"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

SMS Ugut : Pengirim Cuba Bangkit Sentimen Perkauman


KUALA LUMPUR, 23 JUN: Angkatan Muda Keadilan (AMK) menyatakan rasa kesal berhubung tindakan individu tertentu menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) ancaman bunuh ke atas Pengerusi Bersih 2.0, Datuk Ambiga Sreneevasan di samping cubaan mencetuskan ketegangan kaum.


Timbalan Ketua AMK, Khairul Anuar Ahmad Zainudin atau lebih dikenali sebagai Jonah berkata, SMS yang dikirim itu jelas mengandungi unsur-unsur menghina bangsa seseorang dengan kata-kata kesat.


Katanya, perbuatan itu adalah di luar jangkaan dan tidak boleh diterima sama sekali bagi masyarakat negara ini yang berbilang bangsa terutama generasi muda.


“Mesej seperti yang telah disebutkan oleh Datuk Ambiga tadi yang berunsur ugutandan juga ancaman bunuh. Kami bagi Angkatan Muda Keadilan kita berasa kesal.


“Mesej yang disampaikan berunsur rasis “keling paria cina sial dan sebagainya” satu perkara yang tidak boleh kita terima khususnya kepada orang-orang muda generasi baru sekarang ini,” katanya.


Jonah berkata demikian kepada wartawan dalam sidang media selepas membuar laporan polis di Balai Polis Bukit Travers di sini hari ini.


Beliau bagaimanapun berharap pihak polis dapat menyiasat perkara itu dengan segera sebagaimana arahan yang dikeluarkan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Husein.


Katanya, AMK akan tetap bersama dan akan turut serta dalam perhimpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai nanti.


“Apa pun ancaman apa pun ugutan kita tetap turun ke jalan,” katanya.


Sementara itu, ahli jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah pula mengutuk keras perbuatan penghantar SMS misteri tersebut yang berbaur perkauman.


“Apa yang ingin kita lakukan dalam Bersih 2.0 adalah jelas untuk menuntut keadilan dalam pilihanraya kerana kita mempunyai bukti akan ketidakadilan itu. Jadi mari berbincang dengan kita,”ujar beliau. 
Tambah beliau , tindakan menghantar SMS seperti ini adalah amat tidak tepat kerana apa yang ingin dilakukan oleh Bersih 2.0 bukan mahu mewujudkan keadaan yang berunsur keganasan.


“Perhimpunan (Bersih 2.0) ini bukan berunsurkan keganasan dan kita tidak akan memberi respon terhadap keganasan juga,” katanya.
-tvsnews-

Tiada ulasan: