"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Isu Scorpene: Najib dan Zahid Hamidi akan ditahan di Eropah jika enggan hadir mahkamah

Menteri pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berdepan dengan kemungkinan ditahan di Eropah, seperti yang dialami bekas presiden Chile Augusto Pinochet, sekiranya enggan menghadiri inkuiri di Perancis berhubung pembelian kapal selam Scorpene.

Seorang peguam terkemuka dalam negara berkata, sekiranya prosiding mahkamah Perancis itu tidak memihak kepada pegawai Malaysia, pendakwaan mungkin dibuat ke atas perdana menteri atau menteri pertahanan.

Seperti juga permohonan oleh kerajaan Sepanyol kepada Britain untuk menangkap Pinoche, kerajaan Perancis boleh memohon kepada anggota Kesatuan Eropah untuk menahan pegawai Malaysia yang didakwa itu, sekiranya mereka memasuki negara Eropah.

Pinochet ditahan pada 1998 di hospital London Bridge atas waran Interpol – yang mendakwa beliau melakukan kekejaman ke atas warga Sepanyol.

Khamis lalu, Paris Tribunal Grande Instance menerima senarai saksi yang dicadangkan Suaram dalam kes ke atas syarikat pertahanan Perancis, DCNS atas dakwaan membayar komisyen haram ke atas pegawai Malaysia dalam penjualan dua kapal selam Scorpene.

Antara saksi yang disenaraikan Suaram ialah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan juga Ahmad Zahid.

Persoalan yang timbul kini adalah sama ada mahkamah Perancis berkuasa untuk memerintahkan pegawai Malaysia untuk hadir ke prosiding mahkamah di Paris.

Tiada ulasan: