"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

'Ahli PAS kini gelisah dengan k'jaan campuran bersama Umno'

Senator Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad berkata ahli-ahli PAS kini mulai resah dan gelisah dengan timbulnya cadangan untuk membentuk kerajaan campuran dengan Umno.

Kamarul berkata keadaan itu berlaku tidak sampai seminggu selepas kedua-dua parti itu menandatangani piagam bersama di Himpunan Penyatuan Ummah di (PWTC minggu lalu.

Malah beliau turut mendakwa Timbalan Menteri Besar Kelantan, Mohd Amar Nik Abdullah mempertikaikan hasrat Presiden PAS Abdul Hadi Awang untuk membawa masuk Umno ke dalam kerajaan negeri Terengganu dan Kelantan.

"Nik Amar, naib Presiden PAS menyatakan terlalu awal untuk kerajaan campuran didirikan.

"Kalau ahli PAS di bawah diminta wala' kepada pemimpin, kenapa naib presiden menyanggah kenyataan Tuan Guru Presiden?" soalnya dalam kenyataan.

Pada 14 Sept lalu, Presiden PAS Abdul Hadi Awang mengakui parti itu ada merancang untuk membawa Umno menyertai pentadbiran Kelantan dan Terengganu.

Bagaimanapun Abdul Hadi semalam dilapor berkata masih terlalu awal untuk PAS dan Umno menubuhkan kerajaan campuran kerana kedua-dua parti menjalinkan taawun siyasi yang bermaksud kerjasama, bukan tahaluf siyasi yang bermaksud gabungan dua parti.

Pada hari yang sama Mohd Amar mengulangi kenyataan Abdul Hadi bahawa tiada keperluan ke arah pelaksanaan kerajaan campuran buat masa ini walaupun kedua-dua pihak telah memeterai kerjasama minggu lalu.

"Kalau pun tiada kerajaan campuran tapi hubungan PAS dan Umno masih sama.

"Dalam sidang Dun, mereka masih lagi pembangkang yang mesra kerajaan," kata Mohd Amar.

Bagaimanapun, Kamarul mempertikaikan penafian berkenaan seminggu selepas Abdul Hadi mengemukakan cadangan pembentukan kerajaan campuran.

"Selepas seminggu berfikir, adakah kenyataan tersebut kerana akar umno PAS sudah resah gelisah maka sesuatu kenyataan penafian mesti dibuat?" soal timbalan menteri perumahan dan kerajaan tempatan itu.

Malah katanya, pimpinan utama PAS juga dilihat mulai bimbang Umno akan "mengambil" alih kerajaan negeri dari PAS selepas Piagam Muafakat Nasional ditandatangani.

"Nampaknya piagam tersebut adalah percubaan separuh masak terdesak PAS dan Umno untuk menyelamatkan parti masing-masing.

"Sekali lagi penyokong bawahan PAS dipermainkan oleh pimpinan mereka yang menggadai prinsip perjuangan untuk bergabung dengan Umno untuk cuba merebut kuasa dengan cara yang terdesak," katanya.

Ahli parlimen Tanjung Piai meninggal dunia

Ahli Parlimen Tanjung Piai Mohamed Farid Md Rafik, 43, meninggal dunia awal pagi ini.

Allahyarham yang juga merupakan Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri meninggal dunia sekitar 6.00 pagi tadi di Hospital Pontian, Johor.

Wakil rakyat Bersatu itu mengalahkan calon MCA Wee Jee Seng dengan majoriti tipis 524 undi pada pilihan raya umum tahun lepas.

Mohamed Farid meraih 21,255 undi, sementara Wee mendapat 20,731 Wee.

Calon lain yang bertanding di kerusi itu ialah Nordin Othman dari PAS yang mendapat 2,962 undi.

Tanjung Piai, yang terletak di barat daya Johor, dianggap sebagai kerusi tipis PH.

Berita Harian melaporkan Menteri Besar Johor Sahruddin Jamal sebagai berkata bahawa Farid dipercayai mengalami serangan jantung.

Presiden Pas, jangan nyalakan api sentimen perkauman, tarik sokongan di Sarawak

NASUHA RAHMAN
Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ditegur jangan menyalakan api sentimen perkauman untuk menarik sokongan di Sarawak.

Pengarah Hal Ehwal Syariah Amanah Nasional, Zolkharnain Abidin berkata, Presiden Pas tidak wajar mengeluarkan ucapan yang mengandungi unsur-unsur yang berpotensi untuk menyalakan api sentimen perkauman di negara ini.

Beliau berkata, rakyat Sabah dan Sarawak hidup aman damai dalam pelbagai kaum dan agama semenjak sekian lama.

Beliau berkata demikian merujuk kepada laporan di portal Malaysiakini di mana Presiden Pas berkata ” biar Melayu yang menguasai Sarawak ini… kita tidak (mahu) halau orang Cina, tidak! Tapi jangan (kita biarkan) orang Cina (DAP) menguasai Sarawak ini”.

Ucapan itu dipetik daripada laporan portal rasmi Pas, Harakahdaily.

Tegasnya, hubungan antara pelbagai kaum dan etnik di kedua-dua negeri itu berlangsung dengan harmoni misalnya, Gereja The Good Shepherd di Lutong Sarawak hanya berjarak sekitar 100 meter sahaja dengan Masjid al-Naim.

Bukan itu sahaja katanya, pada hari Jumaat, pengurusan gereja membuka kawasan parkir untuk orang Islam dan pada hari Ahad pula, pengurusan masjid membuka kawasan parkir untuk penganut Kristian.

“Mereka berbeza agama, tetapi berkongsi kemudahan untuk keharmonian.

“Rakyat Sabah dan Sarawak walaupun berlainan agama berkongsi pasar, rumah panjang dan perigi. YADIM sendiri dengan kerjasama pelbagai NGO ada membina sebuah perigi yang dikongsi oleh penganut Islam dan Kristian di sebuah penempatan rumah panjang di Sarawak,” katanya yang juga Timbalan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim).

Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj, Perdana Menteri pertama Malaysia, katanya telah memperkenalkan konsep “Muhibah” dalam memupuk keharmonian hidup antara rakyat pelbagai kaum dan agama.

Konsep ini, menurutnya dihayati oleh masyarakat di kedua-dua negeri itu sehingga kini.

“Justeru, Presiden Pas tidak wajar bermain dengan api sentimen perkauman khususnya untuk masyarakat Sabah dan Sarawak. Permainan sentimen itu sangat bahaya. Jika ia menyala, tiada sesiapa pun yang untung. Semuanya hangus terbakar.

“Ambillah iktibar daripada pelbagai negara yang musnah angkara peperangan saudara yang berlaku. Negara itu hancur. Rakyatnya menderita sangat panjang, generasi demi generasi,” katanya.

Zolkharnain turut mengingatkan tiada mana-mana pihak yang menang kerana semua pihak terpaksa menanggung derita kekalahan akibat kemusnahan.

Ini kerana katanya, membangunkan kembali kemusnahan itu mengambil masa yang sangat lama dan jumlah dana yang sangat banyak.

“Bahkan tidak salah untuk dikata, membangunkan kembali negara yang musnah kerana persengketaan sesama rakyat adalah sesuatu yang mustahil kecuali bersama keajaiban.

“Kepada Presiden Pas, saya sarankan, berpolitiklah dengan rasional. Jangan kerana kepentingan politik kuasa Pas, negara ini berdepan dengan ketegangan kaum yang membawa kehancuran,” tegas beliau.

'K'jaan campuran Umno-PAS perlu dipercepat bagi hilangkan keraguan'

N Faizal Ghazali


Selepas memeterai Piagam Muafakat Nasional, Umno dan PAS dilihat perlu percepatkan kerajaan campuran di negeri-negeri yang dikuasai mereka, kata penganalisis politik.

Dr Kamarul Zaman Yusof berpendapat, idea kerajaan campuran oleh kedua-dua parti itu adalah lebih baik dipercepatkan kerana menurutnya ia akan menghilangkan keraguan pihak-pihak tertentu, termasuk sesama ahli sendiri.

"Dalam keadaan sekarang Umno wajar dipuji kerana dilihat lebih bersedia membentuk kerajaan campuran dengan awal-awal lagi mencadangkannya berbanding PAS yang masih menunggu masa dan aturan yang sesuai.

"Tidak dinafikan akan ada yang terjejas bila kerajaan campuran terbentuk kerana sudah pasti penyandang jawatan tertentu terpaksa memberi laluan kepada parti rakan.

"Begitupun, inilah namanya pengorbanan yang amat diperlukan bagi membuktikan kedua-dua parti benar-benar serius mahu menjaga kepentingan agama, bangsa dan negara," katanya ketika dihubungi Malaysiakini, hari ini.

Terdahulu, Presiden PAS memberi isyarat bahawa ada perancangan untuk menjadikan Umno sebagai rakan kerjasama dalam kerajaan negeri yang ditadbir parti itu iaitu di Kelantan dan Terengganu.

Perkara itu kemudiannya turut disambut baik oleh negeri-negeri yang ditadbir Umno seperti Perlis dan Pahang sambil menekankan perbincangan terperinci mengenai usaha itu perlu dilakukan oleh pimpinan tertinggi parti.

Pertukaran mudah

Sementara itu Kamarul Zaman yang juga pensyarah di Universiti Utara Malaysia (UUM) berkata, tidak susah untuk memutuskan pihak yang perlu berundur kerana menurutnya sudah ada contoh baik pada waktu pembentukan kerajaan campuran pada 1973 dahulu yang dibuat secara undian dalam mesyuarat parti.

Menurutnya, tidak menjadi kesusahkan juga untuk memutuskan jumlah kerusi exco kerajaan negeri atau syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang perlu diserahkan kepada parti rakan kerana menurutnya masing-masing mempunyai dua negeri yang boleh ditukar suka sama suka.

"Berdasarkan semangat ta'awun, tidak perlu dibuat perkiraan yang sulit ke atas agihan jawatan dan kerusi, cukuplah dengan pertukaran mudah seperti dua atau tiga exco di negeri dikuasai Umno dengan dua atau tiga ecxo di negeri dikuasai PAS.

"Jika perkara mudah begini pun sukar dilakukan dengan cepat maka ia boleh menyebabkan lawan mereka terus mempermainkan keikhlasan dan kesungguhan mereka bekerjasama.

"Cadangan saya ialah buat sahaja dahulu kerajaan campuran ini dan apa-apa masalah yang berbangkit daripadanya boleh sahaja diselesaikan sedikit demi sedikit kemudiannya," jelasnya.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Sekolah Perdana Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali pula melontarkan pendapat yang sebaliknya.

Beliau berkata, pembentukan kerajaan campuran itu bukan keperluan yang mendesak walaupun menurutnya PAS menunjukkan keazaman yang tinggi dalam membawa konteks penyatuan nasional itu.

"Saya jangka akan timbul kerumitan jika cadangan itu dilaksanakan. Ini kerana pelaksanaan akan dibuat memasuki pertengahan penggal.

"Persoalannya, adakah keanggotaan ahli majlis mesyuarat kerajaan (exco) akan ditambah? Jika demikian, akan meningkat perbelanjaan negeri-negeri pembangkang yang sememangnya nazak, atau adakah exco-exco asal akan digugurkan dan diganti dengan exco dari parti dalam muafakat?" ujarnya.

Mengulas lanjut katanya, jika keadaan demikian dilaksanakan sudah pasti akan timbul ketidakpuasan hati mana-mana pihak.

"Ini pasti akan menimbulkan konflik, kecuali ia sudah dibincang atau dirancang sejak sebelum pilihan raya umum (PRU) dan telah dipersetujui bersama.

"Daripada track record, misalnya hubungan Semangat 46 dan PAS dalam PRU 1990 terbukti konsep kerajaan campuran gagal. Berlaku perebutan kuasa yang tak terkawal antara kedua-dua parti ini.

"Putusnya hubungan Semangat 46 dan PAS banyak berpunca daripada kegagalan untuk membahagikan kuasa dan jawatan selepas wujudnya kerajaan campuran," kata Mazlan.

Pas tempah mudarat cuba selamatkan Umno lemas

ZIKRI ABDULLAH
Pas tempah mudarat cuba selamatkan Umno lemas
Bekas aktivis Pas yang kini menyertai AMANAH, Mejar (B) Ustaz Hassan Deraman berpendapat tindakan Pas cuba menyelamatkan Umno yang semakin lemas selepas kehilangan kerajaan akan membawa mudarat besar kepada parti itu.

“Saya tidak pernah percayakan Umno. Saya telah mengambil sikap menentang ketika Datuk Asri Muda membawa Pas bergabung dengan Umno dan menubuhkan Barisan Nasional (BN) pada awal 1970an dahulu.

“Ketika itu, saya bertugas dalam tentera sebagai guru agama dan pergi berjumpa Tok Guru Nik Aziz untuk menzahirkn perasaan tidak setuju.

Mejar (B) Ustaz Hassan Deraman

“Tetapi oleh kerana menghormati beliau yang mengemukakan alasan-alasan yang munasabah saya hanya mendiamkan diri,” dipetik dari Mingguan Amanah.

Kemunculan AMANAH, katanya, amat tepat ketika Pas kini terheret dengan acuan politik Umno yang menyemarakkan ketaksuban bangsa dan mengapikan-apikan permusuhan dengan kaum lain sebagai kaedah mencari keuntungan politik.

Berhubung sikap keras Pas terhadap DAP beliau terkejut kerana perkara itu adalah terbalik dengan sikap asal parti itu.

“Ketika Tok Guru Nik Aziz masih ada, Pas begitu selesa mengambil langkah bekerjasama dengan DAP dan jelas parti itu mendapat pelbagai laba dari segi dakwah dan politik.

“Tiba-tiba sekarang semata-mata untuk memuaskan nafsu politik Umno, parti itu menjadi pak turut untuk memborong segala permainan politik Umno yang menjadikan perkauman sebagai alat politik.

“Sedangkan semua kita tahu akibat kejahatan politik Umnolah begitu banyak kepentingan orang Melayu dan Islam telah tergadai kepada pihak lain di negara ini,” tegas Mejar (B) Ustaz Hassan lagi.

Robohkan keyakinan palsu pembangkang membentuk kerajaan pasca PRU15

ADAM ADLI ABDUL HALIM
Kita tidak boleh mengelak daripada membincangkan tentang apa yang berlaku dalam minggu yang baru berlalu. Penamatan secara rasmi perseteruan politik antara dua parti Melayu terbesar, Umno dan Pas adalah sebuah peristiwa besar.

Barisan pimpinan muda Pakatan Harapan (PH) mengajak kita untuk tidak terlalu menyorot perhatian ke atas perkembangan tersebut boleh difahami maknanya, namun tidak sepenuhnya adalah langkah yang tepat.

Benar, tidak wajar untuk kita hanya ghairah membincangkan perihal lawan, sehingga tidak mengambil pusing isu-isu yang menyelubungi kita sendiri.

Namun pada hemat yang rasional, setiap yang sedang membelenggui kesepakatan politik kita ini juga bertitik tolak daripada gerak langkah politik pembangkang sendiri.

Dalam beberapa bulan yang lepas, kita telah gagal memusatkan naratif politik kita sendiri dalam berdepan kempen-kempen perkauman mereka.

Sekejap, kita cuba membuktikan kita lebih Melayu dan lebih Islam daripada pihak lawan. Sekejap pula, kita mahu kembali kepada fitrah politik majmuk yang mendorong kemenangan dalam pilihan raya umum yang lalu. Kita ini di mana sebenarnya?

Yang jelas, kenyataan senada oleh Dr Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim pada Hari Malaysia berkaitan mempertahankan perpaduan antara kaum adalah hakikat yang paling wajar buat kita.

Sudah seharusnya dan sepatutnya, kita terus mengungguli kekuatan kita tersebut. Jangan ingat, Umno dan Pas benar-benar yakin dengan politik perkauman dan agama yang sedang rancak ditunggangi mereka saat ini.

Buktinya, dalam piagam yang dikarang baru-baru ini, masih lagi cuba-cuba untuk mengekalkan naratif berbilang bangsa, biarpun lidah dan hati mereka setiap hari meracun rakyat untuk berpecah-belah.

Keyakinan mereka untuk memenangi pilihan raya akan datang tidaklah begitu tuntas. Pada Hari Malaysia, dilaporkan Presiden Pas, Tuan Guru Abdul Hadi Awang cuba mengocak ketenangan dan perpaduan masyarakat di Malaysia Barat. Membawa naratif kebencian ke atas minoriti Cina dan terus menerus memomokkan DAP di hadapan masyarakat di sana adalah bukti keyakinan mereka ke atas politik Melayu Islam di Semenanjung tidak langsung menjamin kemenangan dalam pilihan raya akan datang.

Begitulah sebenarnya resmi politik golongan konservatif yang condong hari ini menjadi fasis. Tidak pernah golongan ini mampu untuk membawa pembaharuan. Golongan sebegini hanya mampu menangguk di air keruh.

