"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Inilah 4 Cara Mudah Merawat Bisul Yang Ramai Tak TAHU !!

Tranungkite
Siapa yang tidak tahu ulser, jadi sudah tentu ramai yang tahu walaupun tidak pernah mengalami tetapi tidak pernah dilihat.

Ulser adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Staphylococcus aureus, bakteria biasanya hadir pada kulit dan hidung selain bakteria ini masuk ke dalam liang-liang untuk tumbuh rambut di sekitar dan menyerang akar rambut untuk membentuk ketulan.

Ketulan tirus berbentuk yang tumbuh ulser pada kulit dan sakit di bahagian bonjol, kesakitan akan timbul jika dibenarkan untuk berdiri dan disentuh oleh apa-apa kecuali dengan tangan sendiri, blotches merah lebam radang dan bernanah.

Yang paling ketara penyakit menyebabkan ulser adalah disebabkan oleh kecederaan atau kecederaan sebagaimana yang disebabkan oleh gigitan serangga, jangkitan kulit, kulit yang rosak dan sebagainya, ulser biasanya muncul diarea punggung adalah yang paling biasa dan juga tangan dan kaki, berikut adalah langkah-langkah untuk menghilangkan daripada dan menyembuhkan ulser secara semulajadi dan pantas.

1. Bawang putih
Bawang putih adalah sangat berkesan dalam menyembuhkan penyakit ulser melalui mukus dab bawang putih yang telah pecah awal mendidih, rebus harus ingat muda baru bisul tumbuh begitu cepat hilang apabila yang lebih besar tidak boleh lagi.

2. Tuam Air Panas
Memampatkan air suam boleh berguna untuk menghilangkan rasa sakit yang disebabkan oleh penyakit ulser dan juga dengan memampatkan air suam juga boleh masak sendiri dan rebus dengan cepat untuk penyembuhan.

3. Daun Cili, Sirih atau Bayam
Ini daun boleh merawat atau menghapuskan ulser dengan cara ditumbuk lumat salah satu daripada tiga daun daun cili, daun sirih dan daun bayam, daun halus dan campurkan sebelum perlanggaran dengan minyak kelapa dan sapu dan juga boleh menjadi diperbankan.

4. Squeeze Pus
Cara yang terakhir yang dapat dibuktikan berkesan dalam mengubati atau menghilangkan ulser adalah untuk menolak keluar sepenuhnya nanah, apabila nanah dalam bisul keluar sepenuhnya supaya ulser sembuh, langkah memerah yang ulser pasti telah dimasak sedia ada mata dan kemudian tolak yang sedikit sehinggan nanah secara beransur-ansur sehingga habis.

Sumber: www.syifa.info

Tiada ulasan: