"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

UPSR 5A: Siti Nur Fatini dapat hadiah kereta Mini Cooper (Gambar)

Murid cemerlang UPSR terima hadiah kereta
KOTA BHARU: "Saya tak sangka ayah akan tunaikan hajat untuk menghadiahkan kereta Mini Cooper kepada saya,” kata pelajar cemerlang Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Siti Nur Fatini Zulaika Zukila, 12.

Anak pembekal ayam di Kota Bharu itu yang juga murid Sekolah Kebangsaan Zainab 1, memperoleh keputusan 5A dalam semua lima mata pelajaran yang diduduki dalam peperiksaan UPSR, diumumkan semalam.

Menurutnya, hadiah itu anugerah istimewa baginya kerana sebelum ini dia pernah menyatakan minatnya terhadap kereta tersebut yang kelihatan comel dan menarik kepada bapanya, Zukila Deraman, 36, dan ibunya, Nor Aishah Mahmud, 31.

“Ayah beritahu saya, jika saya dapat keputusan cemerlang dalam UPSR, dia janji untuk hadiahkan kereta tersebut.

“Memang pada mulanya seperti tidak percaya dan tidak sangka impian untuk memiliki kereta idaman tercapai selepas memperoleh keputusan cemerlang dalam UPSR,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di kediamannya di Taman Tanjung Chat, di sini, hari ini.

Anak sulung daripada empat beradik ini bercita-cita menjadi juruterbang dan berhasrat melanjutkan pelajaran ke tingkatan satu di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM).

“Insya-Allah, mungkin enam tahun lagi apabila saya dapat lesen memandu, saya akan pandu sendiri kereta kesayangan saya ini.

“Ayah dan ibu banyak bagi semangat untuk saya belajar. Mungkin hadiah ini agak pelik bagi saya yang baru berusia 12 tahun tapi inilah pendorong semangat untuk saya berjaya dan berharap akan terus capai keputusan cemerlang di peringkat menengah nanti,” katanya.

Rupa Air Zamzam Berwarna Hitam Ketika Melalui X-Ray [SAKSIKAN...]

matuse68
Air zamzam berbeza dengan air biasa. Air dari tanah suci Makkah yang sering di bawa pulang dari mengerjakan haji ini bila dilihat dari X- Ray kelihatan lebih pekat.

Seperti yang dipetik dari sumber indonesia, di Madinatul Hujaj, Jeddah, Arab Saudi, di tempat bagasi jemaah haji yang terbang dengan Garuda Indonesia.

melalui mesin X- Ray dikata air zamzam berwarna pekat dan kelihatan hitam. Sedang air biasa kelihatan biasa saja.

"Air zamzam berbeza, jadi mudah dikenali melalui X- Ray ," jelas petugas X- Ray Garuda, Zainul kepada wartawan.

Di Hujaj ini, pasukan X- Ray Garuda melakukan pemeriksaan. Jamaah haji memang dilarang membawa air zamzam berkaitan keselamatan penerbangan.

Setiap jamaah haji akan mendapatkan zamzam sebanyak 5 liter perorang. Air Zamzam itu diberikan Garuda dalam bungkusan khas yang lebih selamat.

Yang aneh dan lucu dalam kempen Sungai Limau

Subky Latif
Apakah yang TPM Muhyidin kata dan maksud bajet berhubung gula dalam kempen Pilihan Raya Kecil Sungai Limau, tanggapan umum mengenainya ialah gula yang murah dan mudah mendapatnya boleh menyebabkan ramai rakyat hilang kedua kaki.

Maka orang terasa ia menyentuh kejadian yang menimpa Almarhum Tan Sri Azizan Razak yang selepas tamat perkhidmatannya sebagai Menteri Besar Kedah hilang kedua kaki gara-gara penyakit kencing manisnya. Komplikasi itu membawa maut kepadanya dan PRK itu diadakan kerana mautnya.

Sama ada ia dimaksudkan atau tidak dimaksudkan, apabila dalam situasi berkabung di Sungai Limau, disentuh tentang gula, kencing manis, risiko hilang kaki, maka akan ingat Adun lima penggal Sungai Limau itu.

Kita tak boleh marah keluarganya tersinggung dan tidak boleh salahkan orang terasa ia menyindir orang tertentu apabila hal itu disebut.

Gula jadi mahal berkupang-kupang dari Bajet 2014 tiada kena mengena dengan menyelamatkan kaki rakyat, tetapi adalah kerana kerajaan tidak tertanggung beban sabsidi, yang mengikut Menteri Idris Jala lebih setahun lalu, beban sabsidi yang banyak menyebabkan risiko negara muflis menjelang tahun 2020.

TPM tahu hal itu, lalu mengapa gatal sentuh tentang gula menyebabkan kaki boleh hilang di tempat dan masa ada orang hilang kaki?

Anihnya ketika TPM merasionalkan gula terpaksa dimahalkan bagi menyelamatkan kaki rakyat, semasa kempen kerajaan di Sungai Limau menganjurkan pula kanival jualan murah beberapa makanan keperluan. Beras dan gula dijual kurang dari separuh harga. Gula seringgit sekilo. Macam harga lelong. Seperti pekedai hendak menghabiskan simpanan lamanya.

Kerajaan kempen jangan guna banyak gula supaya kaki tidak dipotong. Batalkan sabsidi dan mahalkan harganya supaya kaki dapat diselamatkan. Tiba-tiba rakyat Sungai Limau ditawarkan gula amat murah masa itu dan di situ saja. Bila gula murah dan mudah, adakah hendak memotong kaki semua rakyat di situ?

Karnival itu seolah anti kempen menyelamatkan kaki.

Mengapa tawaran itu dibuat di Sungai Limau saja dalam masa kempen itu saja? Karnival itu tidak adakan di tempat lain, baik masa itu atau masa lain?

Maka bukankah ia rasuah ketara untuk pilihan raya itu?

SPR kata ia tidak rasuah kerana lelong gula dan beras itu tidak menyeru pengundi mengundi calon tertentu dengan penjualan itu.

SPR tiada kata muktamat ada rasuah atau tidak. Yang lebih arif tentang rasuah ada atau tidak ialah SPRM. Dan berkuasa mensabitkan rasuah atau tidak ialah mahkamah. SPR tiada kuasa mendakwa dan menghukum perasuah.

Dan lucunya pula ialah jawapan Menteri Jamil Khir Baharom atas lelong karnival itu. Mengapa ia diadakan di situ saja dan tidak diadakan di lain-lain tempat? Mengapa ia diadakan masa kempen PRK itu saja dan tidak di masa lain?

Mengapa gula dan beras murah sangat?

Semua soalan itu adalah politik. Ia berlaku di tempat fiesta dan kempen politik. Implikasi soalan itu ialah tidakkah ia diadakan kerana politik? Tidakkah ia rasuah politik dan tidakkah ia untuk meraih undi dan faedah politik?

Jawab Jamil Khir ialah ‘Kebetulan.’

Orang tak tanya orang lain kerana orang lain bukan orang kuat agama dan tak tahu sangat agama. Yang tahu agama ialah dia. Orang hendak tahu jawapan dari seorang yang tahu agama. Orang tak tahu agama jawapannya karut saja. Jangan orang tahu agama bercakap macam orang tak tahu agama.

Itulah lucu dan anihnya.

UMcedel dedah rahsia PAS menang di Sg Limau

Harakahdaily

KUALA LUMPUR: Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) telah mendedahkan rahsia kemenangan PAS dalam Pilihan Raya Kecil Dun Sungai Limau.

Pendedahan itu dibuat semasa Seminar Pilihan Raya Kecil Dun Sungai Limau di Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya.

Semasa membentangkan kajiannya, Prof Madya Dr Shaharuddin Badaruddin berkata kejayaan PAS pada PRK Dun Sungai Limau berkait rapat dengan pemilihan calon yang kena dengan cita rasa penduduk setempat.

“Pemilihan calon memainkan peranan yang penting bagi kawasan ini. Calon mestilah memiliki ciri-ciri seperti berkelulusan agama, rapat dengan penduduk setempat dan anak tempatan.

Berdasarkan rekod pilihan raya sejak merdeka, kesemua calon yang menang memiliki ciri-ciri tersebut. Tidak kiralah mereka daripada PAS mahupun Umno.” ujar Dr Shaharuddin.

Seseorang calon juga mestilah merakyatkan dirinya dan boleh melayan penduduk kampung walau di mana sahaja, selain mengekalkan imej kampung iaitu berkopiah dan berkain pelikat.

Dr Shaharuddin turut menceritakan pengalamannya mengikut Adun Sungai Limau, Allahyarham Tan Sri Azizan Razak suatu ketika dahulu.

Menurut beliau, di dalam bonet kereta Ustaz Azizan sentiasa ada pisang, ubi dan lain-lain keperluan asas yang dijadikan 'buah tangan' ketika berkunjung ke rumah-rumah penduduk yang dilawatinya.

"Oleh itu, jika mana-mana parti mahu menang di kawasan ini mereka mestilah mempunyai pakej tersebut," jelas beliau.

Dr Shaharuddin turut mendedahkan bahawa BN masih tidak berupaya mengubah budaya mewahnya walaupun berkempen di kawasan kampung.

Menurut beliau calon Umno iaitu Dr Ahmad Sohaimi Lazim dan juga Mukhriz telah mengikut rentak penduduk Sungai Limau apabila turut berkopiah dan berkain pelikat ketika berkempen, namun langkah itu tidak dituruti pemimpin yang datang dari luar.

Sebelum itu, semasa membentangkan keseluruhan dapatan keputusan di Sungai Limau, Pengarah UMcedel Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman menyebut tentang peri pentingnya pemilihan calon yang tepat khususnya di kawasan kedua-dua pihak sama kuat – seperti yang berlaku dalam PRK Kuala Terengganu, Permatang Pasir dan Galas.

Dalam seminar ini tetamu jemputan iaitu Dr Ahmad Sohaimi Lazim, calon Umno di Sungai Limau turut berkongsi pengalamannya sepanjang tempoh berkempen.

Aneh Tetapi Benar: Seorang wanita meninggal dunia selepas melakukan seks dengan anjing.


Saya tertanya-tanya apa yang ada di dalam fikiran wanita-wanita yang mahu melakukan hubungan seks dengan anjing. Dan jika anda fikir terdapat ramai lelaki yang menganggur boleh melakukan persetubuhan.


Di samping itu ianya sia-sia kerana tidak mungkin menghasilkan keturunan, hubungan seks antara dua spesies yang berbeza juga berbahaya kepada kesihatan. Dalam satu kes, seorang wanita meninggal dunia dalam keadaan teruk selepas melakukan seks dengan anjing German Shepherd.

Kes ini berlaku pada tahun 2008 pada wanita Ireland berusia 43 tahun yang sudah mempunyai 4 orang anak. Pada 7 Oktober 2008, beliau mengadakan hubungan seks dengan anjing German Shepherd yang baka agak besar di atas permintaan kawannya.

Beberapa jam kemudian, wanita yang tidak dinamakan itu mengalami anafilaksis atau reaksi alahan yang bertambah parah. Beliau mengalami sesak nafas sama seperti symptoms alahan kacang, tetapi yang amat teruk dan perlu dikejarkan ke Hospital Mid -Barat Wilayah di Limerick, Ireland.

Reaksi alahan yang dialaminya semakin kurang, sehingga akhirnya dia tidak dapat bernafas langsung. Dipetik dari Thejournal, Isnin (19/09/2011), wanita yang kemudiannya dikenali sebagai golongan yang mempunyai kecenderungan fetish atau tingkah laku seksual sesat akhirnya meninggal dunia.

Ini berpunca daripada peristiwa tragis pertemuan dengan rakan daripada golongan fetish, yang merupakan seorang lelaki berusia 57 tahun bernama Sean McDonnell di sebuah forum internet. McDonnell adalah pemilik anjing Shepherd yang pernah memberitahu mangsa berkenaan hubungan wanita dengan anjing. Sebagai pemilik anjing, McDonnell sebenarnya telah melakukan kesalahan yang boleh membawa hukuman penjara seumur hidup  seperti yang telah diputuskan baru-baru ini.

Seksual luar tabii yang dilakukan oleh pasangan ini dikategorikan sebagai paraphilia, atau tarikan seksual dengan objek yang tidak munasabah. Olehkerana objek yang merangsang keinginan seks adalah haiwan, maka penyelewengan ini lebih khusus disebut zoofilia atau sifat kebinatangan.

Tarikan seksual dengan objek lain mempunyai nama tersendiri seperti pedofilia yang terangsang oleh kanak-kanak, atau necrophiliac yang terangsang oleh mayat. Tarikkan kepada pakaian tertentu seperti stoking dan miniskirt yang lebih dikenali dengan nama-nama mereka yang sama, pakaian fetish (pakaian fetish ).

Zoofilia pada orang, objek yang membangkitkan keinginan seksual tidak sentiasa sama kerana ada sesetengah lelaki yang suka melakukan seks dengan angsa. Sementara di kalangan wanita, biasanya keinginan melampiaskan zoofilia seks dengan haiwan besar cukup tinggi seperti anjing atau kuda.

Seks dengan haiwan pasti berisiko. Bukan sahaja terdedah kepada pencetus alahan yang boleh membawa maut seperti yang berlaku di Ireland, tingkah laku ini juga boleh menyebabkan kecacatan yang sering berlaku akibat penyakit bawaan haiwan yang boleh dijangkiti melalui cecair badan seperti rabies.

Perebutan kerusi nombor 2 tertinggi dalam PAS

JOCELINE TAN
UMUM mengetahui Nik Abduh, anak kepada Datuk Nik Aziz Nik Mat, mempunyai pandangan politik yang agak berlainan daripada bapanya. Namun kini kita juga mengetahui bahawa di lubuk hatinya, Nik Abduh adalah seorang anak yang taat dan hormat kepada bapanya.

Jumaat lalu, Mursyidul Am PAS yang berusia 82 tahun itu tidak sihat dan tidak mampu menyampaikan kuliah pagi Jumaat beliau di Ibu Pejabat PAS di Kota Baru. Beliau meminta Nik Abduh menggantikannya.

Nik Abduh mempunyai amat banyak persamaan dengan bapanya dan beliau adalah orang yang paling tepat untuk tugas itu – beliau kini merupakan ahli Parlimen Pasir Mas, timbalan ketua Dewan Pemuda PAS dan seorang ulama.

Tetapi tugas yang harus dilaksanakan Nik Abduh bukan hanya menggantikan bapanya untuk menyampaikan kuliah – Nik Aziz telah meminta anaknya itu menyampaikan satu “pesanan khusus” yang kini hangat diperkatakan oleh orang PAS di Kelantan.

Bapanya mahu beliau menyampaikan pesan bahawa sesiapa saja, tidak kira ulama atau tidak, boleh bertanding untuk menjadi pemimpin PAS dalam pemilihan parti yang akan diadakan dua minggu lagi.Banyak hadirin dalam kuliah pagi Jumaat itu yang terkejut.

Bulan lalu, Nik Aziz membuat gempar apabila beliau mengatakan bahawa dua jawatan tertinggi dalam PAS perlu dipegang oleh ulama. Beberapa hari kemudian, beliau mengubah pendirian dan mengatakan bahawa dalam diri setiap Muslim ada ulama.

Pendirian yang terkini itu pada asasnya bertujuan untuk meratakan padang permainan untuk kelompok ulama dan bukan-ulama dalam pemilihan parti.

Namun, pembawa pesan yang dipilihnya menunjukkan betapa Nik Aziz adalah seorang ahli politik yang handal. Anak beliau dikenali sebagai seorang ahli politik yang keras dan tergolong dalam kelompok yang percaya bahawa jawatan presiden dan timbalan presiden mesti dipegang oleh ulama.

Nik Abduh diberikan tugas menyampaikan pesanan yang beliau sendiri tidak persetujui. Namun beliau tidak boleh mengengkari bapanya sendiri yang kebetulan pula adalah ketua Majlis Syura, iaitu badan yang paling berkuasa dalam parti.

Pergelutan antara golongan ulama dan bukan-ulama terlihat paling jelas pada persaingan untuk jawatan timbalan presiden antara Mohamad Sabu dan Datuk Nik Amar Nik Abdullah, timbalan Menteri Besar Kelantan. Mohamad, atau lebih dikenali dengan panggilan Mat Sabu, berada dalam kelompok Erdogan, manakala Nik Amar adalah seorang ulama.

Dewan ulama PAS dianggotai oleh ilmuan Islam, terutamanya graduan Al-Azhar, dan memiliki pandangan politik yang konservatif.

Kelompok Erdogan pula adalah ahli-ahli parti yang mendapat pendidikan sekular dan pandangan politik mereka lebih keduniaan. Banyak di kalangan mereka juga adalah aktivis seperti Mat Sabu. Sebahagian besar ahli utama Erdogan menyertai PAS setelah Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat dan mereka meraih pengaruh dalam parti.

Sejak beberapa bulan lalu, kelompok pro-ulama sedang berusaha secara diam di belakang tabir untuk mengukuhkan kedudukan ulama dalam pemilihan parti.

Pemimpin yang dilihat sebagai peneraju kelompok ini adalah ketua Dewan Ulama Datuk Harun Taib, seorang yang bertubuh tinggi, kacak dan berhaluan ultra-konservatif. Beberapa tahun lalu, Harun diserang angin ahmar dan semua orang menyangka kerjaya politik beliau telah tamat. Tetapi bagi para penyokongnya, Tuhan mempunyai rancangan lain untuknya. Beliau kembali kuat dan menjadi wakil utama suara konservatif dalam PAS.

Harun dan kumpulan ulama berusaha memastikan hanya seorang calon ulama akan bersaing merebut jawatan timbalan presiden. Mereka mahu menghindari kesilapan yang dilakukan dalam pemilihan parti tahun 2011 apabila dua daripada tiga calon yang bertanding adalah ulama. Ini menyebabkan undi pro-ulama terpecah dua, membolehkan Mat Sabu menang.

Mat Sabu dilihat sebagai ancaman kepada dasar “kepimpinan ulama”. Ulama takut untuk membayangkan Mat Sabu di suatu masa nanti menjadi presiden PAS.

Golongan ulama mengakui Mat Sabu sebagai aset bagi parti, tetapi lebih sebagai seorang pemidato, penghibur dan penaik semangat. Mereka tidak dapat menerima jika beliau terus memegang jawatan yang akan membolehkannya naik sebagai presiden.

Ulama pada awalnya mahu Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man bertanding menentang Mat Sabu. Malah, Tuan Ibrahim umumnya dilihat sebagai pemimpin yang berpotensi menjadi presiden PAS.

Beliau adalah seorang ulama dari aliran pemikiran lama yang menganggap cita-cita politik yang berlebihan sebagai sebahagian daripada nafsu. Keinginan untuk merebut kuasa dan jawatan diseertikan dengan keangkuhan, suatu sifat yang ingin diatasi oleh seorang Muslim yang warak. Justeru itu, ulama dari aliran lama biasanya enggan bertanding merebut sesuatu jawatan.Tuan Ibrahim mempunyai senyuman yang manis dan berperwatakan lunak, tetapi di sebalik semua itu beliau adalah seorang yang tegas.

Beliau percaya kalimah “Allah” adalah milik Muslim semata-mata. Beliau menyelar gereja Katolik kerana mengheret isu “Allah” ke mahkamah, menyebutnya sebagai tindakan permusuhan. Beliau juga menyifatkan ketegasan penganut agama Kristian untuk terus menggunakan kalimah “Allah” sebagai tuntutan yang tidak munasabah.

Kerana itulah kelompok ulama mahu beliau memegang jawatan tertinggi. Kata-kata beliau mewakili keinginan mereka.

Tuan Ibrahim telah bertanding merebut jawatan nombor dua dalam PAS pada tahun 2011 kerana Nik Aziz sendiri telah memujuk beliau untuk berbuat demikian. Beliau telah kalah. Lalu, kali ini beliau mensasarkan kedudukan lebih rendah, iaitu kerusi naib presiden.

Natijahnya, Nik Amar kini menjadi pemegang obor-obor bagi kelompok ulama.

Mat Sabu dikatakan merasa lega apabila Tuan Ibrahim menarik diri daripada pertandingan. Beliau tahu peluang beliau malap jika berdepan dengan Tuan Ibrahim dan lebih cerah jika berdepan dengan Nik Amar.

Mat Sabu dikenali di seluruh negara dalam parti PAS, sedangkan Nik Amar lebih dikenali di Kelantan. Nik Amar berasal dari keluarga ulama yang terkemuka, tetapi beliau belum cuba mengembangkan pengaruh di luar negeri yang menjadi kubunya, tidak seperti Mat Sabu yang telah banyak berkorban untuk partinya dan masyhur dari utara sampai selatan tanah air dengan kehebatan berceramah.

Berjaya atau gagalnya Nik Amar bergantung pada sekuat mana keinginan PAS untuk meletakkan ulama di kerusi pengganti bintang besar mereka, iaitu Haji Hadi.

Menurut Mat Sabu, kempen kali ini adalah yang paling buruk sepanjang 35 tahun beliau berada dalam PAS.

Satu kumpulan yang dinamakan El-Haraki dikatakan telah dibentuk oleh ulama-ulama muda dalam PAS dan serangan mereka ditujukan kepada tokoh-tokoh Erdogan dalam PAS, iaitu Datuk Husam Muda, Dr Dzulkefly Ahmad, Khalid Samad, Dr Mujahid Yusof Rawa dan Dr Hatta Ramli.

Tokoh-tokoh Erdogan dicap sebagai parasit dalam PAS. Manakala para penyokong kelompok Erdogan pula telah menuduh dalang-dalang El-Haraki sebagai perkakas Umno, pemecah-belah parti dan penebar fitnah.

Naib presiden PAS yang popular, Salahuddin Ayub, menyebut bahawa kerusi No 2 sentiasa menjadi rebutan sejak kematian presiden yang mereka sayangi, iaitu Datuk Fadzil Mohd Noor.

Sewaktu Fadzil menjadi presiden dulu, timbalannya adalah Hadi. Kedua-dua jawatan itu tidak pernah diganggu-gugat kerana ahli-ahli parti cukup menghormati kedua-dua mereka. Tetapi apabila Hadi naik menjadi presiden, bermulalah perebutan untuk jawatan timbalan presiden.

Sumber dalaman PAS di Selangor menyatakan ulama agak dominan jika diukur pada mood dalam Dewan Pemuda. Ulama muda telah menyapu jawatan dalam dewan itu.

90% daripada pimpinan Dewan Pemuda di Selangor adalah ulama. Di Perak, calon-calon ulama muda berjaya merebut semua jawatan, tinggal jawatan ketua pemuda Perak yang tidak dipegang oleh ulama.

“Tetapi jangan pandang rendah pada Mat Sabu, beliau seorang pejuang,” kata Ketua PAS Cawangan Kota Baru, Datuk Wan Rahim Wan Abdullah.

Hakikat bahawa parti itu banyak kehilangan sokongan di peringkat akar umbi kepada Umno dalam pilihan raya umum lalu digunakan sebagai bukti bahawa PAS perlu menilai semula pendekatan dan pakatan politiknya. Matlamat jangka panjang parti itu ialah untuk menggantikan Umno sebagai parti induk untuk Muslim dan orang Melayu.

Puak ulama percaya, parti itu perlu kembali ke jalan asal, manakala puak Erdogan pula merasa parti itu perlu berubah untuk meraih sokongan lebih meluas di kalangan pengundi. Dilema ini tidak berbeza daripada pertandingan idea dan pendapat yang berlaku dalam Umno di kalangan kelompok yang merindukan zaman lampau dan kelompok yang mahu bingkas ke depan.

“Ulama atau bukan-ulama, kita semua berada dalam PAS. Seperti suami-isteri yang berkelahi, akhirnya nanti semua tetap tinggal sebumbung,” ujar Wan Rahim.

Tetapi perebutan kuasa antara puak ulama dan Erdogan telah lama berlangsung. Muktamar kali ini akan menentukan siapa bakal memegang pengaruh lebih besar.

PRU14: Mampukah PAS tawan 24 kerusi lagi?

Zabidi Saidi
ANALYSIS
PETALING JAYA: PAS, PKR, dan DAP masing-masing perlu menang 45 kerusi Parlimen dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lima tahun akan datang bagi membolehkan mereka menang majoriti dan membentuk kerajaan Pusat.
Penasihat DAP Lim Kit Siang berkata, jumlah 135 kerusi itu perlu jadi kayu ukur Pakatan Rakyat bekerja dari sekarang dan tidak lagi hanya bergantung kepada memperoleh kemenangan 50 peratus majoriti mudah.

“Sekarang cita-cita kita adalah setiap parti perlu menang 45 kerusi parlimen…saya tak fikir perkara itu mustahil untuk dicapai,” katanya semasa majlis makan malam Pakatan Rakyat di sini malam tadi.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu berkata, untuk itu DAP perlu berusaha tambah lagi tujuh kerusi, PKR lagi 15 kerusi dan PAS (24).

Pakatan Rayat semasa PRU13 lalu memperoleh 89 kerusi berbanding BN 133 kerusi; bertambah hanya tujuh kerusi dan masih mengekalkan kemenangan 2/3 majoriti BN.

Mampukah PAS tawan 24 kerusi lagi? Sudah tentu 24 kerusi ini adalah kerusi Umno kerana PKR yang memerlukan 15 kerusi lagi biasanya bertanding di kawasan majoriti Cina.

Analisis

Kalau kita analisis keputusan PRU ke 13, berdasarkan kerusi BN menang dengan majoriti kurang dari 1,000 undi, maka PAS mampu menawan parlimen Ketereh (majoriti 274 undi), Machang (805 undi) , Sungai Besar (399 undi), Kuala Selangor (460 undi) danTitiwangsa (866 undi).

Sasaran Lim Kit Siang adalah sebanyak 24 kerusi. PAS mungkin dapat merampas lima kerusi di atas, ini bermakna PAS memerlukan 19 kerusi lagi. Dari mana kerusi ini datang?

Kalau berdasarkan BN menang dengan majoriti kurang dari 2,000 undi, maka lebih banyak kerusi PAS yang mampu ditawan. Tambahan pula pada PRU ke 14 nanti semakin ramai pengundi muda akan mengundi buat kali pertama lebih cenderung mengundi parti pembangkang berdasarkan sikap anti establishment.

Bagaimana mahu mencari 19 kerusi lagi? Maka pucuk pimpinan PAS baharu yang akan ditentukan pada 24 November ini perlu memikirkan strategi untuk mencapai sasaran 45 kerusi yang ditetapkan oleh Lim Kit Siang.

PAS perlu ubah strategi mendekati para pengundi dari sekarang. Jangan turun padang ketika hampir pilihanraya sahaja. Ia hendaklah kerja yang berterusan mendekati orang ramai tidak kira orang BN atau orang Pakatan Rakyat.

PAS jangan tumpu kepada aktiviti keagamaan semata-mata sebaliknya lebih banyak buat program sosial yang melibatkan semua kaum.

Ubah

PAS kena ubah sikap jangan anggap orang itu kafir atau orang ini bukan penyokong kita. Jika PAS ubah sikap, saya percaya pengundi dapat menyokong PAS.

Pemimpin PAS jangan terlalu jumud dan mereka perlu bersikap terbuka. Usaha PAS meletakkan ramai calon profesional seperti doktor, peguam, jurutera hendaklah diteruskan. Tetapi bakal calon hendaklah mendekati rakyat dari sekarang. Biar rakyat kenal mereka dalam tempoh lima tahun akan datang.

Jangan turunkan calon payung terjun. Sebab itu bakal calon perlu menganggotai seberapa banyak NGO yang ada dalam kawasan mereka supaya rakyat kenal mereka seperti Persatuan Ibubapa Guru (PIBG) dan sebagainya.

Cabaran Lim Kit Siang yang mahu PAS menang 45 kerusi ini perlu dipandang secara positif. Sebab itu pucuk pimpinan PAS pada 24 November ini memerlukan gabungan ulama dan profesional supaya calon PAS terus diterima oleh bukan sahaja orang Melayu malah semua kaum.

Sebelum ini PAS menggunakan tag PAS GANTI UMNO, maka untuk menggantikan Umno, PAS perlu bersikap seperti orang Umno. Pemimpinnya jangan terlalu ekstrim sehingga yang ini tak boleh, yang itu tak boleh. Jika PAS bersikap terbuka, sudah pasti rakyat berbilang kaum senang dengan PAS.

Para pemimpin PAS jangan terperangkap dengan pemimpin Umno yang mengatakan PAS tidak akan buat hudud bila menang nanti kerana matlamat PAS, PKR dan DAP adalah menubuhkan kerajaan baru harapan rakyat.

Selama ini Umno sengaja melaga-lagakan PAS dengan DAP mengenai isu hukum hudud. Oleh itu janganlah para pemimpin PAS dan DAP cepat melatah dengan propaganda Umno kalau mahu melihat Pakatan Rakyat menguasai Putrajaya pada tahun 2018.

Indahnya Bersama Parti Islam Semalaysia (Pas)

Khairul Faizi bin Ahmad Kamil
Di antara keputusan yang mengejutkan pernah saya lakukan adalah mengistiharkan diri menyertai PAS sehingga ia mengejutkan ahli keluarga dan kawan-kawan yang hampir semuanya adalah UMNO. Aruah ayah saya betul-betul terkejut (bukan cobaan) apabila mendapat tahu bahawa saya sering pulang lewat ke rumah kerana menghadiri usrah Pemuda PAS. Mana tidaknya, keluarga saya dikenali dengan keUMNOannya lebih-lebih keluarga sebelah ibu saya.

Kawan-kawan lagilah sukar menerima keputusan saya ini. Mereka buktikan dengan tidak mengundi saya ketika bertanding sebagai calon PAS di kerusi DUN Mahkota pada tahun 2004 sehingga hampir-hampir hilang deposit ketika itu. Namun, ia berbeza ketika ini dengan sokongan terhadap PAS sangat berubah daripada dahulu.

Kenapa saya memilih PAS? Pertamanya kerana dasar PAS adalah ISLAM dan PAS memperjuangkan Islam. UMNO juga memperjuangkan Islam tapi sekadar tempelan sahaja kerana lebih Melayunya daripada Islam. Jika ada Islam pun hanya masa-masa tertentu saja. Bila ada program agama barulah wanitanya kenakan selendang tapi bila waktu lain selendangnya melilit di bahu.

Keduanya, PAS tak berebut jawatan seperti UMNO. Biasanya orang PAS menolak jawatan bila diberikan dan tidak meminta bila tidak disenaraikan kerana orang PAS tahu jawatan adalah satu amanah yang cukup besar dan akan dipertanggungjawabkan di hadapan Allah di Akhirat kelak. Jika terpilih memikul sesuatu amanah maka laksanakan dengan sebaik mungkin dan jika tidak terpilih maka jadilah pengikut yang taat kepada pimpinan.

Tidak perlu nak berkempen sana sini seperti UMNO minta perwakilan mengundi dan menaburkan duit bagi membeli undi. Ada 'team' itu dan 'team' ini yang kononnya lebih baik daripada team yang lain sehingga menimbulkan keretakan dan perpecahan dalam UMNO seperti yang pernah berlaku sebelum ini.

Ketiga, PAS mengajar bahawa segala kerja buat kita akan diberikan pahala dan dosa. Buat kerja dalam PAS akan dapat pahala, insya Allah kerana PAS menyeru kepada kebaikan dan menolak kemungkaran. UMNO tidak percaya tentang perkara ini maka kerana itu mereka boleh lakukan apa saja dalam politik sebab bagi mereka politik lain agama lain.

Kerana itu, saya memilih untuk bersama dengan PAS dan berjuang dengan PAS kerana Allah sehingga saya kembali kepadaNya satu masa nanti.

Wassalam

Khairul Faizi bin Ahmad Kamil
Kluang, Johor Darul Takzim.
12 November 2013

Matinya saksi penting pembunuhan Lubuk Merbau

SUBKY LATIF
SEJAK Haji Suhaimi Said keluar daripada PAS lebih 20 tahun lalu, tiada lagi sebarang hubungan saya dengannya. Tidak lagi kami sekeluarga singgah di rumahnya yang tidak jauh dari pusat kegiatan PAS Pahang di Sungai Gau. Tidak lagi seperti sebelumnya.
Barulah saya ke rumahnya ketika orang ramai sedang membetulkan saf untuk menunaikan solat jenazah ke atasnya sebelum tengah hari 6 November lalu.

Sebaik saya tiba terus masuk ke celah saf dalam rumahnya sesak dengan orang, imam pun Ustaz Nasrudin Tantawi, anggota Parlimen Temerloh mengangkat takbir, saya yang baru membetulkan saf pun takbir sama. Safnya di sambung panjang hingga keluar khemah sebelah rumahnya.

Telah ditentukan Allah semasa lalu di pekan Temerloh saya yang tidak berwuduk dari Kuala Lumpur singgah di sebuah surau mengambil wuduk. Jika saya tidak mengambil wuduk ketika itu nescaya ‘mis’ saya bagi solat jenazahnya yang pertama itu.

Telah ditakdir begitu lamanya kami tidak berhubung, pada solat jenazahnya, saya ‘ditibakan’ dari jauh untuk khidmat terakhir buat seorang pejuang rakyat yang gigih itu. Telah ada di rumahnya semasa solat Dr Wan Azizah Ismail, Presiden partinya dan MP Kuantan Fauziah Saleh. Ramai yang menunai solat jenazahnya. Mengikut Mohd Nor, setiausaha PAS semasa Haji Suhaimi jadi ketuanya, adalah yang teramai pada ingatannya.

Kata orang penghormatan yang ramai ke atas jenazah seorang mukmin tanda roh dilimpah rahmat. Moga-moga.

Ramai-ramai rakan-rakan PAS seperti Tuan Ibrahim Tuan Man, PJ PAS Pahang, YB Syed Hamid Adun Semantan. Ramai warga emas PAS yang lama tidak bersua ditemui hari itu.

Seorang belia yang tidak lagi remaja mengingatkan saya di tengah yang ramai itu, dia masih ingat ketika itu dia masih sekolah, saya hadir di rumah Almarhum yang lain, saya datang bagi menyambut perisytiharannya menyertai PAS. Diadakan ceramah besar dan kenduri atas penyertaan dalam parti Islam itu.

Dia telah diketahui anggota Partai Rakyat sejak menuntut undang-undang di London. Kata Haji Alang, koresponden Utusan Temerloh di zaman saya dulu, Haji Suhaimi di zaman kanak-kanak memanjat pokok memasang poster Pak Sako. Haji Alang menunggu di bawah pokok. Haji Alang yang juga peminat tegar Pak Sako bersama Almarhum antara yang hadir.

Dia kaki kerja baik dalam mana parti pun yang disertainya.

Semasa Partai Rakyat dipimpin oleh Kassim Ahmad atas nama PSRM, Suhaimi menyertai Umno di bawah sayap Pemudanya yang berketuakan Dato’ Harun Idris.

Penyertaannya dirasakan setakat kulit, tak masuk ke daging.

Dia terus dirasakan sebagai orang Partai Rakyat juga. Pergaulannya dengan orang PAS di Temerloh menyebabkan dia menyetai PAS. Penyertaannya dalam PAS rasanya tidak sekadar kulit saja, kerana anaknya dihantar belajar di Pondok Pak Ya Joned di Padang Lumat, Yan.

Orang yang tidak menghantar anak ke Sekolah Kebangsaan tapi menghantar anak ke Sekolah Agama Rakyat Pak Ya adalah orang PAS. Ramai orang PAS hantar anak ke sekolah kebangsaan, hanya orang PAS tegar menghantar anak ke sekolah agama.

Dalam PAS dia seorang yang bekerja kuat. Siang malam ada saja program dan kegiatan yang dibuatnya, hingga pembantunya dalam PAS tak terikut.

Dia adalah peguam. Kerja guamannya sama naik dengan kerja PAS. Bukan saja masanya habis dengan PAS malah duitnya pun habis dengan kerja parti. Hingga ada antara yang hadir di hari kematiannya menyebut bahawa Haji Suhaimi tidak meninggal duit dan harta.

Kalau Ghafar Baba dikatakan ligat macam gasing dalam Umno, maka Suhaimi pun ligat macam itulah dalam PAS.

Saya rasa dia adalah antara orang paling tidak disukai oleh Umno. Dalam banyak ceramah yang dia hadir biasa saja kalau majlis itu dibaling batu. Kalau rumah berbumbung zink, terperanjat semua orang apabila batu menimpa bumbung.

Orang mengganggu ceramah PAS adalah biasa, tetapi ceramah yang disertai Haji Suhaimi mudah diganggu.

Dalam Pilihan Raya Kecil Padang Terap kerana MP-nya Syed Ahmad Shahbudin menjadi Gabenor Melaka, Haji Suhaimi ditugaskan menjaga pos Lubuk Merbau. Ketika saya kempen di situ, dia memberitahu saya tempat itu tegang.

Satu dua hari sebelum mengundi, Umno menghantar Dato’ Najib dan Datin Paduka Rahmah Othman yang ketika itu belum ada Parti Semangat 46. Lepas itu kawasan yang dijaga Haji Suhaimi itu diserang hingga seorang petugas PAS, Othman Talib terbunuh.

Tidak diketahui apa tindakan yang diambil? Jika ada penyiasatan atas peristiwa berdarah itu Haji Suhaimi tentulah jadi saksi yang penting. Tetapi saksi yang penting itu sudah pun mati. Kalau penyiasatan hendak dilakukan sekarang, saksi pun ramai telah tiada terutama saksi pentingnya Haji Suhaimi.

Kerana kerjanya laju dan orang PAS tidak terikut justeru keligatannya dia keluar PAS. Tidak diketahui apa yang Khalil Yaakub, ketua Umno Pahang masa itu buat menyebabkan Haji Suhaimi keluar PAS dan masuk Umno.

Tetap Haji Suhaimi tidak sesuai dengan Umno. Yang sesuai dengannya ialah PAS dan kawannya yang ramai pun adalah orang PAS di Temerloh, Jerantut dan kawasan sekitar.

Rakan-rakan PAS di Pahang di bawah pimpinan Ustaz Baki bersetuju menerima Haji Suhaimi kembali kepada PAS. Dan dia pun mahu kembali kepada PAS.

Keputusan tidak boleh dibuat oleh PAS negeri. PAS Pusat saja yang boleh membuat keputusan.

PAS Pahang tidak dapat mempengaruhi PAS Pusat untuk menerimanya semula. Mesyuarat tidak sependapat untuk menerimanya semula.

Yang mesyuarat sepakat ialah menangguhkan dulu penerimaan itu. Mungkin dia menerima maklumat bahawa PAS berbeza pendapat atas permohonannya itu, maka dia menarik balik permohonannya.

Dia adalah orang yang tidak boleh duduk diam. Dia mesti ada parti untuk mengisi masanya.

Maka mana ada parti selain daripada Umno dia boleh bersamanya.

Dia adalah rakan karib Kamaruzaman Yaakub, abang menteri Ismail Sabri Yaakub. Kamaruzaman asalnya Parti Rakyat.

Dia lebih awal masuk Umno. Apabila Kamaruzaman mengikut Ibrahim Ali menubuhkan Parti Semangat 46, Suhaimi pun dekat dengan parti itu.

Apabila kemudiannya Parti Keadilan Rakyat dibentuk atas gabungan dengan pemimpin Pakatan Rakyat, maka di situlah dia menghabiskan baki usianya.

Oleh kerana PKR (KeADILan) itu sekutu PAS, maka hubungannya dengan PAS adalah baik cuma dia tidak jadi ahli PAS saja.

Semasa dalam PAS tumpuan besarnya adalah membela kaum peneroka Felda. Sebelum ada Anak yang memperjuang nasib peneroka Felda, Haji Suhaimi menulis siri rencana di Harakah tentang nasib peneroka.

Dalam sejarah politiknya dua kali dia menjadi mangsa tahanan ISA. Dia telah dibuang daerah ke Melaka. Dia menetap di situ. Di situ sekali lagi dia ditahan.

Dia tidak ditahan semasa dia dalam parti lain. Hanya semasa dalam PAS saja dia kena ISA.

Saya tanya apa sakitnya? Memang lama juga dia terlantar.

Kata Syed Hamid, mula dia sakit antara tangan dan bahu. Apabila diperiksa doktor didapati tulangnya reput. Bagi membolehkan kepala tegak, disambung tulang di tengkoknya dengan logam.

Memang dia menderita. Penderitaan itu tanda Allah hendak membersihkan daripada sebarang dosa. Moga-moga dia dibangkitkan sebagai orang yang bahagia.

Apakah gaji Najib setimpal prestasinya

SHIRZAD LIFEBOAT
“TANGAN yang memberi adalah antara tangan yang mengambil balik. Wang ringgit tidak ada tempat tumpah darah, pembiaya/pemodal tidak memiliki patriotism dan tiada kesopanan, matlamat tunggal mereka adalah untuk mendapat keuntungan.”
Kata-kata di atas dituturkan oleh Napoleon Bonaparte pada suatu ketika. Ia menyimpulkan ciri ketamakan dalam sistem ekonomi dikenali sebagai kapitalisme

Di satu tangan, kapitalisme mungkin baik. Lebih banyak diusahakan, lebih tinggi hasil dituai. Namun di sebelah tangan lain, kapitalisme terlampau memupuk sifat tamak, tidak berperikemanusiaan dan mementingkan diri sendiri. Ia bukan sahaja bercanggah dengan asas keperibadian umat Islam tetapi juga tidak secocok dan sealiran dengan norma kemasyarakatan apa agama sekalipun.
Dalam sebutan ekonomi sesebuah negara, kapitalisme terlampau mengakibatkan sementara golongan kapitalis – kerajaan dan pemodal – bertambah kaya, rakyat biasa terpaksa dihimpit kemiskinan

Tak perlu melihat jauh bagi memahami bagaimana kapitalisme terlampau beroperasi. Malaysia misalnya adalah sebuah negara kaya. Dulunya, kelapa sawit, getah dan bijih timah serta produk ‘derivative’ komoditi berkenaan menjadi sinonim kepada ekonomi Malaysia. Kini sumber ekonomi negara diperkukuhkan lagi dengan petroleum dan gas asli selain daripada pengimportan pelbagai barangan dihasilkan oleh sama ada pelabur termpatan atau pelabur luar.

Mudah melihat, sekiranya tadbir urus kewangan negara dilakukan dengan baik dan orang berkelayakan diberikan tugas berkenaan, ekonomi Malaysia tidak perlu berasaskan percukaian yang sentiasa meluas dan membebankan rakyat

Malangnya, sebagaimana dilihat dan dirasakan, kewangan negara tidak diuruskan sebagaimana sepatutnya dan orang yang melantik dirinya untuk menjalankan tugas tersebut pula bukan ahlinya. Begitulah maksud hadis Nabi Muhammad s.a.w., apabila sesuatu tugas itu tidak diberikan kepada ahlinya maka tunggulah saat kehancurannya.

Melihat; kepada unjuran hutang negara bakal melepasi angka RM1 trilion dalam masa beberapa tahun lagi, pergantungan hasil kerajaan kepada percukaian kian meluas dan bakal menyentuh semua lapisan rakyat apabila GST diperkenalkan kelak, defisit dalam belanjawan negara sejak 2004, kenaikan semua barangan dan perkhidmatan mengakibatkan penurunan ketara kuasa membeli ringgit dan pengucupan nilai ringgit itu sendiri, hutang seiisi rumah yang kian melangit, maka segala resepi dan petanda kehancuran semakin terbentang di hadapan mata

Sebagaimana disebutkan dalam penulisan-penulisan lalu, Bajet Malaysia di bawah kerajaan BN jauh lebih mementingkan golongan kapitalis berbanding dengan golongan rakyat biasa. Banyak dasar fiskal dibuat menjurus kepada keuntungan dan manfaat bakal diraihkan oleh golongan kapitalis ini.

Tidak cukup dengan itu, jika sifir persamaannya sukar diselaraskan, maka akhirnya rakyatlah yang terpaksa menjadi pelengkap kepada penyelasaran ini dengan ditokok dan dikenakan pelbagai cukai dan dikurang atau diambil semula pelbagai subsidi.

Pemerhatian seperti ini adalah, bak kata simpulan bahasa Inggeris, ‘across the board’ atau amat meluas. Ia diperkatakan oleh pesawah, pengusaha pukat tunda, pekerja pejabat dan sesiapa sahaja. Yang menafikannya cuma pemimpin dan ahli politik Umno-BN sahaja.

Seorang anggota profesional minyak dan gas yang sedang melanjutkan pelajarannya di peringkat doktor falsafah turut membuat perhatian serupa melalui tulisannya dalam harian kewangan The Edge (edisi 25 Oktober 2013).

Antara lain Anas Alam Faizli, juga pengasas bersama Blindspot, sebuah think tank penyelidikan dan juga pengasas Bantah TPPA menyatakan (diterjemahkan secara bebas): “Malaysia dianugerahkan sumber asli melimpah, dengan petroleum paling berharga.

Ditambah dengan tanah, lain-lain sumber komoditi serta populasi golongan belia maka negara ini memilik semua ramuan utama bagi berkembang maju. Namun bagaimana negara kecil dengan populasi hampir 30 juta ini boleh menjadi antara negara paling tidak saksama di rantau ini apabila membabitkan jurang di antara yang kaya dengan yang miskin? Apa sudah terjadi?”

Siapakah sepatutnya menjawab soalan ini? Jika kita sendiri menjawabnya dan menawarkan penjelasan berdasarkan kepada penyelidikan dan penemuan fakta, maka jawapan tersebut sudah tentu akan disangkal oleh pemimpin Umno-BN.

Jika soalan tersebut diajukan kepada Dato’ Seri Najib Tun Razak atas kedudukannya sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, kita sudah pun boleh meneka jawapannya. Bagi Najib, ekonomi kita kukuh, hutang kita terkawal dan diuruskan dengan baik, transformasi berjalan lancar, rakyat tak ada masalah ekonomi dan bla, bla, bla.

Benarkah begitu? Justeru ia mengundang persoalan lain:

Apakah jumlah pendapatan diterima Najib selaku Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan dibayar oleh duit rakyat itu setimpal dengan hasil dan prestasi ditunjukkan dan banyak mana pula yang diterima oleh rakyat? Atau apakah gaji dari wang rakyat itu adalah untuk menyusahkan rakyat?

Inilah antara persoalan kita harus fikirkan.
-detikdaily-

Kami menganggap Ibrahim Libya sebagai seorang yang syahid - Mohamad Sabu

Ibrahim Libya mati SYAHIDPAS membela Ibrahim Libya yang terbunuh bersama 13 pengikutnya semasa tragedi Memali 1985 sebagai seorang pejuang anti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah pernah mengunjungi pusara guru agama itu.
Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata parti Islam itu tetap menganggap Ibrahim sebagai seorang yang mati syahid dan pejuang rakyat.

"Itu tafsiran mereka. Kami menganggap Ibrahim sebagai seorang yang syahid malah Sultan Kedah sendiri pernah hadir ke kuburnya untuk merenjiskan air mawar.

"Jika pengganas, sultan tidak pergi. Kami tetap menganggapnya seorang pejuang rakyat dan agama Islam yang menentang kezaliman Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)," katanya ketika dihubungi oleh The Malaysian Insider.

Akhbar milik MCA, The Star semalam dalam satu artikelnya bertajuk “Major Cases Involving Violant Deviant Groups in Malaysia” menggelar Ibrahim atau nama sebenarnya Ibrahim Mahmud sebagai seorang pengganas.

