"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Purdah: Ulama India Lwn Presiden Peranciis, Mana Malaysia?SELASA Jun 23 2009. KAUM Muslimin di India membantah keras atas kenyataan Presiden Perancis Nicolas Sarkozy yang menyatakan penggunaan jilbab adalah pilihan individual dalam Islam dan bukan merupakan tanda dari sikap seorang perempuan Islam.

"..yang pertama-tama perlu difahami bahawa tidak satupun yang memaksa penggunaan burqa (disebut juga cadar atau jilbab, yang penting pakaian menutup aurat) di salah satu negara seperti di Perancis. Wanita disana dan dimana saja menggunakan pakaian sesuai dengan pilihan mereka dan pilihan sesiapa pada pakaian yang mereka pakai perlu dihormati," kata Maulana Abdul Khaliq Madrasi salah seorang wakil ketua di Darul Ulum, sebuah pusat pengajian Islam di kota Deoband sebelah barat Uttar Pradesh, India.

Madrasi mengatakan, memaksa larangan burqa hanya akan mencabut kebebasan seseorang atas apa yang perlu atau tidak, yang dia pakai. Sedangkan Sarkozy dalam ceramahnya didepan ahli dewan Isnin lalu mengatakan burqa (pakaian yang menutup seluruh tubuh termasuk wajah yang dikenakan oleh beberapa Muslimah) tidak sesuai dengan nilai-nilai yang ada di Perancis dan bukan merupakan tanda ketaatan dalam beragama. Sarkozy juga mengatakan dia akan mengkaji samada Muslimah yang menggunakan burqa di Perancis, menolak nilai-nilai sekularisme Perancis dan hak-hak wanita.

Amir Ali, asisten profesor di jurusan ilmu politik universiti Jawaharlal Nehru (JNU) mengatakan, kenyataan yang dilontarkan oleh Sarkozy di negara seperti Perancis itu hanya akan menimbulkan kontraversi dan wanita yang menggunakan burqa akan bertindak melawan terhadap pernyataanu.

Zoya Hasan profesor ilmu politik lain di JNU mengatakan meskipun secara histori burqa merupakan tanda ketaatan seorang Muslimah tetapi dalam masyarakat sekarang setiap orang perlu memiliki pilihan untuk mengamalkan ajaran agama dan budayanya, termasuk pola dalam berpakaian.

Seorang ulama senior di Delhi, Mufti Muqarram Ahmad mengatakan, "Memakai burqa adalah soal pilihan individual dan gagasan untuk melarang penggunaan pakaian seperti itu adalah tindakan yang salah, Sarkozy dan banyak masyarakat barat telah terpengaruh dengan pemahaman yang mereka lihat dari kekuasaan Taliban di Afghanistan.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Mengapa suara-suara pembelaan soal pakaian Muslimah kini sudah berkurangan di kalangan badan-badan pencinta Islam di Malaysia berbanding di tahun-tahun awal 1980an dulu? Apakah kerana strategi atau sudah memadai?

http://www.ibnuhasyim.com/

Isu Manohara Dan Tengku TT: Beri ruang Manohara-Tengku selesai krisis

Pemangku Raja Kelantan berharap krisis rumahtangga adindanya dengan Manohara Odelia Pinot dapat diselesaikan melalui proses undang-undang dengan adil-adilnya.

"Saya berharap juga mereka berdua diberi ruang secukupnya untuk menyelesaikan masalah mereka sendiri," kata Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad hari ini.

Menurut
Bernama, kenyataannya dibuat mengikut titah perintah Tengku Muhammad Faris Petra, yang juga Tengku Mahkota
Kelantan, yang dilantik pemangku ayahandanya yang sedang gering.

Istana Kelantan juga mengulangi penegasannya bahawa isu antara Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Sultan Ismail Petra dan Manohara sebagai "isu peribadi mereka berdua".

Abdul Halim turut dipetik berkata isu itu juga tidak sesekali berkaitan
dengan Sultan Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra, pemangku raja Kelantan dan pejabat Sultan Kelantan.

Beliau juga turut memaklumkan bahawa Sultan Kelantan masih dirawat di Hospital Mount Elizabeth, Singapura dan baginda dalam keadaaan stabil.

Katanya, semua keluarga diraja terdekat berada di republik tersebut.

"Segala aktiviti hiburan di negeri Kelantan khususnya yang berkaitan dengan Pejabat Sultan hendaklah mengambil kira dengan keadaan semasa ini," Abdul Halim dipetik berkata.

Beliau turut meminta semua pihak berdoa agar Sultan Ismail Petra cepat sembuh dan segala masalah yang berkaitan dengan istana selesai dengan sempurna.

Semalam, Tengku Muhammad Fakhry memberi kata dua kepada Manohara agar pulang ke pangkuannya selewat-lewatnya 2 Julai ini atau beliau akan mengambil tindakan lanjut tanpa merujuk isterinya lagi.

Masalah antara pasangan kerabat diraja ini mula muncul di media hujung April lalu apabila ibu Manohara, Daisy Fajarina, mendakwa anaknya didera dan diculik oleh Tengku Muhammad Fakhry.

Isu tersebut hampir reda seketika sehinggalah Manohara sendiri membuat tuduhan seumpama ibunya apabila melarikan diri ke Jakarta, 1 Jun lalu.

Tengku Muhammad Fakhry selama ini menafikan semua dakwaan isterinya dan ibu mertuanya.
-malaysiakini-

Manek Urai: Abe Uji turun padang temui pelajar ke IPT

Mohd Nor Yahya

KUALA KRAI, 27 Jun (Hrkh) - Selepas diisytiharkan sebagai calon PAS malam tadi, hari ini Haji Mohd Fauzi Abdullah atau Abe Uji turun padang menemui masyarakat.

Beliau bersama isteri, Aminah Mahmood dan kakak sulung, Mariam menziarahi keluarga Allahyarham Ismail Yaakob di Kampung Manek Urai Lama.

Selepas itu beliau menemui pelajar yang akan melanjut pelajaran ke institusi pengajian tinggi di Kampung Ragu sambil menyampaikan sumbangan bagi pihak Dun Manek Urai kepada lapan pelajar.

Ketika berucap ringkas pada majlis itu beliau berkata, biar pun baru dipilih sebagai calon PAS Dun Manek Urai namun hubungannya dengan penduduk Manek Urai sudah lama terjalin keran sering mengikuti program dihadiri Paksu Wil.

"Kalau dulu saya mengikuti arwah dalam majlis sebegini dan sekarang saya meneruskan usaha-usaha yang telah beliau lakukan sebelum ini.Image

"Majlis penyampaian sumbangan seperti ini merupakan program biasa yang diadakan setiap tahun bagi meraikan pelajar-pelajar cemerlang yang berjaya ke universiti," ujar beliau.

Sementara itu seorang pelajar, Nur Atikah Che Razali, 20 yang berjaya melanjutkan pengajian ke Universiti Darul Iman melahirkan rasa bangga kerana menjadi anak Dun Manek Urai yang pertama menerima sumbangan disampaikan Calon PAS.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada Abe Uji kerana sudi menyampaikan sumbangan tersebut walaupun sibuk dengan aktiviti kempen sempena pilihan raya kecil Dun Manek Urai.

Rakannya Nur Fatiha Mohd Safardi,20 yang berjaya ke Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) berharap Abe Uji dipilih rakyat mewakili Dun Manek Urai pada 14 Julai ini.

"Sumbangan yang diterima hari ini adalah sebagai perangsang untuk meneruskan pengajian di bidang pendidikan," katanya.

Mohd Khairul Fahmi Zulkifli, 18 berkata, walaupun belum layak mengundi, namun yakin Abe Uji akan menjadi pilihan utama penduduk di Dun Manek Urai.

"Abe Uji mudah mesra dengan golongan belia biar pun baru pertama kali bersua muka," katanya.


Umno/PAS: 'Kenapa Umno tolak Islam' - Nik Aziz ajak Najib berdebat

Muhammad Yusri Amin

KOTA BHARU, 27 Jun (Hrkh) - Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan beliau bertekad untuk berdepan secara terbuka dengan Presiden Umno, DatO' Seri Najib Razak dalam masa terdekat menerusi 'mujadalah' (debat).

Beliau berkata, untuk tujuan itu draf surat rasmi telah pun disiapkan dan akan dikirimkan dengan kadar segera kepada Najib yang juga Perdana Menteri Malaysia itu.

"Hari ini saya nak beritahu bahawa saya sudah siapkan draf surat khusus untuk Presiden Umno.

"Saya nak minta Presiden Umno berdepan dengan saya bulat-bulat, secara terbuka, tidak secara sulit kerana perkara ini telah terbuka secara umum sejak 1951, tak habis-habis.

"Saya mahu penjelasan kerana apa Umno tolak Islam dan kerana apa Umno lawan PAS sedangkan PAS ini guna Islam (dalam dasar parti, perjuangan dan pemerintahannya).

"Saya nak tahu, tak kena di mana (ajaran) Islam menyebabkan Umno menolak Islam, sebaliknya guna (mengambil sistem) sekular dan kebangsaan," jelasnya pada sidang media selepas mengimamkan Solat Dhuha sempena Sambutan Bulan Sembahyang Peringkat Negeri Kelantan di pekarangan Masjid Al-Baraah, Pasar Besar Siti Khadijah di sini pagi tadi.

"Saya berhasrat benar-benar ingin tahu kenapa Umno yang sudah Islam 500 tahun, Melayu pun sudah Islam 500 tahun, menolak Islam, sedangkan Islam menyebut, 'rahmatan lil-'aalamin', rahmat bagi seluruh dunia, bukan laknatan,"katanya.

Tambahnya,Islam kini dianggap semacam satu 'laknat', (dan membawa kepada) pecah belah, dan (sekiranya) melaksanakan Islam itu tidak maju dan membawa kemunduran.

Image"Tuduhan seperti itu tidak akan selesai melalui suratkhabar, bahkan mesti berdepan dengan saya sebagai seorang pemimpin Islam di sini, dan dengan Presiden Umno sebagai pemimpin sekular, (secara) berdepan-depan.

"Ini (program dilakukan seperti ini) cara Nabi-nabi di mana Nabi Ibrahim berdepan dengan Namrud, Nabi Musa berdepan dengan Firaun dan Nabi Muhammad berdepan dengan Abu Jahal.

"Mengenai cara demokrasi, Amerika pun telah mengadakan debat terbuka di kalangan calon-calon Presidennya termasuk (yang dihadapi) Obama sendiri berdepan dengan calon Presiden Amerika dari parti lawannya, dan cara itu kini digunakan negara jiran, Indonesia.

"Pengamal demokrasi melakukan demikian oleh kerana negara ini disebut bukan (mengamalkan cara) Komunis.

"Cara mujadalah ini bukan pandai-pandai saya. Ini kerja Nabi, (oleh kerana perkara ini) ada Hadisnya dan ada Sirahnya.

"Oleh itu tidak ada sebab tidak mahu bermujadalah dalam satu saja isu iaitu 'Kerana Apa Umno Menolak Islam'.

"Saya nak tahu itu saja. Biar rakyat pun faham, biar masyarakat jelas oleh kerana (ketika berada) di akhirat kelak, tak selesai dengan mahkamah (dunia).

"Takkanlah dalam kubur nanti, saya nak kata; 'Ini keputusan Mahkamah Malaysia'.

"Apabila masuk kubur, (berdepan dengan) kerajaan lain, kerajaan Tuhan betul-betul. Tidak ada langsung sama ada Kerajaan Kelantan atau Kerajaan Kuala Lumpur, bahkan yang ada Kerajaan Allah SWT dan pada masa itu tidak laku keputusan yang dibuat dan bercanggah dengan Islam," tegasnya.


Lagi pembantu dakwa didera

"Saya hanya mampu menangis setiap kali dipukul namun saya tidak pernah terfikir untuk melarikan diri kerana saya sangka satu hari dia akan sedar perbuatannya, tetapi saya silap," kata pembantu rumah Indonesia, Modesta Rengga Kaka, 26, yang mendakwa didera majikannya.

Berasal dari Ngamba Deta, Nusa Tenggara Timur, Modesta ketika ditemui
Bernama di Kedutaan Indonesia, Kuala Lumpur berkata dia dipukul oleh majikannya sejak hari pertama bekerja iaitu pada 1 Nov 2007 walaupun kesalahannya terlalu kecil.

Beliau turut mendakwa sering tidak diberi makan dan jika adapun hanyalah sekeping, dua roti atau baki nasi yang dicampur air sebagai makanan mengalas perut.

"Saya dipukul setiap hari dari hari pertama saya mula bekerja. Majikan sering memukul seluruh badan saya termasuk kepala dan telinga menggunakan kayu dengan alasan ia sebagai denda kerana tidak pandai melakukan kerja harian.

"Salah sikit sahaja saya dipukul, bagaimanapun saya tidak pernah cuba melawan, jauh sekali mengadu pada jiran kerana takut. Saya hanya boleh menahan dan menangis," Modesta dipetik berkata.

Beliau mendakwa gajinya RM500 sebulan juga tidak pernah dibayar sejak dia bekerja di rumah majikannya itu dan hanya dibenar tidur seawal pukul 3 pagi dan bangun semula dua jam kemudiannya.

Modesta dilaporkan berkata dia juga tidak dibenar menghubungi keluarganya di Indonesia dan sejak bekerja di negara ini, keluarganya tidak pernah menerima khabar darinya dan semua nombor telefon keluarga, dibuang oleh majikannya.

"Saya bekerja di dua buah rumah. Kadang-kadang di Bukit Indah iaitu rumah majikan dan kadang-kadang di rumah ibunya di Kampung Baru Ampang.

"Ibu kepada majikan saya itu tahu saya sering dipukul tapi dia hanya mampu diam sahaja.

"Kadang-kadang bila anaknya yang masih kecil membuat masalah, saya juga yang menjadi mangsa amarah majikan," katanya.

Menceritakan bagaimana dia diselamatkan oleh jiran majikannya semalam, agensi berita itu melaporkan, Modesta berkata ketika itu dia bekerja di rumah ibu kepada majikannya di Kampung Baru Ampang sebelum dipukul oleh majikannya hanya kerana dia tidak membasuh dan menjemur baju.

"Hari itu hujan, jadi saya tak dapat nak basuh dan jemur baju. Jadi bila majikan pulang ke rumah ibunya itu kira-kira pukul 12.30 tengah malam, dia terus marah dan pukul saya menggunakan kayu sebelum menolak saya keluar pagar.

"Dia memaki hamun saya dengan menyuruh saya tidur di luar dan dia terus mengunci pagar. Saya tidak berganjak lalu berdiri sahaja di pagar itu kerana saya tidak tahu hendak ke mana, tetapi mujur jiran yang terdengar kejadian itu membuat laporan polis," katanya.

Modesta berkata jiran itu turut memberinya minum air dan memberi makan kuih-muih sementara menunggu polis yang tiba satu jam kemudiannya.

Ketika ditanya adakah dia serik bekerja di negara ini, seperti dipetik
Bernama, Modesta menjawab, "saya masih memikirkan sama ada mahu bekerja di sini lagi atau tidak. Apapun saya mahu pulang ke kampung dahulu dan menemui keluarga yang sudah lama hilang khabar".

Modesta kini mendapat tempat perlindungan dari Kedutaan Indonesia, manakala majikannya yang berusia 37 tahun dan mengandung tujuh bulan itu ditahan polis untuk siasatan.
-malaysiakini-

Manek Urai: Tawaran RM300 Untuk Satu Undi

Manek Urai: Haji Fauzi mendapat sokongan peringkat akar umbi

Mohd Nor Yahya

KUALA KRAI, 27 Jun (Hrkh) - Pemilihan Haji Mohd Fauzi Abdullah sebagai calon PAS bagi mempertahankan Dun Manek Urai dibuat berdasar kepada sistem Kajian Awal Pilihan Raya (KAP) terhadap senarai calon daripada peringkat akar umbi dan cawangan.

Bendahari PAS Kuala Krai itu menduduki tempat pertama daripada senarai nama yang dikemukakan setiap cawangan kepada Badan Perhubungan PAS Kelantan.

Penasihat Jentera Operasi Pilihan Raya Kecil Dun Manek Urai, Dato' Wan Abdul Rahim Wan Abdullah berkata, terdapat banyak nama yang dicadangkan cawangan kepada Badan Perhubungan PAS negeri sebelum dipertimbangkan Pesuruhjaya PAS Negeri, Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat ke PAS pusat.

Katanya, ahli-ahli PAS di peringkat akar umbi akur sesiapa pun yang dicalonkan pimpinan negeri bagi menghadapi pilihan raya kecil Dun Manek Urai 14 Julai ini.

"Malah semua jentera di peringkat cawangan telah bersetuju mematuhi arahan negeri dan meneruskan kempen. Saya berpendapat Haji Fauzi tidak jauh beza dengan arwah Paksu Wil," katanya ketika ditemui selepas pengisytiharan calon tersebut di Manek Urai Lama malam tadi.

Timbalan Ketua Muslimat PAS negeri, Hajah Wan Ubaidah Omar berkata, pemilihan Haji Fauzi amat bertepatan kerana beliau merupakan orang yang dikenali ramai di Manek Urai dan Kuala Krai.

Katanya, walaupun beliau tidak mendapat pendidikan tinggi, namun kepatuhannya terhadap parti dan sikapnya yang mudah mesra dengan orang ramai menjadi kriteria utama.

"Dewan Muslimat PAS negeri akan bekerja kuat untuk memastikan calon PAS mendapat sokongan dan berharap akan meningkatkan majoriti pada pilihan raya kecil nanti," ujarnya.

Wan Ubaidah yang juga anggota Exco kerajaan negeri berkata, Dewan Muslimat negeri sudah berada di setiap peti undi berkempen dari rumah ke rumah sejak beberapa minggu lalu.

Ketua Dewan Pemuda PAS negeri, Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman berkata, Pemuda negeri berikrar meneruskan agenda memenangkan calon PAS tanpa memikirkan siapa calon yang dipilih pimpinan negeri.

"Dewan Pemuda PAS negeri mengucapkan tahniah kepada Haji Fauzi yang juga Bendahari PAS Kuala Krai yang telah diberi kepercayaan meneruskan kesinambungan Allahyarham Paksu Wil membela nasib rakyat di Dun Manek Urai," ujar beliau.

Manek Urai:Umno pengaruhi pengundi luar usah pulang mengundi

Lanjusoh

KUALA KRAI, 27 Jun (Hrkh) - Umno kini berhempas pulas merancang pelbagai strategik bagi memastikan Manek urai terlepas ke tangannya pada pilihan raya kecil 14 Julai ini, termasuk dikatakan cuba mempengaruhi pengundi luar.

Antara strategi terbaru dikesan dilakukan iaitu cuba mempengaruhi pengundi Manek Urai yang tinggal di luar Kelantan supaya tidak pulang menunaikan tanggungjawab mereka.

"Saya diberitahu agen-agen Umno bergerak mencari pengundi yang tinggal di luar cuba mempengaruhi pengundi terbabit supaya tidak pulang mengundi dengan membuat pelbagai tawaran.

"Antaranya menawarkan wang tunai sebanyak RM300 dengan syarat tidak pulang mengundi," dakwa Ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan, Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman.

Sebelum ini Umno telah melakukan pelbagai strategik bagi meraihkan simpati pengundi di Manek Urai termasuk menggunakan anggota kesealamatan bagi membuat bancian di rumah-rumah penduduk. Selain itu ada juga pemimpin Umno yang berlakon menoreh getah.

Sementara itu dalam perkembangan lain pemimpin-pemimpin utama Pakatan Rakyat sepakat mencadangkan Umno dan Barisan Nasional (BN) tidak meletak calon bertanding di Manek Urai sekiranya benar mahu menjayakan semangat 1Malaysia.

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, Umno sepatutnya tidak bertanding di Dun Manek Urai kalau takut habis duit.

"Umno tidak sepatutnya bertanding di Manek Urai kerana pada pilihan raya kecil Dun Penanti sebelum ini Umno tidak mahu membazirkan duit memasuki pilihan raya tersebut," katanya.

Pengarah Pilihan Raya KeADILaN, Saifuddin Nasution Ismail berkata, kalau benar Perdana Menteri mahu menjayakan konsep 1Malaysia dengan rakyat diutamakan lebih baik parti itu tidak meletak calon di Manek Urai.

"Lagi Perdana Menteri mahu perpaduan. Kalau mahu perpaduan, lebih baik PAS terus mempertahankan kerusi tersebut yang sudah menjadi milik PAS sebelum ini," katanya pada ceramah pengisytiharan calon PAS di Manek Urai Lama malam tadi.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Dato' Husam Musa berkata, kalau Umno beriaya-iya sangat hendak kepada perpaduan lebih baik tidak usah bertanding di Dun Manek Urai.

Sebelum ini Presiden Umno, Dato' Seri Najib Razak memberitahu Umno tidak menyertai pilihan raya kecil Dun Penanti bagi mengelakkan membazir wang.

Manek Urai: Komunis tolak agama, Umno asingkan agama - Nik Aziz

Manek Urai:Peniaga diisytiharkan calon PAS di Manek Urai

Wartawan Kita

KUALA KRAI, 27 Jun (Hrkh) - Seorang peniaga, Haji Mohd Fauzi Abdullah, 50 diumumkan sebagai calon PAS bagi mempertahankan Dun Manek Urai malam tadi.

Pengisytiharan itu dibuat Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat pada ceramah di Kampung Manek Urai Lama, yang sendat dengan ribuan manusia.

Hadir sama Presiden PAS, Dato� Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Kawasan tempat ceramah di padang bola Manek Urai Lama sesak sejak awal petang lagi apabila penduduk tempatan dan petugas parti bertali arus menuju ke tempat ceramah.Image

Ketika diumumkan nama calon tersebut, suara takbir sambut menyambut mengiringi pengisytiharan tersebut. Kelihatan ramai yang setuju dengan ketokohan yang ditampilkan.

Biarpun Mohd Fauzi tinggal di Guchil, namun mempunyai keluarga yang ramai di Dun Manek Urai. Kakak sulungnya, Mariam isteri kepada seorang pesara polis kini tinggal di Kampung Laloh.

Keluarganya berasal dari Bukit Marak berhijrah ke Kuala Krai ketika beliau berusia lima tahun.

Beliau merupakan anak keenam daripada lapan adik beradik. Lima daripadanya mendapat pendidikan tinggi sehingga ke luar negara.

Seorang lagi kakaknya, Prof Dr Aminah pensyarah kanan di UKM; ketiga, Ibrahim seorang peniaga buah-buahan; keempat, Sabariah ketua jururawat di Hospital Temerloh.

Kelima, Mohd Yazid, pengarah jabatan kerajaan di Putrajaya. Manakala dua adiknya iaitu Razali memiliki syarikat perunding di Pulau Pinang dan adik bongsu, Zaidi lepasan bidang IT di universiti, Australia.

Mohd Fauzi mempunyai lima anak hasil perkongsian hidup dengan Aminah Mahmood.

Terbabit dengan PAS sejak muda lagi. Beliau juga Ketua Cawangan PAS di Bandar Kuala Krai, Pengarah MTD Guchil dan bekas Penyelia Dun Guchil.

Beliau juga anggota jawatankuasa PIBG Maahad Rahmaniah, Kuala Krai. Kelibatnya tidak jauh berbeza dengan Allahyarham Haji Ismail Yaacob kerana pergaulan yang luas.

Orang ramai mudah menemuinya di kedai-kedai kopi. Hampir kesemua penduduk di sembilan peti di Manek Urai mengenalinya.

