"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Chua Jui Meng : Masyarakat Cina Tiada Masa Depan Jika Amalkan Politik Satu Kaum

Bekas Menteri Kesihatan, Datuk Chua Jui Meng berkata masyarakat Cina di Malaysia yang mengamalkan politik satu kaum tidak mempunyai masa depan dinegara ini.

"Orang Cina tidak mempunyai masa depan dalam parti satu kaum, kerana parti satu kaum hanya berlegar- legar dalam pusaran yang semakin mengecil. Orang- orang Cina perlu bersama- sama orang Melayu, India, Kadazan dan Iban kerana halatuju politik masa hadapan adalah parti pelbagai kaum," kata Chua.

"Saya mencari- cari parti yng berbilang kaum dan kini pencarian saya telah tamat. Saya temui impian saya dalam Parti Keadilan Rakyat," ujarnya lagi.
Beliau berkata demikian selepas membuat pengumuman menyertai parti Keadilan Rakyat berkuat kuasa serta merta petang tadi.
Beliau juga secara rasminya melepaskan jawatannya sebagai Pengerusi MCA Bahagian Bakri.
"Saya dengan ini mengumumkan perletakan jawatan saya sebagai Pengerusi MCA Bahagian Bakri dan dengan izin Ketua Umum kita, saya mengumumkan pentertaan saya ke dalam Parti keadilan Rakyat," umum Chua.

"Bukan mudah untuk saya membuat keputusan meninggalkan parti yang telah saya berkhidmat selama 23 tahun. Tetapi saya yakin kini berada dipihak yang benar dalam sejarah politik negara," tambahnya lagi.

Chua muncul bersama Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim di majlis forum anjuran parti itu yang bertajuk "Kebenaran di sebalik skandal: Perak, PKFZ dan konspirasi BN" di Sunway Resort Hotel & Spa.

Chua menerima tepukan gemuruh kira- kira 2000 hadirin, sebaik sahaja melangkah masuk ke dewan itu.
-tvantara.com-

Pakatan Rakyat Jelajah Malaysia Bawa Suara Mangsa SPRM

Selepas bermesyuarat selama dua jam di Pejabat Agung Pas Kuala Lumpur, pimpinan Pakatan Rakyat malam ini mengambil pendirian tegas mempertanggungjawabkan Umno-Barisan Nasional keatas kematian Teoh Beng Hock..
Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim, bersama-sama Presiden Parti Keadilan Rakyat Dr Wan Azizah Wan Ismail, Presiden Pas Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP Lim Kit Siang dalam satu kenyataan bersama berkata Pakatan Rakyat tidak mahu lagi mana-mana anak bangsa Malaysia menjadi mangsa percaturan politik jahat pemerintah.
“Sebelum ini telah banyak kematian berlaku dalam tahanan pihak berkuasa seperti Allahyarham Rumie Azzan Mahlie dan mendiang Ananthan Kugan. Kematian Teoh Beng Hock merupakan kemuncak penyalahgunaan kuasa pihak berwajib dalam menjalankan amanah yang dipertanggungjawabkan rakyat,” tegas Anwar.
Beliau menegaskan kematian Teoh seraya mendedahkan adanya perancangan terperinci Umno-BN untuk menggugat kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.
Anwar berkata Perdana Menteri Najib Abdul Razak bertanggungjawab sepenuhnya memperkudakan SPRM sebagai alat Umno-Barisan Nasional.
“SPRM telah secara berterusan menjalan siasatan dan membuat ancaman keatas pimpinan Pakatan Rakyat, sedangkan laporan demi laporan mengenai penyalahgunaan kuasa para pemimpin BN tidak diendahkan,” kata Anwar.
“SPRM seharusnya memberhentikan teknik mendera dalam soal-siasat mereka, Satu Suruhanjaya Diraja perlu ditubuhkan bagi menyiasat kematian dan meneliti teknik dan kaedah siasatan SPRM,” tambahnya lagi.
Anwar mewakili saf pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat menyeru rakyat untuk turut serta mengutuk kezaliman Umno-BN.
Gagasan pembangkang ini tekad membawa suara mangsa kuda-kuda pemerintah ke segenap Malaysia supaya rakyat insaf dan menghukum Umno-BN.
“Kami percaya rakyat semakin hilang kepercayaan terhadap SPRM dan institusi lain yang ditubuhkan kerajaan. Pakatan Rakyat akan terus menerus menentang kezaliman dan salahguna kuasa institusi ini dengan mengadakan kempen di seluruh negara,” kata Anwar.
Hadir sama di sidang akhbar malam ini adalah Timbalan Presiden PKR Syed Husin Ali, Timbalan Presiden Pas Nasharuddin Isa dan Exco Selangor Teresa Kok.

-tvantara.com-

Kes Teoh:Pakatan Rakyat Perak Berkabung Depan Pejabat SPRM Esok

Pakatan Rakyat Negeri Perak akan mengadakan upacara memasang lilin di hadapan bangunan SPRM Perak esok jam 8.15 malam, tanda berkabung diatas kematian Teoh Beng Hock yang ditemui mati selepas disoal siasat semalaman oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Mendiang merupakan setiausaha politik kepada Exco Ean Yong Hian Wah, ditemui mati, disyakki terjatuh dari tingkat 14 dibangunan Plaza Masalam yang menempatkan pejabat SPRM.
Menteri Besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Nizar Jamaluddin menggesa satu suruhanjaya di raja ditubuhkan untuk menyiasat punca kematian Teoh yang menjadi persoalan masyarakat Malaysia.
Nizar berkata insiden kematian Teoh memperlihatkan satu lagi siri SPRM yang semakin condong kearah parti pemerintah.
Beliau menambah banyak pihak kini mulai gusar dengan peranan suruhanjaya itu yang masih dibelenggu oleh kuasa tertentu dalam membuat sebarang keputusan.
Pandangan Datuk Seri Nizar turut dikongsi oleh Exco Kanan Pakatan Rakyat, Datuk Ngeh Koo Ham yang menyifatkan SPRM berperanan mengikut telunjuk UMNO Barisan Nasional yang selama ini mempunyai telunjuk lurus tapi kelingking berkait.
Seorang lagi Exco Pakatan Rakyat, Nga Kor Ming berkata pihaknya akan menyerahkan satu memorendum kepada suruhanjaya berkenaan dan menuntut badan berkenaan untuk menjawab 8 soalan yang dikemukan.
Nga berkata memorandum yang akan diserahkan kepada SPRM itu antara lain mahu suruhanjaya berkenaan menjawab persoalan yang berkisar terhadap kematian Teoh termasuk persoalan tertunggak mengenai beberapa laporan yang dibuat Pakatan Rakyat terhadap Barisan Nasional sebelum ini yang tidak ditangani oleh SPRM.
Mendiang Teoh adalah bekas wartawan Sin Chew Jit Poh dikatakan telah disiasat hampir 10 jam sebelum dilepaskan kira- kira jam 3.45 pagi.
Teoh dipanggil menjadi saksi bagi siasatan SPRM yang menerima aduan kononnya terdapat penyalahgunaan wang peruntukan DUN yang membabitkan beberapa orang pimpinan Pakatan Rakyat.
Mereka ialah, Adun Kampung Tunku; Lau Weng Sang, Adun Kinrara; Teressa Kok, Adun Damansara Utama; Cheah Wing Yin, Adun Bukit Lanjan; Elizebeth Wong; Adun Subang, Hannah Yoeh dan Adun Bukit Gasing; Edward Lee.
Wakil rakyat Pakatan Selangor masing-masing diberi RM 500 ribu setahun untuk membiayai program kemasyarakatan di kawasan masing-masing.
SPRM mendakwa kononnya dana tersebut telah disalahgunakan.

-.tvantara.com-

Chua Jui Meng sertai PKR


Mantan Menteri Kesihatan dan bekas Naib Presiden MCA Chua Jui Meng hari ini secara rasmi menganggotai Parti Keadilan Rakyat dan berikrar untuk membantu menjayakan perjuangan Pakatan Rakyat bagi membela nasib segenap lapisan rakyat Malaysia.
Chua mengumumkan demikian pada forum awam yang di hadiri oleh lebih dua ribu orang di Bandar Sunway, Selangor. Hadir di majlis itu ialah Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Setelah lebih tiga dekad menganggotai MCA dan memegang pelbagai jawatan dalam Kerajaan Barisan Nasional, Chua mengambil keputusan berani untuk beralih ke pembangkang ketika gagasan Pakatan Rakyat di tekan hebat oleh polis dan SPRM di bawah telunjuk UMNO-Barisan Nasional.
Terbaru mangsa kecurangan SPRM ialah Teoh Beng Hock, seorang setiausaha politik dari DAP yang dijumpai mati Khamis lalu setelah disoal siasat oleh badan itu untu 10 jam.
Teoh dikatakan diugut dan disiksa sebelum mayatnya dijumpai di bumbung tingkat lima bangunan SPRM di Shah Alam.
Chua hari ini menyifatkan kematian Teoh sebagai bukti jelas penyelewengan kuasa oleh agensi awam di bawah pentadbiran Najib yang harus dikecam oleh seluruh rakyat.
Beliau berkata penyelewengan kuasa SPRM yang membawa kepada kematian Teoh menyakinkan beliau untuk menanggotai PKR dan menegakkan keadilan.
"Kita telah melihat dengan jelas bagaimana institusi-institusi awam diperalatkan oleh UMNO-Barisan Nasional," untuk mengisi agenda sempit Umno-BN, kata Chua.
Chua adalah tokoh kedua yang menganggotai PKR dalam tempoh sebulan selepas bekas Menteri Kehakiman Zaid Ibrahim menyertai parti itu kerana hilang keyakinan terhadap pentabiran Najib Razak yang dibelit dengan rasuah, penyelewengan kuasa dan kronisma.
Chua berkata beliau turut bertindak PKR kerana mendokong sistem dwi-parti yang lahir selepas pilihanraya umum lalu bagi memastikan rakyat mempunyai pilihan selain dari BN.
"Saya meliha sistem dwi-parti ini sebasgai aset paling berharga untuk rakyat. tetapi aset ini semakin menghadapi tekanan kerana ia telah menjadi ancaman terbesar kepada kelangsungan UMNO-BN," kata Chua.
"Oleh kerana itu kita melihat rampasan kuasa di Perak, cubaan UMNO untuk menubuhkan kerajaan perpaduan dengan PAS..semunya bertujuan untuk menghakis Pakatan Rakyat dan sistem dwi-parti negara ini,' tambah beliau.
"Saya yakin dengan membuat keputusan menganggotai PKR, saya berada di pihak kebenaran dan saya anggap langkah saya ini sebagai perjuangan mutahir saya ke arah membina Malaysia yang lebih baik untuk kita semua,' kata beliau.

-tvantara.com-

Kes Teoh: Polis panggil 17 pegawai SPRM

Polis telah mengambil kenyataan daripada 23 saksi, termasuk 17 pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kematian Teoh Beng Hock - setiausaha politik exco kerajaan Selangor, yang ditemui mati Khamis lalu selepas memberi keterangan kepada SPRM.

Teoh disoal siasat oleh SPRM berhubung dakwaan penyalahgunaan peruntukan kerajaan negeri melibatkan ADUN dan exco Selangor.

"Ini hanya penemuan awal kami dan polis menyiasat kes ini secara menyeluruh daripada semua sudut," kata Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar hari ini, lapor Bernama.

Khalid berkata polis juga menyiasat cara SPRM mengendalikan soal siasat dan turut mengambil rakaman kamera CCTV dari kawasan lif dan tempat letak kereta Plaza Masalam.

Bercakap kepada media di Kuala Langat, beliau berkata satu pasukan khas diketuai Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor Datuk Hasnan Hassan akan mengendalikan siasatan kes kematian Teoh.

Sementara itu, Khalid berkata, keputusan awal laporan bedah siasat yang dijalankan terhadap mayat Teoh mendapati dia mati disebabkan pelbagai kecederaan akibat terjatuh dari paras tinggi.

Bagaimanapun katanya, polis belum menolak kemungkinan terdapat unsur jenayah dalam kematian Teoh yang merupakan setiausaha politik exco kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah.

Khalid berkata, dua ahli patologi, masing-masing seorang dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) dan Pusat Perubatan Universiti Malaya mengendalikan bedah siasat mayat Teoh, dan menjelaskan bahawa kerajaan Selangor diberi pilihan untuk mendapatkan ahli patologinya sendiri tetapi tiada yang datang.

"Laporan awal bedah siasat dari ahli patologi menunjukkan Teoh setakat ini tidak mengalami kecederaan luaran. Bagaimanapun, kami akan tunggu laporan penuh daripada ahli patologi terbabit beberapa hari lagi. Buat masa ini, kematian Teoh disebabkan 'pelbagai kecederaan akibat jatuh dari paras yang tinggi'," katanya.
-malaysiakini.com-

KesTeoh: Pemuda PAS akan serah memorandum pada Agong

Nyza Ayob

KUALA LUMPUR, 18 Julai (Hrkh) - Dewan Pemuda PAS Pusat akan menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong bagi mendesak kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi melakukan siasatan ke atas kes kematian Teo Beng Hock yang dipercayai terjatuh dari bangunan pejabat Suruhanja Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ketuanya, Ustaz Nasruddin Hassan menegaskan penubuhan suruhanjaya tersebut amat penting kerana rakyat mengharapkan satu siasatan rapi, telus dan bertanggungjawab diambil oleh pihak kerajaan untuk menyiasat tragedi ini.

Dalam pada itu, beliau turut mencabar agar Pengerusi SPRM, Dato' Seri Ahmad Said Hamdan segera meletakkan jawatan bagi membolehkan satu penyiasatan telus dan teliti dilakukan.

Jelasnya, Ahmad Said mestilah mengambil tanggungjawab atas tragedi yang berlaku ke atas setiausaha politik kepada Exco Selangor, Ean Yong Hian Wah itu.

Nasruddin yang dihubungi Harakah melahirkan kekecewaan kerana sehingga hari ini terlalu banyak tragedi malang seperti kes cedera dan kematian dalam tahanan.

Beliau menegaskan menjadi tanggungjawab penuh pihak yang menahan, menjaga keselamatan dan kebajikan tahanan sebelum ia disabitkan bersalah.

"Sekalipun pihak yang menahan tidak melakukan pembunuhan tersebut, keselamatan tahanan tetap di bawah jagaan mereka selama ia masih dalam tahanan atau premis tahanan.

"Seharusnya peristiwa seperti ini tidak berlaku apalagi dalam kawasan pihak yang menahan. Malangnya di negara kita hari ini , siapa jua yang ditahan tidak mempunyai jaminan keselamatan diri. Mereka seperti dihukum terlebih dahulu sebelum mereka disabitkan bersalah," katanya.

Sehubungan itu, kerajaan wajib mengeluarkan satu kertas putih berkaitan perkara ini memandangkan sudah banyak kes yang melibatkan kematian dalam tahanan.

Kes Teoh: SPRM mahu rampas kerajaan negeri Selangor?

Pimpinan Pakatan Rakyat

MAJLIS Pimpinan Pakatan Rakyat menyatakan rasa dukacita yang amat mendalam di atas kematian mendiang Teoh Beng Hock, Setiausaha Politik Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri Selangor.

Mewakili seluruh rakyat Malaysia yang cintakan keadilan, pihak Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat ingin merakamkan ucapan takziah kepada keluarga mendiang.

Sebelum ini telah terdapat banyak kematian yang berlaku dalam tahanan pihak berkuasa seperti Allahyarham Rumie Azzan Mahlie dan mendiang Ananthan Kugan.

Kematian mendiang Teoh Beng Hock merupakan kemuncak kepada penyalahgunaan kuasa pihak berwajib dalam menjalankan amanah yang dipertanggungjawabkan rakyat.

Sehingga kini pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah secara berterusan menjalankan siasatan dan membuat ancaman ke atas para pemimpin Pakatan Rakyat, sedangkan laporan demi laporan mengenai penyalahgunaan kuasa para pemimpin Barisan Nasional tidak diendahkan.

Ini adalah bukti kukuh bahawa suruhanjaya yang baru beroperasi selama enam bulan itu hanyalah dijadikan alat oleh Barisan Nasional dan Umno untuk melemahkan Pakatan Rakyat.

Jawapan tegas

Rakyat menuntut jawapan yang lebih tegas dari SPRM dan Perdana Menteri yang menjadikan SPRM sebagai kuda tunggangan Umno, dalam tindakan untuk merampas kerajaan negeri Selangor yang diterajui oleh Pakatan Rakyat.

Badan seperti SPRM seharusnya bertindak profesional dan menyelamatkan integriti mereka dengan mengambil tindakan ke atas laporan terhadap para pimpinan Barisan Nasional yang telah diketahui umum terlibat dalam penyalahgunaan kuasa dan rasuah.

SPRM juga seharusnya memberhentikan teknik mendera dalam soal siasat mereka.

Dalam kes Mendiang Teoh, SPRM perlu mengenal pasti pegawai terlibat seterusnya membawa mereka ke muka pengadilan.

Kami percaya bahawa rakyat semakin hilang kepercayaan terhadap SPRM dan institusi lain yang dtubuhkan oleh kerajaan.

Pakatan Rakyat akan terus menerus menentang kezaliman dan salahguna kuasa institusi ini dengan mengadakan kempen di seluruh negara.

Sehubungan dengan itu Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat hari ini mendesak dan bertegas agar satu Suruhanjaya DiRaja ditubuhkan bagi menyiasat kematian mendiang Teoh Beng Hock dan meneliti teknik dan kaedah siasatan SPRM selama ini. (17 Julai)

Kenyataan media ini dikeluarkan oleh:

Dato' Seri Anwar Ibrahim
Ketua Umum KeADILan

Dato' Seri Abdul Hadi Awang
Presiden PAS

Lim Kit Siang
Ketua Ahli Parlimen DAP

Kes teoh: YB Gan mengadu dipukul polis


SHAH ALAM, 17 Julai: Adun Rawang, Gan Pei Nei yang menjadi salah seorang mangsa pukulan pihak polis pagi tadi di Bangunan Masalam berkata, keputusan untuk tindakan seterusnya akan diambil selepas perbincangan dengan pihak peguam di Bangunan SUK, petang ini.

Beliau yang bercakap dengan Siasah berkata, beliau dan rakan-rakan yang lain baharu sahaja pulang dari hospital di Kelang untuk menjalani pemeriksaan ekoran pukulan terbabit menyebabkan benjolan di kepalanya.

Untuk pengetahuan, Gan merupakan wakil rakyat wanita yang sepatutnya menerima wartawan Siasah dalam satu tembubicara berbentuk focus untuk bulan Ogos namun terpaksa membatalkannya ekoran kejadian berkenaan.

“Kami pun hairan kenapa pula kami yang dipukul polis sedangkan kita hanya berkumpul secara aman di Bangunan Masalam dan hanya cakap-cakap sedikit sahaja,” terangnya kepada Siasah baru sebentar sebelum ini.

Menurutnya, antara yang turut menjadi mangsa adalah Exco Kerajaan Selangor, Elizabeth Wong dan ramai lagi ditangkap termasuk Exco Selangor, Dr Xavier Jayakumar dan Ahli Parlimen Kapar, Manikavasagam.

Mereka berkumpul di hadapan Bangunan Masalam dekat sini bagi menyatakan sokongan dan simpati serta memohon satu siasatan terperinci dilakukan oleh pihak polis terhadap bagaimana bentuk penyiasatan pihak SPRM sehingga berakhir dengan kematian mangsa.

Gan berkata, keadaan di Masalam kini aman dan orang ramai kelihatan berhimpun di hadapan Balai Polis Shah Alam bagi menyuarakan sokongan kepada rakan-rakan mereka yang masih belum dibebaskan ketika berita ini ditulis.

Pada jam 1.30 petang semalam, pembantu Exco Selangor, Teoh Beng Hock, 30, ditemui meninggal selepas dikatakan jatuh di Bangunan Masalam selepas selesai siasatan oleh SPRM pada jam 3.45 pagi sebelum itu.

Ekoran itu, Kerajaan Selangor menyifatkan kematian Teoh sebagai satu tragedi yang amat menyedihkan dan Menteri Besar mengucapkan takziah kepada keluarga Teoh ekoran kehilangan orang yang tersayang yang sepatutnya mendapatkan perkahwinannya pada hari ini.

Pakatan Rakyat menggesa pihak kerajaan mewujudkan satu Jawatankuasa Diraja untuk menyiasat secara khas dan terperinci bagaimana kejadian itu berlaku dan boleh berakhir dengan satu kematian yang amat menyedihkan.

Kes teoh: Pegawai SPRM Selangor tutup mulut

SHAH ALAM, 17 Julai: Para pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor tidak mahu membuat sebarang penjelasan mengenai kematian Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock atas arahan pihak atasan.

Usaha para pimpinan Pakatan Rakyat bertemu dengan mereka di Tingkat 14, Plaza Masalam tidak mendatangkan sebarang hasil kerana mereka diarahkan tutup mulut.

Demikian beritahu Dr Hatta Ramli, Bendahari PAS Pusat yang menyertai Datuk Seri Anwar Ibrahim, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Lim Kit Siang ke pejabat SPRM Selangor pagi tadi.

Mereka berempat telah dibenarkan oleh polis dan SPRM untuk naik ke pejabat SPRM di tingkat 14 dan mengadakan pertemuan dengan pegawai kanan SPRM namun tidak mendapat sebarang hasil kerana mereka tidak boleh membuat sebarang kenyataan.

Para pemimpin PAS, DAP dan PKR memenuhi perkarangan Plaza Masalam sejak semalam sebaik sahaja tersebarnya berita kematian Teoh.

ISA: Selepas Geneva tumpuan jayakan Himpunan Mansuh 1 Ogos

Norlaila Othman
Fri | Jul 17, 09 | 11:40:34 am MYT

"AKAK cerita kisah kejahatan ISA hingga ke Geneva, rasa rugi pula kalau tak ada peluang nak berkongsi dengan penduduk yang tinggal di Malaysia, terutamanya yang tak dapat akses internet dan Harakah," kataku kepada Ketua Pemuda PAS Johor, Khairul Faizi yang aku kenali empat tahun lalu. Aku telah bercakap dengan orang Johor untuk merealisasikan niatku itu.

Hatiku berbunga riang kerana akhirnya Faizi berjaya juga menciptakan peluang untukku bercakap tentang penahanan tanpa bicara abah Suhaib (anakku) yang masuk tahun kelapan (Norlaila adalah isteri tahanan ISA, Mat Sah Satry), kepada penduduk negeri Johor negeri kelahiran ISA yang juga terkenal dengan parti bersimbol keris.

Ketika menjejakkan kaki di stesen bas Larkin, aku menyangka, mungkin majlis yang bakal diadakan itu hanya dihadiri oleh beberapa orang saja, namun sebaik saja tiba di Surau Istiqomah di Masai, aku terperanjat dengan kehadiran para aktivis tempatan yang datang dalam jumlah yang agak besar ke program tersebut.

'Program Bersama Aktivis GMI - Puan Norlaila' terpampang di skrin membuatkan hatiku terharu dengan usaha yang dilakukan oleh Faizi dan Norhayati, salah seorang pimpinan Muslimat di Pasir Gudang.

Semasa di luar negara, ramai yang bertanya, "what is the charge of your husband?" Aku tidak dapat menjawab soalan itu kerana selama tujuh tahun dikurung di Kem Kamunting, beliau tidak pernah didakwa di mahkamah. Selama tujuh tahun itu ditahan dibawah ISA, beliau cuma dituduh sebagai ahli Jemaah Islamiyyah (JI).

Aku pernah ditahan polis kerana menyertai majlis 'vigil' (peringatan) di Dataran Merdeka awal tahun ini. Aku telah dibawa ke Ibu Pejabat Polis Dang Wangi. Aku dituduh bersalah kerana menyertai perhimpunan haram. Aku juga telah disoal siasat oleh seorang pegawai polis wanita. Tetapi sehingga hari ini, aku tidak pernah didakwa oleh polis dan aku menjalani kehidupan sebagai seorang yang bebas.

Sekiranya seseorang itu bersalah, dia mesti didakwa di mahkamah. Orang itu boleh mendapatkan khidmat peguam, boleh dijamin dan sementara menunggu hari perbicaraan, mereka hidup bebas. Proses pendakwaan mesti disokong oleh bukti-bukti yang jelas dan perbicaraan itu ada proses kaji semula. Semua ini tidak diberikan kepada tahanan ISA. Inilah kezaliman ISA yang paling jelas sekali.

Selain mengupas mengenai beza ISA dan akta lain, aku juga menekankan bahawa, ISA bukan saja bertentangan dengan Deklarasi Hak Asasi Sejagat (UDHR) yang menetapkan bahawa 'seseorang itu tidak bersalah selagi belum dibuktikan di mahkamah' dalam bahasa Inggerisnya 'innocent until proven guilty'.

Malahan ia juga bercanggah dengan keadilan Islam sepertimana yang disebutkan dalam surah an-Nisa ayat 58 menyebutkan: "Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya dan menyuruh kamu apabila menetapkan hukum di antara manusia supaya kamu menetapkan dengan adil."

7 tahun ulang-alik Kamunting

Perkongsian tidak akan lengkap jika aku tidak menceritakan tujuh tahun pengalaman berulang-alik ke Kem Kamunting. Aku dan Suhaib boleh menziarahi abahnya setiap minggu tetapi ada ketikanya terpaksa mengalah kepada perbelanjaan harga minyak dan tol serta masa yang panjang terpaksa dibazirkan dalam perjalanan.

Aku terpaksa memandu sejauh 700 kilometer pergi balik dari KL ke Taiping dan sebaliknya, yang memakan masa lapan jam perjalanan hanya untuk satu pertemuan selama 45 minit. Sebelum pertemuan, kami terpaksa melalui tiga laluan iaitu pintu utama, pintu kedua dan pintu ketiga dan akhir sekali kami di'scan' oleh warden yang bertugas.

Pada akhir proses itu, kami hanya dibenarkan bercakap di sebalik cermin kaca menggunakan interkom!

Baca selanjutnya:-http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=021785&Itemid=90

Titisan darah umat Islam China terbiar?

Shirzad Lifeboat

TATKALA seorang penulis kembara British, Peter Fleming tiba di Xinjiang pada Ogos 1935, Republik Turkistan Timur telahpun diisytiharkan di bandar Kashgar sebelum ia ditukar kepada Turkistan Timur atau Uyghuristan.

Fleming yang sanggup mengembara selama tujuh bulan dari London untuk mengetahui apa sebenarnya berlaku di wilayah China yang dilatar belakangi oleh Banjaran Pamir ini mendapati betapa Islam bertapak di sini sejak pertengahan kurun ke-9 lagi dalam bentuk penempatan dan penguasaan kaum Uyghur.

Ketibaan Fleming di Xinjiang disambut dengan saki baki rusuhan yang berlaku di antara kaum Uyghur, kumpulan Turkis lain, kaum Rusia Islam dan kaum Hui (kaum China Islam) terhadap kerajaan revolusi China yang berjaya merampas kuasa dari Maharaja Puyi daripada Dinasti Qing, maharaja dan dinasti terakhir China dalam Revolusi 1911.

Bagi Fleming, pencetus revolusi yang kononnya mahu menghapuskan rasuah dan kemungkaran lain dalam Dinasti Qing sebenarnya tidak lebih daripada sekumpulan manusia yang rakus dan obses dengan doktrin komunism yang sedang mereka majukan.

Fleming yang mengabadikan pengalamannya di Xinjiang dalam buku News From Tartary: A Journey From Peking to Kashmir (1936) antara lain menulis: "Saya tidak tahu, dan tidak memperdulikan, mengenai teori politik, kecurangan dan penipuan, penindasan dan ketidakcekapan, yang telah dilakukan kerajaan, apa yang menjadi perhatian saya ialah manifestasi konkrit kerajaan, serta impaknya terhadap kemanusiaan dan bukannya mengenai asal-usul doktrin utama yang cukup samar."

Sesungguhnya politik China sedang hilang pedoman ketika itu. Penghapusan sistem kerajaan beraja mutlak dan pengaruh Barat mengakibatkan pencetus revolusi mencari-cari apakah sistem yang harus digunakan bagi menggantikan sistem yang telah dipakai sejak 2852 SM.

Namun atas sebab yang diketahui sendiri atau tidak diketahui pencetus revolusi dan pewaris mereka, doktrin komunisme yang belum teruji di bumi China menjadi pilihan utama walaupun ketika itu sistem Islam sudah bertapak di bumi tersebut seawal 650 Masehi selepas bapa saudara Nabi Muhammad s.a.w., Saad Abi Waqqas diutus menemui Maharaja Gaozong oleh Khalifah Uthman Affan. Sejak itu, Islam mempunyai pengaruh yang besar.

Walaupun doktrin Marxisme menganggap "agama adalah sebagai dadah kepada masyarakat", namun doktrin komunis yang digunakan kerajaan China, malah setelah tertubuhnya Republik Rakyat China pada 1949, tidak dapat menolak Islam walaupun pelbagai usaha dan keganasan dilakukan ke atas rakyat beragama Islam yang dianggarkan 100 juta kini.

Usaha terbaru penghapusan etnik sudah tentulah sebagaimana keganasan yang tercetus di Xinjiang bermula Januari 2007 dan kini apabila Wilayah Autonomi Xinjiang itu kembali bergolak, media China yang dikuasai kerajaan sekali lagi cuba menyembunyikan kebenaran.

Menurut agensi berita China, Xinhua, jumlah penduduk Islam yang terkorban dalam keganasan yang dilakukan oleh pihak berkuasa negara itu 7 Julai lalu adalah 156 sebagaimana dipetik Reuters.

Namun demikian aktivis Uyghur mendakwa media China berusaha menggambarkan laporan itu agar menyebelahi mereka menerusi apa yang disebut pakar media China di Hong Kong sebagai 'Control 2.0'.

Tindakan terhadap kaum Uyghur

Menurut David Bandurksi, editor Projek Web Media China, "Dengan menyalurkan keluar berita sebenar, penyaluran media asal kepada Xinhua akan diperbesar-besarkan bagi menunjukkan tindakan kerajaan China adalah betul dan berita ini digunakan oleh agensi lain termasuk AFP, Reuters, AP dan lain-lain."

Taktik sama digunakan oleh China apabila pihak polisnya mengambil tindakan terhadap kaum Uyghur di bandar Shishou Jun lalu.

Baca selanjutnya:-http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=021786&Itemid=90

Kes Teoh: SPRM dan pimpinan BN wajib jawab kes kematian Teo

Saidah Hairan

SHAH ALAM, 17 Julai (Hrkh) - Polis bertindak ganas ketika meleraikan 500 orang yang berhimpun di luar bangunan Plaza Massalam mendesak supaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) disiasat ekoran kematian pembantu exco kerajaan ngeri Selangor, Teo Beng Hock.

Perhimpunan itu dimulakan dengan ucapan daripada Adun Sekinchan (DAP), Eng Suee Lim yang menegaskan himpunan itu bertujuan menyatakan bantahan terhadap SPRM kerana secara terang-terangan telah menyebabkan kematian pembantu (PA) exco Selangor.

Menurut beliau, kematian itu bukan saja merupakan satu penghinaan tetapi telah mencabar kerajaan Pakatan Rakyat malahan pegawai yang bekerja dengan Pakatan Rakyat.

ImageDalam masa tiga minit beliau berucap Polis datang dengan keras mengatakan; "Ini perhimpunan haram...", suasana bising berlaku apabila peserta perhimpunan membalas mengatakan; "Ini bukan satu perhimpunan haram, ini perhimpunan aman..."

Serentak itu kedengaran laungan,"'We want justice, we want justice...., Adakah kita buat kacau bilau, kita tuntut keadilan..."

Turut berada dalam perhimpunan antaranya Adun Teratai, Rawang, exco kerajaan Ngeri, Teresa Kok; Ketua Angkatan Muda KeADILan, Shamsul Iskandar Mohd Akin; Tian Chua yang masing-masing membawa bunga kekwa putih serta kain rentang yang bertulis 'We want justice.'

Sebelum perhimpunan Menteri Besar Selangor, Tan Seri Abdul Khalid Ibrahim sampai ke Plaza Massalam tepat jam 10 pagi dan terus masuk ke bangunan Massalam bersama Naib Presiden KeADILan, Azmin Ali.

ImageTurut serta antaranya exco kerajaan negeri Selangor; Dr Halimah Ali; Rodziah Ismail; Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkifly Ahmad; Bendahari PAS, Dr Hatta Mohd Ramli dan Dr Lo'Lo' Mohd Ghazali.

Pemimpin Umum Pakatan Rakyat, Dato' Seri Anwar Ibrahim tiba jam 10.20 pagi. Beliau turut berucap dalam perhimpunan aman itu dengan mengatakan; "Saya dengan pimpinan Pakatan Rakyat yang lain datang ke sini untuk menuntut keadilan. Kita bantah keras pimpinan BN dan kita tak hendak lihat satu persatu kezaliman yang dilakukan."

"Kita mahu SPRM negeri Selangor jawab, pimpinan Umno jawab kerana kezaliman berterusan di negara ini."

Beliau menegaskan, kes kematian pembantu exco itu wajib dijawab oleh SPRM bersama pimpinan mereka kerana arahan yang diberi oleh BN.

Laungan 'reformasi, reformasi, reformasi' bergema disambut dengan 'we want justice'. 'Tangkap, tangkap, tangkap pembunuh, jangan jadi lembu.'

Selepas itu, Anwar terus dibawa masuk ke dalam bangunan untuk menemui Pengarah SPRM.

Kelihatan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng bersama Penasihat DAP, Lim Kiat Siang hadir dan turut berucap dalam perhimpunan aman tersebut.

ImagePergelutan berlaku 10 minit kemudian selepas Guang Eng dan Kiat Siang masuk ke dalam bangunan Plaza Massalam. Anggota polis pencegah rusuhan (FRU) bertindak ganas meleraikan perhimpuan aman tersebut dengan menangkap beberapa orang peserta.

Pembantu exco kerajaan negeri Selangor, Lu Chuan Boon telah diheret polis sejauh kira-kira 30 meter apabila beliau enggan beredar dan bertindak duduk di hadapan Plaza.

Bagaimanapun, beliau pengsan ketika diseret polis dan anggota cawangan khas (SB) kemudiannya mengangkatnya masuk ke dalam bangunan SPRM.

Orang ramai terus melaung 'polis ganas'. Dua trak FRU datang tepat jam 10.40. Sebelum itu dua trak FRU sudah berada di Plaza Massalam.

Empat orang ditangkap antaranya exco kerajaan Selangor, Dr Xavier Jayakumar. Polis menyerbu dan menangkap ketika beliau memberikan taklimat kepada orang ramai supaya menanti pimpinan Pakatan Rakyat keluar dari bangunan.

Turut ditangkap ahli Parlimen Kapar, S.Manikavasagam; pembantu ahli Parlimen Petaling Jaya dan pembantu Xavier. Mereka telah dibawa ke balai polis seksyen 11, Shah Alam.

Ketika menanti pimpinan menyerahkan memorandum kepada Pengarah SPRM, peserta perhimpunan antara Dr Dzulkifly,Shamsul Iskandar, Elizabeth Wong, Lau Wen Sang duduk berkumpul di hadapan pintu masuk Plaza.

Bagaimanapun lebih kurang jam 11 pagi Ketua Polis Selangor, Dato' Khalid Abu Bakar datang dan mengarahkan mereka bersurai.

Lebih 200 orang berhimpun semula di belakang bangunan pejabat SPRM. Manakala anggota FRU telah membuat benteng mengawal bahagian depan bangunan berserta trak 'Water cannon'.

Lebih kurang jam 11.15 pagi, Anwar bersama Khalid Ibrahim, Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub; Kit Siang, Guan Eng, Azmin keluar dari bangunan tersebut.

Anwar memaklumkan mereka menemui Pengarah SPRM Selangor, Jaffar Mahad.

Beliau berasa sedih dengan kematian Teo kerana wujud keadaan misteri yang memerlukan tindakan segera diambil, termasuk menyiasat cara SPRM menjalankan soal siasatnya.

Sehubungan itu, Anwar mendesak supaya ditubuhkan suruhanjaya diraja untuk menyiasat kejadian tersebut.

Sementara itu, Khalid berkata, sebarang soal siasat oleh SPRM berhubung dakwaan berlaku salahguna peruntukan DUN, hendaklah dijalankan di pejabat setiausaha kerajaan negeri (SUK).

Menurutnya, kerajaan Selangor akan membiayai kos pengkebumian Teo.

Anwar juga mengumumkan bahawa pemimpin Pakatan akan bermesyuarat di ibu pejabat PAS malam ini, untuk membincangkan tindakan seterusnya.

Anwar berkata, satu perhimpunan dirancang diadakan di Stadium Kelana Jaya jam 4.30 petang Ahad ini.

Teo Beng Hock, 30, terbunuh, dipercayai jatuh dari bangunan pejabat SPRM itu di mana dia disoal siasat kelmarin berhubung dakwaan salahguna peruntukan DUN.

Manek Urai: Nasihat Pak Lah kepada Umno Kelantan sudah terlewat - Nik Aziz

Muhammad Yusri Amin

KOTA BHARU, 17 Julai (Hrkh) - Nasihat mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi kepada Umno Kelantan supaya meneruskan projek pembangunan di Manek Urai biar pun Barisan Nasional (BN) kalah dianggap sebagai terlambat.

Sedangkan semalam Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Dato' Mustapa Mohamed menjelaskan parti itu tidak lagi terikat dengan janji-janji membangunkan Manek Urai seleps kalah Selasa lalu.

Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, apa yang dihasrat Abdullah hanya boleh berlaku di zamannya mengetuai kerajaan.

"Tetapi apa yang kita hairankan mengapa beliau cepat sangat hendak berhenti dan memberi jawatan kepada orang lain. Sedangkan rakyat pilihnya untuk lima tahun.

"Mana boleh (begitu), kita orang politik. Kena guna politik sikitlah. Saya tak setuju lama dah beliau berhenti. Berhenti buat apa, kita dilantik lima tahun," katanya ketika ditemui selepas kuliah mingguannya di Medan Ilmu pagi tadi.

Mantan perdana menteri itu hari ini dilaporkan mahu khidmat kepada rakyat Kelantan diteruskan biar pun BN tewas di Dun Manek Urai.

Bagaimanapun Tuan Guru Nik Abdul Aziz menyokong kenyataan Pak Lah.

Beliau juga berkata, Umno tidak perlu mengumumkan kepada rakyat mahu melaksanakan pembangunan di Manek Urai kerana ia sudah menjadi tugas agensi dimiliki kerajaan pusat iaitu Kesedar.

Ini kerana kata beliau Manek Urai terletak di bawah Kesedar yang mendapat banyak peruntukan daripada kerajaan pusat.

"Manek Urai berada dalam kawasan Kesedar. Tetapi kenapa pula Umno memperalatkan agensi itu untuk menabur janji pembangunan ketika menghadapi pilihan raya sahaja.

"Kenapa hendak tunggu menang dahulu baru hendak membangunkan Manek urai. Rakyat sekarang bukan 50 tahun dahulu, mereka semakin ramai dan cerdik,"


Kes Teoh- Perhimpunan Rakyat di Stadium Kelana Jaya

Saidah Hairan

KUALA LUMPUR, 17 Julai (Hrkh) - Kerajaan negeri Selangor akan mengadakan perhimpunan solidariti 'Perhimpunan Rakyat' untuk menuntut keadilan bagi mendiang Teoh Beng Hock yang mati di Plaza Massalam, Shah Alam pada Ahad, 19 Julai di Stadium Kelana Jaya, Petaling Jaya jam 4.30 petang.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berharap pihak polis bertimbang rasa ketika mengendalikan orang awam dalam perhimpunan tersebut serta dapat memahami sentimen orang awam yang secara umumnya sedih dan marah atas kematian Teoh.

Beliau berkata, kerajan negeri akan bekerjasama dengan pihak polis dalam proses siasatan dan berharap agar kerja siasatan dapat dijalankan secara professional, menyeluruh dan telus.

Selain itu beliau menegaskan, kerajaan negeri menggesa Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menyiasat kematian pegawai kerajaan Teoh Beng Hock di Plaza Masallam ketika dalam tahanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Katanya, proses siasatan wajar dianggotai panel yang bebas bagi mengenalpasti punca kematian dan pihak yang bertanggungjawab di atas kematian tersebut.

Beliau berkata, kerajaan negeri berpendirian proses itu penting untuk mengembalikan keyakinan orang awam terhadap SPRM sebagai agensi banteras rasuah yang bebas dan bertanggungjawab.

"Kematian Beng Hock menimbulkan isu keselamatan pegawai kerajaan semasa dalam siasatan. Kerajaan negeri mengarahkan tiada pegawai kerajaan yang dibenarkan soal siasat oleh SPRM di luar kawasan pejabat," tegasnya.

Tambah beliau, kerajaan negeri akan menyediakan khidmat peguam bagi pegawai kerajaan yang disiasat oleh SPRM dan arahan itu akan dilanjutkan sehingga siasatan ke atas tragedi ini selesai.

Katanya, kerajaan negeri akan memberikan sumbangan kewangan bagi pengurusan jenazah dan pengembumian mendiang Teoh.

Kes Teoh: 'Saya akan besarkan anak kami'

Manusia hanya merancang, Tuhan yang menentukan. Jodoh pertemuan dan ajal maut semuanya di tangan Tuhan.

Itulah hakikat pahit yang perlu ditelan oleh Soh Sher Wei, 28, bakal isteri Teoh Beng Hock yang mati secara tragis semalam.

Pasangan itu merancang mendaftarkan perkahwinan mereka hari ini sebelum melangsungkan perkahwinan mereka pada Oktober.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Ean Yong Hian Wah, exco pembangunan kampung baru Selangor, ditemui mati di tingkat lima Plaza Masalam di Shah Alam selepas disoal siasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Bagaimanapun Soh
(foto, baju putih) masih beruntung kerana zuriat mereka berdua masih ada dan bertekad akan melahirkannya, kini berusia dua bulan, lapor laman web China Press hari ini.

Bercakap kepada akhbar itu pagi ini di hospital Kelang - tempat bedah siasat mayat Teoh dijalankan - guru di Semenyih itu berkata tunangnya mengetahui kehamilannya.

Menurut akhbar yang sama, beberapa teman Teoh sukar menerima kemungkinan mendiang membunuh diri kerana, pada pagi Rabu, bekas wartawan itu menghubungi mereka dan mengundang ke majlis persandingannya.

Panggilan itu dibuat beberapa jam sebelum diminta hadir di pejabat SPRM kira-kira 6 petang bagi memberi keterangan sebagai saksi siasatan kes salah guna wang peruntukan DUN -

Teoh, yang berasal dari Alor Gajah, Melaka, bertanya kepada rakan-rakan yang dihubunginya sama ada mereka akan memeriahkan saat-saat manis beliau mengakhiri zaman bujangnya.

Seorang rakannya, yang tidak sempat menjawab panggilan tersebut, dilaporkan berasa kesal atas kesempatan terakhir itu. Rakan itu juga sukar menerima kemungkinan pemuda ini mati membunuh diri.

Sementara itu laman web akhbar
Guang Ming Daily hari ini pula melaporkan ibunya Chong Saw Huay, 56, menangis tidak henti-henti sejak menerima berita tragis itu petang semalam.

Setiap kali melihat gambar anaknya, yang terbaring kaku, di dada akhbar, ibunya dilaporkan akan menangis sementara menunggu mayatnya dibawa pulang ke pangkuannya.

Mayat mendiang dijangkan akan disemadikan di Alor Gajah, 11 pagi Isnin ini.

Wanita itu semalam dilaporkan pengsan sewaktu menerima panggilan telefon daripada seorang pembantu exco kanan Selangor, Teresa Kok.

Bercakap kepada akhbar itu di rumahnya hari ini, Chong berkata anaknya itu bersama Soh, berasal dari Batu Pahat, sepatutnya pulang ke Alor Gajah untuk menguruskan majlis perkahwinan mereka yang dirancang 3 Oktober ini - bersempena Pesta Tanglung.

Pasangan juga merancang akan mencuba pakaian pengantin hari ini.

Dewan untuk melangsungkan majlis tersebut dan makanan telah ditempah, Chong dilaporkan berkata lagi.

Dalam perkembangan berkaitan,
Guang Ming Daily juga melaporkan bapa mendiang Teoh Liang Fai, 61, sanggup menerima anak yang bakal dilahirkan Soh walaupun hanya mengetahui kehamilan itu hari ini.

Hamil sebelum perkahwinan "perkara biasa, tolong jangan pandang serong," pemandu teksi itu dipetik berkata.

Beliau juga bersedia meletakkan nama Soh sebagai "isteri" di iklan belasungkawa di akhbar.
-malaysiakini.com-

7 siswa ditahan demo bela Muslim selatan Thai

Tujuh pelajar institusi pengajian tinggi, termasuk dua wanita, ditahan polis susulan perhimpunan membantah keganasan terhadap rakyat Islam Thailand di selatan negara itu.

Empat pelajar lelaki ditahan 2.45 petang sewaktu menuju ke kedutaan Thailand di Kuala Lumpur dari bangunan Tabung Haji, Jalan Tun Razak untuk berdemonstrasi, kata sumber pelajar.

Mereka, termasuk seorang pelajar bukan Islam, kini ditahan di ibu pejabat daerah Sentul, kata seorang pemimpin mahasiswa Universiti Malaya (UM) Mohd Aizat Mohd Salleh.

Polis daerah itu bagaimanapun menyatakan hanya tiga orang, termasuk seorang pelajar ditahan di situ, setakat jam 4 petang ini.

Sementara empat yang lain ditahan jam 3.30 petang sewaktu kumpulan lebih kurang 100 aktivis pelajar bersurai di bangunan Tabung Haji selepas menyerahkan memorandum.

Keempat-empatnya, termasuk dua wanita, dibawa di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi untuk diambil kenyataan.

Menurut Mohd Aizat, mereka dikenali sebagai Fauzan Maaruf, Farid Hamlud, Syamsul Mahida Abdul Malek dan Aisyah Jamilah Wan Ahmad.

Sementara itu, peguam kumpulan tiga pelajar lagi, yang ditahan di IPD Sentul, Azizzul Shariman Mat Yusoff pula berkata, beliau dimaklumkan oleh seorang pegawai polis di situ bahawa mereka tidak akan dibebaskan malam ini.

Katanya, ini kerana polis perlu mengambil keterangan malam ini.

Bagaimanapun, Azizzul berkata, mereka dijangka dibebaskan kira-kira jam 9 pagi esok.

Sebelum ini, menurut Mohd Aizat, polis telah memberi amaran kepada kumpulan mahasiswa terbabit supaya bersurai kerana dikatakan mengganggu lalulintas.

Bagaimanapun selepas berunding dengan pihak polis, mereka diberikan lima minit untuk berkumpul dan menyampaikan ucapan.

Aizat mendakwa berlaku pergelutan apabila polis melarang mereka daripada penggunakan pembesar suara.

Ekoran itu, tiga pelajar telah ditangkap manakala empat lagi ditahan selepas perhimpunan ketika mereka berada berhampiran bangunan Tabung Haji.
-malaysiakini.com-

Anwar: Jui Meng buat pengumuman khas esok

Bekas menteri kesihatan, Datuk Dr Chua Jui Meng akan membuat satu pengumuman khas di majlis khas anjuran PKR di Sunway esok, kata Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menulis dalam blognya, Anwar berkata, majlis tersebut merupakan satu forum umum bertajuk "Kebenaran di sebalik skandal: Perak, PKFZ dan konspirasi BN".

Ia akan berlangsung di sebuah hotel di Sunway pada jam 2.30 petang esok.

Katanya, PKR berpendirian bahawa rakyat berhak mengetahui kebenaran mengenai isu-isu yang mempunyai kesan yang besar terhadap negara.

"Forum ini akan mengetengahkan fakta-fakta yang diselindungi oleh BN, yang tidak dibenarkan penyiarannya dalam media arus perdana.
-malaysiakini.com-

Kes Teoh: "SPRM ugut saya...",kata Orang terakhir jumpa Teo

Ahli Majlis Perbandaran Kajang, Tan Boon Hwa mencerita pengalaman perit yang dilaluinya ketika disoal siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Rabu lalu, berhubung dakwaan salahguna peruntukan untuk DUN di Selangor.

Tan disoal siasat oleh SPRM pada hari yang sama dengan Teoh Beng Hock - setiausaha politik exco kerajaan Selangor - yang ditemui mati, dipercayai jatuh dari bangunan pejabat SPRM jam 1.30 petang semalam.

Tan mendakwa, dua pegawai SPRM yang menyoal siasatnya, cuba mendapatkan pengakuan palsu daripadanya, dengan memaksanya menafikan telah membekalkan 1,500 ribu bendera Malaysia bagi satu majlis sambutan hari Kemerderkaan di DUN Sri Kembangan.

Sewaktu sesi soal siasat tersebut, katanya, pegawai berkenaan menggunakan teknik 'polis baik dan polis jahat' - pada mulanya bersikap baik tetapi kemudiannya bertindak kasar dan memaksanya berdiri selama empat jam dari pukul 10 malam hingga 2 pagi.

Tan berkata, ada beberapa kali dia diancam dengan keganasan fizikal, di mana seorang pegawai menuding ke dahinya dan didakwanya berkata: "Kami jangan bohong. Saya boleh pukul kami. Percayalah!".


Sewaktu disoal siasat, katanya, pegawai yang lain masuk ke bilik untuk mempersendakan kelemahannya bercakap dalam bahasa Malaysia dan memanggilnya dengan istilah yang kesat - Cina bodoh - dan bertanya sama ada dia rakyat China.

Yang paling teruk, kata Tan, ialah ancaman terhadap keluarganya yang disifatkannya sebagai satu 'penderaan mental'.

"Mereka kata, jika saya tidak cakap benar, mereka akan ambil isteri dan tiada siapa yang akan menjaga anak-anak saya. Tetapi saya tidak beralah," kata Tan dalam satu sidang akhbar di bangunan setiausaha kerajaan negeri hari ini.
-malaysiakini.com-