Politik reaksionari yang hanya mampu bernafas dalam kekacauan dan huru-hara persekitaran semasa. Propaganda golongan konservatif ini tidak pernah memperdulikan rasional atau pun kebijaksanaan, sebaliknya terus menerus bermain dengan emosi – dan emosi amatlah jauh sifatnya dengan akal.

Dalam hal ini, Pakatan Harapan tidak boleh menoleh ke belakang lagi. Kunci kemenangan dalam pilihan raya umum yang akan datang terletak pada penolakan konsisten ke atas politik perkauman dan kebencian yang sedang marak disebarkan ke merata tanahair ini.

Dan ini hanya boleh dicapai andai kita kembali kepada fitrah asal kita. Untuk merobohkan keyakinan politik pembangkang, kita harus kembali yakin dengan kekuatan politik kita. Jangan kita ikut terjun ke dalam kebinasaan yang sama seperti lawan.

Anwar jangka jadi PM ke-8 tahun depan

FMT Reporters
KUALA LUMPUR: Presiden PKR, Anwar Ibrahim menjangkakan beliau akan mengambil alih jawatan perdana menteri daripada Dr Mahathir Mohamad tahun depan.

Dalam satu wawancara dengan Bloomberg Television, Anwar berkata, lawannya yang menyasarkan jawatan nombor satu itu “tidak relevan”.

“Tiada tanda mana-mana parti akan memperkenal atau mempromosi atau melobi nama lain.

“Ia tidak menghalang individu lain yang bercita-cita,” katanya sambil menyifatkan mereka sebagai “tidak relevan”.

Baru-baru ini, Mahathir didesak menetapkan tarikh khusus untuk menyerahkan kuasanya kepada Anwar seperti yang dipersetujui pemimpin Pakatan Harapan sebelum pilihan raya umum ke-14 tahun lalu.

Mahathir yang dilantik semula sebagai perdana menteri susulan kemenangan PH dalam PRU14, berulang kali menegaskan beliau akan mengotakan janji untuk berundur selepas memerintah kira-kira 2 tahun.

Sementara itu, Anwar menggesa kerajaan menangani ketakutan orang Melayu dan tindakan afirmatif kerajaan diperluaskan kepada golongan miskin berbilang kaum.

Murahnya kalimah laknat di lidah penceramah

Ibnu Jubbah

Sempena termeterainya piagam yang membawa kepada penyatuan ummah di antara Umno dan PAS, aku nak mencoret sedikit kenangan buat para pelayar media dalam talian. Mudah-mudahan ia memberi kebaikan kepada kalian dan aku juga.

Brother Azhar (atau nama rasmi beliau: Azhar Idrus) ketika menjawab satu soalan yang berbunyi: "Apakah pandangan (ustaz) PAS bekerjasama dengan Umno sekarang ini?" menyifatkan kumpulan yang tidak bersetuju dengan kerjasama itu sebagai menentang Islam lalu berdosa.

Memetik jawaban beliau dalam sepotong klip video, Bro Azhar berkata: "(Kena) tengok tujuan. Tujuannya (kerjasama tersebut) supaya Islam kembali selamat daripada dijatuhkan oleh musuh-musuh kafir laknatullah, maka bekerjasama sekarang hukumnya wajib. Siapa yang menentang adalah berdosa dan dilaknat oleh Allah. Allah sebut dalam Quran (maksudnya) “Berpegang teguhlah kamu dengan tali Allah dan jangan berpecah belah…”

Adakah kalian rasa kata-kata itu boleh terima?

Aku perjelaskan begini. Pertama Bro Azhar kata tujuan kerjasama di antara PAS dan Umno adalah untuk menyelamatkan Islam. Ini aku tak mahu komen. Mereka berhak dakwa demikian.

Kedua, dia kata ada musuh-musuh Islam daripada kalangan kafir yang dilaknat Allah sedang mengancam Islam. Ini pun aku malas komen. Kita boleh andaikan mereka bersatu untuk lawan Israel atau musuh Islam yang ada di sekeliling mereka.

Ketiga, kerjasama PAS - Umno adalah wajib. Ini juga terserah kepada dia dan mereka. Jika dia rasa ia wajib, tidaklah bermakna semua orang wajib mengikuti pandangan dia dan mesti menyokong dan bekerjasama pula dengan Umno dan PAS.

Seterusnya bahagian keempat. Ini ada isu bagi aku, tapi terpulanglah kepada kalian. Dia kata sesiapa yang menentang kerjasama Umno dan PAS - yang didakwa demi Islam itu - maka berdosa dan dilaknat Allah.

Cuba pejam mata seketika

Mana hujah dia bahawa sesiapa yang menolak kerjasama Umno dan PAS itu berdosa? Bukannya semua dalam Umno itu Muslim, dan bukannya selain Umno dan PAS itu semuanya kafir sehingga dia mendakwa kerjasama berkenaan seperti sebuah agama.

Bagaimana Bro Azhar mahu jelaskan bahawa sesiapa yang menentang kerjasama PAS dan Umno sama macam menentang Islam dan umatnya?

Bukankah Umno dan PAS itu hanya parti politik? Bebas untuk menyertai parti itu dan harus menentangnya jika ada idea mereka yang tidak dipersetujui.

Kita hidup dalam dunia politik demokrasi. Kita berhak dan bebas berpendirian. Apakah politik paksaan ini wajah baru buat PAS dan Umno di Malaysia?

Lebih menonjol kekerasan Bro Azhar apabila dengan berani dan selamba menekankan bahawa mereka yang menentang kerjasama itu akan "dilaknat Allah".

Dia Malaikatkah? Dia Nabikah? Tentulah tidak. Bagaimana dia boleh berhujah sedemikian? Mana dia tahu? Kalian tentu faham, kan, bahawa laknat ini maksudnya seseorang itu sudah jauh daripada rahmat Allah. Dibenci Allah.

Cuba kita pejam mata dan buka semula. Selain Umno, PAS dan penyokong mereka, semuanya manusia dibenci Allah. Berat ni bro, berat. Berat nanang.

Aku pun tak dapat menghadam cara Bro Azhar berfikir dan berhujah. Kalau dilihat cara dia mengajar dan berhukum pun, selalunya lari jauh daripada disiplin usul fiqh dan kaedah fiqh. Tiada nilai akademik.

Jika nak promosi gagasan penyatuan ummah, lakukan sajalah. Tidak ada yang dapat menghalang. Kalau nak mencipta alasan mahupun sebab untuk penyatuan, ikut sajalah. Negara bebas, kan kita ni?

Bukan senang nak menjejakkan kaki ke PWTC memakai baju bulan. Bro Azhar boleh terus menyokong dan boleh juga masuk bertanding nanti. Untung nasib, boleh jadi MB Terengganu. Mana tahu, kan?

Kenapa aku kongsikan hal ini di sini? Sebab aku rasa rakyat Malaysia perlu sedar Bro Azhar tidak memiliki hujah untuk dengan mudah mengatakan orang yang menentang kerjasama PAS dan Umno berdosa dan dilaknat Allah.

Seberat Bukit Uhud

Tapi dia ada pengaruh yang besar. Apabila seorang guru melaknat, maka anak murid boleh sampai mengkafirkan orang. Itu yang aku takut sangat.

Orang Islam di Malaysia mesti menyelamatkan diri daripada menjadi mangsa pendakwah-pendakwah yang bersyarah ikut sedap lidah masing-masing sehingga khabarnya kadang-kadang ada yang menyediakan soalan untuk diri sendiri lebih awal.

Tujuannya? Antara lain untuk memasarkan diri masing-masing dalam carta penceramah setempat. Khabarnya, ada, tetapi aku tak tahulah siapa.

Islam yang rahmah itu ialah Islam yang dibawa Nabi Muhammad SAW, bukan yang dibawa Dr Mujahid Yusof atau Dr Mahathir Mohamad.

Jika mereka alergi sangat dengan pendekatan rahmah, tidaklah perlu melaknat orang di sana sini. Melaknat itu mudah tetapi tanggungjawab pada lidah yang menutur seberat Bukit Uhud.

Itu kiasan aku sendirilah.

Apabila seorang kawan bertanya sama ada aku nak tulis atau tidak isu ni, aku balas yang aku dah muak menulis pasal penunggangan agama. Eh, bila masa pulak aku rajin menulis? Hahaha.

Sebab gerakan ini disulami dengan kalimah jihad dan dipimpin pula oleh ulama yang serbannya besar. Sedangkan aku pakai jeans saja kot. Aku kata, baik laknat balik daripada menulis.

Namun, aku tak tergamak nak melaknat orang yang melaknat aku, maka aku menulis di sini untuk bacaan semua. Terima kasih kepada Malaysiakini yang menyiarkan tulisan aku ini dan aku faham ia tidak semestinya pendirian portal itu.

Dan aku harap editor Malaysiakini kekalkan sahaja ganti nama aku ni. Tidak perlulah tukar kepada "saya" atau "ana".

Membahasakan diri sebagai "aku" dalam menulis lebih mulia daripada menggunakan kalimah laknat kepada seteru politik.

OK, aku nak sambung ‘main salji’ di sini. Tenangkan fikiran di permusafiran ini. Harap orang Malaysia tabah dengan negara dan kehidupan yang sedang dibaham oleh pendakwah-pendakwah yang mendakyah.

IBNU JUBBAH ialah nama pena seorang anak muda yang sedang menyiapkan pengajiannya dalam bidang hak asasi manusia menurut Islam serta berminat dengan politik tanah air.

Lelaki simbah cat di masjid, surau ditahan

Bernama
JOHOR BAHRU: Polis berjaya menyelesaikan 2 kes menyimbah cat berwarna merah ke atas sebuah masjid pada Januari lalu dan sebuah surau di Taman Daya di sini pada Ahad dengan tertangkapnya seorang lelaki berusia 30-an di sebuah kawasan perumahan di taman tersebut, awal pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, ACP Shahurinain Jais berkata, polis menahan lelaki tempatan itu pada jam 3.17 pagi serta merampas sebuah kereta jenis Honda Accord berwarna hitam dan sehelai baju-T berwarna merah kelabu yang digunakan oleh suspek semasa melakukan jenayah terbabit.

“Semakan rekod jenayah lampau mendapati suspek mempunyai satu kes yang disiasat di bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan kerana melakukan khianat.

“Dia juga mempunyai rekod sebagai pesakit psikiatri di Hospital Permai serta positif dadah jenis methaphetamine berdasarkan ujian saringan air kencing yang dijalankan,” katanya dalam kenyataan di sini, malam tadi.

Shahurinain berkata dengan penangkapan itu, polis telah berjaya menyelesaikan dua kes melibatkan Masjid As Sobirin pada 1 Jan lalu dan Surau Al Hidayah pada Ahad. Kes disiasat di bawah Seksyen 295 Kanun Keseksaan kerana khianat tempat ibadat yang membawa hukuman penjara maksimum 2 tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pas sudah tidak boleh lagi diharap tegakkan Islam, luah bekas pemimpin akar umbi di Kelantan

ZIKRI ABDULLAH
Sikap kasar dan keras pemimpin Pas terhadap Umno suatu waktu dahulu dan sekarang cuba menyelamatkan parti itu adalah penyebab pemimpin utama Pas cawangan Lundang meninggalkan parti itu dan kini menyertai AMANAH.

Guru agama Ustaz Wan Muhammad Wan Yusof berkata, pendekatan yang dibawa Pas sekarang seperti menjilat ludah sendiri apabila segala cemuhan dan tohmahan terhadap Umno dahulu dikutip untuk diamalkan oleh Pas pula.

“Memang benar saya bersama Pas dulu kerana yakin dengan keperibadian Tok Guru Nik Aziz.
Ustaz Wan Muhammad Wan Yusof

“Tetapi Pas hari ini, terus terang saya katakan sudah tidak boleh lagi diharap untuk menegakkan Islam dan lebih sedih parti itu kini dipenuhi pemimpin yang terikut-ikut kaedah Umno yang selama ini ditentang mereka sendiri,” dipetik dari akhbar Mingguan Amanah.

Beliau merupakan murid almarhum bekas Menteri Besar Kelantan ketika belajar di Maahad Muhammadi Lelaki, Kota Bharu.

Menurut Ustaz Wan Muhammad, walaupun sentiasa mengikuti perkembangan Pas ketika bertugas sebagai guru agama di sekolah kerajaan, beliau hanya bergerak aktif selepas bersara.

“Saya menyertai Pas secara rasmi bersama Datuk Hamid (bekas pengarah penerangan Kelantan) dan menubuhkan cawangan di Kampung Lundang.

“Dengan usaha gigih jawatankuasa dan penyokong di sini, Pas di daerah mengundi Lundang ini menjadi terkuat bagi Dun Bunut Payong dan Parlimen Kota Bharu,” jelasnya.

Menurutnya, kemuncak kejayaan Pas cawangan yang diketuainya apabila berjaya membina sebuah bangunan yang menempatkan surau dan kelas Pusat Asuhan Kanak-kanak Islam (Pasti).

“Sebenarnya saya sudah faham apa yang berlaku kepada Pas sehingga tertubuhnya AMANAH tetapi agak lewat bertindak meninggalkan Pas kerana mahu projek pembinaan surau dan Pasti itu siap sepenuhnya.

“Saya tahu projek itu akan tergendala jika saya bertindak awal sedangkan keperluan anak-anak Pasti amat mendesak kerana sebelum ini terpaksa menyewa di sebuah bangunan yang sempit dan sesak di belakang masjid,” ujarnya.

Mesti ditolak

Setelah selesai urusan kepentingan orang ramai dan pelajar Pasti katanya, beliau mengambil keputusan untuk mengisytiharkan diri keluar Pas dan kini menubuhkan cawangan AMANAH.

Sejak awal menyertai Pas menurutnya sebagai seorang yang memahami Islam, Umno mesti ditolak kerana meletakkan perjuangan bangsa mengatasi agama.

“Malah seperti selalu diterangkan pemimpin Pas sejak dahulu, Umno menggunakan ketaksuban bangsa untuk melakukan kezaliman termasuk kepada usaha menyebarkan Islam kepada masyarakat.

“Guru-guru agama dan guru-guru pondok semasa zaman Umno BN memerintah terus-menerus ditekan dan ditindas dengan pelbagai jenis peraturan malah ada guru pondok didakwa di mahkamah, semata-mata mengajar agama yang tidak sama selera dengan Umno ketika itu,” katanya.

Satu lagi masalah Pas adalah pembawaan takfiri yang menjadi alat kepada sebahagian pemimpin-pemimpin Pas sejak dahulu.

“Tindakan mengkafirkan orang Islam lain kerana perbezaaan politik memang amat saya tidak boleh terima walaupun saya memegang jawatan agak penting dalam parti itu.

“Semasa saya menjadi guru agama di sekolah kerajaan, ada kelompok Pas yang memandang serong dengan menganggap saya penyokong Umno dan terdapat di kalangan mereka yang melayan saya secara kasar dan menimbulkan masalah dari segi akidah.

“Walaupun saya tidak bertindakbalas secara agresif namun saya amat tidak setuju pembawaan jenis itu ada dalam Pas,” katanya.

Sebagai murid bekas Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, beliau mengetahui pendirian Tok Guru dalam perkara ini amat jelas.

“Tok Guru Nik Aziz amat jelas menolak kaedah kafir mengkafir ini.

“Dia selalu pesan bahawa kerja kita sebagai pendakwah adalah untuk menarik bukan menghalau, menerang bukan menyerang orang lain.

“Sebab itu bila parti AMANAH memilih untuk meletakkan ‘Rahmatan Lil Alamin’ sebagai asas pergerakannya, saya sudah nampak parti ini akan mewarisi dan meneruskan apa yang pernah diamal dan diperjuangkan oleh Tok Guru Nik Aziz dahulu,” katanya lagi.

Piagam Umno-PAS: Ramalanku benar belaka

Mujahid Yusof

ULASAN | 'Wedding of the Year' memang patut diberi kepada PAS dan Umno kerana ia disaksikan beribu orang yang hadir dengan semangat berkobar-kobar tentang sebuah muafakat nasional.

Hasil piagam yang menyusuli penyatuan ummah dan perhimpunan bela Islam akhirnya tenggelam dengan sifatnya yang nasional. Hanya laungan takbir mengiringi lagu Umno.

Tampaknya Umno mendominasi keadaan, seolah PAS hanya menjadi tetamu terhormat untuk meramaikan majlis. Apakah PAS tidak terfikir untuk mencadangkan agar majlis diadakan di tempat yang lebih neutral, sesuai dengan nama Muafakat Nasional dan sesuai dengan majlis gabungan dua parti Melayu terbesar?

Butiran piagam itu pula tidak segah nama Muafakat Nasional kerana ia hanyalah memperbaharui tekad kepada persetujuan kita semua tentang Islam, Melayu, kepelbagaian dan institusi diraja. Malah sebahagian besar yang dibutirkan dalam piagam itu adalah cerminan kepada kegagalan Umno untuk memeliharanya dengan amanah sebelum ini.

Umno gagal menjaga kepentingan Melayu dengan salah guna kuasa dalam skandal Tabung Haji, Felda, Mara. Semua ini adalah institusi orang Melayu dan Islam. Apakah Umno telah insaf atau ia hanya gimik memancing PAS? Nampaknya sudah beberapa kali PAS jatuh ke lubang biawak.

Malah kini memikul 'biawak hidup' seperti yang pernah dikatakan Presiden PAS Abdul Hadi Awang satu ketika dahulu.

Umno tidak memelihara pembangunan yang inklusif dengan berlakunya skandal kleptokrasi terbesar dunia yang menjejaskan kepentingan fiskal negara. Sejumlah pemimpin tertinggi Umno dalam senarai pendakwaan atas tuduhan salah guna kuasa.

Hanya ada satu muafakat nasional

Nampak jelas bahawa bebanan piagam ini adalah ke atas pengikut dan ahli PAS, tetapi tidak kepada ahli Umno yang mendapat kelebihan dengan piagam ini.

Membela Islam bagi PAS pula tersudut kepada aspek melaksanakan hudud dan menghukum mereka yang tidak sehaluan dengan dasar Islam mereka, melalui Amanat Haji Hadi termasuk Umno yang dikatakan mempertahankan perlembagaan Taghut.

Bagaimana Islam nak terbela bersama PAS jika parti itu mendakwa hanya mereka saja mewakili Islam dan 'mengkafirkan' orang lain dan 'mengharbikan' orang kafir. DAP yang mendapat sokongan pengundi Cina dilabel anti-Islam, tetapi kini dalam piagam berkenaan PAS bersetuju untuk memelihara kepelbagaian kaum dan agama?

Apa yang muafakatnya jikalau formula Umno-PAS ini hanya akan menjejaskan kepentingan nasional? Parti Melayu iaitu Umno gagal memelihara kepentingan nasional dan berselimut di balik retorik kaum manakala PAS yang membawa label Islam yang kasar dan keras tidak mungkin memahami erti kepelbagaian.

Piagam ini adalah formula yang tepat kepada potensi 'jerebu' yang berisiko membawa mudarat lebih teruk daripada jerebu hakiki. Malaysia baru sahaja menikmati udara segar dengan angin perubahan yang mendambakan kemakmuran bersama. Itulah Muafakat Nasional yang sebenarnya.

Dalam artikel yang saya tulis semasa membuat analisa pra-piagam, saya telah menyebut perkataan 'permuafakatan nasional' dengan munculnya era Malaysia Baru yang mendorong lahirnya kerajaan yang diamanahkan kepada Pakatan Harapan (PH).

Malaysia hanya memerlukan satu sahaja muafakat nasional yang disepakati rakyat, bukan muafakat nasional syok sendiri yang direka oleh gabungan ini. Muafakat nasional adalah rumusan kepada agenda baru, cara berfikir baru dan strategi baru hasil kekecewaan rakyat kepada regim sebelumnya. Bukankah Umno dan PAS yang menjadi sasaran kekecewaan itu sehingga lahir harapan baru untuk Malaysia?

Rekod PAS sebelum ini

Seperti mana-mana wedding of the year, kehebatannya adalah kepada gaya persembahan dan tumpuan orang ramai kepadanya.

Ramai penganalisis berpendapat, ia taktik survival dan berpiagam dengan PAS selalunya sukar untuk bertahan kerana fatwanya berubah-ubah. Dari tahaluf ke ta'awun dan kini piagam. Entah esok apa pula.

Sebaiknya untuk Umno ialah mengambil masa bertafakur, mencari sebab mengapa rakyat menolaknya dan jujur pada diri untuk membetulkan kesilapan lampau.

Saya tidak mahu campur tangan urusan PAS kerana parti itu sukar diramal, hanya kadar kepantasan perubahan 'fatwa'nya sahaja yang menjadi tali hayat Umno dalam piagam ini.

Rekod PAS dalam tahaluf siyasi dengan Barisan Alternatif (BA) dan Pakatan Rakyat (PR) tidak berapa baik dalam memenuhi erti persahabatan politik. Mungkin PAS akan memperbaiki rekodnya dalam konsep ta'awun dengan Umno.

'Penyatuan' dua parti tersebut langsung tidak memberi sebarang jaminan serta nilai tambah kepada usaha membentuk masa depan negara yang lebih mapan.

Nama muafakat nasional terlalu besar untuk dipakai oleh piagam ini kerana butirannya adalah asas yang hanya mengulangi komitmen yang sudah pun diterima pakai oleh semua pihak tanpa pertikaian.

Usaha untuk memenuhinya sebenarnya kini diusahakan oleh PH dengan merintis jalan menyelamatkan negara daripada kegagalan BN sebelum ini.

Dalam melihat piagam yang termeterai semalam, teringat saya serangkap lirik lagu Ramalan ku Benar Belaka nyanyian Umbrella.

Kau memilih diriku,

Di atas dasar apa,

Apakah kerna cinta,

Atau pelepas sepi cuma.

Kita tunggu...

DR MUJAHID YUSOF ialah naib presiden Amanah merangkap ahli parlimen Parit Buntar.

Kerjasama PAS-Umno kehendak Hadi, tidak perlu guna nama Nik Aziz

Faiz Zainudin

KUALA LUMPUR: Umno dan PAS tidak sepatutnya menggunakan nama bekas muryidul am PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai cagaran kepada penyatuan politik 2 parti itu, kata Khalid Samad.

Pangarah Komunikasi Amanah itu berkata, PAS sepatutnya menyatakan panyatuan itu adalah kehendak Presidennya Abdul Hadi Awang, bukannya mendakwa ia dipersetujui Nik Aziz.

“Saya kecewa mereka guna nama Nik Aziz. Sepatutnya tidak payah sebut pun tak apa. Cakaplah ini pendekatan Hadi, pendekatan baru PAS mengikut kehendak Hadi.

“Itupun masih rasa pelik sebab dulu Hadi keras terhadap Umno, sekarang makin kendur,” katanya ketika ditemui selepas menghadiri Festival Permainan Malaysia@Kuala Lumpur 2019 di Dataran Merdeka hari ini.

Khalid berkata, semua pihak mengetahui sikap Nik Aziz terhadap Umno yang begitu keras kerana parti itu didakwa menjadi penghalang kepada hubungan orang Melayu dan bukan Melayu.

Bagaimanapun tanpa berselindung Khalid mengakui Nik Aziz pernah bersetuju untuk bekerjasama dengan Umno.

“Dia (Nik Aziz) kata kalau nak kerjasama dengan Umno, Umno kena bubar masuk PAS, macam itu Nik Aziz sebut.

“Macam Dr Mahathir Mohamad, beliau keluar Umno dan bersama PH atas dasar yang jelas selari dengan kehendak kami. Maka itu merupakan satu perkara tidak aneh untuk bekerjasama dengan Mahathir melawan rasuah,”katanya.

Semalam Hadi mendedahkan penyatuan Umno dan PAS dipersetujui Nik Aziz ketika beliau masih hidup, malah ia pernah dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Syura parti melibatkan bekas muryidul am itu.

Nik Aziz ketika hayatnya pernah mencadangkan supaya Umno dan PAS dibubarkan dengan menubuhkan sebuah parti baru berlandaskan Islam bagi menyatukan orang Melayu dan sebagai tempat berlindung semua pihak, termasuk bukan Islam.

Semalam PAS dan Umno menandatangani piagam kerjasama 2 parti itu, menandakan bermulanya hubungan rasmi antara PAS dan Umno sekali gus membentuk satu blok baru dalam politik negara bagi menyaingi PH.

Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi serta Hadi yang mewakili parti masing-masing menandatangani Piagam Muafakat Nasional di PWTC disaksikan puluhan ribu penyokong Umno dan PAS.

Turut hadir ialah wakil parti komponen Barisan Nasional dan Gagasan Sejahtera.

Kecoh lebih

Mengulas mengenai Piagam Muafakat Nasional, Khalid berkata segala ucapan berapi-api Umno dan PAS menghasilkan piagam “lebih kurang macam Rukun Negara”.

“Mereka kecoh lebih…soal Islam sebagai agama utama sudah ada dalam Perlembagaan Persekutuan, perpaduan nasional dalam agenda kita, undang-undang semua ada dalam Rukun Negara,” katanya.

Khalid juga berterima kasih kepada Umno dan PAS kerana mengambil keputusan untuk tidak meruncingkan perpaduan kaum dan agama, dan kembali membina perpaduan nasional, tadbir urus yang baik dan melawan rasuah seperti yang ingin diusahakan Pakatan Harapan.

Beliau menolak dakwaan penyatuan PAS-Umno akan memberi ancaman kepada PH, sebaliknya ia akan dipertikaikan oleh ahli kedua-dua parti itu.

“Ahli PAS yang lama akhirnya menyedari apa yang kami dakwa dulu terbukti benar…begitu juga ahli Umno yang totok tidak boleh terima PAS. Saya difahamkan di Kelantan sudah macam-macam orang bercakap di kedai kopi,” katanya.

'Baguslah dua Muslim bermusuh nak berbaik'

Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata adalah sesuatu perkara yang bagus jika dua orang Muslim yang selama ini bermusuhan ingin berbaik.

Tanpa menyebutkan secara spesifik pihak yang ditujukannya, Mohd Asri dipercayai mengulas Himpunan Penyatuan Ummah yang berlangsung semalam dan hari ini yang menyaksikan perdamaian antara PAS dan Umno.

Tidak mahu menghukum sekiranya ada sebarang maksud tersirat di sebalik perdamaian dua parti itu, beliau berkata langkah perdamaian kerana Allah adalah sesuatu yang diberkati dan mendapat pahala.

"Baguslah jika dua orang Muslim yang bermusuhan ingin berbaik. Jika mereka ikhlas mencari reda Allah maka itu sesuatu yang mendapat pahala dan diberkati.

“Jika mereka ada agenda lain yang tidak kerana Allah, hanya Allah yang tahu apa yang tersirat.

“Tidaklah saya mampu mengetahui yang tersirat sehingga zahir kesalahannya di sisi syarak,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook.

Dalam kenyataan itu, Mohd Asri menyorot pergaduhan "dua orang" sekian lama yang menurutnya sehingga mengeruhkan hubungan keluarga.

"Segala maki hamun, carut marut keluar dari mulut mereka. Bertumbuk pun pernah. Habis anak pinak terlibat bermasam muka, bersumpah nista.

"Jiran tetangga menjadi serabut kerana pergaduhan mereka. Orang kampung pening kepala. Segala nas agama digunakan, benar atau salah tidak lagi dikira," katanya.

Kenyataan Mohd Asri itu hadir pada malam pemeteraian piagam antara PAS dan Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra di Kuala Lumpur yang menarik kira-kira 25,000 pengunjung untuk hari ini sahaja.

Pemeteraian piagam itu juga dilihat secara rasmi menandakan berakhirnya perseteruan politik PAS dan Umno sekian lama.

Pada 27 Ogos, PAS ada meluahkan hasrat menjemput Mohd Asri untuk turut menghadiri majlis menandatangani piagam tersebut.

Bagaimanapun, Mohd Asri dalam hantaran malam ini mengesahkan tidak hadir memenuhi jemputan itu.

“Adapun saya, tidak hadir jemputan perdamaian tersebut kerana 'belum sampai maqam makrifat dan masih di peringkat bersuluk',” katanya.