"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

6,000 pekerja MAS akan hilang pekerjaan

Khazanah Nasional mengumumkan pakej RM6 bilion untuk menyelamatkan Malaysia Airlines bagi membolehkan syarikat tersebut kembali menjana keuntungan dalam tempoh tiga tahun, atau menjelang 2017.

Rancangan 12 perkara itu melibatkan penubuhan satu syarikat baru untuk mengambil alih aset dan perniagaan syarikat lama, dengan pengurangan 30 peratus atau 6,000 pekerja.

Syarikat penerbangan itu kemudiannya boleh disenaraikan semula, mungkin dalam tempoh lima tahun, apabila ia kembali menjana keuntungan.

Pengarah urusan Khazanah, Tan Sri Azman Mokhtar berkata usaha lain turut melibatkan penggubalan Akta MAS untuk membantu pemindahan kakitangan dan menamatkan semakan kontrak yang tidak adil kepada syarikat tersebut.

Akta berkenaan bertujuan untuk memastikan keputusannya tidak akan dibawa ke mahkamah dan sama seperti perlindungan yang diberikan kepada Japan Airlines dan perlindungan Chapter 11 kepada syarikat AS yang berdepan kes bankrap atau pembubaran.

Ia juga memastikan Malaysia Airlines dapat memutuskan untuk mengekalkan atau memberhentikan kakitangannya melalui pakej tertentu.

Syarat baru untuk perkhidmatan juga akan diperkenalkan.
-malaysiakini-

Tiada ulasan: