"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Barisan Nasional Bersungguh Mengharap Banjir Berlaku

Enggang Qadha

Banjir adalah bentuk musibah yang ditentukan oleh Allah, Musibah Allah bukanlan suatu pekara yang boleh di main-mainkan. Umno masih lagi menggunakan taktik lama untuk menagih undi, kesusahan dan kepayahan rakyat adalah modal lapuk Umno / Barisan Nasional untuk mencari simpati rakyat.


Keperitan dan penderitaan adalah keuntungan politik bagi Umno / Barisan Nasional. Umno / Barisan Nasional tetap akan memperalatkan apa saja yang demi kepentingan politiknya, walaupun dengan mengharap musibah menimpa rakyat.” Banjir oh banjir , menjelmalah kau banjir”, itu adalah sebahagian wirid yang sentisa bermain dimulut pemimpin umno.

Tidak cukup dengan itu, media-media upahan mereka juga dilihat keterlaluan memainkan isu banjir besar, sehingga ada rakyat yang sudah panik, bimbang sebagaimana musibah banjir berlaku seperti di utara Thailand.

Rakyat perlu tahu sepak terajang politik Umno Barisan Nasional. Memainkan isu banjir ini, adalah mahu menutup segala isu penyelewegan wang rakyat oleh pemimpin Barisan Nasional sebagaimana yang dilaporkan oleh Ketua Audit Negara,

Mereka mahu menutup isu Sharizat dan lembunya, mereka mahu rakyat lupa isu daftar pemilih yang melibatkan pendatang tampa izin, mereka mahu para guru lupa tentang penyelewengan RM30 juta oleh kementerian pendidikan, mereka tidak mahu segala penyelewengan yang didedahkan oleh ketua audit negara sampai ke pengetahuan rakyat. Mereka sebolehnya mahu supaya rakyat tidak mendapat maklumat laporan Ketua audit bahawa pentadbiran kewangan negeri pakatan rakyat 2010 secara keseluruhanya adalah memuaskan.

Umno / BN ketika ini mengharapkan banjir berlaku, kalau boleh banjir berlaku setakat macam zaman nabi Noh sudah la, bila berlaku musibah mereka dapat menghulurkan kotak mee maggi, kampit beras, tuala wanita yang berjenama 1 Malaysia kepada mangsa banjir. Sharizat Jalil sudah tentu mahu ke Kedah, untuk menyelak betisnya, meranduk banjir bagi menyelamat isu lembunya.

Kerajaan Kedah dengan jenteranya tenang, bersiap sedia menunggu dalam menghadapi ketentuan Allah. Ahli PAS sibuk dimarkas mengadakan solat hajat memohon bagi dijauhkan segala bala musibah dari Allah.

Ini bezanya Pas dengan umno. Pengerusi perhubungan Umno Kedah, Dato Bashah yang baru kembali dari menunaikan ibadah haji, tentu pening dengan isu banjir ini, kerana janji-janji untuk mangsa banjir yang lepas, masih banyak yang belum beliau ditunaikan.

Selain dari nak meraih sokongan dengan gula-gula bantuan, pemimpin UMNO / BN juga menunggu peluang untuk mendapat sikit habuan dari peruntukkan yang 'turun'. Inilah peluang mereka mendapat habuan atau berpeluang mengawal peruntukkan yang akhirnya ada lebihan yang akan masuk poket sendiri.

Setiap pusat pemindahan, pasti akan ada kumpulan wanita dan puteri yang meramaikan pusat tersebut. Sedangkan kerja-kerja membantu mangsa tidak dipedulikan, dibiarkan kepada agensi lain menguruskannya.

Itulah sikap UMNO / BN setiap kali berlaku musibah. Mereka yakin, musibah tersebut adalah peluang untuk mereka membuat 'pahala' setelah sekian lama berwirid memohon musibah berlaku.
  http://kedahla.blogspot.com

Tiada ulasan: