"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Ada muslihat licik tapi Dr M tak terlibat, kata Anwar

Malaysiakini
Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad tidak terlibat dengan usaha memujuk anggota parlimen menyediakan akuan berkanun (SD) bagi menyokong kepimpinannya sehingga habis penggal, kata Anwar Ibrahim.

Presiden PKR, yang dijanjikan sebagai perdana menteri kelapan, berkata demikian selepas bertemu dengan Mahathir bagi membincangkan isu mengenai peralihan kuasa.

“Saya bangkitkan isu tersebut kerana ada usaha daripada PAS, sekumpulan dari Umno dan sebilangan kecil dari PKR sendiri yang dipercayai berusaha mendapatkan tandatangan menyokong kepimpinan Dr Mahathir sehingga akhir penggal.

“Perdana menteri tidak terlibat dalam usaha tersebut malah mengulangi kenyataan tegas bahawa beliau akan melepaskan jawatan seperti yang telah dijanjikan,” katanya.

Sarawak Report minggu ini mendakwa anggota parlimen Umno, PAS, Bersatu dan PKR yang memihak kepada Timbalan Presiden PKR Azmin Ali digesa datang ke Kuala Lumpur bagi menandatangani akuan berkanun (SD) menyokong kepimpinan Mahathir sehingga habis penggal.

Memetik sumber, laman pembocor maklumat itu melaporkan mereka diminta berbuat demikian dalam tempoh 48 jam.

Sarawak Report juga memetik "khabar angin" bahawa ia akan dibawa untuk sokongan Yang di-Pertuan Agong jika berjaya memperoleh bilangan cukup.

Dalam kenyataan petang ini, Anwar berkata beliau cenderung agar Mahathir terus menerajui negara sehingga selesai Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) hujung tahun ini.

“Namun perkara ini akan dimuktamadkan dalam mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) pada 21 Februari ini,” katanya.

Anwar juga berkata beliau memaklumkan kepada Mahathir terdapat “muslihat licik” dan pimpinan PH mempertahahan perjanjian menyokong Mahathir sebagai perdana menteri ketujuh dan beliau sebagai perdana menteri kelapan.

“Saya juga ingatkan bahawa selama hampir dua tahun usia PH, muafakat yang termeterai tersebut tidak pernah digugat oleh mana-mana parti bersekutu – PKR, DAP, Amanah dan Bersatu,” katanya.

Presiden PAS perlu berakhlak dalam berpolitik

Wan Ji Wan Hussin

Islam hadir, antara perkara utama yang dibawa adalah akhlak. Dengan akhlak itu, Islam diterima pesat. Dengan akhlak itu, Bilal bin Rabah yang merupakan hamba kepada Umayyah bin Khalaf memeluk Islam.

Melawan perkauman, antara akhlak yang diperjuangkan Islam. Bersifat amanah, merupakan akhlak yang dibawa oleh nabi. Nabi membawa sifat amanah itu sehingga baginda digelar al-Amin. Bagi orang belajar bahasa Arab, kalimah al-Amin itu bukan diterjemah "orang beramanah". Ia diterjemah sebagai "orang yang amat beramanah".

Islam menjulang akhlak kerana mahu dunia ini aman. Dengan akhlak, manusia tidak akan bergaduh. Dengan akhlak, manusia tidak akan bermusuh. Permusuhan dan pergaduhan penyebab kepada kehancuran masyarakat.

Sebarang unsur permusuhan, Islam akan tolak. Dengan sebab itu, amalan takfir (mengkafirkan Muslim) ditolak Islam. Dengan sebab itu, Nabi SAW pernah berpesan agar hati-hati dengan puak Khawarij yang mengamalkan takfir.

"Suatu hari nanti, akan berlaku kebisingan dalam kalangan umat ini - terdapat satu kaum yang mereka membaca al-Quran dengan bagus, tetapi al-Quran yang dibacakan itu tidak lebih sekadar halkum mereka sahaja. Ketika mereka membaca Al-Quran, mereka terkeluar dari agama seperti panah menembusi sasarannya", kata Nabi SAW dalam riwayat yang sahIh yang ditafsirkan oleh ramai ulama hadis sebagai kalangan Khawarij.

Puak Khawarij ini, terdiri dari kalangan "pak lebai" yang kuat beribadat. Dahi mereka hitam kerana kuat sembahyang. Jubah dan serban menjadi pakaian harian mereka. Hafalan al-Quran mereka bagus. Namun, bacaan al-Quran mereka bukan membawa keamanan kepada masyarakat. Cakap Islam mereka tidak mengikut tujuan Islam diturunkan. Mereka membaca ayat al-Quran dan hadis, semata-mata mahu halalkan kejahatan mereka. Al-Quran dan hadis yang mereka baca, tidak berasaskan kepada hidayah, sebaliknya untuk menimbulkan kekacauan dalam masyarakat.

Gerakan ini bermula pada era Saidina Usman. Mereka berkembang pesat pada era pemerintahan Saidina Ali. Tidak sedikit riwayat membuktikan bahawa Saidina Usman dibunuh oleh mereka.

Pada era Saidina Ali, mereka membaca al-Quran untuk menuduh Saidina Ali sebagai kafir. Manipulasi maksud firman tuhan dan sabda nabi yang dilakukan mereka itu menyebabkan Saidina Ali terpaksa mengungkapkan kata hikmah:

"Perkataan mereka itu benar, tetapi mengandungi tujuan yang batil".

Mereka kata, mereka pentingkan syariah. Dalam masa yang sama, mereka abaikan maqasid - tujuan penurunan syariah.

Soal keadilan tidak penting. Soal menjarah dana negara tidak penting. Soal kestabilan hubungan kaum tak penting. Soal hak semua warganegara tidak penting. Soal afirmatif berasaskan kepada keperluan tidak penting.

Apa yang penting pada mereka adalah ISA - ikut suka aku, ikut selera aku. Sesiapa yang tidak bersetuju dengan mereka, dia bakal di-ISA-kan, "islamic security act", iaitu dituduhnya kafir, munafik, ahli neraka dan sebagainya.

Presiden PAS

Kita sedar dengan amalan takfir yang diamalkan sebilangan ahli PAS. Menafikan kewujudan amalan itu sama seperti menafikan matahari memancar pada waktu siang.

Dalam YouTube, amalan itu dapat dilihat dalam ceramah PAS. Di laman Facebook, tidak sedikit amalan itu berlaku pada komen-komen ahli PAS. Agak banyak juga berlaku di Whatsapp.

Amalan itu secara konsisten dilakukan terhadap musuh PAS. Dengan sebab itu, dahulu mereka lakukan takfir kepada Umno, tetapi kini mereka lakukan takfir pula kepada bekas rakan seusrah mereka - Amanah.

Tidak dinafikan, tokoh-tokoh takfir dalam PAS, sudah ramai "memeluk Umno".

Ini diakui oleh pemimpin PAS. Namun, sukar untuk dinafikan bahawa kini, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang yang terkenal dengan amanatnya berbau takfir kepada Umno - beliau sendiri yang bersungguh sungguh menggunakan seribu satu dalil al-Quran dan hadis untuk "kandar" PAS agar kerjasama politik dengan Umno.

Rakyat Malaysia tidak lupa jenama unity government, yang kini ada jenama Muafakat Nasional dan terbaru jenama Pakatan Nasional.

Apa yang pasti, sesiapa sahaja yang mengkritik presiden PAS itu, pengkagum PAS umpama tentera Abrahah datang menyerang. Label takfir dan tanfiq (menuduh munafik) menjadi "peluru" serangan. Bukan sikit, bahkan ramai yang menjadi mangsa serangan.

Pernahkah ahli parlimen Marang itu berfikir bahawa semua ini adalah akhlak buruk yang bukan sekadar beliau sahaja perlu berhenti, bahkan iman beliau perlu sedar bahawa ahli-ahli PAS perlu ditarbiah dengan akhlak Islam - berhenti dari lakukan amalan Khawarij ini.

Beliau bukan sekadar perlu tarik balik "fatwa takfir Umno", malah beliau wajib bertaubat dari amalan takfir itu sendiri - agar rakan-rakan dari Amanah tidak menjadi mangsa serangan dari kalangan ahli PAS yang ditarbiyah dengan akhlak tidak Islam.

Ulama pewaris nabi

Kalau dahulu, ramai yang memeluk Islam dengan melihat akhlak nabi. Ini dapat dilihat pada individu bernama Bilal bin Rabah pada saat mengetahui Islam adalah agama melawan perkauman.

Kalau pun ada yang tidak memeluk Islam, mereka tetap akui kemuliaan akhlak nabi. Mereka menolak Islam kerana prejudis kepada nabi, tetapi mereka tidak ada alasan langsung untuk nak tuduh Nabi buruk akhlak.

Presiden PAS dengan amalan politik beliau, ada teman saya menuduh sebagai political animals. Saya cuba tafsirkan sebagai label-label binatang yang pernah beliau lontarkan kepada musuh politik beliau - seperti pernah menggunakan terma "babi", "anjing", "beruk", "biawak" dan sebagainya. Tetapi, teman saya itu menolak tafsiran itu, malah berhujah dengan merujuk projek "pintu belakang" yang diperkenalkan oleh ulama dari Rusila itu - projek untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan.

Pernahkah presiden PAS berfikir bahawa projek pintu belakang ini pernah dilakukan oleh Najib Razak dalam usaha menjatuhkan kerajaan Perak yang diperintah oleh Pakatan Rakyat yang dikepalai oleh PAS pada suatu masa lalu. Ketika itu, dalam ceramah PAS kata, tindakan itu tiada maruah.

Kali ini, tindakan tiada maruah itu cuba diideakan oleh presiden PAS pula. Bak kata Kiai Gus Mus dari jiran seberang, "Kamu ini bagaimana, aku itu harusnya bagaimana?"

Mana mungkin nabi yang berakhlak mulia berpolitik secara binatang. Tetapi, amalan ini dilakukan oleh Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang yang bergelar pewaris Nabi (?).

Imej Islam

Saya kira, ulama dan juga tokoh politik yang boleh kita pelajari adalah Sheikh Abdullah bin Bayyah. Bekas wakil presiden Mauritania itu pernah mengungkapkan kata hikmah:

Ttttt555tttttfttttttftt
"Antara maqasid yang diabaikan ramai Muslim adalah mereka tidak menjaga imej baik agama Islam."

Bin Bayyah yang juga ulama terkenal dengan amalan kesufian menekankan begitu, kerana beliau sedar bahawa telah berlaku banyak salah faham oleh ramai masyarakat bukan Muslim terhadap agama Islam disebabkan sifat-sifat Muslim yang tidak mencerminkan akhlak Islam.

Sebagai Muslim, setiap kita ada tanggungjawab dalam menjaga imej baik agama Islam ini. Ia adalah tanggungjawab setiap Muslim. Apa lagi, orang seperti presiden PAS yang memegang gelaran ulama.

WAN JI WAN HUSSIN ialah pendakwah dan pengarah akademik Saudara Research Centre.

Tulisan ini tidak semestinya

Pakatan Nasional hanya propaganda pecahbelah kesatuan PH

MOHD ALI HASHIM
Desas-desus yang mengatakan bahawa pembentukan gabungan politik baharu iaitu Pakatan Nasional (PN) hanya merupakan propaganda Umno dan Pas, bagi memecahbelahkan kesatuan Pakatan Harapan (PH), kata Pengarah Komunikasi AMANAH Negeri Pulau Pinang, Dr Zaidi Zakaria.

Beliau menyakini Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad tidak akan mengkhianati PH, susulan desas-desus pembentukan gabungan PN tersebut.

“Sebenarnya tiada dalam sejarah negara, Kerajaan Persekutuan bertukar tangan pada separuh jalan atau tiga suku penggal pemerintahan.

“Pertukaran pentadbiran negara sedemikian akan menyebabkan kestabilan politik dan negara akan terancam.

