"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Kenapa orang yang akhlaknya macam ini ditugaskan di kedutaan luar negara

Rizalman ke kelab bogel sekadar dengar muzik??
Bekas atase pertahanan Muhammad Rizalman Ismail mengakui di Mahkamah Tinggi Wellington hari ini bahawa dia pergi ke kelab bogel sekadar menikmati muzik.

Rizalman, yang berkhidmat dengan pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia sebelum didakwa, sedang menghadapi perbicaraan di New Zealand atas tuduhan serangan sumbang.

Menurut akhbar NZ Herald, pendakwa raya Grant Burston menyoal Rizalman sama ada dirinya ada mengunjungi kelab bogel "Mermaids" di Wellington sebanyak dua kali kerana merasakan dia tertekan.

Rizalman: Ya.

Burston: Wanita-wanita itu menanggalkan pakaian mereka?

Rizalman: Hanya pakaian luar mereka.

Burston: Wanita itu bogel pada paras dada?

Rizalman: Ya.

Burston: Adakah awak berminat melihat wanita yang menarik itu di kelab bogel?

Rizalman: Tidak.

Burston: Mengapa awak pergi ke kelab bogel?

Rizalman: Untuk mendengar muzik dan melepaskan tekanan.

Mahkamah juga diberitahu ada insiden sebelum ini yang melibatkan Rizalman dan wanita.

Sambar bahu wanita
Menurut laporan itu, Rizalman mengaku membeli ganja di sebuah kedai di Wellington yang bernama Cosmic on Cuba pada 2 Mei tahun lalu, di mana beliau kemudian cuba memikat dua pembantu kedai wanita muda.

Burston menyoal Rizalman sama ada dia menyapa kedua-dua wanita itu dan ingin tahu jika mereka mempunyai teman lelaki dan mengajak seorang daripada wanita berkenaan keluar minum. Dia menjawab, "mungkin".

Walau bagaimanapun, Rizalman berkata dia "tidak ingat" apabila ditanya sama ada beliau menyambar bahu seorang wanita muda itu apabila diberitahu supaya tidak mengganggu mereka.

Beliau memberi jawapan yang sama ketika ditanya sama ada seorang pekerja lelaki mengiringinya keluar dari kedai.

Menurut laporan itu, Rizalman juga mengaku menghisap ganja sintetik di Malaysia tetapi menafikan menggunakannya semasa berada di New Zealand.

Burston juga menekankan bahawa kejadian berasingan pada 8 Mei tahun lalu di mana dia juga mengekori wanita lain.


Bagaimanapun, Rizalman menegaskan beliau hanya mahu bercakap dengan wanita itu mengenai masalahnya.


Burston kata selepas perempuan itu menyembunyikan dirinya di kedai, Rizalman terus merenung ke arahnya sebelum menuju ke keretanya.

Pendengaran ini bukan untuk menentukan sama ada Rizalman bersalah atau tidak kerana dia sudah mengaku bersalah atas kesalahan serangan sumbang.

Dia bagaimanapun mempertikaikan sebahagian fakta-fakta kes dan pendengaran itu juga bertujuan menentukan versi mana yang akan diterima oleh mahkamah.

Amanah boleh terima golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT)?

Amanah sedia dekati LGBT
amanahPETALING JAYA: Parti Amanah Negara (Amanah) bersedia menerima kewujudan dan mendekati golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT).
Menurut Pengarah Strategi Amanah Dr Dzulkifli Ahmad, parti itu bersifat terbuka untuk berbincang bagi menghormati hak golongan berkenaan.

“Mereka sebenarnya wujud. Adakah perlu kita mencampak mereka ke dalam laut, buang ke gunung atau sumbat mereka ke penjara ataupun bunuh mereka?” kata Dr Dzul ketika ditemui pada forum Forum Islam dalam Perlembagaan Demokrasi.

Jelasnya lagi, pendekatan yang dilakukan tiada kaitan kesederhanaan dan liberalism sebagaimana yang didakwa sesetengah pihak.

“Ini pendirian Parti Amanah kerana ia bersifat inklusif atas dasar hormat dan bila hormat bermakna kita iktiraf mereka, menerima kewujudan mereka, mendekati mereka kerana ia kecantikan agama kita,” katanya.

Jelas Dr Dzulkifli lagi beliau yakin pendirian Amanah akan diterima parti lain dalam Pakatan Harapan (PH) termasuk PKR.
-fmt-

Husam Musa: Dewan Harian PAS Pusat tak amanah dedah dokumen sulit?

Selepas setuju tidak serang PAS, Husam bidas dokumen sulit dibocor

Datuk Husam Musa menafikan dakwaan Facebook pro-ulama PAS yang menuduh seorang kakitangan kerajaan Kelantan membocorkan maklumat kepadanya.

Walaupun dikatakan bersetuju tidak akan bercakap secara umum isu dalaman parti selepas pertemuan dengan Dewan Harian PAS baru-baru ini, Datuk Husam Musa menyerang lagi partinya dalam satu majlis di Kota Baru malam tadi.

Bekas naib presiden PAS itu dipercayai melakukannya susulan serangan terhadap beliau melalui akaun Facebook pendokong kumpulan pemimpin tertentu dalam PAS, El-Haraki.

Pada majlis pelancaran buku itu, Husam berkata ekoran surat yang diberikan beliau kepada Dewan Harian PAS Pusat dalam pertemuan mereka di Kuala Lumpur baru-baru ini, seorang kakitangan pejabat menteri besar (MB) Kelantan diserang dengan pelbagai tuduhan.

Beliau mendakwa, kakitangan pejabat MB berkenaan dituduh memberi dokumen kepadanya sehingga membolehkan beliau membuat surat berkenaan kepada PAS Pusat.

Ekoran itu, Husam mempertikaikan bagaimana isi kandungan perbincangan yang dianggap sulit itu boleh dibocorkan kepada El-Haraki yang kemudiannya menyerang kakitangan pejabat MB itu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor itu menegaskan, tidak ada pihak yang berjawatan dalam kerajaan PAS yang membekalkan sumber maklumat kepadanya.

Sebaliknya, katanya, sumber maklumat itu datang dari "jin yang turun kerana benci dengan hal-hal yang tidak menyenangkan berlaku di Kelantan".

Beliau mendesak MB Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob, agar prihatin dengan serangan terhadap kakitangan pejabatnya itu.

"Pembelaan dan siasatan perlu dijalankan dengan penuh adil oleh pejabat MB Kelantan," kata Husam.

Bagaimanapun, The Malaysian Insider mendapati, status yang menyerang kakitangan pejabat MB Kelantan itu kini dibuang daripada akaun Facebook El-Haraki itu.

El-Haraki adalah antara laman Facebook yang membuat serangan besar-besaran terhadap sesetengah pimpinan PAS sehingga  parti itu berpecah dengan sebahagian pemimpinnya membentuk Parti Amanah Negara (Amanah).

Sebelum ini, The Malaysian Insider difahamkan, Husam bersetuju dengan permintaan Dewan Harian PAS tidak akan menyerang lagi kerajaan negeri dan parti itu dengan syarat beliau tidak diserang terlebih dahulu.

Dalam pertemuan dipengerusikan Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man di Kuala Lumpur itu, Husam menyerahkan satu surat kepada pimpinan tertinggi PAS itu.

Pada majlis malam tadi, Husam berkata, beliau akan mendedahkan surat itu kepada umum jika tidak ada sebarang tindakan diambil terhadap apa yang beliau bangkitkan.
-malaysianinsider-

Gadis Palestin VS Gadis Melayu (Gambar hangat)


Pelik, Satu Umno Takut Kepada Seorang

A Kadir Jasin
PENAFIAN hak Timbalan Presiden Umno, (Tan Sri) Muhyiddin Yassin, merasmikan persidangan Pergerakan Wanita, Puteri dan Pemuda di Persidangan Agung Umno (PAU) mulai 8 Disember ini adalah manifestasi mutakhir dua perkara.
1. Ketakutan yang semakin mendalam yang menghantui Presiden Umno merangkap Perdana Menteri, (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone) Mohd Najib Abdul Razak dan konco-konconya.
2. Pemusnahan demokrasi, tradisi dan konvensyen Umno semata-mata kerana Mohd Najib dan konco-konconya tidak yakin terhadap sokongan perwakilan, pemerhati dan ahli parti kepada mereka.

Mereka yang besar bilangannya dan mempunyai kuasa yang luas ke atas jentera propaganda parti takut berdepan dengan seorang Timbalan Presiden yang tidak berjawatan dan tidak ada akses kepada jentera parti.
Mohd Najib ramai penyokong kenapa takut Muhyiddin seorang?
Saya mengenali Mohd Najib secara peribadi pada tahun 1977 dan Muhyiddin pada awal tahun 1980an.

Dalam tempoh itu, saya tidak pernah melihat Mohd Najib setakut sekarang dan Muhyiddin begitu ditakuti.

Realitinya, Mohd Najib tidak pernah berani atau tegas. Beliau naik kerana licik main selamat sambil dipimpin dan dilindungi oleh mentor-mentornya – Allahyarham Tun Hussein Onn, Tun Dr Mahathir Mohamad, Tengku Razaleigh Hamzah dan, secara pseudo, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Muhyiddin pula bukanlah watak yang menonjol, lantang dan tegas. Dalam banyak hal beliau adalah “the second fiddle” (biola kedua).

Tetapi hakikat bahawa Mohd Najib dan keseluruhan kepemimpinan atasan Umno kini begitu takut kepada beliau amat menakjubkan.

Saya rasa Muhyiddin sendiri tidak boleh mengukur dan memahami mengapa tiba-tiba beliau begitu ditakuti.

Takut Kerana Salah...

Semua ini terjadi bukan kerana kekuatan Muhyiddin tetapi kerana kelemahan Mohd Najib.

Kedua-dua mereka bukanlah pemain catur politik yang hebat. Seperti majoriti penggiat politik Umno sekarang, mereka tidak mempunyai karisma dan “killer instinct”.

Mereka bukan dalam kategori mahaguru politik seperti Allahyarham (Datuk) Harun Idris, (Tun) Mohammad Ghazalie Shafie dan Tan Sri Syed Jaafar Albar serta Tun Dr Mahathir Mohamad, Anwar dan (Tan Sri) Sanusi Junid.

Dalam keadaan biasa, Mohd Najib dan Muhyiddin sama kuat atau sama lemah. Tetapi dalam keadaan sekarang, Mohd Najib nampak lebih lemah.

Oleh sebab itulah beliau memerlukan perlindungan daripada kepemimpinan atasan Umno dan jentera pentadbiran negara untuk berdepan dengan Muhyiddin.
Muhyiddin tidak cintakan PM lagi, sebaliknya...
Kita tidak perlu bertanya pujangga dan pendeta untuk mengetahui mengapa Muhyiddin dilucutkan jawatan kerajaan dan disekat daripada berkomunikasi dengan ahli parti di PAU.

Jawapannya satu sahaja. Muhyiddin mempunyai soalan-soalan sah (legitimate questions) mengenai hal-hal yang disembunyikan daripada ahli parti atau yang dibohongi kepada mereka.

Soalan-soalan mengenai 1MDB, SRC International, “derma” RM2.6 bilion dalam akaun peribadi Mohd Najib dan pemecatan serta tindakan disiplin ke atas ahli parti yang mengkritik Mohd Najib.

Mohd Najib dan konco-konco tidak yakin bahawa penjelasan mereka kepada ahli Majlis Tertinggi, ketua-ketua bahagian dan cawangan serta ahli parti dalam perjumpaan-perjumpaan tertutup diyakini sepenuhnya.

Mereka takut soalan-soalan Muhyiddin dan ketua-ketua cawangan yang berani akan membuka mata perwakilan sehingga menyebabkan mereka mengubah pendirian.

Pokok pangkalnya Mohd Najib dan konco-konconya takut dimalukan. Mereka takut kena sorak, kena herdik dan kena sindir. Paling mereka takuti adalah Muhyiddin dan para pengkritik Mohd Najib akan mendapat tepukan gemuruh. Atau penunjuk perasaan di luar dewan membawa sepanduk mengenai 1MDB dan “derma” RM2.6 bilion.
Banyak Cara Lapah Harimau
Kalau Muhyiddin berazam dan beriltizam untuk mempertahankan demokrasi, amalan dan konvensyen Umno, beliau mempunyai banyak cara.

Dalam dunia yang dipacu oleh Internet, beliau masih boleh berkomunikasi dengan berkesan walaupun tidak lagi mempunyai akses kepada media arus perdana (MAP).

Lagipun, MAP telah hilang kewibawaan dan audiens kerana membiarkan diri mereka diperkuda oleh Mohd Najib dan konco-konconya serta kalah berulang apabila disaman oleh pembangkang.

Umno dan MAP sudah kucar-kacir. Justeru itu, adalah lebih baik bagi Muhyiddin bertindak di luar kerangka Umno dan MAP.
Muhyiddin beri sokongan moral kepada pemimpin cawangan
Dalam konteks itulah kemunculan beliau di Ibu Pejabat Umno bagi memberi sokongan moral kepada sembilan ketua cawangan Umno dalam Bahagian Telok Kemang, Negeri Sembilan yang dihadapkan kepada Lembaga Disiplin petang semalam dianggap penting.
Soal beliau menjadi tunggul di PAU tidak timbul. Kehadiran beliau di atas pentas nanti akan menjadi tumpuan dan telahan perwakilan. Gerak-geri (body language) beliau akan dibaca, diulas dan dikupas.

Kalau kamera media massa dan telefon pintar tidak diharamkan di dalam dewan, pelbagai gambar dan teks akan tersebar di ruang siber menceritakan apa yang tersurat dan tersirat.

Sebaliknya, yang terancam adalah Mohd Najib dan konco-konco beliau. Silap-silap mereka tersepak tunggul, jatuh tertiarap, muka menyembah bumi, misai terkena lumpur dan mulut dimasuki pasir.

Wallahuaklam.

http://kadirjasin.blogspot.my

Apa lagi pilihan yang ada untuk kita ? (Gambar)

Pemuda Amanah Nasional
Kenaikan sekali ganda. Ini sudah pasti membebankan anak muda. Tol di kawasan sekitar Kuala Lumpur naik, kos pengangkutan awam naik, trafik sesak teruk.

Apa lagi pilihan yang ada untuk kita ?

Video: Lelaki cuba sembelih isteri

Suami kejam
Kaherah – Seorang lelaki bersenjatakan pisau cuba menyembelih isterinya di tengah jalan raya di bandar raya ini.

Bagaimanapun, wanita itu berjaya diselamatkan penduduk yang menendang dan melontar lelaki berkenaan dengan batu.

Klip video yang dimuat naik di Youtube menunjukkan lelaki tidak dikenali itu memaksa isterinya merebahkan badannnya sementara dia cuba menyembelih wanita itu sebelum diserang sekumpulan penduduk yang meluru selepas mendengar jeritan mangsa.

Rakaman menunjukkan orang ramai melontar batu ke arahnya. Sebahagian mereka menendangnya sementara seorang lelaki dilihat menghentak batu ke atas kepala lelaki itu.

Lelaki itu melarikan diri, tetapi dikejar orang ramai yang terus merejamnya dengan batu.

Tidak dapat dipastikan punca lelaki itu mahu membunuh isterinya.

Media Mesir yang menyiarkan rakaman berkenaan bagaimanapun tidak menyebut sama ada lelaki itu ditahan polis atau tidak.

-kualalumpurpost-

Saya telah bekerja keras untuk menjadikan Najib Perdana Menteri Malaysia Tetapi sekarang saya mahu dia disingkirkan - Muhyiddin Yassin

UCAPAN TSMY di Pagoh..
1. Saya telah bekerja keras untuk menjadikan Najib Perdana Menteri Malaysia.

2. Tetapi sekarang saya mahu dia disingkirkan, meletak jawatan daripada menjadi Perdana Menteri.

3. Ia bukan hal peribadi.

4. Ia adalah kerana dia telah gagal teruk sebagai Perdana Menteri.

5. Daripada awal lagi saya perhatikan perkara-perkara salah yang dia lakukan.

6. Kita telah merdeka semenjak 1957. Kita sepatutnya dapat mentadbir negara kita sendiri. Sesungguhnya kita telah pun berbuat demikian selama beberapa dekad sebelum Najib, dan kita telah melakukannya dengan cemerlang.

7. Tetapi Najib melantik beberapa pegawai British sebagai penasihatnya.

8. Najib telah melantik ramai perunding asing untuk menasihatinya bagaimana mentadbir negara.

9. Orang-orang ini melibatkan kos berbilion-bilion ringgit tetapi nasihat mereka secara amnya tidak baik untuk negara ini. Mereka tidak tahu apa-apa tentang politik, ekonomi dan sensitivi Malaysia. Akibatnya pembangunan Malaysia lembab dan bangsa-bangsa berada dalam keadaan menentang satu sama lain.

10. Kerajaan di bawah pimpinan Najib menjadi sangat tidak popular. Walaupun memberi banyak wang kepada rakyat, mereka menolak beliau dalam Pilihan Raya 2013. Prestasi beliau lebih buruk daripada Abdullah, yang juga telah ditolak oleh rakyat. Orang Cina menolaknya sama sekali walaupun beliau mengisytiharkan dirinya sebagai saudara mereka.

11. Dia menimbulkan kemarahan kakitangan awam dengan menubuhkan Pemandu untuk mengambil alih tugas EPU. Kakitangan Pemandu yang bukannya pegawai Kerajaan telah dibayar gaji yang tinggi, jauh lebih tinggi mengatasi Skim Gaji Kerajaan. Begitu marah, sebilangan pejawat awam sebaik sahaja bersara mereka telah menyertai parti pembangkang dan bertanding sebagai calon pembangkang, sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

12. Pertumbuhan ekonomi jatuh di bawah paras pertumbuhan ekonomi Filipina dan Indonesia.

13. Mata wang telah susut dan harga saham susut dengan teruk mengakibatkan masalah untuk perniagaan, pengimport dan pengeksport. Kos sara hidup meningkat terutama selepas GST.

14. Kemudian datangnya pula skandal 1MDB. Suatu dana yang sama sekali tidak perlu telah diwujudkan yang akan dibiayai oleh pinjaman yang besar. Kerajaan telah memberi satu juta Ringgit sebagai modal tetapi 1MDB (1Malaysia Development Berhad) telah meminjam 42 bilion Ringgit daripada pasaran. Ia membayar faedah yang tinggi sebanyak 5.9% dan memberikan komisen 10% kepada Goldman Sachs. Kerajaan tidak pernah meminjam begitu banyak atau membayar kadar yang begitu tinggi itu.

15. 1MDB membeli loji kuasa elektrik pada harga lebih tinggi daripada harga pasaran. Ia juga membeli/mengambilalih hutang piutang syarikat-syarikat janakuasa. Jumlah kos adalah 18 bilion Ringgit. 1MDB kehilangan begitu banyak wang sehingga ia tidak boleh membayar faedah ke atas pinjaman.

16. 1MDB membeli tanah Kerajaan pada 60 Ringgit kaki persegi sedangkan harga sebenarnya adalah lebih daripada RM3,000 kaki persegi. Dengan menilai semula tanah itu sebanyak 50 kali ganda, ia mendakwa asetnya adalah lebih besar daripada hutangnya. Ini adalah seperti menjual permit import yang didapati secara percuma daripada Kerajaan.

17. Kemudian 1MDB telah menyertai perniagaan yang mencurigakan dengan Petro Saudi sebagai rakan usaha sama. Ia membayar USD1 Bilion bagi saham 40 peratus miliknya itu. Enam bulan kemudian usaha sama ini telah dibubarkan. Akan tetapi USD1 Bilion itu bersama dengan USD700 juta yang lain telah ditukar menjadi pinjaman kepada Petro Saudi. Wang ini kini telah lesap.

18. Satu-satunya aset yang dipunyai oleh 1MDB sekarang adalah loji kuasa dan tanah di Kuala Lumpur. Lebih daripada RM20 Bilion daripada 42 Bilion ringgit itu tidak dapat dikesan atau dihitung.

19. Kemudian tiba-tiba Wall Street Journal melaporkan bahawa Najib mempunyai USD700 juta dalam akaun peribadinya di Bank Arab-Malaysia (bersamaan RM2.6 bilion pada masa itu).

20. Tidak ada PM Malaysia atau Presiden UMNO yang boleh mempunyai wang sebanyak itu. Semua sumbangan kepada UMNO biasanya diterima dan dibankkan oleh Bendahari UMNO. Semua aset diletakkan di bawah nama tiga pemegang amanah.

21. Tidak pernah dalam sejarah UMNO terdapat lebih daripada RM250 juta secara tunai. Semua aset lain adalah dalam bentuk saham, tanah dan bangunan. Presiden adalah bertanggungjawab untuk menyerahkan semua sumbangan kepada Bendahari untuk perbankan. Presiden tidak pernah menyimpan wang UMNO atau wang didermakan kepada UMNO, untuk pilihan raya misalnya, di dalam akaun peribadinya. Tiada peruntukan untuk akaun UMNO dikendalikan oleh Presiden.

22. Najib dan isterinya terkenal dengan gaya hidup yang mewah. Jelas sekali jutaan telah dibelanjakan untuk pertunangan dan pelbagai majlis perkahwinan di Malaysia dan Kazakhstan. Anak tiri Najib membelanjakan ratusan juta dolar membeli hartanah di London, New York dan California. Beliau juga membiayai pembikinan filem Hollywood, “The Wolf of Wall Street” dengan perbelanjaan melebihi USD100 juta.

23. Dengan gaji Najib sebagai Perdana Menteri, adalah mustahil baginya untuk membelanjakan jutaan ringgit bagi semua ini. Ada satu kenyataan oleh PMO yang mendakwa bahawa wang bagi harta-harta luar negara dan filem itu telah diwarisi. Adalah mustahil bagi Tun Razak, atau Haji Noah atau bapa Rosmah untuk memiliki dan mewariskan ratusan juta Ringgit. Malah mereka tidak dikenali sebagai jutawan pun. Adik beradik Najib menafikan dakwaan itu.

24. Jadi dari mana datangnya wang itu? Najib mendakwa 2.6 bilion Ringgit itu telah didermakan kepadanya oleh seorang Arab. Ini tidak masuk akal. Tiada siapa yang pernah memberikan wang sebanyak itu kepada sesiapa. Dan Najib tidak dapat membuktikan bahawa orang Arab itu telah memberinya wang.

25. Dan dengan itu sebuah pasukan petugas khas yang terdiri daripada Peguam Negara, Pesuruhjaya Pencegahan Rasuah, Gabenor Bank Negara dan Ketua Polis Negara telah ditubuhkan untuk menyiasat punca RM2.6 bilion berada dalam akaun peribadi Najib di Bank Arab-Malaysia.

26. Jawatankuasa Kira-Kira Dewan Rakyat juga sedang menyiasat apa yang berlaku kepada RM 42 bilion Ringgit yang dipinjam oleh 1MDB. Begitu juga Ketua Audit Negara.

27. Tiba-tiba Najib memecat Peguam Negara dengan mendakwa dia sakit. Peguam Negara menafikan beliau sakit. Tidak ada sijil oleh doktor membuktikan dia sakit. Najib tidak mempunyai hak untuk mendakwa bahawa Peguam Negara sedang sakit.

28. Pada masa yang sama, ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah dikatakan telah pergi bercuti. Gabenor Bank Negara membisu. Kemudian dia menyatakan dia takut ditangkap.

29. Dua daripada ahli-ahli Kerajaan PAC dilantik Timbalan Menteri dan dua lagi diberi pekerjaan lain. Mereka tidak dapat meneruskan kerja-kerja mereka sebagai ahli PAC. PAC adalah tanpa seorang Pengerusi dan siasatan 1MDB telah berhenti.

30. Dua anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah telah ditangkap, dibebaskan dan dipindahkan ke Pejabat Perdana Menteri. Selepas komplen dibuat mereka telah dipindahkan semula ke Suruhanjaya.

31. Penolong Ketua Cawangan Khas telah dipindahkan keluar. Beliau kemudian membuat kenyataan yang keras terhadap pemindahannya.

32. Orang yang bercakap mengenai 1MDB dan 2.6 bilion ringgit dalam akaun Najib, atau melaporkan mengenainya telah ditangkap, pasport mereka dirampas dan diancam oleh polis dengan soal siasat. Ianya seolah-olah sebarang soalan mengenai 1MDB dan Najib 2.6 bilion merupakan tindakan untuk melemahkan demokrasi dan menjatuhkan Kerajaan yang dipilih dengan betul. Orang boleh ditahan sehingga 28 hari tanpa perbicaraan di bawah undang-undang baru yang bertujuan untuk mencegah tindakan keganasan. Bercakap tentang 1MDB dan RM2.6 bilion kepunyaan Najib seolah-olah merupakan tindakan keganasan. Najib lupa bahawa beliau sendiri terlibat dalam penyingkiran pemimpin terdahulu yang juga dipilih secara demokrasi.

33. Kemudian datangnya sesuatu yang menggemparkan. Al Jazeera menayangkan kisah pembunuhan gadis Mongolia Altantuya. Adalah jelas daripada kisah itu bahawa Najib mempunyai kaitan dengan pembunuhan itu.

34. Ramai rakyat Malaysia tidak mahu mempercayainya. Tetapi orang di seluruh dunia mempercayai cerita itu. Ia telah menjadi satu skandal

'Saya kenali Najib sejak 1977, tak pernah lihat dia setakut sekarang'

 Seorang wartawan veteran mengimbas kembali bahawa sepanjang kerjayanya, beliau tidak pernah melihat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebegitu takut sejak mengenalinya secara peribadi lebih dua dekad.
Dalam perkembangan yang sama, bekas pengarang Kumpulan News Straits Times, Datuk A Kadir Jasin berkata beliau juga tidak pernah menyaksikan bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam keadaan yang sama.

“Realitinya, Najib tidak pernah berani atau tegas.

“Beliau naik kerana licik main selamat sambil dipimpin dan dilindungi oleh mentor-mentornya,” kata beliau dalam blognya.

Kadir menamakan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai seorang dari mentor atau penasihat Najib, orang yang sama yang kini berusaha keras mahu menyingkirkannya sebagai perdana menteri.

Bagi Muhyiddin, Kadir berkata beliau tidak memiliki watak menonjol atau tegas dan sering memainkan perana "orang kedua" dalam pelbagai isu.

Oleh itu, wartawan veteran berkenaan mendapati ia adalah menakjubkan bahawa Najib dan kepimpinan Umno keseluruhan begitu takut dengan bekas timbalan perdana menteri tersebut.
“Saya rasa Muhyiddin sendiri tidak boleh mengukur dan memahami mengapa tiba-tiba beliau begitu ditakuti,” katanya.

Kadir mengulas dakwaan Muhyiddin bahawa beliau tidak akan dibenarkan untuk menyampaikan ucapan penggulungannya pada Perhimpunan Agung Umno tahunan minggu depan.

Najib lemah

Setelah dihalang daripada merasmikan mesyuarat agung Pemuda, Wanita dan Puteri, timbalan presiden Umno itu mengeluh bahawa keputusan terbaru akan menjadikannya sebagai ‘tunggul’ yang duduk di atas pentas.

Bagi Kadir, semua itu berlaku kerana demokrasi, tradisi dan konvensyen Umno sedang dimusnahkan kerana Najib dan pengikutnya kurang keyakinan dengan sokongan perwakilan dan ahli-ahli parti.

Oleh sebab itulah beliau memerlukan perlindungan daripada kepemimpinan atasan Umno dan jentera pentadbiran negara untuk berdepan dengan Muhyiddin.

“Mereka yang besar bilangannya dan mempunyai kuasa yang luas ke atas jentera propaganda parti takut berdepan dengan seorang timbalan presiden yang tidak berjawatan dan tidak ada akses kepada jentera parti,” katanya.

Menurut Kadir, perkembangan ini bukan kerana Muhyiddin adalah kuat, tetapi kerana Najib adalah lemah.
“Kedua-dua mereka bukanlah pemain catur politik yang hebat. Seperti majoriti penggiat politik Umno sekarang, mereka tidak mempunyai karisma dan naluri pembunuh (killer instinct).

“Mereka bukan dalam kategori mahaguru politik seperti Allahyarham Datuk Harun Idris, Tun Mohammad Ghazalie Shafie dan Tan Sri Syed Jaafar Albar serta Tun Dr Mahathir Mohamad, Datuk Anwar Ibrahim dan Tan Sri Sanusi Junid.

“Dalam keadaan biasa, Najib dan Muhyiddin sama kuat atau sama lemah. Tetapi dalam keadaan sekarang, Najib nampak lebih lemah,” katanya.

Oleh itu, Kadir berkata Najib memerlukan perlindungan daripada kepimpinan atasan Umno dan dan jentera pentadbiran negara untuk berdepan dengan Muhyiddin.

Wartawan veteran itu berkata kebimbangan berpunca daripada hakikat bahawa Muhyiddin mempunyai soalan-soalan sah mengenai hal-hal yang disembunyikan daripada ahli parti atau yang dibohongi kepada mereka.
“Pokok pangkalnya Najib dan konco-konconya takut dimalukan. Mereka takut kena sorak, kena herdik dan kena sindir.

“Paling mereka takuti adalah Muhyiddin dan para pengkritik Najib akan mendapat tepukan gemuruh. Atau penunjuk perasaan di luar dewan membawa sepanduk mengenai 1MDB dan derma RM2.6 bilion,” katanya.
-malaysiakini-

Inilah yang terhasil apabila serahkan tanggungjawab bukan pada ahlinya (Gambar)
Cara untuk mendapatkan semula telefon kita jika dicuri

Tahukah Anda!!!
Jika anda kehilangan telefon bimbit, anda boleh menjejaki kembali.

Kebanyakan kita sentiasa bimbang telefon mudah alih kita boleh dicuri pada bila-bila masa.

Setiap telefon bimbit yang dibawa ada keunikan
IMEI no. iaitu International Mobile Equipment Identity yang boleh digunakan untuk mengesan telefon mudah alih anda di mana sahaja di dunia.

Lihat bagaimana ia berfungsi !!

1. Dail * # 06 # pada telefon mudah alih anda.

2. Telefon mudah alih anda akan menunjukkan 15 digit IMEI no. yang unik.

3. Catitkan nombor IMEI tersebut di tempat yang selamat kecuali dalam telefon bimbit anda sendiri kerana ini adalah Nombor yang akan membantu mengesan telefon mudah alih anda apabila berlaku kecurian.

4. Sekiranya telefon anda dicuri, anda hanya perlu E-mail 15 digit No. IMEI kepada cop@vsnl.net beserta butiran seperti di bawah.

Nama anda: ____________________
Alamat: ______________________
Model telefon: _________________
Buatan: _________________________
No. terakhir digunakan:_________________
E-mel untuk dihubungi: _____
Tarikh hilang: ___________________
IMEI No: _______________________

5. Tidak perlu pergi ke balai polis.

6. Telefon Mudah Alih Anda akan dikesan dalam tempoh 24 jam akan datang melalui sistem yang kompleks GPRS dan internet, Anda akan dapat mengesan di mana telefon bimbit anda sedang beroperasi walaupun kad SIM telah ditukar.

SEBARKAN MESEJ INI IANYA SANGAT MEMBANTU.

Kereta yang berharga RM18 juta terlibat dengan kemalangan (Gambar)

Nahas kereta paling mahal
Beijing – Seorang lelaki berusia 26 tahun ‘meranapkan’ kereta mewah buatan Sweden, Koenigsegg Agera yang berharga 26.5 juta yuan (RM18 juta) di bandar Chongqing.

Media tempatan menyifatkan kejadian itu sebagai ‘kemalangan kereta paling mahal di China.’

Pemandu dikenali sebagai Liu itu ditahan kerana memandu dalam keadaan mabuk, lapor People’s Daily Online.

Kemalangan itu berlaku sekitar jam tengah malam di kawasan kejiranan Yubei apabila Liu dilaporkan hilang kawalan kenderaan dipandunya sebelum melanggar penghadang jalan menyebabkan kerosakan terhadap bampar serta tayar belakang.

Saksi berkata, pemandu terbabit duduk dalam kereta selama dua jam sehingga petugas datang menarik kenderaan itu.
-kualalumpurpost-

Sokong ketua Umno cawangan yang menentang Najib: Muhyiddin tidak kisah dipecat

Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin hadir di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur, hari ini bagi beri sokongan kepada 9 ketua Umno cawangan Teluk Kemang yang dipanggil Lembaga Disiplin hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 2 Disember, 2015. Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin hadir di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur, hari ini bagi beri sokongan kepada 9 ketua Umno cawangan Teluk Kemang yang dipanggil Lembaga Disiplin hari ini.
Tan Sri Muhyiddin Yassin hadir ke perkarangan Menara Datuk Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur kira-kira 2 petang tadi untuk memberikan sokongan kepada 9 ketua Umno cawangan Teluk Kemang yang dipanggil Lembaga Disiplin hari ini.

Muhyiddin berkata, beliau tidak kisah sekiranya dirinya dipecat kerana datang ke PWTC hari ini kerana kehadirannya adalah untuk menegakkan kebenaran.

"Bagi saya, penting ialah perjuangan yang benar, saya rasakan saya dah bersedia menghadapi apa saja.

"Walaupun saya tidak mahu diri saya dipecat," katanya kepada pemberita.

Semua ketua cawangan yang menamakan diri mereka Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) hari ini dipanggil kerana mengadakan sidang media tempoh hari, menggesa Datuk Seri Najib Razak meletakkan jawatan sebagai presiden Umno.

"Saya datang memberikan sokongan moral kepada mereka yang dipanggil Lembaga Disiplin Umno.

"Saya percaya mereka menyatakan sesuatu yang benar," kata bekas timbalan perdana menteri itu yang menegaskan mereka turut mempunyai hak sebagai ahli, tidak kira jawatan.

Timbalan presiden Umno itu juga berharap lembaga disiplin mempertimbangkan hukuman yang akan dijatuhkan dan tidak semudahnya menghukum hanya kerana mereka berbeza pendapat.

Kedatangan Muhyiddin disambut 50 ahli Umno diiringi bekas ketua Wanita Umno Gopeng Datuk Hamidah Osman dan bekas pemimpin Wanita Langkawi Anina Saadudin untuk memberikan sokongan solidariti kepada 9 ketua cawangan tersebut.

Sebelum ini pada 24 Oktober lalu, 13 cawangan di bawah Umno bahagian Telok Kemang mendesak Najib meletak jawatan.

Bagaimanapun, hanya 9 ketua cawangan Teluk Kemang itu dipanggil Lembaga Disiplin hari ini dan 7 daripada mereka yang hadir.
-malaysianinsider-

Rela mati demi Mahathir? Dasyat dia ni


Tun Dr Mahathir Mohamad dituduh mendalangi komplot bagi menggulingkan perdana menteri manakala bekas pemimpin Umno Bahagian Batu Kawan, Datuk Khairuddin Abu Hassan pula dilabel sebagai orang suruhannya.


Bagaimanapun, beliau menafikan dakwaan beliau bertindak atas arahan Dr Mahathir tetapi menegaskan bahawa sanggup mengorbankan dirinya demi bekas perdana menteri itu kerana kagum dengannya.

"Apabila orang lihat saya, mereka sentiasa kaitkan saya dengan beliau (Mahathir). (Ini) tidak benar sama sekali.

"Berkaitan dengan perjuangan saya untuk mencari kebenaran terutamanya yang berkaitan dengan 1MDB, saya tidak pernah bincangkan walaupun satu perkara dengan Mahathir," katanya dalam temu bual eksklusif dengan Malaysiakini.

Dengan jaket labuh hitam, ia menyerlahkan hakikat bahawa selama meringkuk dua bulan di penjara Sungai Buloh, berat badan bapa kepada empat anak itu benar-benar merosot.

Berseloroh dengan keadaan itu, katanya beliau bersedia ke penjara sekali lagi kerana ia adalah kaedah yang baik bagi mengurangkan berat badan.

"Saya sudah hilang 10 kilogram," katanya sambil gelak.

Khairuddin dan peguamnya Matthias Chang telah ditangkap atas tuduhan mensabotaj sistem kewangan dan perbankan negara berikutan beberapa laporan yang dibuat kedua-duanya di luar negara terhadap 1MDB, idea bermasalah cetusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Kedua-dua mereka kini dibebaskan dengan ikat jamin.

Sambil mengulangi bahawa beliau bukan ‘budak suruhan’ Dr Mahathir, Khairuddin, 53, menyifatkannya sebagai persepsi malang.

Katanya, jika dakwaan itu benar, beliau sudah tentunya menjadi menteri kanan pada tahun 1998.

Bagaimanapun, beliau mengakui dirinya ‘penyokong setia’ bekas perdana menteri yang mentadbir negara selama lebih dua dekad.

"Saya pandang tinggi terhadapnya,” katanya sambil menambah bahawa Mahathir "tidak pernah berbohong."

"Semasa tempoh perkhidmatan, beliau mentadbir negara dengan baik. Malaysia hampir setanding dengan negara-negara maju pada masa itu," katanya.

Tambahan pula, Khairuddin berkata Mahathir sebagai negarawan ulung tidak memerlukan orang sepertinya.

"Beliau pemimpin bertaraf dunia. Dia boleh berdiri di atas kaki sendiri untuk lawan sesiapa sahaja, bukan sahaja pemimpin negara yang korup tetapi juga pemimpin dunia,” katanya.
-malaysiakini-

Ahli Umno tidak lagi percaya apa yang keluar dari mulut Najib

Kenyataan Najib tidak lagi dipercayai ahli Umno
KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin mendedahkan bahawa kenyataan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak kini tidak lagi dipercayai oleh ahli-ahli Umno.

Menurut Zainuddin, perkara itu turut disedari oleh Najib sendiri sehingga mendorong Perdana Menteri yang juga Presiden Umno membuat keputusan menggantikan peranan Timbalan Presiden parti itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan ketua-ketua sayap Umno.

Katanya, keputusan itu dibuat kerana didorong perasaan takut yang ada dalam diri Najib sendiri, tetapi beliau berselindung dengan keputusan pada Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno malam 24 November lalu yang kononnya dibuat oleh pemimpin-pemimpin parti itu.

“Hakikatnya Najib menyedari sebarang kenyataan darinya tidak dipercayai ahli Umno. Presiden Umno itu terpaksa meminggirkan peranan orang nombor dua dalam parti kerana khuatir Muhyiddin akan menggunakan pentas berkenaan untuk mendedahkan segalagalanya,” katanya.

Mendedahkan perkara itu dalam blognya, zamkata.blogspot. my pada 25 November lalu, Zainuddin berkata, dalam keadaan sekarang, ucapan Muhyiddin memang ditunggu bukan setakat ahli Umno, tetapi semua rakyat.

“Halangan kepada Muhyiddin untuk berucap pastinya akan menambah simpati, populariti dan Kenyataan Najib tidak lagi dipercayai ahli Umno mengangkat maruahnya kepada taraf yang lebih tinggi tidak sahaja kepada ahli Umno, tetapi juga pembangkang dan kalangan rakyat berbilang kaum di seluruh negara,” katanya.

Zainuddin atau lebih dikenali sebagai Zam berkata, sokongan beratus-ratus Umno bahagian juga tidak memberikan keyakinan kepada Najib untuk menghadapi Muhyiddin.

Beliau yakin, sekatan tersebut turut menghakiskan lagi kewibawaan Najib sebagai Presiden parti itu sehingga menyebabkan semakin ramai rakyat sedar bahawa beliau tidak segagah keterampilannya.

“Ketua Pemuda Umno, Puteri Umno dan Wanita Umno janganlah membisu sebaliknya mestilah mengesahkan dakwaan Najib bahawa mereka sendiri yang mahu memecahkan tradisi Umno bagi membuktikan bahawa Najib benarbenar King Of Money,” ujarnya sebagai mengulas sekatan yang dibuat oleh Umno terhadap Muhyiddin untuk merasmikan tiga sayap pergerakan parti itu iaitu Wanita, Puteri dan Pemuda dan digantikan oleh ketua-ketua sayap itu sendiri.

Beliau juga berkata, Muhyiddin mempunyai cara tersendiri untuk menyampaikan ucapannya kepada ahli-ahli parti itu bagi meneruskan tradisi zaman berzaman Umno, sehingga menyebabkan ucapannya lebih dipercayai dan lebih menarik perhatian umum

Wajib sokong Turki fatwa Kesatuan Ulama Muslimin Sedunia

fatwa wajib sokong turki
QATAR, Selasa – Kesatuan Ulama Muslimin Sedunia yang diketuai oleh Prof Dr Yusof Al-Qaradawi hari ini mengeluarkan fatwa kewajiban menyokong dan membantu produk dan ekonomi Turki.

Umat Islam juga diseru berdiri teguh bersama pendirian Turki dalam isu-isu terkini.

“Kesatuan Ulama menyeru umat Islam sama ada individu, syarikat dan kerajaan, untuk bersama-sama dengan pendirian Turki dalam isu-isu terkini, dan wajib menyokong produk Turki, membantu ekonominya dalam apa jua bentuk, sebagai merealisasikan persaudaraan kemanusiaan dan amal yang sama,” kata pihak kesatuan dalam satu kenyataan, lapor agensi berita Turki, Anatolia.

Kenyataan itu berkata, Kesatuan Ulama mengikuti perkembangan terkini keadaan kekacauan dan huru hara yang berlaku di Syria, dan apa yang dilakukan oleh Zionis Israel di Palestin.

“Kejadian minggu lepas (pencerobohan ruang udara Turki) adalah satu provokasi Syria dan Russia yang memaksa Turki menembak jatuh jet pejuang Russia dan menarik Turki ke medan peperangan, sehingga berlaku pemboikotan Russia ke atas barangan buatan Turki.

“Kesatuan Ulama meminta masalah ini diselesaikan dengan baik dan diplomatik.

“Umat Islam diseru berdiri teguh dengan Turki di atas pendirian tegas Turki dalam isu-isu umat Islam terutama isu Syria yang berdepan dengan pemimpin zalim Bashar Asad yang telah membunuh ribuan rakyat dan menghalau jutaan yang lain.

“Sokongan kepada ekonomi Turki wajib dilakukan atas dasar persaudaraan iman. Umat Islam perlu bersama dalam satu saf seperti yang digalakkan oleh ayat-ayat Al-Quran dan hadis baginda SAW.

“Oleh itu, Kesatuan Ulama menyeru negara-negara Islam, rakyat dan syarikat-syarikat, individu-individu, menyokong barangan Turki dan menguatkan ekonominya dengan semua cara termasuk pelancongan.

“Tidak boleh meninggalkan Turki bersendirian kerana apa yang dihadapi Turki hari ini adalah kerana pendiriannya bersama kebenaran dalam isu-isu umat Islam di Syria dan Palestin dan umat Islam lain di Somalia, Myanmar, Iraq, Mesir dan Libya dan semua yang ditindas seluruh dunia,” kata kenyataan itu. 
-Agensi-

Kenyataan tidak cermat Mat Sabu

Dr Maszlee MalikSHAH ALAM: Penganalisis politik tempatan dan antarabangsa, Dr Maszlee Malik semalam menegur Presiden Parti Amanah Negara(Amanah), Mohamad Sabu berhubung kenyataannya yang mengaitkan Pas dengan pengganas IS.
Pensyarah dari Universiti Islam Antarabangsa (UIA) itu menyifatkan kenyataaan Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu itu tidak cermat dan tidak wajar.

"Perlu diakui bahawa walaupun aspirasi Pas untuk menubuhkan negara Islam yang melaksanakan hudud dan juga sikap fanatik ahli-ahli Pas kepada parti mereka lantas bersikap keras terhadap fikrah yang berlainan adalah mirip kepada pendekatan IS, namun Pas dengan jelas menolak perjuangan bersenjata di Malaysia dan juga memilih cara muwajahah silmiyyah (penentangan secara aman) berdasarkan sistem demokrasi.

"Hal ini merupakan garis pemisah utama di antara Pas dengan IS. IS diketahui umum bahawa mereka menolak proses demokrasi malah mengkafirkan sistem demokrasi dan juga sesiapa yang terlibat dengannya. Ini bukanlah sikap Pas semenjak hari pertama ia ditubuhkan sehingga kini," katanya dalam satu kenyataan.

Semalam, sebuah portal berita melaporkan, Mat Sabu mendakwa antara punca Amanah ditubuhkan ialah kerana bekas partinya, Pas sudah diresapi pemikiran IS.

Oleh itu, bekas Timbalan Presiden Pas itu menuntut agar siasatan terperinci dibuat pasukan keselamatan ke atas penyusupan pemikiran IS yang menyebabkan suburnya budaya 'takfiri' dalam Pas.

Menurut Dr Maszlee, contoh-contoh yang disebut Mat Sabu tidak boleh dijadikan ukuran untuk memukul rata bahawa parti Islam tersebut seumpama IS ataupun membawa fikrah IS.

"Tidak dinafikan terdapat segelintir ahli-ahli Pas dan juga sekerat dua pemimpin Pas yang bersimpati kepada IS atau mempunyai fikrah yang cenderung kepada takfiri (mengkafirkan sesama Muslim) seperti IS, namun itu tidak boleh dijadikan ukuran.

"Perlu juga diakui bahawa Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah berkali-kali menegaskan penolakan beliau terhadap pendekatan ganas IS dan menyeru ahli-ahli Pas agar tidak menyertai IS. Fakta ini perlu diambil kira oleh mana-mana pihak sebelum mereka mengaitkan Pas dengan IS," katanya.

Katanya, Pas mempunyai peranan yang amat penting untuk membendung anak-anak muda Malaysia dari menyertai IS.

"Pas juga perlu dilibatkan oleh pihak keselamatan dan juga kerajaan di dalam usaha mereka membendung pengaruh IS daripada bertapak di bumi Malaysia.

"Pas begitu relevan di dalam meyakinkan para pemuda yang berkobar semangat untuk menyertai IS bahawa mereka boleh sahaja berjuang dengan menyertai Pas dengan mengambil jalan demokrasi dan aman untuk mencapai cita-cita mereka.

"Pihak berwajib dan pihak keselamatan perlu peduli dan peka terhadap peranan yang boleh dimainkan oleh Pas ini," katanya.

Dr Maszlee turut menasihatkan agar Amanah termasuk Mat Sabu lebih cermat dalam isu itu.

"Kenyataan pukul rata yang beliau lakukan itu tidak akan membantu usaha pihak berwajib untuk menanggani isu IS.

"Bagi pihak Pas juga, mereka hendaklah bersikap lebih pro-aktif di dalam membantu kerajaan dan pihak keselamatan di dalam melakukan kempen anti-keganasan dan anti-IS sebagai sebahagian dari usaha mereka untuk menasihati kerajaan BN dan menjaga keamanan negara," katanya.
-sinarharian-