"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Anwar Guna Jet Peribadi Ke Sabah, Sarawak?

Mohd Sayuti Omar
Khabarnya Anwar Ibrahim ketika turun ke Sabah dan Sarawak kemudian balik ke Kuala Lumpur dua hari lepas menggunakan jet peribadi. Jet itu dibekalkan oleh seseorang untuknya bagi memudah dan meringkaskan perjalanan beliau untuk menghadiri beberapa majlis parti di Sabah dan Sarawak.

Tidak mungkin untuk Anwar menyewa sendiri jet berkenaan? Sudah pasti ada individu atau tokoh korporat yang menyediakan jet itu untuk Anwar. Siapa?

Soal naik jet peribadi ini perkara biasa bagi Anwar. Tetapi kenapa isu ini dibangkitkan ialah dalam situasi hari ini. Anwar sebagai ketua pembangkang Malaysia tidak mendapat kemudahan jet peribadi untuk berulang alik ke mana saja bagi berkempen seperti mana Najib Razak.

Najib sebagai PM mendapat kemudahan itu dan ini menjadikan pergerakannya cepat. Apa yang mungkin berlaku penyediaan jet kepada Anwar itu oleh mereka yang simpati dengan perjuangan Anwar. Mereka tidak tergamak untuk melihat Anwar naik turun AirAsia atau kapal terbang Mas yang meletihkan.

Mereka juga pastilah orang yang menyokong dan mengharapkan Anwar akan jadi PM.

Dari sudut lain kemurahan hati mereka yang menyediakan jet berkenaan mungkin kerana dia sudah merasai bahawa selepas ini Anwar akan jadi PM. Dengan perkembangan di Sabah dan Sarawak boleh meruntuhkan UBN dan kerajaan akan datang dari Pakatan Rakyat.

Dan memang sepatutnya juga Pakatan Rakyat menyediakan jet peribadi untuk Anwar kerana cara itu juga sebagai membalas atas keseriusan Anwar dalam berjuang untuk meruntuhkan BN demi rakyat. Saya rasa tidak ada masalah kalau Pakatan Rakyat untuk menyewa jet bagi Anwar dan juga pemimpin yang lain.

Khabarnya kepulangan Anwar dengan jet peribadi jenis F Jet itu turut sama dinaiki oleh pemimpin Pas. Saya hendak tanya dalam tempoh berada dalam penerbangan itu apakah yang penumpang jet itu bincangkan atau sebaik duduk di seat terus tidur kerana keletihan kerana itulah pertama kali merasai terbang dengan jet peribadi?

2 ulasan:

What's Hot berkata...

Huhuhuhu

Boleh jadi isu nie


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
-=-=-=--=--=KAT SINI LAGI SERIUS=-=-=--=--
#############################################

Unknown berkata...

Mengunakan jet peribadi untok menghadiri acara acara tertentu diSabah dan Sarawak bukan lah sesuatu yang pelik atau pun melambangkan apa apa.Faktor geograpi dikedua dua negeri ini ada kalanya mendesak pengunaan mode pengangkutan alternatip, bukan hanya pada pemimpin PKR, yang sememangnya berada ribuan batu diSemananjung, tetapi juga pada orang awam dan pemimpin politik disebelah sini.Ada masanya bot laju lebih sesuai digunakan berbanding 4x4.Melihat orang awam, peniaga dan pemimpin politik mengunakan helikopter ada lah perkara biasa setiap hari. Bawa ayam sabung dan hasil pertanian naik pesawat dikawasan kawasan yang jauh dipendalaman bukan pelik dan luar biasa.Rakyat Sabah dan Sarawak tidak heran kalau pemimpin politik dari Semananjung datang dengan jet peribadi.Sememangnya lah tokoh koprat/ahli perniagaan yang kaya raya diSemananjung mempunyai percaturan tersendiri dalam memacu halatuju perniagaannya dimasa hadapan.Mereka pasang strategi serampang dua mata, untok memastikan survival empayar perniagaan mereka dimasa hadapan sekiranya PR berjaya merampas Putrajaya dari Pentadbiran sekarang.Ini lah kerenah ahli ahli politik dari Semananjung yang menganggap diri mereka jauh lebih moden dan bertammadun.Cuma akhirnya nanti rakyat Sabah dan Sarawak juga lah yang akan membuat keputusan. Rakyat 'peribumi' yang dianggap 'rendah akhlak' ini juga lah akhirnya yang akan menentukan siapa yang paling layak untok menarajui negara ini selepas PRU nanti.