"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

UBN Najib Altantuya: Kapal Selam KD TAR Antara Yang Termahal

Semalam, kapal selam Scorpene yang telah ditempah oleh kerajaan dari Perancis telah pun sampai di Pelabuhan Klang. Kapal itu telah diberi nama KD Tunku Abdul Rahman bersempena dengan nama bapa kemerdekaan negara.

Sementara itu, sebuah lagi kapal selam Scorpene yang diberi nama KD Tun Razak dijangka akan tiba pada April tahun depan.

Kapal selam yang berharga US$580 juta sebuah yang dibeli oleh kerajaan adalah lebih mahal jika dibandingkan dengan dua negara lain yang turut sama membeli kapal selam tersebut dengan harga yang lebih murah.

Chile membuat pembelian pada harga USD250 juta manakala India pula USD540 juta sebuah. Tiada sebarang sebab diberikan menjelaskan lonjakan kos ini, namun ramai mengesyaki bahawa pemberian komisyen mungkin antara faktor utamanya, lebih-lebih lagi apabila syarikat Perimekar Sdn Bhd dilaporkan menerima komisyen setinggi RM360 juta dari urusniaga ini.

Bagi Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar, beliau tidak menolak kepentingan menambahbaik pertahanan negara. Namun beliau mempersoalkan mengapa kepentingan syarikat - syarikat kroni didahulukan dalam perolehan senjata negara.

“Bagi saya untuk memilikinya memang satu kewajaran untuk kita memiliki kapal selam dalam menghadapi corak peperangan laut, zaman ini yang memberi tumpuan kepada peperangan kawasan literal waters, bagi saya Malaysia melalui zon eksekutif, ia mempunyai aktiviti perlombongan minyak, gas dalam kawasan literal, 200km dari pantai negara kita ini, maknanya kita perlu kepada soal keselamatan dan pertahanan yang menggunakan keperluan kapal selam.

“Ya ini yang menjadi isu selama ini kalau kita melihatkan bahawa isu dari sudut berlakunya wujud rasuah dan dalam kes pembelian kapal selam ini. Dan ini juga isu yang dikatakan menjadikan sebab kepada kematian pembunuhan kematian ke atas gadis Mongolia iaitu Antantulya, oleh sebab itu bagi saya bahawa saya minta dan cabar pihak kerajaan supaya mengemukakan perbandingan-perbandingan jika ada tender terbuka antarabangsa yang membolehkan syarikat-syarikat daripada negara lain dan juga Scorpene mengemukakan cadangan-cadangan mereka seperti mana yang dikehendaki oleh spesifikasi yang dikehendaki oleh pihak kerajaan kita," katanya ketika dihubungi.

Di bawah kerajaan BN, kepentingan politik bercampur-baur dengan kepentingan keselamatan negara sepertimana urusniaga pembelian Eurocopter misalannya, Mahfuz berkata
kegagalan kerajaan untuk membuat pembelian berhemah menghakis kemampuan untuk menambahbaikan keselamatan negara.

Kementerian Pertahanan telah bersetuju untuk memperolehi helikopter baru daripada pengeluar-pengeluar helikopter Eropah, lantaran itu Eurocopter dipilih bagi menggantikan Nuri dengan tujuan untuk mengelak dari dipersoal nilai integriti dan ketelusan.

Eurocopter Cougar EC725 adalah satu daripada empat pesawat disenaraipendekkan oleh kerajaan untuk menggantikan helikopter Nuri. Tiga yang lain adalah Sikorsky S92,
Agusta Westland EH-101 Merlin dan Mi-17 Hip.

Timbalan Menteri Pertahanan Abu Seman Yusop menerima satu tamparan hebat daripada MP Pakatan Rakyat hari ini apabila beliau secara terbuka mengakui yang helikopter tentera yang berharga bilion ringgit tidak menjalani mana-mana pemeriksaan fizikal.

“Jadi jika mereka mendapat tawaran atau apa nama cadangan yang diberikan oleh negara-negara lain untuk menjual kapal selam kepada negara kita, jadi di situ kita dapat melihat sama ada tepat atau pun tidak nama pembelian Scorpene ini. Jadi sebab itu, kita dapat melihat sama ada tepat atau pun tidak pembelian Scorpene ini.

“Jadi sebab itu saya katakan tadi bahawa di sini perlu kepada satu penyiasatan sebab apa yang dipersoalkan selama ini ialah isu komisyen. Mungkin negara-negara lain tidak boleh memberikan tawaran komisyen yang lebih kepada mereka-mereka yang terlibat dalam urusan jual beli umpamanya, jadi sebab itu, saya rasa kita beli dengan meletakkan harga yang lebih berbanding negara lain.

“Padahal ia mungkin kapal yang sama dan menggunakan sistem yang sama kerana lebihan daripada harga yang kita belikan itu akan dipulangkan kepada orang tengah yang menjadi orang tengah dalam urusan jual beli kapal selam. Kalau orang lain membeli dengan lebih murah, dia tiada sistem itu mungkin apa nama kepatutan kepada harga yang mungkin kita beli. Tetapi kalau negara lain pun tida sistem tersebut, kita pun tiada sistem tersebut atau pun negara lain ada sistem tersebut dan kita lebih mahal, jadi ini menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena terhadap proses pembelian."

"Dan kita tidak boleh menafikan bahawa dalam perkara ini, kerajaan sehingga sekarang masih belum boleh menangkis dan menafikan dan membersihkan nama mereka daripada dakwaan-dakwaan yang dibuat sebelum ini ada usul pembelian dalam kes rasuah sebelum ini khususnya atas apa yang dikatakan bahawa telah diberikan kepada Razak Baginda tetapi mereka mengatakan bukan kerajaan yang beri tetapi syarikat pengeluar kapal selam yang mengeluarkan telah memberi komisien dan sebagainya, jadi ini yang perlu diperjelaskan oleh pihak kerajaan,” katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul berkata kerajaan seharusnya mengemukakan tender terbuka ke atas pembelian kapal selam itu dan bukannya dibuat secara senyap dengan menggunakan orang tengah.

“Ya itu yang disebut dalam parlimen, beberapa kali yang lalu, pembelian ini bukanlah yang kita beli daripada tender terbuka maknanya senjata yang kita beli ini bukan dari kerajaanmelalui kerajaan, jadi soalan yang timbul kenapa kita harus menggunakan orang tengah sebagai perunding sedangkan yang ini ialah G to G, jadi kalau G to G, kerajaan dengan sendiriya akan membuat keputusan mengenai kos.

“Mungkin awak perlukan apa nama perunding yang paling minima untuk sesuatu level tetapi sudah pasti harganya pasti lebih jauh dari murah kerana kita tidak ada kos-kosyang lain, sebab itu kita ada bukti sepertimana Datuk Seri Anwar sebut, kita ada bukti yang jelas bahawa yang dibayar oleh kerajaan Malaysia kepada pihak tertentu mencapai ratusan juta,” katanya.

Beliau menegaskan sekiranya pembelian kapal selam Scorpene itu dibeli melalui kaedah ‘Government to Government’ (G to G), beliau menegaskan tidak akan terdapatnya kebocoran wang negara.

“Jadi, persoalannya ialah kalau ianya dilakukan melalui G to G, kita boleh save. Mungkin kerajaan dah sebut kita tak bayar komisyen, yang bayar belah sana, mungkin belah Peranchis tapi soalnya sebelah mana pun tidak peduli, soalnya duit komisyen itu telah pun dianggap sebagai satu faktor, sebabnya kalau G to G, komisyen itu tidak akan menjadi satu faktor. Dengan sendirinya kita akan mendapat menyelamatkan berapa ratus juta ringgit,” katanya.
-tvantara.com-

UBN Najib Altantuya: Seperti Zambry, Saya Akan Cabar Speaker- Gobind

Semalam Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menyaksikan Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo memberitahu mahkamah bahawa beliau tidak dibenarkan sama sekali untuk bersuara apatah lagi membela diri apabila usul yang menyebabkan dirinya digantung sebagai ahli parlimen dibentangkan.

TV Antara menghubungi talian telefon bimbit beliau untuk mendapatkan kepastian, mengapa keadaan menjadi sedemikian rupa, dan ini reaksi spontan beliau.

" Ya, apabila mereka bawa usul itu, semasa usul itu dibincangkan di parlimen, saya tidak diberikan hak untuk bercakap. Itu yang kita kata salah. Barisan Nasional macam itu lah. Tak nak bagi kita cakap sebab dia tahu, kalau saya cakap, memang saya akan buktikan" .

Pada 23 April lalu, Gobind telah memfailkan kes penggantungannya ke mahkamah dan mencabar keputusan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Gobind sebelum ini dikatakan dengan lantangnya menyebut dalam Dewan Rakyat menyatakan penglibatan Datuk Seri Najib Razak yang memegang jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri ketika itu, terlibat dalam pembunuhan model Monggolia, Altantuya Shaariibu.

Dalam persidangan 12 Mac itu, Gobind diminta memohon maaf namun beliau enggan berbuat demikian kerana yakin dengan apa yang dikatakannya.

Dengan itu, speaker Dewan Rakyat, Tan sri Pandikar Amin Mulia memutuskan untuk menggantung Ahli Parlimen Puchong itu tanpa memberi peluang kepada beliau membela diri.

Gobind digantung selama setahun dan keistimewaanya sebagai ahli parlimen dibekukan. Elaun beliau sebagai ahli parlimen serta pembiayaan perubatan juga dibekukan dalam tempoh itu.

Demi mempertahankan haknya, Gobind yang diwakili oleh peguam handalan Karpal Singh mencabar keputusan Speaker Dewan Rakyat, Tan sri Pandikar Amin Mulia di Mahkamah Tinggi semalam.

Gobind dalam hujahnya berkata, sekiranya Mahkamah Persekutuan mempunyai kuasa membatalkan penggantungan Menteri Besar Perak, Zambry Abdul Kadir seperti yang diarahkan Speaker V. Sivakumar, maka keputusan ke atasnya juga boleh dipertikaikan.

Lantaran tindakan Mahkamah Persekutuan itu, mereka juga boleh "menggulingkan" keputusan Dewan Rakyat. Karpal juga menyifatkan, Mahkamah Persekutuan lah yang membuka ruang dan mereka hanya mengikut perundangan yang telah dijalankan sebelumnya.

Dalam satu temubual yang lain, Pakar Undang-Undang Perlembagaan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Profesor Dr Abdul Aziz Bari berkata beliau tidak terkejut dengan perkembangan ini.

Aziz berkata ramalannya bahawa tindakan Umno-BN mengheret mahkamah dalam urusan legislatif Perak akan menghasilkan lebih banyak kes dari penyelesaian sepertimana yang dapat dilihat dalam hal Gobind ini.

Umno telah menyebabkan mahkamah meletakkan ketetapan bahawa kuasa Speaker boleh dicabar dan dibatalkan, maka rayuan Gobind untuk mencabar keputusan Speaker Parlimen juga harus diterima.

“Dalam kes Gobind tiada beza dalam keadaan yang berlaku di Perak, Peguam Negara berhujah tindakan speaker dan tidak boleh dipersoal tetapi mengapa di peringkat persekutuan dan negeri tiba-tiba lain.

“Sedangkan undang-undangnya sama sepatutnya di Perak dan Kuala Lumpur sama sahaja. Saya tidak suka menyebut ini tetapi sudah orang sebutkan satu undang-undang untuk Umno-BN satu undang-undang untuk orang lain. Maknanya undang-undang BN semua menguntungkan dia,” katanya.

-tvantara.com-

Nizar vs Zambry: Sidang DUN Perak 2 September Sah - Aziz Bari


Tindakan Speaker DUN Perak V. Sivakumar bersama 24 ADUN Pakatan Rakyat mengadakan Sidang DUN pada 2 September lalu di Hotel Herittage adalah sah dari segi Perlembagaan.

Pakar Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Profesor Dr Abdul Aziz Bari berkata malahan usul yang dikemukakan pada Sidang berkenaan juga merupakan usul yang sah.

Beliau berkata, V. Sivakumar masih lagi Speaker Dewan kerana ia diangkat keluar dari Dewan secara paksa pada Mei lalu dalam cubaan rampasan kuasa Umno-BN.

“Ganesan hingga kini masih lagi tidak sah dan tidak jelas. Dan beliau telang melanggar Perlembagaan Negeri yang melarang seseorang memegang dua jawatan dalam satu masa. Beliau masih jadi peguam sewaktu dilantik jadi Speaker Dewan. Sebenarnya yang bermasalah adalah Datuk Ganesan bukannya Sivakumar.

“Apa yang diputuskan dalam Sindang DUN itu adalah sama statusnya dengan yang di bawah pokok hari itu sah kerana pada satu-satu masa hanya boleh ada satu DUN sahaja. DUN di pengerusikan Ganesan tidak sah dan ia masih di bawah Sivakumar,” katanya.

Aziz yakin pihak setiausaha kerajaan negeri dan polis sedar bahawa sidang Dun Pakatan Rakyat itu adalah sah kerana pihak berkuasa kelihatan teragak-agak untuk mengambil tindakan.

“Ini dikutuk oleh sebuah laman web penyokong Umno berasa tidak senang dengan tindakan yang dianggap lembut oleh pihak polis di Ipoh walaupun sebenarnya kalau diperhatikan sudah kasar apa yang diakukan oleh polis terhadap Nizar dan Nge Khoo Ham,” katanya.

Mengulas mengenai kemelut politik di Perak, Aziz berkata Umno-BN mengheret mahkamah dalam kancah politik negara bagi merealisasikan rampasan kuasa yang dilakukan di Perak.

Beliau berkata mahkamah tidak seharusnya mencampuri hal ehwal Dewan Negeri mahupun Dewan Negara, sejajar dengan konsep pemisahan kuasa legislatif-eksekutif-kehakiman.

“Kalau mahkamah telah melanggar Perlembagaan siapa lagi yang kita harapkan untuk jaga Perlembagaan kerana hakim-hakim harus menjunjung dan pertahankan Perlembagaan.

“Perlembagaan kata mahkamah tidak ada kuasa untuk campur atau kaji atau periksa prosiding Dewan, dia buat juga maknanya mahkamah telah melanggar Perlembagaan. Jadi sekarang dalam keadaan kelam-kabut dan keputusan mahkamah dipersoalkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai keputusan Mahkamah Persekutuan Putrajaya memutuskan Speaker Dewan Undangan Negeri Perak V. Sivakumar tidak mempunyai kuasa menggantung Menteri Besar Perak Datuk Seri Zambry Abdul Kadir dan enam Exconya daripada menghadiri sidang Dewan Negeri berkenaan.

“Umno heret Istana untuk sahkan kedudukan ini satu tindakan yang tidak betul dan mengkompromikan kedudukan neutral dan atas politik istana,” katanya.

Katanya DUN Perak perlu dibubar demi kepentingan negeri berkenaan khususnya dari segi kestabilan politiknya.

“Siapa Istana untuk menentang ini, kita harus faham latar belakang mengapa kuasa budi bicara diberikan pada Sultan bukan kuasa mutlak, apa yang berlaku di Perak jelas keengganan Sultan membubarkan Dewan telah memalitkan Istana dengan politik. Ia jelas dan semua nampak ia tidak boleh dinafikan,” katanya.
-tvantara.com-

UBN Najib Altantuya: Dialog tidak bertamadun

Dzulfikar Mashoor
SHAH ALAM, 5 Sept: Majlis dialog anjuran Kerajaan Negeri Selangor di Dewan Banquet, MBSA pagi tadi tengah hari tadi akhirnya menemui persefahaman sementara, apabila Menteri Besarnya, Tan Sri Khalid Ibrahim memutuskan cadangan pemindahan kuil ke Seksyen 23, di sini ditangguhkan serta merta.

Khalid terpaksa berbuat demikian tengahari tadi, disebabkan desakan ekstrem serta perang mulut oleh segelintir hadirin yang menyertai dialog tersebut.

"Saya terpaksa menangguhkan cadangan itu (memindahkan kuil) disebabkan kebanyakan pemilik-pemilik rumah di situ tidak bersetuju.

"Saya menerima pandangan rakyat di Seksyen 23 dan kerajaan negeri akan terus mencari penyelesaian di Seksyen 19 (lokasi asal kuil) yang juga terdiri oleh penduduk Melayu (dan) Islam majoriti."

Tegasnya, PKNS diarahkan mencari suatu tapak yang lebih sesuai untuk dijadikan tapak kuil yang baru, demi memindahkan kuil lama dari Seksyen 19 kelak.

Jelasnya lagi, PKNS sewaktu Umno BN memerintah seharusnya menjelaskan kepada bakal penduduk (khususnya Melayu/Islam) Seksyen 19 tentang wujudnya kuil itu terlebih dahulu, sebelum mendirikan perumahan.

ImagePembinaan kuil di Seksyen 19 oleh kerajaan Barisan Nasional dahulu disifatkannya tidak sesuai, kerana terlalu dekat dengan surau di samping terlalu dekat dengan rumah penduduk di situ.

Ekoran itu, kerajaan Pakatan Rakyat cuba memindahkannya ke Seksyen 23, yang kedudukkannya lebih jauh dari kawasan surau serta perumahan penduduk Melayu.

Tambahnya lagi, pembinaan kuil itu juga untuk memenuhi hak penduduk minoriti beragama Hindu, di sini.

ImageAhli Parlimen Shah Alam Khalid Samad yang turut mewakili kerajaan menegaskan bahawa isu kuil di Seksyen 23 hanya suatu cadangan daipada PKNS sendiri, bukannya kerajaan negeri.

Beliau yang terus dipertikai ketika menjelaskan prosedur cadangan pemindahan kuil itu, menegaskan bahawa cadangan tapak pembinaan kuil yang baru itu jauh lebih sesuai kerana bukan sahaja jauh dari kawasan perumahan setempat, malah menyelesaikan masalah rakyat di Seksyen 19 yang terdiri dari penganut Islam dan Hindu.

Katanya lagi, "sekiranya kuil tidak boleh dibina di kawasan majoriti Melayu, bermakna tidak ada mana-mana tapak boleh dibina kuil di Shah Alam, semuanya (penduduk) majoriti Melayu. Islam tidak mengajar penganutnya menafikan hak penganut lain."

Beliau juga menasihatkan segelintir individu yang hadir agar berhenti mencemuh inisiatif kerajaan negeri serta penduduk bukan Islam.

"Kuil ini untuk penganut Hindu. Apa salahnya, kita menghormati keagamaan mereka. Allah (dan) Rasul tidak pernah mengajar umat Islam mencemuh (agama lain), apatah lagi menafikan hak penganut agama lain (dalam) mengamalkan kepercayaan mereka," katanya di majlis itu.

Beliau meminta hadirin menghayati potongan ayat al-Quran (108) dari Surah an-An'am yang bermaksud:

Image"Dan janganlah kamu memaki hamun sembahan yang mereka sembah selain Allah, kerana mereka nanti akan memaki Allah dengan melampau batas tanpa dasar pengetahuan. Demikianlah kami jadikan setiap ummat menganggap baik pekerjaan mereka. Kemudia, kepada Tuhan tempat kembali mereka, lalu Dia akan memberitahu kepada mereka apa yang telah mereka kerjakan."

Sebelum pada itu, perang mulut berlaku antara segelintir yang hadir dengan pegawai-pegawai MBSA yang cuba menenangkan mereka.

Kelihatan segelintir itu mencemuh pemimpin kerajaan negeri; yang didakwa mereka tidak mendengar keluh-kesah penduduk tempatan.

Jamil Mohd Isa, yang juga mengakui bukan ahli Umno di sini, menegaskan bahawa cadangan memindahkan kuil dari Seksyen 19 ke Seksyen 23, sebagai menambahkan masalah penduduk tempatan, bukannya menyelesaikan masalah orang-orang Melayu.

Turut menyertai aksi ekstrem itu, adalah Pengerusi Penaja Umno Cawangan Seksyen 23 sendiri, Haji Azmir Md Zain.

�Woi, kaulah pengkhiana-pengkhianat agama lah!� cemuhnya.

Cemuhan itu disorak oleh beberapa individu lain yang dipercayaai dari kenalan rapat Azmir.

Beliau juga mengancam akan membunuh Khalid Samad jika pergi ke kawasannya, Seksyen 23.

Beliau juga menghina dan mencemuh Khalid Ibrahim, MB yang dipilih oleh rakyat Selangor melalui pilihan raya yang sah itu.

K. Raja yang ditemui selepas selesai dialog berkata, "Persatuan Penduduk itu bukan mewakili semua pihak. Persatuan tidak pernah panggil kita (penganut Hindu) berbincang. Bagaimana (mereka) boleh kata itu mewakili (penduduk) Seksyen 23."

Ditanya mengapa tidak turut serta dalam dialog itu, beliau berkata, "Dia orang emosional, tidak ada toleransi dan hormat Menteri Besar, Khalid (Samad) dan YB yang lain. Macam mana kita nak berdislog? Ekstrem lah, saya pun tidak pernah jumpa (tindakan) seperti ini."

Ujarnya lagi, dalam dialog, sepatutnya perlu ada sikap memberi pandangan, dan mendengar pandangan. Bukannya, mengeluarkan kata-kata kesat kepada kerajaan negeri.

Beliau juga mencadangkan kuil di Seksyen 19 yang sudah 26 tahun tidak diselesaikan oleh kerajaan Barisan Nasional, diselesaikan oleh Khalid Ibrahim demi membuktikan kepemimpinan Pakatan rakyat mengamalkan keadilan untuk rakyat tanpa mengira status, kaum dan kepercayaan.

Pegawai Khas kepada Adun Batu 3, Rodziah Ismail, Rozaini Mohd Rosli mendakwa dirinya cuba dikasari dan dicabuli oleh segelintir yang hadir di luar MBSA, sebelum dialog tersebut berlangsung.

Image"Mereka cuba merampas video cam akak. Mereka kerumuni (mengepong) akak. Mereka takut akak rakam tindakan-tindakan tidak bertamadun mereka. Akak jadi takut, takut diapa-apakan mereka itu," jelasnya lagi.

Seorang respondan berita Harakahdaily 30 Ogos lalu, Suraya Samad (gambar) yang ditemui kemudian melahirkan rasa takut kerana dirinya didakwa talam dua muka.

Beliau menegaskan sekali lagi, kenyataannya sebelum ini bukanlah bertujuan memecah-belah masyarakat, tetapi pandangan peribadinya sahaja.

Beliau mendakwa beberapa kenyataan sebelum ini telah disalah anggap dan membuat beberapa penafian terbabit.

Turut menyertai dailog tersebut, Ahli Parlimen Kota Raja Dr. Mariah Mahmood selaku pemerhati. Beliau menjelaskan keindahan ajaran Islam yang sebenar, bukannya seperti aksi provokasi sedemikian sebelum ini.

Beliau juga berharap penganut minoriti Hindu bersabar dan memberi peluang kepada kerajaan negeri untuk mencari suatu tapak yang lebih sesuai untuk dibina kuil.

Bertempat di Kediaman Rasmi Menteri Besar, Khalid Ibrahim meminta semua pihak tidak memanjangkan isu tersebut.

ImageDemi kepentingan rakyat tidak kira penganut agama Islam atau Hindu dan sebagainya, beliau menjelaskan bahawa segala kritikan dan cemuhan pagi tadi perlu dilihat secara terbuka; sebenarnya membantu kerajaan negeri untuk terus memperkukuhkan Pakatan Rakyat kelak.

Harakahdaily turut menemui beberapa peserta yang lantang mencemuh kepemimpinan negeri untuk mendapatkan inti bantahan mereka, tetapi kebanyakannya meminta wartawan bertemu sendiri dengan ketua mereka, Azmir.

Dalam kalangan mereka yang ekstrem juga mengugut wartawan supaya tidak membesar-besarkan isu perarakan kepala lembu yang segar berdarah dari Masjid Negeri ke Bangunan SUK yang menempatkan Pejabat Menteri Besar; 28 Ogos lalu.

Bersandarkan beberapa klip youtube sebelum ini, didapati beberapa pemimpin Umno mendalangi aksi ekstrem tersebut.

Bagaimanapun, hadirin yang menyertai dialog hari ini kebanyakannya mendakwa mereka bukan ahli Umno, tetapi penduduk tempatan Seksyen 23.

Dari insiden kepala lembu berdarah sehinggalah perang mulut yang berlaku hari ini merupakan suatu lagi cabaran rakyat Melaysia yang terdiri oleh pelbagai bangsa, agama dan taraf sosial; selepas negara mengecapi kemerdekaan kali ke-52 tahun.

UBN Najib Altantuya: Majlis dialog isu kuil di Shah Alam kecoh

Majlis dialog antara kerajaan negeri dan penduduk Seksyen kecoh pagi ini - bermula dengan perang mulut antara lima penduduk yang melepaskan kemarahan mereka kepada anggota penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Mereka bertindak demikian apabila anggota penguatkuasa berkenaan tidak membenarkan dua warga emas dari kawasan berkenaan masuk ke dalam dewan bankuet, MBSA, tempat majlis dialog itu diadakan.

Kejadian itu berlaku kira-kira jam 10.30 pagi. Difahamkan sebuah rumah hanya dibenarkan menghantar seorang wakil sahaja, tetapi warga emas itu dipercayai mengikuti anaknya ke situ.

Bagaimanapun, selepas lima minit berlaku pertengkaran tersebut, dua warga emas itu dibenarkan masuk.

Sejurus kemudian, berlaku kekecohan kedua apabila beberapa penduduk bertindak menghalu keluar empat anggota unit amal PAS yang berada di dalam dewan tersebut kerana mereka bukan penduduk Seksyen 23.

Kira-kira 250 penduduk dari Seksyen 23 menghadiri majlis dialog berhubung isu bantahan penduduk terhadap keputusan untuk memindahkan sebuah kuil dari Seksyen 19 ke tempat mereka.

Ketika itu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan ADUN Batu Tiga, Rodziah Ismail sedang masuk ke dewan.

Sejurus selepas itu, beberapa penduduk bertindak menghalau keluar seorang wanita yang membawa kamera dan mengambil gambar mereka yang hadir di dalam dewan tersebut.

Selepas itu, apabila pengerusi majlis menyebut nama menteri besar dan ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad disebut, ada penduduk yang mengeboo mereka.

Majlis bermula dengan Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Mazlan Md Noor memberi taklimat mengenai kuil di Shah Alam dan rancangan awal mengenai pemindahan kuil dari Seksyen 19 itu.

Bagaimanapun, taklimat sering diganggu oleh penduduk yang tidak puas hati dengan isu tersebut.

Perbincangan hampir dua jam itu tidak berjalan lancar apabila penduduk sering menyampuk dan mempertikaikan penjelasan yang diberikan. Hanya kedengaran bunyi bising dan ungkapan tidak puas hati seperti "tipu", "kamu mahu keputusan" dan "ya atau tidak?".

Ia bermula apabila penduduk enggan membenarkan Khalid Samad berucap kerana didakwa tidak mempunyai kuasa membuat apa-apa.

Mereka juga enggan mendengar penjelasan lain dan menuntut Khalid Ibrahim membuat
keputusan segera sama ada untuk mengekalkan cadangan itu atau memindahkannya ke tempat lain.

Apabila majlis dibuka kepada soalan, kelihatan rata-rata penduduk Melayu mendominasi sesi itu bagi melepaskan geram kepada kerajaan Pakatan Rakyat Selangor yang didakwanya sebelum ini lambat memberikan respons untuk berbincang.

Ketegangan itu dilihat sampai ke kemuncaknya apabila seorang penduduk setempat beragama Hindu yang tampil memberikan cadangannya, hampir dibaling dengan kerusi.

Bercakap soal toleransi kaum, R Gunaretinam menimbulkan kemarahan penduduk Melayu kerana berkata, setiap rumah kawasan mempunyai surau dan masjid bagi kegunaan masyarakat Islam.

"Kita boleh terima azam lima kali sehari," katanya, disambut bantahan besar hadirin dalam majlis itu yang bangun dan menjerit beliau berhenti berucap.

Terdapat beberapa orang penduduk menghampiri beliau dengan keadaan marah, tetapi kira-kira 30 penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam berjaya mengawal keadaan.

Ucapan akhir Khalid Ibrahim bagaimanapun sedikit sebanyak menenteramkan keadaan, walaupun masih ada yang tidak berpuas hati.

"Minta semua bertenang. Selepas ini tidak ada perbincangan lagi. Tidak ada lagi soal berbangkit pasal Seksyen 23 lagi," katanya sambil mendakwa faham perasaan penduduk, walaupun disuarakan dengan cara yang "tidak tertib sangat".

-malaysiakini.com-

UBN Najib Altantuya: Pemimpin PAS antara yang hantar Azman ke tanah perkuburan

Zulkifli Sulong

TELOK KEMANG, 5 Sept: Para pemimpin PAS Negeri Sembilan bersama dengan AJK PAS Pusat, Datuk Husam Musa adalah antara orang ramai yang memberikan penghormatan terakhir kepada Adun Bagan Pinang, Azman Mohd Nor yang meninggal dunia petang semalam.

Husam bersama dengan Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkifli Mohd Omar serta Yang Dipertua PAS Kawasan Teluk Kemang, Ramli Ismail mengiringi jenazah Allahyarham ke tanah perkuburan malam tadi.

Husam yang bergegas dari Kuala Lumpur sampai menjelang jam lapan malam di Tanah Perkuburan Islam Bagan Pinang, Teluk Kemang. Ketika itu, jenazah masih dalam perjalanan ke tanah perkuburan Islam itu.

Sejurus kemudian, bekas Menteri Besar Negeri Sembilan, Tan Sri Isa Samad tiba bersama anaknya, Mohd Najib. Dan sejurus selepas itulah, menjelang jam 8 malam jenazah sampai.

