"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

DJ IKIM terpaksa pinjam duit kerana tak dibayar gaji 2 bulan

Herman Samsudin

Jika semalam saya bertanya kepada IKIM tentang bayaran gaji mantan Pengarah Radio IKIM, hari ini saya nak tanya pula tentang bayaran gaji kepada DJ radio yang belum dibayar sejak Januari 2010. Maknanya sudah 2 bulan mereka tidak bergaji. Nampaknya tindakan IKIM ini melampaui amanat Rasulullah saw yang diriwayatkan oleh Ibnu Majah agar para majikan memberikan upah kepada pengambil upah (orang yang bekerja) sebelum kering peluhnya.

Jika dua bulan tak dibayar gaji, bukan sahaja peluh yang kering. Perut juga boleh kering. Bayangkanlah kesusahan mereka yang ada anak-isteri yang perlu ditanggung. Sampai bila mereka kena meminjam dari saudara mara. Saya simpati dengan nasib mereka yang bekerja bersungguh-sungguh untuk meninggikan syiar Islam, namun dilayan seperti hamba abdi pula.

Radio IKIM kini mempunyai 17 orang DJ atau penyampai radio dengan 11 orang adalah kakitangan tetap dan 6 lagi adalah DJ sambilan (part time).

Tidak guna IKIM menafikan terus menerus apa yang saya katakan ini. Tunjukan bukti pembayaran gaji 17 orang DJ ini kalau benar mereka ada buat bayaran. Beranikah akauntan IKIM tunjukan bukti itu?

Seperti yang saya sebut semalam, pendapatan Radio IKIM setiap tahun hampir tiga juta, tapi kenapa gaji DJ Radio tidak dibayar. Kebiasaannya perkara sebegini hanya berlaku bagi syarikat-syarikat swasta yang dah nak bankrap, adakah IKIM mengalami masalah kewangan sampai tak mampu bayar gaji? saya sekadar bertanya…harap IKIM menjawab….bayar jangan tak bayar!

Menteri Pertahanan !!.. Apa Cerita Askar-askar ni...

Manjung Mari

Salam sejahtera...

Menteri pertahanan yang dok sibuk dengan isu Melayu Pulau Pinang, isu Enjin Jet F53 hilang, isu jual maklumat ketenteraan kepada pihak luar, tetapi masaalah askar ni apa cerita...

Yang kita dok dengar kes buli ni di sekolah-sekolah asrama, biasalah budak sekolah,,, ini di kem Tentera pun masih ada kes buli..., dulu di Pusat Latihan penerbangan TUDM Alor Star, buli juga, tetapi boleh tahan lagi kadet-kadet..., ini dah kira prebet-prebet dah , dah boleh pergi berperang dah...., itulah..., gaji polis boleh diberi kenaikan beratus ringgit, gaji askar macam mana..,

mulalah jadi macam-macam punya hal......, Hebat 1Malaysia.. Tahniah...

http://manjongmari.blogspot.com/

Wang ihsan: Husam cabar Mustapa bersumpah

Mohd Zuharman
KOTA BARU, 6 Mac:
Pengerusi Jawatankuasa Petroleum Negeri Kelantan Datuk Husam Musa menolak dakwaan Pengerusi Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed, yang terus mempertahankan pendirian hanya wang ihsan menjadi hak Kelantan berasaskan undang-undang, sambil mencabar beliau agar bersumpah.

Mustapa, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri dan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Husein merupakan dua pemimpin Umno yang begitu menonjol dalam isu royalti apabila terus-menerus menjadi sasaran serangan pemimpin kerajaan negeri ekoran dikatakan penghalang kepada bayaran royalti.

Mustapa dan Awang Adek adalah anak kelahiran Kelantan.

“Jika benar apa yang dipertahankan mereka itu berasaskan undang-undang, dan sama-sekali tidak berniat menafikan hak rakyat, dan tidak juga kerana kepentingan politik, saya cabar Datuk Pa (Mustapa) bersumpah dengan nama Allah.

“Semua rakyat barangkali merasai wajar kalau sumpah itu dibuat memandangkan royalti itu adalah milik sejuta lebih rakyat Kelantan.

“Sekurang-kurangnya sejuta lebih rakyat Kelantan itu hendak lihat sendiri kebenaran menteri berkenaan,” kata beliau pada majlis Penutupan Diskusi Semasa Royalti Petroleum Dari Perspektif Undang-undang.

Diskusi anjuran Urusetia Kerajaan Negeri dengan kerjasama Muslimat Legal Team dan gabungan badan NGO itu diadakan di dewan Balai Islam Lundang dekat sini.

Akhir bulan lalu satu taklimat hampir sama berhubung isu berkenaan disampaikan bekas Ketua Hakim Negara Tun Salleh Abas kepada exco kerajaan negeri.

Awal minggu ini Dewan Undangan Negeri Kelantan meluluskan usul untuk membawa pertikaian itu ke mahkamah.

Sementara itu dalam satu perkembangan lain Setiausaha Akhbar Menteri Besar Ahmad Fadhli Ashaari memaklumkan Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah pun dibenar pulang hari ini selepas dimasukkan ke hospital dua hari lepas.

Nik Aziz dimasukkan ke Hospital Universiti Sains Kubang Kerian (HUSM) selepas mengadu sakit dada Rabu lepas.

Zulkifli tidak merayu, mahu kekal MP

G. Manimaran
KUALA LUMPUR, 6 Mac:
Zulkifli Noordin yang dipecat dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini tidak akan membuat rayuan, malah tidak akan mengosongkan kerusi Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu yang dimenanginya genap dua tahun lalu.

Beliau mahu menyertai tiga lagi rakannya yang sudah pun keluar PKR dan bertindak sebagai Ahli Parlimen Bebas.

“Tiada sebab mengapa saya harus membuat rayuan... mengapa saya harus kosongkan kerusi saya juga,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider sebentar tadi.

Majlis Pimpinan Pusat PKR memutuskan untuk memecat beliau petang ini.

Majlis Pimpinan Pusat PKR yang mengadakan mesyuarat tiga jam juga mengarahkannya agar mengosongkan kerusi Parlimen itu yang dimenangi pada 8 Mac 2008.

“Saya merasakan saya tidak membuat apa-apa kesalahan, saya berpegang kepada pendirian saya yang telah saya pun katakan selama ini,” kata Zulkifli merujuk kepada pendiriannya bahawa apabila mempertimbangkan antara agama dan parti, beliau akan mengutamakan soal agama.

Dengan keputusan Majlis Pimpinan Pusat itu kata Zulkifli, beliau telah “dipaksa untuk keluar parti”, bukannya “saya yang keluar parti.”

Sambil mengulangi kenyataan pagi tadi bahawa PKR “sudah menggali kuburnya sendiri”, Zulkifli meramalkan situasi ahli dan pemimpin keluar secara besar-besaran dari parti itu dalam waktu terdekat.

“Sebentar tadi saya turut menerima satu panggilan daripada seorang pemimpin kanan mengatakan sedih dengan keputusan dibuat parti selepas kami berjuang begitu lama dalam parti.

“Berdasarkan pandangan dia, saya dapat merasakan ramai kecewa dan boleh menjangkakan kesan yang mendalam terhadap parti,” kata beliau yang membuat persiapan untuk pergi ke kawasannya malam ini.

Sementara itu dalam tulisan blognya lewat petang ini, Zulkifli memberitahu hari ini adalah permulaan satu titik hitam dalam sejarah perjuangan reformasi yang bermula pada 2 Sept 1998.

“Ia juga adalah permulaan kepada kejatuhan dan kehancuran PKR.

“Ternyata perjuangan untuk memartabatkan nilai kemanusiaan, mengembalikan hak asasi manusia, dan mendaulatkan nilai dan prinsip-prinsip keadilan sejagat hanyalah sekadar laungan palsu.

“Keputusan ini juga membuktikan bahawa bagi firaun-firaun kecil yang menguasai PKR, ia adalah satu dosa besar yang tidak boleh dimaafkan bagi memartabat, membela dan mempertahankan Islam,” katanya lagi.

Zulkifli menambah, beliau dihukum tanpa diberi peluang membela diri menurut prinsip hak asasi kemanusiaan dan nilai keadilan sejagat seperti yang dilaungkan oleh kepimpinan PKR selama ini.

Kepantasan tindakan memecatnya, tegas Zulkifli, membuktikan kepalsuan slogan mereka.

“Sedangkan saya hanyalah sekadar menuntut hak asasi kemanusiaan dan nilai serta prinsip keadilan sejagat dipatuhi, dan prinsip tersebut mewajibkan seseorang hanya boleh dibicarakan oleh rakan sekufunya.

“Saya hanya menuntut dibicarakan oleh panel yang beragama Islam kerana isunya membabitkan kalimah Allah iaitu persoalan akidah, syariat dan agama Islam,” katanya.

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata keputusan itu dicapai sebulat suara dalam mesyuarat bulanan Majlis Pimpinan Pusat yang diadakan hari ini.

Zulkifli juga diberi tempoh 14 hari untuk merayu keputusan itu.

Zulkifli yang juga seorang peguam, dihadapkan kepada lembaga disiplin parti bagi menjawab isu berhubung laporan polis yang dibuatnya terhadap rakan sekutu dari PAS, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad berkenaan isu kalimah Allah dan kritikan beliau terhadap kepimpinan DAP khususnya Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Kelmarin, Ahli Parlimen yang terkenal dengan tindakan ‘menentang arus’ dalam PKR itu memulaukan sidang lembaga displin yang membicarakan kesnya kerana membantah anggota panel terdiri daripada bukan Islam.

Pagi ini, Zulkifli menerusi surat terbuka di dalam blognya sekali lagi merayu anggota majlis pimpinan pusat PKR agar memberi peluang kepada beliau membela diri di hadapan panel disiplin beragama Islam berhubung isu yang dibangkitkan.
-malaysianinsider-

KUIZM bakal beroperasi Julai ini

Hazayani Zakaria
KUALA LUMPUR, 6 Mac:
Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM) milik PAS akan mengambil pelajar sulung pada sesi Julai nanti apabila bangunan yang didirikan di Markaz Tarbiyah PAS di Taman Melewar siap sepenuhnya, kata Naib Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Dr Mahfodz Mohamed.

Bercakap dalam satu sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini pagi tadi, beliau memberitahu institusi pengajian tinggi (IPT) yang ditubuhkan oleh Majlis Pendidikan PAS Peringkat Kebangsaan (MPPPK) itu telah mendapat pengiktirafan daripada universiti-universiti di Indonesia.

"Tempoh masa pengajian selama tiga tahun untuk mendapatkan diploma dan kemudian boleh menyambung pengajian ke peringkat ijazah di universiti di Indonesia. Kita telah pun mendapat pengiktirafan daripada universiti di Indonesia,” katanya.

KUIZM di bawah tanggungjawab Lembaga Khas Penubuhan Institut Pengajian Tinggi (LKPIPT) buat permulaannya akan menawarkan dua program iaitu Diploma Muamalat dan Kewangan Islam serta Diploma Dakwah dan Komunikasi.

KUIZM menawarkan kemasukan kepada pelajar-pelajar berkelulusan Sijil Menangah Ugama/Agama (SMU/SMA) dan / atau Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau yang setaraf dengannya.

Manakala yang tidak mempunyai kelulusan tersebut boleh dipertimbangkan melalui ujian kelayakan yang akan diadakan.

Yuran pengajian pula ialah sebanyak RM1, 500 setiap satu semester.

Mahfodz yang juga Pengerusi Lembaga Khas Penubuhan Institusi Pengajian Tinggi bagi PAS (LKPIPT) juga berkata, idea penubuhan IPT di bawah seliaan sudah timbul pada tahun 80-an namun baru menjadi kenyataan pada tahun 2006 apabila PAS menubuhkan LKPIPT dan idea penubuhan IPT diluluskan oleh PAS Pusat pada 2008.

Nama KUIZM ini dipilih bersesuai dengan satu nama besar dalam perjuanagn gerakan Islam dan pendidikan Islam negara iaitu Allahyarham Prof Zulkifli Muhammad, yang merupakan tokoh politik dan pendidikan Islam.

Beliau yang merupakan Timbalan Yang Dipertua PAS pada 1956 dan Ahli Parlimen PAS Kawasan Bachok, Kelantan pada tahun 1959-1964 terkorban dalam kemalangan jalan raya yang ngeri. Sebagai tokoh pendidikan Islam, beliau telah mencadangkan dan dengan gigih mengusahakan penubuhan Kolej Islam Malaya 1953, juga sebagai pencetus idea penubuhan

Yayasan Pengajian Tinggi Islam Kelantan (Nilam Puri) pada 1965.

Penubuhan KUIZM, menurut Mahfodz mempunyai beberapa objektif antaranya membuka peluang kepada masyarakat Malaysia untuk melengkapkan diri dengan ilmu-ilmu berkaitan akidah supaya dapat menangkis segala salah faham terhadap Islam.

Selain itu, KUIZM juga bermatlamat melahirkan golongan intelektual dan profesional Islam yang boleh memimpin dan memberi sumbangan sebagai pendidik, pendakwah, pentadbir, dan pengurus.

Kampus tetap KUIZM di Taman Melewar sedang giat dijalankan dan akan menelan belanja awal sebanyak RM1.5 juta.

Pembinaanya termasuk asrama untuk penempatan pelajar teutamanya untuk pelajar perempuan.

Sehubungan itu, Mahfodz menyeru kepada mana-mana pihak yang berkemampuan untuk menghulurkan sumbangan.

Sumbangan wang boleh disalurkan terus ke akaunBank Islam 14041010074783 atas nama Akademi Pendidikan Zulkifli Muhammad.

Menyentuh mengenai tenaga pengajar, Mahfodz berkata, mereka terdiri daripada pensyarah dari universiti tempatan dan akan diambil sama ada untuk sepenuh masa atau secara sambilan.

Setakat ini, KUISM belum menjalinkan kerjasama dengan universiti tempatan bagi menunjukkan PAS juga mampu menubuhkan IPT sendiri.

"Institusi ini pun sama dengan universiti lain. Cuma buat permulaan ini kita belum ada buat hubungan dengan universiti lain kerana kita nak menunjukkan bahawa PAS boleh menubuhkan universiti.

“Mungkin selepas setahun atau dua tahun kita akan buat kerjasama dengan universiti lain khususnya yang ada pengajian Islam seperti Universiti Islam Antarabangsa, Universiti Malaya, dan lain-lain," katanya.

Turut bersama dalam sidang media tersebut ialah Rektor KUIZM, Dr Shahbudin Ngah dan Setiausaha Kerja MPPK, Ustaz Wan Ahmad Rasyidi Othman.

AMK Kedah, P Pinang desak Zulkifli letak jawatan

Mohd Sabri Said
KULIM BANDAR BAHARU, 6 Mac:
Angkatan Muda Keadilan (AMK) Negeri Kedah dan Pulau Pinang bersatu mendesak Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin meletakkan jawatannya yang dimenangi pada Pilihan Raya Umum ke-12 lalu bagi membolehkan rakyat memilih ahli parlimen yang baru.

Kedua-dua kepimpinan berkenaan berkumpul di Tadika Kampung Selama, dekat sini dengan membawa poster mendesak Zulkifli meletakkan jawatan segera.

Ketua Penerangan AMK Pulau Pinang, Rizal Hamid berkata, desakan itu bukan sahaja ditujukan kepada Zulkifli tetapi juga kepada Ahli Parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzil Samsuri yang mengikut jejak langkah Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim dan Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng yang keluar parti dan menjadi wakil rakyat Bebas.

Sebagai simbolik, pada perhimpunan itu turut membakar poster yang bertulis perkataan ‘Zulkifli tidur’, Zulkifli tak buat kerja’, ‘Zulkifli tak turun padang’ dan lain-lain.

Harussani perlu perbetulkan Umno terlebih dahulu

Harakahdaily
IPOH, 6 Mac:
Pemuda PAS Perak menegaskan bahawa Umno yang telah bertindak zalim terhadap rakyat selama ini yang perlu dinasihati terlebih dahulu oleh Tan Sri Harussani Zakaria.

“PAS tidak akan bersekongkol dengan Umno yang zalim terhadap rakyat. Apa yang harus Tan Sri Harussani lakukan sekarang ialah membetulkan Umno terlebih dahulu yang bertindak di luar batasan dan hak rakyat,” kata Naib Ketua Pemuda PAS negeri, Salman Saleh.

Beliau juga melahirkan kekesalan dengan mufti berkenaan yang menggunakan kedudukannya sebagai pegawai agama kerajaan mengheret Seri Paduka Sultan Perak di dalam memastikan hasrat dan agenda Umno terlaksana.

Tegasnya, Pemuda PAS negeri tidak mahu mengheret Harussani berpolitik kepartian tetapi jika beliau sudah bersedia dan yakin akan Umno, maka dipersilakan berbuat demikian.


Salman turut menasihatkan mufti itu agar tidak membuat sokongan terbuka berkaitan politik jika mahu dihormati oleh rakyat sepertimana yang telah didedahkannya di dalam laporan media baru-baru ini.

“Harussani tidak harus menggunakan pentasnya sebagai pegawai agama kerajaan menunjukkan sokongannya terbuka kepada mana-mana parti politik di dalam negara kita,” ujarnya.

Tambahnya, dengan sikapnya berpihak itu akan memberikan gambaran bahawa beliau benar-benar sebagai penyokong kuat sebuah parti.

“Persoalan yang perlu dijawab oleh Tan Sri Harussani di dalam isu kerajaan perpaduan yang cuba beliau burukkan PAS di dalam perkara ini, beliau perlu ikhlas di dalam menyatakan kebenaran jika Umno yang begitu zalim membolehkan kita sebagai umat Islam bersama dengan golongan seperti ini,” ujarnya lagi.

PKR pecat Zulklifi Noordin

Ahli parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin dipecat daripada PKR hari ini.

Perkara tersebut diumumkan Setiausaha Agungnya Saifuddi Nasution Ismail pada sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya petang ini.

Timbalan Presiden PKR Syed Husin Ali, Naib Presiden Mustaffa Kamil Ayub, Ketua Penerangan Latheefa Koya dan Pengarah Strategik Tian Cua turut hadir. Bagaimanapun, ketua umummnya Datuk Seri Anwar Ibrahim dan presiden parti Datuk Seri Wan Azizah Ismail tidak turut serta dalam sidang media tersebut.

Sehubungan itu, Zulklifi juga diminta mengosongkan kerusi parlimen Kulim-Bandar Bharu yang dimenanginya pada pilihan raya umum 2008.

Bagaimanpun Zulklifi dibenarkan membuat rayuan dalam tempoh 14 hari berhubung pemecatan itu.

Dua hari lalu, Zulkifli dihadapkan ke lembaga jawatankuasa dispilin PKR tetapi bertindak keluar selang sejam kemudian.

'Kesalahan berulang-ulang'

Beliau dihadapkan ke jawatankuasa itu bagi memberi penjelasan berhubung bidasannya terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan membuat laporan polis ke atas ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Zulklifi mendakwa panel yang sepatut menentukan masa depannya hari ini sepatutnya dianggotai oleh orang Islam kerana ia membabitkan penggunaan isu kalimah Allah dan agama Islam.

Dakwaannya itu bagaimanapun ditolak dan menurut setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution, kes Zulklifi tidak kena mengena dengan isu kalimah Allah.

Dalam sidang media selepas mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat PKR selama kira-kira 3 jam setengah, Saifudin menjelaskan, keputusan terhadap Zulkifli dibuat secara sebulat suara selepas mempertimbangkan pelbagai aspek, termasuk kesan "kesalahan yang berulang-ulang" yang dilakukannya dan kesannya terhadap parti.

Saifuddin berkata, surat bagi memaklumkan keputusan tersebut akan dimaklum kepada Zulkifli pada Isnin ini melalui pelbagai surat, faks dan e-mel.

Menurut Saifuddin, Zulkifli disabitkan bersalah kerana membuat laporan polis terhadap wakil rakyat PAS Khalid Samad dan ekoran kenyataannya yang dibuat dalam sebuah wawancara di TV3 sebelum ini, antarnaya berbentuk serangan terhadap dasar dan pendirian parti serta kemampuan Pakatan Rakyat.

Kulim diselia Gobalakhrisnan

Saifuddin berkata, selepas tempoh rayuan tamat, sekiranya rayuannya ditolak, PKR akan mendesak ahli parlimen kontroversi itu mengosongkan kerusi parlimen kawasan tersebut kerana kemenangannya sebelum ini diperoleh atas tiket PKR.

Ditanya tindakan PKR sekiranya Zulkifli enggan berbuat demikian, Saifuddin hanya berkata, beliau yakin, sebagai ahli parlimen yang bertanggungjawab dan faham nilai integriti dan kewibawaan, beliau akan akur pada desakan tersebut.

Sementara itu, katanya, PKR juga menugaskan pemimpinanya menjaga kebajikan kawasan di mana wakil rakyat mereka berpaling tadah.

Beliau menambah, wakil rakyat Padang Serai N Gobalakhrisnan selepas ini akan ditugaskan menjaga kawasan Kulim-Bandar Baharu. Awar di Nibong Tebal, Yusmadi Yusoff (Balik Pulau) ditugaskan di Bayan Baru dan Dr Lee Boon Chye (Gopeng) di Bagan Serai.

Sementara Zulkifli ketika dihubungi Malaysiakini sejurus selepas keputusan tersebut diumumkan enggan mengulas lanjut kerana bercadang mengadakan sidang media khas mengenai perkara itu lewat petang ini.

-malaysiakini-

Tarbiyyah PAS Pastikan Wakil Rakyatnya Tak Khianat

ustnik
Menjadi wakil rakyat adalah satu amanah. Namanya pun ‘wakil rakyat’, bukan wakil ‘diri sendiri’. Ia diangkat hasil undian majoriti, bukan semata-mata kehebatan peribadi. Mereka yang dipilih dalam PRU12 lepas hasil tahaluf siasi PAS, PKR dan DAP datang dari pelbagai latarbelakang.

Wakil rakyat PAS Alhamdulillah dipilih dari kalangan mereka yang berwibawa. Pastinya mereka tidak maksum, tetapi tarbiyyah yang dijalani melalui parti dan gerakan Islam ini terutama yang berkait dengan dosa pahala, kesinambungan perjuangan Nabi, jawatan adalah taklif bukan tasyrif ( bebanan dan tugasan bukan kemuliaan) sentiasa ditekankan. Lantas mereka insyaAllah tidak mudah mengkhianati parti, melompat atau mudah menerima sogokan.

Apa yang berlaku dalam parti rakan PAS menggambarkan beberapa isu dan masalah yang mesti mereka selesaikan menjelang PRU 13 akan datang. Saya boleh menerima pandangan bahawa melompatnya beberapa wakil rakyat dari parti lain dalam Pakatan Rakyat menjadi wakil bebas atau menyertai BN adalah satu proses pembersihan menuju PRU13.

Saya sarankan pimpinan Pakatan Rakyat senaraihitamkan semua wakil rakyat yang telah melompat ini supaya andainya Pakatan Rakyat menang besar dalam PRU 13 akan datang, mereka ini tidak diterima lagi sebagai wakil rakyat atau pemimpin. Kalau mahu terima pun, hanya ahli kecil sahaja.

Cukuplah pengkhianatan amanah hasi dari kerja kuat pekerja-pekerja parti yang ikhlas di peringkat akar umbi bagi memenangkan mereka. Jangan jadi seperti kata pepatah: ‘Seperti melepaskan anjing tersepit’ dan ingatkan hadis Nabi: ‘Seorang mukmin tidak akan disengat dalam lubang yang sama sebanyak dua kali.’

Saya juga menyarankan agar kerusi lebih banyak diberi kepada PAS memandangkan wakil rakyat PAS yang lebih berwibawa, mempunyai ketahanan jiwa dan lebih amanah. DAP dan PKR harus bersedia menerima hakikat ini.

www.niknasri.co

Prihatinnya Kerajaan BN

laniisma
Penstrukturan semula sistem subsidi petroleum dibatalkan , tiada sebarang kenaikan harga bahan api itu buat masa sekarang. Nampaknya kerajaan hendak ‘test market’ dan nampaknya kerajaan BN terlalu prihatin kepada raky at.

Kerajaan ingin menaikkan tol, maka diwar-warkan akan kenaikkan itu. Maka rakyat rasa gelisah akan beban yang bakal dihadapi. Selepas beberapa ketika tak jadi. Maka jadilah kerajaan BN kerajaan yang prihatin. Maka kerajaan pun seronok main sorok-sorok. Maka diwar-warkan ingin menaikan kadar elektrik, tak jadi, maka jadilah lagi prihatinnya kerajaan BN.

Rasanya rakyat begitu cerdik dan tidak mudah terpedaya dengan helah prihatinnya kerajaan BN kecualilah Umno Karat, maka huha-huhalah dia mengatakan begitu prihatinnya kerajaan. Kena tipu sampai bila-bila.

Sekiranya kerajaan ingin benar-benar menjaga kebajikan rakyat, niat untuk membebankan rakyat memang tidak ada dan berusaha untuk meringankan beban rakyat. Ini tidak main acah-acah, acah-cah pun kebiasaan kita kena juga.

Kita lihat kerajaan Selangor yang prihatin kebajikan rakyat dengan menghalang Syabas daripada menaikkan harga air sehingga ingin disaman Syabas (Anda tentu ingat gaji Pengerusi Syabas sebulan). Niat ingin menjaga rakyat menjadi keutamaan. Ini tidak, niat ingin ‘menyapu’ dahulu, kebajikan dan bebanan rakyat entah yang ke berapa.

Jadi rakyat perlu ingat, BN ‘sesak’, dijagailah rakyat. Untuk ketika ini tiada kenaikan, itu diberitahu awal-awal (baca ketika BN sesak). Sekiranya merasa dah baik sedikit, jagalah hangpa semua. Prihatin belakang kira. Kita juga harap-harap BN sesak nafas selamanya.

Khir Toyo: Jangan Kambing Hitamkan Saya

Bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Khir Toyo meminta orang-ramai untuk tidak menyalahkan beliau sepenuhnya diatas kegagalan menguruskan Selangor dengan baik.

Dalam satu temubual bersama The Malaysian Insider, Khir Toyo berkata keputusan-keputusan salah dan silap yang belaku sepanjang pentadbirannya berpunca dari nasihat oleh pegawai sivil dan rakan politik.

Mengambil contoh upacara serah penyapu 2006 kepada penjawat-penjawat awam, Khir berkata tidak ada seorang pegawai-pegawainya yang menyuarakan bantahan ketika idea itu dicadangkan.

Beliau menambah ada diantara mereka yang cuba menyembunyikan kesalahan sendiri dengan menyalahkan beliau.
-tvselangor-

Kenapa Mufti Perak sanggup berbohong?

Herman Samsudeen
Membaca pengakuan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dalam Malaysian Insider berhubung usahanya memujuk PAS untuk bekerjasama dengan Umno bagi mewujudkan Kerajaan Campuran di Perak, pasti ramai yang sudah menduga, tapi tidak kurang juga yang kesal dan menganggapnya sebagai tindakan yang sia-sia.

Malah ramai yang kesal kerana beliau sebagai seorang Mufti rela diperkudakan untuk menjadi ejen Umno bagi memujuk PAS.

Paling menyedihkan kerana Umno, beliau sanggup mengkhianati jubah Muftinya dan berbohong kepada rakyat dalam program dialog Zaaba di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Ahli Majlis Syura Ulama PAS, yang juga Pesuruhjaya PAS Perak ketika itu Ustaz Ahmad Awang menjelaskan;

“Apa yang beliau (Harussani) cakap dalam dialog itu adalah tambahan kemudian. (Perkara) Itu tidak betul (bohong),”

Ustaz Ahmad turut menjelaskan bahawa dalam perbualan tersebut, mufti Perak itu tidak memberitahunya yang cadangan itu mendapat perkenan baginda. Malah perbualan tentang ayat al-Quran dan hadis itu pun tidak ada. Ia direka-reka kemudiannya.

Memang jelaslah Harussani begitu taksub pada Umno, dan layaknya beliau berhenti jadi Mufti dan bertanding sebagai calon Umno kalau mahu tubuh Kerajaan dan jadi menteri Besar.

Harussani sudah lupa bahawa sekarang dia masih lagi Mufti Perak. Dan amat tidak wajar beliau bercakap tentang isu ini sekarang kerana Umno sudah kembali merompak kuasa di Perak dan tubuh Kerajaan haram. Jadi apa jadahnya beliau bangkitkan hal ini dalam Forum di UKM.

Mahu sindir PAS? nak bagitau bahawa PAS sekarang sudah rugi? Memang jelas beliau ada niat yang tidak baik bila mengungkitkan hal itu. Sejak dapat gelaran Tan Sri ni, makin galak beliau berjuang untuk Umno.

Yang pasti beliau sudah bekerjasama dengan kezaliman yang tidak diredhai rakyat dan Islam.

Kalau Khalifah Umar hidup lagi, pasti beliau dah kena tampar sebab bersekongkol dengan penzalim, perasuah dan pemimpin-pemimpin Umno yang begitu taat sembah tugu negara setiap tahun.

Beliau sebelum ini begitu semangat bicara soal murtad, tapi apa pula hukum Pak Lah dan Najib sembah tugu negara?

Adakah itu amalan yang dituntut oleh Islam.

Bagaimana pun dengan cara Umno rompak kerajaan Perak. Halalkah?

Ingatlah wahai Harussani…jangan hanya tahu harus sana sini. Gunakanlah ilmu yang ada untuk bercakap benar, bukannya berbohong. Bersamalah dengan kebenaran kalau tidak mahu lari sana-sini di Padang Mahsyar nanti.

Umno perlukan sokongan bukan Melayu rampas balik Selangor

Neville Spykerman

SHAH ALAM, 6 Mac: Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo (gambar) percaya Umno memerlukan loncatan radikal di luar lingkungan sokongan tegar pengundi-pengundi Melayu untuk mendapatkan sokongan bukan Melayu dalam usaha menguasai kembali Selangor dalam pilihan raya umum ke-13.

Pemimpin Umno Selangor ini juga berkata, partinya memerlukan pelan hala tuju yang jelas untuk mendapatkan semula Selangor yang kini diterajui Pakatan Rakyat.

“Dari sudut politik, kaum Melayu akan terus berpecah... jadi Umno perlu mendapatkan sokongan bukan Melayu,” kata bekas menteri besar Selangor kepada The Malaysian Insider dalam satu temu bual baru-baru ini.

Dalam pertemuan dengan wartawan di pejabatnya sempena dua tahun kerajaan negeri Selangor Pakatan Rakyat, Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim yakin Pakatan Rakyat mempamerkan prestasi yang lebih baik, sekali gus mengekalkan negeri itu pada pilihan raya umum ke-13.

“Saya tidak mengatakan akan mencapai kemenangan sapu bersih... tapi saya percaya, boleh katakan mempunyai peluang lebih baik (untuk kekalkan kedudukan semasa),” kata beliau apabila ditanya bagaimana beliau melihat peluang bagi PR Selangor jika pilihan raya diadakan dalam waktu terdekat ini.

Mandat semasa hanya akan berakhir Mei 2013.

PR membentuk kerajaan negeri dengan kerjasama PKR, PAS dan DAP selepas memperoleh 36 daripada 56 yang diperuntukkan untuk Selangor.

Baki 20 kerusi dimenangi oleh Barisan Nasional (BN) dengan 18 daripadanya oleh Umno manakala dua lagi oleh MCA.

Menurut Khir, perangkaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) baru-baru ini menunjukkan pengundi Melayu terdiri daripada 56 peratus penduduk di Selangor manakala ada lagi kir-kira 700,000 orang yang layak tetapi masih belum mendapat sebagai pengundi.

Daripada jumlah itu, sermaia 500,000 orang merupakan kaum Melayu.

Kehilangan Selangor, negeri paling moden dan paling kaya di Malaysia jatuh ke tangan kepada Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum lalu dilihat sebagai satu tamparan kepada Umno-BN, di mana ada pihak yang menyalahkan perubahan sokongan bukan Melayu sebagai punca.

“Pemimpin-pemimpin utama Umno termasuk perdana menteri sudah pun menuju ke arah ini tetapi mesejnya belum sampai ke bawah,” kata Khir lagi.

Sehubungan itu, menurut beliau walaupun sudah dua tahun pilihan raya umum berlaku tetapi Umno kelihatan belum ada pelan hala tuju yang jelas untuk mendapatkan semula negeri itu.

“Pemimpin-pemimin Umno di peringkat bawah gelisah dan mahu bergerak ke depan tetapi tiada gelombang atau pelan hala tuju untuk mereka,” katanya.

Malah menurut Khir, beliau menyokong Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar dan menafikan wujudnya pergeseran membabitkan kedua-dua mereka.

Khabar angin kedengaran sudah wujud masalah dalam Umno Selangor ekoran pergeseran antara kumpulan diketuai oleh Noh yang merupakan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani dan Khir.

“Ia tidak benar... Noh Omar mengetuai Umno Selangor,” kata Khir apabila ditanya siapa yang sebenarnya mengetuai parti di peringkat Selangor.

-malaysianinsider-

Pilihan raya kerajaan tempatan dipulihkan

Dua hari sebelum Pakatan Rakyat meraikan ulang tahun kedua mereka merampas, Pulau Pinang, kerajaan negeri hari ini mengumumkan pilihan raya kerajaan tempatan akan diadakan semula.

Pilihan raya itu membabitkan dua majlis tempatan - Majlis Tempatan Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Tempatan Seberang Perai (MPSP)

Menurut Ketua Menteri, Lim Guan Eng, surat telah dihantar kepada Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusuf pada 4 Mac lalu meminta mereka menguruskan perjalanan pilihan raya berkenaan.

Perkara itu, kata Lim terkandung dalam Perkara 113 (4) Perlembagaan Persekutuan yang berbunyi "undang-undang persekutuan atau undang-undang negeri boleh memberi kuasa kepada SPR menjalankan apa-apa pilihan raya yang lain daripada yang dinyatakan dalam Fasal (1)."

Lim juga berkata pihaknya bersedia berbincang dengan SPR bagi menyelaraskan perjalanan pilihan raya kerajaan tempatan itu.

Pilihan raya kerajaan tempatan yang terakhir dihentikan sejak 40 tahun lalu oleh kerajaan Barisan Nasional.

Sebelum itu, pilihan raya itu didakwa mampu mengembalikan keberkesanan pihak berkuasa tempatan menjalankan tugas di kawasan masing-masing.

Lim juga pernah dilaporkan berkata, pelbagai masalah yang berlaku di peringkat tempatan sekarang adalah kerana kegagalan pihak berkuasa tempatan menjalankan tugas seperti yang diharapkan oleh rakyat.

-malaysiakini-

Mengapa rakyat tak cukup duit?

albangi
Kehidupan di Malaysia dikatakan oleh sesetengah pihak sebagai aman. Aman kerana kata mereka tidak berlaku pergaduhan kaum. Tetapi aman tidak bermakna sejahtera. Tidak sejahtera kerana kejadian kes bunuh dan buang anak berlaku SETIAP HARI. Purata kes rogol berlaku SETIAP 2 hari.

Tidak sejahtera juga kerana negara tidak diberkati oleh Allah. Selain daripada masalah gejala sosial yang tenat, rasuh, riba, penyelewengan dan khianat terhadap amanah, negara juga tidak diberkati. Akirnya, rakyat tidak cukup duit kerana terpaksa bayar itu dan ini. Bayar sana sini kerana perkhidmatan yang ada tidak berkualiti dan perkhidmatan yang ada menekan kehidupan rakyat.

Bacalah rungutan rakyat Malaysia di bawa ini.

 • What do I get for paying toll every day? Now I have to pay an extra RM50 for each credit card. For what?
 • Extra GST (goods and services tax). Again, how does that benefit me?

Look at the long list:

 • I have to pay for security guards because the police are hopeless.
 • I have to install filters because the water supply is dirty.
 • I have to watch satellite tv because the government broadcasts crap.
 • Many kids have to go for tuition or to private schools because the government schools are bad.
 • We have to pay IPPs (independent power providers) because the government cannot provide consistent electricity.
 • We have to pay Indah Water to clean up the sewers.
 • We have to pay tax on foreign cars because Mahathir wants to keep his dying local car industry alive.
 • Most have to drive because the government cannot provide good public transport.
 • We have to pay to sustain the government’s affirmative action policies.
 • We have to pay for private health care because the public hospitals are crowded .
 • All in all, we have to pay a PREMIUM to stay in this country!

1 Malaysia Boleh!!!

Isu 'ceroboh' gereja, Al-Islam mohon maaf

Majalah Al-Islam membuat permohonan maaf secara terbuka kepada gereja Katolik dan penganut Kristian berhubung penyiaran artikel 'Tinjauan Al Islam dalam Gereja: Mencari Kesahihan Remaja Melayu Murtad', keluaran Mei 2009.

NONEPermohonan maaf itu dibuat menerusi laman sesawang penerbitnya, Utusan Karya pada jam 6 petang semalam.

Menurut permohonan maaf itu lagi, artikel berkenaan tanpa disengajakan telah menyinggung perasaan para penganut agama Kristian, khususnya Katolik.

“Tinjauan itu dilakukan bertujuan mencari kesahihan dakwaan orang awam berhubung isu tersebut.
Al Islam juga sama sekali tidak berniat untuk menghina agama Kristian, apatah lagi mengganggu atau menceroboh rumah ibadat mereka.”

Dalam permohonan maaf itu, pengarang
Al-Islam juga berkata dua wartawan yang terlibat turut memohon maaf kerana tidak menyedari apa yang mereka lakukan semasa melaksanakan tugasan tersebut telah menyinggung perasaan para penganut agama Kristian.

Al-Islam juga berharap perkara seumpama ini tidak akan berulang lagi

Malaysiakini difahamkan Paderi Besar Katolik, Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Pakiam telah dimaklumkan berhubung permohonan maaf itu.

NONEBagaimanapun usaha menghubungi beliau di kediamannya untuk mendapatkan ulasannya belum berjaya.

Menurut sumber yang rapat dengan Utusan Karya, permohonan maaf telah lama disediakan tetapi tidak dapat disampaikan dengan segera kerana terpaksa dirujuk kepada peguam majalah itu bagi menggelakkan sebarang implikasi perundangan.

Permohonan maaf yang sama juga akan disiarkan dalam Al-Islamkeluaran April 2010 yang akan berada di pasaran pertengahan bulan ini.

Pakiam pada
sidang medianya Khamis lalu berkata, beliau yakin masyarkat Katolik akan berpuas hati jika wartawan berkenaan dan penerbitnya mengambil keputusan untuk memohon maaf.

Beberapa pihak juga cuba
mengeruhkan lagi suasana dengan merancang demonstrasi bagi mendesak peguam negara supaya meneruskan tindakan ke atas wartawan Al-Islam yang 'menceroboh' gereja itu.

Bagaimanapun tindakan mereka tidak direstui dan disokong oleh Pakiam dan kebanyakan pertubuhan Kristian yang lain.

-malaysiakini-

Tanah rakyat diambil tapi tidak dibayar pampasan

Abdullah Ngah
Bercakap pasal jalanraya yang sedang dalam pembinaan dari Kampung Teluk Pasu ke Jeram Hilir yang memakan kos RM 200 juta memang ada yang tidak kena.

Khamis lepas seorang penduduk di Kampung Banggol Donas call penulis ingin berjumpa dan nak cakap pasal jalanraya yang kena rumahnya.

Hari Jumaat selepas solat seorang penduduk Kampung Teluk Pasu memberitahu penulis, rumahnya kena lalu jalanraya tersebut.

Beliau berkata saya tak kisah asalkan dibayar pampasannya sebanyak RM 29.00 sekaki persegi .

Pada Hari Sabtu ketika penulis sedang makan dalam suatu majlis kenduri kahwin Haji Ibrahim di Hulu Terengganu, Majid yang dikatakan waris Datuk Rahim Said memberitahu bayaran tidak akan dibayar dan dibayar selepas jalanraya itu siap.

Hari Ahad, Haji Ngah Abdul Rahman memberitahu penulis yang dia sudah turun tandatangan membenarkan tanahnya di Teluk Pasu untuk pembinaan jalanraya tersebut.

Penulis hendak cerita bahawa jalanraya kos RM 200 juta itu adalah jalanraya yang dirancangkan oleh Wakil Rakyat bukan jalanraya yang dirancangkan oleh kerajaan Terengganu.

Kalau begitu ianya belum ada wang sebenarnya, sebab itu bayaran tidak akan dilakukan buat sekarang ini dan janji kepada tuan tanah akan dibayar selepas siap.

Projek itu tidak diketehui langsung oleh JKR dan IKRAM ada kaitan dalam pementaannya. Pelik juga.

Mungkin jalanraya seluas lebuhraya itu ada yang tidak kena.Seorang subkontraktor pernah kata,BN itu "boleh nipu". Betul juga. Maka rakyat yang bodoh kena tipulah nampaknya.

Mufti Yang Sengaja Menjahilkan Diri

ramziredang
Bila mendengar ulasan tentang kenyataan Harussani dalam program dialog Zaaba di universiti Kebangsaan Malaysia semalam, ternyata mufti Harussani mau dilihat jahil ataupun sengaja menjadikan dirinya jahil. Harap harap mufti ini tidaklah menjadi seperti yang disebut dalam kitab, 'bodoh morokab'. Nampaknya terpaksalah saya yang jahil ini memberi sedikit kuliah ringkas kepada mufti ini. Harap ringkasan saya beri ini dapat memberi kefahaman yang lebih jelas kepada tuan mufti. Yang mula mula saya hendak tuan mufti betul betul faham dan hadam adalah, UMNO telah bersekongkol dengan MCA dan MIC selama lebih 50 tahun. Untuk kefahaman yang lebih jelas, ingin saya beritahu dan beri faham kepada tuan mufti, MCA itu kafir dan MICpun kafir. Kenapa tuan mufti tidak menjemput PAS membentuk kerajaan perpaduan di Perak semasa BN menguasai Perak dahulu? Juga tuan mufti boleh mencadangkan supaya negeri yang masih BN memerintah sekarang, supaya mengajak PAS memerintah bersama di negeri yang mereka menangi.

Untuk pengetahuan tuan mufti dan sesiapa sahaja yang kurang faham, baik pemimpin PAS sendiri, kerjasama dengan DAP dan PKR adalah satu kerjasama atas dasar ingin mencari kemenangan untuk terlebih dahulumeruntuhkan tembok kepercayaan rakyat bahawa hanya BN yang boleh memerintah.

Perlu ditunjukkan terlebih dahulu bahawa Pakatan Rakyat memerintah lebih baik dari BN. Keyakinan ini tidak dapat dibina dengan semata mata memberi penerangan melainkan dengan praktikal yang ditunjukkan betul betul kepada rakyat. Alhamdulillah PR dapat buktikan kepada rakyat bahawa PR memerintah dengan jauh berbeza sama sekali dengan BN.

Kemenangan di Perak dan pemerintahan kerjasama antara PR telah dengan jelasnya memberi satu imej yang sangat baik kepada rakyat tentang konsep politik PAS yang sangat sesuai dengan keadaan semasa. Ternyata imej dan kredibiliti Datuk Sri Nizar membuka mata kaum bukan Islam tentang betapa Islam sangat terbuka dan tidak seperti yanng dimomokkan oleh UMNO. Hinggakan DAP sendiri sudah agak berlembut dengan dasar Islam yang dijalankan oleh PAS. Mereka baru tersedar bahawa PAS tidak seperti yanng mereka faham selama ini.

Tuan mufti janganlah berdolak dalik dalam berkata kata. Jika benar tuan mufti ikhlas tentang pemerintahan Islam dan Melayu, ikhtiarkanlah sekarang supaya BN sudi memerintah bersama dengan PAS di negeri Terengganu, Negeri Sembilan, Pahang, Johor, Melaka, Perlis dan negeri negeri lain. Kalau tidak sudi perbuat demikian maka cubalah periksa lidah tuan mufti, kut kut bercabang.

Janganlah berkata kata semata mata ingin mengambil hati pemerintah. Janganlah gunakan ilmu agama untuk kepentingan dunia. Kelak penyesalan yang tidak berkesudahan menanti kita di akhirat yang kekal abadi.

Marilah tuan mufti belek kembali surah al araf ayat 175 hingga 177 yang bermaksud:

Dan bacakanlah kepada mereka (wahai Muhammad), khabar berita seorang yang kami beri kepadanya (pengetahuan mengenai) ayat-ayat (Kitab) Kami. kemudian ia menjadikan dirinya terkeluar dari mematuhinya, lalu ia diikuti oleh Syaitan (dengan godaannya), maka menjadilah dari orang-orang yang sesat.
Dan kalau Kami kehendaki nescaya Kami tinggikan pangkatnya dengan (sebab mengamalkan) ayat-ayat itu. Tetapi ia bermati-mati cenderung kepada dunia dan menurut hawa nafsunya; maka bandingannya adalah seperti anjing, jika engkau menghalaunya: ia menghulurkan lidahnya termengah-mengah, dan jika engkau membiarkannya: ia juga menghulurkan lidahnya termengah-mengah. Demikianlah bandingan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah kisah-kisah itu supaya mereka berfikir.
Amatlah buruknya bandingan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami, dan mereka pula berlaku zalim kepada diri merela sendiri.

Juga marilah kita merenung kata kata Hasan Al bashri :

"Hukuman bagi ulama adalah matinya hati dan matinya hati disebabkan oleh mencari dunia dengan amalan akhirat".

Yahya bin Muaz ar razi pula berkata kepada ulama dunia, "wahai orang orang yang berilmu,istana-istana kalian laksana istana kaisar, rumah-rumah kalian laksana rumah kisra, kendaraan-kendaraan kalian laksana kendaraan Qarun, gelas-gelas kalian laksana gelas Fir’aun, jamuan-jamuan kalian laksana jamuan jahiliah dan mazhab-mazhab kalian laksana mazhab setaniyah. Lalu dimanakah risalah Muhammad?

Anwar akui PKR hadapi masalah

Ketua umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui parti itu sedang menghadapi masalah apabila beberapa wakil rakyatnya keluar parti baru-baru ini.
Beliau menyifatkan
NONEmasalah berkenaan sebagai pengajaran yang baik dalam memilih calon wakil rakyat yang taat dan setia kepada parti pada masa depan.

"Ini masalah kita, ada pengajaran juga...sekarang ini Keadilan menghadapi masalah sedikit tetapi pengajaran yang baik," katanya ketika menyampaikan ceramah politik di Pulau Gadong dekatMelaka, malam semalam.

Baru-baru ini, PKR menerima tamparan apabila tiga anggota Parlimennya iaitu Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim (Bayan Baru), Tan Tee Beng (Nibong Tebal) dan Mohsin Fadzil Samsuri (Bagan Serai) mengumumkan keluar parti dan menjadi wakil rakyat Bebas.

Anwar berkata semua wakil rakyat PKR dan pemimpin parti itu akan dikenakan mengikuti program tarbiah supaya mereka betul-betul bersemangat kental bagi menghadapi cabaran dan setia kepada parti.

-Bernama-

Malaysia perlukan pelaksanaan syariat Islam

Nasrudin Hassan at Tantawi
1. Perjalanan jauh pulang dari Tehran ke Kuantan memanglah memenatkan, namun ianya sudah biasa atau "mangli" bagi saya menghadapinya.

Apa yang saya mahu nyatakan bahawa kali ini sangat berbeza, bukan sahaja penat jasad menggalas bag dan terperosok di kerusi sempit mengharungi perjalanan sejauh itu [biarpun dengan kapal terbang], tetapi penat dan letih minda dan perasaan ini tatkala saya membaca akhbar Berita Harian yang disediakan oleh Penerbangan MAS dari KLIA ke Kuantan.

2. Lebih resah dan gelisah apabila saya membaca Harian Metro yang disuakan oleh anak saya sejurus saya sampai ke rumah sebentar tadi.

Tentunya sekadar menggeleng kepala dan mengeluh dianjung rumah tidak boleh merubah apa-apa tetapi apalagi yang mampu saya lakukan buat masa ini sebaik membaca dua akhbar tersebut.

Bahkan bukan hanya hari ini tetapi kelmarin, hari sebelumnya dan sebelumnya malah saya percaya perkara yang sama akan terpampang di dada akhbar itu esok, lusa, hari selepasnya dan selepasnya sebagaimana saya percaya bahawa ia juga bukan hanya di Berita Harian dan Harian Metro tetapi juga media-media cetak dan elektronik yang lain turut melaporkan berita seumpamanya dengan kes-kes yang lain pula.

3. Jelasnya Malaysia dan sebahagian rakyatnya telah hilang nilai budi serta peri kemanusiaan. Malaysia seperti gelanggang maut yang menyaksikan tragedi demi tragedi yang kejam dan sadis. Bunuh, perkosa, ragut, rompak, samun, dera, buli, khianat , seksa , bunuh diri , ugut , pukul , langgar lari , culik dan 1001 jenayah akan terus mewarnai pertumbuhan tamaddun negara tercinta ini.

Bahkan percaya atau tidak, kalian boleh lihat bagaimana tiada sehari pun akhbar utama dalam negara kita diterbitkan tanpa melaporkan tragedi-tragedi tersebut. Ertinya jenayah-jenayah ini berlaku setiap hari "non stop" dalam negara kita dan semakin hari semakin kejam, semakin hari semakin bertambah kes jenayah.

4. Saya ambil contoh hari ini [5 mac 2010] sebagai "penyelidikan kes" [dan saya cadangkan kepada semua supaya memerhatikan setiap hari bagi hari-hari selepas ini],

a] muka depan Berita Harian: Budak 18 bulan [K Haresvarran a/l S Karigalan] mati dipukul dan dipijak jiran sehingga pecah hatinya dan tulang rusuknya patah 6.

b] muka 15 Berita Harian: seorang wanita ditemui mati dengan lehernya dijerut dan dikelar di tepi jalan dalam kebun tebu di Kampung Hamid Tuah Jalan Ikan Yu Teluk Gong Pandamaran Klang.

c] muka 15 Berita Harian: Seorang wanita [Suhana Mohd Shariff 26'] maut ditikam sebanyak tujuh kali oleh seorang wanita lain yang disyaki teman rapatnya.

d] muka 15 Berita Harian: Dua pelajar dirogol dalam kejadian berasingan dan seorang daripadanya dirogol bergilir-gilir oleh 3 lelaki dan mangsa hanyalah berusia 13 tahun dan ianya berlaku dalam daerah Batu Gajah.

e] muka 15 Berita Harian: Seorang wanita warga emas [Siti Bidah Hussain 56'] ditemui mati dan dipercayai dibunuh akibat dipukul dengan senjata tumpul dalam kejadian di taman Harmoni Berangan Tumpat Kelantan.

Nasrudin Hassan at Tantawi,
Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat.
http://episodeperjuangan.blogspot.com/

Kemaruk 2/3 hingga terlupa Umno-BN caca marba

Angkasanuri
Pemimpin Umno-BN dan mereka yang sewaktu dengannya pastinya cukup seronok dengan perkembangan yang berlaku dalam Pakatan Rakyat. Sudah ada tiga ahli parlimen yang melompat jadi 'wakil bebas'.

Bermakna Umno-BN mendapat 3 kerusi parlimen tanpa perlu pilihanraya kecil. Kemungkinan dalam tempoh terdekat parlimen Kulim Bandar Baru akan masuk dalam senarai berkenaan.

Stituasi ini menyebabkan Umno-BN semakin kemaruk dengan misi untuk kembali mendapat majoriti 2/3 di parlimen. Adakah semudah itu?

Dalam sibuk-sibuk mencari atau mengenal pasti serta mencari mana lagi ahli parlimen yang goyah dan tidak bermoral serta diselubungi masasalah peribadi atau kewangan untuk diajak dalam pesta lompat melompat ini, Umno-BN terlupa bahawa mereka kini semakin parah dan kronik.

Pergolakan dan MCA dan PPP sudah tidak boleh diselamatkan. Budaya tikam belakang dalam Umno serta komponennya terus berlaku dan berluasa.

Melihat sokongan kepada program Dato Seri Anwar Ibrahim di dua tempat berbeza di Melaka malam tadi yang dihadiri oleh lautan manusia cukup memberikan gambaran bahawa pengaruh dan sokongan terhadap Pakatan Rakyat bukan sahaja tidak tergugat malah semakin semakin mendapat sokongan.

Dalam masa yang sama program lain Pakatan Rakyat seperti di Melaka melalui program ceramah, program sambutan Tahun Baru Cina memberi isyarat yang cukup jelas yang menggerunkan Umno-BN bahawa mereka bakal tersungkur dalam pilihanraya umum akan datang.

Jadi biarkanlah mereka bergembira dan berseronok seketika menjaga tepi kain orang sehingga mereka lupa apa yang berlaku dalam kain sendiri. Kepada pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat lipat gandakan usaha untuk misi yang lebih besar dalam pilihanraya umum akan datang.

Najib tidak akan hadiri perhimpunan agung MCA

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak akan menghadiri perhimpunan agung tahunan (AGM) MCA Ahad ini.

Setiausaha akhbarnya, Tengku Sharifuddin Tengku Ahmad memberitahu
Malaysiakini malam ini bahawa perdana menteri tidak akan merasmikan AGM parti itu yang akan berlangsung di ibupejabat MCA di ibunegara Ahad ini.

Mengikut tradisinya, perdana menteri dijemput merasmikan perhimpunan agung tahunan parti-parti komponen BN.

Keputusan untuk meneruskan AGM itu Ahad ini dibantah oleh sayap Pemuda dan Wanita MCA serta naib presidennya, Datuk Seri Liow Tiang Lai.

Tengahari tadi, jawatankuasa pusat sementara - dalam mesyuarat yang dipengerusikan oleh Presidennya, Datuk Seri Ong Tee Keat - mahu AGM itu diteruskan seperti yang dirancang, walaupun dibantah keras oleh ketua Pemudanya, Datuk Wee Ka Siong dan Ketua Wanitanya, Datin Paduka Chew Mei Fun.

Kedua-duanya kemudiannya bertindak meninggalkan mesyuarat tersebut.

Pagi tadi, Kedua-dua sayap tersebut telah mengadakan mesyuarat exco tergempar untuk membatalkan AGM masing-masing yang dijadualkan diadakan esok.

Jawatankuasa pusat sementara itu - tanpa 21 anggotanya yang meletak jawatan semalam - memutuskan untuk meneruskan AGM Ahad ini dan mengarahkan Pemuda dan Wanitanya turut berbuat demikian.

Dipercayai Chua dan Liow mahu AGM itu ditangguhkan dan diadakan ketika pemilihan baru kepimpinan parti itu pada 28 Mac depan.

-malaysiakini-

Pengarah Radio berhenti sukarela? kenapa IKIM masih tak nak bayar gaji dia?

HermanSamsudeen
Seperti yang saya jangkakan IKIM akan menafikan tulisan saya yang bertajuk “Pengarah Radio IKIM didesak ‘Letak Jawatan’ kerana jemput Presiden PAS Muzakarah“. Saya tidak terkejut dengan jawapan IKIM itu. Tapi benarkah Ir. Ahmad Jais Alias, mantan Pengarah Radio IKIM berhenti secara sukarela seperti yang didakwa oleh IKIM tanpa sebarang tekanan?

Jika dia berhenti secara sukarela, kenapa IKIM masih lagi tahan baki gaji beliau pada bulan Februari hingga hari ini? Dah berhenti, bayar sahajalah. Kenapa nak tahan-tahan lagi, macam orang yang gila talak tapi tak nak bayar fasakh lepas perceraian dimuktamadkan.

Khabarnya IKIM sekarang sedang membuat siasatan dan mahu mencari sumber maklumat saya. Tak payahlah buang masa kacau kakitangan lain kerana cerita ini bukan saya sorang sahaja yang tahu. Sahabat-sahabat di Persatuan Pengguna Islam juga tahu masalah dalaman IKIM ini.

Radio IKIM memperolehi pendapatan hampir RM 3 juta setahun bagi tahun 2008 dan 2009, tapi kenapa IKIM masih mahu cantas budget iklan IKIM. Penganjur karnival IKIM pula disoal siasat tentang isu bayaran tetamu rasmi program.

Malah kenaikan pangkat kakitangan kejuruteraan dan pemasaran disekat. Penambahan jawatan baru yang dipohon oleh Radio IKIM juga dibekukan dan beberapa DJ part time bakal ditamatkan perkhidmatan.

Secara ekonominya, dengan pendapatan RM 3 juta setahun Radio IKIM mampu meningkatkan kapasiti perkhidmatannya.

Soalnya kenapa berlaku penjimatan yang sedikit mencurigakan itu. Dikhabarkan bahawa beberapa individu yang masih berkhidmat juga sedang dipantau oleh pihak IKIM atas alasan mereka pro-PAS.

Memang mengarut bila tahap profesionalisme IKIM jatuh serendah itu. Saya juga mahu IKIM menjawab tuduhan seorang pengadu di PPIM yang mengatakan bahawa Radio IKIM beroperasi secara haram kerana enggan membayar yuran siaran (CASP) kepada SKMM sejak penubuhannya lagi.

Kenapa sampai begitu sekali teruknya pengurusan kewangan Radio IKIM yang diuruskan oleh akauntan IKIM sendiri. Apa yang akauntan itu buat di IKIM, adakah dia masih mahu bekerja atau bermain politik.

Sekali lagi saya menjangkakan yang IKIM bakal menafikan tulisan ini. Saya tidak perlukan penafian, tapi penjelasan kenapa perkara ini boleh tersebar jika tiada angin yang bergoyang didalam IKIM.

Apa yang dilalui oleh mantan Pengarah IKIM ini hanyalah gelora kecil yang pastinya boleh membangkitkan tsunami jika ianya benar. Saya yakin bahawa kakitangan IKIM yang tertindas akan tampil juga akhirnya untuk membela nasib diri mereka. Jangan biarkan IKIM buli anda, itu nasihat saya kepada mereka yang sedang disiasat dan diperhatikan oleh pihak atasan IKIM.

Tindakan IKIM menekan kakitangannya termasuk mantan Pengarah Radio ini adalah taktik biasa. Seseorang kakitangan yang mahu didesak letak jawatan akan cuba dipulau atau disabotaj dari segi kenaikan pangkat, tahanan gaji, tak bayar elaun dan potongan macam-macam peruntukan yang sewajarnya diterima.

Sahabat saya yang juga Ketua Pemuda PAS Wilayah, Kamaruzaman Mohamad pernah mengalami masalah yang sama ketika bekerja di Takaful. Setelah pihak atasan tahu beliau pro-PAS, beliau yang menjadi Pengurus Bahagian IT disabotaj, Kakitangannya ditukar seorang demi seorang ke bahagian lain, projek jabatannya disekat begitu juga peruntukan. Hingga akhirnya beliau datang ke pejabat setiap hari dalam keadaan tiada apa-apa yang boleh dibuat sebab kakitangan pun ditukar sana – sini. Dan akhirnya beliau letak jawatan secara ’sukarela’.

Inilah budaya korporat yang cuba dibawa oleh Umno melalui penguasaan GLC dan beberapa agensi Kerajaan yang strategik seperti radio IKIM yang majoriti pendengarnya adalah orang PAS! mereka gunakan mental torture sebegini untuk menghalau kakitangan yang tidak disukai.

Jadi saya harap IKIM hentikanlah kerja-kerja tidak berfaedah itu. Pandang ke hadapan, pertingkatkan penguasaan umat Islam dalam bidang penyiaran. dan jangan lupa bayar segera baki gaji mantan Pengarah Radio IKIM dan juga yuran SKMM jika masih mahu beroperasi.

Nota: Saya menulis berdasarkan angin yang bergoyang di IKIM. Saya mahu penjelasan dari kedua-dua pihak, itu sahaja…dan kepada pengurusan IKIM, jangan sibuk nak padamkan angin sebab nanti mereka pasang Aircond pulak. Ambilah tindakan yang lebih baik dengan menghormati mereka yang berbakat dan berilmu tanpa memandang parti mana yang mereka sokong. Saya akan terus mendengar radio IKIM selagi mana masih ada orang yang berilmu yang iklas menabur khidmat walaupun masih diganggu oleh nyamuk-nyamuk merah!

Datuk Kalakau sertai PKR, siapa lagi selepas ini?

Zul Mamak
KUALA LUMPUR: Mantan Timbalan Menteri Persekutuan, Datuk Kalakau Untol mengumumkan penyertaan beliau ke dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) 28 Februari lalu, iaitu 10 hari selepas meninggalkan Barisan Nasional (BN).

Perkara itu, diumumkan beliau di depan ribuan rakyat pelbagai kaum, di Sabah dalam majlis yang turut dihadiri Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Pas Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dan Penasihat Dap, Lim Kit Siang.

Dalam ucapannya, mantan Ketua Pemuda Upko selama 12 tahun berturut-turut itu menjelaskan, bahawa tujuannya menyertai PKR dan Pakatan Rakyat adalah disebabkan pentadbiran negeri itu tidak terurus sejak Umno dan BN memerintah Sabah sejak 1994.

"Selain itu, wujud isu pencerobohan gereja yang gagal ditangani oleh pemerintah BN," tambah beliau.

Kalakau yang juga bekas Senator memberitahu, bahawa beliau akan bergerak lebih aktif lagi selepas ini, termasuklah mengadakan siri penjelajahan ke seluruh bahagian di Sabah bagi menjelaskan isu-isu penting termasuk hak royalti kempen 'Minyak untuk Sabah' dan isu kempen 'Fitnah 2' yang kini dilemparkan ke atas Anwar.

"Ini bukan lagi masa berbulan madu, ini masa untuk kita semua bangun melaksanakan agenda perjuangan PKR, rakyat ingin berubah dan selama ini Umno-BN tidak pernah berubah," katanya dalam majlis yang berlangsung di Tuaran Sabah pada malam 28 Februari lalu.

Bekas Pengerusi Superpanel (Sabah) Sdn Bhd, sebuah subsidiari milik penuh Lembaga Pembangunan Perumahan Bandar (LPPB) turut merangka program khas pada April depan dengan mengundang Ahli Parlimen (MP) Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah untuk menerangkan isu berkaitan Petronas dan royalti minyak yang sepatutnya dinikmati negeri Sabah.

Turut serta di majlis itu, pimpinan Pakatan Rakyat negeri Sabah termasuk Ketua Penerangan Pas, Hishamuddin Sulaiman dan Naib Presiden PKR, Datuk Dr. Jeffrey Kitingan, Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) PKR, Hj Ansari Abdullah dan Pengerusi DAP Sabah, Dr. Hiew King Cheu.

Berikut ialah sebahagian Pimpinan BN yang Keluar parti bersama ribuan penyokong masing-masing sejak setahun lalu (sekadar menyebut beberapa nama).
 1. Dr. Streram Sinnasamy yang juga Pengerusi MIC Cawangan Seri Sentosa menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR)
 2. Ketua Pemuda MIC Cawangan Bandar Bukit Mertajam, M. Pristiraj, 29, Dan Ketua Wanita Mic Cawangan Sungai Rambai, Askusala Kumari, 35.
 3. Bekas Ketua MCA Bahagian Bukit Mertajam, Tony Peh Choon Peng
 4. Bekas ketua cawangan Umno Bukit Bendera Mentakab, Pahang, Datuk Alimudin Syawal mengesahkan beliau telah keluar dari Umno untuk menyertai PKR.
 5. Timbalan Ketua Bahagian PPP Teluk Kemang, S Karupusammy. Tindakan itu seterusnya melumpuhkan PPP Negeri Sembilan (N9) kerana kekuatan PPP N9 terletak di Bahagian Teluk Kemang.
 6. Intelektual berbangsa Cina, Yong Thye Chong, atau lebih dikenali Sebagai Kim Quek turut menyertai Parti Keadilan Rakyat.
 7. Tokoh Veteran Umno, Dara Ahmad sertai PKR, walaupun bersama Umno selama 55 tahun

Berikut pula ialah bekas pemimpin BN yang pernah menjawat jawatan menteri dan bertaraf pimpinan tertinggi yang berhijrah menyertai PKR setakat ini.

 1. Timbalan Ketua Wanita MCA merangkap Setiuasaha Parlimen dan Dr Tan Yee Kew
 2. Ahli Parlimen Segambut dan Timbalan Menteri Pembangunan Tanah Dan Koperasi serta Pengerusi Gerakan Wilayah Persekutuan, Datuk Dr. Tan Kee Kwong
 3. Ahli Parlimen Kota Bahru dan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Zaid Ibrahim
 4. Menteri kesihatan, Datuk Chua Jui Meng
 5. Setiausaha Parlimen Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri merangkap Naib Presiden MIC, Datuk S. S. Subramaniam.
 6. Datuk Kalakau Untol, Timbalan Menteri Persekutuan merangkap bekas Senator negeri Sabah sehingga 2005.