"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Hadi janji PAS tak sokong Umno di Semenyih - Tun Mahathir

Annabelle Lee
Beberapa jam selepas pemimpin kanan PAS hadir memberi sokongan kepada Umno dan BN di Semenyih, maklumat baru didedahkan Dr Mahathir Mohamad agak mengejutkan.

Menurut perdana menteri, dalam pertemuan beliau dengan Presiden PAS semalam Abdul Hadi Awang memberi perakuan untuk tidak menyokong Umno.

Ditemui di Petaling Jaya hari ini Mahathir mendakwa pada asasnya beliau dan Abdul Hadi berbincang mengenai politik semalam.

Ditanya mengenai butiran lanjut, Mahathir berkata PAS tidak akan menyokong Umno lagi.

"Tak akan menyokong Umno, ada juga pengakuan secara tertulis dan ditandatangani," katanya.

Malaysiakini sedang menghubungi PAS, termasuk Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan, dan Menteri Besar Terengganu Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, yang turut menghadiri pertemuan semalam, bagi mendapatkan pengesahan.

Semalam Abdul Hadi hadir di pejabat Mahathir di Yayasan al-Bukhari di Kuala Lumpur untuk mengadakan kali kedua dengan pengerusi PH itu.

Ia berlaku sehari sebelum penamaan calon bagi PRK Semenyih di Kajang.

Semenyih tak sama Cameron

Tidak banyak maklumat didedahkan mengenai pertemuan tersebut. Namun ketika ditemui media di Alor Limbat, Terengganu semalam Abdul Hadi menyatakan pertemuan tersebut untuk membincangkan hal-hal pentadbiran.

"Lebih bincang penyelarasan antara kerajaan negeri dan kerajaan pusat.

"Isu Majlis Tindakan Ekonomi Negara, projek-projek ada di bawah kerajaan pusat dan kerajaan negeri supaya tiada percanggahan," katanya.

Abdul Hadi juga mengesahkan kerajaan persekutuan sudah membayar royalti minyak kepada kerajaan Terengganu.

Pertemuan semalam diadakan ekoran permohonan daripada Abdul Hadi.

Semasa ditanya di Alor Limbat sama ada Abdul Hadi membincangkan isu PRK Semenyih, anggota parlimen Marang itu berkata: "Semenyih, nama calon pun tak ada lagi. Secara umumnya seperti yang kita tahu, Semenyih tak sama dengan Cameron (Highlands).

"Cameron ni, PAS lawan DAP. Semenyih ni kita lawan bukan perkauman, (tapi) Melayu dengan Melayu dan kita serah kepada kebijaksanaan pengundi di situ, dan keperluan melihat kepentingan Melayu dan Islam."

Abdul Hadi juga menambah PAS akan melihat keadaan sama ada akan membantu BN selepas mendapat maklumat terperinci daripada PAS Selangor.

"Apa yang penting, kita mahu kedudukan orang Melayu dan Islam kuat," katanya.

Ditanya mengenai isu calon pembangkang, Abdul Hadi menjawab: "Soal calon kita tak ada hak sebab kita dah tarik diri dengan tidak bertanding."

Resmi DUN Semenyih akan ditandingi empat calon

Secara rasmi kerusi DUN Semenyih akan ditandingi empat calon.

Pertembungan empat penjuru itu membabitkan Zakaria Hanafi dari BN, Muhammad Aiman Zinali (PH), Nik Aziz Afiq Abdul (PSM) dan Kuan Chee Heng (bebas).

Pegawai Pengurus Pilihan Raya Mohd Sayuthi Bakar berkata semua borang pencalonan diterima.

Polis mengesahkan seorang lelaki meninggal dunia selepas tidak sedarkan diri semasa mengiringi calon hari ini.

Ketua Polis Daerah Kajang ACP Ahmad Dzaffir Mohd Yussof berkata setakat ini belum banyak maklumat diperolehi, selain lelaki terbabit berusia 50-an.

"Dipercayai dia mengalami kesukaran bernafas namun polis belum mendapat pengesahan," katanya.

Menurut Ahmad Dzaffir polis menerima maklumat mengenai kejadian itu kira-kira jam 9.30 pagi tadi dan mayat lelaki berkenaan dihantar ke Hospital Kajang.

Sementara itu beliau berkata seramai 733 anggota dan pegawai polis ditugaskan untuk memastikan proses penamaan calon hari ini berlangsung dengan lancar.

SPRM akan jumpa hakim dedah afidavit menggemparkan

V Anbalagan
PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menemui hakim Mahkamah Rayuan yang mengesahkan afidavit didakwa mendedahkan insiden campur tangan kehakiman, kata Timbalan Pesuruhjaya (Operasi), Datuk Seri Azam Baki.

Beliau berkata, pegawainya akan menemui Datuk Hamid Sultan Abu Backer minggu depan pada masa dan tempat yang sesuai dengan hakim itu.

“Kami mahu mendapatkan lebih banyak maklumat daripada hakim itu mengenai dokumen itu kerana kami hanya bergantung kepada laporan media.

“Kami belum buka sebarang kertas siasatan mengenai afidavit itu,” katanya kepada FMT

Semalam, Hamid mengesahkan afidavit setebal 65 muka yang menyokong saman pemula difailkan peguam, Sangeet Kaur Deo terhadap dakwaan kegagalan Ketua Hakim Negara, Tan Sri Richard Malanjum melengkapkan siasatan terhadap 2 kes didakwa membabitkan campur tangan kehakiman.

Satu daripada kes itu adalah kes hasutan terhadap bapa Sangeet, mendiang Karpal Singh, sementara satu lagi kes membabitkan Hamid, yang mendakwa beliau ditegur seorang hakim atasan kerana membuat penghakiman berbeza dalam kes penukaran agama 3 anak M Indira Gandhi.

Sangeet memohon perintah deklarasi terhadap ketua hakim negara gagal menjalankan tugasnya untuk melindungi dan mempertahankan integriti kehakiman.

Dalam satu kenyataan November lalu, Malanjum dilaporkan berkata, pihak kehakiman terpaksa menggantung siasatan dalam kes Karpal disebabkan siasatan polis sedang berjalan dan menunggu rayuan di Mahkamah Persekutuan.

Katanya, siasatan ke atas kes Karpal juga tidak dapat dijalankan kerana 3 hakim Mahkamah Rayuan masih berkhidmat.

Mengenai kes ke-2, Malanjum berkata, siasatan terhadap dakwaan salah laku tidak dapat dijalankan kerana hakim terbabit sudah bersara.

Gesa tubuh RCI

Peguam, Ramkarpal Singh berkata, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad perlu menyahut gesaan untuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) dengan segera, memandangkan imej dan integriti badan kehakiman dipertaruhkan.

“Hakim bukan tuhan. Mereka pegawai mahkamah yang terikat kepada kod etika paling ketat dan perlu faham mereka boleeh dikenakan tindakan disiplin teruk atas sebarang pelanggaran,” kata ahli Parlimen Bukit Gelugor itu.

Katanya, kebenaran kandungan afidavit itu tidak boleh diabaikan dan mesti disiasat.

“Saya pasti tidak mudah bagi Hamid melakukan apa dibuatnya. Beliau perlu dipuji atas keberaniannya berbuat demikian,” katanya dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun, peguam, A Srimurugan berkata, kandungan afidavit Hamid sekadar tuduhan dan Malanjum perlu diberi peluang menjelaskannya.

“Seseorang tidak boleh anggap kandungan itu benar. Ia adalah penghinaan,” katanya sambil menambah tidak diketahui siapa bertanggungjawab terhadap penyebaran kandungan itu.

Srimurugan berkata, kandungan itu kekurangan fakta dan tuduhan samar itu juga tiada kaitan tindakan difailkan Sangeet.

Katanya, afidavit itu mempunyai kesan mengejutkan terhadap badan kehakiman. Peguam negara sebagai penjaga kepentingan awam, perlu memulakan prosiding penghinaan.

Gempar! Komplot kerajaan, hakim, swasta tipu duit rakyat

Dalam satu tuduhan mengemparkan, Hakim Mahkamah Rayuan Hamid Sultan Abu Backer mendakwa bahawa terdapat hakim-hakim tertentu yang membantu pihak swasta untuk menipu duit rakyat.

Beliau menyebut tentang perkara itu dalam satu afidavit sokongan terhadap permohonan peguam Sangeet Kaur Deo hari ini untuk mengisytiharkan bahawa ketua hakim negara gagal mempertahankan integriti dan kredibiliti badan kehakiman berhubung dua kejadian campurtangan dalam badan berkenaan.

Hamid mendakwa cara penipuan itu dilakukan melalui penama politik yang memeterai kontrak dengan kerajaan.

Sebaik kerajaan membatalkan kontrak, beliau mendakwa, pihak swasta akan mengheret kerajaan ke mahkamah untuk menuntut pampasan.

"Saya akan memberikan contoh. Kerajaan akan membuat kontrak dengan seorang penama politik tanpa hasrat untuk menghormatinya.

"Selanjutnya kerajaan akan menamatkan kontrak dan penama akan menyaman kerajaan untuk melanggar kontrak.

"Kerajaan boleh merekodkan penghakiman persetujuan yang menerima liabiliti dan bersetuju untuk menilai ganti rugi.

"Modus operandi ini terus berlaku untuk menafikan tuntutan palsu oleh tuntutan palsu," katanya.

Hamid yang masih berkhidmat sebagai seorang hakim, berulang kali menegaskan perlunya sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat perkara ini.

Dalam usaha untuk menggagalkan kes-kes seperti itu, hakim tersebut berkata bahawa beliau membuat jurisprudens supaya perjanjian yang tidak adil dengan kerajaan, yang akan menyebabkan kontrak tidak dapat dilaksanakan berdasarkan kepentingan dasar awam.

"Modus operandi ini bukan sahaja haram tetapi juga tidak berperlembagaan.

"Untuk menangkap tindakan-tindakan ini, saya membangunkan perundangan yang berkaitan dengan penipuan ke atas memasuki perjanjian terma tidak adil dengan kerajaan.

"Ini akan membuat kontrak tidak dapat dikuatkuasakan berdasarkan dasar awam. Doktrin ini dikembangkan dan disebut dalam beberapa kes," katanya.

Hamid mendakwa bahawa hakim kanan tertentu yang dirujuknya sebagai "ARLC" pernah cuba memalukannya selepas jurisprudens beliau menghalang hakim itu membantu penama ahli politik tertentu.

“Banyak penghakiman saya mengenai perkara-perkara komersial yang menyokong kerajaan telah diabaikan oleh hakim-hakim tertinggi.

“Sebabnya ialah parti-parti swasta yang secara langsung menjadi alat ahli politik mencipta kontrak dengan kerajaan untuk menipu dana awam. Mahkamah tertinggi dianggap bersimpati kepada mereka,” katanya.

Nasihat Mufti Perlis ini mungkin ditujukan kepada Nik Abduh yang mengaku berbohong

Maza: Lepas berdosa contohilah Nabi Adam, bukan Iblis

Ketika semua manusia pernah melakukan kesalahan, perbuatan itu jauh lebih berdosa besar jika kesalahan terbabit dibuat dengan berselindung di sebalik agama, kata mufti Perlis.

Justeru kata Dr Mohd Asri Zainul Abidin, mana-mana manusia yang terlanjur melakukan dosa mesti mencontohi Nabi Adam AS dengan mengakui kesalahan tersebut, dan tidak bertindak seperti Iblis.

Membuat catatan sederhana di media sosialnya Mohd Asri berkata umat Islam wajar membesakan kesalahan yang dilakukan oleh Iblis dan Nabi Adam.

Katanya, apabila Iblis melakukan kesalahan dia mencari alasan untuk menghalalkan tindakan tersebut walaupun ia jelas melanggar perintah Allah.

Sebaliknya kata Mohd Asri, Adam tidak berbuat demikian sebaliknya mengakui kesalahan lantas memohon keampunan.

"Justeru kita wajar mengikut jejak langkah bapa kita, Adam" katanya.

Menurut Mohd Asri semua manusia pernah melakukan dosa namun ia bukan alasan untuk sesiapa menghalalkan perbuatan yang bercanggah dengan agama.

"Menghalalkan dosa merupakan satu ketakburan di hadapan Allah. Justeru Allah melaknat Iblis dan menghukumnya sebagai kufur," katanya.

Boleh rosak akidah

Kenyataan itu tidak merujuk secara langsung kepada isu yang sedang membelenggu PAS ketika ini apabila salah seorang pemimpin kanannya, Nik Abduh Nik Abdul Aziz, mengakui berbohong semasa menafikan dia adalah orang sebenar dalam audio yang tersebar pada tahun lalu itu.

Melalui audio tersebut antara lain Nik Abduh mengakui berkawan dengan Agensi Perisikan Pusat (CIA) AS dan PAS menerima dana daripada Umno untuk kegiatan politik.

Audio tersebut dipercayai dirakam dalam satu majlis tertutup dan disebarkan oleh sekumpulan anggota dan pemimpin PAS yang tidak sependapat dengan pendirian parti itu menerima dana Umno.

Menurut anggota Jawatankuasa Pusat PAS tersebut, pembohongan itu juga mendapat restu daripada presidennya, Abdul Hadi Awang.

Hari ini pula Mursyidul Am PAS, Hashim Jasin, mempertahankan tindakan Nik Abduh kerana menganggap ia suatu keperluan ketika parti tersebut teruk difitnah.

Kata Hashim langkah itu juga sesuai bagi menghadapi musuh parti berkenaan.

Mohd Asri berkata selepas sedar melakukan kesalahan dan mengakuinya Allah mengampunkan Adam sebelum baginda ditabalkan menjadi khalifah di dunia.

"Maka, fahamilah perkara ini. Mencuri merupakan dosa, tapi mencuri kemudian menggunakan nama Allah dan Islam untuk 'menghalalkan' perbuatan curi, itu jauh lebih besar dosanya.

"Ia satu pendustaan menggunakan Allah dan agama-Nya, bahkan boleh membawa kerosakan akidah kerana menghalalkan apa yang haram di sisi Allah.

"Rasuah merupakan dosa, tapi rasuah menggunakan nama Allah dan Islam untuk 'menghalalkan' perbuatan rasuah itu jauh lebih besar dosanya.

"Demikianlah semua dosa yang Allah dan rasul-Nya haramkan, termasuklah berbohong dalam perkara yang tidak dibenarkan," katanya.

Teka-teki pemanggil ‘misteri’ MH370 terjawab

FMT Reporters
KUALA LUMPUR: Lelaki yang membuat panggilan “misteri” selama 45 minit kepada Kapten Zaharie Ahmad Shah beberapa minggu selepas pesawat Malaysia Airlines MH370 hilang, dan menimbulkan teori konspirasi, adalah sepupunya.

Bercakap buat kali pertama, Zulhaimi Wahidin, seorang jurutera kapal terbang memberitahu akhbar The Australian ia adalah panggilan biasa sahaja.

Menurutnya, beliau cuba menghubungi Zaharie 3 kali selepas terdengar berita pesawat hilang.

Beliau menolak dakwaan teori konspirasi mendakwa Zaharie merampas pesawat yang dibawanya dan yang kemudian terhempas.

“Mereka cuba menyalahkan beliau tentang apa yang berlaku. Sangat berat untuk saya menelan dakwaan itu kerana beliau bukan jenis itu,” katanya.

Kehilangan Boeing 777 yang membawa 238 penumpang dan anak kapal pada 8 Mac 2014 dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing terus menjadi misteri dan menimbulkan perbagai teori.

Zulhaimi, 53, ketika itu berkhidmat dengan Malaysia Airlines, tetapi kini dengan syarikat penerbangan lain, memberitahu The Australian beliau sangat rapat dengan Zaharie dan mereka sering bertemu atau berbual melalui telefon.

Katanya, beliau adalah sepupu Zaharie dan mereka pergi ke sekolah bersama dan menganggap Zaharie seperti ahli keluarga sendiri.

Katanya beliau menyertai Malaysia Airlines tidak lama selepas Zaharie menyertai syarikat tersebut dan itu merapatkan lagi hubungan mereka.

Zulhaimi nafi beliau membuat panggilan kepada Zaharie pada 2 Februari 2014, beberapa minggu sebelum pesawat hilang, untuk memberikan perincian teknikal bagi membantunya merampas kapal terbang tersebut, seperti yang didakwa teori konspirasi.

Pihak yang membuat teori tersebut mendakwa Zaharie di belakang kehilangan MH370 itu berdasarkan cara pesawat itu menukar haluan, menggagalkan sistem komunikasi pesawat, panggilan “misteri” yang diterimanya beberapa minggu sebelum kejadian dan 3 lagi panggilan kepada Zaharie selepas kapal terbang itu hilang.

Dalam temu ramah eksklusifnya dengan The Australia, Zulhaimi mendedahkan beliaulah yang cuba 3 kali membuat panggilan tersebut kerana tidak percaya pesawat hilang.

Zulhaimi berkata, Zaharie, seorang juruterbang yang berpengalaman, bukan jenis orang yang akan membahayakan dirinya dan 238 penumpang lain.

Katanya, polis Malaysia telah menyoalnya 3 atau 4 kali di rumahnya dan di ibu pejabat polis susulan kehilangan pesawat tersebut kerana mereka syak beliau memberi nasihat teknikal kepada Zaharie untuk merampas pesawat.

“Saya di ibu pejabat polis selama 3 hari. Dari pagi sampai petang. Saya beritahu mereka Zaharie orang pintar. Dia tidak perlukan saya untuk mendapatkan maklumat itu,” demikian Zulhaimi disebut sebagai berkata.

Menegaskan Zaharia tidak bersalah, Zulhaimi berkata: “Beliau seorang yang ceria. Beliau ada banyak wang. Beliau menikmati hidupnya. Mengapa beliau mahu bunuh diri tanpa sebab? Beliau ada keluarga yang baik dan kehidupan yang baik, anak-anaknya berjaya. Saya tak fikir orang akan bunuh diri tidak pasal-pasal,” katanya.

MH370 hilang dari skrin kawalan trafik udara kira-kira 40 minit berlepas apabila radar transponder sekunder dimatikan, dan sebaik sahaja Zaharie buat siaran terakhir radio, mengucapkan “Good night. Malaysian Three-Seven-Zero”.

Radar utama tentera dan “handshakes” satelit automatik kemudian menunjukkan MH370 terbang kembali ke Malaysia, kemudian ke utara Selat Melaka, sebelum bergerak ke arah selatan Lautan India.

Pesawat itu masih belum ditemui walaupun selepas 2 pencarian besar-besaran.

Nik Abduh beritahu Haji Hadi ajar supaya berbohong

Nik Abduh: Hadi restu saya nafi rakaman audio

Anggota Jawatankuasa Pusat PAS Nik Abduh Nik Abdul Aziz hari ini tampil mengakui rakaman audio yang dikaitkan dengannya sebelum ini.

Dalam kenyataan panjang di Facebook hari ini, Ahli Parlimen Bachok itu berkata penafiannya sebelum ini dibuat selepas pimpinan PAS berkeras agar beliau berbuat demikian.

Nik Abduh juga berkata keputusan untuk menafikan rakaman audio yang tular sekitar Mac tahun lalu itu mendapat restu Presiden PAS Abdul Hadi Awang.

"Apabila saya merujuk kepada beberapa pimpinan parti yang sudah pun memahami isu ini dengan baik, mereka memutuskan agar saya menafikannya.

"Sengit juga saya enggan dan menolak, tetapi mereka berkeras meminta saya menafikannya. Fitnah mesti ditutup, itu hujah mereka.

"Saat itu, bahang PRU14 semakin terasa. Pakatan Harapan (PH) sedang bermaharajalela menyerang PAS dengan pelbagai fitnah sesudah mereka kehilangan punca untuk mencari kecacatan dan kesalahan PAS.

"PH hanya mampu bersenjatakan fitnah, senjata yang terlarang di dalam Islam dan PAS.

"Dalam kesukaran, saya memohon jawaban daripada tuan guru Presiden PAS. Segera Presiden PAS merestukan keputusan agar saya segera menafikannya. Saya akur dan gembira menerima mandat," katanya.

Untuk rekod, Nik Abduh sebelum ini menafikan rakaman audio yang didakwa mengandungi pengakuan penerimaan dana dari Umno itu, dengan beberapa pimpinan PAS turut mendakwa ia bukan suara Nik Abduh.

Bagaimanapun, Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan semalam mengesahkan rakaman audio itu mengandungi suara anggota parlimen Bachok Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz.

Isu rakaman audio itu muncul semula selepas kes saman fitnah Abdul Hadi terhadap editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown ditarik balik dan diselesaikan di luar mahkamah.

Rakaman audio yang dikaitkan dengan Nik Abduh itu sempat menjadi pertikaian dalam kes saman fitnah berkenaan.

Dalam kenyataan di Facebook hari ini, Nik Abduh memberikan enam "pintu" bagi menjelaskan isu berkenaan.


Berikut kenyataan penuh Nik Abduh:

Fitnah Audio: Jawaban Saya

Ini adalah buku kecil, tetapi panjang juga catatannya. Maka saya jadikannya beberapa pintu. Bagi yang kesuntukan masa, tetapi mahukan jawaban, sila ke pintu dua sahaja. Ia mencukupi. Jika lapang masa, silalah berkelana..

Pintu 1:

Pada pagi 7 Febuari 2019, saya menulis tiga catatan ringkas serentak di FB saya ini.

Pertama, saya sifatkan pencinta fitnah adalah seperti lalat yang mengerumuni sampah. Walaupun sampah, akan tetap ada makhluk Allah yang menjadikannya sebagai makanan untuknya. Manusia tidak diciptakan untuk bersifat buruk sebegitu. Jauhi fitnah.

Kedua, saya alu-alukan SPRM untuk menyiasat PAS selepas banyak laporan polis dibuat terhadap PAS yang didakwa menerima wang rasuah politik daripada Umno termasuk wang 1MDB. Saya menyatakan bahawa jika PAS diberi kuasa, SPRM akan semakin teguh dan berkuasa.

Ketiga, saya memberi sinisan terhadap 'bebudak terlebih tenaga' yang ingin terus menyepak bola walaupun wisel penamat 90 minit telah dibunyikan. Ia adalah sindiran saya terhadap 'Kumpulan 40' yang dikatakan bersedia menjadi saksi benarnya rakaman yang saya sifatkan sebelum ini sebagai 'audio fitnah' terhadap saya.

Ia juga adalah isyarat daripada saya bahawa saya sudah bersedia untuk bermain di padang baru. Itu jika padang dibuka.

Selepasa cacatan pendek itu diluncurkan, segera sahaja pada petangnya, SPRM menghubungi saya untuk hadir memberi keterangan di pejabat SPRM Kota Bharu pada Jumaat keesokannya pada jam 10.30am.

Keesokannya saya hadir dengan penuh kerasmian dan penghormatan terhadap SPRM. Seorang diri dengan memandu sebuah Mercedez Benz mewah rekaan barat.

Pintu 2:

Pada awal 2018, sebelum PRU14 berlangsung, tular di media baru sebuah rakaman yang didakwa sebagai ucapan Nik Abduh bin Nik Abdul Aziz. Ia mengejutkan ramai kerana isi ucapan itu yang didakwa membenarkan dakwaan musuh politik PAS bahawa PAS telah menerima wang sogokan berjuta-juta daripada Umno.

Ia tidaklah begitu mengejutkan saya. Saya sudah pun dimaklumkan lebih awal bahawa akan dibocorkan rakaman ucapan saya di dalam program dalaman parti kepada umum. Cuma saya menggaru-garu kepala, sampai ke tahap ini mereka?

Sebaik tular, saya ada dua pilihan di hadapan. Pertama, bercakap benar dan mengesahkannya. Kedua, menafikannya. Ia adalah ucapan dalam majlis tertutup dengan audien tertentu sahaja. Terlalu tertutup. Maka hak saya adalah menjaga kerahsiaan dan tidak sama sekali mengkhianatinya.

Kedua-dua pilihan adalah syar'ie.

Saya memilih yang pertama. Ia mudah. Bercakap benar akan membebaskan kita. Bohong adalah penjara yang memerangkap diri sendiri. Saya memilih untuk berterus terang sahaja. Saya yakin isi ucapan saya akan mudah sahaja difahami jika difahami konteksnya.

Tetapi saya sedar, ia bukan sekadar soal nama baik peribadi saya. Saya mewakili parti PAS dalam masyarakat. Rakaman itu walaupun bertujuan menjatuhkan reputasi saya, ia segera sahaja disambar oleh musuh sebaik tular untuk menjatuhkan PAS. Belum sempat ahli PAS marahkan saya, musuh-musuh politik PAS telah merayakannya. Nyamuk belum mati, api sudah menyambar kelambu.

Apabila saya merujuk kepada beberapa pimpinan parti yang sudah pun memahami isu ini dengan baik, mereka memutuskan agar saya menafikannya. Sengit juga saya enggan dan menolak, tetapi mereka berkeras meminta saya menafikannya. Fitnah mesti ditutup, itu hujah mereka. Saat itu, bahang PRU14 semakin terasa. PH sedang bermaharajalela menyerang PAS dengan pelbagai fitnah sesudah mereka kehilangan punca untuk mencari kecacatan dan kesalahan PAS.

PH hanya mampu bersenjatakan fitnah, senjata yang terlarang di dalam Islam dan PAS.

Dalam kesukaran, saya memohon jawaban daripada tuan guru Presiden PAS. Segera Presiden PAS merestukan keputusan agar saya segera menafikannya. Saya akur dan gembira menerima mandat.

Alhamdulillah, api fitnah gagal merebak. PAS memasuki pilihanraya umum ke14 dengan gagah dan berjaya menambah kekuatannya di Parlimen dan DUN-DUN.

Pintu 2 adalah pemberitahuan bahawa jawaban pertama saya dulu adalah dengan keputusan oleh parti PAS.

Pintu 3

Ada tiga institusi yang berhak mengubah keputusan pertama saya itu. Pertama, parti PAS. Ia adalah tuan saya. Kedua, Mahkamah. Ia adalah neraca menegak keadilan di dunia. Ketiga,kKerajaan Malaysia melalui siasatan oleh pihak polis atau SPRM. Malaysia adalah negara saya yang berhak ke atas saya.

Dengan erti, saya akan kekal menyimpan rahsia sehingga salah satu daripada tiga institusi itu memutuskan sebaliknya.

Apabila perempuan Inggeris itu menjadikan rakaman ucapan saya itu sebagai bahan buktinya di Mahkamah London, saya dipanggil oleh pihak peguam yang mewakili presiden PAS untuk memohon pengesahan. Saya kata, mahkamah berhak menerima kebenaran. Ia akan membebaskan saya dengan penuh hormat. Isi-isi ucapan saya adalah amat mudah difahami dalam konteksnya. Presiden PAS menerima kehendak saya dengan senang hati. Maka saya telah membuat kenyataan saya di hadapan peguam presiden PAS beberapa bulan lepas.

Saya jangka keputusan oleh Mahkamah London nanti dalam kes Presiden PAS vs perempuan Inggeris itu akan menjadi jawaban kedua saya. Tetapi ia tidak berlaku. Kes itu ditutup di pertengahan jalan.

Sebelum SPRM memanggil saya untuk siasatan, saya sudah pun dipanggil oleh pihak polis beberapa bulan lepas di Kuala Lumpur untuk memberi keterangan terhadap isu rakaman ucapan saya yang tular itu.

Kenyataan saya kepada ketiga-tiga institusi tersebut adalah sama. Saya mengakui kebenaran suara saya itu. Saya juga menegaskan di hadapan mereka untuk saya terus menafikannya di hadapan publik sebagai hak menjaga kerahsiaan yang ditekankan oleh agama.

Semasa saya mempertegaskan hak kerahsiaan ini di hadapan pegawai SPRM beberapa hari lepas, mereka menjawab, "Ya. Kami pegawai kerajaan, apatah SPRM diwajibkan dan diajar untuk menjaga kerahsiaan." Mereka membenarkan saya.

Akhirnya, semalam, Dato Takiyudin Hasan, SUA PAS mengesahkan rakaman itu sebagai ucapan saya. Pagi ini, presiden PAS turut mengesahkannya.

Pintu 3 adalah pemberitahuan bahawa PAS telah bersetuju untuk saya memberi jawaban kedua yang menukarkan jawaban pertama saya dulu. Saya menerimanya dengan senang hati sebagaimana yang pertama dulu.

Ini saya sedang menulis..

Pintu 4

Mari saya memanggil mereka sebagai 'bebudak terlebih tenaga' atau 'kumpulan 40'. Tidak perlulah saya menyebut nama.

Pintu 4 adalah pendedahan terhadap konteks perbincangan di dalam perjumpaan tertutup 'tahap dewa' tersebut. Bukankah saya berkali-kali mengingatkan kerahsiaan itu? #SumpahJadiAbu haha..

Ada dua isi utama ucapan saya:

1) Meminta 'kumpulan 40' ini berhenti daripada kegiatan menyiasat dan menghukum pimpinan parti.

2) Menerangkan hukum agama berkaitan mengambil wang musuh politik. Secara khusus, wang Umno.

Perlu difahami bahawa perjumpaan itu bukanlah yang pertama dan terakhir. Ia selang seli di antara beberapa pertemuan dan tindakan yang berbeza.

Maka memang agak sukar bagi pendengar di rakaman tular itu untuk memahaminya sepenuhnya. Apatah ia soal kerahsiaan dalaman.

KAMI adalah kumpulan yang terbentuk pada saat krisis dalaman PAS sebelum 2015. Kami adalah rakan-rakan yang bersama menyusun strategi memahamkan ahli PAS bahawa beberapa pimpinan parti telah lari daripada halatuju perjuangan dan wajar diturunkan lalu diganti dengan kepimpinan baru yang lebih berwibawa untuk memimpin PAS.

Adalah sukar untuk memahamkan. Ahli PAS diajar untuk taat dan thiqah kepada kepimpinan parti. Adalah sukar bagi kami untuk menyebut kesalahan-kesalahan mereka secara terbuka. Ia janggal di dalam parti yang begitu menjaga keutuhannya daripada retak.

Ringkasnya, dengan perancangan yang baik, kami berjaya meyakinkan ahli parti di semua peringkat untuk bangkit mempertahankan kepimpinan ulamak, kepimpinan tuan Presiden PAS dan kekuasaan Majlis Syura Ulamak PAS daripada diruntuhkan secara sistematik oleh kumpulan yang kini dihimpunkan oleh DAP di dalam parti PAN.

Dalam erti, kami merancang setelah mereka telah lama merancang. Mereka terlalu kuat sehingga beberapa pimpinan lama PAS gugur dengan perancangan mereka tanpa disedari oleh ahli-ahli PAS yang ikhlas berjuang.

Saat kekuasaan mereka memuncak untuk mengubah hala tuju PAS dengan faham Islam Moderate, Rahmatan Li 'rambutan' dan macam-macam lagi, kami anak muda PAS bangkit untuk meneguhkan kembali halatuju perjuangan PAS.

Kami adalah himpunan ratusan ulamak dan ulamak muda, golongan profesional baru dan lama, muslimat dan pemuda serta ahli-ahli PAS di banyak peringkat.

Ringkasnya, pada Muktamar PAS 2015, kepimpinan baru PAS mengambil alih. Selepas itu, kesamaran bertukar kejelasan. DAP hanya mencapai matlamat kedua mereka. Tertubuh PAN. Matlamat utama mereka menghancurkan PAS dari dalam telah gagal.

Inilah kami.

Selepas selesai, kepimpinan kami memutuskan agar kami bubar dan kembali kepada kerja asal membangunkan parti yang hampir berwajah baru. Ia adalah keputusan yang amat benar.

Tetapi sebahagian daripada kami berkata, kerja belum selesai. Masih ada saki baki yang akan merosakkan PAS. Mangsa pertama adalah YAB Dr Ahmad Samsuri. Beliau dituduh sebagai ejen Umno, makan dedak Umno bla bla.. kemudian Nasrudin Hasan Tantawi, Nurul Islam. Akhirnya Nik Abduh naik nama sebagai pemakan wang Umno.

Mereka dinasihatkan agar berhenti. Bukti-bukti yang mereka kemukakan adalah lemah. Ia hanyalah sangka buruk. Malang, mereka terus mengasak dan menuduh.

Kerja mereka adalah mengintip dan menyelongkar. Bagi mereka ia adalah jihad besar menyelamatkan parti PAS daripada perkara haram bersekongkol dengan UMNO.

Apabila diingatkan bahawa kepimpinan parti lebih mengetahui halatuju dan strategi parti, mereka meremehkan dan mendakwa mereka lebih tahu.

Mereka melampaui batas. Bertindak sendiri tanpa restu kepimpinan. Beberapa perjumpaan diadakan. Tetapi tiada apa yang berubah.

Apabila ahli PAS sukar menerima mereka, mereka memilih jalan berapi demi mencapai matlamat. Mereka, atas nama menyelamatkan parti, mendedahkan rakaman ucapan tertutup saya itu.

Mereka mengadakan perjumpaan tertutup 'tahap dewa' itu, tetapi mengkhianati majlis mereka sendiri dengan merakamnya secara sulit. Setelah gagal, mereka khianat lagi dengan mendedahkannya kepada awam. Setelah gagal lagi mencapai matlamat, mereka bangkit beramai-ramai ingin menjadi saksi. Pelik, mereka nafi dedah, tetapi sanggup jadi saksi?!

Cuba anda bayangkan bagaimana kerasnya mereka dalam salah satu tulisan terbaru mereka, mereka anggap saya seperti mendiang Marcos.. Dahsyatkan? Marah orang PAN pada saya, rasanya taklah seteruk itu dilabel hehe..

Pintu 5

Kekhilafan besar adalah dalam soal hukum mengambil wang orang UMNO. Mereka mendakwa, mengambil wang UMNO adalah rasuah semuanya. UMNO adalah musuh dan sebarang terimaan adalah berunsur rasuah.

Saya dalam rakaman tersebut, selepas berkali-kali di luar sebelum itu, cuba menjelaskan bahawa ia adalah hukum yang salah dan merbahaya.

Saya jelaskan bahawa menerima wang sesiapa pun daripada UMNO adalah haram hanya apabila ianya adalah berbentuk rasuah atau sogokan atau dedak yang bermaksud kita dengan pemberian itu terpaksa menjual perjuangan dengan mencairkan pendirian parti atau menyokong tindakan UMNO yang bersalahan dengan polisi parti.

Adapun pemberian biasa seperti kekeluargaan, persahabatan, derma, kebajikan dan lain-lain, maka ia adalah harus. Bahkan ia menambah kasih sayang di antara umat Islam.

Saya jelaskan bahawa saya hadir menyertai perbincangan di antara para ulamak dalam Majlis Syura PAS berkaitan isu ini. Semua sekata, menerima wang Umno adalah harus kecuali bertujuan rasuah. Ia adalah amalan puluh tahun dalam PAS di kalangan para ulamak untuk menerima secara terbuka wang orang-orang Umno.

Malang, mereka tidak pernah berpuas hati. Cakapan saya difahami ikut selera mereka. Pening saya..

Beberapa hari lepas, dalam pertemuan bersama pimpinan PAS, apabila ditanya kepada tuan guru presiden PAS mengenai 'bebudak terlebih tenaga' ini, tuan guru menjawab tegas, "Mereka ini samada bodoh atau jahat."

Pengkhianatan tiada tempat dalam perjuangan walaupun anda menangis bersujud di hadapan Allah memohon restuNya. Hukum adalah hukum.

Pintu 5 adalah pemberitahuan bahawa ucapan saya adalah dalam konteks hukum, bukan memperakui bahawa PAS telah menerima wang rasuah dan sogokan daripada UMNO. Ia tidak benar sama sekali.

Justeru saya menamakannya sebelum ini sebagai audio karut, mengarut dan fitnah.

Pintu 6 (akhir)

Saya berterima kasih kepada seluruh ahli, penyokong dan rakyat yang menerima dengan hati terbuka kenyataan penafian saya setahun yang lepas. Ia berjaya meneguhkan parti PAS untuk melangkah memasuki pilihanraya umum baru-baru ini.

Semoga Allah meredhai perjuangan kita menegakkan agama di bumi Allah

AES: Najib keliru dan mengelirukan

ZULHAZMI SHARIF

Kalau Menteri, KSU atau KP JPJ kabur macamana nak laksana, aku sentiasa berlapang dada untuk membantu memberikan pandangan dan cadangan, tulis Zulhazmi.
Bekas Perdana Menteri yang sedang menghadapi puluhan pendakwaan penggubahan wang haram Datuk Seri Najib Tun Razak nampaknya sedang gelabah menghadapi kes beliau sehingga keliru dengan tindakan sendiri dan kemudian cuba mengelirukan masyarakat.

Terbaru, bekas Perdana Menteri tersebut menyatakan bahawa Menteri Wilayah Persekutuan berbohong AES dikendalikan oleh syarikat swasta sebaliknya dikendalikan oleh Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT).

Najib berkata Menteri Wilayah tidak memberitahu yang sebenar bahawa syarikat swasta tersebut ialah LTAT di mana pencarumnya ialah anggota angkatan tentera bukannya mana-mana syarikat swasta atau kroni.

Najib juga berkata projek AES ini dimulakan dan dipilih sebelum beliau menjadi Perdana Menteri iaitu pada tahun 2005 dan meletakkan beban kepada Perdana Menteri ke-4 iaitu Tun Dr. Mahathir. Kesian Najib menggelabah hingga keliru dengan diri sendiri. Kenapa gelabah sangat Bossku?

Untuk makluman Najib yang sedang menggelabah keliru, AES ini dicadangkan pada tahun 2010 dan kemudiannya dilaksanakan pada September 2012. Pada permulaan perlaksanaannya, AES dikendalikan oleh dua (2) syarikat swasta iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan ATES (M) Sdn Bhd.
Kedua-dua syarikat dikatakan mengeluarkan modal sebanyak RM717 juta untuk keseluruhan projek tersebut yang mana konsesinya selama lima (5) tahun berakhir 31/08/2018.

Apabila dibantah oleh masyarakat, Kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Najib yang sedang membina empayar kleptokrasi ketika itu melalui Kementerian Kewangan telah memohon kepada Dewan Rakyat untuk menubuhkan sebuah syarikat milik Menteri Kewangan Diperbadankan (sama seperti 1MDB) untuk mengambil alih pengendalian AES daripada dua (2) syarikat tersebut.

Dewan Rakyat walau pun dibantah, meluluskan penubuhan AES Solution Sdn Bhd dengan modal RM10 juta. 2 September 2013, AES Solution dengan rasminya tertubuh.

Walau bagaimana pun, AES Solution telah gagal mengambil alih pengendalian AES dari Beta Tegap dan ATES. Lebur RM10 juta. Ini tidak disebut oleh Najib yang sedang gelabah.

Najib kemudiannya atas kapasiti Perdana Menteri dan Menteri Kewangan mempengerusikan sebuah mesyuarat yang dihadiri oleh Menteri Pengangkutan, Timbalan Menteri Kewangan dan Menteri Pertahanan.

Melalui mesyuarat tersebut, LTAT dicadangkan mengambil alih perlaksanaan AES daripada kedua-dua syarikat swasta tersebut. Cadangan tersebut tidak lebih daripada menyelamat dan memberikan keuntungan segera kepada pemilik Beta Tegap dan ATES.

LTAT telah mengeluarkan sejumlah RM555 juta bagi pengambil alihan dua (2) syarikat pengendali asal AES iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan ATES (M) Sdn Bhd. Dalam proses pengambil alihan oleh LTAT ini juga terdapat seorang individu menerima habuan ratus juta ringgit.

Apa yang pencarum LTAT dapat? Adakah Najib terlupa atau buat-buat tak tahu atau sengaja tak nak beritahu? Nak sembunyi apa Bossku?

Janganlah gelabah sangat sampai keliru dengan diri sendiri. Kawal sikit gelabah tu takut dari keliru jadi nyanyuk pula.

Apa pun yang Najib cuba gambarkan sebenarnya akan membongkar segala kerja buat Najib dan konco-konconya mengaut untung melalui AES.

Baik… itu hal Najib yang menggelabah sehingga keliru dengan diri sendiri samada dia tu bekas PM atau budak wechat.

Berbalik kepada perlaksanaan AES di bawah Kementerian Pengangkutan. Janji PH menghapuskan AES. Betul ke PH menipu?

Selama ini penentangan perlaksanaan AES atas beberapa faktor utama.

a) dikendalikan oleh syarikat swasta yang sememangnya mempunyai unjuran keuntungan. Bagi tempoh konsesi 5 tahun, syarikat mengunjurkan keuntungan RM3.84 bilion. Setahun keuntungan RM769.6. Modal hanya RM717 juta. Itu pun bukan keseluruhan RM717 juta dibelanjakan.

b) lokasi kamera yang tidak munasabah. Tujuan asal AES adalah untuk mengurangkan kemalangan maut BUKAN untuk mengurangkan kesalahan lalulintas. Tetapi lokasi kamera AES tidak pernah dibuktikan di kawasan kemalangan maut.

c) menggabungkan AES dengan Sistem mata dimerit menjadi AWAS.

Apa yang Kementerian Pengangkutan di bawah PH lakukan?

a) Menteri Pengangkutan membatalkan keseluruhan saman AES yang telah dikeluarkan sejak September 2012 sehingga 31 Ogos 2018 yang nilainya lebih kurang RM4.3 juta. Ini antara TUNTUTAN PALING UTAMA semasa era BN.

b) Konsesi syarikat swasta walau pun di bawah LTAT tidak disambung selepas tamat pada 31/08/2018. Sekarang AES di bawah kawalan dan pengendalian JPJ sepenuhnya.

WALAU BAGAIMANA PUN masih ada perkara yang perlu diperbetulkan oleh Kementerian Pengangkutan dalam perlaksanaan AES ini iaitu :

a) Kaedah perlaksanaan Saman dan kompaun.
b) Lokasi pemasangan kamera perlu dinilai semula.
c) Asingkan AES dengan sistem mata dimerit.

PH sewajarnya mengambil pendekatan lebih holistik dalam melaksanakan AES yang menjadi beban kepada masyarakat pengguna dan Kerajaan.

Jangan ditambah pedih pada luka sedia ada. Ubatilah masyarakat dengan berhemah.

Kalau Menteri, KSU atau KP JPJ kabur macamana nak laksana, aku sentiasa berlapang dada untuk membantu memberikan pandangan dan cadangan.


* Penulis sebelum ini adalah seorang peguam dan penentang AES. Kini beliau bekerja dengan Kementerian Wilayah Persekutuan. Ini adalah pandangan penulis.

Ini contoh sikap munafik PAS

PAS sahkan suara audio Nik Abduh
N Faizal Ghazali

PAS mengesahkan rakaman audio isu PAS menerima dana daripada Umno itu mengandungi suara anggota parlimen Bachok Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz.

Malah kata Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Hassan, Nik Abduh sendiri mengakui audio itu suaranya tetapi apa yang dicanang oleh musuh politik PAS tidak menggambarkan perkara sebenar.

"Memang Nik Abduh akui itu suara dia, tetapi tidak membawa konteks dan maksud yang sebenar.

"Yang disebut soal PAS terima duit Umno, bukan itu saja, banyak lagi huraian. Jadi pada saya untuk memahami konteks ayat di dalam audio seseorang itu perlu melihat dan meneliti secara keseluruhan.

"Dari minit pertama hingga minat terakhir, " katanya kepada media ketika ditemui di Kota Bharu, hari ini.

Terdahulu isu rakaman audio yang didakwa mengandungi suara Nik Abduh kembali timbul selepas Presiden PAS Abdul Hadi Awang menyelesaikan di luar mahkamah samannya terhadap Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brow 2 Februari lalu.

Beberapa hari selepas media melaporkan kes saman fitnah itu tidak akan diteruskan, dua pengguna Facebook tampil mengaku menjadi "saksi hidup" berhubung rakaman audio itu.

Pengguna Facebook bernama Dr Muhammad Atiullah Othman dalam satu perkongsian hari ini mendakwa "menjadi saksi" ketika Nik Abduh membuat 'pengakuan menerima duit Umno'.

Bagaimanapun, menjelang PRU14, Nik Abduh telah pun menafikan rakaman audio itu, berkata ia bukan suaranya.

“Isu yang paling utama mereka nak panjangkan PAS terima duit Umno, mereka cipta rakaman mendakwa saya mengakui dan saya nafikan, rakyat dah muak dengan isu sebegini," katanya pada 5 April 2018.

_------------
Jawaban Saya

Dakwaan rakaman ucapan saya itu adalah karut, mengarut dan fitnah ke atas diri saya, malah juga secara langsung dan sengaja ke atas parti PAS yang sejahtera daripada terlibat dalam perkara yang diharamkan oleh Islam termasuk memakan rasuah politik UMNO atau membuntut di ekor DAP.

Ia hanya sampah yang tidak layak dimakan kecuali oleh pelahap fitnah seperti PAN dan sekutunya.

Saya menafikan sekeras-kerasnya, berdoa semoga Allah menimpakan balasan segera ke atas para pelakunya kecuali mereka segera bertaubat kepada-Nya.

Semoga Allah mengukuhkan kekuatan PAS dan pendukungnya, dicintai rakyat Malaysia seluruhnya dan memimpin negara menuju kejayaan dan kesejahteraan yang sebenar.

FACEBOOK NIK ABDUH 28feb2018
9.12pm

28 restoran salah guna ayat al-Quran didenda sehingga RM1 juta

Omar Zin
KUALA LUMPUR: Sebanyak 28 restoran didenda sehingga RM1 juta masing-masing kerana menyalahgunakan ayat al-Quran untuk memberi tanggapan premis mereka berstatus halal, kata Pengarah Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Iskandar Halim Sulaiman.

Katanya, tindakan itu diambil bulan lalu, di bawah Akta Perihal Dagangan 2011.

“Dalam tempoh 11 Januari hingga 31 Januari lalu, sebanyak 1,975 premis telah diperiksa dan 28 daripadanya disyaki mempunyai elemen menyalahgunakan ayat al-Quran bagi menggambarkan premis seolah-olah halal.

“Jadi, restoran-restoran itu didenda sehingga RM1 juta, tetapi nasihat saya kepada pengguna, jika restoran itu popular, tetapi tidak ada sebarang tanda halal, jangan masuk,” katanya dalam program bual bicara MyHalal di RTM, hari ini.

Isu restoran mamak palsu terbongkar, susulan operasi KPDNHEP sejak bulan lalu untuk mengesan tindakan pengusaha menggunakan kalimah menyerupai ayat al-Quran dan gambar masjid bagi menarik pelanggan ke premis mereka yang tidak memiliki sijil halal.

Penolong Pengarah Kanan Majlis Halal Malaysia, Mohd Amri Abdullah menggalakkan restoran bukan Islam yang mematuhi syarat ditetapkan untuk memohon sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

“Halal bukan hak mutlak orang Islam, tetapi untuk semua, selagi mana ia mematuhi konsep halalan toyyiban, termasuklah prosedur operasi standard yang ditetapkan Majlis Halal Malaysia.”

Sementara itu, Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma), Ayoob Khan Ayub Khan Muhamad Yakub berkata, cadangan untuk pengusaha restoran mamak mengambil 100% pekerja Islam tidak boleh dilakukan secara mendadak.

“Kami cuba sedaya upaya bawa 100% orang Islam sebagai pekerja restoran, tetapi bukan mudah. Tenaga kerja dalam kalangan orang Malaysia kurang dalam bidang perkhidmatan makanan.

“Kami sanggup bayar gaji tinggi untuk pekerja tempatan, tetapi tiada siapa yang mahu, sebab itu terpaksa ambil orang luar.”

Ha ha ha!!! Nabi tak simpan duit dan barang kemas berbillion ringgit kat rumah, kak oii!

Perjuangan Nabi mulanya tak ramai pengikut, pesan Najib pada anak

Nooryana, anak perempuan pasangan bekas perdana menteri Najib Razak dan Rosmah Mansor merayu sokongan orang ramai menjelang perbicaraan bapanya dalam kes membabitkan pertuduhan berkaitan 1MDB.

Membuat hantaran di Instagram, Nooryana memuat naik gambar hitam putih Najib sedang bersalaman dan dikerumuni orang ramai.

"42 pertuduhan. Dan cukup jika hanya satu (tuduhan) yang sangkut (dibuktikan bersalah) berdasarkan dari segi teknikal dan kerajaan telah menutup suara pengkritiknya yang paling tegar (Najib)," tulisnya.

Pada hantaran itu juga, Nooryana mengenang perbualan bersama bapanya.

Beliau bertanya bapanya jika beliau mahu terus melawan pertuduhan terhadapnya dengan melihat potensi akibat terhadap diri, keluarga dan para penyokongnya.

"Jawab beliau:'Ingatlah Nabi Muhammad masih meneruskan perjuangannya walaupn hanya dengan pengikut yang kecil. Saya tahu ia amat perit. Tetapi saya mahu berada di situ untuk rakyat apabila tiba masanya nanti mereka dapat melihat kenyataan sebenar Malaysia Baru.

"Mereka perlukan seseorang untuk mendengar rintihannya, seseorang yang akan berjuang bersama-sama mereka, seseorang yang akan berkata tak semuanya menemui jalan buntu dan kami masih boleh berbuat sesuatu mengenainya," kata Nooryana.

Beliau juga menyeru para penyokong Najib untuk memberikan dukungan mereka.

"Pada setiap saat yang perlu dilalui beliau bersendirian di kandang tertuduh itu, di dalam fikirannya, beliau hanya memikirkan mengenai keluarga, kawan-kawan, penyokong dan rakyat yang sangat beliau ambil berat itu.

"Kamulah sumber kekuatan dan tekad beliau. Tolonglah berada di samping beliau pada ujian paling mencabar dalam hidupnya itu," katanya lagi.

Najib sedang berhadap 42 pertuduhan melibatkan pengubahan wang haram, jenayah pecah amanah, penyalahgunaan kuasa dan rasuah.

Pendengaran pertama dijadualkan berlangsung esok di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Sembilan saksi pendakwaan akan dipanggil.

Ini menjadikan bekas presiden Umno berusia 66 tahun itu sebagai bekas perdana menteri pertama yang dibicarakan di mahkamah.

Nooryana, anak perempuan pasangan bekas perdana menteri Najib Razak dan Rosmah Mansor merayu sokongan orang ramai menjelang perbicaraan bapanya dalam kes membabitkan pertuduhan berkaitan 1MDB.

Membuat hantaran di Instagram, Nooryana memuat naik gambar hitam putih Najib sedang bersalaman dan dikerumuni orang ramai.

"42 pertuduhan. Dan cukup jika hanya satu (tuduhan) yang sangkut (dibuktikan bersalah) berdasarkan dari segi teknikal dan kerajaan telah menutup suara pengkritiknya yang paling tegar (Najib)," tulisnya.

Pada hantaran itu juga, Nooryana mengenang perbualan bersama bapanya.

Beliau bertanya bapanya jika beliau mahu terus melawan pertuduhan terhadapnya dengan melihat potensi akibat terhadap diri, keluarga dan para penyokongnya.

"Jawab beliau:'Ingatlah Nabi Muhammad masih meneruskan perjuangannya walaupn hanya dengan pengikut yang kecil. Saya tahu ia amat perit. Tetapi saya mahu berada di situ untuk rakyat apabila tiba masanya nanti mereka dapat melihat kenyataan sebenar Malaysia Baru.

"Mereka perlukan seseorang untuk mendengar rintihannya, seseorang yang akan berjuang bersama-sama mereka, seseorang yang akan berkata tak semuanya menemui jalan buntu dan kami masih boleh berbuat sesuatu mengenainya," kata Nooryana.

