"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Skandal LCS: Rafizi akan dedah ‘syarikat palsu’ yang modus operandi mirip-mirip isu IMDB

FMT Reporters

PETALING JAYA: Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli akan mendedahkan nama syarikat dikatakan ‘palsu’ yang didakwa ditubuhkan bagi tujuan penyelewengan dalam projek perolehan kapal tempur pesisir (LCS) esok.

“Modus operandi mirip-mirip isu IMDB. Nama syarikat seolah-olah sama tetapi syarikat lain. Tunggu esok.” katanya menerusi Twitter.

Rafizi berkata, BNS telah menandatangani surat perjanjian dengan sub kontraktor pertama bagi dua pakej bernilai RM1.18 billion.

Rafizi mempersoalkan mengapa kerajaan sebelum itu tidak membeli LCS secara terus daripada DCNS, sebaliknya melalui struktur berlapis melibatkan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) dan dua sub-kontraktor Contraves Advanced Devices Sdn Bhd (CAD) dan Contraves Electrodynamics Sdn Bhd (CED).

Katanya, sub kontraktor itu seterusnya melantik syarikat bersekutunya sebagai sub kontraktor kepada mereka. Tindakan itu menjadikan kos LCS melonjak 200%.

Rafizi turut menegaskan bahawa beliau akan mendedahkan skandal penyelewengan projek LCS bernilai RM9 bilion dalam tempoh sebulan.

Sementara itu, Pengerusi Kira-Kira Wang Negara (PAC) Wong Kah Woh turut berkata, menteri pertahanan dan BNS telah mengabaikan pandangan tentera laut berkenaan projek LCS.

Beliau berkata, pada asalnya, kapal model Sigma yang dipilih tentera laut telah diluluskan Kementerian Pertahanan, tetapi ia ditukar kepada model Gowind pada 11 Jul 2011 atas cadangan BNS, pada 8 Jul 2011.

Katanya, tiada sebuah pun LCS diserahkan kepada kerajaan sehingga kini, walaupun RM6.08 bilion sudah dibayar kepada BNS yang mendapat projek itu secara rundingan terus. Mengikut jadual asal, BNS sepatutnya menyerahkan lima unit LCS sejak 2013 hingga bulan ini kepada kerajaan.

Tiada ulasan: