"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Antara Kadir Sheikh Fadzir dan Juanda Jaya

Penarik Beca
Ramai orang tahu Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir berminat nak lawan Umno di kerusi parlimen Baling. Dia hendak bertanding pinjam lambang mana-mana parti dalam Pakatan Rakyat (PR).
Malang bagi Abdul Kadir, “holier than thou” dalam PAS sah-sah la tak gamak nak tawarkan lambang parti depa kat Abdul Kadir. Maklumlah.
PKR pun tak tawarkan. Apa hak PKR nak tawarkan, kerusi Parlimen Baling panggu PAS.

Bila akhirnya dia tak dapat apa yang dia idamkan, ramai yang jangkakan Abdul Kadir akan merajuk, marah dan masuk Umno balik — atau kurang-kurang pun buat hal untuk susahkan PR. aku pun dok rasa lagu tu jugak.

Setakat saya tulis ni, dia tak buat hal lagi. Perlu diingatkan, Abdul Kadir bukan ulama. Dan, macam-macam hal dia orang kincah.

PAS diketahui umum telah memujuk Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya menjadi calonnya di Kangar. Sumber-sumber memberitahu, dia keberatan. Kononnya, kerana dia tak gemarkan “ulama-ulama Melayu” dalam PAS dan Umno.

Khabarnya, dia lebih berminat bertanding di Kangar sebagai calon PKR. Bila dia tak nak bertanding sebagai calon PAS, parti itu akhirnya meletakkan Ahli Jawatankuasa Perhubungan PAS Perlis, Baharuddin Ahmad, bertanding di situ.

Menambahkan parah, bila nama-nama calon PKR diumumkan, tak ada pun nama Juanda bertanding di mana-mana. Hari ini, akhbar yang aku tak sanggah bila dituduh lidah syaitan melaporkan berita bertajuk “PRU-13: Dr Juanda undi BN kerana konsisten tegakkan Islam”. Lihat juga laporan NST “Perlis mufti Dr Juanda says will vote for BN”.

Dari cerita Abdul Kadir yang bukan ulama dan Dr Juanda yang bergelar ulama, banyaklah kesimpulan boleh buat dan buatlah kesimpulan sendiri.

Sambil itu, kalau ada masa, harap baca berita The Star hari ni bertajuk “Hadi urged to reveal PKR candidate alleged to be drug peddler”, “Ini kisah pil kuda cap Hadi” dan “Hoi bakaq, perasan “holier than thou” bukan dari ajaran Islam”.

* Ini adalah pendapat peribadi penulis

1 ulasan:

XUMNO berkata...

The star patut tanya dulu Najib siap pembunuh Altantuya, atau tanya SPR siapa menyebabkan Beng Hock mati. Kenapa sibuk2 bab pil kuda.