"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Wakil rakyat lompat parti diumpan politik wang, kata Musa Hitam

FMT Reporters

KUALA LUMPUR: Ahli parlimen yang melompat parti dilihat seolah mempersendakan politik di negara ini dan ia ada kaitan dengan politik wang, kata bekas Timbalan Perdana Menteri Musa Hitam.

Beliau berkata politik wang adalah ideologi yang mendapat momentum setiap kali pilihan raya umum muncul, sambil menambah kini ia semakin tidak terkawal.

“Ini bukan soal politik atau ideologi. Ini boleh menjadi ideologi wang. Itulah yang mungkin berlaku sekarang,” katanya kepada Mingguan Malaysia dalam satu wawancara.

Musa berkata, ganjaran sekarang tidak lagi kecil seperti dahulu.

“Ini akan berlaku lebih kerap ketika pilihan raya umum sudah dekat.”

Membandingkan situasi politik saat ini dengan “kerusi muzik”, Musa menyatakan rasa jijiknya, sambil menyifatkan wakil rakyat yang melompat parti seolah mempersendakan politik negara.

“Saya sudah bosan memerhati dan mendengar keadaan politik hari ini. Saya pernah kata, macam ‘main masak-masak’ saja kamu buat politik negara ini.

“Mereka mempermain-mainkan politik, demi kepentingan mereka sendiri, demi kelangsungan hidup mereka sendiri,” kata Musa kepada akhbar itu.

Menyentuh masa depan Umno, Musa berkata salah satu cara untuk meremajakan diri adalah dengan mengambil sikap berprinsip dan meminta pemimpin yang menghadapi tuduhan jenayah untuk berundur sehingga mereka terbukti tidak bersalah.

“Barulah Umno dapat memperoleh kepercayaan pengundinya. Hanya dengan cara itu orang ramai dapat menghormati kita,” kata laporan itu.

Musa turut menyindir bekas presidennya, Najib Razak, yang didapati bersalah atas tujuh tuduhan, membabitkan pengubahan wang haram dan penyalahgunaan kuasa.

Ia termasuk presidennya Ahmad Zahid Hamidi, yang menghadapi 47 pertuduhan berkaitan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram membabitkan dana milik yayasan, serta Bekas Menteri Wilayah Persekutuan Tengku Adnan Mansor, yang didapati bersalah menerima rasuah RM2 juta daripada seorang ahli perniagaan.

Musa, yang mengundurkan diri sebagai timbalan perdana menteri ketika di bawah Dr Mahathir Mohamad pada tahun 1986, berkata ketika ini terdapat pertikaian serius dalam Umno.

Katanya, ia menyebabkan parti itu kini mempunyai tiga puak.

“Yang satu terdiri dari ‘orang-orang puritan’ yang mempercayai semangat sebenar parti, yang kedua terdiri dari pemimpin tertinggi saat ini dan yang ketiga terdiri dari pemimpin berkebolehan yang belum diberi peluang untuk maju.”

Musa berkata cara lain untuk meremajakan kembali parti bagi mendapatkan kembali kepercayaan masyarakat adalah dengan membiarkan pemimpin muda dan berkebolehan mengambil alih kepemimpinannya.

Tiada ulasan: