"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Sejak 2008, Melayu busuk di Pulau Pinang

Afrar Junus

Pernahkah anda mendengar Dr Mahathir Mohamed mengakui kesilapannya.

Samada m
engaku merosakkan badan kehakiman, membiarkan rasuah berleluasa di Malaysia, mencampuri tugas penjawat awam, membiarkan kadar tol naik pada paras yang sukar dipercayai dan diterima, meletakkan harga kenderaan buatan Malaysia dengan mencekik rakyat sendiri, memecat hakim-hakim yang berwibawa, berperanan mengharamkan Umno pada tahun 1987, membiarkan polis melebamkan Anwar Ibrahim, pembunuhan syuhada Memali, membahagikan kekayaan negara terutama sekali ekuiti 30% Bumiputera kepada beberapa individu yang terdiri dari keluarga dan kenalannya dan bermacam-macam lagi ?

Ini pondok Jahara dan Hilmi

Ada ! Saya pernah mendengar satu setakat ini. Kadar tol terlalu tinggi. Ini di'ia'kannya baru-baru ini namun diletakkan kesalahan itu kepada menteri berkenaan dengan berkata, "kami (kabinet) bukan tahu semua. Itu yang dibentangkan dalam mesyuarat bagi diluluskan".

Jadi, hari ini Umno Pulau Pinang berteriak seperti sedang dirogol oleh Pakatan Rakyat.

Sedangkan merekalah yang 'merogol' semua bangsa di Pulau Pinang sehinggalah tahun 2008.

Kenapa masih ada rumah seperti ini di Pulau Mutiara.

Rumah ini bukan baru wujud. Sudah melebihi 52 tahun - sama naik dengan pemerintahan Umno, Gerakan dan Barisan Nasional di Pulau Pinang.

Lupakah wakil rakyat Barisan Nasional bahawa mereka mendapat undi daripada penyokong parti mereka sendiri selama lebih 50 tahun. Tanggungjawab siapakah melunaskan amanah sosial ini ?

Namun wakil-wakil rakyat yang lahir dari acuan Dr Mahathir Mohamed tidak lupa tentang diri isteri, suami, anak-anak dan kroni mereka.

Pondok usang siapakah ini ?
Ini pondok Zainal, Farid dan Jasmin
Melayu masih miskin. Ya ! Pengundi Melayu yang dibodohkan dan dikeldaikan oleh Umno Pulau Pinang.

Siapa pula yang mahu memikul tanggungjawab bahawa Melayu dan India Pulau Pinang menjadi pengemis di negeri yang kaya itu .

Siapa pengkhianat itu ?

Baca jika rajin :

Sejak 2008, Melayu busuk di Pulau Pinang-1

Jumlah kelahiran anak tidak saf taraf di Terengganu membimbangkan

KUALA TERENGGANU, 31 Julai: Kes kelahiran anak luar nikah di Terengganu amat membimbangkan, dengan jumlahnya meningkat dari setahun ke setahun.

Berdasarkan data Jabatan Pendaftaran Negara dari tahun 2005 hingga Jun 2010, jumlah keseluruhan anak luar nikah di Terengganu ialah 2,314 orang.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri Yahya Khatib Mohamad berkata daripada jumlah itu, seramai 230 anak tidak sah taraf dicatat pada tahun 2005 dan jumlah itu meningkat kepada 251 pada 2006, 325 (2007), 549 (2008), 611 (2009) dan 321 dalam tempoh Januari hingga Jun tahun ini.

“Hampir keseluruhan kes anak luar nikah di Terengganu itu membabitkan wanita beragama Islam dan berumur 15 tahun ke atas,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Jendela IKS di sini hari ini.

Beliau berkata kerajaan negeri sedang mengambil langkah-langkah tertentu bagi mengatasi masalah kelahiran anak luar nikah di negeri ini, termasuk menganjurkan kempen ke masjid dan program kesedaran bakti remaja.

Yahya berkata kerajaan negeri juga telah mengadakan program “ingat sebelum kena” yang ditumpukan di 130 sekolah untuk memberi kefahaman dan kesedaran di kalangan pelajar tentang masalah sosial.
–Bernama-

Perdana Menteri dari PAS, Terima kasihlah Soi Lek

Roslan SMS

PM dari PAS begitulah tajuk akhbar Sinar Harian hari ini. Presiden MCA Chua Soi Lek dilaporkan berkata bahawa jika rakyat mengundi Pakatan Rakyat sehingga menguasai kerajaan pusat, maka calon Perdana Menteri kelak adalah daripada PAS.

Ini bakal berlaku katanya kerana PAS memiliki organisasi yang lebih tersusun dan keahlian yang besar seluruh negara.

Sesungguhnya kenyataan Soi Lek itu berupa dakyah yang mengandungi dua elemen jahat, pertama rakyat perlu berwaspada kerana jika PAS lah PM Malaysia maka masyrakat bukan Melayu khasnya akan merana. Keduanya ia bermaksud mahu menggegar perpaduan dalam PR, biar sesama PR berpecah-belah berebut siapa mahu jadi PM.

Saya sebentar tadi dihubungi wartawan meminta pandangan saya berhubung kenyataan Soi Lek itu. Saya katakan PAS berterima kasih pada Soi Lek, tetapi Soi Lek tidak berhak memutuskan apa yang berlaku dalam PR. Gabungan PAS, PKR dan DAP kukuh dan padu dan akan menentukan sendiri nasib dan masa depan kami, tanpa perlu Soi Lek sibuk-sibuk.

Malah rakyat juga perlu berhati-hati kiranya terus leka, tak mustahil jika Umno terus bermasalah, Soi Lek yang punya rekod akhlak yang “hebat” itu bakal naik sebagai PM BN, kerana itu jauhilah BN!

Jika pada PRU ke 12 lalu PAS bersetuju Dato Seri Anwar lah bakal menjadi PM kiranya pakatan ini berjaya, saya tidak fikir PAS ada masalah untuk terus mengekalkan kepercayaan itu.

Yang penting sekarang bahawa dakyah Soi Lek itu membuktikan betapa kuat dan kukuhnya pengaruh Pakatan Rakyat, sehingga seorang bertaraf Presiden komponan BN terpaksa menghinakan diri menjual dakyah menakut-nakutkan rakyat, seolah rakyat masih berfikiran seperti mereka pada tahuan 50an dulu.

MCA tidak perlu menakut-nakutkan rakyat dengan PAS. Jangankan di Semenanjung Malaysia, di Sibu pun baru-baru ini masyarakat Cina khasnya di sana menerima PAS dengan senang hati. Masalahnya masyarakat Cina sudah hilang kepercayaan pada MCA, kini mantan Presiden MCA diseret ke mahkamah, sebelumnya seorang mantan Presiden (Koon Swan) pernah diseret dan didapati bersalah. Apa lagi tinggal pada MCA selain seorang Presiden yang akhlaknya bakal membawa malapetaka buat BN pada PRU ke 13 nanti. Selamat jalan Soi Lek.

http://n32.blogspot.com/

Apa Masalahnya Jika PAS Jadi PM?

WFauzdin NS
MCA kini sudah mula merasakan bahawa akan tiba masanya PR menduduki Putrajaya. Kenyataan Presiden MCA, Chua Soi Lek jelas memperlihatkan betapa PR mempunyai harapan besar untuk mentadbir negara ini. Cuma yang membimbangi beliau adalah sekiranya pemimpin PAS yang akan ditabalkan menjadi PM kelak. Baca di sini.

Kita tidak tahu mengapa takut benar Chua Soi Lek sekiranya PAS dilantik sebagai PM jika PR memerintah? Adakah beliau bimbang dengan dasar PAS yang akan menubuhkan Kerajaan Islam jika memerintah, dan Hukum Hudud dilaksanakan maka beliau akan `direjam' akibat perbuatan `zina'nya sebelum ini? Jika itulah yang dibimbanginya, maknanya Chua Soi Lek takut pada bayang-bayang sendiri. Beliau telah dibutakan matanya oleh Umno dari melihat keadilan Islam itu.

Sebenarnya beliau amat takut melihat sokongan kaum Cina terhadap PR sekarang ini. Beliau cuba untuk menakutkan kaum Cina dengan membuat andaian bahawa PAS akan menjadi PM sekiranya PR memenangi Pilihanraya Umum nanti. Beliau tidak sedar bahawa Mursyidul Am PAS sendiri pernah membuat pengakuan bahawa jika PR memerintah, DS Anwar adalah PM pilihan PAS. Begitu juga dengan DAP yang turut mahukan DS Anwar sebagai PM. Mengapa Chua Soi Lek membuat perkiraan sedemikian? Tidak lain dan tidak bukan untuk menakutkan kaum Cina dari menyokong PR.

Hakikatnya, kaum Cina sudah tidak takut lagi untuk menyokong PAS. Tidak menjadi masalah sekiranya PAS dilantik menerajui kerajaan nanti. Bahkan, PAS telah menunjukkan rekod terbaik mereka di Kelantan selama 20 tahun. PKR juga telah menunjukkan rekod mereka di Selangor, dan DAP di P.Pinang. Di mana rekod Umno dan MCA ? Inilah yang menjadi penilaian rakyat.

Rakyat telah melihat betapa bekas Presiden MCA sendiri menjadi kaya raya dan sekarang dihadapkan dengan tuduhan di mahkamah akibat skandal PKFZ. Begitu juga dengan Presiden MIC, Umno apatah lagi. Lihat kepada pemimpin PAS seperti Tuan Guru Nik Aziz, dan buat penilaian sendiri. Jadi, apa masalahnya jika benar terjadi PAS memimpin negara ini?

Zaid Akan Berperang Dengan Tajuddin Rahman di Perak?

Mohd Sayuti Omar

ESOK akan berlangsung majlis Himpunan Warga FelcraPeringkat Kebangsaan di Felcra Bandar Seberang Perak, Perak. Ia tetap diadakan biarpun beberapa berita pembatalan program mula disebarkan pihak-pihak tertentu sejak kelmarin. Berita itu untuk mensebotaj himpunan berkenaan.

Sejak malam tadi lagi sudah timbul desas desus kononnya perhimpunan berkenaan dibatalkan. Para peneroka juga telah dilarang termasuk diugut daripada menghadiri program berkenaan. Satu portal berita dipetik mendedahkan peneroka dan orang ramai diugut akan ditangkap kalau menghadiri majlis berkenaan.

Sebelum ini Pengerusi Felcra Tajuddin Rahman yang merasa penas dengan majlis berkenaan telah memberi amaran keras akan menyaman mana-mana pihak yang cuba memfitnah lembaga berkenaan.

Tajuddin merasai majlis itu sebagai satu cabaran besar untuknya dan mencabar statusnya sebagai pengerusi lembaga berkenaan. Tajuddin dikenali seorang Ali Parlimen yang lantang di dewan dan juga seorang yang dilihat sebagai agresif dan samseng. Kakitangan Felcra dan mereka yang rapat dengan Tajuddin kenal akan sikap berang ahli Parlimen Pasir Salak ini. Beliau juga dikatakan pernah bertelagah dengan pemandunya.

Petang tadi, Penyelaras Pakatan Rakyat, Zaid Ibrahim (foto) menelefon memberi tahu saya beliau akan ke Perak esok menghadiri himpunan berkenaan. Sudah pasti kedatangan Zaid itu akan menggeletarkan Tajuddin. Ia juga dilihat akan memulakan perang baru terhadap lembaga tanah berkenaan yang dicetuskan oleh Pakatan Rakyat.

Majlis himpunan berkenaan dianjurkan oleh Persatuan Anak-Anak Peneroka Kebangsaan (Anak) yang dipimpin oleh Mazlan Aliman.

Sementara itu jelas Zaid selepas dia menghadiri majlis berkenaan beliau akan ke ke Lumut dan Ipoh dalam dua program parti berasingan. Beberapa hari lalu beliau ke Sarawak dalam rangka memperkuatkan kedudukan PKR di negeri berkenaan.

Mengulas mengenai ancaman Pengerusi Felcra, Tajuddin Abdul Rahman akan menyaman kalau ada pihak memfitnah Felcra, Zaid berkata Tajuddin tidak perlu takut. Katanya yang menggelarkan Tajuddin Rahman sebagai panglima tidak perlu bimbang dengan himpunan berkenaan. Rakyat hanya ingin mendapat penjelasan berhubung isu-isu berkaitan tanah rancangan berkenaan dan Tajuddin selaku pengerusi sepatutnya ikut sama.

"Negara ini mengamalkan sistem demokrasi sesiapa saja boleh bercakap dan rakyat berhak mengetahuinya penjelasan", kata Zaid.

Himpunan berkenaan dilihat sebagai permulaan pihak pembangkang untuk membongkar skandal dalam Felcra selepas mereka mendedahkan Felda yang dikatakan berada di ambang bankrup sebelum ini. Pendedahan itu benar-benar mengoncangkan Felda sehingga beberapa tindakan drastik diambil ke atas pembangkang termasuk mengharamkan akhbar lidah rasmi PKR, Suara Keadilan kerana mendedahkan perkara berkenaan. [wm.kl 8:00 pm 31/07/10]

Dakwaan rasuah: DAP pecat ahli majlis MPK

PETALING JAYA, 31 Julai: DAP hari ini memecat ahli Majis Perbandaran Klang (MPK) Tee Boon Hock ekoran dakwaan amalan rasuah memperoleh kontrak RM1 juta daripada pihak berkuasa tempatan itu dengan menggunakan surat sokongan Exco Kerajaan Negeri.

Tee sebelum ini diminta mengambil cuti oleh Pengerusi Jawatankuasa Disiplin Tan Kok Wai selepas kes itu dilaporkan oleh akhbar awal minggu ini.

Pada sidang media di sini petang ini, Tan berkata parti mendapati ada asas yang kukuh terhadap dakwaan ke atas Tee (gambar).

“Sementara nilai kontrak belum ditentukan, kami dimaklumkan oleh jawatankuasa negeri Selangor bahawa salah satu syarikat yang anda berikan surat sokongan dikaitkan dengan anggota keluarga anda dan dilakukan tanpa kelulusan YB Ronnie Liu,” kata parti dalam surat pemecatan kepada Tee.

Tan memberitahu pemberita bahawa jawatankuasa disiplin sebulat bersetuju bahawa wujud elemen konflik kepentingan di mana Tee menyalahgunakan pejabat Liu, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Penyelidikan dan Kajian Selangor bagi kepentingan diri.

Beliau menambah perbuatan Tee boleh dianggap sebagai satu kesalahan jenayah dan telah menjejaskan imej parti.

Jawatankuasa disiplin juga telah mengarahkan Liu supaya membuat aduan polis.

Tan berkata DAP akan meminta agar Tee disingkirkan sebagai ahli majlis MPK dengan segera.

Jawatankuasa disiplin juga akan mengadakan sesi pendengaran kedua untuk menentukan dakwaan bahawa Liu telah mengarahkan salah satu surat sokongan dikeluarkan.

Kelmarin, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Tee telah diarahkan bercuti sementara siasatan dilakukan ke atas dakwaan yang mengaitkan beliau dengan penyalahgunaan kepala surat dan cap rasmi Liu bagi mengeluarkan surat sokongan untuk kontrak MPK.

Tee bercuti bermula semalam sehingga satu tempoh yang akan diberitahu kelak.

“Tee sendiri telah maklum dengan perkara ini dan beliau bersetuju dengan rela hati untuk bercuti buat sementara waktu,” kata Khalid.

Kerajaan negeri telah mengarahkan Jabatan Audit Negeri menyiasat dakwaan seorang ahli majlis MPK telah menyalahgunakan kepala surat dan cap rasmi Liu bagi mengeluarkan surat sokongan untuk kroni dan anggota keluarganya untuk mendapatkan kontrak MPK.

Tee, ahli majlis penggal ketiga itu telah menafikan dakwaan itu sambil meminta MPK membentuk pasukan petugas khas untuk menentukan kebenaran.

Liu juga menafikan kepala surat beliau telah disalahgunakan.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, DAP juga mengecam tindakan pengeluaran surat sokongan bagi tujuan perniagaan oleh wakil rakyat Pakatan Rakyat (PR) dan pegawai-pegawai mereka yang tidak dipilih.

“Kesemua pegawai PR termasuk agensi-agensi negeri harus mengetepikan surat sokongan perniagaan yang dikeluarkan bagi memastikan kesemua urusan komersial mengikut aturan dan juga bagi mengelakkan persepsi negatif rakyat tentang wujudnya salah guna kuasa atau pilih kasih,” kata DAP.

-malaysianinsider-

Penganalisis: 90% rogol babitkan Melayu, tidak harus pandang negative

KOTA BARU, 31 Julai: Scara purata setiap tahun sejak lima tahun kebelakangan ini, sebanyak 1,800 kes rogol dilaporkan di negara ini dengan 90 peratus daripadanya membabitkan golongan Melayu, kata penganalisis jenayah kebangsaan, Kamal Affandi Hashim.

Bagaimanapun, beliau berkata meskipun 90 peratus daripadanya merupakan golongan Melayu tetapi ia tidak harus dipandang negatif kerana ia menunjukkan sikap keterbukaan golongan itu yang berani tampil melaporkan kes rogol yang berlaku terhadap diri mereka.

“Ada yang memandang negatif apabila kes rogol yang melibatkan golongan Melayu mencatatkan peratusan paling tinggi.

“Sedangkan masyarakat perlu mengetahui bahawa jumlah peratusan yang tinggi itu adalah kerana keberanian golongan Melayu yang bersedia melaporkan sebarang kes rogol yang berlaku tidak kira membabitkan ahli keluarga atau diri sendiri yang secara tidak langsung menyebabkan kebanyakan kes rogol yang dicatatkan adalah membabitkan golongan itu,” katanya kepada pemberita selepas Program Bengkel Keselamatan Diri di Pusat Tarbiyah Islamiah Kelantan (Putik) di sini hari ini.

Sambil menyifatkan peratusan yang tinggi itu bukan kerana kaum itu sahaja yang terdedah kepada kes rogol, Kamal Affandi berkata kaum Melayu kini semakin terdidik berikutan menerima pelbagai program kesedaran dan motivasi pentingnya menjaga kehormatan diri dan berani mempertahankan diri yang seterusnya meruntuhkan tembok rasa “malu” yang banyak membelenggu golongan itu selama ini.

Kamal Affandi berkata beliau percaya banyak kes rogol yang berlaku membabitkan kaum lain tetapi tidak dilaporkan atas sebab dan kekangan tertentu.

“Jawapannya mudah, kempen yang dibuat sebelum ini dalam bahasa kebangsaan dan majoritinya orang Melayu yang hadir mendengar ceramah dan motivasi itu, orang Melayu telah terdidik dengan bantuan dan perlindungan undang-undang mereka. Mereka semakin percaya kepada sistem keadilan jenayah dan kaum lain mungkin masih belum menganggap ianya (system jenayah) penting,” katanya.

Justeru, katanya, badan-badan bukan kerajaan (NGO) di seluruh negara perlu mencari inisiatif untuk mewujudkan program motivasi yang sama kepada kaum lain di negara ini bagi memberi pendedahan kepada mereka mengenai jenayah rogol dan sistem perundangan di negara ini yang diwujudkan untuk melindungi setiap kaum yang teraniaya.

“NGO perlu melakukan sesuatu, sebagai contoh kalau ceramah itu perlu dibuat dalam bahasa Tamil, buatlah dalam bahasa berkenaan agar ianya (maklumat dan pendedahan) akan lebih ‘sampai’ kepada golongan dan kaum yang disasarkan.

“Sebelum ini pun kita lihat kalau ada pun program motivasi mesti ianya dibuat di tempat-tempat yang sofistikated, ada media yang membuat liputan, jarang-jarang yang sanggup pergi ke estet sebagai contohnya untuk memberikan ceramah atau motivasi, bagaimana motivasi itu akan sampai kepada semua kaum,” katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai rogol yang kini banyak membabitkan golongan kanak-kanak, Kamal Affandi berkata sangat sukar untuk memberi pendedahan dan didikan kepada golongan itu kerana mereka masih terlalu kecil dan tidak memahami apa yang disampaikan.

“Untuk kanak-kanak terutama di usia tiga sehingga tujuh tahun memang sangat sukar kita nak terangkan kepada mereka tentang menjaga keselamatan diri sebagai contoh mereka berada di rumah sendirian dan kita memesan kepada mereka supaya jangan memberitahu sesiapa bahawa dia berada berseorangan sebaliknya memberitahu berada bersama ibu bapa, tetapi mereka (kanak-kanak itu) akan berkata kenapa perlu menipu, kerana menipu itu adalah satu perkara yang tidak baik,” katanya.

Justeru, beliau berkata masyarakat perlu mencari ruang lain untuk mencipta langkah keselamatan terhadap golongan kanak-kanak antaranya mewujudkan kaunseling masyarakat.

Melaluinya, beliau percaya masyarakat terutama jiran tetangga akan menjadi lebih prihatin dan menjadi mata dan telinga kepada masyarakat yang lain terutama golongan kanak-kanak yang perlu diberi perhatian setiap masa.

-Bernama-

Hari membakar Quran sedunia

Rabu, 28 Julai 2010
Gainesville, FL, Amerika Syarikat (AHN):
Sebuah gereja di Florida merancang untuk membakar kitab Quran pada hari ulangtahun 9/11 tahun ini, mengundang kemarahan dari masyarakat Islam Amerika dan para bijak-pandai yang sememangnya sudahpun sedia terbabit dalam debat tentang rancangan membina masjid berhampiran Ground Zero. Dove World Outreach Center, sebuah Gereja New Testament di Gainesville, akan membakar kitab Quran pada malam 11 September “sebagai tindakan menentang kejahatan Islam.” Pastor senior gereja tersebut, Terry Jones, adalah seorang penulis buku yang baru diterbitkan berjudul , “Islam is of the Devil.”

Awal bulan ini, gereja tersebut telah mengetuai satu protes di luar Pusat Islam di Gainesville. Mereka merancang untuk mengadakan satu perarakan “No Homo Mayor” menentang Craig Lowe, datuk bandar gay pertama, minggu depan.

“Hanya terdapat satu buku yang benar, dan ia adalah Bible,” kata Jones dalam satu episod rancangan miliknya Braveheart Show di YouTube. “Menuntut supaya semua orang Islam yang tinggal di sini mesti menyesuaikan diri mereka dengan nilai-nilai kami, dengan menjadi bangsa Amerika… Awak datang sini… sesuaikan diri dengan nilai-nilai kami, Perlembagaan kami, cara hidup kami… Kita patut hentikan segera pembinaan semua masjid di Amerika.”

Konsul Hubungan Amerika-Islam (CAIR) telah meminta supaya penganut Islam Amerika mengadakan majlis makan malam “Berkongsi Quran” dalam bulan Ogos ini, iaitu semasa Ramadan.

Kumpulan hak-hak awam percaya dengan mengedarkan salinan-salinan teks kepada masyarakat awam, para pegawai penguatkuasa undang-undang dan wartawan, akan dapat menyediakan maklumat tepat tentang Islam dan sekaligus dapat mengurangkan prasangka anti-muslim.

“Masyarakat Islam Amerika dan mereka yang berfikiran rasional hendaklah menyokong usaha-usaha pendidikan positif bagi mencegah penularan Islamophobia,” kata Ibrahim Hooper, pengarah CAIR national communications, dalam satu kenyataan.

Kontroversi aktiviti 9/11 yang dirancang oleh Dove World Outreach Center hadir di tengah-tengah perdebatan mengenai pembinaan sebuah masjid berhampiran Ground Zero.

Cadangan itu akan menukarkan bangunan lama Kilang Burlington Coat di New York City menjadi sebuah pusat bernilai USD100 juta yang mempunyai sebuah masjid, sebuah auditorium 500-tempat duduk, kolam renang, ruang-ruang pameran seni, kedai buku dan restoran.

Projek itu dicetuskan oleh Feisal Abdul Rauf, imam sebuah masjid di New York City dan pengasas Cordoba Initiative, iaitu pertubuhan yang bermatlamat untuk “menghimpun pemimpin-pemimpin Islam-Barat.”

Para penyokong menjelaskan bahawa fasiliti itu, yang dipanggil Cordoba House, berusaha menerapkan hubungan lebih baik antara masyarakat Islam dan penganut-penganut agama lain. Projek itu mendapat sokongan daripada masyarakat dan pegawai-pegawai perbandaran, termasuk Datuk Bandar Michael Bloomberg, dan juga kumpulan September 11th Families for Peaceful Tomorrows.

Pihak penentang fasiliti tersebut pula mempersoalkan imej Rauf sebagai seorang Muslim sederhana dan membantah bahawa masjid yang terletak di situ dianggap sebagai satu serangan terhadap kenangan mangsa-mangsa 9/11.

Empat buah kapalterbang dirampas oleh pengganas pada 11 September 2001. Dua daripadanya melanggar bangunan berkembar World Trade Center di New York City, satu terhempas di Pentagon dan satu lagi di kawasan padang Pennsylvania. Sejumlah 2,973 orang mati dalam tragedi itu.

Sumber : beritaislamglobal.blogspot.com dari AHN News Watch

Gambar (atas ke bawah)
1. Sr Pastor Terry Jones
2. Poster protes pembinaan masjid di Ground Zero
3. Sekitar protes
4. T-shirt kempen Islam is of Devil
5. Feisal Abd Rauf
6. Gereja New Testament di GainesvilleIsu PKFZ, Anwar Mahu Jemaah Menteri Disiasat

Ketua Pembangkang Dato Seri Anwar Ibrahim menggesa Kerajaan Pusat untuk tidak melindungi mana-mana orang kenamaan yang terbabit dan bersubahat dengan skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang.

Anwar berkata pendakwaan terhadap bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr Ling Liong Sik bagaimanapun mengundang syak adanya usaha terancang untuk memperdaya dan menyelinap berbilion ringgit wang pembayar cukai.

Hujan lebat di kubu kuat bekas Menteri Datuk Seri Rafidah Aziz malam tadi tidak sedikit pun menghalang penduduk untuk bersama mendengar ceramah pemimpin reformasi ini. Kira-kira 1000 warga Kuala Kangsar membanjiri Markas Pas Bukit Chandan untuk mendengar perkembangan skandal PKFZ.

Tun Dr Ling mengaku tidak bersalah diatas dua pendakwaan dibawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu.

Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran.

Bekas Presiden MCA ini juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

Anwar menjelaskan bagaimana mungkin jemaah menteri mengizinkan Tun Dr Ling Liong Sik mengeluarkan surat jaminan untuk projek PKFZ, walhal undang-undang menetapkan bahawa hanya menteri kewangan yang boleh berbuat demikian.

Menteri Kewangan pada masa itu, adalah bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Berapa lama kita bangkitkan PKFZ ini? Tiga tahun setengah, kita ada bukti mantan Menteri
Kewangan pada waktu itu. Saya keluarkan bukti pada waktu itu mustahil dia tidak tahu menteri tidak boleh jadi penjamin ketika itu bagi pihak kerajaan yang boleh hanya menteri kewangan sahaja tetapi Ling Liong Sik tandatangan.

“Umno menafikan selama ini, dia kata Anwar bohong! Anwar tidak betul kerana dia sengaja mahu timbulkan keraguan rakyat, sekarang kita lihat siapa yang bohong? Siapa yang rasuah? Ini apa yang kita sebutkan ini adalah semuanya berdasarkan fakta dan tidak boleh lari,” katanya.

Anwar menekan Kerajaan untuk tidak melindungi mana-mana pihak yang terbabit atau bersubahat dengan skandal ini.

Jika benar jemaah menteri menyedari adanya usaha untuk menipu berbilion ringgit wang pembayar cukai, maka kerajaan perlu menjustifikasikan penganugerahan gelaran Tun kepada Ling Liong Sik.

“Kita tengok apa yang berlaku di bawah pimpinan Tun Dr. Ling Liong Sik, daripada Datuk Seri kini jadi Tun sebab apa? Sebab hendak rompak tanah PKFZ. Pada masa itu semua orang sudah tahu tetapi masih mahu memberi gelaran Tun kepada beliau.”

Anwar meminta rakyat Malaysia supaya memperhebatkan tekanan kepada kerajaan supaya tidak melindungi mana-mana pihak yang terbabit dalam skandal ini.

“Semoga Allah S.W.T memberikan kekuatan kepada kita semua. Kita mesti istiqamah dalam perjuangan, insyaallah kita akan dapat hasilnya.

“Saya malam ini hedak masuk ke Johor malam ini tidak dapat mungkin, mereka bila sahaja nampak Anwar, semuanya tidak boleh, mereka menggeletar tetapi dalam Utusan Malaysia tiap-tiap hari kutuk Anwar,” katanya.

Himpunan Felcra tetap diteruskan

Nazri Abdullah
PASIR SALAK, 31 Julai:
Himpunan Warga Felcra Peringkat Kebangsaan di Felcra Bandar Seberang Perak tetap diadakan biarpun beberapa berita pembatalan program mula disebarkan pihak-pihak tertentu.

Pengerusi Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman berkata, berita pembatalan yang disebarkan melalui khidmat pesanan ringkas SMS hari ini adalah tidak benar sama sekali.

"Program tetap diteruskan dan kita tak pernah membatalkannya.

"SMS yang tersebar itu adalah tidak benar dan cubaan pihak tertentu menghalang rakyat dari hadir ke program kita," katanya yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Menurutnya, selain SMS, berita pembatalan juga disiarkan melalui stesen radio RTM negeri hari ini.

Pihak polis juga jelasnya telah mengeluarkan arahan supaya rakyat tidak menghadiri himpunan tersebut kerana didakwa tiada permit.

Mazlan bagaimanapun bertegas program tersebut tidak menyalahi undang-undang kerana dibuat ditanah persendirian milik seorang ahli PAS di kawasan tersebut.

Penganjur juga sebelum ini telah dua kali memohon permit dari pihak polis namun ditolak.

Himpunan tersebut bermula malam ini bertempat di Felcra Bandar Seberang Perak (Changkat Lada) dianjurkan oleh Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Pusat.

Sebelum ini penganjur himpunan tersebut telah menerima pelbagai ugutan agar membatalkan program tersebut.

Peserta Felcra pula diberi amaran agar tidak menghadiri program tersebut.

Semalam, Felcra menggunakan masjid di sekitar Pasir Salak memberi amaran kepada peneroka bahawa mereka akan ditangkap jika terlibat dengan himpunan tersebut.

Semalam juga Pengerusi Felcra, Datuk Tajuddin Abdul Rahman memberi amaran mengeluarkan kenyataan mahu menyaman penganjur jika program ini memfitnah Felcra.

Ekoran amaran terbaru itu juga, Anak menjemput Tajudin untuk bersama dalam himpunan tersebut.

Karpal cadang perogol kanak-kanak dihukum mati

Pengerusi DAP kebangsaan Karpal Singh hari ini meminta kerajaan meminda Seksyen 376 Kanun Keseksaan agar perogol kanak-kanak boleh dikenakan hukuman mati.

Karpal berkata walaupun sebelum ini beliau memperjuangkan agar hukuman mati dimansuhkan, tetapi memandangkan saban hari, semakin banyak kanak-kanak menjadi mangsa penjenayah, termasuk perogol, maka sudah tiba masanya kerajaan bertindak menjaga kepentingan awam dengan melaksanakan tindakan lebih tegas dan berkesan.

"Ini boleh memberi mesej jelas kepada mereka yang bercita-cita untuk melakukan kesalahan bahawa undang-undang tidak akan lagi bertolak ansur dengan perbuatan merogol kanak-kanak yang tidak bersalah," katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur hari ini.

Karpal berkata kes terbaru bahawa seorang kanak-kanak berusia 10 tahun didakwa telah dirogol oleh pemandu bas sekolah yang dinaikinya, menuntut perhatian khusus tentang perlunya hukuman sedia ada bagi perbuatan itu, dikaji semula.

Kata beliau mengikut Seksyen 376 (2) (e), Kanun Keseksaan, hukuman bagi kesalahan merogol kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah ialah penjara tidak melebihi 30 tahun dan sebatan.

Beliau berkata memang tidak dapat dinafikan bahawa kesalahan tertuduh perlu dibuktikan melebihi keraguan munasabah, tetapi dalam kes di mana tertuduh didapati melakukan perbuatan demikian secara terang-terangn serta disokong oleh saksi berwibawa yang melihat perbuatan itu dilakukan, maka tiada masalah untuk membuktikan kes berkenaan di luar keraguan munasabah.

"Saya sedar tentang bahaya kemungkinan seseorang yang tidak bersalah, dikenakan hukuman. Pelaksanaan hukuman mati tidak boleh diubah kembali.

Kesengsaraan yang dialami seseorang insan yang tidak bersalah, tetapi dikenakan hukuman mati, memang tidak dapat digambarkan," katanya.

Bagaimanapun, kata beliau, perbuatan merogol kanak-kanak yang tidak berdosa di hadapan orang lain, menuntut agar undang-undang sedia ada, dibuat pindaan.

-Bernama-

Perbicaraan kes khalwat Norman,Memey ditangguh

KUALA LUMPUR: Perbicaraan kes dakwaan khalwat membabitkan pelakon Norman Hakim dan pasangannya, Memey Suhaiza yang sepatutnya bersambung pada Jumaat terpaksa ditangguhkan setelah Hakim, Salehan Yatim ditukar sebagai Pendakwa Syarie di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan.

Peguam Syarie Fakhrul Azman Abu Hassan yang mewakili Norman dan pasangannya berkata, kes itu akan ditangguhkan pada 13 Ogos ini.

Norman Hakim berpakaian putih manakala Memey Suhaiza berbaju kurung warna merah tiba di mahkamah kira-kira jam 9 pagi sebelum pulang 40 minit kemudian.

Sementara itu, pendakwa syarie, Muhamad Nazri Basrawi memberitahu, saksi keenam yang juga orang awam, Muhamad Yusri Abd Razak sepatutnya memberikan keterangan pada prosiding semalam.

Norman dan Memey dibicarakan atas tuduhan berada bersama dalam keadaan yang menimbulkan syak berkhalwat di antara jam 1.45 dan 3 pagi, 30 Oktober 2008 di pejabat beralamat 4-1A, Jalan UP 1/2, Taman Ukay Perdana, Ampang.

Norman didakwa mengikut Seksyen 29(1)(a) Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995, manakala Memey pula dituduh mengikut Seksyen 29(1)(b) enakmen sama.

Mereka boleh dipenjara maksimum dua tahun atau denda RM3,000 atau kedua-duanya jika disabitkan kesalahan.

Wanita mengaku bunuh 8 bayi

VILLERS-AU-TERTRE: Wanita Perancis yang mengaku membunuh serta menanam dan menyembunyikan mayat lapan bayi sejak sepuluh tahun lalu akan dibicarakan atas tuduhan membunuh.

Dominique Cottrez, 46, mengaku melahirkan kesemua bayi itu di rumah tanpa bantuan sesiapa sebelum memasukkan mereka ke dalam beg plastik.

Selepas bayi itu meninggal dunia, wanita itu menanam dua mayat di perkarangan rumah ibunya dan enam lagi disembunyikan di dalam garaj rumahnya.

"Wanita itu memberi alasan dia ada pengalaman buruk semasa melahirkan anak sulung lebih 20 tahun lalu dan tidak mahu berjumpa doktor selepas itu," kata pendakwa raya, Eric Vaillant, semalam.

Dominique dan suaminya, Pierre-Marie, ditahan pada Rabu berikutan penemuan dua rangka mayat di dalam plastik di perkarangan sebuah rumah di Villers-au-Tertre.

Pierre-Marie dibebaskan selepas disiasat kerana dia mengaku langsung tidak tahu isterinya mengandungkan, melahirkan, membunuh serta menanam dan menyembunyikan mayat bayi-bayi berkenaan.


Bedah siasat sedang dilakukan ke atas kesemua mayat untuk mengesahkan punca kematian./Sharian

Umno perlu direhatkan

Mohd Sabri Said
KEPALA BATAS, 31 Julai:
Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Husam Musa (gambar) menyeru rakyat merehatkan sementara Umno dan Barisan Nasional (BN) daripada bergelumang dengan politik tanahair kerana banyak kesalahan telah dilakukan sehingga ekonomi, keselamatan, kehakiman dan politik negara tidak lagi stabil.

Umpamanya, kata beliau, apabila pemain bola sepak mendapat kad merah kerana melakukan kesalahan yang berulang, dia terpaksa dikeluarkan atau direhatkan untuk beberapa kali perlawanan.

Begitu juga, ujarnya dengan Umno dan BN perlu dihukum sebab terlalu banyak melakukan penyelewengan, pembohongan dan campur tangan tangan sehingga menyulitkan sesuatu keputusan diadili dengan adil.

"Umno dan BN kena direhatkan. Rakyat perlu buat begitu jika tidak mahu melihat negara menuju kehancuran," tegasnya ketika berceramah di Dewan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), Kepala Batas malam tadi.

Ekoran itu, kata Exco Kerajaan Kelantan itu banyak pelabur tidak menanam modal di Malaysia sebaliknya mencari lokasi lain yang lebih selamat.

Tambahnya, apabila terjadi begitu, ekonomi negara merudum teruk ditambah lagi dengan wang negara diboroskan dengan projek mega yang tidak memberi manfaat kepada rakyat.

"Habislah jika keadaan negara macam ni. Jadi, lebih baik rehatkan Umno dan kuncunya pada pilihan raya umum depan. Bila parti sempit dan perkauman tidak ada, maka senanglah nakhoda melayari bahtera memajukan negara, " ujar beliau.

Kepimpinan negara, katanya apabila harga gula dinaikkan terus mengeluarkan kenyataan santai kononnya untuk mendidik rakyat supaya tidak terkena penyakit kencing manis manakala membanding harga dengan negara jiran apabila menaikkan harga petroleum.

Menurutnya, itulah alasan Kerajaan BN sejak dulu sampai sekarang, tidak pun menunjukkan rasa serik atau kesal apabila menindas rakyat malahan rasa bangga bila rakyat tidak menunjukkan protes.

"Mereka sudah menjahanamkan negara, kenapa rakyat masih biarkan mereka memerintah termasuk cadangan terbaru membeli 274 kereta perisai yang harganya sebuah RM31 juta pada hal seluruh dunia tahu harga kereta perisai termahal dari Amerika Syarikat hanya bernilai RM9 juta sebuah," katanya.

Bayi berbalut akhbar ditinggal depan kedai

Seorang bayi perempuan dipercayai baru lahir ditinggalkan berbalut dengan kain dan surat khabar di hadapan sebuah kedai di Taman Cegar, Simpang Ampat di Nibong Tebal hari ini.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan Supt Shafien Mamat berkata bayi yang masih bertali pusat itu ditemui pukul 7.56 pagi ketika pemilik kedai berkenaan hendak membuka kedainya.

"Bayi ini dipercayai baru dilahirkan beberapa jam sebelum dijumpai dan masih bertali pusat. Bagaimanapun keadaannya ketika itu agak lemah dan kebiruan kerana kesejukan," katanya kepada pemberita di Nibong Tebal.

Beliau berkata bayi seberat 2.58 kilogram itu dihantar ke Hospital Sungai Bakap di Nibong Tebal untuk rawatan lanjut.

"Setakat ini kita belum dapat kenal pasti keturunan bayi itu dan siasatan lanjut sedang dijalankan," katanya.

Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung penemuan bayi itu supaya menghubungi mana-mana balai polis berdekat bagi membantu siasatan.

-Bernama-

POLIS GAGAL TUNAIKAN TANGGUNGJAWAB - MAT SABU

Sofi Wahab
AJK PAS Pusat, Haji Mohd Sabu kesal dengan kegagalan Polis menghalang ceramah BN yang dianjurkan bersebelahan dengan ceramah PAS sehingga ianya boleh menyebabkan perselisihan dan pergaduhan.

"Saya kesal dengan kelemahan dan kegagalan Ketua Polis Melaka yang gagal mengambil tindakan terhadap Umno yang sengaja mengadakan ceramah di sebelah ceramah PAS yang boleh mencetuskan keadaan tidak baik".

"PAS mengadakan ceramah di perkarangan Pejabat kita, tetapi Umno mengadakan ceramah di kawasan umum dan lebih teruk bertujuan menganggu ceramah kita, mengapa Polis tidak bertindak menghalang ceramah Umno" tambah Mohd Sabu.

Beliau berkata kegagalan membuktikan Polis bertindak berat sebelah dan tidak professional.

"Saya mencatat semua kegagalan Polis ini dan kalau kita perintah Malaysia nanti kita akan ambil tindakan kepada anggota yang gagal memainkan peranan mereka dengan bertanggungjawab dan professional" ujar beliau.

Mohd Sabu berkata demikian pada ceramah anjuran Majlis Tindakan DUN Bukit Baru di perkarangan Pejabat PAS Bukit Baru malam tadi.

Umno seperti 3 program ceramah di kawasan Bukit Katil sebelum ini, sekali lagi menganggu ceramah tersebut dengan mengadakan ceramah kira-kira 50 meteri sahaja di tapak ceramah PAS. Namun ceramah mereka dihadiri oleh kira-kira 30 orang sahaja sedangkan ceramah PAS di hadiri oleh lebih dari 1000 orang.

Ini memberikan tamparan hebat kepada Umno kerana Ketua Menteri Ali Rustam sendiri turut berceramah di pihak Umno malam tadi.

Laporan Polis Ke Atas Felda Curi Duit Peneroka

fezuljengka
LAPORAN POLIS 24 JULAI 2010
Laporan dibuat terhadap:
Dato Dzulkifli Abd Wahab
Pengarah Besar Felda

Pihak pengurusan Felda telahpun mengenakan potongan purata sebanyak RM 120.00 sebulan daripada jualan sawit peneroka yang dihantar ke kilang Felda walaupun mereka mengusahakan sendiri ladang mereka atas alasan untuk Tabung Tanam Semula ke2 tanpa sebarang makluman dan keizinan dari peneroka Felda.

Mazlan Aliman bersama wakil peneroka dan pimpinan parti politik selepas membuat laporan polis di Temerloh

ADUAN
1. Peneroka peneroka yang sudah menerima Hak Milik dan mengusahakan ladang mereka secara persendirian dengan tidak diurus oleh Felda Techno Plant tidak terikat dengan apa apa potongan yang dikenakan Felda ke atas hasil mereka.

2. Felda tidak pernah meminta kebenaran ataupun memaklumkan kepada peneroka untuk mengenakan potongan RM 120.00 untuk Tabung Tanam Semula ke2.Tindakan ini jelas satu bentuk penyelewengan dan kecurian ke atas wang peneroka.

Potongan RM 120.00 adalah begitu tinggi iaitu tiga kali ganda potongan sebelum ini yang hanya dikenakan RM 40.00 (sepuluh ekar) sebulan.

Alasan yang diberikan Felda, potongan tersebut adalah untuk kebaikan masa hadapan peneroka dengan mewujudkan tabungan untuk tanam semula adalah diragui sama sekali tujuannya memandangkan tabungan Tanam Semula yang pertama yang dipotong oleh Felda hampir 20 tahun berjumlah RM 17,000 masih tidak diserahkan sepenuhnya kepada peneroka walaupun peneroka telah menanam sendiri sawit mereka ada yang sudah mencecah lapan tahun.

TUNTUTAN

1. Pihak pentadbiran Felda mestilah mengembalikan semula kepada peneroka semua wang yang telah dipotong dari hasil peneroka untuk Tanam Semula ke2 yang telah dibuat tanpa keizinan dari mereka .

2. Pihak Felda juga mestilah menyerahkan kembali kepada peneroka semua caruman Tabung Tanam Semula pertama yang dipotong dari peneroka selama tempoh 20 tahun berjumlah RM 17,000 yang masih belum dilangsaikan.

3. Satu siasatan perlu dilakukan diatas keengganan pentadbiran Felda menyerahkan kesemua caruman tersebut kepada peneroka serta mengenakan potongan baru yang berlipat ganda yang dipaksakan ke atas peneroka.Adakah wang tersebut telah disalah gunakan untuk perbelanjaan lain yang dirahsiakan oleh Felda selama ini memandangkan rezab Felda telah mengalami kemerosotan sehingga 60 peratus dalam tempoh lima tahun seperti yang didedahkan sendiri oleh Dato Ahmad Bin Maslan selaku Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri.

4. Memandangkan isu ini melibatkan kepentingan ramai maka saya mendesak laporan polis ini disiasat dan tindakan segera dapat diambil.

Pengadu:

Wahab bin Siran

Abdul Kadir Bin Manaf

Aris Fezul Bin Ismail

Laporan polis yang tersebut di atas dibuat oleh wakil peneroka dan generasi kedua Felda pada 24 Julai 2010 -Sabtu di Ibu Pejabat Polis Daerah Temerloh.

Skandal PKFZ: Lebih Banyak "Ikan Besar" Masuk Jala?

FreeMalaysiaToday
PETALING JAYA: Para pemimpin pembangkang hari ini mengalu-alukan keputusan untuk mendakwa bekas presiden MCA, Tun Ling Liong Sik dan Tony Pua dari DAP menjangka lebih banyak "ikan besar" akan didakwa di mahkamah.

Bagus…..melihat Peguam Negara mendakwa ikan besar. Ini merupakan kes rasuah terbesar dalam sejarah Malaysia dan menandakan lebih banyak ikan besar akan masuk jala," kata Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara dan ketua ekonomis parti itu.

Beliau berkata, pendakwaan kali ini nampak lebih kompeten, terutama apabila pendakwaan selama ini dilakukan dengan cara tidak senonoh atau gagal.

Semalam, Ling bekas menteri pengangkutan, didakwa dengan duatuduhan menipu berhubung skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Bekas presiden MCA berusia 67 tahun itu, yang berdepan hukuman penjara jika didapati bersalah, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap kedua-dua tuduhan tersebut.

Sementara itu, Tony Pua yang memberitahu bahawa tokoh berprofil tinggi yang lain turut terlibat berkata, "Ling tidak boleh bertindak seorang diri."

Ditanya sama ada beliau menjangka mendapat berita itu, beliau berkata, "tidak…… sesuatu yang memeranjatkan dan tanda pendakwaan yang positif."

Beliau juga bersetuju apabila ditanya jika perkembangan terbaru ini sebagai tanda pilihan raya umum (PRU) menjelang tiba.

"Kamu meneka soalan yang tepat, tahniah," katanya, tanpa mengulas lebih lanjut.

Pekung di dada Umno-MCA

DrDzulkeflyAhmadSementara itu, pegawai penyelidik PAS Dr Dzulkefly Ahmad yang mengalu-alukan tindakan mendakwa Ling bagaimanapun mengingatkan Perdana Menteri Najib Tun Razak bahawa peristiwa tidak memberi kesan terhadap PRU akan datang.

"Jika Najib berfikir dengan membawa Ling ke muka pengadilan akan menambah sokongan terhadap beliau dan Barisan Nasional, beliau juga perlu diingatkan tentang pembaziran yang beliau bawa selama ini," katanya.

"Beliau boleh memanggil PRU secepat mungkin jika beliau yakin dengan ilusinya," tambah beliau.

Dr Dzulkefly yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor berkata, perbicaraan Ling boleh membuka lebih banyak pekung dalam parti pemerintah.

"Kita harus ingat bahawa PKFZ adalah projek Umno-MCA. Dengan mendakwa beliau, beliau akan mendedahkan lebih banyak perlakuan rasuah dalam kerajaan Barisan Nasional.

"Semua yang terlibat tidak harus dibiar lepas bebas. Ini merupakan satu permulaan yang baik," terang beliau.

Dalam reaksi spontan, Naib Presiden PKR Azmin Ali juga mengalu-lukan langkah ini berkata, bagaimanapun bahawa Ling seharusnya diberi perbicaraan yang adil bagi membela dirinya.

"Namun secara prinsip, kita ingin melihat tindakan diambil terhadap mereka yang bertanggungjawab, tanpa pilih kasih atau takut, untuk melindungi hak orang awam," katanya kepada FMT.

Walaupun langkah terbaru telah menimbulkan spekulasi bahawa Ling dijadikan "kambing hitam", Ahli Parlimen Gombak itu berkata, Ling adalah watak utama dalam skandal ini."

"Beliau bukan dijadikan kambing hitam. Malahan, sebelum beliau berundur dari kementerian berkenaan beliau menandatangani surat sokongan untuk projek ini, yang digunakan sebagai cagaran oleh kerajaan.

"Saya fikir beliau harus bertanggungjawab dalam soal ini kerana sebagai menteri kabinet, beliau mewakili kerajaan," katanya.

Beliau bagaimanapun, enggan untuk membuat spekulasi berapa banyak lagi "ikan besar" akan didakwa di mahkamah berhubung skandal melibatkan berbilion ringgit ini.

"Kami tidak mahu membuat spekulasi tapi penyiasatan sebelum ini telah mengambil masa yang lama dan saya pasti kamar Peguam Negara akan membawa mereka yang terlibat ke muka pengadilan," kata Azmin.

Kepentingan awam harus dilindungi

200905251655OngTeeKeat-MCASementara itu, Ong Tee Keat yang juga bekas presiden MCA berkata tiada sesiapa harus berada di atas undang-undang walaupun melibatkan ahli parti yang senior seperti Ling.

"Undang-undang mesti dijunjung dan tiada sesiapa di atas undang-undang," katanya, menambah, bagaimanapun beliau tidak berminat dengan personaliti seseorang.

"Harapan saya ialah kepentingan orang ramai, terutama para pembayar cukai, dilindungi," beliau memberitahu para pemberita selepas berucap di Persidangan Undang-Undang Malaysia ke 15, di Kuala Lumpur.

Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin menyifatkan tindakan ini (untuk mendakwa Ling) sebagai berani dan proaktif tetapi berkata, Ling dan pihak pendakwaan harus diberi peluang di mahkamah.

"(Tetapi) persoalan tentang bayaran bon perlu dijawab," katanya dalam Twitter.

Skandal PKFZ: Lebih Banyak "Ikan Besar" Masuk Jala?

Kebakaran Hayatul Uloom, Kerajaan Selangor Sumbang RM100,000

Keprihatinan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor bagi memastikan kebajikan rakyat tidak dapat disangkal lagi.

Ia semakin ketara apabila Kerajaan Selangor meluluskan peruntukan RM100,000 kepada pusat Pengajian Hayatul Uloom, Batu 14 Hulu Langat bagi membina semula asrama pusat pengajian yang musnah dalam kebakaran 25 Julai lalu.

Walaupun kerajaan Selangor berdepan pelbagai sekatan peruntukan daripada kerajaan Pusat, namun, nilai sumbangan kepada pusat pengajian itu lebih tinggi berbanding bantuan yang disampaikan Perdana Menteri, sebelum ini.

Datuk Seri Najib Razak pada 28 Julai lalu, menyerahkan sumbangan sebanyak RM30,000 melalui Setiausaha Politiknya, Datuk Jailani Ngah.

Dr Halimah Ali, Exco pendidikan,Pendidikan Tinggi Dan Pembangunan Modal Insan bersama-sama Pejabat Daerah Hulu Langat, berkunjung ke tapak pengajian itu untuk menyerahkan sumbangan berkenaan.

Adun Selat Klang itu bersimpati atas tragedi berkenaan dan pihaknya sudah memastikan kerja pembinaan semula dilakukan segera dengan memaklumkan masalah itu kepada pimpinan kerajaan negeri.

Pakatan Rakyat selama ini sentiasa menitik berat soal pendidikan dan modal insan, malah menyediakan peruntukan rm6 juta untuk sekolah agama manakala rm4 juta sekolah jenis india dan cina.

"Allhamdulillah, kerajaan negeri memperuntukan RM100,000 untuk membantu baik pulih kerana kita memandangkan sekolah ini baik dan memang patut dibantu," katanya.

Dr Halimah turut bersimpati kerana kebakaran berkenaan meragut nyawa seorang penuntut iaitu Abdul Rahman Rosmani dalam kejadian kira-kira jam 1.30 pagi itu.

"Kita kesal kerana ada kehilangan jiwa pelajar sekolah ini dan mengharapkan bantuan teknikal daripada JKR untuk kegunaan semua pelajar," katanya.

"Kita juga mahu kontraktor yang terbaik supaya kualiti, kos dan aspek keselamatan keselamatan terjamin dan memastikan sekolah ini dibangunkan dengan cara yang terbaik," katanya lagi.

Berterima kasih dengan bantuan kerajaan negeri atas segala sumbangan, Pengetua Pusat Pengajian Hayatol Uloom, Dr Shahril pula berharap, kejadian ini tidak mematahkan semangat penuntut lain.

Beliau juga menganggap keprihatinan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor dan kunjungan Dr Halimah memberi semangat kepada beliau dan pelajar untuk terus mendepani segala bentuk cabaran dalam memartabat ilmu agama.

"Bagi pihak pengajian hayatul uloom, kami mengucapkan banyak berterima kasih kepada kerajaan negeri yang prihatin terhadap nasib kami. Kami juga terharu dengan sumbangan," katanya.

FDI: Ku Li dakwa Datuk Mustapa Mohamed berbohong

Bekas menteri kewangan Tengku Razaleigh Hamzah mengecam Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mustapa Mohamed kerana tidak memberitahu perkara yang sebenar berhubung sebab utama tentang kejatuhan pelaburan langsung asing (FDI) sebanyak 81 peratus pada 2009.

"Beliau tidak bercakap benar, berpusing-pusing beri alasan remeh," katanya kepada
Malaysiakini di Sidang Kemuncak Pemimpin Pelajar hari ini.

Razaleigh mengulas alasan menteri itu bahawa Malaysia hanya berjaya menarik FDI sangat sedikit berbanding ekonomi negara jiran kerana ia melibatkan skala pembangunan pada tahap berbeza, justeru tidak boleh menarik pelaburan infrastuktur.

Mustafa dilaporkan berkata ini kerana Malaysia tidak berminat menarik pelaburan dalam sektor pulangan rendah seperti yang melanda ekonomi kawasan lain.

Razaleigh yang juga ahli parlimen Guan Musang mengetepikan perkiraan bahawa pelabur tempatan lari ke luar negara kerana pasaran Malaysia sudah tepu.

"Masalah sebenarnya ialah keyakinan (pelabur). Jika begitu, kenapa syarikat seperti YTL buat stesen janakuasa di Singapura? Awak boleh tanya mereka.

"Kita perlukan duit untuk bangunkan negara ini. FDI bukan hanya bawa duit tapi latihan dan kemahiran pembangunan," katanya.