"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

PAS Mahu Jawatan Perdana Menteri

Jawatan Perdana Menteri hendaklah diberi kepada PAS sekiranya Pakatan Rakyat berjaya menumbangkan Barisan Nasional menurut Naib Presiden PAS, Husam Musa.

Beliau berkata PAS haruslah menjadi alternatif kepada Umno dan bukannya berada di bawah parti itu.

“Sekiranya PAS bekerjasama dengan Umno pemimpin kami akan diturun taraf kepada hanya Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

“Adalah menyedihkan jika PAS hanya memainkan peranan sampingan kepada Umno. Umno hanya akan menjadikan PAS sebagai kuda tunggangan,” kata beliau yang kalah kepada Nasharuddin Isa dalam pertandingan merebut jawatan Timbalan Presiden semalam.

Beliau berkata demikian apabila ditanya mengenai kemungkinan mengadakan perbincangan mengenai penubuhan kerajaan perpaduan dengan Umno.

Naib Presiden PKR, Azmin Ali berkata parti tersebut menolak sebarang rancangan membentuk kerajaan perpaduan dengan Umno dan Barisan Nasional.

Bekas Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub berkata Umno seharusnya bersedia untuk menarik diri daripada arena politik. Umno akan dikebumikan,” katanya.
-TVAntara.com.my-

Pesuruhjaya perlu dipilih oleh Presiden - Hasan Ali

Roy Rasul

SHAH ALAM, 6 Jun (Hrkh) - Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato Hasan Ali berkata peranan setiap pesuruhjaya negeri yang dilantik Presiden PAS adalah sebagai wakil kepada presiden.

Oleh itu, katanya biarlah pesuruhjaya tersebut dipilih sendiri oleh presiden sebagaimana ditetap dalam perlembagaan parti.

Katanya, yang ditemui Harakah selepas mengadakan satu sidang media di Stadium Malawati, petang tadi, sememangnya dua-dua cara iaitu dipilih presiden atau PAS kawasan boleh berlaku dan ia boleh diterima beliau.

Khamis lepas, Dewan Pemuda PAS Pusat meluluskan usul jawatan pesuruhjaya dipilih oleh PAS kawasan bukannya presiden.

Usul tersebut dicadangkan Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang dalam Muktamar Pemuda PAS ke-50 di Taman Melewar, Gombak, diputus untuk dibawa ke Muktamar Tahunan PAS ke 55 yang sedang berlangsung di Stadium Malawati.

Bagaimanapun ujar Hasan, disebabkan pesuruhjaya menjadi wakil kepada presiden biarlah ia dipilih presiden.

"Siapa yang difikir boleh bekerja dengan presiden itulah orangnya," katanya.

Beliau berkata, misalnya kawasan memilih dan beliau pula tidak sesuai dengan cara presiden bekerja pastinya ada halangan di situ.

"Tetapi kalau misalnya presiden pilih, pesuruhjaya itulah sebagai presiden.

"Dan kalau saya jadi presiden pun takkanlah saya hendak bekerja dengan orang yang saya tak kenal dan orentasinya pun tak boleh diterima pastinya asyik bertegang saja.

"Bayang tiga belas negeri bertegang saja akhirnya terlalu banyak pilitiking di peringkat rendah dan ini merosakkan kekukuhan parti," katanya.

Apapun katanya, jika perwakilan mahu serahkan kuasanya di tangan kawasan beliau tidak ada banyak bangkangan.

Bagaimanapun katanya oleh kerana, dalam perlembagaan mengatakan pesuruhjaya itu bekerja dengan presiden bagi mentadbir PAS di peringkat negeri seharusnya orang itu harus selesa dengan presiden dan presiden juga selesa dengannya maka jawatan itu perlu dipilih oleh presiden.


Altantuya Tajuk Sajak karangan Mat Sabu Dapat Tepukan Gemuruh!

Wan Nordin Wan Yaacob

SHAH ALAM, 6 Jun (Hrkh) - Sajak yang dikarang Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu yang dideklamasikan beliau di Stadium Malawati sempena Wacana Seni, Muktamar PAS ke-55 malam tadi mendapat perhatian dan tepukan gemuruh.

Di hadapan kira-kira 5000 penonton sempena malam wacana muzik Islam, Mohamad Sabu membacaan sajak yang membicaralan isu pembunuhan Altantuya Shaariibu, seorang model warga Mongolia.

Sebaik bait-bait sajak sajak yang dikarang hanya dalam masa 20 minit itu dituturkan, laungan takbir dan tepukan gemuruh silih berganti.

Tidak kurang juga ada yang tertawa dengan sindiran sinis bait-bait sajak yang sangat unik itu.

Menyusul selepas Mohamad Sabu membacakan sajak, Bendahari Agung PAS, Dr Hatta Ramli turut membacakan sajak kemanusiaan yang turut menghiburkan penonton.

Dua tokoh ini turut membicarakan isu seni dan budaya dengan kupasan mengenai pengaruhnya dalam lapangan dakwah dan mengubah minda anak muda.

Sebelum itu, juara Akademi Nasyid, Azhan Atan mendendangkan lagu-lagu ketuhanan, selain bekas penyanyi kumpulan Arrow, Renggo dan Ito Blues Gang yang turut memeriahkan malam Wacana Seni.

Terkemudian selepas bacaan sajak dua tokoh besar dalam PAS itu, Akhil Hayy dan beberapa penyanyi nasyid lain mengambil tempat untuk menghiburkan penonton.

