disertakan, antara yang terlibat ialah Umno bahagian Pekan, Umno bahagian Johor Bahru dan Badan Perhubungan Umno beberapa negeri seperti Kelantan, Selangor dan Pahang.

"Permohonan ini untuk mendapatkan semula wang (berkaitan) 1MDB yang disalah guna," katanya dalam sidang media di ibu pejabat SPRM di Putrajaya hari ini.

'Lari ke Bangkok sebab rasa takut dengan Najib'

BERNAMA

KUALA LUMPUR - Bekas pengarah bukan eksekutif SRC International Sdn Bhd, Datuk Suboh Md Yassin mendedahkan di Mahkamah Tinggi hari ini bahawa beliau dan isteri melarikan diri ke Bangkok, Thailand.

Langkah ini diambil kerana beliau berasa takut kepada Datuk Seri Najib Tun Razak yang masih berkuasa sebagai Perdana Menteri selepas beliau ingin membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung isu SRC.

Menceritakan mengenai perkara itu, Suboh, 68, saksi pendakwaan ke-42 berkata pada 2015, beliau telah menghubungi pejabat SPRM untuk membuat temu janji bagi menjelaskan berkenaan isu SRC yang sedang disiasat oleh SPRM.

“Sebelum saya pergi ke pejabat SPRM, saya menerima satu panggilan daripada seseorang saya tidak kenali yang memperkenalkan diri sebagai wakil SPRM dan menyatakan kepada saya agar tidak pergi ke pejabat SPRM seperti mana yang dijanjikan dan mengarahkan saya untuk meninggalkan Malaysia.

Saya rasa takut dengan keadaan yang sedang berlaku dan juga kerana Datuk Seri Najib masih berkuasa sebagai Perdana Menteri pada masa itu. Saya tidak tahu apa yang mungkin boleh berlaku kepada saya dan keluarga, “ katanya ketika membacakan penyataan saksinya pada hari ke-29 perbicaraan kes Najib berhubung penyelewengan dana SRC berjumlah RM42 juta.

Suboh berkata, beliau membuat keputusan untuk melarikan diri ke Bangkok, Thailand bersama isterinya dan tinggal di sana selama lebih kurang sebulan dengan segala kos ditanggung sendiri. Beliau berkata, semasa di Bangkok, beliau telah bertemu dengan seorang lelaki Thailand yang menyerahkan tiket penerbangan untuknya dan isteri ke Abu Dhabi dan beliau dan isteri menaiki penerbangan ke Abu Dhabi dari Bangkok.

Katanya, ketika di Abu Dhabi, beliau telah dibawa ke Hotel Rosewood oleh seorang lelaki Arab dan tinggal di sana selama lebih kurang seminggu dan segala kos tiket penerbangan dan penginapan telah diatur untuknya tetapi beliau tidak tahu siapa yang menanggung kos tersebut.

“Saya kemudian telah menaiki penerbangan kembali ke Bangkok dan seterusnya pulang ke Malaysia.

Setelah kembali, saya telah dihubungi oleh Nik Faisal (Nik Faisal Ariff Kamil, Ketua Pegawai Eksekutif SRC ketika itu) yang mengarahkan saya untuk melarikan diri lagi sekali dari Malaysia dan untuk mengelakkan diri daripada pihak berkuasa.

Saya membuat keputusan untuk tidak melarikan diri lagi dan untuk kekal di Malaysia dan membantu siasatan oleh pihak berkuasa,” katanya yang membacakan penyataan saksi dengan perlahan-lahan kerana beliau tidak berapa sihat. - Bernama

Bertuahnya PAS

Al-Abror Mohd Yusuf
Menelusuri laluan Jalan Sungai Lembing hingga ke Kuantan sejak beberapa hari lalu, saya seperti berada dalam deja vu.

Untuk beberapa detik, saya perlu mengingatkan diri sendiri berkali-kali bahawa saya berada di negeri Umno, bukan Kelantan.

Ini adalah Kuantan.

Kata-kata itu saya tegaskan kira-kira sama dengan semangat yang ditunjukkan oleh para penyokong Liverpool semasa mereka - dengan megah - meraikan kemenangan di Anfield.

"This is Anfield."

Lalu serentak dengan itu terbayang pula wajah jernih Nik Abduh Nik Abdul Aziz. Beliau ialah salah seorang peminat setia The Kop dan pengagum Jurgen Klopp.

Bersama jutaan yang lain, mereka pemuji Mo Salah dan Sadio Mane.

Di sekita Kuantan, di tepi-tepi jalan - dan macam biasa, di kiri kanan jambatan - bendera hijau dengan bulatan putih di tengah-tengahnya berkibar megah ditiup angin di celah-celah bendera Jalur Gemilang dan putih hitam yang dinaikkan separuh tiang.

Ini adalah Kuantan.

Tidaklah keterlaluan sangat rasanya kalau dikatakan Kuantan dan sekitarnya sudah dihijaukan oleh PAS. Hanya beberapa hari saja lagi ribuan muktamirin PAS akan berkampung di Kuantan untuk menghadiri perhimpunan tahunan mereka.

Muktamar itu bahasa Arab. Muktamirin itu - yang bermaksud orang yang menghadiri muktamar - juga bahasa Arab. PAS memanglah kena banyak berarab-araban untuk menunjukkan betapa mereka adalah parti Islam yang benar.

Bayangkan kalau perhimpunan tahun ini dinamakan Himpunan Tahunan PAS ke-65, atau Persidangan Tahunan PAS ke-65, maka akan janggal sangatlah ia.

Ada yang boleh ditanyakan

Dulu ia memang dinamakan mesyuarat agung tahunan pun. Hinggalah pada 1977, barulah ia dinamakan sebagai muktamar.

Tidak dapat dipastikan selama mana istilah muktamar akan digunakan. Dan tidak ada jaminan ia tidak akan dinamakan perhimpunan agung pada masa depan. Ehem!

Inilah Kuantan.

Banyak yang menarik untuk diperhatikan dalam muktamar yang berlangsung di negeri ditadbir Umno ini.

Seperti Liverpool, kita juga menanti-nanti siapakah yang akan menjadi Salah, siapa Mane, siapa Jordan Handersen, siapa Alisson Becker.

Siapa pula yang membawa watak Klopp?

Ia boleh ditanyakan kerana pada muktamar kali ini kira-kira 1,300 perwakilan akan memilih dan memberi mandat kepada calon-calon yang bakal membawa parti itu bergerak ke depan.

Tanpa sebarang hu-ha-hu-ha, pertandingan untuk jawatan tinggi berlangsung dengan hampir tidak disedari ramai orang. Ia berbeza benar dengan parti siasah lain di negara ini.

Namun ia bukanlah aneh sangat untuk parti bernama PAS. Ia adalah lumrah. Pemilihan dalam PAS hanya menjadi aneh kalau ada kata-mengata, pergaduhan, tumbuk-menumbuk, sindir-menyindir atau bentak-membentak. Semuanya tidak lumrah.

Kecualilah kehadiran 'cai'.

Walak tak payah soal

Latar muktamar kali ini juga ada banyak, meski ada yang kelihatan cuba didiamkan. Antaranya mengenai isu kartel dedak dan persaingan kumpulan-kumpulan 'membela' Abdul Hadi Awang.

Ia melibatkan individu seperti menantu Abdul Hadi sendiri dan beberapa pemimpin lingkaran dalaman yang mengelilingi Abdul Hadi.

Umum juga tertanya-tanya siapakah "Hussam II" yang disebut Zaharudin Muhammad itu? Adakah dia bertanding kali ini? Kalau bertanding, bagaimana nasibnya?

Kalau tidak bertanding pula, apa takdirnya di tangan barisan baru kepemimpinan PAS?

Bagaimana hasil pemilihan nanti akan memberi gambaran awal kepada sifir PAS untuk dua tahun mendatang.

Namun debaran itu tidaklah membara sangat kerana awal-awal lagi pimpinan PAS sudah menekankan perintah tersirat agar semua anggota parti berwalak tanpa soal.

Lebih kurang, respon yang diharapkan oleh pimpinan tertinggi pada waktu kritikal ini ialah: kami dengar dan kami taat. Titik.

Alasannya, ada lebih yang diketahui oleh pemimpin PAS berbanding anggota biasa. Ia kira-kira samalah macam kiasan Mohd Amar Nik Abdullah dulu. Pemimpin PAS berada di tempat yang tinggi - di atas pokok.

Sakit yang amat

Dan untuk berlaku adil, tidak mudah sebenarnya bercokol di atas pokok, apa lagi berlama-lama di situ. Di sana akan ada angin bertiup kencang yang perlu didepani.

Itu belum lagi diambil kira kemungkinan semut dan kerengga yang mungkin menjalar.

Cuma kalau ada musim buah, orang di ataslah dapat menikmatinya terlebih dulu. Itulah 'karomah' orang yang di atas.

Terserah kepada anggota bawahan untuk terus mendongak dan sesekali bersuara, atau - kalau yang diatas agak leka mengupas dan mengunyah buah-buahan - gegarkanlah sedikit batang pokok itu.

Bukanlah bermaksud gegaran itu untuk menyebabkan orang di atas jatuh. Ingat: pokok PAS itu tinggi benar tegaknya.

Kalau jatuh, sakit yang amat. Terlebih-lebih pula kalau orang yang di atas itu tidak ada kemahiran menghadapi kejatuhan.

Gegaran juga bertujuan untuk menyedarkan. Ada kalanya duduk di atas pokok akan mengkhayalkan.

Bukan saja kerana kedudukan itu tinggi dan ada panorama indah, hembusan bayu yang mengalun-alun dahan boleh menyebabkan orang ketiduran.

Dan kemudian akan bermimpi yang indah-indang. Ingat, kata kuncinya ialah: mimpi.

Tapi mana mungkin pemimpin PAS bermimpi, kan? Hanya parti sekular dan terlepas daripada suluhan langit akan bermimpi.

Jadi, kecil benar kemungkinan ahli bawahan parti akan bersuara menyanggah apa yang keluar dari mulut pemimpin mereka. Dan muktamar kali ini akan berlangsung dengan tenang.

Setenang angin yang berpuput di Kuantan ini.

Beruntunglah pemimpin yang terpilih. Bertuahnya ahli yang memilih.

Selepas Pas akui tersilap susun strategi mengakibatkan BN tumbang

AHMAD LUTFI OTHMAN

ULASAN: Saya tidak dengar sendiri, termasuk melalui rakaman, apa yang dilafazkan Presiden Pas, Ustaz Abdul Hadi Awang, semasa merasmikan muktamar tahunan Dewan Muslimat parti itu, di Gambang, Pahang, baru-baru ini.

Daripada laporan media, ternyata ucapan yang menarik perhatian umum itu bukan sesuatu yang pelik, malah langsung tidak mengejutkan. Temanya sudah diulang-ulang dan selalu ditekankan terutama apabila nenyentuh keputusan PRU14. Kesalahan mahu dialihkan kepada majoriti pengundi yang berani itu.

Selain menyalahkan pengundi muda yang menyokong Pakatan Harapan (PH) ekoran kedangkalan ilmu politik sepertimana dakwaannya kerana tidak membaca kitab dan merujuk media sosial semata-mata, sekali gus menyebabkan Umno tumbang, Ustaz Hadi kerap mengumpamakan tindakan itu bagai marahkan nyamuk kelambu dibakar.

Terserlah kekecewaannya apabila BN berjaya ditumbangkan, dan lebih ralat lagi apabila kerajaan korup itu digantikan dengan PH di bawah teraju Dr Mahathir Mohamad, orang tua 93 tahun yang dikatakan sepatutnya menghabiskan masa di atas tikar sejadah sahaja,

Berkali-kali juga ditegaskan oleh Presiden Pas itu bahawa hakikat kekalahan Umno selepas 61 tahun memerintah merupakan satu tragedi kepada umat Islam dan orang Melayu negara ini. Ia disifatkan daripada mudarat kecil kepada mudarat lebih besar. Rata-rata penyokong Pas juga berpendapat, Malaysia di bawah PH lebih teruk keadaannya berbanding di era BN, khususnya dari segi kepentingan Islam dan survival Melayu.

Januari lalu, semasa berceramah di Felda Sungai Koyan, dalam kempen menyokong BN pada PRK Cameron Highlands, beliau berkata, “Kita menyaksikan PRU14 menjadi pukulan dahsyat kepada umat Islam di Malaysia. Tidak semena-mena, umat Islam yang menjadi majoriti besar di negara ini, menjadi tulang belakang politik Malaysia, memilih kerajaan yang didominasi bukan Islam. Sangat malang bagi mereka.”

Walau bagaimanapun, Ustaz Hadi mengakui, Pas juga sebenarnya tidak sehaluan dengan BN namun menganggap menumbangkan gabungan tersebut pada PRU14 adalah langkah yang silap.

Timbul persoalan, apa sebenarnya motif Pas meletakkan begitu ramai calonnya menentang BN, yang menghanguskan jutaan ringgit jika keputusan pilihan raya yang merehatkan Umno-BN itu disifatkan satu kesilapan besar?

Namun jika diteliti secara mendalan, sikap dan pendirian Pas ini, selaras dengan keputusan parti itu yang awal-awal lagi menolak kerjasama PH, sebaliknya mengambil pendekatan taktikal berbaik-baik dengan BN dalam PRU14. Pertandingan tiga penjuru hanyalah strategi – yang kemudiannya diakui Najib Razak sendiri sebagai memakan diri susulan terpukau dengan hasil PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar – untuk mengekalkan kuasa BN dan memecahkan undi tradisi pembangkang waktu itu.

Umum percaya, jika BN dan PH masing-masing tidak cukup bilangan kerusi untuk mencapai majoriti mudah pada malam 9 Mei 2018 itu, Pas tidak ragu-ragu lagi akan “berlari” bagi membentuk kerajaan bersama BN. Maka, satu keputusan tepat apabila PH menyertai PRU14 tanpa persefahaman dengan Pas walaupun siri rundingan telah dijalankan sebelumnya. Maka risiko “pengkhianatan” pada saat genting dapat dielakkan sama sekali.

Apa pun, kita menghormati pilihan Pas yang mengambil sikap berbaik-baik dengan Umno sejak awal lagi. Bermula secara sembunyi dan rahsia di sebalik kelambu serta cuba menafikannya habis-habisan, kini semua sudah terserlah. Niat sebenar tidak dapat dirahsiakan. Babak pengakuan Nik Abduh Nik Abd Aziz dan tuduhan kartel dedak Umno oleh menantu Ustaz Hadi mengesahkan lagi mainan di sebalik tabir. Ketika seluruh dunia mengecam amalan kleptokrasi luar biasa Najib, Pas tidak segan silu merapatinya sambil mendiamkan diri terhadap banyak kepincangan dan skandal mega kewangan, termasuk dalam Tabung Haji.

Jelas, pendirian politik Pas bukannya untuk menubuhkan kerajaan baharu menggantikan regim korup Umno-BN, malahan mempertahannya, apabila serangan semasa kempen PRU14 lebih difokuskan kepada Pakatan Harapan. Untuk bergabung atau membentuk kerjasama politik dengan BN secara terbuka, pasti ditentang oleh ahli dan penyokong akar umbi, maka dicari helah bermain wayang pertandingan tiga penjuru, dengan jumlah calon di luar dugaan, iaitu paling ramai dalam sejarah. Majoriti penyokong Pas menjelang PRU14 pasti bangkit membantah jika terbentuk persefahaman di antara parti itu dengan Umno. Ditambah dengan keyakinan bahawa pihak paling beruntung dalam episod pertandingan tiga penjuru adalah BN.

Justeru, sudah boleh diduga, selepas tersalah mengatur strategi, Pas berterusan menyalahkan pengundi, termasuk menuding jari kepada orang muda, yang berani menumbangkan Umno-BN buat pertama kali sejak enam dasawarsa. Dicarilah segala alasan dan sasaran, khususnya dengan menggunakan sentimen agama dan memanipulasi keresahan orang Melayu.

Sekali imbas, pelik juga pendirian Pas, yang mendakwa kononnya tidak sehaluan dengan BN tetapi menganggap satu kesilapan menumbangkan gabungan tersebut. Mungkin itulah yang diimpikan oleh Pas selama ini, sekadar menjadi penasihat kepada kerajaan, dengan harapan BN terus berkuasa. Atau lebih tepat, melengkapi kerajaan sebagai rakan kongsi dengan diberikan beberapa negeri tertentu untuk menerajuinya dan jawatan menteri di peringkat persekutuan. Maknanya sekadar tempelan kepada sebuah sistem yang begitu lama korup dan mengakar kefasadannya.

Kini ternyata, hanya apabila Umno-BN tercabut daripada akar kekuasaan, yang difaktorkan sebahagiannya oleh tekad waja pengundi muda, maka terburailah segala kebejatan dan kemungkaran yang terselindung selama ini. Kantung negara dianggap seperti harta pusaka yang difaraid sang penguasa sewenang-wenangnya. Paling kurang, pemborosan, ketirisan dan salahguna dana awam berjaya dihentikan apabila Umno tumbang. Perbicaraan di mahkamah, antaranya atas kes SRC membabitkan Najib menyerlahkan kebobrokan sistem dan amalan korup mega yang tidak terperi itu. Bayangkan andaikata BN kekal berkuasa melalui faktor king maker Pas, apakah segala kemungkaran ekonomi yang busuk dan hodoh itu terbongkar?

Anak muda yang berang dengan rekod buruk BN itu mungkin kurang berilmu dan tidak berminat untuk menadah kitab, tetapi naluri dan azam politik mereka benar. Kesedaran untuk berubah dan menyelamatkan negara yang hampir bankrap ini betul. Malaysia Baharu yang bebas rasuah, bermaruah, harmoni, adil, telus adalah jawapannya. Penjenayah dan perompak wang rakyat mesti di heret ke muka pengadilan. Reformasi struktur dan institusi harus disegerakan. Proses pembaharuan wajar mengambil tempat.

Negara kini berada di landasan yang tepat apabila tampil berani menamatkan kleptokrasi, menyuburkan demokrasi, memberi ruang untuk bebas bersuara, memerangi rasuah, mempertahan hak rakyat termasuk golongan minoriti, membantu kelompok terpinggir, menjamin setiap peruntukan Perlembagaan. Kitab yang “sikit-sikit” dibaca generasi muda itu memang mempunyai impak positif.

Tentunya ada kelemahan di pihak PH, terutama dalam tempoh “pembersihan” ini, juga kelembapan dalam proses pembaharuan, antaranya disebabkan ketandusan pengalaman mentadbir; dengan itu harus dimantapkan lagi mekanisme semak dan imbang.

Media bebas dan sistem kehakiman yang adil memberi peluang agar segala kritikan dan teguran dapat disalurkan tanpa takut. Seharusnya tiada lagi budaya mengampu dan mengipas. Manakala budaya takut yang selama ini menyerkup golongan intelektual dapat dipecahkan. Minda yang terkongkong dan terbelenggu adalah warisan purba yang mesti ditinggalkan.

Biarkanlah Pas dengan rakan barunya Umno, berusaha mendapatkan kepercayaan rakyat, menawarkan alternatif, mencari strategi baru. Ini negara demokrasi. Ustaz Hadi juga bebas berkempen dan bercita-cita setinggi langit. Masyarakat akan menilai, tidak terkecuali anak muda, termasuk mengenai piagam Umno-Pas yang akan dibentuk nanti. Moga sistem dua gabungan makin dimantapkan. Sementara itu, usah diperkecil upaya minda dan partisipasi politik generasi baru. Malaysia adalah hak bersama untuk kita sumbangkan apa yang terbaik.

Pakatan Harapan pula harus perkukuh kesatuan dan persefahaman. Setiap parti komponen perlu mengelak pertelingkahan. Bibit-bibit sengketa dalam PKR, parti yang paling banyak kerusi Parlimen, wajar segera didamaikan. Obses dengan singgahsana kuasa boleh menghilangkan kewarasan. Berpadalah menyusun ikhtiar. Ketamakan selalu berakhir dengan kekecewaan.

Puak Anwar berkembang dalam PPBM selepas skandal seks gay

Robin Augustin
PETALING JAYA: Dengan kontroversi video seks sejenis yang kian menyalakan perbalahan dalam PKR, sumber mengatakan keretakan itu kini terbentuk dalam PPBM, antara penyokong Dr Mahathir Mohamad dan mereka yang berkeras mahu perdana menteri itu melepaskan jawatannya.

Satu sumber PPBM yang mempunyai akses dalaman parti memberitahu FMT mengenai kewujudan puak “pro-Anwar Ibrahim” dalam parti itu.

Beliau berkata gesaan supaya Mahathir bersara dan menyerahkan jawatannya kepada Anwar, seperti yang dijanjikan Pakatan Harapan semasa kempen pilihan raya tahun lalu, telah ditingkatkan momentumnya dalam kalangan beberapa ahli PPBM.

Puak itu makin lantang bersuara kebelakangan ini berikutan video seks gay yang disasarkan kepada Menteri Hal Ehwal Ekonomi Mohamed Azmin Ali.

Pemimpin PPBM tertinggi mula bersuara apabila Azmin mendakwa kes itu merupakan konspirasi politik untuk menjatuhkannya. Mereka termasuk pengerusinya Mahathir, yang menyokong Azmin, individu yang dipilih menjadi sebahagian daripada Kabinet persekutuan selepas kemenangan pada pilihan raya tahun lepas.

Tetapi sumber itu berkata mereka yang menyokong Azmin dalam kes seks sejenis itu bukan peminat timbalan presiden PKR tersebut.

“Mereka tidak suka Azmin dan mengikuti rancangan penggantian untuk Mahathir. Dalam apa jua keadaan, Azmin menyokong kepimpinan Mahathir,” katanya.

Di bawah perjanjian antara parti PH, Mahathir akan menyerahkan kuasanya kepada Anwar untuk menjadi perdana menteri ke-8.

Tidak ada tempoh masa yang ditetapkan untuk itu, walaupun terdapat gesaan daripada kumpulan yang dikaitkan dengan PKR yang menggesa tarikh penyerahan jawatan tersebut.

Sementara itu, kem “pro-Anwar” dalam PPBM tidak mempunyai pilihan tetapi bersepakat dengan individu yang pernah menjadi pilihan terakhir untuk jawatan perdana menteri itu.

“Mereka yang berada di kem pro-Anwar adalah mereka yang dilihat tidak disukai Mahathir,” kata seorang pemimpin parti yang setia kepada Mahathir.

“Mereka terus merendahkannya melalui artikel atau kiriman di media sosial mereka. Mereka boleh meluahkan perasaan mereka tetapi orang ramai tahu mereka tidak mempunyai pengalaman untuk mentadbir.”

Penganalisis politik Azmi Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia berkata tidak menghairankan melihat wujudnya pro-Azmin dan pro-Anwar dalam PPBM.

Beliau berkata apabila parti bersiap sedia untuk masa depan tanpa Mahathir sebagai pemimpin teratas, ahli politik bergegas untuk mempersiapkan diri mereka di kem yang “betul” yang mewujudkan puak dalam parti pemerintah.

Tetapi tidak dalam DAP, kata Azmi.

“Bagi DAP, saya percaya terdapat hanya 1 kem dan mereka memberi tumpuan kepada Anwar untuk menjadi PM seterusnya.”

Sementara itu, amalam berpuak-puak dalam PPBM mungkin akan boleh dihapuskan dalam pemilihan parti tahun ini.

Penyokong setia Mahathir yang bercakap dengan FMT berkata beliau tidak sabar menunggu hari itu. Baginya, sudah tiba masanya untuk menyingkirkan “kem Anwar” yang beliau anggap sebagai merendahkan Mahathir.

“Pemilihan parti akan datang adalah penting kerana kita perlu menyingkirkan orang-orang ini.”

