"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Kalau macam ini lagi cepat utusan meloya melingkup

NAZLI IBRAHIM


SHAH ALAM, 22 JUN: Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menganggap keputusan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang dalam saman fitnahnya terhadap Utusan Malaysia sebagai satu kemenangan untuk kebebasan akhbar di Malaysia.

Beliau juga akan mendermakan RM220,000 ganti rugi yang akan dibayar kepadanya oleh akhbar tersebut kepada badan amal dan kebajikan.

“Ini adalah kemenangan untuk kebebasan akhbar kerana di negara ini media dimonopoli oleh akhbar arus perdana yang pro Umno-BN.

“Mereka secara berterusan telah memfitnah saya dalam isu yang sama, tetapi tidak sekalipun diberikan hak untuk menjawab dalam isu yang mereka timbulkan.

“Kalau adapun, kenyataan saya akan diputar belit, jadi sebab itu kerajaan pusat harus membebaskan media-media kita dari cengkaman akta yang mengongkong kebebasan media.

“Ini kerana media telah dikongkong oleh Umno-BN,” kata Guan Eng ketika dihubungi TVSelangor hari ini.

Akhbar milik Umno, Utusan Malaysia hari ini diperintah oleh Mahkamah Tinggi Pulau Pinang membayar RM220,000 kepada Guan Eng atas kesalahan memfitnah.

Utusan Malaysia didapati memfitnah Guan Eng dalam laporannya pada 12 Mac 2008 bertajuk “Tiada lagi DEB” yang membawa maksud DAP akan menghapuskan Dasar Ekonomi Baru.

Akhbar itu diperintahkan agar membayar RM200,000 untuk kerugian atas kerosakan yang dilakukan akhbar itu dan RM20,000 untuk kos mahkamah.

Guan Eng mendakwa ucapannya jelas merujuk kepada pentadbirannya yang akan menghapuskan ‘kroni, rasuah dan ketidakcekapan’.

Terdahulu, pada Disember tahun lalu, mahkamah yang sama turut memerintahkan Utusan membayar gantirugi RM225,000 kepada Guan Eng kerana memfitnahnya dalam laporan yang bertajuk ‘Kebiadaban Guan Eng’.

Laporan tentang Setiausaha Agung DAP itu diterbitkan pada 20 Disember 2010.

“Syukur atas kemenangan ini, jadi saya akan dermakan kepada badan-badan amal kebajikan yang memerlukan apabila bayaran tersebut dijelaskan oleh Utusan,” katanya lagi.

Rosmah, rakyat yang memberi kamu makan: Bukan sebaliknya

J. D. Lovrenciear
Rosmah, rakyat yang memberi kamu makan: Bukan sebaliknya.
Ia telah dilaporkan oleh media di seluruh Negara yang isteri kepada yang berhormat Perdana Menteri telah memberitahu pelajar di seluruh Negara bahawa mereka patut menggigit tangan orang yang telah memberi mereka makan.Apakah ertinya ini? Datuk Seri Najib, bolehkah anda menerangkan kepada kami apa maknanya semua ini. Sepatutnya anda memberitahu pasangan anda yang dia mesti menjaga tepi kain sendiri sahaja.

Dan apabila anda mendapat jawapan anda, anda akan tahu kenapa para pembaca sangat sesitif akan apa yang telah dikatakan oleh Datin Seri Rosmah. Anda juga patut tahu bahawa di kalangan rakyat-rakyat biasa sedang bergosip tentangnya di kedai-kedai kopi.

Apabila anda sedang bekerja keras memberitahu rakyat akan usaha yang sedang dijalankan oleh BN untuk rakyat, pasangan anda telah memburukkan lagi keadaan dengan menyatakan sesuatu yang telah menjadikan rakyat nampak seperti pengemis.

Adakah ini betul Perdana Menteri?

Siapa yang memberi makan siapa?

Bukan BN yang memberi makan rakyat. Ia sememangnya tidak boleh. Ia bukan seperti ini. ‘Wanita pertama Malaysia’ mesti tahu akan kebenaran ini.

Kerajaan mempunyai duti moral dan tanggungjawab untuk telus dan membina dan menguruskan peluang kepada rakyat untuk bekerja dan menyara kehidupan mereka sendiri. Rakyat tidak perlu meminta dan mengemis untuk mencari sesuap nasi; sebaliknya, melalui peti undi, rakyat telah memilih anda untuk menjalankan tanggungjawab yang sepatutnya anda laksanakan.

Jadi, apakah semua “jangan menggigit tangan yang memberi makan anda?” ia langsung tidak menyokong apa yang telah BN war-warkan pada rakyat selama 5 dekad yang lalu.

Datin Seri Rosmah juga nampaknya telah memberi amaran kepada rakyat. Jadi, rakyat bertanya semula kepadanya, “jika ya pun kami sedang menggigit tangan itu, apakah yang anda akan lakukan?”

Harap-harap isteri PM tidak akan menjawab, “tunggu sahajalah nanti saya tunjukkan”.

Dalam sejarah Malaysia, tidak pernah ada isteri perdana menteri yang berani menuang minyak kebara api. Datuk Seri Najib mesti menangani ini kecuali anda langsung tidak sedar bahawa Tun Dr Mahathir dulu pernah menegur pasangan anda dihadapan semua.

Siasat Akaun Saya, Najib, Muhyiddin dan Mahathir Sekali

PKR
Anwar Ibrahim, mencabar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat kesemua akaunnya, isterinya dan anak-anaknya di samping bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Muhammad.
Katanya siasatan tersebut akan membuktikan beliau tidak mengawal 20 akaun induk membabitkan aset, saham dan wang yang keseluruhannya bernilai lebih RM3 bilion seperti yang didakwa Umno-BN.

Beliau berkata, selain akaun miliknya, SPRM juga turut siasat akaun anak-anaknya di dalam dan luar negara.

“Itu cerita lama, tahun 1998, apabila keluar cerita mengenai perkara itu, saya tiada masalah. Siasatlah. Siasat akaun saya, isteri dan anak-anak dalam negeri dan luar negara.

“Tetapi siasat juga akaun bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Muhammad.

“Kajilah rekod saya termasuk (Timbalan Perdana Menteri) Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak,” katanya dalam ceramah Merdeka Rakyat di Stadium Sabak Bernam.

Hadir sama Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar, MP Ampang, Zuraida Kamaruddin, MP Kapar, S. Manikavasagam dan Ketua Cabang PKR Sabak Bernam, Badrolamin Baharon.

Turut hadir Pengerusi PKR Johor, Datuk Chua Jui Meng, ADUN Hutan Melintang, S. Kesavan, ADUN Batu Caves, Amirudin Shari dan ADUN Seri Muda, Shuhaimi Shafiei.

Anwar berkata SPRM dan Kerajaan Pusat hanya mampu mengeluarkan fitnah kerana tidak berani untuk menyiasat akaunnya dan pemimpin Umno-BN.

“Sebelum ini, Badan Pencegahan Rasuah (BPR) yang dikenali sekarang sebagai SPRM sudah menyiasat kes itu serta akaun di Kuala Lumpur, Singapura dan London.

“Laporan mahkamah juga sudah dikeluarkan dan mendapati tiada kebenaran bagi tuduhan itu.

“Mereka ini hanya ulang cerita kerana mereka mahu kita membuang masa, tetapi saya tidak takut,” katanya.

Dakwaan ini dibuat Bekas Penolong Gabenor Bank Negara, Datuk Abdul Murad Khalid yang pernah membuat akuan bersumpah mengenai akaun RM3 bilion yang beliau percaya membabitkan Anwar pada 1999.

Pengarah Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Mustafar Ali dilaporkan tidak menolak kemungkinan kes tersebut pernah dirujuk kepada BPR dan polis ketika itu.

Budaya fitnah paling teruk di era Najib

Aslani M
KETEREH: Biar pun Datuk Seri Najib Razak dianggap pewaris akhir kuasa Umno, namun budaya fitnah yang berlaku di bawah kepemimpinannya paling teruk dalam sejarah kemerdekaan negara.
Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali (gambar) berkata, berbanding perdana menteri sebelumnya termasuk Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Tun Dr Mahathir Mohamad, budaya fitnah di era Najib paling ketara sekali.

“Budaya fitnah paling teruk berlaku sekarang berbanding di era perdana menteri sebelum ini,” katanya pada ceramah isu semasa di Medan Ilmu, Kedai Peringat malam tadi.

Hadir sama Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa, Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Kelantan, Abdul Aziz Kadir, Adun Melor, Wan Ismail Wan Jusoh dan pegawai penerangan PAS Kelantan, Abdul Hamid Derani.

Azmin berkata, beliau dan keluarga diserang dengan dakwaan fitnah selama dua bulan secara berterusan melalui media Umno.

Menurutnya, Utusan Malaysia dan TV3 mencerca isteri dan anaknya dengan begitu mengaibkan sekali apabila mengungkitkan isu lama kira-kira 14 tahun lalu.

“Sedangkan laporan DNA daripada pakar perubatan di Hospital Kuala Lumpur dan Singapura mengesahkan anak saya bersama isteri, Shamsidar.

“Anak saya ketika itu berusia tiga tahun dan sekarang sudah berumur 17 tahun. Tetapi pemimpin Umno tidak mohon maaf kepada saya dan keluarga sehingga sekarang.

“Ini secara jelas menggambarkan Umno tidak reti masalah dosa dan pahala sehingga isu seks serta moral menjadi mainan bagi mereka,” ujarnya.

Beliau yang juga anggota parlimen Gombak berkata, pemimpin Umno boleh melakukan apa sahaja sekarang selagi ada sisa-sisa kuasa, biar pun melemparkan tuduhan yang tidak berasas.

Bagaimanapun dalam masa yang sama kerisauan Umno nampak semakin jelas sekarang apabila Dr Mahathir membuat kenyataan supaya Pakatan Rakyat tidak memfitnahnya sekiranya berlaku perubahan di Putrajaya pada pilihan raya umum akan datang.

Azmin berkata, beliau dan Datuk Seri Anwar Ibrahim bersilih ganti menjadi mangsa fitnah secara rakus oleh pemimpin Umno tanpa menghiraukan fakta dan kedudukan sebenar.

Sementara itu Husam mengesa kerajaan mewujudkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat dakwaan kononnya Anwar menguasai 20 akaun induk berjumlah RM3 bilion.

Katanya, sekiranya Suruhanjaya Diraja itu diwujudkan beliau akan menyerahkan bukti bertulis daripada tulisan tangan bekas Penolong Gabenor Bank Negara, Datuk Murad mengenai salah laku pemimpin Umno.

“Tulisan tangan itu ada dalam simpanan saya dan beberapa hari lepas saya telah serahkan kepada Anwar. Tulisan itu ada menyebut bekas perdana menteri membawa banyak duit ke luar negara,” ujarnya.

Beliau juga mencadangkan perjumpaan anak-anak perantau dengan pimpinan kerajaan negeri pada Hari Raya Aidilfitri tahun ini diadakan di tapak pembinaan lebuh raya rakyat bagi membolehkan mereka melihat sendiri projek dilaksanakan.

Kemaruk lihat rakan berbogel

Kemaruk lihat rakan berbogelLONDON: Seorang doktor yang merakamkan secara rahsia imej teman sekerjanya berbogel didapati bersalah atas tiga tuduhan di mahkamah dan dibatalkan pendaftaran amalannya, lapor media semalam.
Pakar kardiologi, Vivek Baliga, berdepan tuduhan menggunakan kamera video untuk mengintip dua wanita teman sekerjanya.

Menurut pertuduhan, Baliga, 33, mempelawa seorang doktor wanita dan teman lelakinya datang ke rumah ketika itu dia menetap di Leeds. Ketika menggunakan bilik mandi di situ, wanita terbabit berasa curiga apabila melihat beberapa kotak menghadap tingkap yang ada di situ.

Selepas memeriksanya, doktor wanita itu mendapati ada peralatan perakam disembunyikan dalam kotak berkenaan.

Dia kemudian membuat aduan kepada polis dan selepas diperiksa, lebih banyak imej ditemui tersimpan dalam komputer Baliga. Antara imej yang ada, doktor wanita sama mandi di rumahnya sendiri, serta seorang lagi doktor wanita yang sedang menggunakan tandas juga di rumahnya.

Baliga yang ketika itu melanjutkan pengajian peringkat doktor falsafah dalam kajian kardiologi, dihukum menjalani khidmat komuniti selama tiga tahun.

Dia juga diarah mengambil bahagian dalam program rawatan pesalah seks. Hakim Scott Wolstenholme berkata, tingkah laku Baliga sebagai “menjijikkan dan keji.” Panel Perkhidmatan Tribunal Pengamal Perubatan berkata, mereka mendapati perbuatan Baliga tidak melayakkannya terus menjadi doktor. “Kesalahan yang disabitkan ke atas kamu serius dan dibuat untuk kepuasan seksual sendiri. “Ia dilakukan secara terancang, berulang dan dalam tempoh lama,” katanya. Justeru, kata panel itu, ia tidak dapat diterima sebagai perbuatan seorang pengamal perubatan.
 -DM-

(Gambar) Anggota tentera kita dilatih makan monyet dan katak?

amkns
Agak mengejutkan beberapa gambar yang dipaparkan di laman web maahadsas.edu.my yang kemungkinan besar menunjukkan anggota tentera Malaysia yang beragama Islam diberi latihan kelangsungan hidup (survival) cara menangkap, memasak dan memakan monyet, katak dan beberapa binatang liar di hutan.

Adakah ini latihan untuk menghadapi suasana darurat atau terdesak? Apakah selepas ini akan ada pula latihan melacur untuk ibu yang terdesak keputusan bekalan susu anak, kerana Datuk Dr Mashitah dalam ruang soal jawab agama akhbar Harian Metro bertarikh 19 Jun 2005 mengatakan iaitu : “Dalam keadaan biasa, memang melacur itu haram, tetapi jika terdesak dan darurat ia dimaafkan.”

Harap Jawatankuasa Fatwa dapat memberikan pencerahan dalam isu latihan ketenteraan ini. Apakah perlu dilatih makan benda haram dalam keadaan darurat? Bagaimana pula jika latihan tersebut dalam bulan Ramadhan, kerana orang berpuasa dalam bulan Ramadhan pun dibolehkan berbuka puasa sekiranya dalam keadaan darurat?

Atau mungkin gambar tersebut bukan anggota ATM?

********************

Jual diri kerana terdesak
Harian Metro Ahad 19 Jun 2005

SAYA sering membaca kisah wanita (terutama ibu tunggal) yang terpaksa menjual diri untuk membesarkan anak. Punca pendapatan ini secara terang adalah haram. Persoalannya, adakah kehidupan dan pendidikan anak yang membesar dengan wang begini akan mendapat keberkatan Allah? Adakah anak yang mengetahui pekerjaan ibunya tetapi masih menggunakan wang itu akan turut berdosa? Dan bagaimana pula hukumnya jika wang itu digunakan untuk membayar zakat fitrah?

RAZIN Kuala Lumpur

JAWAPAN oleh oleh Datuk Dr Mashitah Ibrahim

HUKUM di dalam Islam berbeza mengikut keadaan seseorang. Mengikut istilah yang dipakai di sini, iaitu ‘terpaksa’, membayangkan wanita berkenaan terdesak melakukan perbuatan dilarang dan bukan dengan kehendak hatinya.

Dia terdesak berbuat demikian demi menyelamatkan anak dan memberi makan. Perkara dilakukan dalam suasana darurat terlepas daripada hukuman biasa. Dalam keadaan biasa, memang melacur itu haram, tetapi jika terdesak dan darurat ia dimaafkan. Di sinilah timbulnya tanggungjawab masyarakat untuk membantu. Orang terdesak dan darurat tidak mungkin mampu membayar zakat fitrah, bahkan dia tergolong layak terima fitrah. Jika sampai ada lebihan, bererti dia sudah tidak darurat.

***************

Tiada alasan boleh melacur kerana darurat
ARKIB : 28/06/2005

Saudara Pengarang,

Saya berpandangan alasan melacur kerana darurat tidak dapat diterima sama sekali oleh syarak mahupun akal dan adat masyarakat kerana masih banyak lagi jalan lain yang boleh dilakukan untuk menyelesaikan masalahnya lebih-lebih lagi disokong dengan statistik peluang pekerjaan yang banyak dikaut oleh pekerja asing di negara ini, di samping masih terdapat badan-badan kebajikan kerajaan mahupun swasta dan masih ramai warga negara ini yang berjiwa mulia bersikap suka menolong orang yang dalam kesusahan.

- ZAMRI HASHIM, Pegawai Istinbat, Jabatan Mufti Negeri Perak.

Sumber foto dan berita: mohdtaufek.blogspot.com

(Gambar) Inilah hebatnya Tok Guru Nik Aziz

HarakahdailyKOTA BHARU: Tidak ada Menteri Besar di mana-mana negeri di negara ini yang melakukan tindakan yang dibuat oleh Menteri Besar Kelantan yang seorang ini.

Pagi tadi, Tuan Guru Datuk Nik Aziz dilihat berjalan seorang diri dan berhenti membeli air di tepi jalan berhampiran Medan Ilmu sebaik sahaja selesai memberikan Kuliah Jumaatnya.

Tindakan beliau ini kemudiannya dirakamkan oleh seorang jurugambar dan gambarnya dimasukkan ke dalam Facebook beliau oleh 'pentadbir' (admin) Facebook itu.

Sehingga kini, selepas setengah jam ia disiarkan, 10,395 orang sudah menyatakan 'like' kepada gambar ini dan 1,347 pengguna Facebook sudah berkongsi gambar ini di laman mereka.

Di samping itu, sudah 828 komen dibuat ke atas gambar ini.

Antara komen-komen itu adalah:

Siti Aisyah Abd Rahman: i really syg tgna...ya Allah,tlg jaga selalu tgna,mudahkn sume urusannya ya Allah.

Hati Rock: aku yg jahil ni still support tgna,tp org johor dh mula takbir springgggg kt tgna smua org kt kg aku ni kalo gi kelantan smua nk jumpa dgn dia.....aku x tahu bila.

Wan Mohd Apex: kalau tgna brlakon,xkn mng la pas d ngri klntn ni !!!ni da berpluh2 thun,klntn still mng dgn tok guru!!!

Amer Asif Abd Rahman: Haha,terbaik..tp syg ad stgh pihak sanggup hina ulama sbb politik.

UMNO Haramkan Debat

Shahbudin Husin
IMPIAN MUSNAH! Barangkali itulah perkataan yang paling sesuai ditujukan kepada sebahagian besar rakyat Malaysia yang masih menaruh harapan untuk melihat debat terbuka antara Najib Tun Razak dan Anwar Ibrahim menjadi kenyataan. Hakikatnya, debat itu tidak akan menjadi realiti sama-sekali.

Tidak setakat itu saja, malahan debat-debat lain yang melibatkan pemimpin UMNO juga tidak akan muncul lagi selepas ini.

Debat yang berlangsung pada 19 Julai lalu antara Ahli MT UMNO, Saifuddin Abdullah dengan Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub juga adalah merupakan debat terakhir yang melibatkan pemimpin UMNO, sekurang-kurangnya di era UMNO berpresidenkan Najib.

Selepas ini, pemimpin UMNO dilarang sama-sekali berdebat dengan pemimpin pembangkang.

Ini berikutan UMNO difahamkan telah mengambil langkah mengharamkan para pemimpinnya daripada berdebat dengan para pemimpin pembangkang atas apa juga isu atau topik.

Sebelum Saifuddin berdebat dengan Salahuddin atas tajuk demonstrasi jalanan, Khairy Jamaluddin, Ketua Pemuda UMNO juga telah berdebat dengan Pengerusi Bersama Bersih, S Ambiga dan Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli berkenaan tajuk piliharaya yang bersih dan tabung pendidikan TPTN.

Khairy dan Rafizi juga pernah berdebat di London di hadapan pelajar-pelajar Malaysia di sana.

Langkah terbaru mengharamkan debat kepada pemimpin UMNO ini dipercayai atas inisiatif Menteri Penerangan, Komunikasi dan Multimedia, Rais Yatim berikutan respon daripada sebahagian pimpinan UMNO yang melihat debat yang telah berlangsung itu lebih banyak memberi kesan buruk kepada UMNO, lebih-lebih lagi kerana ianya disiarkan secara langsung melalui tv.

Ini berikutan ia dilihat telah memberi ruang kepada pihak pembangkang untuk berkempen dan membangkitkan pelbagai perkara mengenai UMNO dan kerajaan serta ditonton oleh jutaan orang.

Bagi UMNO pula, debat itu tidak memberi kesan yang banyak kepada rakyat kerana tanpa debat pun mereka masih boleh menyampaikan pelbagai perkara berikutaan penguasaan yang meluas terhadap media cetak dan elektronik.

Lebih dari itu, oleh kerana Najib sendiri kelihatan tidak berani berdebat walaupun berkali-kali dicabar oleh Anwar, sudah tentu langkah membiarkan pemimpin lain pula berdebat bagaikan suatu penghinaan dan perlekehan kepada Najib.

Atas asas-asas tersebutlah debat yang melibatkan pemimpin UMNO dengan pihak pembangkang dicadangkan untuk diharamkan.

Dalam hubungan ini, Rais difahamkan telah memaklumkan secara lisan kepada KJ dan Saifuddin, dua pemimpin UMNO yang masih ghairah dengan idea debat, agar tidak lagi menyahut atau terlibat dengan mana-mana debat dengan pembangkang selepas ini.

Dijangkakan Rais Yatim sendiri akan membentangkan langkah megharamkan debat ini dalam Mesyuarat MT UMNO yang akan diadakan pada Jumaat, 22 Jun ini agar ia menjadi peraturan rasmi yang mesti dipatuhi oleh semua pemimpin UMNO.

Langkah ke belakang yang dibawa Rais ini, walaupun mungkin mendapat sokongan ahli-ahli MT UMNO tetapi ianya pasti memberi kesan kepada undi yang bakal diperolehi oleh UMNO dan BN, khususnya daripada pengundi muda dalam pilihanraya umum akan datang ini.

Bagi generasi muda, langkah mengharamkan debat adalah bertentangan dengan prinsip kebebasan bersuara, keterbukaan, keberanian berhujah serta kepintaran bermain dengan hujah dan kata-kata dalam mempertahankan idealisme perjuangan.

Lebih dari itu, dalam usaha Malaysia menuju negara maju juga, langkah UMNO mengharamkan debat ini langsung tidak seiring dengan perjalanan sebuah negara yang sedang menuju kemajuan dan kematangan sebagaimana yang telah terpamer dalam budaya sebahagian besar negara-negara maju yang menghalalkan debat terbuka diadakan.

Di Amerika dan Britain misalnya, debat dalam pemilihan pucuk pimpinan kedua negara itu sudah menjadi budaya yang bukan saja ditunggu-tunggu oleh rakyatnya sebelum mereka membuang undi malahan menjadi perhatian seluruh dunia.

Pemain bola Fulham peluk Islam

Harakahdaily
LONDON: Pemain bola profesional Swiss yang kini bermain dengan kelab bolasepak British Fulham, Philippe Senderos telah memeluk Islam, lapor PressTV.

Senderos mengucap dua kalimah Syahadah di Pusat Islam, bandaraya Menchester, sebuah pusat dakwah Islam.

Philippe Senderos (gambar atas kanan), sebelum ini bermain dengan Arsenal, kini adalah salah seorang pemain negaranya, Switzerland.

Senderos, seorang pelajar theology, telah menunjukkan minatnya kepada Islam dengan banyak menghabiskan masa membaca buku-buku agama di luar padang bola.

"Saya sangat minat dengan agama-agama di dunia dan banyak membaca buku-buku mengenai," kata Senderos dalam satu wawancara dengan Majalah Arsenal.

"Jika saya bukan pemain bola, bola jadi saya sudah menjadi paderi," tambahnya.

Awas! Pangsapuri hantu di Kuala Langat

Hafizan Taib 
(Dr Yunus berucap dalam ceramahnya)
KUALA LANGAT: Mengikut daftar pemilih Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), terdapat sebuah pangsapuri enam tingkat di daerah ini yang didiami sejumlah pengundi.

Tetapi, apabila diperiksa, bangunan tersebut hanya ada empat tingkat sahaja.

Terdapat juga rumah di sekitar daerah ini yang mempunyai sampai 30 pemilih dalam satu rumah, kata ADUN Sijangkang Dr Ahmad Yunus Hairi.

Dr Ahmad Yunus, yang juga Exco Adat Resam Melayu, Belia dan Sukan, mendedahkan bahawa pemantauan daftar pemilih juga mendapati terdapat pertumbuhan pengundi baru yang mendadak di daerah itu sebanyak 17,000 orang.

Kerajaan Negeri telah mengumumkan sedia bekerjasama dengan pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam usaha membersihkan daftar pemilih khususnya di negeri Selangor melalui “Kempen SelangorKU Bersih”.

Kerajaan negeri telah memperuntukkan RM5 juta untuk Program Pendemokrasian di bawah Geran Selangorku ini.

Program tersebut adalah satu inisiatif khusus bagi membolehkan semua pihak tanpa mengira parti politik membuat bantahan jika terdapat mana-mana pengundi yang meragukan.

Di kawasan DUN Sijangkang sahaja kata Dr Yunus, terdapat 8,000 pengundi baru, satu fenomena yang mencurigakan.

Pendedahan mengenai pengundi yang meragukan ini dibuat oleh Dr Yunus dan beberapa pemimpin Pas Selangor di ceramah “Awas Pengundi Hantu Di Rumah Anda” di Teluk Panglima Garang di sini semalam.

Turut serta di dalam ceramah tersebut Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman.

“Apa yang kita lihat daftar pengundi baru ini boleh dipertikaikan kerana siasatan dibuat kita dapati maklumatnya berbeza,” kata Dr Yunus.

Sebelum ini, Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor pernah mendedahkan bahawa terdapat 400,000 ribu pengundi baru di dalam daftar pemilih di Selangor yang mana status mereka mencurigakan.

Ini termasuk berpuluh-puluh pemilih yang didaftar di satu alamat, mereka yang di daftar sebagai pengundi di Selangor tetapi bermastautin di luar negeri dan pengundi pos yang dipindahkan ke dalam Selangor.

Pada 13 Jun beberapa kampung di Ampang membuat laporan polis dengan mendakwa, alamat rumah di kawasan mereka digunakan untuk mendaftar sampai 40 lebih pengundi.

Bagi mengenalpasti dan menjejaki pemilih yang meragukan di Selangor, Kerajaan Negeri telah melancarkan program “Selangorku Bersih”.

“Kita jalankan audit ini di setiap DUN bagi mengenal pasti pengundi yang sah di dalam senarai dikeluarkan.

“Kita ingin melihat hak mengundi ini hanya diberikan kepada mereka iaitu rakyat Selangor dan Malaysia untuk menentukan kerajaan dan bukannya orang luar,” Dr Yunus berkata di dalam ucapannya.

Blogger Umno fitnah Cikgu Mala

Hazayani Zakaria
KUALA LUMPUR: Bekas calon PAS Dun Tenang, Normala Sudirman hari ini menafikan fitnah penulis blog kononnya beliau menyertai Umno.

Fitnah melalui blog Penaksj.wordpress.com yang itu bertajuk "PAS Johor punca Cikgu Normala berniat serah keahlian masuk Umno" disebarkan bermula kelmarin.

Tulisan tersebut mendakwa Cikgu Mala mempunyai masalah kewangan selepas tewas pada pilihan raya kecil Dun Tenang pada 2010.

Bercakap pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut tengahari tadi, Normala atau lebih dikenali sebagai Cikgu Mala berkata, beliau tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang sekiranya fitnah itu diteruskan.

"Saya akan teruskan saman sekiranya perkara ini (fitnah) terus dipanjangkan dan menuntut penulis tersebut membuat permohonan maaf," kata beliau yang juga ahli jawatankuasa Dewan Muslimat PAS Pusat.

Cikgu Mala juga menegaskan, beliau akan terus berjuang dalam PAS dan mendapat sokongan padu daripada suami, keluarga dan parti sendiri.

"Saya mendapat sokongan padu dari suami, keluarga dan jemaah sendiri dan InsyaAllah saya tak akan bertindak keluar parti," tegasnya.

Sementara itu, Ketua Muslimat, Siti Zailah Mohd Yusof menyifatkan fitnah tersebut sebagai tindakan terdesak pihak tertentu untuk mengalih perhatian rakyat daripada isu-isu utama negara.

"Umno BN masih lagi guna fitnah dan dakyah kotor untuk mengalih perhatian rakyat daripada isu rasuah dan sebagainya.

Turut bersama pada sidang media tersebut ialah Timbalan Ketua DMPP, Dr Siti Mariah Mahmud, Naib Ketua, Senator Mumtaz Md Nawi dan Ketua Penerangan, Aiman Athirah Al Jundi.

Hamidah berbohong lagi

mediaperak.com

.
Blog Sungairapatonline merupakan saluran publisiti Hamidah Osman. Tapi ini bukan blog peribadi sebarangan!! Ianya diselenggarakan oleh satu team yang besar dengan kos yang besar. Diantara konsultan blog Sungairapatonline ialah Parpukari. Tak percaya boleh tanya blogger Umno yang kecewa dengan Hamidah ini disini.

Tiga hari lalu, mediaperak menyiarkan video tentang bagaimana Hamidah menghalau Dr. Lee Boon Chye dan ramai lagi yang lainnya kerana menghadiri majlis dialognya di Taman Desa Aman. Video itu dikeluarkan selepas team Hamidah mengeluarkan video pendek seolah-olah Dr. Lee Boon Chye sengaja mengacau programnya.

Kami siarkan video yang lebuh panjang untuk pembaca menilai sendiri tentang apa yang berlaku. (Disini)

Bila dah kantoi, Team Hamidah membuat pula posting merapu yang mengatakan jurugambar yang mengambil gambar-gambar semasa majlis tersebut sebenarnya diupah. Malah jurugambar tersebut sendiri telah mengaku bahawa dia di upah. Boleh baca disini.
Kalau jurukamera diatas membuat pengakuan bahawa dia diupah oleh pembangkang, maka sudah pasti tak susah untuk Team Hamidah membuat video pengakuan dari jurugambar tersebut. Mediaperak mencabar Team Hamidah supaya berjumpa sekali lagi dengan jurukamera itu dan buatlah video pengakuan bahawa dia dibayar oleh siapa…berapa upahnya. Tak payah buat video yang canggih..cukup setakat seminit dua dan kami cabar Team Hamidah supaya menyiarkan video tersebut dalam masa dua hari.

Kalau Team Hamidah tak mampu mengadakan video pengakuan jurukamera tersebut, Team Mediaperak pula akan mengadakan video temuramah dengan jurukamera tersebut untuk membuktikan bahawa Team Hamidah berbohong.

Sementara mengunggu jawapan dari Team Hamidah, kita layan dulu apa kata Haji Nadri, orang kuat Umno Gopeng tentang mengapa dia keluar dari Umno Gopeng. Banyak cerita Hamidah yang dia tau.

Pemain bola sepak Brazil Kaka pelajari Islam

http://detikislam.blogspot.com 
Bintang bola sepak Brazil, Ricardo Kaka ternyata memiliki perhatian khusus terhadap Islam.

Pemain Real Madrid ini bahkan mengaku tertarik mempelajari lebih dalam tentang dunia Islam dan Arab saat berlibur ke Timur Tengah beberapa waktu lalu.

Awal tahun ini, Kaka bersama isteri dan adiknya, Dig√£o, berkunjung ke Dubai, Emiriah Arab Bersatu. Dalam bercuti selama 10 hari itu, Kaka melawat bangunan tertinggi di dunia, Burj Khalifa, Palm Jumeirah, Burj Al Arab, dan Jebel Ali Port.

Selain menyambangi bangunan-bangunan megah itu, pemain bola sepak terbaik dunia 2007 juga menyempatkan diri mampir ke masjid.

Di masjid yang direka khusus untuk para pelancong itu, playmaker 29 tahun tersebut dengan khusyuk mendengar penjelasan tentang cara hidup kaum Muslim dan bangsa Arab pada umumnya.

Pemain berbanderol 65 juta euro saat dibeli Real Madrid dari AC Milan mengaku sangat terkesan dan ingin lebih mendalami penjelasan yang baru didengarnya.

"Dubai adalah bandar yang indah dan salah satu yang paling ramah di dunia. Saya sangat beruntung boleh bercuti ke sini. Saya sangat terkesan dengan sambutan yang saya dapatkan dan saya ingin kembali lagi ke Dubai secepat mungkin, "kata pencetak gol terbanyak Liga Champions 2006-2007 dengan torehan 10 gol itu.
foto Kaka ketika mengunjungi Dubai
-harakahdaily-

Rafizi Ramli: 'Saya bukan Superman'

G MANIMARAN 
rafizi ramli
Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli
SHAH ALAM: Sambil menafikan tindakannya meletakkan jawatan Ketua Eksekutif Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor bukan bermakna wujud masalah dengan kepimpinan PKR, Rafizi Ramli menyifatkan dirinya "bukan Superman."

Sehubungan itu, Pengarah Strategi PKR ini berkata, beliau mahu memberi tumpuan sepenuhnya ke atas kerja-kerja dan strategi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibahim merupakan Penasihat Ekonomi Selangor, dilantik lebih dua tahun lalu.

Kata Rafizi, beliau tidak berbalah dengan Anwar atau Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagaimana didakwa dan dianggap oleh sesetengah pihak.

"Kerja saya semakin hari semakin bertambah. Saya bukan 'Superman'. Tidak boleh melakukan dua tiga perkara dalam satu masa.

"Saya boleh melihat beban dan tanggungjawab ini semakin meningkat, dan akan meningkat dalam beberapa minggu akan datang," kata beliau ketika dihubungi Sinar Harian Online dengan merujuk kepada spekulasi mengenai tarikh PRU13.

Rafizi juga menegaskan bahawa jawatan-jawatan lain dalam parti kekal dan akan meneruskan tanggungjawab yang diberikan.

"Kepada mereka yang ragu-ragu, (kononnya) saya akan lompat parti, saya berjanji akan bersunat sekali lagi kalau lompat parti. Patut semua wakil rakyat kena janji macam ini," katanya menerusi satu mesej Twitter tengah malam tadi.

Rafizi menghantar surat meletakkan jawatan Ketua Eksekutif Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor semalam.

"Saya menghantar notis hari ini (semalam)," kata Rafizi, yang mengumumkan keputusan itu menerusi mesej Twitter sekitar 3 petang semalam.

Dalam mesej Twitternya semalam, beliau berkata, "letak jawatan proses biasa."

"Perlu sedikit rehat, letih buat dua kerja di kerajaan negeri dan parti. Ramadan dah dekat, tumpu ibadah.

"Saya tidak pernah tugas (berkhidmat) lebih dari dua tahun pada satu-satu jawatan. Yang ini dah melebihi dua tahun, masanya untuk terus bergerak. Tidak ada kaitan politik dengan itu," kata pemimpin muda ini yang akhir bulan lalu menyertai Debat Sinar bersama Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.

Ketika dihubungi malam tadi, Rafizi yang menyandang jawatan itu sejak dua tahun lalu berkata: "Saya sebenarnya telah memutuskan untuk melepaskan jawatan ini akhir tahun lalu."

"Tetapi oleh kerana tarikh PRU13 tidak menentu, saya meneruskan khidmat saya.

"Sekarang kita sudah boleh agak bila PRU13. Saya rasa ini adalah masa yang sesuai, jadi, saya beri notis satu bulan. Cuma ia diumumkan secara kebetulan ketika cetus isu berkaitan Faekah (Husin, Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor," katanya.

"Cuma secara kebetulan masanya tidak kena, itu saja. Bagi saya ini tiada kaitan, letak jawatan perkara biasa," kata beliau lagi.

Rafizi dijangka bertanding kerusi Parlimen pada PRU13.

Sinar Harian Online difahamkan beliau akan mencuba nasib di kawasan Pandan, yang kini disandang oleh bekas Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat.

(Gambar) Dua lelaki bakar diri di China

RAKAMAN amatur menunjukkan orang ramai melihat dua lelaki membakar diri di daerah Yushu di China kelmarin. - AP
BEIJING: Dua lelaki nekad membakar diri di daerah Yushu, dalam wilayah Qinghai bagi membantah pemerintahan China di Tibet dengan seorang mangsa maut, manakala rakannya parah.

Agensi berita rasmi Xinhua semalam melaporkan, mangsa yang maut merupakan seorang pengembala tempatan. Sementara lelaki yang terselamat berasal dari Aba, dalam wilayah Sichuan.

Sebuah kumpulan pertubuhan nasionalis Tibet dalam buangan, Kongres Pemuda Tibet mengenal pasti mangsa yang mati sebagai Tenzin Khedup, 24, dan rakannya ialah Ngawang Norphel berusia 22 tahun.

Pertubuhan itu turut menyiarkan rakaman video menunjukkan dua lelaki itu memegang bendera kemerdekaan Tibet ketika badan mereka dijilat api.

Sepanjang tahun lalu, dianggarkan berpuluh-puluh orang membakar diri di Tibet, China.

Mereka bertindak demikian kerana mendakwa Beijing menindas penduduk etnik Tibet. 
-AP-

Menteri biaya artis: Wanita KEADILAN minta SPRM siasat

Aisha Geoffrey 
PUTRAJAYA, 21 Jun: Wanita KEADILAN menyerahkan memorandum menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat dari mana Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Apdal peroleh RM1.5 juta untuk membiaya artis terkenal, Zahida Rafik.

Memorandum tersebut disampaikan oleh Ketua Wanita Cabang Ampang, Salmah Ismail dan Ahli Majlis Pimpinan Wanita Pusat, Azura Aziz dekat sini hari ini.

“KEADILAN meragui jumlah (wang) yang sebegitu banyak, dari mana sumbernya, itu yang kita perlu minta campur tangan SPRM untuk siasat,” jelas Salmah ketika ditemui selepas itu.

Menurut Salmah, gesaan itu dibuat berdasarkan laporan polis oleh bekas pemandu Zahida, Noor Azman Azemi yang turut menyatakan secara terperinci semua transaksi bank sejak Oktober 2011 hingga Februari 2012.

Wanita KEADILAN turut menuntut penanggjawaban Menteri supaya tampil menjelaskan sumber kewangannya demi mengelak salah faham sekaligus membersihkan nama beliau.

