"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Ku Li sendiri cadang saya sertai DAP - Zairil

Zairil Khir Johari

Saya tertarik untuk membalas laporan bertarikh 18 Sept 2020 di The Malaysian Insight yang bertajuk “Jangan jadi alat DAP, kata Ku Li pada anak muda Melayu”.

Dalam laporan tersebut, veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah (lebih dikenali dengan panggilan mesra Ku Li) dipetik sebagai memberi saranan kepada anak muda Melayu dalam DAP agar “tidak dijadikan alat oleh kumpulan dalam DAP untuk menguasai negara ini”.

Beliau kemudian menambah bahawa negara “ini asalnya Tanah Melayu dan tiada tempat lain di mana orang Melayu boleh pergi.”

Sudah menjadi kelaziman bagi pihak media untuk mensensasikan petikan-petikan tertentu tanpa konteks yang sebenar. Namun sekiranya apa yang dilaporkan itu betul, maka saya merasakannya pelik kerana sebenarnya Ku Li sendiri yang telah mencadangkan agar saya menyertai DAP lebih 10 tahun dahulu.

Zaman perubahan

Sekembalinya saya ke tanah air setelah tamat pengajian di United Kingdom pada akhir tahun 2006, saya mendapati Malaysia sedang mengalami gelombang politik yang makin ketara.

Pada tahun 2007, dua demonstrasi besar-besaran, iaitu perhimpunan Bersih yang pertama diikuti dengan perhimpunan Hindraf, telah mencetuskan momentum yang telah mendorong kepada kejayaan bersejarah oleh parti-parti pembangkang DAP, PKR dan PAS pada Pilihan Raya Umum 2008.

Bukan sahaja pembangkang berjaya menidakkan majoriti dua-pertiga di Dewan Rakyat yang sekian lama dinikmati Barisan Nasional (BN), mereka juga berjaya menewaskan BN di dewan-dewan undangan negeri Pulau Pinang, Selangor, Perak dan Kelantan.

Disuntik dengan semangat pembaharuan yang sedang menyemarak di negara, ditambah pula dengan penyertaan generasi anak muda di barisan hadapan politik, saya pun membuat keputusan untuk berkecimpung dalam kancah politik Malaysia.

Namun begitu, saya tidak pasti apakah cara yang paling afdal untuk menyertai politik kepartian. Saya berasa perlu mendapat nasihat daripada orang yang lebih berpengalaman dalam bidang politik.

Justeru, saya telah berjumpa dengan Ku Li, iaitu seorang rakan seperjuangan arwah ayahanda saya yang saya menganggap sebagai seorang mentor dan father figure.

Walaupun peristiwa ini telah berlaku lebih sedekad lalu, saya masih lagi boleh ingat dengan jelas perbualan yang bertempat di rumah putih Ku Li di Kuala Lumpur.

Dengan penuh semangat, saya telah menyampaikan hasrat saya untuk menyumbang jasa kepada perjuangan untuk membawa pembaharuan dalam politik tanah air.

Saya sedikit sebanyak ingin mengikuti jejak langkah arwah ayahanda saya yang semasa zaman mudanya telah memainkan peranan yang penting dalam peralihan politik yang telah berlaku di negara kita pada tahun 1957.

Ku Li telah menerima baik keinginan saya untuk menyertai perjuangan politik, malah menzahirkan kepercayaannya pada kemampuan saya untuk menawarkan khidmat bakti dengan terpuji.

Beliau juga menyatakan dengan dukacita bahawa Umno sudah pun menyimpang daripada perjuangan asal. Malah, seorang anak muda dengan idea yang berbeza sudah tentu akan menghadapi kesukaran untuk menaiki tangga hierarki parti.

Akhirnya, beliau mencadangkan sesuatu yang tidak saya sangkakan. “Mungkin kamu patut mempertimbangkan menyertai parti pembangkang kerana mereka lebih bersedia untuk memberi peluang kepada anak muda.”

Beliau kemudiannya bertanya di manakah ingin saya berpusat dari segi politik. Saya menjawab di Pulau Pinang kerana saya telah membesar di sana. Lalu beliau berkata bahawa sekiranya itu kehendak saya, maka pilihan pun jelas. “Saya percaya kamu mampu membawa impak jika kamu menyertai DAP.”

Maka itulah cerita bagaimana saya menjadi ahli DAP pada tahun 2010. Sehingga ke hari ini, Ku Li masih mengingatkan saya bahawa beliaulah orang yang menasihati saya agar menyertai DAP.

Saya sememangnya amat menghargai nasihat yang beliau beri pada hari itu, kerana keputusan itu dibuktikan tepat dan telah membolehkan saya untuk berkhidmat kepada negara serta negeri Pulau Pinang.

DAP yang lebih rencam

Selama 10 tahun, saya bukan sahaja menjadi ahli DAP malah sebahagian daripada pucuk pimpinannya. Oleh itu, saya telah melihat dengan mata sendiri proses transformasi dalaman yang telah berlaku.

Pada ketika saya memasuki parti, memang benar tidak ramai ahli Melayu, apatah lagi anak muda Melayu. Namun banyak yang telah berubah.

Pelbagai usaha dan inisiatif telah dilakukan oleh parti untuk keluar daripada kepompong tradisi pengundi bukan Melayu dari kalangan kelas pekerja yang berpusat di bandar. Walaupun menghadapi rintangan-rintangan dalaman, namun hasilnya terserlah apabila DAP berjaya merencamkan barisan kepimpinan.

Daripada keadaan tidak mempunyai seorang pun wakil rakyat Melayu selama 18 tahun sejak tahun 1995, DAP telah berjaya memenangkan dua ahli parlimen dan seorang ahli dewan undangan negeri pada Pilihan Raya Umum 2013.

Bilangan ini telah dinaikkan tiga kali ganda pada tahun 2018 dengan kemenangan sembilan wakil rakyat Melayu (satu ahli parlimen dan lapan ahli dewan undangan negeri, dengan empat daripadanya dilantik menjadi ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri).

Yang lebih menariknya, enam daripada sembilan orang itu berusia bawah 40 tahun.

Selain daripada kemasukan pemimpin-pemimpin Melayu yang muda, DAP juga mencipta sejarah apabila calon-calon orang asal di Sabah dan Sarawak juga berjaya memenangi kerusi pada tahun 2018.

Sekiranya dibandingkan dengan dahulu, rupa DAP pada tahun 2020 sememangnya jauh berbeza. Daripada sebuah parti yang lazimnya diwakili muka-muka bukan Melayu dan bukan

Bumiputera, hari ini DAP sudah menjadi sebuah parti arus perdana yang mampu mengetengahkan barisan wakil rakyat yang sungguh rencam.

DAP juga merupakan parti dengan nisbah wakil rakyat bawah usia 40 tahun yang paling tinggi.

Walaupun sudah banyak berubah, DAP tetap kekal dengan komitmen terhadap prinsip-prinsip demokrasi, keadilan sosial dan persaudaraan. Inilah nilai-nilai yang menjadi tunjang parti bagi perjuangannya yang tidak berasaskan kaum.

Betul ramalan Ku Li bahawa saya akan mendapat penerimaan dalam DAP sebagai anak muda yang beriktikad untuk melakukan pembaharuan politik.

Malah saya boleh katakan bahawa kesanggupan DAP untuk menyambut kerencaman budaya dan idea inilah yang menyediakan landasan bagi saya dan anak-anak muda lain yang berhasrat untuk membina negara Malaysia yang adil dari segi sosio-ekonomi dan mampu memberi peluang kepada setiap seorang warganegaranya.

Saya selalu menghormati nasihat Ku Li sebagai seorang tokoh negarawan, malah saya telah berjaya dalam politik kerana nasihatnya. Namun pada ketika ini saya ingin mengingatkan Ku Li bahawa negara ini Malaysia, dan tiada tempat lain di mana orang Malaysia boleh pergi.

ZAIRIL KHIR JOHARI ialah naib pengerusi DAP Pulau Pinang dan penolong setiausaha publisiti kebangsaan DAP.

‘Kerana mulut Muhyiddin, mungkin binasa undi PN, BN di Sabah’

Zaharin Mohd Yasin

ULASAN |
Esok saya pulang ke Kuala Lumpur. Meninggalkan Kota Kinabalu. Selama 8 hari selepas saya dapat meninjau gerak pilihan raya Negeri di Sabah.

Pilihan raya Sabah kini kembali ke asal di tahun 1976. Kerajaan Persekutuan hendak menjatuhkan kerajaan negeri.

Berbeza dahulu parti Usno yang mahu ditumbangkan dan parti Berjaya sama-sama dalam Barisan Nasional. Jika siapa kalah pun tidak menjejaskan kerajaan Persekutuan. Hanya bertukar ketua menteri.

Salah satu senjata berat yang dibawa oleh Kuala Lumpur untuk menyerang Tun Mustapha Harun adalah pemimpin abang adik dalam Usno sendiri, termasuk Tun Fuad Stephen yang berhenti letak jawatan Yang di-Pertua Negeri atau kalangan Rakyat Sabah memanggil Yang di-Pertua Negeri dengan sebutan 'Negara'.

Bekas Yang di-Pertua Sabah dan bekas KM Tun Mustapha Harun.
Dan beberapa menteri yang berpengaruh seperti Haris Salleh dengan menubuhkan Parti Berjaya.

Tahun pilihan raya umum negeri 1981, Usno cuba menumbangkan Berjaya tetapi tewas. Sebab tewas, kerana ada perubahan di lakukan oleh kerajaan Berjaya dalam soal pembangunan di Sabah.

Parti Berjaya adalah satu-satu parti yang menurunkan calon-calon berkelulusan tinggi dan cerdik pandai. Beberapa nama yang boleh di sebut seperti James Ongkili. Berbeza dengan Usno masih calon yang lama dan kurang latar belakang pendidikan tetapi mereka orang yang dikenali.

Kenapa Berjaya kalah teruk di tahun pilihan raya negeri 1985? termasuk ketua menterinya Harris Salleh di DUN Tenom dengan seorang pemandu Jabatan Penerangan?

Najib tak belajar dari sejarah

Sebab pembangunan memang dilakukan oleh Berjaya dan Haris Salleh, itu tidak boleh dinafikan. Tetapi bagaimana hubungan dia dengan rakyat?

Dia menjadikan rakyat sebagai musuhnya. Dan kesilapan dia ialah memecat seorang anak muda pemimpin berpendidikan kelulusan undang-undang bernama Pairin Kitingan yang juga salah seorang menterinya.

Maka di sini Najib Razak tidak belajar dari sejarah. Dengan memecat seorang naib presiden (Mohd Shafie Apdal) dan timbalan presiden parti Umno (Muhyiddin Yassin). Kerajaannya tersungkur.

Kini Muhyiddin Yassin melakukan perkara yang sama. Dia tidak berapa tahu akan geografi politik Sabah termasuk saikologi politik dan sosio ekonomi politik Sabah.

Bila Muhyiddin Yassin bercakap dua isu di dua tempat berbeza, nampak sangat dia menghadapi masalah 'terlupa'. Dalam satu perjumpaan di meminta biarlah kerajaan negeri itu ada hubungan 'intim'. Maksudnya macam laki bini. Intim di katil dan mesra di luar.

Tetapi di tempat lain, dia berkata pula 'kerajaan persekutuan tidak akan membantu kewangan dan pembangunan di Sabah' jika kerajaan negeri tidak selaras dengan kerajaan persekutuan.

Maka dengan kenyataan itu, 40 peratus pengundi atas pagar membuat keputusan tidak akan mengundi PN dan 20 peratus pengundi yang hendak menyokong PN dan juga BN berpaling tadah.

Maka di mana hujah PN akan menang? Masalah kerana mulutnya Muhyuddin Yasin pengundi Sabah bukan sahaja tidak akan mengundi Perikatan Nasional tetapi juga membawa tidak mengundi Barisan Nasional atau Umno. Maka calon-calon Barisan Nasional menjadi mangsa yang bukan kesilapannya.

Jangkaan saya parti Warisan 37 kerusi. PKR empat kerusi. DAP empat kerusi dan Amanah satu kerusi. Jumlah paling rendah 45 kerusi akan dimenangi oleh Warisan dan sekutunya. Selebih itu bagi-bagikan antara BN, PN, PBS, LDP.

Nota: Barisan Nasional mempunya identiti yang berbeza dengan Pakatan Nasional. Umno dan MCA, MIC tidak menyertai Pakatan Nasional.

ZAHARIN MOHD YASIN ialah blogger Umno, Sang Kelembai dan bekas setiausaha bahagian Umno Bandar Tun Razak.

Amanah itu 'anak derhaka PAS' - Hadi

PRN SABAH | "Amanah itu anak derhaka," kata Presiden PAS Abdul Hadi Awang membidas kenyataan pemimpin Warisan yang menyifatkan Amanah ibarat "anak" kepada PAS.

Beliau dipetik Sinar Harian berkata kenyataan itu menunjukkan Warisan terdesak untuk meraih undi dalam PRN Sabah.

“Amanah itu anak derhaka. Kita sudah putus kerjasama dengan DAP tetapi mereka masih nak ikut DAP juga, (jadi) kita anggap mereka derhaka.

"Kalau betul-betul anak dia mesti taat kepada ibu bapa," katanya selepas menyampaikan kuliah secara dalam talian di Masjid Rusila, di Marang hari ini.

Abdul Hadi yang juga ali parlimen Marang berkata demikian ketika diminta mengulas video yang memaparkan kenyataan Ketua Wirawati Warisan Bahagian Putatan, Izzatul Aini Nissanso yang mendakwa Amanah ibarat anak PAS.

Dalam rakaman yang tular itu, Izzatul Aini dilaporkan berkata, ahli-ahli PAS perlu mengundi Rosdy Wasli kerana pembawaan calon Amanah yang bertanding di DUN Tanjung Keramat itu sama seperti wajah pemimpin PAS.

“Boleh jadi mereka terdesak dan merayu, itu satu langkah yang tidak bijak. Kita sudah tahu parti Warisan bekerjasama dengan DAP maka kita minta orang kita jangan sokong parti itu bersama rakan-rakan yang bergabung dengan mereka,” katanya lagi.

Amanah adalah parti serpihan PAS yang ditubuhkan pada tahun 2015 dipimpin bekas timbalan presiden parti itu Mohamad Sabu.

Parti Amanah digerakkan oleh kumpulan bekas pemimpin PAS yang kalah dalam pemilihan parti itu dan bertindak keluar parti.

Pemilihan ketika itu menyaksikan pertembungan kumpulan profesional yang digelar "Anwarinas" dengan kumpulan ulama PAS.

Dalam pada itu, Abdul Hadi menegaskan PAS akan mengerakkan seluruh jenteranya di Sabah untuk bekerja memenangkan calon-calon rakan sekutu mereka yang bertanding PRN.

“Saya juga sudah menggerakkan kepimpinan PAS Pusat ke sana (Sabah) termasuk timbalan presiden, setiausaha agung, ketua pemuda dan lain-lain untuk membantu di sana,” katanya.

Saya pilih AMANAH kerana pemimpinnya, kata Dr Kamil Majid

MALASIA DATELINE

Bekas profesor usuluddin Universiti Malaya, Dr Mohamad Kamil Abdul Majid menegaskan, beliau memilih AMANAH sebagai jalan dakwah beliau berbanding dengan parti-parti lain di negara ini kerana pemimpinnya.

Bagi beliau, semua parti orang Melayu di negara ini mempunyai masalah mereka tersendiri tetapi beliau yakin dapat bersama dengan kepimpinan AMANAH.

“Maka itulah saya memberanikan diri masuk politik. Berjuang dalam AMANAH; bukan Umno, Pas atau PKR.

“Kerana lebih sukar bagi saya memperbaiki mereka berbanding dengan AMANAH kerana saya lebih faham cara fikir pemimpin mereka seperti Mohamad Sabu, Husam Musa, Khalid Samad, Mujahid, Mohamad Husin, Anuar Tahir, Dzulkefly Ahmad dan lain.

“Itulah (sebabnya) saya memilih AMANAH sebagai hanya alat dakwah saya,” kata Dr Kamil.

Bagi beliau, dalam politik Malaysia, khususnya politik Melayu ada masalah pemikiran yang bercelaru samada dalam Umno, Pas, PKR mahupun AMANAH.

“Umno masih memperjuang asabiyah Melayu totok bersumber nasionalisme totok yang bercanggah dengan universalisme Islam.

“Ia juga seperti di tuduh dalam AMANAT HADI, sebagai partai sekular.

“Pas pula, pemimpin mereka terperangkap dalam ekstremisme taksub yang terjelma dalam kes Lubuk Merbau dan Memali,” katanya Kamil.

Yang terakhir, katanya, ia dilihat dalam ucapan muktamar yang mengeluarkan hadis bunuh secara pendalilan yang salah.

“Bagi orang luar; TS Mahyudin sendiri pernah mengcopnya sebagai Pas sebagai Parti Ajaran Sesat. Tetapi kini ketiga grup ini bergabung,” katanya.

Adapun PKR, kata beliau, dengan isu liberalisme sebagai ideologi yang menyamaratakan agama.

“Di tuduh ada unsur LGBT, DNA Umno masih kuat seperti ditunjuk oleh kartel Azmin Ali and the gang. Politik berebutkuasa berleluasa,” katanya.

AMANAH pula, katanya, dengan slogan rahmatanlil alamin juga memberikan huraian salah terhadap slogan tersebut sehinga di anggap mesra DAP dan dituduh rahmatan lil kafirin.

MPS sita pejabat Azmin dan Hilman

Dua pejabat bekas wakil rakyat PKR di Selayang, Selangor, disita pihak berkuasa tempatan hari ini.

Pejabat terbabit sebelum ini menjadi pusat khidmat Azmin Ali dan Hilman Idham. Untuk rekod Azmin merupakan anggota parlimen Gombak dan Adun Bukit Antarabangsa, manakala Hilman - yang juga setiausaha politik Azmin - Adun Gombak Setia.

Penyitaan di Taman Berjaya itu lapor Sinar Online dilakukan Majlis Perbandaran Selayang (MPS).

Langkah itu dipercayai ada kaitan dengan status kedua-dua wakil rakyat itu yang berpaling tadah daripada PKR dan kini menyertai Perikatan Nasional.

Azmin merupakan salah seorang watak utama menggerakkan Langkah Sheraton yang kemudian menyebabkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) jatuh pada akhir Feb lalu.

Hilman mendakwa langkah MPS itu merupakan tindak balas kerajaan negeri kerana mereka tidak lagi bersama PH.

"Tindakan Menteri Besar Selangor (Amirudin Shari) dan kerajaan negeri menyita pusat khidmat dan menghalau saya keluar hanya akan merugikan rakyat DUN Gombak Setia.

"Pusat Khidmat tersebut adalah pejabat untuk saya bertemu dengan rakyat, pimpinan tempatan dan warga yang memerlukan," katanya dipetik portal tersebut.

Bagaimanapun, Hilman berkata dia tiada di premis terbabit ketika penyitaan dibuat. Katanya dia kini berada di Sabah.

"Walaupun saya bukan lagi Adun PH, namun saya dan Azmin masih melaksanakan khidmat dan menyalurkan bantuan kepada warga Gombak.

"Jika menteri besar dan kerajaan negeri mahu menghukum saya kerana tidak lagi menyokong PH, mereka sepatutnya berdepan dengan saya dan bukan menghukum rakyat dan para pengundi Gombak Setia," katanya.

Sementara itu Hilman menjelaskan dia meminta penjawat awam di Selangor terus "mempertahankan piagam perkhidmatan" serta tidak tunduk kepada tekanan politik kerajaan negeri.

"Insya-Allah, sampai masanya kita akan kembali bersama untuk melakar kejayaan di Selangor," katanya di media sosial.

Malaysiakini sedang cuba mendapatkan kenyataan daripada MPS mengenai tindakan tersebut.

Jika anak jantan jangan delete berita ini, cabar Hanipa

MALASIA DATELINE

Keratan berita dari lidah rasmi Pas bertajuk "Husam: PAN parti diktator"

Bekas timbalan menteri (Undang-undang), Mohamed Hanipa Maidin mencabar lidah rasmi Pas, Harakahdaily agar tidak memadamkan berita bertajuk ” Husam: PAN parti diktator” sebagaimana yang selalu dibuatnya sebelum ini.

“Bagi pihak yang terbit berita ni, jika anak jantan, harap selepas ini tak akan berlaku fenomena “error 404” bila ada pembaca yang nak cari berita ni selepas ini.

“Saya yakin anak jantan yang berbangga berjuang atas wadah Islam, sudah tentu dah bersedia nak terima saman dari peguam insyaAllah.. ” tulis Hanipa, yang merupakan seorang peguam, dalam facebooknya.

Hanipa mengulas laporan Harakahdaily berdasarkan kepada tajuknya bahawa Husam mendakwa AMANAH adalah parti diktator.

Sebelum ini, menjadi tradisi lidah rasmi Pas ini akan memadamkan berita yang mereka siarkan jika ia dibantah oleh Pas atau tidak disenangi oleh sesetengah pihak.

Antara berita yang dipadamkan adalah cadangan Pas Wilayah Persekutuan agar semua pemimin Pas diberikan jawatan datuk.

Menurut Hanipa, beliau sebenarnya tidak bercadang untuk menulis lagi di facebook sehingga habis bulan Muharam ini.

“Tapi maaf saya terpaksa langgar pantang tu,” tulis Hanipa.

“Let me remind kepada mereka yang terbabit dalam penerbitan berita harakahdaily ni.

“Sila kumpul stamina dan nafas panjang untuk mungkin berhadapan dengan saman fitnah di mahkamah,” kata Hanipa.

Beliau juga berkata, buat masa ini beliau tidak bercadang untuk memperbaharui lesen praktik undang-undang beliau, “But , we never know in future. Anyway peguam parti Amanah pun, alhamdulillah dah makin ramai sekarang.”

Bagi dirinya, Hanipa berkata, beliau sudah lama tidak membuat soalan balas dalam kandang mahkamah ni.

“Rindu juga. Hampir 25 tahun sebelum jadi Timbalan Menteri dulu, itu lah boleh dikatakan kerja rutin saya,” kata Hanipa sambil melampir berita tentang cara beliau membuat soalan balas di mahkamah sehingga menghasilkan banyak berita di media.

Laskar Siber Rosmah: ‘Umno dan korupsi macam kembar siam’

ARIF ATAN

Pendedahan tentang Datin Seri Rosmah Mansor menggunakan wang RM100,000 sebulan untuk membiayai laskar siber terdiri daripada blogger dan pengendali laman Facebook bukanlah satu yang mengejutkan.

Aktivis media, Ahmad Lutfi Othman berpendapat jumlah wang yang dibelanjakan Rosmah sepanjang Datuk Seri Najib Razak bergelar Perdana Menteri sejak April 2009 tentunya jauh lebih besar

“Setahun sudah RM1.2 juta. Rosmah sebagai ‘first lady’ selama sembilan tahun. Bayangkan berapa banyak kos hangus?

“Itu belum kira belanja untuk pertahan-promosi Najib lagi. Entah ratusan juta ringgit lagi hangus termasuk upah perunding media antarabangsa-profesional.

“Tepat sekali kata-kata Mahathir, Najib yakin dengan cash is king,” katanya mengulas pendedahan bekas pegawai khas Rosmah, Datuk Rizal Mansor di mahkamah hari ini.

Menurut Rizal, blogger Papagomo, Parpukari dan The Unspinners dibayar RM5,000 sebulan manakala beberapa individu dan pengendali laman Facebook dibayar antara RM1,500 dan RM3,000 sebulan.

Jelasnya, mereka memantau kandungan media sosial yang kritikal dan memberikan perspektif negatif terhadap Rosmah.

Kerja kotor

Mengulas lanjut, Ahmad Lutfi berkata, sebelum ini DAP dituduh mengupah tentera siber yang kononnya memfitnah dan memburukkan pemimpin Melayu Islam.

“Umno dan rasuah, korupsi macam kembar siam, tak boleh dipisah atau bercerai-tanggal. Sebab itu rejim Najib sarat dengan rasuah dan kleptokrasi yang mencuri puluhan bilion ringgit dana awam.

“Untuk tutup usaha itu, lalu dituduh umpamanya DAP upah red bean army (RBA) yang didakwa lempar fitnah untuk burukkan pemimpin Melayu Islam.

“Mereka buat kerja kotor, belanja puluhan juta ringgit, maka mereka sangka orang lain pun buat komplot macam mereka juga.

“Sehingga kini belum terdedah pun operasi RBA yang hanya ada dalam khayalan mereka,” ujar bekas Ketua Pengarang Kumpulan Harakah itu.

Penulis buku Revolusi Tanpa Darah tersebut berkata, segala media kerajaan seperti RTM dan Bernama diperalatkan rejim BN manakala media swasta seperti Utusan, NST, TV3 dan lain-lain juga ditunggangi elit penguasa.

“Tambah teruk bila segerombolan tentera siber turut diupah lumayan guna duit yang dipersoal sumbernya untuk pertahan pemimpin yang kemudiannya diputuskan mahkamah penjenayah,” ujar aktivis memperjuangkan kebebasan akhbar melalui Kumpulan Aktivis Media Independen (KAMI) itu lagi.

Kritikan Husam dan potensi AMANAH dalam situasi politik tidak menentu

ZAKARIA MUSA
Saya tidak sempat ikuti wawancara Sinar dengan Husam Musa, bekas Naib Presiden AMANAH yang baharu meletakkan jawatan. Berdasarkan reaksi dalam media sosial, beberapa sudut pandang Husam menarik perhatian ramai dan nencetuskan kontroversi, khususnya di kalangan penggerak dan aktivis parti Islam yang memilih pendekatan progresif itu sendiri.

Pengakuan Husam bahawa AMANAH perlu dilonjakkan segera, khususnya di Kelantan, sudah lama diperkatakan. Parti yang berusia lima tahun itu dilihat gagal memberikan saingan sengit di kubu kuat Pas — Pantai Timur dan utara Semenanjung — sejak PRU14 lagi.

Malah semasa AMANAH bersama menganggotai pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan selama 22 bulan pun, ia nampak kurang berjaya mengembangkan pengaruh di negeri-negeri “Malay belt” itu. Difahamkan keahlian parti bertambah dengan baik pasca PRU14, khususnya di Kelantan, namun impak politiknya belum cukup terasa.

Masa sama, saingan terdekat AMANAH, iaitu Pas, berjaya menguasai sebuah lagi negeri, Kedah. Untuk rekod, semua 18 ahli Parlimen Pas berasal daripada Kelantan, Terengganu dan Kedah; wilayah yang sepatutnya menjadi tumpuan AMANAH menjelang PRU15 nanti.

Lontaran kritikan Husam semalam turut mengocak suasana dalam AMANAH. Meskipun sudah ada penjelasan daripada presiden dan ketua komunikasi parti, serta memaklumkan Husam akan diberi peranan lebih penting, namun ia tidak menghalang spekulasi dan berita angin. AMANAH pula mengambil sikap terbuka dan bersedia menerima teguran, sekali gus mematikan tohmahan liar bahawa presidennya menutup pintu rundingan.

Apa pun perdebatannya, pimpinan parti menyedari cabaran, halangan dan harapan besar penyokong-penggerak AMANAH di seluruh pelosok negara. Hampir semua pihak mengakui parti perlu dilonjakkan serta diberi suntikan senangat yang lebih segar. Imej sebagai parti Islam yang progresif, peduli dan inklusif, yang menawarkan solusi praktikal kepada Malaysia yang serba bermasalah belum dirasai ramai. Hatta kehadiran AMANAH dalam persada politik tanahair pun mungkin belum terkesan, selain tohmahan tidak berasas seperti “khadam DAP” dan sebagainya.

Kesempatan sebagai anggota pentadbiran kerajaan persekutuan dengan menerajui lima kementerian dan sebuah kerajaan negeri, selama hampir dua tahun, mungkin merupakan pengalaman yang cukup bermakna, tetapi cukup singkat untuk mempromosi parti kepada khalayak lebih meluas. Tumbangnya kerajaan secara tiba-tiba itu adalah satu tragedi yang cukup menyedihkan. Ia ibarat pesawat yang terhempas ditembak jatuh.

Diberitakan momentum penyertaan keahlian AMANAH turut terganggu selepas kejatuhan kerajaan, akhir Februari lalu. Malah, pertelingkahan dalaman Pakatan Harapan berkaitan faktor dua tokoh besar — Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim — juga memberi kesan kepada AMANAH. Dan isu ini juga turut disentuh Husam dalam wawancara berkenaan.

Ramai melihat AMANAH sebagai faktor pemersatu dalam gabungan Pakatan Harapan. Biarpun dilihat parti kecil dan muda usianya, AMANAH terbuka kepada pembentukan koalisi pembangkang yang lebih besar. Ia juga tidak terikat dengan apa-apa opsyen yang rigid; melihat dan menanggapi sesuatu dalam kerangka besar.

Misalnya, isu mengembalikan semula kerajaan mandat rakyat yang dicuri, AMANAH lebih terbuka dengan pilihan siapa sepatutnya menjadi perdana menteri. Daripada Mahathir, Anwar dan juga Shafie Apdal; yang penting dapat mencapai “cukup bilang” dengan persetujuan bersama. Mungkin pendirian seperti itu tidak popular dan mengundang kecaman, malah dilabelkan “kemaruk kuasa” tetapi ia tetap langkah politik terbaik.

Sekiranya sikap politik ini boleh menimbulkan keributan besar dalam parti, AMANAH harus pandang serius polemik ini. Namun, bukan bermakna suara berbeda tidak diraikan. Jelajah pimpinan nasional turun ke negeri-negeri menjelaskannya memang inisiatif yang baik, namun ia tidak wajar menjadi penghalang kepada “aksi bertindak” yang lebih proaktif. Dinamika politik begitu cepat berubah, kita tidak boleh berpusing-pusing di persimpangan.

Ada saranan agar dianjurkan konvensyen khas bagi membincangkan halatuju permuafakatan pembangkang menuju PRU15. Mungkin ia boleh dimulai dengan diskusi dalaman AMANAH sendiri. Tetapi ada pandangan mengatakan, kenapa perlu menyikapi masalah kecil ini sehingga kelihatan seperti isu besar yang serius? Ia boleh menghantar mesej yang salah kepada publik.

Pemerhatian rambang mendapati tiada konflik besar melanda AMANAH seputar isu Mahathir-Anwar ini. Mungkin ada kecenderungan berbeda terhadap kedua-dua negarawan itu daripada pimpinan parti, tetapi ia masih boleh diuruskan secara berhikmah. Mengenai faktor parti baharu, Pejuang, sikap yang ditunjukkan PH semasa PRK Slim dikira memadai. Prinsip meramaikan kawan dan meminimumkan seteru adalah langkah bijaksana.

Perselisihan Mahathir-Anwar bukan perkara baharu. Kedua-dua tokoh itu lebih maklum dan faham “perseteruan” mereka. Berdepan gabungan Perikatan Nasional, sekali gus Muafakaf Nasional, memerlukan penggemblengan setiap sumber dan potensi dengan rapi serta sistematik. Hakikat yabg terpaksa diterima, baik gabungan pemerintah mahupun pembangkang, masing-masing berdepan isu sama; sukarnya mencari kesatuan!

Namun tulisan ini sebenarnya lebih berhasrat untuk menarik perhatian mengenai pengaruh dan kekuatan AMANAH yang dikira agak terbantut. Aksi Husam menarik diri daripada kepemimpinan utama memang bukan sebahagian daripada solusinya, namun ia diharap dapat menarik perhatian aktivis parti untuk kembali bingkas menggerakkan operasi, juga memikirkan strategi terbaik dalam situasi kritikal ini. Pendekatan yang salah boleh menatijahkan kesan yang tersasar dan pembaziran sumber. Masa belum terlewat untuk berubah.

Ulama Pas terlalu marah, gelar musuh sebagai anjing jilat anu tuan

FAZLI RADZI

Nampaknya gagal membendung amarah, Ahli Jawatankuasa Dewan Ulama Pas, Mokhtar Senik menggunakan gelaran anjing kepada musuh partinya.

Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat tersebut juga mengaitkan sifat sesetengah anjing dengan tabiat memakan najis tuan.

Bahkan, bekas Ketua Ulama Pas Pahang itu menggelarkan musuhnya sebagai anjing gila dengan perincian yang berbaur lucah.

“Mari pulak fake poster ni. Kepada musuh Pas diluar sana, dah laa tu. Ada setengah anjing tu memang kerjanya makan najis-najis yang tuan dia berak di merata tempat.

“Tapi kalau dah sampai pi duk jilat kat lubang dubur tuan, itu memang dah betul2 anjing gila,” kutuknya di Facebook (FB).

Poster yang didakwanya palsu itu berbunyi, “Pas tiada masalah jika seseorang pemimpin itu curi duit atau menipu, janji dia Melayu Islam – Mokhtar Senik” berserta gambar aksinya sedang berucap.

Mokhtar yang pernah dikaitkan dengan skandal sembang berahi bersama Leena seperti didedahkan pengguna FB, Alexander Pitsuwan Thomprason itu juga mengingatkan tentang dosa dan pahala.

“Ingat sikit dosa pahala kalau nak berpolitik pun,” kata pemilik Pondok Annur di Kampung Kuala Penor, Kuantan itu lagi.

Papagomo, Parpukari dan The Unspinners antara siber trooper Rosmah yang dibayar RM 5000 sebulan

BORHAN AHMAD

Mahkamah hari ini didedahkan bahawa blogger Papagomo, Parpukari dan The Unspinners adalah antara siber trooper yang mendapat gaji bulanan dari isteri bekas perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Mereka bertiga adalah antara anggota pasukan siber trooper yang dibentuk oleh Rosmah untuk menjaga nama baiknya.

Nama-nama mereka didedahkan oleh bekas pembantu Rosmah, Datuk Rizal Mansor yang turut mendedahkan mereka dibayar antara RM1,500 hingga RM5,000 sebulan untuk membuat kerja-kerja itu.

Rizal juga mengaku menerima wang secara tunai sebanyak RM100,000 sebulan dari Rosmah untuk membayar mereka.

Rizal, bekas Pegawai Khas Rosmah dari 2009 hingga pertengahan 2018 sebelum ini turut dituduh bersama Rosmah namun kemudiannya bertukar menjadi saksi pendakwa yang utama.

Rosmah telah didakwa menerima rasuah sebanyak RM187.5 juta menerusi Rizal bagi membantu Jepak Holding mendapatkan projek solar hibrid bernilai RM1.25 bilion untuk sekolah luar bandar di Sarawak.

Beliau sedang dibicarakan di Mahkamah Tinggi di depan hakim Datuk Mohamed Zaini Mazlan.

Akar umbi AMANAH perlu diperkukuhkan, kata Husam

MALAYSIA DATELINE
“Tak mungkin saya letak jawatan untuk lemahkan AMANAH,” demikian menurut bekas Naib Presiden AMANAH Datuk Husam Musa melalui wawancara dengan Sinar Harian.

Husam berikrar akan memperkuatkan AMANAH khususnya di peringkat akar umbi yang dilihatnya lemah berbanding parti lain.

Katanya, AMANAH mempunyai hasrat yang jujur dalam agendanya tetapi mereka ditindas di peringkat kampung-kampung.

“AMANAH ada agenda perkasakan Melayu Islam tetapi Melayu AMANAH tidak masuk dalam agenda penyatuan Melayu Islam.

“Yang orang nampak agenda penyatuan ini ada pada Pas dan Umno. AMANAH tak macam di kategori Melayu ini,” katanya.

Menurut Husam, disebabkan perkara ini AMANAH perlu diperkukuhkan dalam masa yang sama partinya itu harus berdepan dengan isu agama untuk tujuan politik seperti RUU355.

Tambahnya, sebelum bersama Umno, Pas menganggap RUU355 sebagai nyawa kepada parti mereka tetapi hari ini agenda itu sudah berubah.

“RUU355 tidak berkumandang seolah-olah parti ‘dia’ mati. Hari ini parti yang sama jika ada persoal RUU355 orang itu bawa suara syaitan,” kata beliau.

Justeru itu, katanya, perkara seperti inilah yang perlu di hadapi oleh AMANAH iaitu parti berteraskan Islam dalam konteks persekitaran Malaysia yang berbilang kaum dan aplikasi yang moden dan terkini.

Saya tidak akan keluar AMANAH tegas Husam

MALAYSIA DATELINE
Bekas Naib Presiden AMANAH Datuk Husam Musa menegaskan beliau masih ahli AMANAH dan tidak sekali-kali akan keluar daripada parti itu.

Menurutnya, beliau akan terus memperkuatkan AMANAH bersama-sama rakan-rakan di dalam parti itu.

“Saya tidak akan keluar daripada AMANAH, rakan-rakan di sebelah sana banyak spekulasi seolah-olah saya mahu keluar AMANAH.

“Saya akan terus perkuat AMANAH bersama rakan-rakan yang sedia ada,” katanya dalam sesi temubual secara langsung di Sinar Harian hari ini.

Katanya, sesiapa sahaja boleh letak jawatan dan ianya tidak menjadi satu masalah kerana berjawatan di dalam politik ianya adalah tugas berupa perkhidmatan.

“Bila saya berhenti saya boleh menyumbang dalam perkara-perkara yang lebih berkesan,” tegas beliau.

Perletakan jawatan itu, Husam berkata pihak pimpinan AMANAH menerima sebaiknya dan memahami apa yang beliau kehendaki.

“AMANAH tidak ada apa-apa masalah. Pihak yang bergembira kononya akan ada perpecahan dalam AMANAH…khususnya parti yang tidak ada kerusi di PRN Sabah.

“Apa-apapun saya akan memperkuatkan AMANAH,”katanya.

Pada 2016, Husam mengumumkan menyertai AMANAH selepas dipecat keanggotaannya dalam PAS susulan lantang mengkritik Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang berhubung dakwaan wujud kerjasama Pas-Umno.

Mesyuarat bulanan Jawatankuasa Nasional AMANAH pada 6 September lalu telah menerima permohonan Husam untuk melepaskan jawatannya selaku Naib Presiden parti itu.

Permohonan peletakan jawatan itu bagi membolehkan beliau memberi tumpuan kepada usaha memenangkan kerusi untuk AMANAH di Kelantan, khasnya di Parlimen Kota Bharu yang beliau ketuai.

India catat rekod dunia Covid-19 dengan 1 juta kes dalam 11 hari

AFP
NEW DELHI
: India mencatatkan lebih 5 juta kes positif Covid-19 pada Rabu dengan pandemik itu merebak pada kadar lebih cepat ke seluruh negara itu, menurut data Kementerian Kesihatan.

Dengan sejuta kes terbaru yang direkodkan hanya dalam 11 hari, yang merupakan rekod dunia, India kini mempunyai 5.02 juta, tetapi jumlah kes positif di Amerika Syarikat lebih banyak, iaitu 6.59 juta kes.

Jumlah kes harian di India sudah lama mendahului negara lain, dan hari ini, ia mencatatkan tambahan 90,000 kes dengan rekod 1,290 kematian.

Sebelum ini, India mengambil 167 hari untuk mencecah sejuta kes, tetapi sejuta kes berikutnya dicatatkan dalam 21 hari, lebih cepat berbanding AS dan Brazil, menurut laporan Times of India.

Dalam 29 hari kemudian, India menjadi negara ke-3 di dunia, selepas AS dan Brazil untuk mencapai 4 juta kes positif Covid-19. Jumlah kes koronavirus di India mengatasi Brazil awal bulan ini.

Pun begitu, dengan sejuta ujian saringan yang dijalankan ke atas rakyat di negara itu kini, ramai pakar berpendapat ia tidak mencukupi dan jumlah sebenar kes mungkin lebih tinggi.

Ini ditunjukkan menerusi beberapa kajian analisis antibodi melawan virus itu dalam kalangan penduduk di New Delhi dan Mumbai beberapa minggu ini.

Majlis Penyelidikan Perubatan India, agensi pandemik utama negara itu, berkata tinjauannya pada minggu lalu mencadangkan 6.5 juta orang dijangkiti Covid-19 pada Mei lalu.

Begitu juga 82,066 kematian setakat Rabu, kurang separuh daripada 195,000 kematian di AS – dengan banyak kematian tidak direkodkan dengan teliti oleh pihak berkuasa walaupun pada waktu biasa.

‘Isyarat salah’

Sistem penjagaan kesihatan di India antara yang paling kurang pembiayaan di seluruh dunia, dengan kebanyakan daripada 1.3 bilion penduduknya tinggal di kawasan padat.

Kes meningkat secara mendadak walaupun sekatan pergerakan yang dilaksanakan kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Narendra Modi akhir Mac lalu antara yang paling ketat di dunia, menyebabkan berpuluh juta pekerja dalam pasaran buruh tidak rasmi kehilangan kerja hampir semalaman.

Sekatan pergerakan itu menyaksikan larangan perjalanan secara menyeluruh, penutupan perniagaan dan kilang, serta penerbangan berjuta pekerja migran miskin dari bandar besar ke kampung halaman yang didakwa pakar sebagai punca penularan virus dari kawasan bandar ke pekan.

Keluaran dalam negara kasar India merosot hampir 24% pada suku pertama, satu daripada kejatuhan paling besar dalam kalangan ekonomi utama dunia.

Sekatan pergerakan dilonggarkan secara beransur-ansur ketika peningkatan kes Covid-19, dengan beberapa kelas di sekolah dijadualkan dibuka pada Isnin – bersama destinasi pelancongan utama, Taj Mahal.

“Pada mulanya, sekatan pergerakan agak ketat, tetapi sedikit kelonggaran diberikan kemudian, sebelum ia ditarik balik sepenuhnya,” kata K Srinath Reddy, ketua kebajikan kesihatan Yayasan Kesihatan Awam India kepada AFP.

“Ia memberi isyarat salah kepada rakyat yang kita mungkin berjaya mengawal keadaan dan kini ekonomi menjadi keutamaan. Virus itu kini menjangkiti lebih ramai orang dan menembusi pekan lebih kecil.”

Dr Rozaimi sekolahkan ulama PAS

Hadis membunuh tidak terpakai bagi yang keluar parti
DR ROZAIMI RAMLEE

Saya melihat terdapat satu video yang menyebutkan hadis bunuh kepada mereka yang memecahkan kesatuan orang Islam.

Saya bimbang hadis ini disalahfahami oleh sebahagian netizen tambahan pula ia dipotong dan disebarkan.

Maka saya menulis artikel ini untuk memberikan pemahaman yang betul terhadap hadis ini. Berikut komentar saya:

1. Lafaz hadis tersebut ialah:
«مَنْ أَتَاكُمْ وَأَمْرُكُمْ جَمِيعٌ عَلَى رَجُلٍ وَاحِدٍ، يُرِيدُ أَنْ يَشُقَّ عَصَاكُمْ، أَوْ يُفَرِّقَ جَمَاعَتَكُمْ، فَاقْتُلُوهُ»

Maksudnya: “Sesiapa yang datang kepada kamu dan urusan kamu bersepakat pada seorang lelaki dan dia ingin memecahkan tongkat kamu (tonggak) atau memecahbelahkan Jemaah kamu maka bunuhlah dia”. (HR Muslim, no. hadis: 1852)
Hadis ini sahih riwayat Imam Muslim.

2. Walaupun hadis ini sahih, pemahaman terhadap hadis ini juga perlu sahih. Dalil sahih tidak menjamin pemahaman yang sahih. Untuk memahami hadis sahih ini dengan pemahaman yang sahih kita perlu merujuk kalam ulama yang menghimpunkan hadis-hadis lain yang berkaitan dengan hadis ini.

Setelah meneliti hadis-hadis yang berkaitan maka kesimpulan bagi maksud sahih bagi hadis ini ialah kebenaran untuk memerangi mereka yang menentang pemimpin tertinggi negara dengan kekerasan. Berikut kalam ulama yang menghuraikan maksud hadis ini:

i. Al-Qurtubi berkata:
وقوله: فمن أراد أن يفرق أمر هذه الأمة وهي جميع؛ أي: مجتمعة على إمام واحد
Maksudnya: Kata-katanya: “Sesiapa yang ingin memecahkan urusan umat ini sedangkan bersatu padu” bermaksud urusan itu bersatu pada satu imam (pemimpin tertinggi negara). (al-Qurtubi, al-Mufhim, jil. 4, hal. 62)

ii. Al-Ityubi berkata:
وقوله: (“مَنْ أَتَاكُمْ، وَأَمْرُكُمْ جَمِيعٌ عَلَى رَجُلٍ وَاحِدٍ)؛ أي: مجتمع على مبايعة رجل للخلافة.
Maksudnya: Kata-katanya (Nabi): “Sesiapa yang datang kepadamu sedangkan urusanmu bersatu padu pada seorang lelaki” bermaksud urusan itu bersatu pada melantik seorang imam untuk khilafah (pemimpin tertinggi negara)”. (al-Bahr al-Muhit al-Thajjaj, jil. 32, hal. 201)

iii. Ibn Malak memberikan makna yang lebih jelas bagi hadis ini dengan berkata bahawa kebenaran membunuh ini hanya kepada mereka yang memerangi pemimpin tertinggi negara dengan kekerasan. Dia berkata:
من قصد أن يعزل إمامكم الذي اتفقتم على إمامته، وأراد أن يأخذ الإمامة.
Maksudnya: “Sesiapa yang ingin meruntuhkan pemimpin tertinggi (negara) kamu yang kamu bersepakat terhadap kepimpinannya dan dia mahu mengambil alih kepimpinan negara”. (Ibn Malak, Syarh al-Masabih, jil. 4, hal. 252)

3. Dengan nukilan di atas jelas pada kita bahawa hadis ini Nabi sallallah alaih wasallam tujukan kepada mereka yang mahu melakukan pertumpahan darah dengan menyingkirkan pemimpin tertinggi negara melalui jalan kekerasan.

Hadis ini tidak terpakai bagi mereka yang keluar dari parti politik tertentu apatah lagi NGO tertentu. Hadis ini juga tidak terpakai bagi parti politik yang masuk pilihanraya untuk mendapatkan kuasa pemerintahan.

4. Moga dengan penjelasan ini, netizen tidak bertindak membunuh mereka yang berpecah dan keluar dari parti politik mereka. Hadis ini tidak berkait dengan mereka yang keluar parti.

Cukuplah sekadar bergambar dan tunjuk penumbuk untuk menyatakan bantahan.
Itu memadai. Jangan lakukan keganasan membunuh kerana negara kita ada undang-undang. Moga kita semua memahami hadis dengan disiplin yang betul.

AMANAH lahir dari ijtihad politik demi Malaysia lebih sejahtera - USTAZ RIDZWAN ABU BAKAR

USTAZ RIDZWAN ABU BAKAR

Prinsip, kepelbagaian dan Malaysia adalah tiga kata yang telah menggabungkan rakyat Malaysia dari pelbagai jalur fikir, etnik dan latar kehidupan untuk menyertai Parti Amanah Negara (AMANAH) lima tahun yang lalu.

AMANAH lahir hasil dari ‘keganasan’ fikrah takfiri yang makin membiak dalam Pas, asal berbeza pandangan, pasti anda akan dilabel dengan kosa kata yang menggerunkan; munafik haraki, jebon bahkan musuh Islam!

Nikmat berada dalam AMANAH yang paling disyukuri oleh kebanyakan para ahlinya adalah ‘keharmonian’ dalam ‘kepelbagaian’.

Ya, mungkin masih ada bibit lama yang mencurigai rakan lintas fikir, namun sepanjang lima tahun usianya AMANAH tidak ‘peghak’ dengan kepelbagaian yang ada dalam kalangan para ahlinya.

Sebagai parti yang baru lahir, AMANAH amat mensyukuri apabila diberikan ‘peluang’ bersama bahtera rakyat bagi melakukan muqaddimah ‘reform’ institusi apabila berjaya bersama Pakatan Harapan (PH) membentuk Malaysia Baharu.

Namun, usaha reformasi itu telah dikhianati oleh mereka yang berada dalam PH sendiri iaitu Muhyiddin Yassin dan Azmin Ali.

‘Politik’ adalah antara bekal yang boleh mensejahterakan kita di akhirat kelak, dan juga menjadi ladang yang subur untuk berbakti sesama insan.

Kita telah memilih wadah AMANAH ini untuk menghimpun bekal dan sekali gus berbakti sesama insan kerana kita yakin bahawa AMANAH lahir hasil dari ijtihad politik yang bergerak dengan semangat Malaysia yang kita cintai.

Perjalanan ini masih jauh kerana pihak ‘lawan’ kita memainkan dua isu yang amat mudah terbakar; bangsa dan agama!

Apapun yang berlaku semuanya dikaitkan dengan sentimen bangsa dan agama, kita jangan terpengaruh bahkan kita perlu teguh beristiqamah untuk memperjuangkan kemanusiaan yang tinggi dalam kalangan rakyat Malaysia.

Prinsip kita adalah ‘kebenaran’, kita telah memilih AMANAH lima tahun yang lalu kerana ‘kebenaran’ dan kita akan terus bersama AMANAH selagi kebenaran menjadi paksi perjuangan AMANAH.


Dirgahayu AMANAH ! Selamat menyambut hari Malaysia dan ulang tahun kelima AMANAH!

Datuk Seri Ahmad Said, Pengerusi Umno dan Barisan Nasional Terengganu memberi tazkirah kepada lebai

Gelaran datuk: Ahmad Said beri tazkirah kepada Pas
SITI NUR ZAWANI MISCON


Pengerusi Umno dan Barisan Nasional Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said memberi tazkirah kepada Pas susulan cadangan Pas Wilayah Persekutuan supaya kerajaan negeri yang dipimpin parti itu menganugerahkan pangkat atau gelaran datuk kepada pemimpin-pemimpin dalam Pas.

Menerusi hantaran Facebook bekas Menteri Besar Terengganu itu, beliau menyertakan sepotong ayat al-Quran berhubung cadangan diutarakan ahli Pas itu.

“Kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapat dengan sebanyak-banyaknya (harta benda, anak-pinak pangkat dan pengaruh),” tulisnya yang berupa maksud kepada ayat Al Quran berkenaan.

Terdahulu, Perwakilan Ustaz Abdul Rani Mohamad Daud berkata, penganugerahan itu perlu diberikan kepada Pesuruhjaya Negeri-negeri, Yang Di-Pertua Kawasan, Pengerusi Tetap dan Timbalan Pengerusi Tetap bagi menarik sokongan rakyat.

Abdul Rani ketika membahaskan Ucapan Dasar Presiden Pas pada Mukatamar Tahunan Pas kali ke-66 berkata, cadangan tersebut diyakini dapat memberi rasa hormat dan keterujaan kepada masyarakat setempat terhadap pemimpin-pemimpin mereka yang memiliki pangkat.

“Kita mahu menarik sokongan mereka kepada Pas. Perlu diakui rakyat sangat menghormati dan teruja dengan pemimpin-pemimpin mereka apatah lagi gelaran dan pangkat dimiliki.

“Rakyat mengikut agama pemimpin-pemimpin mereka,” katanya lagi sambil meyakini cadangan tersebut akan disokong oleh Timbalan Pengerusi Tetap.

Bagaimanapun, Malaysia Dateline mendapati kenyataan tersebut telah dipadam oleh lidah rasmi Pas, Harakahdaily yang membuat laporan mengenai perkara itu.

Muhyiddin perangai buruk, jangan beri satu undi pun kepada Bersatu

MALAYASIA DATELINE
Umno menyifatkanPresiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin berperangai buruk apabila mengumumkan Ketua Bersatu Sabah, Hajiji Noor sebagai calon Ketua Menteri Sabah tanpa berbincang dengan rakan-rakannya.

Bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno yang juga orang kanan Datuk Seri Najib Razak, Datuk Lokman Noor Adam berkata, kenapa Muhyiddin tidak membincangkan cadangan untuk melantik Hajiji sebagai Ketua Menteri ketika bertemu dengan pemimpin Umno sebelum ini.

“Masa malam sebelum hari penamaan calon PRN Sabah, takde pula Muhiyiddin bincang soal nak pilih Hajiji sebagai Ketua Menteri.

“Bila dah lepas penamaan calon, bila BN dah tak sempat nak letak calon di semua kerusi, baru dia buat pengumuman.

“Nampak tak betapa buruknya perangai Muhiyiddin ni,” kata Lokman melalui facebook beliau.

Sehubungan dengan itu, beliau mengajak semua ahli dan penyokong Umno agar jangan memberikan walau satu undi pun kepada calon Bersatu di Sabah.

“Jom kita pastikan BN menang di kesemua 42 kerusi dan jangan bagi satu undipun kepada calon parti pengkhianat PPBM dan jangan bagi satu undipun pada calon Warisan dan PH.

“Kita ajar pengkhianat yang sentiasa tikam belakang kawan,” kata Lokman dalam tulisan itu.

Muhyiddin mengumumkan Hajiji sebagai calon Ketua Menteri Sabah jika Perikatan Nasional (PN) pimpinan beliau menang dalam pilihan raya negeri Sabah sekarang.

Muhyiddin membuat cadangan itu jika Perikatan Nasional dan sekutunya yang kini digelar Gabungan Rakyat Sabah berjaya menawan negeri itu daripada parti Warisan atau gabungan Warisan Plus.

Walau bagaimanapun, kata perdana menteri, bahawa keputusan itu perlu dipersetujui daripada sekutu-sekutu Bersatu.

“Mana nak tahu, kalau rakan-rakan kita di PN, BN pun bersetuju, yang terbaik nak kita tawarkan sebagai calon untuk meminpin negeri Sabah, tidak lain tidak ialah Hajiji.

“Ini juga memerlukan persetujuan dari sekutu Bersatu,” katanya di pekarangan Ibu Pejabat Bersatu Tuaran sambil disambut sorakan dan tepukan daripada orang ramai.

Hajiji adalah Adun Umno yang menyertai Bersatu dan telah dilantik sebagai Ketua Majlis Pimpinan Bersatu Negeri Sabah.

Dalam pilihan raya ini, Hajiji bertanding di kerusi Sulaman di Sarawak yang juga dituntut oleh Umno Sabah khasnya Umno Tuaran pimpinan Datuk Abdul Rahman Dahlan, Ahli Majlis Tertinggi Umno.

Kes Khairuddin senyap: Rakyat mudah lupa, kata Ahli MPT Bersatu

SITI NUR ZAWANI MISCON
Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, Datuk Dr Rais Hussin Mohamed Ariff menganggap rakyat Malaysia mudah lupa apabila isu Menteri Pas yang melanggar perintah kuarantin wajib kini senyap tanpa tindakan lanjut yang dikenakan.

Menerusi ciapan Twitternya, beliau berkata, “Malaysian mudah lupa,” iaitu merujuk kepada persoalan ditimbulkan pengguna Rahmah Ghazali yang mempersoalkan perkembangan kes Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali.

Pengguna tersebut mempersoalkan sekiranya kes Khairuddin boleh dianggap selesai dengan hanya memulangkan gaji empat bulannya.

“Dah sebulan lebih Khairuddin dikhabarkan tidak patuh kuarantin wajib, polis pun dah siasat, AG (Peguam Negara) pun dah terima kertas siasatan, bila nak bawa dia ke mahkamah?

“Lepas dia dah derma gaji dan RM50,000, kita dah boleh anggap dia tak bersalah ke?,” soalnya.

Menerusi komen yang ditinggalkan melalui hantaran Rais itu, Sayyed Alif Khan berkata kerajaan Muhyiddin sebenarnya tidak sanggup kehilangan walaupun satu ahli Parlimen.

“Begitulah rapuhnya. Tambahan pula, ini adalah kerajaan tidak sah. Oleh itu amalan tidak sah akan menjadi kebiasaan,” tulisnya.

Untuk rekod, Rais Hussin antara 27 ahli MPT bersama Ketua Badan Pimpinan Negeri (BPN) Bersatu yang mengeluarkan kenyataan menyokong penubuhan Perikatan Nasional (PN) dan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Malah, mereka juga menegaskan Bersatu membuat keputusan keluar daripada Pakatan Harapan (PH) dalam mesyuarat MPT pada 23 Februari lalu dan membentuk sebuah gabungan politik baharu dengan parti lain di luar PH.

Rafizi berkempen di Dun Sook

RAFIZI SEMPAT BERKEMPEN UNTUK RAYMOND DI DUN SOOK - ADAKAH ITU LANGKAH PERTAMANYA?


Beliau hadir ke Sabah atas urusan mahkamah. Namun sebagai tanda sokongannya kepada anak muda hebat dari Sabah, Sdr Raymond Ahuar yang akan bertanding di Dun Sook, maka kesempatan ini diambil oleh Sdr Rafizi untuk menyatakan sokongannya.

Ramai sebenarnya yang mahu pengasas Invoke ini untuk kembali ke persada politik secara aktif. Tidak pelik jika disebut-sebut bahawa Sdr Rafizi wajar dilantik memangku jawatan Timbalan Presiden Keadilan. Bukan di kalangan ahli parti sahaja, bahkan ianya turut dinyatakan oleh Gerak98 melalui pengerusinya Sdr Ezam Mohd Noor. Ini adalah kerana ketokohannya dan prinsipnya menentang rasuah dan komitmen beliau terhadap agenda reformasi.

Kajian Invoke bukan sahaja mampu meramalkan kejatuhan kerajaan kleptokrasi sebelum PRU14 yang lalu, namun Sdr Rafizi mampu membaca gerak langkah dan strategi Azmin Ali yang ketika itu menjadi Timbalan Presiden Keadilan. Rafizi berulangkali menyatakan Azmin akan menjadi perosak dan pengkhianat parti sekiranya masih diberi tempat di dalam Keadilan. Waktu itu, ramai merasakan Rafizi cuba untuk mencemar imej Azmin. Rafizi dituduh cemburu dan iri hati dengan kedudukan Azmin waktu itu.

Atas keyakinan itulah Rafizi berani mencabar Azmin untuk jawatan Timbalan Presiden. Beliau sedar beliau mengambil risiko besar untuk berdepan dengan Azmin yang waktu itu adalah penyandang jawatan Timbalan Presiden dan Menteri Ekonomi. Segala-galanya ada pada Azmin, bukan sahaja wang ringgit bahkan dengan kuasa dan pengaruhnya selaku Timbalan Presiden dan Menteri Ekonomi iaitu salah satu jawatan kanan dalam kerajaan.

Akhirnya, terbukti telahan dan bacaan politik Rafizi tepat. Azmin telah mengkhianati partinya sendiri dan lebih dahsyat lagi tokoh yang kontroversi dalam isu video Sandakan ini tergamak menjatuhkan kerajaan PH yang diberi mandat oleh rakyat pada PRU14 yang lalu.

Itulah hebatnya Rafizi. Tidak pelik kemunculannya di arena politik secara aktif ditagih oleh rakyat. Beliau mampu mencuri perhatian rakyat berbilang kaum yang sukar dilakukan oleh mana-mana pemimpin kecuali Anwar Ibrahim. Kita mendoakan kemunculannya seberapa segera. Adakah di Sabah langkah pertamanya?

WFAUZDIN NS

Harakahdaily padam syor beri gelaran, pangkat dapat tarik sokongan

FAZLI RADZI

Lidah rasmi Pas, Harakahdaily hari ini dikesan memadam cadangan Pas Wilayah Persekutuan supaya kerajaan negeri yang dipimpin parti itu menganugerahkan pangkat atau gelaran Datuk kepada Pesuruhjaya Negeri-negeri, Yang Di-Pertua Kawasan.

Perwakilan Ustaz Abdul Rani Mohamad Daud kelmarin berkata, penganugerahan itu juga termasuk kepada Pengerusi Tetap dan Timbalan Pengerusi Tetap bagi menarik sokongan rakyat.

Pemerhatian hari ini mendapati sebahagian besar laporan asal bertajuk “PAS Wilayah Persekutuan seru jadi Sukarelawan YADIM” sudah ‘hilang’ hanya tinggal lima perenggan terawal sahaja.

Terdahulu, Abdul Rani ketika membahaskan Ucapan Dasar Presiden Pas pada Mukatamar Tahunan Pas kali ke-66 di Pusat Tarbiyah Islamiyah Kelantan (PUTIK), di Kota Bharu, cadangan penganugerahan itu diyakini dapat memberi rasa hormat dan keterujaan rakyat.

“Kita mahu menarik sokongan mereka kepada Pas. Perlu diakui rakyat sangat menghormati dan teruja dengan pemimpin-pemimpin mereka apatah lagi gelaran dan pangkat dimiliki.

“Rakyat mengikut agama pemimpin-pemimpin mereka,” katanya lagi sambil meyakini cadangan tersebut akan disokong oleh Timbalan Pengerusi Tetap.

Laporan ini sudah ghaib dalam Harakahdaily

Ulama Pas keterlaluan - Ustaz Zolkharnain Abidin

USTAZ ZOLKHARNAIN ABIDIN

Saya menonton klip video ucapan seorang perwakilan Pas (Hassan Muhammad) dalam muktamar Pas yang berkata:
“… bila kita di Sabah, kita tidak bertanding. Untuk melahirkan rasa kecewa, boleh. Tapi rasa untuk menentang, tidak boleh. Nabi SAW sebut, sapa-sapa (sesiapa) yang cuba-cuba nak memecahbelahkan perpaduan kita, Nabi SAW sebut, faqtuluh, bunuh dia…”

Saya sempat meninjau hadith Nabi SAW yang ada ungkapan “faqtuluh (bunuh dia)”. Ada banyak hadith yang ada ungkapan itu termasuk hadith bunuh orang murtad.

Saya berjumpa sebuah hadith riwayat Muslim yang mungkin dirujuk oleh pembahas berkenaan.

Nabi SAW sebut, “Akan berlaku bencana besar. Sesiapa yang mahu memecahbelahkan urusan umat ini dalam keadaan mereka bersatu-padu, maka pukullah (bunuhlah) dia dengan pedang, biar siapa sekalipun dia.” (Muslim: 3442).

Memang ada riwayat yang lain yang menggunakan lafaz “faqtuluh (bunuhlah dia)”, ganti kepada “pukullah dia dengan pedang”, juga riwayat Muslim tetapi melalui jalur sanad yang lain.

Allah lebih tahu. Bagi saya, menggunakan hadith ini untuk menjustifikasikan kewajipan taat kepada pemimpin Pas dalam isu PRN Sabah agak keterlaluan dan janggal.

Apatah lagi, mewajarkan bunuh kepada mana-mana ahli Pas yang menentang keputusan pemimpin Pas dalam kes berkenaan. Ini sudut pandang saya:

1. Nabi SAW sebut, “memecah belahkan urusan umat ini” merujuk kepada umat Islam yang berada di bawah satu kepimpinan, bukan merujuk kepada Pas. Ungkapan “umat ini” tidak merujuk kepada Pas dan kepada mana-mana parti politik.

2. Lawan keputusan pemimpin dalam isu PRN Sabah adalah persoalan politik bukan persoalan aqidah (murtad), atau jenayah nyawa (bunuh), atau jenayah maruah (penzina sudah berkahwin) yang layak ditumpahkan darah.

3. Kedudukan pemimpin Pas tidaklah setaraf khalifah yang dibai’ah seperti Khulafa’ Rasyidin sehingga layak dibunuh jika ditentang. Para Khulafa’ Rasyidin sendiri tidak sewenang-wenang menghukum bunuh kepada penentang mereka.

4. Menentang pemimpin Pas tak sama dengan menentang kepimpinan umat kerana Pas hanya sebuah parti politik sama seperti parti politik yang lain. Kedudukan seseorang sebagai ahli parti politik tak sama dengan kedudukan seseorang di bawah kepimpinan umat.

5. Kegagalan Pas menyertai PRN Sabah kerana disailang oleh rakan politik parti itu. Namun pemimpin Pas tak membantahnya kerana menjaga beberapa kepentingan politik parti berkenaan. Wajarkah ahli yang membantah dibunuh?

Saya fikir pemimpin Pas perlu lebih berhati-hati dalam menggunakan hadith untuk menjustifikasikan kekecewaan mereka dalam politik. Jangan sampai dilabel penjual hadith pula selepas beberapa kali menjual ayat al-Quran.

Bekas CEO 1MDB: Enam alasan mengapa Jho Low adalah orang kanan Najib

KES 1MDB NAJIB l Bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mendedahkan di Mahkamah Tinggi hari ini bahawa ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low merupakan orang kanan Datuk Seri Najib Razak dalam mencaturkan hal ehwal urusan syarikat 1MDB yang membawa mandat perdana menteri.

Mohd Hazem Abdul Rahman, 47, saksi pendakwaan ke-10 menyatakan enam alasan mengapa beliau berpendapat sedemikian.

Pertama, katanya pengenalannya dengan Jho Low adalah melalui Datuk Azlin Alias iaitu Ketua Setiausaha Sulit Najib ketika itu jelas menunjukkan bahawa Jho Low merupakan orang yang mempunyai akses kepada pasukan kerja di Pejabat Perdana Menteri (PMO) dan membawa mandat perdana menteri.

Kedua, katanya akses Jho Low terus dengan Najib yang beliau pernah nampak beberapa kali ketika beliau mempunyai pertemuan dan perbincangan dengan Najib berhubung 1MDB, Jho Low akan turut sama hadir.

“Saya sahkan kehadiran Jho Low bersama Datuk Seri Najib di beberapa tempat luar negara seperti di New York pada tahun 2013 dan di Abu Dhabi sekitar tahun 2013 dan 2014 apabila saya menghadiri majlis menandatangani (perjanjian) atau bermesyuarat dengan pihak pelabur luar,” katanya dalam penyataan saksinya pada perbicaraan kes rasuah Najib membabitkan RM2.3 bilion dana 1MDB.

Ketiga Mohd Hazem berkata dalam beberapa mesyuarat tentang 1MDB dengan Najib di rumah bekas perdana menteri itu, beliau melihat Najib berbincang dengan Jho Low terlebih dahulu barulah Najib akan berjumpa dengannya.

“Setelah itu kami bertiga akan bermesyuarat tentang isu 1MDB yang Jho Low memainkan peranan aktif dalam perbincangan tersebut,” katanya.

Keempat, katanya pertemuannya dengan Jho Low adalah melalui Azlin yang diakui sendiri oleh Azlin bahawa Jho Low mewakili perdana menteri dalam 1MDB.

Kelima, katanya Jho Low telah menyusun orang-orang beliau (proksi) dalam 1MDB antaranya ialah Jasmine Loo dan Terence Geh iaitu untuk melantik pengurusan kanan perlulah diluluskan dan diperkenankan oleh Najib terlebih dahulu.

Sebab terakhir katanya Jho Low juga menyusun ahli lembaga pengarah (BOD) yang dipengerusi oleh Tan Sri Che Lodin Wok Kamaruddin, supaya kesemua aktiviti dalam 1MDB akan mudah diberi persetujuan oleh pihak BOD.

Mohd Hazem berkata Jho Low juga adalah individu yang akan menyusun, memanipulasikan dan mengatur semua keputusan, usahasama, pelaburan, kewangan dan penjanaan dana di luar negara membabitkan projek 1MDB yang dijadikan alat untuk mendapatkan dana bagi Najib dan Umno.

Beliau berkata ini dinyatakan sendiri oleh Jho Low kepadanya dan Jho Low percaya kepadanya kerana beliau adalah kawan baik Azlin.

“Atas sebab itulah Jho Low selesa untuk bercerita dan mengarahkan saya melalui e-mel dan BBM (pesanan Blackberry) serta perbualan lisan,” katanya.

Beliau berkata Jho Low akan beroperasi dari belakang dan arahan beliau perlulah dipatuhi olehnya dan juga bekas CEO 1MDB sebelumnya Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi dan Azmi Tahir, bekas pegawai kewangan 1MDB.

“Kami tiada pilihan lain dan terpaksa akur kerana ia adalah arahan daripada perdana menteri (Najib) juga iaitu orang yang paling berkuasa untuk membuat sebarang keputusan.

“Sekiranya tidak akur atau mematuhi arahan ini saya risau ia akan menjejaskan karier pekerjaan saya dan boleh dibuang kerja kerana perdana menteri mempunyai kuasa mutlak untuk menggugurkan saya daripada syarikat ini.

“Selain itu saya juga risau sekiranya dianggap sebagai melawan arahan perdana menteri yang ia boleh menjejaskan karier pekerjaan saya yang saya mungkin tidak boleh bekerja dalam sektor awam dan sektor korporat,” katanya.

Beliau berkata Jho Low sendiri pernah mengingatkannya bahawa Najib menubuhkan 1MDB adalah untuk menjaga dana Umno dan ini adalah satu daripada cara mendapatkan dana politik melalui syarikat yang diselia oleh perdana menteri sendiri.

“Saya sahkan semasa saya masih lagi bekerja di 1MDB, e-mel yang saya gunakan untuk perbualan ataupun urusan berkaitan syarikat 1MDB ialah hazemrahman@gmail.com.

"Saya boleh sahkan e-mel yang Jho Low gunakan untuk berkomunikasi dengan saya ialah melalui alamat e-mel dealrainman1@gmail.com. Saya boleh sahkan e-mel tersebut adalah e-mel yang digunakan oleh Jho Low kerana arahan dan perbualan yang terlibat adalah sama dan konsisten dalam e-mel tersebut dengan perbualan melalui BBM (pesanan Blackberry) dan juga semasa perbincangan secara terus dengan Jho Low,” katanya.

Menceritakan perjumpaan pertamanya dengan Jho Low, Mohd Hazem berkata pada 15 Julai 2012 beliau telah berjumpa dengan Azlin dan Jho Low di Hotel Shangri La Putrajaya dan Azlin telah memperkenalkan Jho Low sebagai penasihat tidak rasmi kepada Najib yang menubuhkan 1MDB.

Saksi itu berkata dalam pertemuan itu, Jho Low memaklumkan kepadanya bahawa tujuan sebenar 1MDB ditubuhkan adalah untuk membantu Umno melalui perniagaan melibatkan pelaburan strategik 1MDB tetapi beliau tidak menyatakan secara terperinci bagaimana cara beliau akan menggunakan 1MDB untuk membantu Umno.

Katanya Azlin tidak bercakap banyak kerana perjumpaan ini sebenarnya adalah untuk mempertemukanya dengan Jho Low dan beliau (Jho Low) menceritakan sejarah dan latar belakang 1MDB termasuklah bagaimana beliau menubuhkan Lembaga Pelaburan Terengganu Berhad (TIA) dan menukar namanya kepada 1MDB.

“Beliau (Jho Low) tidak cerita secara mendalam tetapi secara kasarnya saya boleh menyimpulkan bahawa Jho Low dan Datuk Seri Najib adalah terlibat dalam penubuhan TIA sehinggalah 1MDB,” katanya.

Mohd Hazem berkata Jho Low juga memaklumkan kepadanya bahawa itu merupakan syarikat di bawah kendalian dan kehendak Najib yang sebarang keputusan dan kata putus adalah di bawah kuasa mutlak bekas perdana menteri itu.

“Jadi saya dapat gambaran dalam pertemuan itu bahawa saya perlu mendapatkan sebarang pelepasan daripada Jho Low dahulu jika bekerja di 1MDB. Datuk Azlin pun mengesahkan perkara tersebut. Inilah sebab sebenar pertemuan ini diadakan kerana selepas saya bertugas di 1MDB nanti saya perlu melaporkan sebarang keputusan dan mematuhi kehendak perdana menteri melalui wakil beliau iaitu Jho Low dan Datuk Azlin.

"Datuk Azlin percaya saya kerana saya rakan lama beliau. Pada ketika itu saya telah mula rasa berbelah bahagi untuk bekerja kerana terlampau banyak keputusan melibatkan politik terpaksa saya akur sekiranya saya bekerja di 1MDB.

"Namun saya tiada pilihan lain sebab, perdana menteri iaitu Datuk Seri Najib telah menandatangani dan meluluskan pelantikan saya sebagai Ketua Pegawai Operasi (COO) dan Pengarah Eksekutif (ED) di 1MDB,” katanya dan menambah beliau mula bekerja sebagai Pengarah Eksekutif Kumpulan dan Ketua Pegawai Operasi di 1MDB pada bulan Ogos 2012 selepas selesai menguruskan perpindahan dari syarikat Sime Darby.

Mohd Hazem seterusnya berkata bahawa Jho Low merupakan orang penting yang diletakkan oleh Najib dalam 1MDB sebagai penasihat khas 1MDB melibatkan pelaburan serta penjanaan dana dan perkara ini diberitahu sejak awal lagi semasa pertemuan pertamanya dengan Jho Low bahawa sebarang keputusan jika melalui mereka (Jho Low dan Azlin) adalah merupakan arahan Najib.

“Saya perlu akur kerana Jho Low memaklumkan bahawa semua dana yang diterbitkan melalui pelaburan 1MDB di luar negara adalah untuk kepentingan parti UMNO dan saya tidak boleh mempersoalkan perkara tersebut,” katanya.

Najib, 67, berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung esok.
-Bernama

Surat terbuka buat bekas rakan-rakan dalam PAS

Dzulkefly Ahmad

Salam dan sejahtera buat bekas rakan-rakan dalam PAS sekalian! Meskipun genap lima tahun kita berada dalam wadah perjuangan yang berbeza, pada hakikatnya, kita masih lagi bersahabat. Jiwa-jiwa kita bertaut dalam memperjuangkan lslam yang indah dan adil.

Rasulullah (SAW) berpesan (maksudnya): “Agama itu nasihat.” Dalam rangka anjuran itu, saya bagi mewakili rakan-rakan menulis surat terbuka (ST) ini, buat renungan dan tindakan sahabat-sahabat dalam PAS.

Sekian lama berhajat menasihati kalian. Amat rumit untuk ditulis. Jutaan maaf, namun atas pesanan lisan Nabi Junjungan di atas, saya teruskan.

Andainya tuan-tuan setuju dengan syor saya, maka tuan-tuan wajar segera menasihatkan pimpinan tertinggi PAS.

Andainya mereka enggan mengambil tindakan atas syor-syor tuan-tuan, maka tuan-tuan punya pilihan untuk tindakan susulan.

Untuk pendekkan ST ini, saya akan hanya fokus satu isu sahaja. Kalau dizinkan Allah, saya akan tulis ST ini bersiri.

Tentunya pimpinan PAS boleh berhujah 'merasional' pelbagai tindakan mereka, khasnya Tuan Guru Presiden (TGP). Biar wujud satu wacana, baik sekali.

ST pertama ini merungkaikan mengapa PAS mengekalkan sikap menyokong pimpinan Tertinggi Umno, sekali gus Umno itu sendiri (sehingga tertubuhnya gabungan Muafakat Nasional).

Saya mengajak ahli-ahli dan ulama PAS di peringkat akar-umbi, untuk memikirkan tentang pendirian TGP dan timbalan presiden PAS (TPP), terhadap Najib Razak (NR) serta Zahid Hamidi (ZH), mantan dan presiden Umno, sekali gus Umno itu sendiri.

Sangat 'menakjubkan' tindakan TGP, TPP serta pimpinan yang lain (seperti dalam gambar), yang masih menyokong NR setelah jelas hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nazlan Mohammad merakamkan “tiada sebarang merit meragui apa yang dilakukan tertuduh”, lantas mensabitkan kesalahan tujuh pertuduhan - pecah amanah, salah guna kedudukan dan pengubahan wang haram - melibatkan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

NR dijatuhkan hukuman 12 tahun penjara dan denda sebanyak RM210 juta. Dalam penghakiman penuh setebal 801 muka surat, yang diterbitkan beberapa hari lalu, hakim merakamkan jenayah-jenayah ini sebagai “yang paling teruk” melibatkan individu tertinggi dalam kerajaan.

Sementara menyebutkan bahawa NR tidak menunjukkan penyesalan terhadap pertuduhan, hakim juga merakamkan “sesungguhnya adalah satu pengkhianatan kepada kepercayaan yang diberikan”!

Apabila pimpinan bersahaja...

Untuk rekod, NR masih berdepan dengan pertuduhan melibatkan 42 lagi pelbagai jenayah kewangan lain.

Apabila TGP, TPP dan pimpinan PAS amat bersahaja, setelah keputusan disabitkan, apakah ahli dan ulama PAS di peringkat akar-umbi, hanya mampu berdiam diri?

Mereka boleh tidak menegur pimpinan di peringkat awal, berdasarkan kaedah qawaid fiqqiyah “tidak bersalah kecuali disabit kesalahan”, atas apa jua sebab atau kepentingan.

Namun, setelah dijatuhkan hukuman ke atas NR, maka tidak layak lagi sesiapa pun untuk berbaik sangka dan meneruskan sikap lama, seperti yang ditunjukkan pimpinan tertinggi PAS. Lalu ahli dan pimpinan ulama akar-umbi perlu menasihatkan pimpinan PAS dengan surah Al- Maidah, ayat 2: “Janganlah kamu tolong menolong pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan.”

Paling tidaknya, TGP dan TP PAS, wajar menasihatkan NR untuk insaf dan menyatakan penyesalan atas kesalahan-jenayah yang telah dilakukannya, sebagai jalan pengislahan yang paling murni untuk dirinya dan pendirian ini mestilah diumumkan sebagai pendirian rasmi sebuah parti Islam.

Sebaliknya, apakah tajuk perbualan yang boleh dibayangkan antara NR dan pimpinan PAS dalam pertemuan (gambar) selepas hukuman diputuskan? Adakah pertikaian pensabitan dan rayuan? Wallahualam.

Apakah TGP atau TPP telah nyatakan pendirian secara jujur dan berani kepada NR seterusnya kepada umum dalam berdepan isu yang menuntut kejelasan serta ketegasan prinsip dan keutuhan moral sebuah parti Islam? Dan selepas itu, rencana politik kepartian antara PAS dan Umno, mungkin sahaja boleh diteruskan.

Amat wajar ahli dan ulama PAS akar-umbi mengingatkan pimpinan PAS supaya tidak terjerumus dalam implikasi hadith Rasulullah (SAW) yang masyhur ini.

Ketika ditanya “Apakah asobiyah itu?” Rasulullah langsung menjawab bahawa “Asobiyah itu adalah 'Kamu membantu kaummu dalam berbuat Kezaliman'.”

Persis sekali!

Nah, antara kezaliman, kemaksiatan dan jenayah terbesar, di akhir zaman ini, adalah wujudnya “pemimpin-pemimpin negara yang merompak dan mencuri wang serta khazanah kekayaan negara”. Hari ini jenayah ini disebut dengan istilah modennya, 'kleptokrasi'.

Demi 'kesatuan Melayu-Islam'

PAS, sebagai parti lslam, semestinya mengambil peranan utama dalam memerangi jenayah atau jarimah yang menjejaskan kesejahteraan rakyat dan merosak kemakmuran negara. Anehnya PAS senang dengan parti yang sarat dengan amalan kleptokrasi. Amat ironis sekali.

Pendirian TGP, TPP terhadap NR, dan secara lanjutannya, juga terhadap ZH, memberi erti PAS seolah-olah “bertoleransi bahkan selesa” akan perilaku dan perbuatan jenayah, justeru kerana kesamaan bangsa dan kesatuan agama.

Apakah demi mencapai 'kesatuan Melayu-Islam', PAS jelasnya telah membelakangkan peringatan keras hadith ini.

Apakah doktrin asobiyah secara jahiliah moden ini menjadi amalan ‘real politik' PAS, yang juga semakin hilang perhitungan kompas moral dan nilai akhlak lslamnya? Ahli dan ulama akar-umbi mesti berani mengangkat kritikan ini kepada TGP dan TPP!

Doktrin ini telah melahirkan mutakhir ini, fahaman kepentingan Melayu-lslam sebagai teras kepimpinan negara, walaupun mereka itu jelasnya dari golongan kleptokrat atau perompak-penyamun dan kini pengkhianat. Malang sekali!

Demi kuasa, apakah ini yang didakwa sesetengah PAS telah menganut fahaman al-lbahiyah (fahaman boleh belaka) tanpa sedar, sehingga segalanya boleh ditangguh atau ditunda, demi menjaga kuasa? Kuasa pula tidak dikira dari mana datangnya, sama ada melalui tebuk atap atau pintu belakang - pengkhianatan.

Aduh! Amat jauh sudah inhiraf (penyimpangan) PAS!

Ataukah PAS bermudah bersandarkan akan mana-mana qawaid fiqqiyah mengikut selera politik, seperti akhaafud dhararain (mengambil mudarat yang lebih ringan), kononnya, DAP adalah kemudaratan yang lebih besar, yang perlu dibenteras dan dinyahkan dahulu.

Ahli dan ulama PAS akar-umbi wajib menegur pimpinan tertinggi khasnya TGP, TPP dan Majlis Syura Ulama!

Andainya pimpinan enggan akui, lantas tidak mahu diperbetulkan, maka menjadi kewajipan ahli dan ulama akar-umbi parti, untuk mencari wadah perjuangan yang lebih konsisten dan iltizam.

Semoga ST pertama ini, ditatapi dan direnungi oleh ahli-ahli serta ulama akar-umbi PAS, yang merupakan sahabat-sahabat yang kami kasihi dan kami doakan, agar sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah Azzawajalla.

Akhukum fillah.

DR DZULKEFLY AHMAD ialah pengarah strategi Amanah yang juga mantan pengarah Pusat Penyelidikan PAS.

Husam bukan lagi naib presiden parti Amanah - Khalid Samad

Amanah hari ini mengesahkan bahawa Husam Musa telah melepaskan jawatan sebagai naib presiden parti itu.

Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad, dalam satu kenyataan berkata, perlepasan jawatan berkenaan telah diluluskan oleh mesyuarat bulanan jawatankuasa Amanah yang diadakan pada 6 September lalu.

“Permohonan perletakkan jawatan ini adalah untuk membolehkan beliau memberikan tumpuan kepada usaha memenangkan kerusi untuk Amanah di Kelantan, khasnya di kawasan parlimen Kota Bharu yang beliau ketuai,” kata Khalid.

Walua bagaimanapun, katanya, memandangkan kebolehan dan kemampuan Husam masih diperlukan di peringkat nasional, jawatankuasa nasional Amanah mengambil keputusan untuk memintanya berperanan memantau dan bertindak sebagai penasihat kepada tiga biro.

“Ini sebagai persiapan menghadapi pilihan raya umum ke15.

“Tiga biro ini adalah biro pilihan raya, biro komunikasi dan biro strategi. Kertas cadangan berhubung peranan barunya sedang disediakan untuk persetujuannya,” katanya.

Khalid juga memaklumkan bahawa apa jua gambaran bahawa Husam meletak jawatan kerana tidak berpuas hati dengan presiden parti, Mohamad Sabu atau mana-mana pimpinan Amanah lain adalah sebagai tidak berasas.

Sebaliknya, menurutnya, ia dilakukan demi melonjak dan mengukuhkan lagi kedudukan Amanah di Kelantan, khususnya di Kota Bharu.

Awal hari ini, Husam turut menafikan pergeserannya dengan Mohamad.

Ini selepas sebuah portal berita menerbitkan satu artikel yang mendakwa peletakan jawatannya dalam parti itu dan sebagai pengerusi Pakatan Harapan Kelantan berpunca daripada pergeseran mereka.

"Itu tidak benar. Saya menafikan kandungan artikel itu," katanya kepada Malaysiakini melalui kiriman teks.

Kata ulama PAS, ‘Bunuh sesiapa yang cuba pecah-belahkan perpaduan’

FAZLI RADZI

Perwakilan Pas Kelantan, Datuk Hassan Mahmood mengingatkan agar ahli parti taat kepada kepimpinan selagi tidak bercanggah dengan al-Quran dan Hadis.