“Ia boleh menjadi kucar-kacir kerana jelas mengkhianati mandat dan rakyat pada pilihan raya umum (PRU) ke 14 yang lalu, ” tegasnya.

Beliau amat optimis Dr Mahathir akan tetap setia pada PH dan tidak akan mengkhianatinya.

Malah jelas Dr Zaidi, Perdana Menteri pernah berpandangan, pertukaran dan peralihan kuasa (bukan peralihan kuasa parti pemerintahan) diseparuh penggal akan menyebabkan ketidakstabilan pentadbiran negara.

“Optimis bahawa Tun Mahathir akan tetap istiqamah bersama PH adalah atas faktor tiada masalah dalam jemaah menteri maupun Majlis Presien PH.

“Hubungan pemimpin-pemimpin kanan parti-parti komponen PH, yang juga selaku Menteri dan Timbalan Menteri adalah baik.

“Oleh kerana itu agak mustahil apabila didakwa tanpa alasan dan secara tiba-tiba sahaja Tun Mahathir akan mengkhianati PH, ” tambah beliau.

Ia juga berkata, PH sebenarnya tidak akan mudah terpedaya dengan propaganda tersebut, sebaliknya jelas memperlihatkan Pas dan Umno masih belum boleh menerima kekalahan dalam PRU ke 14 yang lalu.

Yang ketara ujar Dr Zaidi, PH semakin kuat dan kukuh kesatuannya.

Peluk Islam pada usia 84 tahun

TERJEMAHAN SINAR HARIAN | | 9 Februari 2020
LONDON - Seorang wanita warga emas yang hidup sebatang kara diberi hidayah untuk kembali kepada fitrah.

Memeluk Islam pada usia 84 tahun, kisah Mariam memberi inspirasi kepada orang ramai apabila dia bersyukur dipilih ALLAH menjadi seorang Muslim dan kini merasa hidupnya semakin tenang.

Menerusi entri Instagram miliknya, Mariam berkongsi, dia pertama kalinya menjejakkan kaki di Redbridge Islamic Center (RIC) pada 19 Disember 2019 dan mengucap dua kalimah syahadah di sana.

Mariam tiada keluarga atau pun adik-beradik, namun tergerak hati untuk pergi ke masjid tersebut dan kini bersama saudara seislam di RIC mendalami ilmu Islam dan tidak lagi bersendirian.

Pada entri tersebut, Mariam turut mempelajari kata-kata seperti alhamdulillah, bismillah dan Allahuakbar.

Mariam memberi inspirasi kepada orang ramai apabila dia bersyukur dipilih ALLAH menjadi seorang Muslim dan kini merasa hidupnya semakin tenang.
Mariam memberi inspirasi kepada orang ramai apabila dia bersyukur dipilih ALLAH menjadi seorang Muslim dan kini merasa hidupnya semakin tenang.
Bercerita lanjut, Mariam memberanikan diri untuk ke RIC sebelum dipelawa seorang wanita dan menjemputnya masuk.

Ketika sedang duduk, Mariam bertanyakan kepada jemaah apa yang mereka sedang lakukan dan mereka menjawab sedang bersolat.

Setelah diberi penerangan terperinci apa itu solat, kiblat, secara tiba-tiba Mariam bertanya, bagaimana untuk dia menjadi seorang Muslim?

"Saya mahu menjadi seorang Muslim," katanya.

Rentetan itu, kini Mariam atau nama sebenarnya Maria bergelar mualaf.

Kisah Mariam yang sungguh menyentuh hati itu pastinya menarik perhatian netizen termasuk pelayar Twitter Muslim Daily yang mendoakan agar Mariam terus beristiqamah dalam menjadi seorang Muslim hebat.

"Saya hiba melihat Mariam mengucap syahadah. Hidayah itu milik ALLAH, pada usia sebegini dia tetap diberi hidayah," kata Fitriana.

Kata Ukti, "Selamat datang, Allahuakbar, moga ALLAH berkati perjalanan kamu."