Biar pun kenderaan disekat melintasi jambatan merentangi Sungai Lebir menghala ke Manek Urai Lama mulai jam 7 petang, namun banyak kenderaan masih lagi tersangkut untuk keluar ke jalan besar jam 1 pagi.

Manek Urai: Komunis tolak agama, Umno asingkan agama - Nik Aziz

M Faqih

KUALA KRAI, 27 Jun (Hrkh) - "Hendak sebut apa lagi kerana Umno benar-benar memisahkan agama dan politik. Umno buat kerja tidak serupa dengan kehendak Nabi Muhammad saw.

"Tidakkah komunis juga tidak percaya kepada agama. Begitu juga dengan Umno yang menolak agama. Tidakkah perumpamaan itu hampir serupa. Serupa satu pun sudah cukup," kata Tuan Guru Dato'Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Mursyidul Am PAs mengulas tindakan Pergerakan Pemuda Umno Kelantan membuat laporan polis terhadapnya berhubung kenyataannya yang menyamakan Umno seperti ajaran sesat Ayah Pin dan komunis.Image

Laporan tersebut dibuat Ketua Pemuda Umno negeri, Anuar Safian di Balai Polis Kota Bharu kelmarin.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, sekiranya salah satu daripada ciri-ciri yang ada pada komunis iaitu tidak mempercayai agama sudah ada pada Umno, maka tidak salah menyamakan mereka dengan komunis.

Sementara itu, Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata, rakyat di Manek Urai sudah membuktikan mereka mampu mempertahankan PAS ketika parti itu tinggal dua kerusi pada pilihan raya umum 1978.

Katanya, pengundi di Dun terbabit mencatat satu sejarah apabila berjaya menyambung hayat perjuangan PAS ketika parti itu tinggal dua kerusi sahaja di Kelantan pada pilihan raya tersebut.

Pada pilihan raya terbabit PAS hanya mampu bertahan di Dun Manek Urai dan Sering di Pengkalan Chepa. Umno berjaya merampas Kelantan pada pilihan raya tersebut selepas berlaku Mageran.

Kit Siang yang juga anggota parlimen Ipoh Timur berkata, pilihan raya pasca Mac 2008 memperlihatkan undi tidak percaya rakyat negara ini terhadap Umno dan BN.

ImageMenurutnya lima pilihan raya kecil sebelum ini memperlihatkan berlaku penolakan rakyat terhadap Umno dan BN secara berterusan.

Malah katanya, Dato' Seri Najib Razak melengkapkan teori RAHMAN yang menggambarkan kehadirannya sebagai perdana menteri terakhir semasa di bawah kerajaan BN.

"Pakatan Rakyat telah bersiap sedia untuk mengambil alih kedudukan kerajaan pusat yang ada sekarang," katanya.

Presiden PAS, Dato' seri Abdul Hadi Awang yakin rakyat Kelantan lebih pintar dalam membuat keputusan pilihan raya sebagaimana dibuktikan pada pilihan raya sebelum ini.

Lebih-lebih lagi katanya calon yang ditampilkan bagi mempertahankan Dun Manek Urai, Haji Mohd Fauzi Abdullah seorang yang dikenali ramai di Manek Urai dan berkeyakinan boleh bekerja untuk rakyat.

"Saya berkeyakinan beliau boleh bekerja untuk rakyat Manek Urai bagi meneruskan usaha yang dilakukan Allahyarham Paksu Wil," katanya.

Beliau yang juga anggota parlimen Marang melahirkan rasa malu apabila Terengganu kaya dengan hasil minyak membuat stadium yang tidak mampu bertahan lama sehingga boleh runtuh dalam masa setahun.

Menurutnya sebagai rakyat Terengganu beliau merasakan malu dengan apa yang berlaku ke atas Stadium Sultan Mizan di Gong Badak, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Beliau juga berkata, Umno telah merompak royalti minyak ketika negeri itu diperintah PAS pada 1999 sehingga menafikan hak sebagaimana termaktub dalam perjanjian sebelum ini.