Ketika jenazah sedang dikebumikan, rombongan Menteri Besar, Datuk Mohamad Hassan tiba diikuti beberapa exco kerajaan negeri. Namun tidak ada seorang pun tokoh Umno dari Pusat tiba.

ImageMohd Isa adalah Ketua Umno Cawangan Bagan Pinang di samping Ketua Umno Bahagian Teluk Kemang.

Beliau sempat bercakap-cakap dengan rombongan PAS itu.

Husam sememangnya mempunyai program di Teluk Kemang semalam. Ia telah dirancang beberapa bulan lalu lagi. Beliau mengambil peluang untuk menziarahi jenazah Allahyarham dan mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham.

Menurut Isa, Allahyarha memang beberapa bulan lalu sudah sihat selepas menjalani pembedahan jantung dan kanser.

"Beberapa hari lepas beliau datang menyertai majlis gotong royong membersihkan tanah perkuburan ini," cerita beliau kepada Husam.

ImagePagi tadi (semalam) dia mengadu sakit dada di bahagian paru-parunya. Ekoran itu beliau dibawa ke hospital Seremban. Azman disahkan meninggal dunia pada petangnya akibat serangan jantung.

Beliau dikebumikan di tanah perkuburan itu kira-kira jam lapan malam.

Ekoran kematian Azman, SPR perlu mengadakan pilihan raya kecil di kawasan itu dalam masa 60 hari.

Dalam pilihan raya umum 2008, Azman mengalahkan calon PAS, Ramli Ismail dengan majoriti 2,333 undi.

Dari lapan peti undi, PAS menang tiga iaitu di kawasan majoriti India. Faktor penentu di kawasan ini adalah undi pos yang mempunyai pengundi seramai lebih 5,000 orang.

Dalam ucapan di majlis tazkirah selepas solat Terawih di Masjid Lama Telok Kemang, Husam merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham.

UBN Najib Altantuya: Kerajaan negeri Pulau Pinang perkenal anugerah hafal Al Quran

Ali Hashim
PULAU PINANG, 5 Sept: Kerajaan negeri Pulau Pinang akan memberi penganugerahan kepada penghafal Al Quran seluruh Pulau Pinang.

Demikian dinyatakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Abdul Malik Abul Kassim.

Menurut Abdul Malik satu anugerah khas sebagai tanda menghargai sumbangan penghafaz Al Quran dan pengiktirafan yang diberikan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang yang dipimpin oleh Pakatan Rakyat akan diwujudkan dalam tempoh terdekat tahun ini juga.

"Pengiktirafan ini adalah sebagai tanda kerajaan negeri komited dan mengiktiraf para penghafaz Al Quran dalam memacu perkembangan syiar Islam di negeri ini.

"Tidak setakat ini sahaja penganugerahan yang kita berikan, malah anugerah kepada Hafiz Termuda akan diberikan kepada penghafaz Al Quran termuda dalam Pulau Pinang.

"Ini termasuk juga satu penganugerahan kepada guru mereka yang akan dianugerahkan dengan Anugerah Guru Al-Hafiz sebagai menghargai jasa dan sumbangan yang telah diberikan oleh guru-guru ini bagi melahirkan ramai hufaz di Pulau Pinang," kata Malik.

ImageAbdul Malik juga berkata selain daripada anugerah tersebut ijtimak hufaz akan turut diadakan bagi memberi pendedahan kepada masyarakat dan rakyat negeri ini mengenai keperluan melahirkan seorang hafiz dalam sebuah keluarga.

"Usaha kita ini akan menjadikan Pulau Pinang yang diterajui oleh Pakatan Rakyat sebagai salah satu tindakan yang membesarkan penghafaz Al Quran.

"Masyarakat dapat membuat perbezaan semasa pentadbiran kerajaan negeri yang sedia ada dengan mereka yang pernah memimpin sebelum ini terhadap pengiktirafan terhadap para hufaz di Pulau Pinang," katanya.

UBN Najib Altantuya: Isu kuil: Khalid sedia kalah kerana berlaku adil

Abdul Aziz Mustafa
SHAH ALAM, 5 Sept: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad bersedia kalah dalam pilihan raya kerana berlaku adil kepada semua pihak.

"Ada yang bertanya kepada saya, tidakkah saya khuatir saya kalah dalam pilihan raya yang bakal tiba oleh kerana isu ini. Bagi saya sekiranya itulah kehendak pengundi, apakan daya?

"Yang penting sejarah akan menjadi saksi bahawa ada Ahli Parlimen dari parti Islam yang memperjuangkan keadilan untuk semua walaupun orang Hindu," kata beliau dalam surat terbukanya kepada penduduk penduduk Seksyen 23 Shah Alam.

Untuk menjelaskan maksudnya, beliau mengungkapkan kisah seorang raja Islam di Mysore, Bangalore, India pada abad ke 18 yang bernama Sultan Fateh Ali Khan Tippu atau Tippu Sultan.

Di bawah pemerintahan Tippu Sultan, rakyatnya terdiri daripada orang Islam, Hindu dan Sikh.

"Hingga ke hari ini rakyat India masih menceritakan mengenai pemerintahan beliau yang berasaskan Islam sebagai sebuah pemerintahan yang adil," kata beliau.

ImageDengan mengemukakan ayat kelapan Surah al-Maidah yang menekankan keadilan, Khalid mengingatkan bahawa ketaqwaan mempunyai hubungan rapat dengan keadilan.

Keadilan ini pula perlu dilaksanakan terhadap semua, walaupun terhadap yang tidak disenangi, kata beliau.

"Kalau terhadap kaum yang dibenci sekalipun dituntut keadilan, apatah lagi terhadap jiran sekampung dan warga sekota?

"Walaupun mereka tidak sebangsa dan seagama, hakikatnya mereka tidak memusuhi kita atau memusuhi Islam. Maka, mereka layak mendapat layanan yang adil.

"Adakah adil sekiranya kita menafikan mereka hak tempat beribadat yang berhampiran dan sebaliknya memaksa mereka ke seksyen 22, di tengah-tengah kawasan industri berat, jauh dari kawasan kediaman? Tiada apa di sana kecuali kilang-kilang," kata beliau dalam surat yang disiarkan dalam blognya itu (www.khalidsamad.com).

Khalid bagaimanapun tidak memaksa pandangannya diterima.

"Saya hanyalah seorang wakil rakyat yang dipilih oleh tuan-tuan melalui pilihan raya yang diadakan pada masa-masa tertentu.

"Saya tidak berhak memaksa apa-apa pandangan atau keputusan ke atas tuan-tuan semua.

"Saya hanya mengharapkan keputusan yang tuan-tuan rumuskan sendiri berhubung cadangan pemindahan kuil ke Seksyen 23 mengambil kira persoalan ketaqwaan dan keadilan," katanya.

Isu pemindahan kuil itu semakin bergolak berikutan tindakan sekumpulan yang dipercayai penyokong Umno baru-baru ini mengadakan tunjuk perasaan membantah pemindahan kuil Hindu ke Seksyen 23, Shah Alam.

Beberapa orang dari mereka adalah penduduk kawasan tersebut.

Mereka mengheret kepala lembu ke bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) dan kemudian meludah-ludah serta memijak-memijak kepala lembu itu.

Mengulas kejadian itu, Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo berkata, kepala lembu itu bermaksud "kerajaan (Selangor) telah membuat satu keputusan bodoh seperti lembu dalam menangani kontroversi tersebut".

"Nak tunjukkan kerajaan itu bersikap mengambil keputusan yang bodoh seperti lembu," kata beliau.

UBN Najib Altantuya: Mahfuz dakwa Altantuya punca Musa disambung kontrak

Dzulfikar Mashoor
KUALA LUMPUR, 5 Sept: Kepimpinan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak didakwa cuba menutup beberapa kes berprofil tinggi serta melindungi beberapa penjenayah 'kolar puteh' apabila menyambung kontrak satu tahun lagi Tan Sri Musa Hassan sebagai Ketua Polis Negara.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar mendakwa tindakan Najib itu bertujuan melindungi kes pengeboman Altantuyaa dengan C4 yang dikatakan ada kaitan dengan peribadinya sebelum ini.

"Sambung kontrak Musa (KPN) ini saya yakin ada kaitannya dengan kes pembunuhan Altantuya," tegasnya.

"Jika tidak demikian, akan terbongkar segala rahsia serta dakwaan berkaitan Perdana Menteri sekarang ini, yang sebenarnya di dalam pengetahuan Polis; maksudnya kes (pembunuhan) Altantuyaa."

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena mendakwa Polis mempunyai maklumat yang lengkap di sebalik pembunuhan gadis Mongolia itu.

"Polis sebenarnya mengetahui latar belakang kes yang sebenar, siapa yang mengarahkan dua pegawai terbabit untuk melakukan pembunuhan ke atas Altantuya," dakwanya.

Tegasnya lagi, penyambungan kontrak Musa tersebut sebenarnya turut bertujuan melindungi beberapa penjenayah berprofil tinggi, sebagaimana yang didedahkan sendiri oleh 'orang dalam' kerajaan.

Image"Segala dakwaan itu, bukannya didedahkan saya atau pemimpin oposisi, sebaliknya 'orang dalam' kerajaan dan dia bongkar kes yang berkaitan Johari Baharom sendiri," ujarnya.

"Begitu juga beberapa kes rasuah seperti pembelian kapal selam yang menurut pendedahan beberapa media antarabangsa, Najib didakwa terlibat."

Ujarnya, akuan bersumpah seperti yang dilakukan oleh bekas pembantu peribadi atau ADC (aide-de-camp) kepada Musa sengaja diketepikan demi memastikan beberapa penjenayah terbabit terus dilindungi 'Kerajaan Najib'.

Ditanya tentang tindakan seterusnya, Mahfuz mencadangkan Pakatan Rakyat menggunakan opsyen sidang Parlimen depan dan demontrasi aman bertemu Yang DiPertuan Agong dalam masa terdekat.

"Kita akan cuba bawa kes Musa dan berkaitannya ke Parlimen walaupun kita tahu majoriti kecil masih berpihak pada Umno BN. Tapi, dalam iklim Umno BN yang sedang kian bergolak, kita yakin akan mendapat sokongan tidak langsung daripada Ahli Parlimen dia (BN) sendiri."

"Kita (PAS) akan pertimbangkan untuk mengadakan pertemuan dengan rakan-rakan (parti) dalam Pakatan Rakyat dan NGO (badan bukan kerajaan), apakah tindakan seterusnya...termasuk memohon mengadap kepada Yang DiPertua Agong sekali lagi (serta) adakan perhimpunan rakyat."

Menerusi blog Malaysia Today 2 September lalu, Raja Petra Kamaruddin mendedahkan akuan bersumpah seorang pegawai kanan Polis yang pernah menjadi Pembantu Peribadi atau ADC (aide-de-camp); bahawa Musa terlibat melindungi penjenayah berprofil tinggi.

Dalam akuan bersumpah tersebut, ADC tersebut diarahkan oleh Musa, "menyelaras arahan mengenai kenaikan pangkat dan jawatan pegawai Polis berdasarkan draf dan cadangan yang dibuat oleh BK Tan."

Melalui BK Tan yang didakwa mengetuai sendikit jenayah terancang yang terbabit dalam pengedaran dadah, pelacuran, ceti haram dan perjudian haram kepada Musa, ADC tersebut turut diarahkan membangunkan blog untuk membunuh karektor 2 bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri iaitu Datuk Mohd Johari Baharum dan Datuk Seri Mohd Radzi Sheikh Ahmad beberapa tahun lalu.

Tambahnya, fitnah Johari menerima rasuah RM5.5 juta daripada tiga penjenayah dua tahun lalu berikutan keengganan Johari berkomplot dengan pihak terbabit.

Dakwa ADC itu lagi, BK Tan dan Musa juga sebenarnya menjadi dalang kepada pendakwaan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Datuk Ramli Yusof serta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) (dulu dikenali sebagai BPR), beberapa tahun lalu.

Usaha melindungi penjanayah dengan meneruskan perjawatan Musa tersebut menjadikan Malaysia dikenali pula sebagai 'negara penjenayah', setelah negara ini pernah dikenali sebagai 'Negara Polis' oleh beberapa negarawan tempatan.

UBN Najib Altantuya: Umno dijangka guna perkauman di Bagan Pinang

Abdul Aziz Mustafa
KUALA LUMPUR, 5 Sept: Perkauman sempit dijangka akan menjadi isu utama Umno dan Barisan Nasional (BN) untuk mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang apabila pilihan raya di adakan di situ, kata Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub.

Pilihan raya kecil dijangka akan diadakan bagi kerusi tersebut berikutan kematian Ahli Dewan Undangan Negeri bagi kawasan itu dari BN, Allahyarham Azman Mohd Noor semalam.

"Sudah disepakati umum bahawa sejak pilihan raya umum 8 Mac tahun lalu, isu perkauman adalah satu-satunya isu yang mampu menyambung nafas Umno untuk meneruskan cengkaman kekuasaannya," kata beliau.

Ahli Parlimen Kubang Kerian itu bimbang isu tersebut akan memburukkan keadaan yang semakin runcing kini akibat tindakan Umno mengapi-apikan isu perkauman sempit.

"Sejak pilihan raya umum tahun lalu, Umno mengapi-apikan perkauman dengan tunjuk-tunjuk perasaan yang diperhatikan sahaja oleh polis seperti yang berlaku di Pulau Pinang, Selangor dan Perak.

"Daripada isu mempertahankan Dasar Ekonomi Baru (DEB) kononnya, isu babi sehinggalah kepada perbuatan mengheret, meludah dan memijak-mijak kepala lembu di Shah Alam baru-baru ini, semuanya mengapi-apikan sentimen perkauman sempit," kata beliau.

Menurut beliau, seorang blogger Umno yang juga bekas ADUN Pulau Manis, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz (sakmongkol.blogspot.com) membayangkan Umno tidak boleh menggunakan isu ekonomi, demokrasi dan kedaulatan undang-undang.

"Jika digunakan isu ekonomi, rakyat akan bertanya mengapa hanya kroni tertentu sahaja yang mengaut sebahagian yang amat besar dari kek ekonomi?

"Jika digunakan isu demokrasi dan kedaulatan undang-undang, rakyat akan mempersoalkan adakah Umno menjunjung nilai-nilai demokrasi dan kedaulatan undang-undang?

"Satu-satunya isu yang boleh digunakan oleh Umno ialah menakut-nakutkan orang Melayu kononnya kepentingan mereka terancam," Salahuddin menjelaskan.

Sebab itulah, kata beliau, Umno mengapi-apikan perkauman.

Image"Sambil itu, Umno terus menyembunyikan hakikat bahawa Tanah Rezab Melayu susut kira-kira 44 peratus sepanjang pemerintahannya, RM52 bilion dari RM54 bilion saham yang diperuntukkan kepada bumiputera dari 1984 sehingga 2005 hilang entah ditelan kroni siapa, nasib malang orang-orang Melayu di Pulau Pinang, setinggan-setinggan Melayu dizalimi seperti yang berlaku di Kampung Berembang ketika Umno memerintah Selangor dan pelbagai pengkhianatan lain ke atas orang-orang Melayu ketika di bawah pemerintahan Umno dan BN," kata beliau.

Ditanya mengenai 4,925 undi pos di kawasan itu, Salahuddin berkata, PAS akan membincangkan tindakan yang akan diambil mengenai perkara itu.

Dalam pilihan raya umum lalu, Bagan Pinang mempunyai 14,192 pengundi di mana 66 peratus darinya Melayu, 10.5 peratus Cina, 19.9 India dan 3.5 peratus bangsa-bangsa lain.

Dari carian yang dibuat, kawasan itu mempunyai 4,925 pengundi pos.

Mereka adalah dari Pusasda Kem Si Rusa (1,903 undi), 2 KAD Kem Sunggala (1,130 undi), IJED Kem Kg Sawah (847 undi), IPDA Port Dickson (407 undi), 1 Kompeni KPD Kem Si Rusa (265 undi), 1 WKSP Bgd Kem Sg Sawah (165 undi), Sekolah Pertukangan Perintis (105 undi) dan ILMI Port Dickson (103 undi).

Meskipun demikian, dalam pilihan raya umum lalu, calon PAS Ramli Ismail berjaya memperolehi 4,097 undi, hampir kesemuanya dipercayai dari 9,267 pengundi yang tidak mengundi melalui undi pos.

Calon BN, Allahyarham Azman Mohd Nor yang meninggal dunia semalam memenangi kerusi itu dengan mendapat 6,430 undi dengan majoriti 2,333 undi.

Salahuddin juga mengambil kesempatan mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Azman dan berharap roh beliau dicucuri rahmat oleh Allah s.w.t.

Mengelak Di Kota Siputeh Kena Kat Bagan Pinang

Berjaya mengelak menghadapi pilihanraya kecil di Kota Siputeh tapi kena pula kat Bagan Pinang, itu takdir namanya.

SPR telah diperkudakan untuk menafikan PRK DUN Kota Siputeh walaupun semua orang tahu tugas SPR hanya menjalankan pilihan raya atas pengisytiharan kekosongan oleh dewan dan bukannya mengeluarkan satu perintah atau keputusan mesyuarat mengetepikan keputusan atau perisytiharan yang telah dibuat oleh dewan.

Dari peruntukan undang-undang mana datangnya kuasa SPR untuk menyanggah atau mengenepikan keputusan yang telah dibuat oleh dewan kita pun tak faham.

Dalam keseronokan Umno apabila berjaya mengelak menghadapi pilihanraya kecil di Kota Siputeh dengan tidak
semena-mena mereka dikejutkan dengan berita kematian ADUN BN bagi Bagan Pinang, Negri Sembilan, Azman Mohd Noor. Allahyarham baru berumur 54 tahun.

Ekoran itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terpaksa mengadakan pilihanraya kecil dalam tempoh 60 hari kerana itulah tugas mereka.