"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Pesta maksiat di tengah rimba

SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI
ANGGOTA Jabatan Perhutanan menemui tilam dan kondom-kondom dalam pondok-pondok yang dibina.
JELEBU: Kegiatan seks tidak mengira tempat. Itulah penemuan terbaharu pihak berkuasa yang tidak menyangka ada kumpulan gemar melakukan hubungan seks di tengah rimba.

Rahsia di kawasan hutan simpan itu terbongkar apabila pihak berkuasa pada pukul 11 pagi kelmarin menyerbu Hutan Simpan Kenaboi di sini dan menemui satu lokasi di tengah-tengah hutan yang menempatkan 16 buah pondok yang dibina dengan kayu dan beratap nipah.

Setiap pondok itu pula dilengkapi dengan tilam, bantal dan selimut untuk keselesaan mereka menginap di situ secara berpasangan.

Malah lebih istimewa terdapat sebuah pondok lain yang dilengkapi dengan kemudahan dapur seperti kuali, periuk dan tong gas.

Sebuah tandas yang selesa juga dibina di kawasan hutan itu bagi memudahkan pengunjung yang menghabiskan masa beberapa hari di dalam hutan terbabit.

Markas tersebut dipercayai dibina sekumpulan pemilik kenderaan pacuan empat roda yang mempunyai hobi beriadah dan berseronok secara liar pada hujung minggu.

Turut ditemui tin-tin minuman keras dan sejumlah kondom yang sudah dipakai.

Kedah: PAS minta ahli dapat berita dari sumber sah

Harakahdaily
KUALA LUMPUR, 25 Feb: Semua ahli dan penyokong PAS diminta bertenang ekoran laporan media tentang apa yang sedang berlaku di Kedah sekarang ini kerana pimpinan PAS memantau sepenuhnya isu ini.

Sebarang berita dan spekulasi itu akan dijawab melalui saluran parti.

Sehubungan itu, Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub meminta semua ahli mendapatkan maklumat dari sumber parti yang sah tentang apa yang sedang berlaku di negeri itu.

Media, khasnya yang pro-BN melaporkan pelbagai berita tentang apa yang berlaku di Kedah sekarang termasuk melagakan pimpinan PAS.

Misalnya NST melaporkan seolah-olah berlaku pertembungan antara kumpulan Erdogan dan ulamak di Kedah sekarang.

Media melaporkan, dua Exco Kedah tidak bersedia untuk dilantik semula menjadi Exco kerajaan negeri apabila majlis perlantikan dibuat pada 28 Februari ini.

Kumpulan NST pula diarahkan agar menjadikan berita Kedah ini sebagai berita utama termasuk berita muka depan.

Kedah melaksanakan dasar Exco kerajaan negeri akan dilantik setahun sekali di mana mereka akan mengangkat sumpah di depan Sultan Kedah.

Sehingga kini tidak ada sebarang kenyataan rasmi yang dibuat berhubung ketidaksediaan kedua-dua exco berkenaan.

Exco berkenaan pula tidak mengesahkannya bahkan berkata mereka tidak tahu menahu mengenainya.

Krisis Azizan, PAS yakin boleh selesai

PETALING JAYA: PAS meminta penyokongnya bertenang dan memberi jaminan akan menyelesaikan krisis kepimpinan Kedah sebaik mungkin.
“Krisis antara Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak dengan exconya tidak akan melarat, kita akan menyelesaikannya.

“InsyaAllah, kita akan selesaikannya,” kata Ketua Pemuda Nasrudin Hassan.

PAS akan mengadakan mesyuarat tergempar malam ini bagi menyelesaikan isu tersebut.

Krisis tercetus apabila dua exco kerajaan negeri Datuk Pahrolrazi Mohd Zawawi dan Dr Ismail Salleh menolak untuk dilantik semula ke jawatan terrsebut.

Exco baru

Azizan bagaimanapun, dilapurkan telah menyenaraikan senarai exco yang baru yang dipercayai tanpa Pahrolrazi dan Dr Ismail.

Phahrolrazi merupakan Adun Pengkalan Kundor manakala Dr Ismail wakil rakyat Alor Mengkudu berkata, mereka tidak menerima kepimpinan Azizan.

Majlis mengangkat sumpah akan diadakan di depan Pengerusi Majli Pemangku Raja, Datuk Seri Utama Tunku Annuar Sultan Badlishah Selasa depan di Istana Anak Bukit.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali tidak mahu bercakap mengenai krisis di Kedah itu.
Ketua Penerangan, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man tidak menjawab panggilan telefon.

Zaid ibrahim dipecat dari parti KITA berkuat kuasa serta merta


KOTA BARU: Mesyuarat khas parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) melantik bekas Pengerusi Kedah, Zamil Ibrahim sebagai pengersi baru menggantikan Datuk Zahid Ibrahim.


Keputusan itu dibuat dalam mesyuarat khas di sini pagi tadi.

Mesyuarat itu dihadiri wakil KITA dari Kedah, Kelantan, Pahang, Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan. Sabah tidak hadir tetapi menyokong mesyuarat itu.

“Keputusan ini sebulat suara, seluruh perwakilan tidak mahu lagi kepada Zaid,” kata Zamil.

Bagaimanapun, wakil rakyat tunggal KITA iaitu Tan Chee Beng, ahli Parlimen Nibong Tebal tidak hadir tetapi menghantar notis menyetujui mesyuarat tersebut.

Zamil memberitahu, pihaknya akan menghantar surat kepada Pendaftar Pertubuhan (ROS) bagi memberitahu bahawa KITA diambil alih oleh pemimpin baru.

Perwakilan KITA marah

“Kita akan beritahu ROS bahawa Zaid bukan lagi presiden KITA. Kami akan membuat rombakan dan melantik pimpinan baru” tambahnya.

Zamil mendedahkan, KITA sepatutnya mengadakan mesyuarat agung tahunan hari ini tetapi pengurusan parti telah membatalkannya di saat akhir.

Katanya, perwakilan menjadi marah kerana pembatalan itu tanpa memberitahu mereka yang menyebabkan mereka datang ke Kota Baru.

“Perwakilan yang marah membuat keputusan mengadakan mesyuarat khas dengan memecat Zaid berkuat kuasa serta merta,” kata beliau.

Pelajar tingkatan lima dakwa dikasari polis

BUTTERWORTH: Seorang pelajar tingkatan lima mendakwa dikasari dua anggota polis sehingga mengalami keretakan pada bahu kanan dalam satu kejadian di sebuah pasar raya di Bertam Perdana 3, dekat sini pada 11 Februari lepas.

Abang pelajar itu, Ahmad Fuad Mohd Nordin, 33, berkata kejadian itu berlaku ketika adiknya Ahmad Faiz,17, bersama seorang lagi adiknya, Ahmad Firdaus,14, hendak membeli santan di sebuah pasar raya yang terletak kira-kira satu kilometer dari rumahnya.

"Ketika Ahmad Faiz sedang memilih barang di pasar raya berkenaan tiba-tiba seorang lelaki berpakaian berbaju T gelap dan berseluar panjang menengking ke arahnya dan meminta dia keluar.

"Adik saya yang terkejut dengan kejadian itu tidak keluar sebaliknya terus berada dalam pasar raya berkenaan kerana tidak mengenali lelaki itu,” katanya pada sidang akhbar yang diadakan di pejabat peguam bela dan peguam cara Rosidi Mustafa & Haaryzan di Pusat Perniagaan Sunway,di sini, hari ini. 
-Bernama-

Perjanjian pinjaman menunjukkan NFC langgar perjanjian, kata Pua

Yow Hong Chieh


KUALA LUMPUR, 25 Feb: Tony Pua hari ini mendedahkan bukti yang didakwanya perjanjian pinjaman yang ditandatangani oleh Pusat Fidlot Nasional (NFC), yang mana menurutnya bukti syarikat berkenaan telah melanggar syarat pinjaman berjumlah RM250 juta bagi fasiliti tersebut.


Ketua Publisit DAP itu menjelaskan Perkara 3 perjanjian itu dengan jelas menyatakan dana kerajaan itu mesti digunakan bagi “ membiayai projek tersebut seperti yang dinyatakan dalam Jadual Pertama perjanjian ini.”

Perjanjian Pertama itu menyatakan pinjaman berkenaan harus “konsisten dengan polisi kerajaan Malaysia membangunkan, memperkenalkan, dan mengusahakan pengeluaran lembu dan produk lembu melalui Pusat Fidlot Nasional menjadi pusat untuk aktiviti komersial dan bersepadu ternakan lembu fidlot.”

“Itu tidak diragukan lagi. Penggunaan duit tersebut hanya di benarkan untuk membiayai pembangunan pusat berkenaan dan bukannya untuk tujuan lain,” katanya (gambar) di ibu pejabat DAP hari ini.

“Ini bermakna, setiap dakwaan yang dibuat eksekutif dan pengarah NFCorp bahawa mereka boleh menggunakan dana itu untuk apa sahaja adalah mengarut.”

Tambah Pua, perkara itu dikuatkuasakan oleh Perkara 18.1 (b), yang menyatakan mana-mana keadaan selagi mana hutang tersebut masih wujud, NFCorp harus menggunakan duit yang dipinjam itu “untuk kegunaan yang dinyatakan dalam Perkara 3 perjanjian ini.”

Pua turut akan menanyakan perkara itu kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asa Tani kerana membenarkan NFCorp mencatatkan di akaun pinjaman khas itu, mencatat yang permintaan-permintaan sedemikian perlu diiringi oleh satu laporan kemajuan daripada syarikat itu.

Laporan perkembangan itu harus ditandatangani oleh jawatankuasa teknikal yang berkelayakan dan dipengerusikan oleh pegawai daripada kementerian, berdasarkan perjanjian tersebut.

“Mereka perlu menandatangani laporan kemajuan itu. Jadi, penyusutan telah berlaku walaupun NFC gagal memenuhi sasaran ... (menunjukkan) kementerian pertanian turut sama bertanggungjawab terhadap kecelaruan ini,” katanya.

NFCorp harus mengemukakan kenyataan bulanan daripada bank kepada Kementerian Kewangan setiap suku tahun menjelaskan bagaiman dana itu digunakan, kata Pua dan mempersoalkan kementerian membenarkan pinjaman itu diteruskan.

“Kecuali NFCorp menghantar laporan palsu. Mungkin itu akan diklasifikasikan sebagai jenayah, kita tidak tahu sama ada mereka menyerahkan laporan palsu ketika itu.

“Kementerian Kewangan perlu membuat penjelasan maklumat laporan tersebut,” katanya menambah, pegawai rasmi kementerian yang diberi taklimat oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) berhubung NFC menyatakan tidak disebut berkenaan pembelian hartanah dibuat dalam laporan berkenaan.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu turut mempersoal kemenyterian kerana tidak membekukan akaun kerana Perkara 4 menjelaskan pembayaran balik harus dibuat tiga tahun kemudian selepas bermula sekitar 2008.

“Kita sekarang berada dalam bulan Febuari 2012. Menurut pemahaman saya mereka belum membuat pembayaran walu sesen pun. Kita sudah lebih daripada tiga tahun,” katanya.

“Kenapa mereka tak bayar? Kenapa Kemeterian Kewangan tidak mengambil tindakan terhadap pembayaran lewat? Dab kenapa pinjaman tersebut tidak dibekukan atau dipindah akaun?”

Projek yang dibiayai kerajaan ini menjadi topik perbualan selepas ianya diletakkan di dalam Laporan Tahunan Ketua Audit Negara 2010 dan dikaitkan dengan keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil.

PKR telah membuat beberapa siri pendedahan dengan mendakwa berlakunya penyalahgunaan dana kerajaan termasuksejumlah RM62 juta digunakan untuk tanah, hartanah dan perbelanjaan tidak berkaitan NFC.

Anak Shahrizat dan eksekutif NFCorp, Wan Shahinur Izmir Salleh, bertegas menyatakan syarikat berkenaan telah menggunakan dana dengan lebih baik dengan melabur dalam hartanah ketika menghentikan operasi perniagaan selepas Putrajaya mengambil keputusan menggantung pembinaan pusat penyembelihan yang disewakan kepada syarikat.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bulan lalu mengumumkan Putrajaya akan melantik badan audit khas bagi menyemak buku laporan NFCorp bagi mengenalpasti sekiranya terdapat pertuduhan terhadap syarikat kesa, tetapi menentang cadangan suruhanjaya diraja bagi menangani masalah itu.

Ana Raffali sah bergelar isteri (Gambar)

Ana Raffali sah bergelar isteri
ana-cincin
KUALA LUMPUR: Hanya dengan sekali lafaz, penyanyi popular Ana Nur Hidayah Mohd Raffali atau Ana Raffali sah bergelar sebagai isteri Ahmad Aznaim Abdullah, 30, tepat pada jam 11.55 pagi tadi, pada majlis yang berlangsung di Masjid Al Hidayah, Taman Melawati di sini.

Pasangan Ana-Ahmad Aznaim dinikahkan oleh bapa Ana sendiri, Mohd Raffali Mohd Nor dengan mas kahwin RM11,412.

Pada majlis itu, Ana, 26, turut menerima tujuh dulang hantaran daripada pihak lelaki.

Pihak perempuan pula membalas dengan sembilan dulang.

Penyanyi Tolong Ingatkan Aku ini mengumumkan tarikh nikah mereka akhir bulan lalu. Ana mengenali Ahmad Aznaim sejak 2005.

Pada sidang media akhir bulan lalu, Ana berkata: "Naim ialah seorang jurugambar dan kami berkenalan melalui sepupu saya. Secara kebetulan, saya memang minat bidang fotografi."

“Disebabkan minat yang sama, kami semakin serasi. Namun, ketika itu Naim tidak mengetahui bahawa saya mempunyai bakat dalam bidang nyanyian dan penciptaan lagu,” katanya.

Katanya, sikap Naim yang penyabar membuatkan dia tertarik dengan jejaka pilihannya itu dan secara tidak langsung membuka hatinya untuk lebih serius dalam hubungan tersebut pada 2008.

Umno-BN parti politik parasit

ND Ibrahim
Parasit atau tumbuhan menumpang hidup di tumbuhan induk lain memang diketahui merupakan sejenis tumbuhan yang menjadikan sel- sel dari tumbuhan induknya sebagai sumber makanan untuk meneruskan kelangsungan hidupnya.
Jika parasit berkenaan terus dibiarkan, lama-kelamaan ianya akan membawa mudarat kepada tumbuhan induk itu sendiri dan boleh menyebabkan pokok induk itu mati secara perlahan-lahan.

Sama di alam semulajadi, dalam arena politik negara ini Parti Kebangsaan Melayu Bersatu atau Umno juga sama seperti tumbuhan parasit tadi, kelangsungan hidupnya sangat bergantung kepada ‘tumbuhan induknya’.

Menjadikan keadaan lebih buruk lagi apabila Umno-BN hari ini telah dianggap sebagai sebuah parti politik parasit yang memerlukan kos penyelengaraannya yang cukup tinggi demi memuaskan kehendak pemimpin dan meneruskan kelangsungan parti itu sendiri.

Lebih-lebih lagi di saat semakin hampirnya musim pilihan raya seperti keadaan yang ada sekarang, sikap parasit mereka akan meningkat berkali-kali ganda bagi memastikan parti itu terus kekal bernyawa.

Hakikat Umno-BN adalah sebuah parti yang paling banyak memenangi pilihan raya yang pernah diadakan di negara ini memang tidak dapat disangkal lagi.

Bagaimanapun kemenangan demi kemenangan yang Umno-BN kecapi banyak bergantung kepada faktor formula ’3M’ yang banyak menyebelahi mereka iaitu Media, Machinery dan Monetary.

Sama seperti parasit, semenjak Mogok Utusan 1961 lagi, Umno-BN dengan tidak bertanggungjawab dan konsisten mempergunakan media demi kelangsungan hayat mereka sekaligus membunuh kebebasan media di negara ini dengan perlahan-lahan.

Machinery

Tanpa ragu-ragu Machinery (jentera) pilihan raya Umno-BN boleh dianggap sebagai jentera pilihan raya yang paling berkesan dan utuh berbanding jentera-jentera parti lawan.

Bagaimanapun sekali lagi, sama seperti parasit yang memakan sel tumbuhan induk untuk kelangsungan hidup, jentera Umno-BN sebenarnya cuma bergantung harap kepada jentera kerajaan samada dengan menyalahgunakan harta termasuk peruntukan dari dana awam mahupun penggunaan sumber manusianya.

Tindakan yang banyak memberikan kelebihan kepada mereka itu dengan sendirinya telah banyak merosakan institusi kerajaan negara ini.

Malahan gara-gara sikap parasit Umno itu, lebih-lebih lagi di kalangan penyokong totok Umno telah gagal membezakan harta hak milik kerajaan dengan hak milik Umno dengan beranggapan bahawa hak kerajaan juga merupakan kepunyaan Umno-BN dan begitu juga sebaliknya.

Monetary (Kewangan)

Rata-rata masyarakat negara ini sedar bahawa Umno-BN dengan wang tidaklah dapat dipisahkan bagaikan semut menghurungi tumpahan gula, di mana ada lubuk wang maka di situlah pemimpin-pemimpin mereka akan menghurunginya.

Demi kepentingan kekayaan diri dan memenuhkan kantung pilihan raya maka tidaklah menghairankan apabila pelbagai cara dilakukan untuk mendapatkan wang bagi menjana perjalanan kempen pilihan raya mereka.

Komisen bernilai jutaan ringgit dalam urusniaga pembelian aset bernilai tinggi negara contohnya, selain masuk ke poket diri sendiri dan kroni, sebahagian darinya juga adalah untuk persediaan perbelanjaan pilihan raya.

Tidak ketinggalan projek-projek bernilai berbilion ringgit yang kononnya untuk rakyat juga turut menyediakan habuan untuk pemimpin tertentu dan kantung pilihan raya parti ‘high maintenance’ itu sebagai pra-syarat bagi memperolehi projek rundingan terus kerajaan.

Maka, tidaklah menghairankan apabila beberapa kontroversi berhubung pembelian aset negara seperti pembelian kapal selam Scorpene misalnya tidak mendapat reaksi yang sepatutnya dari SPRM dan badan penguatkuasa yang lain.
Persepsi negatif

Lebih menyedihkan, apabila kontroversi pembelian tersebut turut menimbulkan pelbagai persepsi negatif termasuklah tanggapan yang melibatkan nyawa melayang baik diletupkan mahupun ke tali gantung.

Maka tidaklah keterlaluan jika ada masyarakat yang menganggap sesetengah projek kerajaan dan pembelian aset bernilai tinggi negara dibuat berdasarkan keperluan kewangan Umno-BN serta pemimpin mereka dan bukannya keperluan rakyat dan negara.

Projek dan pembelian tersebut hanyalah dijadikan satu platform bagi membolehkan duit masuk kekantung mereka ‘secara sah’ dan menguntungkan kroni sekaligus mewujudkan situasi menang-menang sesama mereka.

Sikap parasit Umno-BN memakan sel pokok induk ini bukan sahaja membunuh kebebasan media dan kebertanggungjawaban entiti kerajaan terhadap harta kerajaan malah turut membunuh intergriti badan penguatkuasaan dan sistem perundangan negara yang kononnya bebas.

Bukan sahaja peluh jantan ketakutan SPRM, polis dan badan penguatkuasaan lain terpercik tatkala cuba memulakan siasatan terhadap pemimpin-pemimpin Umno-BN ini.

Hatta pihak di dalam institusi perundangan turut berfikir berkali-kali sebelum melakukan sebarang pendakwaan meskipun dibekalkan bukti yang kukuh.

Sepertimana cara untuk menyelamatkan pokok induk dengan membuang parasit yang melata di dahan-dahan, parasit Umno-BN juga haruslah segera dinyahkan dari Putrajaya.

Satu-satunya peluang terdekat yang ada untuk rakyat negara ini membunuh parasit Umno-BN yang telah lama membunuh kebebasan media, integriti kerajaan, penguatkuasaan, kehakiman dan lain-lain ialah melalui Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti, pengundi jangan tersilap pilih lagi.

Jika Raja Bayangan Allah,Mufti Bayangan Syaitan?

ramziredang 
Jika harussani berani berkata secara ringkas bahawa raja adalah bayangan Allah di muka bumi ini,tanpa ada bacaan hadis dan sanadnya dari sesiapa,tanpa ada penerangan raja yang sepertimana yang dimaksudkan,maka adakah boleh dikatakan ulama adalah bayangan syaitan di muka bumi ini?
Sepertimana sebuah hadis mengatakan sejahat jahat makhluk di bawah naungan langit adalah ulama? Kata kata ini bersandarkan sebuah hadis yang diriwayatkah oleh al baihaqi yang disampaikan oleh Saidina Ali karromallahu wjh.

Daripada Ali bin Abi Talib ra berkata: Telah bersabda Rasulullah saw:“sudah hampir sampai satu masa di mana tidak tinggal lagi daripada islam itu kecuali hanya namanya, dan tidak tinggal daripada al quran itu kecuali hanya tulisannya. Masjid masjid mereka tersergam indah, tetapi kosong daripada hidayah. Ulama mereka adalah sejahat jahat makhluk yang ada di bawah naugan langit. Dari mereka berpunca fitnah, dan kepada mereka fitnah ini akan kembali.(hadis riwayat baihaqi)

Fitnah di atas boleh ditafsirkan dengan berbagai tafsiran,boleh ditafsirkan sebagai kerosakan,dosa,huru hara,kejahatan,hasad dengki,kelalaian, perpecahan umat atau mungkin pelanggaran hukum yang memang telah dilarang oleh Allah s.w.t. Juga boleh ditafsirkan sebagai satu gambaran yang salah terhadap sesuatu yang betul, atau sebaliknya. Itulah fitnah.
Yang anehnya seperti yang dimaksudkan di dalam hadis, semua fitnah itu datang dari perbuatan ulama.

Ulama

Hadis di atas hanya menyebut 'ulama' adalah sejahat jahat makhluk tanpa ada disebutkan secara ringkas ulama yang macamana. Cuma ayat sebelumnya menyebut 'masjid masjid tersergam indah tetapi kosong dari hidayah'. Yang menggambarkan betapa gagalnya ulama yang dimaksudkan oleh hadis ini, dalam membawa umat islam mengisi ruang masjid dan betapa pincangnya tugas ulama ini, ia membiarkan aqidah umat tergelincir dari hidayah.Tugas seseorang ulama atau mufti adalah sentiasa mengeluarkan umat dari kegelapan. Mengelakkan umat dari perkara yang meragukan kepada perkara yang jelas. Menjawab kegelisahan kepada sesuatu kepada yang mendamaikan hati. Memberi amaran pula kepada yang selalu lupa kepada amaran Allah.

Raja.

Jika benar raja adalah bayangan Allah di muka bumi, sekadar seringkas itu patut difahami, maka alangkah beruntungnya maharaja jepun dan alangkah gembiranya raja siam. Ratu Elizabeth dan putera william boleh juga boleh menumpang gembira.

Juga alangkah betapa besarnya tanggungjawab orang islam di sana untuk taat kepada bayangan Allah ini.


Syaitan

Semua orang tahu bahawa syaitan atau iblis adalah sejahat jahat makhluk di muka bumi ini dan syaitan ini sudah tidak dibenarkan untuk naik ke langit lagi. Syaitan adalah sejahat jahat makhluk di bawah naungan langit ini.

Tetapi kenapa hadis ini menyatakan ulama adalah sejahat jahat makhluk di bawah naungan langit? Kenapa tidak disebut syaitan adalah sejahat jahat makhluk di bawah naungan langit? Kerana seperti mana ulama, Iblis adalah berasal dari malaikat yang alim. Nama asalnya adalah azazil. Kealimannya dan betapa kuatnya ia beribadat hinggakan dia diangkat menjadi guru kepada sekalian malaikat. Dia diusir kerana rasa bongkak dan lupa kepada tugas 'keikhlasan' sebenar sebagai seorang hamba terhadap khaliknya.

Rumusan

Jika 'raja adalah bayangan Allah di muka bumi', di mana pula salahnya 'ulama adalah bayangan syaitan di muka bumi'?, berpandukan hadis di atas.

Hamdan nafi boikot angkat sumpah Exco

SITI ZUBAIDAH ZAKARAYA
 Datuk Dr Hamdan Mohamed SUNGAI PETANI: Seorang daripada anggota Exco Kerajaan Kedah yang disebut-akan memboikot majlis angkat sumpah Exco pada 28 Februari ini, Datuk Dr Hamdan Mohamed Khalib menafikan beliau terbabit dengan konspirasi menggulingkan Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.
Sebaliknya kata Hamdan, beliau masih bersama dengan kepimpinan negeri (Azizan) dan sanggup berada dalam barisan Exco jika mendapat tawaran menyambung tugas.

“Saya setuju terima jika ada tawaran untuk jadi Exco lagi. Saya sedia sambung tugas untuk terus memberi khidmat kepada rakyat dan juga meneruskan perjuangan jemaah (parti) yang penuh dengan cabaran ini.

“Kita tunggu 28 Februari ini, pada hari angkat sumpah Exco untuk sambung tugasan yang belum selesai untuk rak­yat,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Kenyataan Hamdan itu sekali gus menafikan laporan muka depan sebuah akhbar semalam, menyebut beliau antara empat anggota Exco Kerajaan Kedah yang akan memboikot majlis angkat sumpan anggota Exco Kerajaan Negeri yang baru di Istana Anak Bukit, Alor Setar.

Selain Hamdan, turut disebut ialah Exco Perumahan & Kerajaan Tempatan, Kerja Raya, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi dan Exco Kesihatan, Badan-badan Bukan Kerajaan dan Pembangunan Insan, Sains dan Inovasi, Teknologi Maklumat dan Komunikasi, Dr Ismail Salleh.

Kedua-duanya juga masing-masing adalah Timbalan Pesuruhjaya I dan Timbalan Pesuruhjaya II Pas negeri.

Sinar Harian semalam menyiarkan kenyataan Menteri Besar yang mengaku akan membuat kejutan pada hari pelantikan Exco sebagai susulan kontroversi itu.

Azizan berkata, tidak timbul ada Exco sedia ada yang menolak tawaran menyambung jawatan kerana surat tawaran belum dihantar.

Phahrolrazi ketika dihubungi berkata, beliau akan memberi kenyataan apabila tiba masanya.

Nik Aziz Ke Utara Tinjau Pergolakan Pas Kedah?

Mohd Sayuti Omar


Pergaduhan dan pertelingkahan sesama sendiri diambang pilihan raya umum hendak diadakan sesuatu yang tidak elok. Sudah tentu pertelingkahan itu akan memberi kesan kepada kestabilan parti, dan pergeseran itu akan dijadikan isu oleh pihak parti lawan.

Perkembangan politik Pas Kedah seperti mana diperkatakan hari ini sesungguhnya menyedihkan. Kalau ia benar berlaku pertelingkahan itu membahayakan Pas. Mereka yang terlibat dalam pergaduhan itu atau mencetuskan masalah bolehlah dianggap mereka yang tidak peka dan lebih mementingkan kepada diri sendiri. Wajarlah mereka sejukkan kepala.

Sejauh mana apa yang dikatakan itu - Pas Kedah bergolak, tidak dapat dipastikan secara cerat. Tetapi jika dilihat kepada bantuan yang digunakan pakai oleh orang-orang di Kedah sehingga terpaksa memanggil Mursyidul Am Pas Nik Abdul Aziz Nik Mat menggambarkan suasanya menggawat. Ia tidak cukup untuk ditangani oleh Kedah saja lagi.

Hari ini Nik Aziz dikatakan terbang ke uatara untuk meninjau pergolakan Pas Kedah. Mungkin pemergian itu bukan semata-mata untuk menyelesaikan apa yang dikatakan bergolak itu, tetapi sudah tentu di samping ada tujuan lain ia akan melihat atau pun diberi tahu mengenai apa yang berlaku.

Katanya lewat petang ini Nik Aziz berjumpa dengan Dewan Ulama Pas Kedah untuk mendapat gambaran apa yang berlaku. Pertemuan diadakan di Mantalon. Mungkin Nik Aziz mendapat gambaran dan latar belakangnya. Selepas itu katanya, Nik Aziz diminta pula berjumpa dengan beberapa Exco Kedah yang dilaporkan bermasalah dengan Azizan Razak.

Hendaknya kedatangan Nik Aziz dan berlangsungnya perjumpaan itu akan dapat memberi ilham untuk menyelesaikan masalah di Kedah. Mungkin bantuan Nik Aziz itu diperlukan bukan saja atas kapasitinya sebagai Mursyidul Am Pas tetapi sebagai tokoh spritual yang dimalui dan dihormati oleh parti.

Tidak dapat dipastikan apa selepas mengadakan pertemuan dengan Dewan Ulama dan beberapa Exco itu, MB Kelantan itu berjumpa pula dengan Azizan Razak? Tetapi kalau mengikut prosudernya begitulah. Nik Aziz juga memerlukan gambaran jelas dari Azizan Razak kenapa sampai desas desus ada Exco tidak mahu disambung kontraknya pada 28 Februari ini.

Berita yang tersebar sebelum ini kononnya empat orang Exco tidak akan menyambung perlantikan semula mereka yang tamat pada 28 Februari ini. Exco itu ialah Fakhrurazi Ghazali, Dr Ismail Salleh, Mohamad Taulan Mat Rasul. Sekiranya benar desas desus ini ia memberi pukulan hebat kepada Azizan Razak.


Kenapa mereka dikatakan tidak bersedia untuk 'bersama' kabinet Azizan ialah kerana tidak senang dengan cara Azizan mentadbir kerajaan Kedah yang lebih bersikap autokrasi dan tidak sedia menerima pandangan kawan-kawan pimpinan lain. Tindakan Azizan melantik beberapa orang Umno untuk memegang jawatan CEO dalam agensi kerajaan juga menjadi punca. Manakala kemuncak kepada kemarahan itu apabila Azizan menggunakan kuasa eksekutifnya untuk memberi kontrak maintaince kepada kroni Umno bernilai hampir RM1 billion.


Tindakan inilah yang menyebabkan kepimpinan Azizan Razak sebagai MB dipertikaikan. Bukan itu saja Azizan juga tidak mahu menerima pandangan dan nasihat daripada pimpinan lain sama sekali dan bertindak mengikut pandanganya.

Ada munasabah juga kalau Exco berkenaan hilang sabar dengan tindakan Azizan itu. Untuk apa mereka memegang jawatan, diberi tugas untuk mentadbir negeri kalau pandangan dan nasihat mereka tidak dihiraukan.

Bagaimana pun dalam melihat pergolakan di Kedah ini, semua pihak harus bertindak dengan penuh hati-hati. Jangan terlampau mengikut nafsu apa lagi 'gumbaan' media musuh Pas. Apa dibimbangkan bukan saja setakat Azizan Razak terlepas jawatan tetapi Pas juga akan kehilangan kerajaan.

Mereka yang beriya ingin menendang Azizan hendaklah bersabar dan carilah ketika dan cerlak yang baik dan bertindaklah dengan mengambil kita keperluan lain. Bukan ketika ini kalau Azizan hendak dibuang. Yang penting semua pihak kena tumpu kepada menghadapi pilihan raya umum ke-13. Selepas Pas menang dan tubuh kerajaan, nah ketika itu nanti kalau hendak bergomol atau memulau Aizan. Lakulah kalau sudah tidak serasi yang perlu dipastikan Pas menang pilihan raya.

Paling tidak diingini sekali ialah gara-gara tindakan tidak fatanah itu menyebabkan Pas akan kalah dalam pilihan raya. Ingatlah media penjilat buntut UBN akan terus mencari lubang dan celah untuk memburuk dan menjatuhkan Pas. Jangan sesekali pecah lubang kepada mereka. Percayalah mereka tidak akan support mana-mana dalam hal ini, mereka boleh bersikap baik tetapi jauh dilubuk hati dendam membara untuk menumbangkan Azizan dan bersama Exconya sekali.

Mudah-mudahan dengan pemergian Nik Aziz siang tadi, ombak yang membawa pergolakan di Kedah berhenti dengan segera.

Gambar Demo Samseng Umno Depan Pejabat PKR..

siasahkini

PRU 13 - Najib Bakal Kena Kencing

Shahbudin Husin

http://peraktoday.com/wp/wp-content/uploads/2011/03/020409-Najib400.jpg
Di sebalik kekerapan Najib dan Muhyiddin turun ke negeri-negeri bertemu dengan rakyat dan dalam masa yang sama memberi isyarat bahawa tarikh pilihanraya umum semakin hampir, hakikat yang berlaku dalam UMNO sebenarnya adalah amat memalukan. UMNO seolah-olah tidak bersedia untuk menghadapi pilihanraya walaupun menyedari PRU 13 ini adalah "ibu" kepada segala piliharaya. Pilihanraya yang akan menentukan sama ada UMNO dan BN terus hidup atau kehilangan kuasanya


Masih banyak bahagian-bahagian UMNO yang didapati belum lagi menubuhkan jentera pilihanraya di peringkat bahagian masing-masing. Mereka masih bersikap tunggu dan lihat dulu. Masing-masing mahu menunggu tarikh pilihanraya diumumkan oleh Perdana Menteri dan siapa yang dipilih sebagai calon dahulu.

Terdapat ketua bahagian yang enggan menubuhkan sebarang jawatankuasa atau jentera untuk piliharaya kerana tidak tahu kedudukan mereka sama ada dipilih sebagai calon ataupun tidak. Bagi yang berkeyakinan akan menjadi calon, memang ada yang sudah menubuhkan jentera pilihanraya malahan sudah mengadakan latihan, kursus dan persiapan yang secukupnya. Tapi jumlah kelompok ini tidak ramai.

Kelompok yang tidak pasti dan masih melobi untuk menjadi calon pilihanraya, kebanyakan mereka langsung tidak berbuat apa-apa untuk menghadapi pilihanraya umum akan datang ini. Mereka beranggapan adalah membuang masa jika mereka menubuhkan jentera piliharaya sekarang dan membuat persiapan secukupnya sedangkan nanti orang lain yang dipilih oleh pucuk pimpinan sebagai calon pilihanraya. Bagi golongan ini, biarlah sesiapa yang dipilih sebagai calon nanti menubuhkan jentera piliharaya mereka.

Bagi yang sudah putus harapan dan merasakan tidak berpeluang lagi dipilih sebagai calon pula, mereka langsung tidak berbuat apa-apa. Urusan parti hanya dilaksanakan secara ala kadar saja, selebihnya mereka menumpukan kepada bidang perniagaan saja. Persiapan atau penubuhan jentera pilihanraya hanya akan diputuskan setelah calon diketahui dan sama ada mereka dipilih sebagai pengarah pilihanraya atau pun tidak.

Bagi yang rapat dan ada hubungan dengan Najib serta pemimpin negeri dan berkeyakinan pula akan dipilih sebagai calon sahaja yang didapati sudah menubuhkan jentera piliharaya dan membuat persiapan secukupnya. Mereka ini sama ada sudah mempunyai kedudukan dalam lingkungan kuasa Najib atau sudah memperolehi banyak kontrak perniagaan. Penubuhan jentera dan persiapan pilihanraya adalah untuk membalas budi yang diperolehi.

Dalam pada itu, UMNO pusat dan negeri didapati masih belum memberi arahan secara khusus kepada bahagian-bahagian untuk membuat persiapan ke arah menghadapi pilihanraya.

Seorang ketua bahagian UMNO mengakui keadaan itu dan secara jujur berkata, beliau tidak mahu mendahului masa dengan menubuhkan jentera piliharaya dan hanya akan bertindak membuat persiapan pilihanraya apabila Parlimen sudah dibubarkan dan calon-calon sudah diketahui.

Katanya, sekarang adalah zaman duit ringgit dan biarlah sesiapa yag dipilih sebagai calon mengeluarkan perbelanjaan untuk persiapan piliharaya.

Seorang bekas menteri pula mengakui bahawa sehingga ini tidak ada arahan khusus daripada UMNO Pusat dan Negeri kepada UMNO untuk menubuhkan jentera pilihanraya di bahagian masing-masing.

Tambah beliau, lazimnya apabila menjelang piliharaya mereka akan menerima surat atau arahan daripada UMNO Pusat yang meminta membuat persiapan untuk pilihanraya, menubuhkan jawatankuasa pilihanraya serta peti undi dan menilai calon-calon untuk ditonjolkan.

Oleh kerana tidak ada arahan tersebut dan mengakui banyak bahagian-bahagian yang masih belum menubuhkan jentera pilihanraya di bahagian masing-masing, bekas menteri itu mengakui bahawa jika Najib membubarkan Parlimen dalam masa terdekat ini, ia pasti menimbulkan masalah besar kepada UMNO dan BN.

Dalam masa yang sama diakui juga bahawa sikap kebanyakan pemimpin UMNO tidak lagi seperti dahulu yang sanggup berkorban masa, wang ringgit dan tenaga demi kepentingan parti. Sekarang ini semua pemimpin lebih mengutamakan diri sendiri dan memikirkan apa yang mereka akan perolehi sebelum berbuat sesuatu. Tidak ada lagi istilah pengorbanan. Semuanya mesti diberi ganjaran sama ada wang atau jawatan.

Amatlah malang bagi Najib, dalam masa beliau sibuk turun ke negeri-negeri berkempen, bertemu rakyat dan menghulurkan pelbagai jenis bantuan serta "gula-gula", kebanyakan UMNO bahagian masih belum mempunyai persiapan secukupnya untuk menghadapi pilihanraya akan datang ini. Gendang piliharaya hanya riuh di peringkat atasan saja sedangkan tidak berlaku apa-apa di peringkat bawahan.

Dan jika jentera pilihanraya hanya ditubuhkan setelah Parlimen dibubarkan atau setelah calon pilihanraya dikenalpasti, UMNO dan BN pasti akan menghadapi laluan sukar kali ini. Sudahlah Najib berhadapan dengan pelbagai isu dan skandal di pelbagai peringkat yang menjejaskan keyakinan rakyat kepada UMNO dan BN, dalam masa yang sama Najib juga bagai "dikencing" oleh para pemimpin UMNO sendiri.