“Kita cuma nak Shafie disiasat sebab RM1.5 juta itu bukannya sedikit, tak mustahil seorang menteri mempunyai sejumlah simpanan peribadi yang banyak tetapi rakyat berhak tahu dari mana sumber wang tersebut,” kata Azura.

Pada 18 April lalu, Ketua Wanita KEADILAN yang juga Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin mendedahkan Shafie memberi hampir RM1.5 juta kepada Zahida dalam tempoh empat bulan.

Bagaimanapun, sehingga kini, Shafie masih berdiam diri berhubung skandal ini.

Panas ! Bongkar Rahsia UMNO (video)


6 orang nyaris maut apabila bangunan runtuh lagi di Terengganu

BESUT: Enam pekerja pembinaan nyaris maut apabila bangunan tempat mereka bekerja di Padang Astaka, Jerteh di sini tiba-tiba runtuh dan menghempap mereka dalam kejadian kira-kira pukul 1 tengah hari tadi.

Tiga daripada mereka yang terdiri daripada dua warga Indonesia dan seorang dari Bangladesh, sempat menyelamatkan diri dengan merangkak keluar daripada timbunan bangunan itu manakala tiga lagi mangsa iaitu dua warga Bangladesh dan seorang Indonesia yang terperangkap dalam runtuhan itu berjaya diselamatkan lebih dua jam kemudian.

Ketua Polis Daerah Besut, Supritendan Kamaruddin Zakaria berkata, kesemua mangsa kini dirawat di Hospital Daerah Besut dan keadaan mereka masih lemah.

Katanya, keenam-enam mangsa ialah Suksan Ali, 25, Fandi, 20, dan Ari, 31, masing-masing dari Indonesia manakala mangsa warga Bangladesh dikenali sebagai Raju, 42, Munawir, 20, dan Zilo,40.

"Kejadian dipercayai berlaku setelah konkrit bumbung bangunan Astaka baru dikatakan tiba-tiba runtuh ketika beberapa pekerja sedang menambah simen dalam konkrit jeriji besi," katanya.

Kamaruddin berkata, tiga kren dan dua jentolak digunakan bagi menarik besi yang runtuh untuk mengeluarkan tiga mangsa yang terperangkap itu.

"Seorang daripada mangsa ditenggelami simen daripada paras pinggang manakala seorang lagi membabitkan kedua kakinya ditenggelami simen dalam runtuhan itu," ujar beliau.
-Bernama-

Keberanian KJ Dan Saifuddin Bakal Memakan Diri

Shahbudin Husin
Meminjam kata-kata moderator debat, Prof Mohamad Abu Bakar yang menyifatkan Saifuddin Abdullah, Ahli MT UMNO adalah suara siuman di antara suara yang sumbang, tidak syak lagi menyerlahkan hakikat bahawa beliau adalah antara pemimpin UMNO yang berani, terbuka dan sesuai dengan kehendak semasa.

Saifuddin adalah pemimpin kedua UMNO yang berani berdebat dengan pembangkang setelah Ketua Pemuda UNNO, Khairy Jamaluddin menunjukkan keberanian berdebat dengan Pengerusi Bersih, S Ambiga dan Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli sebelum ini.

KJ telah berdebat mengenai sistem pilihanraya dengan S Ambiga manakala dengan Rafizi pula berkenaan tabung pendidikan, PTPTN.

Saifuddin pula pada malam 19 Jun lalu telah berdebat dengan Naib Presiden Pas, Sallahuddin Ayob dengan tajuk "demonstrasi jalanan, meruntuh atau mengukuhkan demokrasi"

Dalam situasi gelora anak muda begitu membara dan pelbagai isu meledak di atmosfera politik, debat antara dua parti yang berbeza pandangan mampu melahirkan kematangan dan penunjuk arah yang jelas kepada rakyat dalam membuat pilihan terhadap parti dan pemimpin yang terbaik.

Di Amerika dan beberapa negara Eropah, debat sudah menjadi antara medium yang diterima rakyat mereka dalam memilih pemimpin.

Di ketika semua pemimpin UMNO takut untuk diajak berdebat,termasuk Perdana Menteri sendiri, KJ dan Saifuddin yang berani berdebat adalah penyelamat dan pembawa suara yang menunjukkan UMNO masih dilihat siuman dengan sikap terbuka, matang dan berani meskipun pemimpin lain gemar memperlihatkan watak sumbang di mata rakyat.

Soal menang atau kalah dan siapa yang dilihat lebih berwibawa bukanlah soal penting dalam debat tetapi yang lebih mustahak ialah keberanian dan kematangan yang ditunjukkan dalam debat tersebut.

KJ dan Saifuddin mungkin telah memenuhi selera anak muda dan rakyat kebanyakannya. Mereka juga mungkin digambarkan sebagai antara pemimpin masa depan yang masih ideal untuk negara ini.

Cumanya, masih idealkah mereka di hati UMNO?

Seperti KJ, sejak keberaniannya berdebat, perdebatannya tentang masa depan politiknya mulai diperkatakan. Ramai yang mengatakan beliau mungkin akan digugurkan dalam pilihanraya akan datang ini.

KJ sendiri menyedari hakikat itu. Sementara kedudukannya masih 50-50 antara menjadi calon atau tidak, KJ secara terbuka mengakui beliau masih mahu bertanding di Rembau. Beliau juga lebih rela tidak bertanding jika pucuk pimpinan mahu meletakkannya di tenpat lain. Ini berikutan terdapat ura-ura mahu meletakkan KJ di Kepala Batas menggantikan Pak Lah yang sudah pun mengumumkan akan mengundur diri.

Dengan menyebut masih mahu bertanding di Rembau, bermakna KJ tahu ada usaha mahu meminggir atau meletakkannya bertanding di tempat lain dengan maksud yang sama.

Walaupun KJ juga secara terbuka berkata akan terus mempertahankan jawatan Ketua Pemuda yang sedang disandangnya dan memerlukan sepenggal lagi bagi meneruskan segala perancangan yang sudah diatur dalam Pemuda UMNO, ini sama-sekali tidak menjamin beliau akan dicalonkan lagi untuk penggal kedua.

Kekangan KJ ialah kerana beliau menunjukkan aksi beraninya di kalangan pemimpin UMNO yang penakut. Najib, Muhyiddin, Zahid Hamidi, Hishammuddin, Shafie Afdal, Ahmad Maslan dan lain-lain pemimpin UMNO adalah pemimpin penakut yang terang-terang menolak debat. Dalam komuniti penakut, orang berani tidak akan diterima.

Sebab lain yang memungkinkan KJ kecundang di tengah jalan ialah faktor Mahathir. Dengan Mahathir kini memainkan peranan utama untuk memenangkan Najib dan UMNO dalam pilihanraya ini, harapan KJ untuk terus bernafas dengan selesa tentunya amat tipis.

Kekerapan Mahathir mengungkit-ungkit punca kelemahan UMNO yang dikaitkan dengan era pentadbiran Pak Lah adalah lontaran "pukul bapa sindir menantu" yang ditujukan kepada KJ supaya orangramai melihat punca kelemahan UMNO di zaman Pak Lah juga berpunca daripada campurtangan KJ melalui apa yang dipanggil "budak-budak tingkat 4" yang sering disebut oleh Mahathir sebelum ini.

Jika ini difahami oleh Najib, tindakan mencalonkan semula KJ pastinya mengundang bahaya kepada Najib sendiri, terutamanya jika UMNO dan BN hanya mendapat kemenangan tips dalam pilihanraya nanti.

Najib mungkin lebih disenangi Mahathir jika akur kepada bekas PM itu dan sedia menggugurkan KJ sebagai calon pilihanraya. Jika berdebat pun takut, beranikah Najib menyanggah Mahathir?

Sebagaimana KJ, masa depan politik Saifuddin di Temerloh juga mulai diperkatakan selepas debatnya dengan Salahuddin. Terdapat ura-ura bahawa beliau akan digugurkan sebagai calon oleh UMNO dalam pilihanraya akan datang ini dan gerakan meminggirkan beliau dikatakan sudah pun bermula.

Jika sebelum ini Saifuddin dilihat sebagai pemimpin yang terbuka dan disenangi oleh orang muda serta mahasiswa dan beberapa tindakannya sebelum ini sudah pun menimbulkan kecurigaan banyak pihak dalam UMNO, keberaniannya berdebat bagai meletakkan dirinya dalam kedudukan yang lebih meruncing.

UMNO Temerloh yang diketuai oleh Sharkar Shamsuddin dikatakan sudah mulai mencantas beberapa aktiviti yang sepatutnya dihadiri oleh Saifuddin. Blog-blog pro UMNO pula sudah sekian lama menyerang Saifuddin dengan pelbagai andaian dan analisa yang menggambarkan seolah-olah beliau tidak sesuai lagi menjadi Ahli Parlimen UMNO.

Saifuddin juga dituduh sebagai suara PKR dalam UMNO. Keberaniannya berdebat adalah alasan terbaik untuk pihak yang penakut untuk mengenepikannya.

Jika debat telah mengangkat Saifuddin dan KJ sebagai antara pemimpin UMNO yang masih disukai, ideal dengan kehendak zaman, berani serta matang, debat yang sama juga mungkin membawa malapetaka kepada masa depan mereka berdua.

Dengan berani berdebat sedangkan Najib sendiri masih takut untuk berdebat dengan Anwar, mereka berdua mungkin makin jauh di hati Najib.

Siapakah Sultan yang bawa ulama rombongan keluar negara?

amkns
"Siapakah Sultan yang mengasihi ulama, dan sering membawa ulama ke mana-mana termasuk ke luar negara agar ulama tadi dapat menasihatkan baginda dalam setiap hal samada urusan peribadi atau pemerintahan? Baginda juga telah menulis 2 buah kitab agama.

ANTARA sekian ramai sultan di dunia Melayu, terdapat beberapa orang sultan yang terlibat secara langsung dalam aktiviti Islam. Ada yang mengasihi ulama, bahkan ada yang mempunyai pengetahuan yang luas tentang agama Islam. Ada juga yang menghasilkan karangan berupa risalah atau pun kitab.

Sultan Sulaiman, Sultan Selangor dapat dikategorikan seorang sultan yang mengasihi ulama.

Nama lengkapnya ialah Sultan Alauddin Sulaiman Syah bin Raja Muda merupakan Sultan Selangor ke-5, yang bertahta pada tahun 1898 Masihi - 1938 Masihi, memerintah dalam masa lebih kurang 40 tahun.

Sultan Sulaiman sangat mesra dan kasih kepada Tengku Mahmud Zuhdi bin Abdur Rahman al-Fathani dalam Selangor sendiri hinggalah ketika beliau satu ketika pergi ke luar negara (terutama ke London), ulama yang berasal dari Patani itu ikut bersama-sama dalam rombongan beliau.

Peristiwa ini mencerminkan bahawa Sultan Sulaiman berusaha sedemikian rupa menggabungkan kerjasama, kesepaduan dan keserasian antara umara dan ulama sebagaimana yang disuruh oleh Rasulullah s.a.w. -

PENULISAN

1. Kitab Pohon Ugama Bahagian Rukun Iman, diselesaikan 1337 H/1919 M. Cetakan ketiga, Mathba'ah New Klang Press, Klang, 15 Jamadilakhir 1349 H/1930 M. Kandungan, setelah "Pendahuluan'' oleh baginda sendiri, Rahman al-Fathani. Antara pandangan Tengku Mahmud Zuhdi al-Fathani, "Terlihatlah hamba yang daif atas kitab ini, Pohon Ugama, karangan bagi Yang Maha Mulia Sultan Selangor Maulana al-Mu'azzam Sir Alauddin Sulaiman Syah ... Maka patut dijadikan pelajaran kanak-kanak yang mubtadi pada tiap-tiap sekolah ugama supaya berkekalan manfaatnya istimewa pula ...'' Kandungan yang menjadi topik perbahasan keseluruhan ialah mengenai akidah. Pada halaman 25 terdapat gambar baginda sedang duduk di atas mimbar Masjid Alauddin dalam rangka membaca khutbah.

2. Kitab Melatih Kanak-Kanak Laki-Laki Perempuan, Agama Islam 1, diselesaikan di Istana Mahkota Puri, Klang 3 Zulhijjah 1348 H. Dicetak oleh The Boon Hua Press, Klang, 1349 H/1930 M. Kandungan, antara kalimat baginda yang bersajak pada pendahuluan, ``... pada bicarakan ilmu tauhid pangkal agama Islam. Yang sangat hampir fahamnya dan mengertinya bagi segala awam. Dicadangkan dia bagi mereka yang berkehendak kemenangan lama. Daripada kanak-kanak yang baharu belajar di dalam sekolah agama ...'' Pada halaman 27 terdapat satu judul yang agak menarik, ialah ``Nasihat Guru Pada Murid''. Mengenai ini baginda menulis dalam bentuk puisi yang terdiri daripada 22 bait empat-empat rangkap.