"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Pertemuan UG Versi Baru?

nordinali
KUALA LUMPUR, 15 Jun – Datuk Seri Najib Razak dan musuh politiknya Datuk Seri Anwar Ibrahim kedua-duanya di Jakarta hari ini, terdapat kemungkinan diadakan pertemuan yang mungkin akan membantu perdana menteri mengelakkan persaingan di Parlimen dan partinya sendiri selepas keputusan buruk Pilihan Raya 2013.
The Malaysian Insider difahamkan, pertemuan itu telah cuba diaturkan semenjak sekurang-kurangnya seminggu lalu, dikala Najib hampir pasti dicabar dalam pemilihan Umno tahun ini dan berkemungkinan akan berhadapan dengan usul undi tidak percaya selepas Parlimen mula bersidang pada 24 Jun.

Difahamkan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, yang rapat dengan kedua-dua pemimpin, telah ditugaskan untuk mengaturkan pertemuan tersebut. Beliau kini berada di Jakarta untuk lawatan dua hala.

“Pertemuan telah diaturkan dengan Najib sebelum Anwar berjumpa Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono pada Sabtu,” kata sumber kepadaThe Malaysian Insider.

Pembantu bagi kedua-dua pemimpin tidak mahu bercakap mengenai pertemuan tersebut akan tetapi sumber mengatakan kedua-duanya mempunyai kepentingan bersama untuk mengelakkan pencabar lain untuk jawatan perdana menteri.

Tengku Razaleigh Hamzah telah bertemu dengan ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) untuk berbincang mengenai percubaan beliau mengambil alih kepimpinan dalam Dewan Rakyat yang mempunyai 222 kerusi sementara timbalan kepada Najib Tan Sri Muhyiddin Yassin mungkin menjadi pencabarnya dalam pemilihan Umno hujung tahun ini.

Kebanyakkan penganalisis politik mengatakan Najib terlalu popular, lebih dari partinya, untuk hilang jawatan dalam kerajaan dan parti.

“Akan tetapi Najib berhadapan dengan dua serangan terhadapnya, jadi dia perlu mencari sekutu,” kata sumber lain kepada The Malaysian Insider, mengatakan ironinya Anwar juga mahukan jawatan tertinggi itu.
Tidak diketahui sama ada presiden Indonesia sedar mengenai pertemuan di ibu kota negaranya akan tetapi bekas timbalan presiden Indonesia pernah menjadi pengantara kepada kedua-dua pemimpin sebelum pilihan raya 5 Mei untuk kempen pilihan raya aman.

Akan tetapi Kalla mengatakan persepakatan gagal selepas Anwar memulakan kempen di seluruh negara untuk membantah keputusan Pilihan Raya 2013. Pemimpin PKR itu mengatakan Najib tidak pernah menandatangani perjanjian itu walaupun terdapat persetujuan mulut.

Pemimpin Malaysia, terutamanya dari Umno, telah diketahui mengadakan pertemuan sulit di Jakarta - hanya mengambil masa dua jam penerbangan dari Kuala Lumpur, bagi mengelakkan publisiti dan gossip.
Najib dan Anwar diketahui mempunyai hubungan rapat dengan pemimpin Indonesian yang mahu melihat kestabilan di negara jiran mereka Malaysia – menggajikan dua juta rakyat Indonesia dari profesional, buruh dan pembantu rumah.

Kedua-dua Anwar dan Najib merupakan sebahagian daripada Team Wawasan yang memenangi jawatan tertinggi dalam pemilihan Umno 1993, dengan Muhyiddin, Tan Sri Muhammad Muhammad Taib dan Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik.

Umno memecat Anwar pada 1998 dan bekas timbalan presiden parti itu berhadapan dengan pertuduhan liwat dan rasuah di mahkamah sementara Muhammad meninggalkan parti sebelum pilihan raya bulan lalu.
Zahid pada ketika itu merupakan sekutu Anwar dan ketua Pemuda Umno yang menggunakan terma Indonesia KKN untuk korupsi, kronisme dan nepotisme dalam serangan terhadap bekas perdana menteri paling lama berkhidmat, Tun Dr Mahathir Mohamad semasa perhimpunan Umno 1998.

Beliau ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sementara Anwar dipecat dari jawatan timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno sebulan selepas perhimpunan parti itu.

Mungkinkan ini adalah UG Versi baru seperti yang ditulis oleh A. Kadir Jasin dalam blognya??

Nordin Bin Ali

Adnan Menderes, Pejuang Islam Turki Syahid di Tali Gantung.

kamal_hasan

Seorang Adnan Menderes, hanya dalam 10 tahun perjuangannya, sekolah-sekolah Islam yang dibukanya, lembaga-lembaga tahfiz yang telah digerakkan, masjid-masjid yang dibangunkan, azan yang idikembalikan dalam bahasa Arab, ternyata membuahkan hasil semenjak tahun 1996 dengan kemunculan Necmettin Erbakan, dan sehingga penghujung tahun 2006, benih-benih dakwah Menderes muncul seperti: Abdullah Gull, Recep Tayip Erdogan, dan generasi terbaik Turki saat ini.

Ali Adnan Ertekin Menderes (lahir di Aydin tahun 1899 – meninggal di Imrali, 17 September 1961 pada umur 62 tahun) merupakan seorang negarawan Turki dan pimpinan pertama yang dipilih secara demokratisdalam sejarah Turki. Ia menjawat jawatan Perdana Menteri Turki antara tahun 1950–1960. Salah seorang pengasas Parti Demokrat pada tahun 1946, parti oposisi rasmi ke-4 di Turki.

Masyhur di kalangan masyarakat Turki tersebar kisah Adnan Menderes menaiki sebuah pesawat terbang. Semasa di angkasa, salah satu mesin pesawat mati. Pilot pesawat mengumumkan keadaan emergency. Menderes bersumpah, jika Tuhan selamatkan dirinya, dia berjanji untuk mengembalikan kejayaan Islam di Turki. Akhirnya pesawat pun terbakar. Satu-satunya penumpang yang selamat, hanya dirinya. Allahu a’lam.

Dia dikenali sebagai orang yang pertama kali mengembalikan azan ke dalam bahasa Arab, dimana sejak lama diubah oleh Kamal Attaturk ke dalam bahasa Turki.

Tahun 1950 bergabung dengan Parti Demokrat Turki dan menjadi calon untuk pilihanraya.Amerika pada masa itu mensasarkan bahawa Menderes akan kalah dengan manifesto-manifesto yang dibawanya. Antara kempen Menderes ialah:

-Azan dikembalikan ke dalam bahasa Arab.
-Ibadah haji diizinkan.
-Pembukaan kembali sekolah-sekolah agama (Islam) dan pengajaran agama di sekolah-sekolah umum.
-Membatalkan dasar yang melarang hijab bagi Muslimah.

Dan hasilnya sangat mencengangkan! Parti Attaruk menurun 32 keursi. Manakala Parti Demokrat meraih 318 keursi. Adnan Menderes dipilih menjadi PM Turki, dengan presiden Celâl Bayar.
Semenjak dilantik menjadi PM, Menderes memenuhi janji-janji di dalam manifesto. Pelantikannya bertepatan dengan awal Ramadhan dan dalam masa yang sama, Menderes mengisytiharkankan azan dengan bahasa Arab, kebebasan berpakaian untuk muslimah, pengajaran di masjid-masjid, dan dibolehkan memakmurkan masjid.

Pada pilihanraya 1954, parti Attatruk sekali lagi menurun secara drastik hingga tinggal 24 keursi. Pada masa yang sama, Menderes mengizinkan peraturan yang membolehkan pengajaran Bahasa Arab, pengajaran Al-Qur’an di seluruh sekolah menengah, membangunkan 10,000 masjid dan 22 maahad Islam di Anatolia, dalam rangka akselerasi program para khatib, da’i, dan guru-guru Al-Qur’an. Menderes juga megizinkan penerbitan buku-buku Islam, majalah-majalah, atau lebaran yang menyerukan agar kembali berpegang teguh dengan ajaran Islam. Lebih dari itu, Menderes mengaktifkan kembali masjid-masjid yang dijadikan gudang-gudang untuk kembali menjadi tempat ibadah dan membuka 25 madrasah tahfiz Al-Qur’an.

Menderes mulai aktif menjalin hubungan dengan Dunia Arab melawan Israel. Antaranya, melaksanakan aturan ketat untuk setiap kargo yang masuk dari Israel, baik kargo ubat-ubatan atau barang yang 'Made in Israel'. Malah Menderes pernah mengusir Duta Israel di Turki tahun 1956.

Arus Islamisasi yang begitu deras, membuat golongan anti Islam di Turki kepanasan. Didalangi oleh para jeneral dari zaman Kamal Attatruk banyak menikmati kucuran dollar dari Israel, Jeneral Kamal Joe Russel menangkap dan menghukum gantung Menderes.

Sebab-sebab Menderes dihukum gantung telah ditulis oleh seorang wartawan bernama Sami Kohen, "Penyebab hukuman mati Menderes adalah, kebijakan politiknya yang teramat dekat dengan dunia Islam, sebaliknya dingin dan kaku dengan Israel. Selain itu, kunjungan terakhirnya ke beberapa negara Teluk, yang kemudian dilanjutkan beribadah haji, menjadi sebab kemarahann militer tentera Turki."

Dengan izin Allah, Menderes syahid di tali gantung

Seorang Adnan Menderes, hanya dalam 10 tahun perjuangannya, sekolah-sekolah Islam yang dibukanya, lembaga-lembaga tahfiz yang telah digerakkan, masjid-masjid yang dibangunkan, azan yang idikembalikan dalam bahasa Arab, ternyata membuahkan hasil semenjak tahun 1996 dengan kemunculan Necmettin Erbakan, dan sehingga penghujung tahun 2006, benih-benih dakwah Menderes muncul seperti: Abdullah Gull, Recep Tayip Erdogan, dan generasi terbaik Turki saat ini.

Tak ramai yang mengenal dan pernah dengar tentang Adnan Menderes di dalam dunia Islam. Mungkin sebab Menderes tak pandai mengarang buku-buku, hingga tak ada yang menggelarnya 'Allamah Mujtahid Mutlaq Syaikh.' Tetapi pengorbanannya menjadi teladan bagi generasi muda Turki, sejajar dengan Imam Syahid Hasan Al-Banna, Sayyid Qutb, Raja Faisal dan lain-lain lagi

-Wallahua'lam-

Mengapa orang Borneo jumpa Ku Li ?

tokpepijat
Jika khabar sahih menyatakan Ku Li sedang mengumpulkan penyokongnya dari Pulau Borneo untuk sokongan jawatan Presiden UMNO, tentunya yang paling gabra, panik dan gelabah adalah Muhyiddin Yassin.
Muhyiddin masih bermain teka teki.Samada naik setapak iaitu mencabar Najib atau duduk di takuk lama sebagai Timbalan Presiden.

Tidur Muhyiddin tidak mungkin lena kerana terbayangkan wajah Hishamuddin Hussien, Zahid Hamidi dan Shafie Afdal.

Mengapa Ku Li mengalih pandangan ke Pulau Borneo ?

Ini menjadi seribu pertanyaan.

Jawapannya mudah. Ku Li adalah antara manusia yang pertama yang mengubal hal royalti Petronas.

Sabah dan Sarawak antara negeri yang paling sedikit menerima royalti minyak.

Jika Ku Li menang menjadi presiden UMNO,tentunya urusan Pulau Borneo menjadi mudah dan senang untuk dapatkan hak royalti yang sepatutnya dari Putrajaya. Tidak perlu tunggu Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri.

Jadi perkiraan mudah,meminjam kata hikmat Najib, " You tolong I, I tolong you..."

I bagi naik royalti...dan you tolong naikkan I menjadi Presiden UMNO....okey ?

Mungkinkah Kerajaan perpaduan di Selangor akibat pergeseran terbuka antara Khalid Ibrahim dan Azmin Ali?

Muda Mohd. Noor

PETALING JAYA: Kepimpinan PAS Selangor mendakwa tidak mendapat maklumat mengenai usaha membentuk kerajaan kerjasama atau perpaduan dengan Umno di negeri itu, kata Dr Rani Osman.

“Saya sebagai Pesuruhjaya PAS Selangor tidak mendapat maklumat mengenai perkara itu…setakat yang saya tahu tidak ada.

Saya tidak tahu kalau rundingan dibuat dengan timbalan-timbalan saya,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Adun Meru menegaskan jika ada cadangan kerajasama, pihaknya akan merujuk kepada PAS Pusat untuk mendapat restu.

Beliau menambah, jika PAS membenarkan, rundingan atau kerajasama akan dilakukan.

Dr Rani berkata demikian ketika mengulas tuIisan wartawan veteran Datuk A Kadir Jasin dalam blognya terdapat rundingan perpaduan Melayu d iantara parti PAS, PKR dan Umno di negeri Selangor dan Terengganu akan tetapi menemui kegagalan ekoran di pihak Barisan Nasional (BN), khasnya Umno, tidak mempunyai “operator” yang boleh melaksanakan gerakan belakang tabir.

Menurut bekas ketua pengarang kumpulan akhbar milik Umno New Straits Times itu, di negeri Selangor, rundingan berlaku diantara ketiga-tiga parti itu disebabkan oleh permusuhan terbuka antara Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Mohamed Azmin Ali daripada PKR.

Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula jelasnya dikatakan berminat bekerjasama dengan Umno walaupun PAS hampir-hampir menewaskan Umno di Terengganu, kata Kadir dalam blognya.

Bagaimanapun, kepimpinan PAS Terengganu tidak dapat dihubungi bagi mendapatkan penjelasan mengenai perkara itu.

2 Kerajaan Negeri Tumbang Dengan Petisyen Pilihanraya?

Blog mutaligat.blogspot.com

PR dan BN masing-masing memfailkan petisyen pilihanraya kerana tidak puashati dengan perjalanan pilihanraya dan ujudnya penipuan, rasuah, salah laku, kesilapan teknikal dan sebagainya.


Jumlah petisyen yang banyak dam memecahkan rekod sebelum ini membuktikan kepada kita bahawa banyak perkara yang tidak kena dengan PRU13.

Malah pemerhati politik melihat jika mahkamah yang mengendalikan petisyen ini professional besar kemungkinan 2 kerajaan negeri akan tumbang iaitu kerajaan BN Perak yang menang dengan majoriti 3 kerusi (BN-31, PR-28) dan Kerajaan BN Terengganu yang hanya mempunyai 2 kerusi majoriti (BN-17, PR-13).

Tidak syak kedua-dua kerajaan BN tersebut sedang berada dalam keadaan gusar dan gundah gulana kerana apa-apa sahaja akan berlaku terhadap kerajaan yang goyah tersebut.

Mari sama-sama kita berdoa agar kedua-dua kerajaan baru akan ditubuhkan di Perak dan Terengganu......... Kemenangan BN di kedua-dua negeri ini benar-benar ibarat telur di hujung tanduk.

Najib bakal melantik Ezam Mohd Nor sebagai orang kanan

Muda Mohd. Noor

PETALING JAYA: Bekas Ketua Pemuda PKR, Ezam Mohd Nor disebut-sebut bakal dilantik menjadi pegawai kanan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam tempoh terdekat ini.

Pelantikan Ezam sangat penting untuk membolehkan beliau mengendalikan isu-isu pembangkang terutama membabitkan PKR.

Ezam pernah dianggap orang kuat Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum meninggalkan PKR pada 2007.
Najib dikatakan tidak menyambung lima setiausaha politiknya yang kalah dalam pilihan raya umum 5 Mei lalu.

Mereka ialah Datuk Fatmi Che Salleh; Datuk Sahlan Ismail; Datuk Shafie Abdullah dan Datuk Suffian Awang serta Latt Shahriman Abdullah.

Mereka digugurkan ekoran kalah bertanding dalam pilihan raya umum itu.

Pegawai-pegawai Najib itu dianggap telah gagal memberi nilai tambah kepada Umno dan Perdana Menteri terutama dalam pilihan raya itu.

Bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin juga turut menyalahkan pegawai-pegawai Najib itu.
Bagaimanapun, dalam perkembangan terbaru, Najib dilaporkan telah melantik Khairun Aseh sebagai salah seorang pegawai khasnya dan sudah pun memulakan tugasnya sejak minggu lalu.

Khairun merupakan Exco Pemuda Umno Malaysia, anak kepada Tan Sri Aseh Che Mat iaitu Pengerusi Perbadanan Putrajaya.

Ezam tidak dapat dihubungi bagi mengesahkan perkara tersebut.

(gambar) Amalan pelik menjilat bebola mata

Charlotte Amalie: Satu perbuatan pelik menjilat bebola mata bergelar ‘oculolinctus atau worming’, mempunyai beberapa penyokong termasuk Elektrika Energias, pelajar sains alam sekitar berusia 29 tahun di Kepulauan Virgin AS.

“Teman lelaki saya mula menjilat biji mata saya beberapa tahun lalu dan saya sukakannya. Saya tidak lagi bersamanya, tetapi saya masih suka orang lelaki menjilat bebola mata saya,” katanya kepada he Huffington Post. “Saya sukakannya kerana ia mengasyikkan seperti menghisap ibu jari kaki.” Menurutnya, perbuatan itu menaikkan syahwat.

“Tetapi, saya tidak meminta sesiapa saja melakukannya. Lelaki yang saya suka dan dia tidak fikir perbuatan itu pelik. Setakat ini, belum ada yang menolak,” katanya.

Menjilat bebola mata sudah diamalkan sejak pertengahan 2000 dan pencarian mudah di YouTube memaparkan ratusan video mengenainya.

Bagaimanapun, pakar mata bimbang amalan bahaya itu semakin popular di kalangan remaja khususnya selepas laporan berita mengatakan murid sekolah rendah di Jepun cuba melakukannya hingga menyebabkan kes sakit mata merah atau dikenali sebagai ‘conjunctivitis’ berlaku.

