"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

MESTI BACA!!! 8 Penyakit Yang Boleh Sembuh Dengan Berjalan Kaki

Jika selama ini anda malas untuk berjalan, fikirkan kembali. Satu kajian telah membuktikan berjalan boleh mengurangkan lapan jenis penyakit dan yang paling penting adalah proses rawatan tanpa mengeluarkan wang.
Berikut 8 jenis penyakit yang boleh disembuhkan dengan berjalan :-

1. Serangan Jantung: Berjalan boleh mengurangkan risiko serangan jantung. Otot jantung memerlukan aliran darah lebih deras (dari pembuluh koroner ) agar segar dan berfungsi normal mengepam darah tanpa henti.

Berjalan dengan cepat boleh mengalirkan darah ke dalam jantung. Dengan sering berjalan , kolesterol baik (HDL) yang bekerja sebagai spans penyerap kolesterol (LDL) akan meningkat dengan berjalan kaki tergopoh-gopoh.

Tidak banyak cara di luar dapat mengubati seperti ini. Berjalan dengan cepat boleh menurunkan risiko serangan jantung.

2. Stroke: Satu kajian dilakukan kepada 70 ribu pesakit di Harvard School of Public Health yang bekerja sambil berjalan kaki sebanyak 20 jam dalam seminggu, hasilnya risiko diserang stroke menurun hingga dua pertiga.

3. Membakar Lemak: Rutin berjalan kaki akan meningkatkan metabolisme tubuh. Selain sejumlah kalori terbuang oleh aktiviti berjalan kaki, kelebihan kalori yang tersimpan di dalam tubuh akan ikut terbakar, kemudian kenaikan berat badan tidak terjadi.

4. Melangsingkan Badan: jika anda kelebihan berat badan, mulailah untuk rutin berjalan Pergerakan kaki hingga seluruh tubuh mampu menurunkan berat badan dan lemak yang ada terutama diperut anda akan terkikis. Lakukan berjalan kaki secara rutin selama satu jam.

5. Kanser: Gejala kanser akan lenyap dengan sendirinya jika kita rajin jalan kaki. Kanser yang dimaksudkan adalah jenis kanser usus besar (colorectal carcinoma).

Kita tahu, bergerak badan ikut melancarkan peristaltik usus, sehingga buang air besar lebih lancar. Kanser usus dicetuskan oleh najis tertahan lama dalam saluran pencernaan. Sementara dalam satu kajian lain, berjalan boleh menurunkan risiko terkena kanser payudara.

6. Mencegah Osteoporosis: Sering berjalan bukan hanya menyebabkan otot-otot badan menjadi sihat, rangka atau tulang di dalam tubuh anda juga akan menjadi sihat dan kuat.

Osteoporosis tidak cukup hanya dengan rutin mengambil vitamin D dan kalsium yang banyak, tubuh juga memerlukan gerak badan dan memerlukan waktu paling kurang 15 minit dibawah sinar matahari pagi dan anda akan terhindar dari osteoporosis.

7. Mencegah Kencing Manis: Dengan rutin berjalan kira-kira 6 km per jam, dalam tempuh sekitar 50 minit, mampu mencegah berkembangnya diabetes, khususnya pada mereka yang bertubuh gemuk (National Institute of Diabetes and Gigesive & Kidney Diseases).

Selagi gula darah boleh dikawal hanya dengan cara bergerak badan (brisk walking), ubat tidak diperlukan. Anda hanya memerlukan berjalan secara rutin untuk terus menjaga kesihatan badan dan terhindar dari diabetes.

8. Depresi: Berjalan kaki dengan cepat boleh menggantikan ubat anti depresan yang biasanya diminum secara rutin oleh pesakit depresi. Mulai sekarang, rajinlah berjalan kaki akan menyembuhkan pesakit yang tengah depresi.
-tranungkite-

Kes JAIS serbu Majlis kahwin: Bapa tegaskan Zarina Islam

Bapa kepada pengantin yang diserbu jabatan agama dalam perkahwinan Hindu baru-baru ini menegaskan anaknya seorang Islam.

Abdul Majeed Gulam Kade berkata, anaknya, termasuk Zarina Abdullah Majid, dilahirkan oleh pasangan beragama Islam – iaitu beliau dan isterinya Vasantha yang memeluk Islam, lapor The Star.

“Mereka dilahirkan oleh ibu bapa Islam dan ia menjadikan mereka juga Islam,” beliau dipetik sebagai berkata.

Selain Zarina, 32, anak-anak lain pasangan itu ialah Shahull Sallah, 30 ,Zaleha, 28 dan Abdul Gulam, 24.

Abdul Majeed, 54, berkata, isterinya yang kemudiannya memakai nama Zainab tidak akan membiarkan mana-mana anaknya meninggalkan agama Islam.

Kenyataan bapanya itu bertentangan dengan dakwaan Zarina bahawa bapanya mendaftarkannya sebagai seorang Islam tanpa pengetahuan keluarga.

Zarina juga sebelum ini mendakwa dibesarkan ibunya yang beragama Hindu dan mengamalkan ajaran agama itu selepas bapanya meninggalkan keluarga.

Dua remaja perempuan bawa jantan balik ke rumah dicekup

Dua remaja lelaki yang dicekup ketika serbuan di sebuah rumah di Taman Kerian Permai
PARIT BUNTAR: Ketiadaan ibu bapa di rumah diambil kesempatan oleh dua beradik dengan membawa pulang teman lelaki untuk melakukan maksiat.

Perbuatan tidak bermoral remaja yang masih bersekolah itu bagaimanapun berjaya dihidu pihak berkuasa dan mereka ditahan bersama pasangan masing-masing ketika serbuan pencegahan maksiat di sebuah rumah di Taman Kerian Permai, awal pagi 2 Jun lalu.

Setiausaha Pertubuhan Sukarela Keselamatan dan Kebajikan Kerian (PSKKK), Abdul Sukur Ahmad berkata, serbuan pada kira-kira jam 2.20 pagi itu dilakukan oleh 20 anggota penguat kuasa Pejabat Agama Daerah Kerian (PADK) dengan kerjasama PSKK) dan polis setelah menerima aduan daripada orang awam.

Difahamkan, kedua-dua remaja perempuan itu berusia 15 dan 17 tahun dan mereka masih bersekolah di sebuah sekolah menengah di Parit Buntar.

"Dua remaja perempuan terbabit hanya membuka pintu selepas kira-kira setengah jam anggota penguat kuasa PADK meminta mereka berbuat demikian.

"Hasil pemeriksaan kami, terdapat dua lelaki berusia lingkungan 18 dan 20 tahun yang tidak mempunyai hubungan mahram dengan kedua adik-beradik terbabit ditemui dalam rumah," katanya kepada Sinar Harian.

Abdul Sukur berkata, keempat-empat pasangan remaja ditahan itu dibawa ke Balai Polis Parit Buntar dan kemudiannya dihantar ke Pejabat Agama Daerah Kerian untuk tindakan susulan.

Beliau berkata, golongan remaja diingatkan supaya tidak melakukan sebarang perlakuan tidak bermoral manakala ibu bapa diminta sentiasa mengawasi pergerakan anak-anak mereka.

“Paling penting, kami minta kerjasama orang ramai untuk turut serta membanteras gejala sosial dan maksiat terutama menjelang Ramadan yang semakin hampir.

“Sebarang aduan melibatkan gejala sosial boleh disalurkan terus kepada anggota penguat kuasa PADK atau menghubungi pihak kami untuk tindakan sewajarnya,” katanya.

Di mana ada syiah, di situ akan ada kacau bilau...!(siri 2 )

Muhammad Sanusi Md Nor
Sejak bilakah pemikiran kurang ajaq, menyebar fitnah, samseng, sentiasa prejudis, bersangka buruk, adu domba dan melaga, kutuk-mengutuk, bermuka-muka dan berpura-pura (taqiyah) ini dibentuk dan subur?

Di sekitar kita, ia ditelurkan sejak tahun 80-an lagi oleh beberapa tokoh pemimpin kecil yang mendapat latihan di Iran, dibawa oleh Ketua Syiah Kedah sekarang ini. Ketika itu dia berkhidmat dengan kedutaan di Tehran. Mereka balik membina tapak dan mula mencari kekuasaan dalam organisasi dan persatuan untuk melindungi dan mengembangkannya. Walaupun tidak termakan dengan doktrin mazhab agama hingga menyesatkan, aliran politik ala- syiah makin hari makin kukuh makin kuat makin licik.

Lihat sahaja potensi dan sikap mereka bila menguasai tampuk kuasa negara di dunia Islam. Apakah sikap Iran terhadap krisis di Syiria? Demi menguasai kerajaan sebagai tempat mereka berlindung dan berkembang, kejelikannya mula terserlah, luar jangka, hilang lenyap kemanusiaan.

Sekarang inipun, mereka masih cuba mempengaruhi pimpinan NGO dan parti yang berpengaruh, ditaja perjalanan dan lawatan ke Iran untuk didoktrinkan. Seorang sahabat pimpinan NGO yang pernah ditaja ke Iran menceritakan pengalamannya.... Sungguh strategik dan licik.

Satu budaya baru dalam politik tersembul di depan mata sekitar 2011-2012 dengan tusukan jarum dan adu domba dari telur yang menetas membiak dengan pantas, mencetuskan penentangan keras dan luar batasan untuk menggulingkan pimpinan. Sama ada mereka sedar atau tidak, ia menjalar dan memberi kesan besar merubah lanskap politik. Saya yakin sebahagian besar daripada mereka yang beraksi itu tidak menyedari bahawa diri telah tertusuk.

Ia merungkai wala' dan tsiqah kepada pimpinan, menyembunyikan kebenaran dan membina ketaksuban membuta tuli. Wala' dituduh sebagai 'candu' untuk mengekalkan status qou pemimpin. Patuh dan mentaati pemimpin dipanggil bodek! Biar jemaah Gerakan Islam runtuh, asalkan matlamat politik syiah tercapai. By hook or by crook!

Bolehkan budaya politik liar, maki hamun, fitnah, adu domba, mencela, tikam belakang, berpura-pura lalu meraih sedikit kejayaan - dianggap berada di jalan yang benar, dan selainnya dianggap silap, sebab itu lambat dan gagal?

Kini, di depan mata kita, muncul generasi anak-anak muda yang beramal dengan budaya asing dan pelik. Sesama aliran mereka berbudi berbahasa, dengan orang lain hilang lenyaplah kemanusiaan, yang ada hanyalah kepura-puraan. Ini semua adalah ciri-ciri politik syiah, selari dengan sejarah kemunculannya di penghujung zaman pemerintahan khalifah Al-Rashidin. Syiah adalah mazhab yang hidup atas noltagia lampau. Syiah sebenarnya bukan bermula dengan isu pokok dalam Islam. Syiah hanya bermula daripada suatu aliran politik, lalu dibina dan dibajai sehingga menjadi dogma agama yang tidak dapat dibuang lagi.

Dalam konteks Kedah, sewaktu krisis baru bermula dan jarum mula menusuk beberapa tokoh agama, Presiden PAS telah menjawab sepucuk surat daripada seorang tokoh yang diperkudakan (kemarin baru tahu dirujuk sebagai ketua G14). Surat kepada Presiden itu diserahkan ketika mereka serombongan (yang ditaja) menemui Presiden di Melaka.

Jawapan surat mereka itu mengandungi arahan dan nasihat kepada para tokoh agama supaya jangan gelojoh (isti'jal), menghentikan penentangan, memimpin penyatuan semula, menghentikan tindakan-tindakan 'menebuk kapal' dan kembali patuh kepada kepimpinan.

Alasan kepada permintaan mereka yang tidak dapat dipenuhi ialah kepimpinan sedia ada masih berada di landasan yang benar dan qias yang digunapakai oleh mereka supaya kepimpinan ditukar bukanlah qias yang muktabar. Malahan rujukan sirah mereka dalam peristiwa pemecatan Khalid Al-Walid juga tidak tepat.

Ia diengkari dan disembunyikan. Saya perturunkan di sini supaya ia dapat dihayati dan sejarah pahit itu dapat difahami. Semoga ada perubahan sikap dan persepsi baru dalam menanggapi setiap episod yang membentuk aliran pemikiran. Tajamnya jarum syiah itu sehingga berupaya menembusi hati para tokoh agama yang sudah disiram nasihat dan arahan pemimpin nombor satu. Kalau tokoh agama pun tertusuk, apalagi seorang dua pemimpin muda yang baru mengenali struktur organisasi parti dan seni bermain politik.

Tokoh syiahlah ketawa paling besar bila kita mula bertelagah dan meneruskan pertelagahan.... Mereka jarang berada di depan... sering berada sebaris di belakang supaya jarum tajam dapat ditusuk betul-betul di tengah belakang. Ada yang melompat lompat keseronokan, tanpa sedar ada jarum tercacak di belakang tengkoknya....

Kalaulah mereka saudara kita juga, mengapa berlaku perebutan jenazah? Di mana silapnya fiqah kita dalam pengurusan jenazah, hingga perlu direbutkan? Bila aliran politik ini sudah menjadi agama, bahaya pergelutan masyarakat akan melanda kita semua. Di mana ada syiah, di situ akan ada kacau bilau...!

DAP dedah kenapa tiada kiraan semula keputusan PRK Teluk Intan

Teluk Intan Lim Guan EngPETALING JAYA: Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng telah menulis kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Pengerusi Abdul Aziz meminta penjelasan dalam percanggahan daripada jumlah bilangan pengundi diumumkan sebelum dan selepas keputusan.

"SPR telah mengumumkan jumlah keluar mengundi daripada 39,850 pengundi pada pukul 5.30 petang apabila mengundi berakhir, Bersama-sama dengan 392 undi awal, jumlah undi harus 40,242, jika pengumuman SPR adalah betul.

"Bagaimanapun, apabila keputusan akhir diumumkan jumlah undi diselaraskan adalah 40619.

"Barisan Nasional (BN) yang diperolehi 20157 undi, DAP memperolehi 19919 undi dan terdapat 543 undi rosak.

"Terdapat percanggahan daripada 377 suara antara apa yang SPR asalnya diumumkan dan keputusan akhir.

"Angka ini adalah lebih daripada majoriti kemenangan calon BN yang merupakan 238 undi," kata pilihan raya DAP strategi Ong Kian Ming.

Pada masa ini, DAP masih menunggu jawapan rasmi daripada SPR sebelum mereka meneruskan perbincangan lanjut dengan peguam mereka.

Menurut Ong, Ketua Menteri Pulau Pinang adalah berniat meneruskan perkara dengan SPR tetapi parti itu tidak akan berkata apa-apa sehingga mereka mendengar daripada SPR.

Mengenai isu mengapa DAP tidak meminta pengiraan semula bagi pilihan raya kecil di Teluk Intan, Ong berkata bahawa ini adalah kerana permintaan itu hanya boleh dibuat jika jumlah undi untuk kedua-dua calon pertama adalah kurang daripada 4% daripada Jumlah pengundi mengikut Pilihan Raya (Penjalanan Pilihan Raya) 1981, Perkara 25, Seksyen 13.

"Memandangkan bahawa ejen pengiraan kami di setiap tempat mengundi telah dialami individu, tidak ada arahan kepada setiap daripada mereka untuk meminta pengiraan semula jika perbezaan adalah kurang daripada 4%, walaupun terdapat tujuh saluran mengundi dengan perbezaan sebanyak 4% atau kurang.

"Kami dan yakin bahawa ejen mengundi kami yang berpengalaman dijalankan tanggungjawab mereka dalam memastikan ketelusan dan ketepatan undian di pusat pengundian masing-masing."

"Selain itu, pengiraan semula di tempat mengundi itu, mengikut Perkara 25, Seksyen 13, tidak boleh termasuk undi rosak atau ditolak. Mereka hanya boleh melibatkan undi sah yang bermaksud bahawa peluang untuk berubah undian akhir adalah sangat tipis dan mungkin tidak cukup untuk mengubah majoriti 238.

"Juga, apabila menjalankan seperti pengiraan semula, keputusan boleh dengan mudah pergi dengan cara yang lain iaitu lebih banyak undi boleh diperolehi oleh calon BN.

Teluk Intan telah mengadakan pilihan raya kecil pada 31 Mei berikutan kematian DAP MP Seah Leong Peng di mana Presiden Gerakan Mah Siew Keong telah kehilangan kerusi itu pada 2013 pilihan raya kecil sebanyak 7, 313 undi.

Mah merampas kerusi itu pilihan raya kecil yang ditandingi oleh DAP kali pertama pesaing Dyana Sofya Mohd Daud./google translate

Sila baca Kenapa jumlah undi tak sama? SPR tolong jawab

PETALING JAYA: DAP Secretary General Lim Guan Eng has written to the Election Commission (EC) Chairman Abdul Aziz asking for an explanation in the discrepancy of the total number of voters announced before and after the results.

“The EC had announced a total turnout of 39,850 voters at 5.30 pm when polling ended, Along with 392 early votes, the total number of votes should be 40,242, if the EC’s announcement is correct.

“However, when the final results were announced the total number of votes tallied was 40,619.

“Barisan Nasional (BN) obtained 20,157 votes, DAP obtained 19,919 votes and there were 543 spoilt votes.

“There is a discrepancy of 377 votes between what the EC originally announced and the final results.

“This figure is more than the winning majority of the BN candidate which was 238 votes,” said DAP election strategist Ong Kian Ming.

Currently, DAP is still waiting for an official reply from the EC before they proceed with further discussions with their lawyers.

According to Ong, the Penang Chief Minister is intent on pursuing the matter with the EC but the party will not be saying anything until they hear from the EC.

On the issue of why DAP did not request a recount for the by-elections in Teluk Intan, Ong said that this was because the request can only be made if the total number of votes for the first two candidates is less than 4% of the total number of voters as in accordance with the Elections (Conduct of Elections) Regulations 1981, Article 25, Section 13.

“Given that our counting agents at each polling station were experienced individuals, there was no directive to each of them to ask for a recount if the difference was less than 4%, even though there were seven polling streams with a difference of 4% or less.

“We were and are confident that our experienced polling agents carried out their responsibilities in ensuring the transparency and accuracy of the vote count at their respective polling stations.”

“In addition, a recount at the polling station, according to Article 25, Section 13, cannot include spoilt or rejected votes. They can only involve the valid votes which means that the chances of changing the final vote count is very slim and probably not enough to overturn a 238 majority.

“Also, when conducting such a recount, the results could easily go the other way i.e. more votes could be obtained by the BN candidate.

Teluk Intan had held a by-election on May 31 following the death of DAP MP Seah Leong Peng in which Gerakan president Mah Siew Keong had lost the seat in the 2013 by-elections by 7, 313 votes.

Mah reclaimed the seat in the by-election which was contested by DAP first time contender Dyana Sofya Mohd Daud.

Pelacur warga asing lari bogel diserbu Imigresen (Gambar)

Pelacur warganegara asing yang ditahan dalam serbuan di dua hotel bajet di sekitar Georgetown pagi semalam
BUTTERWORTH: Cubaan seorang pelacur melarikan diri dalam keadaan bogel untuk mengelakkan diri dicekup gagal apabila diberkas Jabatan Imigresen Pulau Pinang dalam serbuan di dua hotel bajet berasingan di Georgetown, semalam.

Itu antara gelagat salah seorang warga asing yang dicekup disyaki melacur dan menyalahgunakan pas lawatan sosial.

Ketua Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Imigresen Pulau Pinang, Basri Othman berkata, pihaknya menahan enam wanita warga asing, dua warganegara Laos, Vietnam (2), Indonesia (1) dan Nigeria (1) yang berusia lingkungan 20 sehingga 35 tahun ditahan dalam operasi yang bermula pada jam 12 tengah malam.

“Lima daripada wanita terbabit memiliki pas lawatan sosial manakala warganegara Nigeria itu pula memiliki pas pelajar untuk masuk ke negara ini.

“Berdasarkan risikan yang dibuat sejak dua minggu lalu, kedua-dua hotel di Jalan Penang dan Lebuh Chulia itu menjadi lokasi untuk mereka tawarkan perkhidmatan seks dengan bayaran dari RM120 sehingga RM150.

“Kehadiran pelacur warganegara Nigeria ini mula dikesan melalui pantauan yang dibuat dan ini merupakan fenomena baru yang perlu dibanteras,” katanya.

Seramai 25 pegawai dan anggota yang terlibat dalam operasi itu.

Beliau berkata, seorang remaja yang dipercayai sedang melanggan turut menyorok di dalam almari hotel bajet tersebut.

"Remaja tempatan yang berusia 14 tahun itu dibawa ke Pejabat Imigresen Pulau Pinang di Seberang Jaya dan keterangannya diambil sebelum dibebaskan.

“Kesemua wanita terbabit dibawa ke Depo Tahanan Imigresen Juru dan disiasat mengikut Akta Peraturan Imigresen 1963 kerana menyalahgunakan pas masuk ke negara ini," katanya.

Dalam pada itu, seramai 55 lelaki warganegara India yang bekerja di sebuah restoran nasi kandar di Bukit Jambul, di sini ditahan kerana tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah.

Beliau berkata, kesemua yang berusia lingkungan 20 sehingga 45 tahun itu bekerja sebagai tukang masak dan pelayan restoran terbabit.

“Ada yang sedang melayan pelanggan dan ada yang sedang berehat di asrama yang terletak di tingkat atas bangunan dua tingkat terbabit.

“Keadaan agak kecoh semasa operasi dijalankan memandangkan ramai pelanggan di restoran berkenaan namun dapat dikawal apabila semua pihak memberikan kerjasama.

"Kes ini disiasat di bawah Seksyen 6 (3) Akta Imigresen 1956/1963,” katanya.
-sinarharian-

----------------
Georgetown: Tanpa rasa malu, dua wanita warga asing disyaki sedang melakukan seks dengan pelanggan melarikan diri dalam keadaan telanjang bulat dalam dalam serbuan di sebuah hotel bajet di Lebuh Chulia, di sini, awal pagi semalam.

Dalam serbuan jam 2 pagi itu, wanita berkenaan dikatakan sedang leka melayan pelanggan masing-masing, namun terus berlari keluar dari bilik hotel tanpa sempat mencapai pakaian sebaik mendapat tahu premis berkenaan diserbu.

Tindakan itu turut menyebabkan pelanggan masing-masing kebingungan dan hanya mengetahui premis itu diserbu pihak berkuasa selepas anggota imigresen memperkenalkan diri ketika pemeriksaan dilakukan.

Bagaimanapun, langkah kedua-dua wanita bogel itu terhenti ketika menuruni tangga apabila ditahan dan diarahkan masuk semula ke bilik untuk memakai pakaian masing-masing.

Ketua Bahagian Penguat Kuasa Jabatan Imigresen Pulau Pinang Basri Othman berkata, serbuan ke atas dua hotel bajet itu dilakukan serentak selepas mendapat maklumat mengenai aktiviti persundalan ditawarkan wanita warga asing berkenaan.


Beliau berkata, pihaknya menahan enam wanita iaitu dua warga Laos, dua warga Indonesia dan masing-masing seorang dari Vietnam dan Nigeria berusia 20-an hingga 30-an selepas mereka didapati memasuki negara ini menggunakan pas lawatan sosial dan pas pelajar.
Foto
DUA anggota penguat kuasa wanita menggari GRO sebaik ditahan, semalam.

“Lima daripada wanita berkenaan menggunakan pas lawatan sosial manakala wanita warga Nigeria pula didapati menjadikan pas pelajar sebagai lesen untuk masuk ke negara ini dan dia disyaki menyalahgunakan kebenaran diberikan dengan menawarkan perkhidmatan seks.

“Siasatan awal kami tidak menolak mereka ini bergerak sendiri tanpa didalangi mana-mana sindiket,” katanya. Modus operandi digunakan ialah menggunakan susuk tubuh yang seksi bagi memikat pelanggan di sekitar hotel tempat menginap atau restoran berhampiran.

“Jika ada persetujuan, pelanggan akan dibawa ke bilik di hotel bajet berkenaan dipercayai bagi tujuan mendapatkan perkhidmatan seks dengan bayaran RM120 hingga RM150 bagi setiap langganan,” katanya.

Basri berkata, berdasarkan keadaan bilik berkenaan, pihaknya percaya wanita terbabit sudah menginap di premis berkenaan sejak beberapa minggu lalu dan akan berpindah ke hotel bajet lain bagi mengelak kegiatan mereka dihidu pihak berkuasa./HMETRO

Cikgu melampau rogol anak murid berusia 11

SELAYANG: Seorang guru dihadapkan ke mahkamah majistret di sini, semalam atas dua tuduhan merogol anak muridnya tiga tahun lalu.

Bagaimanapun Majistret Nurliana Ismail tidak merekodkan sebarang pengakuan daripada Mohd Ezlie Azram Mohammad Khasasi, 34, kerana kes itu akan dituduh semula di Mahkamah Sesyen pada Isnin ini.

Ezlie Azram didakwa merogol murid berkenaan yang ketika itu berusia 11 tahun lapan bulan, dalam bilik di rumahnya, Taman Aman Siara, antara jam 1 petang hingga 3 petang, 3 Disember 2011.

Tertuduh didakwa mengulangi perbuatan sama terhadap mangsa pada pertengahan Ogos 2013.

Guru berkenaan didakwa mengikut Seksyen 376(1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Sharifah Zulia Balqish Syed Agil manakala tertuduh diwakili peguam Farhan Read dan Donny Abdullah.

Tiada sebarang jaminan dibenarkan terhadap tertuduh.

Bukankah manis bila Kak Raja pakai tudung macam ni?

Raja Azmi tampil bertudung selepas buat kenyataan kontroversi
Raja Azmi tetap dengan pendirian bahawa wanita bertudung tidak semestinya akan masuk neraka.
KUALA LUMPUR: Selepas membuat kenyataan kontroversi mempersoalkan dakwaan wanita tidak bertudung akan masuk neraka, kini giliran Raja Azmi pula untuk berhijab.

Semasa menjadi tetamu dalam rancangan hiburan h live! di saluran Astro Ria bersama pengacara Datuk Aznil Nawawi, Raja Azmi membuat kejutan dengan hadir memakai tudung

Menurutnya selepas mengeluarkan kenyataan kontroversi tersebut, beliau mula berfikir serta mendekatkan diri kepada Allah bagi mendapatkan petunjuk.

“Saya baca Al-Quran dan membuat solat sunat serta solat Tahajud selama tiga hari tiga malam dan pada satu pagi, saya rasa terdetik untuk berhijab.

“Tetapi saya tetap dengan pendirian bahawa jika seseorang wanita itu tidak bertudung tidak semestinya dia akan masuk neraka kerana hanya Allah yang boleh tentukan sama ada seseorang itu akan masuk neraka atau tidak,” katanya dalam wawancara itu.

Semasa ditanya mengenai penerimaan beliau mengenai kritikan dan teguran yang dilemparkan kepadanya, Raja Azmi berkata beliau tidak terguris hati, sebaliknya beliau bersyukur setelah menerima ‘teguran’ daripada Allah yang membuatnya mengambil keputusan untuk berhijab.

Produser ternama yang bakal memperkenalkan koleksi tudung terbaru itu turut berkata bahawa keputusannya untuk memakai tudung bukanlah untuk sementara waktu.

“Saya akan teruskan kerjaya dalam industri hiburan seperti biasa. Saya tidak percaya kepada pendapat yang mengatakan wanita bertudung susah cari makan. Semua ini terletak kepada watak dan tabiat masing-masing,” tambahnya.

Pada April lalu, Raja Azmi membuat kenyataan menerusi media elektronik bahawa beliau tidak setuju wanita Islam tidak bertudung akan masuk neraka.

Kenyataan ini sekaligus mengundang kontroversi kerana dianggap tidak menjaga sensitiviti orang Islam.

ASTRO AWANI

"Di Mana Ada Syiah, Di Situ Ada Kacau Bilau": Almarhum Ustaz Azizan

Jarum Menusuk, Bisa Bikin Gempar...
Aliran mereka makin jelas, tidak hairanlah mengapa krisis bisa tercetus tanpa ribut dan taufan. Hanya perlukan jarum!

Dia bekas pelajar Maktab Mahmud, rakan sekelas dengan seorang Imam sebuah kariah, jauh di pedalaman Daerah Sik.

Setahu saya, dia bukan pegawai agama, tetapi pegawai tadbir yang pernah ditempatkan di Majlis/Jabatan Agama Islam Pulau Pinang. Dia juga pernah berkhidmat di beberapa agensi kerajaan yang lain. Dia bersara awal kerana dikatakan berkelahi dengan bosnya.

Entah bagaimana, selepas 2008, mungkin atas pengalamannya berkhidmat dengan pelbagai agensi kerajaan, dia dilantik sebagai CEO di Yiked Holding, cabang perniagaan Yayasan Islam Kedah (YIK) untuk jana pendapatan membiayai kegiatannya. Aku dan ramai yang lain tidak pernah mengenalinya sebelum itu. Malah ada pemimpin parti maupaun kerajaan yang tidak kenal dia sampai sekarang!

Tidak ada sebarang maklumat tentang penglibatannya dengan Syiah pada waktu itu. Saya pernah menulis satu artikel menegur pimpinan GLC yang tidak produktif, yang memberi kesan negatif kepada politik kerajaan Kedah. Boleh dibaca di http://sanusisetpol.blogspot.com/2010/10/pemimpin-pemimpin-glc-tindak-tanduk.html

Menerusi aktiviti teras syarikat itu (usahasama kuari, galian dan mineral) selama 3 tahun, tiada sebarang pendapatan baru dibawah kendaliannya! Gajinya saja hampir mencecah setengah juta. Maka YIK selaku pemegang saham memutuskan untuk tidak memperbaharui kontraknya. Selepas itu, barulah dapat dilihat dengan jelas dia menyertai kem menentang Ustaz Azizan, turut dilihat berada di belakang tokoh-tokoh besar yang membuat beberapa penampilan di TV3.... Dia juga dilihat menyeret seorang tokoh peguam muda yang pernah berkhidmat dengannya ke kancah kacau bilau itu.

Pada satu ketika, Ustaz Azizan berkata kepada saya... "Hang tengoklah Nusi di dunia laa ni, di mana ada syiah, di situ ada kacau bilau! Bila sampai depa dah kuat esok-esok, akan berlaku di tempat kita, macam yang berlaku di Pakistan... darah Sunni menjadi halal dan mula bunuh membunuh. Hang tunggu tengok laa, aku tak dan tengok dah kot.."

Beberapa bulan selepas pilihanraya umum ke 13, aku berjumpa Hj Derih, seorang pengusaha kuasri pasir. Hj Derih bercerita tentang usahasamanya dengan Yiked Kuari tidak berjaya. Antara syarat yang tidak bertulis untuk menjayakan usahasama itu ialah Hj Derih diajak oleh bosnya menyertai Syiah. Hj Derih menyebut.. "Dia tak kenal kita kott..hah!" Aku tak yakin dengan cerita Hj Derih masa itu sehinggalah berlaku satu pertembungan....

Baru-baru ni, aku bertembung dengannya di sebuah kampung di Sik, menziarahi kematian. Dia datang dengan Ustaz Lah Hasan dan beberapa orang pengikut Syiah yang lain. Aku kenal Ustaz Lah dan pengikutnya kerana aku pernah bertemunya dan menerima sebuah memorandum yang dihantar kepada kerajaan negeri membantah sebuah program Jabatan Mufti berkaitan syiah.

Kedatangan rombongan Syiah ke kampung itu kali ini adalah untuk mengambil jenazah itu, untuk diuruskan secara amalan syiah, kononnya atas wasiat si mati. Selepas berlaku pertengkaran yang agak tegang dengan keluarga si mati, mereka akhirnya gagal. Aku lega dengan hal itu..

Aku menghulur tangan berjabat salam juga dengan mereka, termasuk tokoh ini sambil bertanya khabar. Ketika itu Ustaz Lah Hasan berkata... "Enta pekemaih Sunni enta elok-elok sheikh!... Kami Syiah ni lagi ditekan, lagi berkembang". Aku sepontan jawab... "Saya dok nampak ustaz, Sunni pun tak berkurang kalau syiah berkembang..." Aku cuba maksudkan bahawa kumpulannya telah menjadi tempat berhimpun orang-orang yang bermasalah! Tak pasti dia faham atau tidak.

Sebelum beredar, sambil menepuk-nepuk bahu tokoh ini, seorang pengikut mereka dengan riak wajah bangganya berkata kepada aku, ..."Ini orang kami, dia idola kami, seorang profersional dikalangan kami..."

Aku senyum sajaa... (Teringat lori-lori mundar mandir memindahkan muatan batu besi di Gurun...) selepas mereka berlalu dengan Mercedes berwarna hijau, ingatan aku segera mengimbau kata-kata Ustaz Azizan... Peristiwa perebutan jenazah yang menggemparkan kampung itu hari ini seperti telah mengesahkan kata-katanya itu.... Telah benarlah katamu Ustaz!

Sejak teguran di blog pada Oktober 2010 itu, namaku mula busuk hanyir, termasuk di kampung halamanku sendiri. Aku mula dituduh mempunyai kuari pasir, kuari batu, ban balak dan merampas hasil usaha orang lain. Bekas rakan sekelasnya di Maktab Mahmud, seorang kontraktor, kini seorang imam dan berbesan dengan TG Hj Salleh Musa. Kuliah-kuliah TG Hj Salleh turut membuat kecaman kepada 'pegawai MB' yang sibuk mengumpul harta dan kekayaan, berjuang tidak ikhlas dan dan merosakkan nama MB.

Aku terpinga-pinga bertahun-tahun! Dari mana munculnya cerita karut marut ini semua. Bukan sahaja tidak berasas, malah bertentangan dengan prinsip perjuangan aku dan dasar parti, malah bertentangan dengan kehendak dan arahan Ustaz Azizan sendiri. Kerana teguran itu, dan Rupa dirinya yang sebenar, sudah makin terdedah, Dia memindahkan rupa buruknya kepada aku melalui semua lorong.

Sesuai sangat dengan kewujudan satu puak yang suka menjaja cerita buruk sahabat dan pimpinan, tanpa diselidik (tabaiyun), terus melanyak dan menghentam, di media maya, di kedai kopi, di rumah kenduri, dari depan dan belakang. Peguam muda yang terheret dengan tokoh berpesan kepada seorang sahabat..." Hampa jaga, Sanusi tu Munafik besaq tuu..." Dia juga berhenti selepas kontrak bosnya tidak diperbaharui.

Selepas bertahun, barulah aku sedar, belakangku telah lama berdarah! Rupa-rupanya, jarum mereka ini tanpa belas menusuk menikam siapa saja yang menjadi penghalang mereka, di seluruh pelusuk negeri. Apa nak dihairankan! Kalau darahpun bisa menjadi halal, apa ada pada maruah?----sanusimdnor.blogspot.com/

-----------

Lima sebab DAP kalah di Teluk Intan - Khalid Samad

Khalid Abdul samadPETALING JAYA: Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad memberi lima sebab kekalahan DAP dalam pilihan raya kecil (PRK) Teluk Intan pada 31 Mei lalu.
“Kekuatan kerajaan akan ditumpukan kepada usaha memenangkan calon mereka di tempat yang kecil itu berbanding dengan pilihan raya umum di mana kekuatan BN akan terpaksa diagihkan di seluruh negara,” kata beliau dalam satu kenyataan media.

Dalam pilihan raya kecil tersebut calon DAP Dyana Sofya Mohd Daud kalah dengan majoriti 238 undi.

Dyana memperoleh 19,919 undi berbanding calon BN, Datuk Mah Siew Keong yang juga presiden parti Gerakan yang memperoleh 20,157 undi.

Khalid yang juga ahli jawatan kuasa pusat PAS berkata rakyat Teluk Intan juga sedar bahawa keputusan PRK tidak akan mengubah kerajaan pusat.

“Pengundi akan memikirkan apakah yang terbaik yang mereka boleh capai melalui pilihanraya kecil ini dan sebahagian dari mereka menganggap bahawa memenangkan calon BN akan mampu mendatangkan pembangunan dan projek kerana BN adalah kerajaan,” katanya.

Beliau menambah bahawa pengundi memilih Mah kerana tidak mahu menjatuhkan air mukanya sebagai calon veteran dan berpengalaman.

Selain itu, Khalid juga menyatakan Mah mempunyai kelebihan sebagai calon tempatan.

Beliau menambah bahawa sokongan Umno yang padu untuk Gerakan turut menyumbang kepada keputusan tersebut meskipun Gerakan dan Umno mempunyai pendirian berbeza dalam isu hudud.

Selain itu Khalid turut menolak andaian bahawa pengundi Cina kembali kepada BN.

“Bagi mereka yang ingin mendakwa, ‘pilihanraya kecil Teluk Intan membuktikan orang Cina telah kembali menyokong BN’, sila imbas kembali seminggu sebelum itu yang menyaksikan BN langsung tidak berani walaupun untuk meletakkan calon di Bukit Gelugor,” katanya.

Nasib baik Karpal mati

SUBKY LATIF
TAHNIAH kepada Ramkarpal Singh Deo dan Pakatan Rakyat atas kemenangan majoriti besarnya dalam PRK Bukit Gelugur yang boleh dikira tiada perlawanan itu.

Meskipun majoritinya sedikit merosot berbanding dengan majoriti mendiang Karpal setahun lalu, tetapi ia adalah kemenangan besar yang lebih bererti DAP/Pakatan Rakyat tidak susah lagi untuk menghadapi Barisan Nasional.

Tiada orang BN yang sedia bertanding di kerusi Karpal sekalipun Karpal sudah mati. BN tidak meletakkan calon bukan justeru apa-apa stretegi tetapi BN dan kerabatnya seperti sudah mati di Bukit Gelugur. Rupanya bukan Karpal saja yang mati, BN juga sudah mati di situ. Dengan matinya Karpal tahulah semua BN juga mati.

MCA dan Gerakan selalunya berebut kawasan. Sejak lebih 30 tahun MCA minta diberi kerusi lebih di Pulau Pinang supaya ia dapat membukti ialah pemimpin Cina dalam BN. Demikian juga Gerakan di samping mempertahankan pimpinan Cina di Pulau Pinang, ia minta diberi kerusi lebih di seluruh negara supaya ia dapat jadi parti Cina yang utama dalam BN.

Di Bukit Gelugur kedua-duanya berebut tidak mahu kerusi. Maka BN untuk berlaku adil perkenan supaya tiada siapa bertanding supaya tidak ada parti dalam BN yang taraniaya di kawasan yang ditinggalkan oleh mendiang Karpal.

PRK itu diadakan kerana Karpal meninggal dunia. Bukan kerana Karpal hilang kelayakan untuk kekal sebagai Anggota Parlimen. Karpal sebenarnya sudah didapati bersalah oleh mahkamah atas kesalahan berkata tidak sopan ke bawah Duli Sultan Perak. Hukum yang dijatuhkan, dia tidak layak lagi duduk di Parliman.

Kerusinya belum kosong kerana dia memfailkan rayuan. Nasibnya menunggu mahkamah rayuan itu senipis kulit bawang. Kulit bawang boleh koyak dan boleh tidak koyak.

Jawapannya ialah Bukit Gelugur bersedia untuk mengadakan PRK selepas saja selesai PRK Kajang. Tetapi apakah harapan BN untuk merampas kawasan itu kiranya mahkamah menolak rayuan Karpal? Harapannya lagi nipis seperti kuling bawang, tetapi memang tiada harapan.

MCA dan Gerakan mendoakan mahkamah moga-moga menerima rayuan Karpal supaya mereka tidak berdepan dengan malu dipukul mati dalam PRK Bukit Gelugur. Dengan puluhan ribu majoriti Karpal Mei 2013 dulu, tiada mungkin untuk mengurangkannya di bawah 10 ribu.

Walaupun kerabat Pakatan menyumpah terhadap keputusan mahkamah mensabitkan kesalahan Karpal dan lebih menyumpah apabila hukumannya tidak lagi melayakkannya kekal berada di Parlimen, tetapi apabila Karpal merayu, giliran BN pula terutama Umno akan menyumpah kalau rayuan Karpal ditolak.

Jika Pilihan Raya Kecil diadakan kerabat BN akan bertelagah tidak mahu bertanding. Jika bertanding, masing-masing akan menghabiskan duit. BN tidak boleh tidak pasang poster seperti Pemilu di Indonesia. BN tidak boleh tidak berbelanja. Belanjanya besar. Siapa hendak memberi duit.

Di luar Bukit Gelugur mungkin ada saudagar memberi sumbangan. Di Bukit Gelugur siapa hendak memberi sumbangan. MCA sendiri terasa rugi hendak mengeluarkan duit. Gerakan tidak mahu memikul beban MCA itu. Nescaya habislah duit BN yang didapatinya dari baksis projek-projek mega.

Dan semua kerabat BN yang turun ke Bukit Gelugur akan menyumpah dengan keputusan mahkamah. Kerja mahkamah adalah untuk menentukan keadilan, tetapi ia boleh menyusahkan BN, Umno, Timbalan Perdana Menteri dan lain-lain.

Mahkamah telah terselamat dari takwil semua pihak apabila Karpal maut dalam kemalangan jalanraya. Nasib baik Karpal mati. Jika tidak orang akan membicarakan mahkamah di luar mahkamah.

Ini 'Three stooges' Menteri Bakal di Singkir Sudah Terjawab??


Sekurang-kurangnya tiga menteri dilaporkan akan meninggalkan Kabinet berikutan rombakan yang akan dilakukan tidak lama lagi.

Tiga menteri tersebut ialah Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor; Menteri Perdagangan Koperasi Negeri dan Kepenggunaan, Datuk Hassan Malek dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharum.

Portal Malaysian Digest memetik sumber pejabat Perdana Menteri sebagai berkata, rombakan Kabinet yang bakal menyaksikan penyingkiran menteri terbabit mempunyai kaitan dengan prestasi masing-masing.

“Mereka ini adalah antara nama yang disebut akan meninggalkan Kabinet kerana dilihat tidak dapat mengekang isu-isu melibatkan kementerian masing-masing dan meninggalkan segala-gala (untuk diuruskan) kepada Perdana Menteri.

“Perdana Menteri menerima pelbagai kesan ekoran ketidakcekapan menteri-menteri Kabinet,” kata sumber tersebut.

Sumber itu bagaimanapun tidak menjelaskan bila rombakan tersebut akan dilakukan, sebaliknya sekadar memberitahu “ia akan berlaku tidak lama lagi.”

Namun, rombakan tersebut mempunyai kaitan dengan kepimpinan baru MCA yang memungkinkan mereka akan menerima semula jawatan Kabinet termasuk Kementerian Pengangkutan.

Sumber itu turut membayangkan akan berlaku pertukaran porftolio dalam kalangan menteri.

“Apabila berlaku pertukaran portfolio tiga kabinet (yang dikosongkan), portfolio yang lain juga mungkin akan berubah, ” katanya.

Kementerian Perdagangan Koperasi Negeri dan Kepenggunaan menjadi antara tumpuan di tengah-tengah keresahan umum berikutan kenaikan kos sara hidup selain menerima tekanan kerana didakwa gagal menangani persepsi yang timbul berhubung isu itu.

Jamil Khir yang bertanggungjawab dalam hal ehwal Islam pula menerima kritikan keras bukan sahaja dari dalam kerajaan, tetapi juga pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam kerana dilihat terlalu pasif dalam isu kalimah Allah dan penyebaran fahaman Syiah.

Tengku Adnan pula dipalit dalam isu kenaikan cukai pintu di Kuala Lumpur serta kenyataan kontroversinya untuk mewujudkan Hard Rock Cafe di Putrajaya. – New Malaysian Post

Apakah benar 3 orang menteri ini bakal dikeluarkan dari kabinet Najib? Tunggu lagi cerita panas nak mai lagi.

Sumber link 

Ini 10 Sebab Jepun Mencapai Kemajuan

matuse68
1. Di Jepun di ajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakann “Jalan kearah Akhlak” dimana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang.

2. Tidak ada kegagalan/failure pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan pribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi(dictation).

3. Jepun walaupun salah satu Negara terkaya didunia, mereka tidak mempunyai orang gaji (servants), ibu dan bapa bertanggungjawab di rumah dan keatas anak-anak mereka.

4. Kanak-kanak Jepun membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20min bersama-sama guru mereka. Faktor ini membawa kearah kemunculan generasi Jepun yang sederhana dan minat kearah kebersihan.

5. Kanak-kanak disekolah akan membawa berus gigi yang telah di “disinfected”/sterilkan, dan mereka membersihkan gigi mereka disekolah setiap kali lepas makan bagi mengekalkan kesihatan pada usia yang muda.

6. Pengetua sekolah akan memakan makanan pelajarnya selama setengah jam bagi memastikan keselamatan mereka, kerana pengetua menganggap pelajar adalah masa depan Jepun yang perlu diberi perlindungan.

7. Pekerja pembersihan di Jepun digelar sebagai “Jurutera Kesihatan” yang gajinya sebanyak 5000 hingga 8000 USD sebulan, tertakluk kepada ujian bertulis dan lisan.

8. Di larangan mengunakan handphone didalam tren/keretapi, restoran dan tempat-tempat yang tertutup, dan dinamakan status ‘silent’ di handphone sebagai “akhlak/etika”

9. Jika anda pergi ke restauran buffet di Jepun, anda akan dapati bahawa setiap orang akan mengambil makanan dengan kadar yang di perlukan sahaja, dan tidak akan meninggalkan apa-apa makanan diatas pingan.

10. Kadar kelambatan keretapi/tren adalah sebanyak 7 saat sahaja dalam satu tahun, ini kerana mereka adalah orang yang tahu akan nilai masa, dan gemar kepada ketepatan saat dan minit. - Media RFM"

'Abang bersunat potong habis?'

MUHAMAD MAT YAKIM
BERSUNAT atau berkhatan memang mendebarkan. Kalau dahulu, takutnya kerana kitalah yang dikhatankan. Rupa-rupanya setelah jadi bapa orang, ketakutan berkhatan masih tidak boleh dielakkan.

Beberapa hari lalu, anak ketiga saya, Amir Farhan yang berumur 10 tahun, berkhatan. Malam sebelum itu, saya tidak lena tidur. Berdebar dan takut seolah-olah saya sendiri yang akan dikhatankan esoknya.

Munasabah ketakutan saya kerana ada pengalaman buruk pernah berlaku dan saya cukup bimbang kalau-kalau ia berulang. Tujuh tahun lalu, anak kedua saya, Amin Nasrin mengalami pendarahan teruk selepas berkhatan. Dan sejak itu, saya risau kalau hal yang sama berlaku lagi kepada anak yang lain.

Syukur kepada ALLAH, nasib malang dilalui Amin tidak berulang kepada adiknya, Amir. Harapnya tidak jugalah kepada si bongsu, Aliff Zafran.

Dalam sejarah hidup saya, dua perkara yang saya paling mendebarkan dalam hidup ialah berkhatan dan akad nikah. Sekarang, Alhamdulillah, kedua-duanya telah dilepasi dan tidak akan ada ulangan lagi.

Ada sedikit cerita karut selepas berkhatan dahulu, saya dihantui rasa takut kalau-kalau yang sudah dipotong itu akan tumbuh semula. Entah siapa yang mengusik begitu, saya sudah lupa. Begitu juga dengan akad nikah, cukuplah sekali, jangan ada yang kedua atau ketiga!

Bawa Amir ke klinik pada pagi 31 Mei 2014, teringat pengalaman saya sendiri pada 10 Disember 1981. Ya, sudah lama dan keadaan sudah berubah. Kaedah berkhatan juga jauh lebih mudah. Setengah jam siap dan sudah boleh balik rumah.

Kami dahulu tidak serupa. Berkhatan siap ada kenduri-kendara. Meriahnya tidak terkata, macam kenduri kahwin, tinggal tidak ada pelamin. Kami berhimpun di rumah tunggu tok mudim. Melihat dia datang, walaupun tanpa misai melintang seperti yang selalu digambarkan, debaran kami yang menunggu giliran, tetap kencang.

Sambil tersenyum, tok mudim tanya siapa mahu jadi yang pertama. Saya angkat tangan.

Entah apa yang dijampinya saya pun tidak perasan, tiba-tiba sahaja tangan terangkat minta giliran.

Dia panggil, saya bangun berjalan kemudian terus duduk di atas batang pisang. Kami berhadapan. Ada seorang bertinggung di belakang pegang tangan saya takut kalau-kalau bingkas terbang.

Sambil itu, saya masih boleh tersengih kepada orang yang tertinjau-tinjau nak tengok dari luar rumah.

Pada masa dijepit, tidak tahan lalu saya menjerit sakit. Adegan seterusnya biarlah rahsia kerana sangat sulit.

Tetapi yang saya ingat, raungan paling kuat daripada seorang kawan yang pada masa itu 14 tahun sudah umurnya. Bayangkanlah raungan lelaki yang sudah akil baligh!

Masih ingat beberapa hari sebelum itu, dia menakut-nakutkan saya. Oleh sebab umurnya lebih tua, saya percaya dia sendiri tentu sudah lepas punya. Rupa-rupanya belum, macam saya juga. Selepas itu, giliran saya pula gelakkan dia. Budak tua, sudah akil baligh baharu bersunat, terlalu buruk bunyinya!

Selepas bersunat, saya masih ingat gurauan saudara mara kepada ayah supaya cepat carikan saya isteri. Walaupun masih budak-budak, berbunga juga di dalam hati.

Dan saya pun kelmarin cuba guraukan yang sama kepada Amir. Zaman berubah, dia buat tidak endah!

30 tahun lebih lamanya namun masih lagi terasa. Seksanya makan berpantang setiap hari nasi hanya berlauk ikan talang.

Paling sedap pun dibuat masak cuka atau masak asam. Minum pun tidak boleh banyak, takut jadi ‘temolok’ macam ayam. Apabila nak terkencing, aduh seksanya bukan kepalang!

Pada masa itu, paling marah kalau ditunjuk jag air sirap, lebih-lebih lagi sirap bandung. Masakan tidak, siang malam hanya diberi teh O tidak sampai setengah gelas.

Hari itu, setelah bawa Amir balik ke rumah, adiknya, Aliff yang berumur lima tahun bertanya: "'Bird' abang Amir, doktor potong habis ke abah?"

Saya jawab:" Tidak. Doktor buang sikit, buang topi saja."

Kemudian katanya, "Tapi kan abah... kawan adik kat taska bersunat, 'bird' dia doktor buang habis... adik tengok 'bird' dia dah tak ada.."

Saya hanya tergelak. Budak-budak, biasalah selalu bikin cerita.

Tidak puas hati dengan reaksi saya agaknya, Aliff kemudian berkata lagi, "kawan adik tu kan abah... dia pompuan."

Oh! Patutlah.

Harap bertenang dengar loceng amaran, usah terjun tingkap! - Ulasan Ahmad Lutfi Othman PRK Teluk Intan

Ahmad Lutfi Othman
Debaran jantung saya ketika menunggu pengumuman keputusan PRK Teluk Intan, malam Isnin, 31 Mei lalu, tidaklah sekencang semasa menonton siaran langsung pertandingan akhir Piala Thomas di antara Malaysia dan Jepun, seminggu sebelumnya.

Saya terpaksa menenangkan diri, dengan berbar...ing di atas katil, di bilik bersebelahan ruang tengah, sambil mengurut dada, secara psikologi untuk meredakan ketegangan.

Walaupun isteri menasihatkan agar terus tidur sahaja -- tambahan pula agak letih sebaik pulang dari meninjau kawasan pilihan raya pada Sabtu dan Ahad -- saya tetap gagahi juga.

Dan terbukti, ada nikmatnya melalui situasi cemas "turun-naik menang-kalah" menyaksikan pemain negara bersilih ganti mengutip mata dengan bakat baru Jepun!

Pastinya Dyana memasuki gelanggang jauh lebih yakin dan bergaya daripada pasukan Malaysia melangkah ke New Delhi. Sandaran bekalan majoriti DAP sebanyak 7,313 pada PRU13 agak melegakan.

Sebelum buat pertama kali melihat Menara Condong Intan pada 24 Mei, saya tidak pernah membayangkan jumlah kerusi Parlimen DAP akan merosot. Poster dan banner Dyana, dengan paparan jauh lebih menarik berbanding calon BN, menyuntik lebih keyakinan.

Bagaimanapun, apabila berbicara langsung dengan beberapa penduduk tempatan, semuanya penyokong Pakatan, khususnya di markas induk jentera kempen PAS, saya agak terkedu.

Rupanya kerjasama erat dan kesungguhan yang ditunjukkan aktivis PAS -- sehingga tergambar olah-olah Parti Islam itu sendiri yang bertanding, sekurang-kurangnya di kawasan Dun Changkat Jong -- bukan bermakna laluan Dyana menjadi lebih mudah.

Awalnya timbul rungutan tentang kontroversi hudud ekoran soalan perangkap wartawan terhadap Dyana, juga melarat pemakaian tudung.

"Sdr jangan remehkan sesuatu yang nampak kecil dan terpencil, tetapi dalam konteks Teluk Intan, sebenarnya boleh menjadi persoalan besar atau dapat dibesar-besarkan, di sini masih dianggap kampung," bisik seorang pesara semasa meraikan saya.

"Dyana seorang Muslim, berbeda dengan majoriti pemimpin DAP yang lain, dan kena ingat ini pilihan raya kecil, isu pakai tudung dan T-shirt pendek pun boleh timbulkan keraguan. Saya tak pasti, apakah ada calon Umno dari kalangan wanita, yang tidak bertudung?" tambahnya lancar selepas melihat saya terdiam.

Saya cuba mendefinisikan penyertaan Dyana, wanita muda Melayu berpendidikan tinggi, sebagai calon DAP, terutama untuk menyuburkan budaya politik baru, sekali gus memecahkan tembok perkauman, di samping menyisihkan kempen kebencian.

Ia diharap turut memberi impak besar dan merintis dimensi baru terhadap lanskap siasah negara yang masih sendat dengan bagasi sejarah yang terus memetakkan rakyat pelbagai bangsa dan agama.

Saya tidak pasti apakah rakan baru itu dapat menangkap maksud dan penekanan saya. Bagaimanapun rasa cemas apabila diberitahu "ada protes dalaman terhadap Dyana" reda apabila seorang pimpinan PAS meyakinkan saya bahawa ia akan reda selepas Presiden Tuan Guru Abdul Hadi Awang turun membuat penjelasan keesokannya.

Ketika meninggalkan Teluk Intan, walaupun keyakinan terjejas, namun saya masih percaya Dyana akan menyalakan obor baru yang cukup bercahaya dan sukar dipadam, sebagai persiapan berdepan PRU14.

Justeru, mengakhiri kolum Catatan Hujung, yang ditulis pendek pada 27 Mei, ketika kesan diabetik pada mata agak teruk, saya merakamkan: "Harapnya, penglihatan saya dapat pulih sepenuhnya untuk menyaksikan cahaya itu."

Namun begitu, menjelang hari pengundian, sahabat yang berkampung di Teluk Intan memaklumkan: "Dulu kita bimbang dengan pengundi Melayu, yang masih ragu-ragu untuk mengundi DAP, tapi sekarang lebih bermasalah lagi ... pengundi Cina luar kawasan, yang hampir semuanya penyokong Pakatan mungkin tidak balik. Orang berusia di sini khabarnya lebih tertarik dengan calon BN, anak tempatan, dijamin Najib Razak akan jadi menteri bila menang."

Difahamkan kemenangan besar pada PRU13 disumbangkan oleh peratusan mengundi yang tinggi iaitu 80.6%, berbanding hanya 70% lima tahun sebelum itu, dengan catatan majoriti kemenangan DAP waktu itu, 1,470 undi.

Malah ada yang berani mengunjurkan: "Orang Cina melebihi usia 50 tahun, dan jumlahnya ramai di sini, lebih selesa dengan Mah Siew Keong, juga ada faktor perkauman, lagipun dia dan keluarganya dekat dengan masyarakat setempat. Kalau Melayu tidak beralih banyak, apatah lagi sokongan India merosot, juga tidak puas hati sebab DAP tak letak calon India, kacau!"

"Pengundi Cina lebih pragmatis dan mudah berubah berdasarkan keadaan dan manfaat yang dihitung. Kesetiaan kepada parti tidak sepertimana orang Melayu, mereka bukan deposit tetap untuk sesiapa," demikian ingatan guru politik saya, lama dahulu, sebelum PRU12 lagi.

Disebabkan pertarungan sengit antara Dyana-Mah, selain warna-warni gemerlapan kempen, dan kesungguhan untuk menarik seramai mungkin pengundi Melayu, kami di Harakah memberikan liputan agak istimewa, seolah-olah calon PAS yang bertanding.

Sekitar Maghrib, 31 Mei, SMS wartawan Harakah Perak, Faeez Azahar, sekadar mengesahkan kerisauan saya: "Kalah, 238 undi." Sudah pasti, seperti penyokong Pakatan yang lain, saya turut kecewa.

"Pengundi Cina begitu ghairah untuk ubah kerajaan dalam PRU13. Dari jauh, serata pelosok dunia, mereka terbang balik mengundi, sebab yakin Putrajaya dapat ditawan. Saya tak dapat bayangkan bagaimana kita mahu kembalikan momentum itu, apatah lagi selepas kalah Teluk Intan," seorang pembaca Harakah meluahkan dalam emel, pagi esoknya, Ahad.

"Tan Sri Khalid Ibrahim bukan saja kalah dalam PRK Ijok, malah dimalukan apabila ucapannya yang tersasul sokong BN disiarkan berulang kali di TV, tapi tak lama kemudian, selepas PRU13 dia diangkat MB Selangor," saya memberi respons, mengulangi hujah untuk "menyedapkan hati".

Dyana masih muda; peluangnya terbuka luas. Eksperimen DAP mencalonkan tokoh muda Melayu di kawasan bukan majoriti Melayu perlu dihargai. Dan saya yakin, Dyana bukan setakat tidak mudah mengalah, malah mendapat ilmu dan pengalaman politik melimpah-ruah sepanjang kempen.

Ya, kepada Dyana dan DAP, ada kejutan tidak terduga, termasuk "pantang-larang" dan sensitiviti yang perlu diimbangi. Buat pemain aktif, DAP dan PAS khususnya, usah sembrono mencari daleh. Perlawanan ini tidak terhenti dengan kalah atau menang.

Apa pun, saya lebih suka melihatnya sebagai loceng amaran, buat mengejutkan yang leka-alpa, terutama yang masih beranggapan Pakatan dalam mood berbulan madu lagi, terutama dengan pengundi bukan Melayu.

Tapi, janganlah mereka yang bingkas bangun mendengar deringan yang membingitkan itu terus bertindak melulu sehingga mungkin terjun melalui tingkap tanpa sedar!

Sesama Pakatan pula. uruskanlah perbedaan dengan bijaksana. Pengundi sentiasa menilai ...

Seperti juga menonton final Piala Thomas di antara Malaysia dan Jepun, saya tetap "enjoy" dengan ulasan-ulasan yang dibuat terhadap kekalahan Dyana, meskipun semacam ada tafsiran berbeda pemimpin Pakatan.

sememangnya persefahaman dan keserasian pemimpin Pakatan akan terus diuji.

BERSAMBUNG

-------------
ARTIKEL LUTFI 27 MEI

Obor yang sukar dipadamkan lagi
Oleh Ahmad Lutfi Othman
Saya masih dalam 'pantang' ketika berkunjung ke Teluk Intan, Sabtu lalu. Masalah penglihatan sejak 50 hari lalu menghalang saya menulis dan membaca (serta merenung) dengan baik.

Memang menyeksakan (dan menginsafkan) apabila terpaksa berehat daripada mengisi kolum Catatan Hujung dalam tempoh yang begitu lama. Ya, pernahkah anda terfikir, bagaimana sekiranya secara tiba-tiba, mata gagal melihat?

Gamitan Teluk Intan yang menyegarkan tubuh yang uzur ini tentulah bukan disebabkan keunikan menara condong, mahupun keenakan mee udangnya, tetapi saya tidak boleh menafikan faktor tarikan calon DAP, Dyana Sofia Mohd Daud. Ia menjadikan Teluk Intan lebih meriah-ceria berbanding Kajang dan Bukit Gelugur.

Lebih daripada itu, saya mahu meninjau sendiri proses pembentukan babak baru politik Malaysia, di tengah-tengah gejolak sentimen perkauman yang cuba dibakar semahunya. Sejak tsunami PRU 2008, saya sentiasa yakin, tiba masanya nanti, budaya politik baru, jika dipupuk dan disuburkan, mampu menenggelamkan bahtera BN yang sudahpun hampir karam itu.

Sewaktu anak-anak muda Umno -- tidak terkecuali pemimpin kanannya, seperti Zahid Hamidi -- hilang kewarasan dan menyerlahkan sikap prejudis yang tinggi, pemimpin dan aktivis PAS memilih jalur sederhana yang menyejukkan.

Bagaimanapun, sejarah membuktikan, pendirian politik parti Islam itu tidak mudah dirumuskan. Dalam usaha membentuk persefahaman bersama Tengku Razaleigh Hamzah pada akhir 1980-an, protes dalaman juga tinggi, Dan jangan anggap kerjasama dengan Anwar Ibrahim berjalan begitu mudah, termasuk sehingga kini. Laluannya tetap berliku.

Apatah lagi bersahabat dengan DAP. Barisan Alternatif pernah runtuh beberapa tahun selepas kemenangan bergaya PAS pada 1999 ekoran polemik Negara Islam. Kontroversi Hudud berulang dan kenyataan Dyana turut mengundang rasa tidak selesa penyokong PAS.

Malah, semasa singgah di markas induk jentera kempen PAS di Padang Tembak, Teluk Intan, ada petugas memberitahu saya, seruan Timbalan Presiden, Mohamad Sabu agar berkerja bagaikan PAS yang bertanding, juga menerima bantahan.

"PAS tak rugi apa-apa jika terus giat berkempen, sebaliknya secara tidak langsung dapat mempamerkan sosoknya umpama saudara tua yang ikhlas dan boleh dipercayai dalam Pakatan Rakyat," ujar saya memujuk.

Namun begitu, saya melihat rata-rata aktivis PAS dari seluruh negara yang berkampung di situ, tetap istiqamah dan bertugas penuh dedikasi. Mereka kelihatan "enjoy" sekali, apatah lagi markas PAS sentiasa dilimpahi makanan, tanda semangat gotong royong tetap berakar.

Satu kelebihan, ahli PAS biarpun mungkin ada yang protes di peringkat awal, tetapi selepas diberi penjelasan, segera bertaut untuk bekerja tanpa was-was lagi.

Sebenarnya makin banyak pilihan raya kecil diadakan, tambah intim persefahaman dalam Pakatan. Kerjasama bukan lagi di peringkat atasan -- kadangkala didorong motif politik tertentu -- tetapi melebar kukuh di kalangan penyokong dan ahli. Lebih indah, persahabatan ini mula dirintis Perak pada tahun 2008. (Ingat kerajaan negeri pimpinan Nizar Jamaluddin).

Apa pun keputusannya pada malam 31 Mei nanti, Dyana -- dengan kecekalan dan keberanianya -- telah berjaya membawa obor yang sukar dipadamkan lagi. Harapnya, penglihatan saya dapat pulih sepenuhnya untuk menyaksikan cahaya itu.