"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Kenamaan K'tan terima jemputan majlis hari raya di istana

Desas-desus Istana Kelantan akan memasyhurkan Pemangku Raja Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra sebagai Sultan Kelantan Isnin ini ditamatkan dengan pengesahan pembesar negeri bahawa mereka hanya dijemput menghadiri majlis hari raya.

"Saya mengakui menerima surat untuk ke majlis jamuan, itu saja," kata anggota Exco kerajaan negeri Datuk Mohd Amar Nik Abdullah kepada pemberita di Kota Bharu hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah negeri itu juga berkata surat tersebut menjemput beliau menghadiri jamuan Aidilfitri bersama Pemangku Raja di Istana Balai Besar pada Isnin ini.

Semalam, sebuah akhbar melaporkan Tengku Muhammad Faris Petra akan dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan pada satu istiadat di Balai Rong Seri di Istana Balai Besar pada pukul 11.30 pagi Isnin ini, berasaskan jemputan meminta semua kenamaan dan pembesar negeri memakai pakaian rasmi hitam.

Ketika mengulas laporan itu semalam, Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz berkata beliau tidak menerima jemputan rasmi mengenai istiadat tersebut.

Dalam pada itu, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Aiseri Alias ketika ditemui di majlis rumah terbuka di kediamannya hari ini enggan menafi atau mengiyakan perkara tersebut.

"Tunggulah, kita akan beritahu. Kita tidak membiarkan media kerana mereka rakan rapat kita," katanya.

Sebelum ini, Pengelola Istana Kelantan Datuk Abdyul Halim Hamad juga mengambil sikap serupa.


-Bernama-

Amaran Perkasa: Hanya 30 peratus ahli Umno akan undi BN PRU-13

KUALA LUMPUR, 11 Sept: Pertubuhan hak orang Melayu Perkasa hari ini memberi amaran keras kepada Umno agar tidak selesa dengan asas sokongan diterimanya sekarang sambil mendakwa hanya tiga daripada 10 ahli parti itu akan mengundi mereka dalam pilihan raya umum ke-13.

Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali berkata keahlian Umno yang dipercayai dalam lingkungan 3.4 juta orang sebenarnya tidak bermakna memandangkan hanya segelintir penyokong tegar yang akan mengundinya manakala yang lain akan dipengaruhi oleh isu-isu dan tindak tanduk parti-parti lain.

“Jangan menganggap bahawa (semua) ahli Umno akan mengundi Umno,” kata beliau pada sidang media di rumahnya di Taman Melawati di sini hari ini.

“Mungkin mereka ahli Umno tetapi mereka tiada semangat Umno,” kata Ibrahim (gambar) yang juga merupakan bekas ahli Umno.

“Mereka akan mengundi mengikut arus (isu) nasional... jadi jangan memandang mudah perkara ini. Oleh itu adakah mereka akan mengundi jika menjadi ahli, tidak, tidak semestinya,” kata beliau dalam reaksi ketiganya sejak Rabu lalu ekoran pendirian terbuka Umno dan BN ke atas pertubuhan bukan kerajaan Melayu ini.

Ibrahim berkata, isu-isu seperti kenaikan harga barangan akan menyebabkan pengundi-pengundi melupakan bahawa mereka adalah ahli Umno.

Sehubungan itu kata beliau, persepsi bahawa Umno mengabaikan isu-isu menyentuh orang Melayu untuk mendapatkan sokongan pengundi bukan Melayu juga akan menjejaskan sokongan mereka kepada parti induk BN itu.

“Perpaduan mantap akan menyumbang, calon yang baik akan menyumbang, jentera pilihan raya akan menyumbang... kesemua ini adalah faktor sumbangan kepada mana-mana parti ataupun calon ketika pilihan raya.

“Tetapi kesemua ini adalah sumbangan bonus. Apa yang penting ialah isu-isu,” kata beliau dengan merujuk kepada arah aliran pengundian sejak pilihan raya umum 2008.

Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas ini merujuk kepada tindakan Pakatan Rakyat yang menggunakan senarai isu dengan baik dalam memenangi kerusi Parlimen Gombak dan Shah Alam meskipun majoriti pengundi di bahagian itu adalah ahli-ahli Umno.

“Jadi, anda bertanya (Ketua Pemuda Umno) Khairy (Jamaluddin), di mana perginya ahli-ahli Umno yang beliau bangga sangat,” soal Ibrahim seolah-olah membidas Ahli Parlimen Rembau itu.

Kedua-dua mereka terlibat dalam perang mulut sejak Jun lalu.

Ibrahim tidak menolak kemungkinan untuk memandu 300,000 ahlinya dalam pilihan raya umum akan datang jika perlu berbuat demikian demi kepentingan pertubuhannya.

“Terserah kepada ahli-ahli Perkasa siapa yang mereka hendak menyokong,” kata Ibrahim yang Mac lalu memberi amaran bahawa mereka yang memusuhi Perkasa tidak akan memperoleh sokongannya.

Semalam, pemimpin-pemimpin BN — dalam perkembangan julung kali kelihatan mula — bersatu untuk melahirkan pendirian mereka menyangkal matlamat perjuangan Perkasa dan Ibrahim.

Pemimpin-pemimpin Umno yang selama ini kelihatan “membisu” dalam melahirkan pendirian mereka, secara terbuka mengaku bahawa perjuangan Perkasa boleh memudaratkan dasar BN dan sokongan kepada perikatan 13 komponen itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz memberitahu The Malaysian Insider bahawa sudah sampai masanya Umno membuat pendirian tegas terhadap Ibrahim dan Perkasa.

“Saya sudah berkata perkara ini awal-awal lagi... Umno seharusnya tampil lebih awal lagi. Hanya sekarang mereka mengekori pandangan saya.

“Bagaimanapun langkah ini baik, ya, ia akan membantu kami, dalam perjuangan kami sebab langkah untuk menjauhkan diri daripada kumpulan seperti ini adalah baik.

“Perkasa bercanggah dengan dasar 1 Malaysia kami,” katanya.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin juga bersetuju bahawa pandangan-pandangan Perkasa “sangat berat sebelah”, dan Umno tidak pernah menerima pendirian pertubuhan bukan kerajaan itu.

Dalam temu bual terbaru, Dr Mahathir secara terbuka terus menyatakan sokongan beliau kepada Perkasa ketika Umno pimpinan Datuk Seri Najib Razak semakin menjauhkan diri daripada pertubuhan bukan kerajaan itu.

Dr Mahathir, yang dilihat sebagai “orang kuat” Perkasa, telah merasmikan mesyuarat agung tahunan pertubuhan itu Mac lalu.

The Malaysian Insider difahamkan bahawa Najib telah meminta pemimpin-pemimpin Umno agar tidak menyatakan sokongan kepada Perkasa.

Kelmarin, dalam kenyataan terbuka Ibrahim berkata, Perkasa pimpinannya tidak memerlukan sokongan Umno termasuk jika pihaknya bertanding dalam pilihan raya umum ke-13.

-malaysiainsider-

Kegelisahan Vatican

satubenih
Daily Telegraph – 8/9/10 for beritaislamglobal.blogspot.com

Paderi Itali Piero Gheddo berkata kadar kelahiran rendah di kalangan warga asal Eropah disamping kebanjiran pendatang Muslim yang berkeluarga besar akan menyebabkan Eropah dikuasai oleh Islam dalam beberapa generasi lagi.

"Kita mesti mengambil cabaran ini dengan serius," kata Paderi Gheddo (gambar), dari Pontifical Institute for Foreign Missions di Vatican.

"Sudah tentu apabila melihat dari sudut demografi, jelas bahawa warga Itali berkurangan sebanyak 120,000 atau 130,000 orang setahun disebabkan oleh amalan pengguguran dan keretakan rumahtangga – dan pada masa yang sama terdapat lebih 200,000 pendatang yang memasuki Itali secara sah setiap tahun, di mana dari jumlah itu lebih separuh adalah Muslim dan keluarga mereka yang biasanya mempunyai kadar kelahiran yang jauh lebih tinggi."

Katanya: "Akhbar dan program-program TV tidak pernah membangkitkan isu ini. Walaupun begitu, dalam bidang-bidang yang bersangkutan dengan agama, budaya dan identiti, kita memang memerlukan jawapannya melebihi dari yang lain."

Paderi itu menuduh orang Kristian kerana tidak berpegang kepada kepercayaan mereka dan membantu mencipta "kekosongan keagamaan" yang kemudiannya diisi oleh Islam.

Dia meramalkan Islam “lambat laun akan menawan kebanyakan Negara di Eropah”.

"Yang pastinya kebanyakan kita semakin meninggalkan agama dan kekosongan ini, tidak dapat tidak, akan diisi oleh fahaman agama lain," katanya.

Paderi Gheddo juga berkata orang Kristian yang lemah akan memudahkan mereka diserang oleh golongan sekular.

Dia berkata apabila "amalan agama dipinggirkan dalam negara-negara Kristian Eropah dan ketika ketidaksamaan berkembang, Kristian dan gereja akan diserang".

"Jika kita mengatakan negara kita adalah negara Kristian, kita patut kembali kepada amalan kehidupan Kristian, dan ini akan menyelesaikan masalah kekosongan itu." tambahnya.

Komen Paderi Gheddo hadir beberapa bulan selepas seorang cardinal Czech menyalahkan penganut Katholik yang tersasar yang menyebabkan berlakunya Islamisasi Eropah.

Pada hari persaraannya sebagai Archbishop of Prague awal tahun ini, Kardinal Miloslav Vlk (gambar) berkata Muslim berada di tempat yang betul untuk mengisi kekosongan kerohanian “yang wujud apabila masyarakat Eropah mengosongkan pengisian Kristian dalam kehidupan mereka".

Dia berkata masyarakat Kristian akan mendapati diri mereka tidak lagi kuat untuk menempatkan diri mereka dalam kelompok yang dihormati jika pegangan agama mereka semakin terhakis.

Dia menyeru semua penganut Kristian supaya bangun menentang ancaman Islamisasi dengan cara berpegang kepada agama mereka dengan lebih kuat.

Pada ketika ramai bishop Katholik Eropah sering mempertahankan hak Muslim untuk bebas beribadah di tempat awam, yang lain pula lebih cenderung untuk melindungi warisan Kristian di benua mereka itu.

Tahun lepas Kardinal Jose Policarpo (gambar) dari Lisbon, memberi amaran supaya wanita Katholik tidak mengahwini Muslim.

Kardinal Giacomo Biffi (gambar) dari Itali pula mendesak kerajaan untuk memberi keutamaan kepada pendatang-pendatang Katolik berbanding Muslim bagi melindungi identiti agama negara itu.

Pihak Vatican juga menentang penyertaan Turki ke dalam Kesatuan Eropah (EU) sebahagiannya kerana negara majoriti Islam itu tidak berkongsi warisan Kristian seperti negara-negara lain di Eropah.

Perkasa pula dihambat seperti anjing kurap?

Penarik Beca

Antara saat yang paling pedih di dalam hidup kita ialah bila kawan-kawan yang tak berapa kerat membuang kita. Sayyidina 'Ali 'a.s. pernah berkata yang pengajarannya lebih kurang gini: Orang yang miskin ialah orang yang tak ramai kawan. Orang yang lebih miskin pula ialah orang yang kehilangan kawan yang semenangnya tak ramai.

Sekarang ni time Umno buang kawan. Beberapa hari lalu, Tan Sri Musa Hassan menjadi mangsanya. Kini giliran Datuk Ibrahim Ali dan Perkasa pula.

Perkasa pula tidak ramai kawan. Selain Umno, semua orang termasuk orang-orang Melayu membenci atau sekurang-kurangnya tidak sukakan Perkasa. Malang sungguh, dah la kawan pun tak ramai, dihalau pergi pula oleh kawan yang hanya satu itu sahaja (Tun Dr Mahathir kata, "Perkasa members are Umno supporters").

Perkasa telah berjuang habis-habisan sehingga hampir terputus urat kentut demi mempertahankan kuasa Umno dan Barisan Nasional (BN). Nak kata berjuang Melayu sangat pun, di dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor, Ibrahim dan juak-juaknya berkempen secara terbuka untuk calon BN dari MIC di dalam pilihan raya kecil itu.

Malangnya, bila sudah semakin jelas begitu ramai Melayu yang berjaya dibodohkan demi kepentingan para pemimpin Umno dan juak-juak mereka untuk mempertahankan kesedapan merembat duit dengan kuasa yang mereka ada, Perkasa tiada berguna lagi.

Bukan setakat tiada berguna lagi, sekurang-kurangnya di dalam permainan media, Perkasa juga kelihatan dihambat seperti anjing kurap - nasib yang sama seperti dideritai Musa beberapa hari lalu (lihat posting "
Musa Hassan dihambat penuh hina seperti anjing kurap?")

Bagaimanapun, untuk lebih berhati-hati, saya kira eloklah semua itu dilihat sebagai sandiwara di dalam media sahaja. Saya tetap yakin, Umno dan Perkasa berpisah tiada.

Kalau kekasihnya Perkasa pun Umno boleh hambat macam anjing kurap - walaupun mungkin sekadar pementasan dalam media sahaja - sehingga menyalak-nyalak melolong-lolonglah dia keseorangan kerana dinyahkan, bayangkan nasib kita. Itu pengajaran yang jangan sekali-kali kita lupakan!

Berkaitan:

Dr M tetap sokong Perkasa meskipun Umno pimpinan Najib mula sisih (Malaysian Insider 10/9/10)
Dr M backs Perkasa as Najib’s Umno distances itself (Malaysian Insider 10/9/10)
Pemimpin BN mula pamer suara ‘tentang’ pendirian Perkasa (Malaysian Insider 10/9/10)
MCA leaders laud Umno’s distancing from Perkasa (Malaysian Insider 10/9/10)
BN leaders unite against Perkasa (Malaysian Insider 10/9/10)
'Umno needs Perkasa' (NST 9/9/10)
Perkasa severs ties with Umno (Malaysian Insider 9/9/10)
Ibrahim Ali: Perkasa tidak perlukan sokongan Umno (Malaysian Insider 9/9/10)
Ibrahim bidas Setiausaha Agung Umno hanya mahukan undi Cina (Malaysian Insider 8/9/10)
Umno tidak sokong Ibrahim di PRU-13, letak calon di Pasir Mas (Malaysian Insider 8/9/10)
http://penarikbeca.blogspot.com

Benarkah ini dokumen mengenai rasuah dalam KTM dan MAS?

AnakSungaiDerhaka
Dalam masa 24 jam selepas beliau menyiarkan dua artikel disertai dengan dokumen yang mengaitkan pentadbiran Kerajaan Malaysia dengan salah guna kuasa ataupun rasuah, Website Malaysia Today yang dikendalikan oleh Raja Petra Kamaruddin yang kini berada di London telah diserang masaalah teknikal yang misteri atau ada yang mengatakannya serangan DDOS sebanyak dua kali.


Antara artikel yang disiarkan ialah tentang kerugian sebanyak RM8Billion yang dialami oleh Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) yang dikaitkan dengan Tajuddin Ramli.

Dan sebuah lagi artikel mendakwa bahawa Tan Kay Hock, pemegang saham utama Johan Holdings Bhd, sebuah syarikat pelaburan awam berdaftar dan rakan permainan golf Najib telah meminta dari pegawai China Railways Engineering Corporation (CREC)yang mendapat kontrak membekalkan gerabak keretapi bernilai RM1.4 Billion sebanyak RM500 Juta dan RM200 juta pula bagi keluarga Najib.

Menurut Raja Petra tindakan ini telah menimbulkan rasa kurang senang bagi pihak China kerana hukuman yang menanti bagi pesalah rasuah di negara China ialah hukuman mati.

Dan mereka juga memikirkan adakah berbaloi untuk membayar Kay Hock RM500 juta sebagaimana yang diminta beliau.

Keretapi Tanah Melayu dikatakan juga oleh Raja Perta sebagai sumber kewangan Najib atau 'Cash Cow' yang terbaru, perjanjian untuk membekalkan gerabak yang bernilai RM1.4 Billion dikatakan melibatkan Rosmah dan juga dua wanita yang lain bagaimanapun gerabak tersebut hanyalah bernilai sekitar RM300 Juta dan tidak boleh berfungsi…. Hampeh betui depa ni…

Nampaknya ada pihak yang sanggup mengeluarkan perbelanjaan untuk membiayai serangan keatas Malaysia Today bagi menghalang Raja Perta terus menyiarkan artikel yang menyentuh tentang rasuah yang jumlahnya memang besar dan melibatkan pula pemimpin-pemimpin UMNO..

Berikut adalah pautan dokumen tersebut:

Akhbar Media Arus Perdana Di ambang Kebangkrapan

Akhbar-akhbar Malaysia kini sedang mengalami kejatuhan di dalam edarannya apabila pembaca beralih kepada Internet untuk berita-berita terkini dan kisah skandal mirip tabloid untuk bacaan hiburan dan sensasi mereka.

Edaran akhbar arus perdana — The Star, New Straits Times, Utusan Malaysia dan Berita Harian — telah merudum sejak lima tahun belakangan ini, malah di dalam beberapa kes begitu dramatik sekali. Hanya satu akhbar terkecuali iaitu akhbar harian Cina Sin Chew yang memperlihatkan peningkatan.

Angka-angka dari Audit Bureau of Circulations (ABC) menunjukkan dalam masa 2005 ke 2009, edaran The Star jatuh dari 310,000 ke 287,000 (-7.4 peratus), the New Straits Times dari 139,000 ke 111,000 (-20 peratus), Utusan Malaysia dari 213,000 ke 169,000 (-21 peratus) dan Berita Harian dari 204,000 ke 155,000 (-24 peratus).

Walau bagaimana pun Sin Chew, menyaksikan lompatan dari 324,000 ke 382,000 (+18 peratus).

Arah-aliran menurun ini berterusan untuk tahun ini dengan edaran NST menjunam bawah 100,000 naskah beberapa hari sebelum ini.

Selain dari kejatuhan di dalam edaran, akhbar arus perdana juga tidak dapat dijual banyak di luar Lembah Klang, sehingga menjurus persoalan samada mereka upaya untuk mempengaruhi pendapat orang awam sepertimana yang diharapkan oleh Barisan Nasional (BN).

The Malaysian Insider difahamkan editor-editor kanan akhbar ingin memberikan pandangan alternatif dan pembangkang lebih luas dengan kawalan ketat dari Putrajaya dan Umno tetap berterusan.

Kombinasi perubahan citarasa dengan ledakan persaingan Internet telah menyebabkan kejatuhan ini.

Ramai pembaca korporat telah beralih membaca akhbar online dan mengurangkan langganan untuk pejabat mereka.

Masyarakat awam pula dilihat begitu bosan dengan darama politik dengan pendapat bahawa media arus perdana begitu dikawal oleh kerajaan dan dilihat menapis berita-berita yang disiarkan.

Satu kajian dari pihak bebas, Merdeka Center menemukan 54 peratus Melayu dan 55 peratus Cina tidak percaya dengan laporan dari media arus perdana.

Pelajar-pelajar kolej pula, samada tidak yakin dengan media arus perdana atau mengabaikannya terus, lebih suka mempelbagaikan sumber untuk mendapatkan maklumat dan hiburan. -petikan dati
TMI Terjemahan bebas GB.

Nik Aziz: ‘Allah akan laknat jika pemimpin agama bakar al-Quran’

KOTA BARU, 10 Sept: Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata rancangan paderi di Amerika Syarikat untuk membakar al-Quran sebagai sempena ulang tahun kesembilan serangan pengganas ke atas Pusat Dagangan Dunia (WTC) sebagai tindakan di luar jangkaan manusia.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, Allah Taala akan laknat jika ada pemimpin agama seperti itu.

Katanya, cadangan paderi berkenaan tidak masuk akal kerana mereka orang berilmu, yang tahu bahawa Islam bukanlah agama pengganas dan golongan ini boleh membuat kajian mengenai agama Islam dalam pelbagai bahasa.

Malah, katanya persoalan siapa yang bertanggungjawab ke atas serangan WTC sehingga hari ini belum dikenal pasti lagi.

“Kalau kata komunis bakar nak bakar al-Quran itu munasabah kerana mereka tiada beragama, sedangkan paderi Kristian adalah orang yang berilmu dan boleh membuat kajian mengenai agama Islam dalam pelbagai bahasa.

Beliau tahu bahawa Islam tidak perlu khianat kepada orang lain, jadi tak ada sebab mereka boleh bertindak demikian.

Nik Aziz berkata demikian kepada pemberita pada rumah terbuka Aidilfitri di kediamannya di Kampung Pulau Melaka, dekat sini, hari ini.

Dalam pada itu, kerajaan Amerika Syarikat membidas rancangan membakar al-Quran.

Menurut kenyataan Kedutaan Amerika Syarikat di sini, kerajaan negara itu memandang tindakan sengaja memusnahkan sebarang buku suci adalah menjijikkan dan menimbulkan perbalahan, sesuatu yang ditolak oleh majoriti rakyat Amerika.

“Kami mempunyai penghormatan tidak berbelah bagi untuk al-Quran dan Islam sebagai salah sebuah agama teragung di dunia,” katanya.

Kenyataan itu menyebut semalam Presiden Barack Obama telah menyatakan cadangan kumpulan itu adalah bertentangan dengan nilai-nilai rakyat Amerika.

Selain itu, pertubuhan Islam Utara Amerika turut mengadakan sidang kemuncak antara agama pada 7 September lalu bagi menyatupadukan masyarakat pelbagai agama bagi menggalakkan toleransi dan menentang retorik anti-Islam. Wakil-wakil pada sidang itu termasuk pemimpin Kristian, Yahudi dan Islam.

Dalam perkembangan terbaru , Paderi Terry Jones dari Dove Outreach Center di Gainesville, Florida — yang mencetuskan kemarahan antarabangsa itu — telah memutuskan untuk menggantungkan rancangannya itu.

Di Johor Baru, Diokese Gereja Katolik Melaka-Johor hari ini mengutuk rancangan gereja di Gainesville itu.

Dalam kenyataannya, Biskop Paderi Tan Chee Ing menyifatkan tindakan itu sebagai tidak bermoral.

“Kami tidak mempunyai hak mencaci kepercayaan agama lain. Saling menghormati dan penerimaan merupakan langkah ke arah mencapai keharmonian,” katanya.

-Bernama-

MB K'tan tak terima surat rasmi istiadat pemasyhuran

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata beliau belum menerima surat rasmi dari istana mengenai pemasyhuran Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan Kelantan Isnin ini.

Katanya sehingga kini beliau tidak mendapat sebarang khabar mengenai perkara itu daripada mana-mana pihak.

"Saya kalau boleh tidak mahu komen sebarang perkara berkaitan istana (Kelantan)," katanya kepada Bernama hari ini.

Nik Abdul Aziz berkata demikian mengulas laporan sebuah akhbar yang memetik sumber bahawa pemangku Raja Kelantan dipercayai akan dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan Isnin ini bagi menggantikan ayahandanya, Tuanku Ismail Petra yang gering sejak setahun lalu.

Istiadat pemasyhuran itu dikatakan bakal berlangsung di Balairong Seri Istana Balai Besar di sini bermula pada pukul 11.30 pagi.

Sementara itu Pengelola Istana DiRaja Kelantan Datuk Abdul Halim Hamad ketika dihubungi Bernama berkata beliau enggan mengesahkan mengenai istiadat pemasyhuran itu.

"Saya tidak mahu mengesahkan dan juga tidak mahu menafikan perkara itu. Saya juga tidak mendapat perintah daripada pemangku Raja untuk mengeluarkan sebarang kenyataan tentang perkara itu," katanya.

Umno dah 'bakar' al-Quran sejak 1946 lagi

Ustaz Saiful Bahri

Hasrat Paderi Terry Jones untuk membakar al-quran ditarik balik apabila timbulnya desakan seluruh dunia termasuk kecaman dari negara-negara muslim untuk membatalkannya. Obama dan juga panglima pasukan AS di Afghanistan, Jenderal David Petraeus menyebut tindakan tersebut membahayakan nyawa tentera US di Amerika dan rakyat Amerika diseluruh dunia. Hillary Clinton juga menyebut rancangan itu "memalukan". Bahkan ia dikutuk juga oleh Vatican sendiri.

Paderi Terry Jones, penulis buku ‘Islam is of the evil‘ berkempen mempromosikan Hari Membakar Quran di gereja di Gainsville, Florida, Amerika Syarikat di antara 6 petang dan 9 malam pada 11 September 2010.

Tujuan hari dianjurkan The Dove World Outreach Center itu untuk memperingati mangsa kejadian 9/11 dan kononnya untuk menentang keganasan Islam

Gereja Gainesville menjadi berita kontreversi tahun lalu setelah mengatakan, "Islam adalah setan”. Kini paderi yang sama dilaporkan menggesa semua penganut agama Kristian di Amerika Syarikat menghantar salinan Quran melalui internet untuk dibakar dalam jumlah banyak. Dia mendakwa, polis menghormati hak terbabit manakala pasukan bomba tidak menghadapi masalah berhubung rancangan melaksanakan tindakan itu. Gereja yang dianggotai 50 orang ahli itu turut menjual mug dan kemeja-t dicetak phrasa ‘Islam is of the evil’.

Negara yang dikatakan tidak boleh mengambil tindakan kerana Negara tersebut sebagai Negara demokrasi dan mengutamakan kebebasan beragama dan hak bersuara itu boleh menggundang perbalahan agama apabila adanya pihak yang tidak tahu menghormati kitab suci agama lain. Muhammad Musri, imam yang memimpin komuniti muslim setempat, Islamic Society for Central Florida, hadir ketika Jones menyampaikan pernyataan dan kemudian memasuki gereja untuk berbincang dengan paderi tersebut dan kemudiannya membuat kenyataan menarik balik hasrat gereja beliau untuk membakar al-Quran esok hari.

Sementara itu warga Afghan pernah berdemontrasi atas penghinaan tentara penjajah di Afghanistan yang membakar Al Qur’an. Sekitar 300 demonstrator mengadakan demo pembelaan terhadap Al Qur’an yang dihinakan para pasukan penjajah di Afghanistan. Namun aksi pada 26 Oktober 2009 tersebut dibubarkan polis setelah mula timbul kekerasan. Ia berlaku setelah diberitakan bahwa sejumlah tentera Amerika membakar mushaf Al Quran selama operasi menentang pejuang Taliban di wilayah Wardak, Selatan Kabul, awal bulan ini.

Bayangkanlah kalau pembakaran al-Quran benar-benar terjadi ia akan menggamit tentangan umat Islam diseluruh dunia. Dalam masa yang sama tindakan bodoh paderi tersebut sebenarnya akan mendetik hati penduduk dunia untuk mengenali al-Quran dengan lebih jelas.

Sementara itu Muslim di Kanada mengambil tindakan dengan membahagi-bahagikan Alquran secara percuma untuk menyebarkan pesan kedamaian Islam kepada masyarakat di Kanada dan Amerika Syarikat. ”Kita membuat langkah proaktif dan kami berharap ini akan memiliki respon positif. Banyak orang memusuhi Islam karena ketidaktahuan mereka tentang agama ini. Jika mereka mendapatkan kesempatan untuk membaca Alquran, yang merupakan keajaiban dari Allah SWT, pasti ini akan mengubah pikiran mereka,” kata Kapoor yang merupakan anggota dari Masyarakat Islam Amerika Utara (ISNA) melakukan itu untuk menjawab ‘Gerakan Hari Membakar Alquran’ yang dicetuskan geraja di Gainesville, Florida itu.

Ingatlah Al-Quran itu milik Allah Swt. Dia pasti menjaganya. Ianya merupakan kitab suci dan mukjizat Rasulullah Saw. Firman Allah:

إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ
Kami yang menurunkan al-Quran itu dan Kamilah yang memeliharakannya” Surah al-Hajr: 9
Betapa banyak perancangan musuh yang dendam dengan al-Quran yang mereka gagal untuk berhujjah dengannya mengambil sikap memusuhi anugerah Allah yang hebat yang dikurniakan buat manusia iaitu Kitab petunjuk dan pedoman buat Insan. Apapun kita tetap yakin dengan apa yang difirmankan :

يُرِيدُونَ لِيُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ . هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ

Mereka ingin memadamkan cahaya Allah dengan mulut (tipu daya) mereka, tetapi Allah menyempurnakan cahaya-Nya, walau orang-orang kafir membencinya". Dia-lah yang mengutus rasul-Nya dengan membawa petunjuk dan agama yang benar agar dia memenangkannya di atas segala agama-agama meskipun orang musyrik membenci. (Surah as-Saff: 8-9

Tindakan mereka ini akan terus melonjakkan kemasukan Islam di bumi Amerika & Eropah khususnya. Semakin banyak mereka menekan Islam & al-Quran semakin ramai orang mendekatinya, I’Allah.

Yang kita hairankan bagaimana rakyat Malaysia yang merasakan marah dan membantah usaha orang kafir untuk membakar al-Quran tetapi pemerintah peninggalan penjajah, UMNO-BN yang tidak melaksanakan ajaran-ajaran al-Quran mereka boleh bersekongkol dengannya. Apa makna al-Quran kepada UMNO. Ia dianggap sebagai kitab suci, kitab azimat semata. Kitab yang dimusabaqahkan dan sebagai hantaran mas kahwin. Hukum-hakam, undang-undang, larangan riba, pendidikan rabbani, larangan sosial dan sebagainya tidak diendah dan dipedulikan.

Hakikatnya UMNO-BN sendiri sudah 'membakar' al-Quran semenjak tahun 1946 apabila tertubuhnya UMNO itu menjadi tali-barut penjajah dan terus menegakkan undang-undang dan peraturan penjajah sehingga kini. Bangkitlah rakyat Malaysia. Kita hidupkan kembali roh al-Quran yang telah dibakar jiwanya oleh pengkhianat UMNO-BN.

Rusuk patah dan kesan lebam di belakang Aminulrashid - Makcik Norsiah

Raudhatul Janah

"Kami sekeluarga amat merasakan kehilangannya” – demikian luahan Norsiah Mohamad, ibu kepada Aminulrasyid Amzah pelajar 15 tahun yang di tembak mati oleh polis di Shah Alam, April lalu.

Ketika umat Islam menyambut Aidilfitri dengan gembira, keluarga Allahyarham masih berbalut duka atas kepergian Aminulrasyid ke rahmatullah dalam usia yang begitu muda.

Linangan air mata mencerminkan rasa sebak sekeluarga Aminulrashid apabila mereka berkumpul di Tanah Perkuburan Islam Seksyen 21 Shah Alam di pagi Aidilfitri untuk berdoa dan membaca Yassin bagi Allahyarham.

Hujan yang mengiringi doa mereka menambahkan kesyahduan Aidilfitri untuk keluarga ini.

Bagi mereka, hari raya tetap menandakan kemenangan ke atas hawa nafsu dan masa untuk melakukan fitrah.

Namun keseronokan mengharungi Ramadan dan menyambut Aidilfitri pudar kerana ketiadaan hilai ketawa Aminulrasyid.

Yang ada pada mereka, adalah cuma kenangan detik-detik manis yang dihabiskan oleh mereka bersama Allahyarham.

"Kita dah biasa dengan Aminulrashid pada waktu raya. Sekarang dia dah tak ada, rasa semacam. Apabila buat persiapan, teringat dia. Mak cik pandang baju, teringat dia. Bila beli baju baru, dia paling suka. kejap-kejap dia salin, tukar baju dan tanya makcik. Karekter dia membuat makcik sentiasa teringat padanya," imbas Norsiah.

"Allahyarham suka makan lontong, sate, bihun. Raya macam ni teringat dia. Hari ini rasa kosong. tapi kerana raya, makcik buat ala kadar. tapi baju raya dia tahun lepas ada lagi siap tergantung"

Justeru Hari Raya kali ini dan seterusnya tidak mungkin sama dengan sambutan yang dilalui bersama Aminulrashid.

"Memang berbeza, sunyi tak ceria. Walaupun buat persiapan, Macik selalu dahulukan dia, sebab dia anak bongsu istimewa. Sekarang dia tak ada, kita tak ada semangat, terasa sangat kehilangan dia. Rasa ternampak-nampak dia,” tambah beliau.

“Paling terasa bulan puasa. makcik tak pergi terawih sebab sebelum ni teringat dia yang ajak makcik. Dulu pergi surau pun dengan dia. Sekarang Cuma nampak kawan-kawan dia…Makcik amat merasakan kehilangannya. Tak boleh bayangkan…"

Aidilfitri menandakan genap lima bulan Allahyarham ditembak mati oleh polis apabila dikatakan tidak berhenti pada sekatan jalanraya. Tindakan menembak mati remaja itu menimbulkan pelbagai kecurigaan mengenai kewibawaan polis.
Setakat ini hanya seorang anggota polis di hadapkan ke mahkamah walapun insiden itu membabitkan pelbagai peringkat anggota polis dan kenyataan awal pucuk pimpinan polis yang dilihat sebagai tidak telus.

Koperal Jenain Subi dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam kerana menyebabkan kematian Aminulrashid.

Jenain dituduh mengikut Seksyen 304(a) Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kematian Aminulrashid pada di Jalan Tarian 11/2, Seksyen 11 Shah Alam membawa hukuman penjara maksimum 30 tahun dan denda, jika sabit kesalahan.
Rakan Aminulrashid, Azamuddin Omar yang sebaya dengannya, terselamat apabila sempat melarikan diri dan kini menjadi saksi utama kes yang mendapat tumpuan dan kecaman segenap lapisan masyarakat.

Bagi keluarga Aminulrashid, usaha untuk mendapatkan keadilan bagi remaja itu ibrat jalan panjang yang penuh berliku.

"Makcik paling sedih apabila Polis cakap bukan-bukan. Saya tak boleh terima. Bukan mak cik kata semua polis jahat. Tapi mereka yang terlibat tak ada perasaan ke? Cuba dia ada anak, boleh dia buat macam itu?,” kata Norsiah.
“Makcik tak boleh terima bila tengok dua ketul daging otak Aminul ada dekat tempat duduk kereta… makcik tak boleh bayang ketakutan dia masa tu. Dia nak balik rumah bukan larikan diri," kata ibu berusia 60 tahun, menahan sebak.
Bagi Norsiah, 26 April 2010 adalah hari paling tragis untuk seisi keluarganya. Penemuan mayat Aminulrashid bagaikan mimpi ngeri yang tidak hilang dari ingatan.
.
"Mak cik sakit hati bila pukul 12 tengah hari, makcik pergi hospital untuk cam mayat tetapi pihak hospital tak benarkan sebab tunggu arahan polis. Pukul 3 petang, baru dapat tengok. Polis beritahu makcik, kes masih dalam siasatan. Tetapi mengapa sejak dari pukul satu lagi, sudah ada berita kononnya Aminul penjenayah (dan) penyamun. Apa benda tu? Makcik tak boleh terima,” kata Norsiah.

Norsiah berkata seisi keluarga terkejut dengan keadaan mayat Aminulrashid.
“Abangnya mandikan Aminul, ada kesan lebam dibelakang, rusuk patah. Makcik rasa dia lanyak. Zalim ke tak zalim tu?" kata Norsiah mengenang nasib anaknya pada Hari Raya pertama Aidilfitri.

"Mungkin ini iktibar, dan nak tunjuk bagaimana cara polis buat kerja, maka dipilih anak Makcik, Aminul dan Azan (saksi dan rakan Aminulrashid), seorang anak Polis. Kita nak tengok bagaimana Polis buat kerja. Aminul ni, makcik redha dengan cara dia pergi begitu" kata Norsiah sebelum beredar pulang ke rumah bersama anggota keluarganya.

Malaysia Today Diserang, Dihalang Siar Dokumen Bongkar Rahsia PM

Pihak tertentu mahu menyekat portal sensasi Malaysia Today dari menyiarkan dokumen yang dikatakan membongkar skandal membabitkan pemimpin atasan Kerajaan Malaysia.

Laman yang dikendalikan Raja Petra Kamarudin dilanda masalah teknikal yang misteri sepanjang 24 jam lalu sebaik sahaja ia menerbitkan rencana memperincikan bagaimana Umno merompak kekayaan Sistem Penerbangan Malaysia.

"Kami diserang bertubi-tubi," kata Raja Petra kepada Asia Sentinal.

"Kita menghadapi masalah sejak 12 jam lalu, dan sehari sebelum itu selama 24 jam. Nampaknya seseorang melaburkan wang yang banyak untuk menghalang kami dari ke udara," tambah beliau.

Bahkan, akses unit teknologi laman web itu berjaya dipulihkan hanya buat seketika, sebelum akses itu terputus kembali.

"Laman ini diserang beberapa jam selepas kami siarkan rencana mengenai MAS. Kita dedahkan dokumen dari dan kepada mahkamah yang menunjukkan ada usaha untuk mengugat kes MAS terhadap Tajudin Ramli.

Raja Petra melarikan diri ke luar negara selepas didakwa memfitnah Perdana Menteri Najib Abdul Razak dan isteri, Rosmah Mansor, dan diancam dengan penahanan dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Malaysia-Today tanpa lelah menyiarkan rencana dan dokumen-dokumen yang memperincikan salahlaku Tajudin Ramli di MAS. Beliau dituduh merompak jutaan ringgit dan hampir memufliskan syarikat penerbangan nasional itu.

Penyelewengan itu menyebabkan syarikat itu menanggung kerugian RM8 bilion ringgit dan perlu diselamatkan oleh Kerajaan yang memberi pada harga ia dijual, tanpa mengira kerugian yang ditanggung.

Manakala, anggota polis yang bertanggungjawab membongkar penyelewengan itu, Dato Ramli Yusoff, diheret ke mahkamah menghadapi pelbagai tuduhan-tuduhan yang meragukan.

Raja Petra meneruskan kempen beliau dan mengelurkan rencana pada 8 September mendakwa Tajudin diberi kekebalan oleh Umno dengan sokongan mantan Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi.

Menurut Raja Petra, beliau telah dikunjungi peguam Tajudin di London, yang memaklumkan bahawa hartawan itu sekadar boneka Umno dalam urusan itu, dan Umno "bukan sahaja perlu melindungi Tajudin dari didakwa, tetapi juga perlu memastikan kerajaan membeli semula saham-saham di MAS pada harga yang sama dijual kepada Tajudin, meskipun nilainya telah jatuh dari nilai sebenar."

Malaysia Today juga bersiap-sedia untuk menyiarkan dokumen yang membutirkan salahlaku di syarikat kaitan Umno, UEM-Renong yang didahulunya diketuai oleh seorang lagi kroni kepada mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Halim Saad telah dituduh merompak perbendaharaan negara dengan mengenakan harga yang melampaui untuk kontrak-kontrak pembinaan.

"Mereka ini adalah sekutu-sekutu Tajudin, berkerjasama untuk mendedahkan salahlaku-salahlaku yang telah berlaku. Mereka adalah boneka Umno. Mereka mahu mendedahkan Tun Dr Mahathir Mohamad," kata Raja Petra.

"Bahkan, Perdana Menteri Najib Tun Razak memberi restu kepada Tajudin Ramli, Rahman Maidin dan Halim Saad untuk bersuara dan menuding jari pada Umno, Dr Mahathir dan Tun Daim Zainuddin sebagai penyangak sebenar yang merompak berbilion ringgit wang rakyat."

Bukan itu sahaja, pada 5 September, Malaysia Today menyiarkan rencana mendakwa rakan golf Najib, Tan Kay Hock, yang menguasai saham di Johan Holdings Bhd, meminta RM500 juta dari pegawai-pegawai Kerajaan China yang mendapat kontrak untuk membina projek laluan keretapi nasional.

Mereka diberitahu bahawa RM200 juta adalah untuk keluarga Najib.

Menurut Raja Petra, sistem keretapi negara akan menjadi punca pendapatan baru untuk Najib. Urusniaga membekalkan koc keretapi bernilai RM1.4 bilion dikatakan diraih oleh syarikat Rosmah Mansor.

Koc-koc itu dikatakan berharga RM300 juta sahaja, dan tidak berfungsi.

Terry Jones Tunda Upacara Bakar Al-Quran

Pastor Terry Jones, yang mencetuskan ketegangan dengan rancangan untuk membakar naskah-naskah Al-Quraan sempena memperingati ulangtahun tragedi 11 September mengumumkan tunjuk perasaan itu telah ditunda.

Beliau pada awalnya membatalkan rancangan membakar Al-Quran selepas dijanjikan masjid yang akan dibina di tapak World Trade Center dipindahkan ke lokasi baru, namun menukar fikiran disaat selepas diberitahu masjid itu tidak akan berpindah.

Selepas diberitahu oleh pihak pengurusan projek bahawa tiada perjanjian untuk berpindah, Pastor Terry menarik balik janjinya itu dan berkata unggun api kitab suci umat Islam itu ditangguhkan.

Sikap dolak-dalik Terry Jones ini mencadangkan kontroversi ini belum tamat, meskipun setelah mengundang kecaman keras dari Presiden Amerika Syarikat Barack Obama, Vatican City bahkan juga artis terkenal, Angelina Jolie.

Paderi gereja kecil ini kini berusaha untuk menyelamatkan air mukanya di hadapan lensa media.

Tunjuk perasaan Terry yang diumumkan Julai lepas mula meraih perhatian media terutamanya di luar negara Ogos lalu. Ia menjadi mengamit ruangan berita utama di Amerika Syarikat selepas General David H Petraeus yang mengetuai Tentera Berikat di Afghanistan memberi amaran pembakaran Al-Quran akan membahayakan nyawa askar-askar mereka.

Episod ini menguja muhasabah di kalangan organisasi media.

Agensi berita AP mengambil keputusan untuk tidak mengedarkan gambar Al-Quran dibakar, mengulangi polisi syarikat untuk tidak membuat liputan keatas acara yang dianjurkan khusus untuk mencetus provokasi.

CNN, Fox News Channel dan The New York Times juga membuat pendirian yang sama, dengan berkata kebebasan media termasuklah juga kebebasan untuk tidak menyiarkan berita.

Dianggarkan kira-kira 60 penganut agama Islam dipercayai maut dalam tragedi 11 September. Kematian mereka bagaimanapun tidak mendapat liputan meluas, dan tiada angka tepat diperoleh setakat ini.

Namun kisah mereka, apabila disiarkan, menjadi faktor penting dalam pertelingkahan umum mengenai Islam dan keganasan.

Peniaga bergelar Datuk sorok Sosilawati

KUALA LUMPUR: Kehilangan Datuk Sosilawati Lawiya bersama tiga individu lain, dipercayai didalangi seorang ahli perniagaan bergelar Datuk yang dikatakan individu terakhir yang ditemui jutawan kosmetik itu ketika urus niaga tanah di Banting, Selangor pada 30 Ogos lalu.

Difahamkan, ahli perniagaan terbabit yang dikatakan mempunyai ramai kenalan di kalangan orang kenamaan, dipercayai berperanan sebagai broker dalam urus niaga tanah bernilai RM4 juta di Pulau Pinang itu.

Sumber memberitahu Berita Harian, ahli perniagaan itu dipercayai mempunyai banyak petunjuk bagi membantu siasatan kes, termasuk mengesan lokasi keempat-empat mangsa disembunyikan.

Dia dikatakan pernah terbabit dalam kegiatan penipuan jual beli tanah, dipercayai didalangi sindiket terancang. Malah, beberapa laporan polis pernah dibuat terhadapnya sebelum ini berkaitan urus niaga tanah.

“Difahamkan, ahli perniagaan terbabit mahir ‘menghilangkan’ pelanggannya.
Difahamkan, dua pelanggan dilaporkan hilang selepas mengadakan urus niaga tanah dengannya dan sehingga kini masih belum ditemui, namun beliau menafikan semua dakwaan itu.

“Maklumat turut menyatakan ahli perniagaan itu sering terlepas daripada tindakan undang-undang kerana mempunyai hubungan istimewa dengan orang kenamaan, selain mahir dalam bidang perundangan,” katanya sambil menyatakan kemungkinan Sosilawati dan tiga individu itu menjadi mangsa sindiket terbabit.

Difahamkan, dia sudah dipanggil polis bagi membantu siasatan pada Selasa lalu, termasuk mengenal pasti bentuk pembabitannya dalam urus niaga berkenaan dan hubungannya dengan keempat-empat mangsa, manakala pergerakannya sedang dipantau.

Sosilawati, 47, yang juga pengasas produk kecantikan, Nouvelle Visages, dilaporkan hilang pada 30 Ogos lalu ketika menghadiri urus niaga tanah di Banting. Turut hilang, peguamnya, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32; pegawai bank CIMB Bank, Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38; dan seorang lelaki, Kamaruddin Shansuddin, 44, yang dikatakan pemandu peribadi jutawan itu.

Di GEORGETOWN, lima Pejabat Daerah dan Tanah di Pulau Pinang sehingga kini tidak menerima permohonan jual beli tanah di negeri itu atas nama Sosilawati.

Kakitangan Pejabat Daerah dan Tanah Seberang Prai Utara (SPU), Seberang Prai Tengah (SPT), Seberang Prai Selatan (SPS), Timur Laut dan Barat Daya juga memaklumkan tidak pernah melihat kelibat Sosilawati di situ.

Seorang kakitangan Pejabat Daerah dan Tanah SPS berkata, setakat ini pihaknya tidak menerima permohonan jual beli tanah atau pernah berurusan dengan Sosilawati.

“Kami tidak pernah melihat atau menerima permohonan daripada Sosilawati. Di Pulau Pinang ada lima pejabat Tanah mengikut daerah masing-masing, bagaimanapun kami tidak pernah bertemunya,” katanya ketika dihubungi semalam.

Mesyuarat di reban ayam

Minggu lalu aku bercerita tentang bagaimana aku menerima surat daripada mendiang Teoh Beng Hock.

Ramai orang kurang yakin tentang apa yang aku suarakan. Banyak maki hamun dan sumpah seranah yang aku terima.

Malah aku juga menerima satu teks sms dari Yang Berhormat Teluk Kemang. Si YB ini juga turut marah kerana aku datang ke Teluk Kemang tanpa memberi telur ayam dan daging salai untuk sang penunggu hutan bakau dan kubur panjang di Tanjung Tuan.

Kutukan dan cemuhan ini menyalahkan aku kerana kenapa baru sekarang surat ini aku umumkan. Kenapa ia tidak aku hebohkan apabila menerimanya seminggu setelah Teoh mati.
Kenapa menunggu sampai setahun baru aku membocorkan kandungan surat itu? Semua tuduhan ini memang berasas. Tetapi biar aku terangkan sejujur mungkin.

Aku membuka kisah ini setahun kemudian kerana inilah yang diminta oleh mendiang Teoh. Aku tidak berani melanggar wasiat dan permintaan orang yang telah meninggal dunia. Aku takut kena sumpah. Nanti aku dimakan sumpah.

Sebenarnya kutukan yang sampai bertalu-talu ini membuat aku sedih dan pilu. Berderai-derai air manik menikam kalbu.

Jadi biarlah aku bukakan semua isi kandungan surat si Teoh ini untuk tatapan orang ramai. Hendak-hendaknya dengan isi kandungan surat ini pembaca yang budiman dapat mengenal yang mana satu Mutu dan yang mana satu Raj Gopal. Kalau simpati datang - aku berterima kasih. Kalau cek dan duit sampai lagi kuat aku berterima kasih.

Inilah surat Teoh Beng Hock yang aku temui dalam botol di Teluk Kemang:

Ke hadapan kekandaku yang sentiasa adinda ingati,

Limau purut lebat dipanggal
Sayang selasih dinda lurutkan
Sepak di perut tempeleng di akal
Leher dicekik bukti parutnya

Kekanda,

Adinda berharap warkah ini hendaknya akan bertemu dengan kekanda dalam keadaan sihat walafiat.

Kekanda pasti terperanjat apabila menerima warkah dari adinda ini. Kekanda akan lebih terperanjat kerana warkah adinda ini tidak datang melalui pos.

Biar adinda terangkan di sini bahawa sejak pejabat pos kita diswastakan adinda tidak lagi menggunakan khidmat pos. Biarlah air liur dan lidah adinda ini digunakan untuk pekara yang menyoronokan dari menjilat setem syarikat kroni.

Di sini ingin adinda memberi pengetahuan kepada kekanda bahawa telah ada satu konpirasi untuk menjatuhkan kerjaaan Selangor di bawah pimpinan Tun Seri. Ingin adinda maklumkan bahawa adinda telah dijemput dalam satu mensyuarat sulit. Sebenarnya adinda tidak sepatutnya di jemput tetapi telah berlaku kesilapan.

Sang konspirasi telah tersilap hantar sms. Sms ini bukan untuk adinda tetapi untuk seorang Datuk yang juga bekas seorang pakar motivasi. Tidak tahu macam mana silapnya sehinggakan sms ini sampai kepada adinda. Kerana sms ini datang berkali kali maka adinda pun terimalah jemputan ini.

Mesyuarat ini begitu sulit sekali. Adinda telah diminta memakai topeng 'Herman Monster'. Mesyuarat ini berlangsung dalam sebuah reban ayam yang adinda sendiri tidak tahu di mana.

Cara kami datang ke tempat ini cukup sulit. Adinda diminta datang ke Sentul, di mana adinda telah dibogel dan diberi topeng dan pakaian baru. Telefon bimbit diambil. Kemudian adinda dimasukkan ke dalam sebuah van roti dan dibawa berpusing-pusing selama satu jam. Bila van berhenti adinda telah berada di dalam sebuah reban ayam yang agak besar. Ketika itu semua ayam sedang tidur.
Baca selanjutnya di sini