Di bawah ini adalah petikan sajak yang dideklamasikan Mohamad Sabu:

'Atantuya'


Aku Insan Ajnabi,
Aku Berasal Dari Tanah Tinggi
Bangsaku menjelajah dunia
Bangsaku pernah menguasai dunia
Kecantikanku menawan sesiapa sahaja
Lemah gemalaiku melembutkan lelaki perkasa
Kecerdikanku, kecantikanku boleh diperniaga


Aku wanita Ajnabi merantau kemana=mana
Mencari rezeki merata dunia
Kuala Lumpur, Paris, Hong Kong aku merata
Pembesar negara kuasai ku
Kukuasai pembesar negara
Sebut sahaja apa berniaga aku tetap disana
Kepercayaan dan akidah sama sahaja
Sekejap muslimah sekejap insaniah
Aku tetap manusia beragama


Manisku dijilat, manisku disedut
Aku rela kerana berniaga
Aku berakidah aku insaniah
Ku tahu siapa yang menyedutku
Manisku masih banyak
Manusia rakus menghirupku
Kadang menggilir kadang digilir
Aku berniaga tak kira siapa


Zuriatku ada
Ku tahu siapa bapanya
Masakan tidak, disarangku dia bertelur
Manisku belum habis dihisap
Sepahku dibuang merata
Badanku dihancur luluh
Tubuhku berkecai rapuh
C4 dipanggil untuk memusnahku


Rohku tetap menjalar
Rohku tetap merayau
Setiap dada media ku buka cerita
Ku tahu siapa pemusnahku
Rohku berulang alik
Entah di Mongolia, entah di Paris
Entah di Shah Alam, entah di Putrajaya
Rohku menjalar terus menjalar
Roh suciku diawang-awangan
Menghinggap siapa sahaja
Tak kira pangkat atau kedudukan
Pemusnahku akan musnah


Perjuangan masih belum tamat - Murugiah

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk T. Murugiah berkata perjuangan untuk mempertahankan jawatannya selaku Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP) yang sah masih belum selesai.

Beliau berkata meskipun Pendaftar Pertubuhan (ROS) mengiktiraf Datuk M. Kayveas sebagai presiden yang sah sementara menunggu siasatan berhubung dakwaan ketidakpatuhan terhadap peraturan dan undangundang parti, namun itu bukanlah satu keputusan yang muktamad.

"Saya ingin nyatakan di sini bahawa kenyataan ROS bahawa Datuk M. Kayveas merupakan Presiden PPP sementara menunggu siasatan ROS selesai tidak bermakna bahawa ROS mengesahkan atau menghalalkan kesemua kesalahan yang dilakukan oleh kepimpinan PPP di bawah Datuk M. Kayveas.

"Kenyataan ROS tidak bermakna ROS telah menutup kes ini atau siasatan dihentikan. Saya amat yakin ROS tidak bercadang untuk menghalalkan kesalahan-kesalahan ini.

Kesalahan-kesalahan ini perlu disiasat sebelum mencapai keputusan muktamad.

Justeru saya ingin nasihatkan Datuk M. Kayveas bahawa perjuangan ini masih belum tamat lagi," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Murugiah berkata antara 11 aduan yang dikemukakan ekoran jelas melanggar Akta ROS dan perlembagaan parti termasuklah tidak menghantar penyata tahunan dan kewangan PPP selama tujuh tahun sejak 2002.

Aduan itu juga antara lain mendakwa bahawa Kayveas gagal mengadakan Perhimpunan Agung Tahunan (AGM) PPP tidak melebihi tempoh 18 bulan dari tarikh 21 Oktober

2007 iaitu tarikh akhir AGM PPP.

Selain itu, Murugiah juga mendakwa bahawa Kayveas pernah didenda RM5,000 dan mengikut Seksyen 9(1)(b) Akta Pendaftar Pertubuhan Malaysia 1996 yang menyebut bahawa mereka yang didenda melebihi RM2,000 di bawah manamana undang adalah tidak layak memegang apaapa jawatan dalam manamana pertubuhan berdaftar.

"Usahlah anggap yang kesalahankesalahan yang dilakukan oleh kepimpinan anda (Kayveas) telah dihalalkan oleh ROS.

Perjuangan belum tamat dan saya akan teruskan perjuangan ini sehingga ahli-ahli PPP mendapat keadilan," katanya.

Sementara itu, dalam satu sidang akhbar di Pejabat PPP Wilayah Persekutuan, Ketua PPP Bahagian Lembah Pantai M. Moorthi hari ini mendakwa telah dipaksa untuk menyokong Murugiah sebagai Presiden baru PPP.

"Saya berasa kecewa dengan apa yang saya buat (menyokong Murugiah) dan ini merupakan satu kesilapan besar saya. Saya dan anggota PPP di bahagian saya akan bagi sokongan penuh kepada Kayveas. Justeru saya ingin balik semula kepada parti dan akan menyokong penuh kepimpinan presiden," katanya.

Beliau mendakwa membuat pengakuan berkenaan Selasa lepas selepas menerima panggilan dari Murugiah yang ingin bertemu dengannya di Biro Pengaduan Awam di Batu Muda, Sentul.
-BERNAMA-

PAS Lulus Usul Lantik Badan Penyiasatan Bebas Kes Altantuya


Muktamar PAS ke-55 hari ini meluluskan usul mendesak Perdana Menteri, Najib Razak dan isteri, Datin Rosmah Mansur membersihkan nama mereka dengan mengambil tindakan saman malu terhadap mereka yang mengaitkan mereka dengan kes pembunuhan model Mongolia , Altantuya Saribbu.

Usul yang dibawa oleh Dewan Pemuda PAS itu juga memohon kepada Yang Dipertuan Agong supaya memperkenankan perlantikan badan penyiasatan bebas terhadap kes pembunuhan model berkenaan.

Dalam pada itu, Muktamar PAS yang bersidang hari ini di Stadium Malawati, Shah Alam meluluskan usul menggesa Pakatan Rakyat untuk mewujudkan system saringan bersama untuk memilih calon-calon pilihanraya yang berkelayakan.

Selain itu, Dewan Pemuda juga mencadangkan supaya satu formula baru dibuat bagi menentukan kuota calon pilihanraya yang sesuai dengan keperluan semasa.

Mengenai usul kepimpinan, pihak majlis syura dan dewan ulama mengambil inisiatif melahirkan ulama-ulama pelapis serta memfokuskan pembinaan keupayaan dalam pelbagai disiplin ilmu, termasuk ilmu siasah dan pengurusan.

Muktamar juga membuat ketetapan supaya pimpinan PAS Pusat, negeri, kawasan dan ahli menumpukan usaha membina kekuatan parti, bukan merosakkan parti atau memecah belahkan parti dengan label-label seperti kumpulan pro-muzakarah, pro-pakatan dan kumpulan erdogan.

Muktamar juga meluluskan tanpa bahas PAS kawasan Shah Alam, Jerlun dan Hulu Selangor demgan membuat ketetapan untuk mengekal dan melebarkan kemenangan Pakatan Rakyat pada PRU-13 demi menegakkan syiar islam.

PAS juga akan berusaha mewujudkan struktur organisasi yang berdaftar atas nama Pakatan Rakyat sebagai alternatif atau pengganti kepada Barisan Nasional bagi menerajui kepimpinan Negara.

Dalam usaha menawan kawasan parlimen pada PRU-13, muktamar meluluskan usul mendesak PAS Pusat merangka strategi yang berkesan bagi merampas sekurang-kurangnya 40 kerusi parlimen di kawasan luar Bandar, meliputi kawasan Felda di Pahang, Johor, Perak dan Terengganu.

Mengenai pergerakan Sister In Islam (SIS), Muktamar mendesak Majlis Fatwa Kebangsaan membuat penyelidikan ke atas SIS yang membawa islam liberal dan seterusnya mengharamkan pertubuhan tersebut sekiranya terbukti bertentangan dengan syariat islam serta membuat program pemulihan ke atas ahli-ahlinya.

Muktamar PAS 2009 juga meluluskan usul Dewan Muslimat untuk mendesak Kementerian Kesihatan menghapuskan pembayaran rawatan penyakit kronik kepada golongan yang kurang berkemampuan bagi meringankan beban mereka.

-TVAntara.com.my-

3,000 Perwakilan Mendesak Bubar DUN Perak

Abdul Rahim Sabri
Perbahasan ucapan dasar presiden di muktamar PAS hari ini dihentikan selama sepuluh minit bagi membolehkan satu acara khas mendesak Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak dibubarkan.

pas muktamar on dun perak 060609Acara tersebut telah dilancarkan oleh timbalan Presiden, Nasharuddin Mat Isa sambil diedarkan pengikat kepala berwarna hitam yang bertulis "bubarkan DUN".

Beberapa kali laungan takbir dan bubarkan DUN Perak bergema dari kalangan kira-kira 3,000 perwakilan di Stadium Malawati.

Kemelut di Perak tercetus Februari lalu apabila tiga ADUN dari Pakatan Rakyat keluar parti menjadi calon bebas tetapi menyokong BN.

Berikutan itu, BN bertindak mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri dan Datuk Seri Zambry Abd Kadir.

pas muktamar on dun perakBeliau dilantik untuk menggantikan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin - menteri besar Pakatan.

Isu tersebut kemudiannya diseret ke mahkamah untuk menentukan siapakah menteri besar Perak yang sah.

Mahkamah Tinggi kemudiannya memutuskan bahawa Nizar merupakan menteri besar yang sah.

Bagaimanapun, Zambry mengemukakan rayuan di Mahkamah Rayuan yang kemudiannya membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi sebelumnya.
-malaysiakini-

Nasha: Berunding bukan bermakna kerjasama dengan Umno

Muda Mohd Noor
PAS tidak pernah menutup pintu rundingan dengan mana-mana pihak sama ada parti politik atau badan bukan kerajaan (NGO), kata Timbalan Presidennya, Nasharuddin Mat Isa.

"Apa yang disebut oleh presiden (Datuk Seri Abdul Hadi Awang), kita tidak pernah menutup pintu rundingan dengan parti politik dan NGO.

petrol hike talk 170406 nasharuddin isaKatanya, apabila rundingan tersebut membabitkan, ia tidak bermakna PAS akan mengadakan kerjasama dengan Umno.

Sebaliknya, kata beliau, rundingan itu adalah untuk kepentingan negara.

"Tidak timbul langsung soal kerjasama dengan Umno tetapi rundingan itu adalah untuk kepentingan negara," katanya dalam sidang media di muktamar PAS di Stadium Malawati, Shah Alam hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan seorang lagi calon timbalan presiden, Datuk Husam Musa supaya PAS menghentikan sebarang perbincangan dengan Umno.

Bagaimanapun, kata Nasharuddin, dalam PAS bukan seorang sahaja yang membuat keputusan terutama yang membabitkan dasar parti.

Muktamar kuasa tertinggi


"Muktamar PAS adalah kuasa tertinggi untuk membuat keputusan berkenaan," katanya.

Ketika ditanya mengenai trend kepimpinan tinggi dalam PAS, Nasharuddin berkata, parti itu terus dipimpin secara bergabung oleh ulama dan profesional.

Katanya, perwakilan sudah tahu hendak memilih pemimpin mana yang boleh menerajui PAS.

"Saya lihat mereka tidak terikat dengan kempen oleh media dalam tempoh sebulan lalu," katanya.

Nasharuddin berkata, pemilihan parti kali ini tidak akan memecahbelahkan parti kerana ini bukan pertama kali berlaku pertandingan pucuk pimpinan utama dalam PAS.

Beliau juga menegaskan PAS akan tetap menjuarai mengenai isu-isu agama Islam dan bangsa Melayu kerana ini merupakan perjuangan utama parti itu.
-malaysiakini-

Mat Sabu: Perwakilan tak bersedia undi saya...

Abdul Rahim Sabri
Bekas naib presiden PAS, Mohamad Sabu berkata beliau kalah dalam pertandingan jawatan timbalan presiden kerana perwakilan tidak bersedia untuk memberi undi dan kemenangan kepadanya.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan pepecahan undi yang memberi sokongan kepada rakan sejawatnya, Datuk Husam Musa - yang bertanding jawatan yang sama - turut menjadi faktor kekalahannya.

mat sabu"Kalau kedua-dua undi dicampur, ia boleh melebihi penyandangnya," katanya kepada pemberita selepas sidang muktamar ditangguhkan.

Bagaimanapun, kata Mohamad, beliau menerima kekalahannya dan menyifatkan sebagai adalah "satu perkara biasa".

Ini kerana, katanya, beliau pernah mengalami beberapa kekalahan dalam pemilihan sebelum ini.

Nasharuddin Mat Isa berjaya mengekalkan jawatan timbalan presiden dengan memperoleh 480 undi.

Manakala Husam pula memperolehi 281 dan Mohamad Sabu mendapat 261 undi.

Keputusan itu menunjukkan
undi yang diperolehi Husam dan Mohamad Sabu - bila digabungkan - berjumlah 542 - iaitu 62 undi lebih tinggi daripada undi yang diperolehi Nasharuddin (46.8%).

Mohamad juga berkata, beliau akan terus memberi sokongan dan aktif dalam PAS walaupun gagal tidak lagi memegang jawatan tinggi parti.

Mohamad berkata, beliau menyerahkan kepada presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk menimbang melantiknya menganggotai Jawatankuasa PAS Pusat bagi membolehkan beliau meneruskan sumbangan terhadap parti.
-malaysiakini-

Kerajaan perpaduan: Saya serah kepada parti-parti politik - Abdul Hadi

SHAH ALAM: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang masih yakin dengan pendekatan kerajaan perpaduan untuk membawa perubahan lebih baik dalam negara ini - tetapi menyerahkan kepada parti-parti politik untuk mempertimbangkannya.


"Sekiranya cadangan ini dipersetujui ia bukan sekadar perlu dipertimbangkan, bagaimana untuk melaksanakan (kerajaan perpaduan) perlu dibincang secara lebih serius," kata beliau dalam sidang akhbar selepas menyampaikan ucaptama sempena muktamar PAS ke-55 di Stadium Melawati hari ini.

Kata Presiden PAS itu, beliau bagaimanapun akui idea itu suatu yang baru bagi rakyat dan tidak boleh terburu-buru untuk terus melaksanakannya.

Menjelaskan tentang idea itu, beliau mengulangi kerajaan perpaduan bertujuan mewujudkan suasana politik yang lebih baik disamping menyelesaikan banyak masalah melibatkan politik, ekonomi dan sebagainya.

Ditanya mengenai reaksi pemimpin parti lain dalam Pakatan Rakyat tentang idea itu, Abdul Hadi berkata beliau telah memaklumkannya sebelum beliau bercakap kepada media.

Abdul Hadi telah melontarkan idea kerajaan perpaduan selepas pilihan raya umum lalu dan menyebutnya secara jelas ketika krisis politik di Perak bermula.

Kata beliau idea itu mengajak semua parti-parti membentuk satu sistem politik baru bagi menggantikan sistem yang sedia ada yang hanya memihak kepada Barisan Nasional sahaja.

Katanya, sistem kerajaan perpaduan itu membentuk sistem pemerintahan tanpa pembangkang dimana semua parti politik yang memenangi pilihan raya dilibatkan dalam pemerintahan melalui cara pembahagian yang sesuai.

Bagaimanapun diperingkat awal idea tersebut mendapat reaksi negatif dari kalangan penyokong Pakatan Rakyat serta menimbulkan kontroversi dikalangan ahli PAS sendiri.

Abdul Hadi ketika ditanya bagaimana reaksi tentang idea itu ketika ini, beliau berkata semakin ramai yang berminat memperkatakannya termasuk di kalangan pemimpin Barisan Nasional.

PAS Perlu Gerakkan Perubahan Hakiki


SHAH ALAM: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, PAS harus mengorak langkah memimpin rakyat dan negara ke arah perubahan hakiki.

PAS katanya, perlu memimpin perubahan dengan membawa gagasan politik Islam yang menyatukan kaum dengan keadilan sejagat, merubah masyarakat hari yang menyanjung tinggi materialistik, mencegah kemungkaran dan menyokong perubahan kearah kesejahteraan.


Justeru beliau menekankan setiap perubahan yang hendak dilakukan oleh PAS perlu ditangani sebaik mungkin agar perubahan yang berlaku akan hanya membawa kepada kebaikan bukannya sebaliknya.