Beliau juga menyeru para penyokong Najib untuk memberikan dukungan mereka.

"Pada setiap saat yang perlu dilalui beliau bersendirian di kandang tertuduh itu, di dalam fikirannya, beliau hanya memikirkan mengenai keluarga, kawan-kawan, penyokong dan rakyat yang sangat beliau ambil berat itu.

"Kamulah sumber kekuatan dan tekad beliau. Tolonglah berada di samping beliau pada ujian paling mencabar dalam hidupnya itu," katanya lagi.

Najib sedang berhadap 42 pertuduhan melibatkan pengubahan wang haram, jenayah pecah amanah, penyalahgunaan kuasa dan rasuah.

Pendengaran pertama dijadualkan berlangsung esok di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Sembilan saksi pendakwaan akan dipanggil.

Ini menjadikan bekas presiden Umno berusia 66 tahun itu sebagai bekas perdana menteri pertama yang dibicarakan di mahkamah.

Drama dalam tandas, penagih tergamak jadikan anak saudara 7 tahun tebusan

Drama dalam tandas, penagih tergamak jadikan anak saudara 7 tahun tebusan
SUSPEK yang berusia 34 tahun itu berjaya ditahan polis setelah enam jam jadikan anak saudara perempuannya sebagai tebusan di dalam tandas rumah. -foto Astro AWANI
KULIM: Akibat ketagihan dadah, seorang lelaki tergamak bertindak menjadikan anak saudara perempuannya yang berusia tujuh tahun sebagai tebusan.

Drama pujuk-memujuk yang berlangsung selama lebih enam jam di dalam tandas sebuah rumah di Taman Serai Wangi, Padang Serai akhirnya selesai selepas lelaki berusia 34 tahun itu berjaya ditahan polis.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5.30 petang Sabtu itu, suspek dikatakan pergi ke rumah kakaknya dengan menunggang motosikal jenis Honda EX5 dari Felda Ijok, Selama, Perak dipercayai untuk tujuan mendapatkan wang untuk membeli dadah.

Lelaki itu kemudiannya mengamuk apabila tidak mendapat wang dan pada waktu itu hanya tiga anak saudaranya termasuk mangsa, Wan Nur Ainul Darwisya Amri, 7, berada di rumah tersebut.

Abang tiri mangsa, Muhammad Fakhri Rozali, 18, yang baru pulang dari tempat kerja terkejut apabila bapa saudaranya itu datang ke rumah dan menyelongkar bekas abu rokok untuk mencari puntung rokok kerana ketagihan kuat ketika itu.

“Dia keluarkan pisau lalu menghunus pisau tersebut ke arah adik perempuan saya dan terus memaksa saya membeli rokok. Saya kemudiannya meminta wang daripadanya untuk membeli rokok tetapi dia tidak bagi.

“Kemudian dia ternampak wang di tangan adik saya dan merampas wang tersebut lalu sekali lagi menyuruh saya beli rokok di kedai.

“Selepas itu, saya mula bergaduh dengannya. Dia mula mencekik adik saya dan pergelutan berlaku. Dia tidak melepaskan adik perempuan saya dan masih memegang pisau serta mengugut mencederakannya," jelas Muhammad Fakhri.

Suspek kemudiannya melarikan diri bersama adiknya dan bersembunyi di dalam tandas rumah.

Hal tersebut menyebabkan Muhammad Fakhri bertindak menghubungi ibu bapanya.

Beliau bersyukur kerana adiknya berjaya diselamatkan selepas bapa saudaranya ditahan ketika mahu melarikan diri melalui pintu belakang dengan motosikal.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah, Senior Asisten Komisioner Mior Faridalathrash Wahid berkata, polis dan ahli keluarga mangsa cuba memujuk suspek untuk melepaskan kanak-kanak perempuan itu tetapi tidak berjaya sehinga polis terpaksa menyelamatkan mangsa menggunakan kaedah fizikal.

Mangsa yang mengalami kecederaan pada leher dan belakang badan akibat torehan pisau suspek kini dirawat di Hospital Kulim.

Seorang anggota polis turut dilaporkan cedera akibat terkena pisau semasa bergelut dengan suspek.

Suspek direman selama 14 hari bermula hari ini dan kes disiasat mengikut Seksyen 3 Akta Culik 1961 dan Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaaan membunuh.

Rasuah: Bekas ahli Parlimen Kota Tinggi mengaku tidak bersalah

Bernama
JOHOR BAHRU: Bekas anggota Parlimen Kota Tinggi, Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, atas 2 pertuduhan menerima suapan wang tunai bernilai RM50,000 dan sebidang tanah daripada sebuah syarikat pencetakan pada 2013 dan 2014.

Bagaimanapun, ketika semua pertuduhan dibacakan di hadapan hakim Kamaruddin Kamsun, tertuduh, 56, mengaku tidak bersalah dan meminta dibicarakan.

Mengikut fakta kes, tertuduh didakwa menerima deposit tunai berjumlah RM50,000 daripada Karya Hidayah Sdn Bhd melalui akaun Maybank miliknya pada 6 September 2013.

Kesalahan dilakukan di Malayan Banking Bhd cawangan Kluang, Jalan Dato Haji Hassan, dalam daerah Kluang, ketika tertuduh merupakan ahli Lembaga Pengarah Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda).

Bagi pertuduhan kedua pula, Noor Ehsanuddin didakwa menerima sebidang tanah berkeluasan 0.142 hektar bernilai RM180,000 di Lot 5876, Mukim Kota Tinggi daripada syarikat sama.

Kesalahan dilakukan pada 23 Mac 2014 di Pejabat Tanah Daerah Kota Tinggi, Bangunan Sultan Iskandar, Aras 1, Jalan Lombong di Kota Tinggi ketika beliau masih seorang ahli Lembaga Pengarah Felda.

Noor Ehsanuddin didakwa melakukan kesalahan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan, iaitu dipenjara selama tempoh 2 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Khazrin Haffiz Khalil menawarkan ikat jamin sebanyak RM40,000 kepada tertuduh dan dipersetujui oleh pihak pembelaan.

Hakim menetapkan 27 Mac ini untuk kes disebut semula.
Tertuduh diwakili oleh peguam Datuk Thrichelvam dan Vincent Lawrence.

SPRM tahan bekas MP Johor kes rasuah RM230,000

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menahan seorang bekas anggota parlimen Johor bergelar 'Datuk' berhubung kes rasuah bernilai RM230,000.

Menurut sumber, anggota parlimen lelaki berusia 56 tahun itu yang juga bekas ahli lembaga pengarah Felda ditahan di ibu pejabat SPRM di Putrajaya tengah hari tadi dan dijangka didakwa di Mahkamah Sesyen Johor Bahru esok.

"Difahamkan bekas anggota parlimen itu telah menggunakan jawatannya dalam Felda untuk mengesyorkan dan meluluskan pelantikan sebuah syarikat percetakan - di mana beliau disyaki mempunyai kepentingan - untuk penerbitan akhbar 1Suara di Felda daripada 2012 hingga 2015. Projek itu dianggar bernilai RM13 juta.

"Sebagai balasan, pada 2013 beliau menerima suapan wang bernilai RM50,000, dan pada 2014 menerima sebidang tanah di Kota Tinggi, Johor bernilai kira-kira RM180,000," katanya.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Azam Baki mengesahkan penahanan itu.

Beliau turut mengesahkan bekas anggota parlimen itu akan berdepan dua pertuduhan mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan.
-malaysiakini