"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Sajat bakal diisytihar muflis

MOHD YUNUS YAKKUB

SHAH ALAM – Usahawan kontroversi Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Sajat bakal tersenarai dalam kalangan individu muflis di negara ini selepas pemfailan pemiutang dilakukan terhadapnya di Mahkamah Tinggi di sini semalam.

Pemfailan petisyen itu dilakukan Owa Resources Sdn. Bhd. menerusi Peguam Nurul Hafidzah Hassan di hadapan Penolong Kanan Pendaftar, Siti Suriatey Mohamed Yusoff.

Prosedur tersebut merupakan langkah terakhir bagi menuntut pembayaran penghakiman RM200,000 daripada Sajat kepada Owa Resources yang merupakan bekas stokis utama bengkung usahawan terbabit.

Nurul Hafidzah memberitahu, petisyen berkenaan difailkan selepas notis kebankrapan yang telah dikeluarkan terhadap usahawan berkenaan tidak mendapat sebarang maklum balas.

Katanya, menerusi perintah bankrap, Sajat boleh diisytiharkan muflis seterusnya menyebabkan segala aset termasuk rumah dan akaun bank milik Sajat diuruskan Jabatan Insolvensi.

“Petisyen berkenaan perlu diserahkan kepada Sajat dan sekiranya penyerahan itu gagal, kita akan membuat pengiklanan seterusnya kepada pendengaran dan perintah bankrap.

“Mungkin dalam sebulan dua lagi, kita akan perolehi keputusan (perintah bankrap) daripada mahkamah sekiranya Sajat terus gagal bayar jumlah penghakiman tersebut,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Beliau memberitahu, pihak­nya setakat ini belum dapat mengenal pasti keberadaan Sajat yang didakwa kini berada di Australia.

Malah, jelasnya, tiada sebarang pengesahan dokumen me­nunjukkan bahawa harta dan perniagaannya telah dijual sebagaimana yang dikatakan usahawan itu.

“Saya tidak rasa semudah itu menjual harta seperti rumah kerana perlu lalui pelbagai prosedur seperti melantik peguam, menandatangani dokumen jual beli dan pengesahan daripada pejabat tanah.

“Tambahan, Sajat telah mempunyai notis bankrap dan mungkin dia sengaja ‘propa’ agar tiada siapa mencarinya (termasuk tuntutan bayaran hakiman sebelum ini),” jelasnya.

Ketika ditanya urusan penghantaran petisyen kepada Sajat yang didakwa berada di Austra­lia, Nurul Hafidzah menegaskan, pihaknya hanya akan menyerahkan pada alamat terakhir diketahui pihaknya ( iaitu di Damansara).

Kosmo! pada 24 Ogos lalu melaporkan Owa Resources memberikan kata dua kepada Sajat untuk menjelaskan hutang penghakiman RM200,000 atau diisytiharkan muflis.

Terdahulu, Sajat diberi notis kebankrapan melalui penyampaian ganti menerusi notis iklan dan penampalan selepas dibenarkan Mah­kamah Tinggi Shah Alam.

Ini susulan ke­ga­­galan Sajat mem­bayar jumlah peng­­­hakiman RM200,000 kepada Owa Resources selepas tidak dapat menjejaki lokasi sebenar defendan.

Hasbie Muda Ketua Pemuda AMANAH yang baharu

SYAZMIR HARIZ NOORAZALAN

Setelah ketiadaan penyandang jawatan Ketua Pemuda AMANAH Nasional, hari ini kesemua AJK Pemuda AMANAH Nasional yang dipilih oleh perwakilan penghujung 2019 dahulu telah selesai memilih Ketua Pemudanya yang baru. Umum mengetahui bahawa pemilihan semula Ketua Pemuda AMANAH Nasional ini bukanlah kali pertama, sebelum ini setelah penyandang jawatan dilanda badai Sheraton telah meninggalkan parti menyebabkan pemilihan semula jawatan tersebut. Namun kali ini sedikit berbeza apabila Ketua Pemuda AMANAH Nasional yang sedang berjuang bersama jawatan sebagai Ketua Pemuda Pakatan Harapan telah dijemput oleh Allah SWT akibat Covid-19. Pejuang yang dimaksudkan ialah Almarhum Shazni Munir.

Kini amanah ini dipikul oleh Sdr. Hasbie Muda pula. Sdr.Hasbie Muda merupakan antara pemuda yang pernah bersama Pas satu ketika dahulu dan menubuhkan AMANAH. Sdr. Hasbie Muda yang bertapak di Terengganu dipilih sebagai Ketua Pemuda AMANAH Terengganu semasa penubuhannya. Bukanlah baru dalam politik, beliau mula bergiat aktif dalam perjuangan apabila menyertai pelbagai demonstrasi mewakili mahasiswa. Memandangkan beliau merupakan penuntut di Universiti Malaya, aura perjuangannya sering ditiupkan hari demi hari. Boleh diamati perjuangan dan aspirasinya sebagai mahasiswa dalam buku yang beliau sunting iaitu ‘Mahasiswa Bangkit’.

Setelah tamat belajar beliau banyak berjuang bersama Pas dalam platform beliau sendiri iaitu sebagai penulis buku. Mana tidaknya, ketika nama Pas dipuncak apabila disokong pelbagai pihak sama ada Islam atau bukan Islam, beliau meluncurkan beberapa buku terkait dengan Pas iaitu ‘Pas dan Pilihan Raya’ serta buku ‘Kemenangan Yang Tertangguh’. Buku-buku yang beliau tulis dan terbitkan atas nama MLC Bookstore ini banyak membuka mata masyarakat umum yang sebelum ini jauh dari Pas. Kritikan dan analisis terperinci Sdr. Hasbie Muda tentang prestasi Pas dalam pilihan umum khususnya PRU ke-13 merupakan teguran halus beliau agar PAS terus melakukan muhasabah dalam masa terdekat agar kekal relevan dalam politik Malaysia.

Semasa PRU ke-14, gelombang rakyat Malaysia yang menyebabkan BN jatuh tersungkur juga adalah hasil percaturan rakan-rakan PH yang sanggup berkorban bertanding di kerusi-kerusi pantai timur. Walaupun sedar akan kesukaran menembusi kerusi-kerusi PAS dan BN, kehadiran calon-calon PH berjaya mengepung BN daripada memenangi lebih banyak kerusi sehingga PH berjaya menawan kerajaan pusat. Antaranya ialah Sdr. Hasbie Muda sendiri yang bertanding di DUN Paka Terengganu. Meskipun kalah, namun kesediaan Sdr. Hasbie berjuang di gelanggangnya sendiri amat wajar untuk diteladani. Rezeki menyebelahi beliau apabila beliau dilantik sebagai Pegawai Tugas-Tugas Khas kepada Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan YM Raja Kamarul Baharin yang juga Pengerusi AMANAH/PH Terengganu.

Kini beliau memikul Amanah selaku Naib Pengerusi AMANAH Terengganu. Satu tugas yang amat mencabar buat beliau untuk melakukan sesuatu yang luar biasa untuk mengeluarkan rakyat Terengganu dari cengkaman politik tunggangan agama. Walaupun kepimpinan Pas sendiri selaku kerajaan di Terengganu telah melondehkan kedangkalan mereka memimpin, namun usaha AMANAH di Terengganu tidak pernah dimalapkan.

Apa yang menjadi harapan penulis buat kepimpinan Pemuda AMANAH Nasional yang baharu ialah mengisi kelompongan yang telah lama wujud sejak pemilihan 2019. Benar Langkah Sheraton telah melukakan kita semua, namun luka itu tidak perlu dibiarkan menjadi barah sehingga tidak mampu berfungsi lagi. Ia harus diubati segera dengan daya kepimpinan yang lebih cergas dan bermaya demi menyayingi kepimpinan pemuda parti-parti lain. Bagaimana kita melihat Dato Mahfuz memimpin Dewan Pemuda Pas, bagaimana Datuk Salahudin Ayub, bagaimana ketika Lim Guan Eng menjadi Ketua DAPSY dahulu? Mereka mengaum bagai harimau yang sangat kelaparan melanggar regim BN. Media merasakan ini makanan yang paling panas untuk dihidangkan kepada masyarakat. Maka media selalu naikkan perihal mereka, bukan kerana populariti tetapi lebih dari itu atas usaha perjuangan mereka yang lebih pantas dan cergas berbanding kepimpinan senior.

Posisi AMANAH dalam PH juga akan menjadi indikator kepimpinan Ketua Pemuda AMANAH Nasional yang baharu. Meskipun Ketua DAPSY dan AMK merupakan seorang Yang Berhormat, ia tidak sesekali akan merendahkan kedudukan AMANAH dalam PH. Harapanya agar peranan AMANAH tidak dikesampingkan dalam PH khususnya Pemuda. Pandangan masyarakat kepada kepimpinan Pemuda AMANAH Nasional merupakan asas penting kerana politik itu adalah persepsi. Gagal mengurus persepsi akan mengurangkan sokongan masyarakat pada AMANAH khususnya Pemuda.

Ini merupakan tulisan penulis untuk memperkenalkan serba ringkas siapa Ketua Pemuda AMANAH Nasional yang baharu atau siapa itu Sdr. Hasbie Muda, manakala harapan yang penulis nyatakan adalah harapan awal penulis kepada kepimpinan Pemuda AMANAH Nasional yang akan memikul tanggungjawab ini lebih besar. Semoga Pemuda AMANAH Nasional akan bergerak lebih gagah dan bersemangat bagi memastikan AMANAH kekal relevan dalam politik Malaysia dan mandat rakyat dlm PRU ke-14 yang dibakul sampahkan akan dikembalikan dalam PRU akan datang.

Seeru Ala Barakatillah

Penulis adalah Ketua Komunikasi AMANAH Gombak

AJK Biro Pendidikan & Perubahan Masyarakat AMANAH Nasional

Rayuan kes Pulau Batu Putih, Umno ni ada akai ke?

JAMZURI ARDANI

Dia gini … bila Kerajaan Malaysia dan Singapura bersetuju untuk membawa pertikaian berkenaan pemilikan Pulau Batu Puteh pada tahun 2007 ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), ia telah meletakkan syarat bahawa kedua-dua negara perlu melakukan perjanjian bertulis menyatakan bahawa kedua-dua negara perlu bersetuju menerima keputusan ICJ sebagai keputusan muktamad dan tidak akan membuat sebarang rayuan ke atas keputusan yang dibuat.

Surat dari kerajaan Johor kepada Singapura yang menjadi bukti utama dalam perbicaraan kes Pulau Batu Puteh di ICJ.

Perjanjian itu dibuat di zaman pentadbiran Pak Lah sebagai PM. Kerajaan PH tidak mempunyai pilihan selain menghormati perjanjian yang telah ditandatangani di peringkat antarabangsa.

Kalau kerajaan membuat rayuan ke atas keputusan tersebut, ini bermakna negara kita telah mungkir janji dan melanggar perjanjian yang dibuat dengan negara lain.

Memanglah Singapura mungkin tak akan serang Malaysia kalau kita langgar perjanjian tersebut.

Tapi di mana maruah negara kita kalau kita langgar perjanjian?

Bukankah Al Quran jelas memerintahkan kita supaya teguh berpegang dengan perjanjian? Tak kan sebab Pulau Batu Puteh kita nak campak ajaran Quran ke laut?

Umno sepatutnya meminta maaf kepada rakyat Malaysia kerana gagal membuat kerja rumah yang sepatutnya ketika kes ini dibicarakan di ICJ sebelum ini sehingga kita kalah dalam perbicaraan tersebut.

Yang membuat perjanjian itu kamu, tiba-tiba kamu mahu salahkan PH sebab tidak melanggar perjanjian yang kamu pernah tandatangani semasa jadi kerajaan.

Akai ada?

Remaja masuk jarum dalam zakar

KOSMO!

BEIJING – Seorang remaja lelaki berusia 13 tahun dari wilayah Jiangsu memasukkan jarum jahitan  sepanjang 9 sentimeter (sm) ke dalam saluran kencing  dan membiarkannya selama dua minggu, lapor laman Suara.com semalam.

Dia berbuat demikian kerana didorong oleh perasaan ‘ingin tahu’.

Selepas mengadu organnya itu terasa sakit dan air kencingnya berdarah, ibu dan bapa remaja itu kemudian membawanya ke sebuah hospital di Nanjing.

Selepas melakukan ujian imbasan sinar X, doktor kemudian menemui jarum tersebut di dalam saluran kencingnya. Remaja itu kemudian mengaku sengaja berbuat begitu kerana rasa ingin tahu.

Doktor kemudian mengeluarkan jarum tersebut menerusi satu pembedahan yang memakan masa selama lebih satu jam.

“Remaja itu datang ke sini kerana tidak tahan sakit. Kami kemudian menemui jarum yang sangat panjang di dalam salur kencingnya,” kata doktor yang merawat remaja itu, Guo Yunfei.

Tidak mahu perkara sama berulang, doktor kemudian mengingatkan remaja itu bahawa memasukkan benda ke dalam saluran kencing adalah satu tindakan berbahaya kerana benda asing boleh menyebabkan jangkitan dan pendarahan pada saluran tersebut.

Beliau turut menegaskan perlunya pendidikan seksual yang lengkap untuk kanak-kanak dan remaja di China memandangkan kajian menunjukkan bahawa golongan itu mempunyai kefahaman asas yang kurang tentang kesihatan reproduktif dan perkembangan fizikal yang berlaku ketika usia remaja. – AGENSI 

Tian Chua usahakan kepulangan Azmin ke PKR?

Minderjeet Kaur

PETALING JAYA: Naib Presiden PKR Tian Chua mempertahankan seruannya agar Pakatan Harapan (PH) bekerjasama dengan sesiapa sahaja yang boleh membantunya memenangi pilihan raya negeri (PRN) Melaka.

Beliau menafikan membuat kenyataan itu untuk membuka ruang bagi Azmin Ali kembali menyertai PKR dan menegaskan beliau tidak ada sebarang kuasa untuk menentukan perkara itu.

“Ada yang berkata, dengan menggesa PH bekerjasama dengan sesiapa sahaja supaya kita dapat menang di Melaka, saya sebenarnya sedang cuba nasib untuk lihat sama ada Azmin dan yang lain yang telah meninggalkan parti akan diterima semula dalam PKR.

“Cakap-cakap seperti itu tidak berasas dan merepek,” kata bekas Ahli Parlimen Batu itu kepada FMT.

Bagaimanapun, tambahnya, Presiden parti itu, Anwar Ibrahim akan mempunyai majoriti untuk menjadi Perdana Menteri sekiranya Azmin dan 20 Ahli Parlimen lain kembali ke PKR.

“Jika ini berlaku, terserah kepada Anwar untuk menerimanya. Ini bukan keputusan saya.”

Ia juga terpulang kepada Anwar untuk memutuskan sama ada PKR patut bekerjasama dengan Muhyiddin Yassin dari Bersatu dan pasukannya, katanya.

“Saya cuma kata, kita mesti cari kerjasama yang akan bawa kemenangan.

“Kita mesti ingat, pilihan raya umum (PRU) akan datang boleh jadi kucar-kacir. Ada pihak ketiga – Warisan, Muda dan pelbagai NGO – yang akan tampil bertanding,” katanya.

“Adakah kita akan tolak mereka yang mahu bekerjasama dengan kita?”

Awal minggu ini, Loke Siew Fook dari DAP mengkritik Tian Chua atas cadangannya supaya PH bekerjasama dengan sesiapa sahaja yang mampu membantu gabungan itu memenangi PRN.

“PH mesti tolak pengkhianat,” kata Loke di Facebook.

Tian Chua berkata, PKR mungkin sudah hilang sinarnya dan memerlukan sokongan untuk memenangi PRN pada 20 Nov, termasuk daripada empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melaka yang menarik sokongan mereka kepada Ketua Menteri Sulaiman Md Ali.

“Bagi PRN Melaka, matlamat kami adalah mengalahkan Umno,” tambahnya.

Beliau menghormati pendirian DAP menolak kemasukan individu tertentu ke dalam PH, katanya, sambil menjelaskan, beliau bukan bercakap mengenai menerima atau menolak sesiapa.

“Pendiriannya adalah kita wujudkan pakatan untuk menang. Itu adalah prinsip umum.”

Empat ADUN Melaka yang dimaksudkan adalah Idris Haron, Nor Azman Hassan, Noor Effendi Ahmad dan Norhizam Hassan Baktee.

Idris dan Nor Azman sebelum ini menganggotai Umno dan Noor Effendi adalah bekas ahli Bersatu. Norhizam memenangi kerusinya atas tiket DAP pada 2018 tetapi kemudian mengisytiharkan dirinya sebagai wakil bebas yang menyokong Umno.

Dalam kenyataan berikutan mesyuarat Majlis Presiden PH pada Khamis, diumumkan bahawa Norhizam tidak akan dinamakan sebagai calon.

Mengenai tiga lagi ADUN terbabit, Majlis Presiden berkata, ia menerima pandangan semua pihak mengenai perkara ini. Namun, Anwar juga dipetik berkata, PKR akan menunggu untuk lihat sama ada mereka akan memohon untuk menyertai parti itu.

Pengarah agensi penguat kuasa pukul, kurung amah

Ekhwan Haque Fazlul Haque

ekhwan@hmetro.com.my

Kuala Lumpur: Dipukul di kepala, tangan dilipat selain dikurung di dalam bilik, itu nasib menimpa seorang wanita warga asing yang dipercayai didera majikannya.

Kejadian dilaporkan dilakukan majikannya itu yang juga seorang pengarah agensi penguat kuasa di sebuah rumah di Kelana Jaya, dekat sini, Isnin lalu.

Tidak tahan diperlakukan sedemikian menyebabkan wanita terbabit melarikan diri dari rumah majikannya berkenaan.

Bagi mendapatkan perlindungan, mangsa menuju ke Kedutaan Indonesia di Kuala Lumpur sebelum laporan polis dibuat.

"Kes disiasat mengikut Seksyen 12 Anti Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran (Atipsom) selepas majikan dipercayai tidak membayar gaji pembantu rumah itu sejak sekian lama.

"Difahamkan pengarah itu berusia 40-an," kata sumber.

Sementara itu, Ketua Polis Selangor Datuk Arjunaidi Mohamed mengesahkan menerima laporan membabitkan insiden itu.

"Polis mengesahkan kejadian dan laporan daripada mangsa. Siasatan lanjut sedang dijalankan," katanya.

Melaka: Strategi “bumi hangus” PN mahu pecahkan undi Melayu, elak Umno, BN menang

FMT Reporters

PETALING JAYA: Keputusan Perikatan Nasional (PN) bertanding di kesemua 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka, menjadi strategi “bumi hangus”, selain ingin memastikan gabungan parti itu tidak ditamatkan riwayatnya oleh Umno dan BN, kata Ketua Penerangan BN Selangor Isham Jalil.

Beliau berkata, Pengerusi PN Muhyiddin Yassin, mahu melihat perpecahan undi Melayu agar Umno dan BN tidak menang di PRN Melaka, sebaliknya mendakwa Presiden Bersatu itu mahu Pakatan Harapan (PH) kembali berkuasa di negeri terbabit.

“Dia nampaknya lebih sanggup jika PH menang daripada biarkan Umno menang.

“Ini strategi ‘scorched earth’ atau bumi hangusnya. Dulu pun dia berkawan dengan PH, dan dia memang selalu kata dia tidak suka Umno,” katanya dalam kenyataan.

Isham berkata, Muhyiddin berhasrat mewujudkan kepercayaan bahawa Umno atau BN memerlukan bantuannya untuk menang pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15), andai Umno dan BN kalah di Melaka.

“Maka, dia boleh tunjuk yang Umno atau BN perlukannya untuk menang Pilihan Raya Umum ke-15 kelak.

“Sebab itu, pada Muhyiddin dia tidak mahu Umno menang dalam PRN Melaka ini. Jika Umno menang, tamatlah riwayat PN dan PPBM (Bersatu). Mereka akan ditinggalkan dan berpecah,” katanya.

Beliau berkata, sekiranya pengundi di Melaka mengundi Bersatu atau PN, tindakan itu sama seperti “mengundi” PH.

“Sebab undi PPBM (Bersatu)/PN ini akan pecahkan undi Melayu dan akibatnya PH yang akan menang dan PH/DAP yang akan perintah Melaka semula,” katanya.

Hari ini, Muhyiddin mengumumkan PN dijangka bertanding di kesemua 28 kerusi DUN Melaka dengan beliau mengarahkan agar rundingan dalam kalangan parti di bawah PN, termasuk PAS dan Gerakan diadakan segera.

Menantu cabul mentua

Utusan 

KELUARGA mangsa ketika hadir ke balai polis bagi membantu siasatan.-AGENSI

SULAWESI SELATAN: Seorang lelaki bertindak di luar batas apabila tergamak mencabul ibu mentuanya yang sudah berusia 72 tahun di Luwu, Makassar.

Lapor Tribunnews, kes terbongkar selepas warga emas itu membuat laporan ke Unit Perlindungan Perempuan dan Anak, Polis Sumatera Selatan, kelmarin.

Wanita itu memberitahu, menantunya cuba mencabul dirinya sebanyak dua kali.

Jelasnya, kejadian pertama berlaku tahun lalu, ketika lelaki itu datang meminta sesuatu dengan alasan untuk tujuan perubatan.

“Sebulan selepas itu, kaki saya tiba-tiba menjadi tidak selesa dan dia menawarkan mengurut dengan minyak.

“Walaupun saya menolak, dia tetap memaksa kononnya ingin membantu dan cuba mengambil kesempatan ketika itu,” luahnya.

Selepas kejadian itu, lelaki itu datang memohon maaf kepada wanita itu semasa Hari Raya Aidilfitri lalu.

Ternyata, menantunya tidak pernah serik dan melakukan perkara sama, September lalu.

Ketika menantunya berada di rumah wanita itu, dia cuba mengambil kesempatan dengan memeluknya dari belakang ketika mereka hanya tinggal berdua di rumah wanita itu. 

NASA siar rakaman suara ‘menakutkan’ dari Marikh

Utusan 

WASHINGTON: Pentadbiran Angkasa Lepas dan Aeronautik Kebangsaan (NASA) menyiarkan rakaman ‘suara menakutkan Marikh’ yang diperoleh dari dua mikrofon yang dipasang pada kapal angkasa lepas yang tiba di planet itu, sejak Februari lalu.

Lapor Daily Mail, mikrofon tersebut dipasang pada kenderaan penjelajah NASA, Perseverance.

Kenderaan itu meneroka planet Marikh selama lapan bulan bagi mencari kemungkinan tanda-tanda kehidupan purba sambil mengambil gambar menakjubkan.

Perseverance adalah pesawat pertama yang merakam suara di Marikh seperti mendengar bunyi angin dan memberikan maklumat lain tentang atmosfera.

Penyelidik dari L’Institut de Recherche en Astrophysique et Plan├ętologie di Toulouse, Perancis memaklumkan hasil analisis rakaman suara Marikh terdapat ‘getaran bass yang kuat’.

Rakaman suara itu membantu jurutera NASA memantau mesin, roda dan pengoperasian umum helikopter Perseverance dan Ingenuity.

Selain itu, ia juga membantu ilmuan mengkaji perubahan atmosfera planet.

NASA memaklumkan dua mikrofon itu berjaya merakam suara di planet Marikh selama lima jam.


PRU15: Pas lebih untung ‘poligami’ dengan Umno, Bersatu tapi…

MALAYSIA DATELINE

Pas akan mendapat lebih keuntungan jika terus menjalinkan ikatan dengan kedua-dua parti iaitu Umno dan Bersatu dalam Pilihan Raya Umum ke-15 nanti, kata penyelidik.

Menurut Ketua Penyelidik Ilham Centre Dr Mohd Yusri Ibrahim kerjasama Pas dengan Bersatu di dalam Perikatan Nasional dilihat lebih mudah membuat proses pembahagian kerusi.

Malanganya kata beliau, Bersatu tiada sokongan akar umbi yang kuat untuk memberi nilai tambah kepada Pas.

“Itu senario jika Pas terpaksa memilih mana-mana satu antara Umno dan PPBM (Bersatu), pilihan untuk monogami.

“Namun sudah tentu lebih menguntungkan untuk Pas jika terus menjalinkan ikatan dengan kedua-duanya.

“Kata teman-teman yang berpengalaman, poligami itu lebih nikmat, walaupun bahagianya belum tentu,” kata beliau dalam tulisan ringkasnya di facebook.

Beliau berkata demikian susulan ditanya apa yang terbaik untuk PAS hadapi PRU15, sama ada bersama Umno atau PN.

Jelasnya, Pas wajar berkolisi dengan Umno untuk Pas mendominasi sepenuhnya pengundi segmen Melayu-Muslim

Ini kerana katanya, kedua-dua parti ini memiliki sokongan akar umbi terkuat di kawasan Melayu-Muslim, gabungan keduanya akan memberi impak maksima.

“Namun sudah tentu proses pembahagian kerusi akan jadi sangat sukar kerana mereka telah bertarung dan membina kekuatan di kerusi yang sama sejak sekian lama,” ujarnya lagi.

Adly: Selepas 22 bulan ingatkan Umno berubah, sangkaan saya meleset

NASUHA RAHMAN

Selepas 22 bulan Pakatan Harapan memerintah di peringkat persekutuan dan juga di negeri Melaka, Umno yang disangka berubah rupanya tidak apabila mendapat semula kuasa, kata bekas Ketua Menteri Melaka Adly Zahari.

Pengerusi Pakatan Harapan itu menjangkakan Umno sudah mempunyai kesedaran untuk memanfaatkan kesejahteraan rakyat Melaka setelah hilang kuasa selama 22 bulan malangnya ia tidak berlaku.

“Bila Umno dapat kuasa Umno berubah. Umno tidak wajar diberi kepercayaan semula,” katanya sebaik ditanya wajarkah rakyat Melaka memilih Umno dalam PRN nanti.

Katanya, Umno kekal sebagai Umno di mana kuasa adalah wang dan kesempatan berebut kuasa terus menjadi budaya yang masih kekal dan sebati dalam diri mereka.

“Ketika kita hadapi Covid pusat khidmat ada diberi bantuan 100 pek makanan untuk diagihkan kepada 26,000 pengundi jumlah terlalu kecil, selebihnya kita cari sendiri.

“Untuk keluar dari pandemik, dari fasa 2 nak masuk fasa 3 Ketua Menteri salur 1000 pek makanan di kala rakyat ada yang angkat bendera putih kenapa sedikit sangat? Rakyat yang harus dibantu,”katanya.

Justeru, katanya Umno sudah hilang fokus kepada rakyat secara keseluruhan dan jika asas ini tidak diguna pakai pemimpin Umno sukar untuk berubah akhirnya Umno dan rakyat jadi jurang yang cukup besar.

“Apa yang dilalui rakyat tidak dapat dirasai oleh Umno sendiri,” katanya.

Dr Mahathir jawab Sultan Johor

Dr Mahathir Mohamad

Isu Pulau Batu Puteh

ULASAN l Tidak wajar kita banding Langkawi dengan Pulau Batu Puteh.

Langkawi adalah pulau yang diiktiraf sebagai pulau milik Malaysia sedangkan Pulau Batu Puteh ialah beting atau dengan izin sandbank yang dituntut oleh dua negara.

Langkawi tidak pernah dituntut oleh Siam dan pegawai kerajaan negeri Kedah tidak pernah menyatakan kepada Siam bahawa Kedah tidak anggap Langkawi bukan milik Kedah.

Sebaliknya kerajaan Johor melalui surat telah menyatakan bahawa Johor tidak menuntut Pulau Batu Puteh sebagai milik kerajaan Johor.

Kemudian Malaysia mendakwa Pulau Batu Puteh adalah milik Malaysia. Maka ini dipertikai oleh Singapura. Dan berlakulah kontroversi.

Percubaan secara rundingan untuk Malaysia memiliki semula Pulau Batu Puteh bertahun-tahun tidak berjaya. Singapura masih mendakwa Pulau Batu Puteh adalah milik Singapura.

Apa pilihan kita?

Kita boleh berperang untuk rampas Pulau Batu Puteh. Tetapi kos dan korbanan jiwa amat tinggi. Ia tidak dapat diterima oleh kita. Lagi pun belum tentu kita menang.

Kita terus berunding tetapi tidak menghasil apa-apa keputusan.

Kita, dan juga Singapura bersetuju untuk rujuk kepada International Court of Justice (ICJ).

Tetapi untuk ini kedua-dua pihak perlu berjanji secara bertulis akan menerima apa sahaja keputusan yang dibuat oleh ICJ. Tidak ada rayuan terhadap keputusan ICJ. Keputusan ICJ adalah muktamad.

Rujukan kepada ICJ hanya akan diterima oleh ICJ jika perjanjian menerima tanpa soal dan keputusannya dihormati.

Negara yang bermaruah mesti hormati janji. Hanya negara yang tidak bermaruah yang akan mungkir janji.

Muktamad adalah muktamad. Jika sebuah negara tidak hormati janji, tidak ada negara lain yang akan buat perjanjian dengan negara berkenaan. Ia menjadi negara pariah.

Sebab itu sebelum berjanji kajian sedalam-dalamnya perlu dibuat. Jika tidak yakin jangan buat janji.

Malaysia mempunyai dasar liberal dalam pemilikan tanah. Siapa sahaja boleh milik tanah. Bukan warganegara pun boleh milik tanah.

Ini mendedahkan negara pada kehilangan tanah yang sudah dimiliki oleh orang asing. Jika sebahagian yang besar tanah dimiliki oleh orang asing maka negara sudah tidak lagi secara fizikal, tanah milik warga negara.

Inilah yang berlaku di Singapura. Walaupun Singapura asalnya milik negeri Melayu, hari ini ia sudah jadi negara asing.

Hari ini walaupun negara ini dikenali sebagai Tanah Melayu, tetapi orang Melayu sendiri sudah kehilangan tanah mereka. Nasib baik yang memiliki tanah yang bernilai tinggi dan besar dimiliki oleh warga Malaysia.

Satu lagi cara untuk hilang negara ialah dengan menjual tanah yang digali dalam negara atau laut milik negara kepada negara lain.

Secara langsung kita menjual sebahagian dari negara kepada negara lain. Jika tanah yang dijual adalah untuk menambak dan membesar negara lain, dia tidak berbeza dengan menjual bahagian-bahagian tertentu negara kepada negara lain.

Hari ini kita jual air dan tanah berlori-lori dan berkapal-kapal ke negara lain guna untuk membesar negara mereka.

Atau kita jual laut untuk ditambak dan dimiliki serta diduduki oleh orang lain, keadaannya tidak berbeza dari menjual bahagian-bahagian negara kepada negara asing.

Kita jual Singapura. Lazimnya apabila penjajah tidak lagi berminat, tanah yang dijual dikembalikan kepada negara asal. Itulah yang terjadi kepada Hong Kong, Goa, Pondicherry. Tetapi tidak Singapura. Tanah dan air yang kita jual ke Singapura untuk membesar pulau itu menjadi kawasan milik penduduk Singapura, dibangun di bawah kuasa kerajaan Singapura.

Itulah sebabnya kerajaan Malaysia melarang penjualan tanah kita dan mempertikai jualan air kepada negara asing. Malangnya beberapa pentadbiran Kerajaan Malaysia rela untuk dibayar 3 sen untuk 1000 gelen air mentah kepada negara asing kerana malas atau takut menuntut hak.

Apakah ada rahsia disebalik pembubaran DUN Melaka?

DR ZULQARNAIN LUKMAN

Sebenarnya tidak ada rahsia berkaitan pembubaran DUN Melaka. Tiada gosip atau sembang kencang. Cuma bagi orang biasa mungkin tidak dapat nampak permainan ini. Bagi peguam pun mungkin tidak dapat nampak kecuali jika ditilik dan diteliti satu persatu.

Isunya adalah pembubaran dibuat pada 4 Okt. Permintaan untuk pembubaran adalah pada pagi 3 Okt. 4 Okt adalah hari Isnin, 3 Okt adalah hari Ahad.

Sidang media Idris Haron dan kawan-kawannya pada 4 Okt.

Pengumuman pembubaran pada 5 Okt oleh Speaker DUN, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh. Kata Speaker, warta akan diterbitkan pada 5 Okt (sehingga kini saya belum lihat warta itu, sesiapa yang ada boleh tolong share)

SPR pula keluarkan kenyataan pembubaran itu dibuat di bawah Per. 19(2) Perlembagaan. Per. 19(2) adalah merujuk kepada kuasa TYT untuk bubarkan DUN.

Manakala permintaan Ketua Menteri untuk bubarkan DUN sekiranya beliau hilang kepercayaan majoriti ahli DUN adalah di bawah Per. 7(4) dan bukan 19(2).

Jadi kesimpulan yang kita boleh buat:

1. Ketua Menteri telah pintas kronologi berkaitan hilang kepercayaan kerana perisytiharan hilang kepercayaan oleh Idris Haron adalah pada 4 Okt manakala permintaan bubar DUN adalah pagi 3 Okt. Waktu itu, Ketua Menteri masih ada majoriti.

2. Maknanya, TYT bubar DUN dalam keadaan Ketua Menteri ada majoriti dan ini bermakna PH dan Idris Haron tidak bersalah jika berlaku kenaikan kes Covid sebab pembubaran DUN ini dibuat dalam keadaan sebelum hilang majoriti dan atas kehendak Ketua Menteri dan persetujuan TYT.

3. Timbul juga persoalan, kenapa perlu gopoh gapah sangat nak bubar DUN. Tidakkah pihak TYT terfikir untuk consult KKM, polis, pejabat penasihat undang-undang, SPR dan lain lain untuk pertimbangan?

4. Mungkin perlu gopoh gapah sebab hendak kejar masa untuk elakkan trigger keadaan Per. 7(4) yang mana pada 4 Okt itu Ketua Menteri telah hilang majoriti. Apabila hilang majoriti maka TYT perlu berjumpa dengan pihak yang ada majoriti untuk bentuk kerajaan baharu.

5. Speaker tidak ada kena mengena dengan permintaan untuk bubarkan DUN. Tetapi Speaker telah menyibukkan dirinya dalam hal yang dia tiada kaitan. Bukan fungsi Speaker pun hendak isytihar bubar DUN. Speaker ini fungsinya dalam DUN sahaja dan bukan di luar DUN. Apakah ada silap mata di situ kita tidak tahu.

6. Speaker buat kenyataan pada 5 Okt bahawa DUN bubar 4 Okt dengan permintaan untuk bubar pada 3 Okt. Anda nampak aneh tak kronologi ini. Jika benar permintaan dibuat pada hari Ahad 3 Okt sepatutnya Ketua Menteri kena isytihar pada hari 3 Okt. Ini Speaker hanya buat kenyataan pada 5 Okt. Apa jadi antara hari tersebut. Ada orang tidur tak bangun bangun ka. Atau ada silap mata main back dated surat? Ini kita pun tak tahu.

7. Jika betul ada perkara yang aneh aneh ini berlaku maka orang itu telah mencemarkan institusi TYT. TYT perlu ambil tindakan tegas terhadap orang itu yang telah membuat penyataan tidak wajar sehingga TYT telah bergopoh gapah membubarkan DUN.

8. Sebab itu jika Adly ingin bawa kes ini ke Mahkamah untuk cabar proses pembubaran itu adalah wajar kerana hanya melalui proses ini sahaja kita dapat tahu cerita sebenar. Sebab nanti perlu ada afidavit-afidavit yang difailkan. Dan jika ada pertentangan fakta mungkin boleh ada sesi soal balas lisan pula. Tentunya ada rekod rasmi bilakah sebenarnya Ketua Menteri berjumpa TYT untuk mohon bubar. Dan ini bukannya perkara remeh kerana ianya melibatkan isu perlembagaan. Usah ada orang yang berlagak lagi handal main silap mata. Silap silap nanti mata dia yang terbeliak bila kena soal balas dalam kandang saksi.

Kelantan?: Pengurus didakwa rogol kekasih bawah umur

N Faizal Ghazali

Seorang pemuda yang juga pengurus tapak projek pembinaan didakwa di Mahkamah Sesyen Kota Bharu, hari ini atas pertuduhan memperkosa teman wanitanya yang merupakan remaja bawah umur dalam kejadian minggu lalu.

Bagaimanapun tertuduh, Syazwan Afiq Shariff, 24, mengaku tidak bersalah sebaik pertuduhan terhadapnya dibacakan jurubahasa di hadapan hakim Ahmad Bazli Bahruddin.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa merogol seorang kanak-kanak perempuan yang ketika kejadian berusia 14 tahun tiga hari.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di sebuah rumah di Kampung Kubang Tuman, Jalan Pengkalan Chepa, Kota Bharu, kira-kira pukul 5 pagi pada 15 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376(1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Fariz Abdul Hamid, manakala tertuduh diwakili peguam Roshayati Hassan.

Terdahulu, Ahmad Fariz tidak menawarkan sebarang jaminan kerana tertuduh melakukan kesalahan serius terhadap remaja bawah umur.

Sementara itu Roshayati memohon ikat jamin yang rendah dikenakan terhadap anak guamnya memandangkan tertuduh berjanji untuk tidak menggangu mangsa sekiranya diberikan jaminan.

“Keluarga tertuduh terutamanya bapa telah memberi jaminan bahawa tertuduh tidak akan berhubung dan mengganggu mangsa selepas ini. Difahamkan, mangsa juga diambil oleh bapa saudaranya dan kini tinggal berjauhan dengan keluarga.

“Bapa tertuduh yang merupakan seorang kontraktor juga sedia membayar jaminan yang ditetapkan mahkamah,” katanya.

Ahmad Bazli membenarkan tertuduh diikat jamin RM15,000 dengan seorang penjamin termasuk syarat tambahan iaitu tidak mengganggu mangsa dan melapor diri di balai polis terdekat setiap bulan.

Mahkamah turut menetapkan tarikh 2 Disember 

PRN Melaka: Rafizi nasihat jangan buat keputusan dengan mencari jalan pintas

FAZLI RADZI

Bekas Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli menasihatkan PKR dan Pakatan Harapan (PH) membuat keputusan terbaik dalam menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka bulan depan.

Beliau berpendapat perangai beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang mempunyai rekod mengeluarkan kata-kata yang keji bukan calon yang layak mewakili PKR dan PH.

“Mungkin ada keghairahan seorang dua pimpinan PKR yang melihat ini peluang untuk menjadi orang besar di Melaka, tetapi janganlah keghairahan itu mempengaruhi keputusan dengan mencari jalan pintas,” katanya.

Rafizi yang juga bekas Ahli Parlimen Pandan itu mengulas demikian selepas dakwanya bertubi-tubi menerima mesej menyatakan kegusaran tindakan PH mengalu-alukan beberapa watak kontroversi dalam menghadapi PRN Melaka.

“Rakyat menjadi mangsa berdepan risiko wabak Covid-19 gara-gara perebutan kuasa dan kekayaan sesama pimpinan Umno/BN/PN

“Watak-watak ini mempunyai rekod buruk. Akhlak ADUN yang suka memaki hamun bukanlah jenis calon yang kita mahu tampilkan,” katanya menerusi hantaran di Facebook sebentar tadi.

Rafizi yang pada 2019 memberitahu tidak berniat kembali aktif dalam politik itu bagaimanapun tidak memperincikan siapa “watak-watak” yang dimaksudkannya.

“Pandangan saya ini atas rasa tanggungjawab sebagai seorang rakyat, pengundi dan aktivis veteran PKR/PH selama ini.

“Kalau tak nak dengar pun, lantaklah tapi rakyat akan menilai,” katanya yang kini memberi tumpuan kepada bidang kepintaran buatan (AI) dan teknologi Internet of Things (IoT) sambil menyertakan emoji ketawa.

Kelmarin, empat ADUN Melaka menarik sokongan terhadap Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali sekali gus menumbangkan kerajaan negeri yang diterajui Umno.

Mereka ialah bekas ADUN Sungai Udang, Datuk Seri Idris Haron; Datuk Nor Azman Hassan (Pantai Kundor); Datuk Noor Effandi Ahmad (Telok Mas) dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (Pengkalan Batu).

Kelmarin, keempat-empatnya menghadiri perjumpaan ahli PKR Melaka bersama Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC).

Mereka juga sebelum itu hadir pada pertemuan dengan Anwar dipercayai diadakan di sebuah hotel di Kota Laksamana yang turut disertai Pengerusi PH Melaka, Adly Zahari.

Kekasih Sajat ‘serang’ pegawai polis

KOSMO!

Sajat (kanan) bersama kekasihnya Jadoos (kiri)

PETALING JAYA – Kekasih usahawan kosmetik Nur Sajat, Jad Issa mencetus kontroversi apabila secara tiba-tiba ‘menyerang’ pegawai kanan polis negara ini.

Melalui satu hantaran di InstaStory, lelaki dikenali sebagai Jadoos itu memuat naik sekeping gambar mempersendakan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Datuk Seri Abd. Jalil Hassan dengan meletakkan topi di kepala dan berkaca mata hitam.

Selain itu, tangan kanan pegawai tersebut memegang pizza manakala tangan kirinya pula memegang air minuman.

Motif sebenar Jadoos yang merupakan warga Lubnan berbuat demikian bagaimanapun masih lagi menjadi tanda-tanya.

Sebelum ini Abd. Jalil mengesahkan Sajat ditahan di sebuah kondominium mewah di Bangkok, Thailand bersama seorang lelaki berperwatakan seperti wanita warganegara tersebut ketika serbuan pihak imigresen Thailand pada 8 September lalu.

Pada 9 September lalu, Sajat didakwa di mahkamah Thailand atas kesalahan berkaitan Imigresen di negara berkenaan dan dibebaskan sehari kemudian dengan jaminan AS$2,000 (RM8,343) yang dibuat oleh seorang warga tempatan.

Polis Diraja Malaysia kemudian membuat permohonan kepada pihak berkuasa Thailand bagi membolehkan Sajat dibawa pulang ke negara ini untuk membantu siasatan dan perbicaraan kes mahkamah.

Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam pada 23 Februari lalu mengeluarkan waran tangkap terhadap Nur Sajat kerana gagal hadir pada prosiding kes berpakaian wanita tiga tahun lalu. – K! ONLINE

Kelantan?: Misteri duit hilang di empat kampung

Siti Rohana Idris

am@hmetro.com.my

Kota Bharu: Penduduk di empat kampung dalam mukim Kubang Kerian di sini bingung dengan kehilangan wang yang kerap berlaku sejak setahun lalu.

Kejadian difahamkan sudah berlaku lebih 10 tahun lalu tapi tidak secara berterusan.

Penduduk Kampung Parit Raja, Pulong, Chicha dan Kenali kerap kehilangan wang malah ada berjumlah ribuan ringgit lesap secara misteri.

Ada penduduk yang mengaitkan misteri itu dengan toyol berikutan tiada kesan pecah rumah dan wang boleh hilang walaupun disimpan di tempat tersembunyi.

Kejadian terbaru dialami kakitangan kerajaan, Sudarwaty Abdul Rajab, 42, pada petang Jumaat lalu apabila kehilangan RM500 yang disimpan di dalam beg tangannya.

"Petang Khamis lalu saya mengambil wang di mesin pengeluaran wang automatik (ATM) sebanyak RM1,000 sebelum pulang ke kampung di Terengganu untuk berjumpa ibu bapa.

"Keesokan harinya apabila ingin menghulurkan wang kepada ibu bapa, saya terkejut kerana mendapati RM500 yang ingin diberikan itu hilang namun enggan bising kerana ini bukan kali pertama berlaku," katanya.

Sudarwaty yang menetap di Kampung Pulong berkata, kejadian seumpama itu sudah setahun dialami namun tidak diceritakan kepada sesiapa selain sanak saudara namun beberapa hari lalu apabila mengetahui kejadian sama menimpa ramai individu lain menerusi satu kumpulan Whatsapp, dia agak terkejut.

Katanya, pelbagai ikhtiar sudah dibuat selain solat hajat termasuk melakukan beberapa tips yang diketahui iaitu jangan membiarkan wang kertas berkeadaan elok sebaliknya lipat atau biarkan ronyok dan apabila dipraktikkan, langkah itu dilihat menjadi.

"Bagaimanapun apabila terlupa membuat tips itu, memang duit akan hilang termasuk wang tabung anak dan walaupun 'benda itu' tidak mengambil semua wang tapi apa yang kami perhatikan, dia hanya ambil not RM20 ke atas," katanya.

ADA penduduk terpaksa menyembunyikan wang dalam peti ais. FOTO Nik Abdullah Nik Omar

ADA penduduk terpaksa menyembunyikan wang dalam peti ais. FOTO Nik Abdullah Nik Omar

Di saat penduduk daripada tiga kampung lain itu masih bingung memikirkan misteri itu, komuniti Kampung Pulau Raja pula sudah lega apabila sudah tiada lagi kejadian seumpama itu sejak awal tahun lalu berikutan kawasan itu sudah 'dipagar'.

Seorang penduduk kampung yang ingin dikenali sebagai Siti, 41, kejadian duit hilang sudah dialami mereka sejak lebih 10 tahun lalu dan pelbagai ikhtiar sudah dibuat sebelum seorang ustaz dirujuk dan memagari kawasan rumah kira-kira 20 penduduk yang kerap diganggu.

"Sebelum ini memang kami tidak senang duduk kerana kerap sangat hilang wang namun untuk mengaitkannya dengan perlakuan manusia tidak logik kerana tiada kesan, lebih-lebih lagi wang yang di dalam genggaman pun boleh ghaib tiba-tiba.

"Habis ikhtiar kami lakukan termasuk menyorokkan wang dalam peti ais dan menyelit dalam kitab al-Quran tapi ia tetap hilang dan salah satu tips yang dilihat agak menjadi ialah dengan mengepil dawai kokot di hujung helaian wang dengan alat pengokot (stapler).

"Kami juga banyak membuat ikhtiar lain iaitu solat hajat serta merujuk golongan agamawan dan Alhamdulillah selepas 'dipagar kawasan' oleh seorang ustaz awal tahun ini, kejadian itu sudah tiada," katanya.

Kelantan? : Polis tahan suspek tunjuk 'anu' pada pelajar sekolah memandu

N Faizal Ghazali

Gara-gara menunjukkan kemaluannya kepada seorang wanita dalam kejadian di Kampung Saring, Pasir Puteh, seorang lelaki berusia 40 tahun yang juga 'runner' institut latihan memandu ditahan polis, hari ini.

Ketua Polis Daerah Pasir Puteh, Deputi Suprintendan Mohd Azmir Damiri, berkata pihaknya menerima laporan daripada mangsa berusia 27 tahun yang juga pelajar di sebuah sekolah memandu di jajahan Bachok.

Sehubungan itu katanya, pihak polis menahan suspek di rumahnya di Kampung Telong, Bachok, untuk siasatan lanjut kes tersebut.

"Berdasarkan laporan, suspek ditugaskan untuk mengambil dan menghantar pelajar kelas memandu namun ketika kejadian dia bertindak mengeluarkan kemaluan untuk ditunjukkan kepada mangsa dalam kejadian di Kampung Saring, Pasir Puteh.

"Suspek pada awalnya membawa beberapa pelajar untuk pulang ke rumah masing-masing selepas latihan memandu sehingga hanya tinggal suspek yang memandu kereta jenis Perodua Viva dan mangsa berada di tempat duduk penumpang hadapan.

"Ketika dalam perjalanan menghantar mangsa, suspek dikatakan membuka zip seluar dan mengeluarkan kemaluannya," katanya ketika dihubungi.

Mohd Azmir berkata, terkejut dengan tindakan itu, mangsa kemudian menghubungi ibu saudara supaya mengambilnya dengan segera, selain mengarahkan lelaki itu memberhentikan kereta, namun tidak diendahkan.

"Wanita berkenaan bertindak membuka pintu sewaktu kereta sedang bergerak sehingga memaksa suspek memberhentikan kenderaan sebelum mangsa keluar melarikan diri ke kawasan rumah penduduk untuk meminta bantuan.

"Susulan laporan daripada mangsa, pihak polis menahan suspek untuk disiasat mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan serta Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955.

"Saya menasihatkan orang ramai terutama golongan wanita untuk bijak mengambil tindakan sekiranya berlaku kecemasan termasuk segera menelefon keluarga terdekat bagi meminta pertolongan," katanya.

Sajat berhijrah ke Australia, polis tiada maklumat dimana lokasi

FAZLI RADZI

Polis tidak ada maklumat berhubung dakwaan ahli perniagaan kontroversi, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat, yang ditahan pihak berkuasa Thailand sebelum ini kini berada di Australia.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan, berkata ketika ini, pihaknya tidak boleh mengesahkan sama ada dakwaan itu benar atau sebaliknya.

“Saya tiada maklumat mengenai dakwaan itu. Sebelum ini pun, polis ada terima maklumat usahawan berkenaan melarikan diri ke Danga Bay, Johor Bahru (sebelum ditahan di Thailand).

“Namun siasatan mendapati perkara itu tidak benar,” lapor BH, malam ini.

Sebelum ini, usahawan kosmetik dalam buruan yang pernah mengungkapkan kata-kata seolah-olah berhasrat untuk keluar dari agama Islam itu menerusi Instragram mendakwa dirinya sudah berada di Australia.

Lelaki menyerupai wanita berumur 36 tahun itu memberitahu bahawa dia sedang menjalani kuarantin di Canterbury, Australia dan secara rasmi berhijrah ke negara itu dengan bantuan kerajaan Australia.

Sajat yang tahu lalu menggemparkan negara apabila mengenakan pakaian jemaah wanita ketika di Makkah turut menegaskan dia tidak melarikan diri, sebaliknya hanya berhijrah.

“Kita tak lari, kita berhijrahlah. Tak baik kata kita lari you all (anda semua) yang kata kita lari tak boleh terima hakikat, ‘kan,” katanya ketika berinteraksi dengan pengikut Instagram.

Pada 8 September lalu, kira-kira jam 6 petang, Sajat ditahan Imigresen Thailand kerana memiliki pasport tidak sah.

Dia kemudian dikatakan dibawa dan ditahan di Ibu Pejabat Imigresen Cawangan Pembanterasan Pendatang Tanpa Izin Thailand atas kesalahan berkaitan Imigresen di negara itu.

Sajat didakwa di mahkamah Thailand pada 9 September, bagaimanapun dibebaskan pada keesokannya dengan jaminan AS$2,000 (RM8,343) yang dibuat seorang warga tempatan.

Wang itu dibayar oleh seorang kenalannya dikenali sebagai Misha yang dilaporkan terbang ke Thailand untuk urusan jaminan Sajat.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam mengeluarkan waran tangkap terhadap Muhammad Sajjad kerana gagal menghadirkan diri pada sebutan semula kesnya tanpa sebarang sebab pada 23 Februari lalu.

Dia dikehendaki di Malaysia mengikut Seksyen 186 dan 353 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam serta menggunakan kekerasan jenayah bagi menakutkan penjawat awam daripada menjalankan kewajipannya.

Tiga Exco Terengganu, SU Politik MB ‘tersungkur

MALAYSIA DATELINE

Tiga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) tewas dalam pemilihan Pas kawasan masing-masing yang telah diadakan serentak di seluruh Terengganu, kelmarin.

ADUN Paka yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan dan Pengajian Tinggi negeri, Satiful Bahri Mamat tewas merebut jawatan Timbalan Yang Di-Pertua Pas Kawasan Dungun.

Satiful ‘tersungkur’ selepas dicabar Pegawai Penyelidik kepada Menteri Besar Terengganu, Azman Shapawi Abdul Rani, lapor Terengganu Report.

Satiful yang juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat sejak 2017 itu pernah dipilih sebagai Pesuruhjaya Pas negeri antara 2013 hingga 2017 sebelum ‘diturunkan pangkat’ menjadi Timbalan Pesuruhjaya II sejak 2017 hingga kini.

Dari kiri: Dr Mamad Puteh, Satiful Bahri dan Dr Azman Ibrahim.

Sementara itu, ADUN Jabi, Dr Azman Ibrahim kalah kepada pencabarnya iaitu Pegawai Penyelaras DUN Permaisuri, Zul Bahri A Rahman.

Akibatnya, Dr Azman yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Desa negeri gagal mempertahankan jawatan Timbalan Yang Di-Pertua Pas Kawasan Setiu.

Kekalahan ‘nama besar’ dalam Pas Terengganu itu menjadi tanda tanya memandangkan Azman merupakan Ahli Jawatankuasa Pas Pusat dan Penolong Setiausaha II Pas negeri pada masa ini.8

Dr Azman juga merupakan penyandang Pengerusi Kenaf dan Tembakau Negara sejak tahun lalu.

Turut kecundang dalam pemilihan Pas kawasan ialah ADUN Kuala Berang, Dr Mamad Puteh.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Utiliti dan Teknologi Hijau negeri itu kalah kepada Pengarah sebuah agensi negeri, Kamaruzaman Abdullah dalam merebut jawatan Naib Yang Di-Pertua Pas Kawasan Hulu Terengganu.

Dalam masa sama, majoriti perwakilan Pas kawasan itu juga menolak Setiausaha Politik Kepada Menteri Besar, Muhyiddin Abdul Rashid.

Setiausaha Pas negeri itu gagal mempertahankan jawatan Yang Di-Pertua Pas Kawasan Hulu Terengganu yang dipegangnya sejak 2013 apabila tewas kepada pencabarnya, Maliaman Kassim yang juga ADUN Ajil.

Isu Khairy dan Timah cukup sakitkan hati

DATO DR RAMALAN YUNUS

Tak semena-mena hari ini dua nama ini cukup menyakitkan hati saya. Iaitu Khary dengan Timah. Khairy sebab kenyataannya yang nak mendakwa golongan anti vaksin di mahkamah.

Siapa golongan yang anti vaksin ini? Setahu saya tidak ada golongan yang anti vaksin di negara ini. Saya buat ‘engagement’ dengan masyarakat dan juga dengan pimpinan NGO-NGO seperti PPIM dan GPMC dan lain-lain.

Bagi saya mereka tidak anti vaksin. Mereka cuma bimbang dengan kesan sampingan yang didatangkan oleh vaksin Covid 19. Jadi kenapa perlu paksa mereka untuk mengambil vaksin ?

Bukankah mereka berhak untuk membuat pilihan sama ada mahu mengambil vaksin atau pun tidak ? Kenapa mahu dinafikan hak mereka yang telah dijamin oleh Perlembagaan Negara ?

Kalau nak paksa juga, bukankah lebih baik jadikan vaksinasi sebagai sesuatu yang mandatori ? Jadi bolehlah kita ubah status negara kita. Dari sebuah negara Islam menjadi sebuah negara komunis.

Mereka hanya menentang Program Eksperimental Vaksinasi Negara yang bertentangan dengan Nuremberg Code, Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang Malaysia.

Ini kerana ia adalah satu operasi jenayah kemanusiaan secara besar-besaran dan sistematik oleh kerajaan terhadap rakyat Malaysia.

Kalau golongan yang berusaha mendedahkan perbuatan jenayah dianggap sebagai penjenayah, maka itu jelas membuktikan bahawa kita sedang diperintah oleh para penjenayah.

Jadi bukan golongan itu yang sedang menyebarkan berita dan maklumat palsu.

Tetapi sebenarnya kerajaan sendiri yang telah menyebarkan berita palsu untuk menakut-nakutkan rakyat Malaysia.

Manakala Timah pula adalah jenama baru whiskey @ minuman keras @ arak. Arak buatan Malaysia @ made in Malaysia yang telah berjaya memenangi anugerah.

Wajarkah kita semua sebagai rakyat sebuah negara Islam berbangga dengan pencapaian seperti ini ? Apa pandangan para ulama, asatizah dan juga lebai-lebai Pas dan Umno dalam perkara ini ?

Nasib baik Pas dah jadi kerajaan. Kalau tidak sudah pasti kerajaan hari ini telah dijatuhkan hukuman masuk neraka oleh para lebai Pas.

Cukup mengecewakan apabila sebuah kerajaan Melayu-Islam membiarkan sahaja perkara seperti ini berlaku dalam sebuah negara Islam.

Apa sebenarnya matlamat perjuangan kerajaan Melayu/Islam ini?

Kalau setakat nak jadi lembu yang dicucuk hidungnya oleh Para Elit Global, lebih baik letak jawatan.

Ini kerana semakin hari semakin ramai rakyat negara ini yang mendoakan agar kerajaan ini dilaknat oleh Allah SWT kerana perbuatan mungkarnya yang sudah keterlaluan.

Semoga Allah SWT memendekkan jangka hayat kerajaan gagal, derhaka dan korup ini demi kepentingan dan kesejahteraan rakyat dan negara ini.

Layari laman web resmi saya untuk mengikuti nota-nota saya yang lepas di www.agendabaru.com

Teruskan mengikuti nota-nota pendek saya. Anda akan terus dirayu, dipujuk, digoda, diinspirasi dan dimotivasi untuk mereset diri anda, keluarga, masyarakat, negara dan dunia.

Dari sahabatmu yang sedang melangkah ke gerbang perjuangan untuk membela agama, bangsa dan negaranya.


Al Fakir Ilallah.

Dato Dr Ramalan Yunus @ Reset Malaysia.

PH akan cuba halang PRN Melaka di mahkamah

Malaysiakini 
PH Melaka berkata pihaknya akan menggunakan jalan perundangan bagi menghalang PRN daripada diadakan.

Pengerusi PH Melaka Adly Zahari berkata pihaknya akan membawa isu pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka pada 4 Oktober lalu ke mahkamah pada minggu ini.

Katanya, ia bagi membolehkan semakan terhadap proses, prosedur dan fakta berkenaan pembubaran itu dapat dilakukan.

"PH Melaka akan terus menggunakan ruang perundangan bagi memberi sedikit ruang agar kerajaan yang mempunyai keabsahan majoriti boleh dibentuk dan PRN tidak perlu diadakan," katanya dalam kenyataan hari ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini menetapkan hari penamaan calon bagi PRN Melaka adalah 8 November dan hari mengundi pada 20 November.

Adly berkata lagi, kelambatan membuat pemfailan di mahkamah adalah kerana warta pembubaran DUN hanya diserahkan kepada Adun hari ini.

"Bagaimanapun PH Melaka akan tetap bersedia menghadapi segala kemungkinan termasuk PRN," katanya lagi.

Bekas ketua menteri Sulaiman Md Ali menasihati Yang di-Pertua Negeri Mohd Ali Rustam untuk membubarkan DUN setelah hilang majoriti, apabila empat wakil rakyat menarik balik sokongan terhadapnya.

Terdapat kebimbangan pelaksanaan PRN Melaka akan memburukkan penularan wabak Covid-19 di negeri itu.

Menurut data Kementerian Kesihatan, seluruh populasi dewasa di Melaka sudah divaksinasi. Namun terdapat kemungkinan data kurang tepat memandangkan data populasi berdasarkan bancian 2010.

Setakat ini, kadar penggunaan katil ICU untuk wabak Covid-19 di Melaka adalah 36.8 peratus, jauh lebih rendah daripada Sarawak (76.8 peratus) yang juga perlu melaksanakan pilihan raya selepas darurat di negeri itu tamat pada Februari depan.

Timah lulus masa Pas dalam kerajaan PN

SURI LAILA

Pengeluaran arak jenama Timah difahamkan telah diluluskan pada Jun 2020 iaitu semasa Pas di dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Menurut satu poster yang disebarkan, produk arak tersebut dilihat mula mendaftarkan nama dan memohon kelulusan pada 6 Ogos 2019 iaitu ketika negara masih lagi di bawah pentadbiran Pakatan Harapan.

Bagaimanapun, kelulusan nama dan kebenaran operasi penjualan arak Timah itu hanya diberikan pada 5 Jun 2020 selepas pemerintahan negara jatuh di tangan PN ketika Pas menganggotai kerajaan.

Sebelum ini, netizen mempersoalkan pengeluaran wiski berkenaan ketika Pas kini menjadi sebahagian daripada parti yang memerintah, dan selama ini membawa slogan kerajaan Melayu Islam.

Difahamkan, produk arak tersebut mengandungi alkohol yang tinggi sehingga 40 peratus dan dijual pada harga RM190 sebotol.

Syarikat pengeluar arak tersebut telah menjelaskan bahawa jemana Timah itu merujuk kepada bijih timah yang banyak di negara ini suatu ketika dulu.

'Bomoh durjana dipercayai rogol bakal pengantin'

N Faizal Ghazali

Perbuatan keji seorang pengamal perubatan tradisional menjadikan pesakit wanita sebagai 'mangsa seksual' akhirnya kantoi selepas kejadian malang dipercayai menimpa seorang wanita yang juga bakal pengantin baru.

Hasrat mangsa berusia 23 tahun untuk mendapatkan rawatan gangguan makhluk halus bertukar tragedi apabila dirogol suspek yang dikenali sebagai Ayah Su, 67.

Ketua Polis Daerah Pasir Mas, ACP Nasaruddin Md Nasir berkata, dalam pada 14 Oktober lalu itu mangsa bersama ibu dan bakal suaminya pergi ke rumah suspek di Tendong, Pasir Mas, kira-kira jam 3 petang.

Menurutnya, sebaik tiba di lokasi kejadian mangsa di bawa ke bilik rawatan oleh isteri suspek dikenali sebagai Mak Su dan suspek hanya berdua bersama ketika kejadian tersebut.

"Semasa berada dalam bilik rawatan suspek meminta mangsa menanggalkan seluar dan ketika proses lawatan dimulakan suspek menggosok paha serta kemaluan mangsa.

"Suspek juga telah bertindak merogol mangsa. Apabila selesai rawatan suspek memberi amaran supaya tidak menceritakan kejadian kepada sesiapa dan meminta mangsa datang sekali lagi bagi rawatan susulan," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Pasir Mas, Kelantan, hari ini.

Tambahnya, susulan laporan dibuat mangsa pihak polis berjaya menahan suspek pada hari yang sama.

Katanya, suspek merupakan seorang pesara pemandu di Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) yang menjalankan aktiviti rawatan tradisional sejak tahun 1985.

"Suspek kini direman selama tujuh hari bermula semalam hingga 22 Oktober depan, manakala kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

"Hasil siasatan awal mendapati modus operandi suspek menjadikan pesakit wanita sebagai mangsa melempias nafsu dan kita percaya kejadian ini bukan pertama kali berlaku tetapi tidak dilaporkan kepada pihak polis," katanya lagi.

Nasaruddin juga menyeru mana-mana individu yang pernah menjadi mangsa perbuatan suspek turut tampil membuat laporan polis.

"Orang ramai juga dinasihati agar berhati-hati ketika menjalani sebarang rawatan dan melaporkan kepada pihak berkuasa sekiranya berlaku perkara yang membabitkan kejadian jenayah," katanya.

Mungkinkah korupsi di negara ini sudah jadi endemik?

ZIN MAHMUD

Pada tahun ini, rakyat Malaysia mula diperkenalkan dengan istilah endemik. Seperti mana pada tahun lalu, apabila istilah pandemik mula menjadi sebutan.

Sesuatu wabak apabila merentas sempadan dan menjadi global, ia menjadi pandemik. Apabila pandemik tidak boleh dihapuskan sepenuhnya, maka ia menjadi endemik. Manusia perlu menyesuaikan diri hidup dengan virus itu, dengan mencari jalan supaya tidak dijangkit. Maknanya wabak ini dikawal supaya sistem kesihatan negara tidak lumpuh walaupun tidak boleh dihapuskan.

Andai kata korupsi dianggap sebagai suatu virus. atau virus merupakan suatu metafora bagi korupsi, maka ia boleh dipandang sebagai suatu wabak. Jadi jika ia sudah merentas sempadan atau bersifat global, maka ia boleh dianggap sebagai suatu pandemik. Tetapi jika ia tidak boleh dihapuskan dan menjadi sebahagian daripada kehidupan, maka ia juga boleh disebut sebagai endemik.

Virus mempunyai varian. Begitu juga dengan korupsi. Ada pelbagai jenis varian korupsi. Seorang penyair, Ghazali Lateh dalam sajaknya bertajuk “Endemik” yang dipaparkan dalam Facebook mengungkapkan metafora ini:

“Awas! Awas!

Vaksin integriti tidak berkesan total

Virus rasuah banyak varian

Ada varian ketua jabatan

Ada varian penguatkuasa kerajaan

Varian siasah paling dominan

Terkena kenan seluruh keturunan.”

Ghazali meletakkan integriti sebagai vaksin untuk melawan korupsi. Tetapi ia tidak berkesan secara penuh, iaitu seperti vaksin untuk melawan Covid-19. Sebab itu beliau menggambarkan korupsi ini sebagai endemik.

Tetapi kalau hendak dijadikan metafora, mungkin integriti boleh diumpamakan sebagai imuniti tubuh manusia, dan bukannya vaksin. Seperti usaha melawan Covid-19 adalah berasaskan pada kekuatan imun seseorang, maka bagi melawan korupsi, ia adalah pada integriti. Seperti kekuatan imun, tahap integriti seseorang juga berbeza di antara satu sama lain.

Perkara ini disedari sendiri oleh Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) sejak dari tahun 2000-an yang mana disuarakan kepentingan kesedaran integriti supaya korupsi dapat dicegah di peringkat diri seseorang lagi. Perkara ini dilakukan kerana korupsi ridak dapat dibanteras dengan hanya menyiasat, mendakwa dan menghukum.

Maknanya lebih baik cegah daripada merawat melalui hukuman. Ia tidak jauh bezanya dengan pendirian pihak berkuasa kesihatan iaitu mencegah lebih baik daripada merawat.

Untuk itu, program membangkit kesedaran tentang korupsi perlu dilakukan. Maka Institut Integriti Malaysia ditubuhkan. Kempen penerangan mengenai korupsi pun dilakukan. Adalah juga disedari bahawa pendidikan mencegah korupsi wajar dibuat di peringkat sekolah lagi, antaranya melalui mata pelajaran siviks.

Dalam dakwah pula, adalah penting bagi penceramah agama turut menyumbang dalam menyedarkan orang ramai mengenai bahaya korupsi.

Kesedaan ini penting kerana untuk mengatasi korupsi melalui aduan, laporan, siasatan dan pendakwaan adalah sukar dan memerlukan perbelanjaan tinggi. Tetapi lebih penting ialah kesedaran rakyat terhadap korupsi kerana merekalah yang mencorakkan landskap politik.

Rakyat yang menolak korupsi akan melahirkan ahli politik yang bersih. Tekanan melalui sistem demokrasi akan menyingkirkan ahli politik yang korup. Jika tidak, bukan saja korupsi berleluasa dalam masyarakat tetapi juga ia turut menjadi amalan parti politik serta pemimpin-pemimpinnya yang bertambah merosakkan negara. Bukan saja korupsi menjadi endemik tetapi diinstitusikan, atau institutionalise.

Dalam sajak Ghazali di atas, beliau menyebut; “varian siasah paling dominan, terkena kenan seluruh keturunan.” Maksud beliau ialah korupsi melalui politik adalah paling besar kesannya. Ini kerana ia melibatkan bukan saja wang yang banyak kerana boleh diwarisi turun-temurun tetapi juga melibatkan wang orang ramai,

Walaupun SPRM mempunyai kuasa tetapi ia memerlukan sokongan rakyat. Orang ramai yang sedar dan tegas menyokong kerja-kerja SPRM akan mendorong parti politik yang memerintah menyokong usahanya. Begitu juga, rakyat yang sedar korupsi akan memudahkan parti pembangkang menyuarakan isu-isu berkaitan dengannya. Selain itu, media akan juga aktif menghidu dan membongkar pelanggaran integriti.

Satu cabaran besar bagi negara ini ialah apabila ada sebahagian rakyat yang menganggap korupsi yang melibatkan politik bukan korupsi. Seolah-olah pemberian wang yang bersumberkan korupsi tetapi untuk aktiviti politik dianggap sebagai bukan korupsi. Mereka menganggapnya sebagai pendanaan politik.

Lebih-lebih lagi bagi parti politik yang telah berpuluh-puluh tahun dan tidak disiasat merasakan perkara itu tidak salah. Malah ada pemimpin politik yang menyeru supaya korupsi ditakrifkan semula, dengan dibayangkan bahawa ia tidak salah di sisi agama.

Perkara ini perlu jelas. Penyandang awam dari kalangan lantikan politik yang menjadi kaya raya melampaui pendapatannya mesti menimbulkan tanda-tanya. Adakah kekayaannya itu datang dari sumber halal atau korupsi. Perkara ini tidak perlu aduan orang ramai kerana mereka tidak akan memperoleh maklumat.

Lebih-lebih lagi jika wang yang banyak itu disimpan di luar negara. Tetapi korupsi tetap korupsi. SPRM juga mempunyai kaedah untuk menyiasat seseorang apabila ia kelihatan mewah di luar jangkauan pendapatannya.

Apabila menyebut korupsi sudah menjadi endemik, ia adalah juga bererti amalan itu sudah meluas dalam komuniti. Tetapi itu tidak bermakna bahawa rakyat wajar berputus asa dan membiarkannya. Generasi akan bergantian tetapi usaha melawannya wajar diteruskan untuk menyelamatkan negara.

Oleh kerana negara sentiasa berhubung dengan dunia luar melalui perdagangan dan pembelian keperluan pertahanan yang melibatkan perbelanjaan besar, pastinya korupsi juga boleh merentas sempadan. Sebab itu terdapat perkhidmatan perbankan luar pesisiran. Di situlah berlaku kegiatan pengubahan wang haram dan usaha untuk lari dari cukai.

Dalam bidang kesihatan, ada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Sementara dalam bidang integriti terdapat juga pelbagai agensi. Antaranya adalah badan yang memberi penarafan integriti pada negara. Imej negara turut tercabar dengan penarafan ini.

Bagi melawan Covid-19, terdapat vaksin yang boleh meningkatkan imuniti seseorang walaupun tidak kebal sepenuhnya. Tetapi dalam memerangi korupsi, tidak ada vaksin untuk meningkatkan integriti.

Nilai integriti terkandung dalam perwatakan seseorang. Bagaimana integriti itu wujud dan meningkat, atau menurun adalah merupakan suatu dalam kajian psikologi yang berkait pula dengan sosiologi di mana masyarakat sekeliling turut mempengaruhnya.

Dalam politik, maksud integriti adalah lebih luas daripada korupsi. Contohnya, melompat parti adalah bukan saja tidak beretika tetapi juga tidak berintegriti. Untuk bercakap atau menulis mengenai integriti memang lebih mudah berbanding apabila seseorang menghadapi sesuatu situasi.

Hanya apabila ada sesuatu cabaran yang melibatkan integriti seseorang, barulah ia benar-benar diuji. Cabaran itu selalunya berbentuk wang ringgit, kuasa, jawatan, kedudukan atau ugutan kepada pendedahan perkara lebih buruk.

Setiap orang termasuk ahli politik mempunyai hati nurani atau conscience untuk dicabar. Tetapi bagi orang ramai, penilaiannya adalah pada zahirnya. Khabar angin tentulah bukan fakta. Tetapi kalau sesuatu maklumat sudah dapat diyakini, maka orang ramai perlu menilai pada hati nurani masing-masing untuk memberi sokongan atau tidak kepada ahli poltik dan partinya yang jelas korup.

Untuk hidup dalam endemik Covid-19 ada SOP. Maka begitu jugalah untuk hidup dalam endemik korupsi.

11 pengakap temui ajal, dua kritikal ketika bersihkan tebing sungai

Agensi

11 pengakap temui ajal, dua kritikal ketika bersihkan tebing sungai

Difahamkan, seramai 21 pelajar cuba menyeberang sungai tersebut sebelum lemas namun 10 lagi selamat selepas penduduk tempatan yang berada berhampiran berjaya menyelamatkan mereka.

BANDUNG: Seramai 11 orang pelajar mati lemas manakala dua lagi berada dalam keadaan kritikal selepas mereka terlibat dalam insiden ketika sedang membersihkan tebing sungai di Bandung, Indonesia, pada Jumaat.

Menurut laporan The Straits Asia, kira-kira 150 anggota kumpulan pengakap berusia 13 hingga 15 tahun itu berjalan di sepanjang Sungai Cileuleur ketika kejadian tersebut berlaku.

Difahamkan, seramai 21 pelajar cuba menyeberang sungai tersebut sebelum lemas, namun, 10 orang lagi selamat selepas penduduk tempatan yang berada berhampiran berjaya menyelamatkan mereka.

“Dua pelajar berada dalam keadaan kritikal di hospital, sementara 11 orang ditemui mati," kata Supriono - pegawai pasukan mencari dan menyelamat Bandung kepada AFP.

Setakat ini, pihak berkuasa masih menyiasat isiden berkenaan dan berusaha untuk memastikan semua yang terlibat dalam kemalangan itu bertanggungjawab terhadapnya.

Difahamkan, pelajar tersebut berjalan kaki dan membersihkan tebing sungai meskipun ada amaran daripada pihak berkuasa tempatan supaya tidak melakukan aktiviti tersebut.

Untuk rekod, aktiviti di sungai untuk kanak-kanak dan remaja adalah dilarang terumanya semasa musim hujan yang biasanya bermula pada akhir November.

Februari tahun lepas, seramai 10 pengakap maut selepas mereka dihanyutkan banjir kilat yang turut menyebabkan lebih 20 orang cedera.

Bagaimana kementerian boleh beri kebenaran jenama arak guna nama, imej lelaki berkopiah?

FAZLI RADZI

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menyifatkan penggunaan nama ‘Timah’ pada satu jenama arak yang tular diperkatakan sebagai penghinaan kepada umat Islam.

Bahkan, iklan dan promosi arak tersebut dianggap biadap apabila menampilkan imej lelaki berkopiah dengan janggut panjang, seolah-olah memaparkan individu berimej agama.

Pegawai Pendidikan CAP, NV Subbarow, berkata CAP kesal mengenai jabatan yang memberi kebenaran penjualan arak berkenaan di pasaran tempatan.

“Selain kandungan alkohol, CAP tidak faham bagaimana pihak kementerian boleh memberi kebenaran menggunakan nama dan gambar yang boleh mencetuskan kemarahan.

“Nama Timah itu bagai satu penghinaan kepada umat Islam apabila jenama yang ditonjolkan berkait dengan nama Melayu dan Islam iaitu Timah yang disingkatkan daripada Fatimah.

“Malah, nama arak Timah itu sendiri dianggap sebagai hasil usaha berterusan dalam sejarah Tanah Melayu membawa kepada kemajuan pembangunan negara pada awal abad ke-20,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Beliau berkata, arak tersebut dijual pada harga RM190 sebotol dengan kandungan alkohol sebanyak 40 peratus.

Tegasnya, jumlah itu menunjukkan kandungan alkohol adalah tinggi, sekali gus menimbulkan masalah sosial dalam kalangan peminumnya.

“Ia menggunakan label, gambar dan perkataan tidak masuk akal. Justeru, CAP mendesak kerajaan menjelaskan pendirian terhadap isu ini,” katanya.

Sehubungan itu, Subbarow menggesa kerajaan supaya segera mengharamkan penjualan jenama arak Timah keluaran Malaysia di pasaran negara ini.

Zakar tersangkut dalam tiub PVC

KOSMO!

Kemaluan lelaki tersebut tersekat pada sebatang tiub PVC. - Viral Press

BANGKOK – Tindakan seorang lelaki yang ingin menguji tahap kebesaran saiz zakarnya dengan cara memasukkannya ke dalam tiub polivinil klorida (PVC) bertukar menjadi ‘mimpi ngeri’ apabila anggota seksualnya itu tersangkut di dalam tiub tersebut, lapor akhbar Metro UK semalam.

Lelaki yang tidak didedahkan identitinya itu memasukkan zakarnya ke dalam satu tiub PVC dalam satu aktiviti tidak senonoh di kediamannya di Bangkok.

Dia baru-baru ini telah mendapatkan suntikan untuk membesarkan saiz zakarnya. Tindakannya yang memasukkan zakarnya ke dalam paip PVC dibuat untuk menguji keberkesanan suntikan tersebut.

Ia bagaimanapun tersekat di dalam tiub itu dan mula membengkak.

Lelaki itu kemudiannya terpaksa meminta bantuan pasukan perubatan yang tiba di rumahnya untuk membantu mengeluarkan zakarnya.

Bagaimanapun, pasukan perubatan gagal memotong paip itu sekali gus memaksa lelaki itu untuk dibawa ke hospital.

Anggota bomba sukarela serta petugas perubatan di hospital akhirnya terpaksa menggunakan playar, pemotong berbentuk bulat dan gel pelincir untuk membantu lelaki itu mengeluarkan zakarnya dalam prosedur selama 20 minit.

Lelaki itu berkata, dia berasa jengkel kerana setelah mendapatkan suntikan membesarkan zakarnya, dia terpaksa pula membayar bil perubatan bagi ‘tragedi’ tersebut.

Laporan media bagaimanapun tidak menyebut sama ada zakar lelaki itu mampu berfungsi seperti biasa selepas insiden terbabit. -AGENSI 

Rekod Adly: PH akan menang selesa jika PRN diadakan di Melaka

BORHAN AHMAD

AMANAH yakin, Pakatan Harapan akan menang selesa jika pilihan raya negeri diadakan di Melaka terutama jika berlaku pertandingan tiga penjuru antara BN, PN dan Pakatan Harapan.

Pengarah Komunikasi AMANAH, Khalid Samad berkata, keyakinan ini berdasarkan rekod yang ditunjukkan oleh kerajaan negeri PH pimpinan ketua menteri Adly Zahary sebelum ini.

“Jika BN dan PN berpecah, saya yakin PH akan menang selesa di Melaka berdasarkan track rekod yang telah ditinggalkan oleh kerajaan PH Melaka pimpinan ketua menteri Adly Zahary sebelum ini.

“Jika BN dan PN bersatu pun, saya yakin rakyat negeri Melaka akan tolak mereka juga kerana ia akan membina sebuah kerajaan yang tidak stabil berdasarkan rekod kerajaan mereka yang ada,” kata Khalid dalam wawancara khas dengan beliau di Jom Channel, sebuah stesem TV internet.

Menurut Khalid, rakyat Melaka tidak boleh tertipu kononnya Barisan Nasinoal dan Perikatan Nasional bersatu atas kepentingan Melayu dan Islam kerana rekodnya mereka hanya bersatu untuk kepentingan diri mereka sahaja.

“Jika rakyat memberikan sokongan kepada mereka apabila mereka bergabung percayalah ia akan menghasilkan sebuah kerajaan yang tidak stabil juga dan akan jatuh semula nanti. Lihatlah apa yang berlaku sebelum ini.

“Tebukti gabungan ini tudak stabil dan akan menghasilkan kerajaan yang akan berpecah kerana gabungan ini untuk kepentingan masing-masing sahaja,”kata Khalid.

Bagaimanapun, Khalid tidak pasti apakah pilihan raya negeri akan diadakan atau tidak di Melaka kerana PH sedang membuat semakan di mahkamah berikutan keputusan membubarkan DUN Melaka.

Ini kerana, kata beliau, Tuan Yang Terutama Negeri Melaka tidak merujuk kepada pihak yang jelas mempunyai majoriti ketika bersetuju dengan permohonan untuk membubarkan Dun Melaka.