Sedangkan kata beliau setiap menteri-menteri besar telah menandatangani perjanjian dengan kerajaan Persekutuan di mana apabila terdapat pertemuan minyak dan gas di perairan setiap negeri, mereka akan dibayar royalti sebanyak lima peratus.

Beliau juga memberitahu pernah melihat pelantar minyak di perairan Kelantan ketika melalui kawasan berkenaan sebelum ini.

Anggota Exco kerajaan negeri, Dato' Husam Musa berkata, di perairan Kelantan sekarang terdapat enam pelantar minyak yang sudah dicarigali sejak 2004.

Menurutnya, berdasarkan kepada pengeluaran tersebut negeri ini sepatutnya dibayar royalti hampir RM1 bilion.


Suruhanjaya Bebas Siasatan Kematian Lokap Polis Patut Ditubuhkan

Nyza Ayob

KUALA LUMPUR, 27 Jun (Hrkh) - Exco Kerajaan Selangor, Elizabeth Wong mendesak Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Hishamudin Hussein mengadakan inkues segera dan teliti ke atas kes yang melibatkan kematian dalam lokap, Gnanaprakasom Anthony.

Dalam sidang media yang diadakan di lobi Parlimen baru-baru ini, Elizabeth yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Lanjan turut menggesa agar siasatan diadakan ke atas kes tersebut dan semua pegawai yang bertugas pada waktu itu digantung untuk siasatan lanjut.

Turut serta dalam sidang media tersebut ialah Ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah serta isteri Gnanaprakasom, M. Manamegala. Terdahulu memorandum agar inkues diadakan, diserahkan kepada Timbalan Menteri Dalam Negeri, Jelaing Mersat.

Dalam pada itu Elizabeth menegaskan beberapa kes kematian dalam lokap masih belum mengadakan inkues lagi seperti kes Kugan yang berlaku pada Januari lalu.

Justeru, beliau turut mendesak kerajaan pusat menubuhkan Suruhanjaya Bebas Siasatan Kematian Lokap Polis, kerana jumlah kematian dalam lokap semakin bertambah dan memalukan.

"Kami di kalangan Ahli Parlimen dan Adun Pakatan Rakyat mendesak kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Bebas Pengaduan dan Salah Laku Polis(IPCMC) dan mahkamah coroner untuk mengatasi masalah ini,"katanya.

Sementara itu, M. Manamegala menceritakan, suaminya didapati mati dalam lokap Balai Polis Bandar Sri Damansara pada 14 Jun lalu pada jam 8.06 pagi. Gnanaprakasom telah ditahan pada 10 Jun di Damansara Damai dan tempoh tahanan dipanjangkan ke 15 Jun 2009.

Beliau mendesak agar inkues segera ke atas kes kematian suaminya kerana tidak berpuas hati dengan keganasan polis terhadap suaminya yang disifatkan tidak munasabah dan kejam.

Jelasnya, suaminya tidak pernah mempunyai masalah kesihatan sebelum meninggal dunia secara mengejut.

"Suami saya ditahan pada 10 Jun. Pada 12 Jun saya dibenarkan berjumpa dengannya. Apabila saya berjumpa dengannya, saya berasa amat terkejut kerana mata kanannya nampak lebam. Dia telah memaklumkan kepada saya dia telah dipukul polis selepas ditahan.

"Pada 14 Jun, kira-kira jam 12.20 tengah hari, saya telah menerima panggilan telefon pihak polis memaklumkan bahawa suami saya telah meninggal dunia dalam lokap polis,"katanya.

Jelasnya lagi, sebelum bedah siasat diadakan, anaknya telah melihat mayat suaminya buat kali kedua. Tambahnya lagi, selain daripda lebam di matanya, beliau mendapati terdapat kesan pukulan di badan suaminya.

Beliau seterusnya menceritakan, selepas bedah siasat dilakukan, beliau diberitahu kematian suaminya disebabkan sakit akibat jangkitan di perut (toxaemia secondart to spontaneou peritonitis).

Beliau turut mempersoalkan tindakan polis yang tidak memberikan rawatan perubatan kepada suaminya yang menyebabkan berlaku kematian.