Ramai di antara mereka yang hanya memberi harapan palsu kepada pucuk pimpinan dengan harapan diri mereka akan dipilih sebagai calon dalam pilihanraya akan datang. Jika dipilih, baru mereka akan bekerja keras tetapi jika sebaliknya, mereka akan berdiam diri dan mungkin melakukan sabotaj kepada UMNO pula.

Terdapat wakil rakyat yang terang-terangan mengakui bahawa jika tidak dipilih semula oleh Najib untuk bertanding, beliau akan berehat terus daripada politik dan hanya menumpukan kepada perniagaan sahaja.

Selain itu, ada juga pemimpin yang bercita-cita menjadi calon piliharaya tetapi dalam masa yang sama tidak mahu menjaln hubungan baik dengan parti-parti komponen sehingga mengakibatkan adanya komponen BN yang memulaukan mesyuarat dan aktiviti yang dianjurkan oleh pemimpin tersebut.

Dalam keadaan di mana ramai pemimpin peringkat bahagian yang hanya pandai "menyanyi" kepada Najib serta memberi harapan palsu tetapi belum menubuhkan jentera pilihanraya masing-masing dalam keghairahan Najib mahu mempertahankan kuasa, sedar atau tidak, mereka sebenarnya sedang "mengencing" kedudukan Najib.

Sudahlah dalam masa yang sama, Najib terbeban dengan pelbagai isu dan skandal yang terus menghakis keyakinan rakyat, tindakan pemimpin UMNO yang terang-terang "mengencing" Najib itu menjadikan harapan UMNO dan BN untuk mempertahankan kuasa dalam PRU 13 ini menjadi semakin sukar.
http://shahbudindotcom.blogspot.com/

'Hasan Ali, siapa taja kamu?'

generation 709 220711 khalid samad

Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Samad hari ini mendesak bekas exco negeri Datuk Hasan Ali menjelaskan sama ada benar dakwaan NGO barunya Jalur Tiga (JATI) ditaja dua syarikat besar.


Sambil menafikan membuat tuduhan, Khalid (kiri) yang juga anggota parlimen Shah Alam berkata, beliau melontarkan perkara itu supaya Hasan dapat menafikannya, jika tidak benar.

Khalid mengutarakan kemungkinan syarikat-syarikat itu akan mendapat faedah kewangan sekiranya BN berjaya menawan Selangor dalam pilihan raya depan.

Hasan sebelum ini menubuhkan JATI untuk memperjuangkan Islam, Melayu dan Raja-raja atau apa yang digelarnya sebagai IMR.

SBPA Terkini - Gaji Gred N17 RM820 Menjadi RM1800?

laniismaaKakitangan awam jangan seronok dan jangan terkejut dengan tajuk di atas. Itulah permintaan terkini Cuepacs.

Bernama melaporkan Cuepacs hari ini menuntut kerajaan memberi kenaikan gaji antara RM700 hingga RM2,500 untuk Gred 1 hingga Gred 54 yang sepatutnya dikuatkuasakan sejak 1 Januari lalu. Ia ditangguhkan kerana pasukan petugas khas selesai menjalankan semakan.

Kenaikan itu perlu dilaksanakan terlebih dahulu menerusi skim sedia ada iaitu Skim Saraan Malaysia-SSM sebelum sebarang pembaharuan dibuat menerusi SBPA, kata Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman.

Di antara tuntutan Cuepacs ialah;
  • Gred 1 hingga 16 kenaikan-RM700
  • Gred 17 hingga Gred 26 kenaikan-RM1,000
  • Gred 27 hingga Gred 40 kenaikan -RM1,500
  • Gred 41 hingga Gred 48 kenaikan -RM1,800
  • Gred 52 hingga Gred 54 kenaikan -RM2,500
Contoh pengiraan :Mereka yang berada di Gred 17, gaji semasa dalam SSM ialah RM820 perlu dinaikkan sebanyak RM1,000 kepada RM1,800. Wow!!
  • Pekerja Gaji maksimum atau berada pada tangga gaji mati perlu dibayar tunggakan kenaikan tahunan selama mana mereka tidak menikmati sebarang kenaikan selain perlu dinaikkan gred.
Contoh pengiraan :Mereka yang sudah terhenti kenaikan gaji sejak lima tahun lepas, sekiranya kenaikan setahun mereka ialah RM100 jadi perlu dibayar tunggakan sebanyak RM500.
  • Mereka yang lulus Penilaian Tahap Kecekapan pada Aras 4 sebelum Disember 2011 perlu diberi kenaikan gaji.
Amacam!! Kalau menjadi kenyataan kakitangan awam tentu seronok sakan, kakitangan swasta tentu ‘jeles!!’
Tentang kenaikan gaji yang dituntut Cuepacs dirasakan tidak munasabah dan terlampau tinggi serta amat sukar untuk diterima pihak kerajaan. Banyak implikasi inflasi akan timbul!! Kenaikan mendadak harga rumah contohnya.
Namun begitu sekiranya mengambil kira SBPA sebelum ini, kenaikan gaji pegawai peringkat tertinggi yang mendapat kenaikan 100 peratus. Mereka yang bergaji RM30 000 menjadi RM60 000, munasabah pula permintaan Cuepacs itu.
Terima kasih Omar Osman dan Cuepacs kerana begitu tekun dengan tuntutan ini untuk kepentingan pekerja.
Seorang kawan ada berkata, “Omar Osman tu kakitangan sokongan, itulah sebab dia pulun untuk kakitangan sokongan!!” [Pssst -bukan untuk merendah-rendahkan beliau, penting untuk orang seperti beliau menjadi Presiden Cuepacs, mantop!!]