"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Tengku Abdullah dimasyhurkan sebagai Sultan Pahang

Pemangku Sultan Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dimasyhurkan sebagai Sultan Pahang yang baru menggantikan ayahanda baginda yang gering.

Istiadat pemasyhuran berkenaan akan diadakan pada 15 Jan ini.

Perkara itu disahkan oleh Tengku Muda Pahang Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah di Istana Abu Bakar, Pekan, Pahang.

Perkembangan terbaru ini juga mengesahkan laporan Malaysiakini yang memetik beberapa sumber memberi gambaran pemasyhuran Tengku Abdullah sebagai Sultan Pahang keenam.

Malaysiakini juga sebelum ini difahamkan bahawa Menteri Besar Pahang dan Ahli Parlimen Pekan Wan Rosdy Wan Ismail yang sedang berkempen bagi pilihan raya kecil (PRK) Cameron Highlands akan dipanggil pulang.

Mengikut sistem penggiliran ketua negara, Sultan Ahmad Shah seharusnya mengisi jawatan Yang di-Pertuan Agong, kemudian diikuti Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

Bagaimanapun, Sultan Ahmad Shah sedang gering.

Jawatan Yang di-Pertuan Agong kosong selepas Sultan Muhammad V meletakkan jawatan.
-malaysiakini
PRK CAMERON HIGHLANDS | Pilihan raya kecil Cameron Highlands akan bermula hari ini yang akan melihat Pakatan Harapan cuba mencipta sejarah dengan merampas kerusi itu dari BN buat kali pertama.

BN telah memutuskan untuk memecahkan tradisi dengan tidak meletakkan calon dari MIC dalam pertandingan itu dan sebaliknya akan meletakkan Ramli Mohd Nor, yang bukan ahli mana-mana parti gabungan BN.

Ramli, anak tempatan dan bekas pegawi kanan polis, kini menjadi "favourite" untuk memenangi pertandingan itu kerana beliau dijangka mendapat sokongan pengundi Melayu dan Orang Asli, yang merupakan kira-kira sepearuh daripada jumlah pengundi.

Harapan akan meletakkan M Manogaran, seorang peguam yang membuat cubaan ketiga untuk memenangi kerusi Cameron Highlands.

BN telah memenangi kerusi Cameron Highlands oleh sekerat pada tahun 2013 dan 2018.

Pertandingan empat penjuru

10.10 pagi - SMK Sultan Ahmad Shah - Nampaknya pilihan raya kecil Cameron Highlands akan menyaksikan pertandingan empat penjuru kerana tiada yang hilang kelayakan selepas semua empat calon memfailkan kertas pencalonan mereka.

Calon kini sedang mencabut untuk nombor mereka.

Mereka adalah calon Harapan M Manogaran dan Ramli Mohd Nor dari BN.

Dua calon bebas juga akan mencuba nasib mereka, iaitu Sallehudin Ab Talib dan Wong Seng Yee.

Presiden MyPPP yang dipertikaikan M Kayveas tidak memfailkan kertas pencalonannya selepas mengisytiharkan sokongan untuk Harapan.

Kayveas muncul, menyokong Harapan

9.40 pagi - Di luar SMK Sultan Ahmad Shah - Presiden MyPPP yang dipertikaikan M Kayveas, yang telah menyatakan hasratnya untuk bertanding, tiba.

Bagaimanapun, beliau tidak memasuki pusat penamaan calon. Sebaliknya, beliau bertemu dengan presiden Umno, Mohamad Hasan dan berpelukan.

Dia kemudiannya mendedahkan bahawa dia tidak akan bertanding dalam pilihan raya itu.

Dalam pengumuman yang mengejutkan, Kayveas berkata beliau akan menyokong calon Harapan.

"Saya dengan ini mengumumkan bahawa saya tidak akan bertanding dalam pilihan raya kecil ini, saya akan secara terbuka dan agresif menyokong calon Harapan.

"Harapan adalah apa yang Cameron Highlands perlu untuk melihat perubahan yang diperlukan selama bertahun-tahun.

Empat calon berdaftar

9:30 pagi - SMK Sultan Ahmad Shah - Setakat ini, empat calon telah berdaftar dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Mereka adalah M Manogaran Pakatan Harapan, calon BN Ramli Mohd Nor dan dua calon bebas iaitu Sallehudin Ab Talib dan Wong Seng Yee.

Penamaan ditutup pada pukul 10 pagi.

Turut hadir di dewan penamaan ialah Pengerusi SPR Azhar Azizan Harun.
-malaysiakini

Laungan 'Daulat Tuanku' akhiri Mesyuarat Jumaah Pangkuan Diraja Negeri Pahang

KUALA LUMPUR 11 Jan. - "Sama-sama," demikian reaksi Pemangku Raja Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah kepada media selepas menerima ucapan 'Tahniah Tengku'.

Ucapan tersebut diberikan selepas desas-desus khabar angin dalam kalangan delegasi istana Pahang bahawa pertemuan hari ini bagi mendapatkan perkenan memasyhurkan Tengku Abdullah sebagai Sultan Pahang.


Terdahulu, Tengku Abdullah mempengerusikan Mesyuarat Jumaah Pangkuan Diraja Negeri Pahang yang berlangsung lebih tiga jam bermula pukul 4 petang, di sini.

Sebelum mesyuarat tersebut berakhir kira-kira pukul 7.30 malam, kedengaran bunyi laungan 'Daulat Tuanku' sebanyak tiga kali dalam kalangan Jumaah Pangkuan Diraja Negeri Pahang sebelum merakam gambar bersama.

"Terima kasih media, terima kasih semua. Tak boleh komen," kata Tengku Abdullah selepas ditanya mengenai intipati mesyuarat tersebut.

Mesyuarat yang terdiri daripada Orang-Orang Berempat, Berlapan dan 16 serta kerabat-kerabat diraja Pahang itu diadakan selepas Majlis Pengurniaan Suratcara Pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang, Datuk Seri Dr. Sallehuddin Ishak bagi menggantikan Datuk Seri Muhammad Safian Ismail.

Sementara itu, Sallehuddin berkata, pengumuman mengenai mesyuarat hari ini hanya akan dimaklumkan esok di Istana Abu Bakar, Pekan, Pahang.

"Mengenai apa-apa keputusan hari ini akan diumumkan di Istana Abu Bakar, Pekan, Pahang pukul 3 petang," katanya yang enggan mengulas lanjut. - UTUSAN ONLINE

Esok ada pengumuman dari istana di Pekan

Faisal Asyraf

Selepas Jumaah Pangkuan Diraja Negeri Pahan bermesyuarat selama kira-kira tiga setengah jam di Kuala Lumpur, tidak ada sebarang maklumat didedahkan kepada media berhubung keputusan yang dibuat hari ini.

Bagaimanapun pihak istana Pahang dijangka akan membuat pengumuman mengenainya di Istana Abu Bakar di Pekan, esok.

Hal itu dinyatakan setiausaha kerajaan negeri yang baru dilantik, Sallehuddin Ishak, selepas pertemuan sebuah hotel di Kuala Lumpur berakhir kira-kira jam 7.40 malam tadi.

Ketika ditanya lebih lanjut mengenai butiran mesyuarat tersebut - yang dipengerusikan pemangku Sultan Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah - Sallehuddin hanya menjawab ringkas.

"Akan ada pengumuman di Istana Abu Bakar, Pekan jam 3 petang esok," katanya.

Sallehuddin juga enggan mengulas mengenai perkara yang akan diumumkan itu, termasuk kemungkinan ia berkaitan dengan mesyuarat hari ini.

Tengku Abdullah juga enggan memberi komen mengenai pertemuan tersebut.

"Terima kasih semua, tak ada komen," katanya.

Doakan yang terbaik

Terdahulu Malaysiakini melaporkan Jumaah Pangkuan Diraja Pahang bersidang dengan Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah menjadi pengerusinya.

Pertemuan berlangsung di Jalan Conlay Kuala Lumpur itu menarik perhatian selepas Sultan Muhammad V meletak jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong.

Untuk rekod Tengku Abdullah ketika ini ialah pemangku Sultan Pahang ekoran keadaan kesihatan Sultan Ahmad Shah yang tidak mengizinkan.

Tinjauan Malaysiakini mendapati antara tokoh yang menyertai pertemuan hari ini ialah bekas perdana menteri yang juga anggota parlimen Pekan Najib Razak dan Menteri Besar Wan Rosdy Wan Ismail.

Bagaimanapun Tengku Abdullah cuma memberi kenyataan ringkas ketika ditanya wartawan sejurus sebelum memasuki bilik mesyuarat.

"Assalamualaikum, doakan yang terbaik ya," titah Tengku Abdullah yang diiringi adiknya Tengku Muda Tengku Abdul Rahman al-Haj.

Media sebelum ini melaporkan ada kemungkinan Tengku Abdullah akan ditabalkan sebagai sultan yang baru untuk Pahang bagi menggantikan Sultan Ahmad Shah.

Langkah itu juga membuka kemungkinan Tengku Abdullah dilantik mengisi kekosongan jawatan Agong selepas pengunduran Sultan Muhammad V.

Mengikut sistem penggiliran Agong, selepas Kelantan jawatan Agong akan disandang oleh Sultan Pahang.

Majlis Raja-raja akan bersidang pada 24 Jan ini bagi melantik Agong ke-16 dan majlis mengangkat sumpah dijangka diadakan pada seminggu kemudian.

Sehingga Agong yang baru dilantik Sultan Perak Sultan Nazrin Shah yang juga timbalan Yang di-Pertuan Agong kini menjadi pemangku Agong.
-malaysiakini

Bekas ketua hakim senaraikan kesilapan Sultan Muhammad V

Bekas Ketua Hakim Negara, Abdul Hamid Mohamad mendakwa Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V melakukan beberapa kesilapan semasa menduduki takhta, termasuk berhubung pengampunan ke atas Presiden PKR, Anwar Ibrahim.

Menulis dalam satu rencana yang disiarkan di laman Umno Online dan juga laman web peribadinya, Abdul Hamid berkata, adalah satu kesilapan bagi Seri Paduka untuk memberitahu Perdana Menteri Dr Mahathir bahawa baginda bersetuju untuk mengampunkan Anwar.

"Bahawa adalah satu kesilapan bagi Yang di-Pertuan Agong memberitahu Dr Mahathir bahawa baginda bersetuju untuk mengampunkan Anwar sebelum mesyuarat Lembaga Pengampunan dan menerima kunjungan Anwar.

“Lebih buruk lagi apabila Seri Paduka memberitahu Anwar bahawa beliau diampunkan kerana ketidakadilan yang dilakukan kepadanya.

“Itu demoralise mahkamah, pendakwa raya dan polis kerana ia seolah-oleh menyatakan bahawa mereka kelihatan seperti alat kerajaan sebelumnya,” katanya.

Luar waktu pejabat

Selain peristiwa itu, bekas ketua hakim negara itu juga menyentuh tentang semasa pemerintahan Yang di-Pertuan Agong, baginda sering mengadakan majlis-majlis angkat sumpah di luar waktu pejabat.

Ini, katanya, termasuk majlis mengangkat sumpah pelantikan kontroversi Md Rauf Sharif sebagai ketua hakim Negara dan Zulkefli Ahmad Makinuddin sebagai presiden mahkamah rayuan untuk tempoh lanjutan yang dilakukan pada waktu malam.

“Begitu juga majlis angkat sumpah Richard Malanjum sebagai ketua hakim negara. Ini adalah fungsi rasmi Yang di-Perttuan Agung yang serius. Ia patut dilakukan di waktu pejabat,” katanya.

Abdul Hamid juga berkata, majlis mengangkat sumpah Dr Mahathir sebagai perdana menteri ketujuh negara juga wajar diberi perhatian khusus.

Katanya, apa yang berlaku pada malam 9 Mei sebaik sahaja pengumuman keputusan pilihan raya ke-14 menunjukkan bahawa Pakatan Harapan (PH) telah mendapat majoriti, Dr Mahathir telah ke Istana Negara untuk mengangkat sumpah sebagai perdana menteri.

Tanpa diundang

Ini, kerana, beliau takut kiranya akan berlaku lompatan parti oleh ahli-ahli parlimen yang baru dipilih itu yang akan menyebabkan PH kehilangan majoriti.

“Bagi saya, adalah memalukan bagi seorang bakal perdana menteri untuk pergi tanpa diundang, pada waktu malam, mungkin untuk mengejutkan Yang di-Pertuan Agong jika baginda sedang beradu, untuk mengangkat sumpah beliau sebagai perdana menteri.

“Kedua, Agong tidak sepatutnya nampak seperti menjalankan tugasnya di bawah tekanan. Seri Paduka berhak memuaskan dirinya siapa, menurut pendapatnya, mempunyai sokongan majoriti Ahli-Ahli Parlimen yang baru dipilih itu,” katanya.

Menurut Abdul Hamid, jika ahli-ahli Parlimen yang baru dipilih hendak menyeberang dan menyeberang balik malam itu, mereka seharusnya dibenarkan berbuat demikian.

“Sekurang-kurangnya, Seri Paduka sepatutnya berpeluang untuk memuaskan diri baginda siapa yang mempunyai sokongan majoriti, pada siang hari keesokan harinya,” katanya.

Sambil menyifatkan upacara mengangkat sumpah perdana menteri adalah upacara paling penting yang dilakukan oleh Yang di-Pertuan Agong, kata bekas ketua hakim negara itu, ia perlu dilakukan di majlis yang sesuai.

“(Ia) dihadiri oleh para VIP termasuk, saya cadangkan, mantan perdana menteri terakhir, dan disiar secara langsung oleh televisyen.

“Ia akan membuktikan bahawa demokrasi berjalan dengan baik di Malaysia. Ia juga menunjukkan kematangan ahli-ahli politik di Malaysia..

“Saya harap di masa hadapan Yang diPertuan Agong tidak akan tunduk kepada tekanan. Biarkan calon perdana menteri piket di luar Istana Negara sepanjang malam jika beliau mahu,” katanya.

Saksi: Tsunami Selat Sunda setinggi pokok kelapa

Bernama
BANTEN: Gelombang tsunami melanda Selat Sunda, 22 Dis lepas, yang membadai daerah Sumur dan Taman Jaya 2 serta sekelilingnya sudah pastinya menjadi ‘mimpi ngeri’ kepada penduduk setempat.

Ia sentiasa akan menjadi bayangan hitam kepada mereka walaupun tragedi terakhir tsunami berlaku pada tahun 1883, berikutan letusan gunung berapi Krakatau yang menyebabkan ribuan mangsa terkorban.

Seorang lelaki mangsa tsunami itu, Yatnor, 40, berkata, pada hari kejadian beliau sempat menyaksikan ombak tsunami setinggi pokok kelapa iaitu kira-kira 8 meter.

“Pada waktu itu, saya sedang bersantai bersama teman di tingkat 2 rumah papan saya di Sumur, ketika itu saya lihat penduduk kampung bertempiaran lari menyelamatkan diri kerana melihat ombak tsunami yang bergulung-gulung.

“Saya terpaku beberapa minit melihat ombak itu (tsunami) yang berselang-selang datang, seolah-olah kaki saya tidak mampu bergerak untuk menyelamatkan diri. Syukur ada teman yang menarik tangan saya,” katanya ketika ditemui di posko (pusat bantuan sementara), di sini.

Tidak lama kemudian, Yatno melarikan diri sekuat hati untuk pergi ke tempat tinggi, selang beberapa minit ombak tsunami itu membadai rumah 2 tingkat miliknya.

“Ia amat menakutkan sekali (ombak setinggi pokok kelapa), syukur kepada Allah saya terselamat,” katanya yang bergelinangan air mata.

Seorang lagi saksi yang juga nelayan, Maimunah, 42, berkata, ketika kejadian, dia bersama suami berada di dalam rumah nelayan, yang dibina menggunakan buluh di laut, sekitar 8.00 malam.

“Waktu itu, saya hendak menyimpan jaring ikan, tidak lama kemudian suami saya memekik mengatakan air laut tiba-tiba menjadi surut dan ditarik ke pertengahan laut.

“Saya terkejut atas pekikan suami dan keluar melihat kesemua air laut telah ditarik habis dan nampak ombak tsunami yang tinggi sama seperti pokok kelapa dari jauh,” katanya.

Maimunah berkata, waktu itu dia merasakan seperti ajalnya telah tiba kerana jarak ombak tsunami dengan rumah nelayan hanya anggaran 60 meter, namun dia dan suami sempat melarikan diri.

“Saya sangat trauma dan akan ingat sampai bila-bila kejadian ini (tsunami) yang menimpa kampung kami serta saya bercadang untuk berhenti menjadi nelayan,” katanya.

Tsunami, yang melanda Selat Sunda pada 22 Dis lepas, berlaku ekoran pergerakan tanah di bawah dasar laut akibat letusan Gunung Anak Krakatau yang diikuti gelombang kuat.

Badan Nasional Penanggulangan Bencana (BNPB) melaporkan sehingga kini lebih 400 orang maut, manakala 30,000 hilang tempat tinggal.

Lokman Adam ditahan bawah Akta Hasutan

PETALING JAYA: Datuk Seri Lokman Noor Adam ditahan polis bagi tujuan siasatan dan akan direman bawah Akta Hasutan.

Penahanan ahli majlis tertinggi Umno itu dimaklumkan oleh Pemantau Malaysia Baru (Pemantau) malam tadi.

Setiausaha Lisa Yahaya berkata penahanan Lokman, yang juga presiden NGO itu, berkait dengan dakwaan mengatakan kerajaan cuba melindungi pembunuh dalam kes kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim.

Lokman ditahan pada 2 petang hari ini selepas hadir ke Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman untuk diambil keterangan.

“Lokman diberitahu dia perlu ditahan bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan. Beliau akur dan berjanji akan memberi kerjasama sepenuhnya kepada polis bagi membantu siasatan,” kata Lisa kepada FMT.

Lokman dibawa ke beberapa tempat dan beberapa individu lain turut disiasat, dan pada 10 malam tadi dia dibawa ke Ibu Pejabat Polis Dang Wangi dan diarah bermalam.

Lokman dijangka dibebaskan pada 9 pagi nanti, kata Pemantau.

Lokman antara individu yang lantang mengkritik kerajaan Pakatan Harapan selepas Barisan Nasional (BN) tewas pada pilihan raya umum lalu.

Adib cedera parah dipercayai dipukul ketika insiden di Kuil Sri Maha Mariamman di Subang Jaya, November lepas dan anggota bomba itu disahkan meninggal dunia pada Disember di Institut Jantung Negara (IJN).

Polis hari ini mengumumkan siasatan kes Adib lengkap sepenuhnya dan kertas siasatan dirujuk kepada pejabat timbalan pendakwaraya untuk tindakan lanjut.

Apa nak jadi, jadilah - Anwar

KUALA LUMPUR 10 Jan. - “Saya sudah 71 tahun, dan sudah masuk dan keluar neraka (penjara) dan masuk lalu keluar semula, jadi saya tidak begitu bimbang tentang masa hadapan.

“Saya tahu orang fikir ahli politik tidak bermaksud begitu, tetapi saya maksudkannya. Que Sera Sera (apa akan jadi, akan terjadi)”.

Begitu ulasan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tentang kemungkinan beliau tidak akan menjadi Perdana Menteri walaupun perjanjiannya bersama Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad adalah sebaliknya.

Anwar berkata demikian ketika ditemu ramah portal The Hindu semasa lawatannya ke India, semalam.

Walau bagaimanapun, menurut Anwar, beliau dan pasukannya memberi sokongan penuh kepada kepemimpinan Dr. Mahathir sebagai Perdana Menteri dan keputusan untuk tidak menetapkan tarikh spesifik untuk menggantikan Dr. Mahathir dibuat oleh beliau sendiri.

“Ya, saya dan Dr. Mahathir telah bersetuju dan parti juga bersetuju yang ia (Dr. Mahathir sebagai Perdana Menteri) tidak akan melebihi tempoh dua tahun (sehingga Mei 2020), tetapi saya nyatakan bahawa adalah penting untuk kita tidak umumkan tarikh (peralihan kuasa).

“Kita mahu Dr. Mahathir memerintah secara efektif dengan sokongan yang penuh, bukan dalam keadaan lemah (lame duck). Kita perlu bersatu dan fokus kepada masalah ekonomi yang serius,” katanya seperti dipetik portal tersebut.

Mengulas lanjut, Anwar turut menegaskan, keputusannya untuk memaafkan Dr. Mahathir atas perseteruan lama antara mereka adalah sukar, bukan sahaja untuk beliau malah untuk ahli keluarganya.

Namun, kata beliau, kebaikan negara harus menjadi keutamaan.

“Saya bukan hipokrit, dan saya akan katakan ia adalah satu keputusan yang sukar dan juga menyakitkan bagi isteri dan anak-anak saya yang sudah banyak menderita. Tapi saya beritahu mereka, kita perlu fikirkan kebaikan negara.

“(Datuk Seri Dr. Wan) Azizah (Wan Ismail) komited mengetuai kempen. Masalah yang dihadapi negara lebih genting berbanding apa yang saya hadapi. Dipenjara, diasingkan, diserang oleh ketua polis, diaibkan secara seksual dan dituduh pengkhianat, semua itu menyakitkan tetapi akhirnya kita menang. Wang, mahkamah dan lain-lain menghalang jalan kami, tapi tiada yang dapat menghentikan kemahuan rakyat,” katanya.

Anwar tiba di India dua hari lalu untuk lawatan selama lima hari bagi mengadakan perbincangan bersama beberapa pemimpin kerajaan serta perniagaan di sana. - UTUSAN ONLINE

Lebai-lebai PAS faham ke apa mamat ni cakap

Jangan kaitkan bencana alam dengan maksiat - pensyarah UKM
Rahmat Haron


Umat Islam di negara ini bakal berhadapan cabaran sukar mengharungi kesan perubahan iklim jika gagal mengubah pola fikirannya (mindset) yang sering mengaitkan bencana alam dengan azab pembalasan akibat maksiat, jelas pensyarah kanan Fakulti Sains dan Teknologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Mohd Shahrul Mohd Nadzir.

"Kita bercakap perubahan iklim sekarang ini kita bercakap kepada mindset.

"Jadi bila cerita balik bumi ini dah tua. Dalam Al-Quran pun ada cakap kerosakan bumi ini akibat tangan manusia sendiri.

"Sebenarnya kita tak boleh cakap yang (bencana alam) itu ialah takdir, azab, sebab maksiat.

“Ok yang itu ialah satu daripada bencana yang Allah bukakan tapi kalau kita sering menggunakan alasan yang macam itu, kita takkan berubah," katanya yang juga Ketua Pusat Sistem Tropika dan Perubahan Iklim di UKM.

Dr Mohd Shahrul yang merupakan pakar bidang kimia alam sekitar bercakap mengenai ajaran asas Islam mengenai kebersihan dalam wawancara di pejabat Malaysiakini, baru-baru ini.

Kebersihan ajaran nabi

"Kadang-kadang saya pun sedih. Bukan saya nak cakap orang menunggang agama. Dalam Islam sendiri pun, apa yang Nabi Muhamad SAW ajar kepada kita ialah kembali kepada ajaran asas iaitu kebersihan.

“Contoh sekarang, saya tengok kadang-kadang saya sedih, orang berhenti buang sampah kat tepi jalan sebab dia tak fikir perubahan iklim, siapa nak fikir pasal itu kan?

"Tapi sebenarnya kita malu, sedangkan orang yang bukan Islam itu lah yang ulama cakap 'aku nampak Islam di negara bukan Islam dan aku nampak orang bukan Islam di negara Islam' maknanya kita bercakap tentang sikap," jelasnya yang pernah menuntut di Jerman dalam pengajian kejuruteraan proses di Brandenburg Technical University of Cottbus.

Bercerita pengalamannya sewaktu belajar di Jerman, Mohd Shahrul berkata yuran pengajian sarjananya (Master) di negara Eropah itu adalah percuma tetapi untuk menyara kehidupannya beliau perlu berdikari bekerja sebagai tukang cuci.

"Saya bukan pelajar (ijazah pertama) cemerlang. Saya ingat lagi saya naik motor ke Jabatan Perkhidmtan Awam (JPA). (Maklum balas mereka) kamu ni pointer CGPA 2.71 UKM macam mana nak dapat biasiswa JPA (ke Jerman)?

"Akhirnya saya cakap kat mak saya, saya nak pergi juga. Saya jual motor saya untuk sampai.

"Di sana saya kerja sebagai tukang cuci untuk menampung kehidupan sebab di Jerman yuran pengajiannya percuma. Jadi semuanya tentang mindset," katanya.

Sepanjang belajar di Eropah berliau berkata masyarakat di sana cukup mengambil berat aspek kebersihan, alam sekitar dan perubahan iklim

Isma, Ikram, PAS bersatu jaga alam

Kembali ke tanah air, Mohd Shahrul menyambung pelajarannya di peringkat doktor falsafah (PHD) di Universiti Malaya, sebelum mengajar di UKM.

"Sebab itu bagi generasi muda, kepada pelajar-pelajar saya, saya akan mulakan asas alam sekitar, kita jaga kebersihan.

“Ini buang sampah merata-rata. Bila buang sampah dekat sungai, parit bila banjir berlaku (akan kena kepada kita juga). Semua ini berkait rapat dengan perubahan iklim," katanya lagi.

Menjelaskan lanjut, Shahrul berkata umat Islam yang berpayung di bawah pertubuhan-pertubuhan, NGO Isma, Ikram atau parti politik PAS perlu bersatu dalam urusan penjagaan alam sekitar.

“Islam ini luas, termasuk hal alam sekitar, perubahan iklim. Ramai saintis awal orang Islam, Al Khawarizmi, Ibnu Sina, Algebra.

“Kita bukan sekadar nak guna Quran, cakap bala-bala padahal kita kena ubah mindset generasi muda. Maknanya kita nak tunjuk akhlak islam. Saya tak suka kita takut dengan bayang-bayang kita sendiri.

"NGO ker, Ikram ker, Isma ker, siapa-siapa, PAS ker, kita patut bersatu dalam hal ini. Kita ni dah nak menghala ke 2020 negara maju tapi pemikiran kita tak maju.

"Asasnya jagailah alam sekitar. Kurangkan pencemaran. Macam tak bagus pakai straw, hal itu pun orang dah melatah,” ujarnya.

Ketika ditanya mengenai pembalakan dan penebangan hutan, Shahrul berkata kegiatan itu perlu dikawal.

“Itu perubahan guna tanah, kita tebang-tebang hutan itu kita buat kebun ke kita buat apa-apa. Sebenarnya yang itu kita patut kawal lah.

"Contoh kawasan tinggi kita tebang dan katakanlah kita bina resort padahal permukaan tanah itu dari segi geologi tak sesuai tapi kita buat juga. Maka berlaku air larian di tanah tinggi yang akan menghasilkan tanah runtuh.

“Kita tebang-tebang hutan semua itu, jadi dari segi suhu akan meningkat sebab tiada pokok. Jadi menyebabkan banyak gas-gas rumah hijau (termasuk gas dan zarahan pencemar) terbebas di udara dan suhu akan naik.

“Tanpa hutan akan memberi kesan pada kawasan tanah rendah jadi boleh berlakunya banjir, apa lagi kalau sistem perparitan kita banyak sampah akan lagi teruklah,” jelasnya lagi.

Menurut beliau, begitu juga dengan hutan paya bakau yang berfungsi sebagai pelindung semulajadi daripada kesan ombak di lautan.

“Sebenarnya perubahan iklim ni boleh menjejaskan ekonomi. Bila kita tengok nelayan, paya bakau kita, ecotourism kita.

“Semua akan menerima kesan akibat kenaikan paras air laut. Maknanya penempatan musnah, semua musnah.

“Malah banjir di Kelantan sekitar tiga empat tahun dulu semuanya disebabkan perubahan iklim,” katanya.

Menurut World Meteorological Organization (WMO) tahun 2018 merupakan tahun yang paling panas sejak 1860.

Dalam laporan tahunan yang dikeluarkan pada 29 November 2018, WMO berkata rekod 20 tahun paling panas berlaku sepanjang 22 tahun lalu ini.

Empat tahun yang paling panas pula bermula sejak 2016 hingga tahun lalu. Antara empat tahun itu, 2018 menjadi pemegang rekod tahun yang paling panas.

“Setiap kenaikan pemanasan walau satu darjah celsius akan mendatangkan kesan terhadap kesihatan manusia serta sumber makanan dan air tawar, kepupusan haiwan dan tumbuh-tumbuhan, kelangsungan terumbu karang dan kehidupan laut,” kata Timbalan Setiausaha Agung WMO Elena Manaenkova.

'Teman' seranjang Vanessa rupanya tauke pasir

Ramai sudah tahu bahawa Vanessa Angel dicekup polis ketika berada di atas ranjang sebuah hotel mewah baru-baru ini.

Bersama Vanessa ialah seorang lelaki yang disyaki pelanggan yang mendapatkan khidmat memuaskan nafsu yang membuat pesanan secara dalam talian.

Namun tidak banyak maklumat didedahkan siapa lelaki terbabit.

Menurut Tempo lelaki itu ialah seorang ahli perniagaan yang berusia 45 tahun dan daripada keturunan Cina. Namun identitinya hanya didedahkan sebagai R.

Memetik kenyataan pegawai polis Jawa Timur portal itu menyatakan R menjalankan perniagaan jual beli pasir.

"Banyak pusat operasinya, malah ada di Lumajang (Jawa Timur) dan selalu berulang-alik antara Surabaya dan Jakarta.

"Dia memiliki kad pengenalan Jakarta dan masih bujang," kata Harissandi semalam.

Tak mahu komen

Bagaimanapun pegawai polis terbabit menafikan R ialah watak ciptaan polis, atau pegawai keselamatan yang ditugaskan menyamar bagi memerangkap aktres jelita berkenaan.

Alasan Harissandi, bayarah Rp80 juta (RM23,270) yang perlu dibayar untuk mendapatkan khidmat Vanessa terlalu besar buat seorang anggota polis.

"Wang itu terlalu besar, dari mana nak dapat?

"Kalau pun saya ada wang sebanyak itu, kena fikir dulu nak digunakan untuk itu," katanya lagi.


Menurut Harissandi lagi siasatan polis mendapati R hanya baru sekali melanggan artis, tapi itu pun tidak kesampaian kerana aktiviti terbabit tergendala apabila bilik mereka diserbu polis empat hari lalu.

Untuk rekod operasi polis membongkar kegiatan pelacuran dalam kalangan selebriti Indonesia bukanlah baru.

Sebelum ini beberapa nama turut dikaitkan dengan aktiviti itu - yang biasanya melibatkan urus niaga secara dalam talian - seperti Nikita Mirzani dan Puty Regita.

Vanessa, 27, ialah artis yang dikenali sebagai pelakon, penyanyi serta model.

Baca Bapa ayam tunggu masa nak dedah rahsia artis

Dia muncul dalam beberapa sinetron seperti 3 Semprul Mengejar Surga 2 pada 2014 dan Nadin (2017).

Harissandi berkata R bukanlah satu-satunya ahli perniagaan yang pernah berdampingan dengan Vanessa.

Sebelum ini pun katanya aktres terbabit pernah berpacaran dengan beberapa tokoh perniagaan. Namun Harissandi enggan memberi komen terhadap pertanyaan mengenai kemungkinan ada pegawai kerajaan Indonesia pernah melanggan Vanessa.

"Tunggulah, siasatan masih dijalankan," katanya.
-malaysiakini

Katak dalam nasi goreng? Menu istimewa kafe UiTM dihidang bersama ‘lauk tambahan’

Yati Yazid

Sanggupkah anda menikmati hidangan nasi goreng kampung berlaukkan anak katak seperti insiden yang menimpa seorang mahasiswa UiTM Shah Alam ketika dia menjamu selera bersama rakan-rakannya di sebuah kafe di dalam universiti berkenaan.

Berita insiden mula tersebar selepas pelajar tersebut, Afifah Syakirah memuat naik gambar berkenaan di laman Twitter. Dia juga telah membuat laporan mengenai perkara berkenaan kepada Naib Canselor universiti tersebut.

Perkongsian tersebut juga mengundang pelbagai respon dari pelajar-pelajar UiTM yang lain. Ramai yang ‘berkongsi’ pengalaman menjamu selera di kafe terbabit.

Pipa
@afifahsyakirahh
WHAT WE FOUND AT DC @ UITM SHAH ALAM,PLEASE WE MUST TAKE AN ACTION TO TAKE DOWN THE STALL @UiTMconfession @UiTMshahAlam

58
5:28 PM - Jan 7, 2019 · Pulai, Johor
165 people are talking about this
Twitter Ads info and privacy

Bagaimanapun, 2 jam selepas Afifah memuat naik gambar ‘nasi goreng katak’, pihak pengurusan universiti memberi respon positif dengan mengenalpasti kafe serta mengarahkan penutupannya.

“Saya sendiri telah arahkan pihak Hal Ehwal Pelajar (HEP) UiTM membuat pemeriksaan terperinci di semua premis makanan di dalam kampus tersebut,” tulis Naib Canselor Prof, Dr. Hassan Said di Twitter milik peribadi.

FMT Ohsem berharap pengusaha kafe atau kedai makan dalam kampus lebih peka dengan kebersihan. Jangan hanya mengharap keuntungan.

Sultan Pahang baru, Jumaat ini?

Pemangku Raja Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dilaporkan mungkin akan ditabalkan sebagai Sultan Pahang bagi membolehkannya menjadi Yang di-Pertuan Agong ke-16.

Akhbar Utusan Malaysia melaporkan, Institusi diraja Pahang dipercayai akan mengadakan mesyuarat minggu ini bagi membincangkan hasrat tersebut dan sekiranya diterima Tengku Abdullah akan ditabalkan sebagai Sultan Pahang, Jumaat ini.

Memetik sumber, akbar berkenaan melaporkan perbincangan itu hanya akan dihadiri ahli keluarga terdekat dan penasihat mereka malah Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah sedia maklum mengenai perkara tersebut.

“Jika cadangan itu diterima ia akan membuka jalan untuk Tengku Abdullah dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong berdasarkan sistem pusingan.

“Berdasarkan sistem tersebut giliran Pahang menjadi Yang di-Pertuan Agong selepas Kelantan dan kami ingin menghormatinya,” katanya.

Tambah laporan tersebut, di bawah perlembagaan Pahang penggantian boleh dilakukan sekiranya Sultan bersetuju melepaskan hak dan kuasanya.

Hubungan Azmin dengan Anwar terjejas?

Anne Muhammad

Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali menafikan ciapan bernada sindiran berhubung "teguran mengikut saluran dalaman" hari ini menunjukkan hubungannya dengan Anwar Ibrahim sudah terjejas.

“Tidak, Tidak betul (hubungan terjejas),” katanya ringkas kepada pemberita ketika ditemui di program di Petaling Jaya, Selangor, hari ini.

Azmin berkata demikian ketika ditanya tentang hubungannya dengan Anwar susulan ciapan di Twitter yang dipercayai cubaan mengusik pihak yang menegurnya kerana membuat bantahan terbuka berhubung pelantikan PKR oleh Anwar selaku presiden.

"Sebaiknya tegur secara dalaman. Banyak platform telah disediakan untuk membuat teguran. Macam pernah dengar. Hehehe," katanya yang membalas ciapan Anggota Parlimen Anggota Parlimen Petaling Jaya Maria Chin Abdullah.

Antara pihak yang menegurnya sebelum ini adalah Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail yang berkata ‘lebih molek, cantik dan tertib' jika anggota parti itu menggunakan saluran dalam parti jika ada keluhan atau rungutan.

Wan Azizah pula memintanya untuk bertenang dan berkata ada cara lain untuk menyampaikan teguran kepada presiden parti.

Berhubung hubungannya dengan Anwar, Azmin yang juga menteri hal ehwal ekonomi turut ditanya tentang laporan The Star Online yang memetik sumber bahawa beliau akan mencabar Anwar pada masa akan datang.

Bagaimanapun beliau meminta semua pihak berhenti menumpukan perhatian kepada hal politik, sebaliknya mengutamakan usaha membangunkan negara pascaPRU ke-14.

'Walau ada yang ganggu pentadbiran Dr M'

"Saya telah buat kenyataan tegas, hentikan perbincangan politik. Rakyat sudah bosan, mereka buat keputusan bersejarah pada 9 Mei lalu.

"Keputusan (mereka) untuk kita tumpu kepada pembangunan negara...Sekarang bukan masa kita bergaduh dalam politik," katanya lagi.

Beliau juga menggesa semua menteri memberi tumpuan terhadap pembangunan negara walau wujud gangguan terhadap pentadbiran yang diketuai Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

“Walaupun ada pihak tak bertanggungjawab ganggu pentadbiran Dr Mahathir, beliau cekal dan tegas bersama jemaah menteri untuk pastikan pengurusan baik dan bantu rakyat.

“Saya sebagai ahli jemaah menteri bertanggungjawab menyokong penuh kepimpinan beliau sebab kita ada agenda rakyat yang perlu dilakukan untuk lima tahun akan datang, jadi hentikan perbincangan politik,” katanya.

Misteri punca mata remaja berdarah dan menjadi buta


 • JEFFERSON, Missouri - Mata seorang pelajar perempuan sekolah menengah berdarah sehingga menyebabkan doktor yang merawatnya hilang punca untuk mengubati penyakit misteri itu.

  Jordyn Walker, 15, mengalami sakit perut yang teruk, muntah dan cirit berdarah selama 10 hari sebelum dibawa ke hospital di sini baru-baru ini.

  Doktor memaklumkan penyakit misteri itu telah menyebabkan tekanan tinggi di dalam bebola mata Walker sehingga saraf optik pada mata kanannya putus sementara saraf pada mata kiri rosak teruk.

  Remaja itu didakwa diserang penyakit sama pada bulan Julai 2017 ketika menaiki bot bersama keluarganya menyebabkan dia hilang deria bau dan rasa pada lidah. Kedua-dua deria itu kembali normal selepas beberapa hari.

  Keluarganya telah membuka akaun di laman web GoFundMe untuk mencari dana bagi merawat dan menyelidiki penyakit yang menyebabkan dia menjadi buta. Mereka berjaya mengumpul AS$37,000 (RM152,000) dalam tempoh 12 hari. – Agensi

  'Saya dengan Tun Mahathir tiada masalah, tapi ada yang bermuka-muka' - Anwar Ibrahim

  Firdaus Azil, Astro Awani
  KUALA LUMPUR: Presiden Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim sekali lagi menegaskan beliau langsung tidak mempunyai sebarang masalah dengan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

  Dalam satu kenyataan hari ini, beliau meminta semua pihak agar jangan terus mempertikai isu mengenai peralihan kuasa, sedangkan perkara itu telah lama dipersetujui secara konsensus.

  “Saya menyedari terdapat berbagai-bagai andaian terkait soal peralihan kuasa yang dipetik oleh media perdana dan media sosial dengan mengandaikan wujudnya pertembungan dalam kalangan pimpinan.

  “Saya ingin mengulangi bahawa tidak wujud sebarang pertelingkahan antara saya dan Tun tentang soal peralihan kuasa,” kata bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

  Anwar berkata, semua pihak harus memberi ruang dan dukungan untuk mengemudi kerajaan agar agenda besar reformasi oleh Pakatan Harapan (PH) dapat dilaksanakan.

  Dalam itu, beliau turut meminta agar Kerajaan PH terus fokus terhadap isu-isu yang menekan dengan meringankan beban rakyat, menyegerakan reformasi institusi dan mengheret mereka yang mencurangi dana awam ke muka pengadilan

  “Saya mendukung pernyataan Perdana Menteri Tun Mahathir bahawa kerajaan Pakatan Harapan adalah kerajaan yang kuat.

  “Kerajaan sedang bekerja dan berusaha memenuhi janji-janji kepada rakyat Malaysia, dan kerajaan ini adalah kerajaan yang mewakili semua rakyat rentas kaum dan agama, dan menolak sebarang bentuk prejudis dan ancaman mengganggu gugat ketenteraman awam,” katanya lagi.

  Anwar turut memberi amaran mengenai kewujudan golongan yang beliau gelarkan sebagai ‘pemuka-pemuka’, dan meminta Pakatan Harapan sentiasa berwaspada.

  “Saya menggesa pimpinan untuk berwaspada dengan pemuka-pemuka ini yang lebih senang dengan budaya kronisme, dan cubaan mereka untuk menimbun harta kekayaan, dan mengabaikan keadilan dan kebajikan rakyat,” kata Ahli Parlimen Port Dickson itu.

  Apa sebenarnya dalam laporan polis Wan Saiful?

  Faisal Asyraf

  Polis sedang menyiasat dakwaan dalam laporan difailkan oleh pengerusi Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

  Siasatan dibuat terhadap dakwaan salah guna kuasa melibatkan seorang pemimpin bersatu Perlis, menurut ketua polis negeri Noor Mushar Mohd.

  Katanya, siasatan itu dibuat berdasarkan laporan Wan Saiful Wan Jan yang juga setiausaha Bersatu Perlis yang baru dipecat.

  Malaysiakini difahamkan Wan Saiful dalam laporan polisnya bertarikh 15 Disember di Kangar, menuduh lelaki itu menyamar sebagai dirinya untuk menyewa dua buah kereta.

  Lelaki yang sama dituduh memalsukan dokumen dan meniru tandatangan bendahari agung Bersatu untuk membuat bayaran lebih RM188,000 kepada sebuah syarikat.

  “Pengadu melaporkan dia telah mengesahkan dengan bendahari agung itu yang berkata tidak pernah mengeluarkan surat itu dan berkata tandatangannya telah dipalsukan,” kata Noor Mushar kepada Malaysiakini.

  Beberapa jam selepas pemecatannya dilaporkan Malaysiakini, Wan Saiful hari ini mendakwa berlaku salah guna kuasa dalam Bersatu negeri itu.

  Beliau mendedahkan telah membuat laporan polis mengenai dakwaan pemalsuan dokumen melibatkan tuntutan ratusan ribu ringgit di pejabat Bersatu negeri.

  Beliau juga mendakwa digesa menarik balik laporan itu tetapi tidak melayannya.

  Pengamat politik yang terjun ke dunia politik dalam pilihan raya umum lalu itu juga berkata beliau bertegas tidak mencampuri urusan mengaturkan pemberian “kontrak kerajaan bernilai puluhan juta ringgit kepada syarikat yang melibatkan anak pemimpin Bersatu dari Perlis”.

  Malaysiakini sebelum itu melaporkan Bersatu Perlis menggugurkan Wan Saiful atas alasan mengambil kira kesibukannya sebagai pengerusi PTPTN.
  -malaysiakini

  Orang seperti Eric Liew yang biadab hina bekas Agong mesti diambil tindakan keras

  Mohd Hazmi Mohd Rusli
  Baru-baru ini, negara dikejutkan dengan komen biadab seorang pengguna media sosial warganegara Malaysia Eric Liew yang secara terbuka menghina bekas Yang Dipertuan Agong (YDPA), Sultan Muhammad V.

  Akibat kecaman pelbagai pihak, Eric Liew telah menjalankan modus operandi biasa, yakni memohon maaf sebelum dia menyahaktifkan akaun Facebooknya.

  Dia memberi komentar bahawa bekas YDPA meletakkan jawatan kerana ‘terlalu sibuk berzina dengan isteri barunya’.

  Komentar biadab ini mengundang kemarahan banyak rakyat Malaysia yang menganggapnya suatu perlakuan kurang ajar terhadap institusi kesultanan yang telah wujud di Semenanjung Tanah Melayu sejak raja Melaka pertama dari keturunan Melayu Srivijaya, Parameswara, memeluk Islam pada awal kurun ke 14.

  Institusi Kesultanan inilah bukti yang menunjukkan orang-orang Melayu dan Bumiputra adalah penduduk asal negara ini, yang kini dihina oleh seorang warganegara bukan Bumiputra.

  Tidak seperti zaman awal 90an yang mana media sosial belum lagi menjadi popular di kalangan rakyat, media sosial kini adalah medium yang digunakan di hujung jari dan maklumat boleh diakses pada bila-bila masa sekalipun.

  Keadaan ini mungkin telah menyebabkan individu seperti Eric Liew ini bertindak melulu tanpa menunjukkan rasa hormat terhadap institusi YDPA, yang merupakan salah satu lambang penting negara kita.

  Lambang-lambang negara

  Jalur Gemilang, Negaraku, bahasa Malaysia dan institusi YDPA adalah antara lambang-lambang negara yang dipandang tinggi dan dilindungi oleh perlembagaan dan undang-undang.

  Namun begitu, terdapat beberapa kejadian yang mana rakyat Malaysia, yang tergolong daripada golongan pelajar sehinggalah ke golongan ahli-ahli politik dan profesional telah, secara tersurat atau tersirat menghina lambang-lambang negara ini.

  Namawee, sebagai contoh telah menghina lagu Negaraku pada tahun 2007 dengan menggubah lagu kebangsaan negara Malaysia kepada Negarakuku, yang nyata adalah pelanggaran terhadap Seksyen 8(2) Akta Lagu Kebangsaan 1968.

  Pada tahun 2012, bekas Adun Kota Alam Shah, M. Manoharan telah mencadangkan Jalur Gemilang diganti kerana menyerupai bendera Amerika Syarikat, ‘the Star-Spangled Banner’.

  Pada tahun 2013, aktivis Hishamudin Rais juga dikatakan telah menghina Jalur Gemilang kerana telah mencadangkan bendera ‘Sang Saka Malaya’ untuk menggantikan Jalur Gemilang sebagai bendera Malaysia.

  Bahasa kebangsaan

  Walaupun bahasa Malaysia adalah bahasa kebangsaan negara, terdapat sebahagian daripada rakyat Malaysia yang tidak fasih bertutur dalam bahasa tersebut.

  Malah, Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal-Ehwal Pengguna, YB Chong Chieng Jen secara jelas enggan berbahasa Malaysia sewaktu sidang parlimen pada November 2015.

  Beliau memilih untuk berbahasa Inggeris walaupun penguasaan lisannya dalam Bahasa Inggeris tidak begitu memberansangkan sewaktu sidang tersebut dijalankan. Terkini, seorang warganegara Malaysia, Eric Liew telah secara terbuka menghina insitusi YDPA dengan menyatakan bahawa bekas YDPA adalah seorang penzina.

  Ini hanyalah sebahagian daripada kejadian yang berlaku yang melibatkan penghinaan lambang-lambang negara yang dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan.

  Kenapakah setelah menjadi negara berdaulat selama lebih 60 tahun, lambang-lambang negara ini masih tidak dihormati oleh sesetengah rakyat Malaysia?

  Penguatkuasan undang-undang

  Penguatkuasaan undang-undang adalah amat perlu bagi membanteras perkara-perkara ini daripada terjadi.

  Kebanyakan daripada pelaku-pelaku insiden yang disebutkan di atas tidak diberikan tindakan sewajarnya dan seringkali dibiarkan bebas. Lambang-lambang negara ini harus dihormati dan tidak seharusnya dihina sedemikian rupa.

  Kes terbaru yang melibatkan seorang pekerja swasta, Eric Liew, yang memberi komentar menghina YDPA di Facebooknya, tidak patut dipandang enteng.

  Harus diingat bahawa kontrak sosial yang wujud menjelang kemerdekaan di antara orang-orang Melayu/Bumiputra dan bukan Melayu/Bumiputra membenarkan penduduk Tanah Melayu dari Tanah Besar China dan India pada waktu itu menjadi warganegara hanya apabila mereka menghormati empat perkara – Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan, agama Islam sebagai agama Persekutuan, hak istimewa orang-orang Melayu/Bumiputra serta institusi kesultanan Melayu.

  Keempat-empat perkara ini telahpun termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia dan rakyat Malaysia wajib menghormati rukun ketiga Rukun Negara iaitu ‘Keluhuran Perlembagaan’.

  Kebiadapan Eric Liew menghina YDPA juga menunjukkan dia tidak menghormati rukun kedua Rukun Negara yang kedua ‘Kesetiaan Kepada Raja dan Negara’.

  Bagi membendung kejadian seperti ini berlaku di masa hadapan, Eric Liew, atau sesiapa sahaja yang melakukan perkara sebegini sepatutnya berdepan tindakan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 bagi mengingatkan masyarakat agar menyuarakan pandangan-pandangan mereka secara berhemah serta menghormati keutuhan Rukun Negara.

  Sekiranya perkara ini masih berlaku, mungkin rakyat seperti Eric Liew perlu diingatkan bahawa kerakyatan yang dimilikinya sekarang adalah hasil daripada toleransi masyarakat Melayu dan raja-raja Melayu.

  Kalau tidak, dia dan keluarganya mungkin akan setaraf dengan penduduk tanpa negara, seperti masyarakat Tiong Hua di Brunei yang gagal mendapatkan kerakyatan setelah mendiami negara tersebut selama bergenerasi kerana Kesultanan tersebut mengamalkan polisi ‘jus sanguinis’ – kerakyatan hanya akan diberikan berdasarkan pertalian darah.

  Rendahnya jati diri

  Sedar atau tidak, kejadian-kejadian penghinaan sebegini menunjukkan tidak semua rakyat Malaysia menghormati lambang-lambang negara yang sepatutnya disanjung tinggi.

  Mungkin atas sebab kebencian atau ketidakpuasan hati terhadap pentadbiran yang ada sekarang, sesetengah rakyat Malaysia bertindak untuk mengkritik secara kurang berhemah tanpa mengambil kira akibat daripada perbuatan mereka ini.

  Jalur Gemilang, Bahasa Malaysia, Negaraku dan Institusi YDPA wajib dihormati oleh semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, keturunan, bangsa dan agama. Insiden yang melibatkan penghinaan institusi YDPA oleh Eric Liew adalah manifestasi rendahnya jati diri sesetengah rakyat di negara ini.

  Moga ramai rakyat Malaysia tidak mengira kaum belajar untuk lebih bersyukur dan menghormati lambang-lambang negara yang seharusnya disanjung semua warganegara. Kalau bukan kita yang menyayangi negara kita, siapa lagi yang akan melakukannya?


  MOHD HAZMI MOHD RUSLI (Ph.D) ialah pensyarah kanan di Fakulti Syariah dan Undang-undang, Universiti Sains Islam Malaysia dan seorang profesor pelawat di Sekolah Undang-undang, Far Eastern Federal University, Vladivostok, Rusia.
  -malaysiakini

  Raja-Raja Melayu dilaporkan bersidang di Istana Negara: Agong berikutnya dari Pahang, Johor atau Perak?

  Raja-raja Melayu dilaporkan sedang bersidang di Istana Negara di Kuala Lumpur. Adalah dipercayai ini susulan selepas Sultan Muhammad V bertindak turun takhta sebagai Yang di-Pertuan Agong.

  Sultan Muhammad V dipilih oleh Persidangan Raja-raja Melayu sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 pada 13 Disember 2016. Tempoh baginda dijadualkan berakhir pada 2021.

  Sehingga Persidangan Raja-raja Melayu memutuskan pada Yang di-Pertuan Agong yang baru, Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah, yang merupakan Timbalan Yang di-Pertuan Agong, akan bertindak sebagai Pemangku Yang di-Pertuan Agong.

  --------------

  V Anbalagan
  PETALING JAYA: Majlis Raja-raja yang mewakili sultan Melayu bersedia mengadakan mesyuarat untuk memilih Yang di-Pertuan Agong ke-16, susulan peletakan jawatan Sultan Muhammad V, hari ini.

  Peguam, Datuk Abdul Shukor Ahmad berkata agak menarik untuk melihat bagaimana Majlis Raja-raja menggunakan kebijaksanaan mereka dalam pemilihan ketua negara seterusnya, berdasarkan sistem penggiliran unik dalam kalangan 9 sultan, setiap 5 tahun.

  Katanya, Majlis raja-raja terikat dengan Perlembagaan dalam pemilihan Agong.

  Di bawah sistem penggiliran itu, Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah adalah calon seterusnya, disusuli Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah.

  Kesihatan Sultan Ahmad Shah dipercayai tidak berada dalam keadaan terbaik, dengan Tengku Mahkota, Tengku Abdullah menjalankan tugas dan peranan sebagai sultan.

  “Agong perlu menghadiri upacara yang mungkin payah dari segi fizikal,” kata Shukor kepada FMT.

  Oleh itu, katanya, agak menarik untuk melihat sama ada Sultan Johor berminat mengambil alih jawatan itu.

  Dalam proses pemilihan Agong sebelum ini, Sultan Johor dilaporkan menolak tawaran menjadi Yang di-Pertuan Agong bagi menghormati dan mematuhi sistem penggiliran itu.

  Keputusan Sultan Muhammad V meletak jawatan sebagai Agong, julung kali berlaku di negara ini.

  Majlis Raja-raja memilih Sultan Kelantan yang berusia 49 tahun itu sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 pada 14 Oktober 2016. Pemerintahannya bermula 2 bulan kemudian bagi menggantikan Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah yang tamat tempoh pemerintahannya pada 12 Disember 2016.

  Peletakan jawatan Sultan Muhammad V berlaku, selepas spekulasi di media sosial pada akhir cuti 2 bulan Sultan Kelantan itu.

  Pemerintahan singkatnya menyaksikan peralihan kuasa secara aman kepada Pakatan Harapan, susulan kekalahan mengejut Barisan Nasional dalam pilihan raya umum ke-14 lalu.

  Kerajaan tiada kuasa

  Peguam, Lim Wei Jiet berkata, proses penggantian Agong mengambil kira “senarai pemilihan” yang diatur mengikut negeri.

  “Raja yang berada dalam ‘senarai pemilihan’ teratas akan ditawarkan jawatan Yang di-Pertuan Agong,” katanya dalam satu artikel mengenai sistem pemilihan Agong.

  Tetapi, beliau berkata, calon berikut untuk jawatan itu boleh diketepikan melalui undi rahsia di kalangan raja.

  Katanya, walaupun pemerintah Melaka, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak turut menganggotai Majlis Raja-raja, tetapi mereka tiada hak mengundi.

  Katanya, walaupun Malaysia mengamalkan sistem raja berperlembagaan, kerajaan bagaimanapun tiada kuasa dalam keseluruhan proses pelantikan Agong kerana ia adalah budi bicara mutlak pemerintah negeri.

  Siapakah calon TPM, jika Anwar jadi PM?

  Timmy Say
  Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali baru pulang ke tanah air. Setelah seminggu mendiamkan diri, Azmin akhirnya menjawab teguran Presidennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadapnya ketika beliau membantah secara terbuka keputusan bosnya di dalam pelantikan jawatan utama PKR akhir tahun lalu.

  Sesiapa pun akan melenting jika mereka berada dalam situasi Azmin. Individu-individu yang lantang menentangnya, dilantik semula oleh Anwar ke jawatan penting parti seperti Rafizi Ramli dilantik sebagai naib presiden, manakala Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail yang berkempen sebagai setiausaha agung untuk Rafizi, dipilih mengekalkan jawatannya.

  Azmin menafikan teguran Anwar bahawa beliau tidak menggunakan saluran betul untuk membantah keputusannya berhubung pelantikan jawatan penting itu. Sebaliknya, beliau berkata, tindakannya itu bertujuan memenuhi aspirasi ahli parti.

  “Saya jarang keluarkan kenyataan, saya jarang membuat sebarang kenyataan politik, jadi apabila saya mengeluarkan kenyataan, (memang) ada masalah. Tetapi, itu tidak bermaksud saya tidak mengikuti saluran yang betul. Sebelum kenyataan itu dikeluarkan, saya ada berbincang dengan presiden parti.

  “Ada masa kita kena buat kenyataan secara terbuka. Saya (sudah) beberapa kali bertemu dengan presiden parti,” terang Azmin.

  Jawapan Azmin mempunyai banyak mesej tersirat. Pertama, beliau telah cuba berkali-kali berbincang dengan Anwar, tetapi pandangannya ditolak. Kedua, Azmin memberikan bayangan akar umbi bersamanya dan beliau terpaksa bersuara bagi pihak akar umbi terhadap pimpinan tertinggi yang memekakkan telinga. Ketiga, kenyataan Azmin ini juga membayangkan masih wujud masalah antara beliau dan Anwar.