Dan ia kelihatan janji untuk menjadikan Anwar sebagai PM, untuk pemimpin ini sekurang-kurangnya, ia tidak tercatat.

“Mungkin ada pemimpin Melayu lain yang boleh menggantikan Tun (Mahathir) berdasarkan prestasi dan prestasi mereka. Para pelabur perlu melihat kurang politik dan kesinambungan tanpa mengira sama ada Anwar, Azmin atau malah (Presiden PPBM) Muhyiddin Yassin atas perkara itu.”

Setiausaha Anwar terkejut penasihat Azmin serang bosnya

B Nantha Kumar

Penasihat kepada menteri ekonomi Khalid Jaafar digesa menghentikan 'serangan' terhadap Presiden PKR Anwar Ibrahim atas alasan beliau enggan mengambil tindakan terhadap Ketua Pemuda PKR Santubong Haziq Abdullah Abdul Aziz.

R Suresh Kumar, setiausaha khas kepada Anwar memberitahu bahawa kenyataan Khalid sebagai tidak matang.

"Saya terkejut dengan kenyataan Khalid yang 'serang' Anwar kerana tidak mengambil tindakan terhadap Haziq.

“Khalid perlu fahami bahawa tindakan tergesa-gesa terhadap Haziq bukan mencemarkan nama PKR tetapi juga karier Azmin sendiri,” katanya.

Menurutnya, sebagai parti, PKR tidak boleh mengambil tindakan sewenang-wenangnya kerana pengakuan oleh Haziq yang masih tidak jelas ketulenan.

"Bagaimana nak ambil terhadap Haziq? Berdasarkan pengakuan beliau? Kalau betul nak ambil tindakan terhadap Haziq berdasarkan pengakuannya, tindakan sama yang perlu diambil terhadap Azmin.

"Ingat, Haziq bukan sahaja mengakui dirinya merupakan individu dalam video tersebut. Tetapi, beliau juga mengesahkan Azmin merupakan individu bersamanya dalam video tersebut.

"Sebab itu, PKR membenarkan polis membuat siasatan terhadap kes ini sebelum mengambil sebarang tindakan," tegas Suresh lagi.

Semalam, Khalid mengkritik PKR kerana tidak mengambil tindakan terhadap Haziq mendakwa perkara itu mencemarkan nama PKR dalam kalangan orang Melayu dan Islam.

"Kealpaan ini akan dilihat sebagai kegagalan kepemimpinan dalam PKR, khususnya presiden PKR (Anwar Ibrahim)," katanya melalui kenyataan yang disiarkan di Facebook.

Khalid merujuk kontroversi pengakuan Haziq berhubung klip video lucah serta dakwaannya bahawa Azmin merupakan individu yang bersamanya dalam rakaman itu.

"Bukan sahaja apa yang beliau lakukan dilihat amat jijik oleh masyarakat Melayu dan Islam. Perbuatan itu juga satu jenayah," tambahnya.

Bagaimanapun, Suresh menyifatkan kenyataan Khalid sebagai tindakan gopoh dan kurang matang.

"Saya sekali lagi ingin tekankan, sekiranya kira percaya kepada kenyataan Haziq yang mengatakan beliau adalah individu dalam video, maka kita secara tidak langsung mengakui bahawa Azmin adalah individu yang bersamanya.

"Biar, polis siasat dan ambil sebarang tindakan," jelasnya lagi.

Morsi berasa bangga dengan negaranya meskipun berdepan ketidakadilan , kata peguamnya

Presiden pertama Mesir yang dipilih secara demokratik, Mohamed Morsi, meninggal dunia pada Isnin ketika perbicaraan kes “pengintipan” yang dihadapinya, lapor agensi berita Turki Anadolu memetik laporan stesen penyiar rasmi.

Morsi, 67, telah meminta kebenaran untuk bercakap ketika sesi perbicaraan sebelum beliau pengsan dan meninggal dunia.

Akhbar Al-Watan, yang memetik kenyataan sumber kehakiman, melaporkan bahawa Morsi bercakap selama 25 minit “kemudian berhenti dan kelihatan letih sebelum pengsan dalam kandang tertuduh.”

Peguam Morsi, Abdel-Monem Abdel-Maqsoud, berkata pasukan pembelaan menerima berita mengenai kematiannya daripada defendan lain yang berada bersama-sama beliau semasa sesi perbicaraan itu.

Abdel-Maqsoud memaklumkan Anadolu bahawa semasa sesi perbicaraan terakhirnya, Morsi berkata beliau akan tetap berasa bangga dengan negaranya meskipun “berdepan ketidakadilan” selepas digulingkan.

“Saya tahu rahsia yang tidak mungkin saya dedahkan demi keselamatan negara saya,” Morsi dipetik sebagai berkata oleh peguamnya.

Peguam itu berkata Morsi turut mengkritik cara beliau dilayan di penjara.

Pendakwa Raya Mesir Nabil Sadek, dalam satu kenyataan menyebut bahawa jenazah Morsi telah dibawa ke hospital dan tidak terdapat sebarang tanda kecederaan pada tubuhnya.

“Semasa defendan Mohamed Morsi hadir dan berada dalam kandang tertuduh di mahkamh bersama defendan lain, beliau pengsan dan jatuh sebelum segera dibawa ke hospital di mana beliau disahkan meninggal dunia,” kata Sadek.

Jenazah bekas presiden itu telah dibawa ke sebuah hospitak berhampiran, lapor akhbar Mesir Al-Youm Al-Sabe.

Morsi berdepan pelbagai pertuduhan sejak beliau diguling dan dipenjarakan dalam kudeta tentera pada 2013, yang dipimpin Presiden Abdel-Fattah al-Sisi.

Terdapat enam pertuduhan terhadap bekas pemimpin itu termasuk “melarikan diri dari penjara, melakukan pembunuhan, mengintip untuk Qatar, mengintip untuk Hamas dan Hezbollah, menghina badan kehakiman dan penglibatan dalam keganasan.”– BERNAMA

Bekas Presiden Mesir, Mursi meninggal dunia di mahkamah

KAHERAH - [DIKEMASKINI] Bekas Presiden Mesir, Mohammed Mursi yang digulingkan oleh tentera pada 2013 meninggal dunia di mahkamah, menurut media Mesir.

Media melaporkan, Mohammed Mursi pengsan selepas sesi pengadilan di mana beliau menghadapi tuduhan pengintipan.

Mursi, 67, digulingkan berikutan protes beramai-ramai setahun selepas menjawat jawatan sebagai pemimpin negara yang dipilih secara demokratik.

Bukan penyokong saya sebar video seks gay, ulang Anwar

Nur Hasliza Mohd Salleh
PETALING JAYA: Anwar Ibrahim sekali lagi menolak dakwaan penyokongnya mendalangi penyebaran beberapa klip video hubungan seks sejenis antara seorang ahli parti itu dan seorang lelaki didakwa Timbalan Presidennya, Azmin Ali.

“Apa bukti? Mengarut apa ini? Anda tidak sepatutnya menyindir, ia sangat berbahaya, tidak adil,” katanya selepas menghadiri majlis rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri anjuran Dewan Perniagaan dan Perindustrian India Muslim di sini, malam ini.

Presiden PKR itu berkata, beliau bersimpati dengan pihak yang didakwa terbabit dalam kontroversi itu, tetapi “kita tidak boleh meletakkan keraguan kepada yang lain tanpa sebarang bukti”.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata, PKR masih dalam keadaan baik dan bersatu padu selepas penyebaran skandal seks sejenis itu.

“Parti masih bersatu. Semasa saya di Sabah, semua bahagian datang. Semasa di Sarawak, semua bahagian juga datang.

“Mereka pun ada tanya soalan. Ia satu perjumpaan dan mesyuarat yang baik.”

Beliau turut meminta semua pihak membenarkan polis menyiasat isu itu.

“Saya tak mahu buat apa-apa telahan. Kita boleh baca, tapi yang sahnya kita kena dengar dari polis.”

Beliau mengulas laporan media Australia memetik pakar digital forensik bersetuju beberapa klip video seks sejenis yang tersebar sejak minggu lalu tidak menunjukkan tanda ia diubah suai.

Terdahulu, Timbalan Ketua Polis Negara, Mazlan Mansor dilaporkan berkata sebuah pasukan petugas khas ditubuhkan untuk menyiasat kes video lucah itu.

Katanya, ia diketuai Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Huzir Mohamed dan dianggotai Jabatan Forensik polis serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Beliau berkata, polis menerima 17 laporan dan 21 keterangan direkodkan setakat ini.

'Video seks kelihatan tidak diubah' ori - Laporan berita Australia petik pakar

Pertubuhan media Australia, SBS News, telah meminta pandangan beberapa pakar mengenai klip seks yang didakwa melibatkan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Azmin Ali.

Laporan itu menyatakan bahawa walaupun tidak dapat mengesahkan jika orang dalam video tersebut ialah Azmin, namun para pakar bersetuju bahawa kelihatan tidak ada sebarang pengubahan digital telah dibuat.

"Sekiranya ini (hasil kepintaran buatan AI) Deepfake, ia sangat baik," kata salah seorang daripada mereka, Kevin Nguyen.

Menurut SBS, Nguyen ialah pakar forensik digital yang sebelum ini berunding dan menyediakan pengesahan kandungan untuk BBC dan New York Times serta kini bekerja untuk Perbadanan Penyiaran Australia (ABC).

Berikutan analisisnya terhadap ketiga-tiga klip itu, Nguyen berkata: "Pada tahap imej, secara forensik ia telah diperiksa.

"Saya menjalankan beberapa analisis forensik... terhadap tiga video itu dan pada enam perkara yang saya periksa tiada bukti terdapat manipulasi foto atau imej," jelasnya.

Profesor Siwei Lyu dari Kolej Kejuruteraan dan Sains Gunaan di University of Albany di Amerika Syarikat juga memberikan gambaran yang sama.

"Dengan menghalang artifak mampatan (compression artifacts), tidak ada jejak algoritma (AI) Deepfake yang pasti, seperti orientasi muka yang tidak konsisten, atau wajah yang terapung," katanya.

Tak boleh sahkan Azmin

SBS, yang merupakan organisasi berita yang dibiayai oleh kerajaan, memetik Siwei sebagai pakar dalam bidang kepintaran buatan dan forensik media.

Walau bagaimanapun, pakar lain yang dipetik SBS, Giorgio Patrini, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Deeptrace dari Australia, berkata kualiti video itu terlalu rendah untuk membolehkan mendapat suatu analisis muktamad.

Firma Patrini mengendalikan pengesahan video yang diubah dengan teknologi Deepkfake.

"Tiada seorang pun daripada penganalisis yang boleh mengesahkan bahawa Azmin ialah lelaki dalam video itu, mereka hanya membuat kesimpulan bahawa video itu tidak pernah diubah secara digital," kata laporan itu lagi.

Sementara itu, pakar lain, Denby Weller dari Universiti Teknologi Sydney, berkata terdapat beberapa tertentu yang perlu diberikan perhatian.

"Dengan melihat (imej itu, boleh dikatakan) ia telah dirakam dengan mod potret dari telefon walaupun rupa itu boleh dibuat secara buatan pada tahap pasca produksi.

"Ia juga dirakam dari kedudukan yang sedikit tinggi (ketinggian kamera sangat sukar untuk dipalsukan), yang menunjukkan bahawa telefon itu mengarah sedikit ke bawah pada lelaki terbabit," katanya.

Weller dilatih dalam bidang verifikasi video bersama Google News Initiative.

Azmin, yang juga timbalan presiden PKR menyifatkan video itu, yang disebarkan oleh individu yang tidak diketahui melalui Whatsapp, sebagai suatu komplot jahat untuk merosakkan kerjaya politiknya.

Ini selepas Ketua Pemuda PKR Santubong Haziq Abdullah Abdul Aziz mengesahkan dirinya ialah lelaki lain dalam video itu yang dilihat memaparkan perlakuan lucah dengan orang yang dikatakan menyerupai Azmin itu.