Dalam satu bilik darjah murid berusia 12 tahun, satu pertiga mengakui melakukan ‘worming’. Pihak berkuasa hanya menyedari sesuatu berlaku apabila beberapa murid yang dijilat matanya datang ke sekolah keesokan harinya memakai pelekat mata, lapor ShanghaiList.com. - Daily Mail
Foto
AMALAN menjilat mata yang popular dalam kalangan remaja semakin membimbangkan.

Ku Li sasarkan jawatan PM, bertemu lebih ramai ahli Parlimen

Jahabar Sadiq
Pengarang Malaysian Insider

KUALA LUMPUR, 13 Jun: Tengku Razaleigh Hamzah telah bertemu dengan lebih ramai ahli Parlimen daripada kedua-dua gabungan bertelagah minggu ini dalam usaha untuk dipilih sebagai perdana menteri selepas Parlimen bermula pada 24 Jun, kata sumber.

The Malaysian Insider difahamkan, putera raja Kelantan itu telah mengaturkan mesyuarat di rumah a la White Housenya di Langak Golf di sini untuk membincangkan strategi mendapatkan cukup angka dalam Parlimen ke 13 untuk mengambil alih jawatan Datuk Seri Najib Razak.

Beliau hanya memerlukan 112 undi, termasuk dirinya, jika usul diluluskan bagi 222 anggota Dewan Rakyat memilih perdana menteri. Akan tetapi masih diragui sama ada beliau boleh mendapatkan cukup sokongan untuk menjatuhkan Najib.

“Sesetengah ahli Parlimen bersetuju Ku Li adalah satu-satunya boleh menyediakan kepimpinan,” kata sumber yang biasa dengan mesyuarat tersebut kepada The Malaysian Insider merujuk kepada nama samaran putera raja Kelantan itu.

“Kita bercakap tentang sokongan dari PAS dan DAP juga,” tambah beliau.

PAS dan DAP masing-masing memenangi 21 dan 38 kerusi Parlimen pada pilihan raya umum 5 Mei yang menyaksikan Barisan Nasional (BN) hanya mendapat 133 kerusi Parlimen, lebih rendah tujuh berbanding 140 dimenanginya pada Pilihan Raya 2008.

Sekutu PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat (PR), PKR mendapat 30 kerusi Parlimen dan pemimpinnya Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat sebagai calon gabungan itu bagi jawatan perdana menteri jika mereka menawan Putrajaya.

Satu sumber lain mengatakan Tengku Razaleigh dilihat sebagai calon kompromi oleh ahli-ahli Parlimen BN yang tidak menyokong sama ada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin atau Anwar untuk jawatan tertinggi itu.

“Pemilihan untuk ahli-ahli Parlimen BN yang tidak gembira mudah. Ku Li atau Muhyiddin akan tetapi memilih TPM bermakna penerusan polisi Mahathir. Tiada beza diantara Najib dan Muhyiddin.

“Ku Li sebagai PM akan bebas daripada polisi seperti itu,” kata sumber kepada The Malaysian Insider merujuk kepada pesaing ahli Parlimen Gua Musang itu, perdana menteri paling lama berkhidmat, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kem Mahathir sudah memberikan tekanan kepada Najib untuk membuang penasihat-penasihatnya yang mana strategi mereka menyebabkan prestasi buruk BN dalam PRU13. Najib masih belum melantik semula setiausaha politiknya yang kalah akan tetapi ahli strategi “bilik perang” kekal bertugas, dengan dua daripada mereka masing-masing dilantik sebagai menteri dan timbalan menteri.

Pelantikan Kabinet Najib bulan lepas menyebabkan kemarahan beberapa ahli Parlimen terutamanya dari Sabah dan Sabah yang merasakan mereka layak diberikan jawatan tinggi kerajaan.

Difahamkan Najib telah menjanjikan sesetengah daripada mereka jawatan dalam agensi kerajaan beberapa minggu lagi.

Akan tetapi beberapa ahli Parlimen BN dari Malaysia Timur yang tidak berpuas hati bertemu dengan Tengku Razaleigh Hamzah Isnin malam bagi membincangkan pilihan masa depan mereka.

Ahli-ahli Parlimen yang dipilih pada pilihan raya umum 5 Mei berada di sini selama dua hari untuk diterangkan tentang prosedur dan etika Parlimen.

BN mendapat 47 daripada 56 kerusi Parlimen di Sabah dan Sarawak, menyumbangkan satu pertiga dari 133 kerusi mereka menangi daripada 222 jumlah kerusi di Parlimen.

Walau bagaimanapun, Najib hanya memberikan 20 jawatan menteri dan timbalan menteri kepada ahli Parlimen Malaysia Timur, menyebabkan parti seperti SPDP dari Sarawak hanya mempunyai satu wakil walaupun menang empat kerusi Parlimen.

Sebaliknya MIC dari semenanjung Malaysia menyaksikan empat ahli Parlimen mereka mendapat jawatan menteri dan timbalan menteri dalam pentadbiran Najib – yang mempunyai 32 menteri penuh termasuk lapan di Jabatan Perdana Menteri.

Chong Eu -> Kit Siang -> Anwar -> Mahathir -> Nik Aziz : Tak Faham?

hijabulcrewz
Ramai yang tercengang-cengang. Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan formula atau equation:-

Chong Eu -> Kit Siang -> Anwar -> Mahathir -> Nik Aziz = ???
Nak tahu apa info yang menggemparkan ini? Baca selanjutnya...

Jika disorot sejarah politik di Malaysia sejak Merdeka, ada seorang tokoh politik Cina yang cukup unggul. Namanya Dr Lim Chong Eu. Beliau mencipta nama apabila menang jawatan presiden MCA dengan menewaskan Tun Tan Cheng Lock dalam AGM MCA 1958. Waktu itu beliau baru berumur 39 tahun.

Sepanjang memimpin MCA, beliau membuat beberapa perubahan radikal termasuk meminda perlembagaan MCA, menuntut jumlah 40 kerusi parlimen untuk MCA dan mendesak bahasa Cina sebagai bahasa kebangsaan. Kerana tekanan dari luar dan dalam parti, pada 1960 beliau meletak jawatan dan meninggalkan MCA.

Pada tahun 1962, beliau menubuhkan Parti Demokratik Bersatu (UDP) tetapi kurang mendapat sambutan. Pada tahun 1968, beliau bersama Dr Syed Hussein Alattas menubuhkan Parti Gerakan Rakyat Malaysia (GERAKAN) dan partinya menang banyak kerusi dalam PRU 1969 serta membentuk kerajaan di Pulau Pinang. Lim Chong Eu dilantik menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang sejak 1969 sehingga 1990.

Selama 21 tahun menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang, beliau tidak mampu dicabar oleh sesiapa. Tetapi langit tidak selamanya cerah. Dalam PRU 1990, ada seorang ahli politik muda DAP mencabar beliau di DUN Padang Kota dan beliau tewas. Kekalahannya mengejutkan. Nama ahli politik muda DAP itu adalah Lim Kit Siang.

Lim Kit Siang ke Pulau Pinang pada tahun 1990 adalah untuk menawan negeri itu dalam sebuah grand design yang dinamakan 'Projek Tanjong I'. Gelombang Projek Tanjong I ternyata membangkitkan sokongan mutlak pengundi Cina Pulau Pinang namun usaha beliau gagal untuk menawan negeri itu. Walaupun DAP menang kerusi terbanyak iaitu 14 kerusi, tetapi BN masih menguasai kerusi majoriti iaitu 19 kerusi apabila UMNO mendapat 11 kerusi, Gerakan 7 kerusi dan MIC 1 kerusi.

Punca utama kegagalan DAP dan Lim Kit Siang di Pulau Pinang adalah kerana wujudnya tokoh muda UMNO yang cukup berkarismatik serta punyai keupayaan berpidato yang luar biasa. Tokoh itu, yang berjawatan Naib Presiden UMNO adalah crowd puller bagi sebarang rapat umum politik di serata negara. Kesan ceramah beliau di Pulau Pinang menarik sokongan mutlak pengundi melayu di negeri tersebut kepada Barisan Nasional. Tokoh itu bernama Anwar Ibrahim.

Anwar adalah pemimpin hebat. Beliau tidak pernah kalah dalam sebarang pemilihan sama ada pemilihan parti atau dalam pilihan raya. Dalam sebarang pertembungan, beliau tidak pernah tewas melainkan kepada seorang lelaki yang berusia 22 tahun lebih tua daripadanya iaitu Dr Mahathir Mohamad. Dalam krisis 1998, beliau dipecat dari UMNO kerana pelbagai tuduhan yang didakwa sebagai konspirasi politik.

Dr Mahathir pemimpin terbilang. Beliau menjadi Presiden UMNO dan PM selama 22 tahun tanpa mampu digugat oleh sesiapa samada Ku Li atau Musa Hitam. Beliau berjaya merampas semua negeri di Malaysia termasuk Sabah yang beberapa kali dikuasai oleh PBS. Tetapi...

Bersambung...

Untuk mengikuti sambungan artikel yang saspen lagi mendebarkan ini dan bagi mengetahui siapa lagi power daripada "SuperMan-SuperMan" kat atas ini, sila ke:- hijabulcrewz.blogspot.com

Mukhriz hanya nampak untung dunia?

Zulkifli Yahaya
KERAJAAN Kedah akan mendapatkan bantuan kewangan daripada kerajaan Persekutuan bagi melaksanakan beberapa projek pembangunan untuk rakyat negeri ini, kata Menteri Besar, Dato’ Mukhriz Mahathir.

Katanya, kerajaan negeri tidak mempunyai sumber pendapatan yang banyak dan beliau menetapkan setiap wang yang dibelanjakan akan memberi pulangan ekonomi kepada negeri ini semula.

Sebulan menerajui kerajaan negeri baru beliau sedar sukarnya mentadbir dengan sumber kewangan yang terhad.

Ia tidak semudah mentadbir kerajaan Pusat yang cuma menadah kantung, mengutip duit cukai daripada rakyat melalui Lembaga Hasil Dalam Negeri. Itupun Mukhriz sangat beruntung kerana boleh mendapat bantuan daripada Pusat bila-bila masa. Jika Pusat keberatan, beliau boleh menggunakan Tun Mahathir untuk menekan Perdana Menteri.

Pakatan mentadbir dulu tanpa sesen pun bantuan Pusat, kecuali geran wajib per kepala yang mesti dilunaskan setiap tahun kepada negeri. Sudahlah Pakatan dibekalkan dengan hutang tinggalan BN dahulu sebanyak RM2.1 bilion. Berkat perbelanjaan berhemat, banyak perkara yang tidak mampu dilakukan oleh BN sebelum 2008 dapat dibuat oleh Pakatan, bahkan negeri tidak pernah berhutang daripada Pusat barang sesen pun untuk membayar gaji kakitangan.

Sekarang apabila Kedah kembali ke tangan BN maka skim Kafalah untuk kematian ahli keluarga, bantuan pelajar masuk IPTA, bantuan guru al- Quran sukarela, bidan kampung, bantuan sekolah agama rakyat yang dahulunya dibayar menggunakan peruntukan negeri, pastinya tiada lagi.

Cara berfikir Mukhriz dapat dijelaskan melalui kenyataannya, “Kesemua perbelanjaan, setiap ringgit yang dikeluarkan mesti jana hasil. Bukan seperti ‘curah air atas daun keladi’ sahaja. Ia akan mendatangkan hasil yang tinggi kepada rakyat sekali gus menyumbang ke arah penjanaan pendapatan negeri.”

Beliau turut memberi contoh pembinaan kampus induk Kolej Universiti Insaniah (KUIN) di Kuala Ketil bernilai RM330 juta yang langsung tidak menjana pendapatan kepada kerajaan negeri di mana mereka terpaksa membayar hutang sebanyak RM46 juta setahun.

Jika itulah cara berfikir seorang pemimpin negeri yang hanya menilai pulangan dari segi wang ringgit semata-mata maka Kedah betul-betul berada dalam bahaya.

Bahaya bagi rakyat apabila pemimpin melihat semua perkara harus ditukar atau digandakan dengan keuntungan duniawi semata-mata tanpa keuntungan jangka panjang di akhirat, lebihlebih lagi bidang pendidikan.

Berkata hukamak, membina sebuah sekolah akan menutup 10 penjara. Pelaburan yang paling menguntungkan ialah pelaburan pendidikan. Semua negara maju terbangun di dunia ini kerana ramai rakyatnya yang pandai.

Rakyat Kedah tertanyatanya apa akan jadi dengan KUIN di bawah kerajaan baru selepas ini? Menteri Besar tidak menjawabnya dengan segera tetapi melontarkan pandangan yang meresahkan rakyat. Jika beliau merasakan pembayaran balik hutang pembinaan KUIN itu sebagai satu bebanan maka tidak mustahil ‘bebanan’ itu akan ditamatkan.

Ada cadangan daripada pihak NGO yang mahukan KUIN memfokuskan kepada bidang pengajian Islam semata-mata sebagaimana asas kewujudannya dahulu. Manakala bagi program yang bukan pengajian asas Islam maka serahkan saja kepada IPT yang sudah ‘establish’, misalnya UiTM. Andainya cadangan tersebut dipersetujui oleh kerajaan negeri, ia tidak membawa kerugian apa-apa bagi pihak kerajaan negeri tetapi mengakibatkan ‘kehancuran perasaan’ yang parah kepada pihak yang bertungkus-lumus membesarkan serta mewujudkan kampus induknya di Kuala Ketil.

Memang, apabila berlaku pertukaran kerajaan, peneraju baru berhak untuk menyambung atau mengehentikan projek yang lalu tetapi biarlah keputusan yang dibuat berasas, bukan hanya untuk menunjukkan kuasa semata-mata.

Baru-baru ini juga Mukhriz mengumumkan supaya projek agroteknologi di Charuk Genting Bunga, Pedu dihentikan sementara keputusan baru dibuat. Projek tersebut terbabit dengan kontroversi yang dicetuskan BN dahulu yang menentang pembalakan di situ untuk tujuan membangun ladang rakyat.

Soalnya, projek agroteknologi sudah berada di separuh jalan.

Bukit bukau sudah diteres dan pokok buah-buahan sudah ditanam menggunakan tekonologi terkini yang begitu sistematik. Ia perlukan saliran, pembajaan serta penjagaan harian. Tiba-tiba Mukhriz arahkan semua itu dihentikan.

Walau sementara sekalipun tetapi ladang agroteknologi yang telah dibangunkan saujana mata memandang itu akan musnah begitu sahaja. Duit rakyat yang musnah.

Jika projek pendidikan tidak bawa pulangan atau keuntungan segera berbentuk wang, projek ladang pertanian pula jelas menguntungkan. Itupun Mukhriz minta dihentikan. Entahlah, sukar untuk difahami cara berfikir anak Tun Mahathir seorang ini.

Rahsia Masjid Nabi Yang Di Sembunyikan

ismanusa
Tanda-tanda rahsia yang disembunyikan

Amat malang umat Islam hari ini apabila tidak lagi mengambil berat walaupun masjid yang amat dikasihi oleh Nabi s.a.w itu sendiri, iaitu Masjid an-Nabawi. Mereka tidak mahu mencungkil pengajaran yang terdapat di masjid nabi itu sendiri. Apakah umat Islam lalai atau ia sengaja di sembunyikan oleh pihak-pihak tertentu?

Umat Islam kini lebih mengambil tahu apakah Rahsia Da Vinci Code daripada mengambil pengajaran yang telah terpahat di tempat-temapt suci Islam terutama di Mekah dan Madinah. Da Vinci Code adalah cerita dongeng kisah Nabi Isa a.s yang direka oleh yahudi bagi memesongkan manusia tetapi segala tulisan yang terdapat disekeliling masjid an-Nabawi dan juga Masjidil Haram adalah bertujuan untuk memberi pengajaran kepada umat Islam. Tetapi kenapakah tiada usaha untuk memeliharanya, seperti di Masjid an-Nabawi sendiri banyak tulisan-tulisan itu sengaja di cat supaya tidak kelihatan dan banyak pula telah ditutup samasekali supaya tidak kelihatan, apakah rahsianya?

Janganlah ditanya tentang ayat-ayat yang terdapat di Masjidil Haram Mekah, semuanya telah hancur menjadi debu. Mereka menganggap pembangunan yang tersergam indahlah yang menawan berbanding ayat-ayat peringatan dan puisi-puisi yang memuji dan mengagungkan Allah yang dilahirkan dengan penuh tawadhuk oleh alim ulamak terdahulu dan diabadikan bagi penghayatan umat Islam yang kemudian. Itulah harapan oleh ulamak yang mulia yang hampir dengan zaman nabi terhadap umat Islam akhir zaman, tetapi sayangnya semua itu tidak dihargai oleh kita umat Islam.
Tidak seperti peninggalan Nabi s.a.w di Masjid Nabawi dan Masjidil Haram, peninggalan kaum Thamud di Madain Saleh mendapat penjagaan rapi oleh pihak berkuasa Saudi (http://saudi-archaeology.com)
Tulisan piramid dipelihara dengan rapi tapi peninggalan Nabi s.a.w diabaikan

Umat Islam lebih mengkagumi Piramid dan berusaha memelihara sebaik mungkin tulisan-tulisan yang dibuat oleh Firaun kerana kononnya untuk mencari rahsia Piramid, padahal tulisan-tulisan tersebut hanyalah memuja Firaun yang di anggap tuhan oleh mereka seperti telah di terangkan dalam banyak ayat quran. Amat hairan kenapa langkah yang sedemikian tidak diambil terhadap segala peninggalan Rasulullah bukan setakat tempat tinggal Rasulullah tetapi tempat baginda bertahajjud dalam masjid nabi pun disembunyikan.
Tulisan didinding timur makam dihapuskan - dalam petak merah
Tulisan didinding sebelah dinding barat juga dihapuskan
Tulisan khat asal telah ditutup dengan bingkai besi
Tulisan asal sebelum diletakkan bingkai berada dibelakang tirai
Kotak bertanda hijau dalam gambar diatas merupakan tempat yang paling disukai oleh baginda Nabi s.a.w mengerjakan solat tahajjud. Tetapi pihak berkuasa Saudi telah menutupnya Mehrab Tahajjud ini dengan rak-rak buku. Timbul persoalan apakah tujuan menyembunyikan tempat yang mempunyai nilai yang tinggi untuk umat Islam dalam menghayati perjalanan hidup Rasulullah s.a.w.
Mehrab Tahajjud ditutupi dengan rak buku

http://www.islamiclandmarks.com
Inilah Mehrab Tahajjud yang asal sebelum ditutup oleh pihak berkuasa Saudi

Zahid "kantoi" di Bagan Datok - Rafizi

PKR menyifakkan petisyen melibatkan Ahli Parlimen Bagan Datok, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mempunyai bukti yang kukuh.

Ketua Pasukan #SiasatPRU13, Rafizi Ramli memberitahu segala bukti dan pengakuan pembelian undi jelas diakui oleh beliau (Ahmad Zahid) sendiri yang mana rakaman video pengakuan tersebut dimuat naik melalui blognya sendiri.

PKR yang sebelum itu telah memfaikan 19 petisyen dan satu petisyen yang difailkan oleh seorang individu membabitkan satu kawasan parlimen yang sama iaitu Bagan Datok menjadikan 20 petisyen telah difailkan.

"Kita mendedahkan kandungan petisyen melibatkan Parlimen Bagan Datok untuk pertama kali apabila kita melihat terdapat bukti yang kukuh wujud pelanggaran undang-undang yang berlaku pada pilihanraya yang lepas.

"Segala bukti dan pengakuan itu diakui sendiri oleh Ahmad Zahid dan ia dirakam serta dimuat naik di dalam blognya sendiri, perkara ini tidak boleh dinafikan oleh beliau," jelasnya pada sidang media di Ibu Pejabat PKR.

Dua petisyen melibatkan Parlimen Bagan Datok telah difailkan oleh Mahdi Hassan calon PKR di parlimen tersebut dan juga Azmi Sulaiman yang merupakan pengundi.

Mahdi dalam petisyennya menyatakan responden (Zahid) telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 10(a) (Bahagian III) Akta Kesalahan Pilihanraya 1954.

Di mana seseorang adalah disifatkan bersalah atas kesalahan menyogok jika beliau sebelum sesuatu pilihan raya secara tidak langsung, melalui mana-mana orang lain bagi pihaknya, memberi apa-apa wang dan balasan bernilai kepada mana-mana pemilih bagi mendorong mana-mana pemilih supaya mengundi dalam pilihan raya.

Jelas Mahdi, Ahmad Zahid pada 19 April lepas sebelum pilihanraya di Dewan Sanmarka di Hutan Melintang secara tidak langsung melalui individu bernama Supramaniam Ramalingam bagi pihak responden telah memberi wang tunai bernilai RM100 dan lima kampit beras seberat 1 kilogram setiap kampit.

"Kita mendapat bukti bahawa dalam satu majlis di sebuah dewan yang dianggarkan kehadiran 1000 orang, Ahmad Zahid melalui wakilnya telah memberikan wang tunai RM100 dan juga lima kampit beras seberat 1 kilogram kepada mereka yang hadir.

"Ini jelas ia bertentangan dengan Akta Kesalahan Pilihan Raya yang bertujuan memberikan sesuatu untuk mendapat sokongan atau undi," jelasnya.

Belanja RM2.4 juta

Sementara itu petisyen yang difailkan Azmi telah menyatakan Ahmad Zahid telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 19(1)(a) (Bahagian IV) Akta tersebut dengan membayar wang dan belanja lebih dari had maksimum yang dibenarkan iaitu RM200,000 bagi setiap pilihanraya.

Dalam petisyen tersebut beliau menyatakan Ahmad Zahid telah berbelanja sekurang-kurangnya RM2.4 juta dan ia telah melebihi had yang ditetapkan di dalam akta tersebut.

Ahmad Zahid dalam satu klip video yang bertajuk "Majlis Ramah Mesra Bersama Jentera BN" yang disiarkan dalam blognya telah melantik dan mengambil bertugas petugas-petugas jenteranya seramai 24,000 orang dengan bayaran wang tunai dan memberi beras.

Dalam keadaan sedemikian, Ahmad Zahid mengakui bahawa beliau telah membayar wang tunai dan belanja sekurang-kurangnya RM2.4 juta dalam hal pilihanraya tersebut berkenaan dengan perjalanan pilihan raya.

Rafizi yang menjelaskan tidak pernah ada dalam sejarah pilihanraya seseorang calon itu mempunyai jentera seramai 24,000 orang setiap kali berlakunya pilihanraya.

Beliau yang menyifatkan mungkin Ahmad Zahid merasakan beliau cuba mengubah pengundi kepada jentera tetapi tindakan tersebut sebenarnya menjerat beliau apabila beliau hanya mendapat 17,176 undi dari 39,924 pengundi.

Rafizi yang juga merupakan Ahli Parlimen Pandan turut menayangkan klip video yang menyiarkan pengakuan Ahmad Zahid terhadap kesalahan yang beliau lakukan.

Kedua-dua petisyen tersebut telah difailkan semalam di Mahkamah Tinggi Ipoh melalui Peguam Chong Kok Yew yang mewakili Azmi dan Edmund Bon Tai Soon pula mewakili Mahdi.
- Harakah Daily

Tindakan Nazir Menggoyang Lagi Kedudukan Najib

Shahbudin Husin
Minggu ini merupakan minggu yang menyesakkan nafas Najib selaku Presiden UMNO dan Perdana Menteri. Bermula dengan berita pertemuan beberapa Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak dengan Tengku Razaleigh Hamzah berikutan rasa tidak puas hati mereka terhadap layanan Najib Razak dari segi pengagihan kerusi kabinet, ia kemudian bertambah marak dengan tindakan adik Najib, Nazir yang menyokong kecaman CEO Air Asia X, Azran Osman Rani terhadap Utusan yang didakwanya mengamalkkan sikap perkauman dalam pemberitaannya.