  Dalam waktu terdekat, jika tiba-tiba tular gambar Anwar dan Azmin “mesra” kembali ketika pertemuan empat mata seperti mana tularnya gambar Anwar dan Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini di sebalik kehangatan ura-ura wujudnya usaha menghalang Anwar menjadi perdana menteri, ingatlah taktik digunakan artis ketika ura-ura rumah tangga mereka bergolak untuk menolak “khabar angin” pergolakan tersebut yang lazimnya akan berakhir dengan perceraian.

  Andainya Anwar berjaya menjadi perdana menteri, apakah peluang Azmin menjadi calon timbalan perdana menteri beliau? Persoalan ini akan memberi jawapan sama ada hubungan Anwar dan Azmin akan pulih mahupun tidak pada masa depan.

  Persoalannya, apakah PKR ada hak membolot jawatan PM dan TPM di dalam Pakatan Harapan (PH)? Sudah pasti PPBM akan menuntut jawatan TPM. Tidak mustahil untuk Anwar menambah jawatan TPM untuk turut menenangkan hati PPBM, Amanah dan DAP, tetapi perkara ini tidak mudah kerana kesannya besar terhadap peluang PH mengekalkan kuasa pada pilihan raya umum ke-15.

  Apakah sistem yang bakal dipersetujui PH? Apakah jawatan PM akan menjadi giliran antara PKR dan PPBM? Jika ya, selepas Dr Mahathir (PPBM), Anwar (PKR) menggantikannya. Selepas Anwar, siapa pula dalam PPBM yang akan menggantikannya sebagai PM?

  Ketika itu, apakah nasib politik Azmin? Sekiranya Anwar dapat menjamin Azmin akan menjadi TPM beliau, masalah antara mereka akan selesai. Jika kedudukan Azmin sebagai bakal PM akan tergugat dengan Anwar menjadi PM, nantilah langkah Azmin untuk menjaga kepentingan dan masa depannya.

  Siapa calon TPM dan senarai Kabinet Anwar adalah satu persoalan sangat getir bagi beliau untuk mendapatkan sokongan menyeluruh untuk beliau menjadi PM.

  Tersilap memilih calon boleh menyebabkan Anwar kekal dengan jawatan bakal PM buat selama-lamanya.

  Bala akan menunggu, sekiranya Anwar memilih untuk bermain teka-teki di dalam soalan ini. Ini kerana semestinya semua ahli politik yang menggilakan kuasa dan jawatan akan bertindak terlebih dahulu untuk mempertahankan masa depan sendiri daripada membiarkan nasib mereka ditentukan orang lain.

  Ahli PAS dan juga pengurus sekolah tahfiz yang ditahan reman positif syabu

  Seorang ahli PAS Sibu, yang sebelum ini ditahan kerana mengkritik empat anggota Parlimen DAP di Facebook, telah didapati positif dadah.

  Ujian air kencing dijalankan ke atas suspek hari ini menunjukkan dia positif dadah jenis methamphetamine, kata ketua polis daerah Sibu, Stanley Jonathan Ringgit, seperti dilaporkan The Star.

  Sehubungan itu suspek yang juga pengurus sekolah tahfiz telah ditahan reman, katanya.

  Suspek berusia 40 tahun itu ditahan Khamis lalu selepas laporan polis dibuat oleh pembantu MP Lanang, Alice Lau.

  "Dalam posting itu, pemilik Facebook berharap empat YB dari DAP akan binasa kerana gagal menganjurkan kempen 'kembali ke sekolah' untuk kawasan pilihan raya mereka," kata Stanley.

  Menurutnya, suspek bertindak demikian bagi memberitahu pengundi bahawa anggota-anggota parlimen berkenaan gagal memenuhi janji pilihan raya untuk berkhidmat kepada rakyat.

  Beliau menambah, lelaki itu mendakwa memandangkan anggota Parlimen itu dari kerajaan, mereka sepatutnya tidak mempunyai masalah untuk mendapatkan dana bagi menganjurkan aktiviti yang bermanfaat kepada pengundi.

  Lelaki itu ditahan reman di bawah Seksyen 223 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 507 Kanun Keseksaan.
  -malaysiakini

  Lebih sihat dengan amalkan 4 tabiat ini dalam diet 2019

  Hello Doktor
  Apa pun azam tahun baru anda, mengubah tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat pasti memberikan manfaat yang besar kepada diri sendiri. Apa yang kita makan dan minum memberi kesan terhadap fungsi tubuh dalam melawan jangkitan serta risiko mendapat penyakit tertentu di masa akan datang termasuk obesiti, penyakit jantung, dan kencing manis.

  Umur, jantina, pekerjaan, dan kawasan tempat tinggal adalah beberapa faktor yang menentukan keperluan pemakanan anda. Namun, terdapat beberapa tip yang boleh dimanfaatkan oleh semua individu tidak kira latar belakang.

  1. Ambil pelbagai jenis makanan

  Badan kita sangat kompleks dan tiada satu pun makanan yang mengandungi semua nutrien, melainkan susu ibu. Oleh itu, kita perlu ambil jenis makanan yang berbeza untuk memenuhi segala nutrien tersebut.
  Anda boleh cuba:
  – Campurkan makanan asas seperti nasi, gandum, kentang dengan kekacang dan makanan bersumberkan haiwan seperti telur, daging, dan ikan.
  – Jika boleh, pilih makanan bijirin penuh yang tidak diproses seperti beras perang, oat, dan gandum.
  – Daging tanpa lemak.
  – Rebus dan panggang makanan berbanding goreng.
  – Sayur mentah (ulam), buah-buahan segar, dan kekacang tanpa garam ialah pilihan yang lebih baik.

  2. Kurangkan garam

  Semua orang maklum mengenai risiko tekanan darah tinggi dari pengambilan garam berlebihan. Bagaimana anda kurangkan garam?
  – Kurangkan garam serta penggunaan sos dan kicap semasa memasak.
  – Elakkan snek bergaram dan gantikan dengan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.
  – Cuba untuk tidak menggunakan perasa dalam masakan atau makanan.
  – Periksa label pada produk yang dibeli dan pilih produk yang kurang garam.

  3. Kurangkan penggunaan sesetengah lemak dan minyak

  Kita perlukan lemak tetapi dalam kuantiti yang sesuai untuk mengelakkan risiko obesiti, strok, dan penyakit jantung.
  Terdapat beberapa tip sebagai panduan:
  – Gantikan mentega dan minyak sapi dengan minyak lain seperti bunga matahari, jagung, dan kacang soya.
  – Utamakan daging putih seperti ayam dan ikan berbanding daging merah (lembu, kambing) yang secara umumnya lebih tinggi lemak.
  – Elakkan makanan yang diproses seperti daging hancur, burger, dan sosej.

  4. Elakkan gula berlebihan

  Bukan sahaja tidak sihat untuk gigi, tetapi kepada tubuh anda secara am. Sebut sahaja penyakit kronik utama yang ada, semuanya terkait dengan pengambilan gula.
  Memang susah tetapi ada caranya untuk mengurangkan pengambilan gula:
  – Kurangkan atau hentikan pengambilan minuman bergula seperti air berkarbonat, air berperisa, minuman sukan, dan kopi 3 dalam 1.
  – Pilih makanan segar berbanding yang diproses.
  – Kurangkan gula dalam penyediaan makanan kanak-kanak.

  Mari berazam untuk menjadi lebih sihat pada tahun baru 2019. Mulakan dengan pemakanan sihat.

  Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Anak ditahan positif ganja: Mat Sabu serah pihak berkuasa ambil tindakan

  Menteri Pertahanan Mohamad Sabu mengesahkan anaknya ditahan polis tengah malam tadi selepas didapati positif ganja.

  Mohamad juga berkata berkata beliau menyerahkan sepenuhnya kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan terhadap anaknya.

  "Saya dan keluarga menyerahkan sepenuhnya kepada pihak berkuasa untuk bertindak atas proses undang-undang sedia ada.

  "Anak saya sama seperti anak orang lain juga, tertakluk kepada undang-undang negara," katanya dalam kenyataan hari ini.
  -malaysiakini