"Perubahan yang kita rencanakan ini bukan akibat tekanan rakyat, tekanan golongan bangsawan, tekanan masyarakat dunia atau desakan dari sesiapa tetapi perubahan yang hakiki untuk kesejahteraan hidup manusia di atas muka bumi ini," kata beliau.

Beliau mencadangkan perubahan hakiki itu perlu dilaksanakan dalam negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat bersama PAS dengan tidak mengulangi kesilapan-kesilapan asas pemeritahan yang dilakukan oleh Barisan Nasional.

Katanya, bertitik tolak daripada perubahan hakiki inilah maka rakyat akan melihat keupayaan dan keadilan yang diperjuangkan oleh PAS serta Pakatan Rakyat.

"Matlamat kita mestilah jelas iaitu merencana ke arah kebaikan kerana ia adalah tututan fitrah manusia dan bukannya kerana desakan sesiapa," tambah presdien PAS itu lagi.

Dalam penjelasannya Abdul Hadi berkata, untuk memastikan perubahan yang berlaku dalam masyarakat hanya bergerak ke arah jalan yang baik ia mesti dipimpin oleh mereka yang beriman dan budiman, dengan menjadikan al-Quran dan Sunnah sebagai rujukan.

Menurut beliau, apa yang rakyat saksikan dalam negara hari ini seperti peras ugut politik serta perkauman adalah kerana kegagalan sistem politik yang dipraktikkan dan sistem ekomomi yang digunakan oleh dunia.

"Sepanjang perjalanan sejarah negara kita bertemu dengan pelbagai slogan demi slogan yang semuanya retorik, bersifat kosmetik dan akhirnya tidak membawa apa-apa yang boleh menyumbang kepada perpaduan masyarakat dan pembangunan roh serta jasad negara," kata beliau.

Abdul Hadi berkata demikan ketika menyampaikan ucaptama Muktamar Agung PAS ke-55 di Stadium Melawati hari.

Beliau menghabiskan lebih satu jam membaca teks ucapannya setebal 36 muka surat dihadapan hampir lima ribu orang perwakilan dan pemerhati dari seluruh negara.

Turut hadir dalam masjlis itu ialah Pimpinan utama PKR dan DAP, pimpinan NGO, diplomat asing dan wakil-wakil gerakan Islam antarabangsa.

Antara yang beliau sentuh dalam ucapannya ialah pemerkasaan parti, isu-isu dalaman negara dan antarabangsa dan isu ekonomi yang turut melibatkan nasib ratusan ribu pekerja di negara ini.

KEPUTUSAN PEMILIHAN JAWATANKUASA PAS PUSAT

Timbalan Presiden PAS Nasharuddin Mat Isa mengekalkan jawatan beliau bagi penggal ketiga, mengalahkan dua pencabar, Husam Musa dan Mohamad Sabu.

Beliau memperolehi majoriti 199 undi, dengan meraih 480 undi manakala pencabar, Husam mendapat 281 undi dan Mohamad Sabu memperoleh 261 undi.

Menurut Pengarah Pemilihan Muktamar Pas, Mustafa Ali, hanya 1,026 dari 1,044 perwakilan yang layak mengundi telah membuang undi semalam.

Pemilihan Muktamar Pas ke-55 bermula jam 3 petang dan tamat sekitar jam 6 petang. Menurut Mustafa, pengiraan hanya bermula dari jam 7.30 malam dan tamat sekitar jam 2 pagi hari ini.

Sementara itu, tiga kerusi Naib Presiden dimenangi muka baru. Persuruhjaya Pas Pahang, Tuan Ibrahim Tuan Man mendahului senarai pemenang jawatan Naib Presiden dengan mendapat 877 undi, diikuti Ahli Parlimen Kubang Kerian yang juga bekas Ketua Pemuda, Salahuddin Ayub, 825 undi serta bekas Ketua Penerangan Mahfuz Omar, 636 undi.

Sejumlah 176 bahagian Pas seluruh negara terbabit dalam pemilihan ini untuk penggal 2009 hingga 2011.

Bagi perebutan kerusi Jawatankuasa Pusat pula, Menteri Besar Perak Nizar Jamaluddin mengukuhkan reputasi beliau sebagai fenomena politik baru dengan mendahului 60 pencabar lain.

Beliau meraih undi terbanyak 854 undi.

Nizar disertai Menteri Besar Kedah Azizan Abdul Razak dengan 653 undi. Ahli Parlimen Titiwangsa Dr Lo’ Lo Ghazali menjadi satu-satunya penjawat wanita di Jawatankuasa Pusat Pas dengan 589 undi.

- Keputusan Penuh Pemilihan Muktamar PAS ke-55 -

Pengerusi Tetap
Ustaz Abu bin Kasim (menang tak tanding)

Tim. Pengerusi Tetap
Haji Hussin Ismail – 609

Presiden
Datuk Seri Abdul Hadi Awang (menang tak tanding)

Tim. Presiden
Nasharuddin Mat Isa – 480

Naib Presiden (3 kerusi)
Naib Presiden I: Dato Tuan Ibrahim Tuan Man – 871
Naib Presiden II: Haji Salahuddin Ayob – 824
Naib Presiden III: Dato Haji Mahfuz Omar – 663

Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat (18 kerusi)

1. Datuk Seri Nizar Jamaluddin - 854
2. Haji Idris Ahmad – 799
3. Dato Kamaruddin Jaafar – 769
4. Dato Seri Azizan Abd Razak – 653
5. Dato Dr Hassan Ali – 642
6. Dr Hatta Md Ramli – 638 (Bendahari)
7. Hj Abd Ghani Shamsuddin – 637
8. Dato Hj Abu Bakar Chik – 622
9. Hj Hanipa Maidin – 619
10. Dato Amiruddin Hamzah – 606
11. Dr Lo Lo Hj Md Razali – 589
12. Hj Ghani Abdul Rahman – 584
13. Dr Dzulkifly Ahmad - 576
14. Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi – 530
15. Haji Hashim Jasin – 522
16. Mazlan Aliman – 513
17. Ustaz Taib Azamudden Md Taib– 508
18. Dr Mujahid Yusof Rawa - 448

-TVAntara.com.my-

Manek Urai : SPR jangka pilihan raya kecil Dun Manek Urai sengit

MH Irwan

KOTA BHARU, 4 Jun (Hrkh) - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjangka pilihan raya kecil Dun Manek Urai agak sengit memandangkan kemungkinan berlaku pertembungan dua parti yang sama kuat.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof bagaimanapun berharap suasana aman seperti berlaku pada pilihan raya kecil di Penanti 31 Mei lalu juga berulang di Manek Urai.

"Saya tidak pasti situasi aman di Penanti itu berlaku kerana Barisan Nasional tidak menyertai pilihan raya kecil tersebut.

"Boleh dikatakan 100 peratus pilihan raya kecil Dun Penanti baru-baru ini tidak ada perayu undi," katanya pada sidang media di sebuah hotel di sini, petang semalam.

Menurutnya mengikut sub seksyen 26 (1) Akta Pilihan Raya 2004 adalah dilarang aktiviti kempen atau meraih undi pada hari mengundi.

Beliau juga berharap pengundi menggunakan kemudahan disediakan SPR pada hari mengundi di samping mematuhi segala peraturan ditetapkan.

Abdul Aziz juga berkata, seramai 400 pertugas SPR akan dilantik bagi melancarkan proses pengundian pilihan raya kecil Manek Urai pada 14 Julai depan.

Sementara itu Ketua Polis Kelantan, Dato' Abdul Rahim Hanafi berkata, polis akan memastikan keadaan kempen dan proses pengundian di Manek Urai terkawal dan selamat.

Pilihan raya kecil Dun Manek Urai diadakan berikutan kematian Adun, Haji Ismail Yaakub pada 22 Mei lalu.


Umno : Ramzi dituduh kirim SMS ugut ADUN BN


Bekas pegawai kanan menteri besar Terengganu, dihadapkan di Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu atas empat tuduhan berhubung kes ugutan jenayah melalui SMS kepada tiga ADUN BN, April lalu.

Datuk Dr Ahmad Ramzi Mohamad Zubir, 37, bekas setiausaha politik Datuk Seri Idris Jusoh, tidak mengaku bersalah dan mahkamah menetapkan sebutan semula kes itu 19 Julai depan.

Dr Ahmad dibenarkan ikat jamin RM8,000 dan diarahkan supaya menyerahkan pasportnya, lapor Bernama.

Ahmad Ramzi kelihatan tenang ketika pertuduhan dibaca terhadapnya di hadapan Hakim Mohamad Khalid Abdul Karim.

Mengikut pertuduhan pertama, pada jam 11.21 malam 13 April lepas di E726 Jalan Kubang Parit, Kampung Kubang Parit di sini, dia didakwa melakukan ugutan jenayah dengan mengancam hendak mendatangkan kematian kepada Mohd Ariffin Abdullah, ADUN Paka, dengan niat hendak menyebabkan kegentaran kepadanya.

Ahmad Ramzi juga didakwa melakukan perbuatan tersebut terhadap Abdul Halim Jusoh, ADUN Permaisuri, pada tarikh, tempat dan waktu yang sama, dan juga terhadap Datuk Rosol Wahid, ADUN Ajil, pada jam 11.25 malam di tempat dan pada tarikh yang sama.

Untuk ketiga-tiga pertuduhan itu, Ahmad Ramzi boleh dipenjara tidak melebihi dua tahun jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan keempat pada tarikh dan tempat yang sama, antara 11.21 malam dan 11.25 malam, dia didakwa memfitnah Wan Ahamad Wan Muda dengan menghantar SMS yang mengandungi ugutan jenayah dengan mengancam hendak mendatangkan kematian kepada Mohd Ariffin, Abdul Halim dan Rosol, melalui lamanweb
http://ownsmsbiz.com/v1 dengan menggunakan nombor telefon bimbit 019-9158369 milik Wan Ahamad.

Bagi kesalahan itu, Ahmad Ramzi boleh dihukum penjara selama tempoh tidak lebih dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwaraya, Ishak Mohd Yussof dan Andi Razalijaya manakala Ahmad Ramzi diwakili peguam Rosli Abdul Rahman.

SMS ugutan itu dijadikan alasan oleh tiga ADUN tersebut, bersama tujuh yang lain termasuk Idris, untuk tidak menghadiri sidang DUN Terengganu pada 14 April lalu.

Pemulauan itu, dengan alasan nyawa tiga ADUN tersebut tidak selamat, memulakan krisis politik di negeri tersebut apabila majoriti wakil rakyat BN mempertikaikan Menteri Besar, Datuk Ahmad Said.

Krisis ini dianggap babak baru warisan pertembungan kuasa antara kumpulan pro-Idris dengan Ahmad, yang menggantikannya dalam suasana penuh kontroversi Mac tahun lalu.

TVAntara.com.my-

Krisis Politik Perak : Jaminan 69 Tahanan Sidang 7 Mei Tidak Dilanjutkan


69 tahanan berhubung sidang Dewan Undangan Negeri Perak 7 Mei lalu hampa apabila diberitahu siasatan pertuduhan terhadap mereka belum selesai oleh pejabat Peguam Negara.