Sebelum itu pula panas seketika dengan isu sama jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO wajar dipertandingkan atau tidak. Sementara golongan pengampu dan pembodek terus menyarankan agar Najib dikekalkan, beberapa pemimpin lain pula menunjukkan keterbukaannya. Antaranya Hishammuddin dan Adnan Yaakob yang tidak bersetuju sekatan pertandingan dilakukan.

Arus di bawah atau di peringkat akar umbi pula jelas mahukan adanya pertandingan kerana 146,500 yang diumumkan sebagai kelompok yang boleh memilih kepimpinan UMNO kali ini sudah tidak sabar lagi berbuat demikian.

Muhyiddin yang disebut-sebut bakal mencabar Najib selaku Presiden UMNO pula, masih lagi bermain dengan teka-teki. Di sebalik Daim dan Zainuddin Maidin, dua bekas menteri yang dilihat mula menyerang Najib berikutan keputusan buruk PRU 13 dan Mahathir yang tiba-tiba menulis dalam blognya mengenai perbezaan UMNO dulu dan sekarang serta mendedahkan pelbagai keburukan UMNO yang dilihatnya sedang berleluasa, Muhyiddin pula menyatakan akan menyatakan pendirian politiknya sama ada bertanding atau tidak, di waktu yang sesuai nanti.

Walaupun Muhyiddin dilihat cuba mengambil jalan tengah ketika ini, tetapi ia dalam masa yang sama terus meresahkan Najib. Ia memberi gambaran bahawa Muhyiddin mungkin bertanding mencabarnya dalam pemilihan nanti. Jika Muhyiddin sekadar mahu mempertahankan jawatannya saja, sudah tentu beliau berterus sekarang ini. Sikap Muhyiddin itu membayangkan keinginann yang lebih untuk bertanding berbanding mengekalkan jawatannya.

Di dalam UMNO sekarang ini, dua pencabar yang disebut-sebut bakal bertanding jawatan Presiden UMNO dalam pemilihan hujung tahun ini ialah Muhyiddin dan Tengku Razaleigh. Keinginan ahli UMNO dan Ahli- Ahli Parlimen juga terarah kepada keduanya.

Tengku Razaleigh diinginkan kerana pengalaman, kewibawaan dan peribadinya yang bersih. Kesediaan beberapa Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak meluahkan perasaan terhadapnya adalah gambaran keyakinan yang tinggi terhadapnya. Di dalam UMNO pula sokongan dan minat ramai terhadapnya masih boleh dirasakan getarnya. Muhyiddin pula kerana beliau sekarang merupakan orang nombor 2 dalam parti dan kerajaan dan biasanya kedudukan itu memang terdedah kepada penonjolan untuk menjadi orang nombor 1 pula.

Dalam isu yang melibatkan Nazir, adik Najib ini, nama Ku Li tidak dapat dipisahkan daripadanya. Nazir bermula dengan Bank Of Commerce yang kemudian menelan Bank Bumiputra, lalu menjadi CIMB Bank. Kariernya bergerak seiring dengan peningkatan kerjaya politik Najib.

Tetapi Bank Of Commerce asalnya adalah Ban Chiang Bank yang dipunyai oleh seorang tauke daripada Sarawak. Bank itu kemudian dibeli oleh Tengku Razaleigh dan atas permintaan Tun Razak, ia kemudian menjadi milik UMNO dengan diletakkan dibawah Fleet Group. Selepas UMNO haram, ia bertukar nama menjadi Bank Of Commerce.

Bank Bumiputra pula adalah bank yang ditubuhkan oleh Tun Razak berdasarkan kehendak Kongres Ekonomi Bumiputera yang yang pertama dan Tengku Razaleigh adalah pengasas serta penerajunya yang pertama.

Dengan memahami bagaimana Nazir boleh berada di kedudukannya sekarang yang asasnya adalah sebagai bank untuk menjaga kepentingan orang-orang Melayu dan dilaporkan memperolehi pendapatan bulanan RM1.2 juta, tentulah sukar bagi sesiapa juga menerima sikapnya yang seperti kacang lupakan kulit itu.

Muhyiddin pula, walaupun masih dilihat berteka-teki sama ada mahu bertanding atau tidak, tetapi terus menunjukkan sikap perbezaannya dengan Najib. Sementara Najib dilihat terus dengan sikap lembut dan mahu menagih sokongan pengundi Cina, Muhyiddin pula baru-baru ini menegaskan bahawa kerajaan akan memberi perhatian yang lebih kepada kelompok yang telah menyokong BN dalam pilihanraya lalu.

Tidak diragui lagi, sasaran keutamaan Muhyiddin ialah orang-orang Melayu dan Bumiputera di Sabah dan Sarawak. Ini jelas berbeza dengan sikap dan pendirian Najib yang memuja pelakon Michelle Yeoh dengan memberinya gelaran Tan Sri serta melantiknya sebagai mentor program 1M4U walaupun seruannya dalam kempen untuk BN ternyata gagal.

Dan tindakan adiknya, Nazir yang kini CEO CIMB Bank menyokong Azran dalam isu serangannya terhadap Utusan dan dakwaan perkauman, jelas menggambarkan keterbukaan dan semangat Kemelayuan yang sedang cuba dibawa oleh kedua-dua anak Tun Razak itu.

Sikapnya yang ditunjukkan Nazir ini, lebih-lebih lagi menjelang pemilihan UMNO tentunya memberi ruang kepada pertikaian yang lebih meluas terhadap kepimpinan Najib. Isu Nazir akan terus dijadikan modal untuk menyerangnya.

Hari ini, Zainuddin Maidin sekali lagi muncul menyerang Nazir dan mengaitkannya dengan Najib. Blogger dan pengendali laman sosial pro UMNO juga turut menyerang Nazir berikutan sikapnya itu. Selepas ini pastinya lebih ramai lagi yang berbuat demikian atas tujuan mempertahankan semangat Melayu mereka serta menempelak Nazir yang lupa diri itu.

Dalam masa yang sama, kedudukan Najib akan terus digoncang oleh isu Nazir ini dan pertandingan untuk jawatan Presiden UMNO mungkin tidak boleh dielakkan lagi. Menukar Najib sudah menjadi suatu kemestian kerana UMNO memerlukan pemimpin yang mempunyai semangat Melayu tulin sebagai penerajunya