Menurutnya, ulama berpesan berkawan biar seribu, bermusuh jangan seorang manakaala Rasululullah memberi amaran kepada pihak yang cuba hendak memecah-belahkan perpaduan.

“Apa-apa keputusan yang telah dibuat oleh kepimpinan kita, maka kita mesti patuh, sama ada kita setuju atau tidak setuju.

“Taat dan patuh kepada ketua sama ada kita setuju atau tidak setuju selama mana arahan pimpinan tidak bercanggah dengan al-Quran dan Hadis

“Termasuk keputusan pimpinan kita tidak bertanding (dalam PRN Sabah). Untuk melahirkan rasa kecewa, boleh. Tapi rasa untuk menentang, tidak boleh,” katanya ketika membahaskan ucapan dasar Presiden Pas di muktamar tahunan parti itu di Kota Bharu, hari ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tawang itu turut mendakwa tentang hukuman bunuh terhadap mana-mana pihak yang cuba memecah-belahkan perpaduan.

“Nabi SAW sebut, sesiapa yang cuba-cuba nak memecah-belahkan perpaduan kita, Nabi SAW sebut, faqtuluh, bunuh dia… ,” tegas Hassan lagi.

Bagaimanapun dalam konteks Pas, katanya, mereka yang ingkar keputusan yang dibuat pucuk pimpinan perlu dikenakan tindakan.

‘Slow’ sikitlah, jangan cakap banyak - Muhyiddin kata pada Osman Sapian

Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin telah menasihati bekas Menteri Besar Johor Osman Sapian berhubung tindak tanduknya sehingga menimbulkan kontroversi baru-baru ini.

Perkara tersebut diakui sendiri Adun Kempas itu ketika ditanya sama ada Muhyiddin yang juga perdana menteri, ada menyatakan sesuatu kepadanya mengenai tindakannya menghadiri program Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) di Slim, Perak, bulan lepas.

Osman berkata Muhyiddin yang juga Adun Gambir, sempat memberikan nasihat "secara santai" ketika bertemu pada sesi sidang DUN Johor, pada Khamis lepas dan hari ini.

“Beliau (Muhyiddin) cakap dengan saya ‘slow’ sikitlah, jangan cakap banyak,” katanya ringkas ketika ditemui pemberita selepas persidangan DUN Johor di Kota Iskandar, di Iskandar Puteri, hari ini.

Sebelum ini, tular video yang menunjukkan Osman, Ketua Bersatu Bahagian Ayer Hitam, dipercayai sedang berucap berkempen menyokong calon Bebas, Amir Khusyairi Mohamad Tanusi ketika Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Slim.

Namun, Osman dilapor sebagai berkata kehadirannya di program itu hanyalah sekadar bertemu rakan lama sambil makan angin dan tiada kaitan dengan hal politik.
-Bernama

Pemuda Pas mahu parti bertanding di seluruh Parlimen di empat negeri

ARIF ATAN

Hati Pas yang terguris kerana langsung tidak diberikan sebarang kerusi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah dilihat belum reda lukanya.

Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas, Ahmad Fadhli Shaari hari ini menyarankan untuk Pas meletakkan calon di kesemua kawasan Parlimen di Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.

Cadangan itu susulan usul Pas bertanding sekurang-kurangnya 50 kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang diluluskan dalam muktamar sayap pemuda parti itu semalam.

“Alhamdulillah, usul minimum 50 kerusi Pas bertanding lulus di muktamar pemuda semalam.

“Saya cadangkan antara kerusi Parlimen itu ialah 14 kerusi daripada 14 Parlimen di Kelantan, 8 daripada 8 Parlimen di Terengganu, 15 daripada 15 Parlimen Kedah dan 3 daripada 3 Parlimen Perlis,” tegasnya dalam ciapan di Twitter hari ini.

Ahli Parlimen Pasir Mas itu dilihat secara sinis berkata, tidak salah untuk parti lain pula memberi laluan kepada Pas untuk bertanding di kesemua kawasan Parlimen.

“Selebihnya boleh cari di negeri-negeri lain. Apa salahnya parti lain pula berkorban. Sekadar cadangan, dan muktamar Pemuda semalam kelihatan menerima.

“Selebihnya terpulanglah pimpinan untuk berunding,” ujar Ahmad Fadhli lagi.

Semalam beliau dalam kemas kini di laman Facebooknya berkata: “Orang berbudi, kita berbahasa. Orang tidak berbudi, tak payahlah kita berbahasa.”

Beberapa pimpinan Pas serta wartawan veteran lidah rasmi parti itu, Harakah turut dilihat tidak berpuas hati dengan sikap Perikatan Nasional (PN) menafikan kerusi untuk Pas dalam PRN Sabah.

ENAM KEGAGALAN MUHYIDDIN DI HARI PERTAMA PRN SABAH

Shahbudin Husin
PRN Sabah yang hari penamaan calonnnya berlangsung semalam menyaksikan beberapa kegagalan ketara Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri dan peneraju PN yanf merupakan kerajaan di pusat.

Pertama, Muhyiddin gagal untuk menunjukkan kepada umum bahawa PN adalah sebuah gabungan yang ada masa depan di negara ini.

Selain tidak berjaya menarik UMNO dan BN menyertai PN, PRN Sabah menyaksikan bertambahnya lagi kegagalan tersebut kerana PN hanya bertanding 29 daripada 73 kerusi.

Sebaliknya UMNO dan BN bertanding 41 kerusi, satu kedudukan yang lebih tinggi daripada PN.

Dalam PRU15 nanti, mampukah Muhyiddin menahan asakan UMNO dan BN yang sudah pasti lebih ganas mahukan jumlah kerusi Parlimen lebih tinggi untuk ditandingi berbanding PN?

Kedua, berlakunya pertembungan sesama sendiri antara PN, BN dan PBS di 17 kawasan Dun di Sabah menambahkan lagi keadaan yang memalukan Muhyiddin itu.

Bagaimana harapan untuk merampas negeri Sabah boleh ada cahaya kejayaan kerana 17 kawasan yang berlaku pertembungan sesama sendiri itu dengan sendirinya memberi kelebihan kepada Warisan?

Dengan 17 kawasan sudah merupakan kelebihan kepada Warisan, tidaklah sukar untuk parti itu meraih sedikit saja lagi kerusi kemenangan bagi memastikan kerajaan negeri kekal dalam genggaman.

Ketiga, kegagalan memastikan tidak berlaku pertembungan di 17 kawasan itu turut bermakna keudukan Muhyiddin tidak cukup dihormati oleh BN dan PBS, walaupun mereka adalah sebahagian daripada kerajaan di peringkat persekutuan.

Jika Muhyiddin benar-benar dihormati dan beliau sendiri sebagai pemimpin yang ada “command”, sudah tentu pertembungan sesama sendiri itu tidak berlaku.

Keempat, pengumuman berkenaan pembentukan Gabungan Rakyat Sabah yang menggabungkan PN, BN dan PBS bagi tujuan menumbangkan Warisan, sebenarnya hanya menambahkan lagi jumlah kegagalan kepimpinan Muhyiddin.

Setelah ada PN, bahkan ia sudah pun merupan kerajaan di peringkat pusat, untuk apa lagi diwujudkan GRS?

Penubuhan GRS adalah tanda nyata gagalnya Muhyiddin menjadikan PN diterima oleh parti-parti lain yang diberikannya jawatan dalam kerajaan dan seolah-olah mereka hanya menunggu masa untuk mengabaikannya sebagai Perdana Menteri dalam PRU15 akan datang.

Lagi pula, apa makna diwujudkan GRS jika pertembungan sesama sendiri pun masih gagal dielakkan?

Kelima, tindakan Muhyiddin menamakan Hajiji Noor sebagai calon Ketua Menteri yang kemudian segera dibantah keras oleh UMNO dan BN, dengan jelas memperlihatkan langsung tidak ada kesepakatan dalam GRS, sekaligus tiada kepimpinan ditunjukkan oleh Presiden Bersatu tersebut dalam gabungan yang baru diwujudkan itu.

Bagaimana seorang Perdana Menteri, sebaik saja menamakan calon Ketua Menteri Sabah tanpa ada sebarang perundingan dengan parti-parti sehingga ia terus disanggah oleh beberapa pemimpin UMNO, termasuk Zahid Hamidi sendiri?

Adalah nyata, serangan-serangan terbuka UMNO dan BN terhadap Muhyiddin berikutan pengumuman itu juga menunjukkan kedudukan beliau sebagai Perdana Menteri tidak cukup dihormati dan tidak mampu bertahan lama.

Keenam dan paling buruk, sementara Muhyiddin dikecam dan dibelasah oleh UMNO berkaitan calon Ketua Menteri itu, malangnya tidak ada seorang pun pemimpin Bersatu tampil membela dan mempertahankannya.

Mana Timbalan Presiden, Naib-Naib Presiden, Ketua Armada dan lain-lain pimpinan kanan Bersatu yang telah diberikan jawatan dan kedudukan oleh Muhyiddin?

Mana Azmin Ali dan Zuraida Kamaruddin yang baru-baru ini dilantik secara istimewa sebagai Ahli MPT Bersatu?

Kenapa mereka semua hanya berdiam diri dan tidak tampil bersuara mempertahankan Muhyiddin?

Dengan semua kegagalan di atas – percayalah – Muhyiddin akan lebih gagal untuk mendepani PRU15 akan datang. (Shahbudindotcom 13/08/2020)

Muafakat tidak adil, memedihkan, luah wartawan Harakah

FAZLI RADZI

Biarpun kepimpinan Pas Pusat masih boleh berlapang dada selepas tidak diberi peluang meletakkan calonnya pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah kali ini, tidak bagi petugas Harakah.

Wartawan veteran Harakah, Aziz Muda menyelar tindakan Muafakat Nasional (MN) mengetepikan Pas yang sebelum ini berhasrat untuk bertanding 10 daripada 73 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

Beliau bahkan merujuk makna muafakat dalam Kamus Dewan yang tegasnya bermaksud seia sekata atau setuju.

“Muafakat jika dirujuk kepada Kamus Dewan bermaksud seia sekata atau setuju. Jika muafakat itu dalam kerangka yang besar hingga ke peringkat nasional, ia dipanggil Muafakat Nasional (MN).

“Dalam PRN Sabah tahun 2020 sekarang, aku tak nampak MN kerana Pas ternyata diketepikan sama sekali,” hujahnya dalam hantaran di Facebook lewat malam tadi.

Sehubungan itu, wartawan berpengalaman lebih 30 tahun berkenaan mengaitkan kubur sebagai lokasi hala tuju permuafakatan dalam MN.

Aziz mengingatkan perasaan ahli Pas yang terguris ekoran rundingan agihan kerusi antara parti rakan di Sabah yang tidak adil itu.

“Justeru aku bertanya, pihak berkenaan hendak bawa ke mana MN ini sebenarnya? Hendak dibawa ke kuburkah?

“Jangan difikir ahli-ahli Pas tidak terasa dengan apa yang dilakukan itu. Ia ternyata satu bentuk muafakat yang cukup tidak adil, tidak setia kawan dan amat memedihkan,” luahnya.

Dalam reaksinya terhadap salah satu komentar di hantaran itu, Aziz menganggap Pas diperalat semasa kempen PRN seolah-olah ahli-ahli parti diterajui Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu tidak mempunyai perasaan.

“Lepas tu sama-sama nak harapkan Pas untuk bantu (kempen PRN). Nak pergunakan Pas tapi dalam masa yang sama sama-sama ketepikan Pas.

“Ahli-ahli Pas manusia, tetap ada hati dan perasaan,” keluhnya lagi.

PRN Sabah kali ke-16 pada 26 September ini menyaksikan pertembungan blok Warisan Plus diketuai Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dengan gabungan Perikatan Nasional (PN) dan Barisan Nasional (BN).

Warisan Plus dianggotai parti Warisan, Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO), DAP, Parti Amanah Negara (AMANAH) dan PKR.

Warisan Plus mengumumkan seramai 66 calon akan ke gelanggang untuk merebut 73 kerusi dipertandingkan manakala seramai 84 calon bakal bertanding mewakili BN, PN dan PBS.