Haziq yang sedang disiasat atas pelbagai kesalahan, termasuk hubungan seksual luar tabii, juga mendakwa Azmin ialah lelaki yang bersamanya di dalam video itu.

Haziq juga mendakwa kejadian itu berlaku di sebuah bilik hotel di Sandakan pada bulan lepas.

Pihak polis sedang menyiasat bagi menentukan sama ada klip video itu palsu atau tidak.

Malaysiakini sedang menghubungi Azmin dan para pegawainya bagi mendapatkan ulasan mengenai laporan SBS ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Hilman Idham, setiausaha politik Azmin berkata menteri itu telah mengarahkan pejabatnya untuk memebrikan keutamaan terhadap permintaan polis untuk merekodkan kenyataannya.

Hilman berkata polis memaklumkan kepada pejabat menteri pada Ahad untuk membuat temu janji bagi menyoal Azmin mengenai dakwaan skandal seks itu.

"Kami sedang membincangkan dengan pejabat kerana Azmin telah mengarahkan supaya hal ini menjadi keutamaan.

"Jadualnya untuk hari ini dan esok telah penuh dan kami sedang melihat waktu yang bersesuaian (bagi menteri memberi keterangan kepada polis).

"Tetapi (bagaimanapun Azmin tetap akan diambil kenyataan) sama ada hari ini atau esok," katanya kepada pemberita di Sepang, lapor The Star.

MB Kelantan, Exco akan beri keterangan hari ini

MALAYSIADATELINE
Saman AKSB ke atas Husam
Saman Syarikat Bekalan Air Kelantan (AKSB) ke atas Naib Presiden AMANAH Datuk Husam Musa akan dimulakan di Mahkamah Tinggi Kota Bahru jam 2.30 petang hari ini

Husam dalam satu kenyataan berkata, bagi tujuan perbicaraan itu Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob dan Exco Kerajaan Negeri Datuk Hanipa Ahmad akan disepina untuk memberikan keterangan.

Pada April lalu Mahkamah Tinggi Kota Bharu menangguhkan kes saman AKSB. Penangguhan itu untuk membolehkan agar pihak Peguam Nik Bahrum dari Nor Bahrum & Co mewakili AKSB dan Peguam Shamsul Baharin dari Tetuan Rozma Baharin mewakili Datuk Husam Musa memfailkan penyata keterangan saksi secara bertulis bagi tujuan perbicaraan penuh.

AKSB pada 12 April 2018 telah memfailkan saman terhadap Husam kerana mendakwa Husam telah memfitnah AKSB memberikan tender secara salah kepada sebuah syarikat yang belum wujud ketika tender berkenaan dikeluarkan.

Tender yang dipersoal Husam itu berkaitan dengan Skim Bekalan Air Merbau Chondong fasa II (Pakej 1), Jajahan Machang, Kelantan.

Ini susulan dalam satu sidang media pada Mac 2018, Husam mendedahkan berlaku kekeliruan dalam pemberian tender mereka bentuk, membina dan menyiapkan kerja-kerja mekanikal serta berkaitan untuk Skim Bekalan Air Merbau Chondong, fasa II bernilai RM27.1 juta.

Dakwa Husam apa yang mengelirukan, surat tawaran kepada dua syarikat masing-masing CDAH Construction Sdn Bhd dan JV Jangka Prestasi Sdn Bhd dikeluarkan pada 22 Januari 2015, Namun syarikat berkenaan didaftarkan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada 9 Mac 2015.

Mahkamah menetapkan 17 hingga 19 Jun 2019 tarikh perbicaraan.

Video seks tersebar dalam parti, Rafizi percaya PKR akan siasat

Adam Abu Bakar
KUALA LUMPUR:
Rafizi Ramli percaya PKR akan menyiasat isu video seks mirip menteri tersebar dalam kalangan ketua-ketua bahagian parti itu, selepas hal itu ditimbulkan oleh Timbalan Presiden Azmin Ali.

Naib presiden PKR itu juga yakin perkara itu akan dibawa ke mesyuarat parti dan suatu penjelasan akan diberikan “selagi proses siasatan berjalan secara bebas”.

“Untuk berlaku adil kepadanya, saya percaya parti akan siasat,” katanya kepada pemberita di majlis Aidilfitri Parlimen Pandan hari ini.

“Kalau ada persoalan, parti wajar jelaskan. Kalau ada yang perlu dijelaskan pihak berkuasa, maka pihak berkuasa juga perlu jelaskan mengenai perkara ditimbulkan Azmin.”

Terdahulu, Azmin menggesa partinya menyiasat penyebaran video seks yang cuba dikaitkan dengannya menerusi kumpulan WhatsApp yang mempunyai nombor telefon ketua-ketua bahagian PKR.

Beliau mendakwa hanya orang tertentu mempunyai nombor telefon ketua-ketua bahagian.

Setiausaha Agung Saifuddin Nasution Ismail dilapor menafikan ibu pejabat parti terbabit dalam penyebaran itu.

Pada masa sama, Rafizi menggesa semua pihak berhenti membuat spekulasi mengenai isu video seks itu, kerana pasti pihak berkuasa akan dapat sahkan ketulenan video itu dan siapakah dalangnya.

“Bila ada spekulasi kata orang itu dan orang ini terlibat, maka fitnah itu akan berganda buat kali kedua, ketiga dan keempat,” katanya.

Telanjang ke Putrajaya

Al-Abror Mohd Yusuf
"Kita mesti telanjang," kata Ebiet G Ade, "dan benar-benar bersih suci zahir dan di dalam batin."

Ada apa dengan telanjang?

Jawabnya: ada macam-macam. Sebermulanya manusia, memang sudah bertelanjang. Sejak terhasilnya janin sehinggalah ketika ia keluar ke dunia dari alam rahim. Semua kita adalan orang yang bertelanjang.

Setakat ini belum pernah lagi rasanya ada bayi lahir siap berlampin, apa lagi lengkap dengan seluar, baju atau berdasi.

Barangkali atas sebab itulah agaknya dari semasa ke semasa kita melihat orang terus bertelanjang. Dan pada masa tertentu, cuba menelanjangi orang lain. Untuk menggapai kuasa, misalnya.

Sedang kuasa itu sangat menggiur dan memberahikan.

Kiranya beberapa bulan lagi untuk sampai ke tahun 2020, kita menyangka aktiviti telanjang dan menelanjangi itu akan berkurangan atau terkawal. Tetapi mungkin kerana intimnya kita dengan telanjang, maka kisah telanjang itu jugalah yang sedang disaksikan saban hari.

Orang bestari berkata politik ialah seni menyulam strategi bagi meraih kuasa. Tanpa disedari politik juga sebenarnya ialah tentang bertelanjang dan menelanjangi. Pedulilah siapa pun wataknya.

Waima seorang yang bergelar ulama pun.

Justeru di sana sini kita melihat semasa ulama terbabit mensyarahkan kisah-kisah para nabi, rasul, dan sahabat serta menjustifikasikan ia dengan langkah politik yang diambil, maka seiring dengan itu, di depan ratusan atau mungkin ribuan mata, mereka pun bertelanjang.

Perlahan-lahan, mereka melabuhkan jubah masing-masing, kemudian membuka lilitan serban atau menurunkan kopiah atau songkok. Tidak akan pernah puas atau cukup dengan itu mereka menanggalkan apa saja kain yang terlekat pada badan.

Sehingga akhirnya mereka bertelanjang penuh, barulah datang kepuasan yang dicari.

Kita yang tak tahu apa-apa

Bukan golongan agamawan saja yang begitu. Politikus 'sekular' juga akan bertelanjang untuk kuasa. Pedulilah sama ada mereka bertelanjang secara harfiah atau sebaliknya. Dan telanjang itu bertujuan dua: untuk keuntungan sendiri atau merugikan orang lain.

Ia boleh saja untuk menunjukkan betapa sucinya mereka dan kerana itu kita - masyarakat, atau orang awam yang dilayan sebagai manusia yang tidak tahu apa-apa - wajib menyokong mereka.

Jika ia kurang berkesan politikus itu akan menelanjangkan musuh pula. Dan kita - sekali lagi yang terus dilayan sebagai makhluk bukan seperti mereka kerana tidak tahu apa-apa - mesti bersetuju bahawa tidak ada yang lebih baik daripada mereka itulah.

Dan jika bersetuju dengan akal, kita pun akan bertepuk tangan beramai-ramai bagi meraikan telanjang tersebut. Ia adalah sejenis kegilaan yang diinstitusikan.

Maka benar jugalah nukilan Serat Kanatidha oleh Ronggowarsito dulu.

"...ikut jadi gila tidak akan tertahan

tapai kalau tidak diikutkan

tidak akan mendapat habuan."

Ini zaman edan. Zaman telanjang dan menelanjangkan. Tapi itu jugalah dilemanya. Melihat orang lain bertelanjang dan terlepas bahagian masing-masing, atau kita harus ikut sama bertelanjang.

Lazimnya kita akan memilih untuk sama-sama bertelanjang.

Politik paksi telanjang

Menyanggahi kata-kata sendiri - yang pernah diikrarkan suatu ketika dulu - tanpa sedikit pun rasa bersalah atau malu, misalnya. Sedangkan nabi bersabda, malu itu sebahagian daripada cabang-cabang iman.

Apabila seseorang sudah ditelanjangkan, sifir seterusnya adalah mudah: teruskan berdiri tanpa seurat benang atau membalas dengan mencari cara terbaik - dan paling kejam - untuk menelanjangi orang yang melakukan hal itu kepada kita.

Maka politik dan sosial kita akan terus mengalir di atas paksi itulah. Paksi telanjang. Semakin bertelanjang semakin baiklah nasib yang ada di depan.

Kecuali kita - orang biasa yang dilayan oleh politikus sebagai tidak tahu apa-apa ini - bangkit dan menyergah dengan tegas: sudahlah!

Kita tidak perlukan lagi politik yang dilatari aksi-aksi telanjang dan pelondehan hal-hal dalam kain dan bawah selimut. Kita mahu melihat kematangan dalam pelaksanaan dasar dan kata-kata. Kejujuran - kalau masih ada - wajib dibuktikan dengan perbuatan.

Memang dari semasa ke semasa - di depan tuhan - kita perlu bertelanjang dan membersihkan diri zahir dan batin. Seperti lagu Untuk Kita Renungkan oleh Ebiet tadi. Tapi dia juga menasihatkan:

"Tengoklah ke dalam sebelum bicara

singkirkan debu yang masih melekat

singkirkan debu yang masih melekat."

Terlalu banyak hal yang perlu kita fikir dan bimbangkan selain hal-hal dalam kain dan bawah selimut, kan?

Selamat bertenang dalam muktamar, pesan Hanipa kepada Pas

MALAYSIA DATELINE

Ahli Jawatankuasa AMANAH, Hanipa Maidin, mengucapkan selamat bertenang kepada Pas yang akan bermuktamar pada 21 hingga 24 Jun ini di Stadium Tertutup SUKPA, Bandar Indera Mahkota, Kuantan Pahang.

Pengerusi Biro Undang-undang AMANAH (Kanun) itu berkata demikian mengulas kenyataan seorang pimpinan parti Pas yang digelarnya “parti ehem” itu yang berkata bahawa muktamar pemilihan Pas kali ini adalah yang paling tenang.

Soal Hanipa, jika muktamar Pas yang sebelum ini didakwa tidak tenang, siapakah yang berada di belakang di sebalik ketidaktenangan itu?

“Jujurlah mengaku! Siapa yang pakai sistem cai? Siapa yang baca doa laknat pada pemimpin? Siapa yang ungkap kalimah “baruah”? Muktamar parti Islam apa yang ‘legalise’ (membolehkan) boo pada pemimpin?” tulis Hanipa dalam Facebooknya.

Beliau turut mengingatkan pimpinan berkenaan yang baharu menjadi AJK parti ehem itu dengan pepatah Amerika yang berbunyi “boleh bohong seseorang dalam sesuatu masa, tapi tak boleh bohong semua orang dalam semua masa”.