Mereka yang datang ke ibupejabat daerah polis (IPD) Ipoh sejak awal pagi diarahkan bersurai oleh Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Ipoh, DSP Glenn Anthony.

Sebahagian daripada mereka berkumpul di Wisma DAP sementara menunggu arahan untuk pergi ke IPD Ipoh.

Mereka diarahkan melapor diri kepada IPD seperti mana yang dinyatakan dalam Surat Perjanjian dan Jaminan kepada pihak polis.

DSP Glenn juga berkata semua jaminan tahanan tidak akan dilanjutkan kerana mereka mudah dihubungi.

Kesemua 69 Orang Kena Tahan (OKT) pada hari persidangan DUN Perak 7 Mei lepas diarahkan melapor di IPD Ipoh pada jam 10.00 pagi tadi.

Mereka mereka termasuk Ahli Parlimen, ADUN dan penyokong Pakatan Rakyat yang berada di luar dewan pada hari persidangan.

Menteri Besar Mohammad Nizar Jamaluddin adalah antara pemimpin Pakatan Rakyat yang mengiringi OKT ke IPD Ipoh pagi tadi.

-TVAntara.com.my-

Kes Altantuya : Najib Diasak Media Antarabangsa Mengenai Altantuya Di China


Perdana Menteri Najib Razak menafikan beliau mengenali wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu apabila diasak oleh media antarabangsa semasa lawatan rasmi beliau ke China yang bermula Selasa lalu.

Menurut laporan Associated Press (AP) Najib hanya "ketawakan" sahaja apabila ditanya oleh media asing mengenai kemungkinan beliau dikaitkan dengan kes pembunuhan Altantuya tiga tahun lalu.

Najib berkata kepada AP "beliau tidak ada kena mengena" dengan Altantuya, bekas model dan penterjemah yang didakwa mempunyai hubungan asmara dengan penasihat politik Najib, Razak Baginda.

Menurut laporan itu hubungan rapat Najib dengan Razak menimbulkan kemungkinan beliau terkait dengan kes pembunuhan tersebut.

"Tidak ada bukti. Mereka tidak mengemukakan apa-apa bukti pun...Saya telah bersumpah dengan nama Allah bahawa saya tidak kena mengena dengan dia dan saya tidak boleh komen lebih daripada itu," kata Najib.

Sebagai bukti, Najib merujuk kepada laporan Altantuya menginap di "hotel dua bintang" sahaja sebelum kematian tragisnya.

"Kalaulah dia teman wanita saya sudah tentu beliau akan rasa terhina sekiranya saya tempatkannya di hotel seperti itu," kata Najib sambil ketawa.

Razak Baginda telah mengaku menjalin hubungan intim dengan Altantuya dan dibebaskan Oktober lalu berhubung tuduhan bersubahat dengan pembunuhan wanita itu.

Dua anggota polis dihukum mati walaupun motof pembunuhan gagal dibuktikan. Kedua mereka kini dalam telah membuat rayuan.

-TVAntara.com.my-

Umno PAS : Ulama PAS tidak seperti ulama Umno - Harun Taib

Zain Hashim

SHAH ALAM, 5 Jun (Hrkh) - "Ulama berjaya memimpin parti dengan segala pendekatan tarbiyah yang mampu melahirkan individu yang bertakwa kepada Allah SWT...tidak seperti ulama Umno yang mengikut telunjuk pemimpin mereka.

Demikian antara ungkapan yang disampaikan oleh Ketua Dewan Ulama PAS Pusat (DUPP) yang baru, Dato' Harun Taib di akhir Muktamar DUPP semalam.

Sebelum itu, beliau tidak menyangka bahawa akan dipilih sekali lagi bagi menerajui dewan berkenaan setelah membuat keputusan pada 2007 untuk tidak mempertahan jawatan bagi memberi laluan kepada orang lain.

Beliau berkata demikian sebagai ucapan sulung setelah menang tanpa bertanding bagi jawatan tersebut di Muktamar Tahunan dewan berkenaan kali ke-48 yang berlangsung di Auditorium Muzium Shah Alam semalam.

Kenyataan beliau telah menggamit para perwakilan apabila menyatakan bahawa dewan berkenaan bermuktamar kali ini di muzium, seolah-olah ulama mahu dimuziumkan, walau bagaimanapun tegasnya, muzium adalah tempat menyimpan bahan-bahan bersejarah dan bernilai tinggi yang sering dikunjungi oleh orang ramai, maka ulama pun sering dikunjungi bagi mendapatkan buah fikiran dan pandangan berharga mereka.

Beliau membuka cerita mengenai penglibatan pertamanya selaku Ketua DUPP, ia bermula pada 1997, apabila AJK dewan berkenaan menerima hasrat ketuanya pada ketika itu, iaitu Dato' Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk berundur bagi menumpukan tugas sepenuh masa sebagai Menteri Besar Kelantan, hasratnya diterima dan ketika beliau (Harun) kebetulan lalu di hadapan pejabat DUPP, beliau dicekup oleh seorang AJK dewan itu untuk masuk ke dalam bilik mesyuarat dan terus dicadangkan untuk menerima jawatan tersebut.

"Selepas 1982, ulama berjaya memimpin parti dengan segala pendekatan tarbiyah yang mampu melahirkan individu yang bertakwa kepada Allah SWT, sehingga pengaruh PAS masuk ke dalam Institut Pengajian Tinggi dalam dan luar negara hingga melahirkan golongan ulama yang mampu memberi tunjuk ajar dan nasihat, perkara ini tidak berlaku dalam Umno di mana ulama-ulamanya hanya mengikut telunjuk pemimpin mereka,"ujar beliau dengan penuh bersemangat.

Dalam ucapannya juga beliau berterima kasih kepada semua perwakilan termasuk ulama daripada kalangan muslimat yang telah memainkan peranan penting bagi memajukan PAS di persada politik tanah air, di mana ulama dari kalangan muslimat yang terpilih juga merupakan individu yang berkebolehan dari sudut ilmu pengetahuan yang tidak ada tempat bagi menyalurkan pandangan mereka, justeru mereka diambil untuk menganggotai DUPP agar dapat menyampaikan pandangan ulama kepada muslimat.

Beliau mengakhiri ucapannya dengan berjanji untuk melihat secara mendalam segala pandangan yang diutarakan oleh para perwakilan dalam muktamar kali ini.

Muktamar PAS 55 : Dewan ulama berjaya mantapkan ahli

Zain Hashim

SHAH ALAM, 5 Jun (Hrkh) - Penggulungan yang dibuat oleh Timbalan Ketua Ulama, Ustaz Hashim Jasin berkenaan isu wala, ukhuwah dan tarbiyah mendapat perhatian penuh daripada perwakilan yang menghadiri Muktamar dewan berkenaan kali ke-48 di Auditorium Muzium Shah Alam dekat sini semalam.

Beliau berkata, sesungguhnya Dewan Ulama PAS berjaya memantapkan ahli-ahli PAS seluruh negara dalam program usrah hingga menjadikan mereka sangat berlainan dengan ahli-ahli Umno dari sudut penampilan, cara berfikir dan penggarapan maklumat mengenai Islam.

Beliau membuat contoh di Perlis, walaupun negeri itu kecil, namun PAS yang terdiri daripada dewan hariannya serta sayap-sayap parti berhimpun sekurang-kurangnya sebulan sekali untuk berunsrah bagi memantapkan jati diri serta kefahaman terhadap perjuangan Islam.

Muktamar kali ini merupakan yang terakhir baginya kerana beliau tidak mempertahankan jawatan selaku Timbalan Ketua Dewan Ulama bagi memberi laluan kepada mereka yang lebih berhak, berketerampilan dari sudut fizikal dan ilmu pengetahuan duniawi dan ukhrawi.

Dari sudut wala pula tegas beliau, secara peribadi beliau berpuas hati kerana ia masih berjalan pada landasan yang betul, walaupun tidak akan mempertahan sebarang jawatan dalam parti, namun beliau akan memberikan sepenuh wala kepada pimpinan selagi ia tidak bercanggah dengan hukum Allah SWT.


PKFZ dan kisah-kisah pelik tapi benar

Shirzad Lifeboat

SUKAR untuk difikirkan bagaimana perbelanjaan modal (capital expenditure) yang asalnya dibajetkan untuk RM2 bilion akhirnya berpotensi melonjak ke paras melepasi paras RM12 bilion.

Memang pelik.Tapi itulah yang bakal berlaku ke atas Lembaga Pelabuhan Klang (LPK), sebuah agensi kerajaan Persekutuan di kuasai Umno-BN akibat penglibatannya secara langsung dalam pembangunan Zon Perdagangan Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Dan oleh kerana LPK adalah sebuah agensi kerajaan Persekutuan, maka segala lialibitinya sudah tentu akan ditanggung oleh kerajaan lalu justeru tidak mustahil wang sebanyak RM12 bilion ini juga akan dibayar oleh Kumpulan Wang Yang Disatukan Kerajaan Persekutuan.

Bail-out PKFZ?

Setakat ini nampaknya belum terdengar lagi ura-ura penebusan (bail-out) PKFZ akan dilakukan oleh sebuah GLC yang kaya dengan dana tunai, sebagaimana yang dilakukan oleh Petronas terhadap beberapa syarikat penuh milik kerajaan, seperti Bank Bumiputera (M) Bhd misalnya, sekadar menamakan satu contoh klasik.

Tidak juga kedengaran sebarang cadangan agar penebusan mungkin dilakukan dengan menggunakan dana agensi lain kerajaan yang juga kaya dengan dana tunai seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

Mungkin kedua-dua cara penyelamatan dan penebusan ini tidak dapat dilakukan melainkan undang-undang agensi berkenaan dipinda bagi turut membolehkannya menebus kembali sebuah badan berkanun kerajaan.Ini kerana sejauh ini penebusan yang dilakukan terdahulu adalah antara badan berkanun atau syarikat milik kerajaan terhadap syarikat milik kerajaan yang lain dan bukannya antara syarikat milik kerajaan atau badan berkanun kerajaan ke atas badan berkanun kerajaan yang lain.

Namun tidak mustahil kerajaan Umno-BN akan meminda undang-undang bagi membolehkan penebusan serupa itu dilakukan memandangkan rekod parti berkenaan yang meminda atau menggubal undang-undang berdasarkan kepentingan parti dan tidak semestinya bertolak kepada kepentingan awam dan negara.

Sukar difahami

Sisihan atau 'deviation' RM10 bilion (RM12 bilion - RM2 bilion) dalam penyediaan bajet projek PKFZ sudah tentulah sukar difahami, malah oleh akauntan terhandal di atas planet Bumi sekalipun. Ia mewakili ralat 600 peratus. Dalam penyediaan bajet sesuatu projek sisihan melebihi 10 peratus sudah dikira amat buruk.

Baca selanjutnya:-http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=021055&Itemid=60