Mohamad yang dikenali sebagai Mat Sabu berkata, pihak yang harus dipanggil pengganas adalah pihak menyerang Ibrahim kerana pada waktu itu Ibrahim adalah guru agama dan tidak terlibat dalam aktiviti gerila.

"Apa yang menarik tentang Ibrahim ialah dia tidak terima ISA namun tidak menolak undang-undang lain. Itu janjinya menentang keganasan.

"Kita tahu dia seorang guru agama bukannya gerila melatih orang mengangkat senjata. Maka kita tidak boleh menggelarnya pengganas," katanya.

Sementara itu, Senator Datuk Yusof Husin yang rapat dengan Ibrahim pada ketika itu menyatakan kekesalan atas dakwaan seumpama itu kerana tragedi Memali merupakan kezaliman Barisan Nasional (BN).

Katanya, dakwaan ke atas Ibrahim tidak timbul kerana bekas Ketua Polis Daerah Baling sendiri pernah menulis dalam bukunya bertajuk "Memali Dalam Kenangan" yang menafikan dakwaan Ibrahim sebagai pengganas.

“Peristiwa Memali adalah kezaliman BN untuk melaksanakan ISA. Kenyataan akhbar tersebut tidak berasas. Ibrahim mahu ditangkap di bawah ISA tetapi apabila tidak berjaya, timbullah peristiwa itu.

"Ibrahim tidak mahu tunduk kepada undang-undang yang tidak memberi pembelaan dan penangkapan tanpa bicara," katanya.

Calon Ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat semalam mendesak The Star menarik balik berita yang disiarkan dan mengemukakan permohonan maaf secara terbuka kepada seluruh ahli keluarga dan kenalan Ibrahim khususnya atas laporan yang amat meleset itu.

Katanya, beliau tidak teragak-agak untuk memanggil rakyat untuk menyatakan bantahan sekiranya tiada sebarang tindakan menarik balik dan permohonan maaf dibuat oleh akhbar milik MCA itu.

Beliau berkata, sebahagian ahli sejarah dan penganalisis politik menyatakan tindakan yang dilakukan oleh pihak berkuasa melalui arahan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir ketika itu memiliki agenda tersembunyi.

Katanya, status Ibrahim dan beberapa rakannya yang ditembak disahkan sebagai syahid oleh bekas Ahli Majlis Fatwa Kedah, Yahya Junid pada ketika itu.

Pada 19 November 1985, Ibrahim dan 13 pengikutnya terkorban di Kampung Memali di Baling, Kedah dalam satu pertempuran dengan pasukan polis selepas guru agama itu enggan menyerah diri untuk ditahan mengikut ISA.

Kerajaan mendakwa Ibrahim mengamalkan ajaran sesat berbahaya, akan tetapi ia dinafikan oleh pemimpin PAS dan beberapa tokoh agama.
-malaysianinsider-

Tangkap Gani Patail segera?

‘Berkas segera Gani Patail’
KUALALUMPUR: Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mendesak supaya segala aktiviti yang melibatkan pihak Peguam Negara (AG) dibekukan segera. Ia ekoran pengakuan bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad yang mengaitkan Tan Sri Gani Patail sebagai pengintip dan agen CIA.
Pengasas SAMM, Badrul Hisham Shaharin berkata, dakwaan ini sebagai sangat serius.

"Di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 (Akta 88 seksyen 3) memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup di atas kesalahan 'Pengintipan bagi maksud yang mudarat kepada keselamatan atau kepentingan Malaysia'.

"Maka Tan Sri Gani Patail harus diberkas dan dibicarakan sertamerta bagi menjamin negara ini berada dalam kedudukan lebih selamat," katanya kepada Harakah 6 November lalu.

Beliau juga menggesa agar Tun Mahathir tampil membuat penjelasan lebih terperinci mengenai dakwaan serius yang dilontarnya.

SAMM tidak menolak kemungkinan antara kecelaruan dan musibah yang berlaku adalah termasuk melibatkan pemalsuan bukti dalam kes liwat bekas Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Anwar Ibrahim dan juga menyebabkan kekalahan Pulau Batu Puteh di mahkamah antarabangsa.

Selain itu, isu Pulau Batu Puteh juga tidak wajar terlepas namun apakah mungkin ianya diatur demi kedudukan strategik Singapura yang menjadi sekutu rapat Amerika Syarikat.

Beliau memaklumkan Laporan polis akan dilakukan oleh SAMM dan sekutu di seluruh negara dalam masa terdekat.

Wanita Islam KL bakar diri setelah dicerai talak tiga

Kuala Lumpur: Akibat tertekan dengan masalah rumah tangga dihadapi selepas diceraikan dengan talak tiga, seorang wanita nekad cuba membunuh diri dengan mencurah petrol dan membakar diri di depan rumah bekas suaminya di Puchong, kelmarin.

Dalam kejadian jam 6 petang itu, wanita berusia 25 tahun yang bertugas sebagai penjawat awam itu kini dilaporkan dalam keadaan kritikal selepas terbakar hampir 80 peratus.  

Sumber memberitahu, sebelum kejadian, mangsa datang ke rumah bekas suaminya sebelum berlaku pertengkaran mulut akibat tidak berpuas hati apabila diceraikan dengan talak tiga.

“Pasangan berkenaan dikatakan sering bergaduh menyebabkan bekas suami wanita itu menceraikannya dengan talak tiga kerana tidak tahan dengan sikap cemburu buta wanita itu yang menuduh bekas suaminya mempunyai hubungan sulit,” katanya.

Difahamkan, pasangan berkenaan baru lapan bulan berkahwin dan ia perkahwinan kedua wanita berkenaan.

Menurut sumber, selepas berlaku perang mulut, wanita berkenaan meninggalkan rumah itu dengan memandu kereta.

“Bagaimanapun, kira-kira 10 minit kemudian, wanita itu datang semula ke rumah berkenaan dengan membawa sebotol petrol lalu dicurahkan ke badannya ketika masih berada dalam kereta.

“Bekas suaminya cuba menghalang perbuatan itu, namun gagal sebelum wanita itu terlebih dulu menyalakan pemetik api menyebabkan api terus menyambar seluruh badannya,” katanya.

Menurut sumber, bekas suaminya turut melecur pada kedua-dua lengan dan dada, namun sempat menghantar bekas isterinya ke hospital.

Katanya, bekas suaminya cuba menyelamatkan wanita itu tetapi gagal sebelum pantas memeluk badan bekas isterinya dalam usaha memadamkan api.

“Akibatnya, bekas suami wanita itu juga melecur pada kedua-dua lengan dan dada, namun sempat menghantar bekas isterinya ke hospital,” katanya.

Difahamkan, wanita berkenaan dilaporkan kritikal dan masih menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Serdang manakala bekas suaminya pula menerima rawatan sebagai pesakit luar.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Yahaya Ramli ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan siasatan sedang dijalankan.
........
Agama makin ditinggalkan, negara makin porak peranda dengan pelbagai kemungkaran dan jenayah. Adakah ini Malaysia kita yang kita inginkan? - PK